فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1388)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1388)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سیداحسان ساداتی*، سید رضامصطفی نژاد صفحات 1-9
    آزمایش سازگاری گونه های غیر بومی و معرفی این گونه ها برای جنگل کاری در کشورمان در مقایسه با تولید چوب گونه های بومی بسیار ضروری و حائز اهمیت است. بدین منظور نهالهای دو گونه سدر اطلس و دئودار در سالهای 1362 و 1371 در عرصه تحقیقات چمستان کشت گردیدند. درصد زنده مانی گونه ها با شمارش پایه های باقی مانده در سال 1384 مشخص گردید. درضمن اندازه گیری های کمی و کیفی دو گونه فوق در همین سال صورت گرفت. نتایج نشان داد سدر دئودار 90% زنده مانی و سدر اطلس 67% زنده مانی را دارا می باشند. میانگین قطر سدر اطلس در 24 سالگی و با فاصله کاشت 4×4 متر معادل 8/28 سانتی متر و متوسط رویش قطری سالیانه آن 1/1 سانتی متر، قطر متوسط سدر دئودار در 15 سالگی و با فاصله کاشت 2×2 متر معادل 8/16 سانتی متر و متوسط رویش قطری سالیانه آن 2/1 سانتی متر می باشد. میانگین ارتفاع سدر دئودار 8/13 متر و متوسط رویش ارتفاعی سالیانه آن 9/0 متر بوده، درحالی که ارتفاع سدر اطلس 8/14 متر و دارای متوسط رویش ارتفاعی سالیانه 6/0 متر می باشد. متوسط حجم در هکتار سدر دئودار 208 سیلو و سدر اطلس 80 سیلو در هکتار برآورد گردید. بنابراین متوسط رویش حجمی سالیانه سدر دئودار و اطلس به ترتیب 8/13 و 3/3 سیلو در هکتار می باشد. در ارزیابی کیفی، سدر دئودار وضعیت مطلوب تری را نشان می دهد. پژوهش حاضر نشان داد که سدر دئودار به لحاظ سازگاری در منطقه چمستان موفق تر از سدر اطلس است.
    کلیدواژگان: سدر اطلس، سدر دئودار، سازگاری، چمستان
  • حیدرعلی دانشور*، علیرضا مدیررحمتی، محمدتقی فیضی صفحات 10-24
    در این تحقیق 44 کلن از گونه های مختلف صنوبر P. deltoides، P. alba، Populus nigra و P. euramericana به ترتیب 11،13، 7 و 8 کلن و ازگونه های P. trichocarpa، P. suaveolens، P. candican، P. ciliata و P. simonii هر کدام یک کلن مورد بررسی قرار گرفتند. این تحقیق در ایستگاه قلعه سفید استان اصفهان طی سه سال انجام شد. زنده مانی، رشد طولی، قطری و تاثیر کف برکردن بر رشد طولی و قطری ملاک ارزیابی بود و ارتفاع و قطر در پایان هر سال اندازه گیری شد. در سال اول پس از آماربرداری، کلیه نهالها کف بر شدند. در سال دوم نهالهای با ریشه دو ساله و ساقه یکساله و سال سوم نهالهای ریشه سه ساله و ساقه دو ساله از نظر رشد طولی و قطری مورد مقایسه قرار گرفتند. در بین هشت گونه مورد بررسی در اولین سال، بیشترین زنده مانی را Populus simonii و Populus nigra و کمترین زنده مانی را Populus alba داشتند. در نهالهای ریشه و ساقه یکساله، بیشترین رشد طولی مربوط به گونه Populus nigra و کمترین رشد مربوط به Populus suaveolens می باشد. در نهالهای کف بر شده (ساقه یکساله، ریشه دو ساله) همچنین ساقه دو ساله، ریشه سه ساله، بیشترین ارتفاع و قطر را Populus deltoides و کمترین ارتفاع و قطر را suaveolens Populus داشتند. بیشترین اثر کف بری بر ارتفاع در Populus deltoides مشاهده شد.
