فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1387)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • اسعد مهدوی، هوشنگ سبحانی*، تقی شامخی، محمد فتاحی صفحه 507

    اگرچه عبارت «محصولات فرعی جنگل» به تولیداتی اطلاق می شود که مشتمل بر مواد یا اجزاء گیاهی به غیر از چوب است، اما چنین امید می رود که برداشت عموم از کلمه فرعی، ناچیزی ارزش این گونه فراورده های طبیعی نبوده بلکه معنای «مغایر با اصل سرمایه» از آن استنباط شود. بی تردید با توجه به اهمیت و ارزش اقتصادی استفاده از محصولات فرعی، در صورت تدوین روش های درست بهره برداری از این منابع با مشارکت مردم، تولید و استمرار این فراورده ها تضمین خواهد شد. همچنین به علت آن که منبع درآمد مستمری برای مردم خواهد بود، تعلق خاطری بوجود خواهد آمد که در نهایت منجر به حفاظت مستمر منبع تولید (جنگلها) خواهد شد. انجام این اصل بدون شناخت ویژگی های کمی و کیفی این منابع و چگونگی به فعل درآوردن آن امکان پذیر نخواهد بود. بنابراین با هدف بررسی کمی و کیفی فراورده های غیرچوبی جنگلها و شناسایی روش های مختلف بهره برداری از این محصولات در جنگلها در کنار چند هدف فرعی دیگر، جنگلهای شهرستان کامیاران به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شد. این بررسی براساس روش های گردآوری اطلاعات به روش مردم نگاری با پیمایش تمامی روستاهای مناطق جنگلی مورد مطالعه (بررسی میدانی) و استفاده از پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات پایه در کنار سایر مشاهدات، انجام شده است. 16 محصول اصلی (شیره سقز، زالزالک، میوه بنه، بادام، سماق، میوه بلوط، عناب، آلوچه، گلابی وحشی، برگ بلوط، برگ بنه، گلبرگ نسترن، گزو، سنجد، میوه نسترن و گردو) در منطقه مورد شناسایی و فعالیتها و فراوری های بعدی مورد بررسی قرار گرفت. با این که مردم محلی بیشترین هزینه را متقبل می شوند، سود دریافتی آنها حداقل میزان ممکن است ولی در این بین واسطه ها و دلالان بیشترین منفعت را بدست می آورند.

    کلیدواژگان: محصولات غیرچوبی جنگل، روش های بهره برداری، مردم محلی، پوشش جنگلی، مردم نگاری
  • محسن کلاگری*، علیرضا مدیررحمتی، فرهاد اسدی، رفعت الله قاسمی صفحه 521
    به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی برگ درختان صنوبر، تعداد پنج کلن بومی و غیر بومی شامل دو کلن از دورگه اروپا- امریکایی P. euramericana، یک کلن دلتوئیدس P. deltoides 72/51 و دو گونه بومی شالک P. nigra 42/78 و پده P. euphratica که از برگ آنها به طور سنتی برای تعلیف دام استفاده می گردد، مورد آزمایش قرار گرفت. برگهای حاصل از جستها به طور تصادفی طی برداشت اول در اوایل دوره رشد (اوایل خردادماه) و اواسط دوره رشد در برداشت دوم (اوایل مردادماه) جمع آوری و شاخصهای ماده خشک، پروتئین خام، ازت کل، الیاف خام، لیگنین، NDF و ADFتعیین گردید. نتایج نشان داد که دامنه پروتئین خام برای ارقام صنوبر بین 9/7 و 5/10 درصد و مقادیر الیاف خام نیز بین 2/15 و 8/19 درصد بوده است و گونه P. eura. triplo بیشترین مقدار را داشته است. مقادیرNDF و ADF برای کلنهای صنوبر به ترتیب دارای دامنه ای بین 35-9/30 درصد و 25-2/22 درصد بوده است. بیشترین مقدار NDF را کلنهای P.d. 72/51، P. eura. triplo و P. euphratica داشته است. نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایبرای ارقام صنوبر با استفاده از مشخصه های پروتئین خام، الیاف خام، لیگنین، NDF و ADF سه گروه اصلی در برداشت اول نشان داد که کلنهای گروه P. euramericana در گروه اول، گونه P. euphratica در گروه دوم و گونه های P.n. 42/78 و P.d. 72/51 در گروه سوم قرار گرفته اند. همچنین در اواسط دوره رشد، در گروه اول گونه های P.n. 42/78 و P. euphratica در گروه دوم گونه P.d. 72/51 و در گروه سوم نیز کلنهای P. euramericana قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: صنوبر، کلن، ترکیب شیمیایی، تجزیه خوشه ای
  • عارف سالاریان، اسدالله متاجی*، یعقوب ایران منش صفحه 528
