فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 35 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 35 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین مهدوی عادلی، محمد علی فلاحی، قهرمان عبدلی، جلال دهنوی صفحات 1-21
    امروزه یکی از مهم ترین تحولات بازار گاز تا به امروز، تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده ی گاز در سال 2001، در تهران بوده است. تلاش برای افزایش قیمت گاز، ایجاد همگنی در سیاست های صادراتی کشورهای عضو و هم چنین ارائه ی یک مدل جهانی به منظور پیش بینی عرضه و تقاضای گاز از جمله مهم ترین اهدافی است که کشورهای عضو از تشکیل مجمع دنبال می کنند. شاید مهم ترین مسئله ای که امروزه مجمع و کشورهای عضو با آن مواجه اند دستیابی به یک شیوه ی تعامل موثر بین کشورهای عضو، جهت همکاری با یکدیگر باشد. این مسئله به ویژه در زمینه ی صادرات گاز از طریق خط لوله، با توجه به فرآیند پیچیده، زمان بر و پرهزینه ی صادرات و ترانزیت گاز بسیار حائز اهمیت است. از این رو در این مقاله با توجه به اهمیت موضوع و با در نظر گرفتن محدودیت ها و ساختار بازار گاز، یک مدل تئوریک مبتنی بر تئوری بازی ها برای همکاری کشورهای عضو در زمینه ی صادرات گاز از طریق خط لوله تدوین شده است. نتایج مبین آن است که با وجود برخی موانع، کشورهای عضو می توانند همکاری موثری در زمینه ی ترانزیت گاز با یکدیگر داشته باشند.
    کلیدواژگان: مجمع کشورهای صادرکننده ی گاز، تئوری بازی ها، صادرات گاز و بازی همکارانه
  • حسین صادقی، یونس سلمانی، حسین سهرابی وفا صفحات 23-46
    در این مقاله به منظور بررسی اثر افزایش قیمت حامل های انرژی بر رفاه مصرف کنندگان در بخش خانگی، با استفاده از مدل تقاضای تقریبا ایده آل؛ کشش ها و تغییرات رفاهی ناشی از افزایش قیمت ها به صورت 2، 3، 4، 5 و 6 برابری در سال 1389و فروردین1390با استفاده از دو معیار «تغییر معادل» و «تغییر جبرانی» طی دوره ی زمانی 1353-88 محاسبه شده است. نتایج کشش های مارشالی و درآمدی نشان می دهد که سه حامل؛ نفت (نفت سفید و نفت گاز)، برق و گازطبیعی دارای کشش قیمتی خودی و متقاطع منفی هستند، برق و گازطبیعی کالایی لوکس و نفت کالای ضروری است، بر اساس نتایج کشش های قیمتی هیکس و جانشینی آلن؛ هر سه حامل با یکدیگر رابطه ی جانشینی خالص دارند و درجه ی جانشینی گازطبیعی و نفت نسبت به نفت و برق؛ و درجه ی جانشینی برق و نفت نسبت به گازطبیعی و برق ضعیف تر هستند. محاسبات تغییرات رفاهی و مقایسه ی آن ها با سهم حامل های انرژی مصرفی بخش خانگی ازیارانه ی پرداختی، نشان می دهد که در صورت افزایش 6 برابر قیمتی در سال 1389، رفاه از دست رفته ی مصرف کنندگان بخش خانگی انرژی جبران شده، ولی در صورت افزایش 6 برابری قیمت ها، در فروردین 1390، اثر مستقیم واقعی کردن قیمت های (افزایش قیمت) حامل های انرژی جبران نشده است و مصرف کنندگان متضرر شده اند.