    کلیدواژگان: خزانه سلکسیون، زنده مانی، رشد، صنوبر، اصفهان، کف بری
  • فیروز مردانی*، حسین سردابی، بایزید یوسفی، حسین معروفی صفحات 25-32
    در فاز اول اجرای این طرح (تشکیل خزانه سلکسیون)، از میان 29 ژنوتیپ گردو جمع آوری شده از سطح استان و پس از سه سال بررسی از لحاظ درصد زنده مانی، رشد ارتفاعی و رشد قطری درنهایت پنج ژنوتیپ گردو 2–J، 10–J، 17-J، 18-J و 19-J به عنوان ژنوتیپهای برتر از نقطه نظر عوامل مورد بررسی انتخاب و برای کاشت در مرحله آزمایش جنگل کاری معرفی شدند. در این طرح و در ادامه فاز اول پنج ژنوتیپ یادشده در قالب طرح اسپلیت پلات در سه تکرار با عامل اصلی استفاده از مالچ شاخه و برگ درختان و شاهد و عامل فرعی ژنوتیپهای یادشده مورد مقایسه قرار گرفتند. مدت زمان این مرحله از طرح هفت سال (1378 تا 1384) بود. نتایج نشان داد که استفاده از مالچ شاخ و برگ درختان در پای نهالها، با زنده مانی متوسط 7/96 درصد، میانگین قطر تاج، 6/72 سانتی متر، میانگین ارتفاع، 9/135 سانتی متر و میانگین قطر یقه، 4/37 میلی متر نسبت به تیمار شاهد (عدم استفاده از آن) اختلاف معنی داری در سطح 1% دارند. اگرچه ژنوتیپهای مورد بررسی (عامل فرعی) از لحاظ آماری اختلاف معنی داری را نشان ندادند، ولی ژنوتیپ 19–J با متوسط زنده مانی 4/96 درصد، میانگین قطر تاج، 4/70 سانتی متر، میانگین ارتفاع، 8/127 سانتی متر و میانگین قطر یقه، 2/35 میلی متر از وضعیت بهتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: گردو، جنگل کاری، زنده مانی، قطر یقه، قطر تاج، ارتفاع
  • غلامرضا داورپناه*، محمد فتاحی، محمدرضا گل محمدی، فرهاد آقاجانلو، طه حاجی قادری، جواد تاراسی صفحات 33-50
    پس از بررسی مطالعات انجام شده و بازدید از رویشگاه های پشته وحشی در سطح استان اقدام به ترسیم مناطق پراکنش این گونه بر روی نقشه های توپوگرافی شد. مساحت کل پراکنش این گونه در استان 23208 هکتار برآورد شده و براساس عوامل اصلی ارتفاع از سطح دریا، جهت جغرافیایی و سازند زمین شناسی، واحدهای کاری مشخص و در آنها اقدام به پیاده کردن قطعات نمونه به ابعاد 40 ×40 متر گردید. با تیپ بندی سه تیپ عمده شامل: تیپ بنه- ارس به مساحت 5002 هکتار؛ بنه خالص به مساحت 3401 هکتار؛ تک پایه های بنه به مساحت 14805 هکتار شناسایی شد. اکثر درختان این تیپها شاخه زاد بوده، ولی به ندرت نهالهای دانه زاد جوان را می توان ملاحظه نمود. نتایج نشان داد که پسته وحشی بیشترین پراکنش را در طبقه شیب 45 درصد و بیشتر داراست (حدود 44 درصد). همچنین از نظر جهت جغرافیایی، بیشترین پراکنش در جهت های شمال غربی و جنوب غربی (حدود 65 درصد) و کمترین پراکنش در جهت شمالی دیده شد. از نظر آب و هوایی نیز بیشترین پراکنش در شرایط آب و هوایی نیمه خشک سرد (74/61 درصد) و کمترین آن در شرایط آب و هوایی مرطوب سرد (16/0 درصد) واقع شده است. از نظر زمین شناسی نیز بیشترین پراکنش در تشکیلات زمین شناسی از جنس سنگهای آتشفشانی، شیل و ماسه سنگ واقع شده که 94/45 درصد پراکنش را شامل می شود.
    کلیدواژگان: آب و هوا، ارتفاع، جهت، شیب، زمین شناسی، تیپ جنگلی
  • فرحناز رشیدی*، ساسان بابایی کفاکی، جعفر اولادی صفحات 51-63
    با هدف بررسی قابلیت داده های رقومی سنجنده ETM+ در تفکیک تیپ های جنگلی، مطالعه ای در سری گزو واقع در منطقه لفور شهرستان سوادکوه انجام شد. باندها از نظر خطای رادیومتری و هندسی مورد بازبینی قرار گرفتند. باند 1 به دلیل وجود خطای رادیومتری و اهمیت کمتر آن در مطالعات پوشش گیاهی حذف و تصحیحات هندسی با استفاده از 21 نقطه کنترل زمینی و DEM منطقه تا سطح تصحیح خطای جابجایی با دقت زیر نیم پیکسل (3/0 پیکسل) انجام شد. عمل طبقه بندی به روش نظارت شده و با استفاده از باندهای اصلی و مصنوعی به طبقه های راشستان خالص، راشستان آمیخته، ممرزستان آمیخته، جاده و فضاهای خالی، کلهوستان و پهن برگ آمیخته انجام شد. نقشه واقعیت زمینی برای تهیه جدولهای خطا به صورت 24 درصد از سطح منطقه بدست آمد. بیشترین میزان صحت کلی برای طبقه بندی 6 طبقه، مربوط به طبقه بندی کننده حداکثر احتمال با صحت کلی 29/38% و ضریب کاپای 7/27% بدست آمد. سپس طبقه های با بیشترین تداخل طیفی در هم ادغام شده و طبقه بندی با 5 طبقه قابل تفکیک انجام شد که نتایج مربوط به طبقه بندی کننده حداکثر احتمال، افزایش 15 درصدی صحت کلی و 7 درصدی ضریب کاپا را نشان داد. در مجموع، با توجه به نتایج بدست آمده می توان بیان داشت که استفاده از داده های ماهواره ای ETM+ در مطالعاتی که نقشه تیپ به عنوان نقشه پایه با حداکثر تعداد تیپ موجود در منطقه مورد نظر باشد، مناسب نخواهد بود. به منظور افزایش صحت طبقه بندی، استفاده از دیگر روش های طبقه بندی مانند روش شیء پایه و اطلاعات جنبی و داده های چندزمانه قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: سنجندهETM+، تصحیحات هندسی، نقشه واقعیت زمینی، طبقه بندی، صحت کلی، ضریب کاپا، تیپ بندی جنگل
  • ارسلان همتی*، بابا خانجانی شیراز، بابک قادری وانگاه صفحات 64-72
    در این تحقیق به منظور بررسی سازگاری و عملکرد درختان غیر بومی در شمال کشور، طرح تحقیقاتی سازگاری سوزنی برگان مهم جهان در جنگلهای میان بند اسالم (ارتفاع 1000 متر بالاتر از سطح دریا) در قالب بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار و 9 تیمار از گونه های مختلف سوزنی برگ شامل کاج سیاه (P. nigra var. calabrica، P. nigra var. pallasiana، P. nigra var. austriaca)، نوئل (Picea abies با مبدا کلاردشت، P. abies با مبدا فرانسه، P. glauca با مبدا کانادا و P. orientalis با مبدا ترکیه و دوگلاس (Pseudotsuga menziesii با مبدا آمریکا و P. menziesii با مبدا کالیفرنیا) از سال 1370 براساس سه شاخص زنده مانی، قطر و ارتفاع مورد مطالعه قرار گرفتند. بر این اساس پس از پایان هر دوره رویش سالیانه، اندازه گیری ها در هر یک از کرتهای آزمایشی به عنوان متغیر، انجام و نتایج بدست آمده پس از پایان سال شانزدهم مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج بدست آمده نشان داد که گونه های مورد بررسی از لحاظ شاخص زنده مانی تفاوت معنی داری نداشته، حال آن که در دو شاخص ارتفاع و قطر برابر سینه، اختلاف معنی داری در سطح 1% مشاهده شد. در پایان این دوره بررسی، گونه menziesii. P با مبدا کالیفرنیا دارای بهترین رشد ارتفاعی (میانگین ارتفاع 2/10 متر) و گونه P. nigra var. calabrica دارای بیشترین رشد قطری (میانگین قطر1/16 سانتی متر) بودند.
