فهرست مطالب

اقتصاد مقداری - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1397)

فصلنامه اقتصاد مقداری
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • عبدالله شایان زینیوند *، غفران محمدی، عبدالخالق غبیشاوی، فرشته عبدالهی صفحات 1-26
    یکی از عوامل مخرب بازار سرمایه تشکیل حبابهای قیمتی انفجاری سهام می باشد، لذا نظر به اهمیت استراتژیک مالی واقتصادی این بازار، از جمله مقولات نظری مهم در ادبیات اقتصاد و مدیریت مالی مدل سازی آماری و اقتصادی در تشخیص و ارزیابی وجود حبابهای قیمتی در بورس اوراق بهادار است بر همین اساس.هدف این مقاله بررسی اثر سیاست پولی و سطح عمومی قیمت ها از راه کانال قیمت دارایی بر حباب قیمت سهام در ایران طی سال های 1370 الی 1393 است. بدین منظور برای بررسی میزان اهمیت هر یک از قیمت دارایی ها در مکانیسم انتقال پولی به تولید ناخالص داخلی، لازم است تغییرات تولید ناخالص داخلی تعیین شود. برای انجام این کار، در این تحقیق از روش خود رگرسیون برداری ساختاری (SVAR) با استفاده از داده های فصلی ایران استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که در کوتاه مدت یک درصد افزایش در نرخ بهره حدود 3/1 درصد و یک درصد افزایش حجم نقدینگی واقعی 5/3 درصد حباب قیمت سهام را به ترتیب کاهش و افزایش می دهد. همچنین طبق معادله تصحیح خطا حباب قیمت سهام، اگر هر گونه عدم تعادل در متغیر حباب قیمت به وجود آید در هر دوره حدود 27 درصد از آن تعدیل می شود.
    کلیدواژگان: حباب قیمت سهام، خود رگرسیون برداری ساختاری، سیاست پولی، قیمت داراییها
  • عبدالمجید آهنگری*، حسن فرازمند، امیر حسین منتظر حجت، رضا هفت لنگ صفحات 27-61
    هدف این مقاله، بررسی تاثیر وضع و اعمال مالیات سبز در اقتصاد ایران بر رشد اقتصادی و رفاه در چارچوب مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) باز کوچک نیوکینزی است. بدین منظور، یک مدل DSGE با لحاظ بخش های عمده خانوارها، بنگاه ها، دولت و بخش خارجی برای اقتصاد ایران کالیبره و شبیه سازی شده است. با توجه به پیش نویس لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه، چهار سناریوی نیم درصد، یک درصد، یک و نیم درصد و دو درصد برای نرخ مالیات سبز در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی و تحلیل توابع عکس العمل آنی مدل نشان می دهد، وضع مالیات سبز در قالب چهار سناریوی مطروحه بر رشد اقتصادی هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت تاثیر منفی بسیار کمی می گذارد، همچنین نتایج نشان می دهد که اعمال مالیات سبز در قالب چهار سناریوی فوق الذکر تاثیر مثبت و اندکی بر روی رفاه می گذارد. در نظر گرفتن نتایج همزمان اثرات مالیات سبز بر روی رشد اقتصادی و رفاه مشخص می سازد که اگر رویکرد دولت، توجه به افزایش کیفیت محیط زیست، کاهش آلاینده ها و نتیجتا توسعه پایدار و افزایش رفاه باشد بایستی کاهش تولید اقتصادی را پذیرا باشد. نتایج هر چهار سناریو نشان می دهد که کاهش تولید کل اقتصاد و افزایش رفاه بسیار اندک می باشد.
