فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1394)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • محیا تفضلی، پدرام عطارد، سید محمد حجتی، مهرسده تفضلی صفحات 1-12
    تغییر مقدار باران ربایی و در پی آن تغییر بیلان آبی از مهم ترین پیامدهای جنگل کاری با گونه های بومی و غیربومی جهت احیای جنگل های مخروبه هیرکانی است. هدف از اجرای پژوهش پیش رو، مقایسه باران ربایی توده های دست کاشت بلندمازو (Quercus castaneifolia C.A.Mey)، پلت (Acer velutinum Bioss) و کاج بروسیا (Pinus brutia Ten) در فصل رویش در جنگل دارابکلا- ساری بود. مقدار باران و تاج بارش از 15 اردیبهشت تا 15 آبان 1391 به ترتیب با استفاده از شش و 20 عدد جمع آوری کننده پلاستیکی با قطر دهانه هشت سانتی متر اندازه گیری شدند. باران ربایی از تفاضل تاج بارش و بارندگی برآورد گردید. در مجموع 20 مورد باران با عمق تجمعی 346/5 میلی متر اندازه گیری شد. مجموع عمق باران ربایی در توده های بلندمازو، پلت و بروسیا به ترتیب 86/2، 107/9 و 178/3 میلی متر بود. نتایج نشان داد که باران ربایی در فصل خشک سال (از اردیبهشت تا شهریور ماه) بیشتر می باشد. بین درصد باران ربایی و بارندگی در هر سه توده همبستگی های معنی دار و کاهشی (ضریب تعیین در توده های بلندمازو، پلت و بروسیا به ترتیب، 0/781، 0/716 و 0/618) مشاهده شد. برآورد میزان باران ربایی تاج پوشش در انتخاب گونه های مناسب و سازگار برای جنگل کاری در مناطق مخروبه ناحیه خزری و نیز برآورد بیلان آبی جنگل کاری ها حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: باران ربایی، بلندمازو، پلت، جنگل کاری، فصل رویش، کاج بروسیا
  • نسرین نصیری، محمدرضا مروی مهاجر، وحید اعتماد، کیومرث سفیدی صفحات 13-24
    استقرار زادآوری طبیعی به عنوان فرآیندی مهم در استمرار حیات توده های جنگلی نقش کلیدی دارد. این پژوهش با هدف بررسی کمی استقرار زادآوری راش (Fagus orientalis Lipsky) در داخل روشنه و زیر پناه پوشش تاجی، در جنگل خیرود شهرستان نوشهر انجام شد. پس از جنگل گردشی دو پارسل از بخش گرازبن انتخاب و با پیاده کردن شبکه ای با ابعاد 50 ×50 متر، نزدیک ترین روشنه ها و لکه های زادآوری زیر پناه پوشش تاجی در محل تقاطع اضلاع شبکه انتخاب و نوع گونه، فراوانی و ارتفاع نهال ها در آنها اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد فراوانی و ارتفاع نهال های راش در زیر پناه پوشش تاجی بیشتر از فراوانی و ارتفاع آنها در داخل روشنه است و بین فراوانی و ارتفاع نهال راش در زیر پناه پوشش تاجی و داخل روشنه اختلاف معنی داری وجود دارد. با توجه به فراوانی و ارتفاع بیشتر نهال های راش در زیر پناه پوشش تاجی نسبت به داخل روشنه، می توان گفت که کمبود نور در ابتدای رشد گونه راش در زیر پناه پوشش تاجی نسبت به روشنه نه تنها مانعی برای افزایش فراوانی و ارتفاع نهال این گونه محسوب نمی شود، بلکه موجب بهبود زادآوری آن ازنظر فراوانی و ارتفاع در زیر پناه پوشش تاجی شده است. نتایج این بررسی نیاز به نور کم گونه راش یعنی سایه پسند بودن آن را تایید کرد و ایجاد روشنه را پس از استقرار نهال های راش برای ادامه رشد نهال ها و تضمین بقای زادآوری ها در مناطقی که زادآوری این گونه در زیر پناه پوشش تاجی به فراوانی و ارتفاع کافی رسیده است، پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: پناه پوشش تاجی، راش شرقی، روشنه، زادآوری طبیعی
  • مریم مصلحی، هاشم حبشی، فرهاد خرمالی، رامین رحمانی، علی اکبر محمدعلی پورملکشاه صفحات 25-36
    تغییرات خصوصیات شیمیایی تاج بارش و آب شویی پوشش کف در دوره های رویش (دارای برگ) و استراحت (فاقد برگ) یکی از فرآیندهای اثرگذار بر چرخه بیوژئوشیمیایی در بوم سازگان های جنگلی به ویژه جنگل های پهن برگ خزان کننده است. این پژوهش به بررسی تغییرات خصوصیات شیمیایی تاج بارش و آب شویی پوشش کف (سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) گونه راش در دوره رویش و استراحت، در توده راش- ممرز در سری یک طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا در استان گلستان می پردازد. نمونه های تاج بارش و پوشش کف طی یک سال (87/10/1 الی 88/10/1) بعد از هر بارندگی جمع آوری و بررسی شد. برای بررسی تغییرات و مقایسه عناصر آب شویی شده در تاج و پوشش کف در دو دوره رویش و استراحت از آنالیز آماری تی جفتی در سطح اطمینان 95 درصد استفاده شد. نتایج نشان داد آب شویی عناصر سدیم و پتاسیم در آب شویی تاج در دوره استراحت (24/3 و 60 کیلوگرم در هکتار) به طور معنی داری بیشتر از دوره رویش (18/7 و 52 کیلوگرم در هکتار) است. همچنین عناصر سدیم، پتاسیم و کلسیم در آب شویی پوشش کف در دوره استراحت با مقادیر 12/6، 42/3 و 28 کیلوگرم در هکتار بیشتر از دوره رویش با مقادیر 8/6، 23/5 و شش کیلوگرم در هکتار بود. این پژوهش نشان داد که در جنگل های شرق هیرکانی، پوست، شاخه، برگ های درحال تجزیه و رسوبات اتمسفری نقش برجسته ای در آب شویی کاتیون ها در دوره استراحت دارند.