    کلیدواژگان: سازگاری، سوزنی برگان، اسالم، گیلان
  • زاهد شاکری*، محمدرضا مروی مهاجر، منوچهر نمیرانیان، وحید اعتماد صفحات 73-84
    بدون شک زادآوری و تضمین استمرار جنگل یکی از مهمترین جنبه های مدیریت پایدار جنگلهاست و توجه به آن باید در اولویت طرحهای جنگل داری قرار گیرد. بنابراین با توجه به اهمیت نقش جنگلهای زاگرس، لزوم انجام مطالعات جامع و گسترده در مورد بحران زادآوری موجود در این جنگلها روز به روز افزایش می یابد. در مطالعه حاضر سعی شده است مقدار کمی زادآوری دانه زاد و شاخه زاد در دو طبقه ارتفاعی بلندتر و کوتاهتر از 2 متر و برخی عوامل موثر بر آن در توده های دست نخورده و گلازنی شده سه رویشگاه مختلف با آشفتگی های متفاوت (Disturbance)، در جنگلهای حوزه آرمرده از توابع شهرستان بانه مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. نتایج حاصل بیانگر این است که تعداد زادآوری دانه زاد و شاخه زاد در قطعات نمونه 25 آری در طبقه ارتفاعی زیر 2 متر به طور معنی داری (سطح 5 درصد)، در توده های دست نخورده بیشتر از توده های گلازنی شده بوده و به ترتیب در رویشگاه های 1 تا 3 برابر 3250 پایه در مقابل 92 ± 375، 1600 پایه در مقابل 18 ± 130 و 310 پایه در مقابل 37 ± 81 پایه می باشند. در طبقات ارتفاعی بلندتر از 2 متر نیز توده های دست نخورده موجود در رویشگاه های 1 و 2 دارای 533 و 66 پایه در قطعه نمونه بوده و توده دست نخورده موجود در رویشگاه 3 به دلیل وجود چرای دام همچون توده های گلازنی شده فاقد نهال مستقر شده در طبقه ارتفاعی بلندتر از 2 متر می باشد. براساس نتایج بدست آمده عمده ترین عوامل موثر بر زادآوری گونه های مختلف بلوط موجود در منطقه، چرای دام، آتش سوزی، جمع آوری بذر درختان بلوط برای تعلیف دام، خشکی تابستان و وجود آفات و امراض بذرها و نهال ها می باشد.
    کلیدواژگان: زاگرس شمالی، بلوط، زادآوری دانه زاد و شاخه زاد، گلازنی
  • اسدالله متاجی*، قوام الدین زاهدی امیری، یونس عصری صفحات 85-98
    آنالیز پوشش گیاهی در رویشگا ه های طبیعی براساس عوامل بوم شناختی می تواند به عنوان معیاری از کیفیت اکوسیستم های جنگلی باشد. بر این اساس مطالعه حاضر نیز به منظور بررسی رویشگاه براساس پوشش گیاهی و ارتباط آن با شرایط خاک در جنگل آموزشی- پژوهشی دانشگاه تهران واقع در خیرودکنار نوشهر انجام شده است. برای مطالعه جوامع گیاهی از روش Braun-Blanquet استفاده شد که داده های مربوط به پوشش گیاهی با استفاده از نرم افزار آنافیتو (ANAPHYTO) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و جوامع منطقه براساس حضور گونه های معرف در تابلوی جامعه شناسی تعیین شدند. سپس براساس داده های اولیه پوشش گیاهی، گروه های اکولوژیک با استفاده از آنالیز دو طرفه گونه های معرف (TWINSPAN) معین شدند. در هر یک از این گروه ها، گونه های ترجیح پذیر با تواتر ویژه مشخص شده و قطعات نمونه ای که این گونه ها در آنها حضور دارند به عنوان محلهای نمونه برداری خاک انتخاب شدند. با این توضیح که اگر برخی از قطعات نمونه با شرایط یاد شده در یک طبقه شکل زمین قرار گیرند، تنها در یکی از آنها نمونه خاک برداشت می شود. اطلاعات مربوط به مشخصه های خاک با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که دو جامعه گیاهی Rusco-Fagetum و Carpineto-Fagetum برای منطقه قابل تشخیص می باشند. در جامعه Carpineto –Fagetum مشخصه های میزان رس و شن، رطوبت اشباع، ازت کل و کربن آلی و در جامعهRusco – Fagetum، عمق خاک، میزان سیلت، فسفر و اسیدیته از عوامل موثر در گسترش این جوامع می باشند.
