فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1393)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی امیری، احمد گوگردچیان، غلامحسین کیان، امیر علیزاده صفحات 9-38
    استفاده از سازوکار تعاونی در همه بخش ها به ویژه بخش کشاورزی بسیار دارای اهمیت است. از تعاونی های کشاورزی برای تدارک خدماتی چون تامین نهاده های کشاورزی، تامین مالی و بازاررسانی محصولات کشاورزی استفاده می شود. این مقاله با استفاده از رویکرد اقتصاد هزینه مبادله، کارایی تطبیقی شرکت های تعاونی خراسان جنوبی در بخش تامین نهاده کشاورزان را بررسی می کند. اقتصاد هزینه مبادله با پیوند دو بعد سازوکارهای مختلف و ویژگی های مبادلات توسط بحث کارایی تطبیقی شناخته می شود؛ تغییر ویژگی های مبادله سازوکار مورد استفاده کنشگر را نیز تغییر می دهد و سازوکاری انتخاب می شود که کمترین هزینه مبادله را وارد کند. بنابراین، با استفاده از یک مدل اقتصادسنجی پروبیت رابطه سازوکارهای تامین نهاده کشاورزان (تعاونی، غیرتعاونی و ترکیب) با ویژگی های مبادلات (تحدید دارایی، نااطمینانی، بسامد مبادلات) و متغیرهای کنترل بررسی شده که از طریق پرسشنامه پژوهش کمی شده اند.
    نتایج نشان می دهد که برخی از شاخص های اقتصاد هزینه مبادله معنادار شده اند. به عنوان مثال، در شرایط افزایش تحدید برتری رقبا در نام تجاری، احتمال تقلب فروشندگان نهاده، تاثیر گذاری تحریم و بالا رفتن حجم نهاده خریداری شده، استفاده از تعاونی های کشاورزی کارایی تطبیقی دارند. توسعه تعاونی ها نیازمند دقت نظر در کارایی تطبیقی آنهاست.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، اقتصاد هزینه مبادله، کارایی تطبیقی، تحدید دارایی، عدم اطمینان و بسامد مبادلات
  • امیر رضا سوری صفحات 39-62
    این مقاله به دنبال تحلیل عوامل موثر بر تجارت درون صنعتی ایران با کشورهای طرف تجاری در بلوک های منطقه ای اسلامی D8، ECO، GCC و OIC به صورت متقابل و به تفکیک بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات با استفاده از داده های تلفیقی دوره 1980−2009 مبتنی بر رویکرد مدل های تابلویی پویا و به کارگیری روش گشتاورهای تعمیم یافته است. برای توضیح تجارت درون صنعتی بین ایران و کشورهای طرف تجاری، متغیرهای اندازه اقتصادی، درآمد سرانه، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، مسافت و عدم توازن تجاری استفاده شده اند. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که اندازه اقتصادی، درآمد سرانه و مسافت مهم ترین متغیرهای توضیح دهنده تجارت درون صنعتی ایران و کشورهای طرف تجاری هستند. براساس یافته های پژوهش اندازه اقتصادی رابطه مثبت و درآمد سرانه رابطه منفی با تجارت درون صنعتی دارد. همچنین مسافت و عدم توازن تجاری تاثیر معکوسی بر جریان تجارت درون صنعتی ایران و کشورهای طرف تجاری دارد.
