فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 53 (تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 53 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر عجم *، حسین جعفری ثانی، محمد اکبری بورنگ صفحات 1-16
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی چگونگی استفاده از رویکرد آموزش ترکیبی در طراحی برنامه درسی نظام آموزش عالی ایران بوده است. برای ارائه الگوی طراحی برنامه درسی آموزش ترکیبی از روش پژوهش داده بنیاد استفاده شده است. هدف روش پژوهش داده بنیاد خلق و نقد طرح واره های مفهومی است که ماهیت بنیادی و ساختار پدیده ها و فرایندهای برنامه درسی را قابل فهم کنند؛ بنابراین، پس از تبیین مبانی نظری و دیدگاه صاحب نظران درباره طراحی برنامه درسی آموزش ترکیبی و نظریه یادگیری سازنده گرایی اجتماعی، مفاهیم و مولفه های اساسی یا همان منطق طراحی برنامه درسی شناسایی شد و در نهایت، ویژگی های عناصر برنامه درسی بر اساس منطق برنامه درسی، ارائه شده است. در زمینه طراحی الگوی طراحی برنامه درسی در نظام آموزش عالی، منطق طراحی برنامه درسی با درنظرگرفتن کانون تمرکز رویکرد آموزش ترکیبی و شاخصه های نظریه یادگیری سازنده گرایی اجتماعی، ارائه شده است، بر اساس دلالت های مورد نظر در زمینه منطق طراحی برنامه درسی، ویژگی های عناصر برنامه درسی مبتنی بر آموزش ترکیبی برای نظام آموزش عالی استخراج شد و در نهایت اعتبار الگوی مذکور توسط متخصصان و صاحب نظران بررسی شد و مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، آموزش عالی، طراحی برنامه درسی، الگوی اکر، سازنده گرایی اجتماعی
  • محمود مهرمحمدی *، سپیده نوروزی، ابراهیم ریحانی، هاشم فردانش، محسن نایینی قائنی صفحات 17-26
    هدف از انجام این پژوهش اصلاح تعدادی از بدفهمی های دانشی و باوری اثرگذار در حل مسئله ریاضی دانش آموزان سوم ابتدایی بر مبنای برخی دلالت های تربیتی مطرح در آموزش ریاضی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان سوم ابتدایی یکی از مدارس منطقه 3 تهران بود که پس از برگزاری آزمون های تشخیصی، 9 دانش آموز با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای انجام این پژوهش از یک ابزار تشخیصی محقق ساخته، مصاحبه نیمه ساختاریافته، آزمون حافظه فعال وکسلر4 و داستان های محقق ساخته استفاده شد. روایی ابزارهای محقق ساخته با تایید صاحب نظران و پایایی آزمون محقق ساخته با روش بازآزمایی و ضریب همبستگی 0.87 مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با کمک آزمون ویلکاکسون و از طریق نرم افزار SPSS19 انجام شد. آزمون ویلکاکسون تفاوت معنی داری را در نمره درک مفهوم و اصلاح بدفهمی های دانشی نشان داد. همچنین تحلیل مصاحبه ها نشان دهنده تغییر باور دانش آموزان نسبت به عوامل اثرگذار در موفقیت آن ها است. استفاده از گام های بازنمایی عینی، نیمه تجسمی و انتزاعی در دانش آموزان با حافظه فعال قوی و متوسط و گام های بازنمایی عینی، نیمه تجسمی و درک مسئله با کمک رسم شکل در دانش آموزان ضعیف می تواند به اصلاح برخی بدفهمی های دانشی در درک مسئله کمک نماید و استفاده از منابع باوری «خود»، «دیگری» و «استنتاج» می تواند بدفهمی های باوری دانش آموزان را تغییر دهد.
