فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/13
  • تعداد عناوین: 16
|
  • یوسف گرجی بحری*، روشنعلی فرجی پول، شهرام کیادلیری صفحه 387
    بلوط از مهمترین درختان جنگلی شمال کشور بشمار می رود و هرساله اراضی وسیعی به صورت خالص با آن جنگلکاری می شود. هدف این تحقیق مطالعه چند و چون یکی از این توده ها و چگونگی مدیریت آن برای رسیدن به فرم مطلوب آینده است. به این منظور سطحی برابر 2/1 هکتار توده 25 ساله انتخاب و درختان مورد اندازه گیری قطر و ارتفاع قرارگرفته و تعدادی به عنوان نمونه حجم یابی شدند. تحلیل داده ها نشان داد اگرچه نهال کاری با یک گونه بلوط بود ولی ترکیب کنونی توده از 10 گونه درختی مختلف شامل 2/85 درصد بلوط، 9/7 درصد ممرز، 7/0 درصد انجیلی و 2/6 درصد از سایر گونه ها تشکیل شده بود. بیشتر درختان در طبقات قطری 10، 15 و20 قرارداشته و درختان با قطر میانگین 3/15 سانتی متر و ارتفاع میانگین 4/16 متر به طور میانگین سالیانه 6 میلی متر رویش قطری (3 میلی متر رویش شعاعی) و 66 سانتی متر رویش ارتفاعی داشتند. مقدار رویش حجمی سالیانه در هکتار 13/5 سیلو به دست آمد. برابر این تحقیق و یافته های مشابه و در نظر گرفتن متوسط رویش قطری سالیانه باید گفت بلوط ایران نسبت به گونه های مشابه اروپایی از رویش بیشتری برخوردار بوده و در سن کمتری به قطر هدف برای صنعت روکش می رسد. به علاوه اینکه ساختار توده از نظر فرم و درصد آمیختگی بررسی و راه های تحول آن به توده آمیخته مورد تجزیه و تحلیل جنگل شناسی قرارگرفت.
    کلیدواژگان: جنگلکاری، توده خالص، آمیختگی، قطر، ارتفاع، حجم
  • وحید علی جانی، خسرو ثاقب طالبی*، رضا اخوان صفحه 396
    ساختار جنگل تحت تاثیر فرایندهای طبیعی و دخالت های بشر می باشد. به منظور مدیریت صحیح جنگل به ابزارهایی نیاز است که با استفاده از آنها بتوان تغییرات ایجاد شده در ساختار جنگل را بررسی کرد. در این تحقیق به منظور بررسی تغییرات ساختار جنگل های طبیعی و دست نخورده راش منطقه کلاردشت، از سه قطعه نمونه یک هکتاری موجود در مراحل اولیه، بلوغ و پوسیدگی استفاده شد. پس از اندازه گیری فاصله و آزیموت هر درخت نسبت به گوشه جنوب غربی هر قطعه نمونه و ثبت مشخصاتی ازجمله نوع گونه، قطر برابرسینه و ارتفاع، با به کارگیری مجموعه ای از شاخص های مبتنی بر نزدیکترین همسایه، سه ویژگی موقعیت مکانی (شاخص کلارک و ایوانز و زاویه یکنواخت)، آمیختگی (شاخص آمیختگی) و ابعاد درختان (شاخص تمایز قطر برابرسینه و ارتفاع) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق تراکم بیشتر درختان در مرحله اولیه را نشان می دهد. شاخص کلارک و ایوانز نشان دهنده پراکنش کپه ای درختان در مراحل اولیه و پوسیدگی و پراکنش تصادفی درختان در مرحله بلوغ می باشد. همچنین شاخص زاویه یکنواخت بیان می کند که چیدمان درختان در داخل گروه های ساختاری در هر سه مرحله تحولی حالت تصادفی دارد. نتایج شاخص آمیختگی نشان دهنده آمیختگی کمتر مرحله اولیه نسبت به سایر مراحل تحولی می باشد. همچنین نتایج شاخص تمایز قطر برابرسینه و ارتفاع به ترتیب نشان دهنده اختلاف متوسط تا آشکار و اختلاف کم تا متوسط برای درختان هر سه مرحله تحولی می باشد. در پایان با توجه به دست نخورده بودن توده های مورد بررسی، نتایج حاصل از این شاخص ها می تواند به عنوان مبنایی برای مقایسه با سایر جنگل-های مشابه و تعیین میزان انحرافات بوجود آمده در اثر فرایندهای طبیعی و دخالت های بشر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، شاخص آمیختگی، شاخص تمایز، نزدیکترین همسایه، جنگل شاهد
  • مجیداسحق نیموری*، اسدالله متاجی صفحه 411
    اگرچه مطالعات به نسبت گسترده ای در خصوص ساختار و مراحل تحولی جنگل در کشور صورت پذیرفته، اما در ارتباط با تغییرا ت ساختار و چگونگی جایگشت عناصر گلسنگی در مراحل تحولی تاکنون مطالعه ای انجام نشده است. بنابراین این تحقیق با هدف بررسی تنوع گونه ای و تعیین گونه های معرف گلسنگ در مراحل مختلف تحولی در جنگل های طبیعی شمال ایران انجام شده است. در این پژوهش، پس از تفکیک مراحل تحولی در سری گرازبن جنگل آموزشی- پژوهشی خیرودکنار نوشهر، اقدام به نمونه-برداری (نوع و درصد) عناصر گلسنگی از تمامی پایه های درختی با قطر بیش از 40 سانتی متر در هر مرحله تحولی با استفاده از قاب های 60×40 سانتی متری شده است. سپس با استفاده از شاخص های متفاوت غنا، یکنواختی، تنوع و غالبیت، مقادیر هر یک از شاخص ها در مراحل مختلف محاسبه و با استفاده از آزمون دانکن مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد مرحله تخریب در تمامی شاخص های تنوع بجز غالبیت برگر – پارکر دارای بیشترین میزان مقادیر بوده و تفاوت معنی داری را با سایر مراحل نشان داده است. همچنین نتیجه آنالیز تحلیل تطبیقی قوس گیری شده (DCA) نشان می دهد که طبقه بندی مراحل تحولی بر اساس داده های پوشش عناصر گلسنگی منجر به شکل گیری گروه هایی با قابلیت تفکیک و تمایز نسبتا بالا می شود. درنهایت بر اساس تحلیل گونه های شاخص (IV) و با آزمون مونت کارلو مشخص گردید که از بین مجموع 38 گونه شناسایی شده گلسنگ، هر یک از مراحل اپتیمال، صعود افزایش و تخریب به ترتیب با 8، 17 و 13 گونه گلسنگ رابطه معنی داری داشته و تعلق-پذیری خود را به هریک از این مراحل نشان دادند.
