فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین حسنی صدرآبادی، سارا مشفق صفحه 1
    امروزه تاثیر و اهمیت مسکن و نقش آن در اقتصاد کشور بر کسی پوشیده نیست. مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی خانوارها که نه تنها به عنوان سرپناه بلکه به صورت یک دارایی مهم نیز تلقی می گردد و از ارزش بالای اقتصادی برخوردار می باشد. گسترش نرخ شهر نشینی بویژه در استان تهران با توجه به ویژگی های اقتصادی و سیاسی خاصی که دارد باعث شده است تا کالای مسکن در این استان جایگاه مهمی پیدا کند.
    در این مطالعه، ارتباط علی بین متغیرهای تاثیر گذار بر تقاضای مسکن با استفاده از داده های سری زمانی در دوره 84- 1360 در مناطق شهری استان تهران، پس از تجزیه وتحلیل همگرایی آزمون های علیت گرنجر، هیسائو و سیمز به کار گرفته شده و اثر شوک ناشی از آن با مدل خودرگرسیون برداری تحلیل شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهدکه روابط علیت بین متغیرهای قیمت مسکن، تسهیلات بانکی، تعداد خانوارها و درآمد خانوارها با تقاضای مسکن برقرار است و قیمت مسکن، بیشترین تاثیر را در بی ثباتی تقاضا در دوره مورد بررسی داشته است.
    کلیدواژگان: مسکن، علیت گرنجر، هیسائو، سیمز
  • رسول بخشی دستجردی صفحه 19
    در اقتصاد متعارف، اذعان می شود که رشد اقتصادی و توزیع عادلانه تر درآمدها، اهدافی هستند که دستیابی همزمان به آنها امکان پذیر نیست؛ زیرا حرکت در راستای توزیع عادلانه تر درآمدها، تمایل کل به پس انداز را کاهش می دهد. اما بر اساس الگوهای رشد بهینه، به نظر می رسد، بالاترین رشد اقتصادی هنگامی برای یک سیستم محقق می شود که در توزیع امکانات و منابع تولید بین کلیه نسل ها بیشترین توجه به عدالت معطوف شود؛ زیرا هرچه نسل های حاضر درتخصیص بهینه امکانات بین خود و دیگر نسل ها، اهمیت بیشتری برای خود قائل باشند، حجم منابع در دسترس برای کل سیستم کاهش خواهد یافت و بنابراین رشد اقتصادی درنرخ پایین تری تثبیت خواهد شد. آن چیزی که این سازوکار را فراهم می کند، ارجحیت گذاری زمانی نسل حاضر بر مقدار مصرف نسل های آتی است که ازطریق اعمال نرخ های تنزیل بالاتر فراهم می شود و در نتیجه، عدالت بین نسلی (بین زمانی)، بیشتر مخدوش شده و حجم بهینه پس انداز، کمتر و بنابراین رشد اقتصادی کمتری محقق می شود.
    برازش تجربی مدل برای اقتصاد ایران و حل الگو از روش بهینه یابی پویا، حاکی از آن است که، چنانچه سیاستگذار اقتصادی در یک افق برنامه ریزی بتواند از طریق سیاست های مناسب اقتصادی و اجتماعی، عدالت بین زمانی بیشتری را محقق کند و ارجحیت زمانی اجتماعی را به نرخ 5 درصد کاهش دهد، مقادیر واقعی تولید سرانه، مصرف، پس انداز و ذخیره سرمایه سرانه به ترتیب معادل 5/6 درصد، 2/2 درصد و 2/4 درصد افزایش خواهند داشت. بنابراین نتایج تجربی حاکی از اثر مثبت توجه به عدالت بین زمانی بر رشد اقتصادی می باشد.