    کلیدواژگان: باورهای نادرست، بدفهمی های ریاضی، حل مسئله، شونفلد، گانیه
  • اسماعیل جعفری *، کورش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی، مرتضی رضایی زاده صفحات 27-41
    از سال 2008 تاکنون، موک به عنوان یک ابزار آموزشی توسط موسسات آموزشی و آموزش عالی به فراوانی مورد استفاده قرار گرفته و استقبال از آن چشمگیر بوده است. نه فقط موسسات آموزشی از آن به عنوان یک ابزار آموزشی اثربخش در دوره های آموزشی و پژوهشی خود استفاده کرده اند بلکه پژوهشگران مختلفی نیز به بررسی موک از زوایای مختلفی پرداخته اند. پژوهش حاضر درصدد بود تا تصویر جامعی از سیمای این پژوهش ها ارائه دهد. به منظور نیل به این هدف، از فراتحلیل کیفی استفاده شد و 40 پژوهش که هرکدام به نوعی به بررسی و واکاوی جنبه های مختلف موک پرداختند، ارزیابی و بررسی شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که پژوهش های انجام شده هم از حیث ساختاری و روش شناختی و هم از حیث محتوایی دارای ویژگی های برجسته ای بودند که باید مد نظر قرار داد. جهت گیری نظری بیش از نیمی از پژوهش ها مبتنی بر پارادایم پیوندگرایی بود که این مسئله را القا می کند که اگر نظام آموزشی و آموزش عالی کشورمان درصدد پیاده سازی و کاربست موک در آموزش های خود است لازم است تا نگاه ساختارگرایانه و سنتی خود را تغییر داده و به سمت نگاه مبتنی بر گفتمان، تعامل، خلق دانش و آموزش و یادگیری از طریق فرایندهای در حال شدن حرکت کنند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل کیفی، موک، پارادایم ساختارگرایانه، پارادایم پیوندگرایانه، پارادایم انتقادی
  • محمدحسین زارعی *، احمد رضا نصر صفحات 42-46
    علم به عنوان یک واقعیت اجتماعی و تاریخی مستلزم شناخت دانشمندان از یکدیگر و تبادل آثار و اندیشه های آنان است. به همین دلیل در طول تاریخ، شبکه های پیچیده ای از ارتباطات علمی و همکاری های پژوهشی شکل گرفته اند و آثار علمی ارزشمند و بی شماری را تولید کرده اند. در تحقیقات علم سنجی، معمولا تولیدات علمی گروهی از پژوهشگران مرتبط با یکدیگر مورد مطالعه قرار می گیرد. در این مقاله، مشارکت علمی 95 مقاله نمایه شده پژوهشگران ایرانی در پایگاه اطلاعاتی آی.اس.آی در بین سال های 1992 تا پایان فوریه 2015 بررسی شد. داده های مورد بررسی از پایگاه اطلاعاتی ISI استخراج و به صورت دستی، داده های مورد نظر استخراج و مورد بررسی قرار گرفتند. سپس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS20 تجزیه وتحلیل های لازم صورت گرفت. نتایج حاکی از این امر بود که افزایش مشارکت بین المللی به افزایش میزان دفعات استناد می انجامد ولی جنسیت و تعداد نویسندگان در افزایش دفعات استناد تاثیری نداشت. با این نتیجه، پژوهشگران کشورمان در حوزه های مختلف، مشارکت بین المللی را باید در سرلوحه کاری خود قرار دهند چرا که مشارکت بین المللی می تواند علم روز و تجربیات بین المللی را وارد کشور نموده و علاوه بر اینکه زمینه رشد علمی را فراهم می آورند زمینه رشد شغلی و حرفه ای و بهبود فعالیت های کاری را نیز می تواند به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایران، برنامه ریزی درسی، پایگاه اطلاعاتی آی، اس، آی (ISI)، تولیدات علمی، مشارکت بین المللی، مشارکت گروهی
  • فرهاد شوره کندی *، مجید علی عسگری صفحات 47-55
    هدف تحقیق حاضر بررسی مقایسه ای تعلیم دانش آموزان ابتدائی مطابق با ارزش های اسلامی در کشورهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان است. تحقیق حاضر یک تحقیق تحلیل محتوا و مقایسه ای است که در آن کتاب های درسی دو کشور در دوره 4 پایه ابتدایی مورد بررسی قرارگرفته اند. همچنین نمونه ای از 400 دانش آموز و 280 معلم در دو کشور جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و مورد مقایسه قرار گرفته اند. ابزار به کار گرفته شده برای مقایسه معلمان و دانش آموزان پرسشنامه محقق ساخته آگاهی و عمل به احکام دینی است. نتایج تحقیق نشان داد که تعداد موارد مربوط به ارزش های اسلامی در کتب درسی ایران 271 مورد و در کتب درسی کشور آذربایجان 34 مورد است. همچنین نتایج تحلیل واریانس نشان داد که از نظر آگاهی و عمل به مفاهیم دینی و ارزش های معنوی بین دانش آموزان دو کشور تفاوت معنی داری وجود دارد. این نتیجه در مورد معلمان نیز مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحقیق بالا بودن تاکید بر ارزش های اسلامی در محتوای درسی و همچنین آگاهی و عمل به آن را در معلمان و دانش آموزان ایران در مقایسه با کشور آذربایجان است.
