فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1390)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیده زهرا گوشه گیر، جهانگیر فقهی، محمدرضا مروی مهاجر، مجید مخدوم صفحه 181
    در حال حاضر در جنگلهای شمال دو کارکرد تولید چوب و حفاظت جنگل از اهمیت زیادی برخوردارند. با توجه به گذر زمان نیاز است تا مفاهیمی مانند فرایند برنامه ریزی، اجرا و کنترل در طرح های جنگل داری به شکلی نوین بیان شوند. بنابراین در این تحقیق با بکارگیری برنامه ریزی هدفمند پروژه (object-oriented planning) و ابزار اجرایی آن، به رویکرد چارچوب منطقی (Logical Framework Approach) در طرح های جنگل داری جنگلهای شمال (به طور موردی در جنگل آموزشی- پژوهشی خیرود) از دو دیدگاه تولید چوب و حفاظت جنگل به شکل مرحله ای، به تعیین سیستم اهداف در چارچوب منطقی و کنترل اجرایی فعالیت ها در جنگل پرداخته شد. در نتیجه با بیان فرایند برنامه ریزی و استفاده از روش ذکر شده، یک ماتریس برنامه ریزی و کنترل طراحی شده است. این ماتریس دربردارنده اهداف راهبردی، راهکاری، عملیاتی، فعالیت ها و شاخص های کنترل دستیابی به اهداف (کنترل موفقیت) می باشد. کنترل اجرایی فعالیت ها نیز از طریق پاسخ به سوالات کلیدی مدیریتی (نوع فعالیت، زمان، مکان، چه کسی و چگونه) در یک جدول ارائه شده است. این نتایج مفهوم کنترل را از دو جنبه دستیابی به اهداف (کنترل موفقیت) و اجرای فعالیت ها (کنترل اجرایی) بیان می نمایند و این به معنای بیان مفهوم جدیدی از کنترل در طرح های جنگل داری جنگلهای خزری در ایران است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی هدفمند، چارچوب منطقی، کنترل موفقیت، کنترل اجرایی فعالیتها، کارکرد تولید چوب، کارکرد حفاظت جنگل
  • مهدی پورهاشمی، مهدی زندبصیری، پریسا پناهی صفحه 194
    با توجه به روند روزافزون تخریب جنگلهای زاگرس و کاهش شدید پایه های دانه زاد بلوط موجود در این جنگلها، بررسی تجدید حیات جنسی گونه های مختلف بلوط از اهمیت خاصی برخوردار است. با توجه به عدم وجود اطلاعات جامع و کافی در مورد وضعیت تولید بذر گونه های بلوط به عنوان حلقه اول در زنجیره تجدید حیات جنسی این جنگلها که به دلیل دشواری اندازه گیری می باشد، در این پژوهش برای اولین بار در ایران، روش Koenig برای برآورد بذر 90 اصله از درختان مازودار (Quercus infectoria Oliver) در جنگلهای اطراف روستای هلو شهرستان بانه استان کردستان مورد استفاده قرار گرفت. برای این منظور، ابتدا با استفاده از روش نمونه برداری طبقه ای- تصادفی درختان موردنظر انتخاب و شماره گذاری شده و کلیه بذرهای روی تاج با استفاده از روش شمارش تاجی به تفکیک درخت شمارش شدند. سپس با استفاده از روش برآورد چشمی Koenig و با توجه به دستورالعمل روش، با چشم غیرمسلح تعداد بذر شمارش شده در مدت زمان 30 ثانیه برای هر درخت مشخص شد و در نهایت مدل رگرسیونی مناسب بین شمار بذر بدست آمده از دو روش شمارش تاجی (صددرصد) و Koenig محاسبه شد. براساس نتایج بدست آمده میانگین، کمینه و بیشینه شمار بذر در واحد سطح (یک مترمربع) به ترتیب برابر 3/10، 1/0 و 9/278 عدد و میانگین، کمینه و بیشینه شمار بذر به ازای درخت نیز به ترتیب برابر 8/158، 3 و 2917 عدد بود که به طور کلی بیانگر سال بذردهی ضعیف برای این گونه در منطقه می باشد. مدل آماری بدست آمده نیز همبستگی نسبتا زیادی (69/0 =R2) داشته و پس از احراز اعتبار مشخص شد که مدل در سطح 95 درصد از اعتبار آماری لازم برخوردار است. در نتیجه می توان برای سایر درختان این گونه در منطقه و نیز برای سالهای آینده با استفاده از مدل بدست آمده فقط با شمارش بذرها در 30 ثانیه به روش Koenig برآورد مناسبی از شمار واقعی بذر درختان مازودار داشت.
    کلیدواژگان: بانه، برآورد چشمی Koenig، بذر، مازودار
  • سیدعلی اکبر رضایی صفحه 206
    با توجه به تاثیر فاصله کاشت نهالکاری ها بر کمیت و کیفیت چوب درختان و به منظور افزایش تولید چوب در جنگل کاری ها، لازم است با انجام آزمایشهایی مناسبترین فاصله کاشت گونه های چوبده تعیین گردد. تحقیق حاضر نیز به منظور بررسی تاثیر فاصله کاشت گردو در قالب آماری بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار (فواصل کاشت 6×6، 6×5، 5×5، 5×4، 4×4، 4×3، 3×3، 3×2 و 2×2 متر) و با سه تکرار در عرصه ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع چمستان نور به انجام رسید. نتایج ده ساله نشان داد که میانگین قطر برابرسینه و ارتفاع کل و همچنین رویش قطری و ارتفاعی درختان گردو در فواصل کاشت 2×2، 3×2 و 3×3 متر از کمترین مقدار در بین فواصل کاشت نه گانه برخوردار است. همچنین درصد زنده مانی در بین تیمارهای مختلف دارای اختلاف معنی داری است، به طوری که فواصل کاشت کمتر با توجه به تراکم زیاد نهالها از کمترین درصد زنده مانی برخوردارند. نتایج کیفیت نهالها در تیمارها نیز نشان داد که کیفیت پایه ها در فواصل کاشت بیشتر، از سایر تیمارها کمتر بوده است. بنابراین با توجه به نتایج می توان گفت که تا سن ده سالگی فواصل کاشت کمتر از 4×3 متر در مورد گردو به منظور زراعت چوب مناسب نمی باشد.
