فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 52 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صابر شعری آناقیر، یحیی حساس یگانه، مهدی سدیدی، بنیامین نره ئی* صفحه 1
    اعتقاد بر این است که مکانیزم های حاکمیت شرکتی به سرمایه گذاران در تحریک و اجبار ارکان مدیریت به استفاده کارآمدتر از منابع شرکتها در راستای ایفای وظیفه مباشرتی، کمک میکند. ارکان مدیریتی با اتخاذ تصمیماتی مطلوب درباره سرمایه گذاری های بهینه، نقشی حیاتی در استفاده از منابع ایفا میکند. سیاستهای ناکارآمد سرمایه- گذاری میتواند نتیجه حاکمیت شرکتی ضعیف باشد. به عبارتی دیگر، حاکمیت شرکتی عاملی کلیدی نظارتی و کنترلی در مدیریت کارآمد و کارائی سرمایهگذاری است. هدف این پژوهش، تحلیل ارتباط بین حاکمیت شرکتی و کارائی سرمایه گذاری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. برای آزمون فرضیه های استفاده شد. برای ( EGLS) پژوهش از مدل رگرسیون خطی چند متغیره به روش حداقل مربعات تعمیمیافته برآوردی
    1387- دستیابی به اهداف پژوهش، نمونه ای متشکل از 138 شرکت به روش غربالگری، در طی سالهای 1393 انتخاب گردید. ارزیابی حاکمیت شرکتی و ابعاد آن شامل شفافیت، اثربخشی هیاتمدیره، حقوق سهامداران و اثرات مالکیت بر اساس طیف متنوعی از شاخصها( 93 شاخص) برمبنای مدل رتبه بندی ارائه شده از سوی حساس یگانه- سلیمی( 1390 ) و سنجش کارائی سرمایه گذاری بر اساس مدل ریچاردسون ( 2006 ) صورت گرفت. به طورکلی، نتایج پژوهش نشان میدهد حاکمیت شرکتی و ابعاد آن، اثر مثبت و معناداری برکارائی سرمایه گذاری دارند.
    کلیدواژگان: کارائی سرمایه گذاری، حاکمیت شرکتی، ابعاد حاکمیت شرکتی
  • غلامرضا کرمی، امید آخوندی* صفحه 29
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر مراحل چرخهی عمر شرکت بر هزینه حقوق صاحبان سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. در این تحقیق به منظور تعیین مراحل چرخه عمر شرکت از مدل دیکینسن 2011 ) و برای محاسبه هزینه حقوق صاحبان سهام از مدل گوردون استفاده شده است. در این پژوهش نخست نمونه ) آماری با استفاده از اطلاعات صورت جریان وجوه نقد(شامل جریان نقد فعالیت های عملیاتی، جریان نقد فعالیت های سرمایه گذاری و جریان نقد فعالیت های تامین مالی) به شرکتهای در مرحله رشد، بلوغ و افول تفکیک شده، سپس با استفاده از مدل رگرسیونی چند متغیره و آزمون مقایسه میانگین جوامع، فرضیه های پژوهش مورد بررسی و آزمون 1393 نشان میدهد - قرار گرفتهاند. نتایج حاصل از بررسی 110 شرکت ( 990 سال- شرکت) طی دوره زمانی 1385 که میزان هزینه حقوق صاحبان سهام در مراحل مختلف چرخهی عمر شرکت (رشد، بلوغ، افول) تفاوت معناداری با هم دارند. همچنین این نتایج نشان میدهد هزینه حقوق صاحبان سهام در مرحله افول در بالاترین سطح و در مرحله بلوغ در پایین ترین سطح قرار دارد .
    کلیدواژگان: چرخه عمر شرکت، هزینه حقوق صاحبان سهام، صورت جریان وجه نقد
  • ولی خدادادی*، جواد نیک کار، سجاد ویسی صفحه 53
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر معیارهای راهبری شرکتی بر به موقع بودن افشا در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. معیارهای مورد بررسی شامل چهار معیار داخلی مالکیت مدیریت، استقلال هیئت مدیره، اندازهی هیئت مدیره و دوگانگی وظیفه رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل و دو معیار خارجی مالکیت نهادی و تمرکز مالکیت است. بدین منظور شش فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 105 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دورهی زمانی بین سالهای 1384 تا 1392 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تلفیقی، بررسی و آزمون شد . نتایج بدست آمده نشا ن داد از میان معیارهای انتخابی برای راهبری شرکتی تنها متغیرهای تمرکز مالکیت و دوگانگی وظیفه مدیر عامل و رئیس هیات مدیره تاثیر مثبت معنادار و مالکیت مدیریت تاثیر منفی معناداری بر به موقع بودن افشای گزارشگری مالی دارد. همچنین، نتایج نشان داد که متغیرهای مالکیت نهادی، اندازه هیئت مدیره و استقلال هیئت مدیره تاثیر معناداری بر به موقع بودن افشای گزارشگری مالی ندارند .
