فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 49 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 49 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد شهبا، محسن غفوریان، علیرضا نیکخواه ابیانه صفحات 13-48
    پژوهش حاضر با مروری بر بنیان های نظری رویکرد نشانه معناشناختی به تحلیل گفتمان، در کنار جنبه های اساسی این رویکرد به لحاظ عملی، سازوکاری نظری عملی جهت تحلیل فضاهای گفتمانی با رویکرد نشانه معناشناسی به دست می دهد که می تواند در حیطه تحقیقات ارتباطی و مطالعات سینمایی مورد استفاده قرار گیرد.
    رویکرد نشانه معناشناسی به دنبال نفوذ به عمق معنایی و کشف معانی سیال فیلم های سینمایی در چارچوب گفتمان است؛ گفتمانی که علی الخصوص در سینما شکل دهنده فضاهایی است که فرایند معناسازی، درون آنها صورت می گیرد. پژوهش حاضر جهت تحلیل فیلم، دو دسته عمده فضاهای گفتمانی؛ یعنی عناصر فضای فیزیکی و احساسی را به صورت هم زمان و در ارتباط با هم بررسی کرده و از این رهگذر، به استخراج معانی موجود در هر نما و در مجموعه نماها می پردازد. در ادامه، به منظور روشن تر شدن این رویکرد، فیلم «یه حبه قند» از آثار مهم و تحسین شده ایرانی که حاوی جنبه های جدی نشانه معناشناختی است، تحلیل می شود و نهایتا جمع بندی پژوهش شامل تحلیل کلی فیلم، بیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، فضاهای گفتمانی، نشانهمعناشناسی، یه حبه قند
  • اسماعیل عالی زاد، نیما شجاعی صفحات 49-78
    تاریخ شفاهی، یکی از دموکرات ترین روش های تحقیق کیفی در بسیاری از رشته های علوم انسانی و علوم اجتماعی است که توسط آن واقعیت ها به زبان خود روایان بازگو می شوند؛ تاریخ شفاهی، گفت وگوی عمیق میان دو نفر است که در آن خاطرات افراد در قالب روایت، ثبت و ضبط می شود. خاطره و به یادآوری (چرایی و چگونگی ) آن یکی از مهم ترین بخش های به فعلیت درآمدن تاریخ شفاهی است. در این مقاله، با بررسی روش تاریخ شفاهی، به دنبال ترسیم کاربرد تاریخ شفاهی در انعکاس انواع ترومای جمعی هستیم. ترومای جمعی، یک ضایعه روانی جمعی است که بر حسب رخدادهای طبیعی و غیرطبیعی همچون زلزله و جنگ بسیاری از مردم را با خسران روبه رو می کند و خاطرات دردناک و حزن آلودی را برای ایشان به همراه می آورد که سال ها و شاید دهه ها با آن زندگی می کنند. ایشان یکی از مهم ترین سوژه های تاریخ شفاهی هستند. در این میان، با رجوع به سه اثر از آثار سوتلانا آلکساندرونا آلکسیویچ، برنده جایزه نوبل ادبیات در سال 2015، که به زبان فارسی ترجمه و منتشر شده اند، چگونگی کاربرد انضمامی این روش را در انعکاس انواع ترومای جمعی نشان خواهیم داد.
    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، ترومای جمعی، روش تحقیق کیفی، خاطره، ادبیات
  • سیدعلی هاشمیانفر، الهام دزفولیان زاده صفحات 79-104
    کاریکاتور های مطبوعاتی به عنوان شکلی از بیان هنری انتقادی با کارکردی رسانه ای، در شناخت بهتر ابعاد فرهنگ یک جامعه، از توانایی بالای پژوهشی برخوردار هستند. هدف این پژوهش، شناخت الگوی ارتباط کلامی مردم ایران و ویژگی های گفت وگوی آنان با یکدیگر به روایت کاریکاتورهای مطبوعاتی دهه اول انقلاب مشروطه است. با انتخاب نمونه ای مشتمل بر 25 کاریکاتور از سه نشریه طنز (بهلول، تنبیه و آئینه غیب نما) و تلفیق دو روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف و نشانه شناسی اجتماعی کرس و ون لیوون، موضوع پژوهش تحلیل شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که الگوی ارتباط کلامی این دوران، تک گویانه است. از جمله ویژگی های گفت وگوی مردمی که در قاب کاریکاتور این دوران به نمایش درآمده اند، می توان به نادیده انگاشتن دیگری، تحمیل سکوت از طریق اعمال خشونت، تندروی (استفاده از تکفیر، تهمت و شایعه پراکنی) ، نفاق، همنوایی بی چون وچرا، چاپلوسی، پیش داوری و ظاهربینی اشاره کرد. در این میان، ویژگی هایی نیز دال بر تغییراتی در شیوه ارتباطات کلامی مردم به سمت وضعیت گفت وگومدار وجود دارد همچون رسیدن به مقام سوژگانی، عدم سکوت در برابر ظالم و پرسشگری در مواجهه با او، تاکید بر برابری و قائل شدن حق برای دیگری.
