فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 30 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین صادقی، مجید اسلامی اندارگلی* صفحات 1-32
    از آن جا که بررسی ابعاد اقتصادی انتشار گازهای گلخانه ای و آثار زیست محیطی آن، به ویژه در شرایط کنونی که حجم گازهای گلخانه ای با روند صعودی در حال افزایش است، اهمیت فراوانی دارد، لذا در این مطالعه ارتباط میان انتشار دی اکسید کربن، مصرف انرژی فسیلی و رشد اقتصادی با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) برای کشورهای بزرگ تولیدکننده ی عضو پیوست الف و ب پیمان کیوتو طی سال های 1990 تا 2007، برآورد و به منظور آزمون ارتباط کوتاه مدت و بلندمدت میان متغیرها از آزمون علیت گرنجری استفاده شده است. برآورد بلندمدت مدل بیان می دارد که ارتباط معنادار و مثبتی میان مصرف انرژی و انتشار 2CO و یک ارتباط غیر خطی میان انتشار این گاز و تولید ناخالص سرانه، با فرضیه ی منحنی زیست محیطی کوزنتس، وجود دارد. با این وجود، آماره ی بلندمدت این آزمون بیانگر این واقعیت است که علیت مستقیمی میان تمامی متغیرها وجود نداشته است، به عبارت دیگر، نتایج این آزمون، وجود علیت گرنجری یک طرفه ای میان مصرف انرژی فسیلی و انتشار 2CO به رشد اقتصادی در بلندمدت را نشان می دهد. هم چنین، نتایج آزمون علیت کوتاه مدت، بیانگر وجود علیت گرنجری یک طرفه ای از انتشار 2CO به مصرف انرژی فسیلی است.
    کلیدواژگان: پیمان کیوتو، انتشار گاز دی اکسید کربن، مصرف انرژی، رشد اقتصادی، منحنی کوزنتس، حداقل مربعات معمولی پویا
  • غلامعلی شرزه ای، هه ژار ابراهیم زادگان* صفحات 33-61
    افزایش کارایی انرژی به عنوان یکی از جنبه های پیشرفت تکنولوژی، از ابزارهای اصلی برای کاهش مصرف انرژی و کاهش انتشار گاز دی اکسیدکربن به شمار می رود. افزایش کارایی انرژی سبب کاهش قیمت انرژی و خدمات انرژی می شود و در نتیجه درآمد واقعی مصرف کنندگان افزایش خواهد یافت. تقاضای انرژی و خدمات انرژی با کاهش قیمت آن ها افزایش می یابد و بنابراین مصرف انرژی افزایش بالا می رود. هم چنین افزایش درآمد واقعی موجب افزایش مصرف سایر کالاها می شود و این نیز به نوبه ی خود مصرف انرژی را افزایش می دهد. به طور خلاصه، کاهش قیمت انرژی، کاهش قیمت خدمات انرژی و افزایش درآمد واقعی سبب می شوند که انرژی اندوزی واقعی کم تر از انرژی اندوزی بالقوه باشد. این امر در متون اقتصادی با عنوان «اثربازگشت» شناخته شده است. هدف اصلی این مقاله برآورد «اثر بازگشت» با بررسی اثر افزایش کارایی انرژی بر مصرف خانوارهای ایرانی و انتشار دی اکسیدکربن می باشد. فرض می شود پیشرفت تکنولوژی برون زا است. در سه سناریوی مختلف با استفاده از شبیه سازی افزایش کارایی انرژی و تابع تقاضای تقریبا ایده آل، اثر افزایش کارایی انرژی بر مصرف خانوارها و انتشار دی اکسیدکربن بررسی می-شود. نتایج نشان می دهند در همه ی سناریوها افزایش کارایی انرژی سبب افزایش مصرف برخی از کالاها و کاهش مصرف بقیه ی کالاها شده است. اثر بازگشت برآورد شده تقریبا 98 درصد می باشد و بیانگر آن است که افزایش کارایی انرژی، به مقدار بسیار جزئی مصرف انرژی و انتشار دی اکسیدکربن را کاهش می دهد. هم چنین در نرخ های بالاتر افزایش کارایی انرژی، اثر بازگشت کوچک تر است و نشان می دهد در نرخ های بالاتر، افزایش کارایی انرژی به منظور کاهش مصرف انرژی و انتشار دی اکسیدکربن کارا تر است.
