فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی سعیدی، شهرام بابالویان صفحه 9
    یکی از اهداف اساسی اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، بهبود عملکرد مالی بنگا ه های اقتصادی است. هدف تحقیق، ارزیابی عملکرد مالی و عملیاتی قبل و بعد از واگذاری شرکت های مشمول اصل 44 عرضه شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
    در این مقاله برای ارزیابی عملکرد مالی شرکت ها از نه معیار حاشیه سود عملیاتی، حاشیه سود خالص، بازده حقوق صاحبان سهام، بازده دارایی ها، نسبت وجه نقد عملیاتی به دارایی ها، گردش دارایی ها، نسبت اهرمی، نسبت کیوتوبین و ارزش افزوده اقتصادی استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها در صورت نرمال بودن داده ها از آزمون های پارامتریک و در صورت غیرنرمال بودن داده ها از آزمون های ناپارامتریک استفاده شده است.
    نتایج نشان می دهد که هیچ یک از معیارهای عملکردی قبل و بعد از واگذاری تفاوت معنا داری ندارد و عملکرد مالی شرکت های واگذارشده مشمول اصل 44 که در بورس اوراق بهادار تهران عرضه شده اند، بعد از واگذاری بهبود نیافته است.
    کلیدواژگان: اصل 44، عملکرد، آزمون مقایسه زوجی و ارزش افزوده اقتصادی
  • علی حسین صمدی، سکینه اوجی مهر صفحه 29
    هدف این مقاله، تعیین عوامل موثر بر رفتار موافق ادواری سیاست مالی در ایران طی دوره 1353-1386 است. بدین منظور تاثیر دو گروه از متغیرهای اقتصادی و نهادی بر شاخص رفتار موافق ادواری سیاست مالی با بهره گیری از روش ARDL آزمون شده است. نتایج موید فرضیه «وو» (2009) در مورد تاثیر قطب بندی اجتماعی بر رفتار موافق ادواری سیاست مالی در ایران است. یعنی با افزایش قطب بندی اجتماعی (نابرابری درآمدی و آموزشی) در کوتاه مدت و بلندمدت، رفتار موافق ادواری در ایران طی دوره مورد بررسی تشدید شده است. افزون بر این، کیفیت نهادی و عدم ثبات سیاسی (تایید فرضیه دیالو، 2009)، تلاطم قیمت نفت و اندازه دولت از سایر عوامل موثر بر رفتار موافق ادواری سیاست مالی در ایران بوده اند.
    کلیدواژگان: سیاست مالی، رفتار موافق ادوار تجاری، ARDL، قطب بندی اجتماعی، اقتصاد ایران
  • عباس عرب مازار، سارا نظری گوار صفحه 59
    در نظریه های سنتی سرمایه گذاری فرض بر این است که تصمیم های سرمایه گذاری در محیط مطمئنی صورت می گیرد؛ درحالی که در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، درجه بالایی از نااطمینانی وجود دارد. رشد تولید، تورم، نرخ ارز و سایر متغیرهای مهم اقتصاد کلان نسبت به اقتصاد کشورهای صنعتی در معرض نوسان بیشتری هستند. آثار این نوسان های شدید بر سرمایه گذاری در مطالعات اخیر مورد توجه قرار گرفته است. فرض می شود نوسان های وسیع نرخ تورم نیز محیط نااطمینانی را جهت تصمیم گیری بر سرمایه گذاران بخش خصوصی ایجاد می کند. هدف این مقاله بررسی اثر نااطمینانی نرخ تورم بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در ایران است. در این راستا، واریانس شرطی خود رگرسیون تعمیم یافته نرخ تورم به عنوان متغیر جایگزین نااطمینانی در نظر گرفته می شود. به منظور برآورد رابطه بین نااطمینانی نرخ تورم در کنار متغیرهای سنتی شامل تولید ناخاصل داخلی، نرخ سود تسهیلات بانکی و متغیر نرخ تورم بر سرمایه گذاری بخش خصوصی بررسی می شود. نتایج حاکی از منفی بودن اثر نااطمینانی نرخ تورم بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در کوتاه مدت و بلندمدت است. همچنین تولید ناخالص داخلی اثر مثبت و نرخ سود تسهیلات بانکی و نرخ تورم نیز اثر منفی بر سرمایه گذاری بخش خصوصی دارند.
    کلیدواژگان: شاخص نااطمینانی نرخ تورم، سرمایه گذاری بخش خصوصی، الگوی واریانس ناهمسانی شرطی خودرگرسیون تعمیم یافته
  • محمد طالبی، امیرمحمد رحیمی صفحه 77
    پیشرفت کشور های اسلامی و پدید آمدن نیاز های جدید و کامیابی نسبی اندیشه علوم مالی اسلامی، اندیشمندان مسلمان را به فکر طراحی ابزار های مالی اسلامی انداخت. قابلیت های عقود اسلامی و تجربه بازارهای مالی باعث شد تا در مدتی کوتاه انواع ابزار های مالی اسلامی طراحی و برای اجرا پیشنهاد شود.
