فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال دهم شماره 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیژن باصری، حسین صادقی، غلامرضا خاکسار صفحه 1
    هدف مطالعه حاضر، شناسایی و تحلیل نقش تعاونی های تولید بر توسعه روستایی در ایران در استانهای فارس، خراسان (رضوی، شمالی و جنوبی)، همدان، سمنان و گلستان از جنبه های اقتصادی و اجتماعی می باشد. به منظور اثربخشی نقش تعاونی های تولید روستایی در کمک به شرایط اقتصادی و اجتماعی اعضاء، شناخت اثرات اقتصادی آنها در قالب متغیرهای اقتصادی نظیر بازدهی عوامل تولید، اثر بخشی بر سطح تولید و درآمد خانوار، میزان احیای اراضی، امکان ایجاد صنایع تبدیلی، استفاده از تکنولوژی جدید در قالب ماشین آلات و همچنین شناخت آثار اجتماعی آنها از طریق ارزشیابی میزان رضایت و مشارکت اعضاء، وضعیت مهاجرت، رشد آگاهی، بهبود در رفاه اجتماعی اعضاء، تقسیم کار و تخصص گرایی و بهره مندی از دوره های آموزشی در شرکت های تعاونی تولید ضرورت دارد.
    بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای سهمیه ای و به صورت تصادفی از بین اعضای تعاونی های تولید استانهای مذکور، نمونه ای به حجم 212 تعاونی انتخاب و تجزیه و تحلیل داده ها به صورت توصیفی و استنباطی استخراج گردید.
    نتایج نشان می دهد که تعاونی های تولید درکاهش میزان مهاجرت، افزایش مشارکت در امور تولیدی و اجتماعی، جذب نیروی کار خارج از خانوار و تغییر نگرش از نگاه سنتی به کشاورزی به نگاه تجاری در بین اعضاء و افزایش خودآگاهی اجتماعی، نقش مؤثری داشته اند.
    کلیدواژگان: تعاونی های تولید، مهاجرت، رضایت شغلی، مشارکت در تولید
  • محمود متوسلی، جمال فتح اللهی صفحه 25
    امروزه اقتصاد نهادگرای جدید به عنوان مهمترین مکتب دگراندیش نه تنها در مقابل مکتب متعارف نیست بلکه به نوعی مکمل آن محسوب می شود. بنابراین با توجه به عدم کفایت آموزه های اقتصاد نئوکلاسیک در تبیین مسایل کشورهای درحال توسعه، شناخت و استفاده از تحلیل های نهادگرایان در حل مسایل توسعه نیافتگی می تواند کارساز باشد.
    در بین اقتصاددانان نهادگرای جدید، آثار سه نظریه پرداز و برنده جایزه نوبل اقتصاد: رونالد اچ.کاوز، داگلاس سی نورث و اولیور ای ویلیامسون پیشتاز مطالعات علمی این شاخه از علم اقتصاد است.
    در این مقاله برجسته ترین نظریات ویلیامسون که در سال 2009 به خاطر مطالعاتش در حوزه تدبیر امور، برنده جایزه نوبل شد، مورد بحث قرار می گیرد. بر اساس یافته های این مقاله، کمکهای ویلیامسون به پیشبرد علم اقتصاد نهادگرای جدید را در چهار عنوان کلی: 1- اقتصاد هزینه های مبادلاتی، 2- استفاده ازتحلیل های «فرازنگر» در حل مسایل توسعه نیافتگی، 3- چهار سطح تحلیل اجتماعی به منظور بررسی نقطه شروع اصلاحات توسعه ای و 4- علم اقتصاد تدبیر امور می توان خلاصه نمود.