    کلیدواژگان: مالیات سبز، توسعه پایدار، آلودگی، اقتصاد باز کوچک، مدل DSGE
  • سید امین منصوری*، سید مرتضی افقه صفحات 63-85
    در این پژوهش، تاثیر عوامل اجتماعی-جمعیتی (شامل تعداد افراد شاغل خانوار، مالکیت مسکن، بی سوادی سرپرست خانوار و بعد خانوار) بر حداقل معاش و برآورد خط فقر نسبی در گروه های درآمدی مناطق شهری ایران در دوره 1395-1361 از طریق سیستم مخارج خطی گسترش یافته و به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) آزمون شده است. نتایج این بررسی نشان داد که بعد خانوار مهم ترین عامل در افزایش حداقل معاش تمامی گروه های کالایی است. بررسی سری زمانی خط فقر نشان می دهد که خط فقر ماهیانه برای گروه اول درآمدی از میزان 3500 تومان در سال 1361 به میزان یک میلیون و هشت صد هزار تومان در سال 1395 رسیده است. این در حالی است که برای گروه دهم درآمدی خط فقر از میزان 8300 تومان در سال 1361 به میزان دو میلیون و پانصد هزار تومان در سال 1395 رسیده است. همچنین خط فقر متوسط در سال 1395 دو میلیون و دویست محاسبه گردید. در بقیه گروه های درآمدی نیز خط فقر افزایش یافته است. بررسی نسبت خط فقر به درآمد نشان می دهد که میزان خط فقر از درآمد تا گروه ششم درآمدی بیشتر است و در گروه های درآمدی هفتم، هشتم به طور متوسط یکسان است و تنها در گروه های نهم و دهم درآمدی میزان درآمد از خط فقر بیشتر است.
    کلیدواژگان: خط فقر، عوامل اجتماعی- جمعیتی، سیستم مخارج خطی گسترش یافته (ELES)، گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، مناطق شهری ایران
  • امین پورمقدم، حسین مهرابی بشر آبادی*، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی، حمیدرضا میرزایی صفحات 87-108
    کشورهای در حال توسعه به واسطه سهم بزرگ بخش کشاورزی مشخص می شوند و قیمت و مصرف مواد غذایی از حساسیت بیشتری در این کشورها برخوردار است. با توجه به نیازهای معیشتی مردم شوک ها در این کشورها بسیار پرهزینه هستند. اعمال سیاست های مختلف میتواند باعث تغییرات اساسی در قیمت مواد غذایی و به تبع آن مصرف مواد غذایی شود. مطالعه حاضر تلاش دارد که اثر شوکهای پولی، مالی و نفتی را بر قیمت و مصرف مواد غذایی در ایران مورد بررسی قرار دهد. برای رسیدن به این هدف از یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی برای یک اقتصاد باز کوچک با توجه به خصوصیات اقتصادی کشور صادرکننده نفت استفاده شده است. پس از تبیین مدل از روش کالیبراسیون برای تعیین مقادیر ورودی استفاده شد. نتایج حاصل از شبیه سازی‏ متغیرهای مدل، اعتبار مدل در توصیف نوسانات اقتصادی را تایید کرد. نتایج نشان دهنده اثر مثبت شوکهای پولی، مالی و نفتی بر مصرف مواد غذایی در دوره مورد بررسی است. همچنین بر اساس نتایج شوکهای پولی اثر بیشتری نسبت به شوکهای مالی و نفتی نشان می دهند.
    کلیدواژگان: تعادل عمومی پویای تصادفی، شوک پولی و مالی، مصرف مواد غذایی
  • نجمه ساجدیان فرد، رضا اکبریان * صفحات 109-145
    اثر تغییرات رابطه مبادله به عنوان یک متغیر در تعدیلات توازن پرداخت ها و رشد بلندمدت، از دیرباز تاکنون موردتوجه قرارگرفته شده است. ازاین رو، هدف اصلی این مقاله، بررسی رفتار رشد اقتصادی و اثر رابطه مبادله بر آن در اقتصاد ایران با استفاده از داده های فصلی در دوره 1393:2-1369:1 است. بدین منظور، یک الگوی رگرسیونی طراحی و یک بار با روش الگوی چرخشی مارکوف با احتمال انتقال ثابت و بار دیگر با روش الگوی چرخشی مارکوف با احتمال انتقال متغیر با زمان، تحلیل و بررسی شده است.
    به طورکلی نتایج برآورد حاکی از آن است که اثر تغییرات رابطه مبادله بر رشد اقتصادی ایران، یک اثر مثبت اما بسیار کم می باشد به طوری که این اثر قابل اغماض است. بنابراین، این نتیجه حاصل می شود که رفتار رشد اقتصادی در ایران، چندان متاثر از رابطه مبادله نمی باشد. همچنین، از بین تمام متغیرهای در نظر گرفته شده، اثر تغییرات قیمت حقیقی جهانی نفت بر رفتار رشد اقتصادی در ایران بیشتر بوده است. به علاوه، عامل موثر بر تغییر رژیم و یا به عبارتی، عامل موثر بر احتمال انتقال، نرخ ارز حقیقی موثر می باشد. همچنین، تخمین الگو توسط روش چرخشی مارکوف با احتمال انتقال ثابت بیشتر با اقتصاد ایران سازگار است.
