فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1388)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1388)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/08/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • طه مجیدی *، حسین سردابی، فرهاد آقاجانلو، سیداحمد موسوی، جواد تاراسی صفحه 161
    غنی سازی پوشش گیاهی حوضه های آبخیز از اهداف مهم و بلند مدت سیاستهای کلان منابع طبیعی کشور است. کاشت گونه های چندمنظوره ضمن کمک به حفظ آب و خاک با تولید محصولات فرعی راهکار مناسبی برای جلب مشارکت مردم می باشد. به منظور یافتن مناسبترین ژنوتیپ بادام و بنه برای کاشت دیم، تعداد 5 ژنوتیپ بادام (Amygdalus communis) به همراه یک ژنوتیپ بنه (Pistacia atlantica) برای جنگل کاری دیم روی سه دامنه شرقی، جنوبی و غربی در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی مورد آزمایش قرار گرفت. متغیرهای مورد مطالعه، شامل درصد زنده مانی، قطر یقه، ارتفاع و قطر تاج بود. نتایج نشان داد که برای کلیه صفات تفاوت بین میانگین بادامها با بنه معنی دار بود. از نظر درصد زنده مانی تفاوت بین دامنه های جغرافیایی معنی دار بود و بر روی دامنه غربی درصد زنده مانی بیشتر بود. کاشت گونه های بادام بر روی دامنه های غربی با دو ژنوتیپ بادام 3 و 6 به دلیل برخورداری آنها از برتری صفات رویشی قابل توصیه است. درصورتی که جبران کمبود رطوبت در فصل تابستان میسر باشد، کاشت این ژنوتیپ ها بر روی دامنه های جنوبی نیز توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: درختان چندمنظوره، جنگل کاری دیم، بادام، بنه، زنجان
  • محمدرضا سلمانیان چافجیری*، علیرضا سلمانیان چافجیری، علی شیخ الاسلامی صفحه 167
    به منظور شناخت بهتر و ارائه روش های کارآمدتر تجدیدحجم معمولی و 3p، 122 اصله درخت در سری یک شوراب (طرح جنگل داری گلبند) به هر دو روش تجدیدحجم شدند. این درختان براساس دستورالعمل نمونه برداری روش 3p از 800 درخت نشانه گذاری شده، انتخاب شدند. نتایج آزمون برابری میانگین حجمهای صنعتی، هیزمی و کل بدست آمده از دو روش نشان داد که حجم صنعتی در روش 3p، 12 درصد بیشتر از روش معمولی و حجم هیزمی آن 15 درصد کمتر از روش معمولی است. دلایل این اختلاف معنی دار را می توان به دو عامل نسبت داد. اول این که در روش 3p برخلاف روش معمولی، حجم قسمتهایی از تنه سالم و قطورتر از 20 سانتی متر درخت که در اثر بهره برداری غیر اصولی خسارت دیده اند، جزء حجم صنعتی محسوب می گردد و دوم آن که مجاز بودن اندازه گیری طول تنه های تا 6 متر در تجدیدحجم معمولی، در کاهش اندازه گیری حجم صنعتی در این روش تاثیرگذار است. برای بهبود بخش بهره برداری با تغییراتی در دستورالعمل اجرایی روش تجدیدحجم معمولی می توان علاوه بر ارج نهادن بر اجرای علمی و اصولی امور، نسبت به بهبود روزافزون مهارتهای فردی کارکنان و وضعیت کیفی جنگل و فرآورده های آن امیدوار بود.
    کلیدواژگان: اندازه گیری جنگل، روش تجدیدحجم معمولی، روش 3p، جنگلهای گلبند
  • جواد اسحاقی راد*، قوام الدین زاهدی امیری، محمدرضا مروی مهاجر، اسدالله متاجی صفحه 174
    این تحقیق در جوامع Alno-Fagetum orientalis، Carpino-Fagetum orientalis، Rusco-Fagetum orientalis و Fagetum oriental بخشهای نمخانه، گرازبن و چلیر (جنگل آموزشی- پژوهشی خیرودکنار نوشهر) انجام شده است. هدف از این تحقیق، بررسی ارتباط بین پوشش کف جنگل و شرایط ادافیکی و تعیین گونه یا گروهی از گونه های معرف است که شاخصی مناسب برای پیش بینی شرایط ویژه محیطی در جوامع راش منطقه مورد مطالعه باشند. از روش نمونه برداری طبقه بندی شده برای انتخاب محل قطعات نمونه استفاده شد و در هر جامعه گیاهی در جهت های جغرافیایی مختلف اقدام به انتخاب قطعات نمونه گردید و در مجموع 120 قطعه نمونه از جوامع راش منطقه مورد بررسی برداشت شد. برای برداشت فلورستیک در قطعات نمونه مربعی شکل به مساحت400 متر مربع، پوشش گیاهی در آشکوبهای مختلف (درختی، درختچه ای و علفی) با استفاده از جدول براون - بلانکه ثبت گردید. در مرکز قطعات نمونه، از دو عمق 0-10 و 10-30 سانتی متر افق معدنی خاک، نمونه های خاک برداشته شد. مجموعه ای از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در محل استقرار قطعات نمونه مورد اندازه گیری قرار گرفت. دو روش رسته بندی، روش آنالیز تطبیقی قوس گیری شده (Detrended Correspondence Analysis = DCA) و روش آنالیز تطبیقی متعارفی (Canonical Correspondence Analysis = CCA) برای تجزیه و تحلیل ارتباط بین پوشش گیاهی و متغیرهای محیطی بکار گرفته شد. نتایج بررسی نشان داد که پراکنش گونه ها در جوامع راش منطقه مورد مطالعه عمدتا به عوامل جهت، درصد رس، ازت کل، فسفر، درصد مواد آلی و کاتیون های تبادلی مرتبط می باشد. گونه هایGeranium robertianum، Mercurialis perennis و Ruscus hyrcanus معرف حاصل خیزی زیاد خاک و گونه های Blechnum spicant،Festuca drymeia و Epimedium pinnatum بیانگر شرایط حاصل خیزی کم (نسبت به گونه های فوق) و گونه های Carex divulsa، Carex remota و Sanicula europaea مبین شرایط حاصل خیزی حد وسط می باشند.