    کلیدواژگان: موقع بودن افشا، معیارهای راهبری شرکتی و افشای اطلاعات
  • مریم کربلایی میرزایی*، فرهاد شاه ویسی، فرزاد ایوانی صفحه 75
    به دلیل اهمیت اقلام تعهدی اختیاری در فرآیند گزارش دهی و تاثیرپذیری بازده سها م از این اقلام ، با توجه به فرصت های رشد و عدم تقارن اطلاعاتی بالا در شرکتهای با رشد بالا، انتظار میرود مدیران شرکتهای با رشد بالا انگیزه هایی برای استفاده از اقلام تعهدی اختیاری به ویژه اقلام تعهدی اختیاری مثبت (اقلام تعهدی که سود را به طور مثبت افزایش میدهند)، به منظور پیام رسانی اطلاعات مطلوب در اتباط با عملکرد آینده شرکت به سرمایه گذاران دارند. هدف این پژوهش شناخت اثر تغییر در رشد شرکت، بر سطح حساسیت بازده به اقلام تعهدی اختیاری، اقلام تعهدی اختیاری مثبت و کیفیت اقلام تعهدی میباشد. جامعه آماری را کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق
    بهادار تهران تشکیل و به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از داده های آماری 192 شرکت انتخابی از جامعه آماری با به کارگیری قاعده حذف سیستماتیک در بازه زمانی سالهای 1388 تا 1394 استفاده شده است. تحقیق در چارچوب تحقیقات توصیفی طبقه بندی و روش آزمون فرضیه های تحقیق، روش تجزیه و تحلیل آماری از نوع همبستگی و به منظور تحلیل آماری فرضیه های تحقیق از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها بیانگر این است که سطح حساسیت بازده به اقلام تعهدی اختیاری، اقلام تعهدی اختیاری مثبت و کیفیت اقلام تعهدی در شرکتهای با رشد بالا در مقایسه با شرکتهای با رشد پایین، بیشتر است.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، کیفیت اقلام تعهدی، رشد شرکت، بازده سهام
  • نظام الدین رحیمیان*، محمد تقی تقوی فرد، سپیده جوادی صوفیانی صفحه 111
    نقش اصلی گزارشگری مالی، انتقال اثربخش اطلاعات مالی به افراد برون سازمانی به روشی معتبر و به موقع است. برای انجام این مهم، مدیران از فرصتهایی برای قضاوت در گزارشگری مالی برخوردار شده اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی بر انگیزه های مرتبط با تغییر اقلام تعهدی در شرکتهای با ارزش گذاری بالای 1392- حقوق صاحبان سهام است. برای انجام این پژوهش، نمونه ای متشکل از 184 شرکت در طی دوره زمانی 1388 مورد بررسی قرار گرفت. در فرایند پژوهش، از نسبت قیمت بازار به سود قبل از اقلام غیر مترقبه و عملیات متوقف شده، به عنوان معیار ارزش گذاری بیش از حد سهام و برای بررسی تاثیر ارزش گذاری بیش از حد بر مدیریت سود واقعی، از تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه اول نشان می دهد که بین اندازه موسسه حسابرسی و اقلام تعهدی اختیاری شرکتهای با ارزش گذاری بالای حقوق صاحبان سهام، رابطه معنا داری وجود ندارد. همچنین نتایج آزمون فرضیه دوم حاکی از این است که بین دوره تصدی حسابرس و اقلام تعهدی اختیاری شرکتهای با ارزش گذاری بالای حقوق صاحبان سهام، رابطه معناداری وجود دارد و انگیزه های مربوط به تغییر اقلام تعهدی در شرکتهای با ارزش گذاری بالای حقوق صاحبان در مدیران شرکتها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، ارزش گذاری بالای حقوق صاحبان سهام، مدیریت سود
  • علی ابراهیمی کردلر، موسی جوانی قلندری، کیانوش گنجی* صفحه 141
    تئوری های موجود دو پیش بینی متناقض در ارتباط با رقابت پذیری صنایع و حق الزحمه حسابرسی شرکت ها ارائه می دهند. رقابت پذیری صنایع از یک طرف مسائل نمایندگی بین مدیران و سهامداران شرکت ها را کاهش داده و دقت صورت های مالی را افزایش می دهد. بنابراین ریسک ارزیابی شده حسابرسی توسط حسابرسان را کاهش داده و حسابرسان تمایل دارند برای شرکت هایی که در صنایع رقابتی فعالیت می کنند حق الزحمه کمتری را صورتحساب کنند. از طرف دیگر، رقابتی بودن صنایع می تواند ارزیابی حسابرسان از ریسک تجاری صاحبکار را افزایش دهد. بنابراین انتظار می رود که با افزایش میزان رقابت پذیری در صنعت حق الزحمه حسابرسی افزایش یابد. مطالعه حاضر به صورت تجربی و با استفاده از اطلاعات 96 شرکت 1394 تاثیر انحصار یا رقابت صنعت بر قیمت گذاری - پذیرفته شده در بورس تهران طی بازه زمانی 1388 خدمات حسابرسی مستقل را بررسی کرده و نشان می دهد که بین حق الزحمه حسابرسی و رقابت پذیری صنایع رابطه منفی و معناداری وجود دارد. به بیانی دیگر حسابرسان برای آن دسته از صاحبکاران خود که در صنایع با درجه رقابت پذیری بالا فعالیت می کنند حق الزحمه کمتری صورتحساب می نمایند.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، رقابت پذیری صنایع، ریسک حسابرسی، ریسک تجاری
  • آمنه بذرافشان* صفحه 171