    کلیدواژگان: رابطه مبادله، رشد اقتصادی، الگوی چرخشی مارکوف
  • احمد صلاح منش*، سید عزیز آرمن، ابراهیم انواری، عبدالله پورجوان صفحات 147-179
    بازارهای مالی به ویژه بورس اوراق بهادار می تواند پیوندهای مستحکمی با سایر بخش های اقتصادی داشته باشد. با بروز بحران مالی در اقتصاد جهانی، دوباره توجه اقتصاددانان به چگونگی کارکردهای بازارهای مالی معطوف شده است. هدف این پژوهش طراحی یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی کینزین جدید با حضور پویایی بازار بورس و بررسی مکانیسم های اثرگذاری این بازار بر متغیرهای کلان اقتصاد ایران است. در این راستا یک مدل DSGE اقتصاد باز با بخش خانوارها، بنگاه ها، بخش بانکی، دولت و بانک مرکزی طراحی شده است. پویایی بازار سهام از طریق اثرات ثروت و قدرت وثیقه گذاری ثروت سهام بر رفتار مصرفی و قدرت اعتباری خانوارها و بنگاه ها مدلسازی شده است. بخش بانکی نیز به صورت رقابتی فرض شده است. پس از تصریح توابع هدف و محدودیت ها، تصمیمات هر بخش از شرایط بهینه سازی بدست آمده است. معادلات الگو با استفاده از روش لگاریتم-خطی سازی ساده شدند و سپس پارامترهای الگو با استفاده از اطلاعات فصلی 1376:3-1393:4 با استفاده از تکنیک بیزین برآورد شده است. یافته های حاصل از برآورد مدل تاثیر بازار سرمایه بر متغیرهای اقتصاد کلان را تایید می کند اما به دلیل سهم ناچیز بازار سرمایه در اقتصاد ایران این اثرات از نظر اندازه، معنادار ولی از نظر مدت زمان اثرگذاری خیلی قوی و پایدار نیستند. بنابراین، با توجه به مکانیسم های اثرگذاری بازار سرمایه بر متغیرهای بخش حقیقی اقتصاد ایران، بانک مرکزی باید بتواند دامنه اثرات شوکهای گوناگون به ویژه از طریق مکانیسم های مالی بر متغیرهای حقیقی و اسمی اقتصاد کلان را تشخیص و واکنش مناسب نشان بدهد.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، اقتصاد کلان ایران، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)، برآورد بیزین
  • سجاد جبینی، محمدعلی رستگار * صفحات 181-199
    ریسک اعتباری یکی از مهم ترین ریسک های بانک داری است که ناشی از عدم پرداخت به موقع اصل و فرع تسهیلات اعطایی می باشد. اهمیت اندازه گیری این ریسک به این دلیل است که عدم اندازه گیری و مدیریت آن، منجر به افزایش حجم مطالبات مشکوک الوصول می شود و زیان های غیر منتظره آتی را برای بانک ها به همراه دارد. در پژوهش حاضر به ارائه یک مدل مبتنی بر بهینه سازی خطی و غیرخطی پرداخته شده است. این مدل ریاضی به دنبال یافتن یک ابرصفحه جداکننده است تا بتواند به کمک آن 85 مشتری خوش حساب و بدحساب موجود در بازار بورس اوراق بهادار تهران را که از یک بانک ایرانی وام گرفته اند، از یکدیگر تفکیک نماید. همچنین در این راه، از توابع کرنل، فازی سازی داده ها و ضرایب جریمه به منظور بهبود مدل ریاضی استفاده شده است. نتایج این تحقیق بیان گر این است که مدل بهینه سازی خطی با تابع کرنل سیگموئیدی بهترین نتایج را در مقایسه با مدل های بهینه سازی خطی و غیرخطی با کرنل های خطی، چندجمله ای، سیگموئیدی و پایه شعاعی می دهد. مدل مذکور مشتریان بدحساب را کاملا شناسایی می کند؛ لیکن در خصوص مشتریان خوش حساب و بدحساب با هم، کارایی 80 درصدی دارد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، بهینه سازی، تابع کرنل، فازی سازی، ضرایب جریمه
  • جواد براتی*، زهرا کریمی موغاری، نادر مهرگان صفحات 201-224
