فهرست مطالب

پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار) - سال هفدهم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سهراب دل انگیزان، محمد شریف کریمی، پرستو امیریانی صفحات 1-21
    در این مقاله، به بررسی تاثیر سیاست های پولی بر میزان بیکاری با وجود نااطمینانی تورم پرداخته شده، و در آن، داده های سالیانه دوره زمانی 1353 تا 1390 کشور ایران به کار رفته، و مدل پایه تصریح شده این مطالعه بر اساس تعادل همزمان معادلات عرضه و تقاضای کل پویا انتخاب، و برای محاسبه نااطمینانی تورم از مدل های خانواده ARCH شامل ARCH، GARCH، EGARCH و همچنین یک مدل پیشنهادی استفاده گردیده است. با استفاده از این روش ها داده های تولیدشده به عنوان یک جانشین برای نااطمینانی تورم در نظر گرفته شده و در مدل قرار داده می شود. برای برآورد مدل نیز روش GMM به کار رفته است. نتایج حاصل از تخمین مدل، نشان دهنده آن است که نااطمینانی تورمی بر نرخ بیکاری اثری کاهنده دارد. تاثیر سیاست های پولی بر بیکاری در شرایط نااطمینانی تورم کاهش می یابند و رابطه مثبت و معنادار بین نااطمینانی تورم و بیکاری وجود دارد؛ یعنی افزایش نااطمینانی تورم منجر به افزایش بیکاری می گردد که تاییدکننده نظریه فریدمن در این زمینه است.
    کلیدواژگان: بیکاری، سیاست های پولی، نااطمینانی تورم، روش های GARCH، GMM
  • محمدرضا کهنسال، زورار پرمه صفحات 23-44
    در این مقاله، تاثیر کاهش یارانه های پرداختی به بخش کشاورزی بررسی شده است. بر این اساس ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1385 ایران با ابعاد 78×78 به عنوان چارچوب مدل تحلیلی تدوین شد. از آنجا که میزان یارانه های پرداختی در بخش کشاورزی ایران بر اساس معیار کلی حمایت (TAMS) بیش از میزان تعیین شده توسط سازمان تجارت جهانی است، لذا در صورت درخواست عضویت ایران در این سازمان، می باید یارانه های ایران طی دوره ده ساله و هر سال به میزان 13 هزار و 600 میلیارد ریال کاهش یابند. بر این اساس در این مطالعه، کاهش این مبلغ از یارانه بخش کشاورزی بررسی شد. نتایج نشان می دهد که در اثر این تکانه، تولید ناخالص داخلی اقتصاد بیش از 57 هزار میلیارد ریال کاهش خواهد یافت. یکی از اثرات مهم کاهش یارانه های بخش کشاورزی، تاثیر آن بر کاهش تولید این بخش و در نتیجه، کاهش اشتغا لزایی آن می باشد، به طوری که در اثر این تکانه، اشتغال این بخش به میزان 86 هزار نفر کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: ماتریس حسابداری اجتماعی، بیکاری، یارانه، تولید ناخالص داخلی، بخش کشاورزی
  • حمیده نقاده، توحید فیروزان سرنقی صفحات 45-72
    در بانکداری اسلامی، دو دسته عقود مشارکتی و غیرمشارکتی (عقود مبادله ای) وجود دارد. عقود مبادله ای، عقودی با نرخ سود ثابت است که نرخ آنها معمولا مبنای تخصیص منابع عقود مشارکتی است. در ایران نرخ سود عقود مبادله ای از سوی بانک مرکزی و به صورت دستوری تعیین می شود. در پژوهش حاضر با الهام از روش ارایه شده از سوی دادگر و فیروزان (1391) و به منظور مقایسه نتایج و ارتقای کارآیی برآوردها و نشان دادن قابلیت عملیاتی روش مذکور با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه (MLP) و تابع پایه شعاعی (RBF) نرخ سود عقود مبادله ای محاسبه و برآورد شد. داده های مورد استفاده، اطلاعات حقیقی و واقعی عملکرد بخش تولید صنعتی یعنی بنگاه های با بیش از 10 نفر کارکن را شامل می شود. طبق نتایج به دست آمده، دو شبکه از دقت نسبتا خوبی برای تخمین ضرایب تابع هزینه سایه ای برخوردارند و اکثر ضرایب، در صدم اعشار با هم تفاوت دارد. روش پیشنهادی علاوه بر سهولت انجام، در راستای روش اقتصادسنجی بوده ولی محدودیت های آن از جمله بررسی تعداد محدود صنایع به دلیل نمونه گیری را نداشته و تقریبا تمام 14 هزار داده کارگاه های صنعتی در سال 1386 را لحاظ نموده و میزان خطای محاسبات بسیار کمتر است. طبق نتایج حاصل، نرخ سود عقود مبادله ای برای سال مورد بررسی 15درصد به دست آمد که در مقایسه با نرخ سود 12 درصد برای سال مذکور، نشان دهنده 20 درصد انحراف در تعیین نرخ سود است که هزینه های غیرقابل انکاری بر اقتصاد کشور و تخصیص منابع محدود دارد.
    کلیدواژگان: سود، عقود مبادله ای، بانکداری اسلامی، تابع هزینه سایه ای، شبکه عصبی مصنوعی
  • ابراهیم رضایی، احمد ملابهرامی صفحات 73-94
    در این مطالعه با به کارگیری مدل رشد بهینه پویای رمزی- کس- کومپنز و با تصریح رفتار مالیاتی دولت، اثر سیاست های مالیاتی بر رفتار بهینه تعادلی بلند مدت و مسیر بهینه زمانی متغیرهای کلان اقتصادی مصرف، موجودی سرمایه و تولید برای ایران وگروهی ازکشورهای شرق آسیا مورد بررسی قرار می گیرد. در این راستا، پس از تصریح رفتار پویای متغیرهای مصرف و موجودی سرمایه، با استفاده از داده های سالانه طی دوره زمانی 1980 تا 2010، مدل طراحی شده برای این گروه از کشورها کالیبره و شبیه سازی می شود. بر پایه نتایج به دست آمده از شبیه سازی اقتصاد ایران، در مقایسه با کشورهای شرق آسیا، کاهش نرخ های مالیاتی اثر قابل ملاحظه ای بر سطوح تعادلی بلند مدت و مسیر بهینه تعادلی متغیرهای موجودی سرمایه، مصرف و تولید سرانه ندارد که نشان می دهد، انجام سیاست های مالیاتی در جهت تحریک بخش واقعی اقتصاد ایران اثربخش
    نمی باشد. نتایج همچنین نشان می دهد که کاهش نرخ های مالیات بر درآمد و مالیات بر درآمد سرمایه و سود، اثرات مثبت و قابل ملاحظه ای بر سطوح تعادلی بلند مدت مصرف، موجودی سرمایه و تولید و بنابراین رشد اقتصادی، بویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته شرق آسیا دارند. از طرفی، نتایج شبیه سازی نشان می دهد که کاهش نرخ مالیات بر مصرف، خصوصا در کشورهای بیشتر توسعه یافته، تاثیر مثبت می گذارد، با این حال بر سطح تعادلی موجودی سرمایه و تولید بی اثر است.
    کلیدواژگان: مدل رشد بهینه، بهینه سازی پویا، سیاست های مالیاتی، مصرف، رشد اقتصادی
  • لطفعلی عاقلی، بهرام سحابی، نسرین صلح خواه صفحات 95-120
    عملکرد بهینه نظام اقتصادی در هر جامعه ای وابسته به وجود دو بخش حقیقی و مالی کارا، قدرتمند و مکمل است. فعالیت این دو بخش در کنار یکدیگر، شرط لازم و کافی برای بقای نظام اقتصادی به شمار می رود. این مطالعه، به دنبال تبیین اثر هزینه مبادله بر توسعه بخش مالی با استفاده از داده های آماری اعضای اوپک برای دوره زمانی 2012- 1990 می باشد.
