فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1387)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1387)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/01/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سیدرحمان سهرابی*، خسرو ثاقب طالبی، کریم خادمی صفحات 343-353
    این تحقیق به منظور شناخت ویژگی های رویشگاهی و جنگل شناسی یک توده استثنایی لرگ«Pterocarya fraxinifolia (Poir) Spach» موجود در استان لرستان انجام شده است. در اثر محدود بودن عرصه تحت پوشش گونه یاد شده پس از نقشه برداری و تهیه نقشه رویشگاه، آماربرداری از مشخصه های کمی و کیفی به صورت صددرصد انجام شد. در بررسی به عمل آمده مشخص شد که شرایط اقلیمی رویشگاه لرگ در شول آباد نیمه مرطوب سرد و محل استقرار این توده تراس کوچک رودخانه ای با بافت خاک لوم رسی(Clay Loam) و 5/7 =pH است که به مرور زمان در اثر ته نشینی رسوبات آن به وجود آمده است. درختان در حاشیه رودخانه دائمی مستقر شده اند و سنگ بستر آن دارای سازند آهکی است. حداقل و حداکثر قطر درختان لرگ به ترتیب 2 و 128 سانتی متر، میانگین رویش قطری سالانه درختان این توده برابر با 8/3 میلی متر و موجودی سرپا در توده مورد مطالعه برابر 5/389 سیلو در هکتار تعیین شد. حداکثر و حداقل ارتفاع درختان لرگ در رویشگاه به ترتیب 28 و 3/2 متر و میانگین ارتفاع براساس رابطه لوری (Lory) برابر 1/19 متر برآورد شد. پس از ترسیم منحنی پراکنش تعداد در طبقات قطری مختلف، شکل نمودار حالت کاهنده و مشابه جنگلهای ناهمسال نامنظم تشخیص داده شد. تجدید حیات درختان لرگ به طور متوسط برابر با 15226 اصله در هکتار بوده است. در ارزیابی فرم رویشی توده از نظرمنشا مشخص شد که 58 درصد درختان شاخه زاد و 42 درصد دانه زاد هستند و میزان تاج پوشش توده یاد شده نیز بین 90 تا 100 درصد تعیین گردید.
    کلیدواژگان: لرگ، نیاز رویشگاهی، استان لرستان، زاگرس
  • فرشید مریخ *، محمدکاظم عراقی، رضا باقری، بهلول عباس زاده صفحات 354-367
    مبارزه با علفهای هرز یکی از مشکلات عمده در ایستگاه های تحقیقاتی کشاورزی، باغهای گیاه شناسی، نهالستانها و باغها است که عموما به صورت دستی با صرف هزینه و زمان زیاد انجام می گردد. برای حل این مشکل دستگاه علف بر موتوری چرخدار طراحی و ساخته شد که علاوه بر مبارزه مکانیکی با علفهای هرز، امور دیگر مانند برداشت محصولات زراعی در سطوح کم، قطع درختچه و بوته، قطع نهال، برداشت گیاهان دارویی و چمن زنی را انجام می دهد. طراحی ماشین شامل مراحل انتخاب مکانیزم برش، محاسبه توان مورد نیاز برای موتور، طراحی مکانیزم انتقال توان از موتور به عامل برش، تهیه نقشه های دو بعدی و سه بعدی قطعات و انتخاب مواد سازنده قطعات می باشد. پس از طراحی، قطعات ساخته و دستگاه مونتاژ شد. سپس عملکرد دستگاه مورد بررسی قرار گرفت و تا حد امکان کارایی آن به ویژه از نظر زمانی با روش های متداول مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که عملیات وجین علفهای هرز در عرصه های متراکم و انبوه، برداشت یونجه در کشت تلفیقی درخت و محصولات زراعی، برداشت گیاهان یکساله یا چندساله همچون بسیاری از گیاهان دارویی و همچنین عملیات چمن زنی عرصه های ناهموار و نامنظم به سهولت امکان پذیر بوده و از ظرفیت کاری و عملکرد زمانی مناسب تری در مقایسه با دیگر دستگاه ها و روش های متداول برخوردار است. در نهالستانهای انبوه با تراکم زیاد نهالهای جوان که دارای جستهای باریک و بلند انبوه است، قطع نهالها با این دستگاه انجام شد که در مقایسه با اره زنجیری از عملکرد مناسبی برخوردار است، ولی در نهالستانهای با انبوهی کم و کاشت بسیار منظم و با قطر نهالها بیش از 5 سانتی متر، کاربرد اره زنجیری ارجحیت دارد. در کل علف بر موتوری با توجه به قابلیت انجام عملیات مختلف، سادگی مکانیزم، قیمت مناسب، سهولت نگهداری و تعمیر، کاربری آسان، کارایی زیاد و ایمنی مناسب یک دستگاه مناسب برای انجام فعالیتهای زراعی مختلف در ایستگاه های تحقیقاتی کشاورزی، نهالستانها، باغها و فضاهای سبز می باشد.