    یکی از نوآوری های دهه اخیر نظام مالی اسلامی که می توان گفت توان رقابت با ابزار مشابه آن در نظام مالی متعارف را دارد، اوراق بهادار اجاره یا همان صکوک اجاره است که می تواند جایگزین مناسبی برای اوراق بهادار ربوی به ویژه اوراق قرضه شمرده شود.
    اوراق بهادار اجاره نیز همانند سایر ابزارهای مالی با توجه به جدید بودن آن به صورت ذاتی مستلزم ریسک های مختلف است. رقابت پذیری، نحوه قیمت گذاری، اقبال سرمایه گذاران و بسیاری عوامل مهم دیگر تحت تاثیر مخاطره پذیری این ابزارها است. بنابراین باید ریسک های این ابزار شناسایی شود و در گام بعد این ریسک ها حذف یا کاهش یابد.
    هدف از این مقاله، دست یابی به گنجینه های دانشی خبرگان مالی و کند وکاو در این معادن برای آشکارسازی و مستندسازی ریسک های اوراق بهادار اجاره با استفاده از روش تحقیق دلفی و اولویت بندی آنها با استفاده از روش TOPSIS است.
    کلیدواژگان: صکوک اجاره، قرارداد اجاره، ریسک و ریسک های صکوک اجاره
  • سیدعباس موسویان، محمد صفری * صفحه 105

    مهم ترین دارایی های جاری هر بانک وجوه نقد است. وجود وجه نقد انعطاف پذیری مالی بانک و نبود آن ریسک نقدینگی بانک را افزایش می دهد. به طورکلی علل پدید آمدن ریسک نقدینگی در دو مورد، برداشت سپرده ها توسط سپرده گذاران و تعهدهای خارج از ترازنامه خلاصه می شود. از آنجا که بازپس گیری گسترده سپرده ها توسط مشتریان، بانک را با ریسک ورشکستگی مواجه می سازد و نگهداری بیش از نیاز وجوه نقد نیز سود دهی بانک را کاهش می دهد، به کارگیری ابزارهای پوشش ریسک نقدینگی برای بانک بسیار ضروری است. این مقاله با معرفی «اختیار فروش گواهی سپرده سرمایه گذاری» به عنوان ابزار پوشش ریسک نقدینگی و با بهره گیری از روش تحقیق توصیفی و نیز تحلیلی استنباطی، به بررسی فقهی این ابزار می پردازد. نتایج مقاله نشان می دهد که مطابق موازین فقه امامیه، قرارداد اختیار فروش گواهی سپرده سرمایه گذاری، قراردادی صحیح است و به کارگیری آن در بانکداری اسلامی مانعی ندارد.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، ریسک نقدینگی، مشتقات، اختیار فروش گواهی سپرده سرمایه گذاری و فقه امامیه
  • محمد ابراهیم پورزندی، میثم عمرانی، مجتبی کاوند صفحه 135
    تعیین میزان نقدینگی مورد نیاز بانک از جمله مهم ترین فعالیت مدیران آن است. عدم دسترسی سریع به وجوه نقد با هزینه و در زمان مناسب، بانک را با ریسک نقدینگی مواجه می کند. در این راستا وظیفه مدیر مالی بانک استفاده از انواع روش ها و مدل های علمی پیش بینی نقدینگی است تا با توجه به تحولات محیطی مدیریت نقدینگی مناسبی اعمال کند.
    این مقاله با هدف ارائه مدلی مطلوب برای اندازه گیری ریسک نقدینگی در نظام بانکداری بدون ربای ایران، پس از تعیین متغیرهای موثر بر ریسک نقدینگی، اهداف و محدودیت های ساختاری و آرمانی مدل، از رویکرد برنامه ریزی آرمانی استفاده می کند. بدین منظور با پیش بینی نقدینگی سال 1389[1]، جهت اندازه گیری ریسک نقدینگی، نقدینگی حاصل از مدل و نقدینگی واقعی طی سال های 1386 تا 1389با هم مقایسه شده است. این مقایسه می تواند کمبود یا مازاد نقدینگی بانک را نشان دهد. نتایج حاکی از آن است که کلیه اولویت ها و اهداف تعریف شده از سوی مدیران بانک به طور کامل تامین شده است. به عبارت دیگر، اهداف مورد نظر مدیران با توجه به محدودیت های ساختاری بانک برآورده می شود؛ درصورتی که تخصیص منابع در بانک براساس مدل پیشنهادی باشد.
