فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • محسن کلاگری*، عادل جلیلی، روح انگیز عباس عظیمی، پروین صالحی شانجانی صفحات 369-380
    پده (.Populus euphratica Oliv) بومی مناطق خشک و نیمه خشک کشور بوده و از خصوصیات مهم آن تحمل خشکی و شوری خاک است. در این پژوهش ویژگی های ریخت شناسی برگ درختان پده در هفت رویشگاه طبیعی که ازنظر عامل های محیطی با یکدیگر اختلاف داشتند و نیز درختان کاشته شده در ایستگاه تحقیقاتی البرز کرج با هدف بررسی تاثیر عامل های محیطی بر تغییرات ریخت شناسی برگ این گونه موردتوجه قرار گرفت. تعداد 28 درخت بالغ انتخاب و تعداد 24 نمونه برگ به طور تصادفی از هر رویشگاه (شش برگ از هر درخت) و در قالب طرح کاملا تصادفی جمع آوری شد و 14 صفت ریخت شناسی و آناتومیکی برگ مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که کلیه صفات ریخت شناسی بجز صفات حداکثر پهنای برگ، نسبت طول دمبرگ به طول برگ و فاصله وسط پهن ترین قسمت تا قاعده برگ، دارای تفاوت معنی داری میان پروونانس ها هم در شرایط طبیعی و هم کاشته شده در ایستگاه تحقیقاتی داشته است. همچنین تراکم و اندازه روزنه های برگ نیز دارای تفاوت معنی دار در شرایط طبیعی و ایستگاه تحقیقاتی داشت. همبستگی معنی داری بین دما و صفات آناتومیکی و برخی صفات ریخت شناسی وجود داشت. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی برای پروونانس های پده، تغییرپذیری را بین رویشگاه اصلی و شرایط ایستگاه تحقیقاتی به خوبی نشان داد، به طوری که دامنه تغییرات صفات ریخت شناسی پروونانس ها در شرایط کاشت ایستگاه تحقیقاتی کوچکتر از شرایط طبیعی بود و پروونانس های کاشته شده در ایستگاه تحقیقاتی در حدفاصل بین پروونانس های رویشگاه طبیعی قرار گرفتند. نتایج آزمون مانتل رابطه خطی مثبت و ضعیفی را بین فاصله صفات ریخت شناسی و فاصله جغرافیایی نشان داد.
    کلیدواژگان: پده، پرووانانس، ریخت شناسی برگ، تغییرات محیطی، فاصله جغرافیایی
  • حمدالله صادقی کاجی، ایمان ظفریان*، کبری بادفر صفحات 381-391
    روش نمونه برداری چنددرختی ازجمله روش های نمونه برداری فاصله ای است که نسبت به روش های قطعه نمونه با شعاع ثابت دارای سرعت بیشتر و هزینه کمتری است. برای این پژوهش یک قطعه 4029/ 36 هکتاری از جنگل های حفاظت شده هلن در استان چهارمحال و بختیاری انتخاب و آماربرداری صددرصد انجام شد. در این بررسی برآوردکننده های Moore و Kleinn-Vilcko با روش قطعه نمونه با توجه به معیارهای اریبی نسبی (RB) و جذر میانگین مربع خطای نسبی (RRMSE) برای تعداد دو تا 12 درخت سنجیده شدند. برای هر تخمین گر 30 تکرار و برای هر تکرار 50 نقطه نمونه انتخاب شد. نتایج نشان داد که در شرایط جنگل های موردمطالعه و تعداد در هکتار 25/ 154 با الگوی پراکنش کپه ای، روش نمونه برداری قطعه نمونه با شعاع ثابت دارای دقت زیاد و روش Kleinn-Vilcko در برآورد تعداد در هکتار از پنج درخت بیشتر، دارای دقت قابل قبولی است و رابطه Moore برای تخمین تعداد در هکتار با توجه به خطای زیاد، برآورد کننده مناسبی نیست.
    کلیدواژگان: آماربرداری جنگل، روش چنددرختی، اریبی، قطعه نمونه با شعاع ثابت، منطقه حفاظت شده هلن
  • علی اصغر درویش صفت*، فاطمه غفاری دافچاهی، امیر اسلام بنیاد صفحات 392-401
    به منظور بررسی قابلیت تصاویر ماهواره ای در تفکیک صنوبرکاری ها و تهیه نقشه آنها، تصاویر سنجنده های IRS-P6-LISSIII&IV مربوط به سال 1386 و سنجنده TM مربوط به سال های 1388 و 1390 شهرستان صومعه سرا در استان گیلان، تجزیه وتحلیل شدند. تصاویر LISSIII&IV به ترتیب با خطای RMS 11 متر و 60 سانتی متر مورد تصحیح هندسی قرار گرفتند. پردازش تصاویر به روش های نسبت گیری، ادغام، تحلیل مولفه های اصلی و همچنین فرایند کاهش نویز به روش تحلیل معکوس مولفه های اصلی انجام شد. نقشه واقعیت زمینی در دو گروه سنی صنوبرکاری های کمتر از پنج سال نیمه انبوه و همچنین صنوبرکاری های بیشتر از پنج سال انبوه از طریق کار میدانی تهیه شد. روش های مختلف طبقه بندی سخت و روش طبقه بندی فازی در سه راهکار مختلف برای تجزیه وتحلیل استفاده شد. راهکار اول با طبقه بندی تصاویر در سه طبقه صنوبرکاری های کمتر از پنج سال نیمه انبوه و صنوبرکاری های بیشتر از پنج سال انبوه و طبقه غیره انجام شد. در راهکار دوم طبقه بندی با دو طبقه صنوبرکاری های یادشده و طبقات شالیزار، توده های توسکا، توده های سوزنی برگ، دریا، شهر و غیره انجام شد و سپس طبقه های غیر از صنوبر در یک گروه یکپارچه شدند. در سومین راهکار، ناحیه موردبررسی به سه زیرمنطقه تبدیل و سپس طبقه بندی در سه زیرمنطقه به طور مستقل و با روش های یادشده، انجام شد. نتایج ارزیابی صحت نشان داد که راهکار اول و دوم نتوانستند طبقات صنوبر را با صحت زیادی تفکیک کنند. در مقابل در راهکار سوم صحت کلی و ضریب کاپا در هر سه زیرمنطقه افزایش یافت. بهترین نتیجه طبقه بندی مربوط به زیرمنطقه یک با صحت کلی80 درصد و ضریب کاپای 58/ 0 براساس تصویرTM سال 1388 بود. درمجموع باید بیان کرد که در منطقه موردبررسی و با رویکرد مورداستفاده، امکان تهیه نقشه صنوبرکاری ها وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: تصاویر IRS، تصاویر Landsat، واقعیت زمینی، طبقه بندی، نقشه صنوبرکاری ها
  • پرویز زندی، زینب معصومی*، سید مرتضی مرتضوی جهرمی صفحات 402-410