    کلیدواژگان: علف هرز، علف بر، نهال، برداشت، گیاهان دارویی
  • پژمان پرهیزگار*، سودابه علی احمد کروری، فرهنگ مراقبی، مریم تیموری، یوسف ترابیان، نگین منوچهری صفحات 368-377
    اثر تغییرات فصلی در شکل ظاهری گیاهان خزان کننده به خوبی قابل مشاهده است. علاوه بر این، فرایندهای فیزیولوژیکی گیاهان خزان کننده و همچنین گیاهان همیشه سبز از فصلی به فصل دیگر دستخوش تغییراتی می شوند. افزایش و کاهش شدت عواملی نظیر درجه حرارت، خشکی و شوری موجب تغییر در فعالیت برخی آنزیمها می شود. گیاهان می توانند با تغییر در میزان فعالیتهای آنزیمی، خود را با شرایط محیط سازگار نمایند. در این پژوهش روند تغییرات فعالیت پراکسیداز در طول یک سال در سرشاخه ها و برگهای گونه Eucalyptus viminalis مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور در پنج نوبت از سال از پایه های مطالعاتی نمونه برداری انجام گرفت. نمونه ها به خوبی ساییده و به نسبت یک به سه با محلول عصاره گیری مخلوط شدند. بعد از 24 ساعت عمل سانتریفوژ انجام و عصاره آنزیمی استخراج شد. فعالیت کمی پراکسیداز برگ و شاخه با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر و در طول موج 530 نانومتر مورد سنجش قرار گرفت. برای بررسی وجود یا عدم وجود همبستگی معنی دار بین تغییرات فعالیت پراکسیداز بین فصل ها، داده ها به کمک نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که تغییرات فعالیت پراکسیداز در پایه های مختلف متفاوت بوده است. در اردیبهشت، تیر و دی ماه فعالیت پراکسیداز پایه ها نزدیک به هم بوده، ولی در شهریور و آبان ماه فعالیت پراکسیداز پایه ها اختلاف زیادی با یکدیگر داشتند. در تمامی پایه ها از اردیبهشت به تیر فعالیت پراکسیداز کاهش یافت و فعالیت پراکسیداز برگ در تمامی ماه ها بیشتر از فعالیت شاخه بود. روند تغییرات فعالیت پراکسیداز پایه ها در برخی از ماه ها دارای همبستگی معنی دار منفی بود (α < 0.05). هیچ گونه همبستگی معنی دار بین تغییرات فعالیت پراکسیداز برگ و شاخه مشاهده نشد. با استفاده از نرم افزارJMP پایه های مطالعاتی از نظر فعالیت پراکسیدازی به سه دسته طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: آنزیم، اسپکتروفتومتر، پراکسیداز، تغییرات فصلی، Eucalyptus viminalis
  • بیت الله امان زاده*، منوچهر امانی، مجید حسنی صفحات 378-389
    در این بررسی آمیختگی و انبوهی زادآوری طبیعی راش و تاثیر ابعاد «حفره زادآوری» بر خصوصیات کمی و کیفی نهالها در تعداد 43 «سلول زادآوری» موجود در آنها که حاصل از انجام نشانه گذاری و قطع درختان مادری در طرح آزمایش «دانه زاد ناهمسال» بود، مورد ارزیابی قرار گرفت. طرح آزمایش در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در 5 تیمار شامل: 2 تیمار گردش (8 و 12 سال) و تیمار شدت برش (برش کلاسیک با قطر برداشت قوی یا درختان با قطر برابر سینه بیش از 75 سانتی متر و برش شدید با قطر برداشت ضعیف یا درختان با قطر برابر سینه بیش از 60 سانتی متر) و یک تیمار شاهد (بدون انجام برش) در سه تکرار و در مجموع 20 قطعه نمونه یک هکتاری درعرصه «اشکته چال»، در حد ارتفاعی میان بند (1200 تا 1300 متر) استقرار یافته است. در هر سلول زادآوری بسته به سطح و همگنی آن تعداد متفاوتی قطعات نمونه یک مترمربعی (میکروپلات به تعداد 1 تا 3) در سال 1382 مستقر و سپس فراوانی نونهالها به تفکیک گونه و دو دامنه سنی، یکساله و 2 تا 4 ساله در آنها شمارش شد. در مجموع 43 سلول زادآوری ایجاد شده مورد بررسی قرار گرفت که سطح آنها از 87 تا 616 مترمربع متغیر بود. تجزیه واریانس و آزمون مربع کای نشان داد که بین سطح حفره ها، فراوانی و همچنین تنوع نونهالها، اختلاف معنی داری وجود ندارد. «تیپولوژی آمیختگی زادآوری» 4 تیپ و «تیپولوژی انبوهی» 6 تیپ را نشان داد که در آن راش در کلیه تیپها از بیشترین فراوانی برخوردار بود. بیشترین تعداد نونهالهای راش یکساله در هر مترمربع، 60 و متوسط آن 15 اصله تخمین زده شد. در 57% از سلولهای زادآوری بیش از 50 اصله نهالهای 1 تا 4 ساله و از همه گونه ها در هر مترمربع مشاهده شد. کمترین تعداد نونهالهای 1 تا 4 ساله و از همه گونه ها، 10 اصله در هر مترمربع بود.