    کلیدواژگان: آب شویی پوشش کف، تاج بارش، توده آمیخته راش، دوره رویش و استراحت
  • بیت الله امان زاده، محمدرضا پورمجیدیان، خسرو ثاقب طالبی، سید محمد حجتی صفحات 37-52
    به منظور بررسی الگوی پراکنش و وضعیت رقابت پذیری درختان در توده های آمیخته ممرز دو قطعه نمونه یک هکتاری در قطعه شاهد سری ناو اسالم انتخاب شد. اضلاع این قطعات به طول 100 متر در جهت شمالی– جنوبی بودند. برای بررسی رقابت و اجتماع پذیری درون گونه ای (Intra-specific)، درختان از نظر قطر در چهار گروه کم قطر (30> سانتی متر)، میان قطر(50-35 سانتی متر)، قطور (70-55 سانتی متر) و خیلی قطور (بزرگتر از 70 سانتی متر) طبقه بندی شدند. همچنین برای مطالعه تاثیر حضور گونه های مختلف بر هم (اثر بین گونه ایInter-specific) علاوه بر قطر، گونه های درختی نیز برداشت گردیدند. برای تعیین نوع پراکنش درختان و همچنین اجتماع پذیری آنها به ترتیب از روش تابع تک و دو متغیره K رایپلی استفاده شد. نتایج نشان داد که الگوی پراکنش دو توده خوشه ایبوده و درختان کم قطر دارای اثر متقابل (Interaction) با درختان با قطر متوسط، قطور و بسیار قطور می باشند (P<0.05). گرچه اثر متقابل کلاسه قطری اول با سه کلاسه قطری دیگر از نوع اثر متقابل جذب (Attraction) بوده اما نقطه شروع آنها یکسان نیست به طوری که دو کلاسه قطور و بسیار قطور اثر مثبت خود را در فاصله کم اعمال نموده اند، در حالی که در کلاسه متوسط تا حدود 10 متر اول اثر معنی داری مشاهده نمی شود (P>0.05). بررسی اثر متقابل بین گونه ها نیز نشان داد که حضور راش و ممرز وضعیت بی تفاوتی را حداقل در فواصل تا 20 متر به نمایش گذاشته است. بعد از آن نیز اثر متقابل از نوع دفع را می توان مشاهده کرد. همچنین نتایج نشان داد که گونه راش شدیدا با گونه توسکا در همان فواصل اولیه، اثر متقابل از نوع دفعی دارد. بنابراین به دلیل این که توده های طبیعی در طول چرخه حیاتی خود نیازهای متفاوتی دارند، اثر متقابل درون و برون گونه ای در آنها نیز متفاوت و در نتیجه پاسخ آنها به فرآیندهای طبیعی یکسان نخواهد بود. به همین دلیل شناخت الگوها، راهنمایی مناسب در استفاده از اثرات مطلوب پدیده های رقابت و اجتماع پذیری در راستای مدیریت نزدیک به طبیعت توده های جنگلی هستند.
    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، اسالم، الگوی مکانی، تابع تک و دو متغیره رایپلی، توده های آمیخته، رقابت
  • حجت نریمانی، محمدحسین ایران نژاد پاریزی، بهمن کیانی، رسول قربعلی صفحات 53-63
    به منظور ارزیابی توان ترسیب کربن گونه های سوزنی برگ سرو نقره ای (Cupressusarizonica)و کاج تهران (Pinuseldarica) در جنگل کاری های ذوب آهن اصفهان که در سنین 17 تا 18 سالگی بودند، پس از مشخص کردن قطعات کشت شده با این گونه ها، تعدادی از آنها به صورت کاملا تصادفی انتخاب شدند. سپس از هر گونه تعداد پنج پایه از طبقات قطری مختلف (پنج طبقه) انتخاب و قطع شد. همچنین نمونه های خاک از دو عمق صفر تا 30 و 30 تا 60 سانتی متری در هر یک از قطعات کشت شده تهیه شد. پس از انتقال اندام های مختلف گیاهی به آزمایشگاه، ضریب تبدیل ترسیب کربن اندام های گیاهی به صورت جداگانه با روش احتراق تعیین شد. درنهایت میزان ترسیب کربن کل برای گونه های مختلف و اندوخته کربن اندام ها و عمق های مختلف خاک مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان ترسیب کربن در دو گونه مورد بررسی، اختلاف معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد دارد و سرو نقره ای توان ترسیب کربن بیشتری را نسبت به کاج تهران به خود اختصاص داده است. همچنین ترسیب کربن در بین اندام های مختلف (برگ، اندام چوبی، ریشه) تفاوت معنی داری در سطح 99 درصد نشان داد، به طوری که اندام چوبی بیشترین مقدار ترسیب کربن در هکتار را داشت. کربن ذخیره شده در خاک دو منطقه کشت شده با این گونه ها اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشت.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، جنگل کاری، ذوب آهن اصفهان، سوزنی برگ
  • طاهره قائمی راد، محمد کریمی * صفحات 64-78

    پیش بینی صحیح گسترش آتش سوزی جنگلی موضوعی حیاتی در کاهش اثرات مخرب ناشی از آن است. آتش سوزی جنگل به عامل های متعددی ازجمله توپوگرافی، پوشش گیاهی و اقلیم بستگی دارد. در حال حاضر یکی از چالش های موجود در مدل سازی آتش سوزی جنگلی نحوه ارتباط آن با مشخصه های ایستا و پویای مکانی و زمانی موثر بر گسترش آتش سوزی ازجمله سرعت و جهت باد است. در این پژوهش، سه رویکرد مطرح در مدل سازی این پارامترها شامل کارافیلیدیس (Karafyllidis)، برجاک (Berjak) و پروجیاس (Progias) بررسی و تحلیل شدند و اهمیت پارامترهای اندازه پیکسل و گام های زمانی تغییر وضعیت در اتوماتای سلولی مورد توجه قرار گرفت. منطقه موردمطالعه، محدوده ای از جنگل های بخش لاکان شهرستان رشت بود. ابتدا داده های توپوگرافی، پوشش گیاهی، سرعت و جهت باد جمع آوری و در محیط GIS آماده سازی شدند. سپس سه رویکرد مطرح در منطقه موردمطالعه پیاده سازی شدند و با انجام آنالیز حساسیت مربوط به پارامترهای اندازه پیکسل و بازه های زمانی، میزان کارایی هر یک از طریق مقایسه جبهه آتش شبیه سازی شده با واقعیت و از طریق محاسبه ضریب کاپا، مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که روش برجاک با طول ضلع پیکسل سه تا هفت متر برای مدل سازی گسترش آتش در مناطق جنگلی استان گیلان مناسب است.