    همسویی توسعه صنعتی و تفاوت ها در توسعه منطقه ای، بر اهمیت بررسی ابعاد فضایی توسعه منطقه ای و محرک های اصلی آن که عاملی است در جهت گسترش نابرابری ها در سطح مناطق هر کشور، افزوده است. این تحقیق با هدف سنجش عوامل موثر بر توسعه منطقه ای و با استفاده از الگوی اقتصادسنجی فضایی، نگاهی تحلیلی به مساله توسعه منطقه ای در سطح استان های ایران دارد. برای این منظور، از ماتریس مجاورت رخ مانند دوطرفه و مدل خطای فضایی برای 30 استان کشور در مقطع زمانی 1392 استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر تاثیر چشمگیر عوامل سیاستی، بویژه سیاست مالی، بر افزایش سطح توسعه منطقه ای یا کاهش نابرابری بین استان ها است. متغیرهای سرانه اعتبارات دولتی، شاخص جاذبه و سرانه سرمایه گذاری صنعتی از مهمترین متغیرهای اثرگذار بر افزایش سطح توسعه منطقه ای است و سرانه مالیات دریافتی نیز عاملی بازدارنده در جهت افزایش سطح توسعه بدست آمده است. سرمایه گذاری صنعتی به عنوان یکی از متغیرهای مهم در جهت توسعه صنعتی و انتقال ساختاری اقتصاد منطقه ای، تاثیر مثبت و معنی دار بر سطح توسعه منطقه ای دارد و به دلیل تاثیری که بر افزایش سطح درآمد، پیوندهای پسین و پیشین و تکمیل زنجیره ارزش می تواند داشته باشد، عاملی موثر بر همگرایی توسعه منطقه ای است.
    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، اقتصادسنجی فضایی، خطای فضایی، سرمایه گذاری صنعتی
  • علیرضا تمیزی * صفحات 225-244
    درآمدهای مالیاتی، معمول ترین و مهم ترین منابع تامین بودجه دولت می باشد. به عبارت دیگر، نقش درآمد مالیاتی به عنوان موثرترین ابزار سیاست مالی در بودجه دولت حائز اهمیت است. بنابراین با توجه به نقش اساسی درآمدهای مالیاتی در وضعیت اقتصادی دولت ها و از سوی دیگر پیش-نیاز اقدامات موثر جهت اعمال سیاست های مالی مناسب، آگاهی از عوامل تعیین کننده ی آن است، مطالعه حاضر با استفاده از رویکرد اقتصادسنجی بیزینی و بکارگیری روش میانگین گیری مدل بیزینی (BMA) به بررسی عوامل موثر بر درامدهای مالیاتی در ایران در دوره 1392-1350 پرداخته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که متغیرهای نرخ سواد، رشد تولید ناخالص داخلی، رشد جمعیت، ارزش افزوده بخش صنعت و مخارج دولت اثر مثبت و نرخ ارز، ضریب جینی، ارزش افزوده بخش کشاورزی، و درآمدها و ارزش افزوده بخش نفت اثر منفی بر درآمدهای مالیاتی دولت دارند. پیشنهادهای سیاسی منتج از بررسی نتایج عبارتند از: افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق تغییر در ساختار اقتصاد و افزایش سهم صنعت و صنعتی کردن بخش کشاورزی؛ اصلاح قوانین مالیاتی و ارائه راهکارهای اجرایی کارآمد در راستای کاهش فرار مالیاتی سرمایه گذاران بزرگ؛ اندیشیدن تمهیداتی در راستای افزایش کارایی و اثربخشی نظام آموزشی
    کلیدواژگان: درآمدهای مالیاتی، روش اقتصادسنجی بیزینی، میانگین گیری مدل بیزینی، اقتصاد ایران
|
  • Abdullah Shayan Zeinvand* Pages 1-26
    One of the destructive and annihilating factors of capital market is forming stock bursting price bubble; therefore, considering strategic, financial and economic importance of this market is one of the important theoretical issues in economic literature and finance management in recognizing and evaluating the existence of bubble price in the stock market. Research methodology of this study is based on a descriptive analytical type. This study purpose was to evaluate the effect of monetary policy and the general level of prices of the asset price channel on the bubble in stock prices in Iran during the years 1370 to 1393. In order to assess the importance of each asset prices in the monetary transmission mechanism to GDP, it is necessary to determine changes in GDP. To do this, in this study, structural VAR (SVAR) Iran is using quarterly data. Also, according to error correction equation bubbles stock price, if any imbalance in the variable price bubbles arise in the course of about 27 percent from it’s relaxed.
