فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم مقیمی فیض آبادی، ناصر شاهنوشی صفحه 1
    سوخت های فسیلی، یکی از نهاده های مهم مصرفی در بخش های تولیدی اند که در ایران با قیمت بسیار پایین تر از قیمت جهانی در اختیار تولیدکنندگان و مصرف کنندگان قرار می گیرند و سهم زیادی از یارانه پرداختی را به خود اختصاص می دهند. یارانه های انرژی با تاثیر بر هزینه و قیمت کالاها و خدمات، تغییرات پیچیده ای در اقتصاد از طریق تخصیص منابع به وجود می آورد، که دارای آثار گسترده ای می باشد.
    در این مقاله، یک الگوهای تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) تدوین و اطلاعات مربوط به آخرین جدول داده- ستانده در سال 1380 خراسان رضوی و حساب های ملی ایران در همین سال در قالب ماتریس حسابداری اجتماعی به عنوان پایه آماری به کار گرفته شده است و اثرات حذف یارانه سوخت بر تغییرات تولید، هزینه و قیمت در قالب مدل تعادل عمومی محاسباتی مورد بررسی قرارگرفته است.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد با حذف یارانه سوخت های فسیلی شاخص تولید، هزینه و قیمت کالاهای تولیدی بخشهای مختلف افزایش می یابد و بالاترین رشد تولید و هزینه، مربوط به بخش گاز طبیعی و بالاترین افزایش قیمت، مربوط به بخش فرآورده های نفتی می باشد.
    سناریوی حذف یکباره با افزایش تولید کمتر و افزایش هزینه بیشتر نسبت به دیگر سناریوها، ترجیح داده می شود؛ زیرا پس از آزادسازی قیمت ها، بار روانی این افزایش قیمت در یک سال تحمیل می شود.
    کلیدواژگان: یارانه سوخت، تولید، هزینه، شاخص قیمت، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، خراسان رضوی
  • علی امامی میبدی، کیومرث حیدری صفحه 25
    برای تولید برق می توان تکنولوژی های مختلفی (توربین گاز، چرخه ترکیبی، آبی، بادی و...) را مورد استفاده قرار داد. انتخاب ترکیب مناسب تکنولوژی برای تولید برق، تاثیر مستقیمی بر میزان سوخت مصرفی دارد. از میان مولدهای مختلف، انواع چرخه ترکیبی و گازی ساده، بیش از نیمی از انرژی برق کشور را تولید می کنند. مزیت اصلی مولدهای چرخه ترکیبی در مقایسه با مولدهای گازی ساده، راندمان بالاتر یا مصرف کمتر سوخت است.
    این مطالعه به مقایسه دو مولد فوق پرداخته و یافته های تحقیق نشان می دهد، در سطح قیمت های یارانه ای سوخت (پیش از اصلاح قیمت حامل های انرژی)، تبدیل نیروگاه های گازی به چرخه ترکیبی و یا احداث مولدهای تجدیدپذیر برای تولید برق، فاقد توجیه اقتصادی است.
    آستانه توجیه پذیری این جایگزینی، در شرایط بهره برداری بار میانی، سطح قیمت های 500 ریال برای هر متر مکعب و بالاتر بوده و هر چه قیمت از این سطح بالاتر می رود، تبدیل تعداد بیشتری از مولدهای گازی توجیه پذیر می شود. در سطح قیمت 1300 ریال برای هر متر مکعب، نسبت منافع به مخارج برای تبدیل اغلب مولدهای گازی به چرخه ترکیبی، بیش از 2 است. با این حال، از آنجایی که نسبت منافع به مخارج برای تبدیل برخی از مولدهای گازی ساده به چرخه ترکیبی کمتر از یک است، می توان نتیجه گرفت مولدهای چرخه ترکیبی نسبت به مولدهای گازی ساده برتری مطلق ندارند. با فرض تبدیل کلیه مولدهای گازی به چرخه ترکیبی، سالانه تقریبا معادل 5/3 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی صرفه جویی خواهد شد که تقریبا معادل 7 درصد گاز مصرفی در بخش تولید برق و حدود 5/2 درصد کل گاز مصرفی کشور است.