    بادامک جزء گونه های با اهمیت و از ذخایر درختان و درختچه های ایران محسوب می شود. عدم شناخت کافی از این گونه مانع جدی در احیاء رویشگاه های تخریب یافته آن و برنامه ریزی به منظور مدیریت بهینه رویشگاه های موجود خواهد بود. بر این اساس آگاهی از نیاز رویشگاهی این گونه و تعیین مشخصه های کمی و کیفی آن می تواند کمک شایانی برای استفاده مناسب از این گونه به همراه داشته باشد. به منظور اجرای این تحقیق پس از جنگل گردشی و بررسی مقدماتی منطقه، محدوده رویشگاهی بادامک در منطقه بر روی نقشه توپوگرافی 1:25000 مشخص شد. سپس با تلفیق نقشه های شیب، ارتفاع از سطح دریا و جهت جغرافیایی، نقشه واحدهای شکل زمین تهیه و واحدهای کاری با طبقات شیب، ارتفاع و جهت جغرافیایی مختلف تعیین شدند. در هر واحد کاری با توجه به وسعت، 1 تا 2 نقطه به صورت تصادفی به عنوان مراکز قطعات نمونه 1000 مترمربعی در نظر گرفته شدند. در قطعات نمونه کلیه صفات کمی و کیفی شامل ارتفاع، تعداد جست، قطر یقه قطورترین جست، قطر تاج، سلامت و کیفیت تنه کلیه پایه ها اندازه گیری شدند. در میکروپلات میانی میزان تجدیدحیات گونه های درختی و درختچه ای به ویژه بادامک شمارش شد. در هر قطعه نمونه، نمونه خاک از دو عمق صفر تا 20 و 20 تا 40 به منظور انجام آزمایشهای خاک تهیه و مشخصه های فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که جهت جغرافیایی به عنوان عامل بسیار مهم در پراکنش بادامک می باشد، به طوری که میانگین ارتفاع، تعداد جست، قطر یقه، قطر تاج و درصد تاج پوشش این گونه در جهت جنوبی بیشتر از جهت شمالی بوده است. همچنین طبقه ارتفاعی 1800 تا 1900 متر از سطح دریا بهترین محدوده رویشی برای گونه بادامک در منطقه مورد مطالعه است. تجدیدحیات این گونه در جهت جنوبی، طبقه ارتفاعی1800 تا1900 متر از سطح دریا و شیب 40 تا 50 درصد بیشترین میزان را به خود اختصاص داده است. حضور گونه بادامک بر روی سازندهای آهکی و بیشتر بودن میزان T.N.V (درصد مواد خنثی شونده، آهک) در جهت جنوبی نسبت به شمالی و طبقه ارتفاعی 1800 تا 1900 متر حاکی از آهک دوست بودن این گونه است.
    کلیدواژگان: بادامک، نیاز رویشگاهی، کره بس، جنگلهای زاگرس
  • حسین توکلی نکو*، احمد رحمانی، عباس پورمیدانی، سید مهدی ادنانی صفحه 543
    به منظور بررسی علل خشکیدگی تدریجی درختان سرو نقره ای، طرح تحقیقاتی طی سالهای 1382 تا 1384 در بوستان جنگلی غدیر (هموارلکها) در فاصله نه کیلومتری جنوب شهرستان قم اجرا شد. این بوستان جنگلی به وسعت 161 هکتار در سال 1366 توسط اداره منابع طبیعی شهرستان قم احداث شده است. در این تحقیق صفات کمی و کیفی شامل تعداد در قطعه نمونه و تراکم درختان، دور تنه، ارتفاع درخت (شامل ارتفاع کل، تنه و تاج)، قطر تاج، سن درختان، فرم تنه، شاخص شادابی و سطح سایه انداز درخت ارزیابی گردید. با دسته بندی درختان از نظر شادابی در چهار گروه کاملا پژمرده تا کاملا شاداب، مشخصات هر گروه در چهار تکرار یادداشت برداری شد. داده های جمع آوری شده از قطعات نمونه ثابت به مساحت 1/0 هکتار به صورت دایره ای و همچنین اطلاعات مربوط به آزمایشهای خاک، آب و گیاه در چهار گروه از درختان با درجه خشکیدگی متفاوت دسته بندی شده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، تجزیه و تحلیل آماری شدند. تجزیه واریانس صفات مورد بررسی نشان داد که چهار گروه درختان سرو نقره ای از نظر طبقه شادابی، مقادیر کلر، بور، مس و روی در سطح 1 درصد و از نظر فسفر، پتاسیم و آهن در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری دارند. مقایسه میانگین عناصر در برگ به تفکیک چهار تیمار آزمایشی نشان داد که بیشترین میزان کلر، بور و روی به تیمارهای 1 و 2 (به ترتیب دارای کمترین نمره زنده مانی) تعلق داشت. بنابراین در این تحقیق مهمترین عامل خشکیدگی درختان سرو نقره ای نامناسب بودن خاک و شوری آب تعیین شد. سرو نقره ای به خاک سبک و با زهکشی مناسب نیاز دارد، از اثر شوری آب و خاک و تجمع املاح و جذب آن توسط درختان، اختلالات تغذیه ای و در نهایت اختلالات فیزیولوژیکی بوجود آمده که درختان به تدریج ضعیف شده و پس از مدتی خشک شده اند. تجزیه برگهای درختان نشان داد که سدیم و کلر به مقدار بسیار زیادی جذب گیاه شده، بنابراین غلظت این عناصر در برگها افزایش چشمگیری داشت و به حد سمیت رسیده بود. همچنین در درختان خشکیده غلظت آهن، روی، منگنز و مس به شدت افزایش یافته که نشان دهنده بهم خوردن تعادل تغذیه ای درختان در اثر شوری بود. با ضعیف شدن درخت و تشدید شرایط نامساعد، عوامل ثانویه از جمله قارچ بیماریزایNattrassia mangiferae نیز گیاه را تحت تاثیر قرار داده و روند خشکیدگی درخت را تسریع و تشدید نموده است.
