فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1390)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1390)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/07/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سید رضامصطفی نژاد، سیداحسان ساداتی، کامبیز اسپهبدی، سیف الله خورنکه صفحه 1
    بررسی سازگاری گونه های غیربومی در موطن جدید، امری ضروری پیش از کاشت گسترده آنها در هر کشوری است. به منظور بررسی روند رشد و بقاء چهار گونه درختی از خانواده کاج شامل Pinus pinea، Pinus ponderosa، Picea abies و Abies alba، هر کدام در کرتی (plot) به مساحت 1600 مترمربع به تعداد 121 اصله نهال (11×11) به فاصله کاشت 4×4 متر در سال 1362 در عرصه جلگه ای ایستگاه تحقیقاتی چمستان- نور در استان مازندران کاشته شدند. اندازه گیری شامل صفات کمی (قطر برابرسینه، ارتفاع کل، ضریب قدکشیدگی و متوسط رویش قطری، ارتفاعی و حجمی سالیانه در هکتار) و کیفی]زنده مانی و کیفیت تنه (دوشاخگی، راست بودن و هرس طبیعی)] در پایان 24 سالگی بود. دو ردیف از هر طرف کرت به عنوان حاشیه حفاظتی (بافر) از آماربرداری حذف گردیدند و آماربرداری به صورت صددرصد انجام شد. در نهایت داده ها با آزمون تجزیه واریانس یک طرفه (به احتمال 95 درصد) در محیط SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بیشترین و کمترین درصد زنده مانی به ترتیب به Picea abies (82 درصد) و Pinus ponderosa (53 درصد) اختصاص داشت. از لحاظ کیفیت تنه بهترین کیفیت تنه به ترتیب به گونه های Picea abies و Abies alba و کمترین کیفیت تنه به ترتیب به گونه های Pinus pinea و Pinus ponderosa اختصاص داشتند. بیشترین و کمترین قطر برابرسینه به ترتیب به Pinus pinea با میانگین 2/28 سانتی متر (رویش قطری سالیانه 7/11 میلی متر) و Pinus ponderosa و Abies alba به ترتیب با میانگین 6/11 و 7/11 سانتی متر (رویش قطری سالیانه 8/4 و 9/4 میلی متر) تعلق داشت. بیشترین و کمترین ارتفاع به ترتیب به Pinus pinea با متوسط 6/11 متر (رویش ارتفاعی سالیانه 4/48 سانتی متر) و Pinus ponderosa با متوسط 29/5 متر (میانگین رویش ارتفاعی سالیانه 0/22 سانتی متر) اختصاص یافت.
    کلیدواژگان: زنده مانیف کیفیت، قطر، ارتفاع
  • سرخوش کرم زاده، حسن پوربابایی، جواد ترکمن صفحه 15
    هدف این تحقیق بررسی ارتباط بین پهنای حلقه های رویشی درختان بلندمازو در جنگلهای سراوان گیلان با تغییرات اقلیم منطقه می باشد. بدین منظور با استفاده از روش مطالعه اقلیم شناسی درختی (Dendroclimatology) و از طریق نمونه برداری با مته سال سنج به مطالعه روابط بین این دو عامل پرداخته شد. اطلاعات آب و هوایی از ایستگاه هواشناسی رشت بدست آمد. در این بررسی پهنای حلقه های رویشی بلندمازو با بارندگی ماه های می (اردیبهشت) تا جولای (تیر) همبستگی مثبت و با حداکثر دمای جولای، حداقل دمای نوامبر (آبان) و نیز با متوسط دمای جولای و متوسط دمای نوامبر همبستگی منفی نشان داد.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی درختی، بلندمازو، دوایز سالیانه، جنگلهای سراوان، گیلان
  • فریبا قنبری، شعبان شتایی جویباری، مجید عظیم محسنی، هاشم حبشی صفحه 27
    این تحقیق با هدف پیش بینی احتمال حضور تیپ های جنگلی با استفاده از رابطه آنها با متغیرهای توپوگرافی در سری یک جنگل آموزشی شصت کلاته گرگان، به مساحت 1714 هکتار انجام شد. نمونه برداری براساس ترکیبی از روش های منظم- تصادفی (سیستماتیک) و خوشه ای- تصادفی انجام شد و 249 قطعه نمونه با مساحت 1/0 هکتار در سطح منطقه (به غیر از مناطق جنگل کاری شده) برداشت گردید. نوع گونه و قطر برابرسینه درختان با اندازه بیش از 5/12 سانتی متر برداشت و موقعیت جغرافیایی در هر قطعه نمونه با دستگاه GPS ثبت شد. در هر قطعه نمونه با توجه به سهم بیشتر درختان قطور در تاج پوشش، 10 درخت قطور انتخاب و درصد فراوانی هر گونه برای تعیین تیپ محاسبه گردید. چهار تیپ انجیلی- افرا همراه با ممرز، راش- ممرز، ممرز- انجیلی و بلوط- ممرز در قطعات نمونه تفکیک شدند. خصوصیات توپوگرافی اولیه و ثانویه از مدل رقومی زمین تهیه و مقادیر آنها در محل قطعات نمونه استخراج گردید. به منظور ارائه مدل پیش بینی تیپ های جنگلی با استفاده از متغیرهای زمین، از رگرسیون لجستیک استفاده شد. مدل سازی با استفاده از 70 درصد نمونه ها انجام و نقشه هر یک از تیپ ها با تعمیم مدل ها در محیط GIS تهیه گردید. ارزیابی نتایج مدل های بدست آمده با استفاده از 30 درصد باقیمانده نمونه ها انجام و صحت کلی برای هر یک از مدل ها بدست آمد. نتایج ارزیابی صحت نشان داد که مدل های پیش بینی مکانی تیپ های جنگلی برای دو تیپ راش- ممرز و بلوط- ممرز که دامنه بوم شناختی محدودتری نسبت به دو تیپ ممرز- انجیلی و انجیلی- ممرز همراه با افرا دارند، بهتر با واقعیت تطابق دارد. نتایج همچنین نشان داد که ارتفاع از سطح دریا، پتانسیل تابش خورشید و جهت شیب با توجه به حضور آنها در مدل، مهمترین عوامل کنترل کننده تیپ های جنگلی در منطقه مورد مطالعه هستند.