    نظریات فوق، قدرت تبیینی مناسبی برای تشریح علل توسعه نیافتگی کشور ما، دارا هستند. در بین این نظریات، نظریه چهار سطح تحلیل اجتماعی و تحلیل های «فرازنگر»که با استقبال خوبی در بین اندیشمندان این شاخه از علم مواجه شده است، برای تبیین مسایل توسعه ایران کارسازتر است. در این مقاله، از دو نظریه اخیر برای تبیین مسایل توسعه اقتصادی در ایران استفاده شده است. تبیین شکاف بین اهداف قوانین رسمی و واقعیات تحقق یافته در جامعه، لزوم توجه به الزامات نهادی در برنامه ریزی های توسعه، ضرورت مرحله ای بودن تحولات نهادی و انتخاب تحول فرهنگی به عنوان نقطه شروع حرکت توسعه در ایران، از عمده ترین موارد استفاده از نظریات ویلیامسون برای تبیین مسایل توسعه ایران می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد نهادگرای جدید، اولیور ای ویلیامسون، اقتصادتوسعه، اقتصادهزینه مبادله، روش شناسی، اقتصاد ایران
  • کاظم یاوری، حمیدرضا اشرف زاده، خالد احمدزاده صفحه 53
    امروزه، افزایش بهره وری به عنوان روشی موثر جهت دستیابی به رشد اقتصادی با توجه به کمیابی منابع تولیدی مطرح است و در این راستا، ضرورت مطالعه عوامل موثر بر آن در حوزه تجارت به صورت اتخاذ سیاست های تجاری نیز برجسته می گردد. با عنایت به تاکید برنامه های توسعه کشور بر ارتقای بهره وری و استراتژی رشد مبتنی بر صادرات، متنوع سازی صادرات صنعتی، یکی از سیاست های مناسب در این زمینه می باشد. این مطالعه نیز در تلاش است رابطه متنوع سازی صادرات و بهره وری را به تفکیک صنایع نه گانه کشور به روش پانل دیتا بررسی و مورد ارزیابی قرار دهد.
    نتایج حاصل از مطالعه، حاکی از آن است که بهره وری و صادرات، روند مشابهی با یکدیگر دارند. متغیرهای نسبت سرمایه به نیروی کار در زیر بخش های صنعت و نیز نرخ موثر واقعی ارز، اثر گذاری مثبت روی بهره وری دارند. متغیر شاخص تنوع صادراتی دارای اثری مثبت و معنی دار روی بهره وری می باشد؛ به طوری که به ازای یک درصد تغییر در مقدار این شاخص، بهره وری به اندازه 8/1 درصد افزایش می یابد. به عبارت دیگر، اثر کاهنده تمرکز صنعتی روی بهره وری تایید می شود. اثر آزاد سازی تجاری روی بهره وری صنایع اندک و منفی است و بیان می دارد که سیاستگذاران اقتصادی برای ارتقای بهره وری می باید به عوامل بنیادی و تمهیدات نهادی دیگری فراتر از تجارت خارجی و نیز در نظر گرفتن پیش شرط ها توجه کنند.
    کلیدواژگان: متنوع سازی صادرات، زیربخش های صنعتی، پانل دیتا
  • زهرا نصراللهی، مرضیه غفاری گولک صفحه 75
    توسعه اقتصادی به عنوان یک رکن اساسی در مجموعه سیاست های هر کشور، از یک سو با صنعت، تکنولوژی و از سویی دیگر با آلودگی های زیست محیطی ارتباطی نزدیک دارد. تجربه کشورهای توسعه یافته نشان می دهد که پی گیری هدف توسعه اقتصادی با تاکید بر بخش صنعت و بهره برداری غیرمسئولانه از محیط زیست، توسعه پایدار را با مخاطرات جدی مواجه می سازد. آلودگی هوا از جمله مشکلات زیست محیطی است که با صنعتی شدن و افزایش مصرف انرژی شدت یافته است. با توجه به نقش اساسی بخش صنعت در روند توسعه کشورهای در حال توسعه، رابطه میان فعالیت های صنعتی و میزان آلودگی ناشی از بخش صنعت از اهمیت فراوانی برخوردار است.
    از این رو، این مطالعه با هدف تعیین رابطه میان فعالیت های صنعتی و آلودگی هوا در صنایع تولیدی ایران و به کمک داده های تابلویی برای دوره 86-1374 انجام گرفته است.
    نتایج بررسی نشان می دهد که آلودگی هوا تابعی مثبت از مصرف انرژی، حجم فعالیت های صنعتی و حجم سرمایه فیزیکی و نیز تابعی منفی از بهره وری نیروی کار، قیمت سوخت های فسیلی و شدت مهارت نیروی انسانی است.
