فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1385)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1385)

  • 102 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فتحعلی نوری، علیرضا مدیر رحمتی، احمد همتی صفحه 278
    به منظور انتخاب و معرفی کلن های برتر صنوبر (پوپولتوم مقایسه ای) آزمایشی با 10 کلن صنوبر از گونه های Populus nigra که در خزانه سلکسیون برتری خود را نشان داده بودند در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار با فواصل کاشت 3×3 متر در دو ایستگاه تحقیقاتی مهرگان و اسلام آبادغرب انجام گرفت. در طول دوره آزمایش مبارزه با علفهای هرز به صورت دستی و آبیاری نرمال به روش جوی پشته انجام پذیرفت. در پایان هر فصل رویشی صفات قطر برابر سینه (در ارتفاع30/1 متر) و ارتفاع درختان اندازه گیری گردیدند. در سال آخر آزمایش علاوه بر دو صفت یاد شده قطر یقه، قطر میانه، قطر انتهای تنه و وزن درختان هر یک از کلنها پس از قطع اندازه گیری شد. تجزیه واریانس ساده برای ارتفاع، قطر و میزان حجم در هکتار درختان، تجزیه واریانس مرکب برای ارتفاع، قطر، حجم در هکتار و میزان رویش جاری سالیانه انجام پذیرفت و کلنها بر اساس میانگین های محاسبه شده گروه بندی گردیدند. این آزمایش نشان می دهد که از میان کلن های کاشته شده در دو ایستگاه تحقیقاتی مهرگان و اسلام آبادغرب با توجه به میزان ارتفاع، قطر برابر سینه، رویش جاری ارتفاعی، رویش جاری قطری و حجم در هکتار کلن های Populus nigra 62/154، Populus nigra 56/75، Populus nigra betulifolia، Populus nigra mehregan، Populus nigra 56/32 وPopulus nigra 56/52 برترند که برای کشت انبوه در استان معرفی می گردند. میانگین قطر این کلنها بین 7/20 تا 9/21سانتیمتر، میانگین ارتفاع بین 2/15 تا 9/16 متر و میانگین تولید حجمی آنها بین 9/27 تا 2/39 متر مکعب در هکتار و در سال محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: ارتفاع، حجم، پوپولتوم مقایسه ای، صنوبرتاج بسته، قطر، کرمانشاه
  • یعقوب ایران منش، سودابه علی احمد کروری، سید فضل الله عمادیان، داود آزادفر، کامبیز اسپهبدی صفحه 292
    این تحقیق به منظور بررسی نقش مطالعات آنزیمی جهت انجام بررسی های اکولوژیکی و فیزیوژنتیکی در برنامه ریزی مدیریت و احیا توده های بارانک، در محدوده جنگلی شرکت سهامی بهره برداری چوب فریم، در دو رویشگاه سنگده (ارتفاع 1800-1700 متر از سطح دریا) و اشک (ارتفاع 2350-2200 متر از سطح دریا) صورت گرفته است. ابتدا پایه های بارانک موجود در دو منطقه شناسایی شده و در دو گروه با مورفولوژی مناسب و با مورفولوژی نامناسب دسته بندی گردیدند. نمونه برداری، همزمان از سرشاخه های یکساله پایه ها در فصل زمستان، از 40 پایه درخت بارانک در دو رویشگاه انجام شد. علاوه بر این از کلیه پایه ها بذرگیری کرده و به منظور تهیه نهال، بذرها در گلدانهای مخصوص، در شرایط نهالستان کشت گردیدند. نمونه برداری از اندام های مختلف بارانک نیز در فصل تابستان صورت گرفت. بلافاصله پس از نمونه برداری، از آنها عصاره گیری کرده و آنزیم پراکسیداز آنها از نظر کمی و کیفی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعات کمی و کیفی آنزیم پراکسیداز، حاکی از وجود یک اکوتیپ در کل منطقه می باشد، که در آن سه طبقه جدا گردید. مقایسه الگوی ایزوآنزیمی برگ و شاخه نهالها، حاکی از وجود ایزوآنزیم های شاخص در نمونه های برگ وشاخه است. این ایزوآنزیم ها نشان دهنده سازگاری پایه های مورد نظر به شرایط اکولوژیکی منطقه می باشد. مقایسه الگوی آنزیمی اندام های مختلف نشان داد که الگوی کیفی و فعالیت کمی آنزیم پراکسیداز در اندام های مختلف، در فصل برداشت ثابت، یکسان نمی باشد. با توجه به طبیعی بودن زیربنای اکوسیستم مناطق، تنوع ژنتیکی پایه های مطالعاتی محدود بوده و این موضوع خطر انقراض گونه بارانک را هشدار می دهد.