    کلیدواژگان: ارزش های اسلامی، محتوای درسی، دانش آموزان، معلمان
  • مصطفی قادری *، زهرا خوشناموند، رحیمه محمدی صفحات 56-66
    تحقیق حاضر به مطالعه تجربه دانش آموزان سال اول متوسطه از تخته های هوشمند می پردازد. بر این اساس اثربخشی تخته های هوشمند بر اساس نگرش، میزان یادگیری از طریق آنها و سهولت کاربرد آنها مطالعه شده است. برای این کار با استفاده از مدل تحقیق توصیفی- اکتشافی و رویکرد تحقیق کمی-کیفی، در بخش کمی تعداد 114 دانش آموز سال اول متوسطه به صورت هدفمند انتخاب شدند که به تازگی به مدت یک سال تجربه کار با تخته هوشمند را کسب کرده بودند. اطلاعات کمی با استفاده از مقیاس محقق ساخته، یعنی مقیاس نگرش به تخته هوشمند که پایایی آن با 24 گویه 904. به دست آمد، جمع آوری شدند. روایی سازه مقیاس از طریق نظریه های مربوط به تخته هوشمند و تحلیل عاملی تایید شد و روایی متخصصان این مقیاس، توسط معلمان و متخصصان فناوری آموزشی تایید شده است. در بخش کیفی داده های حاصل از مصاحبه با 20 نفر از دانش آموزان تحلیل شده اند. یافته های تحقیق نشان دادند که نگرش کلی دانش آموزان سال اول دوره متوسطه نسبت به استفاده از تخته هوشمند پایین تر از حد متوسط است. دانش آموزانی که برای اولین بار با تخته هوشمند مواجه شده اند کاربردهای واقعی تخته هوشمند را به دلایل مختلف مانند بی تجربگی معلمان، کمبود نرم افزارها و بسته های درسی الکترونیکی و فقدان برنامه های آموزشی منسجم و متناسب درک نکرده اند یا نگرش مثبتی نسبت به حضور تخته های هوشمند در کلاس های خود ندارند. بین نگرش نسبت به تخته های هوشمند در تجربه اولیه دانش آموزان با میزان یادگیری و سهولت کاربرد تخته ها ارتباط قوی مشاهده شد. مدل اثربخشی تخته هوشمند نیز که با سه مولفه نگرش، یادگیری و سهولت در تحقیقات قبلی تدوین شده بود در تحقیق حاضر مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تخته هوشمند، دوره متوسطه، فناوری آموزشی، نگرش، یادگیری
  • حشمت الله محمودی *، نصر الله عرفانی، حسین محققی صفحات 67-80
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی و انگیزش پیشرفت با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است. روش پژوهش از نوع همبستگی به شیوه مدل سازی معادلات ساختاری بود که به عنوان نمونه 248 نفر از دانش آموزان پسر پایه اول متوسطه دبیرستان های شهر اسدآباد با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای- چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس های پرسشنامه نیازهای بنیادین روان شناختی (BPNS) با پایایی 77/0 انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان (AMS) با پایایی 78/0 و مقیاس پیشرفت تحصیلی بود. به منظور تجزیه وتحلیل آماری داده ها علاوه بر شاخص های مرکزی، پراکندگی، رگرسیون، ضریب همبستگی از روش آماری مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای تحلیل آماری SPSS21 و Lisrel8.50 استفاده شد. یافته ها نشان داد که به طورکلی مدل فرضی با داده ها برازش دارد. اثر مستقیم بی انگیزگی بر پیشرفت تحصیلی، اثر مستقیم خودفرمانی بر انگیزه درونی و بیرونی و اثر مستقیم پیوستگی بر انگیزه درونی، بیرونی و بی انگیزگی معنادار به دست آمد. اثرات کل پیوستگی بر پیشرفت تحصیلی معنادار شد. بر اساس مدل تدوین شده، نیازهای بنیادین روان شناختی و انگیزش پیشرفت تحصیلی توان تبیین 33 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را دارند. بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد که انگیزش پیشرفت (بی انگیزگی) نقش واسطه ای بین متغیرهای نیازهای بنیادین روان شناختی و پیشرفت تحصیلی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت تحصیلی، نیازهای بنیادین روان شناختی، پیشرفت تحصیلی
  • نسرین صادقی اول، مقصود امین خندقی *، محمود سعیدی رضوانی صفحات 81-99
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت برنامه درسی اجرا شده در درس ریاضیات پایه چهارم ابتدایی صورت گرفته است. این تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی و جامعه آماری آن، کلاس های پایه چهارم ناحیه 7 شهرستان مشهد در سال تحصیلی 90-89 است. 72 کلاس درسی شامل 36 کلاس پسرانه و 36 کلاس دخترانه به صورت تصادفی انتخاب گردید. در ادامه این پاراگراف به ابزار اشاره شده است. در این کلاس ها دو نوع رفتار معلمان مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله اول، رفتار تدریس معلمان با استفاده از روش مشاهده سیستم تعاملی فلندرز مورد توصیف و تجزیه وتحلیل قرار گرفت. در مرحله بعد اطلاعات مربوط به رفتار ارزشیابی معلمان از طریق چک لیست محقق ساخته، جمع آوری و توصیف و سپس با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و دانکن مورد تجزیه وتحلیل واقع گردید. نتایج