    کلیدواژگان: حامل های انرژی، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS)، رگرسیون به ظاهر نامرتبط (SUR)، تغییرات رفاهی، هدفمند کردن یارانه
  • داود منظور، ایمان حقیقی، محمد ابراهیم آقابابایی صفحات 47-74
    منافع سرمایهگذاری در صنعت برق از طریق مکانیزمهای مختلفی به سایر فعالیت های اقتصادی منتقل میشود. این منافع در فضای رقابتی به طور عمده از طریق «مکانیزم قیمت» و در شرایط قیمت ثابت از طریق «مکانیزم هزینه ی سرمایه» منتقل میشوند. در این تحقیق آثار اقتصادی افزایش سرمایهگذاری در صنعت برق در شرایط بازار تنظیم شده که قیمت ثابت است و هم چنین در فضای بازار برق تجدید ساختار شده و رقابتی مورد بررسی قرار میگیرد. الگوی مورد استفاده یک مدل تعادل عمومی محاسبهپذیر است که با استفاده از ماتریس داده های خرد و در قالب 9 بخش تولیدی، در کنار خانوارها، دولت، صادرات و واردات شبیه سازی شده است. در این مدل اقتصاد ایران به عنوان یک اقتصاد باز و کوچک بوده و جابه جایی ناقص نیروی کار و سرمایه در فعالیتهای مختلف در نظر گرفته شده است. نتایج نشان میدهد در شرایطی که قیمت کنترل شده و ثابت باشد، منافع سیاست محدود خواهد بود. در شرایط ثبات قیمت، افزایش در سطح فعالیت بخشها کم تر از شرایط رقابتی بوده و کاهش قیمت نیز کم تر اتفاق می افتد. با افزایش یکسان در سرمایه ی صنعت برق، رفاه خانوارها در فضای رقابتی در حدود 51/0 درصد افزایش می یابد، در حالی که این رقم در شرایط قیمت ثابت تنها 16/0 درصد است.
    کلیدواژگان: صنعت برق، سرمایهگذاری، هزینه ی تولید، کنترل قیمت، تعادل عمومی محاسبه پذیر
  • افشین جوان، منصوره رام، ویدا رشیدی صفحات 75-99
    پراکندگی نقاط تولید و مصرف گاز در سطح جهان از یک سو و افزایش روز افزون تقاضای گاز از سوی دیگر منجر به افزایش حجم تجارت گاز شده است، لذا شرایط انتقال گاز و ترانزیت، به عنوان یکی از موضوعات مهم بازار انرژی محسوب می شود.
    با توجه به موقعیت استراتژیک و ذخایر گاز و نفت ایران در سطح جهانی، می توان از منافع حاصل از تجارت جهانی گاز برخوردار شد. در این چارچوب، مقاله ی حاضر پس از بررسی روش های متداول حق ترانزیت، به مقایسه ی منافع حاصل از عوارض عبور و هزینه های انتقال گاز با منافع حاصل از واردات و صادرات گاز از کشور ترکمنستان به ترکیه پرداخته است.
    در واردات و صادرات گاز ملاک عمل، قرارداد با کشور واردکننده و صادرکننده می باشد. اما در ترانزیت گاز توسط خطوط لوله، کشور سومی که از حق ترانزیت بهره مند می شود، برای بیشینه کردن تابع سود خود به مذاکره و چانه زنی با عرضه کننده و تقاضاکننده پرداخته و در عین حال عرضه کننده و تقاضاکننده نیز برای کمینه کردن حق ترانزیت با کشور ثالث چانه زنی می کنند، که در نتیجه نقطه ی بهینه برای قیمت ترانزیت حاصل می شود که با شرایط بازار تطابق دارد. نتایج نشان می دهد که منافع حاصل از واردات از ترکمنستان و صادرات گاز به ترکیه، در قیاس با ترانزیت کم تر می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، صادرات گاز، واردات گاز، ترانزیت گازimating the Benefits of
  • علی قنبری، امین گلوانی، فرشید جوادنژاد صفحات 101-119
    مقاله‎ی حاضر در پی برآورد تابع مصرف انرژی می باشد و بر این اساس شواهد علمی جدیدی را با به کارگیری روش ARDL برای شهرنشینی و مصرف انرژی در ایران برای سال های 1350 تا 1387 ارائه می کند. نتایج برآورد نشان می دهد که در ایران، رابطه‎ی بلندمدت و پایداری بین مصرف انرژی، تولید ناخالص داخلی، شهرنشینی و قیمت انرژی در کوتاه‎مدت و بلندمدت رابطه‎ی مثبتی بین مصرف انرژی و شهرنشینی وجود دارد. نتایج آزمون ECM نیز نشان داده است که هر عدم تعادلی در مدل، در بلندمدت به سمت تعادل حرکت میکند و کم تر از سه دوره طول می کشد تا خطای تعادل کوتاه‎مدت اصلاح شود و مدل به تعادل بلندمدت خود باز می گردد.
