فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1390)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1390)

  • 206 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی صالح آبادی، سجاد سیاح، مهدی نجفی صفحه 9
    بازار بدهی به عنوان بخش مهمی از سیستم مالی، در کنار نظام بانکداری، نقش موثری در تامین پول دارد. قوانین اسلام معامله های مبتنی بر ربا را منع کرده است. بنابراین، در نظام اسلامی نمی توان از ابزارهای متعارف بدهی استفاده کرد و به ابزارهای جایگزین مناسب برای اوراق بدهی متعارف نیاز است که با قوانین اسلامی نیز منطبق باشد.
    این مقاله با ارائه الگوی مفهومی مبتنی بر رویکرد بازاریابی و تکنیکی به بحث درباره ابعاد فقهی و راه اندازی صکوک اجاره در بازار مالی ایران می پردازد. درنهایت، نتیجه گیری می شود که صکوک اجاره، جایگزین مناسبی برای اوراق قرضه و مکمل دیگری برای اوراق مشارکت است. همچنین دولت باید برای تعریف، حمایت، به کارگیری این ابزار جدید مالی و ایجاد بازارهای ثانویه مورد نیاز سرمایه گذاران فردی اقدام کند.
    کلیدواژگان: اوراق اجاره (صکوک اجاره)، مبانی فقهی اجاره، ساختار صکوک
  • کیومرث سهیلی، مجتبی الماسی، الهام لرستانی، اصغر سپهبان قره بابا صفحه 39
    منابع در بانکداری بدون ربا، در قالب عقود گوناگون تخصیص داده می شود. بررسی و برآورد کارآیی این عقود در بانکداری غیر ربوی براساس روش های مدرن اهمیت زیادی دارد؛ زیرا می تواند در سیاستگذاری های بخش بانکی بهره برداری شود. در این مقاله، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها نرم افزار DEAP 2 و نیز با بهره گیری از اطلاعات مربوط به پنج متغیر به عنوان نهاده و سه متغیر به عنوان ستانده، میزان کارآیی عقود مبادله ای و مشارکتی در بانک ملت برآورد و مقایسه شده است. برای برآورد مدل از داده های مربوط به 52 شعبه بانک ملت استان کرمانشاه به عنوان مطالعه موردی استفاده شد. نتایج نشانگر آن است که 40 درصد شعب در حالت برآورد کارآیی تسهیلات مبادله ای و 35 درصد شعب در حالت برآورد کارآیی تسهیلات مشارکتی روی مرز کارآیی قرار دارند و کارآمد هستند. علاوه بر آن، مدل برآوردشده بیانگر آن است که میانگین کارآیی فنی شعبه ها در شرایط بازدهی متغیر نسبت به مقیاس برای تسهیلات مبادله ای معادل 85/0 و برای تسهیلات مشارکتی معادل 74/0 است. بنابراین، کارآیی تسهیلات مبادله ای از کارآیی تسهیلات مشارکتی بیشتر است. همچنین نتایج صرفه های ناشی از مقیاس را نشان می دهد؛ زیرا بیشتر شعب برای تسهیلات مبادله ای و مشارکتی، بازدهی فزاینده نسبت به مقیاس دارند.
