فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان 1391)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/05
  • تعداد عناوین: 14
|
  • شیرزاد محمدنژاد کیاسری، خسرو ثاقب طالبی، رامین رحمانی، دینا داستانگو صفحه 525
    بااهمیت ترین نقش بی مهرگان لاشبرگ، تجزیه لاشبرگ ها و کمک در چرخه عناصر غذایی است. این تحقیق به ارزیابی تنوع بی مهرگان لاشبرگ در عرصه های جنگل کاری 20 ساله توسکای ییلاقی، پلت، بلندمازو، زربین و عرصه جنگل طبیعی مجاور آنها در منطقه دارابکلا می پردازد. جهت بررسی در هر تیمار، ابتدا یک عرصه یک هکتاری تعیین و در آن ده پلات 100 مترمربعی با ابعاد شبکه 10×10 متر به صورت سیستماتیک تصادفی انتخاب شد. در هر فصل کلیه لاشبرگ های موجود در میکروپلات های یک مترمربعی جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردید. در طول چهار فصل، بی مهرگان لاشبرگ در 200 میکروپلات یک مترمربعی مورد شناسایی و شمارش قرار گرفت. همچنین در هر مرحله از نمونه برداری، متغیرهای متعددی از ویژگی های توده، لاشبرگ و خاک اندازه گیری شد. تنوع بی مهرگان لاشبرگ نیز با استفاده از شاخص های شانون و سیمپسون تعیین گردید. براساس نتایج تحقیق حاضر روند کاهش مقادیر تنوع بی مهرگان لاشبرگ (سیمپسون) به ترتیب شامل عرصه های جنگل کاری توسکا، پلت، عرصه جنگل طبیعی و جنگل کاری های زربین و بلندمازو بوده است. همچنین تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی نشان داد که تغییرات فصلی تنوع بی مهرگان لاشبرگ، تحت تاثیر متغیرهای درجه حرارت، تاج پوشش، شدت نور نسبی، رطوبت لاشبرگ، رطوبت خاک و مقادیر فسفر و نسبت کربن آلی بر فسفر لاشبرگ می باشد.
    کلیدواژگان: غنا، یکنواختی، چرخه عناصر غذایی، توسکای ییلاقی، پلت، بلندمازو، زربین
  • رفعت الله قاسمی، علیرضا مدیررحمتی، رضا باقری صفحه 539
    انجام عملیات هرس و حذف تعدادی از جست های هر پایه صنوبر در روش بهره برداری کوتاه مدت باعث می شود تا جست های باقیمانده از مواد غذایی، نور و آب بیشتری برخوردار شده و در نهایت تنه های قطورتر و بلندتری تولید نمایند که در صنایع با ارزش افزوده بیشتری همانند صنایع کاغذ مورد استفاده دارد. این مقاله تاثیر شدت هرس در مقدار تولید چوب در واحد سطح و همچنین ابعاد و اندازه چوبهای تولیدی را بررسی نموده است. این طرح با استفاده از 5 کلن موفق طرحهای قبلیPopulus x euramericana costanzo، Populusx euramericana 561.41، Populus euramericana triplo، Populus x euramericana vernirubensis و Populus x deltoids 63.8 در قالب طرح آماری کرتهای خرد شده با سه تکرار و تیمار اصلی کلن و تیمار فرعی تعداد جست های هر پایه در یک دوره چهار ساله (از سال 1383 الی 1386) در اراضی مجتمع تحقیقاتی البرز کرج به اجرا درآمده است. از متغیرهای قطر برابرسینه و ارتفاع جست ها همه ساله در پایان فصل رویش اندازه گیری بعمل آمد. همچنین در پایان دوره آزمایش وزن تر وخشک زی توده چوبی تولید شده تعیین شد و پس از محاسبه میانگین ها، تجزیه واریانس این متغیرها با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میانگین تعداد جست ها در تیمار چند جست (تیمار شاهد) از حداقل 3 عدد به ازاء هر پایه در کلن P.d. 63.8 تا حداکثر 8/5 در کلن P.e. 561.41 متغیر بوده است. دو کلن P.d. 63.8 و P.e. 561.41 نسبت به سایر ارقام از قطر و ارتفاع بیشتری برخوردار بوده اند. میانگین قطر و ارتفاع کلن ها در تیمار یک جست بیشتر از دو جست و در تیمار دو جست بیشتر از چند جست بوده است. بیشترین میانگین قطر برابرسینه را کلن P.d. 63.8 در تیمار یک جست و کمترین آن را کلن P.e. vernirubensis در تیمار چند جست داشته است. کلن P.d. 63.8 با میانگین ارتفاع 14/9 متر در تیمار یک جست بیشترین و کلن P.e. 561.41 با 24/4 متر در تیمار چند جست از کمترین مقدار ارتفاع برخوردار بوده اند و بین میانگین قطر و ارتفاع کلن ها و تیمارهای مختلف از نظر آماری اختلاف معنی دار وجود داشته است. مقدار تولید زی توده دو کلن P.d. 63.8 و P.e. 561.41 بیشتر از سایر کلن ها و کلن P.e. vernirubensis کمترین مقدار تولید را داشته است و از نظر آماری بین میانگین زی توده کلن ها اختلاف آماری معنی دار وجود داشته است. در 4 کلن اورامریکن زی توده تیمار چند جست (تیمار شاهد) بیشتر از تیمارهای 1 و 2 جست بوده است، ولی در کلن دلتوئیدس زی توده تیمار 1 جست بر تیمارهای 2 و چند جست برتری داشته است. مقدار تولید زی توده خشک بین حداقل 118/9 تن در هکتار و در سال در تیمار 1 جست کلن P.e. vernirubensis تا حداکثر 285/19 تن در هکتار و در سال در تیمار 1 جست کلن P.d. 63.8 متغیر بوده است.