    در تحقیق حاضر، اثر هزینه مبادله بر توسعه مالی در قالب یک مدل اقتصادسنجی به پیروی از بالتاجی و همکاران (2007)، برآورد می شود. در این راستا، از شاخص کارآیی بخش بانکی( اعتبارات بخش خصوصی[1]) برای بررسی توسعه بخش بانکیو از دو شاخص نسبت فعالیت بازار سهام[2] ( به درصد) و نسبت ارزش معاملات سهام به GDP[3] (به درصد) برای بررسی توسعه بخش غیر بانکی استفاده شده است. متغیر های توضیحی در این تحقیق، نیز عبارتند از: شاخص هزینه مبادله، اندازه دولت، سطح درآمد سرانه و درجه باز بودن اقتصاد.
    نتایج تخمین مدل با داده های ترکیبی، حاکی از آن است که اثر هزینه مبادله بر توسعه مالی معنادار است و با کاهش هزینه مبادله، توسعه مالی افزایش می یابد. در مورد اثر حمایت از حقوق مالکیت بر توسعه مالی، نشان داده شد که هرچه این شاخص بالاتر باشد، شاخص توسعه مالی بالاتر رفته و توسعه مالی را به طور معنی داری ارتقاء می بخشد. همچنین، درآمد سرانه، رابطه مثبت و اندازه دولت، رابطه منفی با توسعه مالی دارد.
    [1]. Private Credit
    [2]. Turnover Ratio (TOR)
    [3]. Total Value (of shares) Traded (TVT)/GDP
    کلیدواژگان: هزینه مبادله، توسعه مالی، داده های ترکیبی، اوپک
  • صمد عزیزنژاد، اکبر کمیجانی صفحات 121-143
    نرخ ارز، متغیری کلیدی در اقتصاد هر کشوری محسوب می شود. با عنایت به نوسانات اخیر ارزی، مطالعه حاضر تلاش می کند اثرات این نوسانات ارزی را روی برخی از متغیرهای کلان اقتصادی بررسی و توصیه های راهبردی در خصوص اقتصاد ایران ارایه نماید. در این راستا، با الهام از روش دن مولا[1] و تکمیل آن، روش آنالیز واریانس و تابع واکنش آنی بر اساس تجزیه چولسکی مبتنی بر ساختار خودتوضیح برداری (VAR)[2] به کارگرفته شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که طی دوره سه ماهه اول سال 1380 تا سه ماهه چهارم سال 1391، نوسانات نرخ حقیقی ارز در اقتصاد ایران، بیشترین تاثیر را روی تغییرات نرخ سود سپرده های کوتاه مدت (کمتر از 6 ماه) داشته است. همچنین بعد از نرخ سود سپرده های کوتاه مدت، بیشترین تغییرات نرخ تورم تولید کننده نیز توسط تغییرات نرخ حقیقی ارز توضیح داده شده است. رشد اقتصادی در کوتاه مدت و بلندمدت به طور مثبت و در میان مدت به طور منفی از تغییرات نرخ ارز اثر می پذیرد. از سوی دیگر، تراز تجاری کشور نیز با وقفه ای کوتاه، از شوک و نوسان نرخ ارز آسیب می بیند. نتایج به دست آمده برای اقتصاد ایران با بسیاری از یافته های مطالعات دیگر در کشورهای در حال توسعه، مطابقت داشته و سازگار است.
