فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 25 (بهار و تابستان 1395)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ویدا ورهرامی، جابر لایق گیگلو، وحید لایق گیگلو صفحات 9-26
    توزیع مناسب درآمد یکی از اهداف نظام اقتصادی اسلام است؛ به طوری که مکتب اسلام ریشه اصلی بسیاری از مشکلات اقتصادی را توزیع ناعادلانه درآمدها می داند و با وضع احکام مناسب به دنبال رفع این معضل اجتماعی−اقتصادی است. زکات یکی از این احکام و از مهم ترین مالیات های اسلامی است که می تواند نقش موثری در دستیابی به توزیع عادلانه درآمد داشته باشد. لذا هدف این مقاله بررسی تاثیر زکات بر توزیع درآمد در ایران طی سال های 1380−1390 می باشد. برای این منظور از ضریب جینی به عنوان شاخصی برای توزیع درآمد و از الگوی خود توضیح برداری (VAR) و توابع واکنش آنی و تجزیه واریانس برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که زکات اثر معناداری (هرچند اندک) بر ضریب جینی در کشور دارد و باعث کاهش نابرابری در کشور می شود.
    کلیدواژگان: زکات، مالیات اسلامی، توزیع درآمد و ضریب جینی
  • سیدمهدی موسویان، رضا ثقفی کلوانق، زانا مظفری صفحات 27-44
    با توجه به وجود آثار رفاهی در بحث انتقال قیمت، بررسی تقارن بین شاخص های قیمت، دلالت های سیاستی مهمی را می نمایاند. از این رو، هدف این پژوهش بررسی ارتباط نامتقارن بین شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) و شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) در ایران با استفاده از روش همگرایی آستانه ای هانسن و سئو (2002) و همچنین رابطه علیت بین دو متغیر است. بدین منظور ابتدا وجود رابطه بلندمدت و رابطه علیت بین دو متغیر با استفاده از آزمون هم انباشتگی انگل−گرنجر و آزمون علیت تودا و یاماموتو (1995) طی دوره زمانی فروردین ماه 1369 تا مهرماه 1393 آزمون شده سپس با استفاده از مدل تصحیح خطای نامتقارن (TVECM) تعدیلات کوتاه مدت تحلیل شده است. نتایج حاکی از وجود یک رابطه بلندمدت مثبت بین شاخص قیمت تولیدکننده و مصرف کننده و رابطه علیت یک طرفه از شاخص قیمت مصرف کننده به شاخص قیمت تولیدکننده دارد که ماهیت فشار تقاضا تورم را نشان می دهد. همچنین رابطه کوتاه مدت نیز عدم تقارن دارد و در این پژوهش مدل دو رژیمی با یک حد آستانه ای مورد تایید قرار گرفت؛ بنابراین تعدیلات کوتاه مدت براساس میزان انحراف از رابطه بلندمدت، با سرعت های متفاوتی صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: تورم، شاخص قیمت، مدل آستانه ای، انتقال نامتقارن، TVECM
  • احمد سیفی، ناهید رجب زاده مغانی، محمدرضا لطفعلی پور، مصطفی رزمخواه صفحات 45-74
    این مطالعه با هدف شناسایی عوامل اثرگذار بر ریسک اعتباری مشتریان (با رویکرد زمان تا وقوع قصور) با توجه به متغیرهای کلان اقتصادی در ایران انجام شده است. این مقاله به دنبال یافتن پاسخ به دو پرسش زیر است: نخست، متغیرهای فردی مربوط به مشتریان و متغیرهای مربوط به وام چه اثری بر ریسک اعتباری دارند؟ و دوم، عوامل اقتصاد کلان چه اثری بر ریسک اعتباری دارند؟ بدین منظور از یک نمونه تصادفی شامل 5316 نفر از مشتریان که در بازه زمانی 1388−1393 از بانک مسکن وام گرفته اند استفاده شده است.