    در مناطق جنوبی استان فارس درختی که بیشتر جلب توجه می کند کنار (WilldZiziphus spina-christi (L.)) است. به دلیل زادآوری محدود این گونه در طبیعت، سالانه تعداد زیادی نهال توسط بخش اجرا برای کاشت توزیع می شود، اما به واسطه خشکی و گرمای شدید مناطق گرمسیری اکثرا استقرار نیافته و خشک می شوند. به منظور استقرار نهال های کنار و یافتن مناسب ترین دور آبیاری، در آزمایشی در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار، اثر دور آبیاری در استقرار آنها مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل دورهای آبیاری 15، 30، 45 روز و بدون آبیاری بود. این تحقیق در شهرستان لار در استان فارس انجام گرفت و آبیاری فقط در سال اول انجام شد و بعد از اتمام آبیاری، درصد زنده مانی و ارتفاع نهال ها در سال دوم اندازه گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که اثر تیمارهای دور آبیاری بر میانگین ارتفاع نهال معنی دار بود، لیکن بر درصد زنده مانی نهال اثر معنی داری نداشت. تیمارهای دور آبیاری 30 و 45 روز اختلاف معنی داری نداشتند، اما نهال های تیمار آبیاری 30 روزه از وضعیت بهتری برخوردار بودند. با توجه به نتایج این آزمایش، دور آبیاری 30 تا 45 روز با حجم آبیاری 30 لیتر در هر دور آبیاری در سال اول، برای استقرار نهال کنار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کنار، دور آبیاری، لار، درصد زند مانی
  • مهدی کاکاوند*، محمدرضا مروی مهاجر، خسرو ثاقب طالبی صفحات 411-422
    به منظور کمی سازی ویژگی های ساختاری توده های آمیخته راش در مرحله میانی توالی، این پژوهش در جنگل های کمتر دخالت شده بخش گرازبن جنگل خیرود نوشهر انجام شد. سه قطعه یک هکتاری در مرحله میانی توالی گزینش شدند و در هر قطعه نمونه، شبکه آماربرداری 30× 30 متر پیاده شد. در محل تقاطع اضلاع شبکه، قطر برابرسینه، ارتفاع درخت، قطر تاج، فاصله بین درختان و زاویه بین آن ها برای نزدیک ترین درخت راش به مرکز قطعه نمونه به عنوان شاهد و سه درخت همسایه در نزدیک ترین فاصله نسبت به درخت شاهد اندازه گیری شد. براساس نتایج، مقادیر ضریب های رقابت تاجی و فضای رشد به ترتیب 72/ 0 (بدون واحد) و 57/ 18 (بدون واحد) و فاصله متوسط نهال ها 1/ 60 سانتی متر محاسبه شد. همچنین میانگین شاخص های زاویه یکنواختی (Wi)، آمیختگی گونه ای (Mi)، تمایز قطری و تمایز ارتفاعی در سه قطعه نمونه به ترتیب 76/ 0، 7/ 0، 31/ 0، 37/ 0 و شاخص فاصله همسایگی پنج متر محاسبه شد. بر این اساس نوع پراکنش گونه راش در مرحله میانی توالی و براساس شاخص زاویه یکنواختی به صورت کپه ای به دست آمد که تمایل زیادی به آمیختگی براساس شاخص آمیختگی گونه ای با ممرز دارد. همچنین گونه راش در مرحله میانی توالی در بیشترین حالت دارای رقابت دگرگونه ای با گونه ممرز بوده و بیشترین فراوانی مربوط به شاخص فاصله همسایگی بین دو تا چهار متر به دست آمد. بر این اساس توده های راش در این مرحله دارای ساختار متنوع و متفاوت از مرحله پایانی توالی می باشند که باید در مدیریت توده های جنگلی موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنوع ساختار، شاخص های ساختاری، توالی، مرحله میانی، راش، ممرز
  • فروغ بهمنی، عباس بانج شفیعی *، جواد اسحاقی راد، مجید پاتو صفحات 423-433
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تیمارهای بستر کاشت، دور آبیاری، مبدا بذر، پوشش بذر و تاریخ کاشت بر رویش بذرهای کاج سیاه (Pinus nigra Arnold) در نهالستان دارلک مهاباد انجام شد. بدین منظور از طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با پنج تیمار، شامل بستر کاشت در چهار سطح (تیمار شاهد: خاک 1: کود دامی 1: شن 1؛ تیمار یک: خاک 1: کود دامی 1: شن 2؛ تیمار دو: خاک 1: کود دامی 1: شن 4 و تیمار سه: شن)، دور آبیاری در سه سطح (هر روز، هر دو روز یکبار و هر سه روز یکبار)، مبدا بذر در پنج سطح (ارومیه، بیرجند، ترکیه، کلاردشت و گرگان)، پوشش بذر در دو سطح (شن و خاک اره) و تاریخ کاشت در دو سطح (بهمن و اسفند) و در پنج تکرار استفاده شد. در طول دوره رویش، صفات جوانه زنی مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بهترین صفات جوانه زنی بذرهای کاج سیاه در بستر شنی (تیمار سه) و توسط بذرهایی با مبدا کلاردشت و ارومیه بوده است و سایر تیمارها اثر معنی داری بر جوانه زنی بذرهای کاج سیاه نداشتند. همچنین اثرات متقابل بین تیمارها نشان داد که بستر کاشت و مبدا بذر اثرگذارترین عامل ها در میان این پنج تیمار بوده اند. براساس نتایج، پیشنهاد می شود برای بهبود رشد و میزان عملکرد تولید نهال کاج سیاه، ترجیحا از بستر شنی و بذرهای با مبدا کلاردشت و ارومیه در نهالستان دارلک مهاباد استفاده شود.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، کاج سیاه، تیمارهای کاشت، نهالستان
  • نورالدین نوریان*، شعبان شتایی جویباری، جهانگیر محمدی، سلام یزدانی صفحات 434-446
    برآورد مشخصه های کمی جنگل در سطوح وسیع با استفاده از داده های ماهواره ای اهمیت فراوانی در مدیریت پایدار جنگل دارد. هدف از این پژوهش، بررسی امکان برآورد برخی مشخصه های کمی جنگل با استفاده از تصاویر سنجنده ASTER در جنگل شصت کلاته گرگان است. برای این منظور تعداد 112 قطعه نمونه زمینی مربعی به مساحت 09/ 0 هکتار به روش خوشه ایتصادفی در واحدهای همگن ازنظر تیپ درختی و جهت دامنه پیاده شد و مشخصه های حجم، رویه زمینی و تعداد درختان در هکتار در هر قطعه نمونه محاسبه شد. مرکز هر یک از قطعات نمونه نیز با GPS تفاضلی ثبت شد. تصحیح هندسی و رادیومتری روی تصویر انجام شد. با استفاده از روش های مختلف نسبت گیری، تجزیه مولفه های اصلی، تحلیل بافت، تبدیل تسلدکپ به همراه باندهای اصلی، مجموعه ای از باندهای مناسب برای تجزیه وتحلیل های همبستگی و مدل سازی فراهم شد. بررسی رابطه بین داده های زمینی و طیفی با استفاده از آنالیز رگرسیون درختی (CART) انجام گرفت. ارزیابی اعتبار مدل ها با معیارهای میانگین مجذور مربعات خطا و اریبی با استفاده از قطعات نمونه استفاده نشده در مدل انجام شد. نتایج نشان داد که بهترین مدل برای مشخصه های حجم سرپا، رویه زمینی و تعداد درختان در هکتار به ترتیب دارای ضریب تبیین تعدیل یافته 76/ 0، 73/ 0 و 80/ 0 است. در مدل یادشده مقادیر RMSE و اریبی به درصد به ترتیب 22/ 40 و 5/ 17 درصد برای حجم سرپا، 67/ 38 و هشت درصد برای رویه زمینی و 68/ 58 و 72/ 2 درصد برای تعداد درختان در هکتار به دست آمد. نتایج به طور کلی نشان داد که داده های طیفی این سنجنده برای مشخصه های کمی موردبررسی دارای قابلیت متوسطی هستند.
