فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 40 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدیه کروکی*، تیمور محمدی صفحات 1-20
    با توجه به وجود اقلیم های متفاوت در کشور ما، الگوهای تقاضای متفاوتی برای انرژی برق مطرح می شود.از این رو ما در این پژوهش به برآورد و مقایسه تابع تقاضای خانگی برق برای دو گروه استانهای سردتر و گرمتر از میانگین کشوری پرداخته ایم. در گروه استانهای گرم 15 استان و در گروه استانهای سرد 13 استان جای گرفته اند.معیار این گروه بندی متوسط دمای سال 1388کل کشور بوده است. استانهایی که متوسط دمای آنها از این میانگین بالاتر در گروه استانهای گرم و استانهایی که متوسط دمای آنها از این میانگین کمتر در گروه استانهای سرد جای گرفته اند. دوره مطالعه ما سالهای 1388-1379 بوده وبرای تخمین مدل از روشGMM استفاده کرده ایم.این روش روی تابع تقاضایی که انرژی به شکل صریح در تابع مطلوبیت وارد شده اعمال شده است. نتایج مطالعه ما نشان می دهد که کشش پذیری تقاضای خانگی برق استانهای گرم نسبت به مصرف برق دوره قبل،درآمد، قیمت برق، متوسط دمای بهار،تابستان،پاییزوزمستان به ترتیب 76/0،13/0، 19/0-، 26/0- 47/0، 19/0-، 08/0 ودر گروه استانهای سرد به ترتیب 64/0، 18/0، 32/0-، 27/0-، 29/0،29/0-، 03/0 می باشد.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای خانگی برق، استانهای سرد و گرم کشور
  • حسین رضایی*، داوود منظور صفحات 21-37
    انتظار می رود اصلاح قیمت سوخت نیروگاه ها در بازار برق به افزایش قیمت برق در بازار و در نتیجه تغییر در میزان تقاضا منجر شود. به منظور سنجش کمی اثرات پویا و بلندمدت اصلاح قیمت سوخت نیروگاه ها بر تقاضای برق در کشور، در این مقاله بازار برق کشور به روش پویایی سیستمی مدل سازی می شود. این مدل دارای بخش های تقاضا، قیمت و تولید است که برای شبیه سازی آن از نرم افزار پاورسیم استفاده می شود. نتایج حاصل از شبیه سازی مدل حاکی از آن است که در صورت ادامه ی روند قیمت های گذشته، بازار برق در افق سال 1400 با بیش از 300 تراوات ساعت مازاد تقاضا در سال و در نتیجه خاموشی مواجه می شود. شبیه سازی بازار برق در چارچوب مدل پیشنهادی حاکی از آن است که اصلاح قیمت سوخت مصرفی نیروگاه ها در اجرای قانون هدفمندی یارانه ها موجب خواهد شد قیمت بازار برق به میزان چشم گیری افزایش یافته و در نتیجه تقاضا کاهش می یابد و بازار برق به تعادل می رسد. چنان چه اصلاح قیمت سوخت نیروگاه ها هم زمان با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده شبیه سازی شود، نتایج به دست آمده نشان می دهد که با فرض متوسط نرخ رشد اقتصادی تجربه شده در یک دهه ی اخیر، 4/5 درصد، تقاضای برق در پایان دوره 4/5 درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: بازار برق، تقاضای انرژی الکتریکی، قیمت برق، پویایی سیستمی
  • محمد مهدی برقی اسگویی*، آقای اتابک شهباززاده صفحات 39-64
    با توجه به تاثیر گسترده قیمت نفت و طلا بر اقتصاد جهانی و اهمیت آن ها در رشد و توسعه اقتصادی، در این مطالعه به بررسی رابطه ی علی بین قیمت نفت و طلا با استفاده از داده های ماهانه طی دوره ی 2012:8-2000:1 پرداخته شده است. برای این منظور، روش های تجزیه و تحلیل سری زمانی، مشتمل بر آزمون های ریشه واحد، آزمون های BDS، Tsay، RESET و آزمون های علیت غیرخطی مارکوف سوئیچینگ(MS-VAR) بکار گرفته شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که مدل بهینه برای مطالعه ی حاضر MSIAH(3)- VAR(3) انتخاب شد. بر اساس نتایج تخمین مدل فوق و با در نظر گرفتن 3 رژیم متفاوت، قیمت نفت در رژیم 1 علت گرنجری قیمت طلا بوده، در حالی که رژیم 2، علیت دوسویه میان قیمت نفت و طلا را نشان می دهد و در رژیم 3 نیز علیتی بین قیمت نفت و طلا وجود ندارد. یافته های تجربی مقاله فوق، دلالت های مفیدی را برای سرمایه گذاران و سیاست گذاران که نیازمند تشخیص ارتباط دقیق قیمت نفت و طلا هستند، فراهم می کند.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، قیمت طلا، علیت مارکوف سوئیچینگ
