فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت بازرگانی - سال هفدهم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سپیده نصیری، مسعود کیماسی *، نگار سماک نژاد، طهمورث حسنقلی پور صفحات 13-29
    با توجه به اهمیت تاثیرگذاری چهره انسانی در تبلیغات به عنوان رایج ترین ابزار ارتباطی کارا، سنجش اثربخشی آن از اساسی ترین و چالشی ترین موضوعهای بازاریابی است که می تواند از راه های متفاوتی ارزیابی شود. به طور ایده آل لازم است اثربخشی تبلیغات در بازارها از منظر فرایند ارتباطاتی با بهره مندی از مزایای مکمل رویکردهای ارتباطی (خودگزارشی توسط مخاطب) و مشاهده ای ارزیابی و تحلیل گردد؛ بر همین اساس این در پژوهش با استفاده از رویکردهای ارتباطی و مشاهده ای، تاثیر استفاده از چهره انسانی بر اثربخشی تبلیغات بررسی شده است. پژوهش در بازه زمانی شش ماهه در با حضور » دانشگاه شهید بهشتی « مکان آزمایشگاه ردیاب چشمی پژوهشکده علوم شناختی دانشجویان انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از چهره انسانی در تبلیغ بر جلب توجه بصری مخاطبان به ویژگی های تصویری و متنی تبلیغ تاثیرگذار است؛ به نحوی که چهره انسانی به جلب توجه بیشتر مخاطب به تبلیغ و به خصوص بخش تصویری تبلیغ منجر می شود.
    کلیدواژگان: اثربخشی تبلیغات، ردیابی چشمی، رویکرد ارتباطی، رویکرد مشاهده ای، منبع انسانی پیام تبلیغ
  • سیدمحمود حسینی، بهمن حاجی پور، منیژه قره چه، هوشنگ نظامی وند چگینی* صفحات 31-49
  • سید حمیدخداداد حسینی*، اسماعیل شاه طهماسبی صفحات 51-66
    هدف پژوهش حاضر تحلیل تاثیر شبکه های کسب وکار بر مزیت رقابتی پایدار با توجه به متغیرهای میانجی و تعدیل گر در شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری کشور است. برای این منظور از روش پژوهش توصیفی همبستگی و ابزار پرسشنامه استفاده شد. با توجه به استفاده از سازه های سازنده و انعکاسی در پرسشنامه پژوهش، برای بررسی پایایی و روایی در سطح معرف و سازه روش های مختلفی استفاده شد. تعداد نمونه آماری بر اساس روش جامعه نامحدود کوکران، 364 مورد تعیین و با روش نمونه گیری چندسطحی پرسشنامه ها توزیع شد. نتایج نشان دهنده تاثیر بالای نوآوری سازمانی و شبکه های کسب وکار بر مزیت رقابتی پایدار است؛ همچنین بررسی ارقام میانگین نشان از ضعف در شبکه های کسب وکار نسبت به دیگر متغیرهای پژوهش دارد. پیشنهاد اصلی پژوهش، توجه و توسعه شبکه های مدیریتی و سازمانی این شرکت ها و همچنین برنامه ریزی در شاخص های شکل دهنده بازارگرایی و نوآوری سازمانی است.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی پایدار، شبکه های کسب و کار، پویایی محیطی، پارک علم و فناوری
  • محسن نظری*، حسین دستار صفحات 67-81
    » تصویر قیمتی فروشگاهی « برداشت ذهنی خریداران در ارتباط با قیمت کلی فروشگاه به عنوان شناخته می شود. تصویر قیمتی یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر قضاوت فروشگاه توسط خریداران است و تمایل آن ها به خرید را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر، ارائه الگوی مفهومی تصویر قیمتی فروشگاهی در ایران است. بدین منظور ضمن استفاده از نتایج تحلیل فراترکیب پژوهش قبلی پژوهشگران، به منظور شناسایی عوامل موقعیتی و بومی از تحلیل تم استفاده شد. خروجی تحلیل تم شامل 21 کد و 9 تم جدید بود. پس از شناسایی عوامل اثرگذار موقعیتی و بومی و تلفیق این نتایج با نتایج تحلیل فراترکیب، درنهایت الگوی اولیه پژوهش در سطح مقوله ها و با گسترش در سطح تم ها ترسیم شد و به منظور تایید الگوی پژوهش و اطمینان از برازش و پایداری الگو، تحلیل عاملی تاییدی مرحله دوم با استفاده از نرم افزار آموس (AMOS) صورت گرفت؛ بدین منظور پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته با 41 گویه مطابق با تعداد تم های نهایی تدوین و اطلاعات مربوط به 300 نفر از خریداران فروشگاه های خرده فروشی بزرگ و زنجیره ای شهر شیراز جمع آوری و تحلیل شد. نتایج حاصل از اجرای تحلیل عاملی مرتبه دوم، الگوی نهایی پژوهش را تایید کرد.
