فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1389)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • شیرزاد محمدنژاد کیاسری، خسرو ثاقب طالبی، رامین رحمانی، ابراهیم عادلی، بهنوش جعفری، حسین جعفرزاده صفحه 337
    فعالیت های جنگل کاری یکی از روش های احیاء و بازسازی اراضی مخروبه در سطح جنگلهای شمال کشور است و از همین رو ارزیابی هر یک از گونه های کاشته شده و مقایسه آن با جنگلهای تخریب یافته مجاور اهمیت دارد. این تحقیق به بررسی کمی و کیفی جنگل کاری های 20 ساله توسکای ییلاقی، افرا (پلت)، بلندمازو، زربین و جنگل طبیعی مجاور آنها در سطح منطقه دارابکلا می پردازد. انجام بررسی با آماربرداری صددرصد 5692 اصله درخت در یک هکتار از عرصه های یادشده انجام گردید و قطر برابرسینه، ارتفاع و طبقات کیفی (خوب، مناسب، ضعیف و نامناسب) به عنوان متغیرهای مورد بررسی اندازه گیری گردیدند. همچنین با حفر یک پروفیل در سطح هر یک از عرصه ها، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک مورد مطالعه قرار گرفت. خصوصیات اقلیمی آن نیز براساس آمار آب و هوایی موجود مشخص شد. نتایج این تحقیق اختلاف معنی داری را بین صفات کمی و کیفی تیمارهای مورد بررسی در سطح یک درصد نشان داده است، به طوری که جنگل طبیعی و جنگل کاری توسکا ییلاقی از لحاظ متغیرهای کمی بهترین وضعیت را دارا بوده و پس از آن جنگل کاری های پلت و بلندمازو به ترتیب نتایج قابل قبولی را ارائه کرده اند. از نظر ویژگی های کیفی، توده های توسکا و پلت از شرایط مناسبی برخوردار بودند، در حالی که عرصه جنگل کاری زربین ضعیف ترین نتایج کمی و کیفی را نشان داد.
  • زهرا مشایخی، مصطفی پناهی، محمود کرمی، شهرام خلیقی، سیدمهدی خوش صولت، فاطمه بختیاری صفحه 352
    حفظ و نگهداشت آب و جلوگیری از هدررفت آن، از مهمترین کارکردهای اکوسیستم های جنگلی است که به سبب کاهش حوادثی مانند سیل و خشکسالی، جایگاه مهمی در تامین رفاه و نیازهای بشر دارد. به منظور بررسی تاثیر پوشش جنگلی بر کاهش رواناب، ابتدا نقشه واحدهای همگن براساس کاربری، پوشش گیاهی و گروه های هیدرولوژیک تهیه و در هر واحد شماره منحنی تعیین گردید. سپس مشخصه های زمان تاخیر و زمان تمرکز حوضه محاسبه و بعد اطلاعات محاسبه شده وارد مدل HEC-HMS 3.0.1 گردیده و مدل برای شش رویداد بارش اجرا شد. برای نشان دادن اثر پوشش جنگلی بر رواناب، چهار سناریو برای آینده حوضه پیش بینی شد و مدل برای هر سناریو مجددا اجرا گردید. نتایج نشان داد که با افزایش سطح جنگلها در منطقه (سناریو یک)، مقادیر مربوط به تلفات اولیه و زمان تاخیر حوضه افزایش و شماره منحنی متوسط وزنی حوضه کاهش و به دنبال آن دبی پیک سیلاب کاهش می یابد که نشان دهنده تاثیر پوشش درختی در جلوگیری از هدررفت آب و نگهداری آن در خاک است. همچنین با افزایش سطح جنگلهای منطقه، به طور متوسط در هر واقعه سیل، 7/2 میلیون مترمکعب آب به جای هرز رفتن، در خاک نفوذ می کند.
  • عباس بانج شفیعی، مسلم اکبری نیا، پیروز عزیزی، جواد اسحاقی راد صفحه 365
    آتش سوزی ها اثرات قابل توجهی بر خصوصیات بیوژئوشیمیایی خاکهای جنگلی دارند. آتش با تغییر در محتوی عناصر غذایی خاک قادر است حاصل خیزی خاکهای جنگلی را در طول زمان تحت تاثیر قرار دهد. این تحقیق اثر آتش سوزی سال 1377 در قسمتهایی از سری چلیر (جنگل آموزشی- پژوهشی خیرودکنار) را بر روی خواص شیمیایی خاک جنگل مورد ارزیابی قرار داده است، به طوری که اثر آتش سوزی پس از 7 سال بر روی مشخصه هایی مانند واکنش خاک، هدایت الکتریکی، درصد نیتروژن و کربن کل، نیتروژن و فسفر قابل جذب و ظرفیت تبادل کاتیونی خاک مورد بررسی قرار گرفته است. منطقه مورد مطالعه پس از بررسی های لازم به 4 منطقه کنترل، آتش سوزی شدید، متوسط و کم تفکیک گردید، سپس در هر منطقه پس از حفر 5 پروفیل اقدام به برداشت نمونه های خاک از 3 عمق در هر پروفیل شد. نتایج نشان داد که عمق خاک دارای تاثیر معنی داری بر تمام مشخصه های اندازه گیری شده به جز نیتروژن قابل جذب است، در حالی که تاثیر شدت آتش سوزی و اثر متقابل شدت آتش سوزی و عمق خاک، تنها بر واکنش خاک، هدایت الکتریکی و ظرفیت تبادل کاتیونی معنی دار بود. به طوری که افزایش شدت آتش سوزی سبب افزایش میزان واکنش خاک، هدایت الکتریکی و ظرفیت تبادل کاتیونی و کاهش سایر مشخصه ها گردید. در ضمن با افزایش شدت آتش سوزی، اختلاف بین افق های خاک در رابطه با مشخصه های اندازه گیری شده نیز افزایش یافت. همچنین مطالعات نشان داد که در تمامی موارد به جز ظرفیت تبادل کاتیونی، افق A بیشتر از سایر افق ها تحت تاثیر آتش سوزی قرار گرفته است.