    کلیدواژگان: راش شرقی، تیپولوژی انبوهی، تیپولوژی آمیختگی، سلول زادآوری، حفره
  • سیداحسان ساداتی*، سید رضامصطفی نژاد صفحات 408-418
    برای حفظ و احیاء جنگلهای خزری، پژوهش و بررسی توده های جنگل کاری شده با گونه های بومی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای نیل به این اهداف، دو توده 18 ساله جنگل کاری خالص با گونه های شیردار و نمدار با فاصله کاشت 2×2 متر در منطقه جلگه ای چمستان انتخاب و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. اندازه گیری انجام شده در سال 1384 نشان داد که شیردار دارای 75% و نمدار 62% زنده مانی است. در این بررسی میانگین قطر برابرسینه نمدار و شیردار به ترتیب 1/17 و 3/11 سانتی متر تعیین گردید. بدین ترتیب رویش قطری سالیانه نمدار 84/0 سانتی متر و شیردار 6/0 سانتی متر می باشد. به لحاظ حجمی، موجودی نمدار 214 سیلو در هکتار و شیردار112 سیلو در هکتار است. رویه زمینی نمدار 27 مترمربع و برای شیردار 8/16 مترمربع برآورد گردید. در ضمن مشخصه های کیفی توده نمدار از ویژگی های بسیار خوبی نسبت به شیردار برخوردار می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که در جنگل کاری به منظور احیاء با شرایط چمستان، کشت دو گونه فوق قابل توصیه و مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نمدار، شیردار، رشد، چمستان
  • ناصر باغستانی میبدی*، امان الله رهبر صفحات 419-430
    تعیین عوامل موثر بر زنده مانی و شادابی گیاه تاغ از جمله نیازهای تحقیقاتی در توسعه پایدار عرصه های تاغ کاری شده در مناطق بیابانی محسوب می شود. به همین منظور در آبان ماه 1373 محدوده ای به وسعت 3 هکتار در عرصه جنگلهای دست کاشت میان سال تاغ منطقه اشکذر که آثار پژمردگی در آنها قابل مشاهده بود، انتخاب و نسبت به هرس درختچه های آن مطابق برنامه پیش بینی شده در طرح اقدام گردید. این پژوهش در قالب بلوکهای کامل تصادفی و به صورت کرتهای خرد شده با دو تیمار اصلی انبوهی 250 و 125 اصله در هکتار و 4 تیمار فرعی هرس از سطح زمین، ارتفاع حدود 10 سانتی متر، 35 و 70 سانتی متر و تیمار شاهد (بدون هرس) اجرا شد. با گذشت یک سال از قطع درختچه ها، تعیین درصد زنده مانی پایه های اولیه در پاییز آغاز و هر ساله در زمان مشابه تا سال 1379 ادامه یافت، اما تعیین میزان شادابی گیاهان فقط در سال 1379 انجام گردید. نتایج نشان داد که درصد زنده مانی در تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی داری ندارند. تیمار های انبوهی بر میزان شادابی گیاهان تاثیر معنی داری نداشته است، اما هرس بر شادابی درختچه ها تاثیر معنی دار می گذارد (01/0P<). حداقل شادابی با میزان 5/25 درصد در تیمار بدون هرس با انبوهی 250 اصله در هکتار بروز می نماید. در این بررسی هرس از ارتفاع 35 سانتی متری به عنوان شیوه مناسب پرورشی معرفی می گردد که میزان شادابی آن در تیمارهای انبوهی 250 و 125 اصله در هکتار به ترتیب برابر 3/43 و 9/40 درصد می باشند.
    کلیدواژگان: تاغ، جنگلهای دست کاشت، شادابی، زنده مانی، هرس، انبوهی
  • محمدرشید امینی*، شعبان شتایی جویبار، محمدهادی معیری، هدایت الله غضنفری صفحات 431-443
    تخریب جنگلها طی چند دهه اخیر روند افزایشی به خود گرفته و به عنوان یکی از مباحث بحرانی در سراسر جهان و به ویژه ایران در بسیاری از محافل مربوطه مطرح گردیده است. دستیابی به اطلاعات مربوط به گذشته و پی بردن به تغییر و تحولات صورت گرفته به جهت چاره اندیشی برای این پدیده بسیار لازم و ضروری به نظر می رسد. هدف این تحقیق بررسی امکان دستیابی به یک مدل توصیفی به منظور برآورد و پیش بینی پراکنش مکانی تخریب در جنگلهای غرب ایران می باشد. در این تحقیق به منظور دستیابی به میزان و موقعیت تخریب و تغییرات صورت گرفته در قسمتی از جنگلهای غرب ایران نقشه گستره جنگل سال 1334 از طریق تهیه و تفسیر فتوموزائیک رقومی عکسهای هوایی همان سال استخراج و با نقشه گستره جنگل سال 1381 که با استفاده از طبقه بندی تصاویر ماهواره ای سنجنده ETM+ تهیه گردید، تقابل داده و نقشه تغییرات که نشان دهنده میزان و موقعیت تغییرات گستره جنگل بود تهیه گردید. مشخصه های شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا با استفاده از نقشه های توپوگرافی و همچنین نقشه های مناطق مسکونی و جاده ها با استفاده از نقشه های توپوگرافی و برداشتهای زمینی در محیط GIS تهیه و طبقه بندی شدند. برای پیش بینی پراکنش مکانی تخریب و تعیین موثرترین عامل بر تخریب جنگل از مدل رگرسیون لجستیک استفاده و ارتباط هریک از مشخصه های فوق با تخریب جنگل بررسی شد. نتایج نشان داد مشخصه فاصله از جاده با میزان تخریب رابطه معکوسی داشته و موثرترین عامل در تخریب گستره جنگل می باشد. همچنین پس از تعیین میزان تخریب در هر طبقه از مشخصه های مورد بررسی مشخص شد که جهت های شرقی دارای بیشترین و جهت های شمالی دارای کمترین میزان تخریب بوده اند. سایر مشخصه های مورد بررسی رابطه قابل توجهی با پدیده تخریب نداشتند. از آن جایی که الگوهای تخریب در هرمنطقه وابسته به شرایط خاص آن منطقه می باشد، توصیه می شود در ارزیابی و مدل سازی تخریب از متغیرهای مرتبط بیشتری استفاده شود.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، عکسهای هوایی، تخریب جنگل، رگرسیون لجستیک، مدل سازی تخریب
  • ناهید ریاحی فر، اصغر فلاح، کیومرث محمدی سمانی*، یوسف گرجی مهلبانی صفحات 444-454
    این تحقیق به منظور بررسی رویش دو گونه صنوبر و پالونیا در یک جنگل کاری 5 ساله در حوزه شرکت چوب و کاغذ مازندران با سه فاصله کاشت 3×3 متر، 4×4 متر و 5×5 متر در سه تکرار صورت گرفت. مشخصه های قطر برابر سینه و ارتفاع این دو گونه از نظر میزان رویش قطری و ارتفاعی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. برای هر کدام از فواصل کاشت این گونه ها، درصد زنده مانی نیز بررسی شد. داده ها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به دو صورت، یکبار مقایسه فواصل کاشت هر گونه به صورت جداگانه و در مرحله بعد مقایسه فواصل کاشت دو گونه پالونیا و صنوبر به صورت دوبه دو مورد بررسی قرار گرفت و از آزمون توکی برای مقایسه میانگینها استفاده شد. نتیجه نشان داد که درصد زنده مانی در هر دو گونه خوب و قابل قبول بود. بین فاصله کاشتها اختلاف معنی داری در مقدار رویش وجود داشت، به طوری که بیشترین مقدار رویش برای دو گونه در فاصله کاشت 3×3 متر مشاهده شد. به علاوه ارتفاع صنوبر در هر سه فاصله کاشت به صورت معنی داری بیشتر از پالونیا بود، ولی مقایسه قطر این گونه ها نتایج معکوسی را نشان داد.