    کلیدواژگان: تصویر قیمتی فروشگاهی، تحلیل تم، قیمت گذاری، ایران
  • سعید جلالیان، کامبیز حیدرزاده*، محسن خون سیاوش صفحات 83-100
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی اثر قیمت مرجع بیرونی (غیرقابلباور/ قابلباور )بر شک و تردید نسبت به معامله، ارزش درکشده از معامله، نگرش نسبت به معامله و تمایل به خرید است، در شرایطی که نوع طبقه محصول( کارکردگرا/ لذت گرا)، محدودیت زمانی در خرید و وضعیت تاهل خریدار تاثیر تعدیل کنندگی ایجاد می کند. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش، شبه آزمایشی از نوع طرح های عاملی 2 * 2 * 2 است. جامعه آماری پژوهش خریداران از مراکز خرید تهران هستند. جمع آوری داده ها به صورت حضوری و از طریق پرسشنامه استاندارد با سوالات بسته انجام شد. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس دوسویه با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس نسخه 18 انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از استراتژی قیمت مرجع بیرونی متناسب با نوع طبقه محصول از لحاظ کارکردگرا/ لذتگرا، وضعیت تاهل خریداران و محدودیت زمانی در خرید تاثیر مستقیمی بر فرآیند تصمیم گیری خریداران می گذارد. این مطالعه برای نخستین بار در کشور با توجه به تورم بالای 10 درصد انجام شده است. ازآنجاکه تمایز از طریق توسعه یا عمق آمیخته محصول یا استراتژی رهبری هزینه، راهکار پایداری برای رقابت نیست، تاکتیک های قیمت گذاری روان شناختی، یک ابزار مناسب برای رشد سودآوری محسوب می شود.
    کلیدواژگان: قیمت مرجع بیرونی، اقتصاد رفتاری، محدودیت زمانی خرید، نوع طبقه محصول، طرح های عاملی
  • هاجر معیری فرد*، سید مهدی جلالی، صمد کریم زاده صفحات 101-119
  • فهیمه سادات سعادت یار*، زهرا وظیفه، نورمحمد یعقوبی، سید علیقلی روشن صفحات 121-143
    مطابق با مبانی نظری استراتژی خوشه، فرایند توسعه و بهبود خوشه های صنعتی وابسته به مطالعات شناختی کامل پیش از اجرای خوشه است که به شناسایی و رفع مشکلات و تسهیل محدودیت هایی که مانع از تحقق بهره وری در خوشه می گردد، منجر می شود. مطالعه حاضر به دنبال شناسایی موانع و محدودیت های پیش روی اجرای موفق خوشه صنعت فرش استان سیستان و بلوچستان با استفاده از رویکرد پدیدارنگاری است. بررسی و تحلیل داده ها به دو طبقه بندی توصیفی منتج شد که نشان می دهد از نظر ذینفعان، مشکلات ساختاری و رفتاری اجتماعی در سطح خوشه، فعالیت های خوشه را برای تحقق دستاوردهای مناسب دچار مشکل ساخته است؛ ضمن اینکه محدودیت های زمینه ای در سطح استان نیز در اجرای موفق خوشه، دشواری هایی برای صنعت مربوطه در استان و همچنین خوشه فراهم کرده است. مطالعه حاضر جزو معدود مطالعاتی است که خوشه صنعتی را با درنظرگرفتن ویژگی های بافتی و منطقه ای که خوشه در آن قرار دارد در نظر می گیرد و مشکلات موجود در اکوسیستم منطقه را به لحاظ معیشتی، اجتماعی و فرهنگی مذهبی به عنوان محدودیت هایی که به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم بر عملکرد خوشه تاثیرگذار است، برمی شمارد؛ ضمن آنکه خطاهای مربوط به بعد راهبردی پیش از اجرای خوشه و ضمن اجرای آن را به همراه توجه به بعد اجتماعی و ارتباطی درون خوشه شناسایی کرده است.
    کلیدواژگان: موانع و محدودیت ها، خوشه صنعتی، صنعت فرش، استان سیستان و بلوچستان، پدیدارنگاری