    کلیدواژگان: انرژی، شهرنشینی، ARDL، مدل تصحیح خطا ECM، آزمونهای ثبات CUSUM و CUSUMSQ
  • اکبر کمیجانی، اسماعیل نادری، نادیا گندلی علیخانی صفحات 121-146
    این پژوهش تلاشی در جهت معرفی یک الگوی مطلوب به منظور مدل سازی و پیش بینی نوسانات قیمت نفت خام ایران می باشد. در این راستا از داده های هفتگی قیمت نفت خام سنگین ایران، طی دوره ی زمانی هفته ی اول 1/1997 الی هفته ی دوم 11/2011 استفاده شده است. بر این اساس، وجود ویژگی حافظه ی بلندمدت در معادلات میانگین و واریانس سری بازده قیمت نفت خام، مورد ارزیابی و مدل سازی قرار گرفته است و نتایج این تحقیق، موید وجود این ویژگی در هر دو معادله ی میانگین و واریانس سری مذکور می باشد. از بین مدل هایی که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته، بر اساس معیارهای اطلاعات و نیز MSE، مدل های ARFIMA(1،1)-GARCH به ترتیب، به عنوان بهترین مدل، به جهت مدل سازی و پیش بینی نوسانات قیمت نفت خام سنگین ایران در دوره ی مورد بررسی، انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: قیمت نفت خام، حافظه ی بلندمدت، مدل GARCH، مدل FIGARCH
  • محمدحسن فطرس، مرتضی قربان سرشت صفحات 147-168
    این مطالعه به بررسی و مقایسه ی اثرات رشد شهرنشینی بر میزان مصرف انرژی و میزان انتشار دی اکسیدکربن با در نظر گرفتن سه نظریه ی (الف) تغییر محیط زیست به فضای شهری، (ب) تراکم شهری و (پ) نظریه ی نوسازی بومشناختی بین دو گروه کشورهای منتخب (کشورهای با صادرات نفتی و بدون صادرات نفتی) از منطقه ی خاورمیانه و شمال آفریقا می پردازد. در این مطالعه با استفاده از مدل اثرات تصادفی با رگرسیون بر روی جمعیت، منابع و تکنولوژی و مجموعه ای از داده های پانل متوازن برای 18 کشور و برای دوره ی زمانی 1990 تا 2007، به برآورد مدل ها اقدام شده است. یافته ها نشان می دهند که اثر رشد شهرنشینی بر میزان مصرف انرژی و میزان انتشار دی اکسیدکربن در هر دو گروه کشورهای منتخب مثبت و معنی دار است. میزان این اثر برای کشورهای صادرکننده ی نفت در مقایسه با کشورهای بدون صادرات نفتی، بزرگ‎تر است. این نتایج موید هر دو نظریه ی تغییر محیط زیست به فضای شهری و نظریه ی نوسازی بومشناختی است. به عبارت دیگر، ضریب اثرگذاری رشد شهرنشینی بر میزان مصرف انرژی بین دو گروه کشور منتخب، قابل ملاحظه است. این نتیجه نظریه ی تغییر محیط زیست به فضای شهری را تایید می کند؛ هم چنین، ضریب اثرگذاری رشد شهرنشینی بر میزان انتشار دی اکسیدکربن بین دو گروه کشور منتخب، متفاوت است؛ این نتیجه موید نظریه ی نوسازی بوم شناختی می باشد.
    کلیدواژگان: رشد شهرنشینی، مصرف انرژی، انتشار CO2، مدل اثرات تصادفی با رگرسیون
  • محمدرضا مهرگان، هادی سلامی، مصطفی خواجه صفحات 169-198
    انرژی یکی از عوامل اساسی ارتباط متقابل میان طبیعت و جامعه بوده و به عنوان عامل اصلی توسعه ی اقتصادی قلمداد می شود. صنعتی شدن کشورها و افزایش تقاضا برای انواع انرژی، سبب شده است که انرژی به طور عام و انرژی برق به طور خاص در استراتژی های توسعه ملی و سیاست گذاری های کلان کشور ها جایگاه بسیار مهم تری داشته باشد. در این تحقیق اولویت بندی نیروگاه های تولید برق با تکیه بر نقش و میزان تاثیر معیارهای توسعه ی پایدار (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) در قالب ارائه ی روش تصمیم گیری چند شاخصه ANP-BOCR تدوین گردیده است. در ادامه به تحلیل حساسیت نتایج برآمده از اولویت بندی نیروگاه ها با استفاده از نرم افزار تصمیمات ویژه پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن می باشد که در چارچوب شبکه «مزایا»، به ترتیب نیروگاه های سیکل ترکیبی و هسته ای بر سایر نیروگاه ها برتری دارند. در چارچوب شبکه ی «هزینه ها»، این نیروگاه های سیکل ترکیبی و برقآبی می باشند که از جهت هزینه بری بر سایر نیروگاه ها ارجحیت دارند. هم چنین در چارچوب شبکه ی «فرصت ها» نیروگاه های تجدیدپذیر در اولویت اول قرار می گیرند و در نهایت در چارچوب شبکه ی «ریسک ها»، نیروگاه های سیکل ترکیبی در اولویت اول نسبت به سایر نیروگاه ها قرار دارد.