    نتایج الگوی کاکس بدون متغیرهای اقتصاد کلان حاکی از آن است که متغیرهای میزان تسهیلات، تعداد اقساط، وضعیت تاهل، تحصیلات، سن، نوع شغل و تعداد فرزند اثر معناداری بر ریسک قصور مشتریان دارند. نتایج الگوی کاکس با اقتصاد کلان نشان می دهد متغیرهای نوع شغل و تعداد فرزند بر ریسک قصور اثر معناداری ندارند؛ اما متغیر نرخ بهره اثر معناداری بر ریسک قصور مشتریان دارد. اثرگذاری سایر متغیرهای فردی همانند الگوی بدون اقتصاد کلان است. در این الگو متغیرهای اقتصاد کلان شامل نرخ تورم، نرخ بیکاری، رشد شاخص قیمت مسکن و رشد اقتصادی اثر معناداری بر ریسک قصور دارند؛ به طوری که نرخ تورم و نرخ بیکاری اثر مثبت و رشد شاخص قیمت مسکن و رشد اقتصادی اثر منفی بر ریسک قصور دارند. مقایسه باقیمانده کاکس−اسنل برای هر دو الگو نشان می دهد که الگو با متغیرهای اقتصاد کلان کارایی بیشتری دارد. همچنین اندازه گیری آماره سی هرل بر روی داده های آزمایش نشان می دهد الگوی با اقتصاد کلان نسبت به الگوی دیگر قدرت پیش بینی بسیار بالاتری دارد. لذا بانک ها جهت پیش بینی دقیق تر وضعیت مشتریان خود باید شرایط کلان اقتصادی در کشور را نیز در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، روش تحلیل بقا، متغیرهای اقتصاد کلان، الگوی کاکس، بانک مسکن
  • ابوالقاسم گلخندان صفحات 75-95
    تورم یکی از عوامل مهم در نابرابری درآمد می باشد که تاثیر آن از لحاظ نظری و تجربی مبهم و نامشخص است. در این راستا مطالعه حاضر تلاش کرده است به بررسی اثرگذاری غیرخطی تورم بر نابرابری درآمد در ایران بپردازد. به این منظور از مدل رگرسیون انتقال ملایم (STR) و داده های سالیانه دوره زمانی 1348−1392 استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل STR، ضمن تایید تاثیر غیرخطی تورم بلندمدت بر نابرابری درآمد، نشان داده که نرخ تورم در قالب یک ساختار دو رژیمی با مقدار آستانه ای 68/14 درصد، بر نابرابری درآمد اثر گذاشته است؛ به گونه ای که نرخ تورم بلندمدت در رژیم اول، تاثیر منفی بر نابرابری درآمد در ایران گذاشته، در حالی که در رژیم دوم این اثر مثبت می باشد. لذا فرضیه اثرگذاری U شکل تورم بر نابرابری درآمد در اقتصاد ایران رد نمی شود.
    کلیدواژگان: تورم، نابرابری درآمد، مدل رگرسیون انتقال ملایم (STR)
  • محمد جواد محقق نیا، محمد علی دهقان دهنوی، محسن رحمتی نیا صفحات 97-119
    در پژوهش حاضر حوزه های شش گانه بانکداری اسلامی، قوانین کلی کشور، مقرارت نظارتی و مدیریت ریسک، مدیریت دارایی بدهی، ساختار بازار بانکی و اقتصاد کلان بررسی و با آسیب شناسی شیوه فعلی پرداخت سود، الگویی جدید برای رفع این نقص ها طراحی شد. در این الگو، با در نظر گرفتن پیشینه سود آوری و کارایی هر بانک، نرخی به صورت درصدی از میانگین وزنی سود قطعی دوره های مالی گذشته تعیین و ملاک سود علی الحساب یا تبلیغات قرار می گیرد. سود قطعی پایان دوره نیز به صورت درصدی از سودآوری کل منابع بانک در دوره مالی، به سپرده گذاران اختصاص می یابد. از مزیت های این الگو، سوق دادن رقابت بانکی به سوی کارایی و کاهش حاشیه سود بانکی، کاهش شکاف پس انداز سرمایه گذاری و آزادی بیشتر در بازار بانکی و بهبود دید عموم مردم به بانکداری اسلامی است.
    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، سود بانکی، سود علی الحساب، سود مشاع و بانکداری ایران
  • سید هادی عربی، ریحانه ربیعی صفحات 121-142
    بر مبنای تئوری نمایندگی، تعارضات نمایندگی به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده ساختار سرمایه شرکت ها محسوب می شود. همچنین تصمیمات تامین مالی، به عنوان یکی از تصمیمات استراتژیک در اداره شرکت ها، تحت تاثیر سازوکارهای راهبری شرکت قرار دارد. هدف این مقاله بررسی تجربی تاثیر انتخاب ساختار سرمایه بر عملکرد شرکت در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از نوع توصیفی−همبستگی بوده و از روش داده های تلفیقی جهت تخمین مدل استفاده شده است. در این پژوهش 158 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1385−1392 بررسی شده است.