    کلیدواژگان: راندمان، توربین گاز، چرخه ترکیبی، سوخت فسیلی، تولید برق
  • مجید صامتی، الهام بخشایش صفحه 47
    انجام وظایف و خدمت رسانی مناسب شهرداری ها به شهروندان، نیازمند تامین اعتبارات و منابع مالی است. در طول دو دهه اخیر، درآمد حاصل از فروش مازاد تراکم و یا به عبارت بهتر، درآمد حاصل از اعطای مجوزهای رانتی به زمین های شهری، پایه اصلی درآمد شهرداری های کلان شهرهای کشور را تشکیل داده است.
    وابستگی مالی شهرداری ها به این منبع درآمدی و عدم برخورداری از منابع مستمر درآمدی، حداقل برای پاسخگویی به هزینه های دائمی، برنامه ریزی مالی و بودجه ای میان مدت و بلند مدت شهرداری ها را مختل می کند. توجه به شیوه های نه چندان منطقی و غیرکارا و فروش غیر منطقی تراکم، ایجاب می کند تا اهتمام بیشتری به مطالعه ساختار درآمدی شهرداری ها صورت گیرد و با بررسی زمینه های رانت جویی در این ساختار، کمک موثری به این نهاد فراگیر و مردمی شود.
    یک فرضیه اساسی در این تحقیق بررسی می شود که برخی از کدهای درآمدی از جمله فروش تراکم، در شکل گیری رانت در شهرداری ها موثر است که بدین منظور با استفاده از داده های آماری موجود در شهرداری اصفهان، سهم انواع درآمدهای شهرداری از درآمد کل طی سال های 1362 تا 1384 بررسی و فرضیه تحقیق، تجزیه و تحلیل می شود.
    نتایج مبین آن است که ساختار درآمدی شهرداری مبتنی بر ظرفیت اقتصادی شهر نیست و در عوض، متکی به ساختارهای درآمدی رانتی است.
    کلیدواژگان: رانت جویی، شهرداری اصفهان، تخصیص بودجه، فروش تراکم
  • محمدعلی دهقان دهنوی، کاظم یاوری، سید ابراهیم حسینی نسب، بهرام سحابی صفحه 67
    آزمون ناپارامتری اصل ضعیف حداکثرسازی سود، روشی برای بررسی انطباق رفتار بنگاه های اقتصادی با اصل نئوکلاسیک حداکثرسازی سود به عنوان هدف بنگاه است. عدم نیاز به تحمیل فرم تبعی خاص برای تابع تولید، به عنوان یک پیش فرض غیرقابل آزمون، مزیت این روش است.
    در تحقیق حاضر، پس از تعریف و محاسبه نهاده ها و ستاده های بانکها و قیمت متناظر آنها، با استفاده از این آزمون، رفتار 18 بانک ایران (11 بانک دولتی و 7 بانک خصوصی) در یک دوره 10 ساله (1379تا 1388) مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج، حاکی از انحراف 16 بانک از رفتار حداکثرسازی سود است که با قائل شدن به وجود حداقل 1 درصد خطای اندازه گیری در داده ها، این انحراف در مورد همه بانکهای خصوصی و بانک ملت قابل صرف نظر کردن است و در مورد سایر بانکهای دولتی، به نظر می رسد رفتار حداکثرسازی سود با درجه بالایی از اطمینان قابل رد کردن نیست ولی پیگیری هدف حداکثرسازی سود به دلیل الزام آنها به اجرای سیاست های توسعه ای دولت و برخی محدودیت های دیگر، دچار انحراف گردیده است.