    کلیدواژگان: سرو نقره ای، خشکیدگی، شوری آب، شوری خاک، سمیت عناصر
  • حامد افجه نصرآبادی*، شعبان شتایی جویباری، نصرت الله رافت نیا، محسن شریعت جعفری صفحه 556
    شناسایی مناطق مستعد وقوع زمین لغزش از طریق پهنه بندی خطر، یکی از اقدامات موثر و ضروری در مدیریت خطر و بحران، به ویژه در مناطق جنگلی برای کاهش هزینه های احداث و نگهداری جاده هاست. هدف از این تحقیق ارزیابی کارایی مدلهای تجربی پهنه بندی خطر زمین لغزش (حائری - سمیعی و مورا - وارسون) در بررسی وضعیت شبکه جاده جنگلی طراحی شده سری دو جنگل شصت کلاته گرگان می باشد. نقشه زمین لغزشهای موجود به منظور ارزیابی کارایی مدلهای مورد بررسی از طریق عملیات میدانی و جنگل گردشی با استفاده از دستگاه موقعیت یاب جهانی (GPS) ثبت و در محیط GISتهیه شد. پهنه بندی خطر زمین لغزش با استفاده از عوامل موثر در دو روش حائری- سمیعی و مورا - وارسون صورت گرفت. پس از تهیه نقشه نهائی پهنه بندی، کارایی مدلها براساس دو شاخص دانسیته نسبی (Dr) و جمع مطلوبیت (Qs) مورد ارزیابی قرار گرفت. از بین دو مدل مورد آزمون براساس نتایج شاخص Qs، مدل حائری- سمیعی با 251/1 Qs= نسبت به مدل مورا - وارسون با 586/0Qs= دارای مطلوبیت نسبی در حدود صددرصد است. همچنین نتایج نشان داد که در رابطه با شبکه جاده طراحی شده، مساحتی در حدود 670 هکتار (حدود یک سوم سطح سری) دارای استعداد بروز خطر زیاد و بسیار زیاد می باشد. همچنین بیشترین طول جاده شماره 3 از مناطق با طبقه خطر زیاد عبور می کند که با توجه به سطح این طبقه در مناطق بالادست سری که تحت پوشش جاده شماره 3 قرار دارد، این موضوع منطقی است. اما در جاده های شماره 2 و 3 این امکان وجود دارد که طول جاده های عبور کرده از طبقه با خطر زیاد را به میزان زیادی کاهش داد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی خطر، حائری، سمیعی، مورا، وارسون، جنگل، جاده
  • سهراب الوانی نژاد، مسعود طبری*، منصور تقوایی، کامبیز اسپهبدی، مجتبی حمزه پور صفحه 574
    این تحقیق به منظور بررسی اثر محتوای رطوبتی بر جوانه زنی و بنیه بذر بلوط ایرانی (.Lindl Quercus brantii) انجام شد. بذرها از رویشگاه بلوط ایرانی واقع در حوزه شهرستان ممسنی (استان فارس) جمع آوری شدند و برای کاهش محتوای رطوبتی بذر در آزمایشگاه تحت تاثیر پنج تیمار خشکی (شاهد، 24، 48، 72 و 96 ساعت) درون آون در دمایC °30 قرار گرفتند. مقدار رطوبت بذر در هر یک از تیمارها به ترتیب 4/47 (شاهد)، 7/46، 5/42، 7/40 و 2/32 درصد تعیین شد. برای اندازه گیری میزان جوانه زنی، بذرها در ژرمیناتور در شرایط دمای 25 درجه سانتی گراد و دوره نوری 8 تا 16 ساعت (روشنایی-تاریکی) قرار گرفتند. نتایج در یک دوره 30 روزه نشان داد که کاهش رطوبت بذر، صفات بذر را تحت تاثیر قرار داده به طوری که با کاهش رطوبت بذر، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طولهای ریشه چه و ساقه چه، وزنهای خشک ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه و شاخص بنیه بذر به شدت کاهش ولی متوسط زمان جوانه زنی افزایش یافته است. هنگامی که رطوبت بذر حدود 7 درصد کاهش یافت (7/40 درصد)، افت شدید در بیشتر صفات یادشده مشاهده گردید. وقتی رطوبت بذر حدود 15 درصد کاهش یافت (2/32 درصد)، جوانه زنی حدود 77 درصد کاهش یافت. رطوبت بذر با متوسط زمان جوانه زنی همبستگی منفی (P < 0.01) و با سایر صفات همبستگی مثبت (P < 0.01) نشان داد. نتایج این تحقیق آشکار ساخت که جوانه زنی و بنیه بذر بلوط ایرانی به شدت وابسته به رطوبت بذر است. این موضوع نشان می دهد که بذر بلوط ایرانی نسبت به کاهش رطوبت درونی بسیار حساس است که حاکی از رفتار ریکالسیترانتی بذر این گونه می باشد. بنابراین لازم است برای حفظ قدرت جوانه زنی بذر این گونه، مراقبت کافی به عمل آید تا در طول دوره برداشت تا کاشت، رطوبت درونی بذر کاهش نیابد.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، خشکی بذر، رطوبت بذر، جوانه زنی، بنیه بذر
  • مصطفی جعفری* صفحه 583
    در این تحقیق براساس بازدید از مناطق جنگلی و مطالعه نقشه پوشش گیاهی، سه منطقه که معرف اقلیمهای اصلی جنگلهای هیرکانی می باشند انتخاب شدند. این سه منطقه عبارتند از: اقلیم مرطوب در غرب (گیلان)، اقلیم معتدل در قسمت میانی (مازندران) و اقلیم خشکتر در شرق (گرگان). در تحلیل و بررسی ها، داده های ثبت شده در چهار ایستگاه هواشناسی مورد بهره برداری قرار گرفتند. تغییرات عوامل مختلف اقلیمی شامل حداکثر، حداقل و متوسط سالانه درجه حرارت، میزان روزانه و سالانه نزولات جوی، سرعت باد و روزهایی که در آن تندر و طوفان واقع شده و نیز ارتباط آماری آن با دما و نزولات آسمانی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در هر چهار ایستگاه روند روزهای با تندر و طوفان در طول حدود پنجاه سال گذشته، روندی افزایشی را نشان می دهد که از نظر آماری ارتباط مثبت با هم دارند. دو ایستگاه