    کلیدواژگان: جوامع گیاهی، خاک، جنگلهای طبیعی، آنافیتو، تجزیه به مولفه اصلی
  • احمد رحمانی*، یحیی دهقانی شورکی، شهرام بانج شفیعی صفحات 99-106
    باغ گیاه شناسی ملی ایران با مساحت 145 هکتار شامل مجموعه متعددی از انواع مختلف گیاهان با نیازهای اکولوژیکی مختلف شامل انواع درختان، درختچه ها، گیاهان علفی، گیاهان دارویی و زینتی است. ضعف و خشکیدگی برخی از درختان باغ ازجمله ملج یکی از مواردی است که بررسی علل آن همواره مورد توجه مسئولان باغ بوده است. برای بررسی وضعیت حاصلخیزی خاک اقدام به حفر پروفیل و تشریح آن شد و سپس از هر پروفیل در سه عمق 0 تا 10، 10 تا 30 و30 تا 100 سانتی متر نمونه برداری و مورد بررسی های فیزیکی و شیمیایی قرار گرفت. نمونه برداری و اندازه گیری عناصر ازت، فسفر و پتاسیم برگها در سال اول و همین عناصر به اضافه کلسیم، آهن، روی و منگنز در سال دوم انجام شد. نتایج نشان داد که خاک باغ گیاه شناسی به طور عمده فاقد تکامل پروفیلی بوده و در زیر رده و تحت گروه های بزرگ انتی سول و در بعضی قسمتها اینسپتی سول قرار می گیرد. خاک باغ دارای بافتی خیلی سبک تا سبک با درصد زیادی سنگ ریزه است. از نظر مواد آلی فقیر بوده و دارای اسیدیته قلیایی است. عناصر غذایی موجود در خاک به ویژه در افقهای معدنی کمتر از میزان بهینه است. نتایج حاصل از تجزیه برگ درختان نسبتا سالم و درختانی که بیشتر دچار عارضه خشکیدگی شده اند نشان می دهد که درختان سالمتر از میزان ازت و پتاسیم بیشتری در برگ خود برخوردار هستند. این موضوع در هر دو سالی که نمونه برداری انجام شده صادق است. بنابراین کمبود این عناصر می تواند یکی از عوامل ضعف و خشکیدگی این درختان باشد. به نظر می رسد با افزودن مواد آلی به خاک باغ و همچنین استفاده از ترکیب مناسب کودهای دامی و شیمیایی و آبیاری صحیح و مناسب بتوان در بهبود شرایط رشد و شادابی و جلوگیری از ضعف و خشکیدگی درختان اقدام کرد.
    کلیدواژگان: باغ گیاه شناسی، حاصلخیزی خاک، تجزیه برگ، ملج
  • مریم ملاشاهی*، سیدمحسن حسینی، عبدالرضا نادری صفحات 107-115
    گیلاس وحشی از گونه های بومی بسیار با ارزش و با چوب دارای نقوش، رنگ زیبا و بسیار بادوام است که به صورت پراکنده گسترش داشته و از جمعیت بسیار کمی در جنگلهای خزری برخوردار است؛ بنابراین حفظ و توسعه این گونه از اولویت برخوردار می باشد. بنابراین مطالعه در مورد بذر این گونه از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش به منظور بررسی تاثیر مبدا بذر، در رویاندن، زنده مانی و رویش نهال گیلاس وحشی، اقدام به جمع آوری بذر از سه رویشگاه لاجیم، نکا و فریم شد. بذرهای سه منطقه فوق در نهالستان شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران (ارتفاع 140 متری) کاشته شدند. در اولین تابستان پس از کاشت، تعداد نهالهای سبز شده، زنده مانی، رویش قطری و ارتفاعی و نیز شادابی نهالها بررسی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که اثر مبدا بذر بر جوانه زنی در سطح 1% معنی دار است و نهالهای حاصل از بذرهای با پایه های مادری مبدا لاجیم از زنده،مانی، رویش ارتفاعی و شادابی بیشتری نسبت به دو رویشگاه دیگر برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: گیلاس وحشی، مبدا جغرافیایی، ارتفاع، قطر
  • خسرو محمدعلی زاده*، محمود زبیری، منوچهر نمیرانیان، عبدالحسین هورفر، محمدرضا مروی مهاجر صفحات 116-124
    به منظور بررسی چگونگی توزیع قطر برابر سینه درختان در توده های ناهمسال و برازش آن به وسیله توزیعهای آماری، از اطلاعات مربوط به طرح جنگل داری بخش گرازبن جنگل خیرودکنار، 196 اصله درخت به عنوان نمونه تصادفی انتخاب شده و داده های قطر این درختان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بعد از بررسی های مقدماتی از سه توزیع نمایی، گاما و لگ نرمال برای برازش داده ها استفاده شد. نتایج حاصل از آزمونهای خی دو () و کولموگوروف-اسمیرنوف (K.S.) نشان دادند که توزیع نمایی قابلیت تبیین توزیع قطر درختان را نداشته و از بین دو توزیع دیگر، توزیع گاما برای این منظور مناسبتر است.