    کلیدواژگان: بارانک، اکوتیپ، ایزوآنزیم، پراکسیداز، فیزیوژنتیک، ژنتیک
  • جلال محمودی، داریوش بیات، بهرام ناصری صفحه 306
    چرای مفرط دام، قاچاق چوب، آتش سوزی، برداشت بی رویه از عوامل تخریب و تغییر مرزهای جنگل به ویژه در قسمت فوقانی آن است. کاشت گونه های غیر بومی از جمله لاریکس که با اراضی جنگلی ارتفاعی سازگار می باشد به دلیل عدم چرای آن توسط دام و همچنین مصونیت آن به علت داشتن اثرات روانی بر ساکنان جنگل به دلیل ناشناخته بودنش کمک شایانی در اعاده پوشش جنگلی در اراضی تخریب شده ارتفاعی می کند. از آن جایی که بذر مورد نیاز برای تولید نهال در داخل کشور وجود ندارد و خرید آن مستلزم هزینه زیادی می باشد، در بخش اجرا برای توسعه جنگل در ارتفاعات، سازمان جنگلها و مراتع کشور در زمینه تامین بذر این درخت با چالشها و تنگناهای زیادی مواجه می باشد، به طوری که استفاده از روش هایی که مدت زمان دستیابی به بذر مورد نیاز را در داخل کاهش دهد، الزامی است. درختان پیوند شده نسبت به درختان غیر پیوندی در مدت زمان کوتاه تری به بذر می روند. احداث باغهای بذر پیوندی با توجه به مدیریت متمرکز امکان دستیابی به بذر فراوان و ارزان قیمت را فراهم می آورد. بنابراین بررسی چگونگی حصول موفقیت در پیوند لاریکس با توجه به دو عامل تاریخ مناسب پیوند و قطر پیوندک در این تحقیق مد نظر قرار گرفت. براساس نتایج حاصل تاریخ پیوند و قطر پیوندک در سطح احتمال 1% و اثر متقابل تاریخ پیوند در قطر پیوندک در سطح احتمال 5% معنی دار می باشند. بنابراین بهترین تاریخ پیوند (اسفند ماه)، بر اساس فعالیت رویشی پایه و پیوندک، زمانی است که جوانه های پایه شروع به تورم نموده و جوانه های پیوندک در خواب هستند و بهترین قطر پیوندک بیش از 2 میلیمتر توصیه می شود. نتایج این بررسی می تواند مورد استفاده کارشناسان بخش اجرا به ویژه برای احداث باغ بذر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: لاریکس، پیوند، تاریخ پیوند، قطر پیوندک
  • محمدحسن عصاره، تیمور رستمی شاهراجی، آناهیتا شریعت، فخرالسادات رفیعی صفحه 314
    بیشتر مشکلات شوری در گیاهان عالی در اثر ازدیاد کلرید سدیم ایجاد می شود که در خاکهای نواحی خشک، ساحلی و منابع آب آنها گسترش یافته است. در این تحقیق چهار گونه اکالیپتوس شامل Eucalyptus camaldulensis، E. microtheca، E.kingsmillii و E. tetragona انتخاب گردید. به منظور بررسی تحمل شوری پنج تیمار نمک طعام (NaCl) شامل غلظتهای صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار در سه تکرار در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی انجام گرفت. نمونه برداری از برگهای انتهایی تیمارهای مختلف انجام شد و غلظت رنگیزه های گیاهی شامل کلروفیل کل، کلروفیل a وb، کاروتن، قند، پرولین و مولفه های رشد از جمله بیوماس، سطح برگ، میزان درصد رطوبت نسبی برگ (RWC)، میزان کمبود آب نسبت به حالت اشباع (WSD)، موجودی هر واحد سطح برگ (LWCA) و سطح ویژه برگی (SLA)و صفات ظاهری از جمله صفات پژمردگی، خشکیدگی و ریزش برگها اندازه گیری شد. افزایش تنش شوری