فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت بازرگانی - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1391)

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکرم هادی زاده مقدم، عباسعلی حاجی کریمی، نسرین جزنی، مرجان فرجیان* صفحه 9
    سازمان ها بخش مهمی از جامعه امروزی به شمار می آیند و با وجود نقش تعیین کننده مدیران در توفیق یا شکست سازمان ها، حساسیت توجه به مسیر پیشرفت شغلی مدیران به عنوان پست های کلیدی سازمان در عرصه رقابتی، انکارناپذیر است. بنابراین موضوع مسیر پیشرفت شغلی مدیران هم به لحاظ حساسیت و اهمیت این جایگاه و هم به واسطه تغییرات سازمان ها در دو دهه اخیر، محور پژوهش حاضر قرار گرفته است. این مقاله سعی دارد با بهره گیری از الگوی هماهنگی ترکیبی یا نقاط مرجع راهبردی، هم راستایی مطلوب بین گونه های عناصر سازمانی نظیر راهبرد، ساختار و فرهنگ را با الگوی مسیر پیشرفت شغلی مدیران ارائه کند. جامعه آماری پژوهش شامل هفت بانک ملی، تجارت، ملت، توسعه صادرات، مسکن، کارآفرین و پاسارگاد است. برای گردآوری داده از پرسشنامه، بررسی اسناد و مدارک و مطالعات اکتشافی استفاده شد. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که الگوی مسیر پیشرفت شغلی مدیران بانک ها غالبا خطی است اما برخی از بانک هایی که تغییرات راهبرد داشته اند با حفظ الگوی سنتی، از الگو های غیرخطی نیز تبعیت می کنند. همچنین راهبرد و ساختار سازمانی نسبت به فرهنگ از هم راستایی بیشتری با الگوی مسیر پیشرفت شغلی برخوردارند.
    کلیدواژگان: مسیر پیشرفت شغلی، راهبرد سازمانی، نقاط مرجع راهبردی، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی
  • سیدحمیدخدادادحسینی*، سیامک محمدزاده صفحه 35
    با پیشرفت و انقلاب اطلاعاتی، مباحث و مفاهیم جدیدی در حوزه بازاریابی به وجود آمد که نیاز به پژوهش و موشکافی عمیق برای یافتن این فرصت ها است. یکی از این حوزه ها، بازاریابی خط مشی های عمومی است؛ به عبارت دیگر یکی از چالش های حوزه خط مشی گذاری در کشورهای مختلف کسب مقبولیت و مشروعیت است. هدف اصلی از این پژوهش موشکافی نقش عوامل بازاریابی خط مشی های عمومی در توسعه مقبولیت و مشروعیت عمومی در ایران است. بنابراین در این پژوهش نخست با انجام مصاحبه های اکتشافی، سازوکارها، مولفه های مرتبط با سازوکارها و ابزارهای بازاریابی خط مشی های عمومی برای پیاده سازی سازوکارها و مولفه ها معین گردید، سپس با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای به بررسی وضعیت هر یک از مولفه ها و ابزارها پرداخته شد. در ادامه با استفاده از آزمون فریدمن، اقدام به اولویت بندی نسبی مولفه های مرتبط با هر یک از سازوکارها و ابزارهای بازاریابی خط مشی های عمومی شد که نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد همه مولفه های اکتشافی و ابزارها به استثنای سینما، دارای میزان اهمیت بالایی هستند.