    کلیدواژگان: قطر برابر سینه، توزیع نمایی، توزیع گاما، توزیع لگ نرمال، توده ناهمسال، جنگل خیرودکنار
  • احمد علیجانپور*، جواد اسحاقی راد، عباس بانج شفیعی صفحات 125-133
    در این تحقیق تنوع گونه ای گیاهان چوبی دو منطقه حفاظت شده و غیرحفاظتی جنگلهای ارسباران از نظر شاخصهای غنای گونه ای، یکنواختی و تنوع گونه ای مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفت. توده های جنگلی با شرایط ترکیب گونه ای و فیزیوگرافی مشابه از دومنطقه حفاظتی و غیرحفاظتی با استفاده از عکسهای هوایی سال 1346 در مقیاس1:20000 انتخاب شدند. سپس گونه های درختی در خط نمونه های 30 متری به تعداد 92 خط نمونه (ترانسکت) با شبکه آماربرداری 300×150 متر از توده های جنگلی منطقه حفاظتی و به طور مشابه از توده های جنگلی منطقه غیرحفاظتی برداشت شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها میانگین شاخصهای تنوع گونه ای مختلف در هر قطعه نمونه محاسبه و برای آزمون معنی دار بودن اختلاف بین میانگین شاخصها در دو منطقه، از آزمون آماری t استفاده شد. نتایج نشان داد که شاخصهای غنا، یکنواختی و تنوع گونه ای در توده های جنگلی منطقه حفاظت شده در مقایسه با منطقه غیرحفاظتی اختلاف معنی داری دارند. دراین مورد مدیریت مبتنی بر حفاظت باعث افزایش تنوع گونه ای گیاهان چوبی در توده های جنگلی منطقه ارسباران شده است. بنابراین جلوگیری از حضور دام در عرصه های جنگلی و قطع بی رویه درختان به ویژه در توده های جنگلی مخروبه می تواند به عنوان یک شیوه مناسب برای احیای طبیعی و افزایش تنوع گونه ای معرفی شود.
    کلیدواژگان: جنگلهای ارسباران، غنای گونه ای، تنوع گونه ای، منطقه حفاظت شده
  • مجید حسنی*، منوچهر امانی صفحات 134-148
    این مطالعه در توده های طبیعی راش حاصل از زادآوری طبیعی و بدون دخالت های فنی انسان واقع بر روی یال «مرس سی» و در مرحله توالی اپتیمال در جنگلهای بخش دو سنگده و در سال 1378 انجام شد. در این مطالعه از شش قطعه نمونه 36 آری با سطحی حدود 3 هکتار و با فاصله بافر 25 متر از یکدیگر و در امتداد هم و در ارتفاع 1900 تا 1950 متر از سطح دریا که به منظور یک طرح آزمایش تنک کردن استقرار یافته بود با بررسی صددرصد 1244 درخت استفاده شد. مشخصه های کمی این توده شامل قطر متوسط 35 سانتی متر، متوسط سطح مقطع برابرسینه 59/53 مترمربع در هکتار، متوسط تعداد در هکتار562 پایه، ارتفاع متوسط 8/27 متر، ارتفاع غالب 3/30 متر و متوسط حجم سرپای توده 9/677 مترمکعب در هکتار محاسبه شد. سطح تاج پوشش توده نیز 77 درصد بود. همچنین براساس محاسبات، متوسط قطر تاج درختان و متوسط فاصله درختان از یکدیگر به ترتیب 5 و 5/4 متر می باشد. متوسط ضریب قدکشیدگی و ضریب انبوهی Reineke به ترتیب 74/79 و 05/1 بدست آمد. نتایج نشان دادند که از لحاظ کیفیت توده جنگلی، 48 درصد درختان توده ناسالم و تنها 52 درصد این درختان سالم می باشند. 70 درصد درختان توده دارای عیب (402 پایه در هکتار) و 30 درصد (160 پایه در هکتار) درختان بدون عیب بودند که 23 درصد آنها «نخبه خوب» و 7 درصد این درختان «نخبه عالی» می باشند. از نظر دوشاخگی نیز 28 درصد درختان دوشاخه و 72 درصد آنها بدون دوشاخگی هستند.
    کلیدواژگان: مرحله توالی اپتیمال، راش، مشخصه کمی و کیفی، درختان نخبه، دوشاخگی، جنگل خزری
  • مهدی حیدری*، علی مهدوی، سینا عطار روشن صفحات 149-160
    این مطالعه در منطقه مله گون با مساحت 160 هکتار در شمال غربی شهرستان ایلام انجام شد. هدف از این مطالعه، بررسی گروه گونه های بوم شناختی گیاهی در رابطه با برخی عوامل فیزیوگرافی و فیزیکی- شیمیایی خاک است. برای این منظور 67 قطعه نمونه به ابعاد 20×20 متر به صورت منظم تصادفی (سیستماتیک) در منطقه جایابی شدند. در داخل قطعات نمونه، نوع گونه، تعداد و درصد پوشش درختان و درختچه ها با اندازه گیری قطر کوچک و بزرگ تاج آنها مشخص شدند. برای برداشت داده های علفی نیز از روش قطعات نمونه حلزونی ویتاکر استفاده شد که حداقل سطح 81 مترمربع بدست آمد. از روش های آنالیز تطبیقی متعارف(CCA)، تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) و آنالیز دو طرفه گونه های شاخص (TWINSPAN) برای طبقه بندی رویشگاه، تبیین روابط بین ترکیب گونه ای و عوامل محیطی، همچنین تعیین گروه های بوم شناختی گیاهی استفاده شد. نتایج نشان دادند که سه گروه گونه در منطقه مورد مطالعه وجود دارند. گروه اول با اسیدیته خاک همبستگی مثبت داشته و از گونه های شاخص آن می توان به Stipa capensis، Fibigia macrocarpa و Medicago rigidula اشاره کرد. گروه دوم در ارتفاعات بالای منطقه تشکیل شده و میزان عناصر غذایی آن بیشتر و خاک آن نیز مرطوب تر از رویشگاه سایر گروه هاست. گونه های Quercus brantii،Amygdalus haussknechtii، Bromus tectorum و Galium verum به عنوان گونه های شاخص گروه گونه دوم تعیین شدند. گروه سوم با گونه های شاخص Daphne mucronata و Euphorbia macroclada در مقابل گروه دوم، در ارتفاعات پایین منطقه تشکیل شده و میزان عناصر غذایی آن هم نسبت به گروه دوم کمتر بوده است.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، گروه گونه های بوم شناختی، عوامل محیطی، آنالیزهای چند متغیره، مله گون، ایلام
|
  • S.E. Sadati*, S. R. Mostafanejad Pages 1-9
    Elimination trials of exotic species are important for afforestation and reforestation projects. For this purpose, Cedrus atlantica and Cedrus deodara seedlings were planted in 1983 and 1992 in Chamestan region and adaptation of them were studied in 2005. Results showed that the survival of Cedrus deodara (97%) is more than that of Cedrus atlantica (67%). The mean diameter and mean annual diameter increment of Atlas cedar were 28.8cm and 1.1cm, respectively, while those of Deodar cedar were 16.8cm and 1.2cm, respectively. The mean height and mean annual height increment of Deodar cedar were 13.8m and 0.9m, respectively, while those of Atlas cedar were 14.8m and 0.6m, respectively. The volume of Deodar cedar and Atlas cedar were 208 silve ha-1 and 80 silve ha-1, respectively. Besides, the qualitative characteristics of Deodar cedar was better than Atlas cedar. Therefore, this research indicated that Cedrus deodara is more adaptable than Cedrus atlantica in Chamestan region.