    کلیدواژگان: گردو، تولید چوب، فاصله کاشت، کمیت و کیفیت، چمستان
  • فرنوش هاشم پور، تیمور رستمی شاهراجی، محمدحسن عصاره، آناهیتا شریعت صفحه 222
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی بر صفاتی چون رنگیزه های فتوسنتزی و میزان فتوسنتز در پنج گونه اکالیپتوس (Eucalyptus globulus، E. largiflorens، E. robusta، E. sideroxylon، E. tereticornis)، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمار خشکی در پنج سطح پتانسیل اسمزی (0، 1-، 3-، 6-، 12- بار) به وسیله محلول پلی اتیلن گلیکول اعمال گردید. در این بررسی صفاتی همچون میزان کلروفیل ها و کاروتنوییدها، میزان فتوسنتز، پتانسیل آب برگ و تعداد روزنه ها اندازه گیری شد که بیشتر صفات مورد مطالعه در اثر تنش خشکی به طور معنی داری کاهش یافتند، بهطوری که بیشترین میزان کلروفیل، کاروتنوییدها، فتوسنتز و پتانسیل آب برگ در گیاهان شاهد گونه های مختلف مشاهده شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش کمتر این صفات در گونه E. largiflorens شده است و می توان این گونه را مقاوم ترین گونه نسبت به خشکی دانست. E. sideroxylon و E. tereticornis نیز که با کاهش زیادی در صفات مورد بررسی در اثر خشکی روبرو شدند، گونه های حساس به خشکی می باشند. در این میان گونه های E. globulus و E. robusta نیز از مقاومت نسبتا خوبی در برابر تنش برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، رنگیزه های گیاهی، فتوسنتز، اکالیپتوس
  • بهارک شیرانپور، مسعود طبری، سیدمحسن حسینی صفحه 234
    گیلاس وحشی یکی از پهن برگان بومی سریع الرشد در جنگلهای هیرکانی می باشد که می تواند چوب باارزشی تولید کند. بذر گیلاس دارای خواب عمیقی است و تنوع زیادی در روش های شکستن خواب بذر آن وجود دارد. با توجه به اهمیت گیلاس وحشی، این مطالعه به منظور غلبه بر خواب و جوانه زنی بذر آن انجام شد. برای این مقصود، بذر لازم از منطقه علی آباد کتول واقع در جنگلهای استان گلستان جمع آوری شد. سپس برای شکستن خواب بذر لایه پردازی گرم و به دنبال آن لایه پردازی سرد با سه تیمار با مزوکارپ، بدون مزوکارپ و بدون اندوکارپ اجرا شد؛ به این صورت که بذرها به مدت 4 هفته تحت لایه پردازی گرم در دمای 20 درجه سانتی گراد و به مدت 10 هفته تحت لایه پردازی سرد در دمای 5 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که لایه های مزوکارپ و اندوکارپ تاثیر معنی داری در غلبه بر خواب و جوانه زنی بذر گیلاس وحشی دارند. درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و ارزش جوانه زنی در بذرهای لایه پردازی شده بدون اندوکارپ بیشتر از بذرهای لایه پردازی شده با مزوکارپ و بدون مزوکارپ بود. بنابراین با توجه به نتایج این تحقیق، تیمار بدون اندوکارپ مطلوبترین تیمار برای شکستن خواب بذر و بهبود وضعیت جوانه زنی در بذر گیلاس وحشی می باشد.
    کلیدواژگان: بذر، گیلاس وحشی، خواب، جوانه زنی، لایه پردازی
  • مهتاب پیرباوقار، لقمان قهرمانی، پرویز فاتحی صفحه 242
    با توجه به ساختار منحصر به فرد جنگلهای زاگرس، در این مطالعه سعی شده تا با استفاده از تصاویر ماهواره SPOT5-HRG، امکان برآورد تراکم درختان در بخشی از جنگلهای بانه مورد بررسی قرار گیرد. به منظور جمع آوری داده های زمینی یک شبکه آماربرداری به روش منظم با نقطه شروع تصادفی، شامل312 قطعه نمونه دایره ای شکل 1/0 هکتاری در عرصه پیاده شد. پس از پردازش تصویر، ارزش های متناظر قطعات نمونه زمینی از تصاویر اصلی و باندهای حاصل از شاخص های گیاهی و مولفه های حاصل از تجزیه مولفه های اصلی، استخراج شدند. با استفاده از تحلیل رگرسیونی چندمتغیره و روش گام به گام رابطه بین مشخصه تعداد در هکتار به عنوان متغیر وابسته و 4 باند اصلی و 16 باند مصنوعی به عنوان متغیرهای مستقل بررسی شد. امکان واردسازی داده های کمکی شیب، ارتفاع و جهت جغرافیایی به مدل نیز بررسی گردید، اما نتایج معنی داری حاصل نشد. با وجود این، ارائه مدل رگرسیونی به تفکیک جهت های جغرافیایی سبب تغییراتی در نتایج گردید. در مدل کلی پیشنهادی برای جنگلهای مورد مطالعه، متغیرهای مستقل شامل مولفه دوم حاصل از تجزیه مولفه های اصلی (PCA2) و طول موج قرمز (B2) می باشند (26/0 = R2 adj، %4/57 = %RMSE، %24/6- = %Bias). در مدل پیشنهادی برای جنگلهای دامنه های شمالی، جنوبی، شرقی و غربی، متغیرهای مستقل به ترتیب شامل PCA2 و شاخص گیاهی Ratio، PCA2 و شاخص گیاهی AVI، باند B1 (طول موج سبز)، شاخص های گیاهی PVI و AVI و طول موج مادون قرمز نزدیک (B3) و ضریب تبیین اصلاح شده بین ریشه دوم تعداد در هکتار و متغیرها به ترتیب برابر 31/0، 34/0، 19/0 و 42/0 می باشند. نتیجه سنجش اعتبار مدل های پیشنهادی حکایت از مناسب بودن مدلها دارد ، اما به دلیل کم بودن ضریب تبیین مدل ها ، به منظور برآورد بهتر مشخصه تعداد در هکتار، باید راهکارهای دیگر را نیز دنبال نمود.