    کلیدواژگان: گونه های شاخص، مراحل تحولی، غنا، غالبیت، یکنواختی، آنالیز تحلیل تطبیقی قوس گیری
  • محمود بیات*، منوچهر نمیرانیان، محمود زبیری، جعفر فتحی صفحه 424
    به طورکلی برای اداره، بهره برداری بهینه و پایدار از جنگل یکی از اطلاعات اساسی و ضروری، دانستن میزان موجودی (حجمی و تعداد) جنگل و تولید آن می باشد، در واقع برنامه ریزی آینده بر اساس آمار و اطلاعاتی است که از جنگل بدست می آید. بنابراین در یک برنامه ریزی دقیق، دانستن حجم موجودی سرپا، رویش و منحنی پراکنش تعداد در طبقات قطری و ساختار گونه ای جامعه الزامیست. رویش حجمی توده های جنگلی اساس تعیین میزان برش سالانه در برنامه ریزی و مدیریت بهره-برداری چوب از جنگل به حساب می آید. در این تحقیق که در بخش گرازبن به وسعت 24/934 هکتار انجام شد، با استفاده از قطعات نمونه دائم، رویش حجمی و تعداد درختان توده جنگلی به روش مستقیم، اندازه گیری و محاسبه گردید. نتایج نشان داد که میانگین تعداد و حجم در هکتار درختان در بخش گرازبن به ترتیب برابر با 15/298 اصله در سال 1382، 4/290 اصله در سال 1391 و 8/335 سیلو در سال 1382 و 7/367 سیلو در سال 1391 می باشد. گونه راش با وجود آنکه 31 درصد تعداد درختان بخش گرازبن را تشکیل می دهد ولی به لحاظ حجم سرپا 57 درصد موجودی این بخش را تشکیل می دهد. رویش حجمی سالانه 4 سیلو در هکتار و رویش تعداد 8/5- اصله در هکتار و در سال می باشد که در این تحقیق بیشترین مقدار رویش برای گونه راش به دست آمد. البته نتایج این تحقیق با توجه به اینکه سطح مورد عمل و تجزیه و تحلیل داده ها برای اولین بار در جنگل خیرود صورت می گیرد، نشان داد که آماربرداری با قطعات نمونه دائم اطلاعات و آمار لازم و دقیق را برای تعیین رویش ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: راش، آماربرداری به روش مستقیم، خصوصیات کمی و کیفی، منحنی پراکنش، حجم سرپا
  • سعیده اسکندری*، جعفر اولادی قادیکلایی، حمید جلیلوند صفحه 439
    وقوع آتش سوزی های مکرر در جنگل های شمال کشور طی سال های اخیر لزوم پژوهش هایی را به منظور پیش بینی آتش سوزی های آینده در این جنگل-ها اجتناب ناپذیر می کند. برای انجام این تحقیق ابتدا نقشه توپوگرافی 1:25000 جنگل های زرین آباد نکا زمین مرجع شد. سپس مدل رقومی ارتفاع منطقه با اندازه پیکسل 30 متر از نقشه ژئورفرنس شده تهیه و با استفاده از آن، نقشه های شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا بدست آمدند. نقشه تراکم پوشش گیاهی و مناطق مسکونی (روستاها) منطقه از شرکت سهامی نکاچوب تهیه و در GIS رقومی شد. کلیه جاده ها با استفاده از دستگاه موقعیت یاب جهانی (GPS) برداشت شده و نقشه آنها تهیه شد. سپس در اطراف جاده ها و روستاها در نقشه های مذکور به ترتیب حاشیه های 200 متری و 500 متری در نظر گرفته شد. تمام لایه-های رقومی با توجه به مدل Dong طبقه بندی شدند. از روی هم گذاری تمام نقشه ها در محیط GIS و وزن دهی به هر فاکتور با استفاده از مدل مذکور، نقشه قابلیت آتش سوزی منطقه در پنج طبقه تهیه شد. با در دست داشتن داده های واقعی از آتش سوزی های گذشته از طریق نمونه برداری زمینی با دستگاه موقعیت یاب جهانی، نقشه این مناطق تهیه شد. سپس این نقشه با نقشه قابلیت آتش سوزی منطقه روی هم گذاری شد. نتایج نشان داد که تقریبا 40 درصد از محدوده مناطق آتش سوزی های گذشته در نقاطی قرار گرفته اند که قابلیت بسیار زیاد یا زیادی برای آتش سوزی دارند که نشان دهنده اعتبار متوسط مدل مورد استفاده است. بنابراین در ادامه، اصلاح مدل مذکور انجام شد و وزن لایه ها براساس اهمیت آنها در منطقه مورد مطالعه تغییر یافت و مدلی جدید ارائه شد. نقشه قابلیت جدید براساس مدل اصلاحی مجددا تهیه شده و با نقشه مناطق آتش سوزی گذشته روی هم گذاری شد. نتایج نشان داد که تقریبا 80 درصد از محدوده مناطق آتش سوزی های گذشته در نقاطی قرار گرفته اند که قابلیت بسیار زیاد یا زیادی برای آتش سوزی دارند که نشان دهنده اعتبار قابل توجه مدل اصلاح شده برای منطقه مورد مطالعه است. به نظر می رسد که از این الگو بتوان برای مناطق جنگلی دیگر شمال کشور نیز برحسب موقعیت مکانی حوضه های آبخیز استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جهت و شیب دامنه، ارتفاع از سطح دریا، تراکم پوشش گیاهی، زمین مرجع
  • شهرام جعفرنیا*، اصغر فلاح، حمید جلیلوند صفحه 452
    در این مطالعه تاثیر متغیرهای اقلیمی بر روی پهنای حلقه های رویشی گونه های دست کاشت توسکا ییلاقی (22ساله)، گردو (21 ساله) و کاج بروسیا (15 ساله) مورد بررسی قرار گرفت. در مطالعات گاه شناسی ابتدا تطابق بین نمونه ها (15 نمونه از هر گونه) بدست آمد و بعد مقادیر میانگین حساسیت هر گونه، همبستگی بین درختان، بیان سیگنال جمعیت و مقدار سیگنال به ناهنجاری محاسبه شد. هدف از این تحقیق، مدل سازی رگرسیونی تاثیر دما، بارندگی، تبخیر و تعرق واقعی، شاخص حرارتی تورنت ویت و رطوبت نسبی ماه ها و فصول مختلف سال و فصل رویشی روی رویش پهنای حلقه های سالانه، در جنگل آموزشی و پژوهشی دانشکده منابع طبیعی ساری بود. درمجموع 162 متغیر اقلیمی مستقل (دما، بارندگی، تبخیر و تعرق و...) و 45 متغیر وابسته (پهنای حلقه های رویشی) مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس بین سه گونه ارتباط معنی داری را از نظر همسانی عرض حلقه های رویشی نشان داد. با استفاده از روش های فیلتراسیون در رگرسیون چندگانه، مرحله به مرحله متغیرهایی که کمترین ضریب تغییرات و بیشترین ضریب تبیین را داشتند، انتخاب شدند. نتایج نشان داد که پهنای حلقه های رویشی گردو با بیشینه رطوبت تابستان دارای ارتباط مثبت، پهنای حلقه های رویشی توسکا با بیشینه دمای آذر و تبخیر و تعرق بهمن دارای ارتباط منفی و با بیشینه رطوبت تابستان دارای ارتباط مثبت و کاج بروسیا با بیشینه رطوبت بهمن دارای ارتباط منفی می باشند. این ارتباطات با محدودیت های بوم شناختی بین گونه ها تطابق دارد. در نهایت برای هر یک از گونه ها، مدل رگرسیون چندگانه بدست آمد که با توجه به نتایج کالیبراسیون مدل، صحت آن تایید شد.