    مقاله درصدد بررسی ارتباط بین ساختار سرمایه و عملکرد شرکت می باشد که برای این منظور دو فرضیه (رابطه منفی معناداری بین نسبت بدهی (کوتاه مدت و بلندمدت) و بازده حقوق صاحبان سهام/بازده دارایی ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد) مطرح شد که هر دو فرضیه در سطح اطمینان 95 درصد قابل رد شدن نبودند.
    نتایج حاصل از این پژوهش که با استفاده از رگرسیون داده های تلفیقی به دست آمد، رابطه معکوسی بین نسبت بدهی و عملکرد شرکت نشان داد؛ یعنی استفاده بیشتر از اهرم مالی، سودآوری شرکت را تضعیف می کند، گر چه توقع بر آن است که نظارت قوی موثر بانک در سیستم بانکی بدون ربا موجب بهبود عملکرد شرکت های تسهیلات گیرنده از بانک باشد؛ ولی متاسفانه نتایج، چنین انتظاری را برآورده نمی کند.
    کلیدواژگان: تئوری نمایندگی، ساختار سرمایه، عملکرد شرکت، بورس، اوراق بهادار
  • حمید تاجمیر ریاحی، محمد رحمتی، فرزانه اشعریون قمی زاده صفحات 143-175
    بحران های مالی در سیستم های اقتصادی و مالی مختلف در دنیا، همواره محققان را بر آن داشته است که به آسیب شناسی و شناسایی علل مختلف آن و در مرحله بعدی درمان آن بپردازند.
    در یک بحران، اجزای مختلف یک سیستم با توجه به وجود نقص در سایر اجزا دچار اختلالات شدیدی می شوند و چون بحران مالی پدیده ای است که در سطح جهانی اتفاق می افتد؛ لذا کشورهای مختلف قبل از اینکه بحران آنها را نیز فرا بگیرد، اقدامات پیشگیرانه ای را در پی می گیرند.
    در این مقاله با مطالعه تجربیات کشورهای مختلف، نخست، علل شکل گیری بحران در آن کشورها تبیین شده است و دوم، راهکارهای مورد استفاده این کشورها، نقد و بررسی و در نهایت به وسیله ساختار سلسله مراتبی گروهی (GAHP) راهبردهای پیشگیری از بحران های مالی در کشور رتبه بندی شده است. به موجب نتایج از منظر کارشناسان بهترین راهبرد کلی برای ایران، تقویت مقررات، رویه و حاکمیت شرکتی و بعد از آن جلوگیری از نوسانات چرخه تجاری است و در راهبردهای عملیاتی رتبه اول مربوط به افزایش الزامات سرمایه ای نهادهای مالی به خصوص بانک ها بوده است و بعد از آن مدیریت ریسک در نهادهای مالی بیشترین اهمیت را دارد.
    کلیدواژگان: بحران مالی، مدیریت ریسک، ثبات مالی و اقتصادی، تحلیل سلسله مراتب گروهی
|
  • Vida Varharami, Jaber Layegh Gigloo, Vahid Layegh Gigloo Pages 9-26
    Decent income distribution is the aim of Islamic economic system. Islamic school of thought introduces unfair income distribution as the basic source of economic problems. Zakat is the most important Islamic tax which has effective roll in arriving to fair income distribution. Therefore this research paper attempted to investigate the effects of Zakat on income distribution in Iran from 2002 to 2012. In this paper we used VAR method, impulse response function and variance decomposition for testing hypothesis. Results reveal that Zakat had significant effect on Gini coefficient in Iran and causes a decrease in inequality through that period.
    Keywords: Zakat, Islamic Taxes, Income Distribution, Gini Coefficients
  • Nahid Rajabzadeh Moghani, Ahmad Seifi, Mohammad Reza Lotfalipoor, Mostafa Razmkhah Pages 45-74
    The aim of this paper is to identify factors that affect credit risk of bank customers (based on time to default approach) with emphasis on macroeconomic factors in Iran. This paper tries to find answer for these two questions. 1) What is the effect of individual variables and variables related to loan on credit risk? And 2) what is the effect of macroeconomic variables on credit risk? In this study, a random sample of 5316 customers who borrowed from Maskan Bank of Iran during 1388-1393 is used. The result of the model without macroeconomic variables indicates that loan amount, number of installments, marital status, education, age, job type and number of children have a significant effect on default risk of customers. The result of the model with macroeconomic variables suggests that job type and number of children don’t have significant effect on default risk. But interest rate variable has a significant effect on default risk of customers. The effectiveness of other characteristic variables is like model without macroeconomic variables. In this model macroeconomic variables such as inflation, unemployment rate, house price index growth and economic growth have a significant effect on default risk. Comparisons of Cox-Snell residuals for both models show that the model with macroeconomic factors has better performance than the model without them. Also measuring Harell’s C statistics for test data set indicates that the model with macroeconomic variables has more predictive power than the other model. So when banks want to predict the status of costumers accurately, they should pay attention to macroeconomic conditions.
