فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1391)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدمهدی حسینی دولت آبادی، کامران ندری صفحه 9
    بیشتر اقتصاددانان معتقدند که سیاست پولی در کوتاه مدت آثار حقیقی دارد؛ اما در بلندمدت خنثی است. با توجه به مجرا های انتقال سیاست پولی و تفاوت بخش های اقتصادی از این حیث، انتظار می رود که بخش های اقتصادی واکنش های نابرابری به یک شوک سیاست پولی نشان دهند. برخلاف سایر مطالعات این حوزه که از نرخ بهره به عنوان متغیر سیاست پولی استفاده شده است، در این مقاله با عنایت به حرمت ربا و قانون عملیات بانکداری بدون ربا از متغیر پایه پولی استفاده شده و وجود عدم تقارن در میان واکنش بخش های کشاورزی، خدمات و صنعت به یک شوک سیاست پولی انبساطی با استفاده از مدل «SVAR» و براساس داده های فصلی سال های 1369‐1387 بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که واکنش بخش های اقتصادی به شوک سیاست پولی متفاوت است و بخش صنعت بیشترین و سریع ترین واکنش را نشان می دهد. همچنین سهم شوک سیاست پولی در تغییرات ارزش افزوده بخش صنعت نسبت به سهم این شوک در تغییرات ارزش افزوده دو بخش دیگر بیشتر است. بنابراین در اقتصاد ایران حساسیت بخش صنعت نسبت به سیاست پولی از دو بخش کشاورزی و خدمات بیشتر است.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، آثار بخشی سیاست پولی، عملیات بانکی بدون ربا، صنعت، کشاورزی، خدمات و روش SVAR
  • سید محمدرضا سیدنورانی، سیداحسان خاندوزی صفحه 31
    داشتن معیاری برای سنجش عدالت اقتصادی به ارزیابی واقع بینانه از نزدیکی یا دوری به وضعیت عادلانه کمک می کند و نیز به دست آوردن قضاوت صحیح از تاثیر سیاست ها بر بهبود یا وخامت عدالت اجتماعی کمک می کند. اقتصاددانان سنجه های متعددی را در حوزه فقر یا نابرابری معرفی نموده اند که هیچ کدام با محتوای عدالت اسلامی تطابق کامل ندارد. برای دستیابی به چنین شاخصی، نیازمند دو مبنا هستیم: نخست مبنای نظری یعنی مفهوم روشن و دقیقی از عدالت اقتصادی؛ دوم مبنای روشی یعنی بهترین شیوه کمی سازی آن مفهوم. این مقاله که حاصل دو سال مطالعه قرآنی است، متکفل بیان مبنای نظری سنجش عدالت است. از میان تعاریف متعدد عدالت، با تکیه بر منابع اسلامی، تعریف جامع تر برگزیده شد و چهار زیرمجموعه برای مفهوم عدالت اقتصادی معرفی شد که جزء نوآوری های این تحقیق است. درنتیجه سنجش عدالت در اقتصاد اسلامی به سنجش این چهار زیرمجموعه کاهش می یابد که عبارت اند از: حقوق مبادلاتی، حقوق بازتوزیعی، حقوق تولیدی و حقوق مصرفی. شواهد قرآنی هر یک از اجزا نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: عدالت، اقتصاد اسلامی، شاخص، فقر و نابرابری
  • احمد بهاروندی، سیدروح الله احمدی حاجی آبادی صفحه 59
    با وجود گذشت نزدیک به سه دهه از طرح نظری و اجرایی قانون بانکداری بدون ربا در ایران همچنان تمایلی از سوی نظام بانکی به اجرای واقعی عقد مشارکت وجود ندارد. بررسی ها نشان می دهد یکی از مهم ترین علل این عدم رغبت، وجود مسئله «خطر اخلاقی» است. از طرف دیگر موسسات مالی که به اجرای این عقد می پردازند، از یک طرف به دلیل بالا بودن هزینه نظارت و از طرف دیگر باور نداشتن تاثیر نظارت بر کاهش بدهی های بانکی در این نوع تامین مالی، در اجرای صحیح عقد دچار مشکل می شوند و حتی به سود مورد نظر خود دست نمی یابند.