    کلیدواژگان: صنوبر، کلن، بهره برداری کوتاه مدت، هرس، تولید زی توده، جست
  • یعقوب ایران منش، خسرو ثاقب طالبی، سید محسن حسینی، هرمز سهرابی، سید غلامعلی جلالی* صفحه 551

    ترسیب کربن به عنوان یکی از مهمترین مزایای درختان در اکوسیستم های جنگلی بوده که در اندام های مختلف آنها ازجمله بذر انجام می شود. اختصاص کربن در اندام های مختلف به عنوان یک فرایند کلیدی در چرخه کربن محسوب می شود. مقدار کربن موجود در هر اندام، زمان باقی ماندن کربن در اکوسیستم و چرخه کربن آن را تعیین می کند. بذر بلوط ایرانی (Quercus brantti) در جنگلهای زاگرس از جنبه های مختلفی حائز اهمیت است. علاوه بر ارزش های تغذیه ای، دارویی و اکولوژیک، زی توده و مقدار اندوخته کربن این بخش از درخت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق که در جنگلهای استان چهارمحال و بختیاری انجام شد، تعداد 35 پایه بلوط ایرانی در دو شکل تک پایه و جست گروه به صورت تصادفی انتخاب و آماربرداری از صفات کمی کلیه پایه ها انجام شد. سپس بذر تمامی پایه ها به صورت جداگانه برداشت شده و وزن تر آنها در عرصه اندازه گیری شد. وزن خشک نمونه ها، مقدار کربن و سایر عناصر غذایی موجود در بذر نیز در آزمایشگاه مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که زی توده بذر در درختان تک پایه به طور متوسط 6 برابر جست گروه ها است. همچنین مقدار کربن بذر حدود 40 درصد وزن خشک آن است. نتایج بررسی مدل های رگرسیونی نشان داد که در درختان تک پایه از بین متغیرهای مستقل، قطر متوسط تاج معادلاتی با شاخص های مدل سازی بهتری تولید کرد، در حالی که در جست گروه ها بهترین مدل رگرسیونی بدست آمده، مدل رگرسیونی توانی بر مبنای ارتفاع کل جست گروه است. بسیاری از مدل های بدست آمده از ضریب تبیین بالایی برخوردار بودند که حکایت از امکان استقرار معادلات آلومتریک مناسب برای زی توده و اندوخته کربن بذر بلوط ایرانی داشت.

    کلیدواژگان: زی توده، کربن، بذر، بلوط ایرانی، معادلات آلومتریک، جنگلهای لردگان
  • احمد حسینی، سیدمحسن حسینی، احمد رحمانی، داوود آزادفر صفحه 565
    به منظور تعیین چگونگی تغییر ساختار جنگلهای بلوط ایرانی به دنبال وقوع مرگ ومیرهای درختی، منطقه جنگلی شلم با مساحت 670 هکتار در 10 کیلومتری جنوب شرقی شهر ایلام انتخاب گردید. هدف این پژوهش تعیین اثر مرگ و میر بر ویژگی های ساختاری توده شامل تراکم و رویه زمینی، انبوهی تاج پوشش، ترکیب گونه ای، فرم پرورشی و همچنین شناخت الگوی توزیع تراکم و رویه زمینی درختان مرده در طبقه های قطری مختلف بود. در این راستا منطقه مورد مطالعه به 20 واحد همگن توپوگرافیک تقسیم شد و در واحدهای همگن در کل 60 پلات دایره ای شکل 10 آری پیاده شدند. در هر پلات قطر برابرسینه، قطر کمینه و بیشینه تاج درختان، درصد خشکی تاج، مبدا پایه ها و فرم رویشی آنها به تفکیک گونه اندازه گیری و ثبت شد. نتایج نشان داد که به طور متوسط 7/15 درصد از تراکم اشکوب درختی و درختچه ای کاهش یافته که 65/97 درصد آن متعلق به بلوط ایرانی بوده است. کاهش رویه زمینی به میزان 23/14 درصد بود که 29/95 درصد آن مربوط به گونه بلوط ایرانی بود. مرگ-ومیر درختی در بیشتر طبقه های قطری وجود داشت که بیشترین میزان آن در طبقه های قطری 10 تا 25 سانتی متر و بیشترین نسبت مرگ ومیر در طبقه های قطری 5،60 و 75 سانتی متر بود. همچنین بیشترین نسبت کاهش رویه زمینی در طبقه های قطری 25 تا 45 سانتی متر بود. با وجود اینکه کاهش درختی در بیشتر گونه های درختی و درختچه ای روی داده و درصد آمیختگی گونه ها تغییر کرده، اما ترکیب گونه ای تا حدودی ثابت مانده بود. کاهش انبوهی تاج پوشش جنگل به میزان 88/12 درصد بود. میزان کاهش درختی در فرم شاخه زاد بیشتر از دانه زاد بود، اما نرخ مرگ و میر در فرم دانه زاد بیشتر بود. آنالیز DCA پراکنش پلاتها را براساس وضعیت آنها تفکیک کرد و نشان داد که میزان کاهش با متغیر قطر برابرسینه ارتباط داشته است. به طور کلی در منطقه مورد مطالعه مرگ-ومیر درختی موجب تغییرات زیادی در ساختار توده های جنگلی بلوط ایرانی شده است، به طوری که مقادیر متغیرهای مختلف تغییر کرده و از بین آنها قطر برابرسینه تغییرات بیشتری داشته و باعث تفکیک جمعیتهای درختی قبل و بعد از مرگ و میر شده است. از نتایج فوق می-توان در مدیریت حمایتی و حفاظتی جنگلهای دچار خشکیدگی در زاگرس استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جنگلهای زاگرس، تراکم، رویهزمینی، انبوهی تاج، پوشش، ترکیبگونه ای، فرم پرورشی
  • امیر رنجبر، لقمان قهرمانی، مهدی پورهاشمی صفحه 578
    گلازنی (سرشاخه زنی) درختان بلوط ازجمله برداشت های سنتی و عرفی است که در جنگلهای زاگرس شمالی انجام می شود و بر مشخصه های زیست-سنجی درختان بلوط تاثیرگذار است. به منظور بررسی پیامدهای گلازنی بر مشخصه های زیست سنجی وی ول (Quercus libani)، یک توده کمتر دخالت شده (قبرستان) به مساحت 65/0 هکتار و یک توده گلازنی شده در مجاورت آن به مساحت 5/2 هکتار و با شرایط فیزیوگرافی تقریبا مشابه در روستای بلکه شهرستان بانه انتخاب گردید. برای بررسی ویژگی های ساختاری، در هر دو توده با روش آماربرداری صددرصد مشخصات کمی شامل قطر برابرسینه، ارتفاع کل، ارتفاع تنه و دو قطر عمود بر هم تاج درختان وی ول با قطر برابرسینه بیشتر از پنج سانتی متر اندازه گیری شد. به-منظور بررسی رویش قطری، در توده گلازنی شده 19 اصله و در توده کمتر دخالت شده 26 اصله وی ول با مبدا رویشی شاخه زاد به صورت تصادفی به-عنوان درخت نمونه انتخاب و از هر درخت نمونه یک جفت نمونه رویشی با استفاده از مته سال سنج از ارتفاع 50 سانتی متری تنه براساس روش شاین گروبر استخراج شد. رویش جاری سالانه نمونه ها اندازه گیری و متوسط رویش جاری سالانه و درصد رویش قطری در