    کلیدواژگان: نقشه پیش بینی مکانی، تیپ های جنگلی، خصوصیات اولیه و ثانویه توپوگرافی، رگرسیون لجستیک
  • طبقه بندی فازی عرصه های جنگلی برای طراحی مسیر جاده / مطالعه موردی: جنگله ای لیره سر تنکابن
    زهرا عزیزی، اکبر نجفی * صفحه 42

    طبقه بندی عرصه های جنگلی برای تعیین مکان های مناسب به منظور عبور جاده از اهمیت زیادی در حفاظت و مدیریت جنگلها برخوردار است، اما طبقه بندی این عرصه ها به دلیل تنوع طبقات اغلب با مشکل عدم قطعیت مواجه است. نظریه مجموعه های فازی روشی برای حل این گونه مشکلات ارائه می دهد. هدف از تحقیق حاضر، طبقه بندی عرصه جنگل به منظور طراحی مسیر جاده های جنگلی براساس لایه های اطلاعاتی شیب، جهت، خاک شناسی، زمین شناسی، موجودی سرپای جنگل و تیپ جنگل در بخشی از جنگلهای لیره سر استان مازندران با استفاده از نظریه مجموعه های فازی است. بنابراین ابتدا توابع عضویت جزیی فازی برای کلیه لایه ها تعریف شد و سپس با بکارگیری عملگرهای میانگین هندسی و حداقل، لایه های یادشده در دو مرحله با هم ادغام شدند. ارزیابی نقشه نهایی آنتروپی 68 درصد را نشان داد که به معنی عدم قطعیت نسبتا زیاد در تصمیم گیری برای تفکیک طبقات مطلوب و نامطلوب است. بنابراین برای طبقه بندی عرصه، روش فازی که در آن نیازی به تفکیک صریح مرز های طبقات مطلوب و نامطلوب نیست و تغییرات به صورت جزیی صورت می گیرد، بکار گرفته شد. روش فازی این مزیت را دارد که طراحان جاده های جنگلی را قادر می سازد تا دامنه ای از طبقات را برای عبور جاده مطلوب در نظر بگیرند و نیازی نباشد که با عدم قطعیت زیاد طبقات مطلوب و نامطلوب را از هم تفکیک نمایند.

    کلیدواژگان: جاده های جنگلی، مجموعه فازی، عملگر میانگین هندسی، عملگر حداقل، آنتروپی
  • محمود طالبی، علیرضا مدیر رحمتی، حسن جهانبازی، حسین محمدی، فرشاد حقیقیان، حمزه علی شیرمردی صفحه 55
    این تحقیق با هدف تعیین سازگارترین کلن ها با تولید زیاد چوب در ایستگاه تحقیقات صنوبر و درختان سریع الرشد واقع در شهر بلداجی استان چهارمحال و بختیاری اجرا گردیده است. به منظور اجرای این تحقیق از 12 کلن (تیمار) غیر بومی تاج باز از گونه های Populus euramericana و Populus deltoides استفاده گردید. کلن های یاد شده با فاصله 4×4 متر و در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار کشت شدند. اطلاعات مربوط به قطر، ارتفاع، رویش کل و رویش متوسط حجمی هر کلن به صورت سالیانه و تاج درختان در سال آخر (سال هشتم) برای 9 درخت میانی هر کلن برداشت و سپس تجزیه و تحلیل گردید. از مهمترین نتایج بدست آمده در این تحقیق، میزان تولید چوب کلن های مورد بررسی بود که بر این اساس از نظر تولید چوب، کلن های Populus euramericana 154، Populus euramericana costanzo، Populus euramericana I.214، Populus euramericana vernirubensis و Populus euramericana 262 به ترتیب با 12/13، 83/12، 54/12، 11/12 و 65/11 مترمکعب در هکتار و در سال، دارای بیشترین میزان رویش حجمی بودند که به عنوان کلن های سازگار با تولید زیاد چوب معرفی شدند. بنابراین در نگاه اول، تولید چوب کلن های یادشده در مقایسه با تولید آنها در مناطق با دوره رویش طولانی، کمتر به نظر می رسد ولی اگر با کمی دقت به رویش بوجود آمده برای این کلن ها طی 8 سال اجرای تحقیق توجه شود، مشخص می شود که تولید بدست آمده، در مدت 8 فصل رویشی 5/5 ماهه می باشد. بنابراین به نظر می رسد برای بیان سن درختان صنوبر و از آن مهمتر مقایسه تولید چوب آنها در مناطق مختلف به جای مقیاس سال باید از مقیاس ماه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: سازگاری، صنوبر، کلن، تولید چوب، رویش، چهارمحال و بختیاری
  • سعید شعبانی، مسلم اکبری نیا، سیدغلامعلی جلالی، علیرضا علی عرب صفحه 73
    به هم خوردگی های طبیعی در جنگلهای معتدله نقش مهمی در تعیین آینده پوشش گیاهی بر عهده دارند. هدف از این تحقیق بررسی تنوع گونه های چوبی در روشنه های تاج پوشش قطعه شاهد سری لالیس واقع در نزدیکی چالوس می باشد. بدین منظور چهار ترانسکت خطی در منطقه پیاده و روشنه های مسیر، نمونه برداری و درصد پوشش گونه های چوبی آنها ثبت شد. روشنه ها در چهار کلاس روشنه کوچک (کمتر از 200 مترمربع)، متوسط (200 تا 400 مترمربع)، بزرگ (400 تا 600 مترمربع) و خیلی بزرگ (بیش از 600 مترمربع) قرار داده شدند. بررسی تنوع پوشش چوبی با استفاده از شاخص های تنوع گونه ای (سیمپسون و شانون- وینر)، غنای گونه ای (مارگالف و منهینیک) و یکنواختی گونه ای (پیت و کامارگو) انجام شد. در مجموع 59 روشنه تاج پوشش گسترش یافته در منطقه بررسی شد. نتایج نشان داد با افزایش اندازه روشنه، شاخص های تنوع و غنای گونه ای به طور معنی داری افزایش یافته اند. بر این اساس روشنه های خیلی بزرگ بیشترین مقدار تنوع و غنای گونه ای را به خود اختصاص دادند. همچنین یکنواختی گونه ای در کلاس های مختلف، اختلاف معنی داری داشتند که با توجه به آن روشنه های متوسط و بزرگ بیشترین یکنواختی را در بر داشتند. در روشنه های کوچک بیشترین سطوح با گونه راش و در روشنه های خیلی بزرگ با گونه های ازگیل و ولیک اشغال شده بودند.