    کلیدواژگان: بازاریابی، خط مشی عمومی، بازاریابی خط مشی عمومی، پژوهش های ترکیبی
  • عظیم زارعی*، داودفیض، هادی مرادی صفحه 59
    هدف پژوهش حاضر تجزیه مفهوم تصویر ذهنی کشور مبدا و بررسی تاثیر کشور صاحب نام تجاری و کشور تولیدکننده بر شکل گیری ارزش ویژه نام تجاری در محصولات چند ملیتی است. روش پژوهش مورد استفاده پیمایشی و از شاخه همبستگی است که بر مبنای چارچوب مفهومی دو طبقه محصول (گوشی تلفن و رایانه همراه و در هر طبقه دو نام تجاری) و دو کشور (صاحب نام تجاری و تولیدکننده) انتخاب گردید و مورد بررسی قرار گرفت. روابط بین ساختارها برای هر یک از کشورها جداگانه مطرح شد و داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. هر یک از 602 نفر از پاسخ دهندگان ترکیب های مختلف (کشور صاحب نام/کشور تولیدکننده) برای هر یک از دو طبقه، محصول را ارزیابی کردند. فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در لیزرل بررسی شد. نتایج نشان داد که تصویر ذهنی کشور صاحب نام تجاری بر خلاف کشور تولیدکننده بر وفاداری به نام تجاری، کیفیت ادراکی و تداعی/آگاهی تاثیر مستقیم و معنا دار اعمال می نماید. همچنین تاثیر وفاداری و کیفیت ادراکی بر ارزش ویژه نام تجاری نیز تایید شد. علاوه بر تایید تاثیر مستقیم و مثبت تصویر ذهنی کشور صاحب نام تجاری بر ارزش ویژه، نقش واسطه ای وفاداری، کیفیت ادراکی و تداعی/آگاهی در رابطه بین این دو متغیر نیز تایید شد. تولیدکنندگان بایستی بر ایجاد وفاداری به نام تجاری تاکید نمایند. همچنین تاکید خود را بر کشور صاحب نام تجاری متمرکز کنند و توجه مشتریان خود را به این سو سوق دهند.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه نام تجاری، تصویر ذهنی کشور مبدا، کشور صاحب نام تجاری، کشور تولیدکننده، مدل سازی معادل
  • محمدرضاحمیدی زاده، ناصریزدانی*، اکبرعالم تبریز، غلامحسین خورشیدی صفحه 81
    از آن جا که سیستم الکترونیک (اینترنت) نیز قادر به انتقال پیام است و ابزار تبلیغاتی به شمار می آید، برای افزایش اثربخشی و استفاده مطلوب تر از این رسانه که مهم ترین قابلیت برتر آن نسبت به رسانه های سنتی، تعاملی بودن آن است، باید عوامل موثر بر واکنش رفتاری مصرف کننده مرتبط را شناخت تا بهتر بتوان از مزیت های تبلیغات الکترونیک برای تامین نیازهای مصرف کننده بهره برد. بدین منظور، دراین پژوهش، قابلیت های تبلیغات اینترنتی بر پایه 14 محرک محتوایی و ارتباطی بررسی می شوند. این محرک ها ازطریق فرایند هدایت (شناخت، احساس و نگرش) بر واکنش رفتاری مصرف کننده (تصویر وذهنیت، قصد و تمایل، امتحان کردن، خرید ومصرف کردن کالا) اثر گذاشته و «مدل تبلیغات الکترونیک» شرکت فروشگاه های زنجیره ای رفاه را شکل می دهند. آزمون فرضیه ها حاکی از مناسب بودن مدل ساختاری برازش یافته است. به هر حال، شرکت مذکور باید قابلیت های وب سایت خود را از نظر محرک های محتوایی و ارتباطی ارتقاء دهد. در این صورت، تبلیغات اینترنتی شرکت رفاه می تواند اثربخشی مطلوب برای هدایت رفتار مصرف کننده داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدل تبلیغات الکترونیک (اینترنتی)، محرک های تبلیغات الکترونیک، محرک های محتوایی، محرک های ارتباطی، فرایند اثربخشی (هدایت)، واکنش رفتاری مصرف کننده
  • اسدالله کردناییج*، احمدعلی خائف الهی، محمدرضازالی، فرشته رفیعی صفحه 101
    کارآفرینی به عنوان فرآیند شناسایی، ارزیابی و بهره برداری از فرصت ها تعریف می شود. سازمان های کارآفرین همواره از طریق نظرخواهی از مشتریان مستقیم یا با واسطه، در صدد شناسایی و بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه موجود در صنعت پیرامون خود هستند. از این رو تشخیص فرصت کارآفرینانه از مهم ترین حوزه های مطالعاتی در پژوهش های کارآفرینی است. در این پژوهش بر اساس الگوریتم فرصت آنتونی الویک و از طریق نظرخواهی از 216 پزشک و پیراپزشک، در سه حوزه خدمات پذیرش بیمار، بهداشت محیط بیمارستان و حوزه تجهیزات پزشکی، فرصت های کارآفرینانه در بیمارستان دکتر شریعتی شناسایی شده است. بر اساس نتایج حاصله، استفاده از دستگاه های چند وظیفه ای در اولویت اول، ایجاد نظام مکانیزه امحای زباله های بیمارستانی و ایجاد پرونده الکترونیک سلامت به ترتیب در اولویت های دوم و سوم قرار دارند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرصت کارآفرینانه، صنعت بیمارستانی
  • منیژه قره چه، محمدمقدسی*، سیدحمیدرضاعظیمی صفحه 119
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرتعدیل کننده ی جنسیت بر قصد خرید اینترنتی با استفاده از مدل پذیرش نوآوری انجام شده است. بدین منظور پرسشنامه ای به صورت برخط، روی دو تارنمای اینترنتی قرار گرفت. با نرخ پاسخگویی 72 درصد، تعداد 283 نفر از پاسخ دهندگان به طور کامل به سوالات پاسخ دادند. روایی پرسشنامه ها از طریق نظر نخبگان و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ ارزیابی شد. با استفاده از دو مدل جداگانه رگرسیونی و آزمون مقایسه ضرایب β اثر تعدیل کننده جنسیت بر قصد خرید اینترنتی، آزمایش شد. نتایج مدل نشان داد جنسیت در مدل پذیرش نوآوری روی رابطه ی مزیت نسبی درک شده، قابلیت سازگاری، سهولت کاربری، قطعیت نتایج، درجه پدیداری با قصد خرید اینترنتی، اثر تعدیل کننده دارد. این اثر در رابطه با متغیرهای تصویر درک شده و قابلیت اعتماد دیده نشد.