    کلیدواژگان: تجارت درون صنعتی، بلوک های منطقه ای اسلامی، داده های تابلویی پویا، مقیاس اقتصادی و روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • جعفر حقیقت، امید محمد قلی پور تپه صفحات 63-74
    افزایش در نااطمینانی رشد پول، نااطمینانی فعالیت های اقتصادی را افزایش می دهد و این نااطمینانی نیز به نوبه خود منجربه کاهش رشد اقتصادی می شود. در این مقاله به منظور بررسی این تاثیر در اقتصاد ایران، تاثیر نااطمینانی رشد پول بر رشد اقتصادی با استفاده از داده های فصلی طی دوره 1369:1 تا 1389:4 ارزیابی شده است. برای محاسبه نااطمینانی رشد پول(رشد حجم نقدینگی واقعی) از مدل GARCH و برای بررسی تاثیر آن بر روی رشد اقتصادی از مدل ARDL و آزمون کرانه های پسران و همکاران (2001) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که با افزایش نااطمینانی رشد پول، رشد اقتصادی کشور، هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت کاهش می یابد. همچنین با مقایسه ضرایب کوتاه مدت و بلندمدت مشخص می شود که میزان تاثیرگذاری منفی نااطمینانی رشد پول بر رشد اقتصادی در بلندمدت بیشتر از کوتاه مدت است. بنابراین سیاست گذاران اقتصادی باید ثبات رشد حجم پول و سیاست پولی را در سیاست گذاری های خود درباره حجم نقدینگی و سیاست پولی در نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: نااطمینانی رشد پول، رشد اقتصادی، مدل GARCH، مدل ARDL
  • محمود عیسوی، رضا طالبلو، مصطفی کاظمی صفحات 75-96
    صندوق مشترک سرمایه گذاری وقف در اقتصاد ایران می تواند با وجوه نقدی واقفان، در سبد متنوعی از اوراق بهادار سرمایه گذاری کند و هر واحد سرمایه گذاری وقف شده صندوق، نماینده نسبتی از پرتفوی اوراق بهادار است که صندوق به نمایندگی از واقفان طبق مدل پیشنهادی، خریداری و اداره می کند. صندوق های سرمایه گذاری مشترک وقف در کشورهای اسلامی افزون بر سرمایه گذاری در سهام شرکت ها برای تاسیس، ایجاد و یا افزایش سرمایه کارخانه و شرکت ها می توانند با سرمایه گذاری در قالب اوراق بهادار اسلامی، ضمن تسهیل تامین مالی شرکت ها و موسسه های بخش های دولتی و خصوصی و زمینه کسب درآمد بیشتر، با سرمایه گذاری در این اوراق از بازده ثابت و متغیر اوراق بهره مند و باعث رشد و توسعه اقتصادی شوند. درآمد این صندوق نیز با توجه به نیت واقفان و با توجه به میزان سهامی که وقف کرده اند هزینه می شود. هدف این مقاله طراحی مدل بومی صندوق مشترک سرمایه گذاری وقف در راستای ارتقای فرهنگ وقف در اقتصاد ایران، مبتنی بر روش کتابخانه ای است. رویکرد این تحقیق، اکتشافی با روش تحلیلی−توصیفی است و در قلمرو تحقیقات بنیادی به شمار می آید. صحت شرعی وقف پول در فقه شیعه، فرضیه ای است که این تحقیق آن را مسلم پذیرفته و در حد اختصار به ادله صحت وقف پول پرداخته است.
    کلیدواژگان: طراحی، صندوق های وقفی، وقف پول، اقتصاد ایران
  • مصطفی شهیدی نسب صفحات 97-124
    تامین مالی خرد را می توان به عنوان سازوکار عرضه خدمات مالی گوناگون به گروه های با درآمد پایین تعریف کرد. این افراد معمولا به دلیل اینکه جایگاه اعتباری پایینی دارند، مورد توجه بانک ها و سایر موسسات مالی متعارف، قرار نمی گیرند. از طرفی یکی از ماموریت های اصلی بانک های اسلامی تامین تسهیلات خرد برای اقشار آسیب پذیر جامعه می باشد و این در حالی است که بانک ها به طور معمول ترجیح می دهند منابع خود را در اختیار فعالیت های کلان قرار دهند و از ارائه تسهیلات خرد طفره بروند و اهمیت لازم را به این بخش ندهند. هدف این پژوهش آسیب شناسی این رفتار بانک هاست که به نوبه خود اولین گام جهت طراحی نظام تامین مالی خرد اسلامی می باشد.