    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، ابعاد پیکسل، اتوماتای سلولی، گام زمانی، مشخصه های پویای مکانی و زمانی
  • محمود آباده، خسرو میرآخورلو، غلامرضا دمی زاده، سعید چوپانی صفحات 79-89
    این پژوهش با هدف بررسی نیازهای رویشی جنگل های حرا به منظور ارائه محدوده های قابل توسعه این جنگل ها می باشد. جهت بررسی نیازهای رویشی جنگل های حرا، جنگل های خمیر و لافت در جزیره قشم به عنوان عرصه تحقیق انتخاب گردید. تعداد 116 نمونه خاک و 379 نمونه آب به طور تصادفی در امتداد نه ترانسکت در سه منطقه جنگل های با تجدید حیات، جنگل های بدون تجدید حیات و اراضی حاشیه ای فاقد جنگل برداشت شد. جهت ارائه حدود نیاز طبیعی این جنگل ها، پارامترهای خاک و آب پس از اندازه گیری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج حاصل از نمونه های خاک نشان داد که فاکتورهای هدایت الکتریکی (EC)، pH، میزان سدیم و سیلت جنگل های با تجدید حیات و بدون تجدید حیات به طور معنی داری (در سطح اطمینان 95 درصد) کمتر از اراضی حاشیه ای فاقد جنگل و فاکتورهای کربن آلی، فسفر قابل جذب و میزان شن به طور معنی داری (در سطح اطمینان 95 درصد) بیشتر است. همچنین نتایج حاصل از نمونه های آب نشان داد که پارامترهای هدایت الکتریکی (EC)، اسیدیته (pH)، کلسیم (Ca++)، منیزیم (Mg ++)، سدیم (Na +) و پتاسیم (K+) در سه منطقه جنگلی با تجدید حیات، بدون تجدید حیات و اراضی حاشیه ای تفاوت معنی داری را نشان نمی دهد. از آنجا که شرایط موجود در محدوده جنگل با تجدید حیات را به علت داشتن زادآوری می توان بهترین شرایط در بین سه منطقه برای توسعه حرا در نظر گرفت، بنابراین از نتایج بدست آمده این منطقه می توان به عنوان شاخصی برای توسعه جنگل های حرا استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آب و خاک، جزیره قشم، جنگل های حرا، خمیر، لافت
  • منیژه رجب پور رحمتی، علی اصغر درویش صفت، نیکلاس بغدادی، منوچهر نمیرانیان، حمید صوفی مریو صفحات 90-103
    اندازه گیری ارتفاع تاج پوشش در جنگل مستلزم صرف زمان و هزینه زیاد است. در مقابل داده های لیدار سنجنده GLAS ماهواره ICESat امکان اندازه گیری ارتفاع را از طریق اندازه گیری فاصله سنجنده تا پدید یا سطح مورد دید فراهم می آورد. از این رو، هدف از این پژوهش بررسی قابلیت این داده ها برای برآورد ارتفاع تاج پوشش در جنگل های شمال ایران است. به این منظور یک نوار شمالی- جنوبی از داده های ICESat-GLAS در شرق جنگل آموزشی- پژوهشی خیرود تجزیه وتحلیل شد. سنجه های گستره شکل موج، گستره لبه پیشتاز و گستره لبه پشتی شکل موج ها محاسبه شد. همچنین شاخص زمینی براساس مدل رقومی زمین در محل لکه های زمینی لیدار محاسبه شد. برای برآورد حداکثر ارتفاع تاج پوشش جنگل، روش مستقیم (اختلاف بین سیگنال آغازین و قله زمین) و مدل های رگرسیونی مختلفی آزمون شد. به منظور توسعه مدل های رگرسیونی و اعتبارسنجی آنها، ارتفاع 330 درخت از بلندترین درختان در 33 قطعه نمونه زمینی دایره ای به قطر 70 متر در محل لکه های زمینی لیدار در جنگل اندازه گیری شد. ارتفاع برآورد شده به روش مستقیم دارای و RMSE به ترتیب 0/56 و 10/32 متر بود، اما مدل های رگرسیونی براساس سنجه ها و مدل رقومی زمین، نتایج بهتری ارائه داد. بهترین مدل با کمترین مقدار معیار اطلاعاتی آکائیکه (204/55) با استفاده از گستره شکل موج و شاخص زمینی دارای و RMSE به ترتیب 0/82 و 6/16 متر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که با استفاده از داده های لیدار فضایی می توان حداکثر ارتفاع تاج پوشش را در مناطق شیب دار با دقت رضایت بخش به ویژه در سطوح وسیع برآورد کرد. امید است با به کارگیری دیگر روش های آماری و یافتن الگوریتم هایی در جهت کاهش اثر شیب بر داده های لیدار، بتوان برآوردی دقیق تر از ارتفاع به عمل آورد.
    کلیدواژگان: حداکثر ارتفاع تاج پوشش، لیدار فضایی، گستره شکل موج، گستره لبه پشتی، گستره لبه پیشتاز، ICESat، _ GLAS
  • علی اصغر واحدی، علیرضا بیژنی نژاد صفحات 104-116
    ذخایر مخزن کربن آلی خاک جنگل نقش مهمی در رابطه با کاهش اثرات تغییر پارامترهای اقلیمی و مقدار تولیدات زی توده های گیاهی ایفا می کند و تبدیل کاربری اراضی جنگلی سبب هدررفت این ذخایر می شود. در پژوهش پیش رو روند تغییرات ذخایر مخزن کربن آلی خاک از داخل جنگل به سمت داخل شالیزار مجاور آن بررسی شد. دو بخش 10 هکتاری مجزا در پارک جنگلی نور با تیپ پوشش گیاهی مشابه (پلت- انجیلی) در مجاورت زمین های کشاورزی برای انجام مطالعه انتخاب شد. برای نمونه برداری خاک (صفر تا 20 سانتی متر و 20 تا 40 سانتی متر)، در فصل غیررویش ابتدا یک ترانسکت عمودی از حاشیه مرزی جنگل به فاصله صفر تا 10، 30 تا 40، 70 تا 80 و 100 تا 110 متر به سمت داخل جنگل و صفر تا 10 متر به سمت داخل شالیزار جانمایی شد. به منظور کاهش تغییرات نمونه برداری خاک در داخل جنگل، کلیه نمونه برداری ها با سه تکرار در اطراف درختان غالب توده که حداقل 10 متر از یکدیگر فاصله داشتند، انجام شد. در هر یک از فواصل مذکور در فصل رویش، شدت نور با استفاده از دستگاه فتومتر در یک فاصله ثابت از سطح زمین بر حسب ولت بر مترمربع اندازه گیری شد. نتایج حاصل از آزمون t جفتی نشان داد که موجودی کربن عمق فوقانی خاک چه در جنگل و چه در شالیزار دارای مقادیر بیشتری نسبت به عمق تحتانی خاک می باشند. با توجه به نتایج تجزیه واریانس یکطرفه، ذخایر مخزن کربن آلی خاک در عمق های مختلف در فواصل مختلف داخل جنگل تغییرات معنی داری نداشتند. جالب توجه بود که بین ذخایر کربن آلی اعماق مختلف خاک شالیزار و جنگل اختلاف معنی داری وجود نداشت. از طرفی نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که فقط بین ذخایر کربن آلی سطوح فوقانی خاک های اراضی جنگلی، شالیزار و شدت نور دریافتی رابطه وارونه وجود دارد (0/37- = r).
