فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین میثمی، کامران ندری، حسین توکلیان صفحات 9-32
    این مقاله[1] تلاش می کند تا موضوع سیاست گذاری پولی در کریدور نرخ سود در بازار بین بانکی (بازار پول) را ارزیابی کند و امکان استفاده از این الگو در نظام بانکداری بدون ربای کشور ایران را تحلیل نماید. یافته ها که به روش تحلیلی−توصیفی به دست آمده اند، نشان می دهد که شیوه های قرض دهی و قرض گیری در الگوی متعارف تسهیلات قاعده مند بر اساس عقد قرض همراه با بهره، سامان یافته اند و به همین دلیل در چارچوب اسلامی قابل استفاده نیستند؛ اما می توان با استفاده از ظرفیت فقه اسلامی (به ویژه عقود مبادله ای)، شیوه های جایگزینی را جهت اجرای عملیات یادشده طراحی کرد.
    در این مقاله در مجموع شش ابزار اسلامی جهت راه اندازی کریدور نرخ سود در بازار بین بانکی کشور پیشنهاد شده است (سه ابزار برای راه اندازی سقف و سه ابزار برای راه اندازی کف کریدور). به نظر می رسد استفاده از ابزارهای یادشده می تواند به بانک مرکزی کشور جهت طراحی کریدور نرخ سود و تقویت بازار بین بانکی منطبق با شریعت (بازار پول اسلامی) کمک شایانی کند. تشکیل کریدور یادشده نیز می تواند در کشف نرخ منابع در بازار پول و استفاده از آن جهت سیاست گذاری پولی بانک مرکزی و علامت دهی به سایر بازارهای مالی، نقش مهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: عملیات بازار باز، سیاست گذاری پولی، بانکداری مرکزی، بانکداری بدون ربا، صکوک
  • وحید شقاقی شهری، شیوا علیزاده صفحات 33-64
    یکی از راهبردهای محوری در تحقق رشد اقتصادی بلندمدت و پایدار، اتکای اقتصاد به صادرات محصولات دانش بنیان و تکیه بر اقتصاد دانش محور است. همچنین کاهش آسیب پذیری و مقابله با ریسک ها به حرکت با ادبیات روز اقتصادی نیازمند است و نمی توان در دنیای کنونی، بر پایه اقتصاد صنعتی پیش رفت و باید به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت کرد.
    این مقاله جهت تبیین آثار اقتصاد دانش بنیان بر درون زایی اقتصاد ایران انجام شده است. با توجه به مبانی نظری حاکم بر سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، صادرات کالاهای با فناوری بالا نماد توسعه اقتصاد دانش بنیان کشور قرار گرفته و از دو شاخص ساده (رشد اقتصادی بدون نفت) و شاخص ترکیبی (ترکیب سه شاخص نسبت کسری بودجه، سهم درآمدهای مالیاتی و نفت در بودجه) برای تبیین اقتصاد درون زا استفاده شده است.
    برآورد رابطه بلندمدت رشد اقتصادی بدون نفت ایران نشان می دهد که کشش شاخص اقتصاد درون زا (رشد اقتصادی بدون نفت) نسبت به شاخص اقتصاد دانش بنیان (لگاریتم صادرات کالاهای با فناوری بالا و های تک) طی دوره 1368−1392 مثبت و معادل 21/0 درصد است. همچنین با لحاظ شاخص ترکیبی اقتصاد درون زا به عنوان متغیر وابسته، کشش نسبت به شاخص اقتصاد دانش بنیان مثبت و معادل 76/0 درصد برآورد شد.
    کلیدواژگان: درون زایی اقتصاد، دانش بنیان، رشد، نفت، اقتصاد مقاومتی، فناوری
  • ایمان باستانی فر، محمدرضا حیدری، وحید مقدم صفحات 65-88
    ضرورت تثبیت اقتصادی به عنوان یکی از اهداف اقتصاد کلان، نیازمند استقرار نهادهای پولی و مالی کارآمد است. ادبیات استقلال بانک مرکزی و تجارب جهانیدر این زمینه نیز بدین سبب موضوعیت پیدا می کند؛ اما شاخص های متعارف استقلال مقام پولی، هیچ کدام به قواعد فقهی مرتبط با بانکداری توجه نداشته اند. بنابراین، نظام بانکداری اسلامی، برای تحلیل میزان استقلال مقام پولی نیازمند رویکرد جدیدی است. در این مقاله پس از بیان تجارب جهانی مبتنی بر استقلال بانک مرکزی با تبیین کاربرد واژه «غرر» نشان داده می شود که دامنه کاربرد قاعده فقهی نفی غرر فقط در عرصه عقود اسلامی نیست و این قاعده، قابلیت به کارگیری در سیاست گذاری پولی را هم دارد.