انزلی و بابلسر که تحت تاثیر اقلیم ساحلی دریای خزر می باشند در مقایسه با دو ایستگاه رشت و گرگان روزهای طوفانی بیشتری را نشان می دهند. در سالهای اولیه این تحقیق (حدود سالهای 1950 تا 1975) در ایستگاه رشت مشابه ایستگاه گرگان، وقوع روزهای طوفانی وجود ندارد، اما پس از آن روند افزایشی را با شیب تند نشان می دهند. این تغییرات تحت تاثیر تغییرات واقع شده در روند دمایی و نزولات جوی در این دو ایستگاه می باشد. متوسط ماهانه تعداد روزهای طوفانی همراه با تندر در مدت حدود پنجاه سال گذشته برای هر چهار ایستگاه در ماه های سرد، بسیار محدود و حدود صفر و برای هر چهار ایستگاه در مهر ماه یک روند افزایشی را نشان می دهد. روزهای با وقوع تندر و طوفان در هر چهار ایستگاه ارتباط آماری مثبت را نشان می دهد و این همسوئی در ایستگاه های گرگان و رشت (905837/0)، انزلی و رشت (620107/0) و انزلی و گرگان (57917/0) به صورت معنی دارتری مشاهده می شود. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان می دهد که روند وقوع تعداد روزهای با باد همراه با تندر در منطقه خزر تغییر کرده و در طول سالهای مورد مطالعه نرخ افزایشی داشته است. بر مبنای نتایج حاصل از این تحقیقات می توان نتیجه گرفت که تغییرات در نرخ روند دما و میزان نزولات جوی در طول نیم قرن گذشته و به ویژه در مدت 25 سال گذشته، تاثیرات مهمی در سرعت و جهت بادها گذاشته است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، باد، تندر و طوفان، منطقه خزری
  • حمید خزایی*، اصغر فلاح، علی یخکشی صفحه 599
    در راستای تحولات بین المللی و ملی در زمینه مدیریت جنگلها به منظور حفظ همه کارکردهای جنگل و همچنین حفظ تنوع زیستی و در کنار این موارد بهبود وضع رفاهی مردم وابسته به جنگل، ابزاری با عنوان معیار و شاخص برای اجرایی کردن این اهداف مطرح شد. با استفاده از این ابزار و چارچوب سلسله مراتبی و استفاده از روش رتبه دهی و نمره دهی به ارزیابی سیاست های اجرا شده در سطح واحد مدیریتی پرداخته شد. در این تحقیق به بررسی اصل «سیاست، برنامه ریزی و چارچوب های سازمانی حرکت به سمت مدیریت پایدار جنگل» در روستای پچت و جنگلهای اطراف آن پرداخته شده که منطقه یاد شده دارای مدیریت تلفیقی مشارکتی می باشد. برای اصل یاد شده نمره 32/0= Ps بدست آمده که می توان با تعیین نمره این اصل برای سایر واحدهای مدیریتی جنگل، آنها را مورد مقایسه قرار داد و میزان نزدیکی شان را به مدیریت پایدار جنگل تعیین نمود.
    کلیدواژگان: اصل، معیار، شاخص، مدیریت پایدار جنگل
  • علی مهدوی*، دیتر پلتز، گونترام ارلن اشپیل صفحه 609
    حجم و تنوع زیاد فعالیتهای انجام گرفته توسط سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور باعث ایجاد حجم عظیمی از داده ها و اطلاعات شده است، به طوری که تنها با کمک یک سیستم شبکه اطلاعاتی رایانه ای می توان به اهداف مدیریتی و کنترل فعالیتهای انجام گرفته و یا در حال انجام سازمان و ادارات کل منابع طبیعی استانها دست یافت. از مهمترین ضعفهای سیستم های موجود در جمع آوری، ذخیره و ارائه اطلاعات سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، می توان به ناکارآمدی آنها در بازیابی و جستجوی اطلاعات و داده ها، عدم انعطاف در تجزیه و تحلیل و پردازش داده ها و اطلاعات موجود، عدم سهولت در جریان و انتقال داده ها و اطلاعات بین سطوح مختلف سازمان (معاونت جنگل، ادارات کل منابع طبیعی، نظارت طرحها) و در نتیجه ضعف ارتباط در بین سطوح یادشده، اشاره کرد. بنابراین، نیازی ضروری برای سازماندهی این حجم عظیم از داده ها و اطلاعات و ارائه آنها برای سازمان احساس می شود تا بتواند تمامی فعالیتهای جمع آوری، تجزیه و تحلیل و ارائه داده ها و اطلاعات جنگل داری را تحت یک سازوکار و چتر واحد درآورد. تا زمانی که این عمل انجام نگیرد تمامی فعالیتهای ذکر شده در سازمان ناقص بوده و در نتیجه قادر نخواهند بود سازمان را در راه رسیدن به اهداف مدیریتی و برنامه ریزی شده آن یاری رسانند. هدف اصلی این تحقیق که در آن اداره کل منابع طبیعی نوشهر به عنوان نمونه ای از ادارت کل منابع طبیعی استانهای شمالی کشور انتخاب شد، نخست، طراحی و معرفی یک مدل از سیستم اطلاعاتی مدیریت جنگل و پایگاه داده ها برای اداره کل منابع طبیعی نوشهر و همچنین سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور بود. از دیگر اهداف مطالعه می توان به ارزیابی امکان اجرا و پیاده سازی چنین سیستم اطلاعاتی برای مدیریت داده ها و اطلاعات جنگل داری در سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اشاره کرد. در این مطالعه بعد از ارزیابی نیازمندی های اطلاعاتی برای سازمان و کاربران آن به کمک روش های تجزیه و تحلیل اسناد و مدارک و فرمهای موجود در سازمان و همچنین مصاحبه ها و پرکردن پرسشنامه ها، مدلی از سیستم اطلاعاتی مدیریت جنگل و پایگاه داده ها برای اداره کل منابع طبیعی نوشهر طراحی شد.