    ساختار این مقاله به این صورت است که در بخش نخست، تا حد امکان مبانی نظری مسئله خطر اخلاقی که به ادبیات کارگزار ‐ کارفرما در تئوری نمایندگی مربوط است بررسی خواهد شد. سپس با ارائه الگویی کاربردی شرایط به وجود آمدن مسئله خطر اخلاقی در قرارداد مشارکت بین بانک و بنگاه تبیین و درنهایت استراتژی هایی مانند استفاده از کمیته نظارت، بازرسی مستمر و... برای بانک به منظور کاهش احتمال خطر اخلاقی ارائه خواهد شد. این مقاله درصدد است با ایجاد رویکرد جدیدی به قراردادهای مشارکت محور در تحقیقات پولی و مالی، گامی موثر در جهت هموار نمودن بسترهای استفاده بیش از پیش عقود مشارکتی در بازارهای پولی و مالی کشور فراهم نماید.
    کلیدواژگان: تئوری نمایندگی، خطر اخلاقی، قرارداد انگیزشی و عقد مشارکت
  • حسن سبحانی، محمدامیر ریزوندی صفحه 87
    وقوع انقلاب دانایی و نقش کلیدی دانش در تولید محصول، چهره اقتصاد امروز را به کلی دگرگون ساخته است؛ به طوری که دیگر حجم تولید، معیار دقیقی برای سنجش توان اقتصادی یک کشور نیست، بلکه میزان تولید دانش و محصولات دانش محور و صادرات محصولات با فناوری بالا، معیار نوینی برای سنجش قدرت ملی یک کشور در عصر فراصنعتی شده است. یکی از ملزومات بنیادی جهت گذار به چنین اقتصادی (اقتصاد دانش محور)، وجود حقوق مالکیت فکری قوی و کارامدی است که با ایجاد انگیزه در مبدعان و مخترعان به تولید دانش جدید کمک نماید و توان جذب سرمایه گذاری خارجی را بالا ببرد. این نهاد باعث افزایش بهره وری در بخش های مختلف اقتصاد می شود و هزینه های معاملاتی را کاهش می دهد. علی رغم ضرورت های فراوان برای وجود حقوق مالکیت فکری کارآمد، مواردی همچون مبهم بودن گستره حقوق مالکیت فکری و تعیین میزان بهینه حمایت از این حقوق، اجرای مناسب این نهاد در اقتصاد نوین را با چالش هایی مواجه ساخته است که باید مد نظر قرار گیرند. مسئله اصلی مقاله به امکان دستیابی ایران به جایگاه اول اقتصادی در سطح منطقه آسیای جنوب غربی مطابق با سند چشم انداز بیست ساله توسعه کشور اختصاص یافته است. بررسی این مسئله از منظر اقتصاد دانش بنیان با تاکید بر حقوق مالکیت فکری صورت گرفته است. مقایسه ایران و کشورهای رقیب منطقه نشان می دهد که در بیشتر شاخص ها، کشور ترکیه وضعیت بهتری از ایران دارد و از این رو با شرایط فعلی و از منظر اقتصاد دانش محور دستیابی به اهداف سند چشم انداز توسعه با چالش همراه خواهد بود.