    کلیدواژگان: اثر بازگشت، افزایش کارایی انرژی، تابع تقاضای تقریبا ایده آل، پیشرفت تکنولوژی، انتشار دی اکسیدکربن
  • محمد ناصر شرافت، رسام مشرفی* صفحات 63-95
    زمین شناس آمریکایی هوبرت در سال 1956 برای اولین بار یک تابع لجستیک را برای برآورد دوره ی عمر تولید نفت ایالات متحده معرفی کرده است که با عنوان تئوری نقطه ی اوج هوبرت در ادبیات اقتصاد انرژی شناخته می شود. در این تحقیق شرایط مخازن گازی مستقل کشور با کمک روش شناسی پویای سیستمی و در فضای نرم افزار Ithink، در قالب تئوری هوبرت شبیه سازی می شود. این مخازن که مخازنی مستقل از میادین نفت هستند، حدود 70 درصد از منابع گازی کشور را تشکیل می دهند، به همین دلیل تحلیل وضعیت آن ها در شناسایی تصویر آینده ی عرضه ی گاز کشور مهم است. نتایج شبیه سازی مدل پویای تحقیق نشان می دهد که زمان بروز نقطه ی اوج به مواردی از قبیل وضعیت اکتشافات و نشت از مخازن، نرخ برداشت و پارامتر سرمایه گذاری و کیفیت مخازن وابسته است و در سناریوهای شبیه سازی شده در این تحقیق، در دامنه ای بین سال 1409 تا 1430 هجری شمسی متغیر می باشد. شبیه سازی پایه با فرض ادامه ی شرایط موجود، نقطه ی اوج برداشت را 1412 با حداکثر تولید 2350 میلیون مترمکعب در روز نشان می دهد که سقف قابل برداشت است. نتایج شبیه سازی، به طور خاص اهمیت محافظت از مخازن گاز و هم چنین تاثیر گذاری الگوی برداشت در زمان رسیدن به نقطه ی اوج را آشکار می کند.
    کلیدواژگان: مخازن گاز، عرضه ی انرژی، پویای سیستمی، شبیه سازی، نظریه ی نقطه ی اوج هوبرت، منابع پایان پذیر
  • فرهاد خدادادکاشی، سیاوش جانی* صفحات 97-124
    با افزایش قیمت نسبی انرژی، انتظار بر کاهش میزان استفاده از آن و جایگزین کردن سایر نهادها با نهاده ی مذکور می باشد که در انجام این فرآیند میزان جایگزینی بین نهاده ها و سرعت جایگزینی دارای اهمیت خواهد بود. برای این منظور تابع تولید کشش جانشینی ثابت دو مرحله ای پویا برای کارگاه های بزرگ صنعتی (بیش از ده کارکن) با استفاده از مشاهدات دوره ی (1386-1346) برآورد شده است. این برآوردها نشان می دهد که سرمایه و انرژی رابطه ی مکملی و نیروی کار رابطه ی جانشینی با هر دو عامل تولید (سرمایه و انرژی) دارد هم چنین سرعت جایگزینی نیروی کار به انرژی (54%) نسبت به سرعت جایگزینی نیروی کار به سرمایه (42%) بالاست.
