فهرست مطالب

نشریه علوم و مهندسی آب و فاضلاب
سال سوم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • احسان محمد رضایی ، روشنک رضایی کلانتری، محمدرضا لطفی صفحات 4-12
    فنل یکی از هیدروکربن های آروماتیک با‍ سمیت بالا و اثرات سوء بر سلامتی موجودات زنده است که در پساب صنایعی مانند ساخت مواد شیمیایی، پالایشگاه های نفت، پتروشیمی و… وجود دارد. هدف اصلی این مطالعه بررسی فرآیند تلفیقی اکسیداسیون فنتون و جذب در حذف فنل از آب می باشد. این تحقیق یک مطالعه تجربی بوده که در مقیاس آزمایشگاهی و از طریق آزمایش جذب و اکسیداسیون فنتون انجام شده است. در این تحقیق با تغییر متغیرهایی همچون: غلظت Fe2+ ،H2O2، pH، جاذب کربن فعال و زمان، تاثیر آن‏ها بر میزان حذف آلاینده فنل از آب سنجیده و در نهایت شرایط بهینه حذف فنل از طریق آزمایش تلفیقی جذب و اکسیداسیون فنتون معرفی می‏شود. براساس یافته های این پژوهش،فنل با غلظت اولیه 50،150 و250 میلی گرم بر لیتر در مواجهه با آزمایش تلفیقی جذب و فنتون در شرایط 3=pH، mg/L10=Fe2+، mg/L150= H2O2، g/L 5/2=کربن فعال و min 15= زمان، به‏ترتیب به‏میزان 95، 94 و 96 درصد حذف شد. در نتیجه فرآیند تلفیقی جذب و اکسیداسیون فنتون می تواند به‏عنوان یک راهکار مناسب برای کاهش آلاینده فنل از آب مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فنل، جذب، کربن فعال، اکسیداسیون، فنتون
  • مریم بهروزه، محسن عباسی ، شهریار عصفوری صفحات 13-21
    در سال های اخیر، استفاده از دی متیل سولفوکسید (DMSO) به‏عنوان حلال ترکیبات آلی و غیر آلی در صنایع مختلفی مانند داروسازی، الکترونیک و فرایندهای تولید الیاف آکرلیک رو به افزایش است. با توجه به رشد صنایع ذکر شده در دهه های اخیر، تصفیه پساب های DMSO یک نگرانی جدی محسوب می شود. اگرچه سمیت DMSO پایین است، اما تصفیه بیولوژیکی پساب های حاوی DMSO به‏علت تولید ترکیبات سمی، مشکل است. با توجه به محدودیت های تصفیه بیولوژیکی، فرایند های اکسیداسیون پیشرفته (AOPs) به‏عنوان بهترین و کارآمدترین روش برای تصفیه ترکیبات آلی مقاوم در برابر روش های فیزیکی و شیمیایی معمولی در نظر گرفته می شوند. در این مطالعه برخی از فرایندهای مهم AOPs مانند فراآیندهای توسعه یافته و هیبریدی فنتون (فتوفنتون، الکتروفنتون و فتوالکتروفنتون) ، فرایندهایی بر پایه ازن (O3/OH-،O3/H2O2 و O3/UV) ، UV/H2O2 و TiO2/UV در تصفیه پساب های DMSO مورد مطالعه قرار می‏گیرد. علاوه‏بر این، کارایی این فرایندها مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته است. به‏طور کلی می توان نتیجه گرفت که فرایندهای هیبریدی فنتون و فرایندهایی بر پایه ازن در حذف DMSO از پساب موثرتر هستند.