    کلیدواژگان: صنایع تولیدی ایران، آلودگی هوا، داده های تابلویی، مصرف انرژی
  • داود بهبودی، مهدی شهرکی، سیمین قادری صفحه 97
    نوسانات اقتصادی، اعمال سیاستها و شوکهای برونزا و درونزایی که بر اقتصاد وارد می شوند، باعث تغییرات وسیعی در شاخص های مربوط به پس انداز خانوار همانند میل نهایی و متوسط به پس انداز و نیز سطح و ترکیب آن می شوند. تغییر در پس انداز خانوار نیز در نتیجه اعمال این سیاستها می تواند بر متغیرهای کلان اقتصاد تاثیر بگذارد. برای بررسی تاثیر پس انداز خانوار بر درآمد خانوار و تولید ناخالص داخلی، از دو مدل تعادل عمومی ایستا و پویا استفاده شده، که با روش مسایل ترکیبی مختلط برای دو سناریوی متفاوت حل شده است. در سناریوی اول، میل نهایی به پس انداز خانوار به میزان 20 درصد افزایش و در سناریوی دوم به میزان 20 درصد کاهش می یابد. با توجه به اینکه پایه اطلاعاتی مدلهای تعادل عمومی، ماتریس حسابداری اجتماعی می باشد، در این مطالعه، بر حسب نیاز مدل، اقدام به تهیه و تنظیم ماتریس حسابداری اجتماعی برای ایران بر اساس داده های سال 1383 شده است.
    در مدل ایستا، بررسی تغییرات درآمد خانوارها بیانگر این است که درآمدی که خانوارهای شهری و روستایی از عرضه نیروی کار و سرمایه بر اثر اعمال سناریوی اول به دست می آورند، به ترتیب 5/0 و 31/0 درصد و تولید ناخالص داخلی نیز در تمامی بخشهای اقتصادی افزایش یافته است. در مدل پویا با افزایش 20 درصدی در پس-انداز خانوار، درآمد خانوار اعم از شهری و روستایی به میزان 42/6 درصد افزایش می یابد و با اعمال سناریوی دوم، به همین میزان کاهش می یابد که وجود رابطه مثبت بین پس انداز خانوار و درآمد خانوارهای شهری و روستایی را تایید می کند. میانگین تولید ناخالص داخلی با اعمال سناریوی اول نسبت به سناریوی پایه 41/6 درصد افزایش یافته است که بیشترین افزایش در میان بخشهای مختلف مربوط به بخش ساختمان و معادل 27/16 می باشد. با اعمال سناریوی دوم، نتایج قرینه نتایج، سناریوی اول به دست آمده است.
    کلیدواژگان: پس انداز خانوار، تولید ناخالص داخلی، درآمد خانوار، مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر
  • حسین صادقی، رضا وفایی یگانه، حسن محمدغفاری، ارشک مسائلی صفحه 125
    هدف از این مطالعه، بررسی روند هزینه های مبادله و ارائه شاخصی جهت سنجش آن در ایران است. روش تحقیق در این مطالعه، تحلیلی- توصیفی است. در این تحقیق عوامل مؤثر بر هزینه مبادله، مانند انحراف معیار نرخ تورم، شاخص آزادی اقتصادی، نسبت تعداد پرونده های چک به کل پرونده های بررسی شده در دادگاه های عمومی، نسبت نقد و نسبت هزینه های امور عمومی به تولید ناخالص داخلی، در سه سناریو و با استفاده از روش منطق فازی و نرم افزار مطلب برای محاسبه روند هزینه های مبادله برای سالهای 1363 تا 1385 مورد استفاده قرار گرفته است.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که به طور کلی در هر سه سناریو در سالهای بعد از جنگ تحمیلی تا سالهای 74-1372 هزینه های مبادله کاهش داشتند. پس از این سالها هزینه های مبادله شروع به افزایش می کند و تا سالهای1380 و 1381 در هر سه سناریو مشاهده می شود. بعد از این افزایش، مشاهده می شود که هزینه های مبادله در هر سه سناریو، کاهش می یابند.