    کلیدواژگان: رویش، گونه های سریع الرشد، فاصله کاشت، صنوبر، پالونیا
  • جواد اسحاقی راد*، قوم الدین زاهدی امیری، اسدالله متاجی صفحات 455-466
    این تحقیق در جوامع Alno-Fagetum orientalis،Carpino-Fagetum orientalis، Rusco-Fagetum orientalis وFagetum orientalis بخشهای نم خانه، گرازبن و چلیر جنگل آموزشی پژوهشی خیرودکنار نوشهر انجام شده است. هدف از این مقاله تعیین تعداد بهینه گروه های اکولوژیک جوامع راش جنگل منطقه مورد مطالعه با استفاده از روش تجزیه و تحلیل گونه های معرف می باشد تا در مطالعات بعدی اکولوژیک و تغییرات پوشش گیاهی مورد استفاده قرار گیرد. از روش نمونه برداری طبقه بندی شده برای انتخاب محل قطعات نمونه استفاده شد و در هر جامعه گیاهی در جهت های جغرافیایی مختلف اقدام به انتخاب قطعات نمونه گردید که در مجموع 120 قطعه نمونه از جوامع راش منطقه مورد بررسی برداشت شد. برای برداشت فلورستیک، در قطعات نمونه مربعی شکل به مساحت 400 مترمربع، پوشش گیاهی در اشکوبهای مختلف (درختی، درختچه ای و علفی) با استفاده از مقیاسهای براون- بلانکه ثبت گردید. در این بررسی از روش تجزیه و تحلیل خوشه ایبرای طبقه بندی پوشش گیاهی استفاده شد که در آن برای محاسبه ماتریس فاصله ها از روش سارنسون و برای ادغام خوشه ها از روش بتا انعطاف پذیراستفاده می شود. برای تعیین تعداد بهینه خوشه ها، روش تجزیه و تحلیل گونه های معرف به همراه آزمون مونت کارلو بکار گرفته شد. نتایج نشان داد، در صورتی که در طبقه بندی پوشش گیاهی جوامع راش منطقه مورد مطالعه حاصل از تجزیه و تحلیل خوشه ای، چهار خوشه انتخاب گردد، تعداد گونه های معرفی که دارای ارزش معرف معنی داری می باشند، حداکثر خواهد بود. بنابراین چهار گروه به عنوان تعداد بهینه گروه های اکولوژیک جوامع راش منطقه مورد مطالعه تعیین شد.
    کلیدواژگان: راش، گروه های اکولوژیک، تجزیه و تحلیل خوشه ای، تجزیه و تحلیل گونه های معرف
  • نیکنام سلیمانی*، داوود دگاهی، مهدی پور هاشمی، مجتبی امیری صفحه 467
    جست یکی از مکانیسم های مهم تجدیدحیات طبیعی جنگلهای بلوط در نواحی تخریب یافته می باشد. در مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر عوامل فیزیوگرافی (ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت و شکل زمین) بر ساختار جست گروه ها، قسمتی از جنگلهای متعلق به سامان عرفی روستای بابا کوسه علیا در استان کرمانشاه به مساحت 430 هکتار انتخاب گردید. سپس تعداد 84 قطعه نمونه مربعی شکل 16 آری با استفاده از شبکه آماربرداری به روش منظم - تصادفی در سطح جنگل پیاده و مشخصه های کمی جست گروه شامل ارتفاع حداکثر، تعداد جست، سطح تاج و سطح مقطع اندازه گیری و محاسبه گردیدند. به منظور بررسی نقش عوامل فیزیوگرافی در کل پنج طبقه ارتفاعی، سه طبقه شیب، چهار طبقه جهت های اصلی و سه طبقه فرم زمین در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که برودار گونه غالب منطقه می باشد و تعداد متوسط جست در هر جست گروه بلوط 9/5 می باشد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تغییرات ارتفاع از سطح دریا بر ویژگی های ساختاری جست گروه ها (تعداد جست در هکتار، سطح تاج، ارتفاع حداکثر و سطح مقطع) تاثیرگذار است و با افزایش ارتفاع از سطح دریا تعداد جست ها کاهش می یابد. متغیرهای تعداد جست در هکتار و سطح تاج جست گروه در طبقات مختلف شیب اختلاف معنی-داری در سطح 1% دارند، ولی در مورد سایر عوامل در طبقات مختلف شیب، ارتباط معنی داری وجود ندارد. تجزیه واریانس تعداد جست و جهت جغرافیایی نیز نشان می دهد که اختلاف معنی داری در سطح 1% بین آنها موجود می باشد، ولی سایر عوامل ساختاری با تغییر در طبقات جهت، اختلاف معنی داری نداشتند. همچنین بین مشخصه های کمی مورد مطالعه در سه فرم زمین شامل یال، دره و دامنه اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بیشترین تعداد جست در هکتار در طبقه ارتفاعی 1700-1600 متر، طبقه شیب 12-0 درصد، جهت شرقی و در فرم دره مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: بلوط، جست، جست گروه، جنگل باباکوسه، فیزیوگرافی، کرمانشاه
  • مریم ملاشاهی*، سیدمحسن حسینی، داریوش بیات، بهرام ناصری، افسانه رضایی، لیلا وطنی صفحات 478-485
    زمان معمول جمع آوری بذرهای نمدار در نهالستانها آخر شهریورماه و اوایل مهرماه است. طی پژوهش حاضر، برای بررسی اثر زمان جمع آوری بذر، بر قوه نامیه بذر و درصد جوانه زنی آن، اقدام به تهیه بذر در سه شکل، بذرهایی با پوسته نارس (به رنگ سبز روشن)، نیم رس (به رنگ سبز تیره) و کاملا رسیده (به رنگ سبز متمایل به قهوه ای) در فواصل سه هفته از هم، شامل دهم شهریور، آخر شهریور و بیستم مهرماه گردید. بذر نمدار به دلیل سفت و سخت بودن پوسته (پریکارپ) نیاز به تیمارهای قبل از جوانه زنی و لایه گذاری دارد. بنابراین بذرهای هر یک از سه تاریخ فوق بعد از جمع آوری، تحت خراش دهی با آب اکسیژنه 1 درصد و به مدت 40 دقیقه که در پژوهشهای قبلی به عنوان موثرترین تیمار یاد شده بود، قرار گرفتند و سپس در ماسه رودخانه ای لایه گذاری شدند. بعد از مدت 7 ماه، بذرها شروع به جوانه زنی کردند که در نهایت از بین سه نوع بذر جمع آوری شده بذرهایی که دارای پوسته نیم رس بودند بیشترین درصد جوانه زنی را نشان دادند.