  • علی قنبری شرفه*، محمدرضا مروی مهاجر، محمود زیبری صفحه 380

    گونه سرخدار در جنگلهای ارسباران به صورت آمیخته با پهن برگانی همچون ممرز، بلوط و افرا ظاهر شده و در گذشته مورد تخریب بسیار زیادی قرار گرفته است. این تحقیق با هدف بررسی وضعیت تجدید حیات طبیعی سرخدار در جنگلهای ارسباران انجام شد. بدین منظور 111 قطعه نمونه یک آری (100 مترمربع) با شبکه آماربرداری 250×100 متر به روش منظم- تصادفی از توده های سرخدار برداشت شد. نتایج بررسی نشان داد که در هر هکتار 520 نهال سرخدار وجود دارد که اکثریت آنها منشا دانه زاد دارند و این نسبت در نهالهای کوتاه تر از 30 سانتی متر بیشتر از سایر رده های ارتفاعی (30 تا 130 و 130 تا 200 سانتی متری) است. نتایج حاصل از بررسی سلامت و شادابی نهالها نشان داد که نهالها از سلامت و شادابی بسیار زیادی برخوردارند و این امر نشان می دهد که حفاظت منطقه نتیجه خوبی در بر داشته است؛ زیرا با توجه به اطلاعات جمع آوری شده در محل، فراوانی سرخدار در گذشته های دور تقریبا از بین رفته و چنانچه حفاظت ادامه یابد در آینده شاهد توده های متراکم و سالم سرخدار در منطقه خواهیم بود.

  • سیدکاظم بردبار، خسرو ثاقب طالبی، مجتبی حمزه پور، لادن جوکار، مجتبی پاک پرور، علیرضا عباسی صفحه 390
    در این تحقیق ابتدا منطقه پراکنش گونه بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) در استان فارس بر روی نقشه توپوگرافی مشخص گردید و سپس دامنه ارتفاعی پراکنش بلوط ایرانی تعیین شد. در سه دامنه ارتفاعی 1000 تا1500، 1500 تا 2000 و بالاتر از 2000 متر بالاتر از سطح دریا و با توجه به متغیرهایی مانند جهات جغرافیایی، شکل زمین و طبقات ارتفاعی و تکرار منطقه، تعداد 52 قطعه نمونه 500 مترمربعی به صورت انتخابی مشخص و کلیه اطلاعات موردنیاز شامل نوع گونه، قطر برابرسینه، مبدا (دانه زاد یا شاخه زاد)، وضعیت تاج، ارتفاع تنه، ارتفاع درخت، طبقه سنی، تعداد جست، طول و عرض جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، تیپ یا جامعه جنگلی، گونه های همراه و درصد تاج پوشش برداشت و در فرم های مخصوص ثبت گردید. در تعدادی از قطعات نمونه نیز پروفیل خاک حفر شد. براساس اطلاعات بدست آمده، بلوط ایرانی در استان فارس در کلیه جهت های جغرافیایی و شکلهای زمین از حداقل ارتفاع 1050 متر تا حداکثر 2550 متر ارتفاع از سطح دریا گسترش یافته است. اسیدیته رویشگاه های این گونه بین 5/7 تا 1/8 و بافت خاک از نوع رسی، لومی- رسی و لومی می باشد. مهمترین عامل محدود کننده در خاک رویشگاه های مورد مطالعه، بافت خاک و مواد آلی می باشد، در حالی که رطوبت اشباع نیز عامل مهمی در حضور این گونه است. از نظر تعداد پایه ها، دامنه های واقع در جهت شرق بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده، اما از نظر متغیرهای رویشی مانند قطر برابرسینه و سطح تاج، بیشترین مقدار مربوط به نواحی مسطح و کم شیب می باشد. در محدوده گسترش این گونه متوسط سطح تاج هر درخت در بخش دانه زاد 61/16 و در بخش شاخه زاد 71/15 مترمربع، متوسط قطر برابرسینه 2/20 سانتی متر و تعداد جست شاخه زادها به طور متوسط 9/5 برآورد شده است. ارتفاع متوسط درختان دانه زاد 1/6 و در شاخه زادها 59/5 متر می باشد.