    از سویی بررسی عوامل تعیین کننده ی تقاضای انرژی (قیمت انرژی و تولید) در دوره ی قبل و پس از افزایش قیمت واقعی حامل های انرژی، حاکی از کم رنگ شدن نقش تولید و پر رنگ شدن نقش قیمت در توضیح تغییرات میزان مصرف انرژی در دوره ی افزایش قیمت انرژی است، لذا افزایش قیمت انرژی در بلندمدت با بالا بردن کشش قیمتی و جایگزینی، سبب انعطاف بیش تر تولید کنندگان در جایگزینی عوامل (نیروی کار به انرژی) شده و اشتغال را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تابع تولید کشش جانشینی ثابت دو مرحله ای، جایگزینی عوامل تولید، سرعت تعدیل، اصلاح الگوی مصرف، مصرف انرژی، اشتغال
  • حمید آماده، علی رضایی* صفحات 125-154
    با افزایش نگرانی ها در رابطه با کیفیت محیط زیست، لحاظ کردن آثار منفی ناشی از فعالیت های اقتصادی در ارزیابی کارایی و بهره وری بنگاه ها در سطوح خرد و کلان و صنایع انرژی بر و آلاینده ضروری به نظر می رسد. در این مقاله با استفاده از مدل ستانده ی مطلوب و نامطلوب تفکیک ناپذیر، کارایی زیست محیطی شرکت های برق منطقه ای کشور اندازه گیری شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که در بین شرکت های برق منطقه ای، شرکت برق منطقه ای آذربایجان و خراسان، هم از نظر کارایی معمولی و هم از نظر کارایی زیست محیطی عملکرد ضعیفی دارند. هم چنین شرکت منطقه ای خوزستان برخلاف کارایی معمولی بالا، از کارایی زیست محیطی اندکی برخوردار می باشد. شرکت برق منطقه ای گیلان دارای کارایی معمولی و زیست محیطی واحد می باشد. هم چنین نتیجه ی آزمون کروسکال والیس نشان می دهد که لحاظ کردن میزان انتشار دی اکسید کربن به عنوان ستانده ی نامطلوب اثر معناداری بر امتیاز کارایی شرکت ها دارد.
    کلیدواژگان: کارایی زیست محیطی، ستانده ی نامطلوب، مدل ستانده ی مطلوب و نامطلوب تفکیک ناپذیر، شرکت برق منطقه ای
  • حمید ابریشمی، سید غلامحسین حسنتاش، قهرمان عبدلی، سیاوش صمیمی* صفحات 155-179
    در پی افزایش قیمت نفت در دهه ی هفتاد میلادی، توجه به کارایی مصرف سوخت در جهان افزایش یافته است. اما در این بین کشورهای صادر کننده ی نفت از جمله ایران، با توجه به منابع بزرگ انرژی خود کم تر به این موضوع پرداخته اند. سالانه میلیون ها بشکه معادل نفت خام در بخش های مختلف کشور، انرژی مصرف می شود و این در حالی است که ساختار فرسوده ی تولید کشور سبب شده است تا شدت مصرف انرژی در ایران بسیار بیش تر از استانداردهای جهانی باشد. در این پژوهش وضعیت مصرف انرژی در صنعت مرغ داری به طور خاص مورد بررسی قرار گرفته، و با قیمت های منحرف شده ی موجود حامل های انرژی و تفاوت قیمت-های داخلی و منطقه ای و هم چنین با استفاده از دو مفهوم نوظهور شرکت های خدمات انرژی و مکانیزم توسعه ی پاک، تلاش شده است تا راه حل عملی و اقتصادی برای کاهش شدت مصرف انرژی درصنعت مرغ داری کشور از طریق نوسازی این صنعت در جهت بهینه سازی مصرف سوخت یافت شود. در این مقاله نشان داده می شود که نوسازی صنعت مرغ داری در ایران نمونه ای است که از لحاظ فنی امکان پذیر بوده و از لحاظ مالی توجیه پذیر است و از محل صرفه جویی قابل حصول در مصرف سوخت، تامین مالی می شود و تعریف آن در قالب یک طرح توسعه ی پاک نیز بر جذابیت اقتصادی اجرای آن می افزاید.