    کلیدواژگان: گاه شناسی، روش فیلتراسیون، رگرسیون، واکنش رشد، جنگل دست کاشت
  • مازیار حیدری*، منوچهر نمیرانیان، محمود زبیری، لقمان قهرمانی صفحه 467
    کسب اطلاعات کمی، کیفی و توصیف کننده ساختار جنگل در مدیریت جنگل های زاگرس دارای اهمیت بسیاری است. برای انجام این تحقیق جنگل سامان عرفی روستای بلکه در بخش آرمرده شهرستان بانه انتخاب شد. قسمتی از جنگل به مساحت 40 هکتار با ریزقطعه نمونه های 25×25 متری آماربرداری صد در صد شد. در هر قطعه نمونه موقعیت مکانی درختان نسبت به گوشه قطعه نمونه، گونه، قطر برابر سینه، ارتفاع کل، ارتفاع تاج و قطر بزرگ و کوچک تاج برداشت شد. سپس طرح آماربرداری تصادفی با 40، 50 و 60 قطعه نمونه 10 آری، منظم– تصادفی با قطعات 5، 10 و20 آری، منظم–تصادفی با قطعات مستطیل شکل50×10 و 50×20 متری و خط نمونه 50 متری در شبکه آماربرداری 100×100 جهت تعیین مناسب ترین روش نمونه برداری انتخاب شدند. از آزمون تجزیه واریانس و دانکن برای داده های مشخصه های قطر برابر سینه، ارتفاع کل و تاج درختان در روش های مختلف نمونه برداری استفاده شد. از معیار T) ×%E2) برای تعیین بهترین روش نمونه برداری استفاده شد. ساختار افقی و عمودی جنگل با نرم افزار SVS در قطعه 25×25 متر نمایش داده شد. نتایج نمایش ساختار جنگل و وضعیت میانگین ارتفاع درختان نشان داد که جنگل بلکه دارای دو اشکوب بوده که گونه مازودار و وی ول (با میانگین ارتفاع 7 و 6 متر) در اشکوب فوقانی و گونه زالزالک و کیکم (به ترتیب با میانگین ارتفاع 5 و 5/4 متر) در اشکوب زیرین قرار می-گیرند. نتایج مقایسه روش های آماربرداری نشان داد، با توجه به این معیار جهت بررسی مشخصه قطر برابر سینه، روش نمونه برداری خط نمونه 50 متری (با 29222) و برای بررسی مشخصه های ارتفاع و ارتفاع تاج به ترتیب با (6048 و 6668) روش نمونه برداری منظم– تصادفی با قطعات 5 آری در شبکه آماربرداری 100×100 مناسبتر از بقیه روش ها می باشد. در کل برای بررسی ساختار جنگل های شاخه زاد مسن بانه در استان کردستان و مشخصه های مورد بررسی درختان روش های منظم– تصادفی با قطعات 5 آری در شبکه آماربرداری 100×100 متر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بلوط، ارتفاع کل، اشکوب بندی، قطر برابر سینه، قطر تاج، منظم تصادفی
  • هاشم کنشلو*، غلامرضا دمی زاده، محمدیوسف آچاک صفحه 481
    پراکنش گازرخ در ایران محدود به هرمزگان و بلوچستان، حدفاصل بشاگرد تا مرز پاکستان بین دو حد ارتفاعی100 تا 1500 متر از سطح دریا در نواحی کوهستانی و تپه ماهورها می باشد. رویشگاه های گزروغن در ناحیه اقلیمی صحارا- سندی واقع شده که دارای تابستان های گرم، زمستان های معتدل بدون یخبندان، میانگین بارندگی سالیانه 180-200 میلیمتر با بارش های تابستانه، میانگین دمای سالیانه 27 درجه سانتی گراد و متوسط تبخیر سالیانه 3448 میلیمتر می باشد. گازرخ بیشتر در زون مکران بر روی تشکیلات زمین شناسی ترشیاری و سازندهای آنگهران، گوردک و رکشا دیده می شود که سنگ شناختی غالب آنها را ماسه سنگ شکافدار، شیل و شیست تشکیل داده و در مناطق مختلف کنگلومرا، سنگهای دگرگونی، سنگ آهک، سنگهای آذرین و بندرت مارن نیز در آنها دیده می شود. خاک در این تشکیلات دارای عمق کم تا متوسط و بافت آن متوسط تا به نسبت سنگین بوده و دارای اسیدیته 98/7 و هدایت الکتریکی 78/1 دسی زیمنس بر متر بوده و محدودیتی از نظر شوری ندارد. گازرخ یک گونه همیشه سبز بوده که با آغاز بارشهای پاییزی و کاهش شدت گرما، رشد رویشی خود را با رشد سرشاخه ها و برگ های جدید آغاز نموده و تا شروع گرما در بهار رشد آن ادامه پیدا می کند. گلدهی آن از اواخر بهمن شروع شده و تا فروردین ادامه می یابد. نیام های سبزرنگ از اواخر فروردین بر روی شاخه های انتهایی ظاهر شده و در نیمه دوم خرداد میوه ها شروع به رسیدن نموده و در اواخر خرداد بذرها ریزش می نمایند. وقوع بارندگی در طول دوره گلدهی، تلقیح گلها را با مشکل مواجه نموده و سبب اختلال در بروز دیگر مراحل فنولوژی در گیاه می شود. وابستگی گازرخ به نوع سازند زمین شناسی سبب شده تا رویشگاه ها حالت منقطع داشته باشند. پراکنش پایه ها در طبیعت دارای الگوی تصادفی بوده و تراکم آنها کم می باشد. میانگین تراکم درهکتار 29 پایه، متوسط ارتفاع 16/3 متر، میانگین قطر تنه 6/29 سانتی متر و درصد تاج پوشش توده برابر 5/3 درصد می باشد. البته زادآوری طبیعی خیلی بندرت مشاهده می شود. اغلب پایه ها مسن تا میانسال بوده و بعلت کهولت سن و همچنین تنش های محیطی مانند سرماهای ادواری و قطع درختان، خیلی از پایه ها فرم درختچه ای و شاخه زاد بخود گرفته اند.
    کلیدواژگان: فنولوژی، صحاری، سندی، پراکنش، جنگل شناسی
  • عرفان ذوالفقاری*، قوام الدین زاهدی، ولی الله مظفریان، فریده نقدی صفحه 495
    این تحقیق در جنگل ارسباران، حوضه آبخیز مردانقم چای برای بررسی اکولوژیکی و دستیابی به مهمترین عاملهای محیطی موثر در استقرار و پراکنش درختچه دارویی پیرو (Juniperus communis)، انجام شد. در این تحقیق برای برداشت فلوریستیک، قطعات نمونه ای به مساحت 400 مترمربع و به تعداد 97 پلات، پوشش گیاهی در اشکوب های مختلف، با استفاده از جدول تغییریافته براون- بلانکه ثبت شدند. در مرکز قطعات نمونه، از افق معدنی خاک، زیر لایه آلی و ارگانیک (LFH)، از عمق 10 -20 سانتیمتری، نمونه های خاک برداشت شدند. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مورد بررسی در این تحقیق، شامل عناصر مغذی خاک (کربن آلی، ازت کل، فسفر و پتاسیم)، مقدار آهک خاک، بافت خاک، عمق لایه هوموسی خاک و اسیدیته خاک بودند. دو روش رسته بندی، روش آنالیز تطبیقی قوس گیری شده (DCA) و آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) برای تجزیه و تحلیل ارتباط بین پوشش گیاهی و متغیرهای محیطی بکار گرفته شدند. نتایج آنالیز داده ها نشان داد که تراکم گونه تحت بررسی، با درصد پتاسیم قابل جذب موجود در خاک زیر سطحی و ارتفاع منطقه همبستگی مثبت و بالایی دارند و ترجیح پذیری این گونه نسبت به خاکهای لومی و خاک های با زهکشی مناسب را نیز می توان مشاهده کرد. ولی با عاملهایی مانند اسیدیته و درصد آهک خاک زیرسطحی پلاتها همبستگی منفی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: عامل های اکولوژیکی، فلوریستیک، روش آنالیز تطبیقی قوس گیری شده، آنالیز تطبیقی متعارفی
  • جواد میرزایی*، فرزاد صیدی، سهیل سبحان اردکانی، مسعود بازگیر صفحه 506