نشان می دهد، معلمان مورد پژوهش بیشتر روش های مستقیم و غیرفعال را به کار می گیرند و در این مورد هیچ تفاوت معناداری میان معلمان مرد و زن با تحصیلات و سوابق تدریس مختلف وجود ندارد. تجزیه وتحلیل ارزشیابی های پایانی نیز از غیرفعال بودن آنها حکایت دارد. در تمامی برگه های ارزشیابی پایانی سوالی در سطوح فعال شناختی طرح نگردیده، از میان سطوح غیرفعال نیز، سطح درک و فهم بیشترین تعداد سوالات و بیشترین میزان نمره را به خود اختصاص داده است. نتایج در همه موارد به استثناء معلمان با سابقه بالای 30-25 سال، هیچ تفاوت معناداری را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه درسی اجرا شده، برنامه درسی ریاضی، تدریس، سیستم تعاملی فلندرز
  • سعید ویسی کهره *، صدف ایمانی، رسول کردنوقابی، مهران فرهادی، طیبه جوادی ممتاز صفحات 100-108
    هدف از انجام این پژوهش، اثربخشی آموزش از طریق حل مسئله بر تغییرپذیری سبک شناختی وابسته به زمینه به مستقل از زمینه دانش آموزان بود. روش تحقیق آزمایشی، با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه شامل همه دانش آموزان سال اول متوسطه پسر و دختر منطقه هلیلان (کهره) استان ایلام در سال تحصیلی 1393-1392 و روش نمونه گیری به صورت خوشه ایچند مرحله ای بود. نمونه شامل 300 نفر از دانش آموزان بود (163 نفر پسر و 137 دختر) که بعد از مشخص شدن سبک شناختی آنها به صورت جایگزینی تصادفی در چهار گروه 20 نفری (دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل) قرار گرفتند. ابزار پژوهش، آزمون تصاویر پنهان ویتکین و همکاران (1971) بود و مداخله آزمایشی برای هر کدام از گروه های آزمایش طی 6 اجرا شد و پس از اتمام جلسه های آموزشی از هر چهار گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از SPSS21 و آزمون کوواریانس دوراهه و تی همبسته تحلیل شدند. نتایج نشان داد که اثربخشی آموزش از طریق حل مسئله موجب تغییرپذیری سبک شناختی وابسته به زمینه به مستقل از زمینه دانش آموزان دختر و پسر می شود؛ بنابراین با به کارگیری روش حل مسئله می توانیم سبک شناختی دانش آموزان را از وابسته به زمینه، به نابسته به زمینه تغییر دهیم.
    کلیدواژگان: حل مسئله، مستقل از زمینه، وابسته به زمینه
  • محسن جان نژاد، سعید خزایی، حبیب احمدی *، حسین درجانی صفحات 109-117
    این پژوهش با هدف آموزش زبان انگلیسی از طریق فناوری ارتباطات سیار برای توانمندتر نمودن نوجوانان برای اشاعه فرهنگ اسلامی ایرانی انجام پذیرفت. این پژوهش از حیث
    هدف
    کاربردی و حیث سطح تحلیل: توصیفی- استنباطی است. بدین منظور 280 نفر دانش آموزان دختر و پسر فارس، ترک و عرب زبان ایرانی از رده سنی 14-16 سال و از طبقه متوسط جامعه با سطح مهارت زبانی مقدماتی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که برای پایایی پرسش نامه نگرش از روش هماهنگی درونی (آلفای کرونباخ) استفاده شد که ضریب پایایی 93/0 را نشان داد که پایایی مناسبی بود. جهت روایی پرسش نامه نگرش از روایی سازه استفاده شد. همچنین با الهام از دیدگاه های اندیشمندان و محققان ایرانی قدیمی و معاصر محتوای انگلیسی تدوین شد. شواهد آماری بیان گر تفاوت معنادار میان توزیع فراوانی فرایندهای کاربرد نشان ها، ترجمه تحت اللفظی از زبان مادری، کمیت و کیفیت متن و تکرار در گونه فرهنگی محاورات دانش آموزان به هنگام ارائه محتوای غیربومی ایرانی و محتوای اسلامی ایرانی بود که درصد فراوانی در میان دانش آموزان دختر ترک زبان به مراتب بالاتر بود. یافته های این تحقیق می تواند در جهت تقویت ارتباطات با سایر ملل اسلامی و تحکیم جایگاه اسلام در جهان، بهره گیری از نقاط قوت گونه موجود در فرهنگ اسلامی ایرانی به عنوان سرآغاز انجام پژوهش آموزش گفتگوها به زبان انگلیسی با استفاده از رسانه ها در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، رسانه های نوین، رویکرد اسلامی ایرانی تهیه محتوای آموزش
  • صمد محمدی، عباس شکاری *، سیداحمد مدنی صفحات 118-136
    هدف این پژوهش آسیب شناسی آموزش به زبان فارسی بر اساس دیدگاه برنامهٔ درسی چند فرهنگی و مسائل دوزبانگی است. پژوهش از نوع طرح های تحقیق به روش آمیختهٔ (ترکیبی) و با رویکردی تشریحی است و ازنظر هدف کاربردی است. جامعهٔ آماری شامل 160 دبیر و 4023 دانش آموز و نمونه آماری آن 113 دبیر و 354 دانش آموزان دبیرستانی کردزبان شهرستان سنقر و کلیایی است که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و بر اساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب شده اند. ابزار پژوهش: الف) پرسشنامهٔ محقق ساخته برای بررسی دیدگاه دانش آموزان و دبیران (شامل 21 گویهٔ بسته پاسخ) در مورد آسیب های فرهنگی، دانشی، نگرشی و توانشی است. ب) مصاحبه انفرادی نیمه ساختاریافته با 20 نفر از