    کلیدواژگان: توجیه پذیری اقتصادی، شرکت های خدمات انرژی، توسعه ی پاک، صرفه جویی انرژی
  • علیرضا شکیبایی، مجید احمدلو* صفحات 181-203
    یکی از عوامل بسیار مهمی که به دلیل اهمیت بسیار زیاد آن به تدریج وارد توابع تولید شده، عامل انرژی است. این مقاله به بررسی رابطه ی بین مصرف حامل های انرژی و رشد زیربخش های اقتصادی در ایران برای دوره ی زمانی 1386-1346 می پردازد که در آن از روش تحقیق توصیفی استفاده می شود. برای این منظور، تکنیک هم انباشتگی و مدل تصحیح خطای برداری مورد استفاده قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد که یک رابطه ی بلند مدت یک طرفه از مصرف برق بخش های صنعت و کشاورزی، به ترتیب به رشد ارزش افزوده ی بخش های صنعت و کشاورزی و هم چنین یک رابطه با استفاده از آزمون هم زمان از مصرف برق، نیروی کار و سرمایه ی بخش های کشاورزی و صنعت به رشد ارزش افزوده ی این بخش ها وجود دارد. به علاوه یک رابطه ی بلندمدت یک طرفه از مصرف گاز بخش صنعت به رشد ارزش افزوده ی این بخش و نیز یک رابطه با استفاده از آزمون هم زمان از ارزش-افزوده، نیروی کار و سرمایه ی بخش خدمات به مصرف فرآورده های نفتی این بخش موجود است.
    کلیدواژگان: رشد زیربخش های اقتصادی، مصرف حامل های انرژی، روش تصحیح خطای برداری
  • علی ارشدی* صفحات 205-220
    در این مقاله، به مدل سازی نوسانات قیمت نفت ایران از طریق مدل های واریانس ناهمسان شرطی GARCH در فاصله ی زمانی ژانویه ی 1983 تا دسامبر 2010، اقدام و با استفاده از واریانس شرطی محاسبه شده ی حاصل از یک معادله ی میانگین MA(1)، شاخصی برای اندازه گیری نااطمینانی نسبت به نوسانات قیمت نفت برآورد شده است. براساس نتایج حاصل شده، تمامی مدل های به کارگرفته شده در این پژوهش وجود یک ساختار واریانس شرطی برای سری زمانی قیمت نفت ایران را مورد تایید قرار می دهند، هم چنین مدل هایی نظیر TARCH و EGARCH، به منظور استخراج اثر اهرمی به کار گرفته شده است که در نهایت در مدل (1و1و1) TARCH و مدل EGARCH را مورد تایید قرار می دهد. از سوی دیگر نتایج آزمون های ضرایب GARCH گویای آن است که واریانس شرطی در بلندمدت به میانگین خود بازگشت می کند. این مساله می تواند کاربرد مدل های به کارگرفته شده در این پژوهش را در بلندمدت توجیه کند. هم چنین شاخص نااطمینانی استخراج شده بیانگرآن است که حداکثر میزان تغییر در متغیر تغییرات قیمت نفت (dloilp) نسبت به فصل مشابه معادل 8 درصداست و دامنه ی تغییرات متغیر مذکور در هنگام بررسی دو فصل متوالی بین 1 الی 8 درصد قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، قیمت نفت، نااطمینانی، واریانس ناهمسان شرطی
|
  • Hosein Sadeghi, Majid Eslami Andargoly * Pages 1-32
    Given the importance of looking into economic aspects of greenhouse gas emissions and their environmental effects in the current context of rising volume of greenhouse gas emissions, this study estimates the relationship between carbon dioxide emissions, electricity consumption and economic growth through use of Dynamic Ordinary Least Square(DOLS) method for major emitting countries, included in the Annex (I and II) lists of the Kyoto Protocol during the period between 1990 and 2007. We use the Granger causality test to assess the short and long-term relationship between relevant variables. Estimated long-term values of the model confirm a positive and significant relationship between fossil energy consumption and CO2 emissions and a non-linear relationship between CO2 emissions and GDP per capita, as per the Environmental Kuznets Curve hypothesis. However, long-term values of test statistics do not confirm relations of causality amongst all the variables. The results rather confirm a unidirectional Granger causality between electricity consumption and CO2 emissions and economic growth in the long run. The results also point to the existence of a unidirectional Granger causality between CO2 emissions and electricity consumption in the short-term.