    هدف از انجام این مطالعه، وضعیت سنجی تاثیر کیفیت کمیته حسابرسی بر تحقق اهداف الزامات کنترلهای داخلی حاکم بر گزارشگری مالی، در افق کوتاه مدت است. به این ترتیب، پژوهش حاضر، تاثیر کیفیت کمیته های حسابرسی بر تحقق اهداف مالی مندرج در دستورالعمل کنترل های داخلی، شامل قابل اتکا بودن، مربوط بودن و به موقع بودن و هدف غایی آن یعنی کاهش نابرابری اطلاعات را مورد بررسی قرار میدهد. با توجه به ویژگی مکنون بودن کیفیت کمیته حسابرسی و کیفیت گزارشگری مالی، از مدلسازی معادلات استفاده شده Smart-PLS ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی و پرکاربردترین نرم افزار آن یعنی است. نتایج حاصل از بررسی شرکتهای دارای کمیته حسابرسی، ضمن تبیین وضعیت موجود کمیته های حسابرسی از منظر وضعیت رعایت مقررات و ترکیب، نشان میدهد که کیفیت کمیته حسابرسی موجب کاهش نابرابری اطلاعات میشود. همچنین یافته ها نشان میدهد کیفیت گزارشگری مالی موجب کاهش نابرابری اطلاعات میگردد. با اینحال در مجموع کیفیت کمیته حسابرسی، تاثیر معنی داری در کیفیت گزارشگری مالی نداشته است.
    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، قابل اتکا بودن، مربوط بودن، به موقع بودن، کنترل های داخلی، نابرابری اطلاعات
|
  • Saber Sheri Anaghir, Yahya Hassas Yeganeh, Mehdi Sadidy, Benyamin Narrei* Page 1
    Previous researches revealed that corporate governance mechanisms assists the investors in motivating and compelling pillars of company management to more efficient use of corporate resources with doing stewardship duty. Managers can play a critical role in using the resources through making appropriate decisions about optimal investment. Inefficient investment could be the result of poor corporate governance. In other words, corporate governance is a key and monitoring tool in investment efficiency. The purpose of this study is to analyze the relationship between corporate governance and investment efficiency in the firms listed in the Tehran Stock Exchange. For testing hypotheses multivariate linear regression model using estimated generalized least squares method (EGLS) was used. To reach the purpose of the study, a sample of 138 companies were selected by screening (systematic deleting) in the years 2008 to 2014. Based on 93 indicators of hassass yegane and Salimi (2011), we estimated the efficiency of corporate governance and its dimensions such as transparency, effectiveness of board, shareholder rights and the effects of ownership. We also measured the efficiency of investment according to the Richardson’s (2006) model. In general, the results show that corporate governance and its dimensions have a significant positive effect on the efficiency of investment. In addition, a significant and positive impact of variables control such as investment opportunities (Tobin's Q) and firm size on investment efficiency was confirmed. The cash flow had a negative and significant relationship on investment efficiency.
    Keywords: Investment Efficiency, Corporate Governance, Dimensions of Corporate Governance
  • Gholamreza Karami, Omid Akhoundi* Page 29
    The main objective of this paper is to evaluate the effect of the corporate life cycle stages on the cost of equity of firms listed on the Tehran Stock Exchange. In this study we used Dickinson's Model (2011) to determine the corporate life cycle stages and Gordon Model to calculate cost of equity. In this study, we first took samples using the cash flow statement data (including cash flow from operating activities, cash flow from investing activities and cash flow from finance activities) and separated the firms in the growth stage, maturity stage and decline stage, then, using multivariate regression analysis and mean comparison tests, hypotheses were studied and tested. The results of 110 firms (990 company - year) from 2006 to 2014 shows that the firms, cost of equity in different stages of the life cycle (growth, maturity, decline) are significantly different. The results also show that in the decline stage the cost of equity is at the highest level and in the maturity stage it is at the lowest level.