    کلیدواژگان: گفت وگو، تک گویی، طنز، کاریکاتور، تحلیل گفتمان انتقادی، نشانه شناسی اجتماعی
  • حسینعلی افخمی، مانا دشتگلی هاشمی صفحات 105-128
    این مقاله به تحلیل گفتمان کارزار انتخاباتی نامزدهای پیروز دوره های هفتم و نهم، انتخابات ریاست جمهوری ایران آقایان سید محمد خاتمی و محمود احمدی نژاد می پردازد. هدف از این تحقیق، آشنایی و درک تحولات گفتمانی بین دولت و مردم، طی یک دوره هشت ساله از طریق تحلیل مقایسه ای دو فیلم تبلیغاتی این کاندیداهاست.
    روش شناسی پژوهش، روش تحلیل گفتمان انتقادی از منظر فرکلاف است. لذا ابتدا واژگان، ضمیر ما، وجه دستوری، استناد و قطب بندی ها مورد بررسی قرار گرفته؛ سپس با اپیزود بندی متن و طرح اپیزود اصلی، مرحله توصیف و تفسیر، جمع بندی و تبیین انجام شده است. همچنین در بخشی دیگر از این مطالعه، تحلیل گران برای تحلیل فرامتن شرایط سیاسی، اجتماعی و تاریخی حاکم بر این دو فیلم را مورد توجه قرار دادند. در چگونگی خوانش فیلم، عواملی نظیر زاویه دوربین، نور، صدا، موسیقی و تصاویر نیز بررسی شد. جامعه آماری پژوهش، تمام شماری است و واحد تحلیل، کل متن، تصاویر، موسیقی و دیالوگ هاست که پس از به متن درآمدن، بر اساس محورهای تعیین شده در فرم تحلیل گفتمان، ثبت و تجزیه و تحلیل شدند.
    این مطالعه نشان داد که در فیلم های تبلیغات دو نامزد شباهت ها و تفاوت های قابل توجهی وجود دارد. هر دو به موضوعاتی چون زنان، جوانان، صرفه جویی در هزینه های تبلیغاتی و تمایل به تغییر، استناد کرده اند. در مقولاتی چون مفاهیم اسلام و ایران، عدالت و آزادی، قانون و مهرورزی، به کارگیری ضمیر ما، نگاه به دین، ادبیات و شیوه سخنوری و پوشش زنان، تفاوت بارزی در دو فیلم مشاهده می شود. همچنین هر دو نامزد به مباحثی چون اقتصاد، تورم، بیکاری و جرائم نپرداخته اند.