طبقه های قطری درختان نمونه تعیین شد. نرمال بودن توزیع داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف- سمیرنف و مقایسه مشخصه های زیست سنجی درختان وی ول بین دو توده با استفاده از آزمون t مستقل انجام شد. نتایج نشان داد که از نظر مشخصه های قطر برابرسینه، طول تنه، سطح تاج و ارتفاع کل (در طبقه های قطری میانی) درختان وی ول، بین دو توده در سطح یک درصد اختلاف معنی داری وجود دارد؛ به طوری که مقدار این مشخصه ها در توده کمتر دخالت شده بیشتر از توده گلازنی شده بود. در طبقه های قطری 15 تا 21 سانتی متر، طول تاج توده گلازنی شده بیشتر از توده کمتر دخالت شده بود و بین دو توده اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین متوسط رویش قطری و متوسط درصد رویش قطری در توده گلازنی شده به ترتیب 41/3 میلی متر و 83/2 درصد و مقادیر متناظر آنها در توده کمتر دخالت شده به ترتیب 23/2 میلی متر و 02/1 درصد بود که از این نظر بین دو توده در سطح یک درصد تفاوت معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: مشخصات ساختاری، ارتفاع کل، ارتفاع تنه، قطر، تاج پوشش، رویش جاری
  • هادی بیاتی، اکبر نجفی *، پرویز عبدالمالکی صفحه 595

    قطع درخت در بین مولفه های بهره برداری، اهمیت زیادی دارد. برآورد تولید تجهیزات جنگلی، بخش مهمی از مدیریت هزینه ها در یک واحد جنگلداری است که با کاهش هزینه های عملیات همراه است. به عبارت دیگر، هزینه های بالای سرمایه گذاری در بهره برداری جنگل، دلیل خوبی برای تحقیقات مهندسی جنگل و همچنین مدل سازی زمان می باشد. روش های زیادی مانند انواع رگرسیون ها، منطق فازی، شبکه های عصبی و غیره برای پیش بینی زمان قطع وجود دارد که به کمک آنها می توان به ارتباط منطقی بین زمان قطع درخت و متغیرهای مستقل موجود دست یافت و برای عملیات آینده میزان زمان قطع درخت را پیش بینی نمود. در این تحقیق از تحلیل رگرسیون و شبکه های عصبی پرسپترون چند لایه و تابع شعاع مدار برای پیش بینی زمان قطع درخت در جنگلهای شرکت نکاچوب استفاده شد. به منظور جمع آوری داده های زمان قطع، از روش مطالعه زمانی پیوسته استفاده شد. بدین منظور تعداد 84 درخت از درختان نشانه گذاری شده انتخاب شد و زمان خالص قطع درخت با استفاده از شبکه پرسپترون چندلایه و تابع شعاع مدار، و همچنین روش رایج تحلیل رگرسیون پیش بینی گردید. نتایج نشان داد که شبکه عصبی تابع پایه شعاعی نسبت به شبکه عصبی پرسپترون چندلایه دارای دقت بیشتری در برآورد زمان قطع درخت می باشد. همچنین مقایسه معیارهای ارزیابی شبکه عصبی مصنوعی با رگرسیون گام به گام نشان داد که شبکه عصبی MLP و RBF به ترتیب دارای مقدار RMSE 94/0 و 81/0 بوده، در حالی که مقدار RMSE مدل رگرسیون 15/1 می باشد.

    کلیدواژگان: مهندسی جنگل، مطالعه زمانی، تابع پایه شعاعی، پرسپترون چندلایه، بهره برداری جنگل
  • مهسا کریمی، محمدرضا پورمجیدیان، حمید جلیلوند، امیر صفری صفحه 608
    هدف این پژوهش بررسی مقدماتی کارایی تابع O-ring در تعیین کنش متقابل و الگوی مکانی درختان در جنگلهای زاگرس در مقیاس کوچک است. مطابق با هدف تحقیق که آزمون کارایی تابع O-ring بود عرصه ای به مساحت 2 هکتار در جنگلهای باینگان انتخاب و موقعیت مکانی تمامی درختان بلوط ایرانی و بنه به عنوان گونه های غالب در قطعه مورد بررسی با استفاده از روش فاصله تا خطوط موازی تعیین و در نهایت نقشه مکانی درختان تهیه شد. از تابع دومتغیره O-ring برای بررسی کنش متقابل و از تابع تک متغیره O-ring برای مطالعه الگوی مکانی قطعه مورد مطالعه در فواصل مختلف استفاده شد. نتایج این تحقیق توانایی تابع O-ring در کشف الگوی مکانی و کنش متقابل مختلط در طول فواصل مختلف را نشان داد، دلیل این تغییرات به محدودیت پراکنش بذر، رقابت بین گونه ای، قدرت بالای زادآوری بلوط (از طریق بذر و پاجوش) و اختلاف در کیفیت رویشگاه در مقیاس کوچک نسبت داده می شود. نتایج تحقیق بیانگر تشریح مناسب الگوی مکانی و کنش متقابل به وسیله تابع O-ring در توده مورد بررسی است که می تواند به عنوان یک کلید راهنما در شناخت و تصمیم گیری برنامه های مدیرتی و دخالت های جنگل شناسی مفید در دیگر رویشگاه ها باشد.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، بنه، روش فاصله تا خطوط موازی، تابع دو متغیره، تابع تک متغیره، بذر
  • داود کرتولی نژاد، اکبر نجفی*، سعید کاظمی نجفی صفحه 622

    یکی از پیامدهای عملیات چوبکشی صدمه به درختان حاشیه مسیرها می باشد که در بلند مدت ممکن است به کاهش رویش آنها بینجامد. در این پژوهش اثرهای چوبکشی زمینی بر ایجاد و گسترش پوسیدگی درختان راش (Fagus orientalis lipsky) مجاور مسیرهای چوبکشی با سنین 0 تا 5، 5 تا 10، 10 تا 15 و 15 تا 20 سال مورد بررسی قرار گرفت. پس از تقسیم بندی مسیرها (به سه بخش با تردد کم، متوسط و شدید) بر مبنای فاصله از دپوها و انشعابات، با استفاده از دستگاه سنجش سرعت امواج تنشی، زمان عبور امواج در سه جهت (جهت زخم، عمود بر زخم و جهت طولی تنه) برای تمامی درختان حاشیه مسیرها اندازه گیری شد. پس از اصلاح با استفاده از ضریب تصحیح دستگاه، سرعت امواج تنشی برای درختان در هر سه جهت بدست آمد و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیش از 75 درصد از درختان در حاشیه 5/1 متری از دو طرف مسیرها دچار زخم توسط اسکیدر شده اند که حدود 25 درصد زخمها منجر به پوسیدگی شدند. این در حالیست که حتی یک مورد پوسیدگی نیز در درختان بدون زخم حاشیه مسیر یافت نشد. با افزایش سن مسیرهای چوبکشی نیز شدت پوسیدگی افزایش یافته بود. بیشترین پوسیدگی در درختان واقع در محل پیچ ها و نیز درختان واقع در پایین مسیرها بود. نتایج این تحقیق بیانگر صدمات جبران ناپذیر اما قابل پیشگیری به درختان سرپای محدوده اثر اسکیدر است.