    کلیدواژگان: اصل ضعیف حداکثرسازی سود، صنعت بانکداری، تابع تولید، آزمون ناپارامتری
  • علیرضا شکیبایی، حسن شاه سنایی صفحه 89
    عملی کشورها برای مقابله با پدیده جهانی شدن، می توان به همگرایی اقتصادی اشاره کرد. امروزه همگرایی اقتصادی همزمان با جهانی شدن رونق گرفته است و بنابراین، انتخاب اتحادیه یا گروه تجاری منطقه ای، یکی از اهداف مهم برنامه ریزی تجاری می باشد.
    بررسی ادوار تجاری بین المللی و انتقال آنها ازکشوری به کشور دیگر از اهمیت ویژه ای در همکاری بین منطقه ای برخوردار است. بررسی ارتباط بین روابط تجاری و ادوار تجاری، می تواند تحلیل مناسبی از همگرایی منطقه ای ارائه نماید.
    در این مقاله، با توجه به شرکت ایران در گروه شانگهای به عنوان عضو ناظر و تلاش برای پیوستن به آن، به دنبال بررسی همگرایی در این گروه هستیم.
    در این مقاله از روش اقتصاد سنجی و مدل جاذبه تعمیم یافته در دوره زمانی 2009-1996 استفاده شده است. این سوالات که آیا بین ایران و کشورهای عضو شانگهای همگرایی تجاری وجود دارد و آیا همزمانی چرخه های تجاری بر همگرایی تجاری این کشورها موثر است، پاسخ داده شود.
    نتایج نشان می دهد که بین ایران و اعضای گروه شانگهای همگرایی تجاری وجود ندارد بلکه روابط تجاری واگرا هستند. همچنین بین همزمانی چرخه های تجاری و همگرایی (واگرایی) این کشورها رابطه منفی و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: همگرایی اقتصادی، همزمانی چرخه های تجاری، گروه شانگهای، مدل جاذبه
  • محمدعلی فیض پور، عباس رضایی نوجینی صفحه 107
    بر اساس تئوری های موجود، ورود بنگاه های جدید به صنعت، زمینه را برای شکل گیری رقابت، سیر تکاملی، رشد و نوآوری فراهم نموده و در نتیجه، رشد و توسعه اقتصادی را موجب می گردد. با این وجود، تنها در صورتی این مهم به واقعیت تبدیل خواهد شد که بنگاه های جدیدالورود توانایی ماندگاری در فعالیت اقتصادی را تا مدتی معقول دارا بوده و به عبارتی، در سال های اولیه پس از ورود، از صنعت خارج نگردند. در ادبیات اقتصاد صنعتی، دلایل متعددی برای خروج بنگاه های صنعتی مورد مطالعه قرار گرفته و در این میان سطح تکنولوژی صنعتی که بنگاه با آن فعالیت خود را آغاز نموده است، به عنوان عاملی اساسی و تاثیرگذار بر خروج آن تلقی می گردد. از این رو، هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر سطح تکنولوژی بر احتمال خروج بنگاه های جدیدالورود صنایع تولیدی ایران طی دوره 1384-1380 می باشد. داده های بنگاه های صنایع تولیدی از سرشماری های انجام شده توسط مرکز آمار ایران تهیه گردیده و سطح تکنولوژی نیز بر اساس طبقه بندی OECD تعیین شده است. مدل مورد استفاده در این پژوهش برای تعیین احتمال خروج، مدل مخاطره کاکس می باشد.
    نتایج به دست آمده از این مطالعه، نشان دهنده آن است که سطح تکنولوژی صنعت، تاثیر منفی و معنی داری بر احتمال خروج بنگاه های جدیدالورود داشته و به عبارتی، بنگاه های وارد شده در صنایع با تکنولوژی متوسط و بالا، از احتمال خروج پایین تری برخوردارند.