    کلیدواژگان: تراکم درخت، SPOT5، رگرسیون چندمتغیره، جنگلهای زاگرس شمالی
  • بیت الله امان زاده، خسرو ثاقب طالبی، فرهاد فدایی خشکبیجاری، بابا خانجانی شیراز، ارسلان همتی صفحه 254
    توزیع های آماری ابزاری مفید و ضروری در مدیریت جنگل به شمار می روند. بررسی وضعیت فعلی و آینده توده های جنگلی، توصیف ساختار جنگل و بررسی واکنش توده به عملیات پرورشی ازجمله توانمندی های کاربرد توزیع های آماری در مدیریت جنگل می باشد. به منظور بررسی چگونگی پراکنش قطری در مراحل مختلف تحولی توده های کمتر دست خورده، پس از جنگل گردشی سه قطعه نمونه یک هکتاری براساس مراحل تحولی سه گانه کورپل در پارسل 34 سری 9 حوضه آبخیز شفارود انتخاب شدند. قطر در ارتفاع برابرسینه کلیه درختان به تفکیک گونه در سه قطعه انتخابی اندازه گیری شد. در این بررسی از توزیع های آماری متداول شامل توزیع های وایبول دو و سه پارامتری، بتا، جانسون SB، نمایی یک و دو پارامتری، گاما دو و سه پارامتری و لوگ نرمال سه پارامتری استفاده شد. کلیه توزیع های موردنظر و برازندگی آنها با استفاده از نرم افزار آماری Easy fit انجام شد. نتایج نشان داد که توزیع های آماری در مراحل مختلف تحولی جنگل یکسان نبوده، به طوری که توزیع لوگ نرمال سه پارامتری در مرحله تحولی اولیه دارای برازش مناسبی بود، در مرحله تحولی اوج، توزیع بتا و برای مرحله تحولی تخریب، توزیع جانسون SB مناسب ارزیابی شد. البته توزیع لوگ نرمال سه پارامتری برای هر سه مرحله تحولی برازندگی مناسبی نشان داد.
    کلیدواژگان: توزیع های آماری، پراکنش قطری، مراحل تحولی جنگل، شفارود
  • مسعود امین املشی، منصور صالحی صفحه 268
    خصوصیات مناسب رویشی و مقاومت در برابر آفات و امراض نهالهای صنوبر در خزانه های تولید نهال، سهم به سزایی در انتخاب کلن یا گونه مناسب به منظور توسعه و ترویج دارد. به منظور آشنایی با عملکرد رویشی و مقاومت گونه ها و کلن های برتر صنوبر منطقه آستانه اشرفیه در استان گیلان، 9 رقم از گونه های مختلف صنوبر با داشتن ویژگی های رویشی برتر به همراه گونه بومی صنوبر این ناحیه با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند. برای این منظور در قالب طرح بلوک کامل تصادفی، تعداد 3600 قلمه 20 سانتی متری حاوی 3 جوانه سالم و فعال از 10 گونه و کلن موردنظر تهیه شد. قلمه ها در 3 بلوک جدای از یکدیگر که هر بلوک شامل 10 قطعه و هر قطعه حاوی 120 قلمه بود، در ایستگاه تحقیقاتی صنوبر آستانه اشرفیه کشت شدند. در پایان فصل رویش، نهالها از نظر زنده مانی، میزان رشد قطری و ارتفاعی و میزان درجه آلودگی به پروانه گالزا اندازه گیری شدند و سپس به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج بررسی ها نشان داد که از مجموع 10 گونه و کلن مورد بررسی کلن های Populus deltoides 69/55، Populus deltoides 77/51 و Populus euramericana triplo از کلن های برتر در صفت های مشترک رویشی هستند، ولی از نظر میزان آلودگی به پروانه گالزا اختلاف معنی داری بین آنها وجود دارد؛ به طوری که کلن Populus deltoides 77/51 مقاومت بیشتری در برابر پروانه گالزا از خود نشان می دهد. سفیدپلت (Populus caspica) که گونه بومی استان گیلان است از نظر صفت های رویشی مورد مطالعه در ردیف آخر قرار دارد، ولی از نظر مقاومت به پروانه گالزا از مقاومترین گونه ها محسوب می گردد و پس از کلن Populus deltoides 73/51 رتبه دوم را در بین کلن های مورد بررسی به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: صنوبر، خزانه های نهال، پروانه گالزا، کلن، استان گیلان
  • علی نجفی فر صفحه 279
    در این مقاله وضعیت زادآوری جنسی گونه های چوبی در ارتباط با عوامل مختلف اکولوژیکی در سطح چهار منطقه از جنگلهای حوزه رویشی زاگرس در استان ایلام بررسی شده است. مطالعات گذشته در این زمینه بسیار اندک است. در این تحقیق مشخصه های اکولوژیکی منطقه مطالعاتی در 110 قطعه نمونه دایره ای شکل 500 مترمربعی و 535 میکروپلات مربع شکل 25/2 مترمربعی (5/1×5/1 متری) مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه برداری در 4 منطقه مختلف با دامنه ارتفاعی 800 تا 2400 متر بالاتر از سطح دریا و در هر منطقه در سه خط نمونه برداری موازی و عمود بر جهت عمومی شیب انجام شد. فاصله عمودی قطعات نمونه در جهت شیب برابر 100 متر و فاصله مسیرهای نمونه برداری با توجه به شرایط محیطی از 500 تا 1000 متر متغیر بود. نقشه موقعیت استقرار قطعات نمونه با استفاده از GIS تهیه و با استفاده از GPS مکان یابی شد. داده های آماری با استفاده از نرم افزارهای EXCEL و SPSS توصیف و تجزیه و تحلیل شدند. پروفیل کامل خاک در مرکز تمام ماکروپلات ها و پروفیل افق فعال خاک در تمام میکروپلات ها، نمونه برداری و تشریح شد. نتایج آزمون مقایسه های دوگانه در مورد میانگین زادآوری در طبقات مختلف عوامل مورد بررسی به روش تامهانس نشان داد که از نظر آماری میانگین زادآوری در طبقه ارتفاعی بالاتر از 1800 متر از طبقه ارتفاعی800 تا 1300 متر بیشتر است، در مناطق با شیب بیش از 60 درصد از سایر مناطق بیشتر بوده و در جهت های جغرافیایی شمالی و غربی از جهت