    کلیدواژگان: شاخص، توسعه ی پایدار، تحلیل حساسیت، فرایند تحلیل شبکه ای، مزایا، فرصت ها، هزینه ها و ریسک ها
|
  • Mohammad Hossein Mahdavi- Adeli, Mohammad Ali Falahi, Ghahraman Abdoli, Jalal Dehnavi Pages 1-21
    Establishment of the Gas Exporting Countries Forum in Tehran in 2001 has substantially changed the gas market. It seems that the biggest problem that GECF members face is to promote cooperation and design a model for forecasting future demand and supply for gas. Finding an appropriate mechanism for cooperation for Export of Gas through Pipeline، is complex، given the time consuming، complicated and expensive nature of such activities. In this paper we develop a game theoretical model for cooperation between GECF members for Export of Gas through Pipeline. The results show that while the complex nature of the gas market complicates the issue، forum members can benefit from cooperating with each other in gas exports.
    Keywords: Gas Exporting Countries Forum, Game Theory, Gas Export, Cooperative Game
  • Hossein Sadeghi, Yunes Salmani, Hossein Sohrabi Vafa Pages 23-46
    This paper analyzes the impact of increased Energy Prices on welfare of Residential consumers، using an almost Ideal demand system (AIDS). We calculate the elasticity and changes in welfare under scenarios of 2، 3، 4، 5، and 6 fold increases in prices using Compensation Variations (CV) and Equivalent Variation (EV) measures for the period 1974 to 2009. The results of the Marshalian and expenditure elasticities indicate that Natural Gas، Electricity and Oil (Kerosene and Gas Oil) have negative self and cross elasticity of prices. Natural Gas and Electricity have the quality of «luxury» goods. Oil ha the quality of an Essential good. All three energy sources have a net substitute relationship and degree of substitution of Natural Gas and Oil relative to Natural Gas Electricity is higher than the degree of substitution of Electricity and Oil relative to Oil and Natural Gas. The computation of CV measures and comparison with the current amount of subsidy payments by government to residential energy consumers show that the loss in welfare of consumers in 2009 is compensated، if prices increase 6 folds. But the consumers experience a loss in welfare in April 2012، if prices are increased 6 fold.
    Keywords: Energy Carrier, Almost Ideal Demand, Stone Index, Welfare Changes, Seemingly Unrelated Regression, Targeting Subsidies
  • D. Manzoor, I. Haqiqi, M. E. Aghababaei Pages 47-74
    Benefits of investment in the electricity industry transmit to other activities through several channels. This is done mainly through “the price channel” in free markets and “the capital return channel” in fixed-price regulated markets. In this study we apply a comparative static analysis of economic impacts of investment in the electricity industry in both controlled and free market environments. We apply a CGE model which is calibrated using the 2001 Energy Micro Consistent matrix (MCM) of the Iranian Ministry of Energy. The model assumes a small open economy with imperfect capital and labor mobility between sectors. We found that regulated markets are less efficient than free markets. While under fixed electricity prices، a one unit of investment increases household welfare by 0. 16%، under a free market regime household welfare increases more than three times (about 0. 52%) m.