    کلیدواژگان: هزینه مبادله، شکست بازار، روش منطق فازی، اقتصاد ایران
  • عبدالحمید خسروی صفحه 151
    اعطای تسهیلات بانکی با نرخ ارزان به بخش کشاورزی، باعث می شود کشاورزان در یک محیط رقابتی، سعی در به دست آوردن حداکثر درآمد انتقالی از طریق وامهای ارزان نمایند.
    افزایش تقاضا برای وامهای ارزان و محدودیت عرضه آنها، پاسخگویی به همه تقاضاها از سوی منابع و مؤسسات مالی ممکن نبوده، لذا موجب به وجود آمدن مازاد تقاضا در بازار اعتبارات و تسهیلات بخش کشاورزی می شود که منابع بانکی و بویژه بانک کشاورزی، از یک نوع مکانیسم غیر قیمتی برای جیره بندی تقاضا استفاده می کنند.
    از اهداف این تحقیق، بررسی رابطه توزیع اعتبارات کشاورزی با ویژگی های عمده اقتصادی و اجتماعی کشاورزان دریافت کننده وام و بدون وام، در منطقه مورد مطالعه است. در این مقاله، ابتدا آمار و اطلاعات مورد نیاز از منابع آماری جمع آوری گردید و سپس با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه حضوری با کشاورزان و با استفاده از مدل توبیت نوع اول با متغیر وابسته و محدود شده مقدار وام و روش رگرسیون خود تنظیم درونزا، اهداف و فرضیات تحقیق مورد بررسی وتجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج حاصله نشان می دهد، طی سالهای مورد مطالعه (1387-1367) اعتبارات اعطایی به بخش کشاورزی همواره روند صعودی داشته و تسهیلات اعطایی، بیشتر غیر تکلیفی و کوتاه مدت بوده است که این موضوع نشان دهنده جهت گیری بانکها در تامین هزینه های جاری است. همچنین نتایج بیانگر آن است که متغیر های بدهی، میزان دارایی، آموزش های ترویجی، فاصله زارع تا بانک و تعداد افراد خانوار زارع بر دریافت وام و اعتبار موثر است.
    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، اعتبارات کشاورزی، متغیرهای اقتصادی و اجتماعی
|
  • Bijan Baseri, Hossein Sadeghi, Gholamreza Khaksar Page 1
    The aim of this paper is to investigate the role of producer cooperatives (PCs) on rural development in Fars, Khorasan, Semnan, Golestan and Hamadan provinces of Iran in 2007. More specifically, this paper focuses on the economic aspects and social changes occurred in rural area concerning the cooperatives development. In order to measure quantitatively the effectiveness of economic and social changes, we included per capita income, factors productivity, expansion of rain irrigation, technology changes as economic indicators and the rate of participation in social activities, rate of migration and job creation as social indicators in the model. The findings based on 212 Producers Cooperative sampling data in the selected provinces show that the PCs have played a positive role in preventing migration to urban area. Moreover, the PCs have statistically significant and positive effects on the production, employment and labor productivity in this sector. In addition, in some areas they contributed to develop commercial agriculture.
  • Mahmood Motevasseli, Jamal Fathollahi Page 25
    Nowadays, New Institutional Economics (NIE), as the most important heterodox school of thought in Economics, is not only against mainstream, but also supplement. Therefore, due to the lake of adequate representation, the neoclassical economics is sever to explain issues in developing countries, recognition and the use of institutional analysis in solving development problems. Amongst NIE’s, three theorists and Nobel laureates are prominent. They are Ronal Coase, Douglas North and Oliver Williamson. In this article, the most prominent theories of Williamson, Nobel laureate in 2009 for Governance, are discussed. According to his articles, the most important contribution of Williamson to NIE can be summarized in four categories as follows: • Transaction cost economics • Bottom up approach in analyzing development issues • Four levels of social analysis as a starting point in development reform and • Economics of governance. These theories and more specifically, bottom up approach and four level social analysis have a good power in explaining development issues in Iran.
