فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 45 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی امیدی*، پورعلی صفحات 1-28

    حوزه انرژی یکی از مهم ترین ظرفیت های تجاری بین ایران و هند است. هند به دلیل جمعیت زیاد و رشد اقتصادی بالا، به منابع جدید انرژی نیاز دارد؛ بطوریکه تا سال 2035 به سومین مصرف کننده بزرگ انرژی جهان تبدیل خواهد شد. از سوی دیگر ایران به عنوان بزرگ ترین دارنده‏ی ذخایر گاز و سومین کشور دارنده‏ی ذخایر نفت جهان، از توانایی تامین پایدار نیازهای هند در حوزه انرژی برخوردار است. بنابراین، انرژی می تواند به عنوان یکی از مهم ترین زمینه های گسترش روابط بین دو کشور در نظر گرفته شود، اما وجود موانعی هم‏چون وضع تحریم های بین المللی علیه ایران و فشار آمریکا می‏تواند این روابط را از نظر کیفی و کمی تحت تاثیر قرار دهد. مقاله حاضر در صدد پاسخگویی به این پرسش است که: راهبرد بلندمدت هند در تامین انرژی چیست؟ و ایران چه جایگاهی در تامین بلندمدت انرژی این کشور دارد؟ فرضیه مقاله این است که هند نمی تواند منابع انرژی ایران، خصوصا گاز را نادیده بگیرد؛ زیرا واردات از دیگر کشورها با قیمت‏های بالا و مشکل امنیت و پایداری عرضه مواجه هستند. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی با استناد به منابع کتابخانه ای و اینترنتی است و سعی شده از آمارهای بین المللی معتبر استفاده شود.
    طبقه بندی JEL: C14، Q40

    کلید واژه: استراتژی امنیت انرژی هند، ذخایر انرژی ایران، دیپلماسی انرژی.

    کلیدواژگان: استراتژی امنیت انرژی هند، ذخایر انرژی ایران، دیپلماسی انرژی
  • شراره مفیدیان*، مریم کشاورزیان صفحات 29-50

    تحریم ها یکی از ابزارهایی است که بسیار علیه ایران مورد استفاده قرار گرفته و کماکان می گیرد، بنابراین تحلیل جنبه های اقتصادی و حقوقی آن حایز اهمیت است. سیوالات محوری این مقاله حول دو موضوع می باشد. ابتدا درصدد هستیم تا دریابیم آیا تحریم ها بر تولید نفت خام ایران و متعاقب آن بر رفاه اجتماعی دارای اثر بوده است؟ در گام بعدی آثار تغییرات در تولید نفت را بر حقوق بنیادین بشری مورد بررسی قرار می دهیم.

    کشورهای اعمال کننده تحریم معتقدند با بکارگیری هوشمندانه ابزار مزبور آثار زیان بار جانبی، قابل کنترل می باشد، لذا مردم بی گناه از این اقدامات متضرر نمی گردند. در حالی که این مطالعه نشان می دهد تحریم ها علیه ایران به ویژه تحریم صنعت نفت بر سطح رفاه جامعه تاثیرات عمیق منفی بسزایی دارد.

    در این مطالعه از ابزار اقتصاد سنجی و روش معروف  OLSبه منظور بررسی اثر تحریم به عنوان یک متغیر توضیحی دامی بر متغیر وابسته تولید نفت خام ایران برای دوره 1970 الی 2012 بهره برده شده است. برای دقیق تر و قابل اطمینان تر شدن نتایج بدست آمده به رفع مشکلات موجود در رگرسیون موجود پرداخته شد.

    طبقه بندی JEL:K3 ، C01،D63

    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، صنعت نفت، رفاه اجتماعی، حقوق بشر
  • اقلیم تمری*، بهرام سحابی، حسین صادقی صفحات 51-81