  • علی نجفی فر صفحه 405
    در این پژوهش یک مدل تجربی برای ارزیابی توان اکولوژیک فیزیکی جنگلهای زاگرس تدوین و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در جنگلهای بلوط غرب و در دامنه های جنوبی کبیرکوه در منطقه ماسبی انجیره در استان ایلام اجرا شد. مدل یادشده در پنج طبقه مختلف طراحی شده و فرایند ارزیابی جنگل با استفاده از آن به صورت کمی انجام شده است. مشخصه های شیب، جهت دامنه، ارتفاع از سطح دریا، اقلیم، شکل زمین و عمق خاک در فرایند ارزیابی اکولوژیکی جنگلهای منطقه مطالعاتی بکار گرفته شده اند. در نتیجه ارزیابی به عمل آمده با استفاده از این مدل تعداد، 429 وضعیت مختلف اکولوژیکی در 7436 واحد نهایی اکولوژیکی در منطقه شناسایی شده است. ضریب تبیین (Coefficient of determination) و نتایج تجزیه واریانس مربوط به رابطه بین نمرات توان اکولوژیک با ارتفاع متوسط درختان در 64 قطعه نمونه 15 آری (56/0 =R2)، نشان دهنده کارایی نسبتا مناسبی است که این مدل در ارزیابی توان اکولوژیکی جنگلهای زاگرس از خود نشان داده است.
  • رامین نقدی، مهرداد نیکوی، سلیمان محمدی لیمایی، یوسف شورمیج صفحه 417
    مؤلفه قطع به عنوان شروع زنجیره کار بهره برداری و اولین گام برای مهیا نمودن درختان برای بازار مصرف می باشد که به شدت بر روی مراحل بعدی کار تاثیرگذار است. هدف از این تحقیق ارزیابی میزان بهره وری و هزینه های گروه قطع و شناخت عوامل مؤثر بر آن می باشد. در این بررسی بعد از مشخص نمودن اجزای کار یک نوبت قطع، تعداد 72 نوبت قطع، زمان سنجی شد. به علاوه متغیرهای مستقل قطر درخت در ارتفاع برابرسینه، فاصله بین درختان، شیب طولی و عرضی در هر نوبت زمان سنجی، اندازه گیری شد. مدل رگرسیونی زمان قطع یک درخت، به صورت تابعی از متغیرهای قطر و فاصله بین دو درخت است. میزان تولید با در نظر گرفتن زمانهای تاخیر و بدون آن به ترتیب 48/63 و 19/83 مترمکعب در ساعت برآورد شد. به منظور تعیین هزینه های قطع از مدل هزینه یابی پیشنهادی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور استفاده شد. در نتیجه هزینه قطع هر مترمکعب چوب با در نظر گرفتن زمانهای تاخیر 4017 ریال بر مترمکعب (26872 ریال برای هر درخت) و بدون در نظر گرفتن زمانهای تاخیر 3065 ریال بر مترمکعب (20516 ریال برای هر درخت) محاسبه شد. زمان بن زنی، بن بری و تاخیرهای فنی بیشترین زمان اجزای قطع با اره موتوری را تشکیل می دهند. بررسی اثر تغییرات هر یک از متغیرها بر زمان و هزینه های قطع نشان داد که افزایش هر یک از متغیرها سبب افزایش زمان و در نتیجه افزایش هزینه های قطع می گردد.
  • علی مهدوی، مهدی حیدری، جواد اسحاقی راد صفحه 426
    به منظور بررسی رابطه تنوع و غنای گونه های علفی و چوبی نسبت به عوامل فیزیکی شیمیایی خاک و فیزیوگرافی، حوضه ارشت منطقه حفاظت شده کبیرکوه به مساحت 510 هکتار واقع در استان ایلام انتخاب گردید. نمونه برداری بر روی خط (ترانسکت) انجام شد؛ بدین صورت که پس از تعیین ترانسکت ها در جهت های مختلف جغرافیایی منطقه مورد مطالعه، 67 قطعه نمونه به ابعاد 20 در 20 متر و به صورت منظم با فواصل 150 متر در امتداد ترانسکت ها پیاده شدند (جهت شمالی 24 قطعه نمونه، جهت غربی 20 قطعه نمونه و جهت جنوبی 23 قطعه نمونه). سپس عوامل محیطی و پوشش گیاهی در هر قطعه نمونه برداشت شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های همبستگی نشان داد که در دامنه جنوبی تنوع گونه های علفی با مقدار رس و شن همبستگی منفی و با سیلت و آهک همبستگی مثبت دارد. در دامنه شمالی تنوع گونه های علفی با درصد رطوبت اشباع، ماده آلی و نیتروژن همبستگی مثبت و با ارتفاع از سطح دریا همبستگی منفی دارد. در دامنه غربی تنوع گونه های علفی با شوری خاک و ارتفاع از سطح دریا همبستگی منفی و با آهک همبستگی مثبت دارد. نتایج همچنین نشان داد که گونه های چوبی در تمامی دامنه ها نسبت به عوامل فیزیوگرافی واکنش بیشتری نشان می دهند. براساس نتایج این تحقیق می توان بیان کرد که در ارزیابی های اکولوژیکی در منطقه زاگرس، برای پوشش علفی عوامل فیزیکی- شیمیایی خاک و برای گونه های درختی و درختچه ای عوامل فیزیوگرافی و شکل زمین مناسب می باشند.