  • Kazem Yavari, Hamid Reza Ashrafzadeh, Khaled Ahmadzadeh Page 53
    This paper aims to evaluate the relationship between exports diversification and productivity for nine Iranian manufacturing industries using a panel data approach. Empirical results indicate that productivity and exports have similar trends over the period considered in this study. Indicators such as capital-labor ratio in sub-sectors of the manufacturing and the real effective exchange rate have positive effects on productivity. Exports diversity index has also a positive and significant impact on productivity such that one percentage change in this index increases productivity by 1.8 percent. The effect of trade liberalization on manufacturing productivity is negative and negligible, implying that, to promote productivity, policymakers should consider other fundamental and institutional factors in addition to the foreign trade.
  • Zahra Nasrollahi, Marzieh Ghaffari Gulak Page 75
    Economic development is one of the major policies of a country which is concerned to industry and technology on one hand and leads to environmental pollution on the other hand. The experiences of developed countries show that economic development with emphasis on the industry sector, without any attention to environment, can create serious problem against sustainable development. Industrialization has caused increasing energy consumption and therefore air pollution. It's so important to consider the relationship between industrial activities and industrial pollution in developing countries, because industry sector has a basic role in development process of these countries. Therefore the aim of this study is examining and qualifying of linkage between industrial activity and air pollution, using an industry-level dataset of IRAN manufacturing industries during the period 1995-2007. The result of study shows that air pollution is a positive function of energy consumption, industrial activity and physical capital intensity and also is a negative function of labor productivity, fuel price and human skill intensity.
  • Davood Behbudi, Mahdi Shahraki, Simin Ghaderi Page 97
    Exogenous shocks and economic fluctuations led to extensive changes in households’ savings. Changes in household savings can also influence macroeconomic indicators. Thus in this study, the impact of household savings on household Income and GDP are examined using a Computable General Equilibrium (CGE) model. In the literature, there are two static and dynamic general equilibrium models. We apply the Mixed Complementary Problems (MCP) method using the Iran’s time series data. Two different scenarios are considered in this study. In the first scenario, marginal propensity to household savings will be increased twenty percent while in the second scenario marginal propensity to household savings will be decreased by the same rate. Furthermore, we updated and developed a Social Accounting Matrix (SAM) for Iran. The following results are obtained. Using the static model, the results vividly indicate that the urban and rural household incomes have increased 0.31 and 0.5 percent, respectively, through the supply of labor and capital in the first scenario. Moreover, GDP has also increased. The results of the dynamic model in the first scenario show that the rural and urban household income increased by 6.42 percent. However, in the second scenario it declined at the same rate as the first scenario indicating the fact that there is a positive relationship between household income and their savings. GDP has increased on average by 6.41 percent based on the first scenario. In summing up, it is found that by the implementation of the second scenario, the opposite results are obtained.
  • Hossein Sadeghi, Reza Vafaie Yeganeh, Hasan Mohammad Ghaffari, Masaeli Arashk Page 125
    The purpose of this study is to introduce an index for calculating transaction costs in Iran over the 1984-2006 period. In order to calculate the transaction costs, Fuzzy Logic Approach is employed using MATLAB software. Based on the literature review, the determinants of the transaction costs are identified. They mainly comprise the standard deviation of the inflation rate, economic freedom, cash ratio and the ratio of public costs to GDP. Three scenarios are considered to calculate the transaction costs. Overall, the result shows that there is a cyclical trend in the transaction costs over the period considered in this study. The transaction costs decreased after the period of war - 1372-1374 - in all three scenarios considered. Following this period, however, the transaction costs has an upward trend and continued to increase until 1381 in all scenarios. After this increasing trend, the transaction costs have again decreased in the three scenarios.
  • Abdulhamid Khosravi Page 151
    Bank credit is an important source for the finance in agricultural sector. Agricultural credit is expected to play a critical role in agricultural development. Since the banking system supplies lower interest loans, there is a higher demand for financing agricultural activities. Consequently due to the resource limitation, there is always excess demand in the credit market. So, implicit rationing has taken place. The objective of this paper is to investigate the effects of agricultural credit on the major socioeconomic indicators of agricultural sector. Tobit approach is employed to model and estimate the specified empirical model. Both primary and secondary data are used in this study. The secondary data are collected through questionnaire and face to face interview with farmers. The results show that the debt indicators, assets, promotional agricultural education, location of the farmers with respect to bank branch and family size are the main determinants of agricultural credits.