    کلیدواژگان: ارجحیت زمانی، تنزیل، رشد اقتصادی، عدالت بین زمانی، بهینه یابی پویا
  • هادی حیدری، زهرا زواریان، ایمان نوربخش صفحه 43
    شرایط اقتصاد کلان و دخالت های دولت و بانک مرکزی در اقتصاد به همراه ادوار تجاری که در بستر اقتصاد جهانی شکل می گیرد، می تواند باعث تحریک سودآوری شرکت ها و گیرندگان انفرادی وامها شده و مجموع تسهیلات و مطالبات معوق سیستم بانکی را تحت تاثیر قرار دهد. در این شرایط، تخمین یک مدل اقتصادی مناسب که از اطلاعات گذشته استفاده کند، به درک بهتر از روابط بین شرایط اقتصادکلان بر روی مطالبات معوق بانکی و ریسک اعتباری کمک می نماید.
    بدین ترتیب در مطالعه حاضر به بررسی اثر شوک های کلان اقتصادی بر روی مطالبات معوق بانک ها در دوره زمانی87 -1379 می پردازیم. برای این منظور در وهله اول از مدل ARDL استفاده نمودیم، اما از آنجا که متغیرهای برونزای مدل، خود دارای خاصیت درونزایی هستند، لذا سعی شد برای نمایش روابط پویای متغیرهای برونزا، از مدل VAR استفاده گردد.
    همچنین به منظور بررسی اثر واکنش مطالبات معوق به شوک های اقتصادی، از تابع واکنش آنی و تجزیه واریانس ها به عنوان ابزاری برای تحلیل استرس تست استفاده نمودیم. طبق مدل های برزاش شده، تاثیر شوک متغیرهای اقتصادی که از اجرای سیاست های پولی و مالی نظیر تورم، رشد ناخالص داخلی بدون نفت، حجم نقدینگی و نرخ سود تسهیلات به ترتیب - به وجود می آید - دارای بیشترین تاثیرات برروی مطالبات معوق سیستم بانکی نسبت به سایر متغیر های کلان اقتصادی هستند.
    کلیدواژگان: نرخ قصور، شاخص های اقتصاد کلان، ARDL، VAR، استرس تست
  • خسرو پیرایی*، بهاره دادور صفحه 67

    پدیده تورم بویژه در نرخهای بالا به طور مستقیم و غیر مستقیم، هزینه زیادی را بر جامعه تحمیل می نماید. همچنین پیامدهای سوء از نااطمینانی تورم ناشی می شود. در این ارتباط، سوالات زیر مطرح است: نرخ تورم و نااطمینانی، بر رشد اقتصادی در ایران چه تاثیری دارد؟ آیا نقطه شکست ساختاری بر رابطه میان تورم و رشد اقتصادی در ایران اثر می گذارد؟
    مطالعه حاضر، به بررسی تاثیر تورم و نااطمینانی آن بر رشد اقتصادی در دوره 86-1353 با در نظر گرفتن نقطه شکست ساختاری برای اقتصاد ایران و پاسخ به سوالات مطرح شده می پردازد. برای برآورد مقادیر نااطمینانی تورم از مدل واریانس ناهمسانی شرطی خود رگرسیو تعمیم یافته (GARCH) استفاده شده و بر اساس تحلیل داده های مورد مطالعه، نقطه شکست ساختاری در نرخ تورم 20 درصد تعیین گردیده است.
    در الگوی مورد نظر این مطالعه رشد اقتصادی، تابعی از نرخ تورم، نرخ رشد حجم پول، نرخ رشد سرمایه ناخالص ثابت حقیقی و نااطمینانی تورم می باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تاثیر تورم بر رشد اقتصادی منفی می باشد. در سطوح کمتر از 20 درصد این تاثیر منفی، کمترین مقدار و در نرخ های بالاتر، افزایش می یابد. همچنین تاثیر نااطمینانی تورم طی دوره مورد مطالعه بر رشد اقتصادی منفی است.

