فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی صنایعی، فرهام امیری، الفت گنجی بیدمشک* صفحه 9
    هدف پژوهش حاضر ارائه چارچوبی جهت ارزیابی شایستگی های بازاریابی سازمان بر موفقیت مدیریت پروژه در شرکت های عمرانی است. نمونه پژوهش شامل 75 شرکت فعال در بخش ساخت وساز مسکن در سال 1390 بوده است. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه استاندارد و با درنظر گرفتن روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری شد. متغیر شایستگی های بازاریابی سازمان با استفاده از راهبرد های سازمانی، ارتباطات سازمانی، منابع و شایستگی های سازمانی سنجیده شده است. شاخص های مدیریت هزینه، مدیریت کیفیت، مدیریت ریسک، مدیریت منابع انسانی، مدیریت زنجیره تامین، مدیریت ادعا، مدیریت زمان بندی، مدیریت دانش و مدیریت ایمنی جهت سنجش موفقیت مدیریت پروژه استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با استفاده از الگوسازی معادلات ساختاری صورت پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که شایستگی های بازاریابی سازمان با ضریب مسیر 86/0 بر موفقیت مدیریت پروژه در شرکت های عمرانی تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: شایستگی های بازاریابی سازمان، راهبرد های سازمانی، ارتباطات سازمانی، منابع و شایستگی های سازمانی، مدیریت پروژه
  • اکرم هادی زاده مقدم، شهرام جمالی کاپک*، سید حسین موسوی صفحه 31
    موج عظیم محیط گرایی و گرایش های سبز در چند دهه اخیر، محققین بسیاری از حوزه ها را به مطالعه و تفحص در حیطه محیط زیست و فعالیت های سبز واداشته است. بازاریابی، به عنوان علمی پیشرو از این مقوله مستثنی نبوده است و بسیاری از متغیرهای این حوزه نیز رنگ و بوی سبز به خود گرفته اند. این پژوهش با رویکردی کمی سعی دارد تاثیر سازه های جدید (تصویر برند سبز، اعتماد سبز و رضایت سبز از برند) بر یکدیگر و متعاقبا ارتباط آن ها با ارزش ویژه برند سبز و ترجیح و قصد خرید را آزمون کند. 9 فرضیه تبیین کننده روابط این متغیرها در قالب مدلی مفهومی ارائه گردید. جامعه مورد مطالعه، مشتریان لوازم خانگی از دو برند سبز سامسونگ و ال جی بودند. نمونه ای 278 نفری انتخاب شد، پرسشنامه ای با طیف پنجگانه لیکرت توزیع شد، و به روش خود-گزارشی تکمیل گردید. مدل پژوهش، با استفاده از روش تحلیل مسیر، به وسیله نرم افزار لیزرل آزمون شد. نتایج، ضمن برازش خوب برای مدل، نشان داد که تصویر برند سبز بر رضایت از برند سبز و اعتماد به برند سبز اثر مثبت و معنادار دارد. همچنین رضایت از برند سبز بر اعتماد به برند سبز، ارزش ویژه برند سبز و ترجیح برند اثر مثبت و معنادار دارد. اعتماد به برند سبز بر ارزش ویژه برند سبز اثر مثبت و معنادار دارد. ارزش ویژه برند سبز بر ترجیح برند اثر دارد و ترجیح برند نیز بر قصد خرید برند اثر دارد. اثر مستقیم ارزش ویژه برند بر قصد خرید برند نیز معنادار نبود.