های جنوبی بیشتر می باشد. همچنین در سازند آسماری از سازندهای سروک، ایلام و تشکیلات عهد حاضر بیشتر است و در اقلیم ارتفاعات فوقانی نیز از سایر اقلیم ها بیشتر است. میانگین زادآوری در مناطق دارای سنگهای لاشه ای، قلوه سنگ و سنگهای درشت و نوک تیز نسبت به اراضی دارای سنگریزه و یا فاقد سنگ و در مناطق دامنه ای نیز نسبت به مناطق دره ای بیشتر بود. نتایج مطالعات خاک نشان داد که زادآوری در مناطق با ازت بیشتر (3/0 تا 48/0 درصد) و ماده آلی بیشتر (3 تا 5/4 درصد) و نیز در مناطق با فسفر بیشتر از 20 میلی گرم در کیلوگرم (ppm) بیشتر است. در مجموع می توان نتیجه گرفت که تغییرات فیزیوگرافی، توپوگرافی و ادافیکی، تاثیرات قابل توجهی بر فراوانی زادآوری جنسی درختان و درختچه های جنگلی در مناطق مورد مطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: جنگلهای زاگرس، زادآوری، عوامل اکولوژیکی، استان ایلام
  • جواد میرزایی، مسلم اکبری نیا *، ابراهیم محمدی گل تپه، مظفر شریفی، یونس رضایی دانش صفحه 291

    به منظور بررسی تاثیر قارچ های میکوریزی آربسکولار بر ویژگی های مرفولوژیک و فیزیولوژیک نهالهای خنجوک تحت تنش خشکی، ابتدا این قارچ های همزیست در رویشگاه های گونه خنجوک (Pistacia khinjuk) در استان ایلام جداسازی و شناسایی شدند. سپس با استفاده از روش کشت تله ای بر روی ذرت به مدت 5 ماه تکثیر و در یک آزمایش گلخانه ای به منظور بررسی اثر میکوریز بر ویژگی های مرفولوژیک و فیزیولوژیک نهالهای تحت تنش خشکی در سطوح 25، 50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی از آنها استفاده شد. نتایج نشان داد که زنده مانی نهالها در پایان فصل رشد در بین تیمارهای مختلف یکسان بود، اما سایر مشخصه های فیزیولوژیکی و مرفولوژیکی نهالها تحت تاثیر میکوریزای آربسکولار و تنش خشکی قرار گرفت. به طوری که این قارچ ها همانند آبیاری سبب افزایش قطر یقه، ارتفاع، طول جوانه انتهایی، تعداد برگ، وزن تر اندام هوایی و ریشه، وزن خشک اندام هوایی، حجم ریشه، سطح برگ، فتوسنتز و تعرق نهال خنجوک شدند. قارچ های میکوریزی آربسکولار بعکس آبیاری، بر روی طول ریشه، وزن خشک ریشه، دمای سطح برگ و هدایت روزنه ای اثر معنی داری نداشتند. براساس نتایج این تحقیق، میکوریز اثری مشابه با آبیاری بر روی خصوصیات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی نهال داشته است. بنابراین می توان همزیست شدن نهالها را قبل از نهال کاری در عرصه برای مناطق خشک و نیمه خشک پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: قارچ های میکوریزی آربسکولار، مرفولوژیک، فیزیولوژیک، تنش خشکی، Pistacia khinjuk، ایران
  • محمدنبی قلی زاده، شهرام کیادلیری، رضا مهدوی، روشنعلی فرجی پول صفحه 301
    کاشت گونه های سوزنی برگ صنعتی با هدف تعیین بهترین گونه سازگار با شرایط جنگلهای طبیعی شمال کشور و کاستن از هزینه تولید و افزایش تولید در واحد سطح در عرصه جنگل کاری با فرض سازگاری تعدادی از گونه های صنعتی سوزنی برگ و ترویج کشت آنها در عرصه جنگلهای تخریب یافته شمال کشور از نیازهای اولیه تامین چوب های الیاف بلند به شمار می رود. این بررسی در سه رویشگاه مختلف جنگلی با طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار در دامنه شمالی جنگلهای نوشهر انجام شد: 1) پایین بند با 9 تیمار در بهار سال 1369 در بخش پاتم جنگل خیرود در ارتفاع 450 متر بالاتر از سطح دریا، 2) میان بند با 12 تیمار در بهار سال 1370 در بخش نم خانه جنگل خیرود در ارتفاع 1000 متر بالاتر از سطح دریا و 3) بالابند با 12 تیمار در بهار سال 1369 در جنگل توسکاچال گلبند در ارتفاع 1250 متر بالاتر از سطح دریا. مشخصه های ارتفاع درخت، قطر برابرسینه و یقه، درصد زنده مانی و شادابی درختان در سال نوزدهم در ارتفاع بالابند و پایین بند و در سال هجدهم در ارتفاع میان بند اندزه گیری و بررسی شدند. وضعیت پوشش گیاهی منطقه، وضعیت خاک با حفر پروفیل و تشریح خاک و شرایط اقلیمی سه عرصه نیز ارزیابی شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون میانگین ها به روش دانکن انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در ارتفاع پایین بند گونه سکویا (Sequoia sempervirens) دارای بهترین رشد قطری، ارتفاعی و شادابی و پس از آن گونه کریپتومریا (Cryptomeria japonica) و کاج سیاه (Pinus nigra var. calabrica) از گونه های موفق و سازگار تا این مرحله بوده اند. در ارتفاع میان بند، گونه پیسه آ(Picea abies) با مبدا کلاردشت (یوگسلاوی) در گروه اول و گونه های نراد (Abies nordmanniana ترکیه و Abies alba بلغارستان) و کاج جنگلی (Pinus sylvestris) ترکیه در گروه بعدی قرار گرفتند که مناسب کاشت در مناطق مشابه می باشند. در ارتفاع بالابند گونه های دوگلاس (Pseudotsuga menziesii) با مبدا بذر امریکا، نراد (Abies alba با مبدا بذر بلغارستان و Abies nordmanniana و Abies bornmulleriana با مبدا بذر ترکیه) تا این مرحله از گونه های موفق بوده و کاشت آنها نیز توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سازگاری، سوزنی برگان، ارتفاع درخت، قطر، زنده مانی، جنگلهای مازندران