    کلیدواژگان: تورم، نااطمینانی تورم، رشد اقتصادی، شکست ساختاری، مدل واریانس ناهمسانی شرطی خود رگرسیو تعمیم یافته (GARCH)
  • بهرام سحابی، حسین صادقی، علی اکبر شوره کندی صفحه 81
    در این تحقیق با استفاده از اطلاعات سالیانه 1385-1357 (2006- 1978)، به بررسی تاثیر نرخ ارز بر صادرات کالاهای غیرنفتی پرداخته شده است. روش مورد استفاده این تحقیق، پانل دیتا بوده و پنج کشور ترکیه، امارات، پاکستان، عربستان و کویت به عنوان کشورهای میزبان، و تولید ناخالص داخلی کشورهای میزبان، نرخ ارز دوطرفه، نسبت قیمتهای صادراتی و متغیر موهومی جنگ به عنوان متغیرهای توضیحی برای صادرات غیرنفتی استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی کشورهای میزبان و نرخ ارز، تاثیر مثبت، نسبت قیمتها و جنگ، تاثیر منفی و معنی دار بر صادرات کالاهای ایرانی به این کشورها دارند.
    همچنین ضرایب جزئی تغییر نرخ ارز بر صادرات به هریک از این کشورها نشان می دهد که نرخ ارز بر صادرات ایران به سه کشور ترکیه، امارات و پاکستان، تاثیر مثبت، و بر صادرات به دو کشور دیگر، تاثیر منفی دارد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، صادرات غیرنفتی، نسبت قیمتها، تولید ناخالص داخلی، پانل دیتا
  • رضا نجارزاده، مونا تاسان صفحه 101
    همگرایی بین اعضای گروه 8-D وابسته به افزایش حجم تجارت درون گروهی است. از سوی دیگر، رشد چشمگیر تجارت خدمات و ارزش افزوده بالای این بخش طی سالهای اخیر، کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه را به تجارت غیر کالایی ترغیب نموده است. لذا بررسی مزیت های نسبی و توان تجاری بخش خدمات گردشگری این کشورها می تواند گام مؤثری در تقویت همکاری ها در راستای توسعه و تجارت بین آنها باشد.
    این مقاله در صدد شناسایی امکانات بالقوه صادراتی کشورهای گروه 8-D در زمینه خدمات گردشگری است تا بر اساس این ظرفیت های بالقوه، زمینه مبادلات بین این کشورها را تعیین کند.
    بدین منظور، پس از بررسی و مطالعات موقعیت اقتصادی کشورهای گروه 8-D، با استفاده از روش برآورد توان ساده، ظرفیت بالقوه تجاری کشورهای فوق در زمینه گردشگری محاسبه شده است. نتایج این برآوردها نشان می دهد که این کشورها ظرفیت مبادلاتی نسبتا خوبی دارند ولی در اکثر موارد، این ظرفیت ها در عمل چندان مورد استفاده قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: توان تجاری، تجارت دو جانبه، روش برآورد ساده، ایران، گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه
  • سهراب دل انگیزان، کیومرث سهیلی، الهه خالویی صفحه 119
    نگاهی گذرا به بودجه ایران نشان می دهد که در اغلب قریب به اتفاق سالها، همواره بخش قابل توجهی از کسری بودجه دولت ایران از طریق چاپ پول تامین مالی شده است. انتشار پول از طریق تورم و رشد حقیقی اقتصاد، منجر به تحقق درآمد برای دولت و با افزایش سطح عمومی قیمت ها، از نظر کاهش قدرت خرید مردم، منجر به «مالیات تورمی» می گردد که بدون آگاهی مردم، ازآنها اخذ می شود.
    با رشد حقیقی اقتصاد به منظور به گردش درآمدن تولیدات اضافی، نیاز به مانده حقیقی پول بیشتر می شود. در این شرایط، دولت با اعطای پول اعتباری، کالاها و خدماتی را که دارای ارزش ذاتی هستند به تصاحب خود درمی آورد.
