فهرست مطالب

پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار) - سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • قاسم لیانی*، محمد بخشوده صفحات 1-27
    مطالعه حاضر، به بررسی اثرات افزایش قیمت مواد غذایی بر سطح فقر و میزان آسیب پذیری خانوارهای روستایی در ایران می پردازد. بدین منظور از اطلاعات هزینه ای خانوارهای روستایی در سال 1391 استفاده شد. ابتدا کشش های قیمتی جبرانی با استفاده از سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم محاسبه و اثر افزایش توام قیمت جهانی مواد غذایی بر رفاه خانوارها مورد بررسی قرار گرفت، تا از آن بتوان در محاسبه شاخص آسیب پذیری و تغییرات سطح فقر در خانوارهای روستایی استفاده نمود. نتایج نشان می دهد که پس از افزایش قیمت، خانوارها از نظر رفاهی در وضعیت بدتری قرار گرفته، به گونه ای که شاخص رفاهی تغییرات جبرانی محاسبه شده برای گروه های مواد غذایی مورد مطالعه، 78/530 هزار ریال به دست آمد که این میزان حدود 28/6 درصد متوسط درآمد ماهانه خانوارهای روستایی را به خود اختصاص می دهد و از آن، تحت عنوان شاخص آسیب پذیری یاد می گردد. با عنایت به خط فقر محاسبه شده پس از افزایش قیمت مواد غذایی (71/2772 هزار ریال)، بالغ بر 49 درصد خانوارهای روستایی، مخارج کمتری نسبت به این میزان را صرف تهیه مواد غذایی می نمایند و به عبارتی، دچار فقر تغذیه ای می باشند. همچنین نتایج نشان داد که در اثر افزایش قیمت مواد غذایی نزدیک به 14 درصد (معادل 2764 خانوار) به تعداد خانوارهای فقیر اضافه شده است. نتایج این مطالعه می تواند به منظور حمایت از اقشار آسیب پذیر و تامین امنیت غذایی و افزایش رفاه اجتماعی از طریق کمک به طراحی سیاست های اقتصادی، حائز اهمیت باشد؛ به نحوی که آثار منفی رفاهی گروه های کم درآمد جبران گردد.
    کلیدواژگان: مواد غذایی، رفاه، تغییرات متعدد قیمت، آسیب پذیری، فقر
  • بتول رفعت*، الهه جزی زاده صفحات 29-46
    اهمیت توزیع درآمد در جامعه به حدی است که تقریبا تمامی اقتصاددانان، یکی از اهداف و وظایف عمده دولت را توزیع درآمد ذکر می کنند و از آنجایی که محدودیت های اعتباری، یکی از عوامل اساسی ایجادکننده نابرابری در جامعه است، لذا توسعه واسطه ها و بازارهای مالی هر کشور از طریق تاثیرات عمیقی که بر دسترسی افراد کم درآمد و فقیر به اعتبارات و خدمات مالی دارد، می تواند تاثیرات معناداری بر توزیع مجدد درآمد در آن کشور داشته باشد. لذا با توجه به اهمیت موضوع، این مطالعه، به بررسی رابطه میان توسعه مالی و نابرابری در استان های ایران می پردازد. بدین منظور با به کارگیری روش رگرسیون داده های تابلویی و اثرات ثابت و با استفاده از نظریه گالر و زیرا، رابطه میان توسعه مالی و توزیع درآمد در استان های کشور طی دوره زمانی 1379 تا 1390 مورد آزمون و بررسی قرار می گیرد.