    کلیدواژگان: صدمات بهره برداری، تردد، دپو، سرعت و زمان عبور امواج، اسکیدر، زخم تنه
  • مصطفی مقدمی راد، احسان عبدی، محسن محسنی ساروی، حامد روحانی، باریس مجنونیان صفحه 634
    تولید رسوب از مهمترین اثرهای بعد از ساخت جاده های جنگلی می باشد. امروزه فرسایش خاک و پیامدهای ناشی از آن، به یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی تبدیل شده است. فرایند فرسایش جاده شامل جدا شدن ذرات و حمل رسوب توسط جریان آب یا رواناب به قسمت های پایین دست جاده یا ورود به سیستم های رودخانه ای می باشد. بنابراین برآورد مقدار رسوب حاصل از جاده های جنگلی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه به بررسی تاثیر مقدار ترافیک بر تولید رواناب و رسوب جاده جنگلی با استفاده از شبیه ساز باران پرداخته شد. با استقرار باران ساز و پلات یک مترمربعی روی سطح جاده، شبیه سازی باران در مدت زمان 30 دقیقه و شدت 81 میلی متر بر ساعت انجام و رواناب تولیدی از خروجی پلات جمع آوری شد. نتایج حکایت از اختلاف معنی دار رواناب و رسوب دو جاده و میانگین مقدار رواناب برای جاده با ترافیک بالا و پایین به ترتیب 1/49 و1/22 لیتر بر مترمربع و میانگین مقدار رسوب به ترتیب 41/166 و 75/36 گرم بر مترمربع داشت. معنی دار بودن اثر ترافیک بر مقدار رسوب و رواناب تایید کننده این امر است که تعیین استاندارد و مقدار مصالح در مرحله ساخت و تعمیر و نگهداری باید با در نظر گرفتن ترافیک قابل انتظار انجام شود.
    کلیدواژگان: رواناب، رسوب، شبیه ساز باران، معضلات زیست محیطی
  • سیده فاطمه هاشمی، سید محمد حجتی، سید محمد حسینی نصر صفحه 645
    در این پژوهش عناصر غذایی خاک، مقدار لاشه ریزی پائیزه و ورود عناصر غذایی از طریق لاشبرگ به کف جنگل و ارتباط آنها با هم در سه توده (آزاد، افرا پلت و ون) جنگل کاری شده در جنگل آموزشی- پژوهشی دارابکلا ساری مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های خاک از عمق 15-0 سانتی متری خاک برداشت و عناصر غذایی آنها مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای اندازه گیری لاشه ریزی در فصل خزان 3 تله جمع آوری لاشبرگ (به ابعاد 50×50 سانتی متر) به طور تصادفی در هر توده قرار داده شد و جمع آوری لاشبرگ ها به صورت ماهانه انجام شد. نظر به اینکه برگ درصد قابل توجهی از لاشه ریزی را در گونه های مورد بررسی به خود اختصاص داده است، بنابراین نمونه های برگ های خزان شده در ماه های مختلف فصل خزان برای اندازه گیری محتوی عناصر غذایی به آزمایشگاه منتقل شد. عناصر غذایی خاک بجز مقدار فسفر و پتاسیم در بین گونه ها تفاوت معناداری نشان دادند. کمترین مقدار عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در خاک گونه ون مشاهده شد. نتایج کلی لاشه ریزی سه گونه مورد بررسی در سه ماه خزان لاشبرگ نشان داد که افرا بیشترین و ون کمترین مقدار انباشت لاشبرگ را داشته اند. نتایج نشان داد که توده ها توانسته اند خواص خاک را تا حدودی تغییر دهند. یافته های پژوهش حاضر موید آن است که این تغییرات با تفاوت های مشاهده شده در مقدار بازگشت عناصر غذایی در هر توده هم خوانی دارد.
    کلیدواژگان: تله جمع آوری لاشبرگ، بازگشت عناصر غذایی، ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم
  • رضا عرفانزاده، سیدحمزه حسینی کهنوج صفحه 656
    تحقیق حاضر با هدف مقایسه خصوصیات بانک بذر خاک (تراکم، تشابه بانک بذر خاک با پوشش روزمینی و تنوع گونه ای) قسمتهای مرکزی رویشگاه جنگلی و محدوده مرزی آن (مرز بین جنگل و مرتع) به عنوان دو رویشگاه با تراکم تاج پوشش درختی متفاوت انجام شد. در هر رویشگاه هفت ترانسکت با فاصله 25 متر از یکدیگر مستقر شدند. سپس نمونه های خاک از اعماق 5-0 و 10-5 سانتی متری از داخل پلاتهای 2 مترمربعی برداشت و پس از اعمال تیمار سرما به گلخانه منتقل و کشت شدند. بذرهای ظهور یافته هر دو هفته یکبار شناسایی و حذف گردید. تشابه بانک بذر با پوشش روزمینی با استفاده از شاخص تشابه سورنسون و تنوع گونه ای با استفاده از شاخص تنوع شانون- وینر محاسبه گردید. در نهایت خصوصیات بانک بذر خاک (تراکم، تشابه بانک بذر خاک با پوشش روزمینی و تنوع گونه ای) با استفاده از آزمون t مستقل بین دو رویشگاه مقایسه شد. نتایج نشان داد که تراکم، تنوع گونه ای بانک بذر خاک در منطقه مرزی به طور معنی داری بیشتر از منطقه مرکزی جنگلی بود. در هر دو رویشگاه تشابه ضعیفی بین بانک بذر خاک با پوشش روزمینی وجود داشت. ضمن اینکه تشابه بانک بذر خاک با پوشش روزمینی عمق سطحی در منطقه جنگلی به طور معنی داری بیشتر از محدوده جنگل- مرتع بود. تراکم و تنوع گونه ای بانک بذر نیز در عمق سطحی به طور معنی داری بیشتر از عمق پایینی بود. به طور کلی می توان گفت که منطقه مرزی به علت داشتن فضای بازتر تاج پوشش درختی، موقعیت قرارگیری و تنوع گونه ای بیشتر نسبت به قسمتهای داخلی مرکزی دارای بانک بذر غنی تری می باشد.