  • نقی شعبانیان، مهدی حیدری، منیر زینی وندزاده صفحه 437
    جنگلهای دست کاشت می توانند بر تنوع گونه های گیاهی و خصوصیات خاک یک منطقه تاثیرگذار باشند. برای انجام این تحقیق دو منطقه جنگل کاری شده با سوزنی برگان و پهن برگان و یک منطقه مرتعی به عنوان شاهد که هر سه منطقه از لحاظ شرایط فیزیوگرافی و اقلیمی مشابه هم بودند در اطراف شهر سنندج (منطقه دوشان) انتخاب شدند. در هر یک از مناطق مورد مطالعه به منظور مطالعه کمی توده ها ، 20 قطعه نمونه مربعی شکل 400 مترمربعی به صورت منظم- تصادفی (سیستماتیک) به عنوان قطعات نمونه اصلی مشخص شدند (در مجموع 60 قطعه نمونه). سپس به منظور تعیین نوع گونه های علفی و درصد پوشش آنها، هر یک از قطعات نمونه اصلی به چهار بخش کوچکتر تقسیم شدند و در داخل هر بخش یک میکروپلات 5/1×5/1 مترمربعی مشخص شد. به منظور بررسی برخی از خصوصیات اصلی فیزیکی و شیمیایی خاک، در داخل هر قطعه نمونه سه نمونه خاک از عمق 20-0 سانتی متر برداشت و به منظور تهیه نمونه های ترکیبی با همدیگر مخلوط شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تنوع گونه ای و غنای گونه های علفی در جنگل کاری پهن برگ بیشترین و میزان شاخص یکنواختی آن کمترین مقدار را دارا بوده است. از نظر خصوصیات فیزیکی خاک، اختلاف وزن مخصوص حقیقی در بین مناطق مورد مطالعه معنی دار بوده و از نظر خصوصیات شیمیایی خاک نیز بیشتر مشخصه های موردنظر در توده های مورد مطالعه اختلاف معنی داری را نشان دادند.
  • محمدعلی فخاری، محمد بابایی، مهیار سعیدی زند صفحه 447
    این تحقیق در توده های بیست ساله دست کاشت با گونه های زربین، پلت، صنوبر دلتوئیدس و توسکا قشلاقی واقع در طرح جنگل داری سوردار واتاشان که در اثر بارش برف سنگین در بهمن ماه 1386 خسارت دیده اند، با هدف ارزیابی و مقایسه میزان خسارت در گونه های مورد مطالعه و تعیین میزان همبستگی بین عوامل مؤثر با میزان خسارت انجام شد. میزان خسارت با برداشت تعداد 30 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 314 مترمربع و به روش منظم- تصادفی (سیستماتیک)، در سطح 48 هکتار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که توده زربین به میزان 84 درصد، صنوبر دلتوئیدس 18/6 درصد و توسکا قشلاقی 28/18 درصد خسارت دیده اند، در حالی که گونه پلت کاملا سالم باقی مانده است. البته بین درصد خسارت با قطر برابرسینه در سطح 5 درصد و بین درصد خسارت با ارتفاع هرس، طول تاج و ضریب قدکشیدگی در سطح 1 درصد رابطه معنی داری وجود دارد. به طوری که درختانی که دارای قطر برابرسینه کمتر از 20 سانتی متر، طول تاج بیشتر از 6 متر، ارتفاع هرس کمتر از 6 متر و ضریب قدکشیدگی بیشتر از 70 بوده اند، به ترتیب 46/52، 93/50، 71/57 و 80/39 درصد و درختانی که دارای قطر برابرسینه بیشتر از 20 سانتی متر، طول تاج کمتر از 6 متر، ارتفاع هرس بیشتر از 6 متر و ضریب قدکشیدگی کمتر از 70 بوده اند، به ترتیب 75/18، 18/13، 04/7 و 36/18 درصد خسارت دیده اند. بنابراین هر چه ضریب قدکشیدگی و طول تاج بیشتر ولی ارتفاع هرس و قطر برابرسینه کمتر باشد، احتمال بروز خسارت بیشتر می شود؛ زیرا کاهش رویش قطری و افزایش ضریب قدکشیدگی سبب کاهش میزان پایداری و نیز افزایش طول تاج و کاهش ارتفاع هرس به همراه همیشه سبز بودن گونه زربین سبب جذب و نگهداری بیشتر برف می شود. در نهایت نتایج اثبات می کند که انتخاب گونه زربین برای جنگل کاری در این منطقه مناسب نبوده است. بدیهی است که انتخاب گونه های مناسب و بومی منطقه مانند پلت که با شرایط رویشگاهی (اقلیم و خاک) محل کاشت مطابقت داشته باشند، می تواند در جهت دستیابی به اهداف جنگل کاری مؤثر و مفید باشد.