    کلیدواژگان: تصویر برند سبز، رضایت از برند سبز، اعتماد به برند سبز، ارزش ویژه برند سبز، ترجیح برند، قصد خرید برند
  • علی اوتارخانی، وحید دلاوری* صفحه 53
    ورود به عصر اطلاعات و پیدایش، رشد و توسعه فناوری هایی مانند اینترنت، نهاد آموزش را دستخوش تغییرات فراوانی نمود و در این میان، آموزش الکترونیکی توانست با بهره گیری از این فرصت به عنوان یک پارادیم جدید ظهور کند، به طوری که بسیاری از موسسات و مراکز آموزشی، به سرعت، خواهان استفاده از آن شدند. در عین حال، تحقیقات نشان می دهد که تعداد زیادی از دانشجویانی که دوره های آموزش مجازی را آغاز می کنند، تمایلی برای ادامه آن ندارند و اظهار نارضایتی می نمایند. درنتیجه، این پژوهش برآن شد که عوامل اساسی موثر بر رضایت دانشجویان مجازی را شناسایی و مدل جامع و یکپارچه ای را برای اندازه گیری آن ارائه نمایید. در این تحقیق، این عوامل در شش بعد اصلی (دانشجو، استاد، واحدهای آموزشی، فناوری، طراحی، و محیط) دسته بندی و در دو مرحله آزمون شدند. مرحله اول، شامل تعیین شاخص های مدل به وسیله اساتید، مدیران، کارکنان و طراحان سیستم های آموزش مجازی است. مرحله دوم عبارتست از آزمون مدل و ارزیابی رضایت دانشجویان از این سیستم ها با بررسی 226 دانشجوی مجازی در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه های دولتی تهران. نتایج تحلیل داده ها منجر به معرفی 15 عامل تاثیرگذار بر رضایت دانشجویان مجازی گردید که از میان آن ها انعطاف پذیری واحدهای آموزشی، کیفیت اینترنت و فناوری، سودمندی و سهولت کاربرد و خدمات پشتیبانی دانشگاه از اهمیت بیشتری برخوردار بودند. یافته های این تحقیق می تواند راهنمای مناسبی برای مدیران و مسئولین مراکز آموزش مجازی در جهت بهبود کیفیت خدمات آموزشی باشد.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، رضایت دانشجویان مجازی، ابزار اندازه گیری رضایت
  • بهرام رنجبریان، امیر صادقی*، محمود غلامی کرین، مصطفی لطفی جلال آبادی صفحه 79
    بازاریابی از جمله حوزه هایی ست که اهمیت بسیار زیادی در توسعه صادرات دارد. این پژوهش، با هدف بررسی عوامل موثر بر توسعه صادرات صنعت قطعه سازی خودرو، با تاکید بر بازاریابی در شرکت های قطعه سازی تهران آغاز شد. پس از بررسی ادبیات مرتبط با موضوع در داخل و خارج کشور و انجام مصاحبه های مقدماتی با کارشناسان قطعه سازی، فرضیات تحقیق تدوین گردید. در این تحقیق، 115پرسشنامه بین مدیران شرکت های تولیدکننده قطعات خودرو -که دفتر مرکزی در شهر تهران داشتند- توزیع شد. برای آزمایش فرضیات پژوهش از آزمون t تک متغیره و برای اولویت بندی فرضیه های تحقیق و آمیخته ترفیع از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها حاکی از آن است که صنعت قطعه سازی خودرو، توانایی ارائه محصولات جدید و توانایی رقابت با محصولات مشابه خارجی را از لحاظ کیفیت و طراحی قطعات ندارد. با این حال، صنعت قطعه سازی خودرو، توانایی کاهش قیمت قطعات تولیدی و توانایی تحویل به موقع را دارد. تاکید بر آمیخته ترفیع می تواند موجب افزایش صادرات در صنعت قطعه سازی خودرو گردد.