    کلیدواژگان: پلت، ترسیب کربن، خاک غرقابی، شدت نور، مرز جنگل، شالیزار
  • سعیده اسکندری صفحات 117-133
    پژوهش پیش رو به منظورارزیابی خطر آتش سوزی به روش همپوشانی و با استفاده از متغیرهای مختلف محیطی و انسان ساخت در جنگل های بخش سه نکا- ظالمرود انجام شد. ابتدا نقشه های زیرمعیارهای عامل های فیزیوگرافی، زیست شناختی، اقلیمی و انسان ساخت تهیه شد. همچنین نقشه آتش سوزی های گذشته منطقه از شرکت نکاچوب تهیه و رقومی شد. سپس نقشه مناطق آتش سوزی گذشته با نقشه زیرمعیارهای هر یک از معیارهای مذکور روی هم گذاری شد تا میزان همپوشانی طبقات پرخطر این نقشه ها با محدوده آتش سوزی های گذشته (اهمیت یا وزن هر زیرمعیار در وقوع آتش سوزی) مشخص شود. نتایج نشان داد زیرمعیارهای نوع و تراکم پوشش گیاهی، فاصله از رودخانه و میانگین رطوبت نسبی سالانه بیشترین تاثیر را در وقوع آتش سوزی این جنگل ها داشته اند. نقشه خطر وقوع آتش سوزی با ادغام وزنی کلیه نقشه های زیرمعیارهای موثر در GIS در پنج طبقه تهیه شد. در نهایت نقشه آتش سوزی های گذشته با نقشه خطر آتش سوزی روی هم گذاری شد. نتایج نشان داد که مناطق پرخطر آتش سوزی در نقشه پتانسیل خطر تهیه شده با روش همپوشانی، تطابق زیادی با مناطق آتش سوزی های گذشته دارند که نشان دهنده اعتبار و صحت زیاد روش مورد استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: جنگل های نکا، ظالمرود، خطر آتش سوزی جنگل، سیستم اطلاعات جغرافیایی، معیارهای انسان ساخت، معیارهای محیطی
  • فتحعلی نوری، یحیی خداکرمی، علیرضا مدیررحمتی صفحات 134-142
    در این مطالعه 10 کلن صنوبر از گونه های تاج بسته Populus nigra که در گذشته طی یک مرحله هشت ساله ازنظر مشخصات رویشی و میزان چوب تولیدی مورد ارزیابی قرار گرفته بودند، پس از قطع درختان و رشد جست های جدید، مجددا در دوره بعدی بهره برداری در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و با فاصله کشت سه در سه متر در ایستگاه تحقیقاتی مهرگان کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفتند. در سال اول، تمام جست های ضعیف و نامناسب حذف و فقط بهترین آنها نگهداری شد. در پایان هر فصل رویش صفات قطر برابر سینه و ارتفاع درختان یادداشت شد، سپس میزان رویش جاری ارتفاع، رویش جاری قطر برابر سینه، میزان حجم چوب تولیدی در هکتار و متوسط حجم چوب تولیدی در هکتار محاسبه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که اگرچه رفتار رویشی کلن های صنوبر نسبت به دوره اول بهره برداری متفاوت است، اما در کل روندی افزایشی داشت و میزان ارتفاع، رویش جاری ارتفاعی، قطر برابر سینه، رویش جاری قطر برابر سینه و میزان حجم چوب تولیدی در هکتار بیشتر از دوره اول بهره برداری بود. درمجموع، بین کلن های تاج بسته، کلن های P. nigra 62/154، P. nigra 56/75، P.nigra mehregan، P.nigra 56/32 و P. nigra 56/52 دارای برتری بودند که برای کشت انبوه در استان معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: بهره برداری، تولید چوب، صنوبر، کرمانشاه
  • سیده زهرا حسینی، مژگان عباسی، سیاوش بختیاروند، محمد صالحی صفحات 143-153
    اندازه گیری مستقیم زی توده بسیار مشکل، پر هزینه، زمان بر و ازجمله روش های تخریبی به دلیل قطع درختان است. هدف پژوهش پیش رو برآورد زی توده درختان در چهار گونه شامل کاج تهران (Pinus eldarica)، سرو نقره ای (Cupressus arizonica)، اقاقیا (Robinia pseudoacacia) و توت (Morus alba) با استفاده از روش های مختلف سنجش از دوری براساس داده های ماهواره QuickBird در جنگل کاری منطقه صنعتی فولاد مبارکه اصفهان بوده است. با استفاده از سه روش شامل شاخص های گیاهی، روش تجزیه وتحلیل بافت به همراه شاخص های گیاهی و تجزیه مولفه اصلی (PCA)، اطلاعات مورد نیاز از تصویر ماهواره ای استخراج شد. سپس با استفاده از مقدار زی توده اندازه گیری شده زمینی و اطلاعات استخراج شده از روش های سنجش از دوری، محاسبات همبستگی در محل نمونه ها انجام شد و رابطه های برآورد زی توده برمبنای هر روش و برای هر گونه ارائه شد. روش های شاخص های گیاهی (DVI و NDVI) برای برآورد زی توده سوزنی برگان و روش های تجزیه وتحلیل بافت و تجزیه مولفه اصلی برای برآورد زی توده پهن برگان، نتایج معنی داری را نشان دادند. با توجه به مدل رگرسیونی ارائه شده برای هر گونه، مقدار زی توده برآورد و مقدار مجذور میانگین مربعات خطا به ترتیب برای کاج تهران، سرو نقره ای، اقاقیا و توت برابر با 53، 20، 30 و 50 بود. همچنین مقدار اریبی برای چهار گونه موردمطالعه به ترتیب برابر 30، 10، 30- و 44 به دست آمد. مقادیر مجذور میانگین مربعات خطا و اریبی به دست آمده کارایی روش های اجراشده در برآورد زی توده را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تصویر ماهواره ای، جنگل کاری، زی توده، مجتمع فولاد مبارکه، Quickbird
  • پدرام غدیری پور، محسن کلاگری، محمدحسن صالحه شوشتری صفحات 154-166
    گونه بومی تندرشد پده (Populus euphratica) به سبب پراکندگی زیاد در کشور و تحمل به شوری خاک و شرایط اقلیمی گرم و خشک از اهمیت زیادی برخوردار است. این بررسی در ایستگاه تحقیقاتی کوشکک در استان خوزستان به عنوان یکی از رویشگاه های عمده پده بر روی 20 پروونانس پده (P. euphratica) با مبداهای جغرافیایی مختلف کشور به همراه یک کلن حاصل از کشت سلولی انجام شد. از هر پروونانس 30 قلمه تهیه و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در بهمن 1388 کشت شد. ویژگی های کمی و کیفی نهال ها شامل رشد قطر یقه و ارتفاع، درصد جوانه زنی قلمه، سطح ویژه و درصد ماده خشک برگ و مشخصه های مورفولوژیکی برگ شامل طول، حداکثر پهنا، نسبت طول به حداکثر پهنا، طول دمبرگ، نسبت طول دمبرگ به طول برگ، ضخامت و سطح برگ به همراه صفت های زاویه شاخه با تنه و تعداد شاخه های بلندتر از 0/5 متر در طول یک سال پس از کاشت در خزانه اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که از لحاظ تمام صفت های موردبررسی، به جز تعداد شاخه های بلندتر از 0/5 متر و زاویه شاخه، بین پروونانس ها اختلاف معنی دار وجود دارد و پروونانس های رامهرمز و اصفهان به ترتیب از رشد قطری و ارتفاعی مطلوب تری برخوردار بودند. پروونانس ماهنشان نیز به دلیل درصد جوانه زنی کم و عدم تناسب مورفولوژی برگ آن با شرایط اقلیم گرمسیری، نامناسبترین پروونانس برای استقرار در شمال استان خوزستان بود. همچنین طبق نتایج آزمون تجزیه به مولفه های اصلی، پروونانس های ماهنشان، جلفا، زابل و کرمان از سایر ژنوتیپ ها متمایز شدند.