    کلیدواژگان: دانش، نظام مالکیت فکری، اقتصاد دانش محور، نوآوری و حقوق مالکیت فکری ایران
  • حسین میرشجاعیان حسینی، فرهاد رهبر صفحه 107
    این مقاله تلاش می کند تا با شناخت الگوی اقتصاد سیاسی بودجه ریزی منطقه ای، به بررسی کمی متغیرهای اقتصادی و سیاسی موثر بر شیوه تخصیص بودجه های جاری، عمرانی و کل استانی در ایران بپردازد. از این رو، اثرگذاری دو دسته متغیرهای برنامه ای و تاکتیکی در قالب مدل های داده های تلفیقی و در دوره زمانی 1379‐1386 بررسی می شود. نتایج نشان می دهند که رفتار بودجه ریزی استانی در ایران کارایی محور و نه برابری محور است. افزون بر این، دو متغیر سرمایه اولیه استانی و تراکم جمعیت دارای رابطه منفی با میزان بودجه های سرانه تخصیص یافته می باشند. نتایج متغیرهای سیاسی نیز نشان می دهد که دولت در سال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، بودجه های بیشتری را به استان های با مشارکت انتخاباتی کمتر و با رای دهندگان مردد و با نوسان هدایت کرده است.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی استانی، اقتصاد سیاسی، متغیرهای برنامه ای و تاکتیکی، مدل داده های تلفیقی، ایران
  • حجت الاسلام محمدنقی نظرپور، ایوب خزایی صفحه 139
    اوراق مشارکت ارزی جهت تجهیز و تامین مالی از بازارهای بین المللی برای طرح های زیربنایی و توسعه ای اولویت دار کشور توسط دولت و به ارز خارجی صادر و برای مدت معین منتشر می شود. نظر به ممنوعیت ربا و ضرورت استفاده از ابزارهای مالی مطابق با شریعت اسلام، این اوراق تلاشی در جهت ایجاد و توسعه بازارهای بین المللی مالی و جذب سرمایه خارجی می باشد.
    با توجه به شرایط حاکم بر روابط بین المللی کشور و عدم تمایل گسترده سرمایه گذاران خارجی به سرمایه گذاری مستقیم در ایران، شناسایی جوانب مختلف این اوراق می تواند افزون بر جذب ارزهای سرگردان در کشور و جلوگیری از نوسان در بازار ارز با اقبال سرمایه گذاران خارجی نیز مواجه شود. در این مقاله، با استفاده از روش تحلیلی ‐ توصیفی و با استفاده از منابع معتبر، ریسک این اوراق تحلیل می شود و سپس با استفاده از روش AHP گروهی و انجام مطالعات میدانی، انواع ریسک ها با در نظر گرفتن دو معیار احتمال وقوع و شدت (میزان تاثیر) رتبه بندی و راهکارهایی برای کاهش ریسک اوراق ارائه می شود. نتایج بیانگر اولویت ریسک های سیستماتیک بوده و ضرورت توجه به ساختار اقتصادی کشور را مشخص می سازد.
    کلیدواژگان: اوراق مشارکت ارزی، سرمایه خارجی، بازارهای مالی و ریسک
  • مصطفی دین محمدی، علی اصغر اژدری صفحه 167
    هدف اصلی این مقاله، ارزیابی عوامل موثر بر انحراف و آسیب پذیری اجرای قانون سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی با ابزار تحلیل سلسله مراتبی از زمان ابلاغ قانون تا خرداد ماه 1389 است. اطلاعات تحقیق از متخصصان و کارشناسان به صورت میدانی با پرسشنامه جمع آوری شده است. چهار معیار (شاخص) با هشت زیرمعیار به عنوان حوزه های انحراف و آسیب پذیری اجرای اصل 44 تعریف شده است. نتایج الگوسازی نشان می دهد که به ترتیب: ضعف اجرای قانون (5/30 درصد)؛ ضعف قانون (5/26 درصد)؛ ضعف بخش خصوصی (2/23 درصد) و توانمند شدن بخش شبه دولتی (7/19 درصد) با توجه به وزن های استخراج شده، مهم ترین معیارهای آسیب پذیری و انحراف اجرای قانون هستند. ضعف در اجرای قانون به مفهوم تقلیل خصوصی سازی و اجرای سیاست های کلی اصل 44 به موضوع واگذاری ها است. نقص قانون و تفسیرپذیری به مفهوم حلقه های مفقوده در قانون برای تکامل بازارمحوری در اقتصاد ایران است. ضعف بخش خصوصی به مفهوم ضعیف بودن و ضعیف ماندن بخش خصوصی با اجرای قانون با وضعیت موجود است. گسترش سریع و وسیع شرکت های شبه دولتی به اعتبار ظرفیت های قانونی و الزامات قوانین سنواتی معیار مهم دیگری است که دستیابی به اهداف قانون را به مخاطره می اندازد.