  • نغمه صوفی زاده، سید محسن حسینی *، مسعود طبری صفحه 458

    این تحقیق با هدف تعیین بهترین زمان کاشت بذر و آگاهی از تاثیر نقش آبیاری و وجین در رشد و زنده مانی نهالهای سرو خمره ای در نهالستان زاغه خرم آباد انجام شده است. برای انجام پژوهش حاضر از طرح کاملا تصادفی با آزمایش فاکتوریل، در سه تیمار زمان کاشت بذر در دو سطح (آذرماه و بهمن ماه)، آبیاری در دو سطح (2 روز یکبار و 4 روز یکبار) و وجین در دو سطح (هفته ای یکبار و دو هفته یکبار) با 4 تکرار و شامل 15 گلدان در هر تکرار استفاده شد. پس از پایان اولین فصل رویش اندازه گیری های موردنظر شامل: صفات جوانه زنی، رشد ارتفاعی، قطر یقه، طول ریشه و درصد زنده مانی صورت گرفت. نتایج نشان داد که بهترین صفات جوانه زنی بذرهای سرو خمره ای در کاشت پاییزه و بیشترین میزان رشد ارتفاعی در کاشت پاییزه و آبیاری 2 روزه بوده، اما اثر عملیات وجین بر آنها معنی دار نشد. اثر تاریخ کاشت و آبیاری و ترکیب هر سه تیمار یادشده بر رشد قطری یقه معنی دار شد، به طوری که بیشترین رشد در کاشت پاییزه، آبیاری 2 روزه و وجین 7 روز حاصل شد، اما عملیات وجین خود به تنهایی اثر معنی داری بر رشد قطری یقه نداشته است. بیشترین درصد زنده مانی در کاشت پاییزه حاصل شد، اما اثر عملیات آبیاری و وجین بر درصد زنده مانی نهالهای سرو خمره ای در پایان نخستین فصل رویش معنی دار نبوده است. بیشترین میزان طول ریشه در کاشت پاییزه و دوره وجین در سطح 2 هفته یکبار حاصل شد. براساس نتایج بدست آمده به منظور کاهش هزینه های تولید نهال در نهالستان زاغه خرم آباد، بهترین زمان برای کاشت بذرهای سرو خمره ای کاشت پاییزه می باشد و با توجه به عدم معنی داری تیمارهای وجین بر رشد ارتفاعی و قطری (یقه) و درصد زنده مانی می توان برای صرفه جویی در هزینه های کارگری عملیات وجین را از سطح هفته ای یکبار به دو هفته یکبار افزایش داد. همچنین بهترین دوره آبیاری نهالهای سرو خمره ای در نهالستان زاغه خرم آباد آبیاری در سطح 2 روز یکبار می باشد.

  • محمدحسن صالحه شوشتری، کورش بهنام فر، پدرام غدیری پور صفحه 469
    اکالیپتوس کامالدولنسیس 9616 یکی از سازگارترین و مناسبترین گونه های درختی از نظر تولید چوب و سایر فرآورده های فرعی در استان خوزستان به شمار می آید. هدف از این بررسی تعیین ابزار، ارتفاع برش و مدیریت جست گروه ها در جنگل کاری های دست کاشت اکالیپتوس کامالدولنسیس به روش شاخه زاد است. این پژوهش در ایستگاه تحقیقاتی بیشه زار عباس آباد دزفول بر روی درختان دست کاشت ده ساله اکالیپتوس کامالدولنسیس 9616 انجام و به صورت طرح آماری کرت های دوبار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار از بهمن ماه 1382 به مدت پنج سال به مرحله اجرا در آمد. وسیله برش در دو سطح اره موتوری و تبر به عنوان تیمار اصلی، ارتفاع برش در دو سطح 15 و 30 سانتی متری به عنوان تیمار فرعی اول و مدیریت جست گروه ها نیز در دو سطح حذف تدریجی جست های ضعیف که در نهایت دو تا چهار جست در هر کنده باقی بماند و شاهد (بدون حذف) به عنوان تیمار فرعی دوم در نظر گرفته شد. کلیه بررسی ها بر روی 90 پایه درخت اکالیپتوس با فاصله کاشت 3×3 متر انجام شد. نتایج نشان داد که ظهور جوانه ها بعد از قطع پایه ها در کلیه تیمارها در یک دوره زمانی مشابه اتفاق افتاد. ابزار و ارتفاع برش سبب اختلاف معنی داری در تولید چوب شد، به نحوی که بکارگیری اره موتوری و کاهش ارتفاع (15 سانتی متری) موجب افزایش عملکرد چوب شد. مدیریت جست گروه ها نیز تاثیر معنی داری بر مؤلفه های چوب، ارتفاع، قطر و نیز تولید سرشاخه های علفی داشت، به طوری که با کاهش تعداد جست ها، عملکرد چوب و رشد قطری افزایش یافت، اما در تیمارهای عدم کاهش جست ها، رشد ارتفاعی و تولید سرشاخه های علفی برتری نشان داد. بررسی اثرات متقابل تیمارها بر مشخصه های مورد ارزیابی نشان داد که بیشترین عملکرد چوب و رشد قطری، مربوط به تیمار قطع به وسیله اره موتوری از ارتفاع 15 سانتی متری و تعدیل جست ها به تعداد 2 جست در هر کنده بود.
  • مائده فدایی خجسته، نوشین طغرایی، محمدرضا پور مجیدیان، مهدی یزدی صفحه 485
    دیرینه شناسی گیاهی دانش شناسایی رویش ها و وضع و ترکیب گونه ای اجتماعات گیاهی دوره های گذشته زمین شناسی است. به منظور درک موقعیت انتشار امروزی گیاهان توجه به وضع گذشته و روند تحولات آنها امری اجتناب ناپذیر است. با این دیدگاه و با هدف مطالعه بخش کوچکی از فلور دوران مزوزوئیک ایران، منطقه کلات در منطقه عمومی قشلاق (حدفاصل آزادشهر و شاهرود) به لحاظ غنای منابع زغال سنگ و در نتیجه تنوع نمونه فسیل های گیاهی و نیز وجود نمونه هایی از چوبهای فسیل، از نظر ماکروفسیل های گیاهی در لایه زغال دار K24 مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه نمونه هایی متعلق به 3 جنس از بازدانگان دوران دوم زمین شناسی که بیشترین فراوانی را در نمونه های جمع آوری شده از منطقه داشتند مورد شناسایی و مطالعه سیستماتیک قرار گرفتند. با توجه به حضور غالب جنس هایی از راسته Bennettitales و نیز حضور Podozamites از مخروطیان فسیل، سن رتو- لیاس برای این منطقه پیشنهاد می شود. در مجموع با توجه به شواهد دیرینه شناسی و قیاس با گونه های مشابه امروزی می توان محدوده مورد مطالعه را جنگلی میان بند، متراکم، آمیخته با گونه های خزان کننده و همیشه سبز و با شرایط آب و هوایی گرم و نیمه مرطوب و دارای فصول رویشی متمایز دانست.