    کلیدواژگان: تراکم تاج پوشش، تنوع گونه ای، پوشش روزمینی، تراکم بذر، شاخص تشابه سورنسون، شاخص تنوع شانون، وینر
  • مهری باب مراد، سید محسن حسام زاده حجازی، رضا باقری، سید ابراهیم صادقی، ستار زینالی صفحه 669
    سنک صنوبر Monosteira unicostata از خانواده Tingidae یکی از آفات مهم درختان صنوبر در نهالستانها و صنوبرکاری های کرج می‎باشد. طی سالهای 1382 تا 1384، میزان تخم ریزی این آفت روی 15 کلن بومی و غیر بومی صنوبر که اواخر سال 1381 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با سه تکرار در مرکز تحقیقات البرز کرج کاشته شده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفت. این کلن ها متعلق به گونه های Populus nigra L.، P. alba L.، P. deltoides Marsh. و همچنین دورگ P. x. euramericana (Dode) Guinier بودند. برای نمونه برداری از هر کلن، 4 اصله نهال در وسط هر کرت آزمایشی انتخاب شد و از اوایل خرداد ماه تا اواخر مهر به فاصله هر 15 روز یکبار، به مدت سه سال مورد بررسی قرار گرفتند. در هر نوبت نمونه برداری، تعداد چهار برگ از ارتفاع مختلف هر نهال در جهت های چهارگانه جغرافیایی، به طور تصادفی برداشت شد. در آزمایشگاه، تعداد تخم های موجود در واحد سطح برگ در مورد نهال های هر کلن در هر کرت آزمایشی (یک سانتی متر مربع) محاسبه شد. میانگین این داده ها، با استفاده از نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس داده های بدست آمده از تعداد تخم سنک روی نهال های صنوبر طی سه سال نشان داد که تفاوت معنی داری در سطح یک درصد بین گونه ها و کلن های صنوبر وجود دارد. نتایج بررسی نشان داد که دو کلن Populus alba 44.9 و P. alba 58.57 در یک گروه، بیشترین تعداد تخم سنک را داشتند. کلن های متعلق به گونه Populus nigra و همچنین کلن دورگ P. xe. Marilandica از نظر میزان تخم سنک، در گروه دوم قرار گرفتند. در این بررسی حداقل تعداد تخم آفت، روی کلن های Populus deltoides 77.51، P. deltoides 73.51، P. deltoides 69.55 و همچنین کلن دورگ P. x. euramericana 561.41. دیده شد. با توجه به نتایج این تحقیق که در شرایط طبیعی صورت گرفته است، اظهارنظر قطعی در خصوص معرفی کلن های کاملا مقاوم نسبت به این گونه آفت، نیاز به مطالعات تکمیلی در شرایط کنترل شده دارد.
    کلیدواژگان: نهالستان، Populus nigra L، _ P، alba L، _ P، deltoides Marsh، _ P، x، euramericana (Dode) Guinier
  • الهه ناصری، سیامک کلانتری، روح انگیز نادری صفحه 679
    امروزه تولید گیاهچه از طریق جنین زایی رویشی به عنوان روشی پربازده و امیدبخش به منظور همگروه سازی ژنوتیپ های منتخب و کاربرد آن در برنامه های اصلاحی سوزنی برگان مورد توجه قرار گرفته است. اگرچه هم اکنون این روش در کشور ما جنبه پژوهشی دارد، ولی انتظار می رود به زودی جایگزین روش های سنتی گردد. هدف از تحقیق حاضر، تعیین محیط کشت مناسب و انتخاب گونه های برتر از نظر تولید بافت جنین زاست. بنابراین با استفاده از دو محیط کشت متفاوت، امکان جنین زایی رویشی در 5 گونه متفاوت کاج مورد بررسی قرار گرفت. مرحله القای بافت جنین زا با استفاده از ریزنمونه جنین زایشی بالغ و محیط کشت های DCR و HLM-1 در گونه های Pinus eldarica، P. brutia، P. nigra، P. radiata و P. sylvestris انجام شد. سطح مقطع بافت جنین زا در دو مرحله (3 و 6 هفته پس از کشت اولیه) اندازه گیری شد. طبق نتایج بدست آمده، اثر نوع محیط کشت و گونه بر مقدار القای بافت جنین زا معنی دار بوده و بهترین نتایج در گونه Pinus eldarica و محیط DCR حاصل شد. به منظور پرآوری بافت-های جنین زا، واکشت بافت ها به مدت 10 هفته و هر دو هفته یک بار در محیط کشت تازه انجام شد. سپس بافت های جنین زا به مدت 2 هفته در معرض دو پیش تیمار محیط کشت بدون تنظیم کننده رشد و محیط کشت محتوی 10 میکرومول در لیتر 2،4-D و 5 میکرومول در لیتر BA قرار گرفتند و درنهایت به منظور بلوغ جنین رویشی از بافت جنین زا، قطعه های بافت جنین زا با وزن تقریبی 75 تا 100 میلی گرم به محیط کشت DCR حاوی 25 میلی گرم در لیتر آبسیزیک اسید، 60 گرم در لیتر ساکارز و 4 گرم در لیتر ژلرایت انتقال یافتند. محیط کشت DCR با همین ترکیب ولی بدون آبسیزیک اسید به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. با وجود مشاهده ساختارهای پیش جنینی در بافت جنین زا، تبدیل پیش جنین به جنین کامل انجام نشد و تنها در تعداد معدودی از بافت های گونه P. eldarica ساختارهای جنینی غیرطبیعی (طویل و شیشه ای) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: جنین زایشی بالغ، پیش تیمار، تنظیم کننده رشد، ساختار پیش جنینی
  • بهارک شیرانپور، مسعود طبری، سیدمحسن حسینی، بهرام ناصری صفحه 691
    این بررسی به منظور بررسی تاثیر تیمارهای دما، نور و ذخیره سازی بر جوانه زنی بذر Ulmus glabra در سه مبدا واقع در جنگلهای استان مازندران انجام شد. برای انجام این تحقیق پس از جمع آوری بذر از سه مبدا مورد نظر و تعیین درصد زنده مانی و رطوبت اولیه آن، جوانه زنی اولیه بذرها در تیمارهای دمایی و نوری بررسی شد که تیمارهای دمایی شامل دمای 20، 25 و 20/30 درجه سانتی گراد (دمای30 درجه به مدت 8 ساعت و دمای 20 درجه به مدت 16 ساعت) بودند. تیمارهای نوری نیز شامل 8 ساعت روشنایی و 24 ساعت تاریکی بودند. همچنین پس از یک سال نگهداری بذرها در دمای 4- درجه سانتی گراد، جوانه زنی آنها در این تیمارهای دمایی و نوری بررسی شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که دما بر درصد جوانه زنی اولیه بذرهای ملج تاثیر معنی داری دارد و در هر سه مبدا، درصد جوانه زنی اولیه بذرها با اعمال تیمار دمایی20/30 درجه سانتی گراد هم در روشنایی و هم در تاریکی دارای بالاترین مقدار بود، اما پس از ذخیره سازی بذر به مدت یکسال، تقاضای نوری آن نیز برای جوانه زنی افزایش یافته و بیشترین درصد جوانه زنی در دمای 20/30 درجه سانتی گراد و تیمار نوری به مدت 8 ساعت مشاهده شد. همچنین میانگین درصد جوانه زنی بذر بین مبداهای مختلف دارای اختلاف معنی دار بود، به طوری که در مبدا لاجیم درصد جوانه زنی بیشتری نسبت به دو مبدا دیگر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: زندهمانی، رطوبت اولیه، ملج، لاجیم، سنگده، منطقه اشک
|
  • Sh. Mohammadnezhad Kiasari, Kh. Sagheb, Talebi, R. Rahmani, D. Dastangoo Page 525
    The most important role of the litter invertebrates is leaf litter decomposition and helping of nutrient elements cycling. The objective of this study was to evaluate litter invertebrates dversity within 20 years old plantations of alder (Alnus subcordata C. A. Mey.), maple (Acer velutinum Bioss.), oak (Quercus castaneifolia C. A. Mey.), cypress (Cupressus sempervirens var. horizontalis) and natural forest in Darabkola (Mazandaran-Iran). For this purpose, one sample plot, each 1 ha was selected in every plantation as well as in the natural stand. In each sample plot 10 micro plots, each 100 m2 were selected random-systematically. Litter invertebrates were sampled by removing, by hand, all leaf litter in 100×100 cm quadrats. Fifty samples were taken each time and during four seasons 200 samples were taken. Invertebrates were separated out visually in the lab and transferred to 95% alchol, after sorting and counting. More over, various parameters of the stands and soils were measured in each micro plot. For determination of soil invertebrates diversity in these treatments, Shannon and Simpson indices were used, while for determination of species richness and equatibility, Margalef and Heip indices were applied. The results of this research showed that although the differences between the annual means of litter invertebrates diversity was not statistically significant in studied sites (p=0.05), but the decreasing of diversity index in these treatments was respectively as reforestations of alder, maple, natural forest with cypress and oak reforestations. Also the analysis of PCA showed that the parameters of temperature, crown canopy, relative light intensity, moisture content of soil and litter and the amount of P and C/P of litter take an important role in seasonal differences of litter invertebrates diversity in treatments.