    کلیدواژگان: پده، پروونانس، خوزستان، ویژگی های رویشی، ویژگیهای مورفولوژیکی
  • رضا کرمیان، حسین سردابی، علی محمدیان، داریوش مهدیفر، کتایون درویشیان صفحات 167-177
    اکالیپتوس (Eucalyptus sp.) ازجمله مهمترین درختان عظیم و تند رشد اقیانوسیه است که بیشتر از نیم قرن پیش به ایران وارد شده است و در مناطق جنوب کشور که محیط مناسبی برای کشت آن بوده است، کاشته شده و اکنون درختان کهن سال آن در فارس و برخی از استان های دیگر مانند لرستان (منطقه ملاوی) دیده می شود. این پژوهش با هدف بررسی سازگاری و عملکرد پروونانس های گونه های صنعتی اکالیپتوس در استان لرستان انجام شد. برای این منظور در زمینی به مساحت دو هکتار به فواصل کاشت سه متر با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار گونه های E. globulus var. bicostata، E. globulus var. maidenii، E. nitens، E. viminalis var. cygnetensis، E. camaldulensis var. obtus، E. suggrandis var. suggrandis طی هفت سال مورد مقایسه قرار گرفت. پس از تجزیه و تحلیل آماری و مقایسه میانگین تیمارها با استفاده از آزمون دانکن مشخص شد که تیمارهای E. camaldulensis var. obtusو E. globulus var. maidenii با کد 12130 در سطح اطمینان 99 درصد ازنظر بیشتر صفات موردبررسی نسبت به سایر تیمارها برتری داشتند.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، خرم آباد، زنده مانی، صفات کمی و کیفی
  • فریده سعیدی زاده، لقمان قهرمانی، هدایت غضنفری صفحات 178-189
    سقز به دست آمده از درختان بنه (.atlantica Desf Pistacia) به دلیل نقشی که از دیرباز در گذران زندگی و تامین معیشت جنگل نشینان ناحیه زاگرس داشته از اهمیت اقتصادی- اجتماعی ویژه ای برخوردار است. هدف این پژوهش بررسی پیامدهای برداشت سقز بر درختان بنه بوده و رویش قطری این درختان به عنوان نمایه ای در این ارزیابی بکار گرفته شده است. برای انجام این تحقیق یک توده رهاشده و یک توده در حال بهره برداری با شرایط فیزیوگرافی مشابه در روستاهای بیوند پایین و بیوند بالا در شهرستان جوانرود، استان کرمانشاه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. توده رهاشده در گذشته مورد بهره برداری قرار گرفته است، اما در 22 سال اخیر (1369 تا 1391) برداشت سقز در آن متوقف بوده است. در توده مورد بهره برداری، برداشت سقز از درختان بنه از گذشته تا سال انجام این پژوهش (1391) انجام شده است. برای ارزیابی رویش قطری در توده رهاشده، 18 اصله و در توده مورد بهره برداری16 اصله پایه نر درخت بنه که امکان برداشت نمونه رویشی از آنها وجود داشت، به عنوان درخت نمونه انتخاب و از هر اصله درخت، براساس روش شاین گروبر یک جفت نمونه رویشی با استفاده از مته سال سنج در ارتفاع 30 سانتی متر از یقه درخت برداشت شد. در نمونه های رویشی برداشت شده، رویش جاری سالانه قطری در دوره زمانی 1358 تا 1391 اندازه گیری شد. متوسط درصد رویش قطری در طبقات قطری و درصد رویش قطری جاری سالانه در دو بازه زمانی (1358 تا 1369 و 1369 تا 1391) محاسبه و مورد مقایسه قرار گرفت. نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کلموگروف- سمیرنف و مقایسه درصد رویش قطری درختان بنه در توده های مورد بررسی با استفاده از آزمون t مستقل انجام شد. براساس نتایج بین متوسط درصد رویش قطری در طبقات قطری و درصد رویش قطری جاری سالانه درختان بنه در توده های مورد بررسی در بازه زمانی 1358 تا 1369 که دخالت های انسانی در توده های مورد بررسی یکسان بوده است، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد، اما اختلاف بین توده های مورد بررسی ازنظر متوسط درصد رویش قطری در طبقات قطری و درصد رویش قطری جاری سالانه در بازه زمانی 1369 تا 1391 که در توده رهاشده برداشت سقز متوقف بوده است، معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری جنگل، برداشت سقز، رویش قطری سالانه، محصول غیرچوبی جنگل
  • جعفر حسین زاده، ایاد اعظمی، ماشاء الله محمدپور صفحات 190-197
    بحران زوال بلوط در سال های اخیر موجودیت جنگل های زاگرس را به مخاطره انداخته و بر ساختار توده های جنگلی تاثیر گذاشته و پایداری آنها را دستخوش تغییر نموده است. شناسایی عامل های موثر بر گسترش این پدیده می تواند برنامه ریزان و متولیان حفاظت این جنگل ها را برای کنترل بحران یاری نماید. در این تحقیق تاثیر ویژگی های محیطی توده ها بر پدیده زوال درختان بلوط ایرانی (Quercus brantii) در بخشی از جنگل های زاگرس جنوبی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 12 توده دچار خشکیدگی بلوط ایرانی در شرایط مختلف رویشگاه مله سیاه در قالب دو جهت شمالی و جنوبی، دو طبقه ارتفاعی و سه تکرار انتخاب شد. در هریک از توده ها یک خط ترانسکت تصادفی تعیین و تعداد سه قطعه نمونه مربعی 25 آری در طول هر ترانسکت مشخص و تمامی درختان آنها اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات با بهره گیری از نرم افزارهایSPSS و Excelدر قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و آزمون فاکتوریل از روش های مقایسه میانگین ها استفاده شده است. نتایج نشان داد ویژگی های درختان از قبیل قطر، ارتفاع، طول تاج و سطح مقطع برابر سینه در جهت های مختلف دامنه و ارتفاعات مختلف از سطح دریا تفاوت معنی داری ندارد، با این حال جهت دامنه بر میزان خشکیدگی درختان دانه زاد اثر معنی دار داشت و عامل ارتفاع از سطح دریا بر خشکیدگی شاخه زادها اثر معنی دار داشت. میزان خشکیدگی در جهت جنوبی بیشتر از جهت شمالی و در ارتفاع پایین بیشتر از ارتفاع بالا بود. اثرات متقابل این دو عامل بر میزان خشکیدگی نیز معنی دار بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، ایلام، بلوط، جهت دامنه، زوال
|
  • Mahya Tafazoli, Pedram Atarod, Seyyed Mohammad Hojjati, Mehrsedeh Tafazoli Pages 1-12
    Changes in rainfall interception and consequently in water balance cause essential effects on reforestation by indigenous and exotic tree species in the degraded areas of the Caspian forests. The aim of the present study was to compare the interception of Quercus castaneifolia, Acer velutium, and Pinus brutia plantations during the growing season in Darabkola Forest in eastern part of Mazandaran province in northern Iran. The amount of rainfall (GR) and throughfall (TF) were measured from May to November 2012 by 6 and 20 polyethylene manual gauges with 8 cm diameter each. The rainfall interception was estimated as the difference between TF and GR. During the measurement period 20 rainfall events were recorded. The amount of cumulative GR depth was 346.5 mm. Moreover, the cumulative rainfall interception of Q. castaneifolia, A. velutium, and P. brutia were 86.2 mm, 107.9 mm and 178.3 mm, respectively. The results showed that the rainfall interception was higher during the dry season, from April to September. In addition, significant correlations were observed between rainfall interception and the relative interception for the three plantations (r2 =0.781, 0.716 and 0.618 for Q. castaneifolia, A. velutium and P. brutia, respectively). It is concluded that estimating the amount of rainfall interception is crucial for selecting adapted species for reforestation in the Caspian forests. It is also a prerequisite for calculation of the water balance within reforestations.