|
  • Sh. Mohammadnejad Kiasari, Kh. Sagheb-Talebi, R. Rahmani, E. Adeli, B. Jafari, H. Jafarzadeh Page 337
    The objective of this study was a comparative evaluation of 20-year old plantations of Alder (Alnus subcordata C.A. Mey.), Chestnut leaved Oak (Quercus castaneifolia C.A. Mey.), Maple (Acer velutinum Bioss.) and Cypress (Cupressus sempervirens var. horizontalis) with the adjacent mixed broad leaved stand from qualitative and quantitative point of view. The study area is located in Darabkola, east of Mazandaran province in the Caspian region. One sample plot, each 1 hectare was selected in every plantation as well as in the natural stand. A total of 5692 trees were measured by full callipering; thestudied factores were diameter at breast height (dbh), height and qualitative haracteristics of trees. Also the physico-chemical properties of soil were studied in all treatments. The differences of the studied factors between the treatments were significant, statistically (p>0.01). Analysis of quantitative characteristics showed that natural forest and plantation of Alder were the most promising followed by Maple and Chestnut leaved Oak. From the qualitative point of view, alder and maple plantations were the most promising stands, while the Cypress plantation showed the worst results
  • Z. Mashayekhi, M. Panahi, M. Karami, Sh. Khalighi, M. Khoshsolat, F. Bakhtiari Page 352
    Function of water retention and avoidance of its loss, is one of the most important functions and services of the forest ecosystems which has a major role in provision of human welfare. In this study, in order to estimate the effect of forest cover on water retention and surface runoff reduction, the runoff depth has been calculated using Curve Number method. Firstly, study area has been homogenized in the basis of land use/land cover and hydrologic soil group's characteristics and the Curve Number of each homogeneous unit determined. Thus, the average weighted Curve Number for entire of the basin has been calculated. Lag time and time of concentration parameters of the basin were also calculated. Then, the input data were entered into the HEC-HMS model and the model was run using Curve Number (SCS) method for six observed rainfall-runoff events. Four hypothetical scenarios have been developed for the concept of water retention by forests and repeated the running of model for the developed scenarios.Results showed that in the case of scenario 1 which assumes that the entire of watershed area is covered by forests, the values of initial loss and lag time in the watershed has increased while Curve Number and flood peak discharge values decreased that indicates the role of forest cover on the prevention of water loss and its retention in the soil. Furthermore, the volume of infiltrated water in scenario 1 is about 2.7×106 m3.
  • A. Banej Shafiei, M. Akbarinia, P. Azizi, J. Eshaghi Rad Page 365
    Fires have considerable effects on biogeochemical properties of forest soils. Fire could change soil nutrient elements which may affect forest soil fertility through the time. The aim of the study was to assess the effect of the fire that occurred in 1998 on chemical properties in some parts of Chelir’s district of Kheyroudkenar Educational and Research Forest. In this study, the effect of fire on some soil chemical properties including pH, EC, total nitrogen and carbon percent, available nitrogen and phosphorus and CEC has been evaluated after seven years of the event. After a brief survey, the studied forest was divided to four sections regarding to fire damage consisting of control, sever, moderate and low plots. At each plot, five profiles were dug and from three depths of each profile, soil samples were collected. Results showed that the soil depth had significanteffect on all soil properties, excluding available nitrogen, but the fire severity and its interaction with soil depth, had significant effect just on pH, EC and CEC, which in turn increased fire severity, soil pH, EC and CEC and decreased the amount of the other properties. Furthermore, increasing fire severity increased the difference between the soil depths significantly, regarding to soil properties. In addition, the whole soil chemical properties in A horizon, except CEC, were significantly more influenced by fire than the other horizons.
  • A. Ghanbari Sharafeh, M.R. Marvie Mohajer, M. Zobeiri Page 380

    Yew in Arasbaran forests is mixed with broad-leaved species like hornbeam, oak and maple that has been destroyed very much in the past years. This study is aimed to investigate the natural regeneration of yew in these forests. For this purpose, 111 sample plots, each 100m2, were established by a systematic-random grid of 100m×250m. The natural regeneration (saplings) of yew was investigated quantitatively and qualitatively in the sample plots. Results showed that the number of yew saplings per hectare were 520.Most of these saplings had seed origin and were classified in height class less than 30cm with high vitality and health condition. Regarding to the past history of the area, this results show that the protection of area was effective and successful, so a dense and fresh yew stand in the Arasbaran area is expected in the future, if the protection is continued.