    [1]. Danmola
    [2].Vector Auto-Regressive (VAR)
    کلیدواژگان: نوسان، نرخ ارز، تولید، سپرده، تورم، تجارت، نقدینگی
  • کیومرث شهبازی، سید یوسف فتاحی صفحات 145-162
    به منظور تخصیص بهینه سرمایه و رسیدن به سطح مطلوب اشتغال، می باید نحوه و میزان اثرگذاری موجودی سرمایه بر اشتغال بخش های مختلف اقتصادی بررسی شود. هدف این تحقیق، بررسی نحوه تاثیرگذاری موجودی سرمایهبر ایجاد اشتغال در بخش صنعت ایران طی دوره 90-1358 می باشد که بر اساس «رهیافت پویای تقاضای نیروی کار» صورت گرفته است. در این راستا و با به کارگیری الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL)، تابع تقاضای نیروی کار در بخش صنعت به صورت تابعی از ارزش افزوده، دستمزد نیروی کار، موجودی سرمایه و بهره وری نیروی کار برآورد شد. نتیجه تحقیق بیانگر این است که طی دوره مورد بررسی، موجودی سرمایه در دوره های کوتاه مدت و بلندمدت بر سطح تقاضای نیروی کار و اشتغال بخش صنعت تاثیر مثبت و معنی داری داشته که بیانگر مکمل بودن دو نهاده نیروی کار و سرمایه است. براساس نتایج این تحقیق، اعطای اعتبارات بیشتر به بخش صنعت و هدایت آنها در جهت خرید تجهیزات جدید و پیشرفته تر و جذب سرمایه گذاری خارجی، به اشتغالزایی بیشتر بخش صنعت منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: موجودی سرمایه، اشتغال، رهیافت پویای تقاضای نیروی کار، الگوی خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL)، بخش صنعت ایران
  • وحید مهربانی صفحات 163-187
    وجود یا عدم وجود تبادل میان کمیت و کیفیت فرزندان، از جمله مباحث اقتصاد خانواده است که رهنمودهای مهمی در زمینه باروری و تعیین بعد خانواده دارد. این مساله که: آیا با افزایش تعداد فرزندان خانواده، کیفیت تحصیلی آنها کاهش می یابد یا خیر؟ موضوع اصلی این تحقیق را تشکیل می دهد. تحلیل این موضوع در چهارچوب نظریه اقتصاد خرد، دلالت بر وجود چنین تبادلی دارد؛ به این معنا که با افزایش قیمت[e1] تقاضا برای فرزند که به هر دلیلی از جمله افزایش سطح آموزش زنان اتفاق می افتد، تعداد فرزندان کاهش یافته اما کیفیت آنها افزایش می یابد. با این حال، به منظور آزمون فرضیه، از نمونه ای مشتمل بر 1294 مشاهده از دانش آموزان ابتدایی شهر تهران استفاده شد که نتایج حکایت از این داشت که با افزایش بعد خانواده، معدل نمرات تحصیلی به عنوان معیاری برای آموزش و نمره ریاضی به عنوان معیار استعداد دانش آموزان، به طرز معناداری کاهش می یابد. این شواهد دال بر وجود تبادل میان کمیت و کیفیت فرزند است. همچنین مشخص شد که اشتغال زنان نیز تاثیر منفی بر عملکرد تحصیلی فرزندان دارد؛ در حالی که بالاتر بودن سطح تحصیلات والدین و درآمد خانواده ها به بهبود وضعیت تحصیلی کودکان می انجامد. از دیگر ویژگی های درون خانوار، شیوه تغذیه فرزند در کودکی است که شواهد نشان می دهد که این امر به رشد توانایی ذهنی کودک کمک می کند.
    [e1]عبارت صحیح است. ویرگول بعد از کلمه قیمت حذف شد.