به افزایش میزان پرولین، قندهای محلول و نیز افزایش پژمردگی، ریزش و خشکیدگی برگها و کاهش رنگیزه های گیاهی و مولفه های رشد در هر چهار گونه منجر گردید. در میان گونه های مورد بررسی بیشترین تحمل به شوری مربوط به E.microtheca می باشد که از نظر میزان پرولین، قندهای محلول، رنگیزه های گیاهی، SLA، LWCA، WSDبیشترین شاخص ها و از نظر صفات پژمردگی، ریزش و خشکیدگی برگها کمترین مقادیر را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، اکالیپتوس، کلروفیل، پرولین، قندهای محلول، رشد
  • جواد اسحق تیموری، قوام الدین زاهدی امیری، محمدرضا مروی مهاجر، مصطفی اسدی، اسدالله متاجی صفحه 326
    در این مطالعه تنوع گونه ای جوامع جنگلی Fagetum orientalis، Carpino-Fagetum orientalisوQuerco-Carpinetum betulii در بخشهای نمخانه و گرازبن از جنگل آموزشی و پژوهشی خیرودکنار نوشهر مورد ارزیابی و مقایسه قرارگرفت. برداشت فلورستیکی با استفاده از جدول اقتباس شده از جدول براون- بلانکه در 69 قطعه نمونه (رولوه) که در جهات جغرافیایی مختلف جوامع جنگلی مذکور انتخاب شده بودند انجام شد که در جوامع Fagetum orientalis، Carpino-Fagetum orientalis و Querco-Carpinetum betulii به ترتیب 21، 18 و30 رولوه مورد بررسی قرار گرفت. مساحت قطعات نمونه بر اساس روش حداقل سطح، 400 متر مربع در نظر گرفته شد. شاخص های غنای گونه ای، تنوع گونه ای و یکنواختی شانون و شاخص تنوع گونه ای سیمپسون برای ارزیابی تنوع گونه ای جوامع جنگلی مختلف بکار گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها میانگین شاخص های تنوع گونه ای مختلف در هر جامعه محاسبه و برای آزمون معنی دار بودن اختلاف بین میانگین شاخص ها در جوامع مختلف از آزمون آماری توکی استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان شاخص های غنا، تنوع و یکنواختی مربوط به جامعه Querco-Carpinetum betulii و کمترین مقدار مربوط به جامعه Fagetum orientalis است و جامعه Carpino-Fagetum orientalis دارای شرایط حد واسط می باشد. اختلاف بین میانگین شاخص های مختلف بین جامعه Fagetum orientalis و جوامع Carpino-Fagetum orientalis و Querco-Carpinetum betulii در سطح 5% معنی دار بوده ولی اختلاف معنی داری بین میانگین شاخص های مختلف بین دو جامعهCarpino-Fagetum orientalis و Querco-Carpinetum betulii مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: جامعه گیاهی، غنای گونه ای، تنوع گونه ای، شاخص شانون، شاخص سیمپسون، جنگلهای شمال ایران
  • اسدالله متاجی، رضا اخوان، سیاوش آقاخانی صفحه 338
    به منظور بررسی میزان موفقیت جنگلکاری با گونه های پهن برگ در شهر اراک، منطقه ای به صورت نوار جنگلی و به مساحت 160 هکتار شامل دو گونه زبان گنجشک و اقاقیا انتخاب شد. با جنگل گردشی در منطقه برای هر گونه 3 تیمار شامل: منطقه با دخالت مطلوب ومنظم مجری وتاثیرات اجتماعی زیاد، منطقه با دخالت متوسط و نامنظم مجری وتاثیرات اجتماعی متوسط و منطقه با دخالت کم و بدون برنامه مجری وتاثیرات اجتماعی کم مد نظر قرار گرفت. برای