فهرست مطالب

پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار) - سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمدنبی شهیکی تاش، محمدشریف کریمی، الهام رضایی، عبدالرضا کرانی صفحات 1-24
    سهم درآمد نیروی کار تحت فروض وجود تابع تولید کاب- داگلاس و رقابت کامل، ثابت است. مقاله حاضر با تعدیل این فروض، چگونگی رفتار واقعی و غیر ثابت سهم درآمدی نیروی کار را در صنایع کارخانه ای ایران با تخمین کشش جانشینی بین نیروی کار و سرمایهمحاسبه مارک آپ قیمت، مورد بررسی قرار می دهد. این مقاله کشش جانشینی بین نیروی کار و سرمایه را با استفاده از تابع تولید CES تحت رقابت ناقص و رقابت کامل در بازار تولید مورد تخمین قرار می دهد. درجه رقابت ناقص از طریق محاسبات مارک آپ قیمت با پیروی از رویکرد راجر اندازه گرفته شده است. این پویایی در سهم درآمدی نیروی کار را می توان به دو دلیل کشش جانشینی غیر واحد بین نیروی کار و سرمایه، و رقابت ناقص در بازار تولید، نسبت داد. نتایج نشان می دهد که در صنایع کارخانه ای ایران طی سال های مورد مطالعه، کشش جانشینی تحت رقابت کامل (بدون حضور مارک آپ) 75/0 و کشش جانشینی تحت رقابت ناقص 65/0 است. یعنی با حضور مارک آپ قیمتی (وجود رقابت ناقص)، کشش جانشینی کوچکتر می شود و با افزایش شدت سرمایه، سهم درآمدی نیروی کار به نسبت بیشتری افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سهم درآمدی نیروی کار، کشش جانشینی بین سرمایه و نیروی کار، تابع تولید CES، مارک آپ قیمت
  • محسن زاینده رودی*، محمد خسروابادی، علیرضا شکیبایی صفحات 25-52
    باتوجه به روند فزاینده نابرابری درآمدی، نرخ بالای بیکاری، گسترش شهرنشینی، ناکارآمدی اقتصادی و نبود عدالت اقتصادی در جوامع مختلف بویژه در کشورهای در حال توسعه و پررنگ شدن نقش دولت ها در اجرای وظایف خود برای رسیدن به توزیع مناسب درآمد، نیاز به طرح موضوع حکمرانی خوب به شدت احساس می شود؛ به گونه ای که هدف عمده تحقیق، بررسی تاثیر شاخص های حکمرانی خوب بر توزیع درآمد طی دوره 2013-1999 برای کشورهای منتخب جنوب غربی آسیا با به کارگیری پانل داده ها می باشد، که از نرم افزار Stata12 برای تخمین مدل ها استفاده شده، و دو مدل برآورد گردیده است. در مدل اول شاخص کیفیت حکمرانی خوب و در مدل دوم شاخص های 6 گانه حکمرانی خوب مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که شاخص کیفیت حکمرانی و شاخص های ثبات سیاسی و اثربخشی دولت، تاثیر منفی و معناداری بر کاهش نابرابری دارند، که اجرای مناسب این سیاست ها باعث بهبود وضعیت توزیع درآمد در این کشورها می گردد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، توزیع درآمد، پانل داده ها، جنوب غربی آسیا
  • علی محمد احمدی، علاء الدین ازوجی صفحات 53-76
    با توجه به اهمیت مطالعات ابعاد مختلف کلان باروری، این مقاله به دنبال بررسی تعیین کننده های کلان اقتصادی- اجتماعی نرخ باروری کل و همچنین شناسایی شدت اثر این مولفه ها بر تغییرات باروری کل در ایران است. بدین منظور، ضمن شناسایی چهار معیار اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی(بیولوژیکی) موثر بر باروری کل، اثر هر یک بر متغیر وابسته با استفاده از تکنیک اقتصاد سنجی به روش ARDL و الگوی ECM، مورد آزمون قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد شاخص امید به زندگی زنان، در عمده مدل های این مطالعه نه تنها رابطه مثبت و معنی داری داشته، بلکه ضرایب آن بیش از دیگر متغیرها ظاهر شده است. ضمن اینکه بجز تولید سرانه، روابط سایر متغیرهای اثرگذار بر باروری کل (در مدل های پویا و بلندمدت) مطابق انتظار و معنی دار بوده است. همچنین سرعت تعدیل الگوی باروری کل بسیار کند بوده و نوسانات کوتاه مدت به تدریج و با تاخیر زیاد به تعادل بلندمدت می رسد. از لحاظ اثر گذاری و تعیین کنندگی نیز، می توان گفت که به ترتیب، بعد بهداشتی (بیولوژیکی) بر بعدهای فرهنگی و اجتماعی مقدم می باشد. بعد اقتصادی نیز در مرتبه آخر جای گرفته است. بنابراین، توجه و تاکید بر مقوله بهداشت باروری در سیاستگذاری ها در کنار سایر مقوله ها به خصوص تشویق ازدواج افراد در سن ازدواج با حمایت های اجتماعی خاص، می تواند در پویایی جمعیت و بهبود باروری کل به بیش از سطح جانشینی کمک نماید.