    کلیدواژگان: راش، گونه های علفی، حاصل خیزی خاک، آنالیزهای چندمتغیره
  • معصومه خان حسنی*، مظفر شریفی، احمد توکلی صفحه 188
    در این مطالعه تغییرات ترکیب گونه ای پوشش علفی جنگلهای دست کاشت سوزنی برگ کاج تهران (Pinus eldarica) با سنین متفاوت، به روش نمونه برداری منظم- تصادفی (سیستماتیک) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. در این راستا سه جنگل کاری کاج در سه طبقه سنی 8، 21 و 40 سال انتخاب شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که در جنگل کاج 40 ساله، 26 گونه گیاهی حضور دارد که با محاسبه مشخصه هایی نظیر پوشش، تراکم و فراوانی برای تک تک آنها، گونه Trifolium stellatum با ارزش 87/61 در ردیف اول جدول ارزش اکولوژیک این منطقه قرار گرفت. جنگل کاج 21 ساله، با 61 گونه گیاهی دارای بیشترین میزان تنوع گیاهی بود و از آن میان گونه Aegilops umbellulata با ارزش اکولوژیک 31/29 مهمترین گونه گیاهی منطقه شناخته شد و در جنگل کاج 8 ساله از 47 گونه گیاهی موجود، Astragalus verusبا 36/33 بیشترین ارزش اکولوژیک گونه های گیاهی منطقه را دارا بود. همچنین مقایسه سه منطقه موردنظر از لحاظ تعداد گونه، بیوماس، تراکم و پوشش نشان داد که جنگل کاج 21 ساله که سنی حد واسط دو منطقه دیگر را دارد، بیشترین تعداد گونه گیاهی، بیشترین میزان بیوماس و بیشترین میزان تراکم و پوشش گیاهی را دارا می باشد. نتیجه اندازه گیری شاخص تشابه برای جنگلهای دست کاشت مناطق مورد اشاره نشان داد که بیشترین میزان تشابه میان دو جنگل سوزنی برگ 21 و 8 ساله وجود دارد. همچنین جنگل سوزنی برگ 21 ساله نسبت به دو جنگل دیگر از نظر شاخصهای شانون و چیرگی در سطح بالاتری قرار داشت.
    کلیدواژگان: ارزش اکولوژیک، شاخص شانون، شاخص چیرگی، شاخص تشابه، کاج تهران، کرمانشاه
  • حیدرعلی دانشور*، علیرضا مدیر رحمتی صفحه 200
    شوری آب و خاک از مشکلات کشت و کار در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد که با تجمع املاح در خاک به دلیل تبخیر زیاد اتفاق می افتد. شوری در گیاهان حساس منجر به کاهش رشد و تولید محصول گشته و در شرایط حاد منجر به از بین رفتن گیاهان می شود. از آن جایی که صنوبر ها از درختان سریع الرشد بوده و چوب آنها به مصارف مختلف می رسد، تعیین حد تحمل به شوری برای تعیین محدوده کاشت آنها ضروری است. در این آزمایش مقاومت به شوری چهار کلن صنوبر در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. این طرح در قالب آزمایشهای فاکتوریل (دو فاکتوره) شامل 5 سطح شوری 0، 32/0، 64/0، 96/0 و 28/1 درصد از نمکهای کلرور سدیم و کلرور کلسیم به نسبت مولکولی 1 به 2 برابر با 3/1، 8/4، 6/9، 4/14 و 2/19 دسی زیمنس بر متر و کلن های P.alba 44/9، P.nigra 63/135، P.euramericana var. triplo، P.deltoides 79/51 با سه تکرار با طرح پایه بلوکهای کامل اجرا گردید. در این آزمایش، ارتفاع، تعداد برگ، وزن خشک (برگ، ساقه و ریشه) و درصد عناصر برگ شامل کلر، سدیم، کلسیم، منیزیم و پتاسیم اندازه گیری شدند. درصد زنده مانی از صفات دیگر مورد بررسی این طرح بوده است. عوارض سوء شوری بر روی برگها شامل ایجاد لکه های زرد در حاشیه برگها و همچنین سوختگی نوک و حاشیه برگها و در نهایت ریختن برگها در هر چهار کلن بوده است. کاهش وزن خشک (برگ، ساقه و ریشه) و ارتفاع نهالها در هر چهار کلن صنوبر مشاهده گردید. همچنین افزایش درصد سدیم، کلسیم، پتاسیم و کلر در برگ هر چهار کلن صنوبر مشاهده شد. کمترین تجمع کلر و سدیم در برگهای P.alba 44/9 (کبوده بومی) بوده است و تحمل شوری این کلن نسبت به سه کلن دیگر بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: شوری، صنوبر، کبوده بومی، P، e، triplo، P، n، 63، 135، P، d، 79، 51
  • عین الله روحی مقدم*، عزت الله ابراهیمی، سیدمحسن حسینی، احمد رحمانی، مسعود طبری صفحه 210