    کلیدواژگان: سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، تحلیل سلسله مراتبی، خصوصی سازی
  • صفحه 195
|
  • Seyyed Mahdi Hoseyni Dolatabadi, Kamran Nadri Page 9
    Monetary policy is one of the most important instruments for controlling the demand side of economy and so it is necessary to investigate the impacts of it on the key economic variables. There is an agreement between economists about monetary policy real effects in the short run, but they believe that it is neutral in the long run.According to the monetary transmission channels and the differences between economic sectors, it is expected that economic sectors show unequal responses to a monetary policy shock.In the most of theoretical and empirical researches, impacts of monetary policy on macro variables such as GDP and CPI are discussed and other aspects of this policy are ignored. Since usury is forbidden and the law of non-usury banking operation is exercised in Islamic Republic of Iran, we use monetary base as a monetary policy variable instead of interest rate which is used in the studies on this field. In this research, the sectoral impacts of an expansionary monetary policy shock are studied by the use of SVAR model and according to the quarterly data in period 1990-2008.Conclusions of this research show that responses of economic sectors to a monetary policy shock are different and industry sector has the largest and fast response. The share of monetary policy shock in variation of industry sector's value added is more than the share of this shock in variation of two other sector's value added, too. So the sensitivity of industry sector with respect to the monetary policy is more than the agriculture sector and service sector in Iran economy.
    Keywords: monetary policy, sectoral impact of monetary policy, non, usury banking operation, industry sector, agriculture sector, service sector
  • Reza Seyyed Nourani, Seyyed Ehsan Khandouzi Page 31
    Economists have proposed numerous methods and criteria to quantify poverty and inequality, but none of them can be described as consistent with the Islamic notion of justice. Based on an acceptable standards and criteria for evaluating the economic justice, we will be able to attain a more realistic picture of where we stand in relation to the just situation. This would help us to have a correct judgment about the effect of the policies on the social justice.There are two prerequisites to attain such a reasonable criterion; first would be a theoretical foundation which provides us with a clear and thorough definition on the concept of economic justice, the second would be a direct and simple methodology to quantify the concept.The current paper strived to build a theoretical foundation for the quantification of justice. Having in mind various definitions proposed by researchers about justice, the most comprehensive definition consistent with the Islamic teachings was selected for the paper. The innovative approach used by the author was to analyze the concept under four subdivisions to attain a thorough picture of the Islamic methodology in quantification of justice. These include transaction laws, redistribution laws, production laws and laws on consumption. Ample evidences from the Holy Quran are further provided in the paper in order to verify the adequacy of the proposed divisions to meet the objectives of the study.
    Keywords: justice, Islamic economy, index, poverty, inequality
  • Ahmad Baharvandi, Seyyed Ruhollah Ahmadi Hajiabadi Page 59
    Although it has passed about three decades from the theoretical and executive scheme of interest-free banking in Iran, but still has not been seen any desire from banking system to implement real Musharakah contract. Studies have shown that one of the main reasons of this attitude is moral hazard. On the other hand, the financial institutions, which perform Musharakah contract, have some problems in appropriate implementation of this contract because of high supervision cost and the fact that they do not believe in the positive influence of supervision on declining banks debts in this kind of financing in one hand and they can not achieve their expected returns in the other hand. In the first section of this paper we attempted to elaborate literature of moral hazard which is related to principle-agent literature in agency theory. Then we have explored the situations which the moral hazard problem occurs in Musharakah contract between bank and firm via the presentation of a practical model. Finally, some strategies like using a supervision committee, continuous inspection, etc. are suggested for a bank to decrease probability of moral hazard. The goal of this paper was to smooth situations for using more and more Musharakah contracts in money and financial markets by creating new approach to Musharakah-based contracts in monetary and financial researches.