    تحولات جهانی در زمینه توجه به حفظ محیط زیست و فناپذیر بودن منابع فسیلی، گرایش به استفاده از انرژی های تجدیدپذیر پذیر را سرعت بخشیده است. سبد استاندارد انرژی تجدیدپذیر (RPS) یکی از سیاست‏های دولت در جهت توسعه انرژی‏های تجدیدپذیر در سبد مصرفی انرژی است. این سیاست بیان‏کننده یک حداقل مقداری از انرژی تجدیدپذیر است که  هر عرضه‏کننده‏ی برق مجبور به تولید می‏باشد. از آنجا که این سیاست در کشورهایی مختلف به‏طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته ولی تاکنون مطالعه‏ای در این زمینه در کشور ایران انجام نشده است. بدین منظور در این مطالعه ابتدا به معرفی تجارب کشورهای موفق در زمینه سیاست RPS پرداخته شده، سپس با استفاده از تکنیک برنامه‏ریزی خطی و محدودیت مهم 10 درصد سبد استاندارد انرژی تجدیدپذیر (RPS) که در آن دولت برق‏های منطقه‏ای مجبور به ارایه 10 درصد از مصرف برق سالانه از انرژی تجدیدپذیر می‏کند، ترکیب سبد بهینه استفاده از انرژی‏های تجدیدپذیر ارایه شده است. نتایج حاکی از آن است که حداکثر تولید از انرژی‏های تجدیدپذیر حدود 13/65559 تراوات ساعت می‏باشد. از کل مقادیر بهینه به دست آمده)در سبد RPS) سهم هر یک از انرژی های خورشیدی، زیست توده، زمین گرمایی، انرژی بادی، برق آبی و انرژی جزر و مد به ترتیب برابر با 4/29، 9/19  ،5/8، 30/9، 34/337،   30/19
    می باشد.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، بهینه یابی، برنامه ریزی خطی، برق های منطقه ای، سبد استاندارد انرژی تجدیدپذیر(RPS)
  • مهران امیرمعینی* صفحات 83-112

    این مقاله به اهمیت مدل سازی عوامل برون زای غیراقتصادی (روند ضمنی تقاضای انرژی) در تخمین تقاضای انرژی در بخش صنعت ایران می پردازد. این عوامل معمولا دارای سری زمانی نبوده و لذا غیرقابل مشاهده هستند بنابراین با استفاده از رویکرد سری زمانی ساختاری می توان این عوامل را الگو کرد و با استفاده از روش های  فیلتر کالمن و حداکثر درست نمایی آن را تخمین زد. با برآورد روند ضمنی تقاضای انرژی (UEDT) می توان تخمین دقیق تری از کشش های قیمتی و درآمدی تقاضای انرژی در بخش صنعت نیز داشت. همچنین در این مقاله تلاش شده است که میزان اثر هر یک از عوامل موثر بر تغییر تقاضای انرژی در طول دوره مورد بررسی (1391-1353) برآورد گردد.  نتایج حاصل از تخمین مدل حاکی از صعودی بودن روند ضمنی تقاضای انرژی است و نشان می دهد که عوامل برون زای غیراقتصادی منجر به افزایش مصرف انرژی در این بخش شده اند و در پیشرفت فنی نقشی در بهبود کارایی مصرف انرژی نداشته است. کشش های درآمدی و قیمتی تقاضای انرژی این بخش در کوتاه مدت به ترتیب 0.33 و 0.08- تخمین زده اند. تغییر تقاضای انرژی که ناشی از تغییر UEDT  نیز قابل توجه برآورد شده و نشان می دهد که در بسیاری از سال های دوره مورد بررسی (1391-1353) اثر آن بیشتر از تغییر ارزش افزوده و تغییر قیمت بوده است.  ضمن آن که نقش ارزش افزوده در تغییر تقاضای انرژی بسیار بیش تر از اثر قیمت برآورد شده است که هماهنگ با برآورد کشش های درآمدی و قیمتی تخمین زده شده است.

    کلیدواژگان: سری زمانی ساختاری، حداکثر درست نمایی، فیلتر کالمن، روند ضمنی تقاضای انرژی، خودرگرسیون با وقفه توزیعی
  • عباس معمارزاده*، علی امامی میبدی، نرگس برزگر صفحات 113-138