    کلیدواژگان: نرخ باروری کل(TFR)، تعیین کننده های اقتصادی- اجتماعی باروری، روش هایARDL و ECM، ایران
  • سید حبیب الله موسوی، شیوا سلطانی صفحات 77-99
    در مطالعه حاضر، رشد تولید و تورم در اقتصاد ایران در دوره زمانی 93-1350، با استفاده از یک مدل پویای عرضه کل- تقاضای کل، مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا روابط بین سری های زمانی ارزیابی شد. در ادامه و جهت تحلیل بیشتر، از ساختار اقتصاد کلان ایران جهت مدل سازی در چهارچوب VAR ساختاری استفاده گردید. نتایج تجربی نشان داد که شوک های وارده از طرف سیاست های پولی و مالی و نرخ مبادله، اثر مثبتی در ایجاد تورم خواهند داشت. همچنین محصول نهایی، تا حد زیادی تحت تاثیر شوک های طرف عرضه اقتصاد و شوک های مالی قرار دارد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نیز بیانگر این مطلب بود که اثر سیاست های مالی انبساطی در ایجاد تورم در مقایسه با افزایش تولید، به مراتب شدیدتر خواهد بود. همچنین نتایج حاصل از محاسبه تورم هسته ای نیز نمایانگر این مطلب بود که تورم در ایران بیشتر ریشه در طرف تقاضای اقتصاد دارد. از این رو و با استفاده از یافته های مطالعه حاضر، مدیریت سیاست های طرف تقاضای اقتصاد از طریق سیاست های انقباظی پولی و مالی به نحوی که رشد تولید و کاهش تورم را تضمین نماید، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تورم، رشد اقتصادی، VAR ساختاری، تورم هسته ای، اقتصاد ایران
  • کیومرث سهیلی، مرتضی سحاب خدامرادی، محمدرضا منیری، یونس گلی صفحات 101-128
    عدم کارآیی و ناعادلانه بودن نظام پرداخت یارانه ها در کشور در طی سال های متمادی، موجب گردید دولت از سال 1389، قانون هدفمندسازی یارانه ها را عملیاتی نماید، که در طی آن سهم خانوارهای فقیر از یارانه دولت افزایش یابد. مطالعه حاضر با استفاده از داده های در سطح خرد خانوار در دوره 1384 تا 1393 و تکنیک رگرسیون های به ظاهر نامرتبط از طریق روش FGLS به بررسی اثر هدفمندی یارانه ها بر ترکیب مصرفی خانوار پرداخته است. نتایج مطالعه نشان می دهد که در طول دوره مطالعه، سهم مخارج ضروری تر در سبد مصرفی خانوارها افزایش، و بنابراین براساس تئوری انگل، رفاه خانوارها کاهش یافته، همچنین متغیر مجازی یارانه و متغیر یارانه ماهانه دریافتی در میان همه گروه های کالایی، بیشترین اثرگذاری را بر روی سهم گروه خوراک و غذای خانوارها از کل مخارج آنان داشته، و یکی از دلایل کاهش رفاه خانوارها، افزایش بیشتر قیمت های نسبی نسبت به افزایش درآمد ناشی از یارانه ها بوده، از آنجا که بر اساس مطالعه حاضر، در بین تمامی عوامل تاثیرگذار بر روی رفتار مصرفی خانوارها در تخصیص بودجه میان گروه های کالایی، عامل درآمد دائمی بیشترین اثرگذاری را داشته، لذا هدف اصلی سیاستگذار می باید به جای افزایش اسمی یارانه نقدی از طریق سیاست های تورم زا، بر روی افزایش سطح واقعی درآمد دائمی خانوارها معطوف گردد.