    هدف از این مطالعه، مقایسه جنگل کاری های خالص و آمیخته بلندمازو با بعضی از گونه های همراه در جنگلهای شمال کشور (در ایستگاه تحقیقاتی چمستان) و معرفی بهترین ترکیب جنگل کاری برای توسعه و احیاء جنگلهای بلوط شمال بوده است. به همین منظور طرح این پژوهش در سال 1373 با کشت آزمایشی بلندمازو به صورت خالص و آمیخته به نسبت 50 درصد به 50 درصد با هر یک از گونه های آزاد، پلت، داغداغان و ممرز در ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع چمستان اجرا شد. ابعاد این کرتها 25×25 متر با فاصله کاشت 1×1 متر می باشد. برای آماربرداری، دو ردیف کاشت بیرونی به علت اثرهای حاشیه ای حذف گردیده و درختان موجود در بقیه ردیفها برای ثبت ویژگی های رویشی به صورت صددرصد مورد اندازه گیری قرار گرفتند. از آزمونهای تجزیه واریانس یک طرفه و توکی برای مقایسه ترکیبهای مختلف آمیختگی استفاده گردید. نتایج این طرح تاکنون نشان داده که درختان بلندمازو وضعیت رویشی بهتری در جنگل کاری های آمیخته با گونه های ممرز (از نظر مشخصه های زنده مانی، قطر برابر سینه و ضریب قدکشیدگی) و آزاد (از نظر مشخصه های ارتفاع کل و ارتفاع هرس) داشته اند، درحالی که در جنگل کاری آمیخته با گونه پلت وضعیت رویشی نامطلوب تری نسبت به جنگل کاری خالص نشان می دهند.
    کلیدواژگان: جنگل کاری خالص و آمیخته، رویش، گونه های همراه، بلندمازو
  • مرتضی پوررضا*، هوشمند صفری، یحیی خداکرمی، شهرام مشایخی صفحه 225
    به منظور بررسی جست دهی گونه بلوط ایرانی (Lindl. Quercus brantii) بلافاصله بعد از آتش سوزی، 133 جست گروه در منطقه تنگه بزازخانه در استان کرمانشاه که در آتش سوخته بودند، به طور کاملا تصادفی انتخاب گردیدند. متغیرهایی که در هر جست گروه اندازه گیری و طبقه بندی شدند عبارتند از: تعداد جست های بعد از آتش سوزی، قطر قطورترین جست در هر جست گروه در 4 طبقه، تعداد جست های قبل از آتش سوزی در 5 طبقه و درصد سوختگی در 5 طبقه. متغیرهای مورد بررسی در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که گونه بلوط ایرانی بعد از آتش سوزی سریعا شروع به جست دهی می کند و با افزایش درصد سوختگی میزان جست دهی آن افزایش می یابد. همچنین جست دهی رابطه مثبتی با تعداد جست های قبل از آتش سوزی و درصد سوختگی دارد. به عبارت دیگر، با افزایش تعداد جست های قبل از آتش سوزی، میزان جست دهی افزایش می یابد. درحالی که بین قطر قطورترین جست و میزان جست دهی یک رابطه منفی وجود دارد. بیشترین جست دهی مربوط به جست گروه هایی بود که دارای تعداد جست های بیشتری قبل از آتش سوزی، درصد سوختگی متوسط تا نسبتا شدید و قطر قطورترین جست کمتری بودند.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، بلوط ایرانی، جست دهی، جنگلهای زاگرس، کرمانشاه
  • جواد سوسنی*، محمود زبیری، جهانگیر فقهی صفحه 237
    نماسازی یکی از مناسبترین روش های ارائه اطلاعات مربوط به محیط های طبیعی به شمار می رود. در این مطالعه با استفاده از عکسهای هوایی و تصاویر ماهواره ای، تغییرات پوشش جنگلی در بخشی از جنگلهای زاگرس به مساحت 741 هکتار نماسازی گردیده است. بدین منظور در عکسهای هوایی مربوط به سال 1376 تصحیحات هندسی و تصحیح جابه جایی ناشی از پستی و بلندی انجام شد. عکسهای هوایی مربوط به سالهای 1334 و 1348 با استفاده از روش تصحیح تقریبی تصاویر با استفاده از تصاویر زمین مرجع شده، تصحیح گردیدند. محدوده جنگل با استفاده از روش های تفسیر بصری در تمامی تصاویر مشخص گردید؛ ولی طبقه بندی عکسهای هوایی سال 1376 و تصویر ماهواره ای موجود با استفاده از طبقه بندی کننده حداکثر احتمال، به صورت خودکار انجام شد. در عکسهای هوایی مربوط به سالهای 1334 و 1348 برای طبقه بندی از روش شبکه نقطه چین استفاده شد. برای تصحیح خطای سایه با برداشت 74 درخت نمونه، به عنوان واقعیت زمینی، ضریب تصحیح تعیین شده و در محاسبات اعمال گردید. داده های زمینی با برداشت 141 قطعه نمونه 12 آری به صورت منظم و با شبکه ای به ابعاد 300×100 متر برداشت گردید و نماسازی ها در مقیاسهای متفاوت در محیط نرم افزار 3DNature انجام شد. نتایج کار نشان دهنده کاهش قابل ملاحظه سطح جنگلها (37%) در 50 سال گذشته می باشد؛ بیشترین میزان افت درصد تاج پوشش به میزان 45% بین سالهای 1334 تا 1348 اتفاق افتاده است. درصد تاج پوشش در مناطق جنگلی از سال 1348 تا 1376 افزایش یافته (15%+) و از سال 1376 تا 1384 کاهش ملایمی (2%-) را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نماسازی، تغییرات پوشش جنگل، عکسهای هوایی، تصاویر ماهواره ای، زاگرس