    یافته های این مقاله که با استفاده از روش دلفی و نیز روش تحلیلی−توصیفی به دست آمده نشان از آن است که، مخاطرات اخلاقی، هزینه بالای نظارت، نبود وثیقه مناسب، انحراف اعتبارات، نکول استراتژیک، بازدهی پایین و کمبود منابع، از مهم ترین آسیب های تامین مالی خرد در بانک های ایران هستند.
    کلیدواژگان: تامین مالی خرد، تامین مالی خرد اسلامی، آسیب شناسی تامین مالی خرد، موسسات تامین مالی خرد
  • فاطمه مهربانی، صغری قبادی، علی رضاییان صفحات 125-160
    امروزه از بهره وری به عنوان موتور محرک رشد اقتصادی نام می برند؛ اما ارتقای بهره وری خود در گرو تقویت اقتصاد دانش بنیان است. این مقاله با به کارگیری روش اقتصاد سنجی پانل دیتا در نمونه ایی متشکل از ایران و برخی کشورهای توسعه یافته، نوظهور و در حال توسعه در دوره زمانی 1995−2012 به دنبال مطالعه موارد ذیل است: بررسی و مقایسه وضعیت اقتصاد دانش بنیان در کشورهای منتخب؛ بررسی اثر اقتصاد دانش بنیان بر بهره وری کل عوامل تولید؛ بررسی رابطه علیت بین اقتصاد دانش بنیان و بهره وری کل عوامل تولید.
    نتایج نشان می دهد که اقتصاد دانش بنیان در ایران در مقایسه با کشورهای نمونه وضعیت مطلوبی ندارد. افزون بر این، رابطه مثبت و معناداری بین تقویت اقتصاد دانش بنیان و بهره وری کل عوامل تولید وجود دارد. از سوی دیگر بررسی رابطه علیت نشان از وجود یک رابطه علیت یک طرفه (از اقتصاد دانش بنیان به بهره وری) می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، TFP، ARDL، PMG، VECM
  • محمدحسین کرمی صفحات 161-182
    این پژوهش با استنتاج از منابع کتابخانه ای و استفاده از استنتاجات عقلی و دینی درصدد پاسخ به این سوال است که در توابع رفاه اجتماعی مبتنی بر اعتقادات اسلام و لیبرالیسم تا چه اندازه به مطلوبیت های افراد جامعه بها داده می شود؟ به دیگر سخن، تاثیر توزیعی از مصادیق رفاهی مانند کالاها و خدمات در افزایش رفاه اجتماعی، تا چه حد به خواست، مطلوبیت و ترجیحات افراد از آن مصادیق رفاهی بستگی دارد؟ در این پژوهش، این معنا که در تابع رفاه به نوعی فردگرایی شهرت دارد، ابتدا در توابع رفاه مبتنی بر اندیشه لیبرالیسم، همانند توابع مطلوبیت گراها، رالز و آمارتیاسن و سپس در تابع رفاه مبتنی بر اندیشه اسلام مورد بررسی قرار می گیرد. حاصل این پژوهش آن است که همه توابع لیبرالیستی یادشده، به گونه ای تنها بر نقش مطلوبیت های افراد تاکید دارند. از نظرگاه این توابع، تنها در صورتی رفاه اجتماعی افزایش می یابد که مصادیق رفاهی از مجرای خواست و رضایت افراد جامعه عبور کنند؛ اما در تابع رفاه مبتنی بر مبانی اسلامی که هدف نهایی تقرب به خداوند متعال است، تنها آنچه انسان ها را در این مسیر توانمند می سازد در افزایش رفاه اجتماعی نیز تاثیر دارد. بدیهی است از میان مطلوبیت ها نیز تنها آن هایی که بتوانند چنین نقشی را ایفا کنند در تابع رفاه اجتماعی حضور خواهند داشت.