    کلیدواژگان: اطلاعات، سیستم های اطلاعاتی، پایگاه داده ها، جریان داده ها و اطلاعات
  • احمد ولی پور*، منوچهر نمیرانیان، وحید اعتماد، هدایت الله غضنفری صفحه 626
    هدف این مطالعه، مقایسه تعداد جست تولید شده درختان وی ول در طبقات مختلف قطری پس از قطع در جنگلهای زاگرس شمالی بود. بدین منظور سه طبقه قطری 25-35، 35-45 و <45 سانتی متر از لحاظ تعداد جست تولید شده با هم مقایسه شدند. برای اجرای تحقیق از طرح بلوکهای کامل تصادفی استفاده شد. 5 رویشگاه به عنوان 5 بلوک در جنگلهای آرمرده بانه انتخاب شد و در هر بلوک 3 اصله درخت وی ول در هر طبقه قطری در زمستان 1385 قطع گردید. 45 اصله درخت قطع شده در اوایل بهار 1386 تحت حفاظت فردی قرار گرفتند. داده ها در دو نوبت در تیر و شهریورماه برداشت شدند. نتایج نشان داد طبقه قطری 35-45 سانتی متر در تیر و شهریور به ترتیب با میانگین 101 و 81 جست دارای بیشترین تعداد جست بوده و اختلاف آن با دو طبقه قطری دیگر در شهریورماه معنی دار شد. تعداد کل جست ها در دو اندازه گیری، اختلاف معنی داری با هم نداشتند. تلفات در بین طبقات قطری هم فاقد اختلاف معنی دار بود، اما رابطه رگرسیون خطی بین تعداد جست تیر ماه و تعداد جست از بین رفته تا شهریورماه بیانگر این بود که هرچه تعداد جست اولیه (تیر) بیشتر باشد، تلفات بیشتری رخ می دهد. با توجه به این که تعداد جست تابعی از اثرهای مثبت و منفی اندازه کنده درختان است، نقطه تعادل این اثرها بهترین قطر برای جست دهی معرفی شد که در این مطالعه نقطه تعادل در طبقه قطری 35-45 سانتی متر قرار گرفت. بررسی های آینده باید بر تعیین دقیق تر این نقطه (یا دامنه) تعادل متمرکز شود.
    کلیدواژگان: آرمرده، تعداد جست، زاگرس شمالی، قابلیت جست دهی، وی ول
  • سمیه قربانی، رامین رحمانی* صفحه 638
    در این پژوهش اندازه گیری مقادیر بارش، ساقاب و تاج بارش از آبان 1384 تا آبان 1385 در توده راش واقع در سری یک جنگل شصت کلاته گرگان از جنگل های هیرکانی انجام شد. ارتفاع بارش در این دوره 1/827 میلی متر بود. تعداد 31 اصله درخت به طور تصادفی انتخاب شدند. بعد از هر بارش مقادیر ساقاب و تاج بارش هر درخت اندازه گیری شد. تاج بارش و ساقاب به ترتیب40 و3/0 درصد از بارش بودند. اتلاف تاجی (تفاوت میان بارش و مجموع ساقاب و تاج بارش) 7/59 درصد بارش کل بود. رابطه میان بارش با ساقاب، تاج بارش و اتلاف تاجی بررسی شد.
    کلیدواژگان: بارش، ساقاب، تاج بارش، اتلاف تاجی، مدل سازی
  • رامین نقدی*، مهرداد نیکوی، ایرج باقری، جبار جوادپور صفحه 649
    در این تحقیق تولید و هزینه های خروج چوب در دو حالت بهره برداری در حال اجراء (متعارف) و بهره برداری طراحی شده مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت. به همین منظور پارسلهای شماره 23 و 25 از سری 2 جنگلهای ناو حوضه آبخیز اسالم انتخاب شدند. برای محاسبه تولید ساعتی سیستم از مطالعات زمانی براساس دستورالعمل یوفرو و هزینه ساعتی از دستورالعمل سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور استفاده شد. نتایج نشان داد که طراحی مسیرهای چوبکشی و دپو قبل از قطع درختان و استفاده از روش های قطع هدایت شده، تولید ساعتی اسکیدر را از 72/12 مترمکعب بر ساعت در بهره برداری در حال اجرا به 8/18 مترمکعب بر ساعت در بهره برداری طراحی شده افزایش داده است. افزایش تولید، هزینه خروج هر مترمکعب چوب را با در نظر گرفتن هزینه ساخت دپو در بهره برداری طراحی شده و هزینه حفاظت و نگهداری جاده در بهره برداری در حال اجراء از 103015 ریال در بهره برداری در حال اجراء به 69372 ریال در بهره برداری طراحی شده رساند.