    Keywords: Electricity, Capital Return, Investment, Labor, Regulated Markets, Computable General Equilibrium
  • Afshin Javan, Mansoureh Raam, Vida Rashidi Pages 75-99
    Different locations of Natural Gas production and consumption on the one hand and the rapid increase in Natural Gas demand other are two main factors that increase Natural Gas trade volume in the world. As a result Natural Gas transit and transmission conditions are one of the most important issues in the energy market. Due to the strategic location of Iran and its oil and Natural Gas reserves the country can benefit from this global trade. This paper evaluates usual ways of calculating transit fees and compares the economic benefit of Natural Gas import from Turkmenistan and its export to Turkey given transit fees and transmission costs. The main factor in Natural Gas import – export is the agreement on import and export prices. In the case of Natural Gas transit by pipeline، the third party can maximize his profit function by bargaining with seller and buyer for higher transit fees while the buyer and seller bargain for lower fees، until a market clearing optimal price is reached. The Results indicate that profits of importing natural gas from Turkmenistan and exporting to Turkey are lower than natural gas transit fees.
    Keywords: Economic Evaluation, Natural Gas Export, Natural Gas Import, Natural Gas Transit
  • Ali Ghanbari, Amin Gallavani, Farshid Javadnejad Pages 101-119
    In This paper، we estimate the energy consumption function، using the ARDL approach for the period of 1971-2008. The results offer empirical evidence of the relationship between urbanization and energy consumption in Iran. There is a long run and stable relationship between energy consumption، gross domestic production (GDP)، urbanization and energy prices. The data confirm a positive relation between energy consumption and urbanization for the long run and short run in Iran. The results of the ECM test، shows that all imbalances in the model، are resolved in the long run، and the correction of short run error takes less than 3 years.
    Keywords: Energy Consumption, Urbanization, ARDL Testing Approach, ECM (Error Correction Model), Stability Tests (CUSUM, CUSUMSQ)
  • Akbar Komijani, Esmaeil Naderi, Nadiya Gandali Alikhani Pages 121-146
    This study attempts to introduce an efficient model for modeling and forecasting the fluctuations of Iran''s crude oil price. In this regard، the study uses weekly time series data of Iran''s crude oil price from January 1997 to November 2011. We examine the existence of long term memory in both mean and variance equations of Iran''s crude oil prices. Our results confirm the existence of this property in both mean and variance equations. Amongst the models based on the information criteria and MSE، the Garch and EMBED Equation. 3model has been selected as the best forecastes Iran’s heavy crude oil price fluctuations.
    Keywords: Crude Oil Price, Long Memory, GARCH, FIGARCH
  • Mohammad Hassan Fotros, Morteza Ghorban Seresht Pages 147-168
    Urbanization is a feature of economic and social modernization. It is not only a process of transferring labor from rural urban areas but it is also a process of structural transformation of the into economy. Expansion of urban populations and proliferation of cities lead to increased energy consumption which is then translated into CO2 emissio. This article aims to study the impacts of urbanization on energy consumption and CO2 emissions in oil-exporting and non-oil-exporting countries of Middle East and North Africa (MENA) based on the three theories of ecological modernization، urban environmental transition، and compact city theories. Running a model of Stochastic Impacts by regression on Population، Affluence and Technology (STIRPAT) and using a balanced panel dataset of 18 countries for the period of 1990-2007، the results indicate that the effects of urbanization growth on energy consumption and on the rate of CO2 emissions vary across the two groups of countries. That is، the impact of urbanization on energy use and CO2 emissions in oil-exporting countries is greater than that for non-oil-exporting countries. This result confirms the theories of urban environmental transition and ecological modernization. The positive relation between the rate of urbanization and CO2 emissions confirms the ecological modernization theory، while، the positive relation between the rate of growth of urbanization and of energy consumption confirms the urban environmental transition theory.
    Keywords: Urbanization, Energy Consumption, CO2 Emissions, Model of Stochastic Impacts by Regression on Population, Affluence, Technology (STIRPAT)
  • Mohammad Reza Mehregan, Hadi Salami, Mostafa Khajeh Pages 169-198
    Energy is considered an important factor affecting economic development. Industrial development and increased demand for various types of energy have increased the importance of energy as a whole، and electrical energy. In particular، for the national development strategies and macro policies of nations. This study ranks different power producing stations based upon sustainable development criteria (economic، social، and environmental) through applying a multi- attribute decision making approach of ANP-BOCR. It proceeds to analyze، the ranking of stations through use of super decisions software. The results indicate that combined cycle and nuclear stations have superiority in term of advantages offered. However with reference to costs، combined cycle and hydroelectric stations are most economical. Besides، in term of opportunities offered، renewable stations rank highest. Finally، combined cycle stations have the least risks.
    Keywords: Indicator, Sustainability Development, Sensitivity Analysis, ANP, BOCR