    کلیدواژگان: فردگرایی، تابع رفاه اجتماعی، مطلوبیت، لیبرالیسم، اومانیسم، اسلام، سیاست های اقتصادی
|
  • Hadi Amiri, Ahmad Googerdchian, Gholam Hussein Kiani, Amir Alizadeh Pages 9-38
    The use of cooperative mechanism in all sectors، especially the agricultural sector، is very important. Agricultural cooperatives are used for providing services such as provision of agricultural inputs، financing and marketing of agricultural products. This paper examines adaptive efficiency of South khorasan province''s cooperativesin providing agricultural inputs with using of transaction cost economics approach. Transaction cost economics can be recognized by combining two different mechanisms and characteristics of transactions as adaptive efficiency case. A change in these characteristics will change the usable mechanism of actor; in this case that mechanism will be selected which enters the lowest transaction cost. Thus، using an econometric model، relationship between agricultural input provision mechanisms (cooperative، non-cooperative and hybrid) with the characteristics of transactions (asset specificity، uncertainty، frequency of transactions) and the control variables have been examined. They are quantified through a questionnaire survey. The results show that some indices of transaction cost economics are significant. For example، under threat of superior competitors in the brand، probability of inputs seller’ cheating، Impact of sanctions and increase in the amount of the volume of purchased inputs agricultural cooperatives have adaptive efficiency. Cooperatives'' development requires careful deliberation of their adaptive efficiency.
    Keywords: Agriculture Cooperative, Transaction Cost Economics, Adaptive Efficiency, Asset Specificity, Uncertainty, Transactions Frequency
  • Amir Reza Soori Pages 39-62
    In this paper، we analyze the determinants of Intra-Industry trade (IIT) in the agriculture، industry and service sectors between Iran and its trading partners، i. e. D8، ECO، GCC and OIC countries by using dynamic panel data and GMM during 1980-2009. This study uses country-specific characteristics such as economic size، per capita income، foreign direct investment، geographical distance، and trade imbalance as explanatory variables. The results indicate that economic size، per capita income، and geographical distance explain most of IIT between Iran and its trading partners. According to econometric findings، the economic size has high and positive correlation with IIT، however per capita income affects IIT، negatively. Thus، differences in aggregate demand and supply should be considered in selecting trade partners. The similarity in income structure leads to same demand structure and expansion of trade volume. In addition، geographical distance and trade imbalance has negative effect on IIT flow in Iran.
    Keywords: Intra, industry Trade, Regional blocs, Dynamic panel data, Economic scale, GMM
  • Jaafar Haghighat, Omid Mohammad Gholipour Tappeh Pages 63-74
    An increase in the money growth uncertainty increases uncertainty in economic activities and this uncertainty causes the decline in economic growth. In this study، for investigation of this effect on Iran’s economy، effect of money growth uncertainty on economic growth is studied by quarterly data during 1369Q1 to 1389Q4 period. For measuring money growth uncertainty (growth of real liquidity) and for investigating its effect on economic growth GARCH model، ARDL model and bounds test of Pesaran and et al (2001) were used، respectively. Results show that، increase in money growth uncertainty reduces economic growth in both short and long run. Furthermore long run multipliers are bigger than short run multipliers. It implies that negative effect of increase in money growth uncertainty on economic growth in long run is more relative than the short run. So policymakers should consider stability of money growth rate in setting their policies about liquidity and monetary policies، especially in the long run.