    کلیدواژگان: به هم خوردگی، روشنه، تنوع، غنا، یکنواختی، گونه های چوبی
  • مریم مصلحی، هاشم حبشی، فرهاد خرمالی صفحه 83
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تاج بارش و آبشویی لاشریزه گونه راش در توده آمیخته راش- ممرز بر دینامیک کاتیون های بازی (کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم) در سری یک طرح جنگل داری دکتر بهرام‎نیا استان گلستان انجام شد. نمونه های تاج بارش و آب عبوری از لاشریزه طی شش ماه (فصل های زمستان 1387 و بهار 1388) پس از هر بارندگی جمع آوری و از نظر غلظت و مقدار کاتیون‎ها با یکدیگر و آب باران در فضای باز، با استفاده از آزمون t مقایسه شدند. نتایج نشان داد که مقدار کلیه کاتیون‎ها در تاج‎بارش به‎طور معنی داری بیشتر از آب باران در فضای باز می‎باشد. در آبشویی لاشریزه و تاج نیز عنصر منیزیم در سطح 5 درصد به طور معنی داری بیشتر، اما عناصر سدیم و کلسیم کمتر از آب باران بود. همچنین مقدار عناصر سدیم، پتاسیم و کلسیم در آبشویی تاج در سطح 5 درصد به طور معنی داری بیشتر از آبشویی لاشریزه و تاج بوده است. در مجموع، آبشویی تاج و لاشریزه در هر ماه به ترتیب 53/5، 42/12، 01/3، 06/1 کیلوگرم در هکتار سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم وارد خاک می‎کند که به ترتیب برابر 97، 202، 137 و 186 درصد مقدار عناصر یادشده در آب باران می‎باشد. بنابراین می‎توان بیان داشت که آبشویی عناصر در کوتاه مدت، سبب حاصل خیزی خاک و افزایش محصول می‎شود.
    کلیدواژگان: آبشویی، دینامیک کاتیون های بازی، تاج بارش، لاشریزه، راش
  • دینامیک نیتروژن، فسفر و کربن لاشبرگ درخت ممرز / مطالعه موردی: سری یک جنگل شصت کلاته گرگان
    روجا امینی، رامین رحمانی، هاشم حبشی صفحه 94
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی دینامیک عناصر غذایی کربن، نیتروژن و فسفر موجود در لاشبرگ گونه ممرز (Carpinus betulus L.) در لایه آلی راشستان جنگل شصت کلاته گرگان طی دوره یکساله می باشد. در فصل پاییز، برگهای تازه خزان کرده در پنج قطعه نمونه (تکرار) از قطعه بررسی دائمی جمع آوری و درون کیسه های لاشبرگی با قطر منفذ دو میلی متر در محیط جنگل قرار داده شد. در طول یک سال، نمونه برداری از لاشبرگ (8 نمونه) به منظور اندازه گیری عناصر غذایی انجام شد. نتایج نشان داد که تراکم نیتروژن کل لاشبرگ تازه ممرز، 5/1 درصد در ماده خشک بود که پس از یکسال به 9/1 درصد افزایش یافت. تراکم فسفر لاشبرگ تازه 134/0 درصد در ماده خشک بود که پس از یکسال به 136/0 درصد رسید. نسبت کربن به نیتروژن لاشبرگ تازه 5/24 بود که پس از یکسال به 4/17 کاهش یافت. نسبت کربن به فسفر لاشبرگ تازه، 282 بود که در انتهای دوره به 245 کاهش یافت. میانگین وزن لاشبرگ تازه، 65/14 گرم بود که پس از یکسال به 23/8 گرم رسید. نیتروژن، نسبت کربن به نیتروژن و نسبت نیتروژن به فسفر با وزن ثانویه لاشبرگ ممرز در سطح اطمینان 99 درصد همبستگی معنی داری را نشان دادند. نسبت کربن به نیتروژن و کربن به فسفر، شاخص تمایز فازهای متفاوت تجزیه هستند. لاشبرگ ممرز، اصلاح کننده خاک رویشگاه می باشد و بر افزایش توان اکولوژیک رویشگاه اثرگذار است. همچنین در مطالعات جنگل کاری و احیای جنگلهای مخروبه با توجه به اقلیم و ارتفاع توده از سطح دریا و شدت تخریب توده، کاربرد آن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: دینامیک، عناصر غذایی، نیتروژن، فسفر، کربن، ممرز
  • زهره سعیدی، داوود آزادفر صفحه 104
    تفکیک کلن های مختلف صنوبر در مراحل اولیه رشد به کمک صفات برگ روشی ساده و ارزان است که دارای ارزش سیستماتیکی بوده و در شناخت ویژگی های مورفولوژیکی و میزان تاثیرپذیری صفات از محیط یا ژنتیک پایه ها یاری می رساند. بدین منظور ده کلن صنوبر متعلق به سه گونه نیگرا، اروامریکانا و دلتوییدس در شرایط مشابه از نظر خاک و میکروکلیما کشت شدند و در مجموع 20 صفت مختلف برگ کلن ها در اواسط فصل رشد اندازه گیری و داده های بدست آمده به کمک تجزیه واریانس، مقایسات دانکن، میزان پلاستیسیتی صفات و در نهایت تجزیه خوشه ایمورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه واریانس حکایت از وجود اختلاف بسیار معنی دار بیشتر صفات بین گونه ها و برخی از کلن های مورد بررسی داشت. همچنین تعیین میزان پلاستیسیتی صفات نشان داد که فقط هشت صفت شامل طول دمبرگ، نسبت طول به عرض، ضریب شکل، طول، عرض، تعداد، محیط و میزان کلروفیل برگ بیشتر از 50 درصد تحت تاثیر ژنتیک پایه ها هستند و در تفکیک کلن های گونه های اروامریکانا و دلتوییدس موفق بوده، در حالی که دو صفت عرض در 50 درصد طول برگ و زاویه بین رگبرگ میانی با آخرین رگبرگ پایینی در سمت راست برگ به همراه 8 صفت قبلی در تفکیک کلن های گونه نیگرا موثرترند. نتایج این تحقیق نشان داد که تعیین تنوع درون و بین گونه ای صنوبر به کمک صفات مورفولوژیک برگ، روش مناسبی است.