    کلیدواژگان: پذیرش نوآوری، جنسیت، تجارت الکترونیک، قصد خرید اینترنتی
  • حسن قاسمی، زهره دهدشتی شاهرخ، ابوالفضل سیفی* صفحه 143
    گرایش به کالاها و مارک های مرغوب جهانی در کشورهای درحال توسعه یک واقعیت است و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین، محصولات داخلی در کشورهای در حال توسعه، مانند ایران، باید به طور موثر با محصولات وارداتی رقابت کنند. درک عواملی که تصمیم مصرف کنندگان برای خرید را تحت تاثیر قرار می دهد، برای تولیدکنندگان بسیار حیاتی می باشند. یکی از این عوامل، کشورگرایی مصرف کننده است. مصرف کنندگان کشورگرا کسانی هستند که ترجیح می دهند محصولات داخلی را خریداری کنند و خرید محصولات ساخت خارج را یک عمل میهن دوستانه نمی دانند و معتقدند که این کار به اقتصاد داخلی صدمه می زند. روش انجام این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری، همه اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه علامه طباطبایی است. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی، 284 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. پس از جمع آوری پرسشنامه ها و انجام تحلیل های آماری، از قبیل آزمون من ویتنی و رگرسیون خطی چندگانه، مشخص شد که افراد جامعه آماری از کشورگرایی پایینی برخوردارند و متغیرهای جنسیت، تحصیلات، درآمد، آزادی فرهنگی و محافظه کاری بر کشورگرایی مصرف کننده موثرند.
    کلیدواژگان: کشورگرایی مصرف کننده، آزادی فرهنگی، میهن دوستی، محافظه کاری، جمع گرایی
|
  • Akram Hadizadeh Moghadam, Abasali Hajikarimi, Nasrin Jazani, Marjan Farajian* Page 9
    Organizations are an important part of modern society and with a decisive role in the success or failure of the organization's managers, Sensitivity to the career development of managers as key positions in the competitive arena is undeniable. So the issue of managerial career path model both the sensitivity and importance of this place due to the changes in the past two decades has been the basis of this research. This paper try to present optimal alignment between organizational elements such as strategy, structure and culture with managerial career path model based on strategic reference points model. Data was collected by questionnaire and documents from 7 bank in Iran. Findings show that the managerial career path model in banking sector are linear but some of them changing their strategies are unlinear by keeping traditional model. Also, Strategy and organizational structure have greater alignment with managerial career path model than culture.
    Keywords: Career Path, Organizational Strategy, Strategic Reference Points, Organizational Structure, Organizational Culture
  • Seyed Hamid Khodadad Hoseini *, Siamak Mohammadzadeh Page 35
    With Information Revolution progress, new issues and contexts are appeared in marketing that need deep researches for emerged opportunities. One of these areas is public policy marketing. On the other hand one of the policy making area challenges in different countries is to reach public acceptance and legitimation. The main purpose of this paper is to investigate the role of public policy marketing factors in public acceptance and legitimation development in Iran. Therefore, this research initially by exploration interviews, mechanisms, components associated with the mechanisms and tools of public policies marketing to implementing the mechanisms and components determined and therefore use of techniques inferential (one sample T test) to survey status each of the components and tools. Using the Friedman Test, to prioritize the public policies marketing Components associated with the mechanisms and public policies marketing tools. The results of this study indicate that all of the exploration components and tools only cinema, is higher than average.
    Keywords: Marketing, Public Policy, Public Policy Marketing, Mixed Method
  • Azim Zarei *, Davood Feiz, Hadi Moradi Page 59
    The purpose of present research is to decompose the concept of country of origin image and exploring of country of branding and country of manufacture effect on brand equity formation in multi-national products. The research methodology is of survey type, using correlational method. According conceptual framework two product categories (Laptop and Mobile phone and two brand in each category) and two countries (country of branding and country of manufacture) were selected as the cases. Relationship between construct for each country are hypothesized and data are collected by questionnaire. Each of 602 respondents evaluated different combination (country of branding and country of manufacture) for each two product categories. Research hypotheses are tested using structural equation modeling in LISREL. Result show that unlike country of manufacture, country of branding have direct and significant influence on brand loyalty, perceived quality and brand association/ awareness. Also brand loyalty and perceived quality effect on overall brand equity approved. Expect brand country direct and positive influence on overall brand equity, mediating role of brand loyalty, perceived quality and brand association/awareness between them were supported. Manufactures should emphasize on brand loyalty. Also they should concentrate on brand country and guide their consumers to that.