  • حمید مرادی*، جواد شهرکی صفحات 65-94
    تغییرات قیمت نفت یکی از عوامل اصلی بسیاری از بحران های اقتصادی در میان کشورهای واردکننده و صادرکننده ی نفت است و نرخ ارز واقعی عامل انتقال تکانه های قیمت نفت از بازار جهانی به اقتصاد داخل است. این دو شاخص اقتصادی، قیمت نفت خام و نرخ ارز واقعی و ارتباط آن ها، برای بیش تر کشورها، به خصوص کشورهایی که اقتصاد آن ها به طور مستقیم به صادرات و واردات نفت وابسته است، دارای اهمیت به سزایی است.
    در این مقاله به بررسی چگونگی اثرگذاری قیمت واقعی نفت بر نرخ واقعی ارز در کشورهای صادرکننده ی نفت در مقابل واردکنندگان نفت با استفاده از روش پانل دیتا، براساس داده های سالانه ی دوره ی زمانی 1993 تا 2009 میلادی، با هدف مقایسه ی این دو گروه از کشورها در یک دوره ی زمانی مشترک پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ارتباط بین قیمت واقعی نفت و نرخ واقعی ارز در هر دو گروه کشورها معنی دار است. نکته ی قابل توجه در نتایج به دست آمده این است که این ارتباط در هر دو گروه از کشورها مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: قیمت واقعی نفت، نرخ واقعی ارز، صادرکنندگان نفت، واردکنندگان نفت، روش های پانل، دیتا
  • هادی پاک طینت*، علی درویش بلورانی صفحات 95-109
    با توجه به کاهش منابع سوخت های فسیلی و افزایش روزافزون آلودگی های ناشی از آن ها، استفاده از سلول های خورشیدی روز به روز در حال افزایش است. یکی از نکته های کلیدی در راه اندازی و نصب این پنل ها، زاویه قرار گیری این صفحات نسبت به سطح افق است که می تواند در بازدهی سیستم بسیار موثر باشد. هدف از این مطالعه ارائه ی راهکاری برای تنظیم بهینه زاویه قرارگیری پنل های خورشیدی نسبت به سطح افق با بهره گیری از داده های سنجش از دور می باشد. در همین راستا سه استان هرمزگان، یزد و اردبیل به ترتیب به عنوان نماینده مناطق جنوبی، مرکزی و شمالی به عنوان پایلوت انتخاب شدند. در مرحله اول داده های پردازش شده ی تابش، برای تجزیه و تحلیل وارد نرم افزار شد و پایگاه اطلاعاتی تشکیل گردید. در مرحله دوم، از طریق داده های وارد شده در نرم افزار، لایه های رقومی ساخته و طبقه بندی شد نتایج نشان داد که زاویه ی تیلت بهینه پنل های خورشیدی در ایران همواره کم تر از عرض جغرافیایی محل است، به طوری که در منطقه جنوبی زاویه ی تیلت بهینه برابر با ((5/0 الی 5/2) - عرض جغرافیایی)، در منطقه مرکزی برابر با ((5/1 الی 3) - عرض جغرافیایی) و در منطقه شمالی برابر با ((4 الی 6) - عرض جغرافیایی) می باشد. هم چنین نتایج نشان داد که با توجه به افزایش 5/5 تا 6 درصدی توان تولید برق، در صورت تنظیم بهینه زاویه ی تیلت پنل های خورشیدی در یک نیروگاه فتوولتائیک به مساحت 5 کیلومتر مربع (با ارزش سرمایه گذاری تقریبا برابر با 3 میلیون یورو (Sunvoltenergy Sp.، 2013)) سالانه حداقل 11250 میلیون ریال نسبت به حالتی که زاویه ی تیلت پنل های خورشیدی مساوی با عرض جغرافیایی محل قرار داده شود، منافع بیش تری عاید می شود.