    کلیدواژگان: کمیت فرزند، کیفیت فرزند، آموزش
|
  • Sohrab Delangizan, Mohammad Karimi, Parastoo Amiriani Pages 1-21
    This research examines the effect of monetary policies on unemployment under inflation uncertainty in Iran using the annual data during 1974-2011. The basic model is selected according to the simultaneous equilibrium of dynamic aggregate demand and supply. In addition, inflation uncertainty is calculated using the GARCH family models including ARCH, GARCH and EGARCH. The generated data from a novel model is considered as a proxy for inflation uncertainty, and Generalized Method of Moments (GMM) is used to estimate this model. The estimation results show that inflation uncertainty reduces the unemployment rate, i.e. the effect of monetary policies on unemployment is decreased under inflation uncertainty, and there is a significant and positive relationship between unemployment and inflation rates. Henceforth, an increase in inflation uncertainty leads to an increase in unemployment rate, which is in line with Friedman's theory in this field
    Keywords: Unemployment, Monetary Policies, Inflation Uncertainty, GARCH Models, GMM
  • Mohammad Reza Kohansal, Zorar Permeh Pages 23-44
    This paper investigates the effect of reduction in agricultural subsidies in Iran. To this end, the social accounting matrix (SAM) as an analytical model is developed with dimensions of 78 × 78 for the year 2006. Since the amount of subsidies paid to the agriculture sector, based on Total Aggregate Measurement of Support (TAMS), is higher than amount set by the World Trade Organization, hence, in the case of applying for membership of Iran in this organization, Iran should reduce subsidies during a 10-year period, annually by reduction as much as 13600 billion Rials. This paper studies the reduction in agricultural subsidies by 13600 billion Rials. The findings indicate the reduction in gross domestic product (GDP) by more than 57000 billion Rials. One main effect of reduction in agricultural subsidies relates to reduction in output and employment, in such a way this shock results in reducing number of agricultural employees by 86000 people.
    Keywords: Social Accounting Matrix, Unemployment, Subsidy, Gross Domestic Product, Agriculture
  • Hamide Naghade, Towhid Firoozan Pages 45-72
    Islamic banking includes profit and loss sharing (PLS) and transaction contracts. Transaction contracts have fixed rates of return, which in turn form a base for allocating the financial resources to PLS contracts. In Iran, the rates of return in transaction contracts are determined by Central Bank. In this research, we compute and estimate the rates of return in transaction contracts using the Multi-Layer Perceptron (MLP) Artificial Neural Networks and Radial Basis Function (RBF). This research is an extension and improvement of Dadgar and Firoozan (2012) work. Data used for algorithms is the real data gathered from manufacturing workplaces having more than 10 employees. Our results show that two networks are of good accuracy to estimate the coefficients of shadow cost function, and most of them are approximately equal in two networks.
    Compared to econometric method, the proposed model has no sampling limitation. This method accounts for all of 14000 manufacturing units in 2007, and consequently the computational errors are much less than those of econometric calculations. According to the results, the estimated rate of return for transaction contracts is 15%. This rate in comparison with the prevailing rate, i.e. 12%, reflects a 20% deviation in determining rate of return, which causes undeniable costs on the economy and allocation of limited resources.
    Keywords: Return, Transaction contracts, Islamic banking, Shadow cost function, Artificial Neural Network
  • Ebrahim Rezaei, Ahmad Molabahrami Pages 73-94
    Using Ramsey – Cass – Koopmans optimal growth model and specifying government’ tax behavior, this study analyzes the effect of tax policies on steady-state and optimal dynamic path of consumption, capital stock and output for Iran and a group of East Asian countries. In this regard, after specifying consumption and capital stock dynamic behaviors, a model is calibrated and simulated for the selected economies by using annul data during 1980 -2010. Based on the simulation results for Iran, and compared to East Asian region, reductions in tax rates have no significant effects on steady- state and optimal dynamic path of capital stock, consumption and per capita output. Hence, tax policies are not effective in stimulating the real sector of the Iranian economy. The results also show that reductions in rates of income tax, capital gain tax and profit tax have positive and significant effects on the long-run steady-state path of consumption, capital stock and output, especially in less developed East Asian countries. The simulation results show that reduction in consumption tax rate, in particular across the highly developed East Asian countries, has positive and significant effect on steady-state of consumption; however, it has no effect on capital stock and output.