  • علیرضا زارع*، ولادیمیر آلبرتویچ برینتسو صفحه 250
    به منظور بهبود تاثیر استفاده بهینه از کود ازته و کاهش اثرهای مخرب بر محیط زیست، در یک نهالستان در نزدیکی شهر مسکو، آزمایش تاثیر زمان کاربرد و مقدار کود ازته محلول مصرفی در پرورش نهالهای یک و دوساله نوئل (Picea abies) اجرا گردید. تیمار زمان کوددهی براساس مراحل رشد در نظر گرفته شد. آزمایش همزمان تیمار مقدار کود شامل 0 (شاهد)، 40، 110 و 180 کیلوگرم در هکتار با تیمار زمان کوددهی نهالهای دوساله طی 3 و 6 مرحله رشد به ترتیب در سالهای 2005 و 2006 (1384 و 1385) و نهالهای یکساله طی 4 مرحله رشد در سال 2005 (1384) به اجرا درآمد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در خزانه پرورش نهال اجرا گردید. نتایج نشان دادند که زمان بکارگیری کود ازته به مراتب نسبت به مقدار آن در افزایش ارتفاع و قطر یقه نهال تاثیر بیشتری دارد. در اولین سال رویشی، تاثیر متقابل زمان و مقدار کوددهی بر ارتفاع در دو تیمار زمانی چهاردهم تیرماه (بین تمام سطوح کودی با شاهد) و اول شهریورماه (بین سطوح کودی 110 و 40 کیلوگرم در هکتار با شاهد و 180 کیلوگرم در هکتار) به احتمال 95% تفاوت معنی داری داشت. از نظر زمانی بیشترین نیاز غذایی نهالهای دوساله در مراحل رشد مشاهده شد که مصادف با تشدید رشد و نمو نوشاخه سالجاری و تشکیل جوانه (G1-B2) بود؛ از این رو کمترین مقدار مصرف کود در این زمان توانست تاثیر برابر یا بیشتر از حداکثر مصرف را در دیگر مراحل رشد داشته باشد.
    کلیدواژگان: کود ازته، زمان مصرف، نهال، نوئل، مراحل رشد
  • فیروزه حرفه دوست*، تیمور رستمی شاهراجی، مهرداد قدس خواه، سیداکبر خداپرست صفحه 263
    بوته میری یا Damping off از بیماری های شایع نهالستانهای جنگلی می باشد که همه ساله خسارتهای زیادی را به نهالستانها وارد می کند. از آن جا که کاهش این خسارتها مبتنی بر شناخت عوامل بیماریزا و سپس کنترل آنها می باشد، بازدیدهایی طی سالهای 1384 و 1385 از نهالستان لاکان به عمل آمد. نهالهای بیمار پس از جمع آوری و انتقال به آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند که عوامل بیماری زای بدست آمده بعد از انجام آزمایش بیماری زایی، قارچهای Pythium sp.، Rhizoctonia solani Kuhn، Fusarium solani (Mart.) Sacc.، Fusarium semitectum Berk. & Rav.، F. oxysporum Schlecht، و Fusarium sp. تشخیص داده شدند که در این میان گونهFusarium semitectum Berk. & Rav. برای اولین بار از ایران به عنوان عامل مرگ نونهالهای سوزنی برگان معرفی می شود.
    کلیدواژگان: بوته میری، سوزنی برگ، نهالستان، Pythium، Fusarium، Rhizoctonia
  • بهمن کیانی*، مسعود طبری صفحه 272
    رشد سریع صنوبرهای حاصل از قلمه های خشبی برای موفقیت جنگل کاری ها بسیار مهم است. بدون رشد سریع، رقابت با علفهای هرز، زنده مانی و عملکرد نهالها را تحت تاثیر قرار می دهد. در این تحقیق اثر سن قلمه و عمق کاشت بر روی زنده مانی اولیه، رشد و بیوماس Populus deltoides 69/55 در گلخانه بدون منبع حرارتی مورد مطالعه قرار گرفت. قلمه های خشبی از شاخه های یکساله و دوساله جمع آوری و با دو عمق مختلف در گلدان کاشته و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل سن قلمه و عمق کاشت و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که زنده مانی اولیه، بیوماس هوایی، وزن خشک برگ و ساقه، تعداد و طول شاخه ها و نسبت ریشه به ساقه به طور معنی داری تحت تاثیر سن قلمه قرار دارند. عمق کاشت، تنها بیوماس هوایی و وزن خشک ساقه را تحت تاثیر قرار داد، اما اثر معنی داری بر روی سایر صفات نداشت. این مطالعه نشان داد که قلمه های یکساله که 2:3 طول آنها درون زمین قرار گرفته برای تکثیر غیر جنسی Populus deltoides مناسب تر هستند.