    کلیدواژگان: زاویه ی تیلت، فتوولتائیک، اقتصاد، تنظیم بهینه، سنجش از دور
  • سید فرزاد موسوی*، علیرضا شکیبایی صفحات 111-128
    انرژی یکی از نهاده های مهم اقتصادی می باشد که نقش اساسی در توسعه ی اقتصادی جامعه ایفا کرده و استفاده ی ناکارآمد از آن چالش های بزرگ اقتصادی و زیست محیطی ایجاد می کند.شواهد نشان می دهد که در ایران انرژی به صورت غیر کارآمد استفاده می شود. طرح هدفمندی یارانه های انرژی در ایران یکی از اقدامات مهم برای این موضوع می باشد. از سویی موفقیت هر طرحی در گرو بالا بردن مشارکت عمومی است و مشارکت بدون دانش عمومی امکان پذیر نمی باشد، لذا ارزیابی این دانش برای موفقیت این طرح از ضروریات است، تا براساس میزان آگاهی و دانش عمومی مردم راهبرد و برنامه مناسب برای ارتقاء آن پیشنهاد شود. روش تحقیق این مطالعه میدانی و تکنیک تجزیه و تحلیل آن منطق فازی می باشد. جامعه آماری مصرف کنندگان انرژی بخش خانگی شهر کرمان است که مورد ارزیابی دانش و آگاهی انرژی قرار می گیرد. نتایج حاصل از بررسی و تجزیه و تحلیل 400 پرسشنامه نشان می دهد که از سرفصل های ارزیابی آگاهی و دانش انرژی بطور متوسط شهروندان کرمانی نمره 73/38 از 100 را به دست آورده اند که نشان از پایین بودن سطح آگاهی در این زمینه دارد. پایین ترین نمره ی ارزیابی مربوط به دانش مصرف برق در خانه ها و بالاترین نمره مربوط به آگاهی از آلودگی ناشی از مصرف انرژی می باشد.
    کلیدواژگان: مجموعه ی فازی، منابع انرژی، مصرف انرژی، مصرف برق، حفاظت انرژی، آلودگی انرژی، سیاست و قیمت گذاری انرژی
  • علیرضا عرفانی*، اکرم چرم گر صفحات 129-147
    اغلب کشورهایی که اقتصاد آن ها وابسته به منابع طبیعی به ویژه نفت است در دهه های اخیر عملکرد اقتصادی قابل قبولی از خود به جا نگذاشته اند. رشد اقتصادی پایین، بی ثباتی اقتصاد کلان، کسری بودجه، تراز منفی تجاری، کاهش ارزش پول ملی، تورم بالا، افزایش بیکاری، فساد مالی و اداری، تبعیض و بی عدالتی ویژگی بسیاری از این کشورهاست. ایران نیز یکی از کشورهایی است که اقتصاد وابسته به نفت دارد، در نتیجه توجه به بی ثباتی قیمت نفت و نتایج آن بر سایر متغیرهای کلان ازهمیت بسزایی برخوردار است. در این پژوهش به بررسی تاثیر نااطمینانی قیمت نفت بر متغیر های اقتصاد کلان ایران در دوره ی 1368:1 تا 1388:4 می پردازیم و برای محاسبه نااطمینانی از روش گارچ چند متغیره با تصریح BEKK استفاده می کنیم و سپس اثر آن را در یک سیستم به طور همزمان بر تولید ناخالص داخلی، تورم، شاخص بورس اوراق بهادار تهران و نرخ ارز مورد بررسی قرار می دهیم. نتایج بیان می کنند که نااطمینانی قیمت نفت به طور همزمان با این چهار متغیر رابطه ی منفی دارد و افزایش نااطمینانی سبب کاهش تولید ناخالص ملی، تورم، شاخص بورس اوراق بهادار و نرخ ارز می-شود.