    Keywords: Kyoto protocol, carbon dioxide emissions, energy consumption, economic growth, Environmental Kuznets Curve, Panel Dynamic Ordinary Least Square
  • G.A. Sharzehi, Hazhar Ebrahimzadegan * Pages 33-61
    Increasing energy efficiency is considered as one of the major instruments for reducing energy use and carbon dioxide emissions. Increasing energy efficiency reduces the cost of energy, and energy services, thus increasing the real income of consumers. The demand of energy and energy services will increase as their prices decrease, hence increasing energy usage. Moreover, increase of real incomes will increase the consumption of other goods. This in turn will further increase energy use. In short, the reduction in the prices of energy and energy services and the increase of real income will lead to lower actual energy saving than the expected energy saving. This phenomenon is known as the “rebound effect” in economic literature. The main purpose of this paper is to estimate the “rebound effect” when assessing impact of increasing energy efficiency on Iranian household consumption and CO_2 emission. We assume technological progress to be an exogenous factor. Simulating increased energy efficiency under three different scenarios, we investigate the effect of increasing energy efficiency on household consumption and CO_2 emission. In all scenarios, increased energy efficiency causes an increase in the consumption of some goods and a reduction in consumption of other goods. The estimated rebound effect is about 98 percent and this suggests that increasing energy efficiency only reduces energy use and CO_2 emission slightly. The results also indicate that the greater the increase in energy efficiency the lower is the rebound effect. It is thus clear that if we are to achieve a noticeable reduction in energy use and CO_2 emission, energy efficiency has to be increased in a marked manner.
    Keywords: rebound effect, increasing energy efficiency, almost ideal demand system, technological progress, CO, 2 emission
  • Mohammad Naser Sherafat Jahromi, Rassam Moshrefi * Pages 63-95
    The American geophysicist M. King Hubbert introduced a logistic equation to estimate the peak and lifetime production for oil of United States in 1956, which became known as the Hubbert peak theory. In this research, by applying system dynamics approach, based on the hubbert theory, we simulate Iran's independent gas reservoirs using the Ithink software. These reservoirs which are independent from oil fields account for 70% of Iran's total gas resources. Therefore analyzing their conditions is important in assessing Iran's future gas supply condition. Our simulation results indicate that depending on factors such as levels of exploration, reservoir leakage, extraction rate and investment, peak production will be reached between Iranian years 1409 and 1430. The base run simulation, which assumes continuation of current trends on above noted parameters produces a peak production level of 2350 million cubic metres of gas in 1412. The simulation exercise indicates the importance of reservoir preservation and extraction patterns on time needed to reach peak production.