    از آنجا که سیاست های آتی مقام پولی در خصوص افزایش یا کاهش تورم، بر منافع حال بنگاه های اقتصادی تاثیرگذار است، غرری بودن رفتار مقام پولی در سیاست گذاری به دلیل وابستگی به دولت از طریق افزایش عدم اطمینان در متغیرهای تصمیم بنگاه های اقتصادی، باعث افزایش مستمر در انتظارات تورمی و یا رکود می شود. بنابراین، تحلیل استقلال مقام پولی مبتنی بر قاعده نفی غرر اهمیت دارد.
    در این مقاله، با دسته بندی درجه غرری بودن سیاست مقام پولی مبتنی بر یقین، ظن، شک، وهم و عدم اطمینان کامل بنگاه های اقتصادی به مقام پولی، در چارچوب یک الگوی فیلیپس تعمیم یافته، اثبات می شود. افزایش در درجه غرری شدن سیاست پولی، منجر به افزایش فزاینده در تورم و منجر به عدم تحقق هدف مقام پولی در حفظ ارزش پول و مهار تورم می شود. بر این اساس، الگویی مبتنی بر شکل گیری استقلال مقام پولی براساس درجه غرری بودن سیاست مقام پولی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: غرر، سیاست پولی، استقلال بانک مرکزی، بانکداری اسلامی
  • محمد توحیدی، امیرحسین اعتصامی صفحات 89-122
    اوراق قرضه تورم پیوند اوراقی هستند که با پیوند دادن بازدهی اوراق به یک شاخص تورمی، از یک سو قدرت خرید سرمایه گذاران را در شرایط تورمی حفظ می کنند و از سوی دیگر در شرایطی که انتظارات تورمی کاهشی است، سبب کاهش هزینه های تامین مالی برای ناشر می شوند.
    مسئله اصلی بررسی فقهی امکان شناور کردن اوراق بهادار اسلامی براساس نرخ تورم است. این مقاله ضمن تبیین کارکرد اوراق مصون از تورم و مزایای آن، با روش توصیفی تحلیلی به بررسی و تجزیه و تحلیل فقهی این اوراق و امکان استفاده از این سازوکار در ساختار اوراق بهادار اسلامی اجاره، مرابحه و مشارکت می پردازد.
    نتیجه اینکه امکان انتشار اوراق اجاره، مرابحه و مشارکت مصون از تورم براساس موازین فقه امامیه امکان پذیر است. در این مقاله برای شناور کردن اوراق اجاره از چند عقد اجاره متوالی که در ضمن قرارداد اجاره اول شرط شده اند، استفاده شده است. همچنین برای شناور نمودن اوراق مرابحه الگوی جدید ترکیبی سلف−مرابحه ارائه شده است. برای شناور نمودن اوراق مشارکت هم امکان شناورسازی سودهای علی الحساب براساس فرمولی مشخص و هم امکان استفاده از اختیار معامله تبعی در ساختار اوراق است.
    کلیدواژگان: اوراق اجاره مصون از تورم، اوراق مرابحه مصون از تورم، اوراق مشارکت مصون از تورم، غرر، ضرر، فقه امامیه
  • مهدی نوراحمدی، حسین علی سعدی، ولی احمد سجادیان، مسعود امانی صفحات 123-150
    براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نفت یکی از مصادیق بارز انفال است. برداشت صیانتی از مخازن نفت مهم ترین معیار در بهره برداری از منابع نفتی است که تمامی مراحل اکتشاف، توصیف، توسعه و بهره برداری از یک میدان را تحت تاثیر قرار می دهد. به رغم گذشت بیش از صد سال از تولید نفت در ایران، به غیر از تعریفی که در قانون اصلاح قانون نفت سال 1366 از برداشت صیانتی شده است، هیچ قانون و مقررات و الزامات دیگری از سوی دولت در خصوص تولید صیانتی وجود ندارد. بررسی ها نشان می دهد که به دلایل مختلف از جمله پیچیدگی های محاسبات فنی و اقتصادی، حجم سرمایه گذاری سنگین، تحصیل نتایج و عواید در بلندمدت، نااطمینانی های جدی در آثار برنامه های ازدیاد برداشت، عدم تقارن و تعارض اهداف طرفین قرارداد موجب می شود تا عوامل شکست بازار از قبیل صرفه های عظیم نسبت به مقیاس، اطلاعات نامتقارن و مشکلات ناشی از آن یعنی مخاطرات اخلاقی و انتخاب معکوس و نیز پیامدهای خارجی به نحو بارز و جدی در تحقق برنامه های برداشت صیانتی از میادین خود را نشان دهد. شواهد فراوانی از نتایج قراردادهای توسعه میادین نفتی و گازی کشور نیز موید این مطلب است؛ لذا ضروری است که این امور از حیطه تصمیمات شرکتی خارج و در چارچوب شئون حاکمیتی دولت تعریف شود.