    Keywords: Adaptation, growth, Cedrus deodara, Cedrus atlantica, Chamestan
  • H.A. Daneshvar*, A.R. Modirrahmati, M.T. Feizi Pages 10-24
    In this research, 44 clones of different Poplar species including Populus alba, P. nigra, P. candican, P. deltoides, P. euramericana, P. suaveolens, P. ciliata and P. trichocarpa were studied within three years at Ghaleh –Sefid Experimental Station in Esfahan Province. The studied growth parameters consists of survival, height, diameter and effect of seedling basal cutting on shoots height and diameter growth. Height and diameter were measured annually. After measuring the one-year old seedlings, they were cut off from stem base. At the second year, the seedlings 1/2 (with one-year old shoots and two-years old roots) and at the third year the seedlings 2/3 (with two-years shoots and three-years roots) were measured. Results showed that the highest and lowest survival rate belonged to Populus simonii, P. nigra and P. alba, respectively; whereas the highest and lowest height growth belonged to P. nigra and P. suaveolens, respectively. The highest and lowest height and diameter growth of the one and two-years old shoots belonged to P. deltoides and P. suaveolens, respectively. The basal cutting affected the height growth of P. deltoides, significantly.
    Keywords: Poplar, selection, survival, height, diameter, growth
  • F. Mardani*, H. Sardabi, B. Yousefi, H. Maroofi Pages 25-32
    This experiment was conducted in Rikhalan Experimental Station in Marivan city of Kurdistan province of Iran in 1999 and ended in 2006. In first phase, (nursery selection) 29 genotypes of walnut (Juglans regia L.) were studied, under Randomized Complete Blocks Design (RCBD) with four replications in three years. The measured tree characteristics were: height, collar diameter and survival. Based on the results of first phase, for the second phase, five genotypes of walnut (J–2, J–10, J–17, J–18 and J–19) were selected and planted under Split Plots Design with three replications during seven years (1998–2006). The main plots were: Control and soil surface with mulch cover and the secondary plots contained five walnut genotypes. Results showed that there were only significant differences between the main treatments in respect to the growth characteristics (p < 0.01). Survival, crown diameter, height and collar diameter of the walnuts at plots applied with plant material mulch (oak chipped branches) were significantly greater (96.7 %, 72.6 cm, 135.9 cm and 37.4 mm, respectively) than the walnuts at control plots (77.9 %, 50.1 cm, 95.6 and 28.4 mm, respectively).
    Keywords: Juglans regia, survival, crown diameter, height, collar diameter, genotype
  • G. Davarpanah*, M. Fattahi, M. Golmohammadi, F. Aghajanlu, T. Hajighaderi, J. Tarasi Pages 33-50
    In order to study the effective factors influencing distribution of wild pistachio species in Zanjan province, the first step was to inquire and review all the related documents and information. The next step was to make excursion in the natural habitat of the species located in the study area. Finally, the distribution of the species was overlayed on topographic maps. The total area of this species estimated to be 23208 ha. Considering the main factors including: elevation, aspect and geological formation; working units were specified and 40x40 m sampling plots were located on the units to determine different forest types. Three forest types were distinguished, including: pistachio-juniperus (5002 ha), pure pistachia (3401 ha) and degradaded open pistachio (14805 ha). The last one was the vastest forest type which demonstrates the degradaded extent of this forest type. Most of trees at the forest types were coppice and only few seed originated seedlings were found. The highest distribution (44%) was found on 45 percent and higher slops. About 65 percent of the forests located on northwest and southwest aspects. The lowest distribution was found on the main aspects (north, south, west and east). Approximatly, the most distribution was found in cold semi-arid climate (61.74%) and the lowest distribution (0.16%) was seen in the cold-humid climate. Most of the forests were located on volcanic, shaill and sandstone geological formations (45.94%).