    در این مطالعه، با توجه به اهمیت رشد اقتصادی در مباحث کلان، رابطه حق الضرب پول با رشد سرانه اقتصادی، با استفاده از مدل های اقتصادسنجی بررسی، و مدل های تصریح شده با بهره گیری از داده های دوره 86- 1345 و به روش CLS برآورد و نتایج آنها مورد تجزیه و تحلیل واقع شده و حد آستانه ای سهم حق الضرب از تولید ناخالص داخلی نیز مورد سنجش قرار گرفته است.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد حق الضرب پول در سطوح بالا تر از حدآستانه، دارای اثر منفی و معنی دار بر رشد اقتصادی است ولی در سطوح پایین تر از حد آستانه، تاثیر حق الضرب بر رشد اقتصادی خنثی است.
    کلیدواژگان: کسری بودجه، حق الضرب، حد آستانه ای، رشد اقتصادی
|
  • Mohammad Hossain Hasani Sadrabadi, Sara Moshfegh Page 1
    Nowadays, the effect and importance of housing and its role in Iran’s economy cannot be underestimated. Housing as a fundamental and basic need for Iranian households is not just a shelter, but is considered as a crucial asset. It has a superior financial value as well. Expansion in urbanization, especially in Tehran, regarding its financial and political importance has contributed to this situation. In this paper, using time interval data between the years 1981 to 2005, the casual relation between variables which affect housing in urban districts through analyzing and monitoring Granger-Hissao, Simes causality test, have been utilized and its impacts are examined in self-regression model. The results indicate that there was a causality relation between price of house, bank loans, number of households and their incomes. Nevertheless, house price had the most impact on instabilities of housing during this period.
  • Rasul Bakhshi Dastjerdi Page 19
    In macroeconomics literature inspired by traditional economists, it is said that economic growth and more equal distribution in income, are two opposite targets since moving toward more equality of income, will reduce propensity to saving. Based on the optimum growths models, it seems that the highest levels of growth can happen in a system just when in allocating the resources among the generations the attention is more paid to the concept of justice. If in this process the attention is more paid to the present generation compared to the future ones, the available resources for the whole system will decrease and as a result the economic growth will be stabilized at far lower rates. The more economic justice means the higher rate for economic growth. In this paper we use an optimal growth theory for studying the mechanics of this regularity. Empirical calibration of the model to the Iranian economy reveals that if economic policy makers in a planning period via a scenario can decrease social time preference to a 5%, real per capita GDP, consumption, saving and per capita capital formation will increase by 6.5%, 2.2% and 42% respectively.
  • Hadi Heydari, Zahra Zavarian, Iman Noorbakhsh Page 43
    The macroeconomic situation, government and central bank intervention in economy accompanied by business cycle consequences resulted from world economy, can stimulate profitability of borrowers and cause high default rates of payments for banking systems. In such an atmosphere, having an estimated model helps us to better understand the relations among macroeconomic variables, the behavior of bad loans and credit risk. In this paper, we study the influence of macroeconomic shocks on the bad loans from 2000 to 2007. At first, we apply an ARDL model, since the exogenous variables of this model have endogenous characteristics as well; we attempt to utilize a VAR model to explain the dynamic behavior of these variables. Impulse-response function is also used as a stress testing factor to investigate the impulse effects of bad loans to economic shocks. Based on estimated models, we study the effects of economic shocks such as loans interest rate, government expenditures, oil price and liquidity on non-performing loans.