    کلیدواژگان: تکثیر غیر جنسی، صنوبر، ریشه زایی، قلمه خشبی
  • ساسان بابایی کفاکی، امین خادمی*، اسدالله متاجی صفحه 280
    این تحقیق با هدف بررسی شاخص سطح برگ در توده های جنگلی شاخه زاد اوری (Quercus macranthera) در شمال شرقی خلخال در مساحتی حدود 278 هکتار انجام شد. تعیین شاخص سطح برگ به روش مستقیم و با جمع آوری کلیه برگهای تعداد 60 جست گروه و توزین آنها، محاسبه سطح متوسط برگها و اندازه گیری سطح تاج پوشش در هر جست گروه انجام شد. برای تعیین ویژگی های خاک و ارتباط آن با شاخص سطح برگ، نمونه هایی از عمق 0 تا 10 و 10 تا 30 سانتی متری خاک تهیه گردید و مشخصات فیزیکی (درصد رس، سیلت و ماسه) و شیمیایی (میزان نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کربن آلی و اسیدیته) آنها در آزمایشگاه اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که شاخص سطح برگ گونه اوری 33/3 و متوسط وزن خشک برگ 1864 کیلوگرم در هکتار می باشد. براساس تجزیه و تحلیلهای آماری انجام شده میان عوامل فیزیوگرافی و تراکم تاج پوشش با شاخص سطح برگ ارتباط معنی داری وجود نداشت. از میان ویژگی های توده و خاک، بیوماس اندامهای هوایی، قطر برابرسینه، ارتفاع و نیتروژن قابل جذب بیشترین همبستگی را با شاخص سطح برگ نشان دادند.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، اوری، جنگل شاخه زاد، فیزیوگرافی، خاک
  • فاطمه شایان مهر*، سید غلامعلی جلالی، فائزه قناتی صفحه 290
    به منظور تفکیک گونه کاج الدار (Pinus eldarica Medw.) از دو نوع کاج بوجود آمده از آن یعنی کاج توپی و کله قندی، تغییرات کیفی آنزیم پراکسیداز به روش الکتروفورز ژل پلی اکریل آمید در سیستم PAGE و نیز سنجش فعالیت این آنزیم مورد مقایسه قرار گرفت. همچنین محتوای لیگنین نمونه های سوزن و ساقه به همراه 13 صفت ماکرومورفولوژیک پایه ها با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج، الگوهای ایزوآنزیمی سه نوع کاج مورد مطالعه، میزان فعالیت این آنزیم و محتوای لیگنین کلیه نمونه ها را مشابه نشان داد، درحالی که نتایج مقایسه صفات مورفولوژیک بیانگر وجود تفاوتهای بارز در این کاج هاست. این نتایج حکایت از آن دارد که با وجود بروز تفاوتهای ریختاری واضح و به رغم این که آنزیم پراکسیداز به عنوان آنزیم غالب و مهم در تغییرات فیزیولوژیکی و مطالعات تکامل گیاهان و بررسی های تنوع ژنتیکی و شناسایی جنس، گونه و زیر گونه کاربرد فراوان دارد، ولی بخش محلول (نوع سیتوزولی آن) برای تمایز این کاج ها نشانگر مناسبی نمی باشد. همچنین استفاده از نشانگرهای مولکولی و مطالعات سیتوژنتیکی برای مشخص کردن علت این امر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کاج الدار، پراکسیداز، الکتروفورز، مورفولوژی، کاج توپی، کاج کله قندی
  • رضا اخوان*، کریستوف کلاین صفحه 303
    این تحقیق به منظور بررسی ساختار مکانی متغیرهای کمی جنگل و امکان استفاده از روش کریجینگ زمین آمار برای برآورد و نقشه سازی از آنها در یک جنگل کاری 18 ساله پلت به مساحت 63 هکتار در شمال کشور انجام شده است. نمونه برداری با استفاده از شبکه ای منظم به ابعاد 125×50 متر و با اندازه گیری قطعات نمونه دایره ای شکل 2 آری انجام شد. پس از انجام آماربرداری، 96 قطعه نمونه در این جنگل کاری اندازه گیری و همچنین 25/14 هکتار از سطح آن به منظور مقایسه روش های مختلف برآورد، آماربرداری صددرصد شد. با استفاده از داده های زمین مرجع برداشت شده، واریوگرام های تجربی همسانگرد برای متغیرهای رویه زمینی، تراکم و ارتفاع کل درختان محاسبه شد. نتایج واریوگرافی نشان داد که از سه متغیر مورد بررسی فقط تراکم درختان از ساختار مکانی مناسبی برخوردار نمی باشد. همچنین براساس واریوگرافی انجام شده، فاصله مناسب برای نمونه برداری از متغیرهای رویه زمینی و ارتفاع کل درختان به ترتیب 165 متر و 350 متر بدست آمد. برآوردها با استفاده از مدل کروی برازش شده بر واریوگرام ها و به روش کریجینگ معمولی با بلوکهای 15×15 متر انجام شد. نتایج ارزیابی صحت نشان داد که به غیر از متغیر تراکم درختان، سایر برآوردها نااریب می باشد و در نتیجه می توان نقشه توزیع مکانی متغیرهای رویه زمینی و ارتفاع کل درختان را با دقتی مناسب تولید کرد. همچنین نتیجه آماربرداری صددرصد در محدوده 25/14 هکتاری نیز نشان داد که در این منطقه، رویه زمینی برآورد شده به روش کریجینگ با مقدار واقعی آن تفاوت معنی داری ندارد، ولی دقت برآورد کریجینگ دو برابر دقت برآورد به روش کلاسیک است. بنابراین براساس نتایج تحقیق حاضر می توان استفاده از روش زمین آمار را در مدیریت جنگل کاری ها پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: زمین آمار، ساختار مکانی، کریجینگ، نقشه سازی، جنگل کاری
|
  • T. Madjidii*, H. Sardabi, F. Aghajanlu, S. A. Musavi, J. Tarasi Page 161
    Vegetative Enrichment of watersheds is one of the important objectives along with long term policies of the state for natural resources. Therefore, afforestation development needs the participation of people. Multipurpose tree planting helps to conserve soil and water and can be a suitable policy to enhance the participation of people. In order to determine the best species, 5 genotypes of almonds and a wild pistachio genotype were selected during the nursery phase and were planted as un-irrigated condition afforestation, on eastern, western, and southern aspects using randomized complete block design. Variables including mortality, collar diameter, seedling height and crown diameter were studied. Results showed that planting of two almonds genotypes (3 and 6) on western aspects considering their higher survival rate and growth attributes is recommended. Concerning the height survival rate and growth and the possibility of providing partial irrigation during summer periods, planting on southern aspects could also be recommended.
