فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال ششم شماره 3 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین عمید، علی رضاییان، مهدی باقری صفحه 5
    امروزه «زنجیره تامین»، با ناپایداری در عوامل محیطی به علت افزایش رقابت و تغییرات سطوح فناوری روبه رو شده است. از سوی دیگر، با ورود سیستم های اطلاعاتی، برنامه ریزی راهبردی سیستم های اطلاعاتی برای پاسخ گویی به عدم اطمینان در این حوزه و هم راستایی سازمان با این تغییرات، ظهور یافته است. در این مقاله، قصد بر آن است که با استفاده از فرایند برنامه ریزی راهبردی سیستم های اطلاعاتی، مدلی برای مدیریت زنجیره تامین ارائه شود. این مدل عرضه شده است تا عملکرد مدیریت زنجیره تامین که با چندین شاخص توصیف شده است، با این رویکرد بهبود یابد. در انتها، چهار فرضیه روی مراحل پیشنهادی ارائه شده و صحت آن ها مورد آزمون قرار گرفته است. بر همین اساس، مدلی در پایان ارائه شده است که فعالیت های صورت گرفته در هر مرحله از مدیریت زنجیره تامین را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی سیستم های اطلاعاتی، مدیریت زنجیره تامین
  • منیژه قره چه، ابوالفضل ابوالفضلی صفحه 33
    کشورهای در حال توسعه یا توسعه نیافته، اگر نتوانند توانایی ها و استعدادهای ذاتی و طبیعی خود را شناسایی کنند، همواره به صورت کشوری وابسته و متکی به کشورهای صنعتی باقی خواهند ماند. بنابراین، ایجاد و حفظ مزیت رقابتی به عنوان یک عنصر کلیدی برای موفقیت در عرصه های ملی و بین المللی اجتناب ناپذیر است. لازمه این مهم نیز شناسایی توانمندی ها و ظرفیت های رقابت پذیر در صنایع گوناگون و اقتصاد ملی است.
    مبانی تئوریک تحقیق حاضر بر اساس دو نگرش موجود به منشا مزیت رقابتی، یعنی «تئوری مبتنی بر منابع شرکت» و «تئوری سازمان صنعتی» تدوین شده است. از این دو نوع نگرش، تکیه اصلی پژوهش روی تئوری مبتنی بر منابع است. با توجه به این مکتب، دو نوع رویکرد در شناسایی عوامل داخلی راهبردی بررسی شده است: 1. رویکرد وظیفه ای 2. رویکرد زنجیره ارزش. از دو رویکرد اخیر، در پژوهش حاضر از رویکرد وظیفه ای استفاده شده است و در این رویکرد نیز، از تجزیه و تحلیل نسبت ها بهره گرفته ایم. تعیین تاثیرعواملی چون توانایی مدیریت، فروش و بازایابی، مالی و حسابداری، تولید و عملیات برای کسب مزیت رقابتی در شرکت ایران خودرو از جمله هدف های این پژوهش است.
    کلیدواژگان: راهبرد، رقابت، رویکرد مبتنی بر منابع، شایستگی کلیدی، مزیت رقابتی، شرکت ایران خودرو
  • جمال خانی جزنی صفحه 67
    در اواخر دهه 1990، اقتصاد جهانی با دو تغییر بنیادی و ساختاری ناشی از جهانی شدن و انقلاب فناوری ارتباطات و اطلاعات (ICT) روبه رو شد. برخی تحلیل گران اقتصادی برایند این دو پدپده را اقتصاد نوین نام نهاده اند. پیشرفت های چشم گیر در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهه های اخیر، موجب دگرگونی در بسیاری از زمینه ها از جمله تجارت جهانی گردیده و به تبع آن، فرایندهای بسیاری از فعالیت های تجاری، اقتصادی، بانک داری، گمرکات و غیره دستخوش تغییرات شده اند.