  • Khosro Piraee, Bahareh Dadvar Page 67

    Hyper inflation rates impose direct and indirect costs upon society. It has undesirable consequences that are caused by inflation uncertainty. In this regard, the following questions are raised: How do inflation rate and its uncertainty affect economic growth? Does the structural breakpoint affect relationship between inflation and growth rate? In this study the above questions are examined for the Iran's economy in period 1974-2007. For this purpose the regressive model is applied. In this model, growth rate of GDP depends on inflation rate, growth rate of the money supply, growth rate of the real gross fixed capital formation and inflation uncertainty. For the measuring inflation uncertainty Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity (GARCH) model is used. Based on data analysis, structural break point occurs at inflation rate equal to 20 percent. Results show that the impact of inflation rate on economic growth is significantly negative but it minimizes at the rate of less than 20 percent and increases at the rate of more than 20 percent. Moreover, inflation uncertainty has significant and negative effect on growth.

  • Bahram Sahabi, Hussein Sadeqi, Ali Akbar Shurehkandi Page 81
    This paper investigates the impact of exchange rate on non-oil export covering the period from 1978 to 2006. The method used in this study is Panel data, and these countries are selected as the hosts: Turkey, The United Arab Emirates, Saudi Arabia, Kuwait and Pakistan. In this research, Gross Domestic Product of the host country, Bilateral Exchange Rate, Price Raito and Dummy Variable are used as regressor for non-oil exports. The result of this study shows that, gross domestic product and exchange rate have positive effect, but price ratio and dummy variable have negative effect on non-oil exports of Iran to these countries. Also Cross Section Specific coefficient shows that exchange rate has positive effect on export to Turkey, The UAE and Pakistan, while negative effect on other countries.
  • Reza Najarzadeh, Mona Tasan Page 101
    Tourism is an old concept. Since the 1960's economists in the field of development have referred to tourism as an industry. With the turn of the century the tourism industry has become a major source of income and an important foreign currency provider. According to WTO reports this industry ranks third in securing foreign cash at a worldwide level and after petroleum and automobile industry is the biggest industry. Based on the WTO reports the statistics on tourism have been on an expansion path in all areas. Concomitant with this fact, the planning and investing to take advantage of the benefits of this growing industry has been intense too. Countries with old and historical attractions and ancient monuments have been able to attract more tourists. On the other hand countries with less ancient attractions have tried to attract tourists through other means such as unique recreation centers and natural sceneries. After security, the main factor for the development and progress in the tourism industry in each country is a well established and efficient transportation system. Therefore, paying attention to tourism infrastructure and the underlying facilities such as roads and transportations are major challenges that every country must deal with if they plan to really benefit from tourism. The D-8 countries consisting of Indonesia, The Islamic Republic of Iran, Bangladesh, Pakistan, Turkey, Malaysia, Egypt and Nigeria in their first gathering in the June of 1997 in Istanbul, Turkey formally agreed, among other issues, on mutual and bilateral cooperation in the area of tourism. Therefore, this study is an attempt to evaluate the potentials and also set the grounds for the fulfillment of one of the objectives of the D-8 member state's mandate. In this research a simple method of computing tourism potentials among the D-8 countries for the year 2005 is employed. The results indicate that Indonesia, The Islamic Republic of Iran, Turkey, Malaysia and Egypt have good opportunities in tourism. However, in most cases such opportunities have not been fully utilized.
  • Sohrab Delangizan, Kiomars Sohaili, Elaha Khalooei Page 119
    By a transient glance at the Iranian government budget, it is found that in almost all years, a large amount of the Iranian government budget deficit is provided by issuing money. Money issuing through inflation and real economic growth, leads to increased revenue for the government. Through increasing the general level of prices and decreasing the purchasing power it leads to the concept of “inflation tax” which is taken from people without their awareness. By real economic growth, more real balance will be demanded for transaction of additional production. In such a condition, the government by paying credit money takes the possession of the goods and services which have inherent value. Regarding the importance of growth in macroeconomic discussions, in this study, the relationship between seigniorage and per capita income growth by using econometrics models has been analyzed. Using time series data for 1966 – 2007 the econometric models have been estimated through CLS approach and threshold level of seigniorage is assessed. The results show that seigniorage has meaningful and negative effect on the economic growth at more than 3.5% but its effect on economic growth less than 3.5% is neutral.