    کلیدواژگان: انتخابات ریاست جمهوری ایران دوره های هفتم و نهم، فیلم تبلیغاتی، تلویزیون، روش تحلیل گفتمان انتقادی، کارزار سیاسی انتخابات
  • سیدوحید عقیلی، طاهر روشندل اربطانی، محمد مهدی فرجیان صفحات 129-160
    با گسترش شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل، عملا این دست از رسانه ها جایگزین بسیاری از رسانه های سنتی از جمله تلویزیون شده است. با این وصف، این سوال مطرح می شود که برای تلویزیون از بعد سیاسی و تاثیری که پیش تر در انتخابات داشته، چه سرنوشتی در انتظار خواهد بود. از سوی دیگر این مهم نیز مطمح نظر قرار می گیرد که آیا تلویزیون با تضعیف بعد سیاسی اش همچنان می تواند به حیات خود ادامه دهد یا خیر؟
    بر اساس نگاه صاحبنظران این پژوهش که به روش تکنیک دلفی جمع بندی شده ، تلویزیون با حضور شبکه های اجتماعی مرجعیت سیاسی سابق را نخواهد داشت. نگاه ایشان به این سمت معطوف بود که شبکه های اجتماعی با فاصله گرفتن از دکترین پشتیبانی به تدریج نقش تولیدی قوی تری ایفا خواهند کرد که جایگزین تلویزیون خواهد شد. در مجموع کارشناسان اعتقاد داشته اند که تلویزیون با وجود شبکه های اجتماعی در وضعیت فعلی شانسی برای ادامه نقش سیاسی خود نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، تلویزیون، انتخابات ریاست جمهوری
  • مهدی فرقانی، ربابه مهاجری صفحات 161-182
    این تحقیق پیرامون میزان رضایت کابران از شبکه های اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه در شهر تهران است. در این پژوهش، تهران به پنج منطقه غرب، شرق، شمال، جنوب و مرکز تقسیم شد و از هر منطقه، با توجه به جمعیت، وسعت و تراکم با روش تصادفی و به شکل خوشه ایتعدادی از افراد انتخاب شدند که در پایان 800 نفر در این جامعه نمونه با توزیع پرسشنامه محقق ساخته بر اساس نظر نخبگان شرکت کردند. در پایان و با استفاده از نتایج به دست آمده، میزان رضایت کاربران از شبکه های اجتماعی متوسط و رو به خوب بود. میزان رضایت در زنان، خانه داران (بیکاران)، سطوح بالای تحصیلی، جوانان و مجردان بیشتر بود. از بین علل استفاده از شبکه های اجتماعی، پنج علت با بیشترین فراوانی به دست آمد؛ نیازهای شغلی و تحصیلی، پر کردن اوقات فراغت، آشنایی با زندگی بزرگان، در دسترس بودن موسیقی و مباحث روان شناسی، بیشترین فراوانی را داشتند
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، رضایت، شهر تهران، تلفن همراه، کاربر
  • فریبا صیاد، بهزاد شاهنده صفحات 183-214
    بهره گیری از وسایل ارتباط جمعی همچون تلویزیون، از عمده ترین روش ها در جهت گسترش و ترویج جامعه مدنی، آموزش ملی و بالابردن آگاهی مردم است، در این تحقیق، مفهوم جامعه مدنی و ویژگی های آن، با عنایت به لزوم ایجاد شرایط مقتضی برای تحقق آن در شرایط کنونی جامعه ما مورد بررسی قرار گرفته است و از طریق سنجش و ارزیابی نظریات دانشجویان بر آن شدیم تا با دریافت اطلاعاتی از خصوصیات فردی و اجتماعی آنان، میزان آمادگی و پذیرش جوانان را نسبت به تغییرات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و نیز میزان مشارکت و نقش آنان در شکل گیری جامعه مدنی بسنجیم، جامعه آماری مورد مطالعه، دانشگاه های تهران بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدر سه مرحله انجام شده است و 506 نفر برای پاسخگویی به سوالات پرسشنامه انتخاب شدند. نتایج این تحقیق نشان می دهد 85 درصد افراد، اعتقاد دارند که پذیرش افکار جدید و تغییرات فرهنگی اجتماعی به کمک رسانه ها امکان پذیر است، 2/79 درصد افراد تعهد و تخصص را عامل بهتر اداره شدن کشور می دانند، 65 درصد، اعتقاد به رعایت قانون در صورت فقدان کنترل آن دارند، هرچه سطح تحصیلات دانشجویان بالاتر است، میزان آمادگی آنان برای تغییرات و آمادگی مشارکت آنان در امور فرهنگی اجتماعی و سیاسی بیشتر است. همچنین یافته ها نشان می دهد بین پذیرش مولفه های شهروندی و مشارکت و رشته تحصیلی ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: جامعه مدنی، رسانه ها، توسعه، تغییرات نگرشی و رفتاری
  • رویا معتمدنژاد صفحات 185-234
    جامعه بین المللی برنامه عمل جدید در حوزه توسعه پایدار تدارک دیده است. همزمان در سال های اخیر، تکنولوژی یا فن آوری های نوین ارتباطات و اطلاعات، پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته اند، اما تکنولوژی به تنهایی کفایت نمی کند و در این زمینه، نیاز به فضای مطلوب و از جمله سیاست گذاری و قانون گذاری مناسب است. در این حوزه، قانون گذاری های جدیدی در عرصه های داخلی، منطقه ای و بین المللی انجام گرفته است. حال سئوال، این است که آیا چارچوب های حقوقی، قادرند تکنولوژی های نوین را در خدمت توسعه در بیاورند؟ در این تحقیق تلاش شده با بررسی تطبیقی به این سوال پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: فن آوری های نوین، توسعه پایدار، حقوق دیجیتال، قانون گذاری در عرصه دیجیتال، جمهوری دیجیتال
|
  • Mohammad Shahba, Mohsen Ghafourian, Alireza Nikkhah Pages 13-48
    This study presents a theoretical - practical mechanism to analyze the discourse spaces with a semiotic approach that could be used in communication research and cinematic studies. To do so, we first provide an overview of the theoretical bases of the “semiotic” approach to discourse analysis, along with the practical foundations of this approach. The semiotic approach seeks to penetrate the semantic depth and explore the unstable meanings of movies within the discourse framework; the discourse that, particularly in cinema, forms the spaces in which the meaning creation process happens.