  • حسین باقری، پدرام عطارد *، وحید اعتماد، حیدر شرفیه، محمدتقی احمدی، محسن باقری صفحه 314

    این پژوهش با هدف اندازه گیری و مقایسه مقادیر اجزاء بارش (تاج بارش و باران ربایی) در تک درختان کاج تهران (Pinus eldarica) و سرو نقره ای (Cupressus arizonica) که در جنگل کاری مناطق خشک کشور مورد استفاده قرار می گیرند، انجام شد. این مطالعه در شهر بیارجمند واقع در 120 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان شاهرود که میانگین سالیانه بارندگی و درجه حرارت آن به ترتیب 127 میلی متر و 16 درجه سانتی گراد می باشد، انجام شد. میزان بارندگی کل با استفاده از سه عدد جمع آوری کننده باران که در یک فضای باز نصب شده بودند، اندازه گیری گردید. برای اندازه گیری میزان تاج بارش، از هر گونه پنج اصله درخت انتخاب شد و تعداد هشت عدد جمع آوری کننده در زیر هر درخت نصب گردید. مقدار باران ربایی از تفاضل بارندگی کل و تاج بارش محاسبه شد. در طول شش ماه اندازه گیری از فروردین تا شهریورماه 1388، 12 مورد بارندگی با مجموع عمق 9/37 میلی متر اندازه گیری گردید. از این مقدار، 2/17 میلی متر (4/45 درصد از بارندگی کل دوره مطالعه) سهم باران ربایی کاج تهران و 3/12 میلی متر (4/32 درصد از بارندگی کل دوره مطالعه) سهم باران ربایی سرو نقره ای بود. مقدار باران ربایی برای هر بارندگی به طور میانگین 68 درصد (4/1 میلی متر از هر بارندگی) برای کاج تهران و 55 درصد (1 میلی متر از هر بارندگی) برای درختان سرو نقره ای محاسبه شد. بین میزان بارندگی کل و باران ربایی، رابطه مثبت و قوی برای هر دو گونه کاج تهران (94/0 =R2) و سرو نقره ای (87/0 =R2) مشاهده گردید. در هر دو گونه، با افزایش مقدار بارندگی کل، میزان باران ربایی نیز افزایش یافت، حال آن که نسبت باران ربایی به بارندگی کل، کاهش نشان داد. باران ربایی تاج پوشش درختان در جنگل کاری های مناطق خشک، سهم زیادی از بارندگی را به خود اختصاص می دهد، بنابراین لازم است در مطالعه تراز آبی این مناطق مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: باران ربایی، جنگل کاری، سرو نقره ای، کاج تهران، مناطق خشک
  • سیدعبدالله موسوی کوپر، علیرضا مدیررحمتی، ابراهیم لشکربلوکی، احسان کهنه صفحه 326
    برای اجرای این تحقیق، تعداد 20 کلن برتر صنوبر از میان ارقام بررسی شده در مراحل اولیه آزمایش (خزانه های سلکسیون) انتخاب و در اراضی ایستگاه تحقیقات صنوبر صفرابسته کشت شدند. کاشت نهالهای هر کلن به تعداد 75 اصله نهال یکساله در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اسفندماه 1372 انجام شد. در طول هر فصل رویش، مقاومت و حساسیت کلن ها به آفات و امراض مورد بررسی قرار گرفت و در پایان هر فصل رویش، قطر در ارتفاع برابرسینه، ارتفاع، رویش کل، رویش جاری و رویش متوسط حجمی کلن ها اندازه گیری شد و سپس متغیرها با استفاده از نرم افزار SAS تجزیه و تحلیل آماری قرار شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس، اختلاف معنی دار بین کلن ها را در سن یازده سالگی نشان داد که براساس آن از میان کلن های بررسی شده، کلن P. deltoides 63/5 با میانگین قطر 9/20 سانتی متر و کلن P. euramericana triplo با میانگین قطر 8/19 سانتی متر از بیشترین میزان قطر برابرسینه برخوردار بودند. حداکثر ارتفاع متعلق به کلن P. deltoides 63/51 با میانگین 9/21 متر و کلن هیبرید طبیعی P.x. 63/5 با میانگین 1/20 متر بود. بیشترین میزان رویش متوسط حجمی را کلن P. deltoides 63/51 با 33/21 مترمکعب در هکتار و در سال داشته است. بنابراین کلن P. deltoides 63/51 یکی از مناسبترین کلن های مورد بررسی از لحاظ خصوصیات رویشی می باشد. از نظر آلودگی کلن ها به آفات، حساسترین کلن ها، P. euramericana I-214 و مقاومترین آنها P. caspica بود.
    کلیدواژگان: صنوبر، کلن، سازگاری، مقایسه ارقام، صفرابسته
  • جعفر فتحی، محمدرضا آذرنوش، نصرت الله رافت نیا، جواد میرعرب صفحه 340
    اره موتوری با توجه به شرایط خاص جنگلهای شمال ایران، در عملیات قطع و تبدیل به وسیله ای بی بدیل تبدیل شده است. با این حال، انجام تحقیقاتی در مورد ارزیابی عملکرد و کارایی این وسیله ضروریست. تحقیق حاضر به منظور مطالعه زمانی عملیات قطع درخت، برآورد و محاسبه میزان تولید و هزینه اره موتوری و ارائه مدل رگرسیونی پیش بینی زمان قطع درخت انجام شد. در این تحقیق میزان تولید ساعتی قطع درخت به وسیله اره موتوری با در نظر گرفتن زمانهای تاخیر و بدون آن، به ترتیب برابر 6/51 مترمکعب در ساعت (6/9 درخت در ساعت) و 2/86 مترمکعب در ساعت (16 درخت در ساعت) بدست آمد. میزان تولید ساعتی با احتساب زمانهای تاخیر حدود 9/59 درصد کمتر از تولید خالص قطع درخت با اره موتوری بود. بررسی میزان تولید (مترمکعب در ساعت) قطع با اره موتوری نشان داد که با افزایش قطر، میزان تولید بدون تاخیر قطع درخت به صورت رابطه توانی افزایش می یابد. از سوی دیگر، هزینه واحد تولید نیز به همین نسبت کاهش می یابد. متوسط زمان خالص یک دوره کار قطع برابر 74/3 دقیقه و متوسط زمان یک دوره قطع درخت با زمان تاخیر برابر 24/6 دقیقه بود.