    کلیدواژگان: رفتار مصرفی خانوار، نظریه انگل، سیستم معادلات به ظاهر نامرتبط، حداقل مربعات تعمیم یافته عملی
  • احسان طاهری، حسین صادقی، عباس عصاری صفحات 131-157
    اکوسیستم، یکی از ارکان بنیادین زندگی بشر محسوب می شود و با پیشرفت و توسعه در جهان، تغییراتی در آن به وجود آمده است. انتشار آلاینده های هوا، یکی از عوامل مهم تخریب محیط زیست می باشد. انتشار آلاینده های هوا هزینه هایی را بر بخشهای مختلف وارد می کند که این هزینه ها معمولا در محاسبات رسمی به حساب نمی آیند و به آنها هزینه تخریب می گویند. مصرف حامل های انرژی عامل اصلی انتشار آلاینده های هوا در ایران می باشد.
    لذا این تحقیق درصدد کاهش هزینه های تخریب انتشار آلاینده های هوا ناشی از مصرف حامل های انرژی در ایران می باشد. یکی از راه های کاهش انتشار آلاینده های هوا و هزینه تخریب آنها، وضع مالیات بر مصرف حامل های انرژی می باشد. ازاین رو در این تحقیق، یک سناریو برای افزایش قیمت حامل های انرژی به قیمت فوب خلیج فارس در نظر گرفته شده، و برای این منظور از مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر استاندارد لافگرن و همکاران استفاده شده است. پایه آماری مدل CGE ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1385 بوده و آمار مصرف انرژی و انتشار آلاینده های هوا نیز از ترازنامه انرژی سالهای 1385 تا 1391 به دست آمده ، همچنین بخشهای اقتصادی براساس طبقه بندی ISIC به 25 بخش تفکیک شده اند.
    میزان هزینه تخریب در سناریوی پایه معادل 12.78 درصد از GDP سال 1385 به قیمت ثابت بوده که با اعمال سناریوی افزایش قیمت حامل های انرژی، این هزینه 23 درصد کاهش یافته و به میزان 10 درصد GDP رسیده است. همچنین نتایج نشان می دهد که بخشهای حمل و نقل جاده ای و برق، بیشترین کاهش در هزینه تخریب را دارند.
    کلیدواژگان: مصرف حامل های انرژی، انتشار آلاینده های هوا، هزینه تخریب، تعادل عمومی محاسبه پذیر
  • حسین راغفر، فاطمه یوسفوند صفحات 159-191
    در این پژوهش، هدف محاسبه نرخ فقر کودکان (افراد زیر 18 سال) در شهر تهران برای سال 1390 و شناسایی مهمترین عوامل موثر بر فقر کودکان است.
    با استفاده از نمونه 24 هزار نفری از کودکان زیر 18 سال استخراج شده از داده های «طرح سنجش عدالت در شهر»، ابتدا نرخ فقر کودکان در ابعاد مسکن و تغذیه محاسبه شده، سپس با تخمین مدل لاجیت، تاثیر متغیرهایی مانند وضعیت تحصیلات، اشتغال، جنسیت و سن سرپرست خانوار، وجود فرد معتاد و معلول در خانوار و تاثیر محل سکونت جغرافیایی بر فقر کودک در هر بعد بررسی شده است.
    براساس نتایج، بیشترین نرخ فقر مسکن کودکان زیر 18 سال مربوط به جنوب تهران با 53 درصد، منطقه 19 با 61 درصد و منطقه 17 با 58 درصد است. سوء تغذیه و ناامنی غذایی در همه نواحی شهر تهران وجود دارد، بیشترین نرخ آن برای جنوب شهر تهران و مناطق 18، 17 و 19 است، 32/25 درصد از کودکان شهر تهران، 12/32 درصد از کودکان جنوب و 62/37 درصد کودکان منطقه 18 تهران خطر شدید ناامنی غذایی دارند. وجود فرد معتاد و معلول در خانوار، محرومیت آموزشی سرپرست و سکونت در جنوب شهر تهران از عوامل موثر در ایجاد فقر کودکان هستند. زن سرپرست خانوار نیز عامل مهمی در ایجاد ناامنی غذایی است.