    کلیدواژگان: پساب، DMSO، فرایند های اکسیداسیون پیشرفته، ازن، هیدروژن پراکسید
  • سعید خلیفه ، علی خوش نظر صفحات 22-34
    رودخانه زرینه رود از جمله مهم ترین و طویل ترین رودخانه های حوضه آبریز دریاچه ارومیه است که از کوه های چهل چشمه کردستان سرچشمه می گیرد و در نهایت به دریاچه ارومیه می ریزد. از جمله استفاده های عمده آن، استفاده برای شرب است که به‏دلیل آلوده شدن رودخانه در فصول مختلف با آلاینده های گوناگون طبیعی و انسان ساخت، پایش کیفی آب آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش از شاخص پارامترهای متداول کیفیت منابع آب سطحی ایران (IRWQISC) ، که اخیرا توسط سازمان حفاظت محیط زیست مورد پذیرش واقع شده و مبتنی بر اندازه گیری 11 پارامتر از پارامترهای کیفی آب است و مقادیر شاخص را در هفت دسته شامل؛ خیلی بد، بد، نسبتا بد، متوسط، نسبتا خوب، خوب و بسیار خوب توصیف می‏کند، به‏منظور بررسی کیفی رودخانه زرینه رود در 16 ایستگاه مطالعاتی و در چهار فصل سال استفاده و در آخر با دیگر شاخص های کیفی مقایسه شده است. براساس یافته ها، هیچ ایستگاهی در هیچ دوره ای در دامنه خیلی بد و بسیار خوب قرار نمی گیرد و تنها در فصل بهار ایستگاه شانزده در دامنه بد واقع می‏شود. از جمله مزایای تایید شده این شاخص در این مطالعه تاثیر پارامتر EC در آن و همچنین بهبود ضرایب مربوط به وزن دهی به پارامترهای مرتبط با فاضلاب خانگی در محاسبات آن، نسبت به شاخص های دیگر است.
    کلیدواژگان: زرینه رود، شاخص کیفی آب، آلاینده، فاضلاب خانگی
  • خسرو علینژاد، رحیم دباغ * صفحات 35-46

    تامین آب سالم یک فعالیت اقتصادی است که هدف اصلی شرکت های صنعت آب و فاضلاب، تامین آب و خدمات دفع بهداشتی فاضلاب است که برای رسیدن به این اهداف مستلزم هزینه های زیادی بوده و لازمه آن برنامه ریزی دقیق و هدفمند برای بهره گیری بهینه از تمام امکانات و استعدادها موجود است. یکی از چالش های اساسی در این زمینه مدیریت هزینه ها و در نتیجه افزایش کارایی است. بنابراین توجه به کارایی و اندازه گیری آن در سطح این شرکت ها ضرورت پیدا می کند. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی و پیمایشی است. در این تحقیق با روش تصمیم گیری گروهی و با استفاده از پرسش نامه مقایسات زوجی، رتبه بندی هزینه های شرکت آب و فاضلاب روستایی استان آذربایجان غربی با روش AHP فازی انجام شده است. سپس با استفاده از وزن های به‏دست آمده مدلی برای سنجش کارایی ارائه شده است. نتایج نشان می دهد که هزینه های آب با وزن (1458/0) و تجهیزات با (1446/0) در اولویت قرار گرفته اند. کارایی کل عوامل در حال نوسان بوده، به‏طوری‏که متوسط آن برابر با 37/0 واحد است. از دلایل اصلی این امرکاهش کاراییبخش های انرژی و نیروی انسانی است. به‏کارگیری نتایج حاصل از رتبه بندی و اولویت بندی کارایی انواع هزینه های شرکت مورد مطالعه باعث توجه بیشتری به هزینه های ضروری و غیرضروری آن می شود، بدون آن‏که آسیبی به کارکردهای اصلی آن‏ها برساند.

    کلیدواژگان: سنجش کارایی، رتبه بندی هزینه ها، AHP، فازی
  • محمد داودآبادی ، لیلا چاجی، غلام رضا ابراهیم آبادی صفحات 47-57
    سازمان ها در راستای ارزیابی عملکرد، از تکنیک های متداول تجزیه و تحلیل شاخص ها، پارامترهای کمی و سلیقه ای استفاده می کنند، اگرچه این نوع شیوه ها، اطلاعات مفیدی را فراهم می آورند، اما به ‏دلیل لحاظ نکردن تمام شاخص ها، تصویر جامعی از عملکرد به ‏دست نخواهد داد و نتیجه ها از اعتبار قطعی برخوردار نیست. شاخص های اقتصادی، حوزه های عملکردی متفاوتی را پوشش می دهند، بنابراین استفاده از مدل های علمی برای ارزیابی عملکرد به لحاظ درنظر گرفتن هم زمان شاخص ها در حوزه های مختلف، تاثیر زیادی بر ارزیابی عملکرد، تبیین هدف گذاری سیاست ها و تصمیم گیری ها خواهد داشت. این پژوهش در راستای شناسایی عملکرد اقتصادی شرکت های آب و فاضلاب بر پایه شاخص های اقتصادی و مدل های علمی در راستای تصمیم گیری های مدیریت بخشی و ارشد صنعت است. پس از انتخاب شاخص های بهینه ی اقتصادی و تعیین وزن آن ها با مدل آنتروپی شانون، با شیوه آماری خوشه بندی (رویکر سلسله ای) ، عملکرد شرکت های آب و فاضلاب شهری از منظر شاخص های اقتصادی به 4 گروه مستقل طبقه بندی می‏شوند. در ادامه با مدل ویکور، عملکرد اقتصادی شرکت های آب و فاضلاب در خوشه ها با هدف الگوبرداری و تبیین برنامه هایی برای بهبود و ارتقای عملکرد اقتصادی و… رتبه بندی می‏شوند. نتایج پژوهش نشان از کارآمدی مدل های کمی در راستای تولید اطلاعات قطعی با ضریب اطمینان بالا در راستای مدیریت راهبردی و به‏خصوص تصمیم گیری برای برنامه ریزی و کنترل مدیریت است.