    Keywords: Gas Reservoirs, Energy Supply, System Dynamics, Simulation, Hubbert Peak Theory, Exhaustible Recourses
  • Farhad Khodadadkashy, Siavash Jani * Pages 97-124
    We expect energy use to decrease with any increase in its relative price through substitution of other goods for energy. In this process we attach importance to the extent and speed of substitution. In this study we estimate a dynamic and two level (nested) CES production function for manufacturing establishments with ten workers and more on the basis of observations for the period 1346-1386 (1967-2007). The results indicate that, capital and energy have a complementary relationship while labor has a substituting relationship with both capital and energy.The speed of labor substitution to energy (54%) is higher than it is with respect to capital (42%).On the other hand, studying the energy demand determints (energy price and production) in the period before and after the real price increase of various forms of energy, indicates increasing importance of price and reduced influence of production on demand for energy after energy prices were liberalized. We can thus conclude that the increase in energy prices is associated with increasing price and substitution elasticity in the long run, hence leading producers to be more flexible in substituting labor for energy, as a result increasing employment
    Keywords: Two Level CES Production Function, Substitution of Production Factors, Speed of Adjustment, Consumption Pattern Improvement, Energy Consumption, Employment
  • Hamid Amadeh, Ali Rezaei * Pages 125-154
    Given increased concerns about declining quality of the environment, there is need for consideration of negative impacts of economic activities, when assessing the efficiency and productivity of firms at the individual and macro levels and energy intensive and polluting industries. In this paper we measure the environmental efficiency of Iranian Electric utilities using the non-separable desirable and non-desirable output model. Empirical results indicate that the Azerbaijan and Khorasan Electric utility companies have low performance in terms of both Environmental and traditional efficiency. Although Khuzestan electric utility has high traditional Efficiency, its Environmental Efficiency is low. The results further demonstrate that Gilan has full environmental and traditional efficiency. The Kurskal-wallis test indicates that taking into account co2 Emission as an undesirable output has a significant effect on the efficiency score of all Iranian electric utilities.
    Keywords: Environmental Economics, Undesirable output, Non, separable desirable, non, desirable output model, Regional electric utility
  • Hamid Abrishami, Gholam Hossein Hasantash, Ghahraman Abdoli, Siavash Samimi * Pages 155-179
    While globally there has been a lot of attention paid to increasing energy efficiency following the oil price shock of the 1970’s, oil exporting countries like Iran, benefitting from access to rich energy resources, have not yet done much in this regard. As a result Iran wastes millions of barrels of oil annually due to high energy intensity linked to use of old production structures.This research studies specifically the use of energy in the poultry industry. The study seeks to find a practical solution for the high energy intensity in the Iranian poultry industry through energy conservation to renovate the poultry industry, taking into account suboptimal domestic energy prices and the huge difference between domestic, regional and international energy prices. The study makes use of the two emerging concepts of Energy Service Companies (ESCOs) and Clean Development Mechanism (CDM). The study concludes that renovation of the poultry industry is technically and financially feasible and can pay for itself from savings in energy use. Devising the proposal for funding as a CDM project renders it even more attractive.
    Keywords: Economic Feasibility, Energy Service Company, Clean Development Mechanism, Energy Conservation
  • Alireza Shakibaei, Majid Ahmadlu Pages 181-203
    Energy has become an important factor in the production function. This paper investigates the relationship between energy consumption and growth in different economic sectors in Iran for the period 1346 to 1386. The study uses co-integration techniques and the vector error correction model. The results confirm a long-run unidirectional causality from electricity consumption to growth in industrial and agricultural value added. There is also a long-run unidirectional causality from gas consumption to increases in value added in industry. In addition, there is unidirectional causality from consumption of oil products to increases in value added of services.
    Keywords: Consumption of Energy Sources, Growth of Economic Sectors, Vector Error Correction Model
  • Ali Arshadi* Pages 205-220
    This article attempts to model oil price volatility through use of conditional variance models (GARCH) in the time interval between January 1983 and December 2010. We present an index to measure the uncertainty, using calculated conditional variance parameters. Based on the results obtained, all models used in this study confirm the existence of conditional variance structure for the time series Iranian oil price data.Moreover models such as TARCH & EGARCH were used to assess leverage effects and both models confirmed such leverage effects. The results of GARCH coefficient tests show that in the long run, conditional variance returns to its average level. In addition, the uncertainty index shows a maximal divergence of 8 percent between similar seasons, while all such variances are contained within the domain of between 1 to 8 Percent.
    Keywords: Modeling, uncertainty, Conditional Variance