    کلیدواژگان: تسهیلات مبادله ای، تسهیلات مشارکتی، کارآیی فنی، کارآیی تخصیصی، کارآیی اقتصادی، تحلیل پوشش داده ها، بانک ملت، صرفه های ناشی از مقیاس، بازدهی نسبت به مقیاس
  • سیدهادی عربی صفحه 61
    رفاه و بهروزی، یکی از آرمان های دیرینه انسان و جوامع انسانی است و در اقتصاد نیز به عنوان معیار ارزیابی به کار گرفته می شود؛ به طوری که وضعیت ها، سیاست ها و نهادهای اقتصادی براساس آثار آنها بر رفاه افراد ارزیابی می شود. با این حال، ماهیت و چیستی رفاه و بهروزی همیشه مورد بحث بوده است. نظریه های رفاه متعارف در فرهنگ مغرب زمین با نگاه صرفا مادی به انسان و ارزش های انسانی آن را به خوشی، لذت و زندگی مرفه تحلیل می کنند. در عین حال، اقتصادپژوهان نحله فکری غالب، برای رهایی از مباحث فلسفی و احیانا ارائه معیاری عینی آن را با تمایل ها و ترجیح های افراد تبیین می کنند. اما در تمدن اسلامی، فیلسوفان به طور عموم آن را به سعادت و بهروزی تعبیر کرده اند. در این مقاله، نظریه های متعارف درباره ماهیت رفاه نقد و بررسی و سپس دیدگاه اسلامی ارائه می شود. تمامی مباحث بر چیستی رفاه و بهروزی متمرکز است و اگر در برخی از موارد به مباحث سیاستی درباره رفاه و رفاه اجتماعی، اشاره شده، به صورت حاشیه ای است. اگرچه مقاله براساس روش تحلیلی ‐ توصیفی است؛ اما رویکرد بحث فلسفی است. این مقاله، با توجه به تفاوت جوهری انسان و ارزش های انسانی در دیدگاه اسلامی و نظریه های متعارف، معتقد است که دیدگاه اسلامی درباره رفاه، کمال گرا و در گرو کمال حقیقی هر دو بعد جسمی و روحی انسان است. استدلال مقاله این است که هرچند شناخت خیر و خوبی انسان در نظریه های متعارف ابتدا به غرایز و تمایل ها سپرده شد و عقل برای رسیدن به آن صرفا نقش ابزاری یافت؛ اما ناکامی های نظریه های اولیه در تبیین رفاه و بهروزی انسان باعث بازگشت به عقل شناسنده خیر شد و اخیرا‍ عقل در برخی از نظریه های متعارف، تا حدودی نقش اصلی خود را بازیافته است.
    کلیدواژگان: رفاه، سعادت و بهورزی، نظریه های رفاه، دیدگاه اسلامی درباره رفاه و بهورزی
  • محمدنقی نظرپور، حسن محمد غفاری، سیدجواد عمادی صفحه 89
    سلامت علاوه بر اینکه به عنوان یک حق در قانون اساسی مطرح شده است، به عنوان شکلی از سرمایه گذاری، ابزاری برای حفظ توانایی و بهره وری نیروی کار تلقی می شود. سلامت به صورت مستقیم با افزایش ذخیره سلامت افراد و به صورت غیر مستقیم با افزایش انگیزه ادامه تحصیل و یادگیری مهارت های بهتر، افزایش بهره وری و رشد اقتصادی را به همراه خواهد داشت. بنابراین، به نظر ما، گسترش بخش سلامت در کشور، رشد اقتصادی را افزایش دهد. در این مقاله با استفاده از اطلاعات سری زمانی سال های 1358‐1385 و روش تصحیح خطای برداری، به آزمون اثر تحول های بخش سلامت بر رشد اقتصادی ایران می پردازیم. نتایج بررسی رگرسیونی نشان می دهد که توسعه خدمات بهداشتی در بخش سرانه تخت بیمارستانی و سرانه پزشک، تاثیر مثبتی در افزایش امید به زندگی دارد. در برازش مدل با متغیر امید به زندگی، کشش تولید ناخالص داخلی بدون درآمد نفتی نسبت به شاخص امید به زندگی با 09/0 برابر شد. همچنین در برازش مدل با متغیر شاخص مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال، کشش رشد اقتصادی نسبت به شاخص مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال، منفی 13/0 و معنادار به دست آمد. این دو شاخص که نشان دهنده توسعه یافتگی بهداشتی است، تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی در کشور داشته اند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سلامت، شاخص امید به زندگی، سرانه پزشک، الگوی تصحیح خطای برداری، شاخص مرگ و میر کودکان زیر پنج سال
  • صادق بختیاری، خجسته خوب خواهی صفحه 117
    یکی از دغدغه های اکثر کشورهای جهان این است که انجام فعالیت های اقتصادی به صورت پنهان و غیر رسمی در حال افزایش است. پس از شکل گیری اقتصادهای مدرن، فعالیت های غیر رسمی به عنوان یکی از ویژگی های اصلی بازار کار محسوب می شود. نیافتن شغل رسمی و گریز از محدودیت های قوانین و مقررات، از جمله دلایل ورود افراد به بازارهای کار غیر رسمی است. توجه به اهمیت بازار کار و نقش مهمی که در ایجاد تعادل در اقتصاد به عهده دارد، شناخت بازارهای کار را با توجه به ساختارها و ماهیت های متفاوتی که دارند، ضروری می سازد.