    افزایش نگرانی ها در زمینه گرمایش جهانی موجب شده که به خاک و توانایی آن در ترسیب کربن توجه ویژه ای شود. این تحقیق به منظور بررسی اثر جنگل کاری بر ترسیب کربن خاک در مناطق خشک انجام گردید. برای این منظور پارک جنگلی آبگرم دهلران (با گونه های اکالیپتوس، کهور و کنار) و یک منطقه شاهد همجوار (غیرجنگلی) انتخاب و به طور تصادفی- سیستماتیک از عمق 20-0 سانتی متری خاک نمونه برداری و میزان ترسیب کربن و سایر عناصر نظیر فسفر، پتاسیم، ازت، وزن مخصوص ظاهری، اسیدیته، رطوبت، درصد رس، سیلت، شن و سنگ ریزه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان ترسیب کربن خاک در منطقه جنگلی معادل 71/117 تن در هکتار و تقریبا پنج برابر منطقه غیرجنگلی (82/24 تن در هکتار) بود. همچنین میانگین ترسیب کربن خاک در رویشگاه کهور به طور معنی داری (005/0P<) بیشتر از رویشگاه کنار بوده، اما بین میزان ترسیب کربن در رویشگاه های کهور و اکالیپتوس و رویشگاه های کنار و اکالیپتوس اختلاف معنی داری وجود نداشت. میزان ترسیب کربن خاک در منطقه متراکم رویشگاه اکالیپتوس به طور معنی داری بیشتر از منطقه غیرمتراکم بوده، اما از این نظر در دو رویشگاه کنار و کهور تفاوت معنی داری وجود نداشت. از سوی دیگر میزان ترسیب کربن خاک در زیر و خارج تاج پوشش در رویشگاه کنار به طور معنی داری متفاوت بوده، اما در دو رویشگاه دیگر تفاوت معنی داری مشاهده نشد. با توجه به نتایج این تحقیق می توان ابراز داشت که توسعه جنگل کاری این منطقه نقش مهمی در کاهش آلودگی های اتمسفری داشته است، به گونه ای که توسعه این جنگل کاری ها را در سطوح بیشتر می توان پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، کهور، کنار، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک
  • محمد کاظم پارساپور، هرمز سهرابی*، علی سلطانی، یعقوب ایرانمنش صفحه 517
    اندوخته شدن کربن در زیتوده گیاهی ساده ترین و به لحاظ اقتصادی عملی ترین راهکار برای کاهش دی اکسید کربن اتمسفری است. تحقیق حاضر در مورد چهار گونه صنوبر کاشته شده در ایستگاه تحقیقات صنوبر بلداجی واقع در استان چهارمحال و بختیاری انجام شده است. این چهار گونه شامل دو گونه بومی استان یعنی Populus alba و P. nigra و دو هیبرید P. alba × P. euphratica و P. euphratica × P. alba هستند. نمونه برداری از درختان به صورت تصادفی به تعداد 10 اصله درخت برای هر گونه (مجموعا 40 اصله) انجام شد. مشخصات درختان سرپا شامل قطر برابر سینه، ارتفاع و قطر تاج اندازه گیری و بعد درختان قطع شدند. اجزای مختلف درخت به تفکیک، خشک و توزین گردیدند. با استفاده از تحلیل رگرسیون غیرخطی، زیتوده اندام های مختلف در مقابل متغیر های مستقل مدل سازی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که روابطی قوی برای برآورد میزان زیتوده همه قسمت های درخت در هر یک از گونه ها قابل ایجاد است. در گونه های P. alba و P. alba × P. euphratica به ترتیب متغیر مستقل قطر برابر سینه، در مقابل تمام متغیر های وابسته (با ضریب تبیین 95/0) و تنه اصلی در مقابل پوست تنه اصلی (با ضریب تبیین 86/0)، مدل هایی را با دقت بسیار خوب ارائه نمودند؛ ولی در برابر سایر متغیر های وابسته، مدل هایی با دقت متوسط ارائه گردید. این در حالیست که در گونه های P. nigra و P. euphratica × P. alba، متغیر مستقل قطر برابر سینه، به هیچ وجه روابط خوبی به دلیل چندشاخگی تنه اصلی در ارتفاع برابر سینه ارائه نداد؛ اما برای این دو گونه، روابطی قوی در برآورد زیتوده برای قسمت های مختلف درخت به ویژه قسمت های چوبی بر اساس قطر تاج (با ضریب تبیین 88/0) بدست آمد.
    کلیدواژگان: کربن، ارتفاع، قطر، تاج، رگرسیون، پوست
  • عباس جمشیدی باختر*، محمدرضا مروی مهاجر، خسرو ثاقب طالبی، منوچهر نمیرانیان، حسین معروفی صفحه 529
    گیاهان در عرصه طبیعت همواره در معرض آسیب های طبیعی و غیر طبیعی قرار دارند. آتش سوزی های طبیعی و ایجاد شده توسط بشر باعث تغییرات منظر و ایجاد یک آشفتگی اکولوژیکی می شود که بر چرخه طبیعی پوشش گیاهی و ساختار اکوسیستم تاثیر می گذارد. در این مطالعه یک شبکه آماربرداری 50* 50 متر طراحی و تعداد 30 قطعه نمونه 10 آری به شکل دایره برای گونه های چوبی و تعداد 30 قطعه نمونه 4 متر مربعی برای گونه های علفی در هر دو منطقه آتش سوزی شده و شاهد پیاده شد و گونه های علفی برداشت گردید و پس از شناسایی آنها با استفاده از فلورهای گیاهشناسی، شاخصهای تنوع با استفاده از نرم افزار اکولوژیکی PAST مورد محاسبه قرار گرفت. سپس برای مقایسه پارامترهای تنوع گونه ای دو منطقه از آزمونT غیرجفتی استفاده گردید. نتایج نشان داد که از نظر میانگین تعداد جست گروه در قطعه نمونه بین دو منطقه اختلاف معنی داری وجود ندارد. برای گونه های چوبی شاخص تنوع سیمپسون و شاخص تنوع شانون بین دو منطقه آتش سوزی شده و شاهد در سطح 95 درصد اختلاف معنی دار را نشان داده و مقادیر این شاخص ها در منطقه آتش سوزی شده بیشتر از منطقه شاهد بود. شاخص غنای مارگالف اختلاف معنی دار را بین دو منطقه آتش سوزی شده و شاهد نشان می دهد، به طوری که غنای گونه ها در منطقه آتش سوزی شده بیشتر بوده است. مقایسه تعداد گونه های علفی در قطعه نمونه اختلاف معنی داری را در سطح 95 درصد بین دو منطقه آتش سوزی شده و شاهد نشان داد. اختلاف مقدار شاخصهای تنوع شانون و سیمپسون و شاخص یکنواختی و همچنین اختلاف شاخص غنای مارگالف برای گونه های علفی بین دو منطقه آتش سوزی شده و شاهد معنی دار نبوده، درحالی که اختلاف شاخص غنای منهینیک بین دو منطقه معنی دار بود و در منطقه شاهد بیشتر از منطقه آتش سوزی شده است.
    کلیدواژگان: جست گروه، شاخص تنوع سیمپسون، شاخص تنوع شانون، شاخص غنای مارگالف، شاخص یکنواختی
  • سیف الله خورنکه، حسین سردابی، کامبیز اسپهبدی* صفحه 542
    این تحقیق به منظور تعیین رشد و تولید سه گونه کاج در ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع زاغمرز واقع در اراضی ساحلی شرق دریای مازندران اجرا شده است. تیمارهای تحقیق گونه های کاج بادامی (.L Pinus pinea)، کاج بروسیا (Pinus brutia Elwes &Henry) و کاج کاشفی (.Roxb Pinus longi folia) بودند. نهال های آنها در سال 1374 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به فاصله 3 در 3 متر در سه تکرار کاشته شدند. تا سال یازدهم در پایان هر فصل رشد زنده مانی و خصوصیات کمی و کیفی پایه ها ثبت و اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس تفاوت بین گونه ها از نظر زنده مانی، قطر یقه و قطر برابر سینه را در پایان سال یازدهم اجرای تحقیق معنی دار نشان نداد اما تفاوت آنها از نظر کیفیت و ارتفاع کل را معنی دار نشان داد. زنده مانی گونه ها در سال دهم از 43/82 درصد برای کاج کاشفی تا 68/95 درصد برای کاج بادامی در نوسان بود. میانگین قطر برابر سینه از 49/9 سانتی متر برای کاج کاشفی تا 23/12 سانتی متر برای کاج بروسیا در تغییر بود. بیشترین فراوانی پایه ها با درجه کیفی بالاتر از متوسط به گونه های کاج بادامی و کاج بروسیا مربوط گردید. بر اساس نتایح گروه بندی میانگین ها (دانکن 5 درصد) بیشترین میانگین ارتفاع به کاج بروسیا (591 سانتی متر) و کمترین آن به کاج کاشفی (67/287 سانتی متر) مربوط شد حجم در هکتار کاج بروسیا حدود 40 متر مکعب و برای کاج بادامی و کاج کاشفی به ترتیب 67/19 و 48/10 متر مکعب بوده است. متوسط رشد قطری سالانه برای کاج بروسیا، بادامی و کاشفی به ترتیب 12 میلی متر، 5/10 میلی متر و 2/9 میلی متر بوده است. متوسط رشد سالانه ارتفاعی برای سه گونه یاد شده نیز به ترتیب 2/59 سانتی متر، 40 سانتی متر و 77/28 سانتی متر بوده است. تا پایان سال دهم گونه های کاج بروسیا و کاج بادامی سازگاری خوبی نشان دادند.