    کلیدواژگان: مطالعه زمانی، قطع درخت، مدل رگرسیونی، تولید، هزینه
  • مجتبی حمزه پور، هادی کیادلیری، سیدکاظم بردبار صفحه 352
    به منظور بررسی مقدماتی خشکیدگی درختان بلوط ایرانی در جنگلهای دشت برم شهرستان کازرون که درختان آن بیشتر از سایر مناطق استان در معرض خشکیدگی قرار گرفته اند، ابتدا نقشه های پایه منطقه تهیه و با جنگل گردشی اولیه، مناطق دارای درختان خشکیده و مناطق فاقد خشکیدگی بر روی نقشه مشخص گردید. سپس در منطقه دارای درختان خشکیده، درختان براساس درصد خشکیدگی به چهار دسته خشکیدگی کمتر از 25 درصد، خشکیدگی بین 25 تا 50 درصد، خشکیدگی بین50 تا 75 درصد و خشکیدگی بیشتر از 75 درصد تقسیم شدند. در مرحله بعد به طور کاملا تصادفی در هر طبقه 30 اصله درخت و نیز 30 اصله درخت در عرصه فاقد خشکیدگی انتخاب شدند و شواهد موجود ازجمله اثر عوامل مستعد کننده، عوامل شروع کننده و عوامل مشارکت کننده و مشخصه های کمی و کیفی درختان ثبت شدند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بیشترین تعداد درختان خشکیده (3/58 درصد) شاخه زاد بوده و در طبقه میان قطر (15 تا 25 سانتی متر) دیده می شوند. همچنین بیشترین تعداد درختان خشکیده در طبقه 4 (میزان خشکیدگی بیشتر از 75 درصد) قرار دارند. در 2/89 درصد از درختان، آثار فعالیت آفات که عمدتا حشرات چوبخوار بودند، مشاهده شد. آثار تخریب انسانی ازجمله قطع و سرشاخه زنی بر روی 3/58 درصد درختان خشکیده رویت و در زیراشکوب 80 درصد آنها آثار زراعت دیم مشاهده گردید. نتایج بررسی متغیر های اقلیمی نشان داد که کاهش بارندگی در سالهای اخیر اثر معنی داری بر خشکیدگی داشته، اما تاثیر تغییرات دمایی معنی دار نبوده است.
    کلیدواژگان: اقلیم، بلوط ایرانی، خشکیدگی، دشت برم کازرون
|
  • S.Z. Goushegir, J. Feghhi, M.R. Marvi Mohajer, M.F. Makhdoum Page 181
    At the time being, in the Caspian forests two functions of wood production and forest conservation are of the great significance, but in course of time passage, it is needed to express processes concepts of planning, implementation and control of forest management plan in a innovative expression. This study tries to make an object-oriented planning and logical framework approach as performance tool on forest management plans (case study: Kheyrud) from stand point of wood production and forest conservation, design target system in a log frame and control of forest activities step by step. The results of the study express two aspects of control concept to achieve objectives (control of success) and activities (control of activities). This expression means a new concept of control in the Caspian forest management plans.
  • M. Pourhashemi, M. Zande Basiri, P. Panahi Page 194
    Study of sexual regeneration of oak species in Zagros forests is very important considering to sever degradation of these forests and decreasing of seed origin oaks. Acorn production is the first step in the sexual regeneration cycle which has an important impact on forest sustainability. Regarding to difficult process of acorn counting, there is unfortunately, no adequate information about acorn production of Zagros native oaks. Therefore, this research was conducted using Koenig visual method for the first time in the western oak forests of Iran. The study was carried out in a section of northern Zagros forests near to Halou village located in 40 km west of Baneh, Kurdistan province. At first, 90 gall oaks (Quercus infectoria Olivier) were selected using stratified random sampling method. For each tree, all of acorns were counted with two
    Methods
    1) crown counting and 2) Koenig visual estimation. Result showed that the mean, minimum and maximum of acorns number/m2 crown area were 10.3, 0.1 and 278.9, respectively. These values were 158.8, 3 and 2917 for the acorns number per tree, which indicates that total acorn production was poor in the study area. Finally, the best regression model was calculated to estimate total number of acorns using Koenig visual estimation method. Obtained model showed a high correlation which is applicable for easy estimation of acorn number of other gall oaks in the studied forest in the next years.
  • S. A. Rezaei Taleshi Page 206
    This research was conducted by randomized completely block design with nine spacing treatments (2×2, 2×3, 3×3, 3×4, 4×4, 4×5, 5×5, 5×6 and 6×6 m) and three replications at Chamestan research station. The research area is located in the north of Iran with mean annual precipitation of 840 mm and brown forest soil with intermediate to heavy texture. Results of ten years walnut spacing trial revealed that mean dbh, mean total height, dbh increment and total height increment of walnut in spacings of 2×2, 2×3 and 3×3 m were minimum. Trees survival was different among nine treatments. Least survival was observed in spacing of 2×2 and 2×3 m. The analysis of qualitative characteristics showed that spacings of 5×5, 5×6 and 6×6 m (with high dimensions) had the lowest quality than other spacings. With above mentioned results we are able to conclude that spacing less than 3×4 m is not suitable for wood production by ten years results.
  • F. Hashempour, T. Rostami Shahraji, M.H. Assareh, A. Shariat Page 222
    In order to investigate the impact of drought stress, a trail was carried out in a factorial experiment in the base of randomized complete design on traits such as pigments and photosynthesis in five Eucalyptus species (E. globulus, E. largiflorens, E. robusta, E. sideroxylon, E. tereticornis). Drought treatments contained polyethylene glycol solution with five levels (0, -1, -3, -6, -12 bar). In this investigation characteristics such as: chlorophyll and carotenoids, photosynthesis rate, leaf water potential and stomata number were studied. Most of the traits were significantly decreased under water stress condition. The highest amount of chlorophyll, carotenoids, photosynthesis and leaf water potential were related to control plants of different species. Results showed that these traits caused lower reduce under drought stress condition in E. largiflorens. Whereas these traits have positive correlation with resistance to drought, consequently E. largiflorens were most resistance species to drought stress. E. sideroxylon and E. tereticornis with high reduce in traits were sensitive species to drought under drought stress condition. E. globulus and E. robusta were relative high resistance species to drought stress.