    کلیدواژگان: صنوبر، مورفولوژی برگ، کلن، گونه
  • مسعود طبری، محمدعلی شیرزاد، ابراهیم خسروجردی، هادی درودی صفحه 119
    تحقیق حاضر به منظور تعیین اثر سن انتقال نهال ارس (Juniperus excelsa) و نوع بستر خاک بر رشد و استقرار اولیه این گونه در شرایط دیم در تپه های جنوب مشهد اجرا شد. برای این منظور، با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در 3 تکرار، 540 اصله نهال ارس با تیمارهای سن انتقال نهال (2 ساله و 3 ساله) و نوع خاک (3/1 خاک طبیعی + 3/2 خاک زراعی، 3/2 خاک طبیعی + 3/1 خاک زراعی و خاک طبیعی) کاشته شدند. نتایج در پایان دومین فصل رویش نشان داد که سن انتقال نهال، صفات رویش قطری یقه، رویش قطری تاج و زنده مانی را تغییر نداد، اما بر رویش ارتفاعی اثر گذاشت. بستر خاک و اثر همزمان سن انتقال نهال و نوع بستر خاک بر روی هیچ یک از صفات یادشده اثر معنی داری نداشت. با توجه به هزینه های اصلاح خاک و عدم تاثیر معنی دار آن بر رشد و استقرار نهالهای ارس، تغییر بستر خاک برای توسعه جنگل کاری با این گونه در چنین مناطقی توصیه نمی شود. همچنین نظر به عدم تفاوت معنی دار آماری در رشد و استقرار نهالهای کاشته شده دو و سه ساله این گونه در عرصه جنگل کاری، برای کاهش هزینه های اضافی در نهالستان، بهتر است از نهالهای پرورش یافته دو ساله (به جای سه ساله) برای انتقال به عرصه جنگل کاری استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارس، جنگل کاری، خاک، دیم، رشد، زنده مانی
  • ارکان وحیدی، اسدالله متاجی، هادی کیادلیری، نقی شعبانیان صفحه 128
    گونه بلوط ایرانی به دلیل نقش بارز آن در حفاظت آب و خاک، دارای اهمیت بسیار زیادی در پوشش گیاهی مناطق تحت رویش خود به ویژه در ناحیه رویشی زاگرس می باشد. از طرفی بهره برداری های بی رویه که حیات آن را با تهدید جدی روبرو کرده، لزوم جنگل کاری بلوط و احیای این جنگلها را آشکار می سازد. در این زمینه آگاهی بیشتر در مورد روش های کاشت بذر و ایجاد شرایط بهینه برای تولید نهالهای سالم ضروریست. تحقیق حاضر در نهالستان ریخلان واقع در 10 کیلومتری شهر مریوان، در قالب طرح کاملا تصادفی با آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور زمان کاشت بذر (آذرماه و اسفندماه) و عمق کاشت بذر (4 تا 5 و 7 تا 8 سانتی متری)، با 3 تکرار و 40 گلدان در هر تکرار انجام شد. پس از پایان فصل رویش مشخص شد که زمان کاشت تاثیر معنی داری بر زنده مانی و نسبت وزن خشک ساقه به ریشه در سطح 5 درصد داشته، ولی بر سایر مشخصه های مورد بررسی تاثیر معنی داری نداشته است. همچنین عمق کاشت بر روی هر 5 مشخصه مورد بررسی تاثیر معنی داری داشت. تیمار ترکیبی کشت آذرماه و عمق کاشت 7 تا 8 سانتی متر در تمام صفات مورد بررسی بهترین نتیجه را دارا بود.
    کلیدواژگان: بذر کاری، عمق کاشت، نهالستان، زاگرس، بلوط ایرانی
  • پژمان پرهیزکار، خسرو ثاقب طالبی، اسدالله متاجی، منوچهر نمیرانیان، مجید حسنی، محمد مرتضوی صفحه 141
    مراحل تحولی در پارسل شاهد سری یک طرح جنگل داری لنگا در حوضه آبخیز شماره 36 (کاظم رود) شناسایی و در هر مرحله تحولی اولیه، اوج (اپتیمال) و پوسیدگی (تخریب) یک قطعه نمونه به وسعت یک هکتار (100×100 متر) انتخاب گردید. در هر قطعه یک هکتاری، قطر برابرسینه تمام گونه های درختی برداشت شد. به منظور بررسی تجدیدحیات در هر مرحله تحولی (قطعات یک هکتاری) یک ترانسکت به ابعاد 10×100 متر (1000 مترمربع) در جهت شیب انتخاب و 5 قطعه نمونه 4 مترمربعی (2×2 متر) در داخل هر ترانسکت به فواصل 5/22 متر از هم تعبیه شدند. مشخصات کمی نهالهای با قطر برابرسینه کمتر از 5/7 سانتی متر در قطعه نمونه های 4 مترمربعی برداشت شدند. به منظور بررسی وضعیت نور، یک عکس نیم کروی در مرکز قطعات یک هکتاری به وسیله دوربین مجهز به عدسی چشم ماهی برداشت شد. مشخصه های شدت نور به وسیله نرم افزار Gap Light Analyzer (GLA) V.2 پردازش شدند. نتایج نشان داد که افزایش میانگین فراوانی نهال و نونهال در میکروپلات و میانگین سالانه رویش ارتفاع نهال در مرحله پوسیدگی در اثر افزایش شدت نور نسبی در این مرحله بوده است. فراوانی درختان از مرحله اولیه به اوج و پوسیدگی کاهش نشان داد. بیشترین مقدار موجودی حجمی در مرحله اولیه و کمترین مقدار آن در مرحله پوسیدگی اندازه گیری شد. در هر سه مرحله تحولی، طبقه قطور بیشترین و طبقه کم قطر کمترین میزان موجودی حجمی را دارا بودند. با توجه به نتایج می توان در مرحله اوج با ایجاد روشنه، زادآوری را مستقر نمود و در مراحل اولیه و پوسیدگی با عملیات پرورشی کیفیت زادآوری را افزایش داد.