    Keywords: Credit Risk, Survival Analysis, Macroeconomic variables, Cox Model, Maskan Bank
  • Aboulghasem Golkhandan Pages 75-95
    Inflation is one of the most important factors in income inequality that its effects are vague and unclear theoretically and empirically. In this regard, present study attempted to examine the non-linear impact of inflation on income inequality in Iran. For this purpose, the Smooth Transition Regression (STR) and annual data from the period 1969-2013 have been used. The estimated Smooth Transition Regression (STR) model supports a nonlinear threshold behavior in the relationship between inflation and income inequality in the country in the structure of two regimes with a threshold level of about 14.68 percent. So that long-run inflation rate in the first regime had a negative impact on income inequality in the country, while in the second regime this effect is positive. Therefore hypothesis of a U-shaped effect of inflation on income inequality has been confirmed in the Iranian economy.
    Keywords: Inflation, Income Inequality, Iran, Smooth Transition Regression (STR) model
  • Mohammad Javad Mohagheghnia, Mohammad Ali Dehghan Dehnavi, Mohsen Rahmatinia Pages 97-119
    In this research, first six areas including Islamic banking, the main laws of the country, macroeconomic trends, supervising regulations and risk management, management of resources and costs and the structure of the banking market have been investigated. Then through pathology of current method of profit payments a new model was designed for the elimination of this defect. In this method, with considering record profitability and efficiency of each bank, a rate is determined as a percentage of the weighted average of realized profit of the previous financial period, and was considered as a criterion for prepayment rate, on account interest and advertising. Also, realized profit as a share of total profitability of the bank will be allocated to depositors.
    Although, in this model, the prepayment rate of bank should be determined by its disposal but the bank cannot change it without rules. Improving the popular belief of people to the banking system, leading banking competition toward performance, decreasing interest rate, reducing savings-investment gap and more freedom in the banking market are the advantages of this model.
    Keywords: Interest Free Banking, Banking Interest Rate, On-Account Profit, Mutual Interest, Iran's Banking System
  • Seyed Hadi Arabi, Reihaneh Rabiee Pages 121-142
    Agency conflict has been recognized as one of the determinants of capital structure of firms based on the agency theory. Financing decisions have been recognized as one of the strategic decisions in the firms that are affected by firm’s governance. The purpose of this paper is to empirically investigate the impact of capital structure choice on firm performance in Tehran stock exchange. Fixed effect panel regression model is used to analyze eight years of data (1385-1392) on 158 listed firms, to find the relation between leverage and firm performance after controlling for factors such as size, age, tangibility, growth, liquidity and advertising. In order to analyze the relation between leverage and firm performance, we considered two assumptions: negative relation between long term and short term debt ratio with return on equity (ROE) /return on assets (ROA). Empirical results suggest that leverage has a negative influence on financial performance of Iranian firms, which is in contrast with the assumptions of agency theory as commonly received and accepted in other developed as well as emerging economies. Consequently, postulates of agency theory have to be seen with different perspective in Iran given the underdeveloped nature of bond markets and dominance of state-owned banks in lending to corporate sector.
    Keywords: Agency Theory, Capital Structure, Firm Performance, Tehran Stock Exchange
  • Hamed Tajmir Riahi, Mohammad Rahmati, Farzaneh Asharioun Ghomizadeh Pages 143-175
    Financial crisis in the economic and financial systems in the world have always prompted researchers to identify their different causes, encourage them to perform pathology for this crisis and in the next step provoke them to face with them. In a crisis, the different components of the system due to defects in other components are impaired. Since the financial crisis is a phenomenon that occurs at a global level, therefore, countries try to do some precautionary measurement before the crisis emerges.
    In this paper first we study the experiences of different countries and then the causes of the crisis in those countries are explained and their strategies and measurements that these countries have used are examined and finally we reviewed and ranked strategies for prevention of financial crises in these country by the Group Analytic Hierarchy Process (GAHP) method. Based on the results from the viewpoint of Iranian experts the best overall strategy for Iran's economy is strengthening of regulations, procedures and corporate governance and subsequently prevent fluctuations of the business cycle. In operational strategies, increasing the capital requirements of financial institutions, especially banks, have been considered as the first strategy and then risk management in financial institutions is of utmost importance.
    Keywords: Financial Crisis, Risk Management, Financial, Economic Stability, Group Analytic Hierarchy Process (GAHP)