    کلیدواژگان: صنعت قطعه سازی خودرو، صادرات، بازاریابی، آمیخته بازاریابی
  • علیرضا موتمنی*، هادی مرادی، امین همتی، مریم احقاقی صفحه 95
    توسعه سریع فناوری های ارتباطی و ضریب نفوذ بالای تلفن همراه در جامعه، این وسیله را به یکی از کانال های جدید ارتباطی بازاریابی تبدیل نموده و به شرکت ها اجازه می دهد تا بدون هیچ گونه محدودیت زمانی و مکانی به مشتریان خود دسترسی داشته باشند. هدف اولیه پژوهش حاضر تبیین انگیزه های کاربران تلفن همراه در استفاده از پیام کوتاه (SMS) از طریق نظریه استفاده و لذت و همچنین نگرش آن ها نسبت به تبلیغات از طریق پیام کوتاه است. در این پژوهش با استفاده از پرسشنامه به جمع آوری داده ها از 402 نفر از شهروندان تهرانی پرداخته شده است. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل رگرسیون و تحلیل همبستگی زیر گروه انجام گرفت. نتایج شش انگیزه ارتباط شخصی، آسودگی، برقراری تماس، مباشرت اجتماعی، لذت و تجلی همگانی را به منظور استفاده از پیام کوتاه نشان می دهد. همچنین بیانگر تاثیر مستقیم انگیزه های معاشرت اجتماعی و سهولت بر نگرش نسبت به تبلیغات پیام کوتاه می باشد. براساس نتایج پژوهش پیشنهاد می شود تا سازمان ها بر اساس انگیزه های مشتریان و طرز نگرش آن ها نسبت به این نوع از تبلیغات به اعتمادسازی پرداخته و به بروز بودن و با محتوی بودن پیام های تبلیغاتی توجه ویژه داشته باشند.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، تبلیغات، تلفن همراه، سرویس پیام کوتاه، نظریه استفاده و لذت
  • محمد محمودی* صفحه 117
    هدف از انجام این مطالعه بررسی عوامل موثر بر رفتار مشتریان در خرید های تفننی می باشد، خرید تفننی خریدی است بدون برنامه و تصمیم گیری که به صورت لحظه ای شکل می گیرد و مصرف کننده در برابر محرک های محل خرید احساس مثبتی دارد. این احساس در بردارنده واکنش های شناختی، عاطفی یا هر دو است. در این مطالعه مدلی ترکیبی برای توجیه و تشریح رفتار خرید تفننی ارائه شده است. در این مدل، متغیرهای درونی مشتریان (اجزای عاطفی و شناختی، گرایش به خرید تفننی و لذت بخش بودن خرید)، متغیرهای موقعیتی (نوع و قیمت محصول) و اجتماعی (ارزیابی هنجاری) مورد مطالعه قرار می گیرند. روش تحقیق حاضر توصیفی- پیمایشی است و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی، نمونه ای متشکل از 329 نفر از مشتریان 5 شعبه فروشگاه شهروند انتخاب و بررسی شدند، سپس با پرسشنامه اطلاعات لازم گردآوری شده و برای آزمون مدل مفهومی پژوهش از روش حداقل مربعات جزئی (PLS) که یک فن مدل سازی مسیر واریانس محور است، استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهند که ارزیابی هنجاری، لذت بخش بودن خرید برای مشتریان، گرایش مشتریان به خرید تفننی، جزء عاطفی فرایند خرید تفننی و نوع محصول به ترتیب بیشترین تاثیر را در خرید تفننی مشتریان دارند. همچنین بین اجزای عاطفی و شناختی با لذت بخش بودن خرید، جزء شناختی خرید تفننی و قیمت محصول با رفتار خرید تفننی رابطه معناداری مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: خرید تفننی، مشتریان، گرایش به خرید تفننی، تاثیرات اجتماعی
  • مهران رضوانی*، امیرمحمد کلابی صفحه 137
    بازاریابی راهکار ارتباطی میان کسب وکار و مشتریان است. تحقیقات نشان دادند بنگاه های کارآفرین اغلب با به کارگیری رویکردهای نوآورانه به پیاده سازی اقدامات بازاریابی در کسب وکار خود اهتمام می ورزند. از این رو پژوهش حاضر با هدف مفهوم پردازی راهبرد های نوآورانه به عنوان جنبه هایی از راهبرد های کارآفرینانه در بازاریابی بنگاه های کوچک و متوسط کارآفرین در بخش صنایع غذایی ایران انجام پذیرفته است، بدین منظور از رویکرد پژوهش کیفی و راهبرد مطالعه موردی بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش، مطلعین کلیدی حوزه بازاریابی و کارآفرینی می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، یازده نفر از کارآفرینان فعال در صنعت مواد غذایی ایران و اساتید خبره در این حوزه انتخاب شدند. داده ها با به کارگیری مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته گردآوری، و تجزیه وتحلیل داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نوآوری یک فرایند مداوم و پیوسته است که شرکت های کوچک و متوسط کارآفرین را قادر می سازد تا محصولاتشان را از رقبای بزرگ متمایز نمایند. راهبرد های نوآورانه در بازاریابی این شرکت ها عبارتند از: راهبرد انعطاف پذیری در رویکردهای بازاریابی، راهبرد اصلاح و بهبود فرایندها، راهبرد تمرکز بر مشتری، راهبرد ائتلاف نوآوری در بازاریابی، راهبرد تمرکز بر بازار و راهبرد تمایز و منحصربه فرد بودن.