    کلیدواژگان: خروج بنگاه، سطح تکنولوژی، صنایع تولیدی ایران، پنل نامتوازن، مدل مخاطره کاکس
  • علی فلاحتی، کیومرث سهیلی، فرزاد نوری صفحه 133
    دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار، همواره مورد نظر برنامه های اقتصادی کشورها بوده است. اثبات وجود رابطه مثبت میان توسعه بازارهای مالی و رشد اقتصادی توسط بسیاری از مطالعات، پژوهشگران را بر آن داشته است تا عوامل موثر بر رشد و توسعه بازارهای مالی را مورد مطالعه قرار دهند. یکی از عوامل تاثیرگذار بر توسعه مالی کشورها تورم است. بنابراین، محققان تلاش خود را بر تبیین چگونگی ارتباط بین تورم و توسعه مالی متمرکز نموده اند.
    این مقاله، رابطه بین تورم و توسعه بازار مالی در ایران را با استفاده از داده های سالیانه دوره زمانی 1357 تا 1386 برای بازار پول و داده های فصلی دوره زمانی بهار 1378 تا تابستان 1387 برای بازار سرمایه بررسی می نماید. مدل اقتصادسنجی مورد استفاده در این تحقیق بر اساس مدل های بوید، لوین و اسمیت[1] طراحی شده است. در ابتدا از یک مدل خطی ساده برای کنترل دیگر عوامل اقتصادی که ممکن است با عملکرد بازار مالی همبسته باشند، بهره گرفته شده و سپس، رگرسیون آستانه ای به منظور نشان دادن رابطه غیر خطی بین تورم و توسعه بازار مالی طراحی گردیده است. در این مدل، آستانه های مختلف برای تورم در نظر گرفته شده است. برای برآورد مدل از روش حداقل مربعات شرطی (CLS)، استفاده شده و با توجه به ملاک حداقل مجذورات خطاها، آستانه تورم تعیین شده است.
    نتایج مدل برآورد شده، مشخص نمود که یک رابطه منفی بین تورم و شاخص های توسعه مالی بازار پول و یک رابطه مثبت بین تورم و شاخص های توسعه بازار سهام وجود دارد. همچنین خروجی های مدل برازش شده نشان داد که در دامنه ای از تورم، ارتباط منفی بین تورم و شاخص های توسعه مالی بازار پول معنادار نیست. علاوه بر آن، یافته های مدل برآورد شده، مشخص نمود که حد آستانه ای برای اثرگذاری تورم بر بازار سهام وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تورم، بازارهای مالی، بازار پول، بازار سرمایه، توسعه مالی، حد آستانه
  • نعمت فلیحی، شمسی مروت صفحه 165
    این تحقیق با استفاده از رویکرد سیستمی و روابط تئوریک در اقتصاد کلان و بر پایه الگوهای رشد، اثر خصوصی سازی بازار بورس را بر رشد اقتصادی در ایران مورد بررسی قرار داده است. برای محاسبه تولید از شاخص سرمایه انسانی که این شاخص ها شامل: هزینه سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه، امید به زندگی، نرخ تحصیلات و استاندارد زندگی می باشد - که توسط سازمان ملل منتشر می گردد- و برای محاسبه خصوصی سازی، سرمایه گذاری خصوصی و تقاضای سهام از آمارهای بانک مرکزی، سازمان خصوصی سازی، سازمان بورس اوراق بهادار و.. . استفاده شده و با استفاده از متغیرهای فوق، ارتباط خصوصی سازی و رشد اقتصادی در ایران و ارتباط متقابل آنها با استفاده از روش های سیستم دینامیکی و اقتصادسنجی انجام شده است.
    روش سیستم دینامیکی توسط فارستر مطرح شد و بعضی از اقتصاددانان از جمله جمیز توبین مطرح می کند که روش سیستم دینامیکی می تواند به اصلاح بسیاری از سیاست های نامناسب پولی و مالی منجر شود.
    در این مطالعه، از نرم افزار VENSIM[1]و نرم افزار اقتصاد سنجی بهره گیری و نتایج تا سال 1400 با نرم افزارVENSIM شبیه سازی شده است.