    Keywords: Stock Price Bubble, Structural VAR, Monetary Policy, Asset Prices
  • Abdolmajid Ahangari *, Hassan Farazmand, Amir Hossein Montazer Hojjat, Reza Haft Lang Pages 27-61
    The purpose of this paper is investigating the impact green taxes on economic growth and welfare for Iran's economy using New Keynesian small open dynamic stochastic general equilibrium model (DSGE). For this purpose, a DSGE model with different sectors of households, firms, government and foreign sectors of the Iranian economy is calibrated and simulated. According to the draft of sixth five development plan, four scenarios (0.5%, 1%, 1.5% and 2%) are considered for green tax rate. The results of simulation and analysis of impulse response functions of the model show that applying green tax affects on economic growth in the short and long term and also increases welfare in economy of Iran. Assuming different results of impact green taxes on economic growth and welfare determine that If the government's approach is attending to increasing the quality of the environment, emission reduction and accordingly sustainable development and welfare increasing thus it should accept economic output reduction. The results of all four scenarios show that economic output reduction and welfare increasing are very low.
    Keywords: Green Tax, Sustainable Development, Pollution, Small Open Economy, DSGE Model
  • Seyed Amin Mansuori * Pages 63-85
    In this research have been studied the effectiveness of socio-demographic variable (includes people employed households, dwelling ownership, literacy level of heads of household and household size) on least subsistence and poverty line of Iranian urban income groups via Extended Linear Expenditure System (ELES) approach by Generalized Method of Moments (GMM) method by using Panel Data in 1982-2016 periods. The survey results show that household size is the most important effects to increase the least subsistence in all commodity groups. Survey the time series poverty line of income groups shows that poverty line in all courses is always rising. Its main cause is increase in inflation and changes in socio-demographics effects. On this basis, monthly poverty line in first income group in 1982 is 35,000 Rials and in 2016 is 18,000,000 Rials. While, monthly poverty line in tenth income group in 1982 is 83,000 Rials and in 2016 is 25,000,000 Rials. The average monthly poverty line in 2016 is 22,000,000 Rials. In other income groups poverty line has increased, too. The amount of the poverty line from revenue in the second and third income groups is average four and three times more, respectively and in the fourth and fifth and sixth income groups is average two times more and in the seventh and eighth income group is average similar and only the ninth and tenth income groups the poverty line is higher revenue.
    Keywords: Poverty line, Socio-demographic effects, Extended Linear Expenditure System, Generalized Method of Moments, Iranian urban
  • Amin Pourmoghaddam, Hossein Mehrabi Boshrabadi *, Seyed-Abdol Majid Jalaee, Hamid Reza Mirzaei Pages 87-108
    Developing countries are characterized by a large agricultural sector in their economy. So that food prices and consumption are more sensitive in these countries. Shocks in these countries are very costly given the subsistence needs of the population. Applying various monetary and fiscal policies could lead to major changes in food prices and hence food intake. The aim of this study is to investigate the effects of monetary, fiscal and oil shocks on food prices and consumption in Iran. To do so, we have developed a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model for a small open oil exporting country. Calibration method was used to determine the Parameters values. The results of the simulation confirmed the validity of the model in explaining economic fluctuations. The findings indicate that the shocks have a positive effect on the food consumption. Furthermore, the results show the monetary shocks have greater influences than other shocks.
    Keywords: Dynamic stochastic general equilibrium, food consumption, Monetary, fiscal policy
  • Najmeh Sajedianfard, Reza Akbarian * Pages 109-145
    Effect of terms of trade as a variable in balance of payments adjustment and long run growth, has been considered since a long time ago. Hence, main purpose of this article in analyzing behavior of economic growth and terms of trade effect on it in Iran's economy by using quarterly data in period 1990:2-2014:3. For this reason, a regression pattern is designed and then one time is analyzed by Markov Switching Model with Fixed Transition Probability and another time by Markov Switching Model with Time Varying Transition Probability.