    کلیدواژگان: راش، قطعه شاهد، مراحل تحولی، شدت نور نسبی، GLA
  • اسماعیل خسروپور، مازیار حیدری، وحید اعتماد، محمدرضا مروی مهاجر صفحه 154
    گونه انجیلی جزء گونه های اندمیک جنگلهای هیرکانی محسوب شده و به طور طبیعی در جنگلهای شمال ایران می روید. زادآوری این گونه با روش جنسی به ندرت در سطح جنگل دیده می شود و به طور معمول به صورت غیرجنسی و به کمک پاجوش مشاهده می گردد. با هدف بررسی تاثیر ارتفاع از سطح دریا بر زادآوری غیرجنسی از طریق پاجوش، تعیین بهترین طبقه ارتفاعی از سطح دریا از لحاظ زادآوری غیرجنسی و همچنین تعیین وضعیت پاجوش های تولید شده به تفکیک قطر برابرسینه کمتر از 5 سانتی متر و بیشتر از 5 سانتی متر در طبقات مختلف ارتفاعی از سطح دریا، بخش های پاتم و نم خانه جنگل آموزشی- پژوهشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران (جنگل خیرود) برای این مطالعه انتخاب شد. جنگل مورد مطالعه به سه طبقه ارتفاعی کمتر از 400، 400 تا 800 و 800 تا 1200 متر بالاتر از سطح دریا تقسیم بندی و آماربرداری در هر بخش به روش تصادفی در مکان استقرار این گونه انجام و تعداد 90 قطعه نمونه 10 آری برداشت شد. پاجوش ها به دو طبقه با قطر کمتر از 5 سانتی متر و بیشتر از 5 سانتی متر تفکیک و تعداد آنها برداشت گردید. برای مقایسه میانگین تعداد پاجوش در طبقات ارتفاع از سطح دریا از آزمون دانکن و تجزیه واریانس یک عامله و فاکتوریل با دو متغیر (سطح اطمینان 95 درصد) استفاده شد. نتایج آزمون فاکتوریل برای مشخصه ارتفاع از سطح دریا معنی دار و برای شیب و اثر متقابل شیب و ارتفاع معنی دار نبود. درختان انجیلی واقع در طبقه ارتفاعی کمتر از 400 متر از سطح دریا دارای بیشترین متوسط تعداد پاجوش با 3/10 پاجوش بودند. متوسط تعداد پاجوش تولید شده در طبقات ارتفاعی 400 تا 800 و 800 تا 1200 متر به ترتیب 3/8 و 6 پاجوش به ازای هر پایه بود. متوسط تعداد پاجوش با قطر کمتر از 5 سانتی متر در طبقات ارتفاعی یادشده به ترتیب 9/7، 5 و 5/2 پاجوش به ازای هر پایه انجیلی و متوسط تعداد پاجوش با قطر بیش از 5 سانتی متر در طبقات ارتفاعی یادشده به ترتیب 5/2، 2/3 و 5/3 پاجوش به ازای هر پایه انجیلی بود. متوسط تعداد پاجوش های با قطر کمتر از 5 سانتی متر و تعداد کل پاجوش های تولیدی با افزایش ارتفاع رابطه عکس داشتند. نتایج آزمون تجزیه واریانس نشان دهنده معنی دار بودن اختلاف تعداد کل پاجوش ها و متوسط تعداد پاجوش ها در طبقات قطری کمتر و بیشتر از 5 سانتی متر برای طبقه های مختلف ارتفاع از سطح دریا بود. نتایج کلی این تحقیق نشان داد که ارتفاع از سطح دریا یکی از عوامل موثر بر میزان زادآوری غیرجنسی گونه انجیلی است. بنابراین پیشنهاد می گردد که عملیات پرورشی بیشتر در طبقه ارتفاعی پائین تر از 400 متر از سطح دریا متمرکز شود.
    کلیدواژگان: انجیلی، جنگل خیرود، زادآوری غیر جنسی، پاجوش، طبقات ارتقاع از سطح دریا
  • پریسا پناهی، محمدرضا پورمجیدیان، زیبا جم زاد، اصغر فلاح صفحه 163
    گونه های مختلف جنس بلوط سطوح وسیعی را در جنگلهای شمال، ارسباران و زاگرس می پوشانند. رده بندی هایی که تاکنون در داخل کشور در مورد جنس بلوط انجام شده فقط بر مبنای ویژگی های ریخت شناسی برگ و میوه بوده، اما با توجه به گوناگونی این صفات، ناجوربرگی و نیز تولید دورگ های احتمالی، اختلاف نظر در این زمینه زیاد است. امروزه در تمام نقاط دنیا سعی می شود که به کمک میکروسکوپ الکترونی از صفات ثابتی مانند ویژگی های ریزریخت شناسی برگ و دانه گرده برای شناسایی و تفکیک دقیق تر گونه های این جنس استفاده شود. در این پژوهش برای اولین بار در ایران ارزش ریزریخت شناسی صفات برگ (شامل نوع کرک، تعداد بازوهای کرک و طول آنها، نوع موم سطح برگ، نوع و شکل روزنه) و دانه گرده (شامل شکل دانه گرده و نوع تزئینات سطح آن) 6 گونه بلوط بومی جنگلهای ایران شامل بلندمازو (Quercus castaneifolia C.A.Mey. subsp. castaneifolia)، اوری (Q. macranthera Fisch. and C.A.Mey. ex Hohen.)، سفیدمازو (Q. petraea L. ex Liebl. subsp. iberica (Steven) Krassiln.)، وی ول (Q. libani Oliv.)، مازودار (Q. infectoria Oliv. subsp. boissieri (Reut.) O.Schwarz) و برودار (Q. brantii Lindl. subsp. brantii var. brantii Zohary) که مورد قبول تمام گیاه شناسان و جنگلبانان می باشند، ارزیابی شده است. پس از نمونه گیری از پایه های طبیعی و نیز نمونه های هرباریومی، آماده سازی نمونه های برگ و گرده انجام شد و سپس با استفاده از میکروسکوپ الکترونی و نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. در مجموع 5 نوع کرک، 2 نوع موم، 4 نوع شکل گرده، 4 نوع الگوی ساختاری سطح پوسته، 4 نوع الگوی تزئیناتی و 3 نوع ریزتزئینات گرده در گونه های مورد مطالعه شناسایی شد. براساس نتایج بدست آمده در دو گونه اوری و سفیدمازو نوع کرک، تعداد بازو، طول بازو، شکل و تزئینات دانه گرده و در گونه مازودار شکل، تزئینات دانه گرده و پوشش کامل حاشیه روزنه توسط موم و در گونه های بلندمازو، وی ول و برودار نیز نوع کرک، شکل و تزئینات دانه گرده صفات کلیدی و تعیین کننده می باشند؛ بنابراین ارزش تاکسونومیکی صفات مورد بررسی در این جنس تایید شد.