آماربرداری (با توجه به ساختار نواری منطقه) از روش پلات گذاری در امتداد ترانسکت استفاده شد. در نهایت 148 قطعه نمونه با فاصله 200 متر و به مساحت 200 مترمربع اندازه گیری شد. برای ارزیابی میزان موفقیت جنگلکاری، در قطعات نمونه مشخصه های کمی و کیفی برداشت شد. برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از آزمونهای t و توکی (Tukey) وهمچنین در مطالعات کیفی از آزمونهای ناپارامتریک K نمونه مستقل (آزمونهای کروسکال والیس و کای اسکور) استفاده گردید. به منظور بررسی شرایط خاک منطقه، تعداد 7 پروفیل حفر و از هر پروفیل دو نمونه خاک (از اعماق30 -0 و 60-30 سانتیمتری) برای تعیین مشخصه های فیزیکی و شیمیایی خاک برداشت شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که هرچه از سمت مناطق با دخالت کم و بدون برنامه به سمت مناطق با دخالت زیاد و منظم پیش می رویم بافت خاک مطلوب تر و حاصلخیزی خاک افزایش می یابد. همچنین در مناطقی که گونه زبان گنجشک کاشته شده حاصلخیزی خاک در مقایسه با مناطق کاشته شده با گونه اقاقیا کمتر می باشد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق از لحاظ مجموع مشخصه های کمی و شاخص های استقرار جنگلکاری، گونه اقاقیا بر زبان گنجشک برتری دارد، ولی از لحاظ مشخصه های کیفی و نیز مسائل زیبایی شناختی و دید بصری، گونه زبان گنجشک در مجموع دارای مزیت بیشتری است. بنابراین به منظور توسعه فضای سبز و جنگلکاری با گونه های پهن برگ در شهر اراک، در مواردی که هدف طراحی منظر و مسائل زیبایی شناختی شهری می باشد، پیشنهاد می گردد تا از گونه زبان گنجشک استفاده شود، ولی در حالاتی که استقرار جنگلکاری و بهبود مشخصه های کمی مدنظر است، گونه اقاقیا می تواند انتخاب مناسبی باشد.
    کلیدواژگان: جنگلکاری، ارزیابی کمی و کیفی، گونه های پهن برگ، اراک
  • سید یوسف عرفانی فرد، جهانگیر فقهی، محمود زبیری، منوچهر نمیرانیان صفحه 360
    جنگلهای زاگرس در حفاظت از آب و خاک منطقه غرب کشور تاثیر به سزایی دارند. به دلیل اهمیت این جنگلها تهیه و تنظیم یک برنامه منسجم و کامل مدیریتی ضروری به نظر می رسد. اطلاعات کمی و کیفی مورد نیاز برای این منظور را می توان از طریق آماربرداری تامین نمود. پوشش گیاهی این جنگلها قادر به تولید چوب صنعتی نمی باشد. بنابراین حجم سرپا عامل مناسبی برای بررسی و اندازه گیری نیست. بنابراین مشخصه تاج پوشش در هکتار به عنوان شاخصی مناسب برای بررسی و کنترل در این جنگلها انتخاب شده است. در این تحقیق سعی شده تا مساحت و شکل مناسب قطعه نمونه برای اندازه گیری تاج پوشش پیشنهاد شود. برای این منظور، در استان کهگیلویه و بویراحمد در نزدیکی شهرستان یاسوج در جنگلهای سروک یک قطعه به مساحت 2 هکتار آماربرداری صددرصد شد. قطرهای بزرگ و کوچک تاج هر درخت و موقعیت مکانی هر کدام بر روی زمین برداشت گردید. سپس با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، یک نقشه جنگل بر پایه این اطلاعات با مساحت 30 هکتار شبیه سازی شد. 30 قطعه نمونه با ابعاد 5 تا 25 آر و به سه شکل مربع، مستطیل و دایره به صورت