    Generally the result of estimation represent that terms of trade changes has a positive but very low impact on Iran economic growth which can be ignored. So, the behavior of economic growth in Iran is not affected by the behavior of terms of trade. What's more, among all the considered variables, the effect of real oil price is significant. In addition to this, the effective real exchange rate is the effective variable on switching regimes. Furthermore, estimation by Markov Switching Model with Fixed Transition Probability is more compatible with Iran's economy.
    Keywords: Terms of trade, economics growth, Markov switching model
  • Ahmad Salahmanesh *, Seyed Aziz Arman, Ebrahim Anvari, Abdollah Pourjavan Pages 147-179
    Financial markets especially capital market can make strong connections with other parts of the economy. After 2007/2008 financial crisis and global extensive economic recession, the economists show interest in the financial markets function again. The purpose of this study is to design and estimate a Dynamic Stochastic General Equilibrium new Keynesian model with Stock market dynamism to investigate the stock market channel effectiveness mechanism on macroeconomics variables. So an open DSGE model containing households, firms, banks, government and central bank was designed and after log-linearization, then the model’s parameters were estimated using quarterly data 1996:3-2013:2 and experimental studies results. The model estimation using Bayesian method results show the effect of stock market on macroeconomic variables but due to the small size of Iran’s capital market the effect is meaningful according to size but the duration is not strong or stable. After all, it’s preferred that Iran’s central bank focus on total index growth rate rather than total index deviations in reaction to a shock in capital market in order to decrease the effects of financial mechanisms on real and nominal macroeconomic variables.
    Keywords: Capital Market, Iran's Macroeconomic, DSGE Model, Bayesian method
  • Sajjad J., Mohammadali Rastegar * Pages 181-199
    Credit risk is one of the most important banking risks that is due to not paying principal and interest of loans. Measuring credit risk is important; because not measuring it lead to increasing volume of doubtful accounts and unexpected future losses. In this research a model was proposed that based on linear and nonlinear optimization. This model is finding a separating hyperplane which classify 85 good and bad borrower customers of Iranian’s bank. This customers are all in Tehran Stock Exchange (TSE). In order to improving the model we used kernel functions, data fuzzification and penalty factors in it. The results show that the best model among linear and nonlinear models with linear, polynomial, sigmoid and RBF kernels, is a linear optimization model with sigmoid kernel function that has accuracy of 80% and recall of 100%.
    Keywords: credit risk, Optimization, kernel function, fuzzification, penalty factors
  • Javad Barati *, Zahra Karimimoughari, Nader Mehregan Pages 201-224
    Alignment of industrial development and differences in the regional development has increased the importance of investigation of spatial aspects and of the main drivers in regional development that it is a factor in the spread of inequalities in the regions of each country. This study aimed to assess factors affecting regional development using spatial econometric model and it analyze the regional development problem in the provinces of Iran. For this purpose, the two-sided neighborhood matrix and spatial error model are used for 30 provinces during 1392. The results indicated a significant influence of political factors on increase or decrease the level of regional development disparities between provinces, particularly fiscal policy. Industrial investment as one of the important variables in the development and structural transition has a significant positive influence on regional development and because of the impact that rising income levels, backward and forward linkages and value chain can be a factor convergence is affecting regional development.
    Keywords: Regional development, spatial econometrics, spatial error, industrial investment
  • Ali Reza Tamizi * Pages 225-244
    Tax revenues are the most important sources of public funding. In other words, the role of tax revenues as the most effective tool of fiscal policy, is very important. Therefore, according to the essential role of tax revenue on governments’ economic situation, and since a prerequisite for effective actions in order to implement appropriate fiscal policies, is to know its determinants, this paper tried to investigate the determinants of tax revenues in Iran during 1350-1392, using a Bayesian Econometric Approach and applying Bayesian Model Averaging. The results show that some variables such as literacy rate, GDP growth, population growth, value added of industry sector, and government expenditure have positive effects, but variables such as exchange rate, GINI index, value added of agricultural sector, oil revenue, and value added of oil sector have negative effects on tax revenues. The policy recommendations resulted from this study are: To increase tax revenues through structural changes in economy by increasing the share of industry sector and industrialization of agricultural sector; To improve tax laws and to find executive effective solutions in order to decrease big investors tax evasion; and to try in order to increase efficiency and effectiveness of the education system.
    Keywords: Tax Revenues, Bayesian Econometric Approach, Bayesian Model Averaging (BMA), Iran Economy