    کلیدواژگان: ایران، بلوط، دانه گرده، ریزریخت شناسی، کرک، میکروسکوپ الکترونی
|
  • S.R. Mostafanezhad, S.E. Sadati, K. Espahbodi, S. Khorenkeh Page 1
    In order to investigate the growth and survival of exotic tree species, four species from Pinaceae, namely, Pinus pinea, Pinus ponderosa, Picea abies and Abies alba were planted in 1984 on 1600 m2 (121 trees with spacing 4×4 m) in Chamestan plateau, Mazandaran province, north of Iran. The final measurement of tree parameters were: survival percentage, mean diameter, height, and stem quality. The measurement was carried out in 2006 and the statistical analysis of data was made using the ANOVA and Duncan tests by SPSS software. Results showed that the maximum and the minimum survival belong to Picea abies (%82) and Pinus ponderosa (%53), respectively. The highest and the lowest stem quality are attributed to Picea abies, Abies alba and Pinus pinea, respectively. The maximum mean diameter (28.2 cm) and annual diameter increment (11.7 mm/y) was calculated for Pinus pinea, whereas the minimum mean diameter (11.6 cm) and annual diameter increment (4.8 mm/y) was calculated for Pinus ponderosa. The maximum height was observed in Pinus pinea (11.61 m) and the minimum height in Pinus ponderosa (5.29 m).
    Keywords: survival, quality, diameter, height
  • S. Karamzadeh, H. Pourbabaei, J. Torkaman Page 15
    The aim of this research was to review of relation between tree ring width of Quercus castaneifolia C.A.Mey trees and region climate changes in the Saravan forests of Guilan province. For this purpose, the relation between these two factors was studied using Dendroclimatological study and increment borer sampling method. Weather information was obtained from Rasht meteorological station. In this study, the effect of June, July and May-July’s precipitations on tree ring width of Quercus castaneifolia was positive while, the effect of maximum temperature of July, minimum temperature of November, mean temperature of July and mean temperature of November was negative.
    Keywords: Dendroclimatology, Quercus castaneifolia C.A.Mey, Saravan forests, Guilan
  • F. Ghanbari, Sh. Shataee Joybari, M. Azim Mohseni, H. Habashi Page 27
    This research was carried out for predicting probability of forest type's presence using topographic attributes in the Educational and Research Forest of Doctor Bahramnia, district 1, with 1714 ha area. Field sampling was performed, based on cluster random sampling and systematic random sampling and 249 plots were sampled with 0.1 hectare area (without plantation area). Diameter of trees larger than 12.5 cm, species information and geographic position were registered in each plot with GPS. Since, thick trees are dominated in the canopy cover, 10 thick trees in each plot were selected to determine the forest type. Using computing of frequency percent of species, forest type in each plot was determined and four types of Fagus-Carpinus, Quercus-Carpinus, Carpinus-Parrotia and Parrotia-Acer (mixed with Carpinus betulus) were determined in the study area. The topographic attribute maps were derived from a digital terrain model and these attributes were extracted in location of plots. Logistic regression was implemented to analysis of forest type’s correlation with attributes and to construct a predictive model. The analysis was performed using 70% of the plots and each forest type map was resulted by extrapolation of model in GIS. Validation of results was performed by 30% of the remained plots and total accuracy computed for each model. Validation result of accuracy showed that spatial prediction models of forest types for Fagus-Carpinus and Quercus-Carpinus have narrow amplitude than Carpinus-Parrotia and Parrotia-Acer (mixed with Carpinus betulus) types that spread in large extent region. This result showed that spatial predictive models of forest types, which have narrow amplitude, are more acceptable. The results also showed that consideration of altitude, solar radiation potential and aspect in the model were the main factors which are controlling forest types in the study area.
    Keywords: Spatial predictive map, forest types, primary, secondary topographic attributes, logistic regression
  • Z. Azizi, A. Najafi Page 42

    Classification of forest area for determining optimum places for constructing forest roads has a great importance in protecting and managing of forest. However, high variability in classes introduces uncertainty in classification process. Fuzzy set theory provides some solutions for such problems. The aim of this research is to classify forest area for road construction based on various layers including: slope, aspect, soil, land stability, forest type and volume in Lirehsar forest, Mazandaran Province, by means of fuzzy sets theory. First, partial membership was defined and all layers converted to fuzzy layers. Then, layers were combined by geometrical mean and minimum operators. Assessment of final map showed 68 percent entropy that means an uncertainty in decision making for classification. Therefore, to classify the areas, the fuzzy method was used, since in this method, borders are not explicitly separated and changes occur very minor. The fuzzy method has the advantage that enables forest road network designers to consider the favorable range of classes and there is no need to separate the favorable and unfavorable classes from each other with high uncertainty.

    Keywords: Forest roads, fuzzy set, geometrical mean function, minimum function, entropy
  • M. Talebi, A.R. Modir, Rahmati, H. Jahanbazi, H. Mohammadi, F. Haghighian, H. Shirmardi Page 55
    This study was performed in order to find the superior poplar clones with high wood production in Research Station of Poplus and fast growing trees in Boldaji, Chaharmahal-Bakhtiari province. We first, selected 12 exotic clones from Populus euramericana and Populus deltoides species. Then, the clones were planted in a completed randomized blocks design with 3 blocks and 9 replicates. The experiment started at 1999. Dbh, height and crown width of trees were measured within 8 years and total volume as well as dbh, height and volume increment of all clones were calculated. Results showed that the volume increment of clones Populus euramericana I-154, Populus euramericana costanzo, Populus euramericana I-214, Populus euramericana vernirubensis and Populus euramericana 262 were 13.2, 12.83, 12.54, 12.11 and 11.65 m³/h/year, respectively; which were significantly higher than other clones. As a result, these clones are introduced as the most promising clones in term of wood production. In compare to regions with longer growth seasons, the wood production by mentioned clones seems lower, however, it should be mentioned that this wood production has been achieved only within 5.5 months of growing season in Boldaji. It seems that using year scale for the age of poplar trees could be substitute by month scale.