    Keywords: Rainfall interception, Quercus castaneifolia, Acer velutium, plantations, growing season, Pinus brutia
  • Nasrin Nasiri, Mohammad Reza Marvie Mohadjer, Vahid Etemad, Kiomars Sefidi Pages 13-24
    Establishment of natural regeneration is a crucial process which plays a key role in maintaining the sustainability within the forest stands. This study aimed to investigate the quantitative characteristics of oriental beech regeneration within canopy gaps and under the canopy in Kheyroud forests of Nowshahr in the north of Iran. Two compartments were initially selected, within which a sampling grid featuring 50×50 m distance between plots was established. Regeneration frequency, species and height of seedlings and saplings were measured both within the gaps and under the canopy. Results showed the frequency and mean height of beech regeneration to be higher under canopy layer. Those parameters also significantly differed from those within the gaps. Our findings also show that the reduced light under the canopy is by no means an obstacle to increase the beech regeneration, but it rather contributes to improve the establishment of natural regeneration of beech. This research confirms the previous findings on the shade tolerance of beech and suggests creating canopy gaps in those stands in which beech seedlings are previously stabilized as a mean to support the natural regeneration.
    Keywords: Canopy cover, oriental beech, canopy gaps, natural regeneration
  • Maryam Moslehi, Hashem Habashi, Farhad Khormali, Ramin Rahmani, Ali Akbar Mohammad Ali Pourmalekshah Pages 25-36
    Changes in chemical properties of throughfall and forest floor leaching in growing (leafed) and non-growing (leafless) periods essentially influence the biogeochemical cycle of forest ecosystems, especially in the broadleaved stands. The aim of this study was to compare the chemical composition. i.e. Calcium, Magnesium, Sodium and Potassium contents of throughfall as well as forest floor leaching in oriental beech trees in the Shastkolateh experimental forest of Golestan province. Throughfall and forest floor samples were taken after each rain within one year (21.08.2008 to 21.12.2009). To investigate leached nutrition of throughfall and forest floor in growing and non-growing periods, we used t-paired at the 95% confidence level. Results showed that Sodium and Potassium leaching in throughfall in the non-growing period (24.3 and 60 kg ha-1, respectively) were significantly higher than those of the growing period (52 and 18.7 kg ha-1, respectively). Furthermore, Sodium, Potassium and Calcium fluxes via forest floor in the non-growing period were 12.6, 42.3 and 8.2 kg ha-1, which showed significantly higher rates than those measured during the growing period (8.6, 23.5 and 6 kg ha-1, respectively). This study concludes that factors e.g. bark, decomposed leaves, and dry deposition play remarkable roles in the cations leaching process in forest floor within the eastern Hyrcanian forests during the non-growing period.
    Keywords: Forest floor leaching, throughfall, mixed beech stand, growing, non, growing periods
  • Beitollah Amanzadeh, Mohammad Reza Pourmajidian, Khosro Sagheb Talebi, Seyyed Mohammad Hojjati Pages 37-52
    In order to study the competition and spatial association of trees in mixed Hornbeam stands, two 1-ha sample plots (100m×100m) were selected in the reserve area of Asalem forests in Guilan. In each plot, species and diameter at breast height (DBH) of all trees with a diameter > 7.5 cm were recorded and mapped using slope-corrected distance and azimuth from southwest corner of each plot. Distances and azimuths were later transformed to Cartesian coordinates, and all of the measured trees were assigned to one of four diameter size classes: ST (Small Timber, (DBH ≤ 32.5 cm), MT (Medium Timber, 32.5 < DBH ≤ 52.5 cm), LT (Large Timber, 52.5 < DBH ≤ 72.5 cm) and ELT (Extra-Large Timber, DBH > 72.5). Spatial patterns of the entire trees as well as the spatial associations among tree size classes (Intra-specific) and among species (Inter-specific) were analyzed by univariate and bivariate Ripley’s K-function. Results showed that the two stands exhibited a clustered distribution. Furthermore, the interaction between the ST class and other classes was significant (P<0.05). Although we found a positive correlation between the ST and other tree classes, spatial distribution of trees showed different patterns at different spatial scales. The starting point of the attraction in LT and ELT classes was observed at a small scale, whereas it tended towards independent associations in MT class at scale of 10 meter (P>0.05). The inter-specific investigation revealed that Fagus orientalis and Carpinus betulus trees tend towards an independent association at 1-20 meter scales. At higher scales they showed yet a negative correlation. Moreover, F. orientalis was significantly and negatively correlated to Alnus subcordata at small scales. However, their mutual intra-specific and inter-specific effects were different due to the fact that different natural stands have variety of demands during their life cycle. Therefore, it may not necessarily conform to their response to natural processes. This study concludes a founded understanding of spatial pattern of stands to be a helpful indicator for managing forests based on the currently operational close- to- nature silvicultural system.
    Keywords: spatial association, Asalem, spatial pattern, Ripley's K–function, mixed stands, competition
  • Hojjat Narimani, Mohammad Hossein Iran Nezhad Parizi, Bahman Kiani, Rasoul Ghorbali Pages 53-63
    The potential for carbon sequestration was evaluated for two coniferous species (Cupressus arizonica Green var. arizonica and Pinus eldarica Medw) in 17-18 year old plantations of Zob-e-Ahan industrial company near Isfahan. Transect sampling was conducted in each section، and five trees in each of the available 5 diameter classes were randomly selected and cut. Moreover، soil samples from 0 to 30 and 30 to 60 cm depth were collected in each part. Shoots and roots of the trees were separately collected and weighted. In addition، carbon sequestration of organs and soil was determined with an in-situ combustion method. Results showed that the rate of carbon sequestration was significantly different between two species (p<0. 01)، for which C. arizonica showed higher rate than P. eldarica. In addition، carbon sequestration showed significant difference (p<0. 01) amongst the tree parts (roots، woody organs and leaves)، where woody parts exhibited the highest carbon sequestration. Investigation of soil carbon storage showed no significant difference between soils in which two plantations were established.
    Keywords: Carbon sequestration, plantation, conifer, Zob, e, Ahan company of Isfahan
  • Tahereh Ghaemi Rad, Mohammad Karimi Pages 64-78

    Accurate prediction of forest fire spread is crucial in minimizing its destructive effects. Forest fire depends on various factors e.g. topography, vegetation and climate. One of the challenges in modeling forest fire concerns the way it interacts with static and dynamic spatiotemporal trajectories affecting its spread such as slope, wind speed and wind direction. In this study, three previously developed approaches Karafyllidis, Berjak and Progias for modeling those parameters were analyzed, followed by investigating the effects of pixel size and time steps in a cellular automata. The study was conducted in the Lakan forest district in the vicinity of Rasht in Guilan province. The available topographic, vegetation, wind speed and wind direction data were initially analyzed in GIS. Then the three modeling approaches were implemented, followed by a consequent sensitivity analysis on the pixel size and time steps of switching in cellular automata, The effectiveness of the approaches was compared by means of Kappa coefficient. The results indicate that the Berjak method with a 3-7 m pixel size is more appropriate for modeling the spread of fire across the study site.