    Keywords: Richness, evenness, nutrient elements cycling, alder, maple, oak, cypress
  • R. Ghasemi, A.R. Modir, Rahmati, R. Baghery Page 539
    Pruning and eliminating some of the shoots of each poplar tree at short rotation method helps the reminder shoots to use more nutrition, light and water and produce stems with high diameter and height which can be used at high productivity industries such as paper production. The aim of the research was to study the effect of different levels of pruning on wood production per area unit, as well as their effect on wood dimensions. The trial was conducted under the experimental design of split plots at three replicates at four year period (2004-2007) in Alborz Experimental Complex, Karaj city of I.R. Iran. The main treatments consisted of five outstanding poplar clones (Populus x euramericana costanzo, Populus x euramericana vernirubensis, Populus euramericana triplo, Populus x euramericana 561.41 and Populus x deltoids 63.8) and the secondary treatments consisted of different remaindered shoots at each poplar tree. The shoots height and diameter were measured annually at the end of growth period of the poplars. The wooden biomass wet and dry weight was measured at the end of the trial. The data were analyzed, using the SAS software. The results showed that the average number of the shoots varied between three (minimum) at control treatment for each tree of P.d. 63.8 and 5.8 (maximum) for each tree of P. e. 561.41. These two poplar clones had greater diameter and height than the other clones. The average total height and diameter of the single shoot was more the bishoots and the bishoots were more than the multishoots. The greatest and the lowest average of dbh belonged to P.d. 63.8 at single shoot treatment and P.e. vernirubensis at multishoots treatment, respectively. The greatest and the lowest total height belonged to P.d. 63.8 (9.14 m.) and P. e. 561.41 (4.24 m.), respectively and there were different differences between the clones and different treatments in respect to average of diameter and total height. The highest and the lowest amount of biomass belonged to P.d. 63.8, P. e. 561.41 and P.e. vernirubensis, respectively and there was significant difference between the clones in respect to iomass production. Biomass production in the P. euramericana clones at multishoots treatment (control) was more than the single and bishoot treatments, whereas in P. deltoids it was greater in single shoot treatment than the bio and multishoots treatments. The heighest and the greatest biomass (dry weight) production belonged to P.e. vernirubensis at single shoot treatment (9.2 tone/ha/yea) and P.d. 63.8 at singe shoot treatment (19.3 tone/ha/year), respectively.
    Keywords: Populus, clone, short rotation system, pruning, biomass production, sprout
  • Y. Iranmanesh, S.G.A. Jalali, Kh. Sagheb, Talebi, S.M. Hosseini, H. Sohrabi Page 551

    Carbon sequestration in different organs such as seed is one of the most important benefits of trees at forest ecosystems. Allocation of carbon within different tree organs is a key process in Carbon cycle. The amount of carbon at each organ, defines its residence time at ecosystem and its cycling. Acorn is important in different aspects at Zagross forests. In addition to its medical, ecological and nutritional value, the seeds have a special importance in terms of carbon sequestration and biomass production. In trial which was carried out in Chaharmahal Va Bakhtiari province of I.R. Iran, 35 individual trees of Quercus brantti Lindl. Were chosen randomly at standard and coppice forests and their quantitative characteristics were measured. After that, the acorns of the trees were harvested separately and the total wet weights was measured at field. The acorn’s dry weight, carbon deposit and nutrition elements were identified in laboratory. The results indicated that the acorn biomass of the standard trees was six times more than the coppice ones and its carbon deposit was 40% of its dry weight. Allometric models were created for the standard and coppice trees. The results of the regression models showed that the average crown diameter developed better equation with the modeling parameters of the standard trees than the coppice ones, whereas in the coppice trees, the best equation was developed by power regression model, based on shoots total height. Overall, there was several precise and suitable allometic models for acorn’s seed biomass and carbon deposit.

    Keywords: Carbon sequestration, seed, acorn, coppice, standard types, nutrition element, crown diameter
  • A. Hosseini, S.M. Hosseini, A. Rahmani, D. Azadfar Page 565
    The aim of the study was to investigate the effects of tree mortality on structural characteristics of an oak stand named Shalam Forest, with 670 ha area, located 10 km south east Ilam city of I.R. Iran. The structural characteristics consisted of stand density, basal area, canopy cover density, species composition, silvicultural form and distribution pattern of dead trees density and basal area and different diameter classes. The studied area was divided to 20 homogeneous topographical units in which three circular plots with 1000m2 area were located to measure diameter at breast height (dbh), minimum and maximum diameter of tree's crown, percentage of dried crown, trees origin and silvicultural form of each species separately and record the data. The results showed that the trees and shrubs density was reduced at 15.7%, in which 97.65% belonged to Quercus brantii. Basal area reduced at 14.23%, in which 95.29% belonged to Q. brantii. Mortality was found at most of the diameter classes, but the greatest amount was found at 10 to 25 cm classes and the maximum rate was found at 5, 60 and 75 cm classes. In addition, the maximum reduction rate of basal area was found at 25 to 45 cm classes. Although density of the most trees and shrubs species reduced and their mixture percentage changed, but the species composition was almost stable. Crown density reduction was about 12.88%. Tree mortality at coppice forest type was more than the standard type, but mortality rate at standard forest was more than the coppice one. DCA analysis defined the sample plots distribution according to their circumstances and situation and showed that there is a relationship between tree decline and dbh variable. Overall, tree mortality at the studied area caused great changes in stand structure of Q. brantii, for instance different tree characteristics changed, particularly dbh, which separated tree population before and after their mortality. The results might be used for conservational and protectional management of the dried and declined forest of Zagros region of I.R. Iran.