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که گسترش هرچه بیشتر واسطه های مالی (توسعه مالی) تاثیر منفی و معناداری بر ضریب جینی استان های کشور داشته و موجب کاهش نابرابری درآمدی در این استان ها شده است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، توزیع درآمد استانی، ضریب جینی، نابرابری درآمدی، داده های تابلویی
  • رضا منصوریان نظام اباد*، خالد شیخی، محمدرضا محجوب صفحات 47-66
    سرمایه مناسب و کافی، یکی از شرایط لازم برای حفظ سلامت نظام بانکی است و هریک از بانک ها و موسسات اعتباری برای تضمین ثبات و پایداری فعالیت های خود، باید همواره نسبت مناسبی را میان سرمایه و ریسک موجود در دارایی های خود برقرار نمایند. کارکرد اصلی این نسبت حمایت بانک در برابر زیان های غیرمنتظره و نیز حمایت از سپرده گذاران و اعتباردهندگان است. مطالعات قبلی درباره ارتباط بین نسبت های مالی و کفایت سرمایه، نتایج متفاوتی را نشان می دهند؛ لذا هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین نسبت های مالی حسابداری و نسبت کفایت سرمایه در شبکه بانکی کشور می باشد که داده های سه گروه بانکی در فاصله زمانی 1385-1390 با استفاده از روش تحلیل ترکیبی داده ها مورد ارزیابی قرار گرفته است، و یافته ها بیانگر وجود ارتباط مثبت و معنادار بین اندازه بانک ها (گروه تجاری دولتی و خصوصی)، با نسبت کفایت سرمایه و ارتباط منفی و معنادار بین اهرم مالی با نسبت کفایت سرمایه دارد. بازده دارایی ها ارتباط مثبت و معنادار در گروه خصوصی و منفی و معنادار در گروه بانک های تجاری دولتی، بازده حقوق صاحبان سهام نیز ارتباط مثبت و معنادار بین بانک های تجاری دولتی و منفی و معنادار بین بانک های خصوصی با نسبت کفایت سرمایه دارد. سایر یافته ها با توجه به آماره f به دست آمده، حاکی از عدم وجود ارتباط بین نسبت های مالی حسابداری با نسبت کفایت سرمایه در سطح اطمینان 95 درصد در گروه بانک های اصل 44 می باشد که الزام اهمیت و توجه به نسبت کفایت سرمایه را بیش از بیش ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: کفایت سرمایه، اهرم مالی، بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام
  • محمدحسن فطرس *، مرتضی قربان سرشت، علی دلایی میلان صفحات 67-86
    در طی دویست سال گذشته، فرایند شکل گیری دموکراسی نه تنها یکنواخت نبوده بلکه همراه با نوسان های گوناگون، ازجمله جنگ ها و کشمکش های خارجی و داخلی بوده است. پرسش اصلی این است که آیا در سامانه تاثیر و تاثر سطح آموزش بر وقوع کشمکش های داخلی کشورها، افزایش سطح دموکراسی (همراه با افزایش سطح سرمایه انسانی) منجر به کاهش وقوع کشمکش های داخلی خواهد شد یا خیر. این مطالعه با استفاده از 11 دوره زمانی (با فواصل 5 ساله) و 83 کشور منتخب جنگ زده، به بررسی رابطه بین سرمایه انسانی و جنگ (کشمکش) داخلی با احتساب نقش دموکراسی در این اثرگذاری می پردازد. برای برآورد روابط بین متغیرها از روش حداقل مربعات تعمیم یافته-پانلی استفاده شده است. نتایج حاکی از وجود رابطه ای منفی و معنادار بین متغیرهای سرمایه انسانی، تولید ملی، دموکراسی با متغیر جنگ (کشمکش) داخلی است. همچنین، با ورود متغیر تعاملی (دموکراسی ضربدر سرمایه انسانی) در مدل، نتایج حاکی از وجود اثر تصاعدی-کاهشی هر دو متغیر دموکراسی و سرمایه انسانی در احتمال وقوع کشمکش ها است.