    کلیدواژگان: مشخصه های کمی جنگل، ASTER، الگوریتم CART، جنگل شصت کلاته
  • سیدمحمدمعین صادقی، پدرام عطارد*، توماس گرنت پیپکر، ویلما بایرام زاده صفحات 447-460
    پژوهش پیش رو با هدف برآورد میزان ظرفیت نگهداری تاج پوشش (S) و نرخ تبخیر به شدت باران در زمان بارندگی () با استفاده از روش Pereira و نیز ضریب تاج بارش مستقیم (p) در تک درختان سرو نقره ای (Cupressus arizonica Green.) واقع در پارک چیتگر تهران با اقلیم نیمه خشک، طی یک سال (بهمن ماه 1390 تا بهمن ماه 1391) انجام شد. میزان بارندگی در هر رخداد توسط شش باران سنج و تاج بارش توسط 20 باران سنج اندازه گیری شد. باران ربایی از تفاوت تاج بارش و باران در هر رخداد باران به دست آمد. درمجموع 55 رخداد باران با عمق تجمعی 234 میلی متر ثبت و درصدهای تجمعی و نسبی باران ربایی به ترتیب 8/ 21 درصد و 1/ 32 درصد برآورد شدند. بین باران ربایی و باران،همبستگی توانی مثبت و معنی داری (r = 0.89) و بین درصد نسبی باران ربایی و باران برای میانگین پنج تک درخت سرو نقره ای همبستگی توانی منفی و معنی داری (r = 0.69) مشاهده شد. میانگین مقدار ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش، 38/ 0 میلی متر، نرخ تبخیر به شدت باران در زمان بارندگی، 14/ 0 و ضریب تاج بارش مستقیم، 46/ 0 به دست آمدند. برای مدیریت صحیح جنگل کاری ها، آگاهی از مقدار باران ربایی و اجزای آن مانند ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش،نرخ تبخیر به شدت باران در زمان بارندگی و نیز ضریب تاج بارش مستقیم در کنار مقدار تعرق درختان می تواند به انتخاب گونه های مناسب و سازگار در مناطق خشک و نیمه خشک کشور کمک نماید. جهت برآورد ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش که پارامتر مهمی در فرآیند باران ربایی می باشد، می توان از تنها روش موجود در سطح تک درختان، روش Pereira، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اقلیم نیمه خشک، باران ربایی، تاج بارش مستقیم، روش Pereira، سرو نقره ای، ظرفیت نگهداری آب تا ج پوشش
  • حمیدرضا میرداودی* صفحات 461-472
    ترکیب گونه ای و ساختار توده های جنگلی در طول زمان در اثر آشفتگی های انسانی یا طبیعی تغییر می کند. بررسی این تغییرات در ارتباط با عامل های محیطی و آشفتگی ها، نقش مهمی در تجزیه وتحلیل پویایی و مدیریت بوم سازگان ها دارد. بنابراین در این تحقیق عامل های محیطی و چرای دام به عنوان عامل آشفتگی بر ساختار توده های بلوط، در مقایسه با مناطق بدون آشفتگی در پارک دالاب ایلام بررسی شد. اطلاعات مربوط به پوشش گیاهی، خاک و سایر متغیرهای محیطی در این دو منطقه در قالب 51 قطعه نمونه 1/ 0 هکتاری و به صورت تصادفی برداشت و اطلاعات مربوط به ساختار جنگل در آن ها اندازه گیری شد. برای مشخص کردن ارتباط گروه های گیاهی با عامل های مختلف موردبررسی از روش رسته بندی تحلیل تطبیقی متعارفیاستفاده شد. نتایج نشان داد که آشفتگی ایجادشده به دلیل چرای دام در کنار فاکتورهای خاکی به ترتیب با بیان 7/7 و 2/ 6 از تغییرات موجود در ساختار توده های بلوط، به عنوان تاثیرگذارترین عامل ها بر ساختار این جنگل شناخته شدند. وجود طبقات قطری بالا (قطر برابرسینه و قطر تاج) در مناطق دارای آشفتگی چرای دام حاکی از وجود توده های مسن بود و نشان دهنده عدم زادآوری آن ها برای مدت طولانی است. از طرف دیگر وجود طبقات قطری پایین (قطر برابرسینه و قطر تاج) و همچنین طبقات ارتفاعی کم در کنار طبقات قطری بالا در منطقه فاقد آشفتگی، حاکی از وجود توده های ناهمسال و نامنظم است و نشان دهنده زادآوری گونه های درختی به خصوص گونه بلوط، پس از قرق در این منطقه است.
    کلیدواژگان: آشفتگی، رسته بندی، ساختار توده، عاملهای محیطی
  • غلامعلی غلامی*، علیرضا مدیررحمتی، رفعت الله قاسمی، سیدزید الله میرکاظمی صفحات 473-484
    این تحقیق به منظور انتخاب و معرفی کلن های پرمحصول آزمایشی با 15 کلن برتر از میان ارقام بررسی شده در خزانه سلکسیون که از شکل تاج بسته و هرمی برخوردار بودند، انجام شد. از هر کلن تعداد 75 اصله نهال یک ساله ریشه دار با فاصله کاشت 3×3 متر در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اسفندماه 1381 در ایستگاه تحقیقات چالکی استان گلستان کاشته شد. در پایان هر فصل رویش، ویژگی های رویشی شامل قطر برابرسینه و ارتفاع درختان اندازه گیری شد و سپس متغیرهای رویش کل، رویش جاری و متوسط رویش حجمی کلن ها محاسبه شد. نتایج این بررسی نشان داد که ازنظر آماری بین کلن های موردبررسی اختلاف معنی دار وجود داشته است. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین متوسط رویش حجمی را کلن Populus nigra 62/154 با 60/ 14 مترمکعب و کمترین آنرا کلن P.n. 56/52 با 38/ 1 مترمکعب در هکتار و در سال داشته اند. ازنظر آلودگی کلن ها به آفات، مقاوم ترین آنها ارقام گروهPopulusnigra، ازجمله کلن P. n. 56/72 بود. با بررسی کلن های موردتحقیق، درنهایت کلن های برتر شامل P.n. 62/154 با تولید 57/ 14، سپس P.n. 62/140 با 26/ 14، کلن P.n.62/191 با 96/ 12، کلن P.n. 62/127 با 15/ 12، P.n.betulifolia با 66/ 11، کلن P. n. 62/149 با 61/ 11 و کلن P.trichocarpaبا 36/ 10 مترمکعب در هکتار و در سال برای کشت در سطح وسیع معرفی شدند.