    کلیدواژگان: نااطمینانی، قیمت نفت، گارچ چند متغیره BEKK
  • غلامعلی رحیمی*، فاضله خادم، محمد نبی شهیکی تاش صفحات 149-172
    در این پژوهش به تحلیل ساختار انرژی10 صنعت انرژی بر (کد 4رقمی طبقه بندی ISIC) زیرگروه صنعت تولید سایر محصولات کانی غیرفلزی (کد 26) و صنعت تولید فلزات اساسی (کد 27)در دوره 86-1382می پردازیم. جهت محاسبه کشش جانشینی بین انرژی موریشیما، کشش خود قیمتی و متقاطع میان برق خریداری شده، برق تولید شده، گاز طبیعی و گازوئیل، از تابع تجمعی ترانسلوگ استفاده شده است و با توجه به داده های پانل، برای تخمین پارامتر در سیستم معادلات همزمان، از روش ISUR بهره برده ایم.نتایج بررسی سهم هزینه نشان می دهد، مجموع سهم 4 جزء اصلی انرژی، به طور متوسط، 87 درصد از سهم هزینه انرژی را در اختیار دارند و برق خریداری شده، با داشتن سهمی معادل60درصد از هزینه انرژی، مهم ترین جزء انرژی به شمار می رود. نتایج کشش متقاطع به این شرح می باشد که برق خریداری شده، با 3 جزء دیگر رابطه جانشینی داشته و با توجه به کشش جانشینی بین انرژی موریشیما، قوی ترین رابطه جانشینی و مکملی به ترتیب میان برق خریداری شده- برق تولید شده و گاز طبیعی- برق تولید شده است.
    کلیدواژگان: صنایع انرژی بر، تابع تجمعی ترانسلوگ، کشش خودقیمتی و متقاطع بین انرژی، کشش جانشینی بین انرژی موریشیما
  • غلامرضا سلطانی فسقندیس، سلیمان ایران زاده* صفحات 181-199
    هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر تاخیر در اجرای پروژه های شرکت گاز استان آذربایجان شرقی می باشد. برای نیل به این هدف، سیزده فرضیه مطرح شده است. جامعه آماری این تحقیق را تمامی مدیران عالی، میانی، پیمانکاران و پرسنل دستگاه نظارت شرکت گاز استان آذربایجان شرقی تشکیل می دهند. برای جمع آوری داده های لازم از پرسشنامه استفاده شده است. روایی پرسشنامه به صورت روایی صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و به تفکیک مولفه های تاخیر در اجرای پروژه محاسبه شده است. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کلموگروف- اسمیرنوف جهت آزمون نرمال بودن داده ها، آزمون t-test تک نمونه ای جهت آزمون فرضیه های تحقیق و آزمون فریدمن برای اولویت بندی عوامل موثر بر تاخیر در اجرای پروژه های شرکت گاز استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که عدم توانایی فنی و تخصصی پیمانکار، عدم توانایی پیمانکار در فراهم کردن تجهیزات مورد نیاز، تاخیر در تامین کالاهای برعهده ی پیمانکار، عدم آشنایی پیمانکاران با مدیریت برنامه ریزی و کنترل پروژه، عدم دقت کارفرما در برآورد حجم عملیات و زمان پروژه، عدم تناسب بین تعدیل و تورم، عدم تامین به موقع منابع مالی توسط کارفرما با توجه به مدت زمان اجرای پروژه، عدم حمایت قاطع و موثر کارفرما در برطرف کردن مشکلات حریم خطوط، عدم صدور به موقع مجوزهای حفاری، تاخیر در تحویل کالاهای به عهده ی کارفرما، شرایط محیطی و جغرافیایی پروژه، شرایط فرهنگی و بومی حاکم بر منطقه و در نهایت مدیریت ریسک، بر تاخیر در اجرای پروژه های شرکت گاز استان آذربایجان شرقی موثر است.