    هدف اصلی این تحقیق بررسی و مرور تکامل مدل های اوپک و مرتبط ساختن این تکامل به برخی حوادث مهم در بازار جهانی نفت خام است. نتیجه گیری غالب این تحقیق، موید این امر می باشد که اگرچه هدف اصلی تشکیل سازمان اوپک ایجاد هماهنگی و وحدت در خط مشی‏های نفتی کشورهای عضو و تعیین بهترین شیوه ها برای تامین منافع فردی و جمعی است اما این سازمان قدرت تاثیرگذاری بر تغییرات و روند قیمتی نفت خام از طریق تغییر در میزان تولید و سهمیه بندی خود را نیز داشته است که این تاثیرگذاری در طول زمان متفاوت بوده است. مثال های متعددی حاکی ازاین امر موجود است که در آن اوپک قدرت خود را در محدودکردن تغییرات قیمت (در جهت صعود یا نزول) از دست داده است. شرایط بازار عامل وقوع این چنین تغییراتی در قدرت تاثیر گذاری اوپک بر روند قیمتی نفت خام می باشد. به سبب رفتار تغییرپذیر اوپک، مدل واحدی که توانایی توضیح رفتار اوپک را داشته باشد وجود ندارد و بنابراین محققان مجبور به انتخاب مدلی از میان مدل های گوناگون برای توضیح برخی اتفاقات خاص هستند. از آنجایی که این مدل ها پیش بینی ها و نتایج بسیار مشابهی را ارایه می دهند کارهای تجربی انجام شده در تمایز قایل شدن بین آنان ناموفق بوده اند. یافته اصلی در تحقیق پیش رو گویای این مطلب است که میزان تاثیرگذاری اوپک بر روند قیمتی نفت خام در طول دوره های زمانی ثابت نبوده و گرایش به تغییر داشته است.

    کلیدواژگان: مدل های اوپک، قیمت های نفت خام، قدرت قیمت گذاری، تصمیم گیری مشترک
  • محمود هوشمند، اعظم محمدباقری* صفحات 139-160

    چگونگی ارتباط متقابل میان سیستم‎های انرژی، اقتصاد و محیط‎زیست همراه با سیاست‎گذاری مناسب موجب می‎شود که مسیر رشد و توسعه اقتصادی کشورها مسیری پایدار را طی کند. مدل‎هایی که به بررسی روابط میان این سه مقوله می‎‎پردازند، تعمیم‎یافته از مدل‎های رشد اقتصادی با در نظر گرفتن عوامل انرژی و محیط‎زیست هستند و به مدل‎های E3 معروف شده‎اند. در این مقاله اثرات همزمان معادلات مصرف انرژی، رشد اقتصادی و انتشار CO2 از سه بخش انرژی، اقتصاد و محیط‎زیست به روش حداقل مربعات دو مرحله‎ای‎ در کشورهای عضو منطقه منا (MENA) طی دوره 2010-2000 تحلیل شده است. نتایج حاکی از تاثیر مستقیم مصرف انرژی در رشد اقتصادی این کشورها و بطور همزمان تاثیر بر انتشار دی‎اکسید کربن است. از اینرو اعمال هر سیاست در بخش انرژی، اقتصاد و یا محیط‎زیست بر بخش‎های دیگر اثرگذار است هر چند میزان اثرگذاری یکسان نیست.

    کلیدواژگان: انرژی، اقتصاد، محیط‎زیست، مدل‎های E3، معادلات همزمان، منطقه منا (MENA)
  • محسن اصفهانی*، غلامرضا عباسی، حسین میرزایی صفحات 161-185

    یکی از بخش های مهم اقتصادی کشور، بخش ساختمان است. در این مقاله با بررسی اطلاعات مربوط به شهرک آتی ساز تهران به ارزیابی اقتصادی اجرای راهکارهای صرفه جویی انرژی پرداخته شده است. اقدامات مورد بررسی عبارتند از: استفاده از دمپر خودکار، چیلرهای خورشیدی، موتورخانه هوشمند و سیستم روشنایی LED. ارزیابی اقتصادی طرح های مذکور، با رویکرد فازی (غیر قطعی) انجام گرفته است. نتایج نشان می دهند که منافع اقدامات صرفه‏جویی، بسیار بیشتر از هزینه های آن است. اجرای طرح صرفه جویی انرژی نه تنها از دیدگاه ملی و کلان کشور، بلکه از نظر خود مصرف کنندگان نیز بسیار مقرون به صرفه است. برخی از اقدامات بهینه سازی مصرف انرژی نیز باید در زمان احداث ساختمان انجام پذیرد تا دارای توجیه اقتصادی باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی طرحهای اقتصادی، فازی، عدم قطعیت، شهرک آتی ساز تهران
  • علی مروتی شریف آبادی، رسول خوانچه مهر* صفحات 187-220

    استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی در پیش بینی کاربرد زیادی دارد. طراحی مناسب پارامترهای (ساختار) شبکه موجب می شود تا دقت و عملکرد شبکه های عصبی مصنوعی افزایش یابد. در اکثر مطالعات از روش سعی و خطا برای تنظیم پارامترهای شبکه های عصبی مصنوعی استفاده می شود. هم چنین، سایر روش هایی که برای تعیین بهترین ساختار شبکه عصبی وجود دارد، تنها بر اساس یک معیار ارزیابی عملکرد شبکه، ساختار مناسب را تعیین می کنند. در مطالعه حاضر، محققین روش جدیدی را برای طراحی ساختار شبکه ارایه می دهند. در این روش، با استفاده از ترکیب روش طراحی آزمایشات تاگوچی و روش تاپسیس، مناسب ترین ساختار شبکه های عصبی مصنوعی، با درنظر گرفتن سه معیار ارزیابی عملکرد شبکه به طور هم زمان، تعیین می شود. نتایج حاصل از پیش بینی تقاضای بنزین در استان هرمزگان با استفاده از روش مذکور، کارایی و اثربخشی این روش را نشان می هد. تجزیه و تحلیل واریانس پارامترهای شبکه های عصبی مصنوعی نشان می دهد که سهم مشارکت تعداد نرون در لایه پنهان اول در تعیین ساختار مناسب شبکه حدود 54% است و سهم مشارکت الگوریتم یادگیری نیز حدود 27% می باشد.

    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، روش طراحی آزمایشات تاگوچی، تاپسیس، دلفی فازی، آنتروپی
  • علی ناظمی، سهیلا محمدیان* صفحات 221-255

    بخش صنعت علاوه بر اینکه یکی از مهمترین بخش های مصرف انرژی در هر کشور محسوب می شود، یکی از عوامل تاثیرگذار بر رشد و توسعه اقتصادی نیز به شمار می رود. بررسی رفتار مصرف انرژی و شدت انرژی در بخش های مختلف، گامی اساسی در برنامه ریزی و سیاستگذاری در حوزه انرژی محسوب می شود. یکی از روش های مورد استفاده در این زمینه، روش تجزیه است. در این پژوهش به تجزیه و تحلیل تغییرات مصرف انرژی و شدت انرژی با استفاده از فرم ضربی شاخص میانگین لگاریتمی دیویژیا در بخش صنعت کشور به تفکیک زیربخش های آن و در طی یک بازه 16 ساله (90-75) پرداخته شده و سهم هر یک از اثرات دراین بازه های زمانی تعیین گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بخش عمده ای از  افزایش مصرف انرژی به واسطه افزایش تولیدات صنعت می باشد. اثر ساختاری نیز باعث 26 درصد افزایش در مصرف انرژی گردیده ولی اثر شدت، کاهشی 30 درصدی در مصرف انرژی در پی داشته است. در تجزیه شدت انرژی کشور طی بازه زمانی 90-75 کاهشی 12 درصدی در شدت انرژی صنعت مشاهده شد که علت اصلی این امر، اثر کاهنده شدت انرژی به واسطه بهبود بهره وری و شرایط تکنولوژیکی صنعت می باشد. با وجود اینکه اثر ساختاری نقش بارزی در  جهت افزایش شدت انرژی ایفا کرده، ولی بهبود تکنولوژی موفق شده تا حد قابل توجهی این اثر فزاینده را خنثی نماید.

    کلیدواژگان: روش تجزیه شاخص میانگین لگاریتمی دیویژیا، اثر فعالیت، اثر ساختاری، اثر شدت
|
  • Ali Omidi*, Pourali Pages 1-28

    The energy sector is a most promising area for commercial interactions between Iran and India. India is expected to become the third biggest oil consumer in the World by 2035, thanks to the country’s high population and high rate of economic growth.  On the other hand, Iran holds the worldchr('39')s largest gas reserves and third largest oil reserves, as such is able to meet India’s energy needs for a long time. Energy thus offers huge potential for expansion of mutual relations between the two countries.  This potential, however, remains unrealized due to international sanctions against Iran and negative role of the USA.
     This paper tries to explore Indiachr('39')s long-term strategy for ensuring its energy security and Iran’s potential place in New Delhi’s future energy calculus? This paper contends that India cannot ignore Iran in meeting its energy needs,  particularly with respect to gas, in view of the uncertainty of other potential  sources in terms of price, security and sustainability of supply.