مسئولان آموزشی و پرورشی و دبیران نمونه که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. اعتبار پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ برای دبیران 75/0 و برای دانش آموزان 76/0 برآورد گردید و روایی صوری و محتوایی پرسشنامه و سوالات مصاحبه با نظر کارشناسان و اساتید گروه علوم تربیتی در حد مطلوب ارزیابی شد. در تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (جدول فراوانی، میانگین، درصد فراوانی و آزمون T تک نمونه ای) استفاده شد. یافته ها نشان داد که آموزش به زبان فارسی، یادگیری دانش آموزان را در حیطه های دانشی، نگرشی و توانشی با اختلال روبه رو کرده و در مسائل فرهنگی باعث دور شدن دانش آموزان از هویت فرهنگی و بی توجهی به زبان مادری شده است. تحلیل داده ها نیز نشان داد که بیشترین آسیب های یادگیری به ترتیب معطوف به حوزه دانشی، نگرشی و توانشی است؛ بنابراین برای کاستن این آسیب ها در دانش آموزان دوزبانه و برقراری عدالت آموزشی شایسته است برنامهدرسی چندفرهنگی در نظام آموزشی اجرا شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، برنامه درسی چندفرهنگی، توانشی، دانشی، دوزبانه، زبان مادری، نگرشی
  • حسن توزنده جانی، سید محمدرضا ناظمی * صفحات 137-145
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه سبک های یادگیری با تسلط ربع های مغزی دانش آموزان انجام گرفت. این پژوهش به روش توصیفی- همبستگی طراحی و انجام شد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر مشهد بود (3000 نفر) که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل بودند و نمونه حاضر شامل 380 نفر از این دانش آموزان را تشکیل دادند. پرسش نامه های غلبه مغزی ندهرمان (HBDI، 1980) که در تحقیقات متعدد روایی و پایایی آن به اثبات رسیده و پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ، در تحقیقات انجام شده 42/84 درصد اندازه گیری شده است و سبک های یادگیری کلب (LSI، 1985) که در تحقیقات متعدد روایی محتوایی و پایایی آن 88/0 مورد بررسی قرارگرفته است، توسط اعضای نمونه تکمیل شدند. در این تحقیق از تجزیه وتحلیل توصیفی داده ها، به منظور توصیف داده های جمع آوری شده، استفاده شد و با استفاده از نرم افزار آماری spss21 اطلاعات تجزیه وتحلیل گردید. همچنین در آزمون معنی داری ضریب همبستگی پیرسون میزان همبستگی میان متغیرهای موجود مورد بررسی قرار گرفت و نتایج تحقیق نشان داد که بین سبک های یادگیری و تسلط ربع های مغزی دانش آموزان ارتباط معنادار وجود دارد، بدین صورت که سبک های یادگیری واگرا و جذب کننده با تسلط بر ربع های مغزی D و C و سبک های یادگیری همگرا و انطباق یابنده، با تسلط بر ربع های مغزی A و B ارتباط مستقیم دارند. به دلیل انعطاف پذیری و قابلیت تغییر در مغز، تجربیات ناشی از سبک های یادگیری می تواند در مغز تغییراتی را ایجاد کند و تسلط بر قسمت های متفاوتی از مغز را سبب شود. با توجه به اهمیت پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و همچنین تاثیرات سبک های یادگیری بر عملکرد شناختی آن ها در سطح رفتاری و مغزی، نیاز است که آموزش بیشتری در زمینه سبک های یادگیری مناسب هر دانش آموز برای معلمین و مربیان در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، تسلط ربع های مغزی، سبک های یادگیری
|
  • Ali Akbar Ajam *, Hossein Jafari Suny, Mohammad Akbary Boorng Pages 1-16
    The aim of this study was to investigate how to use a blended learning approach in developing the curriculum Iran's higher education system. Foundation research methods have been used to design blended learning curriculum. The purpose of the foundation's research is Create conceptual schemas that the fundamental nature and structure phenomena and processes of curriculum are understandable. so, after explaining the theory and experts about curriculum design blended learning and social constructivism learning theory, concepts and key components and the rationale for curriculum design were identified, and finally, features elements of the curriculum on the basis of the curriculum, is provided. Curriculum Development in higher Education in the field of pattern design, logic design approach blended learning curriculum regarding the focus and characteristics of social constructivist learning theory, is provided, according to the logic of the implications of curriculum design, curriculum-based blended learning characteristic elements were combined for higher education system. And the validity of the model was evaluated by experts and was approved.