  • B. Shiranpour, M. Tabari, S.M. Hosseini Page 234
    Wild cherry (Prunus avium) is a native fast growing broadleaved tree in Hyrcanean forests producing valuable wood. Prunus seeds have long dormancy and there is variety of methods for breaking dormancy of its seed. This study was conducted in order to overcoming dormancy and germination of Prunus seed. For this purpose, seeds were collected from Aliabad Katool region in forests of Golestsan province, north of Iran. The seeds with mosocarp, without mesocarp and without endocarp were subjected to warm stratification (4 weeks, 20 ˚C) followed by cold stratification (10 weeks, 5 ˚C). Results showed that mesocarp and endocarp had significant effects on overcoming seed dormancy and germination characteristics. Germination percent, germination speed and germination value in seeds stratified without endocarp were greater than those in seeds stratified with mesocarp and without mesocarp. The results revealed that the seeds without endocarp were the most favorable treatment to break dormancy and to improve germination characteristics in Prunus avium seeds.
  • M. Pir Bavaghar, L. Ghahramani, P. Fatehi Page 242
    Quantitative attributes of forest stands are valuable data that are very important for the evaluation of forest resources. Regarding to unique structure of Zagros forests, we tried to predict tree density using SPOT5-HRG satellite data in this study. A systematic random grid consisting of 319 circle plots (0.1 ha) were used to collect field data. Spectral values related to field plots were extracted from original and the artificial bands composed of vegetation indices and principle component analysis. Ancillary data such as slope, aspect and elevation were also used. Multiple regression and stepwise method were used to predict tree density from 4 original spectral bands and 16 artificial bands as independent variables. Ancillary data didnt improve the results. For considering geographic aspects effects, the study also was done for different aspects, separately. In the general model, predictive variables were PCAC2 (the 2nd component of PCA) and B2 (Red band) with the adjusted coefficient of determination of 0.26%. In the suggested models for the northern, southern, eastern and western forests, independent variables are PCAC2, Ratio; PCAC2, AVI; B1 and PVI, AVI, B3, with the adjusted coefficient of determination of 31%, 34%, 19% and 42%, respectively. The Results of model validation tests showed that all of the presented equations had a reliable validation and are useful for this area, however, for better estimation of tree density, we should find the other approaches.
  • B. Amanzadeh, Kh. Sagheb-Talebi, F. Fadaei Khoshkebijari, B. Khanjani Shiraz, A. Hemmati Page 254
    As a necessary tool, statistical distributions have a wide application in forest. Actual and future condition of stands, description of stand structure and reaction of stands to silvicultural interventions are other applications of these functions in forest management. In order to study the statistical distributions, three sample plots of one hectare, were selected in three development stages of an untouched beech stand in Shafaroud forest. DBH of all trees (larger than 7.5 cm) within the sample plots were assessed. Distribution functions were fitted to the stem number distribution in diameter classes and were compared to the observed data within development stages using Kolmogrove-Smirnov, Anderson-Darling and Chi-Square tests by Easyfit software. Results showed that 1) for initial stage, three-parameter log-normal, 2) for optimal stage, beta and 3) for decay stage, Johnson’s SB have been fitted. In general, three-parameter log-normal function has been fitted well for all three stages.
  • M. Amin Amlashi, M. Salehi Page 268
    Appropriate growth characteristics and resistance of poplar seedlings to pests and diseases are important criteria for selection of poplar clones in the nurseries. For this purpose, nine different exotic poplar clones (P. deltoides and P. euramericana) and one native species (P. caspica) were compared in Astaneh Ashrafieh station in Guilan province. 3600 cuttings, each 20 cm long and containing 3 buds, were planted in randomized complete block design and in three replications. At the end of growing season, the seedlings survival, diameter and height growth and resistance against poplar clearwing moth were studied. Statistical analysis was performed using SPSS software. Results showed that P.d.69.55, P.d.77.51 and P.e.triplo illustrated the highest diameter and highest growth, but P.d.77.51 showed more resistance against clearwing moth. P.caspica, the native poplar species, showed the lowest growth rate, but is one of the resistant species to pests and diseases and scored the second rank after P.d.73.51.
  • A. Najafifar Page 279
    In this paper, regeneration status of forest species in relation to different ecological factors was discussed. Ecological characteristics of studied regions in 110 sample plots of circular shapes, each of 500 m2 and 535 micro-plots of 2.25 m2 were investigated. Sampling was done in 4 regions within elevation between 800-2400 m above sea level and in three parallel lines on general slopes. Vertical distance between sampling units in slope direction was 100 m and overall distances between locations were 500-1000 m. Positioning of samples units were prepared with GIS and GPS. Statistical data were analyzed using EXCEL and SPSS software. Complete soil profile in center of macroplots and top soil active horizon in center microplots were studied. Results indicated that physiographical, topographical, and edaphical variation have high effects on sexual regeneration frequency in the studied area. The mean regeneration number in elevation class of higher than 1800 m, also in slope class > 60% and in northern and western directions was higher than other classes and directions. Also it was higher in Asmari formation, in rocky, coarse and sharp stones regions and in slopes. The frequency of regeneration was also higher in soil nitrogen class of 0.30-0.45 percent, in soil available phosphorus class of more than 20 mg/kg (ppm) and in soil organic matter class of 3-4.5 percent.
  • J. Mirzaei, M. Akbarinia, E. Mohamadi Goltapeh, M. Sharifi, Y. Rezaei Danesh Page 291

    The effect of arbuscular mycorrhizae fungi (AMF) on morphological and physiological characteristics of Pistacia khinjuk under drought stress were studied in Ilam, Iran. First, the mycorrhizae fungi associated with Pistacia khinjuk trees were isolated and identified and then their effects on morphological and physiological characteristics of Pistacia khinjuk under greenhouse condition were assayed. It was found that survival of seedling was not affected by mycorrhizae and irrigation, but other physiological and morphological characteristics were affected, separately. Therefore, mycorrhizae as well as irrigation increased root collar diameter, seedling height, terminal growth, leaf number, refresh weight of shoot and root, root volume, leaf area, photosynthesis and transpiration. In contrast to irrigation, AMF didn’t effect on root length, root dry weight, leaf surface temperature, stomatal conductance and photosynthesis. So, we can propose that in dry and sub dry region, for best success in afforestation, seedling is better to be associated with AMF.