    کلیدواژگان: ابعاد فقر، نرخ فقر کودکان، نرخ فقر مناطق
  • سهیلا پروین، علی اصغر بانویی صفحات 193-225
    اجرای هر سیاست اقتصادی بویژه سیاست هایی که دامنه تاثیرگذاری آنها گسترده است، مستلزم شرایط نسبتا با ثبات اقتصادی و در عین حال پیش بینی شرایط احتمالی ناشی از اعمال سیاست می باشد؛ خصوصا هرآنچه بر رفاه خانوار اثرات گسترده داشته باشد. زمینه های اقتصادی فقر در اقتصاد ایران و ناکارآیی دستگاه های حمایتی در شرایط خاص موجب می شود تا آثار سیاست های اقتصادی بر خانوارهای کم درآمد گسترده باشد. در مواردی، این اثرات تا اندازه ای گسترده است که سیاستگذار را مجبور به ترک آن سیاست می کند و یا روند خلاف جهت آن را برمی گزیند. تحت این شرایط، تحلیل هایی که مسیر اثرگذاری سیاست را نمایان می نماید، به سیاستگذار کمک می کند، تا تصویر روشن تری از نتایج احتمالی یک سیاست را در اختیار داشته باشد. با همین هدف این مطالعه، آثار سیاست هدفمندی و مسیر اثرگذاری آن را بر شاخص رفاه (شاخص هزینه زندگی) در چارچوب ماتریس های حسابداری اجتماعی در دهکهای مختلف برای مناطق شهری و روستایی مد نظر قرار داده است. این ماتریس ها برای سالهای 1388 و 1390 به روز رسانی شده و شامل 40 بخش اقتصادی اند. مقایسه شاخص هزینه زندگی خانوار نشان می دهد، آسیب پذیری رفاه خانوارها کاهش یافته است؛ اما میزان آن در دهکهای درآمدی و در مناطق شهری و روستایی یکسان نبوده است. شاخص هزینه خانوارهای روستایی بیشتر از شاخص هزینه زندگی در مناطق شهری افزایش یافته است؛ به عنوان نمونه آسیب پذیری در بخش توزیع گاز طبیعی در مناطق شهری سه برابر و در مناطق روستایی نزدیک به چهار برابر بیشتر از سال 1388 شده، در بخش برق هم در ازای هر 100 واحد افزایش هزینه در بخش برق (باترکیب سبد سال 90) شاخص هزینه این بخش برای خانوار شهری 34 واحد و برای خانوار روستایی 46 واحد افزایش داشته، و از دیگاه توزیعی، کاهش رفاه برای دهک با درآمد بالا، کمتر بوده است، و مهمتر آنکه کاهش آسیب پذیری رفاه طبقه متوسط در اغلب بخشهای اقتصادی از سایر دهکها کمتر است. مسیر ساختاری تغییرات هم نشان می دهد، هدفمندی پیچیدگی و درهم تنیدگی گسترده ای در مسیر اثر گذاری تغییرات قیمت سوخت بر شاخص های قیمتی بویژه بر شاخص هزینه زندگی خانوارها ایجاد کرده است؛ به طوری که قبل از اجرای سیاست مذکور، افزایش در قیمت سوخت از پنج مسیر، شاخص هزینه خانوار را متاثر می کرد، حال آنکه بعد از هدفمندی، افزایش قیمت سوخت از طریق بیست مسیر متفاوت شاخص هزینه خانوارها تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: هدفمندی، شاخص هزینه زندگی، فقر، تحلیل مسیر ساختاری
|
  • Mohammadnabi Shahikitash, Mohammad Sharif Karimi, Elham Rezaei, Abdolreza Korani Pages 1-24
    The labor income share is constant under the assumptions of a Cobb-Douglas production function and perfect competition. This paper modifies these assumptions, and investigates how to behave actually dynamic the labor income share within the Iranian manufacturing industries through estimating the elasticity of substitution between capital and labor and the price markup. This paper estimates such elasticity by using of a CES production function under perfect and imperfect competition in the product market. The degree of imperfect competition is measured following the Rojer approach. This dynamism in labor income share is explained by (1) a non-unitary elasticity of substitution between capital and labor; and (2) non-perfect competition in the product market. The results show that the elasticity of substitution is 0.75 under perfect competition without price markup, but it is 0.65 under imperfect competition with price markup. These mean that the elasticity of substitution decreases due to the presence of the price markup in imperfect competition regime, while labor income share increases highly by increase in capital intensity.