    Keywords: Corporate Life Cycle, Cost of Equity, Cash Flow Statement
  • Vali Khodadadi*, Javad Nikkar, Sajjad Veisi Page 53
    the aim of this study is to investigate the effect of corporate governance measures on the disclosure timeliness of listed companies in Tehran Stock Exchange. The measures included managers ownership, board independence, board size and duality of CEO as internal measures as well as institutional ownership and concentration of ownership as external measures. For this purpose six hypotheses were developed and data on the 105 companies in Tehran Stock Exchange for the period of 1384 to 1392 (2003 to 2011) were analyzed. This regression model was tested through data integration. The results showed that the concentration of ownership and duality of CEO measure of corporate governance has a significant positive impact but management ownership has a significant negative impact on the timeliness of financial reporting disclosure. In addition, the results showed that the institutional ownership, board size and board independence had no significant influence on the timeliness of financial reporting disclosure.
    Keywords: The Timeliness of Disclosure, Corporate Governance Measures, Information Disclosure
  • Maryam Karbalai Mirzaei*, Farhad Shahveisi, Farzad Ivani Page 75
    Considering the importance of discretionary accruals in reporting and its influence
    on stock return, and also growth opportunities and information asymmetry in high
    growth companies, it is expected that management of high growth companies have
    incentives to use discretionary accruals for signaling positive future performance of
    the firm. The purpose of this study is to investigate the impact of growth changes on
    stock return sensitivity to discretionary accruals, positive accruals and the quality of
    accruals. The study is performed in TSE listed companies and 192 companies data
    between 1388 to 1394 were selected. The coefficient and multivariate regression
    were used for hypothesis testing. The results revealed that the sensitivity of stock
    return to discretionary and positive accruals and accruals quality is high for high
    growth companies compared to low growth ones.
    Keywords: Discretionary Accruals, Discretionary Accruals Positive, Accruals Quality, firm Growth, Stock Return
  • Nezamoddin Rahimian*, Mohammad Taghi Taghavifard, Sepideh Javadi Sofiani Page 111
    The main role of financial reporting is the effective transfer of financial information to people outside of the organization in a valid way while being on time. This way, managers have the opportunity to judge the financial reports. This study aimed to investigate the impact of audit quality incentives associated with the change of accruals in companies with high equity valuations. For this purpose, the performance of 184 companies, as a sample, during the time period of 2009-2013 was studied. In this study, the ratio of market price to earnings before extraordinary items and discontinued operations as an excess stock value measure has been used. Also, to analyze the impact of excess stock valuation on real earnings management, multivariate regression analysis considering panel data was used. The results of first hypothesis testing show that there is no significant relation between the size of audit firm and discretionary accruals. However,the results of second hypothesis testing indicate that there is a significant relationship between auditor’s tenure and optional accrual items in companies with high equity valuation. Also, the management motivation to change accruals in companies with high equity valuation is reduced.
    Keywords: Audit Quality, Highly Valued Equity, Earning Management
  • Ali Ebrahimi Kordlar, Musa Javani Ghalandari, Kianoosh Ganji* Page 141
    Existing theories predict two contradict relation between industry competition and audit fees. Industry competition reduces the agency problem between manager and stockholder of firms and also increases the accuracy of financial statement. It therefore decreases the assessment of risk by auditors and they are inclined to charge low audit fee for companies operating in competitive industry. On the other hand industry competition can increase: the assessment of business risk by auditor, so it would be expected as the competition in industry rises the audit fee, the current study examine empirically "The impact of monopoly or industry competition on pricing obtained from external audit services "with the information of 96 publicly-held companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) Between 2009-2016. The result of study shows the significant and negative relation between audit fee and industry competition. In other words, auditor charge low audit fee for client which operate in high competitive industry.
    Keywords: audit fees, industry competitiveness, audit risk, business risk
  • Amaneh Bazrafshan* Page 171
    The purpose of this study is to examine the impact of Audit Committee Quality (ACQ) on achieving Internal Control over Financial Reporting (ICOFR) in short run. So, the current paper investigates the impact of ACQ on Financial Reporting Quality (FRQ) including Reliability, Relevance and Timelines of financial reporting and also final purpose of it that is Information Asymmetry (IA) as the final goal of financial reporting. Regarding the latent of ACQ and FRQ, this paper use structural modeling with OLS approach by Smart-PLS software. Findings indicate that ACQ reduces IA. However, there is no relationship between ACQ and FRQ. It was also revealed that FRQ reduces IA.
    Keywords: Audit Committee, Reliability, Relevance, Timelines, Internal Controls, Information Asymmetry