    کلیدواژگان: بهره برداری در حال اجرا، بهره برداری طراحی شده، مسیرهای چوبکشی، دپو، قطع هدایت شده
  • هادی کیادلیری*، مجید حسنی، اسدالله متاجی، علی کیا لاشکی صفحه 660
    آفت شپشک سفید راش (Cryptococus fagi) یکی از مهمترین آفات درختان راش محسوب می شود که می تواند ناقل قارچ Nectria sp. شده و سبب ایجاد بیماری در پوست راش شود. از آن جائی که این آفت در حال حاضر در بیشتر راشستانهای جنگلهای شمال دیده می شود، توجه به این آفت حائز اهمیت است. در این تحقیق پس از جنگل گردشی، مناطق آلوده به آفت در حوضه 30 سری 5 صفارود رامسر مشخص شد و درختان آلوده که 123 پایه بودند علامت گذاری شده و مشخصه هایی نظیر قطر برابر سینه، طبقات ارتفاعی، شدت آلودگی و همچنین ساختار و تیپ درختی در هر توده تعیین شد. نتایج بدست آمده حکایت از آن دارد که درختان کم قطر به لحاظ فراوانی بیشترین آلودگی را دارند، اما شدت آلودگی در درختان قطور بیشتر است. همچنین انبوهی زیاد آفت را در تیپ هایی با ساختار منظم شده درختان قطور و خیلی قطور می توان مشاهده نمود، از طرفی توده هایی که از تعداد در هکتار کمتری برخوردارند بیشترین آلودگی را دارند. از نظر اختلاط گونه ای، توده های خالص راش نسبت به توده های دیگر دارای شدت آلودگی بیشتری است. میزان انبوهی آفت در جهت های شمال و شمال غربی نیز از جهت های دیگر بیشتر می باشد. با توجه به نتایج بدست آمده هنوز آفت موردنظر باعث ایجاد بیماری نشده، هرچند که علایم بیماری مشاهده می شود. در واقع می توان گفت آفت در مرحله هجوم اولیه خود قرار دارد که می توان با شناسایی وسعت آلودگی و به کارگیری شیوه های پرورشی جنگل شناسی مناسب از انبوهی آفت کاست و از طغیان احتمالی و ایجاد بیماری پیشگیری نمود. زیرا در صورت طغیان آفت و بیمار شدن درختان برای هر اقدامی دیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: شپشک سفید راش، راش شرقی، جنگلهای خزری، مشخصه های جنگل شناسی
|
  • A. Mahdavi*, H. Sobhani, T. Shamekhi M. Fattahi Page 507

    Although "By Products" is used to refer to those yields (products) that are consisting of Non-Wood forest products (NWFP), it is hoped that the public opinion is not as being valueless rather the meaning of inconsistent with capital investment should be understood. Regarding the importance and economic values of NWFP, by engaging the people throughout the whole procedure harvesting and processing are controlled and regulated, using the right methods, no doubt will lead to a constant and sustained forest. It also creates and maintains an everlasting income for all people which motivate them to preserve the source for their continual income. To realize this, it is important to know and understand the qualitative and quantitative characteristics of the sources and its processes. For this purpose, in the forested area of Kamyaran city as a study area, qualitative and quantitative characteristics of NWFP and their different harvesting methods were studied. The forest coverage of this area, 28000 ha, accounted for 11% Kurdistan province forests. Using ethnography method and preparing technical questionnaires and handing and observing in the area while people were collecting and processing the products, over all 16 NWFP products including Persian turpentine gum, hawthorns (wild plum), wild pistachio fruit, almond, sumac, acorn fruit, jujube, damson, wild pear, acorn leaf, wild pistachio leaf, sweetbrier petal, manna of acorn, oleaster, sweetbrier fruit and walnut fruit the local people whom pay the most cost and labor, get the least income while the merchants get the largest part of the income. Some suggestions have been presented.

    Keywords: non, wood forest products, utilization methods, local people, forest coverage, ethnography
  • M. Calagari*, A.R. Modir, Rahmati, F. Asadi, R. Ghasemi Page 521
    Five exotic and native poplar clones (two P. euramericana clones, P.d. 72/51 and two native species which are traditionally grazed by livestock during summer) were selected for this study. The purposes of this study were to determine chemical composition of poplar leaves. The fresh leaves were collected during first (June 1st) and second (July 25th) growth stages. All samples were dried to determine chemical analyses such as, Nitrogen (N), crude protein (CP), crude fiber (CF), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and acid detergent lignin (ADL). The results showed that crude protein value varied from 7.9 to 10.5% and crude fiber value varied from 15.2 to 19.8% at the early growth season; P. x eura. triplo showed higher value than other clones. NDF and ADL varied from 30.9 to 35 % and 22.2 to 25%, respectively. The highest amount of NDF was observed in P.d. 72/51, P.e. triplo and P. euphratica. Cluster analysis of data illustrated three distinct groups in first and middle growth stages.
    Keywords: poplar, clone, chemical composition, cluster analysis
  • A. Salarian*, A. Mataji, Y. Iranmanesh Page 528
    Amygdalus scoparia is one of the most important shrubs of Zagros forests. This species could be used as a pioneer element to rehabilitate destroyed forests, therefore having knowledge of ecological characteristics of Amygdalus scoparia can help forest managers for a proper application of this species. This research was conducted in Karebas region from Chaharmahal and Bakhtiari province. Firstly, all of the region were surveyed and the sites of Almond were determined in 1:25000 topographic map. Then land unit map were obtained by overlaying altitude, aspect and slope maps. In each work unit, one or two plots (1000m2) were established, overall 58 plots were allocated and site demands, physical and chemical properties of soil and tree quantitative and qualitative characteristics were studied in each plot. Results showed that one of the most important affecting factors in distribution of Almond is geographical aspect, hence this species is appeared in southern aspects. Also altitude is another factor for the presence of Almond; the highest presence of Almond is observed between 1800-1900 m.a.s.l. The highest amount of regeneration of Almond was appeared on southern aspect, 1800-1900 m.a.s.l. and 40-50 % slope. This species is often distributed on alkaline soils with loamy and clay-loamy texture.