    Keywords: blended learning-higher education- curriculum design- akker model- social constructivism
  • Mahmoud Mehrmohammadi *, Sepideh Noruzi, Ebrahim Reyhani, Hashem Fardanesh, Mohsen Imani Pages 17-26
    The aim of this Study was modify some of misconceptions and incorrect beliefs about mathematics in third grade students based on some educational implications. The statistic population included all third grade students’ of one school in district 3 of Tehran. The Sample was comprised of 9 third grade students, based on their pre-test results. Measurement instruments consisted of one researcher-made test, two semi-structured interview, Wechsler intelligence scale for children (IV) and researcher-made stories. Construct and content validity of questionnaire and stories were established by some specialists and experts. Reliability was verified by test-retest and Pearson correlation coefficient was (0.87). The Wilcoxson was used to data analysis through SPSS19 and it revealed a statistically significant difference in between pre-test and post-test. It means, our intervention was successful to improve students’ misconceptions. In addition, interview analysis acknowledged some changes in students’ beliefs about effective factors in success. Using objective, semi-objective and abstract representation in students with high and average working memory and objective, semi-objective representation and drawing pictures by students with weak working memory can help to improve some misconception, and using believe sources like self, others and deductioncan improve incorrect beliefs.
    Keywords: Incorrect belief, Mathematical misconception, Problem solving, Schoenfeld, Gange
  • Esmaeil Jafari *, Kourosh Fathi Vajargah, Mahboobeh Arefi, Morteza Rezaeizadeh Pages 27-41
    Since 2008, MOOC as an educational tool is not only used by educational institutions and also universities and it is interesting subject for many scholars and researchers. The aim of the current research was to provide a comprehensive picture of the conducted researches in the field of MOOC. In order to achieve the aim, the qualitative meta-analysis was used to examine and analyze 40 research in the field which each of them had a different perspective and methodology. The results showed that all conducted researches have predominant features both structurally, methodologically and contextually. Theoretical orientation of more than half the researches were based on connectivist paradigm which indicated that if Iranian educational institutions and universities want to implement MOOC, it need to transform structuralism paradigm to connectivist paradigm. Namely, education and higher education policies should move towards an approach which is based on dialogue, interaction, knowledge creation and emergent learning
    Keywords: MOOC (massive online open course), meta-analysis, connectivism
  • Mohammad Hossein Zarei *, Ahamdreza Nasr Pages 42-46
    Science as a social and historical reality requires an understanding of each other and exchange of scientists and their ideas.For this reason, throughout history, a complex network of communication and cooperation in scientific research and scientific works are framed and have produced many valuable Scientometric research, scientific production is usually associated with another group of researchers is studied.The method of assessment, the participation of 95 Iranian research articles indexed in the ISI database between 1992 and the end of February 2015 were reviewed. The data were extracted from the database ISI Mvrrd data manually extracted and evaluated.Then analyzed using SPSS software version 20 was necessary.Results showed that the citations to papers and articles by Iranian authors in collaboration with foreign authors, there is a significant difference, So that the average citations to papers and articles by authors only 72/2 Iranian foreign authors carried out in partnership with 65/7 that the difference is statistically significant. Between the citation (s) there was no difference according to gender. And the number of authors and citations to the articles of association was not significant. However, Articles by 12 authors With an average of 34 citations earned the highest average and Articles 7 and 10 of author Mean only one citation lowest average earned This difference is statistically significant.These results suggest that increased international cooperation leads to the increase in the number of citations The Sex and the authors did not increase the number of citations. With this result, researchers in different countries, international participation in the forefront of their business why can participate in international science and international experience has arrived Provide scientific background and professional career growth and improvement of business activities can also cause.