    Keywords: Zagros Forests, stand density, basal area, canopy cover, tree species composition, stand form
  • A. Ranjbar, L. Ghahramani, M. Pourhashemi Page 578
    Pollarding of oak trees as a traditional practice has been done in northern Zagros forests and affects tree characteristics. In order to assess the effects of pollarding on biometrical indices of Q. libani, a less-disturbed stand with an area of 0.65 ha and a pollarded stand with an area of 2.5 ha, with similar physiographic conditions were selected in Belakeh Forests, Baneh city of Kurdistan province of Iran. In each stand, diameter at breast height, collar diameter, total height, stem height, crown length and crown area of all Quercus libani trees over five cm dbh were measured. Ninteen sample trees in pollarded coppice stand and 26 sample trees in less-disturbed coppice stand were randomly selected to measure the diameter increment. Pairs of increment cores were extracted from each tree at the height of 50 cm using increment borer. Current annual increment in the samples was measured and the average annual increments in diameter classes were determined. Normality test was done, using the Kolmogorov–Smirnov test. Comparison of biometrical indices was done by Independent-samples T test. The results showed that the mean biometrical indices of Quercus libani were significantly different (P < 0.01) between the two stands. The value of the studied quantitative variables was greater in the less-disturbed stand. Furthermore, pollarding significantly increased the average diameter increment in pollarded oak trees (P < 0.01). The averages diameter increment and diameter increment percentage in pollarded stand were 3.41 mm and %2.83, respectively. Different values of the average diameter increment and the diameter increment percentage were obtained in the less-disturbed stand (2.23 mm and %1.02).
    Keywords: diameter, total height, stem height, crown, coppice, diameter increment
  • H. Bayati, A. Najafi, P. Abdolmaleki Page 595

    Tree felling is a most important one among the tree harvesting components. Production estimation of forest equipments is an important part of cost management in forestry operational units which is associated with reduction of the operating expenses. In other words, the high cost of investment in forest utilization, is a good reason for forest engineering research and modeling time. Many techniques such as regression, fuzzy logic, neural networks, etc. are utilized to estimate trees felling time. They make a logical connection between the tree felling time and the independent variables and could be used to predict the tree felling time for the future operations. In this study the regression analysis, two neural network models, multi-layer perceptron (MLP) and radial basis function (RBF) were used to predict the trees felling time in the cutting operations of the Neka Choob Co. In order to collect the felling time data, the time continuous study method was applied. For this purpose, 84 trees were selected from the marked stands and the net felling time was estimated, using the Multi Layer Perceptron and Radial Basis Function and also by the common method of linear regression analysis. The results showed that the Radial Basis Function network provided more accurate results in estimating the net tree felling time than the MLP neural network. Comparing the evaluation criteria of ANN with the stepwise regression methods, showed that MLP and RBF neural networks had RMSE value of 0.94 and 0.81, respectively whereas the RMSE value of the regression model was 1.15.

    Keywords: Forest engineering, time study, radial basis function, Multi Layer Perceptron, forest harvesting
  • M. Karimi, M.R. Pormajidian, H. Jalilvand, A. Safari Page 608
    Aim of this study was to investigate O- ring application function to study tree species interaction and spatial pattern in the Zagros forest. According to the aim of this study that was testing O-ring function, the size of two-hectare plot (200m×100m) in Bayangan forest was selected; and full callipering method was surveyed. Coordinates of all Manna oak (Quercus brantii lindl.) and Wild pistachio (Pistacia atlantica Desf.) trees, as two dominant species in studied plot, by distance-to-parallel lines method were determined. Finally, stem-mapped trees prepared. We used O-ring bivariate function to investigate interaction between tree species in studied plot, also O-ring univariate function was used to analyze spatial pattern in the different scales. Results showed the ability of O- ring function for determination of mixed spatial and association patterns in different distances. The proof of this spatial variety forms are seed dispersal limitation, inter-specific, high vigor germination of Q. brantii and quility diffrence small scale in plot studied. Moreover, the results showrd that the O-ring functions describe spatial pattern and interaction as well as in the diffrent scales. This method, could be useful as a key to recognize and to decision making for management programs and silviculture interventions
    Keywords: Manna oak, wild pistachio, distance, to, parallel lines method, univariate, bivariate functions, seed
  • D. Kartoolinejad, A. Najafi, Kazemi, Najafi Page 622

    Ground skidding damages the marginal trees of the skid trails and may decrease their growth increment at long period. In this research the effects of ground skidding on decay development and extent of the beech trees (Fagus orientalis Lipsky) adjacent to the skid trails, at four age classes, including: 0-5, 5-10, 10-15 and 15-20 year were investigated. After classifying the skid trails to three traffic levels, including: low, moderate and sever, depending on their distance to depot location and trails intersections, the time required for wave transit across the marginal trees at three directions, consisting of: wound direction, wound cross and stem longitudinal direction, was measured, using a stress wave velocity apparatus. After data correction by the apparatus correction coefficient, the tree’s stress wave velocity at the three directions were calculated then statistically analyzed. The results showed that more than 75% of the trees located at 1.5 m. distance adjacent to the skid trails, were wounded by the skidders which resulted in 25% decay. There was also not any decay in the unwounded trees adjacent to the skid trails. Therefore the decay extended when the age of the skid trails increased. Most of the decays were found at trees located at the skid’s trails curves and t down slopes. The results of this research demonstrate an irretrievable, but preventable damage to the standing trees within the skid’s activity extent.

    Keywords: logging damage, traffic, depot, wave transit velocity, time, skidder, stem wound
  • M. Moghadami, E. Abdi, M. Mohseni Saravi, H. Rouhani, B. Majnounian Page 634
    Sediment production is one of the most consequences of forest road construction. Soil erosion and its consequences is one of the major environmental problems. Erosion of unpaved roads occurs when soil particles are loosened and carried from the road into the drainage system and rivers. So estimating the amount of sediment delivered from forest roads is an important issue. In this study the effect of traffic on sediment and runoff yield was assessed using a rainfall simulator. Setting up the simulator with 1×1 plot, rainfall simulation was conducted during a 30 minute period and the resulted rain fall was collected in the outlet of plot. The results showed significant difference between run off and sediment yield of two traffic classes. Sediment delivered from the road surface with high and low traffic classes were 166.41 and 36.75 g/m2, respectively whereas run off rates for roads with high and low traffic classes were 49.1 and 22.1 lit/ m2. Significant effect of traffic on run off and sediment yield shows the importance of considering standard materials in road construction and maintenance. Considering the impact of traffic on amount of sediment and runoff, is elemental in planning, construction, and maintenance of forest roads.
    Keywords: road traffic, runoff production, sediment production, rainfall simulation
  • S.F. Hashemi, S.M. Hojati, S.M. Hosseini Nasr Page 645
    In this experiment, soil nutrients, amount of autumn litterfall and nutrients recycling via litterfall into forest floor and their relationships to each other were studied in three stands (Elm, Maple and Ash) at Darabkola Experimental Forest of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (North of I.R. Iran). Soil samples were made from 0-15 cm depth of soil surface and their chemical properties (pH, EC and the concentrations of N, P, K, Ca and Mg) were tested. Three litter traps (50×50 cm) were randomly placed in each stand and litter was collected at monthly intervals in autumn. Because leaves usually form a significant percentage of litterfall amount, they were collected from each litter-trap at different months of autumn, dried and sieved and finally analyzed. Results showed that there was significant difference (p<0.05) between the tree species in terms of soil nutrient concentration,except P and K contents). The lowest amount of soil N, P, K, Ca and Mg belonged to Ash plantation. Overall, the greatest and the lowest amount of litterfall belonged to Maple and Ash species, respectively. The results showed that the stands were able to change th soil properties to some extent. It might be concluded that these changes are consistent with the differences observed in respect to the recycled nutrients at each stand.