    کلیدواژگان: راهبرد های کارآفرینانه، راهبرد های نوآورانه، بازاریابی، کسب وکارهای کوچک و متوسط
|
  • Ali Sanayei, Farham Amiri, Olfat Ganji Bidmeshk* Page 9
    The main goal of this study is to suggest a framework in order to evaluate the effects of organizations’ marketing competencies on project management success in construction companies. This descriptive survey includes 75 active companies in construction field in 2011. The required data was gathered using standard questionnaires, 75 respondents were selected through stratified random sampling. Organizations’ marketing competencies were measured by organizations’ strategies, communications, and their resources and competencies. The success of Project management was measured by cost management, quality management, risk management, human resource management, supply chain management, claims management, schedule management, knowledge management, and health and safety management. Collected data was analyzed by structural equation modeling using Amos Graphic software. The results show that organizations’ marketing competencies have a positive and significant effect on project management success at construction companies, with 0.86 path coefficients.
    Keywords: Organization Marketing Competencies, Organization Strategies, Organization Communications, Organization Resources, Competency, Project Management
  • Akram Hadizadeh Moghaddam, Shahram Jamali*, Seyed Hosein Mosavi Page 31
    Huge wave of environmentalism and green trends in recent decades, have driven the propensity of so many scholars of different branches toward studying environment and green activities, and in other side Marketing as a pioneer discipline has been affected and different variables and constructs have been turned toward this green movement. The present quantitative study attempted to test the effects of novel constructs of Green Brand Image, Green Brand Satisfaction, Green Brand Trust on each other and subsequently on Green Brand Equity, Brand Preference and Purchase Intention. 9 hypotheses have been developed as a conceptual model. The Customers of Samsung and LG brands in home accessories category were the studied society, so a sample of 278 customers through convenience sampling have been selected and a five point Likert scale questionnaire was distributed among and filled in self-report method. Studying model has been tested using LISREL software through Path Analysis. Besides indicating great goodness of fit for the model, results showed Green Brand Image has positive effect on Green Brand Satisfaction and Green Brand Trust, also Green Brand Satisfaction has positive effect on Green Brand Trust, Green Brand Equity and Brand Preference, and Green Brand Trust has positive effect on Green Brand Equity. Also Green Brand Equity has positive effect on Brand Preference and Brand Preference on the Purchase Intention. Direct effect of green brand equity on purchase intention was not significant.
    Keywords: Green Brand Image, Green Brand Satisfaction, Green Brand Trust, Green Brand Equity, Brand Preference, Purchase Intention
  • Ali Otarkhani, Vahid Delavari* Page 53
    Entering information age and emergence, growth and development of technologies such as internet have changed the foundations of education system and at the meantime e-learning seized the opportunity and emerged as a new paradigm as very promptly many institutions and educational centers interested to employ it. At the same time, recent researches show that the incentive to continue education will be paled in those students who have started their education by virtual learning system and express their dissatisfaction about this system. Therefore, in this study we are about to identify effective factors of satisfaction of virtual students and to present a comprehensive and integrated model to measure it. This study categorized these factors into six main dimensions including student, professor, educational courses, technology, designing, and environment and these elements were tested in two stages. The first stage involves determining model indices by managers, employees, and designers of virtual education systems and the second stage is related to testing the model and evaluation of student's satisfaction about these systems by surveying 226 master students of governmental universities in Tehran. The results of analyzed data have led to introduce fifteen effective factors on satisfaction of virtual students among them course flexibility, internet and technology quality, usefulness and ease of use, and supporting services of the university were more important. Findings of this study can be a proper guide for managers and administrators of virtual education institutes to improve quality of their educational services.