    کلیدواژگان: کاج بادامی، کاج بروسیا، کاج کاشفی، اراضی ساحلی، سازگاری، تولید
  • بابا خانجانی شیراز*، ارسلان همتی، کامبیز پورطهماسی، حسین سردابی صفحه 557
    بررسی سازگاری و قابلیت تولید چوب در ارقام خارجی صنوبر از دهه چهل در گیلان شروع شد. برخی از ملاحظات و خواهشهای اکولوژیکی در صنوبرها ممکن است آنها را با موفقیت یا عدم موفقیت مواجه سازد. این طرح در مناطق جلگه ای صنوبرکاری های سنواتی غرب گیلان، در چهار منطقه (تکرار) و با سه کلن (تیمار) P. deltoides 79.51، P. deltoides 69.55 و P. euramericana 214، مساحت هر واحد آزمایشی 2000 متر مربع به ابعاد 40 x 50 متر با فاصله کاشت 4 x 3 متر در قالب آماری طرح آزمایش بلوکهای کامل تصادفی به منظور اندازه گیری قطر برابر سینه، ارتفاع کل و حجم به اجرا درآمد. نتایج نشان میدهد که میان کلنهای مختلف صنوبر و محل اجرای طرح (تکرارها) از نظر خصوصیات رویشی اختلاف معنی دار وجود دارد. بیشترین رویش حجمی در منطقه طولارود بافت لوم شنی به کلن P. euramericana 214 و در منطقه شاندرمن با بافت لوم رسی شنی به کلن P. 79.51 و در منطقه گیسوم با بافت شنی به کلن P.d 79.51 و در منطقه هفت دغنان با بافت لومی به کلن 69.55 به ترتیب با 9/26، 4/25، 2/24 و 5/23 0 مترمکعب در هکتار در سال تعلق داشت. در گروه بندی مناطق از نظر رویش حجمی، قطر، ارتفاع و سطح مقطع برابر سینه، به ترتیب هفت دغنان و طولارود در گروه نخست قرار گرفتند. و در گروه بندی کلن ها، کلن P. 79.51 در گروه نخست قرار گرفت؛ و از نظر درجه بندی کیفی درختان، بیشترین درصد کیفی به کلن 55/69 در منطقه گیسوم تعلق داشت.
    کلیدواژگان: ارتفاع کل، حجم، زنده مانی، قطر، کیفیت، صنوبر دلتوئیدس، صنوبر اورآمریکن، خاک
  • سید ماجد حسامی*، سعید دوازده امامی، لیلا یغمایی صفحه 573
    به منظور تعیین مناسب ترین عمق کاشت و نوع پوشش بذر گونه بلوط ایرانی، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار و طی دو سال اجرا شد. فاکتور اول عمق کاشت بذر در شش سطح (صفر، 5/2، 5، 5/7، 10 و 5/12 سانتی متر) و فاکتور دوم پوشش روی بذر ها در سه سطح)خاک معمولی جنگل (شاهد)، خاک مخلوط با 20 درصد کود حیوانی پوسیده و خاک مخلوط با 50 درصد کود حیوانی پوسیده در عرصه جنگلهای بلوط منطقه کامفیروز اجرا گردید. معیارهایی از رشد شامل درصد زنده مانی، طول و وزن تر و خشک اندام هوایی و زمینی گیاه پس از استقرار، اندازه گیری شد. نتیجه تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SASنشان داد که اثر سال، نوع پوشش و عمق کاشت بر درصد زنده مانی(یا سبز شدن) بذر در سطح یک درصد معنی دار بود. میانگین سبز شدن بذر در سال اول و دوم به ترتیب 7/32 و 5/40 درصد (در دو گروه آماری) بدست آمد. با افزایش کود دامی درصد سبز شدن افزایش یافت و از 8/33 درصد در خاک جنگلی به 7/40 درصد در کود دامی 50 درصد رسید. بالاترین میزان سبز شدن بذر در عمق های کشت 5/2، 5/5 و 5/7 سانتیمتر 7/47، 3/49 و 6/51 درصد بدست آمد که در یک گروه آماری قرار داشتند و کمترین میزان سبز شدن به میزان 1/10 درصد در عمق کشت صفر بدست آمد. رویهمرفته در طول زمان اجرای آزمایش، بیشترین طول ساقه و ریشه نهال مستقر شده به ترتیب 8/11 و 3/80 سانتیمتر و بیشترین وزن خشک اندام هوایی و زمینی به ترتیب 8/4 و 4/3 گرم بدست آمد.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، زنده مانی، طول اندام هوایی و زمینی، وزن خشک اندام هوایی و زمینی
  • عباس قمری زارع، منصوره صداقتی*، میترا امام، محمدحسن عصاره، خدیجه کیارستمی صفحه 581
    توانایی رشد سریع اکالیپتوس ها سبب شده تا این جنس در جنگل کاری، مصارف صنعتی و دارویی اهمیت فوق العاده ای پیدا کند. گونه درختی E. maculata Hookاز نظر تولید برخی ترکیبات شیمیایی و مصارف دارویی نسبت به سایر اکالیپتوس ها از اهمیت خاصی برخوردار است. از طرفی به دلیل مشکلات تکثیر جنسی و غیرجنسی این گونه، در این تحقیق امکان تکثیر این گیاه به روش کشت درون شیشه ای با استفاده از ریزنمونه های پایه بالغ مورد بررسی قرار گرفت. ریزنمونه های حاصل از پایه بالغ پس از استقرار بر روی محیط کشت پایه MS (Murashige and Skooge) با غلظت یک دوم نیترات و تیمارهای هورمونی مختلف (kinetin) Kin، (Benzylamino purine) BAP، (2-Isopentyladenine) 2ip، (Indole-3-acetic acid) IBA، (Naphtalen Acetic Acid) NAA و (Tidiazorun) TDZ با غلظت های متفاوت در شرایط استریل درون شیشه ای مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از یک ماه شاخص های رشد ازجمله تعداد شاخه، طول شاخه، تعداد جوانه و سبزینگی ثبت گردید و بهترین تیمار هورمونی شاخه زایی، تیمار mgl-15/02iP، mgl-13/0BAP، mgl-101/0 IBA که در تعداد شاخه (با میانگین 63/4)، طول شاخه (با میانگین 73/2 سانتی متر) و میزان سبزینگی (با میانگین75/3) مشاهده شد. مرحله ریشه زایی بعد از دو ماه و شاخص های مورد نظر ازجمله تعداد ریشه و طول ریشه ثبت گردید و تیمار تلفیقی mgl-15/0IBA و mgl-15/0 NAA از نظر طول ریشه (با میانگین 2/0 سانتی متر) بهترین بود. در نهایت نهال های حاصل به گلخانه منتقل شده و مراحل سازگاری را طی نمودند.
    کلیدواژگان: محیط کشت، اکالیپتوس، شاخه زایی، ریشه زایی، کشت بافت، تکثیر غیر جنسی
|
  • Y. Gorji Bahri*, Sh. Kiadaliri, R.A. Faraji Poul Page 387
    Oak (Quercus castaneifolia C.A.M.) is one of the most important forest tree species in the Caspian region of Iran and every year huge lands are purely planted by it. The aim of the research was to study characteristics of an even-aged planted stand (25 years old, 1.2 ha) of the species and proper management which lead to suitable tree form in future. For this purpose, diameter at breast height (dbh) and total height of all the trees and volume of 30 sample trees were measured. Results showed that although tree plantation was made only by oak species, but the stand today consists of 10 species as follows: oak (85.2%), horn beam (7.9%), iron wood (0.7%) and other species, including velvet, Cappadocian maple, elm, alder, and lime tree (6.2%). Most of the trees were classified at three diameter classes, including 10, 15 and 20 cm. diameter and height increment for trees with average dbh and total height of 15.3 m. and 16.4 m, were 6 and 66 mm. respectively. Mean dbh and height increment rates were 0.6 and 66 cm per year, respectively. Mean volume increment was 5.13 silve per year per ha. It can be concluded that according to our findings and other similar research results that diameter growth of oak in Iran is faster than its growth in Europe and might be utilized at lower age stage for veneer industry. Furthermore, stand structure in respect to trees form and mixture rate was studied and its trend process into mixed stand was silviculturally discussed and analyzed.