    کلیدواژگان: پروژه، عوامل تاخیر پروژه ها، شرکت گاز استان آذربایجان شرقی
|
  • Mahdiyeh Korooki *, Teymoor Mohammadi Pages 1-20
    Due to the different climate in our country، different patterns of demand for electricity are discussed. Thus، in this research we estimate and compare this residential electricity demand function for both colder and warmer states with the national average In Warm regions 15 provinces and in cold regions 13 provinces have taken place. The criteria of these grouping was the average temperature of the total country in 1388. Province that the average temperature of them is higher than these average have taken place in Warm and the provinces that the average temperature is lower have taken place in cold provinces Duration of our study was the period between 1379-1388، and we have used the GMM method to estimate the model. This method is applied on an explicit function of energy demand in the utility function Our results show that the comparison between elasticity of residential demand for electricity power in the Warm region and the previous period of electricity power consumption، income، electricity prices، the average temperature in spring، summer، respectively are 0. 76، 0. 13، -0. 19-،- 0. 26، 0. 47، -0. 19، 0. 08،and respectively in cold provinces are 0. 64، 0. 18، -0. 32، -0. 27، 0. 29، -0. 29، 0. 03 JEL classification: Q41، C33 Key word: residential demand for electricity، hot and cold provinces
    Keywords: residential demand for electricity, hot, cold provinces
  • Hossein Rezaee, Davood Manzoor Pages 21-37
    It is expected that fuel price increase for power plants would lead to higher electricity prices and lower electricity demand، especially in the long run. To quantify these effects we develop a system dynamics model for the electricity market in Iran consisting of demand، price and generation modules. The model is applied and simulated using the POWERSIM software. The results indicate that if current subsidized system of pricing for energy is maintained، electricity shortages of more than 300 terawatt hours will occur by 1400. However، price increases as stipulated by the recently enacted Subsidy Reform Law increases electricity prices and will bring the electricity market back into equilibrium. Finally، enforcing value added tax in the electricity market will result in an additional 5. 4% reduction in demand for electricity.
    Keywords: Electricity Market, Electricity Demand, Electricity Price, System Dynamics
  • Pages 39-64
    Major influence the crude oil price and the gold price on the world economy and its importance in economic growth and development، This study is to investigate the granger causality relationship between the crude oil price and the gold price by using monthly data over the period of 2000:1-2012:8. Time series analysis techniques have been used which include unit root test، BDS، Tsay and RESET test، Nonlinear Markov switching causality test. The finding indicate that the optimized of model to study MSIAH (3) -VAR (3) was selected. The results indicate that the model with consider to three different regimes، Unidirectional causality running from the crude oil price to the gold price in first regimes، While there exists bidirectional causality between the crude oil price and the gold price in second regimes، and there is not exists causality between the crude oil price and the gold price in third regimes. The empirical findings of this paper، The beneficial implications for investors and Policy makers needs to recognize the exact effects of relationship between the crude oil price and the gold price are provided.
    Keywords: Oil Price, Gold price, Markov switching causality
  • Hamid Moradi Pages 65-94
    Oil price change is one of the most important economic factors that impacts oil importing and exporting countries، with the real exchange rate as the link between global oil price changes and national economies. These indices; crude oil prices and exchange rate and the relation among them; have crucial role for every country، especially those that are directly dependent to the import and export of oil. This survey investigates the way real oil prices affects real exchange rate in oil exporting and importing countries، using panel data for the period 1993 to 2009، to compare the two groups of countries. The findings show that the relationship between real oil prices and real exchange rates are significant in both groups of countries.
    Keywords: Real Oil Price, Real Exchange Rate, Oil Exporter, Oil Importer, Panel Data Method
  • Pages 95-109
    Given dwindling fossil fuel resources and the rise of pollution caused by them، the use of solar cells is increasing day by day. One of the key points that affect the efficiency of solar panels is their placement angle. The aim of this study is to assess how use of remote sensing data can assist in optimizing the placement angle of solar panels relative to the level of the horizon. The study uses data available for the three provinces of Kerman، Yazd and Ardebil respectively as representative of the South، Central and Northern regions of the country. The results indicate that the optimal tilt angle of solar panels in Iran has always been less than the latitude of the location. The optimum angle of tilt in the South is ((0. 5 to 2. 5) -latitude)، while it is ((1. 5 to 3) latitude)) in the central region and ((4 to 6) -latitude in the northern area. The results imply that if the tilt angle of solar panels in a photovoltaic power plant with an area of 5 square kilometers (With nearly 3 million Euro investments) is optimized there will be an annual saving of at least 11. 250 million Rails.