    Keywords: Forest fire, pixel size, cellular automata, time steps, dynamic spatiotemporal parameters
  • Mahmoud Abadeh, Khosro Mirakhorlo, Gholam Reza Damizadeh, Saeid Choopani Pages 79-89
    This research aimed to study a number of water and soil properties of Avicennia marina mangroves to determine the potentially expandable mangrove stands. To this aim, A. marina stands located in Laft (Qeshm Island) and Khamir regions were selected. A total of 116 soils and 379 water samples were randomly collected along 9 transects in three districts: forest with regeneration, forest without regeneration and marginal lands (lands without forest). Water and soil parameters were measured to estimate the vegetative requirements of the forests, and results were statistically analyzed. The results of soil samples showed that Electrical Conductivity (EC), PH, Na+ and silt in both mangroves with regeneration and mangroves without regeneration were significantly (p<%5) less than those of marginal lands. However, organic carbon, available phosphorus and sand in both mangrove classes were significantly (p<%5) higher than those measured at marginal lands. The results of water analysis did not show any statistically significant differences in a number of parameters including EC, PH, Ca++, Mg++, Na+ and K+ between the three investigated areas. Since regeneration within the stands could be considered as an indicator of optimum vegetative conditions, the results obtained across the regeneration areas can be used as an index for development of A. marina stands.
    Keywords: water, soil, Qeshm Island, Avicennia marina forests, Khamir, Laft
  • Manijeh Rajabpour Rahmati, Ali Asghar Darvishsefat, Nicholas Baghdadi, Manouchehr Namiranian, Hamid Soofi Mariv Pages 90-103
    Forest canopy height is an important input variable to derive a set of essential parameters of forest stands, which is yet costly and time consuming when measured based on ground surveys. The satellite-based laser scanner data from ICESat-GLAS provide a 3D representation of gorund objects by measuring the distance from spacecraft to the objects on the earth surface. By means of these data, this study aims to estimate forest canopy height in a portion of mountainous Kheyroud experimental forests in north of Iran. An ICESat-GLAS dataset was analyzed. Several metrics including waveform extent, lead-edge extent and trail-edge extent were extracted from waveform data, and a terrain index was additionally calculated based on a digital elevation model at the location of all laser footprints. Forest canopy height was retrieved by calculating difference between signal begin and ground peak (direct estimation) and regression models (indirect estimation). For fitting the regression, a number of 330 highest trees were measured in 33 circular plots (70 meter diameter) which were collocated with LiDAR footprints. The directly estimated height produced and RMSE values of 0.56 and 10.32 m, respectively. Compared to this, regression models based on combined waveform metrics and digital elevation model provided better results. Best model fit with lowest AIC= 204.55 was achieved using waveform extent and terrain index variables (=0.82; RMSE= 6.16m). The ICESat-GLAS therefore concluded to be able to retrieve a relatively accurate estimate of maximum forest canopy height in such steep mountainous area, especially on small scales. Better results are assumed to be achieved using other statistical methods, as well as by an improved waveform processing techniques.
    Keywords: Maximum canopy height, waveform extent, trail, edge extent, lead, edge extent, space, borne LiDAR, ICESat, GLAS
  • Ali Asghar Vahedi, Alireza Bijani, Nejad Pages 104-116
    Soil organic carbon pools (SOCP) in forests play important roles in terms of biomass productivity level as well as mitigating the climate change effects. Land-use changes cause a potential loss of SOCPs in the forest. Hence, variation of SOCPs around the forest-paddy field transition zone in northern Iran was the main aim of this study. The study was conducted within the natural forest park forest of Nour in Mazandaran province, in which the weak drainage and long periods of soil waterlogging during the rainy season are considered as crucial threats. In two remnant forest fragments with similar stand type (Maple-Ironwood), extend (10 ha) and location (adjacent to the paddy fields), soil samples were collected from two depths of 0- 20 and 20-40 cm at five distances from the farm edge into the inner forest (10 m in the paddy field and 0–10, 30–40, 70–80 and 100–110 m towards the forest interior). All the samples were collected near to the dominant Acer velutinum trees, with a minimum distance of 10 m to each other. In addition, light intensity was measured based on v per m2 in the growing season by photo-light meter measuring device in constant vertical distance from the ground. The result of paired t-test showed significantly higher carbon budget in upper soil depth compared to the lower depth in both forest and paddy fields (P < 0.01). The result of one-way ANOVA indicated no significant differences among different distances to the forest stands (P>0.05). Surprisingly we observed no significant difference between the SOCPs in forest and paddy field. Besides, a significant inverse Pearson’s correlation between light intensity and SOCP was only observed for the upper soil depth in forest and paddy field (r=-0.37, P < 0.05).
    Keywords: Acer velutinum, Carbon sequestration, soil water logging, light intensity, forest, paddy field transition
  • Saeideh Eskandari Pages 117-133
    A study was conducted to evaluate fire risk using environmental- and human-induced factors in‌ District Three of Neka-Zalemroud forests. For this purpose, a range of effective sub-criteria including physiographic, biological, climatic and human variables were applied. The historical fire map‌‌‌ in study area was additionally used. It was overlaid on the spatial map of each sub-criterion to explore the correlation of the weighted high-risk classes with the historical fire occurrences. Fire risk potential map was provided based on weighted overlay of all effective sub-criteria in five classes. The historical fire map was consequently overlaid on fire risk potential map. Results showed that vegetation type and density, distance from river and the averaged relative annual humidity were associated with the highest effects in fire occurrence. Results also demonstrated the agreement of high-risk areas in the potential fire risk map with the historical fires, which supports the high validity of the applied method to assess the fire risk across the study area.
    Keywords: Neka, Zalemroud Forests, forest fire risk, GIS, human, induced criteria, environmental, induced criteria
  • Fath Ali Noori, Yahya Khodakarami, Ali Reza Modir Rahmati Pages 134-142
    This study was carried out on 10 selected poplar clones (Populus nigra) to their compare growth and yield characteristics and to introduce the superior clones amongst those which were previously-surveyed over 8-year period. The clones were surveyed in a randomized complete block design with 3 replications on 3´3 meters distance in Mehregan research station of Kermanshah. In the first year all of sprouts except the strongest ones were removed. Moreover, weed control and irrigation were performed during the entire experimental period. At the end of each growing season, diameter at breast height (DBH) and total height of trees were measured, and annual growth of diameter and height as well as wood volume per ha and its mean were derived. Results indicated that although clones’ behaviors are different for the two periods, they showed an overall positive trend. However, the height, DBH, annual growth of DBH and height, wood volume per ha and its mean value for the second period showed increased rates for the second period compared to the first period. In the light of this study, the selected clones included P. nigra 56/75, P. nigra 63/135, P. nigra 56/52 and P. nigra 56/32 which demonstrated the highest productive indications and are thus recommended for cultivation in Kermanshah province.