    کلیدواژگان: میانگین سال های آموزش، دموکراسی، کشمکش های داخلی، حداقل مربعات تعمیم یافته پانلی
  • حمیدرضا حری، سید عبدالمجید جلایی، آنیتا دولت زاده* صفحات 87-106
    این مقاله به بررسی اثر اقتصاد زیرزمینی بر تقاضای واردات ایران برای دوره زمانی 1390 – 1350 پرداخته است. در این تحقیق، اندازه اقتصاد زیرزمینی با استفاده از روش منطق فازی برآورد شده و همچنین معادلات تقاضای واردات به تفکیک و در سه گروه کالاهای واسطه ای، سرمایه ای و مصرفی مورد استفاده قرار گرفته است. بر این اساس و با توجه به ساختار اقتصاد زیرزمینی، اثر اقتصاد زیرزمینی بر تقاضای واردات، برای سه گروه کالا دیده شده که علت آن، مشخص کردن تفاوت تاثیر اقتصاد زیرزمینی بر بخش های مختلف واردات بوده است. با توجه به برآوردهای به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که برای ده سال آخر دوره مورد مطالعه، متوسط اندازه اقتصاد زیرزمینی 64/20 درصد از تولید ناخالص داخلی است و اثر اقتصاد زیرزمینی بر تقاضای واردات گروه کالاهای واسطه ای، منفی و بر تقاضای واردات گروه کالاهای سرمایه ای و مصرفی مثبت است. همچنین تقاضای واردات گروه کالاهای واسطه ای نسبت به اقتصاد زیرزمینی، کم کشش و با علامت منفی، تقاضای واردات گروه کالاهای سرمایه ای و تقاضای واردات گروه کالاهای مصرفی نسبت به اقتصاد زیرزمینی، کم کشش و با علامت مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد زیرزمینی، روش منطق فازی، تابع تقاضای واردات
  • فرشاد مومنی، محمدرضا عطارپور *، رضا صالح زاده، محمد مهدی خزایی صفحات 107-130
    نقش مهم شرایط نهادی ایجادشده توسط دولت و مشارکت نهادها در فرایند دستیابی به توسعه پایدار، نوآوری های نهادی را به عنوان یکی از مفاهیم کاربردی و اصولی در استراتژی های توسعه بیش از پیش مورد توجه سیاستگذاران و دولتمردان قرار داده ، و از طرف دیگر، دسترسی به فناوری و وجود سیاست های مناسب فناوری و نوآوری نیز از الزامات دستیابی به توسعه پایدار است. این پژوهش به دنبال نشان دادن ارتباط بین نوآوری نهادی، توسعه فناوری و دستیابی به توسعه پایدار بوده و در این راه، از مدل سازی مبتنی بر مربعات جزئی (PLS) بهره گرفته است. مدل پیشنهادی با استفاده از پرسشنامه توزیع شده بین خبرگان فعال در حوزه سیاستگذاری علم و فناوری برآورد و تایید شد. نتایج نشان داد که توجه به نوآوری های نهادی که از مصادیق فناوری نرم می باشند، می تواند علاوه بر تاثیر مستقیم بر دستیابی به توسعه پایدار از طریق تاثیرگذاری بر سایر متغیرهای مهمی چون توسعه فناوری نیز به طور غیرمستقیم، فرایند توسعه پایدار را تسهیل نماید. به علاوه در بین نوآوری های نهادی، توجه به استراتژی سازی و مباحث تصمیم گیری و سیاستگذاری (با ضریب 92/0) و در بین مصادیق توسعه فناوری توجه به پتنت (904/0)، مدیریت فناوری (با ضریب 89/0) و محیط فناوری (با ضریب 898/0) بالاترین درجه اهمیت را در دستیابی به توسعه پایدار دارند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، نهاد، نوآوری نهادی، توسعه فناوری
  • منصور زراء نژاد *، سید امین منصوری صفحات 131-153
    هدف اصلی در این پژوهش، بررسی رفتار خانوارها در واکنش به انواع ثروت و تخمین میل نهایی به مصرف از انواع ثروت است. با استفاده از الگوی مصرف آندو- مودیگلیانی و با به کارگیری روش همجمعی انگل- گرنجر در دوره 1387-1361 میل نهایی به مصرف از انواع ثروت برآورد گردید. ثروت به عنوان کالای بادوام، مسکن، اوراق بهادار و پس انداز، ترکیبی و نرمال مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج معادلات برآوردی نشان داد که خانوارها به انواع ثروت واکنش های مختلفی را نشان می دهند. این بررسی نشان می دهد میل نهایی به مصرف از درآمد کار و ثروت به شکل کالای بادوام به ترتیب 93/0 و 012/0، به شکل مسکن به ترتیب 80/0 و 027/0، به شکل اوراق بهادار به ترتیب 67/0 و 055/0، به شکل پس انداز به ترتیب 58/0 و 081/0، به شکل ترکیبی به ترتیب 70/0 و 04/0 و به شکل نرمال به ترتیب 59/0 و 16/0 است. بررسی رابطه بلند مدت نشان می دهد که افراد جدای از اینکه کدام نوع از ثروت را نگهداری می کنند، دارای میل نهایی به مصرف در حدود 79/0 هستند. یکی از نتایج مهمی که از معادلات بالا به دست آمد، بررسی نقدینگی افراد در برخورد با انواع ثروت است. این بررسی نشان داد که ثروت به شکل پس انداز، بیشترین سرعت تبدیل به پول را دارا بوده و ثروت به شکل کالای بادوام از کمترین سرعت برخوردار است.