منظم تصادفی با شبکه 100× 100 متر در جنگل شبیه سازی شده انتخاب گردید. سپس انحراف از معیار درصد تاج پوشش هر یک از مساحت ها برای هر شکل محاسبه شد. آزمون آماریF نتایج حاصل از منحنی های مساحت قطعه نمونه و انحراف از معیار درصد تاج پوشش نشان دادند که حداقل مساحت قطعه نمونه برای مطالعه تاج پوشش در شکل های مربع، دایره و مستطیل 8 آر است. آنگاه با مقایسه نسبت محیط به مساحت هر یک از این شکلها، شکل دایره با مساحت 8 آر برای منطقه مورد بررسی به عنوان گزینه مناسب انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: تاج پوشش، شبیه سازی جنگل، سطح قطعه نمونه، شکل قطعه نمونه، زاگرس
  • جواد میرزایی، مسلم اکبری نیا*، سیدمحسن حسینی، جعفر حسین زاده صفحه 371

    به منظور بررسی اکولوژیکی دره ارغوان در شمال شهرستان ایلام و شناسایی رویشگاه های موجود، محدوده آن در روی نقشه توپوگرافی تعیین و به صورت تصادفی 57 قطعه نمونه 400 متر مربعی پیاده شد. پوشش گیاهی (شامل گونه های درختی، درختچه ای، بوته ای و علفی)، خاک و عوامل فیزیوگرافی منطقه برداشت شد. با استفاده از روش های آماری چند متغیره در منطقه مورد مطالعه چهار رویشگاه شناسایی شدند. بر اساس این نتایج رویشگاه بادام (Amygdalus scoparia) با ارتفاع از سطح دریا همبستگی مثبت داشت و تنوع کمتری از گونه های گیاهی را دارا بود، در حالی که رویشگاه آلبالو (Cerasus microcarpa) با مواد آلی خاک همبستگی مثبت و با ارتفاع از سطح دریا همبستگی منفی داشته و تنوع و غنای گونه ای بالایی را داشت. رویشگاه انجیر (Ficus carica) در مناطق صخره ای تشکیل شده، در حالی که رویشگاه بلوط ایرانی (Quercus brantii) در نقطه مقابل این رویشگاه و روی خاکهایی با وزن مخصوص و رس بیشتر تشکیل می شود. نتایج این تحقیق نشان داد که مهمترین عوامل محیطی تاثیرگذار بر پوشش منطقه ارتفاع از سطح دریا، درصد پوشش سنگ، بافت و مواد آلی خاک می باشند.

    کلیدواژگان: گروه اکولوژیک، بادام، انجیر، آلبالو، بلوط ایرانی، دره ارغوان، ایلام
|
  • F. Noori, A. R. Modirrahmati, A. Hemmati Page 278
    In order to select and introduce the promissing clones of Populus nigra, 10 clones were planted 3*3 m in two research stations (Mehregan and Eslamabad) of Kermanshah province. The statistical design of the experiment was randomized complete block with three replicates. At the end of each growing season, diameter at breast height and height of trees were measured. Moreover, at the last year other factors such as collar diameter, media diameter, top diameter and weight of trees were measured as well. The results after 8 years showed that Populus nigra 62.154, P.n. 56.75, P.n. betulifolia, P.n. mehrgan, P.n. 56. 32 and P.n. 56. 52 are the most promissing clones. The mean diameter of clones varied between 20.7 and 21.9 cm, mean height between 15.2 and 16.9 m and mean volume increment varied between 32.3 and 39.2 m3ha-1y-1.