    در این مقاله اقتصاد به چند بخش شامل: بخشهای بازار سهام، سرمایه گذاری و تولید تقسیم می شود. نتایج نشان داده است که رونق خصوصی سازی بر روی رشد اقتصادی، اثر مثبتی داشته لذا توصیه می شود که روی افزایش سرمایه گذاری های خصوصی کشور در ابعاد گوناگون برنامه ریزی شده و در برنامه های رشد، روی آن مطالعه و توجه کافی مبذول گردد.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، رشد اقتصادی، بازار سهام
  • عصمت مجرد، علیرضا کرباسی صفحه 191
    فرض وجود یک رابطه خطی بین صادرات و رشد اقتصادی در تحقیقات قبلی، ممکن است منجر به استنتاج نامعتبر شود؛ اگر رابطه واقعی غیر خطی باشد.
    در مطالعه حاضر، به بررسی رابطه بین رشد اقتصادی و صادرات در اقتصاد کشورهای حاشیه دریای خزر (آذربایجان، ایران، قزاقستان، روسیه و ترکمنستان) با تاکید بر وجود اثرات غیر خطی در روابط علی پرداخته شد.
    نتایج مطالعه نشان داد که در حقیقت، یک رابطه غیر خطی در ارتباط پویای بین صادرات و رشد تولید ناخالص داخلی وجود دارد. نتایج مدل انتقال ملایم (STAR) نشان داد که جریان غیر خطی علیت گرنجر، از صادرات به رشد تولید و بالعکس می باشد. همچنین آزمون دقت پیش بینی تناسب مدل های غیر خطی را نسبت به تشخیص مدل خطی تایید می کند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، صادرات، مدل غیر خطی انتقال ملایم، علیت گرنجر، کشور های حاشیه دریای خزر
|
  • Maryam Moghimi Feyzabadi, Naser Shahnoushi Page 1
    One of the main inputs in manufacturing sector of Iran is fossil fuels with prices much lower than prices elsewhere in the world which are offered to producers and consumers. This accounts for a large share of subsidy payments allocated to different sectors of economy. The effect of subsidies on energy costs and prices of goods and services incur complex changes on the economy through allocation of resources. In this paper, using the computational general equilibrium model, effects of removal of fuel subsidies on production changes, cost and price in the Khorasan Razavi province has been studied. The results show that the elimination of subsidy on fossil fuels increased production, cost and price Indices. The highest growth rate of production and cost indices is in the gas sector and the highest growth rate of price index is in the oil sector.
    Keywords: Subsidy on fossil fuels, Production, Cost, Price index, CGE, Khorasan Razavi
  • Ali Emami Meibodi, Kioumars Heydari Page 25
    Thermal power plants consume near to 50 billion cubic meters of natural gas each year. So, optimization of power plants in terms of fuel consumption has become an important issue because of economic values and environmental effects. More than 50 percent of electricity is produced by CCGT and SCGT. In addition, CCGT efficiency is much higher than that of SCGT. So, in this paper these technologies are compared. The outcomes show benefits over costs ratio is affected by fuel price and utilization time. In subsidy prices (before energy price reform), B/C ratio of this substitution is less than one. If fuel price increases more than 500 Rials per cubic meter, using CCGT is more economical than SCGT for mid load power plants. If fuel prices are more than 1300 Rials per cubic meter, B/C ratio will be greater than one in any utilization time. But this ratio is not greater than one for all cases. If all SCCTs are substituted with CCGTs, yearly natural gas consumption will reduce near to 3.5 billion cubic meters. These are 7% and 2.5% of yearly fuel consumption in power plants and total yearly natural gas consumption respectively.