    در این پژوهش با استفاده از روش شاخص های چندگانه ‐ علل چندگانه (MIMIC)، با رویکرد حداقل مربعات جزئی به برآورد سهم شاغلان بازار کار غیر رسمی در ایران پرداخته شده است. محاسبات نشان می دهد که سهم شاغلان بازار کار غیر رسمی ایران، در طی دوره 35ساله (1351‐1385) با فراز و نشیب های بسیاری همراه بوده است، ولی در مجموع روند صعودی را طی کرده است، که بیشترین سهم مربوط به دوره (1369‐1385) بالغ بر 21 درصد است.
    نتیجه برآورد نشان می دهد، بار مالیاتی، تورم و حداقل دستمزدها، تعیین کننده اصلی جهت گیری روند یادشده بوده اند و توزیع درآمد و مصرف انرژی به شدت از این متغیر تاثیر می پذیرند.
    کلیدواژگان: اشتغال غیر رسمی، بخش غیر رسمی، رویکرد، حداقل مربعات جزئی، مدل MIMIC، معادلات ساختاری
  • پرویز سعیدی، حسین علی نهتانی صفحه 139
    در این تحقیق تلاش شد تا تاثیر جایگزینی مالیات بر ارزش افزوده به جای مالیات بر درآمد شرکت های تولیدی استان گلستان، بررسی، تجزیه و تحلیل شد.
    بنابراین، ابتدا مالیات بر درآمد قطعی شرکت های نمونه، شامل 67 شرکت، از پرونده های مالیاتی آنها استخراج، سپس ارزش افزوده هر شرکت با استفاده از روش تجمعی و با نرخ های سناریوهای چهارگانه 5/1، 3، 7 و 10 درصد برآورد شد.
    تجزیه و تحلیل داده های تحقیق بیانگر آن است که داده های تحقیق، غیر نرمال است؛ بنابراین، برای آزمون فرضیه های تحقیق، از آزمون های ناپارامتری ویلکاکسون و آزمون کمکی فریدمن استفاده شده است.
    نتایج آزمون ها نشان می دهد که جایگزینی مالیات بر ارزش افزوده با نرخ های پایین 5/1 و 3 درصد به جای مالیات بر درآمد شرکت های تولیدی، باعث کاهش درآمدهای مالیاتی استان خواهد شد. علاوه بر اینکه جایگزینی مالیات بر ارزش افزوده با نرخ های 7 و 10 درصد، به جای مالیات بر درآمد شرکت ها، باعث افزایش درآمدهای مالیاتی استان، می شود.