    کلیدواژگان: انفال، شکست بازار، تولید صیانتی، نظریه قرارداد، اطلاعات نامتقارن، مخاطرات اخلاقی و انتخاب معکوس
  • خالد احمدزاده، علی فقه مجیدی، زهرا ضرونی صفحات 151-180
    در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، شکاف بین پس انداز ملی و نیازهای سرمایه گذاری موجب می شود که برای تحقق اهداف کلان اقتصادی به سرمایه گذاری مستقیم خارجی روی آورند. این کشورها افزون بر مشکل کمبود سرمایه، با مقوله توزیع نابرابر درآمد نیز مواجه هستند.
    در این مقاله اثر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر توزیع درآمد در کشورهای در حال توسعه طی دوره زمانی 1990−2014 با استفاده از روش پانل پویا بررسی شده است. همچنین، برای اقتصاد ایران، رابطه بلندمدت میان متغیرها برای دوره زمانی 1360−1394 با استفاده از روشARDL بررسی شده است که نتایج آن یافته های روش داده های تابلویی را تایید می کند. یافته ها بیانگر تاثیر مثبت و معنادار سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر ضریب جینی است. به علاوه در مدل غیرخطی برای کشورهای در حال توسعه با درآمد بالاتر از میانگین، فرضیه کوزنتس تایید شده ولی برای کشورهای در حال توسعه با درآمد پایین تر از میانگین محقق نشده است. متغیرهایی مانند مخارج دولتی و رشد تولید ناخالص داخلی در کشورهای با درآمد بالاتر از میانگین بر ضریب جینی تاثیر مثبت و معناداری داشته و نیز متغیرهای مالیات، اشتغال و باز بودن تجاری باعث بهبود توزیع درآمد شده اند. در این راستا توصیه های سیاستی نیز پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، توزیع درآمد، کشورهای در حال توسعه، داده های تابلویی، ضریب جینی
  • فیروز فلاحی، محسن پورعباد الهانکویچ، علیرضا جلیلی مرند صفحات 181-202
    در مورد چگونگی تاثیرآموزش رسمی بر بهره وری نیروی کار تاکنون سه فرضیه مطرح شده است؛ فرضیه اول به عنوان سرمایه انسانی معتقد است که ارتقا سطح تحصیل باعث افزایش بهره وری نیروی کار می شود؛ فرضیه دوم غربالگری قوی نام دارد. طبق این فرضیه بهره وری یک ویژگی ذاتی و غیراکتسابی است و آموزش تنها وسیله ای برای نشان دادن سطح بهره وری و تفکیک نیروی کار ماهر و ضعیف از یکدیگر است و در نهایت فرضیه سوم به عنوان غربالگری ضعیف ترکیبی از هر دو نظریه است. به منظور تصریح این مسئله و بررسی صحت و سقم آن، این مقاله نقش آموزش بر بهره وری نیروی کار در ایران را بررسی و فرضیه های مطرح در این زمینه را با استفاده از اطلاعات هزینه−درآمد خانوارهای شهری آزمون کرده است. نتایج نشان می دهد برخی از مقاطع تحصیلی افزون بر افزایش سطح بهره وری، وسیله ای برای نشان دادن سطح بهره وری نیروی کار نیز هستند.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعات، علامت دهی نیروی کار، غربالگری نیروی کار، فرضیه سرمایه انسانی، فرضیه غربالگری ضعیف
|
  • Hoseein Meisami, Kamran Nadri, Hossein Tavakolian Pages 9-32
    This paper tries to evaluate the issue of monetary policy making in the interbank return rate corridor and the possibility of using this model in the context of Islamic banking in Iran. The results, which are extracted based on an analytical-descriptive approach, show that the conventional instrument of standing facilities are not Sharia-compliant and cannot be used in an Islamic context. However, it is quite possible to use the potentials of Islamic jurisprudence (Fiqh) to come up with Islamic alternatives for conventional instruments. In this paper, six Islamic instruments are suggested for designing the interbank return rate corridor in the Iranian banking system. It seems that the usage of these instruments can help the Iranian central bank to design the interbank return rate corridor and to strengthen the interbank market. This paper tries to evaluate the issue of monetary policy making in the interbank return rate corridor and the possibility of using this model in the context of Islamic banking in Iran.