    کلیدواژگان: میل نهایی به مصرف و ثروت، درآمد کار، کالای بادوام، مسکن، اوراق بهادار، پس انداز، ایران
  • رحیم دلالی اصفهانی، محمد واعظ برزانی، سعید زارعیان* صفحات 155-179
    توسعه اقتصادی، ارتقاء سطح زندگی و رفاه افراد جامعه، همواره از مهم ترین مسائل پیش روی برنامه ریزان یک کشور بوده که از پیش شرط های آن، محقق ساختن رشد اقتصادی بالاتر در جامعه است. با توجه به اهمیتی که ترجیح زمانی به عنوان یک متغیر کلان اقتصادی در تشکیل سرمایه، رشد و توسعه اقتصادی دارد و از مهمترین ریشه های ایجاد کننده نرخ بهره است، نقش مهمی در سلامت اقتصاد ایفا می کند. وجود ترجیح زمانی، نشان دهنده بی صبری جامعه در مورد مصرف و با ارزش بودن مصرف زمان حال نسبت به مصرف آتی می باشد. بنابراین، هرچه نسل حاضر در تخصیص بهینه منابع بین خود و نسل آینده، اهمیت بیشتری برای خود قائل باشند، حجم منابع در دسترس کاهش خواهد یافت و رشد اقتصادی در نرخ پایین تری تثبیت خواهد شد.
    در این پژوهش با توجه به جنبه های نظری، پایه های خرد اقتصادی و استفاده از منطق ریاضیات، به ارائه یک استدلال منطقی در تحلیل پدیده های کلان اقتصادی پرداخته شده است. هدف این مطالعه، نشان دادن چگونگی تاثیر ترجیح زمانی بر رشد اقتصادی است. با استفاده از نرم افزار MATLAB و کالیبره کردن الگوی رمزی برای اقتصاد ایران، مسیر بهینه متغیرهای مصرف، پس انداز، سرمایه و رشد اقتصادی در حالت وجود تعهد و عدم وجود تعهد، استخراج شده است.
    نتایج بررسی حاکی از آن است مسیر بهینه موجودی سرمایه، مصرف و رشد اقتصادی در حالت تعهد کامل، ابتدا بیشتر از حالت عدم تعهد است و در انتهای دوره، مسیر بهینه متغیرها با یکدیگر هم گرا می شوند. در بخش پایانی، چگونگی تغییر ترجیح زمانی بر مسیر بهینه متغیرها بررسی شد. اجرای سناریوهای مختلف نشان می دهد، افزایش نرخ ترجیح زمانی باعث کاهش رفاه اقتصادی، نرخ موثر ترجیح زمانی، رشد اقتصادی و مسیر بهینه متغیرها می شود.