    در این مقاله ابتدا به تعاریف فناوری اطلاعات، تجارت و تجارت الکترونیکی اشاره شده و مدل های الکترونیکی و تجربه های موفق این نوع تجارت، به همراه اطلاعات کافی از آن ها، توضیح داده شده است. گریزناپذیر بودن تجارت الکترونیکی و مزیت های آن و نیازهای کشور در خصوص ایجاد زیرساخت های مناسب برای توسعه و گسترش تجارت الکترونیکی، و هم چنین موانع و چالش های تجارت الکترونیکی در جمهوری اسلامی ایران و رویکرد دولت در این خصوص از جمله موارد مطرح شده است و نویسنده ضمن تاکید بسیار بر بومی شدن سیستم های عمل کننده در جامعه اطلاعاتی، اصرار بر این موضوع دارد که برای حفظ قوام و استقلال کشور باید هرچه سریع تر در این خصوص صاحبنظران و اندیشمندان دست به کار شده تا بتوان سیستم های عمل کننده را بومی نمود.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، جهانی شدن، فناوری ارتباطات و اطلاعات
  • هایده متقی، امین حبیبی راد صفحه 87
    اگر سازمان ها بخواهند در عرصه خواسته های متغیر و انتظارات متنوع مشتریان به همراه محیط متحول امروز، به حیات خود ادامه دهند؛ چاره ای جز این ندارند، که برای مشتریان و جامعه مرتبط با آن به دنبال ارزش آفرینی باشند. مهندسی ارزش یکی از ابزارهای خلق و بهبود ارزش برای محصولات و خدمات بوده، که علاوه بر اینکه در زمینه های متفاوتی اعم از صنعت، خدمات، کشاورزی، آموزش و پرورش، حمل و نقل، راه و ساختمان و پروژه های عمرانی کاربرد دارد، در اخذ تصمیمات کارآمد توسط مدیران، در حوزه های دولتی و غیردولتی نیز موثر خواهد بود. در تحقیق حاضر با به کارگیری تکنیک تحلیل سلسله مراتبی(AHP) در فرایند مهندسی ارزش(VE) تلاش شده است، با توجه به محدودیت های در پیش روی شرکت، خودرویی به بازار ارایه شود، که برای مشتری ارزش بیشتری را به همراه داشته باشد.
    درحال حاضر، علیرغم آنکه ضرورت ارایه یک محصول جدید به بازار توسط شرکت وجود دارد، اما فقدان منابع مالی لازم برای سرمایه گذاری و نیز زمان در اختیار، امکان انجام چنین کاری را از شرکت سلب کرده است. با این وجود، تغییر طراحی نمای خارجی خودرو، راهکار مناسبی برای مسئله مطروحه می باشد. به این ترتیب در تحقیق حاضر هدف، تعیین قطعاتی است، که با توجه به محدودیت های سرمایه گذاری درصورت تغییر طراحی، بهترین طرح نمای خارجی را برای شرکت داشته باشد. درنتیجه با استفاده از یک مدل تلفیقی از مهندسی ارزش و فرایند تحلیل سلسله مراتبی، بهترین تصمیم، که انتخاب موثرترین قطعات نمای ظاهری برای طراحی خودرو می باشد، صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: مهندسی ارزش، شاخص ارزش، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، تکنیک سیستماتیک تحلیل کارکرد، مدل تلفیقی مهندسی ارزش و تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، طرح نمای ظاهری(خارجی)
  • محسن الوندی، سعیده منصوری صفحه 113
    «کارت امتیازی متوازن1 (BSC) 2، رویکردی نوین و چند بعدی در ارزیابی عملکرد و کنترل مدیریت است که به طور ویژه، با راهبرد سازمان مرتبط شده. از سوی دیگربرای سازمان ها، بهبود فرایندهای داخلی و متمرکز ساختن آن ها بر اهداف راهبردی ضروری است. مدیران می توانند، فرایندها را به عنوان سلاح راهبردی به کار بگیرند تا به عملکرد کلاس جهانی برسند وBSC را برای دست یابی و حفظ موفقیت راهبردی مورد استفاده قرار دهند.