    Keywords: scientific production, collaboration, international cooperation, Iran, curriculum, databases, ISI (ISI)
  • Farhad Shorehkandi *, Majid Aliasgari Pages 47-55
    The general purpose of this research is to compare education of primary students based on Islamic values in countries of both Iran and Azerbaijan. This research is a comparative and content analysis in which the textbooks of these countries in the 4 grades have been studied. Besides 400 students and 280 teachers in the case of sample in these two countries have been chosen and compared in the way of clustered random sampling. The tool that has been used to compare teachers and students is questionnaire of researcher made that is acting and awareness of religious precepts. The results of the research show that the number of cases in related to Islamic values in Iranian textbooks is 271 and in text books of Azerbaijan are 34. The results of variance analysis also show that there are significant differences between these students of two countries from the point of awareness and acting to the religious concepts. This result has also been confirmed about teachers. The research results confirmed not only Islamic values in Textbooks’ Content but also in acting it and awareness of teachers and students in comparison to Azerbaijan country.
    Keywords: Islamic values, Textbook's Content teachers, student
  • Mostafa Ghaderi *, Zahra Khoshnamond, Rahimehmohammadi Pages 56-66
    The aim of this research was the study of high school students’ experiences of smart boards. By descriptive – exploratory method and by quantitative – qualitative approach 114 students of high school are studied. The students had at least one year experience working with smart boards. Instruments of research were Smart Board Attitude Scale-SBAS (had 24 items and its reliability was .904) and interview. The findings of research showed that attitude of students related to smart board is low than average. The students who were working for first time with smart boards had different difficulties, for example: no experience teachers, no electronic curriculum packages and lack of tools and programs of teaching. At all, the students had not positive attitudes related to smart boards. The model of smart board’s effectiveness with three factors of attitude, learning and facilitation that explored at before researches is confirmed.
    Keywords: smart board, high school, educational technology, attitude, learning
  • Heshmat Olah Mahmodi *, Erfani Mohagheghi Pages 67-80
    The aim of this study is to examine the relationship between basic psychological needs satisfaction and achievement motivation with students’ academic achievement. Through correlation study of structural equation modeling selected 248 students in the first grade of secondary schools in Asadabad city by using cluster multiple stage sampling. To check tools validity, used exploratory and confirmatory factor analysis and to ensure reliability used Cronbach's alpha coefficient. The coefficient reliability of psychological basic needs questionnaire was 0.77 and for academic achievement motivation was 0.78. Results show that the model has goodness of fit with data. Direct effects of amotivation on academic achievement, autonomy on intrinsic and extrinsic motivation, and competence on the intrinsic and extrinsic motivation was significant. Total effect of competence on academic achievement was significant. Based on the developed model, psychological basic needs, and academic achievement motivation could have explain 33 percent of the variance of academic achievement. Therefor, it can be concluded that achievement motivation (amotivation) has mediating role between psychological basic needs, and academic achievement.
    Keywords: academic achievement motivation, Psychological Basic Needs, academic achievement
  • Nasrin Sadeghi, Maghsood Amin Khandaghi *, Mahmoud Saeedy Pages 81-99
    Implemented curriculum situation and in another definition the teaching-comprehending activity and the stuffs happen in the class, is a connection between intended curriculum and attained curriculum. This is because of the intended goal can be achieved by implemented curriculum. Also, the implemented curriculum is affected by intended curriculum and attained curriculum. It is worth to notify the knowledge, point of view and the ability of the teacher has also a big influence on the implemented curriculum. The studies show that the mathematic course is considered as important criteria for the development and progress in the world and also a basic knowledge for the other branch of sciences. However, the results of international competitions and internal outcome show that Iran don’t have a proper level of qualification in this course. Therefore, this study tried to investigate the important role of implemented curriculum of the mathematic course on the achievement of intended training goals. To do this, the current study from the statistical population of the fourth and fifth level of elementary school at region 7 of Mashhad in 1389-1390, 72 classes were selected. Two type of the teacher behavior were evaluated. At first step, the training style of the teacher was evaluated and analyzed using Flanders system of interaction analysis. In the next step, the data provided by prepaid evaluation sheet was collected and then by using one-directional variance and Duncan analysis was collected an analyzed. The results show that most of teachers use the direct and inactive method. These teachers prefer speeches rather than asking questions and therefore most of student talking is about what teachers want and intended not the creative and free discussions. The analysis of summative evaluation is also showing them in inactive manner. These results don’t show significant difference for the teachers with different scientific and employment backgrounds.