    Keywords: adaptability, poplar, clone, growth, wood production, Chaharmahal, Bakhtiary
  • S. Shabani, M. Akbarinia, Gh. Jalali, A. Aliarab Page 73
    In temperate forests, disturbances are regarded as processes of great importance to forest vegetation. For the better perception of biodiversity, different indices were used in mountain forests of Lalis located in Chalous. Line transect method used for sampling, and plant abundances were recorded, as well. Forest gaps areas were divided into four classes including smaller than 200 m2, 200 - 400 m2, 400 - 600 m2 and larger than 600 m2 areas. In order to analyze of biodiversity, Simpson, Shannon and Wiener, Margalef, Menhenick, Peet and Camargo indices were used. Using analysis of variance, statistical difference between biodiversity indices in respect to gap sizes was found. The maximum and minimum of divers species and richness species indices were related to very large and small gaps, respectively. The highest evenness indices were related to medium and large gaps, whereas the least of evenness indices were related to small and very large gaps.
    Keywords: disturbance, gap, biodiversity, richness, evenness, woody species
  • M. Moslehi, H. Habashi, F. Khormali Page 83
    In forest ecosystems, there is an important interaction between hydrological cycle and nutrient contents. Rainfalls not only have an important role for entrance of nutrient contents to forest ecosystem, but also have an important role to transfer elements from canopy to forest floor and soil. This study performed to investigate the effect of throughfall and forest floor leachate on base-cations dynamics in a mixed hyrcanian beech forest in Golestan province. Throughfall and forest floor leachate samples were taken through 6 months (winter and spring 2008). Amount of base-cations (Ca2+, Mg2+, Na+ and K+) were compared by T-Test between rainfalls and throughfall. Results showed that the amount of Ca2+, Mg2+, Na+ and K+ contents in throughfall were higher than rainfall (p<0.05). Also total content of Mg2+ in throughfall and forest floor leachate compared to rainfall was higher, while Ca2+ and Na+ were lower, significantly (p<0.05). Finally, amount of base-cations were compared by T-Test between throughfall and forest floor leachate. Results showed that the amount of Na+, Ca2+ and K+ contents in throughfall were higher than that of forest floor leachate (p<0.05). In total, canopy and forest floor leaching have added 5.53, 12.42, 3.01 and 1.06 (Kg ha-1 month-1) Na+, K+,Ca2+ and Mg2+, respectively to the soil that were about 97, 202, 137 and 186 percent of the amount of those cations in the rainfall. Therefore, nutrient elements leaching cause soil fertility and increasing of forest products in a short time.
    Keywords: Leaching, base, cations dynamic, throughfall, litterfall, beech
  • R. Amini, R. Rahmani, H. Habashi Page 94
    The aim of this study was investigation of Carbon, Nitrogen and Phosphorus dynamics in Carpinus betulus L. leaf litter in organic layer of a broad-leaved mixed forest in Gorgan. Fresh litters were collected from five plots in district one, Shastkalate forest and were placed into some litterbags with 2 mm mesh. Then, they were located in the study site. Over one year (8 sampling), chemical analysis was carried out. Result showed total Nitrogen concentration in fresh litters was 1.5% and after one year increased to 1.9%. Phosphorus concentration in fresh litter was 0.134% and increased to 0.136% after one year. Carbon to Nitrogen ratio in fresh litter was 24.5, but after one year decreased to 17.4. Carbon to Phosphorus ratio in fresh litter was 282 and after one year decreased to 245. Weight of fresh litter was 14.65gr, but decreased to 8.23gr after one year. Nitrogen content, C/N and N/P ratios of Hornbeam leaf litters were correlated with secondary weight of litter. C/N and C/P ratios were appropriated for discriminating of decomposition phases. Hornbeam Leaf litters caused soil fertility and increased site indexes. It is necessary to use Carpinus in reforestation and rehabilitation of destroyed forest, considering climate, elevation and forest degradation density.
    Keywords: Nutrient dynamics, Nitrogen, Phosphorus, Carbon, Carpinus betulus
  • Z. Saeedi, D. Azadfar Page 104
    Determination of different poplar clones by leaf traits is a simple and cheap method in early growth stages. This method has systematic value and helps to recognize the growth characteristics and effectiveness of the traits by environment or genetics. Ten poplar clones belong to three species including P. nigra, P. deltoides and P. euramericana were planted in the same conditions aspect of soil and microclimate and twenty leave traits were measured in the middle of growing season, then the data were analyzed using variance analysis, Duncan comparisons, determination of traits plasticity and cluster analysis. Variance analysis of the more traits showed high significant differences among the species and some clones. Also the traits plasticity was indicated that only eight traits including petiole length, length to width ratio, shape factor, length, width, number, perimeter and chlorophyll affected more than 50% by genetics and were useful to determine P. deltoids and P. euramericana clones whereas for P. nigra clones width in 50% of leaf length and angle between middle vein and lowest vein in the leaf right hand as well. Results of this research presented that determination of poplar inter and intra specific diversity by leaf morphological traits is suitable method.
    Keywords: Poplar, leaf morphology, clone, species
  • A. Shirzad, E. Khosrojerdi, H. Daroodi Page 119
    The present study was carried out to determine the effect of soil bed and seedling transfer age of Juniper (Juniperus excelsa M. Bieb.) on its growth and early establishment under rainfed conditions. For this purpose, using a Factorial examination, under Randomized Complete Block Design and 3 replications, 540 seedlings of J. excelsa with treatments of seedling transfer age (2 and 3 years) and soil bed (1:3 natural soil + 2:3 cultivated soil, 2:3 natural soil + 1:3 cultivated soil, and natural soil) were planted in southern hills of Mashhad city (eastern province of Iran). At the end of the 2nd growing season, collar diameter growth, crown growth and seedling survival were not affected by seedling transfer age, but height growth differed with seedling transfer age. Soil bed and interaction of seedling transfer age × soil bed did not influence on either of the measured characteristics. Regarding to soil amendment costs and non-significant effect of soil bed on growth and establishment of J. excelsa seedlings, in such areas, changing of soil bed for afforestation development of this species is not recommended. Likewise, considering to non-significant differences of growth and establishment between 2 and 3 years seedlings, due to reduce the additional costs in nursery using 2-year old seedling is more favorable than 3 year old seedling to transfer to afforestation site.