    در این مقاله، تاثیر پیاده سازی روش کارت امتیازی متوازن بر فرایندهای کسب و کار مورد بررسی قرار گرفته است. در اولین قدم، ادبیات BSC و مدیریت فرایندهای کسب وکار بررسی شده و سپس گزارش پیاده سازیBSC در دو سازمان ایرانی و تاثیر آن بر مدیریت فرایندهای این سازمان ها مشاهده شده است. بخش بعدی به تجزیه و تحلیل اطلاعات موردکاوی دو سازمان اختصاص یافته است. در پایان، نتایج حاصل از تحقیق روی سازمان های مورد بررسی با ادبیات تحقیق تطبیق یافته و نتایج حاصل ارائه شده است. طبق بررسی انجام گرفته در این تحقیق، تاثیر BSC در شناسایی فرایندهای کلیدی سازمان، هم راستا سازی فرایندهای کلیدی با راهبردهای سازمان، بهبود فرایندهای داخلی و نهایتا مرتبط ساختن»برنامه فعالیت ها«3 با راهبردها در تمام سطوح سازمانی، در دو سازمان مورد مطالعه مشهود است.
  • محمد قهرمانی، نرگس حسن مرادی صفحه 151
    «برون سپاری» یا تامین خدمات از بیرون سازمان، سابقه طولانی دارد و تمام شرکت های تولیدی و صنعتی از انواع الگوهای برون سپاری یا پیمانکاری استفاده می کنند و با آن مانوس هستند. با وجود این، تحولات سازمانی و مدیریتی نوین، برون سپاری در خدمات اداری و در جدیدترین شکل آن، برون سپاری آموزش سازمان را نیز مطرح و حتی ضروری ساخته است. در این مقاله، ضمن مطرح کردن مبانی نظری برون سپاری به اختصار، چارچوب مفهومی لازم برای برون سپاری آموزش سازمان مطرح و الگویی پیشنهادی نیز ارائه شده است. الگوی پیشنهادی این طرح حاصل مطالعات نظری و هم چنین اظهار نظر تخصصی 120 نفر از مدیران، کارشناسان، محققان و متخصصان مدیریت منابع انسانی کشور است. ابزار پژوهش پرسش نامه بوده است که اعتبار آن با روش «کرونباخ» محاسبه شده و برابر با 89/0 به دست آمده است. علاوه بر این، مراحل اجرایی برون سپاری و هم چنین برخی پیشنهادات کاربردی نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برون سپاری، آموزش سازمان، برون سپاری آموزش سازمان
  • دانش بنیان صفحه 179
    در این نوشتار، رویکرد شبکه سازی صنایع دفاعی با استفاده از ظرفیت های موجود در سایر بخش های کشور، به عنوان یکی از رویکردهای ضروری برای ورود به «دوران دفاع دانایی محور» مورد بررسی قرار گرفته است. رویکرد شبکه سازی یکی از شکل های ارتباطات و همکاری های بین سازمانی است که در آن، یک سازمان در نقش کانون، دسته ای از سازمان های مستقل را پیرامون فعالیت های اصلی خود سازمان دهی می کند. هدف این پژوهش، تشریح ضرورت های این رویکرد برای وزارت دفاع و تبیین چگونگی تحقق آن برای صنایع دفاعی است. در ادامه به اصول و منافع این نوع همکاری برای بخش خصوصی اشاره شده و یکی از انواع شبکه های همکاری های به عنوان نمونه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شایستگی دفاعی، رویکرد شبکه سازی، شبکه سازی صنایع دفاعی، موج چهارم
|
  • Amin Amid , Ali Rezaian, Mehdi Bagheri Page 5
    Today, “supply chain” is faced with instability in environmental factors, because environmental change in technology levels is so rapid. On the other hand, with entering information systems, strategic information system planning (SISP) emerges to respond to uncertainty in this context, and align organizations with variations. In this article, we intend to present the supply chain management (SCM) model with the use of SISP process. By several criteria this present model optimizes the performance of supply chain management. In conclusion, four hypotheses are offered. With respect to this model, the activities of each phase or the SCM are presented.