    کلیدواژگان: تولید چوب، سازگاری، صنوبر، کلن تاج بسته، گرگان
  • حبیب الله رحیمی*، مهتاب پیرباوقار، محمد احمدی، محمدرشید امینی صفحات 485-495
    هر سال به طور متوسط حدود 700 هکتار از عرصه های جنگلی استان کرمانشاه دستخوش آتش سوزی شده و از بین می رود. گستردگی و توزیع آتش سوزی ها، کوهستانی و صعب العبور بودن غالب مناطق جنگلی زاگرس توانایی مدیران را برای دستیابی به اطلاعات کمی قابل اعتماد در مورد اندازه قطعات سوخته شده، سطح خسارت و همچنین ارائه آمار و اطلاعات منطبق بر واقعیت با مشکل مواجه کرده است. بهره گیری از داده ها و تصاویر ماهواره ای مناسب، می تواند اطلاعات مفیدی را درباره شرایط پیش و پس از آتش سوزی عرصه های جنگلی فراهم کند. این پژوهش با هدف آگاهی از قابلیت داده های سنجنده TM ماهواره LANDSAT در تهیه نقشه جنگل های سوخته منطقه قوری قلعه در استان کرمانشاه اجرا شد. پس از تهیه تصاویر موردنیاز منطقه، با بهره گیری از اصول و مبانی سنجش از دور، انجام پردازش های لازم (تجزیه مولفه ها، نسبت گیری طیفی، تفکیک پذیری طبقات) با استفاده از روش طبقه بندی نظارت شده و اعمال الگوریتم حداکثراحتمال انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد باند چهار سنجندهTM و ترکیب باندی سه، چهار و هفت به همراه مولفه های اول حاصل از تجزیه مولفه های اصلی باند های یک تا سه و چهار تا هفت، به ترتیب با صحت کلی 90 و 75/ 92 درصد و ضریب کاپای 8/ 0 و 86/ 0 از قابلیت و کارایی مناسبی در تشخیص و تمایز جنگل های سوخته شده در این مناطق برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، تصاویر TM، جنگل های سوخته، سنجش از دور، زاگرس
  • امیر اسلام بنیاد، فرزام توانکار* صفحات 496-508
    مدیریت جنگل های کوهستانی به منظور حفاظت بهتر از توده های طبیعی نیاز به داشتن اطلاعات دقیق از وسعت و شدت خسارت برف دارد. در این تحقیق خسارت برف بر شش گونه غالب درختی راش، ممرز، شیردار، پلت، توسکای ییلاقی و بلندمازو در جنگل های ناواسالم در استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. جمع آوری داده ها به روش نمونه برداری منظم- تصادفی با پلات های دایره ای شکل 10 آری و فاصله های منظم 100 متری از یکدیگر انجام شد. چهار نوع خسارت برف شامل صدمه تاجی (%6/ 8)، شکستگی تنه (%5/5)، ریشه کن شده (%2/ 3) و خم شدگی (%4/ 1) بر روی درختان تشخیص داده شد. شش گونه موردبررسی در مقابل خسارت برف مقاومت متفاوت داشتند، به طوری که در توسکای ییلاقی، بیشترین فراوانی، ریشه کن شدن و شکستگی تنه بود. در بلندمازو، بیشترین فراوانی، صدمه تاجی اندازه گیری شد. در راش، کمترین فراوانی، صدمه تاجی و شکستگی تنه بود. توسکای ییلاقی، بلندمازو و شیردار جزء درختان با حساسیت زیاد و راش، ممرز و پلت جزء درختان با حساسیت کم در مقابل خسارات برف، دسته بندی شدند. ضرایب قدکشیدگی در درختان خم شده 7/ 76، تنه شکسته 5/ 64، ریشه کن شده 0/ 64، تاج صدمه دیده 1/ 60 و در درختان سالم 2/ 50 محاسبه شد. این پژوهش نشان داد درختانی که دارای ضریب قدکشیدگی بیشتری هستند، حساسیت زیادی در برابر خسارت برف دارند.
    کلیدواژگان: جنگل ناو، خسارت برف، ریشه کن شدن، شکستگی تنه، ضریب قدکشیدگی، گیلان
  • اسماعیل قجر، اکبر نجفی* صفحات 509-526
    پژوهش پیش رو با استفاده از سیستم استنتاج عصبی- فازی تطبیقی و سیستم اطلاعات جغرافیایی و باتوجه به ویژگی های فیزیوگرافی زمین به ارائه مدلی می پردازد که قادر به برآورد حساسیت به زمین لغزش برای طراحی کم لغزش ترین مسیرهای جاده جنگلی باشد. با استخراج شش عامل شیب، جهت، زمین شناسی، شکل شیب، فاصله از رودخانه و فاصله از گسل در نقاط لغزشی برداشت شده در سطح منطقه موردمطالعه و با استفاده از سیستم استنتاج عصبی- فازی تطبیقی مدل ساخته شد. نتایج شاخص های آماری بهترین مدل، ضریب تبیین 73/ 0 و مجذور میانگین مربعات خطای 26/ 0 را نشان داد. یافته های تحلیل حساسیت مدل نشان داد که مهمترین عامل های موثر در ایجاد حساسیت به زمین لغزش به ترتیب فاصله از رودخانه های اصلی، نوع تشکیلات زمین شناسی، شیب زمین، شکل زمین، فاصله از گسل و جهت جغرافیایی بوده اند. ارزیابی جاده های موجود ازنظر میزان عبور از عرصه های حساس به زمین لغزش طبق برآورد مدل نشان داد بیشترین سطح جاده ها روی طبقات حساسیت «متوسط» و «زیاد» قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، عصبی، فازی، مدل، جاده جنگلی
  • جواد اسحاقی راد *، فوزیه سلیمانی، یحیی خداکرمی صفحات 527-539
    هدف این پژوهش ارزیابی اثر حاشیه ای ناشی از قطعه قطعه شدن جنگل بر ترکیب و پراکنش گونه های گیاهی در جنگل های بلوط کرمانشاه بود. سه قطعه جنگلی با جهت جنوبی از جنگل های بلوط با شرایط مشابه از نظر شیب و ارتفاع از سطح دریا انتخاب و در هر قطعه در فاصله های صفر، 25، 50، 100 و150 متری با استفاده از سه ترانسکت که در فاصله های 200 متری از هم قرار گرفتند (درمجموع 45 نقطه) اقدام به نمونه برداری از پوشش گیاهی شد. برای گروه بندی و بررسی روند تغییرات پوشش گیاهی در قطعات مختلف، از روش های آنالیز خوشه ایو آنالیز تطبیقی قوس گیری شده و برای تعیین گونه های شاخص هر گروه از تجزیه وتحلیل گونه های معرف به همراه آزمون مونت کارلو استفاده شد. نتایج فلوریستیک نشان داد که در منطقه موردمطالعه 115 تاکسون گیاهی متعلق به 91 جنس و 25 تیره وجود دارد. سه گروه شامل گروه قطعات نمونه حاشیه جنگل (صفر و 25 متری)، گروه قطعات نمونه میانی (50 متری) و گروه قطعات نمونه عمق جنگل (100 و 150 متری) تفکیک شد. گونه های شاخص گروه حاشیه Alopecurus myosuroides، Alyssum menicoides، Euphorbia cheiradenia، Gundelia tournefortii، Lactucaserriola، Silene conoidea، Tragopogon longirostris،Verbascum pseudo-digitalis وTrifoliumrepens، گونه های شاخص گروه میانه Aegilops umbellulata، Bunium paucifolium،Erodium cicutarium، Eremopoa persica، Lens orientalis،Trigonellamonantha، Vulpia myuros و گونه های شاخص گروه عمق جنگلBoissiera squarrosa، Callipeltis cucularia، Chardiniaorientalis، Crupina crupinastrum،Pterocephalus plumosus، Scandix pecien-veneris،Stipa barbata بودند.