    کلیدواژگان: خوشه بندی سلسله ای، مدل ویکور، شاخص های اقتصادی و تصمیم گیری چند شاخصه
  • مجید قنادی صفحات 58-69
    با گذشت قریب به سه دهه از عمر شرکت های آب و فاضلاب، هدف نخستین پایداری و استمرار در تامین آب شرب و خدمات فراگیر فاضلاب، به نسبت محقق و شاخص های کشور در مجامع جهانی، در حوزه خدمات آب و فاضلاب ارتقاء یافته است. این دستاورد، در حالی انتظارها از مدیران شرکت های آب و فاضلاب را فزونی بخشیده که دشواری هایی هم چون استمرار خشکسالی، تنگناهای مالی و مانند آن، فراروی آنان است. در چنین شرایطی، تداوم عرضه خدمات شرکت های آب و فاضلاب با ویژگی های کمیت، کیفیت و قیمت مناسب، استمرار، پوشش و رضایت مندی مشترکان، افزون بر تجهیزات به هنگام، نیازمند مدیران و کارکنانی است که با برخورداری از ویژگی های ممتاز فردی، نمادی از توانمندی و اقتدار سازمان را جلوه گر باشند و با اشراف بر مفاهیم جدید در مدیریت آب، توجه به ماهیت اجتماعی خدمات آب و فاضلاب، امنیت آبی و سرفصل های شش گانه ی آن و مفهوم آب واحد (One Water) ، متغیرهای بیرونی اثرگذار بر خدمات آب و فاضلاب را کنترل و تهدیدهای آن را به فرصتی برای مدیریت بهتر در انجام وظایف خود بدل سازند. در این مسیر، توجه به فراگرد آمار و اطلاعات و چگونگی پردازش و کاربری آن، بهره وری نیروی انسانی و کارآفرینی، می تواند تسهیل گر برآوردن انتظارها از مدیران صف باشد. در این مقاله ضمن بیان ویژگی های لازم برای موفقیت در مدیریت خدمات آب و فاضلاب، نیازمندی ها و رویکردهایی را که مدیران آب و فاضلاب باید دنبال کنند، در قالب هشت سرفصل به تفضیل بیان شده است.
    کلیدواژگان: آب و فاضلاب، مدیریت محلی، انتظارها
  • بشیر کریمی صفحات 70-74
    مدیریت صحیح دارایی ها در تاسیسات فاضلاب مستلزم شناخت کامل مجموعه تاسیساتی است که در بهره برداری از شبکه های فاضلاب و تصفیه آن نقش دارد. بخش عمده شناخت از شبکه های فاضلاب با مجموعه اقدامات بازرسی شبکه های فاضلاب حاصل می شود و در اکثر بازرسی ها، پاکسازی و شستشوی شبکه قبل از پیمایش، الزامی است. اهمیت نقش بازرسی شبکه های فاضلاب به‏عنوان اولین گام اجرایی در مدیریت دارایی های تاسیسات فاضلاب انکارناپذیر است. تحقق اهداف بازرسی شبکه های فاضلاب منوط به مواردی است که درصورت عدم‏توجه به آن، بازرسی ها بدون نتیجه مانده و تحقق اهداف پروژه های مربوطه ناممکن می شود. در مقاله حاضر با بررسی چالش های اولیه در تحقق اهداف پروژ های بازرسی و بازسازی شبکه های فاضلاب، ضمن بررسی تجارب به‏دست آمده در داخل کشور، الزامات اساسی و اولیه پروژه های اشاره شده تبیین می‏شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دارایی، شبکه های فاضلاب، بازرسی، شستشو و پاکسازی، بازسازی
  • صفحات 75-92
    میزگرد
    کلیدواژگان: میزگرد
  • صفحات 93-94
    گزارش کارگاه
    کلیدواژگان: گزارش کارگاه
  • صفحه 95
    پایان نامه برتر
    کلیدواژگان: پایان نامه برتر
  • صفحه 96
    معرفی کتاب
    کلیدواژگان: معرفی کتاب
  • صفحات 97-110
    اخبار انجمن
    کلیدواژگان: اخبار انجمن
|
  • Pages 2-3
    Preface
    Keywords: Preface
  • Ehsan Mohammadrezaei , Roshanak Rezaei Kalantari, Mohammadreza Lotfi Pages 4-12
    Phenol is one of the aromatic hydrocarbons with high toxicity and adverse health effects on living beings. It can be found in wastewater from industries such as chemical and petrochemical industries and oil refineries. The aim of this study is to evaluate the c hybrid process of Fenton oxidation and adsorption on removal of phenol from water. In this paper an experimental study in laboratory scale is implemented. Variables such as: concentration of Fe2+, H2O2, pH, activated carbon and time are tested in order to impact on the rate of removal of phenol in water. Finally, optimal conditions for the removal of phenol through the hybrid process of adsorption test and oxidation Fenton test is introduced. Results show that 95, 94 and 96 percent of Phenol is removed, respectively with initial concentration of 50,150 and 250 mg/L by combination of adsorption test and Fenton test, in pH = 3, Fe2+ = 10 mg/L, H2O2 = 150 mg/L, activated carbon = 2.5 g/L and time = 90 min. It can be concluded that hybrid process of adsorption and oxidation of Fenton can be used as a suitable method to reduce of Phenol from water.
    Keywords: Activated carbon, Adsorption, Fenton Oxidation, Phenol