    This research, simultaneously and in relation to each other, studies two main categories of discourse spaces namely the elements of the physical and the emotional space by which it explores the meaning in each and all of the movie-shots. In order to provide further implications for this approach, the study analyzes “A Cube of Sugar”, a well praised and important Iranian movie that contains a considerable semiotic aspects. At the end we suggest some concluding points about this approach to discourse analysis with examples from the movie.
    Keywords: Discourse analysis, Discourse spaces, Semiotics, A Cube of Sugar
  • Ismaeil Alizad, Nima Shojaee Pages 49-78
    Oral History is one of the most democratic qualitative research method in the humanities and social sciences in which narrators retell realities; oral history is a deep dialog between two persons in that their memories are recorded in the format of narrations. Memories and remembering of the memories (why and how) are the most important aspect of implementing of oral history. In this article, we investigate the method of oral history to demonstrate how to apply oral history in the reflection of collective trauma. Collective trauma is a collective psychological damage that makes people feel loss in the case of natural and unnatural events such as earthquake and war, which brings them painful and grieving memories that survive for many years. These people are the most important subjects of oral history. Hence, referring to the works of Svetlana Alexandrovna Alexievich, the winner of the Noble prize in literature in 2015, that are translated and published in Persian, we demonstrate concretely how to apply this method in the reflection of various kinds of collective trauma.
    Keywords: Oral History, Collective Trauma, Qualitative Research Method, Memory, literature
  • Seyed Ali Hashemianfar, Elham Dezfulian Zadeh Pages 79-104
    Editorial cartoons, as critical-artistic expressions functioning in media contexts, potentially can enrich our understanding of the cultural aspects in a society. Through methodological integration of Kress and Van Leeuwen’s social semiotics framework and Fairclough’s Critical Discourse Analysis methodology, this study aims to explore those characteristics that are associated to dialogue in editorial cartoons in the context of first ten years after Constitutional Revolution. Furthermore, the article intends to identify different aspects of the pattern of verbal communications between Iranians.
    We selected 25 editorial cartoons were from three satirical newspaper namely Bohloul, Tanbih and Ayine-e-ghaib Nama as our samples. Our analysis shows that while changing throughout the course of time, the pattern of verbal communication in this decade had been monological. Our findings indicate that in this decade dialogue should be characterized with a variety of elements including eliminating the “other”, imposing silence by using violence against the “other”, extremism (by excommunicating, accusing and spreading rumor). Hypocrisy, conformation, flattering and prejudicing, and questioning the oppressor are other dialogue characteristics
    Keywords: Dialogue, Monologue, Editorial cartoon, Critical Discourse Analysis, Social Semiotics
  • Hosseinali Afkhami, Mana Dashtegoli Pages 105-128
    Applying discourse analysis, this paper compares two electoral campaigns of two elected candidate, 7th and 9th presidents of Iran, Seyed Mohammad Khatami and Mahmood Ahmadinejad respectively. The article analyzes the changes in government and people discourses during two different eight years periods by conducting a comparative analysis of their campaign films. These films were broadcasted by Iranian national television during the days of campaigns. In this paper, we interpret and explain two elected political discourses namely Reform Discourse and Justice-oriented Discourse.