    کلیدواژگان: ترانسکت، ترکیب گونه ای، حاشیه جنگل، قطعات جنگلی، قطعه قطعه شدن
  • جمشید اسلام دوست، هرمز سهرابی*، سیدمحسن حسینی، بهرام ناصری صفحات 540-549
    فاکتور زی توده یکی از روش های کارآمد برای برآورد غیرمخرب زی توده و کربن اندوخته در درختان و توده های جنگلی است که در سال های اخیر به دلیل اهیمت مسایل مربوط به تغییر اقلیم، موردتوجه پژوهشگران این بخش قرار گرفته است. هدف پژوهش پیش رو، ارائه فاکتور زی توده، نسبت زی توده تاج به کل و فاکتور تعمیم زی توده برای سه گونه جنگلی دست کاشت 20ساله صنوبردلتوئیدس (Populus deltoides Bartr. Ex Marsh)، توسکا ییلاقی (Alnus subcordata C.A.Mey.) و دارتالاب (Taxodium distichum L. Rich) است. بدین منظور از هر گونه، 12 پایه قطع و مشخصه های درصد رطوبت و وزن خشک به تفکیک تنه، شاخه، سرشاخه و برگ اندازه گیری شد. براساس نتایج، فاکتور زی توده صنوبردلتوئیدس، توسکاییلاقی و دارتالاب به ترتیب برای شاخه 036/ 0، 007/ 0، 006/ 0، سرشاخه 055/ 0، 017/ 0، 024/ 0 و برگ 041/ 0، 006/ 0، 031/ 0 تن بر مترمکعب بود. نسبت زی توده تاج به کل در گونه صنوبر دلتوئیدس به طور معنی داری کمتر از دو گونه دیگر بود. مقادیر فاکتور تعمیم زی توده برای صنوبر دلتوئیدس، توسکاییلاقی و دارتالاب به ترتیب 499/ 0، 554/ 0 و 621/ 0 تن بر مترمکعب محاسبه شد که اختلاف آنها معنی دار بود (05/ 0> ρ). گرچه این ضرایب ساده و کارآمد هستند، اما استفاده از آنها در جنگل کاری های دیگر باید با احتیاط انجام شود، زیرا درصورت تفاوت بسیار زیاد توده ها، ممکن است برآورد ها اریب باشند.
    کلیدواژگان: برآورد زی توده و کربن، تخصیص زی توده، جنگل کاری، فاکتور تعمیم زی توده، کلوده
  • ابراهیم لشکربلوکی*، علیرضا مدیررحمتی، احسان کهنه، رضا باقری، سیدعبدالله موسوی کوپر، سیده زهرا سیدجوادی صفحات 550-557
    این پژوهش به منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف کودی بر کلنPopulus deltoides 69/55 در اراضی ایستگاه تحقیقاتی زراعی فخرآباد لشت نشاء در سال های 1386 تا 1390 اجرا شد. قالب آماری طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و پنج تیمار کود بود. تیمارهای کودی شامل NPK94، NPK47، NP94، NP47(47 و 94 کیلوگرم ترکیب کودی در هکتار) و شاهد بود. پس از انتخاب و آماده سازی زمین، نهال های یک ساله براساس نقشه کاشت غرس شدند. در پایان هر فصل رویشی، کمیت های رشد شامل قطر برابرسینه و ارتفاع درختان اندازه گیری شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SAS، مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که مقادیر کود مصرفی را می توان در سه گروه دسته بندی نمود. تیمار یک (94 کیلوگرم در هکتار NPK) با تولید 96/ 27 مترمکعب چوب در هکتار در سال در گروه نخست و تیمار چهار (47 کیلوگرم در هکتار NP) با تولید 62/ 23 مترمکعب در گروه آخر قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تغذیه، تولید در هکتار، صنوبر، فسفر، کود دهی، نیتروژن
|
  • M. Calagari*, A. Jalili, R. Abbas Azimi, P. Salehi Shanjani Pages 369-380
    We studied the variation in leaf morphological traits for 7 habitats of Populus euphratica Oliv. in natural form as well as transplanted to an experimental station in Karadj- Iran. In this study، 28 even-aged، mature P. euphratica trees and 24 leaf samples were randomly collected from each habitat (6 leaves for each tree). Then a set of macro- and micro-morphological characteristics were measured on the samples. There was a plastic morphological response to the environment for each provenance. All morphological characters except maximum leaf width (MLW)، ratio of petiole length to leaf length (PL: LL) and the distance between the middle of maximum leaf width and leaf blade (DLL) varied significantly among provenances in both natural and field conditions. Stomata density and stomata size were plastic characters، since the stomata density increased in warm habitats while stomata size decreased. In addition، we observed significant differences in size and density of stomata for natural and field-transplanted provenances. Correlation analysis between environmental factors and leaf morphological traits indicated a significant relationship. Furthermore، Principal component analysis (PCA) on all morphological traits on provenances showed that morphological range of the provenances decreases when growing in the experimental field compared to their natural habitat. Eventually، we found a weak significant correlation between geographical and morphological distances.