    Keywords: climate, elevation, aspect, slope, geology, forest type
  • F. Rashidi*, S. Babaie Kafaki, J. Oladi Pages 51-63
    This study was carried out in order to investigate the capability of digital data of ETM+ sensor in separation of forest types in Gazoo district of Lafoor area in Savadkooh. The bands were controlled according to radiometric and geometric errors, separately. Band 1, was omitted because of the existence of radiometric error and its less importance in vegetation cover study. Geometric correction was performed by 21 ground control points with DEM, up to ortho rectification level with precision of less than half pixel (0.3 pixel). The supervised classification was performed by using basic and synthetic bands to 6 classes, (pure beech type, mixed beech type, mixed hornbeam, road and non covered area, persimmon, mixed broad leaf). Ground truth map prepared through sampling in 24% of whole area. The highest overall accuracy was belong to maximum likelihood classification for 6 classes which was 38.29% and Kappa coefficient was 27.7%. Six vegetation types were merged because of radiometric mixing, therefore classification with 5 classes was performed again. Accuracy assessment of classification results indicated that the highest overall accuracy and Kappa coefficient were 53.22% and 34.71%, respectively. Results showed that the ML classification increases %15 of overall accuracy and %7 in Kappa coefficient. Overall, using ETM+ data is not so appropriate in the studies which the map type is considered as a base map with maximum number of existing type in the area. In order to increase the classification accuracy, using of other classification methods like object-base method and the other information and multitemporal data is suggestible.
    Keywords: ETM+, geometric correction, ground truth, classification, overall accuracy, Kappa coefficient, forest type mapping
  • A. Hematti*, B. Khanjani Shiraz, B. Ghaderi Vangah Pages 64-72
    In order to investigate on the adaptation and performance of exotic trees in northern of Iran, a field experiment was carried out during 1991 to 2006 in Asalem forests. Nine species of different conifers, consisting of Pinus nigra var. austriaca, P. nigra var. pallasiana, P. nigra var. calabrica, Picea abies (prov. Klardasht), P. abies (prov. France), P. glauca (prov. Canada), P. orientalis (prov. Turkey), Pseudotsuga menziesii (prov. America) and P. menziesii (prov. California) were planted using a Random Complete Block design. At the end of each growth period, three parameters of survival, diameter and height were measured and results analyzed finally at the end of 16 years. The results showed that there was a significant difference of growth factors (diameter and height) among species (treatments) at significant level of 1%, whereas no significant difference was found in survival rate. Pseudotsuga menziesii (prov. California) showed the highest height (10.2 m) and Pinus nigra var. calabrica the highest diameter (16.1 cm) after 16 years of study period.
    Keywords: elimination, conifers, Asalem, Guilan
  • Z. Shakeri*, M.R. Marvi Mohajer, M. Namiraninan, V. Etemad Pages 73-84
    Regeneration and forest durability guarantee is one of the most important aspects of forest sustainability and it should be placed in forest plans priority. So, due to important role of Zagros forests, comprehensive investigation about regeneration crisis becomes an increasing necessity. In this study we tried to investigate on seedling and coppice regeneration in two categories of higher and lower than 2 meters height classes and in untouched and traditionally pruned stands in three regions with different disturbance regimes. Study sites were located at Armardeh in Baneh city (Northern Zagros, Iran). Results of the study state that seedling and coppice regeneration in lower than 2 meters height classes are significantly more in untouched forest stands, and its density in site number "1" to "3" is 3250 versus 375± 92, 1600 versus 130± 18 and 310 versus 81± 37 per sample plot (2500 m2), respectively. In untouched stands in site number "1" and "2" saplings in higher than 2 meters height classes are 533 and 66 per sample plot., respectively, but in untouched stand in site number "3", due to livestock grazing, there is no sapling higher than 2 meters like other pruned stands. According to our results the most important factors affecting oak regeneration in this region are livestock grazing, fire, acorn collecting by villagers for domestic fodder, summer drought, pests and diseases on acorns and seedlings.
    Keywords: Northern Zagros, oak, seedling, coppice regeneration, Galazani (traditionally pruning)
  • A. Mataji*, Gh. Zahedi Amiri, Y. Asri Pages 85-98
    In natural ecosystems, site classification can be used as a model to determine the quality of forest ecosystems based on ecological factors. Therefore, vegetation analysis based on plant communities and soil properties was performed in Kheyroudkenar forest – Nowshahr. Based on Braun - Blanquet method and using ANAPHYTO software vegetation data were analyesed, and associations recognized. Morevere, ecological groups and differential species were determined based on phytosociological data using TWINSPAN. Afterwards, depending on one sample selected in each landform class, the area with differential species were recognized for soil study. Results showed that two communities constitute the major part of the study area, Rusco-Fagetum and Carpineto–Fagetum. Soil variables that played the most important role for expantion of Rusco-Fagetum associaton were depth, silt, P and pH, while in Carpineto–Fagetum important were clay, sand, Sp, N and C.
    Keywords: plant community, soil, natural forests, Anaphyto, Principle Component Analysis
  • A. Rahmani*, Y. Dehghani Shoraki, S. Banedjschafie Pages 99-106
    The National Botanical Garden of Iran (NBGI) with an area of 145 hectares contains various plants with different ecological requirements, including trees, shrubs, herbs and ornamentals. Weakness and decline of some tree species including Elm trees of botanical garden is one of the problems, which considered as the main priorities to be investigated by the garden authorities. Soil productivity and plant nutrient were concerned to be studied. For this reason, soil samples were taken from three layers of each profile (0-10, 10-30 and 30-100 cm) around Elm trees, after studying the soil profile morphology. Leaf sampling was made at appropriate time in order to test N, P, K at first year and N, P, K, Ca, Fe, Mn and Zn at second year. Results showed that the soil texture was sandy, organic mater was low and pH was alkaline. The mineral elements were lower than the optimum range in soil and tree leaves. It can be concluded that increasing soil organic matter, adding adequate amount of manure and chemical fertilizers to soil and applying appropriate irrigation regime might improve the plants health and growth and prevent their decline.