    [1]. تا زمان تدوین نهایی این مقاله هنوز اطلاعات مالی بانک برای سال 1389 به طور کامل بر روی تارنمای بورس که اطلاعات شرکت های بورسی را منتشر می کند، موجود نبود.
    کلیدواژگان: ریسک، ریسک نقدینگی، اندازه گیری ریسک نقدینگی، نظام بانکداری بدون ربا، روش برنامه ریزی آرمانی و بانک ملت
  • عبدالله توکلی، دکترمحمد سعید تسلیمی، حسن عابدی جعفری، محمد میرزایی صفحه 165
    طراحی شاخص سنجش رشوه مانند هریک از انواع فساد اداری و اقتصادی مستلزم تبیین مفهوم آن بر اساس الزامات روش شناسانه است؛ لذا این مقاله سعی دارد که الف) واژگان اصلی رشوه را در قرآن کریم و روایات شناسایی کند و از نظر لغت و اصطلاح مورد بررسی قرار دهد؛ ب) آیات قرآن کریم و روایات را به منظور دست یابی به گزاره های مرتبط با رشوه گردآوری و آنها را بررسی کند؛ ج) اقوال و آرای فقها را در مورد موضوع یاد شده بررسی و طبقه بندی کند؛ د) یافته ها را با استفاده از نظر مفسران قرآن، شارحان سخنان معصومان(ع)، سیره عقلا و حکم عقل و تمسک به روش اجتهادی تجزیه و تحلیل کند. بر این اساس یافته های تحقیق عبارتند از: الف) رشوه کاربردی فراتر از مال دارد؛ ب) رشوه بر موارد غیر مالی نظیر قول، فعل و عمل نیز اطلاق می شود؛ ج) رشوه در قالب ها و اشکال مختلفی اتفاق می افتد؛ د) رشوه و حرمت آن اختصاص به باب قضاوت ندارد و شامل کارگزاران و... می شود. هه) نیت راشی و مرتشی در حکم رشوه تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: شاخص، سنجش، فساد اداری، رشوه، مدل مفهومی و بومی سازی
|
  • Ali Saeedi, Shahram Babalooyan Page 9
    One of the essential objectives of Article 44 accomplishment is improving financial performance of economic firms. The aim of this research is to investigate the financial and operating performance of Article 44 companies offered in TSE for two years prior and after privatization. In this study the performance of firms is assessed by operational income margin, net income margin, return on equity, return on asset, operational cash flow asset, Tobin's Q ratio and economic added value. After normality test of data, parametric tests and nonparametric tests are run for each hypothesis. The results of this research show no significant difference between financial and operating performance of Article 44 companies offered in TSE, two years prior and after privatization.
    Keywords: privatization, Principle 44, performance, paired samples test, economic added value
  • Ali Hussein Samadi, Sakineh Oujimehr Page 29
    In this paper, we analyze the pro-cyclical behavior of fiscal policy in I. R.IRAN during1974-2007. For this aim, we estimate an econometric model with ARDL co-integration technique. The results showed that first; Woo (2009) hypothesis is accepted. In other words, in short- and long-run increases in social polarizations (income and education inequalities), increases fiscal policy pro-cyclicality. Second; Diallo (2009) hypothesis is accepted. In other words, institutional qualities in short- and long-run have the positive and significant effects on fiscal policy pro-cyclicality. Third; Oil price volatility has the positive and significant effects on fiscal policy pro-cyclicality.
    Keywords: Fiscal Policy, Pro, cyclicality, Social Polarizations, volatility
  • Abbas Arabmazar, Sara Nazarigovar Page 59
    In traditional investment theories, it is assumed that investment decisions accomplish under certainty, while in the developing countries including Iran, there exist high degree of macroeconomic uncertainty. Growth, inflation, exchange rate and the other important macroeconomic variables are more fluctuating than industrial countries. The effects of the high fluctuation have been considered on several variables such as growth, investment and trade in recent researches. It is assumed that high fluctuation of inflation rate makes environment uncertain for investor’s decision making. Examining the effect of inflation uncertainty on private investment is the objective of this research. In this respect for measuring variable of inflation uncertainty, first inflation rate regressed on lags of itself and the best length of lag was determined by using Schwarz- Baysian criterion which results indicated that the first lag was the best. In the next step, the index of inflation uncertainty was computed with generalized autoregressive conditional Heteroscedasticity (GARCH) model and it was used as a proxy for inflation uncertainty. The relation between investment and inflation uncertainty was obtained by using autoregressive distributed lags (ARDL) model and the effect of inflation uncertainty was considered by other influential traditional variables on investment including gross domestic product (GDP), interest rate of bank facilities and inflation rate. The results indicate that the inflation uncertainty has negative effect on investment in short run and long run. It is also concluded that the effect of GDP is positive and significant but interest rate and inflation rate have a negative and significant effects. Co-integration test results show that there is a long run equilibrium relationship between variables and the coefficient of error correction term reveals the high rate of adjustment toward long run equilibrium.