    Keywords: Afforestation, growth, Juniperus excelsa, rainfed, survival
  • A. Heydari, A. Mattaji, H. Kia, Daliri, N. Shabanian Page 128
    Due to benefits of Quercus brantii Lindl. and its important role in soil and water protection, this species is very important in its environment, especially the Zagros area. Because of over harvesting, the existence of this species is in danger, so its plantation must be considered and its sowing methods must be known. Therefore, this study was carried out in Rykhlan nursery in completely randomized design with unbalanced factorial experiment. Planting depth (4-5 cm and 7-8 cm) and time (December and March) was considered as two treatments with 3 replicates and 40 pots in each replication. Results showed that planting time had significant effect on survival and shoot and root dry weight ratio. Planting depth had significant effect on all factors. Therefore, planting in December with 7-8 cm depth had the best results for all studied factors.
    Keywords: sowing, planting depth, nursery, Zagros, Quercus brantii
  • P. Parhizkar, Kh. Sagheb, Talebi, A. Mattaji, M. Namiranian, M. Hasani, M. Mortazavi Page 141
    This study was carried out in the reserve area of district one of Langa region in Kelardasht. Development stages including initial, optimal and decay were identified and one sample plot with one hectare area (100 m×100 m) was selected in each development stage. Quantitative characteristics of saplings with diameter at breast height less than 7.5cm were determined in the micro plots. One hemispherical photograph was taken by Fish-eye camera lens in order to study the status of light in development stages as well as the relationship between quantitative and qualitative characteristics of saplings and relative light intensity. Light intensity parameters were processed by Gap Light Analyzer (GLA) V.2 software. Results showed that mean frequency of seedlings and saplings and mean annual height growth increased by increasing of relative light intensity in the decay stage. Frequency of trees decreased from initial to optimal stage and then towards decay stages. Maximum and minimum of stocked volume was measured at initial and decay stages, respectively. Stocked volume of larger timber classes in development stages was higher than small timber classes. Considering the obtained results, we can recommend to establish the regeneration in the optimal stage by creating gap and can improve the quality of the regeneration in the initial and decay stages by silvicultural interventions.
    Keywords: beech, development stages, GLA, relative light intensity, reserve area
  • E. Khosropour, M. Heydari, V. Etemad, M.R. Marvi Mohajer Page 154
    Iron wood (Parrotia persica) is one of the endemic species in the Hyrcanian forests that grows naturally in the northern forests of Iran. This species is reproduced through asexual reproduction using coppice shoot. In order to determine the effect of altitude on asexual regeneration of Ironwood, Kheiroud experimental forest was selected. The altitude was categorized in the groups of 1) less than 400 m, 2) 400-800 m and 3) 800-1200 m.a.s.l. The coppice shoots were also divided into two groups of a) dbh <5 and b) dbh >5 cm. 90 circle plots, each 1000 m2, were laid out in the study area. Analyze of variance and Duncan’s test were used to compare the number of coppice shoots among and between the groups. Results showed that the maximum total number of coppice shoots (10.3/tree) was counted in the lower altitude group (400 m.a.s.l.) while, the maximum number of coppice shoots with dbh >5 cm (3.5/tree) was counted in higher elevations (800-1200 m.a.s.l.). The differences between groups were statistically significant. In general, producing of coppice shoots shows an inverse relation with increasing of altitude. This study suggests that silvicultural interventions should be more focused in lower elevations.
    Keywords: Parrotia persica, Kheiroud forest, coppice shoot, diameter classes, elevation classes
  • P. Panahi, M.R. Pourmajidian, Z. Jamzad, A. Fallah Page 163
    Several species of oaks (Quercus spp.) grow abundantly in the Hyrcanian, Arasbaran and Zagros forests of Iran. Taxonomy of oaks is difficult because of it's immense size and wide distribution, heterophylly, hybridization and changes in morphological features. Micromorphological characteristics of foliar and pollen features provide a valuable set of analytical characters for species delimitation in Quercus, so it's the goal of recent studies in taxonomy of genus Quercus. In this research, for the first time in Iran, some of micromorphological characteristics of foliar (type of trichomes, the number and length of trichome rays, type of epicuticular waxes, type and shape of stomata), and pollen (shape and exine ornamentations) were studied in six Quercus species (Q. castaneifilia C.A.Mey. subsp. castaneifolia, Q. macranthera Fisch. and C.A.Mey. ex Hohen., Q. petraea L. ex Liebl. subsp. iberica (Steven) Krassiln., Q. libani Oliv., Q. infectoria Oliv. subsp. boissieri (Reut.) O.Schwarz and Q. brantii Lindl. subsp. brantii var. brantii Zohary). The mentioned species have been accepted by different botanists and foresters. The samples were prepared from individuals in nature and the herbarium specimens and photographed by SEM and LM. Overall, five types of trichomes, two types of epicuticular waxes, four shapes of pollens, four types of structural patterns of tectum surface, four types of sculptural patterns and three types of suprasculptural patterns of pollens were recognized in the studied taxa. The most important and valuable characteristics in the studied taxa were type of trichome, the number and length of trichome rays and shape of pollen in Q. macranthera and Q. petraea subsp. iberica; shape and exine ornamentations of pollen in Q. infectoria subsp. boissieri and type of trichome, shape and exine ornamentations of pollen in Q. castaneifolia subsp. castaneifolia, Q. libani and Q. brantii subsp. brantii var. brantii. Based on our results, the studied micromorphological characteristics have high taxonomic value in the differentiation of Quercus species, and when employed in combination with other morphological features permit correct species identification.
    Keywords: Iran, micromorphology, pollen, Quercus, trichome, SEM