    کلیدواژگان: نمدار، زمان جمع آوری بذر، خواب بذر، خراش دهی، لایه گذاری
  • امیر کیوان درویش*، محمد چیذری، سیدمهدی میردامادی صفحات 486-494
    تحقیق حاضر به بررسی عوامل اقتصادی اجتماعی موثر بر پذیرش آگروفارستری در میان صنوبرکاران شمال کشور پرداخته است. این تحقیق از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه مورد مطالعه، کلیه صنوبرکاران سال 1385 ساکن در استانهای شمالی کشور (گلستان، گیلان و مازندران) بود که به آگروفارستری مشغول بودند و در مجموع 546 نفر را شامل می شد که با استفاده از روش نمونه گیری «طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب» تعداد 175 نفر با استفاده از رابطه کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصان در حوزه جنگل کاری و ترویج به دست آمد و برای پایایی ابزار تحقیق از ضریب کرونباخ آلفا برای متغیر وابسته «میزان پذیرش آگروفارستری در میان صنوبرکاران» استفاده گردید که 91/0 بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و استنباطی استفاده گردید. نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری میان متغیر میزان پذیرش آگروفارستری با متغیرهای مستقل میزان تحصیلات، درآمد سالیانه خانوار، درآمد سالیانه از شغل صنوبرکاری، میزان آگاهی در زمینه آگروفارستری، دسترسی به نهاده های مورد نیاز، دسترسی به تسهیلات اعتباری و میزان تماس با مروجان وجود دارد. همچنین میان میانگین میزان پذیرش آگروفارستری از نظر استفاده از تسهیلات اعتباری اختلاف معنی داری وجود دارد. آزمون رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای میزان آگاهی در زمینه آگروفارستری، دسترسی به تسهیلات اعتباری و درآمد سالیانه خانوار، توانایی تبیین 8/49 درصد از تغییرات میزان پذیرش آگروفارستری در میان صنوبرکاران را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: پذیرش، آگروفارستری، صنوبر کاران، صنوبرکاری
  • عبدالرسول سلمان ماهینی*، جهانگیر فقهی، آزاده نادعلی، برهان ریاضی صفحات 495-505
    این تحقیق با هدف بررسی میزان تغییرات پوشش درختی در سالهای 1987 (1366) و 2001 (1380) به صورت مطالعه موردی در استان گلستان با مساحت 74/20437 کیلومتر مربع به کمک تصاویر سنجنده TMوETM+ انجام شد. برای این کار با توجه به اطلاعات و تجربه قبلی از انواع کاربری و پوشش سرزمین در این محدوده و مطالعه چشمی تصویر رنگ مجازی، پوشش درختی منطقه شناسایی شد و بر روی تصویر رنگ مجازی تعیین گردید. سپس با استفاده از 6 باند تصویر شامل باندهای 1، 2، 3، 4، 5، 7 و نمونه های تعلیمی خام و شبکه عصبی مصنوعی (Artificial Neural Network)، طبقه بندی صورت گرفت. در مرحله بعد از نقشه حاصل از طبقه بندی نظارت نشده با 100 طبقه، برای پالایش نمونه های تعلیمی خام استفاده گردید و طبقه بندی تصویر به روش یاد شده تکرار شد. سپس با استفاده از روش مقایسه پس از طبقه بندی (Post-Classification)، نقشه های حاصل از طبقه بندی بررسی شدند. به این طریق نتایج حاصل از بررسی تغییرات پوشش درختی منطقه با استفاده از تصاویر ماهواره ای بین سالهای 1987 (1366) و 2001 (1380) نشان داد که 59528 هکتار از سطح پوشش درختی کاسته شده و 35036 هکتار به سطح آن افزوده شده است. با توجه به بررسی صحت تصاویر طبقه بندی شده به دو روش جابه جایی تصادفی پیکسلها و همچنین استفاده از تصاویر سنجنده LISS IIIبه عنوان نقاط کنترل زمینی، مشخص شد که طبقه بندی شبکه عصبی مصنوعی دارای قابلیت زیادی برای تعیین پوشش درختی در استان گلستان می باشد
    کلیدواژگان: طبقه بندی کننده شبکه عصبی مصنوعی، پالایش نمونه های تعلیمی، طبقه بندی نظارت نشده، جا به جایی تصادفی پیکسلها، نقاط کنترل زمینی
|
  • Kh. Sagheb, Talebi, K. Khademi, S. R. Sohrabi* Pages 343-353
    This research was carried out to identify the site demands and silvicultural characteristics of Caucasian false walnut in Lorestan province, south western of Iran, far from its common natural habitat in northern Iran. Considering the small distribution area of this species, 100% inventory of qualitative and quantitative characteristics of all trees were made. Moreover, the climatic condition and soil properties of the stand were studied. Results showed that climate of the studied area is semi-humid and cold. The stand appears at a stream terrace in the calcareous bedrock, clay loam soil with a pH of 7.5. Almost 58% of trees were coppice while only 42% had seed origin. The minimum and maximum diameter of false walnut trees were 2 and 28 cm, respectively. The mean annual diameter increment was calculated to 3.8 mm and the total volume was estimated to 389.5 m3ha-1. The minimum, maximum and mean height of trees were 2.3, 28 and 19.1 m, respectively. The frequency of regeneration was estimated to 15226 per hectare.
    Keywords: Caucasian false walnut, site demand, Lorestan province, Zagros, Iran