    Keywords: Open Market Operation, Monetary policy, Central Banking System, Usury-Free Banking, Sukuk
  • Vahid Shaghaghi Shahri, Shiva Alizadeh Pages 33-64
    One of the main strategies in all economies, developed or developing, to create stability and guarantee a long-run economic growth is to rely on high-tech export and knowledge-based economy. These would also reduce macroeconomic risks and possible vulnerabilities of an endogenous economy. This article studies the effects of knowledge-based economy on the endogenous aspects of the Iranian economy. After reviewing the literature of and major theoretical studies on resilient economy, it demonstrates that the level of high-tech exports is a key indicator for a knowledge-based economy. It uses two indices to describe the endogenous aspects of the Iranian economy. The simple index relates to the non-oil growth in the Iranian economy. The article also proposes a composite index to show how knowledge-based economy contributes to the resilience of the economy. The proposed index consists of the portion of the budget deficit, tax revenues and oil income in the whole government budget.
    It concludes that in the non-oil economic growth model, the estimated elasticity of simple index of the endogenous economy to knowledge-based economy index in the period 1987-2013 is significant with a positive coefficient of 0.21 percentages. Additionally, by using the composite index as a dependent variable, the elasticity would be significant with a positive coefficient of 0.76 percentages.
    Keywords: Resilient Economy, Knowledge-Based Economy, Endogenous Economy, Non-Oil Economy Growth, Co-integration Econometrics
  • Iman Bastanifar, Mohammad Reza Heidari, Vahid Moghaddam Pages 65-88
    Economic stabilization as one of the objectives of macroeconomic needs efficient financial and monetary institutions. That is why literature of central bank independency and international experiences in this field became more important and relevant. However, conventional indices of the independency of monetary authority do not due to any Islamic jurisprudential rules related to banking. Therefore, the Islamic banking system needs a new approach for estimation of the independency degree of the monetary authority. In the present study, initially, international experiences on the central bank independency are mentioned. Then, by explanation of the word Gharar it is shown that the scope of the jurisprudential rule of denying Gharar is not only in the field of transaction contractions, but rather in monetary policy. Because future monetary policies concerning the increase or decrease in inflation, effect on the present value of agencies, a monetary policy based on Gharar increases the uncertainty of agents’ behaviors and increases their expected inflation or recession. Then, by classification of the degree of Gharar grounded monetary policy based on certainty, suspicion on, doubt, illusion and complete uncertainty of agencies to monetary authority, in an augmented Philips curve, we prove that, increasing in the degree of Gharar based monetary policy leads to the a mounting increase of inflation. So, the object of stabilization would lead to fail. Finally, we present a pattern for formation of independent monetary authority based on classification of degree of Gharar based monetary policy.
    Keywords: Gharar, Monetary policy, Independency of Central bank, Islamic banking
  • Mohammad Tohidi, Amir Hossein Etesami Pages 89-122
    The problem of devaluation in case of inflation has caused the efficiency of fixed income bonds decreases. The high inflation rate in Iran during recent years and inflexibility of bonds payable have resulted in undesirable consequences. The effects of inflexibility of interest rate in bonds include the lack of attractiveness of securities for investment, increased costs for the issuance, the burden of financing projects on the banking system and ignorance of the real rights of investors. Inflation linked bonds are securities that link the return on securities with an inflation index such as consumer price index and this way not only keeps power purchase of investors in high inflation conditions, but also decreases financing costs for issuer in conditions with decreased inflation expectations. These bonds could be a very useful tool for countries with significant inflation rates. The main question in this study is “is it possible to design inflation linked Islamic securities according to Islamic jurisprudence?” this research surveys two types of Sukuks include inflation linked Ijarah and Musharakah Sukuk. Based on results of this research it’s possible to design inflation linked Ijarah and Musharakah Sukuk in the view of Islamic jurisprudence. This study for floating Ijarah Sukuk uses sequential Ijarah contract that provided under the first Ijarah contract and floating rate of return is determined based on specific formula for future periods. Also in Musharakah Sukuk we can float on account proceeds based on specific formula or by using embedded options in Sukuk structure.