    Keywords: Money Growth Uncertainty, Economic Growth, GARCH Model, ARDL Model
  • Mahmood Eisavi, Reza Talebloo, Mustafa Kazemi Pages 75-96
    Joint endowment (Waqf) funds for the purpose of investment in Iran، with the money donated by the endowers (Waqif)، can invest in the diverse portfolio of securities. Each beneficiary invested units of endowment of the fund can act as the representative of every portfolio of securities which can be bought and stewarded by the fund based on the proposed model. In Muslim countries، these funds in addition to the investment in the shares of the companies in order to establish factories or increase the companies'' shares can devote the endowments in terms of Islamic securities. In this way، not only they can facilitate the financing of companies and private or public institutes and provide the increase in their income، but also can benefit from the fixed and variable outcomes of these securities and help to the economic growth and development. The income provided by this fund can be spent based on the endowers'' intentions and desires and to the extent they donated. This study aimed to design a national model for the joint investment endowment fund in order to develop the endowment incentives in Iran''s economy based on library method of data collection. This study follows a discovery approach with the analytical-descriptive method. It can be considered as a fundamental research. The legitimacy of endowment of money in Shi''a jurisprudence is postulated in this research and the reasons for the legitimacy of endowment of money are sated briefly.
    Keywords: Designing, Endowment funds, the Endowment of Money, Iran's economy
  • Mustafa Shahidi Nasab Pages 97-124
    Micro- finance (Microfinance) can be described as a tool to extend various financial services to lower income groups. Since this group of people has a low credit-worthiness، they are not regarded as good borrowers by banks and other conventional financial institutes. On the other، one of the main missions of Islamic banks is providing small loans for vulnerable groups in society. However، banks typically prefer to devote their resources to macro activities and avoid providing small loans and do not give importance to this section. This study tries to offer a pathological analysis of this bank behavior that، in turn، is the first step to design Islamic micro-financing system. The results which were obtained through using the Delphi method and analytical- descriptive method show that moral hazard، high cost of supervision، lack of proper mortgage، diversion of funds، strategic default، low productivity and lack of resources are the main challenges of microfinance in Iranian banks.
    Keywords: Microfinance, Islamic microfinance, Pathology of microfinance, Microfinance institutions, Iran
  • Fatemeh Mehrabani, Soghra Ghobadi, Ali Rezaeeyan Pages 125-160
    Today، productivity is known as the engine of economic growth. But improving productivity depends on knowledge based economy. By using panel data econometric methods in a sample consisting of Iran، some developed and developing countries for the period 1995-2012، consequently، the objectives of the present study are: (1). Examination and comparison of the position of knowledge based economy in selected countries، (2). investigation the effect of knowledge based economy on the total factor productivity in the selected sample، (3). Evaluation of the causality between total factor productivity and knowledge based economy in selected countries. The results of this study indicate the fact that the position of knowledge based economy and its indicator in Iran in comparison with other countries in the sample is not desirable at all. Furthermore، there is a significant positive relationship between knowledge based economy and total factor productivity. On the other hand our review shows that there is a one-way causality relationship between total factor productivity and knowledge based economy (from Knowledge Based Economy to efficiency).
    Keywords: Knowledge, based economy, TFP, ARDL, PMG, MG, VECM
  • Muhammad Hussein Karami Pages 161-182
    This study was to reveal the role of individuals'' utilities in social welfare function. It was based on implicit inferences of reason and certain teachings of religion derived from library sources. The present paper is to find answer for this question that to what extent the individuals'' utilities is valued in the social welfare functions based on the views of Islam and liberalism. In other words، to what extent the distributive influence of welfare cases such as goods and services in increasing the social welfare depends on individuals'' desires، utility and preferences concerning welfare instances. This notion which has been known as individualism in social welfare function was initially investigated in social welfare function concerning liberalism such as those found in the views of utilitarian، Rawls and Amartya Sen and then in social welfare function based on Islamic thought. Finally it was concluded that all the vital elements in the above-mentioned liberal functions were contained in individuals'' utilities. According to these functions، the social welfare increases only when the welfare cases being transferred through individuals'' desire and preferences. But in Islamic social welfare function which the ultimate goal is defined as nearness to God what enables humans in this way directly influences the rise of social welfare. Clearly، those utilities which can play such a role participate in the social welfare function.
    Keywords: Individualism, Social welfare function, Utility, Liberalism, Humanism, Islam, Economic policies