    Keywords: Plantation, pure stand, mixture, dbh, total height, volume
  • V. Alijani, Kh. Sagheb, Talebi*, R. Akhavan Page 396
    Forest structure is influenced by natural processes and human interventions. For proper forest management, some tools are required to study changes made at forest structure. In this study, to investigate changes made at structure of intact and natural forest of Kelardast area of Caspian Forests of Iran, three one-hectare area plots, representative of initial, optimal and decay stages of forest development, were used. After measuring distance and azimuth of each tree to the southwest corner of each sampling plot and recording some parameters such as species, diameter at breast height (dbh) and total height, three characteristics, including geographical location (Clark & Evans and uniform angle indices), mixture (Mingling index) and tree dimensions (dbh and total height differentiation indices) were studied, using a set of indices, based on nearest neighbor criteria. Results of this study showed that greatest density of trees was found at the initial stage and according to the Clark & Evans index, distribution pattern of the trees at initial and decay stages in one hand and at optimal stage at second hand was clumped and random, respectively. Furthermore, result of the uniform angle index showed that the trees arrangement within the structural groups at the three development stages was at random form. Results of Mingling index showed that mixture at initial stage was at lowest rate, compared to the other development stages. Moreover, result of dbh and total height differentiation indices showed that there were moderate-obvious and low-moderate variations for the trees at the three development stages, respectively. Regarding the intactness of the studied stands, results of these indices might be applied as a basis for similar forests and determination variation rates caused by natural processes and human interventions.
    Keywords: Spatial patterns, Mingling index, differentiation indices, nearest neighbors, witness forest
  • M. Es, Hagh Nimvari*, A. Mataji Page 411
    Although quite a few studies have been done in respect to forest structure and development in Iran, there is no study dealing with the evolution of lichens at different stages of forest development. For this reason the research has been carried out to study lichens diversity and identify reference and indicator species for each forest development stage at Gorazbon series of Kheyroud forest at Caspian region of Iran. After separating the different forest development stages at the series, sampling was made from all trees with more than 40 cm dbh at each stage, using a 40 x 60 cm frames to record lichens type and frequency. Richness, evenness, diversity and dominance indices at different development stages were calculated and compared, applying Variance Analysis and Duncan test. Results showed that there are significant differences between the development stages in respect to lichens diversity indices and they were the highest at destruction stage, except for Berger-Parker dominance index. Furthermore, results of Detrended Correspondence Analysis (DCA) showed that classification of the development stages in relation to the lichens cover data, leads to formation of specific groups with relatively high separation potential. Overall, 38 lichens species have been identified and according to Analysis of Indicator Species (IV) and Monte Carlo test, there were significant correlations between each of the optimal, ascension, and destruction stages of the forest developmental and 8, 17, and 13 numbers of lichen species, respectively, which are clearly found to be classified and differentiated with such significant differences.
    Keywords: ndicator species, development stages, richness, dominance, evenness, DCA
  • M. Bayat*, M. Namiranian, M. Zobeiri, J. Fathi Page 424
    One of the main and important knowledge for forest management and its optimal and sustainable utilization is to determine its trees volume and number and its production potential. Actually, future forest management is based on its inventory and information. Thus for a precise planning its required to have information about forest standing stock volume and increment, distribution of diameter classes curve and spices structure. Determination of annual allowable cutting is required for wood utilization planning and management, based on stands volume increment data. The research was conducted in Gorzbon district (934.24 ha) at Kheyroud Educational- Experimental Forest (Caspian region of Iran), using 258 permanent sample plots and applying the directed method of inventory to measure volume increment and trees number two times with nine year interval. Results showed that average trees number and stocking volume per hectare were 298.15 and 335.8 sylve in 2003 and 290.14 and 367.7 sylve in 2012, respectively. Although 31% of the forest tree number belonged to Fagus orientalis, but 57% of the standing stock volume belonged to this species. Volume increment was 4 sylve/ha/year and average trees number growth was 5.8 ha/year. Overall, the beech species had the greatest volume increment. In fact, such huge research area and data analysis was carried out for the first time in Khyroud forest and the results showed that applying permanent sample plots method provides essential and precise information and data for measuring forest increment
    Keywords: Beech, quantitative, qualitative characteristics, frequency curve, inventory by directed method, standing stock volume
  • S. Eskandari*, J. Oladi Ghadikolaei, H. Jalilvand Page 439
    Continues occurrence of fire in northern forests of Iran during past years, necessitates conducting research, in order to predict future fire occurrence in these forests. For this reason a 1:25000 topographical map of Zarrin Abad Forests of Neka Township of Mazandaran province of I.R. Iran. was geo-referenced in GIS, firstly. Then digital model of elevation (DEM) with 30-meter pixel size was obtained from the geo-referenced map and slope, aspect and elevation maps were developed from the DEM. The vegetation cover density and residential areas (villages) maps were obtained from Nekachoob Corporation Company and digitized in GIS. All roads in the study area were routed using GPS and their map was developed. Then 200 and 500 meter buffers were considered on the maps, around the roads and the villages. All of the digital layers were classified according to Dong model. The fire potential map with five classes was developed by overlaying all of the maps, in GIS environment and allocating weight to each factor (map), regarding the Dong model. The past forest fires map was developed, using actual forest data and applying ground sampling with GPS. Then this map was overlaid on the forest fire potential map. Results showed that about 40 percent of the past forest fire areas are located on sites with very high or high fire risk which indicates the medium validity of the used model. Thus, Dong model was modified and weight of the layers was changed, based on their importance at the studied area and finally a new model was developed. A new fire potential map was generated, based on the modified model and was overlaid on the past forest fires map. Results showed that about 80 percent of the past forest fire areas are located on sites with very high or high fire risk which indicates a high validity of the used model for the studied area. It seems that the model might be applied for other forest sites at Caspian region of Iran, based on spatial locations of their watershed basins.
    Keywords: Slope, aspect, elevation, vegetation coverage density, geo, reference
  • Sh. Jafarniya*, A. Fallah, H. Jalilvand Page 452
    In this study effect of several environmental factors on growth rings width of three planted species, including: Alnus subcordata (22 year old), Juglans regia (21 year old) and Pinus brutia (15 year old) was investigated. In chronology studies, at first accordance among samples (15 samples for each species) was obtained then Average Species Sensitivity (ASS), Trees Correlation (TC), Expressed Population Signal (EPS), Signal-to-Noise Ratio (SNR)MS values were calculated. The purpose of this research was to develop a regression model in relation to effects of temperature, precipitation, actual evapotranspiration, Torentveit heat index, relative humidity (by month, season and growth period) on annual ring growth width in Educational and Experimental Forest of Sari Natural Resources Faculty. Overall, 162 independent climatical variables (temperature, precipitation, evapotranspiration, etc.) and 45 dependent variables (growth ring width) were analyzed. Results of variance analysis showed that there is a significant relationship between the three species in respect to their uniform growth ring width. Using filtration methods in multiple regression analysis, variables with lowest coefficient variation and highest coefficient indication were selected step by step. Results showed that growth rings width is positively correlated with summer maximum humidity in J. regia, but is negatively correlated with December maximum temperature and February evapotranspiration and is positively correlated with summer maximum humidity in A. subcordata whereas is negatively correlated with February humidity in P. brutia. These correlations are accordance with the ecological restrictions of the species. Finally, a multiple regression model was developed for each species and its accuracy was confirmed, based on model calibration results.