    Keywords: Labor income share, Price markup, Elasticity of substitution, CES Production Function
  • Mohsen Zayanderoody*, Mohammad Khosroabadi, Alireza Shakibaeei Pages 25-52
    With regard to the increasing income inequality, higher unemployment rates, urbanization, economic inefficiency, lack of economic justice in different societies especially within developing countries, and highlighting the role of governments in achieving a better distribution of incomes, the need for good governance is strongly felt. This study aims to examine the impact of the good governance on income distribution among the South-Western Asia countries during the period from 1996 to 2013. It estimates two panel data models using Stata12 software. In the first model, the index of good governance quality and in the second model, six indicators of good governance are investigated. The results show that the index of governance quality and the indicators of political stability and government effectiveness have negative and significant effects on reducing inequality. Thus, the proper policy-making may improve the distribution of income in these countries.
    Keywords: Good Governance, Income distribution, Panel Data, Southwest Asia
  • Ali Mohammad Ahmadi, Alaedin Ezoji Pages 53-76
    Regarding importance of studies on different dimensions of total fertility rate (TFR), this study investigates the socioeconomic determinants of TFR at an aggregate level and identifies their impacts on TFR variations in Iran. By introducing four economic, social, cultural and health components, this paper tests the effects on dependent variable (TFR) using an auto-regressive distributed lags (ARDL) model and error correction mechanism (ECM). Results show that female life expectancy index not only had positive and significant relationship with TFR in several specifications, but also its coefficient was higher than the other coefficients. In addition, the relationships between TFR and other variables, except for GDP per capita, were expectedly significant in dynamic models. The speed of adjustment was very slow, and short-run fluctuations approached long-run equilibrium gradually with long lags. Regarding the effectiveness of different components, it can be said that health component is prior to cultural and social factors, and the economic dimension gets the final rank. Thus, an emphasis on fertility health, especially encourage to marry in marriage ages through social protection schemes could help population dynamism and to enhance the TFR more than substitution rate.
    Keywords: Total Fertility Rate (TFR), Fertility socioeconomic determinants, ARDL, ECM
  • Seyed Habibollah Mosavi, Shiva Soltani Pages 77-99
    In this paper, output growth and inflation were examined in Iran by using a dynamic aggregate supply and aggregate demand model during 1971-2013. For this purpose, at first the relationships among time series were evaluated. Then, the structure of the Iranian macroeconomy was used to design the structural Vector Auto-regression (VAR) models. Empirical results showed that shocks to terms of trade, monetary and fiscal policy will have positive effects on the inflationary process. Furthermore, output is mostly driven by fiscal and supply shocks. The results of variance decomposition implied that the inflationary effect of expansionary fiscal policy is far greater than increasing in output. In addition, calculated core inflation showed that the inflation in Iran has roots in demand side of the economy. Therefore, this paper recommends the demand side management policies, i.e., contractionary fiscal and monetary policies, which guarantee the output growth and decrease in inflation rate.
    Keywords: Inflation, Output growth, Structural VAR, Core inflation, Iran's economy
  • Kiomars Sohaili, Morteza Sahab Khodamoradi, Mohamadreza Moniri, Younes Goli Pages 101-128
    Inefficiency and injustice of subsidy system in Iran over the years induced the government to implement targeted subsidy law since 2010. As a result, the share of poor households receiving government subsidies decreased. Utilizing the micro-data of Households’ Income and Expenditure Surveys (HIES) from 2005 to 2014 and applying seemingly unrelated regression(SUR) technique through feasible generalized least squares (FGLS) method, this study examines the effect of targeting subsidies on households’ consumption combination. The results show that the shares of necessary goods in households’ expenditure have increased. According to Engle theory, these indicate reductions in households’ welfare. In addition, the “subsidy” dummy variable has the most effect on food expenditure share among different goods groups. One reason for the welfare reduction is higher increase in relative prices compared to increase in income due to subsidy. Since, the permanent income is of the highest effect on allocation of households’ budget among different goods groups; therefore, policy makers should focus on increase in the households’ real permanent income instead of inflationary policies, which increase nominal cash subsidies.