  • K. Bordbar, Kh. Sagheb-Talebi, M. Hamzehpour, L. Joukar, M. Pakparvar, A.R. Abbasi Page 390
    Tree species distribution in different ecological zones depends on their ecological demands including the physical and chemical properties of soils as well as different aspects and altitudes. In this research, several ecological characteristics of Quercus brantii were studied. This species is distributed in three altitudes of:1000-1500,1500-2000 and higher than 2000 m.a.s.l. Fifty two site samples, each covering 500m2, were selected in the basis of several parameters including aspect, land form and elevation classes.Different variables such as species, diameter at breast height (dbh), tree height, trunk height, crown cover, origin (standard or coppice), age class, number of sprouts, accompanying species and forest type were measured or recorded in each sample plot. Moreover, a soil profile was dug in each sample plot. Results showed that natural distribution of Quercus brantii varies from 1050 to 2550 m.a.s.l in all land forms.
  • A. Najafifar Page 405
    In this research tentative model was determined by GIS for evaluation of the ecological capability in Zagros forests. The study was carried out in Masbei area [Oak (Quercus brantii Lindl.) forests] located in south aspects of Kabirkooh in Ilam province. This model was designed in five different classes and forest evaluation process was done in quantitative form using the model. In order to ecological evaluation in the study area, some factors including altitude, aspect, slope, climate, land form and soil depth were applied. The results obtained from this model showed that there are 425 different ecological situation in 7436 ecological final unit within the study site. Coefficient of determination (R2=0.56) between potency gradations of ecological potential and mean height of trees in 64 field plots (0.15 ha) showed that this model is fairly suitable efficient for ecological potency evaluation in Zagros forests.
  • R. Naghdi, M. Nikooy, S. Mohammadi Limaie, Y. Shormage Page 417
    Felling as the initiation of harvesting chain-work is the first step for preparing trees to market consumption which has severe effect on the subsequent work stages. The aim of this research is to assess the productivity of manual felling and costs of felling team as well as recognizing their effective factors.In this evaluation after identifying work elements of one felling turn, 72 felling turns were time studied.Furthermore independent variables such as tree diameter at cutting stump height, distance between trees, longitudinal and latitudinal slopes were time studied in each turn. Felling time regression model is a function of independent variables such as tree diameter and distance between trees. Amount of production including delay time and without delay time were 63.48 and 83.19 m3 per hour, respectively. The cost determination model which recommended by Forests, Rangelands and Watershed Organization projectwork agenda was used to determine felling costs. Therefore, felling costs with delay time and without delay time were 4017 Rials per m3 (26872 Rials per tree) and 3065 Rials per m3 (20516 Rial per tree), respectively. The under cut and back cut time and technical delays formed the greatest felling element time of chain saw felling. Examination of the variation effect of the variables on time due to the variation of felling cost showed that increasing in each of the variables causes an increase in time and therefore increases felling costs.
  • A. Mahdavi, M. Heydari, J. Eshaghi Rad Page 426
    In order to investigate the reaction of biodiversity and richness of plant species in relation to physiography and physico-chemical properties of soil, Arasht catchment (approximately 500 ha) fromKabirkoh protected area in Ilam province was selected. After determining transects in different aspects, 67 sample plots (20m×20m) in a grid of 150m×150m were established (northern aspect 24 plots, western aspect 20 plots and southern aspect 23 plots). The environmental factors and vegetation in each sample plot were recorded. Results from correlation analysis showed that the biodiversity of herbaceous speciesin southern aspect has a negative relation with clay and sand and has a positive relation with silt and lime. The biodiversity of herbaceous species in northern aspect has a positive relation with soil saturation percentage, organic matter and nitrogen and has a negative relation with altitude. The biodiversity of herbaceous species in western aspect has a negative relation with EC and altitude and has a positive relation with lime. Based on the results, it can be stated that for ecological evaluations in Zagros region, physico-chemical factors are more suitable for herbaceous species and physiographic factors and landform are more suitable for shrub and tree species.
  • N. Shabanian, M. Heydari, M. Zeinivand Page 437
    Plantation forests can influence both plant diversity and soil properties. This study mainly aims to determine and compare the status of plant diversity of ground flora and some physico-chemical properties of soil under influencing of plantation with conifer and broad leaved species. Three sites (conifer, broad leaved and non-planted site as control) were selected in Sanandaj (Dushan region). These sites were physiographically and climatically similar. Systematic random sampling was used as a method for data collection. To study quantitative characteristics of stands, 20 quadrate sample plots with 400m2 area wereselected in each site (60 plots totally). In order to determine the herbal species and their coverage percent, each plot was divided into 4 sections and a microplot (1.5m×1.5m) was selected in each section. To study the physico-chemical properties of soil influenced by planted species, 3 soil samples were selected in the center of each plot in depth of 0 to 20cm and the soils were mixed with each other to obtain mixed soil samples. The data was analyzed using complete randomized design. Results showed that the plantdiversity and frequency on ground flora under influence of plantation with broad leaved species was maximum, while the evenness index was minimum. There was significant difference among all sites regarding to porosity, however there was no difference among the sites from view point of other physical parameters. Moreover, there were significantly differences between most chemical parameters of soil in three studied sites.