  • F. Merrikh*, M.K. Araghi, R. Bagheri, B. Abbaszadeh Pages 354-367
    Control of weed is one of the most important problems in the botanic gardens, tree nurseries and plant research centers which generally are man made with high cost and time investment. In this investigation a wheel trimmer (brush cutter) was designed and manufactured which not only is used for weed controlling but also is applicable for seedling and bush cutting, harvesting medicinal plants and lawn mowering. The process of design and manufacturing of this machine consist mechanism selection, calculation of required power, design of the power transmission mechanism, parts design, preparing 2nd and 3rd dimensional drafts, parts manufacturing and assembling. After manufacturing, investigation on application and comparing with other methods and machines especially for time efficiency has been done. Results showed that cultivating, forage harvesting in agroforestry field, medicinal plants harvesting and mowering of old, bushy and uneven lawn are applicable and has better time efficiency compare to manual and other general methods. In bushy nurseries with high density of narrow and high young seedlings, using of this machine with circular saw blade has more efficiency in comparison to chain saw. However, in low density nurseries with thick seedlings (diameter more than 5 cm), chain saw is applicable. This wheel trimmer is a multi purpose machine with four kind knives. It is cheap, high efficient, safe and suitable for gardens, plant research centers and nurseries with low maintenance and repairing costs.
    Keywords: weed, wheel trimmer, seedling, harvest, medicinal plants
  • P. Parhizkar*, S.A.A. Korori, F. Moraghebi, M. Teimouri, Y. Torabian, N. Manouchehri Pages 368-377
    The morphology of deciduous plants changes seasonally. In addition, deciduous and ever-green plants encounter with internal changes as a consequence of seasons. Enzymes activities alter with changes of temperature, drought and salinity. Plants adapt to environmental changes with alteration of enzymes activities. In this study, the peroxidase activity was measured in leaves and shoots of Eucalyptus viminalis during a year. Peroxidase activity was measured by spectrophotometer (530 nm) by use of Worthington method. Data were analyzed to determine statistical relationship in peroxidase activity of individual trees and seasonal changes of enzyme activity by SPSS software. Results showed that peroxidase activity was different in individual trees. The difference of peroxidase activity in different individual trees was little in April, July and January but differences were higher in September and November. The peroxidase activity decreased in all individual trees from April to July. Peroxidase activity of leaves was higher than those of branches in all of studied months. There was negative correlation between some month of peroxidase activity (α<0.05). There was not any correlation between leaves and branches peroxidase activity. Individuals were classified to three classes according to their peroxidase activities using JMP software (centroid method).
    Keywords: enzyme, Eucalyptus viminalis, peroxidase, spectrophotometer, seasonal alternation
  • B. Amanzadeh*, M. Amani, M. Hassani Pages 378-389
    In this research typology of seedlings composition and density of Fagus orientalis stands in Caspian forests of Iran (Ramsar area), at altitude of 1200-1300 m.a.s.l. within 43 gaps were studied. The gaps were created after marking and cutting the trees. The gaps area varied between 67 and 617 m2. The trial was conducted under the fully randomized design. Based on gap size and homogeneity, 1 to 3 microplots (1m2) were established in each gap. Seedling frequency was counted in each microplot, according to their species and age range (1 and 2-4 years old). The statistical methods of chi-square and ANOVA (analysis of variance) were used to analyze the data. There was no significant difference of seedling frequency and species diversity among the gap sizes. However, the number of the defined seedlings composition and density types were four and six, respectively. Beech showed the highest frequency among the species. The maximum and average densities of beech seedling were 60 and 15 per m2, respectively. 57% of gaps showed a number of 10/m2 with 1 to 4 years old seedlings.