    Keywords: Dendrocronology, Filtration method, Regression, response growth, Afforestation
  • M. Haidari*, M. Namiranian, M. Zobiri, L. Gahramany Page 467
    Quantitative, qualitative and structure data are vital for forest management at Zagros region of Iran. For this study, a site (40 hectare) at Blake forest located at Armardeh village of Baneh township was selected and 100 percent of the trees were measured, using 25 x 25 m. sampling plots. In addition to location of the trees in relation to the plot's corner, trees characteristics, including diameter at breast height (dbh),total height, crown height and crown diameters (biggest and smallest diameters) were measured at each plot. In order to identify the appropriate sampling method, for different methods were applied at 100 x 100 inventory net, consisting of: random sampling at three levels of sampling plots (40, 50 and 60 numbers, each at 10 R. area), and systematic-random at three levels of sample plots area (5, 10 and 20 R.), systematic-random with rectangular sample plots at two levels of area (10 x 50 and 20 x 50 m.) and transect 50 m. (length). The statistical methods of Anova and Duncan t were used to analyze the trees characteristics data and the %E2*T criteria to determine the appropriate inventory method. The horizontal and vertical structure of the forest was showed in 25 x 25 m. sample plot, using SVS software. The results showed that structure of Blake forest contains of two layers, in which Quercus infectoria and Quercus libani (average height of 7 and 6 m., respectively) make the over story, and Crataegus azarolus and Acer cinerascens (average height of 5 and 4.5 m., respectively) make the under storey. Furthermore, for diameter measurement (29222), transect and for total height (6048) and crown height (6668) measurements, Systematic –random with 5 R. sample plots at 100 x 100 sampling net system, recognized as the best inventory methods. Overall, the systematic-random inventory method with 5 R. sampling plots at 100 x 100 sampling net system is suggested to determine structure and measure characteristics of coppice and aged forests of Baneh township of Kurdistan province of Iran.
    Keywords: Oak, SVS, Layering, height, dbh, crown diameter, height, systematic, random
  • H. Keneshloo*, G. R. Damizadeh, M. Y. Achak Page 481
    Moringa peregrina is a tree or shrub componend sub-tropical vegetation and extending from Dead sea and is scattered in Red sea and spread throughout northern Somalia and around the Arabian Peninsula to mouth of the Persian Gulf, Oman, UAE, Iran, Pakistan. In Iran it is limited to Hormozgan and Sistan&Balochestan provinces within Bashagard area to Pakistan and Iran boundary 100 to 1500 m. above sea level on mountain and foothills regions. The habitate of Moringa peregrina is locatated in Sahara- Sindian climatic region with hot summer, moderate winter and no frozen period, Mean annual rainfall 180-200 mm, Mean annual temperature 27ºC, Mean annual evapo-transpiration 3448 mm. Moringa often occupy Makran geological ranges, tertiary geology structural unit and Angohran, Roksha, Dar pahn and Guredak complexes. Stands parent material conclude sandstone, shale and mudstone. some time conglomera, limstome, volcanic and metamorphic stones present in bed rock. The results of soil analysis showed the soil texture in most stands is sandy- loam but in some stands are sandy-clay-loam, acidity is 7. 98 and electric conductivity 1. 78 des/m and no salt. M. peregrina is a evergreen plant and its growth therm is started in autumn when proper temperature and enough rainfall are occured، leaf buds begin to sprout and primary leave appear. These leaves are short-lived and start to fall in May when temperature go warm. White and pink flowers appear in February and March. Pod-like and green fruit appear on young branches in April and May. Fruit ripening start simultaneously maturity dates in July and seed are starting to drop in August. Rainfall during the Flowering time is induced the flowers are not inoculated and other phonological phases are affected. Dependence between Moringa and geological formation caused habitates are discontinuous mode. Individual distribution pattern in stands level is random pattern. Mean of density was about 29 trees in hectar, d. bs. 29. 6 centimeter, height was 3. 16 meter and canopy cover 3. 5% which are different in stands. Most trees are middle-aged to older and due to aging and environmental stresses as well as frosting periodic, most of Moringa is reformed to shrub and coppice type
    Keywords: Autoecology, Moringa pregerina, Phenology, Sahara, Sindian, distribiution, silvicultur
  • E. Zolfeghari*, Gh. Zahedi Amiri, V. Mozaffarian, F. Naghdi Page 495
    The aim of the study was to determine the ecological factors influencing natural establishment and distribution of the medicinal shrub Juniperus communis at Arasbaran Forests of Iran. In order to start floristic studies, 97 sample plots (each 400 m2 area) were allocated in the studied area, based on the Minimal Area Statistical Method. Plant cover at different stories were identified and recorded, using the Modified Braun-Blanquet Method. After removing the organic layer of soil surface at the plots center, soil sampling was made at 10-20 cm depth. Soil physical and chemical analysis consisted of: organic carbon, total nitrogen, available phosphorus, exchangeable potassium, CaCo3, texture, Humus layer depth and pH. Two ordination methods, including DCA and CCA were applied to determine relationships between the species characteristics and environmental variables. Results showed that there is significant positive correlation between the Juniper density and exchangeable potassium and altitude and significant negative correlation with pH and CaCo3. The species preference to loamy and well drained soils was considered as well.
    Keywords: Floristic, DCA, CCA, soil, altitude, plant density
  • Javad Mirzaei*, Farzad Sayedi, Soheil Sobhan Ardakani, Masoud Bazgir Page 506
    World anxiousness to earth global warmness brought a special attention to soil's potential for carbon sequestration. The purpose of the trial was to investigate effects of tree plantation on carbon sequestration at arid lands. For this reason, a site at forest park of Dehloran area in Ilam province of Iran was chosen where three tree species, including Eucalyptus camaldulensis, Prosopis juliflora and Ziziphus spina-christi had been planted before. Based on random systematic statistical method, 6- 10 sampling plots of 10 x 10 m. size were allocated for each species at planted and unplanted (control) parts, separately. Soil sampling was made in center of each plot at 0-20cm depth after removing the organic layer of the soil surface to measure carbon sequestration, N, P, K, pH, moisture, bulk density, silt, sand, clay and gravel amount. Results showed that carbon sequestration rate under the trees cover was 117.7 ton per hectare which was about five times more than the control plots (24.82 T/ha). Furthermore, only average carbon sequestration rate under P. juliflora plots was significantly more than under Z. spina-christii plots (p< 0.005). In addition, only average carbon sequestration at high density plots was significantly more than at low density plots under E. camaldulensis species. There was only significant difference between plots outside and inside crown cover of Z. spina-christii in respect to carbon sequestration rate. Overall, it might be concluded that forest plantation at Dehloran area played an important role in reducing atmospheric pollution and its area should be increased at high extent.
    Keywords: Soil physical, chemical properties, Eucalyptus, Prosopis, Ziziphus
  • M. K. Parsapour, H. Sohrabi*, A. Soltani, Y. Iranmanesh Page 517
    Carbon sequestration into plant biomass is an easiest and economically most practical way for dropping off CO2 from atmosphere. The current study was made for four poplar species, consisting of two natives (Populus alba and P. nigra) and two exotics (P. alba×euphratica and P. euphratica× alba), planted at Boldaji Experimental Station in province of Charmahal and Bakhtiari of I.R. Iran. Tree sampling was made randomly (10 trees for each species). After measuring the tree's characteristics including diameter at breast height (dbh), total height and crown diameter, they were felled down to measure the dry weight of different organs, including: (whole tree, trunk, main branches, twigs, leaf and bark of twigs and branches). The regression analysis was applied to find out relationships between mass production and poplar characteristics and to develop different allometry models between different organs and their carbon sequestration ability. The results showed that there are significant correlations to predict biomass for the whole tree's organs at each species. The independent dbh values, in Populus alba and P. alba×euphratica demonstrated high correlation against all the dependent variables (R2=0.95). On the other hand, the main trunk weight was significantly correlated to bark weight (R2=0.86), showed high accurate models. In P. nigra and P. euphratica × P. alba, due to forked stems, dbh didn’t prove any correlation with the tree's characteristics. At the same species, on the other hand, crown diameter was correlated to carbon sequestrated amount on all portions of the trees (R2=0.88). The research showed also significant priority of woody organs in comparison to leaf and twigs, when the prediction of the carbon storage is scheduled.