    Keywords: Inflation Linked Ijarah Sukuk, Inflation Linked Musharakah Sukuk, Embedded Option, Gharar, Dharar, Imamiah jurisprudence
  • Mahdi Nourahmadi, Hossein Ali Saadi, Vali Ahmad Sajjadian, Masoud Amani Pages 123-150
    According to Iranian Constitution, Oil and Gas are classified under Anfal. Conservation in production of oil is the most important criterion in exploitation of oil resources which affects all phases of exploration, appraisal, and development and production of oil from a reservoir. Despite the passage of more than hundred years of oil production in Iran, there have been no rules, regulation or any regulation for conservation in production of oil other than its definition in the amendment to the Oil Law of the year 1366. Studies show that variety of reasons including the complexity of technical and economic calculations, heavy investment volume, achievement of results in the long term, serious uncertainties with regard to the results of EOR programs, and asymmetry and conflict of interest between contracting parties cause the factors which lead to market failure, such as huge economies of scale, asymmetric information and its resulting problems, i.e. moral hazards and adverse selection, and externalities, clearly affect the conservation programs to exploit the oil reserves and several evidences resulting from contracts to develop Iranian oil and gas fields confirm these facts. Therefore, it is necessary to deal with such issues and decision making should occur in at sovereignty position of the government other than the company level.
    Keywords: Anfal, Market Failure, Conservation in Production of Oil, Contract Theory, Asymmetric Information, Moral Hazards, Adverse Selection
  • Khaled Ahmadzadeh, Ali Feeqh, Majidi, Zahra Zarouni Pages 151-180
    The gap between national savings and investment demands prompts necessity for foreign direct investment among many developing countries to achieve macro-economic goals. In these countries, along with capital shortages there also exist a massive misdistribution of income. This paper studies the impact of foreign direct investment on income distribution in developing countries using a dynamic panel method for the period 1990-2014. Moreover, for Iran’s economy, the long-run relationships between variables are tested using ARDL method for the period 1981-2015, the results of which give even more support to the accuracy of findings in the panel data method. The findings of this study indicate a significant and positive impact of FDI on Gini coefficient. In addition, Kuznets hypothesis in nonlinear model in the upper middle income countries was confirmed but in the lower middle income countries has not been achieved. Variables such as government expenditure and the GDP growth in the upper middle income countries has significant positive effect on Gini coefficient and also tax, employment and trade openness have improved income distribution. Policy recommendations have thereof prescribed.
    Keywords: FDI, Income Distribution, Developing Countries, Panel Data, Cini Coefficient
  • Firouz Fallahi, Mohsen Pourebad Elhankovich, Alireza Jalili Marand Pages 181-202
    According to Iranian Constitution, Oil and Gas are classified under Anfal. Conservation in production of oil is the most important criterion in exploitation of oil resources which affects all phases of exploration, appraisal, and development and production of oil from a reservoir. Despite the passage of more than hundred years of oil production in Iran, there have been no rules, regulation or any regulation for conservation in production of oil other than its definition in the amendment to the Oil Law of the year 1366. Studies show that variety of reasons including the complexity of technical and economic calculations, heavy investment volume, achievement of results in the long term, serious uncertainties with regard to the results of EOR programs, and asymmetry and conflict of interest between contracting parties cause the factors which lead to market failure, such as huge economies of scale, asymmetric information and its resulting problems, i.e. moral hazards and adverse selection, and externalities, clearly affect the conservation programs to exploit the oil reserves and several evidences resulting from contracts to develop Iranian oil and gas fields confirm these facts. Therefore, it is necessary to deal with such issues and decision making should occur in at sovereignty position of the government other than the company level.
    Keywords: Anfal, Market Failure, Conservation in Production of Oil, Contract Theory, Asymmetric Information, Moral Hazards, Adverse Selection