    Keywords: India, Iran, Energy Diplomacy, Energy Security
  • Pages 29-50

    Economic sanctions have been and continue to be applied extensively against Iran.  It is therefore, important for us to analyze the economic and legal aspects of sanctions. The paper is organized around two questions. First, we seek to understand the impact of sanctions on Iranian crude oil production and subsequently on social welfare? In the next step, we examine the effects of changes in oil production on fundamental human rights.
    Sanctioning countries claim that by imposing well targeted sanctions negative side effects, particularly impact on vulnerable populations can be minimized. However, this study indicates that sanctions against Iran particularly on the oil industry have many negative impacts on social welfare.
     In this study we have used econometrics tools and OLS methodology to determine the effect of sanctions as an explanatory variable on oil production as a dependent variable for the period 1970 to 2012.  We have resorted to resolving the problems found in the estimated regressions in order to increase their reliability.

    Keywords: economic sanctions, oil industry, social welfare, human rights, the regressions
  • Eghlim Tamri*, BAHRAM SAHABI, HOSSEIN Sadeghi Pages 51-81

    Global development in terms of increased attention to environmental protection and the finite nature of fossil resources have accelerated the use of renewable energies. Renewable energy portfolio standard (RPS), is a government policy to promote the use of renewable energy in the energy consumption basket.  The RPS stipulates the minimum amount of renewable energy that each electricity supplier should produce.  This policy has been widely studied in different countries, but so far no such studies have been undertaken in Iran. This study introduces the experience of countries that have been successful in their RPS policies.  We then use linear programming techniques to study an RPS policy that requires regional power supply companies to produce at least 10 percent of their electricity from renewable energy sources. We focus on identifying the optimal combination of different renewable energy sources to meet the RPS.  The results indicate the maximum production of electricity from renewable sources is about 13/65559 TWh.  The optimal ratio of each renewable energy source is respectively 4.29, 9.19, 8.5, 30.9, 19.337 and 30.34 percent for solar energy, biomass, geothermal, wind, hydroelectric and tidal energy.

    Keywords: renewable energy optimization, linear programming, a regional power, renewable energy portfolio standards (RPS)
  • Pages 83-112

    This paper tries to demonstrate the importance of non-economic exogenous factors (Underlying Energy Demand Trend) when we estimate the industrial energy demand for Iran. The Structural Time Series Model (STSM) approach is used to model these unobservable factors. The Kalman filter and Maximum Likelihood methods allow us to estimate the value of the UEDT. This approach enables us to obtain more reliable estimates of income and price elasticity as well.  We use the derived values of UEDT, and price and income elasticities to evaluate the impact of economic and non-economic exogenous factors on industrial energy demand. The results show that the UEDT has a positive trend and the industrial sector has become more energy intensive over time.  The results further indicate that technological improvement and other non-economic exogenous factors have no impact on energy efficiency in the Iranian industrial sector. Our model estimated short run income and price elasticity as respectively 0.33 and 0.08. The UEDT has a great impact on energy demand change over the time spam (1353-1391).  This impact is greater than that of the income and price impacts.  We also observe that demand for energy in the industrial sector is more sensitive to the level of activities (value added) than price.

    Keywords: Structural time series model, Kalman filter, Maximum Likelihood, Autoregressive distributed lag, Underlying energy demand trendQ41, Q43, Q38, C22, C32
  • Abbas Memarzadeh*, Ali Emami Meybodi, Narges Barzegar Pages 113-138

    The main aim of this survey is to investigate the evolution of the OPEC mode of behavior and link the evolution to some important events in the (global) crude oil market. The dominant conclusion of this survey confirms that the primary purpose of OPEC has been to coordinate and unify the petroleum policies of its member countries, in order to secure their individual and collective interests. OPEC has affected oil price fluctuations through changes in production and quotas. This influence, however, has been varying over time.  There are a few examples that indicate a loss in OPEC ability to control oil price fluctuations (whether up or down). Market conditions explain these changes in OPECchr('39')s influence on oil prices. Due to the volatile nature of OPEC actions, there is not a single model that can explain OPEC behavior.  Researchers have thus resorted to multiple models to explain some special events. Since these diverse models provide very similar predictions and results, empirical work has been unsuccessful in differentiating between them. The main finding of this study is that OPECchr('39')s impact on oil price fluctuations has not been the same over time and has been variable.