  • maryam behroozeh, Mohsen Abbasi , Shahriar Osfouri Pages 13-21
    The use of dimethyl sulfoxide (DMSO) as a solvent for organic and inorganic compounds in various industries such as pharmaceutical, electronic and acrylic fiber manufacturing process has been increased in recent years. According to the growth of these industries in recent decades, treatment of DMSO wastewaters has become a serious concern. Although DMSO itself has low toxicity, the biological treatment of wastewater containing DMSO, is known to be difficult. According to limitations of biological treatment due to production of toxic compounds, advanced oxidation processes (AOPs) is considered as a most efficient method and the best one for purifying organic compounds which are resistant to conventional physical and chemical processes. In this study, some important AOPs such as extended and hybrid Fenton processes (photo- Fenton, electro- Fenton and photo-electro Fenton), ozone-based processes (O3, O3/H2O2, O3/UV), UV/H2O2 and TiO2/UV have been studied in the treatment of wastewaters containing DMSO. The efficiencies of these processes were also evaluated and discussed. Overall, it can be concluded that hybrid Fenton processes and ozone-based processes are more effective for removal of DMSO from wastewater.
    Keywords: Advanced oxidation processes, DMSO, Hydrogen peroxide, Ozone, Wastewater
  • saeed khalife , ali khoshnazar Pages 22-34
    Zarrineh-rood River is one of the most important and longest rivers within Orumiye water basin. According to the major drinking use from the river and since the river is receiving different pollutants (natural and artificial) throughout the year, so the water quality control is of great importance. In this research a newly-developed water quality index, the IRAN Water Quality Index for Surface Water Resources-Conventional Parameters Index (IRWQISC index) is used which deals with 11 parameters and presents the result in seven ranges (very bad, bad, moderately bad, medium, moderately good, good and very good). For this study, data from 16 stations in four seasons of the year is used. Results show that no station in none seasons is in range of very good and very bad, and only station 16 in spring is bad. Other results are reported to be in ranges of moderately bad, medium, moderately good and good. As approved advantages to other indices, this index is highlighting the effects of EC and is employing weighted parameters related to domestic wastewater.
    Keywords: Zarrineh-rood River, Water Quality Index, Pollutant, Domestic Wastewater
  • Khosro Khosro alinejad, rahim dabbagh Pages 35-46

    Supply of safe water as well as sanitation services are, as economic activities, the main purpose of the water and wastewater Company. To meet these goals there is a need to great financial supply as well as justified planning and optimized use of all facilities and talents available. One of the main challenges in this regard is the cost management which leads to increase in efficiency. This is why monitoring of efficiency in Water and Wastewater companies is vital. In this study group decision-making method is implemented using paired comparisons questionnaire to rank the costs of activities in West Azerbaijan Rural Water and Wastewater Company by fuzzy AHP approach. Then by applying the obtained weights typical model of measuring efficiency is provided. Result show that water costs with weight of 0.1458 and equipment costs with weight of 0.1446 are in priority. Total efficiency factor has a large fluctuation, which in this company with an average of 0.37 units. This is mainly due to reduced efficiencies in energy section and in human resources section. Applying the results of ranking and prioritizing the performance of the various types of company costs leads to more concerns on the necessary and unnecessary costs, without mistreating its core or basic functions.