    کلیدواژگان: ترجیح زمانی، رشد اقتصادی، تعهد، عدم وجود تعهد
  • لیدا گوهری*، مصطفی سلیمی فر، محمدعلی ابوترابی صفحات 181-207
    از آنجایی که مطالعات موجود نشان می دهند که توسعه مالی، یکی از عواملی است که می تواند به گسترش سرمایه انسانی کمک کند، هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر توسعه مالی در تشکیل سرمایه انسانی ایران طی دوره 89-1352 می باشد. با توجه به اینکه توسعه مالی مفهومی گسترده و دارای ابعاد متعددی است، در این تحقیق ابتدا به ایجاد شاخصی چند بعدی از ترکیب چهار شاخص بانکی توسعه مالی شامل نسبتM2بهتولیدناخالصداخلی، نسبت بدهی بخش خصوصی به سیستم بانکی به تولید ناخالص داخلی، نسبت دارایی های بانک مرکزی به تولید ناخالص داخلی و نسبت دارایی های بانک های سپرده پذیر به تولید ناخالص داخلی، به روش تجزیه به مولفه های اصلی با استفاده از نرم افزار SASپرداخته شده است، سپس با استفاده از روش خود بازگشت با وقفه های توزیعی (ARDL)، اثر توسعه مالی بر سرمایه انسانی با استفاده از نرم افزار Microfit. مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج به دست آمده، حاکی از آن است که توسعه مالی در کوتاه مدت و بلند مدت اثر مثبت و معنی داری بر سرمایه انسانی می گذارد که میزان اثرگذاری در بلندمدت نسبت به کوتاه مدت بیشتر است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، سرمایه انسانی، الگوی خود بازگشت با وقفه های توزیعی
  • سید فواد موسوی*، آزاده محرابیان صفحات 209-230
    رشد بلند مدت اقتصادی، یکی از مهمترین الزامات اقتصادی کشورها جهت رسیدن به توسعه همه جانبه و افزایش رفاه آحاد جامعه می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر نااطمینانی تولید بر رشد اقتصادی در ایران طی دوره 1390-1344 می باشد. نااطمینانی تولید، تولید ناخالص داخلی، تورم و جمعیت، متغیر های مورد استفاده در این پژوهش می باشند. در این مطالعه، نااطمینانی تولید از طریق مدل های ناهمسانی واریانس شرطی خود رگرسیونی محاسبه شده، سپس تاثیر نااطمینانی تولید بر رشد اقتصادی با استفاده از آزمون هم انباشتگی و مدل خود رگرسیون برداری برآورد می گردند. نتایج حاصل از برآورد نشان می دهد، نااطمینانی تولید موجب کاهش رشد اقتصادی بلند مدت در ایران شده است. این نتیجه با مطالعات برنانکه[1] و پین داک[2] همخوانی دارد. آنها در مطالعات خود به این نتیجه رسیدند که افزایش نا اطمینانی موجب کاهش سرمایه گذاری شده و در نهایت، منجر به کاهش رشد بلند مدت اقتصادی می گردد. سایر نتایج تحقیق نشانگر اثر منفی تورم و اثر مثبت رشد جمعیت بر رشد اقتصادی بلند مدت ایران می باشد.
    کلیدواژگان: ناطمینانی تولید، رشد اقتصادی، مدل گارچ (GARCH)، مدل خودرگرسیون برداری (VAR)
|
  • Ghasem Layani *, Mohammad Bakhshoodeh Pages 1-27
    This study investigates the effects of rising food price on poverty and rate of vulnerability of the Iranian rural households. Applying the rural households’ data in 2012, first the compensated price elasticities are calculated by a Quadratic Almost Ideal demand system and then the effect of simultaneous increases in world food prices on welfare of rural households is studied in order to compute the vulnerability index and poverty variations. Results show that after rising food prices, the households’ welfare significantly gets worse, so that the corresponding compensated variation equals to 530.78 thousand Iranian Rials, which accounts for 6.28% of mean monthly income of the rural households. This limit defines the vulnerability index. Based on the computed poverty line, i.e. 2772.71 thousand Iranian Rials, over 49% of the households spend less for food. In other words, they suffer from food poverty. The results also show that nearly 14 percent (about 2764 households) has been added to the share of poor households because of rising food prices. The findings of this study can be used to design economic policies in order to protection of vulnerable groups, food security and social welfare.
    Keywords: Food imports, Multiple price changes, Welfare, Poverty, Vulnerability, Iran
  • Batol Rafat *, Elaheh Jazizadeh Pages 29-46
    Distribution of income in society is so important that almost all economists consider it as one of the main aims and missions of the government. As credit constraints cause inequality in society, thus the development of financial intermediaries and financial markets in national level, which affects access of the low-income and poor individuals to credit and financial services, can influence significantly income redistribution in the country. This study aims to examine the relationship between financial development and inequality among the Iranian provinces. By using fixed effects panel data model, and applying Galor-Zeira theory, the relationship between financial development and income distribution is tested in Iran during 2000-2011. The results show that increasing proliferation of financial intermediaries has negative impact on Gini coefficient and results in more equitable income distribution across the provinces.