    Keywords: Opec models, crude oil prices, pricing power, collusion
  • Mahmoud Houshmand, Azam Mohamadbagheri* Pages 139-160

    The way Energy, Economy and Environment systems correlate along with the appropriate policy will bring about a countries sustainable growth and economic development (E3 Models). The models deals with the relation between these aspects are generalized versions of economic growth models which take into account the energy and environmental factors.
    This research analyses concurrent efffect of energy consuption equations, economic growh and CO2 emmision of 3 sectors; Energy, Economy, Environment in the MENA countries from 2000 to 2010 with method of 2SLS. Outcomes show the direct effect of energy consumption on economic growth and concurrent effect on CO2 emission in these countries. According to the existing systematic relation every politic has been taken in any sector, Energy, Economy or Environment, will affect other sectors, althought the amount of effect in not equal.
     

    Keywords: Energy, Economy, Environment, E3 Models, Concurrent Equation, MENA region

    Keywords: Energy, Economy, Environment, E3 Models, Concurrent Equation, MENA region
  • Mohsen Esfahani Pages 161-185

    One of the important energy consuming sectors of the country is buildings. In this research, we use the energy audit of the Atisaz complex in Tehran to evaluate the economic benefits of energy saving measures.  We evaluate measures such as: using the automatic damper, replacing the active existing chiller with the solar absorption one, using intelligent boiler-room and replacing the existing lighting system with the LED one.  We evaluate the economic benefits of these measures using FUZZY LOGIC. The results indicate that the economic benefits of energy saving measures exceed their costs will.  Our results confirm that energy saving measures in addition to having a societal value is beneficial for the concerned consumer.  However, some of the energy saving measures have to be undertaken while constructing a new building for them to be economically feasible.

    Keywords: Evaluating Economic Projects, Fuzzy Logic, Uncertainty, Atisaz Complex
  • Ali Morovati Sharif Abadi, Rasool Khancheh Mehr* Pages 187-220

    The use of artificial neural networks (ANN) in forecasting has many applications. Appropriate design of ANN parameters enhances the performance and accuracy of neural network models.  Most studies use a trial and error approach in setting the value of ANN parameters. Other methods used to determine the best structure of a neural network only use a single evaluation criterion to determine the appropriate structure. In this study, the authors provide a new method to design the network structure. In this method, we use a combination of Taguchi experimental design and TOPSIS methods, to determine he optimal ANN structure, taking into account three evaluation criteria simultaneously. The  estimated demand for gasoline in the Hormozgan province produced using this method, confirms its efficiency and effectiveness. Analysis of variance (ANOVA) of the ANN variables indicates that contribution of the number of neurons in the first hidden layer to the changes in the network performance is about 54% while the contribution of the learning algorithm is about 27%.

    Keywords: artificial neural networks, Taguchi experimental design method, TOPSIS, Delphi fuzzy, Entropy
  • Ali Nazemi, Soheila Mohammadian* Pages 221-255

    One of the factors influencing the growth and development of any country depends on the development of its industries. This effective portion is one of the nationchr('39')s largest energy consumers. Study of energy consumption and energy intensity trends in various sectors is a Major step in the planning and policy-making in the energy sector and opens a wide horizon in front of policymakers in these issues. One of the methods used in this context is the analysis method. In this study, analysis of energy consumption and energy intensity changes have been investigated by multiplicative form of the Divisia index and Following the separation in different industries and sectors over a period of 16 years (90-75). The results showed that 120 peacent of the increase in consumption is due to the increase in industrial production. Structural effect caused 26 percent increase on energy consumption and intensity effect caused 30 percent reduction on it. Moreover, a reduction of 12 percent was observed in energy intensity of industry by energy intensity decomposition in industry between 1375 and 1390. The main reason for this decline is due to improvement in efficiency and technological conditions. Although the structural effect caused a considerable increase in Energy intensity this improvement in technical situation could made it up.

    Keywords: Logarithmic Mean Divisia Index, Activity Effect, Structure Effect, Intensity Effect