    Keywords: Carbon sequestration, regression, height, diameter, crown, bark
  • Abbas Jamshidi Bakhtar*, Mohammad Reza Marvie Mohadjer, Khosro Sagheb, Talebi, Manouchehr Namiranian, Hossein Maroufi Page 529
    Natural plants are under risk of natural and human damages. Natural and human-made fires can change landscape and cause ecological disturbance, which can affect nature cycle of plant cover and ecological structure. The systematic random sampling method (50 x 50 m. network) was applied in two forest sites (each 15 hectares) at Marivan forests of Kurdistan province of Iran (burned and control) to layout 30 circular 2.5 acre and 30 four m-2 sampling plots on the burned and the control sites, for wooden and herbaceous plant species, respectively. Diversity, richness and evenness indices were calculated and compared, using the PAST software and Unpaired T- test method. The results showed that there was not significant difference between the two sites in respect to average sprout clumbs per plot. There were significant differences between the two sites (ρ<0.05) in respect to Simpson and Shanon diversity and Margalev richness indices for the wooden species, in which they were greater in burned site than in the control site. There was significant difference (ρ<0.05) between the two sites in respect to the herbaceous species density per plot. There were not significant differences between the two sites for the herbaceous species in respect to Shanon and Simpson diversity indices, evenness index and Margalev richness index, whereas there was significant difference between the sites for Menhinick richness index, in which it was greater in the control than in the burned site.
    Keywords: Sprout clumb, Simpson, Shanon diversity indices, Margalev richness index, evenness index
  • S. Khorankeh, H. Sardabi, K. Espahbodi* Page 542
    In order to determine the growth and yield of three pine species, this study was carried out in the forest and rangeland research station of Zaghmrz, located in East of Caspian sea shore. Treatments were Pinus pinea, P. longifolia and P. brutia. Their one year old seedlings were arranged based on randomized complete block design with three replications. Seedlings were planted with 3 meters interval in 1994. Seedling survival and quality and quantity characteristics were recorded and measured every year until the end of the eleventh. The results showed that there was no significant difference between the species in respect to survival, collar diameter and diameter at breast height. But the difference between the species was significant in respect to total height and quality of seedlings. The survival rate ranged from 82.43 percent for Pinus longifolia to 95.68 percent for Pinus pinea at the end of the eleventh. The mean rate of d.b.h ranged from 9.49 for P. longifolia to 12.23 centimeters for P. brutia. The greatest amount of high quality individuals respected to P. pinea and then P. brutia. Based on Duncan multiple analysis species grouped in two sections. The first group allocated to P. brutia with 591 centimeters of total height and the last related to P. longifolia with 287.67 centimeters of total height. At the end of the eleventh, the stuck productions were 40.02 m3, 19.67 m3 and 10.48 m3 for P. brutia, P. pinea and P. longifolia respectively. The mean annual diameters increment were 12 millimeters, for P. brutia, 10.5 millimeters for P. pinea and 9,2 millimeters for P. longifolia. The mean annual height increment was 59.5 centimeters, 40 centimeters and 9.5 centimeters for three mentioned species respectively. Pinus brutia and P. pinea showed a good adaptation at the mazandaran east see shore until the eleventh.
    Keywords: Conifer, P. brutia, p. longifolia, P. pinea, height, diameter, survival, quality, increment
  • B. Khanjani Shiraz*, A. Hemati, K. Pour Tahmasy, H. Sardabi Page 557
    Trials of exotic variaties of Poplar species and their wood production potential at Guilan province (Caspian region) of Iran have been started after 1960s. Some ecological requirements and exceptions might positively od negatively affect the poplar's adaptation process. The trial was conducted under statistical desighn of Randomized Complete Blocks with three poplar clones (three treatments) including: P.deltoides 69.55, P. eurameracana 214 and P. deltoids 9.51 and four poplar plantation sites (four replicates) located at lowlans of west Guilan province, including: Tolaroud, Shanderman, Gisum and Haft-daghanan. Popar plantation was made in plots with 2000 m2 area (50 x 40 m.) and 3 x 4 m. spacing. The measured and calculated popolar characteristics consisted of: diameter at breast height (dbh), survival, total height and volume. Results showed that there were significant differences between the poplar clones and the poplar sites in respect to growth characteristics (ρ< 0.01). The greatest volume increment at Tolaroud site with sandy loam soil belonged to P. euramericana 214, at Shanderman site with clay sandy loam soil belonged to P. d. 79.51, at Gisum with sandy soil belonged to P. d. 79.51 and at Haft-daghanan site with loamy soil belonged to P.d. 69.55 (20.31, 23.5, 24.2, 25.4 and 26.9 m3/ha/year, respectively). Poplar and site classification, based on volume, diameter, height and basal area data showed that the first rank achieved by Haft-daghanan and Tolaroud sites and P. d. 79.51 clone, respectively. The best rate of quality achieved by P. d. 69.55 clone at Gisum site.
    Keywords: Total height, dbh, survival, volume, quality, Populus deltoids, P. euramericana
  • S.M. Hesami*, S. Davazdahemami, L. Yaghmaei Page 573
    In order to identify the best sowing depth and seed cover of Quercus brantii Lindl., a trial was conducted at Kamfirouz Oak Experimental Station in Fars province of Iran at two year period, using Factorial statistical method and experimental design of Randomized Complete Blocks at four replicates. The first factor was depth of seed sowing at six levels (0.0, 2.5, 5.0, 7.5 and 12.5 cm) and the second factor was seed cover at three levels (ordinary forest soil or control treatment, mixture of ordinary soil and 20% manure, and mixture of ordinary soil and 50% manure). The measured characteristics of established oak seedlings consisted of: survival, root and shoot length and shoot and root wet and dry weight. Data analysis was performed, using Variance Analysis and Duncan test and applying SAS software. The results showed that effects of year, seed cover and sowing depth on survival were significant (p< 0.01). Average seedling survival at first and second year of trial was 32.7 and 40.5 %, respectively. Increased amount of manure in seed cover material increased survival significantly and it increased from 33.8 % in ordinary soil to 40.7 % in soil and 50 % manure mixture. Greatest percentage of survival at 2.5, 5.5 and 7.5 cm sowing depth was 47.7, 49.3 and 51.6 cm, respectively, whereas the lowest rate (10.1 %) belonged to zero sowing depth. Overall, the highest rate of shoot length, root length, shoot dry weight and root dry weight were 11.8 cm, 80.3 cm, 4.8 g and 3.4 g, respectively.
    Keywords: Quercus brantii, Sowing depth, Survival, shoot, root length, dry weight
  • A. Ghamari Zare, M. Sedaghati*, M. Emam, M. H. Assareh, Kh. Kiarostami Page 581
    Due to Eucalyptus potential as a fast growing species, its utilization for afforestation and industrial and medical purposes is very important. E. maculata Hook. is an important species among the other eucalypts in respect to some chemical components production and medical utilization. Sexual and asexual propagation of this species is difficult, for this reason the trial was conducted to investigate its propagation by tissue culture, using micro mature stocks.The produced explants from the mature stocks, were placed on MS medium (Murashige and Skooge) treated by ½ nitrate and various growth regulators such as Kin (Kinetin), BAP (Benzylamino purine), IBA (Indole-3-acetic acid), 2ip (2-Isopentyladenine), TDZ (Tidiazorun) and NAA (Naphtalen Acetic Acid) at different levels of concentration. After two months, growth indexes, including shoot number, shoot height, root number, root length, bud number and greenness rate were measured and recorded. Results showed that the best shooting treatment was IBA (0.01 mgl-1), BAP (0.3 mgl-1) and 2ip (0.5 mgl-1), in which average shoot number, shoot height and greenness rate were 4.63, 2.73 cm and 3.75, respectively, whereas the best rooting treatment was NAA (0.5 mgl-1) plus IBA (0.5 mgl-1), in which root length was 0.2 cm. Finally, the micropropagated plantlets were transferred to greenhouse to pass their adaptation process.
    Keywords: Eucalyptus, asexual propagation, shooting, rooting, tissue culture, media culture