    Keywords: Implemented Curriculum, Teaching, Evaluation, Flanders System of Interaction Analysis, Mathematic Curriculum
  • Saeed Veisi Kahreh *, Sadaf Imani, Rasool Kordnoghabi, Mehran Farhadi, Tayebeh Javadi Momtaz Pages 100-108
    The purpose of this study was to Effectiveness of problem sloving Traning on variability of dependent cognitive style to independent cognitive style of school students. This experimental study was conducted with pretest-posttest and control group. Statistical population included all frist grade state and day high school male and female students in Holillan of Ilam in the academic year 2013-14(1392-93 s.c.) and the sampling method was multistage cluster sampling. The sample was comprised of 300 students(163 person mal student & 137 person femal student) that after measures the students discrimination between the figure students were randomly assigned into the four groups of 20 persons each(2 experimental groups and 2 control groups). The research instrument was Witkin's Group Embedded Figures Test (witkin et al, 1971), and experimental treatment was conducted on the experimental groups during 6 sessions and then posttest were administrated on the four groups. Statistical analysis was conducted by two-way analysis of variance and t test paried using SPSS21 software. Results showed the Effectiveness of problem sloving Traning causes of variability of dependent cognitive style to independent cognitive style of school students femal and mal. so by employing the method solving problem variability dependent to the independent cognitive style of male and female students.
    Keywords: problem-solving, variability of cognitive style, students
  • Mohsen Jannejad, Saeed Khazaie, Habib Ahmadi *, Hossein Darjani Pages 109-117
    This study aimed at teaching English through the medium of mobile technology to Iranian students as non-English speakers to see if instruction thru new modes of delivery has any significant effect on their ability in the propagation of Persian-Islamic contents among nations. To that end, 280 male and female Persian, Turkish, and Arab learners between the ages of 14-16with an elementary level of proficiency and from a middle socio-economic background with the available sampling method were selected. The survey instrument was a questionnaire that attitude of internal consistency reliability (Cronbach's alpha) was used for 93/0 reliability showed good reliability. Validity of the of the attitude construct validity was used Also, inspired by the perspectives of present and past Iranian philosophers and researchers. This study aim was practical and analysis level was Descriptive - inferential. Results unveiled that there were significant differences in how female and male learners applied literal translation, qualitative and quantitative aspects of the content, and repetition in the cultural genre of the learner's L2 (English) conversations; namely, the frequency percentile of the proper application of such cases among female Turkish-speaking learners was significantly higher. The result of this study could have implications for subsequent studies to enhance the relationship among members of Islamic nations thru teaching English forms of Persian-Islamic instructions in mobile-enhanced environments.
    Keywords: Islamic Persian content, mobile technology, Iranian learners, L2 learningIslamic Persian content, mobile technology, Iranian learners, L2 learning
  • Samad Mohammadi, Abbas Shekari *, Seyed Ahmad Madani Pages 118-136
    The aim of this study pathologies Persian language training based on the view, the curriculum is multicultural and bilingualism issues. The research method research designs blended (hybrid) and the anatomical approach and in terms of functional purpose. The population consisted of 160 teachers and 4023 students And a statistical sample of 113 teachers and 354 high school students Kurdish city's Songhor and Koliaie That the multi-stage cluster sampling method. And were selected based on Krejcie & Morgan table. Research tools: a) a self-made questionnaire for surveying attitudes of students and teachers (including 21 closed-answer questions) about damage to culture, knowledge, competence & attitude is. B) Semi-structured individual interviews With 20 Educational authorities and teachers of sample Purposive sampling method were selected. Validity of the questionnaire. Based on coefficient. Cronbach's alpha. For teachers and for students 76/0 75/0. Estimated. And content and face validity of the questionnaire and interview questions with opinion of experts and professors of the Department of Educational Sciences at acceptable levels. In analyzing the data, descriptive and inferential statistics (frequency distribution, mean, frequency and single-sample T-test) were used. Results showed that the Persian language training, students learning in areas of knowledge, attitude, ability is faced with disorder and cultural issues The students away from cultural identity And neglect of the native language. The data showed that most damage learning and training, respectively, relates to the field of knowledge and attitude. Therefore, to reduce the damage bilingual students and the establishment of justice education and training multicultural curriculum that is appropriate to the particular multicultural countries such as Iran, the education system is dominant.
    Keywords: Pathology, multicultural curriculum, ability, knowledge, bilingual, native language, attitude
  • Hasan Toozandehjani, Seyed Mohammad Reza Nazemi * Pages 137-145
    The present study was to investigate the relationship between learning styles of students was conducted brain dominance quarterdesigned and completed descriptively with correlation design. This descriptive correlational study was designed. Statistical Society of this research consisted of all secondary school students in the Mashhad were enrolled in the academic year 93- 94. The sample included 380 students of middle schools of Mashhad city. Herman’s brain dominanceand Kolb's learning styles questionnaires were administered by members of sample. The Research results showed that learning styles and brain quadrants dominance have a significant relationship, so that there are positive significant relationships between diverging and assimilating learning styles with D & C brain quadrants and between Converging and accommodating learning styles with A & B brain quadrants. Because of its flexibility and ability to change in the brain, the experience of learning styles can cause changes in the brain and control over different parts of the brain causes. Given the importance of student achievement and effect styles learning behavioral and cognitive function in the brain, which need further education in learning styles of each student for teachers and coaches to be considered.
    Keywords: students, brain quadrants dominance, learning styles