    Keywords: Populus euphratica, provenance, leaf morphology, environmental factor, geographic distance
  • H. Sadeghi Kaji, I. Zafariyan*, K. Badfar Pages 381-391
    N-tree Distance Sampling (NTDS) is a well-known distance sampling method which is considered as cost-and time effective compared to fixed-Radius Plots. This study was conducted across an area of 36.40 ha in Helen forest reserve in Chaharmahal and Bakhtiari Province. The study area mostly comprises of natural, old-growth Brant`s oak (Quercus brantii) stands. Here, the stands were first fully callipered. Two estimators of Moore and Kleinn-Vilcko sample plot methods were applied to derive the diagnostic measures of relative bias (RB) and relative root mean square error (RRMSE) for a number of 2 to 12 trees. For each estimator, 30 repeats with each encompassing 50 Sample points were selected. The results showed the fixed plot sampling (FPS) to be of higher performance in the clumpy-distributed trees within stands with 154.25 trees per ha. In addition, the Kleinn-Vilcko estimator was shown to be most efficient for N ≥ 5 trees. Due to its high error rate, the Moore estimator yet returned poor performances in density estimation across the study area.
    Keywords: Forest inventory, N, tree distance sampling, bias, fixed, radius plots, Helen reservation forest area
  • A.A. Darvishsefat*, F. Ghaffari Dafchahi, A.E. Bonyad Pages 392-401
    To investigate the capability of satellite imagery to map poplar plantations, IRS-P6-LISSIII and IRS-P6-LISSIV scenes from 2007 as well as Landsat TM scenes from 2009 and 2011 were analyzed over Sowme`eh Sara region in Guilan province. The IRS-P6-LISSIII and IRS-P6-LISSIV scenes were geometrically corrected with root mean square error (RMSE) of ca. 11m and 60cm, respectively. Informative auxiliary bands ratios were calculated. In addition, the scenes were spatially enhanced by resolution merge of panchromatic and multispectral bands. Principal component analysis (PCA) and inverse PCA were also conducted for the spatially-fused data. Ground reference data was samples via field survey and included two classes of “maximum 5-year medium density canopy” and “dense canopy >5-years of age” poplar plantations. The ssatellite images were classified by crisp (supervised) and soft (fuzzy) classifiers using three different strategies of 1) classification into three classes including poplar plantation with “maximum 5-year medium density canopy”, “dense canopy >5-years of age” and others, 2) classification into eight classes including the two above-mentioned classes, rice, alder, conifer, sea, urban area and others, in which all non-poplar classes were aggregated into one class after the classification, and 3) independent classification of three sub-regions on the images. Results of accuracy assessment for the first and second strategy showed very low overall accuracy and kappa coefficient, whereas the third strategy showed a higher performance. This way, the highest rates of overall accuracy and kappa coefficient of the TM scene 2009 in the first sub-region were reported to be %80 and 0.58, respectively.
    Keywords: IRS images, Landsat images, ground reference, classification, poplar plantation mapping
  • P. Zandi, Z. Masoumi*, S.M. Mortazavi Jahromi Pages 402-410
    In southern parts of Fars province in Iran, Christ's Thorn Jujube (Ziziphus spina-christi) is considered as the dominant species amongst other woody species. However, the lack of its ability for natural regeneration is coupled with high mortality rates of cultivated individuals. Moreover, a common drought within the arid areas of Iran contributes to those limitations. In order to investigate the effect of irrigation intervals on establishment of Z. spina-christi saplings, a complete randomized blocks design with 4 treatments and 3 replications was conducted across a study area near Lar, Fars province. Treatments included irrigation intervals of 0, 15, 30, 45 days, where irrigation was solely done in the first year. Following this, the healthy saplings as well as the heights were inventoried in the second year to determine the sapling establishment as a function of the most appropriate irrigation. The results showed significant effect of treatments on sapling height. However, no significant effect was observed for number of saplings. Therefore, the irrigation intervals 30 and 45 days during the first year, each with 30 litters are suggested for establishment of Z. spina-christi saplings.
    Keywords: Ziziphus spina, christi, irrigation interval, Lar, Viability
  • M. Kakavand*, M.R. Marvie Mohadjer, Kh. Sagheb, Talebi, K. Sefidi Pages 411-422
    To quantify the structural properties of mixed beech (Fagus orientalis) stand in the middle stage of succession, a study was carried out in the Kheiroud forest of Nowshahr in Mazandaran province. To this aim three one-ha sample plots were selected, within each of which a 30×30 m gird was established. A set of structural parameters including the diameter at the breast height, tree height, crown diameter, distance and angle among trees were measured for the closest beech to the intersection points within the grid as reference tree, as well as for other three nearest neighbors to the reference tree. The crown competition coefficient and growth space index of 0.72 and 18.57 were calculated, respectively. In addition, the average distance amongst seedlings was shown to be 60.1cm. Results also showed the average of uniform angle index, species mingling, diameter and height differentiation and neighbors distance to be 0.76, 0.7, 0.31, 0.37, 5 in plots, respectively. Based on uniform angle index (Wi) as well as the distribution pattern of beech is in its middle stage of succession, the distribution of beech trees were aggregated. This showed a high tendency to mix with the hornbeam (Carpinus betulus) trees. Furthermore, Beech was proven to have a maximum rate of inter-competition with hornbeam in the middle stage of succession, which leads to the highest frequency of neighbor distance between 2 to 4 m. According to the results, we concluded that structure of beech stands in the middle stage of succession differ from the late successional stage. This should thus be considered in the envisaged management of such forest stands in northern Iran.
    Keywords: Structural diversity, structural indices, succession, middle successional stage, beech, hornbeam
  • F. Bahmani, A. Banj Shafiei*, J. Eshaghi Rad, M. Pato Pages 423-433
    This study was carried out to evaluate the effect of sowing bed, irrigation period, seed provenance, seed cover, and sowing date treatments on Black pine (Pinus nigra Arnold) seeds in Mahabad’s Darlak nursery. To achieve this goal, a factorial design in a completely randomized pattern with 5 treatments was established, which included 4 levels of sowing bed (Control: “soil 1: manure 1: sand 1”, Treatment 1: “soil 1: manure 1: sand 2”, Treatment 2: “soil 1: manure 1: sand 4”, and Treatments 3: “sand”), 3 levels of irrigation period (every day, every 2 days, every 3 days), 5 levels of seed provenance (Urmia, Birjand, Kelardasht, Gorgan and Turkey), 2 levels of seed cover (sand and sawdust) and 2 levels of sowing date (February and March) each in 5 replications. In this design, the germination characteristics were measured during the growing season. The results showed that the best germinative characteristics of Black pine’s seeds can be achieved in the sand bed (treatment 3) by sowing seeds from Kelardasht and Urmia provenances. However, other treatments did not show any significant effect on seed germination. Furthermore, the interactions between treatments showed that the sowing bed and seed provenance were the most influential factors among the 5 treatments. The use of sand bed and seeds with Urmia and Kelardasht origins is therefore suggested to be preferred in Darlak nursery of Mahabad to ensure an improved growth and quality of Black pine seedlings.