  • Y. Iranmanesh, S.A.A. Korori, S.F. Emadian, D. Azadfar, K. Espahbodi Page 292
    This research was carried out to investigate the role of enzymes in ecological and physiogenetical studies in management and rehabilitation of wild service trees (Sorbus torminalis). The two studied sites are located in Sangdeh (1700-1800 m.a.s.l.) and Ashak (2200-2350 m.a.s.l.) in Farim region of Caspian Forest. Wild service trees were identified and classified into two “desirable” and “undesirable” morphological groups. Then, one-year-old branches were sampled from the 41 selected trees in winter. In addition, seeds were collected from the trees and sowed in special containers at nursery. Sampling from different organs of the trees was made in the following summer and peroxidase enzyme was extracted immediately for quantitative and qualitative enzymatic studies. The results showed that only one ecotype could be identified in the whole region, which could be seperated into three classes. Comparison of isoenzymatical patterns of the leaf and branch showed specific isoenzymes in the leaves and branches of seedlings. Comparision of isoenzymatical patterns of different organs, repersented differences in qualitative and quantitative enzymatic patterns. With regards to the natural ecosystem of the region, the genetic diversity of the studied individuals has been limited. Therefore, the extinction danger of wild service trees is brougth to notice.
  • J. Mahmoudi, D. Bayat, B. Naseri Page 306
    Extreme grazing, illegal logging, fire and irregular harvesting are factors of forest degradation and boundaries change particularly in the upper parts of Caspian forests. Planting of exotic species such as Larix with good adaptability in these areas due to cattle’s avoidance of grazing and immunity due to psychical effects on forest residents for it’s unknown identity, can help considerably to reestablishment of forest cover in upland degraded areas. Since there isn’t enough seed for seedling production in the country and it’s high prices of seeds and currency need for procurement from foreign countries using of techniques that reduce the time to obtain enough seeds in the country is necessary. Grafted trees in comparison to non-grafted trees produce seeds in shorter time. Therefore, obtaining success in grafting was due to two factors: grafting time and scion diameter. According to the obtained results grafting time and scion diameter in prob., level of 1% and interaction between two factors in prob., level of 5% were significant. Therefore, the best time for grafting according to vegetative activity of stock and scion was the time that stock buds started swelling and scion buds were dormant (March) and the best scion diameter was more than 2 mm.
  • M.H. Assareh, T. Rostami Shahraji, A. Shariat, F. Rafie Page 314
    Most of the salinity problems causes by NaCl distribution in dry lands, beaches and water resources. This research was carried out to estimate the salinity resistance of four Eucalyptus species: Eucalypus camaldulensis, E. microtheca, E. kingsmillii and E. tetragona. Five NaCl level (0, 50, 100, 150 and 200 mM) treatments were used in three replication in a factorial experiment design based on completely randomized plots. Sampling were made from stamen leaves of different treatments and pigments (total chlorophyll, chlorophyll a and b, carotene, soluble sugar and prolin) and growth parameters (biomass, leaf area, relative water content, water saturation deficient (WSD), specific leaf area (SLA) and leaf water content per unit leaf area (LWCA)) and other characters including withering, falling and drying leaves were measured. Increased of salt stress leds to increased prolin, soluble sugar and withering, falling, drying leaves and decreased pigments and growth parameters in four species. Between the studied species, E.microtheca showed the most tolerant salt stress, although for prolin, soluble sugar, pigments, SLA, LWCA, WSD had the highest quantity and for the withering, falling and drying leaves had the lowest quantity.