    Keywords: Tilt Angle, Photovoltaic, Economy, Optimization, Remote Sensing
  • Seyed Farzad Moosavi* Pages 111-128
    Energy is one of the most important factors that influences economic development in any Society. Inefficient use of energy causes economic and environmental problems. There is ample evidence of inefficient use of energy in Iran. The current study evaluates the role of public knowledge of the importance of efficient use of energy in reducing total demand as a non-monetary demand management tool. The investigation is based on fuzzy logic analysis. The study uses a novel approach for evaluating energy knowledge and awareness amongst residential consumers in Kerman. Analysis of 400 questionnaires (including six parts of energy knowledge) shows an average score of 38.73 out of 100 for energy awareness. The lowest score relates to electricity consumption knowledge and the highest score is related to the awareness of pollution resulting from energy use.
    Keywords: Fuzzy Sets, Energy Sources, Energy Consumption, Electricity Consumption, Energy Conservation, Pollution Resulting from Using Energy, Energy Policy, Pricing
  • Alireza Erfani *, Akram Charmgar Pages 129-147
    Most countries whose economies depend on natural resources، particularly oil، in recent decades، economic performance have not accepted their place. Low economic growth، macroeconomic instability، budget deficit، a negative balance of trade، devaluation of the national currency، high inflation، rising unemployment، financial and administrative corruption، discrimination and injustice are characteristics of these countries. Iran has one of the country''s oil-dependent economy، the uncertainty of oil prices and the results of other macroeconomic variables are important. In this study، we pay to the effect of oil price uncertainty on macroeconomic variables in the period 1368:1 to 1388:4 to calculate the uncertainty of the BEKK Multivariate Garch and then it''s a simultaneous effect on GDP، inflation and the exchange rate index of Tehran Stock Exchange are examined. The results suggest that oil price uncertainty is negatively related to these four variables simultaneously and Increased uncertainty caused reduction in GDP، inflation، stock market indices and exchange rates.
    Keywords: uncertainty, oil price, multivariate Garch BEKK
  • Gholam Ali Rahimi *, Fazeleh Khadem, Mohammad Nabi Shahiki Tash Pages 149-172
    In this Paper we analysis Energy structure for 10 most Energy intensive Sub sector Industries (With 4 Digit ISIC Code) of Manufacture of Other Non-Metallic Mineral Products (Code 26) and Manufacture of Basic Metals (Code 27) during the period 1382-86. We employed Aggregate Translog Function to investigate extent of inter-fuel substitution between Bought Electricity، Produced Electricity، Natural Gas and Gasoline. With Panel Data، We use ISUR Method to estimate efficient Parameter in Equation System. Inter-fuel share evaluations indicate that 4 main Energy type have 87 percentage share of Energy cost (at mean of Data) and Bought Electricity with 60 Percentage share of Energy cost، have biggest Share among other Energy sources. Inter-fuel Cross price elasticity estimate (at mean of Data) shows that 4 main Energy types are substitute with each other. Inter-fuel Morishima elasticity results (at mean of Data) shows that biggest extent of positive and negative elasticity are relate to Bought Electricity-Produced Electricity and Natural Gas-Produced Electricity relations.
    Keywords: Energy Intensive Industries, Aggregate Translog Function, Inter, fuel Cross Price Elasticity, Inter, fuel Morishima Elasticity of Substitution
  • Soleyman Iranzadeh, Golamreza Soltani-Feseghandis, Abdolvahid Tahouni Pages 181-199
    This paper reviews the factors that have led to delays in gas company projects in East Azerbaijan. The study uses questionnaires to collect information from 76 key respondents including senior and middle managers، contractors and monitoring officers linked with the gas company of East Azerbaijan Province. We use Kolmogorov-Smirnov one-sample to test data normality، the t test to investigate the 13 different hypotheses initially formulated and the Friedman test to prioritize amongst them. The following factors are shown to account for the delays experienced: 1) insufficient allowance for rising costs; 2) lack of timely supply of funds; 3) lack of strong employer support and effective delineation of lines of authority for dealing with problems; 4) lack of timely issuance of drilling permits; 5) delays in delivery of goods; 6) The physical conditions of project sites; 7) local cultural conditions; and 8) risk management.
    Keywords: Project, Project Delay Elements, the East Azerbaijan Province Gas Company