    Keywords: Optimal growth model, Dynamic optimization, Tax policy, Consumption, Economic growth
  • Lotfali Agheli, Bahram Sahabi, Nasrin Solhkhah Pages 95-120
    Optimal performance of an economic system depends on the presence of efficient, strong, and supplementary real and financial sectors. Working together of them is necessary and sufficient condition for the survival of the economic system in general. This study aims to explain the impact of transaction cost on financial development for OPEC members during 1990-2012. In the present study, the effect of transaction costs on financial development is estimated by an econometric model according to Baltagi et al (2007). In this regard, the index of the banking sector efficiency (private credits) is used to explore the development of the banking sector, and stock market turnover ratio (in percent) and Total Value (of shares) Traded (TVT)/GDP (in percent) is used to study the development of the non-banking sector. Explanatory variables include the transaction costs, the government size, the per capita income, and degree of openness of economy. The estimation results using Panel Data indicate that the transaction costs affect financial development significantly; and the reduced transaction costs result in increasing financial development. With regard to property rights, we conclude that guaranteed property rights raise the financial development. Also, per capita income and government size have positive and negative relationships with financial development, respectively.
    Keywords: Transaction Cost, Financial Development, Panel Data, OPEC
  • Samad Aziznejad, Akbar Komijani Pages 121-143
    Exchange rate is the key variable in each economy. This paper tries to examine the effects of volatilities in exchange rate market on selected macroeconomic variables in Iran, and to present some strategic recommendations. Inspiring by Danmola method, this paper uses the variance decomposition and impulse response function based on Cholesky decomposition of Vector-autoregressive method. The findings show that real exchange rate volatility has the most effect on profit rate of the short-run deposits during 2001:Q1-2012:Q4. Following profit rate of short-run deposits, the highest variation in inflation rate is explained by real exchange rate volatility. The economic growth is affected positively by exchange rate volatility (EEV) in both short- and long-run, but it is influenced negatively by EEV in the midterm. On the other hand, trade balance is deteriorated by shocks in real exchange rate with short lags. Our findings are compatible with those of similar studies among developing countries.
    Keywords: Volatility, Exchange rate, Product, Deposit, Inflation, Trade, Liquidity
  • Kiomars Shahbazi, Seyyed Yousef Fattahi Pages 145-162
    In order to allocate capital optimally and to achieve an appropriate level of employment, the manner and extent of impact of capital stock on employment creation should be investigated in different economic sectors. The paper aims to examine the effects of capital stock on employment in Iran’s industrial sector from 1980 to 2011, using a dynamic approach to demand for labor. In this regard, the demand for labor is estimated as a function of value added, wages, capital stock and labor productivity, using an autoregressive distributed lags model (ARDL).
    The results indicate that capital stock has positive and significant effect on labor demand and employment across industries in both long-run and short-run, implying complementarity between capital and labor. According to the results of this research, granting more credits to the industrial sector, directing them to purchase new and highly advanced equipment and absorbing foreign investment will lead to create more jobs.
    Keywords: Capital Stock, Employment, Dynamic Labor Demand Approach, Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL), Iran's Industry sector
  • Vahid Mehrbani Pages 163-187
    The trade-off between the quantity and quality of children is one of the topics in family economics with crucial implications in fertility and determination of family size. This paper aims to answer this question: does educational quality of children decrease due to increase in the number of children of a typical family? The microeconomic analysis of this matter implies the existence of such trade-off. This analysis confirms that the rising price of demand for child due to the increase in women’s education level leads to the lower quantity but higher quality of children. The results based on 1294 observations from primary school students in Tehran show that an increase in family size leads to a statistically significant fall in average scores as an educational measure and math point as talent measure of students. Additionally, it is shown that women’s employment has negative effect on educational achievement of their children, while higher parental schooling and family income lead to better educational performance of them. How to feed children is the other interfamily feature, which helps to develop mental ability of children.
    Keywords: Quantity, quality, Children, Education