  • J. Eshagh Nimvari, Gh. Zahedi Amiri, M.R. Marvi Mohajer, M. Asadi, A. Mattaji Page 326
    In this study the plant species diversity was compared among Fagetum orientalis, Carpino-Fagetum orientalis and Querco-Carpinetum betulii communities in Namkhaneh and Gorazbon districts. Floristic sampling was done by Braun-Blanquet scale on 69 releves which were selected in the different aspects of the mentioned comunities. 21،18 and 30 releves were sampled in the Fagetum orientalis, Carpino-Fagetum orientalis and Querco-Carpinetum betulii communities, respectively. The area of releves was identified 400 m2 according to the minimal area procedure. Species richness, Shannon and Simpson diversity indexes and Shannon evenness index were applied to evaluate species diversity of the different communities. For data analyzing, the different indexes's averages of releves in each community were calculated. Tukey test was used to test whether there were significant differences in the different indexes among the different communities. The results illustrated that the highest level of the plant species richness, diversity and evenness indexes belonged to Querco-Carpinetum betulii and the least level belonged to Fagetum orientalis. Carpino-Fagetum orientalis was located between two previous ones. The mean differences between both Carpino-Fagetum orientalis and Querco-Carpinetum betulii communities and Fagetum orientalis community were significant in all diversity indexes in 5% level. However, there were no significant differences in the different indexes between Carpino-Fagetum orientalis and Querco-Carpinetum betulii.
  • A. Mataji, R. Akhavan, S. Aghakhani Page 338
    In order to investigate on situation of broad leaf afforestation in Arak city, a forest plantation around 160 ha, including ash (Fraxinus rotundifolia) and Black locust trees (Robinia pseudoacacia) was selected. For every species three treatments employed: 1- area with suitable and organized management and high social effects, 2- area with moderate irregular management and medium social effects and 3- area with low organized management and low social effects. Line sampling method was used for forest inventory regarding to the stripped shaped of the forest area by 200m intervals between plots. Finally, 148 sample plots with 200m2 surface area were measured. In each sample, qualitative and quantitative characteristics were recorded. T and Tukey tests were applied for quantitative data analysis as well as Kruskal-Wallis and Chi-Square tests for qualitative data. Seven soil profiles were digged for studying of soil condition in the study area. In each profile, two soil samples (depths 0-30 and 30-60 cm) were taken to analyze soil chemical and physical properties. Principal components analysis (PCA) was used to analyze soil characteristics. The results showed that the area with regular management has better condition than other treatments. Evaluation of plantation success indicated that black locust species is more successful than ash trees considering quantitative characteristics and plantation establishment indices. However, considering qualitative characteristics and aesthetic issues as well as visual vision, ash tree generally has more privileges.
  • Y. Erfani Fard, J. Feghhi, M. Zobeiri, M. Namiranian Page 360
    Zagros forests have a great effect on water and soil conservation in the west part of Iran. Therefore, it is important to prepare a complete management program for this area. The necessary qualitative and quantitative data can be gathered via inventory. Crown cover is a suitable factor to study in this area because the forests can not produce industrial wood. Consequently, volume is not a suitable factor to study. In this research, it is aimed to determine the suitable area and shape of sample plot for crown cover estimation. In Kohgiloye-Boyerahmad Province, a 2 hectare plot in Servak Forests near Yasuj was surveyed by full callipering method and the position of each tree was determined. Using GIS, a 30 hectare forest map was simulated according to the real field data. 30 sample plots in three shapes of circular, rectangular and square were chosen in a systematic random network (100×100 m). The surface area varied between 500 to 2500 m2. Standard deviation of the crown cover percent for each area and each shape was calculated. The "F" test of the figure's results showed that the least sample surface area for crown cover inventory is 800 m2 for all shapes. Comparing the ratio of perimeter to surface area of three chosen shapes, 800m2 circular sample plot was chosen as the suitable sample plot for the study area.
  • J. Mirzaei, M. Akbarinia, S. M. Hosseini, J. Hosseinzade Page 371

    The aim of this study was ecological survey and site classification of Arghavan valley, north of Ilam, Iran. For this study, vegetation (tree, bush, shrub and herbaceous species), soil and physiographic factors were investigated in 57 plots. Multivariate analysis recognized four sites. Amygdalus scoparia group had positive correlation with elevation and had low species diversity. Cerasus microcarpa group had positive correlation with organic matter and negative correlation with elevation. This group had high diversity and richness. Ficus carica group was in rocky site, while Quercus brantii was in compacted soil with high clay ratio. Results showed that elevation from sea level, stone proportion of soil, soil texture and organic matter were the most important factors influencing vegetation.