    Keywords: Brand equity, Country of Origin Image, Country of Branding, Country of Manufacture, Structural Equation Modeling
  • Mohammad Reza Hamidizadeh, Nasser Yazdani*, Akbar Alam Tabriz, Gholam Hosein Khorshidi Page 81
    The electronic system (internet) which transmit the messages, can consider as an effective advertising network, and is able to upgrade its functions and usage by superior roles with compatible classic tools. There is many influencing factors on consumer’s behavioral response that should be identified in order to use this media desirably, effectively, and utilize the e-advertising advantages to satisfy consumers’needs. In this paper, capabilities of internet advertising examined in a model with 14 content and communicate motives via a leading process (cognition, affection, and attitude) on consumer’s behavioral response (image and mentality, intention and desire, testing, purchasing and consuming) as “an e-advertising model” in Tehran Refah Chain Stores. Research results show a suitability of the fitted structural model. The Refah Chain Stores should improve its website’s capability in content and communicate motives. Thus, the Refah's internet advertisings could be suitable to have a desirable effectiveness in order to lead the consumer behaviors.
    Keywords: E, advertising (internet) Model, E, advertising Motives, Content Motives, Communicating Motives, Effectiveness Process, Consumer's Behavioral Response
  • Asadollah Kordnaeij *, Ahmad Ali Khaef Elahi, Mohammad Reza Zali, Fereshteh Rafiei Page 101
    Entrepreneurship is defined as the process of the entrepreneurial organizations. Always, entrepreneurial organizations directly or indirectly through taking consideration from customers, identify and utilize the entrepreneurial opportunities in their industry. Hence, identifying the entrepreneurial opportunity is one of the most important study areas in entrepreneurial researches.In this research, according to Antony Ulwick's opportunity algorithm and through taking consideration from 216 doctor and Paramedical in three areas, patient reception services, hospital environment hygiene and medical equipment, entrepreneurial opportunities in Shariaty hospital are identified. According to result, in priority, use of multi task machine is first and mechanized system of disposition and provision of electronic health file are second and third in sequential.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Opportunity, Hospital Industry
  • Manijeh Gharache, Mohammad Moghadasi *, Seyed Hamidreza Azimi Page 119
    This study purpose to investigate the moderate effect of gender on e-commerce adoption base on innovation diffusion model. For this purpose we designed online questionnaire attached the link on two websites. 283 participants out of 393 made 72 percent of respond rate. Questionnaire validity was verified through prior scales available in literature reviews, and content analysis opinion of intelligence and practitioners in e-commerce. Also reliability of scales was tested by cronbach’s alpha. By applying two separated regression models and using t-test for differences in standardized path coefficient (betas) across two groups, we concluded gender has moderating effect on relationships between perceived relative advantages, perceived compatibility, perceived ease of use, result demonstrability, visibility and use intension while regarding to perceived image and trustworthiness this effect is not supported.
    Keywords: Innovation Diffusion, Gender, E, Commerce, Internet Purchasing Intenti0n
  • Hasan Ghasemi, Zohreh Dehdashti Shahrokh, Abolfazl Seifi* Page 143
    In developing countries going toward products and brands of world class quality is a fact and Iran is not an exception. Therefore, domestic products in developing countries like Iran should be able to compete effectively with imported products. It is crucial for manufacturers to understand the factors affecting consumer's purchase intention. One of these factors is consumer ethnocentrism. Ethnocentric consumers are those who prefer to purchase the products of their own countries. They do not consider purchasing imported products as a patriotic act and believe that it destroys the domestic economy. This paper aims to investigate consumer ethnocentrism and factors influencing that. The methodology used is descriptive survey. The statistical population consists of all the academics and personnel of Allameh Tabataba’i University. The sampling method used was relative stratified, in which 284 people were chosen as the sample. After collecting the questionnaires and doing statistical analysis such as Mann-Whitney Test and Multi-Variable Linear Regression, it was concluded that the statistical population had lower ethnocentrism and the some variables including gender, education, income, cultural openness and conservatism had an effect on consumer ethnocentrism.
    Keywords: Consumer Ethnocentrism, Cultural Openness, Patriotism, Conservatism, Collectivism