    Keywords: growth, decline, Elm, soil, foliar, NPK
  • M. Mollashahi*, S. M. Hosseini, A. Naderi Pages 107-115
    Wild cherry (Prunus avium L.) is one of the most valuable Iranian native broad- leaved species that its seed study is very important due to its rare distribution and valuable wood. In order to determine the effect of Prunus avium's seed origin on germination, survival and growth, seeds of wild cherry were collected from different sites including: Lajim (900 m.a.s.l.), Neka (1000 m.a.s.l.) and Farim (1200 m.a.s.l.). Seeds were sown in nursery of Mazandaran pulp and paper industry at 140 m.a.s.l. Seed germination, survival and height growth of seedlings were measured and recorded after first growth season. Results showed that the effect of seed source on germination was statistically significant. The effect of seed source on seedling survival and the height growth of seedling were significant too. Germination rate, height and diameter growth of seeds which collected from Lajim origin was higher than other origins.
    Keywords: Prunus avium, provenance, height, diameter
  • Kh. Mohammadalizadeh*, M. Zobeiri, M. Namiranian, A. Hoorfar, M. R. Marvie Mohajer Pages 116-124
    In order to study dbh distribution of trees in uneven- aged stands and fitting tree diameter using statistical distributions, data of Gorazbon district of Khyroudkenar forest were used. 196 trees were selected randomly as sample and their dbh were analyzed. After basic calculation, three distribution: Exponential, Gamma and Lognormal were used to fit on dbh data. Results of Chi-Square and Kolmogorv-Smirnov tests showed that Exponential distribution can not determine diameter distribution of trees, and between two others, the Gamma is more appropriate.
    Keywords: dbh, exponential distribution, gamma distribution, lognormal distribution, uneven, aged stands, Khyroudkenar forest
  • A. Alijanpour*, J. Eshaghi Rad, A. Banej Shafiei Pages 125-133
    Using species richness, Shannon-Wiener diversity and Simpson indices, diversity of woody species in protected and non protected areas of Arasbaran forests were studied and compared in this research. Two forest stands with similar floristic and physiognomic situation were selected by using of aerial photographs of 1968 with 1:20000 scale. Then tree species were recorded in 92 transects, each with 30 meter lengths, which was established in 150×300 m grid in the forest stands of the protected area and in a similar way in the non protected area. For data analysis, the means of different diversity indices were calculated and t-test was used to test all indices means differences in the studied areas. Results showed that species richness, evenness and plant diversity indices were significantly increased in the protected area. One can conclude that preservation-based management caused increasing of the woody plant diversity in Arasbaran forests. Therefore, preventing against livestock grazing in the forest stands and uncontrolled tree cutting in the destroyed forest stands could be introduced as a suitable approach for natural restoration and increasing of plant diversity.
    Keywords: Arasbaran forests, species richness, plant diversity, protected area
  • M. Hassani*, M. Amani Pages 134-148
    In order to investigate some of the qualitative and quantitative characteristics of oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) at optimal phase, this research was carried out in the Caspian forests of Iran in 1999. The study area consisted of a natural stand which was located at Sangdeh District (Mers-e-se) with three hectare area. It was located at 1900-1950 m.a.s.l. Moreover, six sample plots with 0.36 ha area and 25m buffer zone, were selected and all trees (1244 stems) within the plots were measured and recorded. Results showed that the highest frequency of stem number was recorded between diameter classes of 25 to 40 cm. The mean dbh, stem number, basal area, and volume were 35 cm, 562, 53.59 m2ha-1 and 677.9 m3ha-1, respectively. The mean height and dominant height of the stand was 27.1 and 31.3 m, respectively. Moreover, crown canopy was 77%. The mean crown diameter and mean distance between trees was 5 and 4.5m, respectively. On the other hand, the mean slenderness and Reineke coefficient was 79.74 and 1.05, respectively. The results of qualitative characteristics showed that the healthy and non healthy trees of the stand were 48% and 52%, respectively. Moreover, 70% of the trees (402 stems per hectare) were defective or damaged. Thus, 30% of the trees (160 stems per hectare) were faultless, from which the good elite and fine elite trees were 23% and 7%, respectively. The frequency of forked and unforked trees were 28% and 72%, respectively.
    Keywords: Caspian forest, elite trees, forking, optimal phase, oriental beech, qualitative, quantitative characteristics
  • M. Heydari*, A. Mahdavi, S. Atar Roushan Pages 149-160
    This study was carried out in Melehgavan protected area (app.160 ha) located in northwestern of Ilam city. The main objective of the study was to survey the ecological species groups in relation to some physiographic attributes and soil physico-chemical properties. The field data were obtained using 67 sample plots (20m×20m) in a systematic random grid. The attributes including tree and shrub species type, number of each species and canopy coverage, which were recorded by measuring their small / large crown diameters in each sample plot. In order to record the herbaceous species, the Whitaker’s snail plot method was applied, which resulted in 81 m2 of the minimum plot area. The Canonical Correspondence Analysis (CCA), Principal Components Analysis (PCA) and TWINSPAN methods were used for the site classification, determining of the relationship between species composition and environmental properties and also definition of ecological species groups, respectively. Results indicated that there were three ecological species groups in the study area. The first group had a positive correlation with the soil pH. There was no indicator tree species in this group but Stipa capensis, Fibigia macrocarpa and Medicago rigidula could be detected as indicator herbaceous species. The second group was established in the higher elevation and its site had more moisture and mineral nutrients than the sites of other groups in the area. Quercus brantii and Bromus tectorum were identified as the indicator species for this group. Daphne mucronata and Euphorbia macroclada species were defined as the indicator species for the third group, which was established in the low elevation above sea level. The mineral nutrients of this group were less than the second group.
    Keywords: vegetation, ecological species group, environmental factors, multivariate analysis, Melehgavan, Ilam