    We applied Fairclough’s approach to critical discourse analysis. Our findings suggest that there are considerable similarities and differences between the two campaign films. In case of similarities, there are varied citations to topics such as women, the youth, manner of cost savings in running campaigns, and the will to change. On the other hand, there are different trends in defining concepts such as Islam and Iran, justice and freedom, law and being kind, using the pronoun “we”, religious views, looking at literature and women’s hijab and also the styles of speech. Another important note is that both candidates avoid discussing sensitive topics including economy, inflation, unemployment, crimes, etc.
    Keywords: 7th, 9th terms of Iran Presidential Elections, Campaign Film, Television, Critical Discourse Analysis, Electoral Campaign
  • Seyyed Vahid Aghili, Taher Roshandel Arbati, Mohammad Mahdi Farajian Pages 129-160
    Before emerging the new media, television was the dominant medium in shaping the results of the elections. Nowadays, with the emergence of new social media, television is struggling with a serious rival which also played a significant role in the last parliament election in Iran.
    This paper, using Delphi technique, summarizes media experts’ analyses and prediction of the future of television in Iranian political life. The main question is: what are the consequences of emerging social media and their political functions for television? Can television survive after the dominance of this phenomenon? Some believe that the power of television is based on its role in political life of the society, especially elections. So if this aspect is going to be diminished, television will lose its importance. On the other hand, some experts believe that the other functions that television continues to produce contents around, such as entertainment and education, will save it. Furthermore, it could redefine its role in political advertising and change to a reference for news reliability.
    In the new situation, television has not the prior position in elections. While there is a possibility to return to previous position by redefining its goals and mission, at this point television has a meaningful distance to this situation. Our interviewed experts believe that social media can play not only the distributor role, but also the producer. It means that after a while we face with some reference persons or groups in social media who are reliable enough for their audience and will cover today’s lack of reliability. Therefore, if we presuppose that today reliability is a core-competency for television, it will not last in near future.
    Keywords: Election, Television, Social Media
  • Mohammad Mehdi Forghani, Robabe Mohajeri Pages 161-182
    Mass media, including television, play the most important role in developing and entriching the civil society and improving people's knowledge in the national level. This paper focuses on the meaning of civil society and its characteristics with consideration of finding implications on the requirements of implementing covil society in our society.
    Building upon students’ knowledge and ideas from their personal and social characteristics, we studied their openness to cultural, social, and political changes and their abilities to accept roles in implementing civil society.
    Based on cluster sampling method in 3 levels, we selected 506 students as our respondents. Our findings suggest that that 85 % of participants believe that accepting new ideas is possible when media is used properly as a toll of change. Also, 79.2 % of our participants believe that having more responsible and expert people in charge is necessary to a more efficient governance of the country. Finally, 65% believe in the importance of ruling the law. The higher their level of education is, the more the students are ready for change and prepared to participate in social and cultural affairs. Our findings also suggest that there is no meaningful relationship between accepting citizenship rights and responsibilities and the field of study.
    Keywords: Social Networks, Satisfaction, Tehran, Mobile Phone, User
  • Fariba Sayad, Behzad Shahandeh Pages 183-214
    using the social media such as tv is the most important way in devoloping and upgrading of civil society and improvment of people's knowledge in national education,in this research plan the meaning of civil society and its characteristics is concered with the necessity of making appropriate situations for our new society,with use of the students knowledges and ideas from their personal and social charateristics, we decide to evaluate their acceptance of cultural social and political changes and also their roles in civil society our statistical society is done with cluster sampeling method in 3 levels and 506 students are chosen for answering the questions. the questionnarie results shows that 85 % of them believe that acceptance of new ideas is possible when they use media,2/79 % of them consider being responsible and proffesional as the factors of better control of country and 65% believe in rules without its controling function.
    As they are more educated,they become more ready for changes and participating in social affairs, also findings show,there is no meaningful relation between being civilized and participating in social affairs and educational field
    Keywords: Civil Society, Media, Development, Attitudinal, Behavioral Change
  • Roya Motamednejad Pages 185-234
    International law community has provided a new action program in the area of sustainable development. At the same time, in the recent years, new information and communication technologies has had remarkable progress. However, technology alone does not suffice for such development and there is a need for proper regulation and policy-making. New regulations at the national, regional and international levels has been deprived. Now, the question is whether the regulatory frameworks are able to make new technologies serving development goals or not. This paper tends to examine this question based on a comparative study.
    Keywords: New Technologies, Sustainable Development, Digital Rights, Digital Legislation, Digital Republic