    Keywords: Efficiency, Gas turbine, Combined cycle, Fossil fuel, Electricity generation
  • Majid Sameti, Elham Bakhshayesh Page 47
    Performing duties and offering decent services to citizens by municipalities, calls for supply of credit and financial resources. During the last two decades, revenues generated by purchasing surplus density or in other words, revenue from granting rent licenses to urban lands has played a central role in providing income for the metropolis municipalities of the country. Financial dependence of municipalities on this source of income and lack of reliable and sustainable sources of revenue at least to meet the permanent costs, disrupt the medium and long term financial budgeting and planning of municipalities. Considering inefficient and less rational methods and illogical density sales, necessitates more efforts to be made to study income structure of municipalities and demands effective help to be provided to this pervasive and public institution by investigating the roots of rent seeking in this structure. A basic assumption in this study is that some income codes including sales densities influence the formation of the municipality rent in a large extent. Therefore, by using the statistical data in Isfahan Municipality, the share of different sources of income in total municipality revenues during the years 1983 to 2005 is investigated and the research hypotheses are analyzed. The results indicate that the income structure of Isfahan municipality is rather based on rent seeking than relying on economic potentials and structures.
    Keywords: Rent, seeking, Municipality of Isfahan, Budget allocation, sales density
  • Mohammadali Dehghan Dehnavi, Kazem Yavari, Seyed Ebrahim Hoseini Nasab, Bahram Sahabi Page 67
    The weak axiom of profit maximization (WAPM) is used to analyze the optimization behavior of 18 Iranian banks within 10 years (2000-2009). In general the banks in the Iranian economy can be divided into 2 groups, state and privately owned banks. Nonparametric nature of this test allows us to study the profit maximization behavior of the firms without the need for any assumption on functional form of underlying technology. The WAPM is checked under 2 assumptions: constant technology and nonregressive technological change. Although most of the banks violate the deterministic WAPM test, testing the stochastic WAPM with measurement error and believing in existence of at least 1 percent measurement error in data, show the behavior of the privately owned banks and one of the state owned banks is consistent with WAPM under nonregressive technological change assumption. Although the behavior of the state owned banks is consistent as well if one believes in 5 percent measurement error, the difference leads to this conclusion that performance of the state development policies and objectives by the state owned banks has been deviated from profit maximization behavior.
    Keywords: WAPM, Banking industry, Production function, Nonparametric Test
  • Alireza Shakibai, Hassan Shahsanai Page 89
    Economic convergence can be considered as one of the practical reactions of the countries to globalization process. Thus, selecting a union or regional trade group is one of the important goals in economic planning. Studying international business cycles and their transfer from one country to another can have a great impact on regional cooperation. Investigating the relationship between trade and business cycles can also offer a proper analysis of regional integration. In this paper, such convergence is studied after Iran’s presence in Shanghai Group as an observer member and efforts which are made to join it. Econometric method and generalized gravity model for the years 1996-2009 are used to find out if there is any business convergence between Iran and member states of Shanghai Group and if synchronization of business cycles is effective to business convergence. It has been revealed that there is no business convergence between Iran and member states of Shanghai and the business relations are divergent as well. It is also found out that there is a negative and significant relationship between synchronization of business cycles and convergence (divergence) of these countries.
    Keywords: Economic integration, Synchronization of business cycles, Shanghai Group, Gravity model
  • Mohammad Ali Feizpour, Abbas Rezaei Nojini Page 107
    Entrance of new firms in the industry, according to existing theories, prepares the ground for competition, evolution, growth and innovation that can potentially lead to growth and economic development. This will come true only if the new firms have the ability to survive in economic activity for a reasonable time and are not forced out of the industry in the early years of their entrance. Several reasons have been studied for the exit of industrial firms in the literature of industrial economics. It is believed that the level of industrial technology used by the firm at the early stage of its activities is the main and effective factor that determines the exit time of the firm. This paper is aiming at examining the effects of technology level on exit probability of the new firms in industrial economy of Iran during the years 2001 to 2005. Data of manufacturing firms is extracted from the censuses conducted by the Statistical Center of Iran and the technology level is determined according to OECD classification. Cox hazard model is used in this study to determine the exit probability. The results of this study show that the technology level of industry has had a meaningfully negative impact on the exit probability of new firms. In other words, the firms entering the industry with medium-and high-technology level have a lower probability of exit.