    Keywords: Financial Development, Income distribution, Gini coefficient, Inequality, panel data
  • Reza Mansourian Nezamabad *, Khaled Sheikhi, Mohammad Reza Mahjoub Pages 47-66
    The adequate capital is a main requirement for protecting the health of the banking system. Each bank or credit institution should always keep the proper ratio between the capital and the risk of their assets in order to ensure the stability and sustainability of its activities. The main function of such ratio is to support the bank, the depositors and creditors against unexpected losses. Previous studies on the relationship between financial and capital adequacy ratios have found different results. This study investigates the relationship between accounting financial ratios and capital adequacy ratio of the banking network. The data of three bank groups are evaluated using panel data analysis during 2006-2011. In both public and private commercial banks, the findings indicate a significant positive relationship between the size of the bank and capital adequacy ratio, and significant negative relationship between financial leverage and capital adequacy ratio. Within private banks group, return on assets and return on equity have significant positive and negative relations with capital adequacy ratio, respectively. Within public commercial banks, return on assets and return on equity have significant negative and positive relations with capital adequacy ratio, respectively. With respect to F-statistic, the findings indicate no relationship between financial accounting ratios and capital adequacy ratio in 95% confidence level among the bank group of article 44, which necessitates paying attention to capital adequacy ratio.
    Keywords: Capital adequacy, Financial leverage, Return on assets, Return on equity
  • Mohammad Hassan Fotros *, Morteza Ghorban Seresht, Ali Dalaei Milan Pages 67-86
    Over the past two hundred years, not only the process of democracy formation has not been uniform; but also it has been with different fluctuations, including internal and external wars and conflicts. Within the system of interactions between education and the occurrence of internal conflicts in a country, the question is whether increase in the level of democracy reduces the occurrence of internal conflict or not. This study uses a panel data with 11 periods (of five years), and 83 selected war-torn countries to examine the relationship between human capital and domestic war (conflict), taking into consideration the effectiveness of democracy in this relationship. To estimate the magnitude of relationships between variables, a panel generalized least squares method is applied. Results indicate a significant negative relationship among human capital, GDP, democracy, and internal conflict. In addition, with inclusion of the interactional variable (democracy multiplied by human capital) in the model, the results show a declining progressive negative effect of both democracy and human capital on the occurrence of conflicts.
    Keywords: Democracy, Internal conflicts, Panel generalized least squares
  • Hamidreza Horry, Sayedabdolmajid Jalaee, Anita Dowlatzadeh* Pages 87-106
    This paper investigates the effects of underground economy on the Iran’s imports demand for intermediate, consumption and capital goods during 1971-2011. In this study, the size of the underground economy of Iran has been estimated by using fuzzy logic and demand for imports has been analyzed within intermediate, capital and consumption goods separately. Our findings show that the average size of the underground economy of Iran is 20.64 % of Gross Domestic product(GDP) for 2001-2011 period, and the effect of the underground economy on the demand for imports of intermediate goods is negative, but underground economy affects positively the demand for imports of capital goods and consumption groups. In addition, import demand for intermediate goods with respect to the underground economy is less elastic and negative-signed, while import demand for capital goods and consumption goods with respect to the underground economy is less elastic and positive-signed.
    Keywords: Underground Economy, Fuzzy Logic, Import Demand Function
  • Farshad Momeni, Mohammadreza Attarpour *, Reza Salehzadeh, Mohammad Mehdi Khazaee Pages 107-130
    The significant role of institutional conditions created by government and institutions involvement in the process of achieving sustainable development has attracted attention of policy makers to institutional innovation as one of the fundamental concepts in development strategies. On the other hand, achieving sustainable development requires access to technology and making appropriate policies for technology and innovation. This study seeks to denote the relationship between institutional innovation, technology development and the achievement of sustainable development using a partial least squares (PLS) model.
    The proposed model applying a questionnaire distributed among science and technology experts was estimated. The results show that institutional innovations as soft technologies will play great roles in achieving sustainable development and technology development. In addition, among technology innovations, strategizing and policy-making with a coefficient of 0.92 is of greatest importance in attaining sustainable development. As well, among technology development evidences, patent and copyright, technology management and technology environment with coefficients of 0.904, 0.89 and .0898 respectively have the highest significance in achieving sustainable development.