    Keywords: agency theory, moral hazard, incentive contract, Musharakah contract
  • Hassan Sobhani, Mohammad Amir Rizvandi Page 87
    The revolution in knowledge and the key role of knowledge in production has significantly changed the present economy so that production amount is no longer an appropriate index to estimate the economic potential of a country. Therefore, the new index of national economy in the post-industrial era has been the rate of knowledge and knowledge-based production as well as high-tech exports. A basic requirement to convert into a knowledge-based economy is the establishments of efficient intellectual property rights that can help produce new knowledge through motivating inventors and increase foreign investment. Such institution can increase efficiency in economic sectors and reduce transaction costs. Despite the necessity for an efficient intellectual property rights, the establishment of this institution has faced challenges in Iran due to the ambiguity of the scope of intellectual property rights and optimal support needed to provide for these rights. The present study investigated Iran's potential to become the first economy in southwest Asia consistent with Iran's 20-Year Outlook Document. This was studied with regard to knowledge-based economy and intellectual property rights. A comparison between Iran and other competing regional countries showed that Turkey has a better status in terms of most of the indices which, based on knowledge-based economy, poses a serious challenge to fulfill the 20-Year Outlook goals in Iran.
    Keywords: knowledge, intellectual property systems, knowledge, based economy, innovation, intellectual property rights in Iran
  • Hossein Mirshojaeian Hosseini, Farhad Rahbar Page 107
    Studying the political economy of regional budgeting, the paper tried to examine the impact of economic and political variables on the consumption, investment, and total provincial budgets in Iran, quantitatively. Therefore, two sets of programmatic and tactical variables were investigated in three panel data models over the period of 2000-2007. The results showed that the provincial budgeting is efficiency-oriented and not equity-oriented in Iran. In addition, initial capital endowment and population density associated negatively with the per capita budgets. Regarding the tactical variables, the results evidenced that provincial budgets increased in the years presidential elections were held. Moreover, the budgets were streamed more to the provinces with less participation rates in the presidential elections and with moreswing voters.
    Keywords: provincial budgeting, political economy, programmatic, tactical variables, panel data model, Iran
  • Mohammad Naqi Nazarpour, Ayoub Khazaei Page 139
    Participation securities have been issued by the state to provide and finance the national infra-structure projects from international markets in foreign currency and a given period. Due to the prohibition of usury (Riba) and the necessity for using financial instruments in accordance with Islamic principles, these securities has attempted to develop international financial markets and capital absorption.Due to international policies and the reluctance of foreign investors to have direct investment in the Iranian markets, identifying various aspects of the securities not only can absorb foreign exchange resources and preventing fluctuations in exchange markets but also can meet with foreign investors demand and interest for direct investment in Iran markets.With a descriptive method, this paper analyzed the risks of participation securities.Then using AHP method, we ranked the security risks with probability and effectiveness measures and then present solutions to decrease these risks. The results showed that systematic risks have owned the priority that requires special attention to economic structure.
    Keywords: participation securities, foreign capital, financial markets, risk
  • Mostafa Dinmohammadi, Ali Asghar Ajdari Page 167
    The main purpose of this paper is to evaluate the modeling of the influential factors affecting the deviation and vulnerability of the implementation of general policies mentioned in Article 44 of the Constitution. For this purpose, analytic hierarchy process method was used. Evaluation period was from the notification of law until May 1389. Research data's were gathered from related experts via questionnaire.Four criteria (indicators) were described along with the following eight sub-criteria in the field of deviation from and vulnerability of Article 44. Modeling results showed that the weakness of law enforcement (30.5), weakness of law (26.5), weakness of private sector (23.2) and the empowerment of quasi-governmental sector (19.7) were the most important factors affecting the deviation and vulnerability of law enforcement.
    Keywords: modeling, deviation, vulnerability, law enforcement, factors, criteria