    کلیدواژگان: مالیات، مالیات بر درآمد شرکت ها، مالیات بر ارزش افزوده، شرکت های تولیدی
  • نظر دهمرده، زهرا کسایی صفحه 165
    هدف این مقاله، بررسی ریشه ها و عوامل موثر بر تورم در اقتصاد ایران طی دوره 1338‐1386، با استفاده از الگوی خودبرداری توضیحی با وقفه گسترده و نیز با کمک آزمون های علیت گرنجر، والد، تجزیه واریانس و عکس العمل آنی است. متغیرهای تاثیرگذار بر تورم عبارت است از: نرخ رشد نقدینگی، نرخ رشد تورم وارداتی، نرخ رشد بهره وری نیروی کار، نرخ دستمزد، نسبت نرخ ارز بازار آزاد به نرخ ارز بازار رسمی، شکاف تولید، کسری بودجه و تنگناهای بخش کشاورزی. نتایج نشانگر معنادار بودن تاثیر این متغیرها بر تورم است. همچنین بیشترین تاثیر، نرخ تورم انتظاری و تنگناهای ساختاری دارد. نتایج به گونه ای بیان می کند که هیچ کدام از نظریه های موجود به تنهایی نمی تواند تورم را در اقتصاد ایران توضیح دهد.
    کلیدواژگان: نرخ تورم، شکاف تولید، تنگناهای کشاورزی، الگوی خودتوضیح برداری با وقفه گسترده
  • خلیل زامل عطشان صفحه 189
|
  • Ali Saleh Abadi , Sajjad Sayyah, Mehdi Najafi Page 9
    Debt markets, as an important part of the financial system, play an effective role in providing funds. Islamic law (Shariah) prohibits the charging and payment of fixed interest. Therefore, in Islamic law system, traditional debt markets can not be used. We need some appropriate alternative tools for traditional debt securities that are compatible to the Islamic law.This article offers a conceptual model - based on marketing and technical approaches - that discusses the implementation and religious aspects of Ijara Sukuk. The authors of the present paper finally conclude that Sukuk securities are suitable and useful alternative for conventional bonds and participation bonds. Therefore, it is necessary for the government to define and support this new financial tools and also develop a secondary market in Iranian economy which individual investors need.
  • Kiomars Sohaili, Ph., Mojtaba Almasi , Elham Lorestani, Asghar Sepahban Gharehbaba Page 39
    Bank's resources are allocated according to different Islamic agreements in free of interest banking system. Estimating of the efficiency of this Islamic agreements in free of interest banking system can be used in policy making for banking sector. Therefore study of different Islamic agreements efficiency in free of interest banking system through modern scientific approaches is of outmost importance. Then in the pesent study the efficiency of transactional agreements and cooperative agreements are compared utilizing the DEA approach. In this direction, by using DEAP 2 software and processed data related to five variables as input and three variables as output, the level of efficiency in transactional agreements and cooperative agreements has been estimated. The data related to 52 branches of Mellat bank in Kermanshah province as case study were used for estimation. The finding of this research states that in the case of estimating of transactional facilities efficiency, 40 percent of branches stay on the efficiency border and in the case of estimation of cooperative facilities efficiency, 35 percent of branches stay on the efficiency border so they are efficient. Moreover, estimated model shows that under the condition of variable return to scale, the average technical efficiency for transactional facilities in branches is equal to 0.85, and for cooperative facilities in branches is equal to 0.74. So, the efficiency of transactional facilities is more than the efficiency of cooperative facilities. Also the results indicate economies of scale because most of the branches own increasing return to scale for both transactional facilities and cooperative facilities.
  • Seyyed Hadi Arabi Page 61
    Welfare and happiness has been looked upon for ages as the major desires of human beings and societies in such a way that positions, policies, and economic institutions are evaluated in the light of their effects on individual's welfare. However, there has been much disputation about its quiddity and its essence. From the western perspective, welfare basically addresses, the material part of human life and sees all the values in enjoyments and luxurious life. Following this perspective, mainstream economists, in order to escape the philosophical discussions and probably providing objective criteria, have consigned it to the individual's preferences. From the Islamic perspective, on the other hand, it has been seen as happiness. In this article, firstly the current theories of welfare and happiness in western point of view are described and evaluated, and, finally, the Islamic perspective is presented. What the present article mainly focuses on, following a philosophical approach along with analytic descriptive method, is the meaning and essence of welfare, and little attention, if at all any, has been given to the policies of welfare. Regarding to the innate difference between human and human values in western and Islamic standpoint, the article claims that Islamic view of welfare is perfectionist one and welfare and happiness of human being is pledged in perfection of both the physical and spiritual aspects of them. The author of the present paper argues that in western views recognition of mankind's good firstly was setup to instincts while reason played an instrumental role and due to failures of these views in some recent theories reason has been given the basic role that is the recognition of human's good and bad.