    Keywords: AHP, Efficiency measurement, Fuzzy, Ranking costs
  • mohammad davoodabadi , Leila Chachi, Gholam Reza Ebrahimabadi Pages 47-57
    In the context of evaluating performance organizations apply the conventional techniques of analyzing indicators and quantitative and biased parameters. Although these methods provide useful information, but due to exclusion of some indicators, no clear and thorough image of the performance is provided and the results often lack the definite validity. The economic indicators cover different sets of performance. Therefore, application of scientific models to evaluate performance will have a great impact on evaluations as well as on clarifying the targeted policies and decisions. This research was undertaken to identify the economic performance of Water and Wastewater Companies on the basis of economic indicators and scientific models and in the context of divisional and top management decision making in the sector. After selecting the efficient economic indicator and setting their weights by Shannon Entropy Model, the performance of urban Water and Wastewater Companies were classified in 4 independent groups from the point of view of economic indicators by applying the statistical clustering method (hierarchal approach). Then the economic performance of the Water and Wastewater Companies were graded in the clusters with the aim of modeling and specifying plans to improve and enhance them. The results underlined the efficiency of quantitative models in generating definite data with high degree of reliability for strategic management and in particular for making decisions on planning and management control.
    Keywords: Economic indicators, Hierarchal clustering, Multi-index decision making, Vikor model
  • Majid Ghannadi Pages 58-69
    After about three decades past from the establishment of the first water and wastewater companies in Iran, the critical goal of supplying sustainable drinking water and sewage services has relatively been achieved and the country's indicators in the field of water and wastewater services have been improved among global communities. This achievement has boosted the expectations from water and wastewater company managers who at the same time they are facing droughts, financial difficulties, and similar problems. In such situation, the continuity of providing good quality and quantity services with a reasonable price, the continuity of coverage and satisfaction of subscribers, and on time provision of equipment, call for managers and staff who symbolize the ability and strength of the organization with their outstanding individual characteristics. Mastering the new concepts in water management and focusing on the social nature of water and wastewater services, water security and its six topics as well as the One Water concept, these managers and staff can control external variables affecting water and wastewater services, and transform their threats into better management opportunities. Respecting the role of data gathering and processing, manpower efficiency, and entrepreneurship, can facilitate how the expectations from managers are satisfied. While outlining the necessary features for the success of water and wastewater management services, this paper suggests in eight sections the corresponding requirements and approaches for water and wastewater managers.
    Keywords: Water, wastewater, Local management, Expectations
  • Bashir Karimi Pages 70-74
    Proper asset management of wastewater networks requires complete understanding of the set of facilities that are involved in the utilization of wastewater collection and conveyance networks and their treatment. A large part of the recognition of sewage networks is achieved through a series of sewage inspection procedures and, in most of the inspections, cleaning the network before the survey is mandatory. The importance of the role of sewage inspection as the first step in the asset management of wastewater treatment facilities is undeniable. The realization of the objectives of the inspection of wastewater networks is subject to cases where, in the absence of attention to it, inspections remain unrealistic and the realization of the objectives of the relevant projects is impossible. In order to fulfill the objectives of the inspection projects, firstly, the scope of the work must be precisely determined. Secondly, depending on the nature of the inspection work, the appropriate template for assignment of the work is selected in such a way that all aspects of the operation and execution of the work and the technical and legal requirements for projects cover the inspection. Aim of this paper is to study the initial challenges in realizing the objectives of the inspection and rehabilitation of sewage networks, while examining the experience gained in the country, the basic requirements of the projects mentioned, and the need for more attention of activists and researchers in the field of water and wastewater emphasize the essential elements of inspection and recovery of wastewater networks.
    Keywords: Asset Management, Cleaning, Inspection, Rehabilitation, Wastewater Networks Assessment
  • Pages 75-92
    round-table
    Keywords: round-table
  • Pages 93-94
    Workshop Report
    Keywords: Workshop Report
  • Page 95
    Best Thesis
    Keywords: Best Thesis
  • Page 96
    Book Presentation
    Keywords: Book Presentation
  • Pages 97-110
    News
    Keywords: News