  • M.N. Gholizadeh, Sh. Kia-Daliri, R. Mahdavi, R. Faraji Pool Page 301
    This paper presents the results of an elimination trial of exotic needle-leaves in the form of Randomized Completely Blocks Design with three replications at three elevations of Nowshahr region: i) nine species of needle-leaves in lower altitude (450 m.a.s.l.) of Patom district, Kheiroud forest after 19 years, ii) twelve species in middle altitude (1000 m.a.s.l.) of Namkhane district, Kheiroud forest after 18 years, and iii) twelve species in higher altitude (1250 m.a.s.l.) Golband-Veysar forest after 19 years of plantation. Survival, diameter at breast height, collar diameter and total height of trees were measured every year. Final results (2008) indicated that: i) Sequoia sempervirens (origin of California- Nowshahr), Cryptomeria japonica (origin of Japan- Kelardasht) and Pinus nigra var. calabrica (origin of south France) were the promising species in the lower altitude, ii) Picea abies (origin of former Yugoslavia- Kelardasht), Abies nordmaniana (origin of Turkey) and Abies alba (origin of Bulgaria) were the promising species in the middle altitude and iii) Pseudotsuga menziensii (origin of Washington), Abies alba (origin of Bulgaria), Abies nordmaniana (origin of Turkey) and Abies bormulleriana (origin of Turkey) were the promising species in the higher elevation.
  • H. Bagheri, P. Attarod, V. Etemad, H. Sharafieh, M.T. Ahmadi, M. Bagheri Page 314

    The main aim of the present research was to measure interception (I) by individual trees of Pinus eldarica and Cupressus arizonica that extensively planted in afforestation projects of the arid zone in Iran. The selected trees were located inside a forest plantation in a dry area at Semnan province, where mean annual precipitation and air temperature are 127 mm and 16˚C, respectively. The gross rainfall (GR) was measured by the mean of three hand-made gauges placed in an open area neighboring to the chosen trees. Five individual trees were selected for measurements of throughfall (TF). Eight TF collectors were positioned beneath the tree canopies in the four main directions to average into TF mean per species. I was calculated as the difference between GR and TF for each tree and I was finally averaged into the means of P. eldarica and C. arizonica. Measurements were made on a rainfall event basis during 2009 summer season, from March to October. The cumulative GR depth of 12 events was 37.9 mm; I (P. eldarica): 17.2 mm, and I (C. arizonica): 12.3 mm. On the event scale average ratios of I:GR were 68% (1.4 mm per event) and 55% (1 mm per event) for P.eldarica and C.arizonica, respectively. Strong positive correlations were observed between I and GR (P.eldarica, R2=0.94; C.arizonica, R2=0.87). Our measurements suggested that intercepted GR or I:GR ratio by the canopies, and loss through evaporation decreased, as the size of rainfall events increased. The results showed that interception is a significant component of the seasonal water balance in the afforestation of the arid zone of Iran.

  • S.A. Mousavi Kopar, A.R. Modir-Rahmati, A. Lashkar-Bolouki, E. Kahneh Page 326
    For impelementing this research, 20 superior Poplar clones were selected from the experimental nurseries at Safrabasteh Research Station in Guilan province. From each clone, 75 seedlings were planted within a randomized complete block design in 3 replications in February of 1994. During the growing season, resistance of clones to pests and deiseases was studied. At the end of every growing season, diameter, and tree height were measured and the mean annual diameter and height growth as well as the current diameter, height and volume increment were calculated. Results showed that P. deltoides 63/51 and P. euramericana triplo had the maximum mean dbh with 20.9 cm and 19.8 cm, respectively. The maximum mean height was calculated for P. deltoides 63/51 and P.x. 63/5 (natural hybrid) with 21.9 m and 20.1 m, respectively. The maximum mean volume increment of 21.33 m3/ha/y was computed for P. deltoides 63/51. P. euramericana I-214 showed the lowest, whereas P. caspica showed the highest resistance against pests.
  • J. Fathi, M.R. Azarnoosh, N. Rafatnia, J. Mirarab Page 340
    Regarding to special situation of northern forests in Iran, chainsaw is a unique cutoff. Nevertheless, study to evaluat operation efficiency is imperative. Present study was carried out with the aim of time study of cutting operation, estimating the productivity and costs of chainsaw, and developing a regression model. According to the results of this study, the hourly production of cutting by chainsaw with and without delay time were 51.6 m3/h (9.6 trees/h) and 86.2 m3/h (16 trees/h), respectively. Cutting productivity was increased related to DBH as power model and on the other hand the unit cost was decreased. Total cutting cycle time with and without delay time were averaged 6.24 and 3.74 minutes, respectively.
  • M. Hamzehpour, H. Kia-Daliri, K. Bordbar Page 352
    To investigate the effect of recent oak decline, which covers a relatively vast area of Fars province, the oak forests of Dashte-Barm which were most exposed to drying was selected as the primary site to study. Firstly, base maps were provided. In initial forest surveys, the damaged as well as undisturbed sites were determined. 120 trees in affected area and 30 trees in non- affected area were randomly selected. The dried trees were categorized in for groups according to the drying percent. These classes were: %25, %25-%50, %50-%75, and more than %75. All factors including human factors (branch and/or clear cutting and prunning, rain-fed farming under the trees in the forest floor, etc.), climatic factors (rainfall and temperature), disturbing factors (pests and diseases) were assessed. Furthermore, quantitive and qualitative variables of high and coppice trees were separately recorded. Results showed that 58.3% of all dried and dead trees were coppice which consisted the most dead trees. The maximum numbers of dried and dead trees were those that were in their middle age, which are classified in 15-25 cm of diameter class. In term of drying percent, the maximum numbers of dried trees were in the fourth class (%75- %100).