    Keywords: multipurpose trees, unirrigated condition, afforestation, almond, wild pistachio, Zanjan province
  • M.R. Salmanian Chafjiri*, A.R. Salmanian Chafjiri, A. Sheykholeslami Page 167
    Volumes of 122 trees were measured using both regular and 3P volume remeasurement methods. The trees were selected according to sampling instruction out of 800 trees which have been marked in district one (Shourab) at Golband forest. Results indicated that the calculated volume by 3P method for industrial wood was 12% more and for fuel wood 15% less than the regular method, respectively. The reasons of such results could be firstly, because of considering broken logs with dbh>20 cm during harvesting operations as industrial volume in the 3P method. Secondly, because of measuring the logs with more than 6m length in regular method that is effective on industrial volume decrease. For promoting harvesting section, we can change some part of administrative regular remeasurement instruction. Therefore, besides respecting to scientific implementation of this method, improving of staff skills and forest and timber products should be taken into account.
    Keywords: forest measurement, regular remeasurement method, 3p method, Golband forest
  • J. Eshaghi Rad*, Gh. Zahedi Amiri, M.R. Marvi Mohajer, A. Mataji Page 174
    This study was carried out in Carpino-Fagetum orientalis, Rusco-Fagetum orientalis, Fagetum oriental and Alno-Fagetum orientalis forest communities of Namkhaneh, Gorazbon and Chelir districts of Kheiroudkenar forest. The aim of the research was investigation on relationship between understory vegetation and soil condition and to determine the indicator species for predicting of specific site situation of Fagetum communities of the study area. Selective stratification sampling method was used to locate samples. One plot is sampled on each aspect in each community. Totally, 120 sample plots were selected in the Fagetum communities in the study area. The plot size was 400 m2 considering to minimal area method. At each sample plot, floristic list and an estimate of percent cover and abundance of each vascular plant in separate strata were recorded by using of Braun-Blanquet scale. At the center of sample plots, two soil samples were taken from 0-10 and 10-30 cm layers of mineral soil. The physical and chemical soil properties in each sample were analyzed. Two ordinations approach, DCA and CCA, were applied to determine the relationships between vegetation data and environmental variables. Results showed that the distribution of plant species is mainly associated with aspect, clay, total nitrogen, organic matter, phosphorous and exchangeable cations. Geranium robertianum, Mercurialis perennis and Ruscus hyrcanus indicate high soil fertility, while Festuca drymeia, Blechnum spicant and Epimedium pinnatum show low soil fertility. Carex remota, Sanicula europaea and Carex divulsa indicate a moderate soil fertility conditions.
    Keywords: beech, herbal vegetation, soil fertility, multivariate analysis
  • M. Khanhasani*, M. Sharifi, A. Tavakoli Page 188
    This study aims in investigation on alteration of understory composition in Pine (Pinus eldarica Medw.) plantations with different ages. For this purpose, three Pine plantations in age of 8, 21 and 40 years were selected and sample plots were loud out in systematic-random method. Vegetation cover, density and frequency were studied for each species. Results showed that 47, 61 and 26 species were recorded for understory plants in 8, 21 and 40 years old plantations, respectively. Astragalus verus with Ecological Value (EV) of 33.36 was the dominant species in the 8-year old plantation, while Aegilops umbellulata with EV of 26.31 was the dominant species in the 21-year old plantation. In the 40-year old plantation, Trifolium stellatum was the dominant species with EV of 61.87. The Similarity Index showed the highest similarity between 8-year and 21-year old plantations. The highest Shanon and Simpson Index were computed in the 21-year old Pine plantation.
    Keywords: Ecological value, Index of Shannon, Index of Dominance, Index of Similarity, Pinus eldarica, Kermanshah
  • H.A. Daneshvar*, A.R. Modirrahmati Page 200
    Poplar grows fast and can be used as row material in industry, pulp for paper, lumber and building products and as buffer strips to conserve plantation. Salinity has a major impact on plant growth and productivity. As tolerance of various poplar species to salinity is variable and imprecise, an experiment was conducted to evaluation different levels of sensitivity to salinity which consisting of factorial combination of 4 clones and 5 treatment {0.0 (control) 0.32%, 0.64%, 0.96% and 1.28%} of NaCl and CaCl2 with tree replications in a greenhouse in Shehid Fozveh Research Station of Esfahan Province from 1377 to 1379. Poplar clones include Populus nigra 63/135, P.deltoides 79/51, P. alba 44/9 and P. euramericana var. triplo. Salinity treatments were imposed by adding NaCl and CaCl2 (2:1molar ratio) to half concentration Hogland Nutrition solution that ranged from 0 to 1.28% m/v percent. Result of this experiment showed that number of leaf, dry weight of leaves, stems and roots were decreased with increasing salinity. With increasing salinity, amount of Na+, Ca²+, Cl- and K+ were increased. P.euramericana var. triplo and P.deltoides 79/51 growth had most reduction rate. P.alba 44/9 showed higher tolerance compare to the others.