    Keywords: Amygdalus scoparia, site demand, Zagros forests
  • H. Tavakoli Neko*, A. Rahmani, A. Pourmeidani, S.M. Adnani Page 543
    A research project was carried out from 2004 to 2006 to survey the dieback causes of Arizona Cupressus trees, in Gadir park, located nine kilometers south of Qom. In this project some quantitative and qualitative properties of the trees were surveyed. The collected data and different information of soil, water and plant were divided into four groups, according to different rate of trees dryness and were analyzed as random complete block by four replication. Results showed that based on ANOVA table, there is a significant difference in trees freshness, Cl, B, Cu and Zn amount (1%) and P, K and Fe (5%) between four groups of trees. The results of leaf analysis showed that Cl, B and Zn were highest in the trees with less score of survival. Therefore, unsuitable soil and salinity of water were detected the most important causes of Cupressus's dryness in this research. The salinity of water and soil in addition to the aggregation of substances and their absorption with the trees had caused nutritional and physiologic disorders and consequently, the weakness and dryness of trees. The analysis of tree's leaves showed that a large amount of Na and Cl were absorbed by the plants which had caused a toxicity of these elements. There was also a high density of Fe, Zn, Mn and Cu which shows nutritional imbalance due to the salinity. Due to the fact of weakening and intensifying of unfavorable conditions, secondary factors like fungus Nattrassia mangiferae affect the plant and have made faster the process of dryness.
    Keywords: Cupressus arizonica, water salinity, soil salinity, elements toxicity
  • H. Afjei Nasrabadi*, Sh. Shataei Joybari, N. Rafatnia, M. Shariat Jafari Page 556
    Identification of susceptible areas to landslide occurrence is one of the basic measures in reduction of possible risk and hazard management. The main goals of this paper are investigation on designed forest road network according to landslide hazard zonation and comparing applicability of two experimental landslide hazard zonation models (Haeri-Samiei and Mora-Varson) at the Shastkalate forests, Gorgan. By field work, the occurred land slides at the study area were gathered and recorded by GPS device. The elements for each model were generated and prepared in GIS. The landslide zonation for study area was done using mentioned models and their required factors. The efficiency of outputs of models was assessed by DR and QS indices. The results showed that at the study area the Haeri-Samiei model with QS= 1.251 had relative desirability compared to Mora-Varson model (QS= 0.586). In order to investigate on designed road network, the road network map was prepared. Based on results, using Haeri-Samiei model, situation of roads and rate of being at hazards were determined. Results showed that there are many of roads in high risk zones which should be designed again by forest managers.
    Keywords: experimental landslide zonation, Haeri, Samiei, Mora, Varson, efficiency assessment, forest road
  • S. Alvaninejad, M. Tabari*, M. Taghvae, K. Espahbodi, M. Hamzepour Page 574
    This research is aimed to study the seed moisture content (SMC) and its effects on the germination and vigor of Manna oak (Quercus brantii Lindl.) acorns. Acorns were collected from Manna oak forest habitat, in Mámásáni, Fars province, and subjected to oven-dry (30 °C) at five treatments: no desiccated (control), 24, 48, 72 and 96 hours for decreasing SMC. The SMC of treatments were obtained 47.4 (fresh weight basis or control sample), 46.7, 42.5, 40.7 and 32.2%, respectively. For measuring of germination, the acorns were placed in germinator at 25 °C and 8-16 hours (radiation-darkness). Results in a 30-day period revealed that germination rate, germination speed, root and shoot lengths, dry mass of root, shoot and plant, and vigor index severely decreased with decreasing SMC. Most of the seed characteristics severely decreased when SMC reduced about 7% (reached 40/7%). When the SMC decreased about 15% (reached 32.2%), germination declined about 77%. The SMC had a negative significant correlation with mean germination time (P < 0.05) and had a positive significant correlation (P < 0.05) with other measured characteristics. The results revealed that germination and vigor index of Manna oak acorns are highly dependent on SMC and have a recalcitrant storage behavior. It is needed to keep the SMC of Manna oak from harvesting date to sowing date.
    Keywords: germination, Quercus brantii Lindl., seed moisture content, vigor index
  • M. Jafari* Page 583
    Thunder and storm fluctuations as consequences of climate change were studied in the Caspian region over the last half century. In this study, whole forest areas in southern part of Caspian sea were monitored by study on vegetation map and field visit. Three points representing the major part of the Hyrcanian forests were selected from wet part in the west to drier part in the east. Four meteorological stations data used for investigation. Most of climatic factors including maximum, minimum and mean annual temperature; daily, monthly and annual precipitations were investigated. Numbers of days with thunder and storm as well as wind speed were used for conclusion. During last half century, as consequence of climate change by means of increasing temperature and changing precipitation trends, number of Days With Thunder and Storms (DWTS) increased in forest area in the Caspian region. In Rasht and Gorgan stations, the number of days with thunder and storm in last half century, especially in last 25 years showed a sharp increase. This is in the same line of increasing mean annual temperature about 1.28°C and minimum temperature about 2.45°C in Rasht station. In addition, it is against the decrease of precipitation for the period of last 53 years in Gorgan station which is about 55.6 mm. Anzali and Baboulsar stations which are under coastal climate condition have a fluctuating trend of DWTS but also showed a mild increase in the trend of DWTS during last fifty years. This is in favor of increasing the mean annual temperature in Baboulsar station in last 54 years, about 1.44°C and its minimum temperature about 1.80°C. Also again, it is against the decrease of annual precipitation in Anzali station during last 54 years of records, which is about 409.4 mm and amount of the decreas of precipitation for the period of last 53 years in Gorgan station is about 55.6 mm.
    Keywords: climate change, wind, thunder, storm, Caspian region
  • H. Khazaee*, A. Falah, A. Yakhkeshi Page 599
    With the international and national development of sustainable forest management (SFM) for protecting and conserving all forest functions and its biodiversity, also for improving of human wellbeing who related to forest, some criteria and indicators have been present. We used this tools and hierarchical framework, scoring, ranking, and weighting to assess implemented policies at SFM unit. This study has investigated policy, planning of participatory integrated management at Pachat village and adjacent forests. In our study we achieved the principle score (ps) of 0.32 as one of the SFM principles for the studied area. The same process could be introduced for other SFM units to compare the results, in order to find out how close they are to SFM.