    Keywords: Germination, black pine, sowing treatments, nursery
  • N. Noorian*, Sh. Shataee, J. Mohammadi, S. Yazdani Pages 434-446
    Large-area estimation of forest structural attributes by remotely-sensed data is crucial for cost effective inventory of the stands, and in turn for sustainable forest management. The objective of this research was to investigate the capability of Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) imagery for predicting forest structural attributes over Shastkolateh experimental forest in Gorgan. By means of random cluster sampling method, 112 DGPS-established square plots with an area of 0.09 ha were inventoried which were also homogenous by type and aspect. In those plots, the stand volume, basal area and tree stem density were measured. The image data was geometrically and atmospherically corrected. Moreover, information within the data was used to create additional band ratios, principal components, texture indices, and tasseled cap components, which were then added to the original datasets. Classification and Regression Trees (CART) algorithm was applied for modeling the ground inventory data. The models were assessed for their performance by means of root mean square error (RMSE) and Bias using hold-out samples. The results showed the best values of adjusted R-squared to be 76, 73 and 80% for stand volume, basal area and tree stem density, respectively. Whereas the models of standing volume, basal area and stem density retuned RMSE vauues of 40.22, 38.67, and 58.68, the models were associated with bias values of 17.5 %, 8% and 2.72%, respectively. Results therefore indicate the moderate potential of ASTER imagery for sample plot-based estimation of forest structural attributes.
    Keywords: Forest structural attributes, ASTER imagery, CART algorithm, Shastkolateh forest
  • S.M.M. Sadeghi, P. Attarod*, T.G. Pypker, V. Bayramzadeh Pages 447-460
    The aim of this study was to estimate the individual tree-based 1) canopy water storage capacity (S), 2) ratio of mean evaporation rate from the wet canopy to the mean rainfall intensity () by the Pereira method, and 3) direct throughfall coefficient (p) for Cupressus arizonica trees. The trees wereafforested in the Chitgar forest park in Tehran which is classified as a semiarid region. Measurements were carried out from February 2011 to February 2012. To measure the gross rainfall (GR), six rain-gauges were installed in an open space adjacent to the trees. Throughfall (TF) was measured using a number of twenty rain-gauges located under the crown of five individual trees. Rainfall interception (I) was calculated as the difference between GR and TF. During the measurement period, 55 rainfall events were recorded with a cumulative depth of 234 mm. The C. arizonica trees intercepted 21.8% and 32.1% of the incident rainfall on cumulative-based and event-based (each GR) manner, respectively. Positive and negative power correlations were observed between I and GR (r = 0.89)as well as between(I: GR) % and GR (r = 0.69) for the mean value of five individual trees. Mean values of S,, and p were estimated as 0.38 mm, 0.14, and 0.46, respectively. I and its elements (), S, and p as well as transpiration of trees are, therefore concluded as necessary parameters to be considered when selecting suitable species for afforestation projects in the arid and semiarid zone. In addition and as a key parameter for calculating I, S can be optimally estimated by Pereira method which is exclusively proposed for tree-based measurements.
    Keywords: Canopy water storage capacity, Cupressus arizonica, Direct throughfall coefficient, Pereira method, Rainfall interception, Semiarid climate
  • H.R. Mirdavoodi* Pages 461-472
    Species composition and structure of forest stands are subject to temporal changes as a function of anthropogenic or natural disturbances. The investigation of such changes in association to environmental factors plays an important role in analyzing of the ecosystem dynamics and in turn in ecosystem management. In this study, forest structural attributes, soil and other environmental variables were collected across 51 sample plots (each encompassing 0.1 ha) by using the random sampling method across two “grazed” and “protected” forest sites located in northwest of Ilam. Canonical correspondence analysis was used to identify patterns in stand structure of the sites and their association to environmental attributes or livestock grazing. Results showed the stand structure to be affected by the grazingand soil factors, which explained 7.7% and 6.2% of the total variation in stand structure, respectively. In addition, the occurrence of trees with high diameter classes within the grazing-disturbed class was an indication of old growth stands in such sites, in which the natural regeneration has not been taken place for a long time. On the other hand, the lower diameter classes as well as classes of lower height were predominantly observed beside the classes of higher diameter in undisturbed sites, which suggests for the existence of uneven-aged and irregular stand structure. The results of this study suggest that natural regeneration in Brant`s oak trees is mainly enabled following a preservation of such sites against grazing.
    Keywords: Disturbance, environmental factors, ordination, stand structure
  • Gh. Gholami*, A. Modirrahmati, R. Ghasemi, S.Z. Mirkazemi Pages 473-484
    In order to select high-yielding closed-crown poplar clones a study was designed on a number of 15 selected poplar clones featuring pyramidal and closed crowns in a nursery. From each clone 75 one-year seedlings were planted within complete randomized blocks with 3×3 m spacing and three repetitions in Chaleki research station in Golestan province in March 2003. A set of main growth attributes such as growth in height and diameter at breast height (DBH) were measured for all trees. Following this, the total, annual and average rates of volume growth were calculated for each poplar clone. The results support a significant difference amongst the studied clones. Furthermore, a comparison of means showed Populus nigra 62/154 and P. nigra 56/52 clones as those showing the maximum and minimum rates of average annual volume growth per ha with 14.60 and 1.38 m3, respectively. All in all, P. nigra clones such as P. nigra 56/72 was shown to be the most resistant to pest attack. Based on the results, the following clones are recommended for large scale plantations: P. nigra 62/154 (average growth =14.57 m3 ha-1 y-1), P. nigra 62/140 (average growth= 14.26 m3 ha-1 y-1), P. nigra 62/191 (average growth= 12.96 m3 ha-1 y-1), P. nigra 62/127 (average growth= 12.15 m3 ha-1 y-1), P. nigra betulifolia (average growth=11.66 m3 ha-1 y-1), P. nigra 62/149 (average growth= 11.61 m3 ha-1 y-1) and P. trichocarpa (average growth= 10.36 m3 ha-1 y-1).
    Keywords: Wood production, adaptability, Poplar, closed crown clone, Gorgan
  • H. Rahimi*‚ M. Pir Bavaghar‚ M. Ahmadi, M.R. Amini Pages 485-495
    According the available statistics, the average annual rate of approximately 700 ha of forested areas are subject to severe degradation caused by wildfires in Kermanshah province located in western Iran. However, the heterogeneous spatial distribution of fires is mainly driven by factors such as the occurrence of harsh mountainous areas, which is coupled with the accessibility problems that notably constrain the ability of administrative units to achieve reliable quantitative information e.g. on the size of the burned areas and the level of damages. The satellite imagery provide useful information on various spatiotemporal scales which enable a more realistic assessment of consequences of forest fire. Therefore, this study aims at testing the performance of LANDSAT TM data for burned area mapping across a selected test site in Zagros Mountains. To this aim, the required imagery was obtained for 1389 (2010) over Qoori Qaleh area of Kermanshah Province. A set of digital image processing methods were applied, including band ratioing, principal component analysis and analysis of separability amongst the burned area classes. The resulted dataset was further classified by a supervised Maximum Likelihood approach. The results showed the TM band 4 as well as a composite of bands 3, 4, 7 and the first principal components of bands 1-3 and 4-7 yielded an overall accuracy of 90 and 92.75% and kappa coefficients of 0.8 and 0.86, respectively. Thus the applied dataset is concluded to be appropriate for burned area mapping in such areas.