    Keywords: Firm exit, Technology level, Manufacturing industries of Iran, Unbalanced panel, Cox hazard model
  • Ali Falahati, Kiomars Sohaili, Farzad Noori Page 133
    Achieving a high and sustainable economic growth has always been the main target of economic plans in different countries. Proving a positive relationship between financial development and economic growth by many studies has convinced the researchers to study the effective factors on the growth and development of financial markets. Inflation is one of the main factors that have a great impact on the countries’ financial development. So, the focus in the studies has mainly been on explaining the form of relationship between inflation and financial development. In this paper, the relationship between inflation and financial market development in Iran during 1978 to 2007 for the money market and during the summer of 1999 to spring of 2008 for the capital market has been reviewed. Econometric model of this research has been specified according to Boyd, Levine and Smith model (2001). Firstly, a simple linear model is used for controlling other economic factors that may be correlated with financial market performance. Then, a threshold regression is handled for explaining the nonlinear relationship between inflation and financial market development. In this model, different thresholds that limit inflation are considered. Conditional least squares method (CLS), is applied for estimating the model. The threshold limit for inflation has been determined based on the minimum error sum of squared criterion. The results of the estimated model indicate that a negative relationship between inflation and financial development indexes of money market. This positive relationship also exists between inflation and stock market development indexes. In the same way, the output of the estimated models has shown that in the some domain of inflation, the negative relationship between inflation and financial development indexes of money market is not significant. In addition, the results of the estimated models revealed that there is no a threshold limit for the impact of inflation on the stock market.
    Keywords: Inflation, Financial markets, Money markets, Capital markets, Financial development, Threshold
  • Nemat Falihi, Shamsi Morovat Page 165
    The relationship between privatization and economic growth is the main focus of this research. A system dynamics approach and theoretical relationships in macro economics to growth patterns is used to study the impact of privatization through stock market on economic growth in Iran. The output calculation is done by human capital indicators such as the cost of investment in research and development, life expectancy, the rate of education and standard of living which are regularly published by the United Nations Organization. For estimating the rate of privatization, private investment and demand for stock, the statistics are provided by the Central Bank of Iran, the Organization for Privatization and the Stock Market Organization. Using a system dynamics approach to macroeconomics and the above-mentioned indicators the interaction and relationships between privatization and economic growth is explored in this paper. This approach which was firstly introduced by Forrester in 1973 can potentially improve and reform the unsuitable monetary and fiscal policies. In this regard the VENSIM and econometrics software packages are applied to simulate the results till the year 2020. Moreover, the economy is divided into many sections as stock market, investment and production. The results indicate that the rate of privatization in the stock market has a positive effect on economic growth. Finally, it is believed that more attention to private investment can result into increase in economic growth.
    Keywords: Privatization, Economic growth, Stock market, System Dynamics Approach
  • Ismat Mojarad, Ali Reza Karbasi Page 191
    The assumption of a linear relationship between export and economic growth in previous investigations may lead to invalid inference if the actual relationship is nonlinear. In present study the relationship between export and economic growth in economies of Caspian Sea border countries (Azerbaijan, Iran, Kazakhstan, Russia, and Turkmenistan) is explored with emphasis on the effect of nonlinearities on the causal relationships. Results of study show that nonlinearities exist in the dynamic relationship between exports and GDP growth. Nonlinear smooth transition autoregressive (STAR) model results suggest that nonlinear Granger causality flows from exports to output growth and vice versa. Predictive accuracy tests further confirm the appropriateness of the nonlinear models over the linear model specification.
    Keywords: Economic growth, Export, Nonlinear smooth transition model, Granger causality, Caspian Sea border countries