    Keywords: Sustainable Development, Institution, Institutional innovation, Technology development
  • Mansur Zarra Nezhad *, Sayed Amin Mansouri Pages 131-153
    The main purpose of this study is to examine the household’s behavior in response to the kinds of the wealth and the estimation of marginal propensity to consume out of wealth. By using Ando-Modigliani consumption model and applying Engle-Granger co-integration strategy, marginal propensity to consume out of wealth is estimated in Iran during 1982-2008. The various forms of wealth as durable good, housing, bonds, savings, combinative and normal good are considered. Results show that households respond to kinds of wealth differently. This study finds that the marginal propensities to consume (MPCs) out of labor income and wealth, in the form of durable good, are 0.93 and 0.012, respectively. In addition, the MPCs out of labor income and wealth in the form of housing are 0.8 and 0.027, respectively. Regarding bonds as wealth, the corresponding MPCs are 0.67 and 0.055, respectively. For savings, the corresponding MPCs are 0.58 and 0.081, respectively. In combinative form of wealth, the computed MPCs are 0.7 and 0.04, respectively. Finally, considering normal goods as wealth, this study reaches the MPCs of orders 0.59 and 0.16, respectively. The long-run relationship shows that individuals’ MPC is about 0.79 apart from what types of wealth they hold. One important finding is liquidity allocation by individuals facing various kinds of wealth. This study indicates the fastest velocity of liquidation of savings and the lowest velocity of liquidation of durable goods.
    Keywords: Marginal propensity to consume, wealth, Labor income, durable goods, Bonds, Saving, Iran
  • Rahim Dallali Isfahani, Mohammad Vaez Barzani, Saeid Zareian* Pages 155-179
    Economic development, social welfare and improvement of living standards are main issues in economic planning, which requires higher economic growth as precondition. Time preference plays an important role in the health of the economy, given its contribution to capital formation, economic growth, and interest rate. The existence of the time preference reflects social impatience with the present value of consumption relative to future consumption. Therefore, if present generation attributes high weigh to itself in allocating resources between current and future generations, the available resources will decrease, and economic growth will stabilize in a lower rate. According to the microeconomic theoretical foundations, and using mathematical logic, this study provides a logical reasoning in analyzing macroeconomic phenomena. This research aims to illustrate how to time preference impacts economic growth. Using MATLAB software and calibrating the model for Iran’s economy, the optimal paths of consumption, savings, investment and economic growth are extracted with and without commitment. The results show that the optimal paths of capital stock, consumption and economic growth are in higher levels for full commitment than no- commitment, and these converge at the end-points. The final section will examine how to change in time preference and its impact on the optimal paths of variables. Running various scenarios show that an increase in the rate of time preference reduces economic welfare, the effective rate of time preference and economic growth.
    Keywords: Time Preference, Economic Growth, Commitment, No Commitment
  • Lida Gohari *, Mostafa Salimifar, Mohammad Ali Aboutorabi Pages 181-207
    Since financial development can contribute to the development of human capital, this paper examines the effect of financial development on human capital formation in Iran during 1973-2010. Regarding financial development as a multifaceted concept, this article first deals with constructing a multidimensional index, including ratio of M2to GDP, ratio of private debt to banks to GDP, ratio of central bank assets to GDP and the ratio of assets of deposit-accepting banks to GDP, using principal components analysis with SAS. Then, using Auto-Regressive Distributed Lags (ARDL) model, the effect of financial development on human capital is estimated through Microfit 4. The results suggest that financial development has significant positive effect on human capital in the short- and long term, and the magnitude of influence is higher in the long term than short term.
    Keywords: Financial Development, Human Capital, Auto, Regressive Distributed Lags
  • Seyyed Foad Moosavi *, Azadeh Mehrabian Pages 209-230
    The long run economic growth is one of the main economic requirements of countries in order to attain comprehensive development and increase the social welfare. This research aims to examine the effect of output uncertainty on economic growth for Iran during 1965-2011. Output uncertainty, gross domestic product, inflation and population are variables under study. In this paper, first, output uncertainty is computed using a generalized auto-regressive conditional heteroscedasticity (GARCH) model and then the effect of output uncertainty on economic growth is estimated though co-integration test and vector auto-regression (VAR). The findings show that output uncertainty reduces the long run economic growth in Iran. This result is in accordance with Bernanke (1983) and Pindyck (1991) studies. They concluded that increase in output uncertainty leads to decrease in both investment and long run economic growth. The findings also indicate the negative and positive effects of inflation and population growth, respectively, on the long run economic growth in Iran.
    Keywords: Production Uncertainty, Economic Growth, GARCH Model, VAR Model, Co, integration Test