    Keywords: Utilization, wood production, Populus, Kermanshah
  • Seyyedeh Zahra Hosseini, Mojghan Abbasi, Siavash Bakhtiarvand, Mohammad Salehi Pages 143-153
    Direct measurement of aboveground biomass of trees is considered as one of the labor-intensive, expensive, time consuming and destructive tasks. The objective of this study was to estimate the biomass of four coniferous and deciduous trees species (Pinus eldarica, Cupressus arizonica, Robinia pseudoacacia and Morus alba) by means of high resolution Quickbird remotely-sensed data of over a plantation are established around the industrial domain of Isfahan’s Mobarakeh Steel Company. To this aim, three approaches based on vegetation indices, texture analysis and Principal Component Analysis (PCA) were applied to extract required information from satellite imagery. The correlation analysis between field-assessed biomass and the image-based information and regression models were built. The results using vegetation indices (DVI and NDVI) for coniferous species as well as athose from texture analysis and PCA for deciduous species showed significant corelations. As depicted by the species-specific regression of biomass revealed the amount of RMSE ​​ for P. eldarica, C. arizonica, R. pseudoacacia and M. alba to be 53, 20, 30 and 50, respectively. Moreover, species-specific biases for P. eldarica, C. arizonica, R. pseudoacacia and M. alba was shown to be 30, 10, -30 and 44 respectively. The results of this study supports the use of the applied Quickbird data for model-based estimation of aboveground biomass across the study site.
    Keywords: Satellite Image, plantation, biomass, Mobarakeh Steel Company, Quickbird
  • Pedram Ghadiripour, Mohsen Calagari, Mohammad Hasan Salehe Shushtari Pages 154-166
    Native fast growing species of Euphrates poplar (Populus euphratica) is broadly distributed in Iran and is considered important due to its tolerance to saline soils and warm and dry climate conditions. In this study, twenty Euphrates poplar provenances and a cell-cultured clone from all over country were studied in Kushkak research station in Khuzestan province, one of the main Euphrates poplar habitats in Iran. Thirty cuttings from each provenance were planted under a RCBD in February 2010. Growth characteristics including collar diameter (CD), height (H), Germination percentage (GP) of cuttings, special leaf area, and dry matter percentage of leaves were studied. In addition, a number of leaf morphological traits including leaf length (LL), maximum width (MLW), LL to MLW ratio, petiole length (PL), PL to LL ratio, thickness and leaf area, branch-to-stem angle (BSA) and number of branches > 0.5 m (NB) were also recorded during one year after planting. ANOVA results showed that all investigated traits significantly differed in all parameters except NB and BSA. Moreover, provenances of Ramhormoz and Isfahan showed the highest rates of CD and H growth. Mahneshan provenance was the most unfavorable genotype for establishment in north of the Khuzestan province due to its low GP as well as its incompatible morphology with warm climate of the region. Consequently, PCA results revealed significant differences of that provenances of Mahneshan, Jolfa, Zabol and Kerman to other genotypes.
    Keywords: Populus euphratica, provenance, Khuzestan, growth traits, morphological traits
  • Reza Karamian, Hossein Sardabi, Ali Mohammadian, Dariush Mehdifar, Katayun Darvishian Pages 167-177
    The different species form the genus Eucalyptusspp. are amongst the most important fast growing tree types of Oceania which have been planted in Iran for more than 50 years. In particular, the Eucalyptus trees were vastly planted in the southern parts of the country, from which the old-growth trees are still found in Lorestan (e.g. Malavi region) and Fars provinces. The applications to produce wood pulp, paper and leaf oils are amongst the motivations for future industrial and medicinal uses. In this study, the adaptation and performance of different industrial Eucalyptus ecotypes in Lorestan province were tested. A range of species including E. globulus (spp. bicostata), E. globulus (spp. maidenii), E. nitens, E. viminalis (spp. cygnetensis), E. camadulensis (var. obtus)and E. suggrandis (spp. suggrandis)were planted with 3 m distance within a complete randomized block design in a 2-ha field and were monitored for a 7-year period. The comparison of means by Duncan test showed the E. camadulensis (spp. obtus) and E. globulus (spp. maidenii)to be superior regarding the majority of their investigated properties in 99% confidence level.
    Keywords: Eucalyptus, provenance, Khorram Abad, survival
  • Farideh Saeidizadeh, Loghman Ghahramany, Hedayat Ghazanfari Pages 178-189
    The historically-established exploitation of resin from wild pistachio (Pistacia atlantica Desf.) plays a great role in the socioeconomic balance and livelihood of rural communities of Zagros forest region. The objective of this study is to assess the impact of resin exploitation on diameter increment of wild pistachio. Two stands including a 4.8 ha abandoned stand (in which resin exploitation was previously ceased between 1991 and 2013) and a 9.6 ha stand (currently undergoing resin exploitation) with similar physiographic conditions were selected in the villages Bivand-bala and Bivand-paeen in Javanroud, Kermanshah province. To evaluate the diameter increment, 18 tree samples in the abandoned stand and 16 samples in the utilized stand were taken, and increment cores were extracted from each tree at the height of 30 cm using increment borer. In the increment cores, current annual radial increment (CARI) was measured for a period between 1980 and 2013. Current annual diameter increment (CADI) and its percentage (PCADI) of all diameter classes were calculated for two periods of 1980-1991 and 1991-2013. The normal distribution of the data was tested using Kolmogorov–Smirnov test. Comparing diameter increment of trees in the two stands was performed by independent-samples t test. The results indicated no significant difference in the average PCADI values between the abandoned and utilized stands during 1980-1990 (in which both stands had undergone relatively similar level of human interferences and resin extraction). The results for the period of 1991-2013 (in which resin exploitation was ceased in the abandoned stand) the average values of PCADI in diameter classes (35-60 cm) were significantly different between the two studied stands, where the abandoned stand showed higher values than the utilized stand. However, no significant difference was observed between the two stands between 1980 and 1991. Furthermore, the averages of PCADI in wild pistachio trees were significantly different for the period of 1991 to 2013 (P< 0.01).
    Keywords: Forest measurement, resin exploitation, annual diameter increment, non, timber forest product
  • Jafar Hosseinzadeh, Ayyad Aazami, Mashaallah Mohammadpour Pages 190-197
    During the last decade, oak decline has caused critical health issues within the Zagros forests in west Iran, which is currently approaching a threatening level with effects on stand structure and stability. Identifying the influential factors on the spread of this phenomenon can thus help forest planners and administrating units to control the crisis. This study aimed to assess different aspects influencing deterioration of oak trees with respect to stands environmental characteristics in the southern part of Zagros forests. For this purpose, 12 declined stand dominated by Brant`s oak (Quercus brantii) at different conditions in both the North and South aspects as well as two altitudes and three replications were chosen within Meleh-Siah forest site in Ilam province. A transect line was randomly assigned to each of the stands, along each or which three square plots (2500 square meter) were laid. Within the plots, all individual trees were inventoried. By using a randomized complete block and factorial design, methods were used to compare the mean values of the inventoried parameters. Although the results showed no significant difference between diameter, height, crown length and basal area of the stands along gradients of aspect and altitude, significant effect of aspect on decline rate in seed based trees as well as altitude on coppice trees were observed. The degree of decline in south aspect was greater than in north aspect. In addition, lower elevations showed larger effects than higher elevations. The interaction between two factors was also significant on the decline rate.
    Keywords: Altitude, Ilam, Brant's oak, decline, aspect