  • Mohammad Naghi Nazar Pour, Ph., Hasan Mohammad Ghaffari, Seyyed Javad Emadi Page 89
    Health is being addressed as a right in the constitution of Iran. Moreover it is a tool, in the form of investment, to preserve the ability and efficiency of labor. It causes an increase in the health stock of the society directly and increases the motivation among the youth to continue their education and gain more skills indirectly. These direct and indirect effects will result in higher economic growth and efficiency. Therefore it is supposed that growth in the health sector of our country increases the economic growth. This study has tested the impact of health sector on economic growth using a Vector Error Correction Model (VECM), based on time series information between 1358 till 1385. Our findings through regressions show that the development of hygienic services indexing by Hospital beds per capita and per capita physician had positive effect on life expectancy. Estimating the model by life expectancy variable, elasticity of domestic production, excluding oil revenue, was 0.09 and by the under-5 mortality rate variable it was -0.13. These two indexes which show the development in health sector had positive effect on economic growth which proves the hypothesis.
  • Sadegh Bakhtiari, Ph., Khojasteh Khoobkhahi Page 117
    One of the major concerns experienced by almost every country in the world is the rising trend of hidden and informal economic activities. Following the formation of modern economies, the presence of these informal activities has become a main feature of labor markets. A lack of available employment in the formal sector, plus the restrictions and complicated regulations which exist in this area, has forced individuals to enter the informal labor market instead. Considering the significance and the role that the labor market plays in providing economic equilibrium, understanding this market and its natures and structures is becoming more and more essential. By using Multiple Indicators, Multiple Causes (MIMIC) Model and applying the Partial Least Squares approach, this study tries to estimate the share informal workers have in Iran's labor market. Results indicate that during the 35-year period under consideration (1972-2006) this share has witnessed a number of ups and downs, but the overall trend seems to be in the increasing mode. The biggest share is that of the (1990-2006) period, averaging around 21 percent. Total estimated results indicate that, tax burden, inflation, and minimum wages are the most important determinants of the aforementioned trend, with income distribution and energy consumption being highly affected by this variable
  • Parviz Saeedi, Ph., Hussein Ali Nohtani Page 139
    In this research, it was aimed to investigate and analyze the effect of replacement of value added tax (VAT) with income tax as to product companies in Golestan province.To do so, the data of the absolute income tax of some 67 companies were gathered from their tax records. Then the value added tax of each company was estimated, applying the additive method and using the rates of four scenarios; 1.5, 3, 7 and 10 percents.The analysis of the data indicates that the research data wasnt normal, therefore Wilcoxon's nonparametric tests and Friedman's tests were used to examine the research assumptions.The research results show that the replacement of value added tax at lower rates of 1.5 and 3 percents with income tax as to the product companies will cause a reduction in tax revenues of the province.While the replacement of the value added tax at rates of 7 and 10 percents for the income tax in the companies will lead to an increase in tax revenues of the province.
  • Nazar Dehmardeh , Zahra Kasaee Page 165
    The authors of the present paper try to study the affecting roots and factors on inflation, using the Autoregressive Distributed Lag Model, Granger-Wald Causality Tests, Impulse Response Function (IRF), and Variance Decomposition. The affecting variables dealt with in this paper are as follows: liquidity growth rate, imported inflation, labor productivity, wage rate, exchange rate in informal market in comparison with formal market, the production gap, budget deficit, bottlenecks in agriculture sector during 1959-2007. The results of this study show that the above-mentioned variables have a significant effect on inflation while the expected inflation rate and structural limitations are regarded as the paramount factor. The authors finally conclude that the current theories have support from some part of the findings, but none by itself can explain the inflation in Iran's economy.