    Keywords: Typology, density, composition, natural regeneration, beech, gap
  • S.E. Sadati*, S.R. Mostafanejad Pages 408-418
    Restoration of degraded forest areas in the Caspian region with appropriate species is very important. For this purpose two 18- years old pure plantations of Tilia platyphyllos and Acer cappadocicum with 2m×2m spacing were selected in Chamestan region. Survival and quantitative characteristics (dbh, height, volume, basal area and slenderness coefficient) as well as some qualitative characteristics (stem quality and branching mode) were investigated. Results showed that survival of maple and lime trees were 75% and 62%, respectively. The mean dbh of lime and maple trees were 17.1cm, 11.3cm, respectively. The annual diameter increment of lime and maple trees were 0.84cm and 0.6cm, respectively. Volume was calculated 214 sylve/ha for lime tree and 112 sylve/ha for maple. Basal area for maple 18.7 (m2/ha) and for lime tree 15.2 (m2/ha) were determined. Stem quality was better in lime tree than in maple. Generally, this study indicates that both Tilia platyphyllos and Acer cappadocicum are suitable species for restoration of degraded areas in the plateau of Chamestan region.
    Keywords: Tilia platyphyllos, Acer cappadocicum, growth, Chamestan
  • N. Baghestani Maybodi*, A. Rahbar Pages 419-430
    The determination of survival and vigority effective parameters on old saxaul (Haloxylon aphyllum) shrub is essential for sustainable development of planted forests in desert area. In fact, the objective of this study was to determine the effects of different density and pruning levels on survival and the vigority of saxaul. The study was carried out in obviously wilted planted saxaul forest that is located in Ashkezar desert region of Yazd province. Experiment was conducted in split plot design with main-plots that had 250 and 125 trees per ha and sub-plots were 3 types of pruning at height of 10, 35 and 70 cm above ground surface, plus control (no pruning) sub-plot. Pruning was done on autumn 1994. After one year from shrubs pruning, analysis of plant mortality percentages was started and continued on the same pruning time to 2000. The determination of vigority carried out only in 2000. Results showed that the differences of survival among all treatments were not significant. The effect of density on vigority was also not significant, whereas the pruning height had significant effect (p<0.01) on vigority of saxaul shrubs. One can conclude that the best pruning method was cutting 35 cm above ground with vigority of 43.3% and 40.9% in 250 and 125 trees per hectare treatments, respectively.
    Keywords: Saxaul (Haloxylon aphyllum), plantation, vigority, survival, pruning, density
  • M. R. Amini*, S. Shataee Joybari, M. H. Moaieri, H. Ghazanfari Pages 431-443
    In order to investigate on deforestation modeling and correlation between deforestation and physiographic parameters, man made settlements and roads parameters in Zagros forests using remote sensing and GIS, a case study was accomplished at the Armerdeh forests, Baneh, Iran. The Landsat 7 ETM+, IRS-1C images and aerial photos were used for forest extent mapping and obtaining forest extent changes from 1955 to 2002. The forest extent map in 1955 was produced from digitizing of a digital photo mosaic of aerial photos. The ETM+ and IRS-1C images were used to generate the forest extent map in 2002. The images were geo referenced using GCPs points and digital elevation model in some steps. In addition to main spectral bands, some arithmetic bands such as some rationing transformations, vegetation indices, tasseled cap transformation, and principal components analysis were used for classification processes. Moreover, the panchromatic images of ETM+ and IRS-1D with multi spectral bands were merged using IHS and automatic statistical PANSHARP techniques. After selecting some pixels as training area for forest and non forest classes, the best set bands for classification were chosen using severability indices. The images were classified with supervised classification to forest and non forest by maximum likelihood algorithm. Results showed that using the best selected ETM+ bands could better classified forest and non forest areas than other images by maximum likelihood algorithm with 81.3% overall accuracy and 0.64 Kappa coefficient. The result of forest change detection using forest maps of 1955 and 2002 showed that 4853 ha of the forest area have been reduced and 953 ha increased in this period. The Spearman test correlation and logistic regression model were used to investigate correlation between changed forests and the mentioned parameters. The result showed that there is inverse relationship between deforestation and distance from roads. Minimum and maximum deforestation were happened at north and east aspects, respectively. The result of applying logistic regression model indicated that distance from road is more effective than other parameters on deforestation in the study area. Because of irregular scattering of deforested area and low impact of other parameters, this model could not predicted deforested area, accurately.
    Keywords: forest extent mapping, satellite data, aerial photos, modeling, regression logistic, GIS
  • N. Riahifar, A. Fallah, K. Mohammadi Samani*, Y. Gorji Mahlebani Pages 444-454
    This study was carried out to investigate poplar and paulownia’s growth under different spacing in a 5-year plantation located in Mazandaran wood and paper company’s fields in Sari-Iran. The trees were planted in three different spacing: 3×3m, 4×4m, and 5×5 m, each established in 3 replications. The quantitative parameters including DBH and Height were measured and a comparison was made between the stands height and diameter growth. Survival percentage was also calculated across the stands. The averages were statistically compared in a randomized block design in two forms: 1) two species were separately compared in their threefold spacing, and 2) two species were crossed in each spacing. Tukey’s test was used to compare the averages. Results showed a promising rate of survival over the stands. Moreover, the growth was significantly different amongst different spacing of the stands, representing the best growth in 3×3m spacing. In addition, the height of poplar was significantly more than those of paulownia, though the diameter growth assessment showed a reverse trend between the stands.