    Keywords: inflation uncertainty, private investment, generalized autoregressive conditional Heteroscedasticity (GARCH)
  • Mohammad Talebi, Amir Mohammad Rahimi Page 77
    The progress of Islamic countries and creation of new needs and relative success of Islamic financial sciences made Muslim thinkers to think about designing Islamic financial tools. Islamic contracts capabilities and experience in financial markets led to design of various Islamic financial tools and were proposed for implementation in a short time. One of the innovations in the financial system in recent decade that we can say it has capability to compete with similar standard tool in conventional finance is Ijarah (rent) securities or the Ijarahsukuk that can considered to be a suitable replacement for Ribavy (interest based) securities especially bonds. Ijarah securities like other financial tools have various inherent risks regarding that they are new phenomenon. Competitive ability, pricing, investor's inclination and many other important factors were influenced with the risk vulnerability of these tools. Therefore, it is necessary to identify risks of this tool then try to eliminate or reduce risks in the next step. Our goal in this research was accessing to the knowledge resources of financial experts and make inquiry to reveal and document Ijara securities risks by using Delphi method and classifying them according to their priority by TOPSIS method. This research is up to identify, introduce and categorize the risks related to these securities.
    Keywords: IjaraSukuk, Risks, Risks of IjarahSukuk, Risk Management
  • Seyyed Abbas Mousavian, Mohammad Safari Page 105

    Cash is the most important current assets of each bank. Cash increases the financial flexibility of bank and its absence leads to liquidity risk. Generally, the reasons of liquidity risk in banks are summarized in both deposit withdrawal and off-balance sheet commitments. Since the vast deposit withdrawal by customers leads to the risk of bankruptcy for banks and keeping more amounts of the cash reduces bank profitability, using liquidity risk hedging instruments are essential for each bank. Introducing "the option of sale the certificates of deposit" as a liquidity risk hedging instrument, this paper studies this financial instrument based on Shi’a jurisprudence using descriptive and analytical approach. According to the findings of this study, it is concluded that based on Shia Imam's jurisprudence, the contract of sale investment certificates of deposit is a right contract and its application in Islamic banking is permitted.

    Keywords: Islamic banking, Liquidity risk, derivatives, the option of sale certificates of deposits, Shia Imam's jurisprudence
  • Mohammad Ebrahim Pourzarandi, Meysam Omrani, Mojtaba Kavand Page 135
    Determining the required liquidity of a bank is the most important activity of its managers. A firm can be recognized as a financial institute with a high liquidity if it has the capability of rapid access to cash with appropriate cost and appropriate time. For this reason, the financial manager of a financial institute tries to implement a proper liquidity management, regarding competitive environmental changes, via scientific models and techniques of prediction. This paper aims to propose an optimum risk liquidity measurement in non-usury banking system in Iran by determining variables influencing liquidity risk, goals and structural limitations for which it applies goal programming technique. For this reason, after prediction of 2010 liquidity, for measuring the liquidity risk, the current study compares the liquidity resulting from the model and real liquidity during 2007 to 2010 which can disclose the amount of bank liquidity deficiency or surplus. As results show all priorities and goals defined by bank managers were achieved completely. In the field of assets allocation, allocation derived from the model led to optimum allocation of resources. In other words goals of managers will be fulfilled according to bank structural limitations if the allocation of resources in the bank was just like what the model suggests.
    Keywords: Risk, Liquidity risk, Liquidity risk measurement, Non, usury banking system, Goal programming technique, Mellat Bank
  • Abdullah Tavakkoli, Mohammad Saeed Taslimi, Hassan Abedi Jaafari, Mohammad Mirzaei Page 165
    The first step in designing any type of corruption and economic index is demonstrating the concept of that type based on required methodological commitments. Therefore, the most important task in designing the index measuring bribery can be precise definition of the concept of bribery and determining its aspects and dimensions. For this purpose, first, the vocabulary being used in Arabic language and Islamic sources including Quran and narratives about this case were studied terminologically. Second, Quran's verses and narratives from Shia's Imams reviewed for drawing those statements relating to bribery. Third, Shiite jurisprudent's commands and comments were compiled and classified. Fourth, referring to the views of Quran's interpreters and Imam's commentators beside the identification of intellectual's conduct and the reason's judgment and also applying to a jurisprudential method, a comprehensive collection of present statements were organized. The results of this research show that: 1) bribery has applicability beyond the property, 2) based on evidence bribery, in non-financial cases, refers to word, action and practice, 3) bribery can occur in various forms, 4) bribery and its prohibition does not merely assigned to judgment and includes executives and so on, 5) the intent of who offers the bribes and whom accepts the bribes influence the bribery legal sentence.
    Keywords: Index, assessment, corruption, bribery, conceptual model, nationalization