    Keywords: Populus, deltoids, nigra, alba, euramericana, salinity
  • A. Rouhi Moghaddam*, E. Ebrahimi, S.M. Hosseini, A. Rahmani, M. Tabari Page 210
    Goal of this research was comparison of pure and mixed plantations of oak and companion species and introducing best treatment for rehabilitation of northern oak forests. This research was performed since 1994 with establishment of pure plantation of oak and mixed with maple, hornbeam, hackberry and Siberian elm in Chamestan Forest and Rangeland Research Station. The plot dimension was 25m×25m with planting distance of 1m×1m. The two lines of outer planting layers was omitted as buffer zone. Other trees were measured completely. The one way ANOVA and Tukey HSP tests were used for comparison of treatments. The study showed that better results for oak was achieved in mixed plantation with hornbeam (based on survival, diameter at breast height and H/D ratio) and Siberian elm (based on total height and pruning height), while the pure plantation and mixed with maple showed unsuitable results.
    Keywords: pure, mixed plantation, growth, companion species, oak
  • M. Pourreza*, H. Safari, Y. Khodakarami, S. Mashayekhi Page 225
    Fire in the Zagros forests disturbs some parts of these forests every year. Manna oak species (Quercus brantii) as the main species of these forests is stimulated by fire. In order to investigate post-fire resprouting of Quercus brantii, 133 sprout clumps were selected randomly in a burnt area of the Zagros forests in Kermanshah province. Some variables were recorded and classified as follows: dbh of the thickest sprouts in 4 classes, number of pre-fire sprouts in 5 classes, fire intensity in 5 classes and the number of post-fire sprouts. This study was conducted under completely randomized design with three replications for each class. Results showed that post-fire resprouting is positively related to the number of pre-fire sprouts and the fire intensity, whereas it is negatively related to the diameter of the thickest sprout. In general, the more pre-fire sprouts and more fire intensity as well as the smaller diameter size of pre-fire sprouts, would cause more post-fire sprouting in manna oak.
    Keywords: fire, Kermanshah, manna oak, resprouting, Zagros forests
  • J. Soosani*, M. Zobeiri, J. Feghhi Page 237
    Visualization is one of the best methods to represent data from natural environments. In this research, the variation of the forest cover was visualized at a part of Zagros forests (741 hectare) using aerial photographs and satellite images. Geometric correction and relief displacement was done on 1997 aerial photographs. Aerial photographs of 1955 and 1969 were corrected by approximate image correction method using georefrenced images. Forest boundaries were determined on all of the images by visual interpretation techniques, However classification of 1997 aerial photographs and satellite image were done automatically using Maximum likelihood classifier. Aerial photographs of 1955 and 1969 were classified by dot grid. Shadow index was specified by determining the accurate canopy amount on 74 random trees and compare them with data deduction from images. Likewise, field data were collected using 141 circular 1200m sample plots in a systematic random grid (100m×300m). With preparation of essential data, visualizations were done on different scale in the 3DNature software. Results indicated the notable reduce of forest area (37%) since 50 years ago. Maximum amount of canopy drop (45%) have been occurred from 1955 to 1969. Canopy percent on forest region indicate ascending trend (+15%) from 1969 to 1997 and lightly descending trend from 1997 to 2003.
    Keywords: visualization, forest cover change, aerial photograph, satellite image, Zagros
  • A. Zare*, V.A. Brinsev Page 250
    In order to amend usage effects of N fertilizer on Spruce seedlings and reduce its environmental compacts, an experiment was conducted during years 2005-2006 to investigate effects of N fertilizer application amount and time on growth of one and two year old seedlings of Spruce (Picea abies) in a nursery near Moscow city. The fertilizer application time was considered on account of phenological stages. The fertilizer amount and time treatments were applied simultaneously. The fertilizer amount treatments consisted of 0 (control), 40, 110 and 180 kg/ha. The fertilizer time treatments for two year seedlings consisted of tree and six phenological stages during 2005-2006 and for one year old seedlings consisted of four phenological stages in 2005. This trial was carried out under spilt plot in completely randomized block design with three replications in the nursery. Results showed that application of N fertilizer time treatments affected the seedlings height and diameter greater than the amount treatments. Interaction of fertilizing time and fertilizing amount treatment at first growth period on seedlings heights was significant (probability of 95%) at two fertilizing time treatments, including: 5.07.05 or interval between completing root system and stop of summer growth (difference between control and the other fertilizer amount treatments) and 23.08.05 or interval of forming lateral bud and beginning formation of apical bud (difference between both fertilizing levels of 110 and 40 kg/ha and in one side control and 180 kg/ha on the other side). From time point of view, most nutritive requirements of the two year old seedlings, were observed at phenological stages of intensive shoot growth and increment and bud development (G1-B2), indicating that minimum consumption of fertilizer in this period was able to leave equal or greater effect on seedling growth compared to maximum consumption at the other phenological stages.