    Keywords: Fast, growing species, growth, spacing, Populus deltoids, Paulownia fortunei
  • J. Eshaghi Rad*, Gh. Zahedi Amiri, A. Mataji Pages 455-466
    This study was carried out in Carpino-Fagetum orientalis, Rusco-Fagetum orientalis, Fagetum orientalis and Alno-Fagetum orientalis forest communities of Namkhaneh, Gorazbon and Chelir districts of Kheiroudkenar forests. The aim of the research was determination of the optimum number of ecological groups in the study area using indicator species analysis. Selective stratification sampling method was used to locate samples. One plot was laid out on each aspect and on each community. Totally, 120 samples were selected in the Fagus orientalis communities in the study area. The plot size was 400m2 considering to minimal area method. At each sample, floristic list in separate strata (trees, shrubs and herbs) were recorded using Braun-Blanquet scales. Cluster analysis was used for classification of samples. In this method, Sorenson distance measure was applied to calculate the distance matrix and flexible beta method as a cluster linkage measure. Indicator species analysis accompanied with Monte Carlo test was used to choose the optimum number of the clusters. Results showed that if four clusters were selected in the vegetation classification of Fagus orientalis communities in the study area based on cluster analysis, the number of indicator species, which had significant indicator values, would be maximum. Therefore, four groups could be introduced as the optimum number of ecological groups of Fagus orientalis communities in the study area.
    Keywords: beech, ecological groups, cluster analysis, indicator species analysis
  • N. Soleymani, D. Dargahi, M. Pourhashemi, M. Amiri Page 467
    Sprout is one of the most important regeneration mechanisms in degraded oak forests. The main goal of this research was study of effects of different physiographical conditions on oak sprout-clumps structure. For this purpose a section of Baba-Kooseh Olia forest in Kermanshah province with an area of 430 ha was selected. Then 84 square sample plots with an area of 1600 m2 by systematic - random network and random starting point were established in the mentioned region. Some important quantitative parameters were measured in plots including maximum height, crown area, basal area and number of sprouts in oak sprout-clumps. 5 altitude classes, 3 slope classes, 4 aspect classes and 3 land form classes were considered too. Result showed that the main woody species was Quercus brantii and average number of sprouts in oak sprout clumps was 5.9. Results of analysis of variances (ANOVA) showed that there was a significant difference between oak sprout-clumps structure relation to altitude and slope changes. There was also a significant difference in sprout number with aspect. The maximum number of sprouts was observed in elevation range of 1600-1700 m.a.s.l., in slope percent range of 0-12%, eastern aspect and in valley land form.
    Keywords: Baba, Kooseh forest, Kermanshah, oak, physiography, sprout, sprout, clump
  • M. Mollashahi*, S. M. Hosseini, D. Bayat, B. Naseri, A. Rezaee, L. Vatani Pages 478-485
    The best time of seed collection of Tilia in nurseries is at the end of September and the first of October. In this study, the effect of collection time on seed germination was investigated. Seeds were collected at the first of September, end of September and end of October with three weeks intervals. Because of their hard pericarps, seeds of Linden exhibit double dormancy and thus require both scarification and stratification (moist-prechilling) because of their impermeable seed coat and dormant embryo, respectively. Since the effectiveness of hydrogen peroxide (H2O2), of Tilia seeds were already investigated, in this study the seeds were immersed in concentrated hydrogen peroxide 1% for 40 minute, including stratification in river sand for 7 month, approximately. Stratification continued until emergence of radical. Then the seed were removed and counted. Results showed that the best time of seed collection is the first of September when the pericarp is semi-hard.
    Keywords: Tilia platyphylus, seed dormancy, chemical treatment, stratification, scarification
  • A.K. Darvish*, M. Chizari, S.M. Mirdamadi Pages 486-494
    The purpose of this study was to analyze socio – economic factors influencing on adoption of agroforestry among poplar farmers in northern part of Iran. This research is descriptive – correlation. The statistical population includes all poplar farmers (in Golestan, Mazandaran and Guilan provinces) in the agricultural year 2006 that included 546 poplar farmers. A sample of 175 poplar farmers was selected, with Cochran formula, using "stratified random proportional sampling" method. A questionnaire was used to collect information. Content validity was achieved by a panel of experts in the fields of forest and natural resources extension. Questionnaire reliability was established by calculating Cronbach Alfa coefficient for dependent variable "extent of adoption of agroforestry among poplar farmers" which has been 0.91. The analysis of data has been carried out by using of descriptive and deductive statistics. The findings of research revealed that there are significant and positive relationships among adoption level of agroforestry independent variables consisting: literacy level, level of annual income, level of awareness about agroforestry, level of access to needful inputs, level of access to credit facilities and contact with extension agents. Significant difference was found in the mean score for level of adoption agroforestry in relation to using of credit facilities. The result of regression analysis indicated that 49.8% of the variations in level of adoption agroforestry were explained by level of awareness about agroforestry, level of access to credit facilities and level of annual income.
    Keywords: adoption, agroforestry, poplar farmers
  • A. Salman Mahini*, J. Feghhi, A. Nadali, B. Riazi Pages 495-505
    The aim of this research was to detect tree cover changes through Artificial Neural Network classification and post-classification comparison methods using landsat TM and ETM+ images in Golestan province, north of Iran with area of 20437.74 ha. Land uses and land covers were distinguished on the color composite image of the area and used as training sites for image classification that included all six bands of the imagery. We also used unsupervised classification to derive 100 clusters for purifying initial training sites. A post-classification comparison method was conducted on classified images of the years 1987 and 2001 and forest increase and decrease areas were identified. Accuracy assessment was implemented through test set pixels that were randomized and set aside from the training set pixels. We also used a LISS III imagery to assess the accuracy of the classification. Both methods proved the classifications and change detection in high accuracy.
    Keywords: Artificial Neural Networks classification, training site, unsupervised classification, ground control point, randomization