    Keywords: Household consumption behavior, Engle theory, Seemingly unrelated regression (SUR), Feasible generalized least squares (FGLS)
  • Ehsan Taheri, Hossein Sadeghi, Abbas Assari Arani Pages 131-157
    The ecosystem is a fundamental pillar of human life, which has been changed due to the progress and development of the world. The emission of air pollutants is a key factor in environmental degradation. Air pollutants impose the so-called "degradation costs" on different sectors, which these costs are not included in official calculations. Consumption of energy carriers is the main cause of air pollutants emissions in Iran. Therefore, this research seeks to examine the degradation costs of air pollutants emitted by the use of energy carriers in Iran. One way to reduce the emissions of air pollutants and their degradation costs is to impose tax on the consumption of energy carriers. This study considers a scenario for raising the price of energy carriers to the level of FOB price of Persian Gulf. For this purpose, the standard computable general equilibrium model of Lofgren et al () is used. The statistical basis of the CGE model is the 2006 social accounting matrix (SAM). The statistical data on energy consumption and emissions of air pollutants are derived from the energy balance sheets over the period 2006-2012. In addition, economic sectors are divided into 25 sections according to the ISIC classification. Degradation cost in the baseline scenario is equivalent of 14.43% of GDP (at constant prices) in 2006, which by applying the scenario for increasing the price of energy carriers, this cost declines by 23% and amounts to 10 percent of GDP. Results also reveal that the road transportation and electricity sectors experience the greatest reductions in degradation cost.
    Keywords: Consumption of energy carriers, Emissions of air pollutants, Degradation cost, Computable General Equilibrium
  • Hossein Raghfar, Fatemeh Yousefvand Pages 159-191
    This study measures the children's poverty rate in Tehran (people under the age of 18) and identifies the most effective factors on children poverty in 2011. By using a sample of 24000 children under age of 18 extracted from "Tehran's Justice Measurement Research Project", first, the children's poverty headcount was calculated in terms of shelter and nutrition. Then, the effects of variables such as education, employment, gender and age of household's head, the addicts and the disabled in household, and geographic location on child poverty were examined by estimating a logit model. The results showed that the highest rate of shelter poverty of children under 18 is observed among the children of south of Tehran (53%), district 19 (61%) and district 17 (58%), respectively. Malnutrition and food insecurity exist in all districts of Tehran. The highest food insecurity risk belongs to districts 17, 18 and 19 and the Southern Tehran. About 25.3 percent of the children in Tehran, 32.1 percent of children in the Southern Tehran and 37.6 percent of children in district 18 are exposed to risk of food insecurity. The presence of addicts and disabled in the household, educational deprivation of head of household and habitation in south of Tehran are factors affecting children poverty. In addition, female-headed households cause food insecurity.
    Keywords: Poverty, Dimensions of poverty, Rate of child poverty, Rate of region poverty
  • Soheila Parvin, Ali Asghar Banouei Pages 193-225
    The implementation of any economic policy that has expansionary effects requires relatively stable economic conditions. Under such conditions it is expected that potential predictable effects of such policy implementation on welfare of households, especially low income households could be evaluated. The economic context of poverty in the Iranian economy and the ineffectiveness of supportive institutions in particular circumstances make the effects of economic policies on low-income households widespread. In some cases, these effects are so broad that policy-makers are forced to leave or select the opposite course of that policy. Under these conditions, analyzes that illustrate the effectiveness path of policy help the policy-maker to have a clearer picture of the probable consequences of a policy. The main aim of this article is to analyze quantitatively the effects of the recent subsidy targeting policy on the welfare index (cost of living index) in different deciles of urban and rural households using social accounting matrix (SAM) approach. For this purpose two updated social accounting matrices for the years 2009 and 2011 have been used. Both matrices include 40 economic sectors. Comparing the cost of living index, we find that welfare vulnerability of households has decreased in general, however the magnitude of welfare reduction differs between rural and urban households among income deciles. Our findings reveal that the cost of living index of rural households is more than the corresponding urban households. The vulnerability in the natural gas distribution sector has tripled in urban areas in 2011and in rural areas it is nearly four times higher than 2009 level. We also find that every 100-unit increase in cost of electricity will potentially increase welfare index of urban and rural household by 34 and 46 units, respectively. From the distribution viewpoint, the welfare loss is lower for high-income deciles. In addition, our findings show that the degree of vulnerability in middle income groups in majority of sectors is less than the other income groups. The structural path of changes shows that subsidy targeting has created wide complexity and entanglement in the path of the effectiveness of fuel price changes on price indices, especially on the household living cost index. Accordingly, before implementing subsidy targeting scheme, the increase in fuel prices was influencing the household cost index in five ways, while after targeting the increase in fuel prices affected it through the twenty different paths.
    Keywords: Targeting, Cost of living index, Poverty, Structural path analysis