    Keywords: principle, criteria, indicators, SFM
  • A. Mahdavi*, D. Pelz, G.E. Spiel Page 609
    Amount and diversity of activities which carried out by the Forest, Range and Watershed Organization (FRWO) in Iran resulted in production and reproduction of huge volume of data from which only a computerized system should extract useful information for management and monitoring purposes of the organization or the general offices. The major weaknesses of the existing paper-based systems of collecting, storing and delivering or dissemination of information in forestry sector of Iran are its inefficiency in retrieval and searching of data and information, inflexible in analysis and processing of the available data and information, difficulty in data and information flow among different levels of the organization that can be pointed out. Therefore, it is felt that there is an urgent need for the forestry sector in Iran to organize its huge mass of information and dissemination activities under a unifying umbrella and work out mechanisms of information exchange and information generation. The information collection and utilization in the forestry sector will fail to support any specific planning and management objectives until the system is not revised. The present research was intended to introduce a computer – based management information system for the provincial General Natural Resource Office (GNRO) of Noo-shahr in particular and the FRWO of Iran in general. Also the possibilities to install such an IFMIS in FRWO were tested using a pilot case-study. After evaluation of information requirements of the organization and its users using document analysis and questioning (interview and questionnaire), the results were used to design a model of forest management information system and database for the General Natural Resource Office of Noo-shahr.
    Keywords: information, information, data flow, database, information system
  • A. Valipour*, M. Namiranian, V. Etemad, H. Ghazanfari Page 626
    This study was carried out in order to compare the number of produced sprouts in Lebanon oak (Quercus libani Oliv.) tree after cutting among dbh classes in northern Zagros forests. 3 dbh classes including 25-35, 35-45 and >45 cm were compared in respect of number of produced sprouts. 5 sites in Armardeh forests were selected and results of study analyzed by random complete block design. 3 Lebanon oak trees were cut in each diameter class and in each block. The 45 cut trees were fenced in early spring 2007 individually. Data were collected two times in June and September. Results showed that 35-45 cm dbh class had the most number of sprouts (with 101 and 81 sprouts in June and September, respectively). Number of sprouts in 35-45 cm dbh class was significantly different from others in September, while no significant difference was found in number of sprouts between June and September. Mortality rate of sprout among dbh classes was not significantly different. However, linear regression trend between number of June sprout and died sprouts until September showed that mortality increased when number of June sprout increased. Since sprouting depend on positive and negative effects of stump size, balance point of these effects was introduced as optimum diameter for sprouting, which was between 35-45 cm dbh range in this study. Future investigations should be focused on finding the balance point (or range), more precisely.
    Keywords: Armardeh, Lebanon oak, northern Zagros, number of sprouts, sprouting ability
  • S. Ghorbani, R. Rahmani* Page 638
    In this study, measurements of precipitation, throughfall and stemflow fluxes were conducted from November 2005 through November 2006 within a natural stand of oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) in district 1, Shastkalateh, Hyrcanian forests.Total precipitation in this period was 827.1 mm year−1. A sample of 31 trees was randomly selected. Throughfall and stemflow of each tree were collected after every precipitation. Throughfall and stemflow fluxes represented 40% and 0.3% of the precipitation, implying that interception loss (the difference between precipitation and sum of throughfall and stemflow) was 59.7%. Relation between throughfall, stemflow and interception with precipitation was invistigaited.
    Keywords: precipitation, stemflow, throughfall, interception, modeling
  • R. Naghdi*, M. Nikooy, I. Bagheri, J. Javadpour Page 649
    In this study, wood extract production and costs were assessed in the planned and unplanned (conventional) logging system. The research was carried out in compartments No. 23 and 25 of second district of Nave-Asalem forest. Work study technique based on IUFRO guideline was used to calculate system hourly production. Based on guideline of Forest, Range and Watershed Organization (FRWO) of Iran, system hourly cost was calculated. Results showed that planning skid trails and landings before tree felling as well as using directional felling technique increased hourly skidder production from 12.72m3 to 18.8m3. Increase of production, reduced the extraction cost from 103015 to 69372 Rials per cubic meter. These extraction costs include landing construction costs in planned harvesting and road maintenance costs in unplanned logging system.
    Keywords: skid trails, planned logging, conventional logging, landing, directional felling
  • H. Kiadaliri*, M. Hassani, A. Mataji, A. Kialashaki Page 660
    Cryptococcus fagi, the vector of Nectria sp., is one of the most important pests in beech forests which can cause beech bark disease. Because of its dispersion in the most beech forests of the northern Iran it should be taken under consideration. In this study, after forest survey, the infected area in watercatchment 30, district 5 of Safarod/Ramsar region were distinguished and 123 infected individual trees have been demarcated. Some characteristics such as d.b.h, height, infection intensity, structure and forest type have been determined. Results showed that, the most infected trees were categorized in small timber, but the highest infection intensity was observed in large timber trees. Also the pest high abundance can be seen in the small timber with regular structure. On the other hand, the stands with less stem density have been appropriated for most infection. The pure beech stands were more infected compare to mix stands. The pest abundance rate was higher in north and north-west directions. According to the results, although the disease symptoms are being observed, but no sever disease is recognized yet. As a matter of fact, it can be concluded that the pests are in their primary attack stage which could be controlled easily in this stage.
    Keywords: Cryptococcus fagi, Fagus orientalis, Caspian forests, silvicultural characteristics