  • M.A. Fakhari, M. Babaei, M. Saeedi Zand Page 447
    This research has been carried out in twenty-years-old plantations with species of Cupressus sempervirens, Acer velutinum, Populus deltoides and Alnus glutinosa, located in Sourdar- Vatashan forestry plan which have been damaged due to the heavy snowfall in February 2008. The study aimed at evaluating and comparing of the damage intensity in studied species and determining the correlation between effective factors with damage rate. Damage rate was evaluated using 30 circle sample plots with an area of 314m² in a systematic-random grid (125m×125m) in 48 ha area. Results showed that damagerate was 84% in Cypress stand, 6/18% in Poplar and 18.28% in Alder, while Maple stand remained intact. There is significant relationship between damage percentage and diameter at breast height (P<0.05), also between percentage of damage with pruning height, crown length and H/D ratio (P<0.01). Trees with diameter less than 20cm (d1.3<20cm), crown length more than 6m, pruning height less than 6m and H/Dratio more than 70 had a damage rate of 52.46%, 50.93%, 57.71% and 39.80%, respectively. Trees with diameter more than 20cm (d1.3>20 cm), crown length less than 6m, pruning height more than 6m and H/D ratio less than 70, had a damage rate of 18.75%, 13.18%, 7.04% and 18.36%, respectively. Therefore, theprobability of injury will increase due to increasing of H/D ratio and crown length and decreasing of pruning height and diameter at breast height. Considering the above mentioned criteria and ever green characteristic of cypress, the snow damage rate in this species is high. Hence, one can conclude that planting of native broad-leaved species such as maple could be more effective and promising in the region.
  • N. Soufizadeh, S.M. Hosseini, M. Tabari Page 458

    Thuja orientalis is one of the most important species due to its low ecological needs and tolerance against winter dry and summer heat, which is very current in forest plantation in degraded ecosystems and arid and semi-arid shrub lands of Iran. This experiment was performed at complete randomized block and factorial design with three treatments, sowing date (autumn and winter), irrigation periods (2 and 4 -days) and weed mechanical control (7 and 14 -days) with four replications and 15 vases (per replications) inZaghe nursery in Khorramabad, Iran. At the end of the first growing season, measurements were including germination characteristics, height growth, collar diameter, root length and survival rate. Results showed that effect of sowing dates and irrigation periods on germination characteristics, height growth and collar diameter were significant. Maximum growth was in autumn sowing and 2-days irrigation periods. Effect of sowing dates on survival of Thuja orientalis seedlings indicated that maximum survival was at autumn. Effect of sowing date and weed control on root length was significant.Based on the results, maximum root length was at autumn sowing and 14-days weed control periods. Based on the obtained results, autumn season can be suggested for Thuja orientalis, also since there is no significant effect of weed control on height and collar diameter, we can use 14 - days weed control operation instead of 7- days, for decreeing the cost of seedlings production in the nursery.

  • M.H. Saleheh Shushtari, K. Behnamfar, P. Ghadiripour Page 469
    Eucalyptus camaldulensis is one of the most adaptable and suitable tree species in view point of wood and other productions in Khouzestan province. The aim of this study was to determine the most suitable cutting tools, cutting heights and coppice management in Eucalyptus camaldulensis Dehn. plantations. This study was carried out in Research Station of Abbasabad Dezful on Eucalyptus camaldulensis 9616 plantation (l0 years old). The research was conducted in 2002 under statistical method of split-split plotsand Randomized Complete Blocks Design, with three replicates. The main treatments consisted of two levels of cutting tools (axe and chainsaw), two stump heights (15cm and 30cm.) and two sprout management methods (reduced and control). Evaluations have been done on 90 trees of Eucalyptus at 3m×3m spacing. After five years, the data were analyzed using Duncan test and analysis of variance.Results showed that the sprouts appeared at the same time, after cutting the eucalypts in the all treatments. Cutting tools and stump height treatments affected wood production, significantly. The greatest wood yield was achieved at chainsaw and stump height of 15cm treatments. Sprout management treatments also affected sprouts wood production, height, diameter and foliage biomass, significantly. Sprout reduction (2-4 sprouts/stump) increased sprouts wood production and diameter, whereas the control treatment (without sprout management), increased sprouts height and foliage biomass. The results of interaction between the treatments showed that the highest amount of sprouts wood yield and diameter achieved by applying the treatments of chainsaw, stump height of 15cm and leaving two sprouts on each stump.
  • M. Fadaiey Khojasteh, N. Toghraie, M. Pourmajidian, M. Yazdi Page 485
    Palaeobotany is knowledge of composition of plant communities (occurrence) in geological time scale (Phanerozoic Eon). To reconsider the distribution of existing plants, we had to pay attention to past dominancy of the flora communities. The purpose of this research is study of a small part of Mesozoic flora in Iran. Based on the presence of several coal mines, abundant well-preserved plant macrofossils and samples of scattered wood fossils, Kalat area in Gheshlagh region, (midway Azadshahr to Shahroud) seams number 24 (K24) has been studied by this research. Collected plant remains systematically can beassigned to 3 genera of Mesozoic Gymnosperms. These 3 genera have been described by this research. Based on the prevailing presence of Bennetittlaes, the presence of Podozamites as a conifer genus, Rhaeto- Liassic time can be dated for the Kalat area or Shemshak group (Shemshak Formation). In the basis of palaeobotanical evidences and comparing recovered flora to the present plants, the weather conditions during depositional time can reconstructed to a warm and semi-moisturized condition,therefore middle elevation forests were dense and mixed of evergreen and deciduous trees were dominated in that time.