    Keywords: Forest fire, TM imagery, burned area, remote sensing, Zagros
  • A.A. Bonyad, F. Tavankar* Pages 496-508
    Management of mountainous forests implies detailed information on the extent and intensity of snow damages. Furthermore, such information is required for improved conservation of natural stands. In this study, snow damages on six dominant tree species including Beech (Fagus orientalis Lipsky), Hornbeam (Carpinus betulus L.), Velvet Maple (Acer velutinum Boiss.), Cappadocian Maple (Acer cappadocicum Gled.), Caucasian Alder (Alnus subcordata C. A. Mey) and Chestnut-leaved Oak (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) were investigated across a portion of the Nav forest in the east of Guilan province. Circular 0.1-ha plots were systematically sampled in a grid with 100m sampling distance. Four types of tree damage were detected including crown damage (8.6%), stem breakage (5.5%), uprooting (3.2%) and bending (1.4%). The six studied tree species have different resistance to snow damage. The highest rates of uprooting and stem breakages were observed in Alder trees. The Oak trees were mostly influenced by crown damages. Furthermore, the Beech trees showed the lowest rate of crown damage and stem breakage. Based on the results, the tree species of Alder, Oak and Cappadocian Maple were categorized as being more vulnerable to snow risk, whereas Beech, Hornbeam and Velvet Maple proved to be less vulnerable. In addition, the slenderness coefficients were calculated for bended trees (76.7), stem broken trees (64.5), uprooted trees (64.0), crown damaged trees (60.1) and intact trees (50.2). This study also showed that trees of higher slenderness coefficient are more vulnerable to the snow risk.
    Keywords: Nav forest, snow damage, uprooting, stem breakage, slenderness coefficient, Guilan
  • I. Ghajar, A. Najafi* Pages 509-526
    This study presents landslide susceptibility (LS) prediction model using the Adaptive Neuro Fuzzy Inference System (ANFIS) and Geographic Information System (GIS) which incorporates the physiographic information. Such models are is useful for forest road planning. To this aim, a set of factors including the terrain slope, aspect, geology formation, curvature, distance to rivers, and distance to faults at occurred landslide points were integrated into the ANFIS model. The modeling using a subtractive clustering method returned a coefficient of determination (R2) of 0.73 and a root mean square error (RMSE) of 0.27 for the best model. The sensitivity analysis indicated the distance to the rivers, geology formation, terrain slope, curvature, distance to the faults, and aspect as the most effective factors on the landslide occurrence. Furthermore, an evaluation of existing roads on simulated LS map showed that the majority of the currently existing roads are located on “medium” and “high” LS classes.
    Keywords: Landslide susceptibility, neuro, fuzzy, model, ANFIS, forest road
  • J. Eshaghi Rad*, F. Soleimani, Y. Khodakarami Pages 527-539
    This research aimed at evaluating the influence of the edge effect caused by forest fragmentation on the composition and distribution of plant species in an oak forest of Kermanshah province. Three forest patches with similar slope and altitude located on the southern slopes were selected. Vegetation sampling in each patch was conducted at 0, 25, 50, 100 and 150 meter distances along three transects which were 200 m apart (N= 45). Cluster analysis and detrended correspondence analysis were applied to categorize the vegetation variation trend in the different patches. To detect the characteristic species in each category, Monte Carlo test were applied. The floristic results indicated 115 plant species within this area which belong to 91genera and 25 families. Three categories were recognized, including i) the forest edge samples group (0 and 25 m), ii) the intermediate samples group (50 m) and iii) the deep forest samples group (100 and 150 m). The characteristic species of the edge group were Alopecurus myosuroides, Alyssum menicoides, Euphorbia cheiradenia, Gundelia tournefortii, Lactuca serriola, Silene conoidea, Tragopogon longirostris, Trifolium repens, Verbascum pseudo-digitalis. The characteristic species of the intermediate group included Aegilops umbellulata, Bunium paucifolium, Erodium cicutarium, Eremopoa persica, Lens orientalis,Trigonella monantha, Vulpia myuros, whereas those of the deep forest group were Boissiera squarrosa, Callipeltis cucularia, Chardinia orientalis, Crupina crupinastrum, Pterocephalus plumosus, Scandix pecten-veneris, Stipa barbata.
    Keywords: Transect, species composition, forest edge, forest patches, fragmentation
  • J. Eslamdoust, H. Sohrabi*, S.M. Hosseini, B. Naseri Pages 540-549
    Biomass factor is one of the efficient methods for non-destructive estimation of biomass and carbon storage in forest stands. To fulfill the existing lack of biomass data in plantations of Northern Iran, this study derived biomass factor (BF), crown biomass to aboveground biomass ratio (R) and biomass expansion factor (BEF) coefficients for three tree species of Eastern Poplar (Populus deltoides), Caucasian Alder (Alnus subcordata)and Bald cypress (Taxodium distichum) across a 20-years old plantation. For each species, 12 individual trees were felled down. Then the dry weigh of stem, branches, twigs and leaves were separately measured for each tree. The BF values for Eastern Poplar, Caucasian Alderand Bald Cypress were 0.036, 0.007, 0.006 Mg m-3 for branch, 0.055, 0.017, 0.024 Mg m-3 for twigs and 0.041, 0.006, 0.031 Mg m-3 for leaves, respectively. Compared to the other two species, the R value forEastern Poplarwas significantly lower. The BEF values were 0.499, 0.554 and 0.621 Mg m-3 for Eastern Poplar, Caucasian Alder and Bald Cypress, respectively. Although these coefficients are easy to apply and efficient for use, but using them for other plantations must be done with caution, because applying them for other plantations with different stand structure may result in a biased estimation.
    Keywords: Carbon, biomass estimation, biomass allocation, plantation, biomass expansion factor, Koludeh
  • E. Lashkarbolouki*, A.R. Modirrahmati, E. Kahneh, R. Bagheri, S.A. Mosavi Qupar, S.Z. Seidjavadi Pages 550-557
    To study the effect of different fertilizer treatments on Populus deltoides clone 69/55, a 4-year study during 2007-2011 was conducted within two-ha site in the Fakhrabad agricultural research station in Lashte-Nesha in Guilan province. Following the site preparation, the previously-bred seedlings were planted within a randomized complete block design with three replications and five fertilization treatments. Treatments included NPK94, NPK47, NP94, NP47 as well as a control treatment. At the end of each growing season, factors including the diameter at breast height (dbh) and height growth of trees were measured. At the end of the 4-year period, the average rates of the measured parameters were analyzed. Comparison of total average growth, average annual growth and current growth was showed three distinct groups based on the amount of applied fertilizer. The first group was the treatment 1 (94 kg ha‾ ¹ NPK) produced 27.96 m³ ha‾ ¹ year‾ ¹, whereas the treatment 4 (47kg ha‾ ¹ NP) was grouped as the last one with its produced 23/62 m³ ha‾ ¹ year‾ ¹.
    Keywords: Nutrition, production in ha, Poplar, phosphorus, fertilization, nitrogen