    Keywords: nitrogen fertilizer, consumption time, seedling, Spruce (Picea abies), phenological stages
  • F. Herfehdoust*, T. Rostami Shahraji, M. Qhodskhah, A. Khodaparast Page 263
    Damping off is one of the prevalent diseases in forest nurseries, which makes sever damages to conifer seedlings every year. Damping off caused to changes in color and curvature of seedling into puteal and become to seedling mortality. This study was executed in order to identify the causes of damping off in conifer seedlings in the nurseries of Lakan in Guilan province. For this purpose, the infected seedlings were collected and transferred to the laboratory for further research. After isolation and purifying the morphologic characteristics, the macroscopic and microscopic characteristics of the pathogenic agents were studied. The detected isolated pathogens were: Rhizoctonia solani Kuhn, Pythium sp., Fusarium solani (Mart.) Sacc., F. oxysporum Schlecht, F. semitectum Berk. & Rav. and Fusarium sp. The all symptoms of pathogens distinguished were similar to the primary contaminated seedling. The obtained results showed that the abundant of Pythiium sp. was higher than the other patogens in Lakan nursery. We can mention that, this is the first report of the presence of Fusarium semitectum var. majus at the pine trees in the Guilan province in Iran.
    Keywords: damping off, conifer, forest nursery, Pythium, Fusarium, Rhizoctonia
  • B. Kiani*, M. Tabari Page 272
    Rapid early growth of poplars established from hardwood cuttings is critical to the success of Poplar cultivations. Without rapid growth, weed competition can significantly affect tree survival and productivity. The effects of cutting age and planting depth on early survival, growth and biomass of Populus deltoides clone 69/55 were studied in cold frame test in Guilan province. Results showed that early survival, aerial biomass, leaf and shoot dry weight, shoot number and length and finally root to shoot ratio (r/s) were significantly affected by cutting age. Planting depth only affected aerial biomass and shoot dry weight, however had no significant effect on the other variables. This study found that one year old cuttings planted about two third length deep, are preferable for vegetative propagation of Eastern cottonwood by cuttings.
    Keywords: vegetative propagation, Poplar, rooting, hardwood cuttings
  • S. Babaei Kafaki, A. Khademi*, A. Mataji Page 280
    This study attempted to investigate leaf area index in Quercus macranthera coppice stand. A forest of 278 hectares located at the northeast of Khalkhal was selected as the study region. The leaf area index was determined by direct method and by collecting all the leaves from the 60 coppice sprouts and measuring the mean leaf area and crown cover area of each coppice group. To determine the soil properties and its relation to the leaf area index, samples from the depth of 0 - 10 and 10 - 30 cm was selected. Physical (percent of clay, silt and sand) and chemical (amount of nitrogen, phosphorus, potassium, organic carbon and pH) properties of soil samples were determined in the laboratory. As a result, the leaf area index of oak species was 3.33 and the average dry weight of leaf was estimated to be 1864 kg/ha. No statically significant relations were observed between the phisiographical conditions and crown canopy density to the leaf area index. Considering the characteristics of the stand and soil, the aboveground biomass, diameter at breast height, tree height and the soil nitrogen showed the maximal correlation with the leaf area index.
    Keywords: leaf area index, coppice stand, Quercus macranthera, phisiography, soil
  • F. Shayanmehr*, Gh.A. Jalali, F. Ghanati Page 290
    In order to distinguish the Mondell pine species (Pinus eldarica) from its two natural generated morphotypes (i.e. Ball-shaped and Conical-shaped pines), qualitative alteration of peroxidase enzyme and the assessment of the enzyme activity were compared by use of polyacrylamide electrophoretic method on PAGE system. Furthermore, lignin contents of the needle and stem samples along with 13 macro morphological characteristics of individuals were compared with each other. Results showed that the isozyme pattern of three types of the studied pines, the activity of this enzyme and lignin contents were similar. Whereas, the morphological traits comparison, indicate clear differences in the pines. These, state that despite of obvious morphological differences and application of peroxidase enzyme in physiological changes, plant evolution studies, genetic consideration and identifying genus, species and subspecies but at least soluble portion is not suitable marker for distinction of these pines. The results of this study also, propose to use of molecular markers and cytogenetically studies in order to specify the cause of this occurrence.
    Keywords: Mondell pine, peroxidase, electrophoresis, morphotype, ball, shaped, conical, shaped pine
  • R. Akhavan*, C. Kleinn Page 303
    This research was conducted to investigate on spatial structure and estimation of tree attributes in a forest plantation in the Caspian region of Iran. Field sampling was performed based on a 50m×125m systematic grid in a maple stand (Acer velutinum Boiss.) at age of 18 years using circular samples of 200m2 area. Overall, 96 sample plots were measured in 63 hectare and 14.25 hectare was inventoried as full census area, as well. Experimental variograms for forest stem basal area, stem density and tree height attributes were calculated and plotted using the geo-referenced inventory plots. The calculated variograms of basal area and height showed a high spatial autocorrelation, which fitted by spherical models. However, stem density showed a large amount of nugget effect. Based on variography results, optimal sampling distance for stem basal area and density obtained 165m and 350m, respectively. Estimations for basal area and height were made by ordinary block (15m×15m) kriging and cross-validation results showed that all the estimations are accurate. Furthermore, the estimated kriged mean of basal area showed no significant difference to the real mean in the full census area, while kriging in term of statistical precision was two times better than sampling. Therefore, geostatistics is able to capture and describe the spatial variability as well as estimates tree attributes (not stem density) in this kind of forest plantation, accurately.
    Keywords: geostatistics, spatial structure, kriging, mapping, plantation