    Keywords: 3 litter trap, recycled nutrient, N, P, K, Ca, Mg
  • R. Erfanzadeh, S.H. Hosseini Kahnuj Page 656
    This study aimed to compare soil seed bank characteristics (density, species diversity and similarity with above ground vegetation) between the boundary and interior of forest habitat. Boundary and interior of forest habitat were different in term of the cover percentage of woody plants. Therefore, the zone between forest and rangeland was selected as non-dense forest (Ecotone) with less cover percentage of woody plants and the interior of forest adjacent to the ecotone was selected as dense forest habitat with higher cover percentage of woody plants. In each habitat, seven transects were established with 25 m distance between transects. Then, soil sampling was done using quadrates in two depths: 0-5 and 5-10 cm. After the chilling treatment, soil samples were transferred and spread in the greenhouse. Germinated plant species were identified, counted and then removed. On the other hand, the percentage cover of plant species in each plot was recorded in the growth season. Finally, the number of seeds germinated in the greenhouse was recalculated per square meter and then the similarity between seed bank and aboveground vegetation was calculated in each plot using Sorenson’s similarity index. Non-paired t-test was applied to compare soil seed bank characteristics between the two depths and between the two habitats. The results showed that seed density and species diversity were significantly higher in the ecotone than the dense forest. The density and species diversity of soil seed bank was significantly higher in the upper layer than the deeper layer. There was low similarity between soil seed bank and aboveground vegetation in the both habitats. However, the similarity between seed bank related to upper layer was significantly higher in the dense forest than the ecotone. It can be concluded that ecotone zone has more enrichment from interior part of the forest due to more open crown cover, position and more species diversity.
    Keywords: Seed density, Canopy cover density, species diversity, above ground vegetation, Sorenson's similarity index, ecotone zone
  • M. Babmorad, S.M. Hesamzadeh.Hejazi, R. Bagheri, S.E. Sadeghi, S. Zeinali Page 669
    Poplar lace bug, Monosteira unicostata (Het.: Tingidae) is one of the most important insect pest of poplars in nurseries and plantations. During 2003-2005, the rate of poplar lace bug’s eggs was studied on 15 native and exotic poplar clones belonging to Populus nigra L., P. alba L., P. deltoides Marsh and also P. x. euramericana (Dode) Guinier in Alborz Research Center of Karaj. In first step, the clones were planted under the randomized complete blocks design with three replications at late March in 2002. Every experimental plot consisted of 16 seedlings. In each plot, four seedlings were evaluated for adult’s oviposition at 15 day intervals starting in early June until mid October. Four leaves of each seedling were randomly sampled and the sum of the eggs was recorded. The average number of the eggs on one cm2 leaf area was calculated. The data were analyzed using SAS software and Duncan test to compare the means. Based on the three year trial period data, there were significant differences (α=1%) among poplar the species and the clones. The clones Populus alba 44.9 & P. alba 58.57 had the highest density of eggs. Followed by, the clones belonging to Populus nigra and also P. xe. Marilandica species showed the highest density as well. In this survey, P. deltoides 77.51, P. deltoides 73.51, P. deltoides 69.55 and also P. x. euramericana 561.41 showed the least number of eggs. With regards to the results achieved at field and in natural conditions, it is obvious that final opinion on introducing clones with permanent resistant to monosteira unicostata needs next complementary studies at controlled conditions.
    Keywords: Nursery, Populus nigra L., P. alba L., P. deltoides Marsh., P. x. euramericana (Dode) Guinier
  • E. Nasseri, S. Kalantari, R. Naderi Page 679
    Nowadays, plantlet production via somatic embryogenesis is considered as an efficient technique in clonal propagation of selected genotypes and breeding programs of conifers. Although it is in the phase of research in our country, but it is expected that traditional methods will be replaced by this technique soon. The main purpose of this survey is determination of suitable culture medium and selection of superior species with respect to embryogenic tissue production. The possibility of somatic embryogenesis has been studied in five different pine species, using two different culture mediums. The embryogenic tissue induction phase was performed using mature zygotic embryo explant and culture mediums DCR and HLM-1 in species Pinus eldarica, P. brutia, P. nigra, P. radiata and P. sylvestris. Cross section of embryogenic tissue was measured in two phase 3 and 6 weeks after the initial culture. The obtained results showed a significant effect of culture medium type and species on the amount of embryogenic tissue induction and the best results was obtained from P. eldarica in DCR medium. In order to proliferation of embryogenic tissues, subculture of tissues was performed every two weeks in new culture medium for ten weeks. Then, embryogenic tissues were exposed to two pretreatments of culture medium without growth regulator and culture medium with growth regulators BA and 2,4-D. Finally, in order to maturation of somatic embryo from embryogenic tissue, the segments of embryogenic tissue with an approximate weight of 75-100 mg were transferred to DCR culture medium containing 25 mg/l of ABA, 60 g/l of sucrose and 4 g/l of gelrite. The DCR culture medium with the same combination but without ABA was considered as control. In spite of pre-embryonic structures in embryogenic tissue, transformation of pre-embryo to the complete embryo did not accomplished and just in a small number of P. eldarica tissues, unnatural embryonic structures (long and vitreous) were observed.
    Keywords: Mature zygotic embryo, pre, treatment, growth regulator, pre, embryonic structure
  • B. Shiranpour, M. Tabari ., S.M. Hossini, B. Naseri Page 691
    This study evaluated the effect of temperature, light and storage treatments on seed germination of three provenances of Ulmus glabra at Mazandaran province of Iran. For this reason, after collecting the seeds from three origins and determining their viability and moisture content, the initial seed germination percentage under temperature and light treatments were studied. Temperature treatments including 20, 25 ºC and 30/20 ºC (8 hours at 30 ºC and 16 hours at 20 ºC) and light treatments including eight hours of light and 24 hours of dark. Also, after seed storage for one year in -4ºC, germination behaviors at the light and temperature treatments were investigated. The results of this study showed that temperature had significant effect on primary germination percentage of Ulmus glabra seeds and in the three provenances. The initial seed germination percentage was the highest at 30/20 ºC in the light and the dark treatments. After one year seed storage, its light demand increased and the highest percentage of seed germination was observed at 30/20 ºC and eight hour light period. There was significant difference between the seed origins in terms of seed germination. Seed germination percentage was the highest in Lajim than the two other provenances.
    Keywords: Survival, Ulmus glabra, elm, preliminary moisture, Lajim, Sangdeh, Ashk Forests