  • Manijeh Ghareche , Abolfazl Abolfazli Page 33
    If the developing & under developed countries cannot identify their natural abilities and intuitive talents, then they would remain dependent on developed countries forever. Thus, developing and maintaining the competitive advantage as a key factor for their success in the national and international environments is unavoidable. The basic theory supporting this study is based on two approaches towards competitive advantage. These are: 1. Company based Resources Theory 2. Industrial Organization Theory The present study has focused on the resource oriented theory. According to this theory, there are two views regarding identification of internal strategic factors: 1. Functional Approach 2. Value Chain Approach Out of these two approaches, the present study has concentrated on the Functional Approach, and in the Functional Approach it has focused on Ratio Analysis. The main purpose of this study is to determine the effects of such factors as: ability of management, sales & marketing, finance & accounting, and production & operation for obtaining competitive advantage in Iran Khodro Co.
  • Jamal Khani Jazani Page 67
    In the late 1990’s the world confronted some fundamental and structural transformations due to two phenomena: “globalization” and “Information and Communication Technology”. Economists called the result of these two phenomena as the “novel economy”. The last breakthroughs in Information and Communication Technology have caused many changes in global commerce, and therefore in many activities such as business, economy, banking, customs and so on.In this paper, firstly, the author reviews the definition of the concepts of communication technology, commerce, and e-commerce. He explains electronic models and successful experiences ine-commerce. Regarding the inevitability and advantages of the e-commerce, he studies the need and the appropriate infrastructure for, and the challenges of developing the e-commerce in the Islamic Republic of Iran. And finally, the author emphasizes making the operating systems indigenous in order to protect the dignity and independence of the country.
  • Hydeh Mottaghi , Amin Habibi Rad Page 87
    If organizations are to survive in the area of customers, variable demands and diverse expectations, as well as, in the changing environment, they should create “value” for the customers and their communities. Value engineering (VE) is one of the methods of value-creation and value-improvement for products and services that not only is used in many fields such as industry, services, agriculture, education, transportation, road and construction and development projects, but it is also very effective for decisions in government and nongovernment arenas. In this research using the analytical hierarchy process (AHP) in value engineering process, by considering limitations, a product (automobile) will be introduced to the market that will provide the best value for customers and community.Today, the necessity of introducing a new product to the market is felt in this company, but it is not possible to put it to practice because of the time required for this project as well as lack of needed financial resources. Facelift is a suitable alternative for the defined problems. Hence, the aim of this research is to determine the best parts for facelift with regard to the investment limitations. Therefore, with the usage of an integrated model of VE and AHP the best decision is selecting the most effective exterior parts for auto-design.
  • Mohsen Alvandi, Saeedeh Mansouri Page 113
    The Balanced Scorecard (BSC) is a new and multidimensional approach to performance measurement and management control that is linked specifically to organizational strategy. Furthermore, it is essential for corporations to improve internal processes and focus on strategic objectives. Hence, managers can use processes as a strategic weapon to deliver world-class performance, and optimally use BSC to achieve and sustain strategic success. This paper studies the effects of implementation of Balanced Scorecard (BSC) on business processes. In the first step, it presents BSC and Business Process Management literature. Then, observed BSC implementation reports in two Iranian organizations and effects of BSC on their processes is studied. The next section analyzes the information of two organizations. Finally, the results of the studied organizations are connected with the research literature. According on this research, the BSC effects are used in identifying the key processes, aligning key processes with organizational strategies, internal process improvement, and linking action plans with startegies in all organizational levels obsereved in two studied organizations.
  • Mohammad Ghahramani , Narges Hasan Moradi Page 151
    Outsourcing has a long history, and it's various patterns are familiar to the whole of manufacturing and industrial companies. Although outsourcing has been conducted in a wide spectrum of executive affairs and public services such as transferring, restaurant managing, gardening, etc., but in recent years some administrative services and human resources management (HRM) issues, especially training and development have been subjected to outsourcing. In this research, Outsourcing of Training and Development was studied based on conceptual and theoretical framework, and based on viewpoints of 120 managers, experts, and researchers of human resources development (HRD) fields. Data was gathered by questionnaires. Results of this research leads to the development of a model for Outsource Corporate Training. Furthermore, findings have suggested appropriate stages of implementation for Outsourcing in the field of Training and Development.