    Keywords: E, Learning, Learner satisfaction, Satisfaction Measurement Instrument
  • Bahram Ranjbarian, Amir Sadeghi*, Mahmud Gholami Karin, Mostafa Lotfi Jalalabadi Page 79
    Nowadays exporting plays an important role for creating a healthy economy. For this purpose, marketing is of utmost importance. This research was initiated with the goal of an investigation the factors affecting the export promotion of automobile parts with emphasis on marketing in Tehran. The research hypotheses were formulated after examining domestic and foreign literature sources of this field and initiative interviews with experts in automobile parts industry. The size of the sample was calculated at 115. Questionnaires were randomly distributed among managers and experts of automobile parts companies which their head office was located in Tehran. In order to test the hypotheses, inferential statistic of one sample t test was used. Besides, Friedman test was used for ranking the hypotheses of research, factors of marketing mix and promotion mix. The findings of this research indicated the inability of automobile parts industry for introducing new products, inability to reduce the price of produced parts and inability to compete on the basis of quality with similar foreign produced parts, non-existence of comparative advantage relating to design of the parts. Focusing on promotion mix can increase exports of automobile parts.
    Keywords: Automobile Parts Industry, Export, Marketing, Marketing Mix
  • Alireza Motameni*, Hadi Moradi, Amin Hemmati, Aryam Ehghaghi Page 95
    The rapid development of communication technologies and high penetration rate of cell phones in the community have introduced this device as the new channel of communication in marketing which allows the companies to access their customers with no limitation of time and distance. The primary purpose of the current study is to determine the mobile phone users’ motivation in using SMS through the theory of usage and enjoyment and their attitudes towards advertising through SMS. Questionnaires were used to collect the data from 402 Tehran citizens. Data analysis was conducted through exploratory factor analysis, regression and subgroup correlation analysis. The results show six motivation factors for using SMS including personal communication, comfort, call, social stewardship, enjoyment and universal expression. The results also indicate the direct effect of social stewardship motivations and ease of use on the attitude towards SMS advertising. According to the research results it can be suggested that organizations should create trust on advertising based on customers’ motivation and their attitudes toward this kind of advertising also the useful content of the advertising should noticed.
    Keywords: Consumer Behavior, Mobile Advertising, Short Messaging Service (SMS), Usage, Enjoyment Theory
  • Mohammad Mahmoudi* Page 117
    The purpose of this study is to investigate the affected factors on customer impulse buying, Impulse buying are unplanned, decided “on the spot”, stem from reaction to a stimulus and involve a cognitive reaction, an emotional reaction, or both. In this study, we present a combination model to justify and explain the behavior of impulse buying. The present research empirically tests a theoretical model of impulse buying by examining the associations between cognitive and affective facet and hedonic shopping, and impulse buying with cognitive and affective facet, hedonic shopping, IBT, product type and price. A total of 329 costumer surveys were collected by cluster random sampling and these were analyzed using partial least squares (PLS). Findings show that normative evaluation, Hedonic motivation, impulse buying tendency, affective facet and product type have most effect on impulse buying behavior. No significant relations were found between cognitive and affective facet with hedonic shopping, also, cognitive facet and product price with impulse buying.
    Keywords: Impulse Buying, Customers, Impulse Buying Tendency, Social Influence
  • Mehran Rezvani*, Amir Mohammad Kolabi Page 137
    Marketing is a communication means between business and customers. Entrepreneurial small and medium size business use innovative approach for implementing marketing in their businesses. So present study aim to conceptualize innovative strategies as feature of entrepreneurial strategies in SME`s marketing implementation. So we use case study as our methodology. Data were collected using semi structure interview with 11 top entrepreneurs in Iran food industry and marketing and entrepreneurship scholars have analyzed by qualitative content analysis. Research findings show that innovation is a continues process which enable entrepreneurs to differentiate their product from competitors and their innovative strategies consist of: flexibility in marketing approach, improvement and recovery of marketing processes, customer focused, innovation in marketing alliance, market focused and differentiation and uniqueness strategy.
    Keywords: Entrepreneurial Strategy, Innovation Strategy, Marketing, Small, Medium Size Enterprise