فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1394)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • مجتبی ایمانی راستابی، حمید جلیلوند، مهدی زندبصیری صفحه 199
    در شرایط کنونی جهان که با شهرنشینی و صنعتی شدن بی سابقه ای همراه است، حفاظت و مدیریت مناسب از جنگل ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در چنین شرایطی توجه به مفهوم مدیریت پایدار جنگل بیشتر اهمیت می یابد. معیار و شاخص ابزاری برای تعریف، پایش و ارزیابی حرکت به سمت جنگلداری پایدار محسوب می شود. به نظر می رسد پژوهش ها در ایران در زمینه بررسی معیارها و شاخص های مدیریت پایدار جنگل محدود بوده است. از این رو در پژوهش پیش رو سعی شده است تا در سامان عرفی کلگچی استان چهارمحال و بختیاری، مجموعه ای از نمایه ها برای شاخص ها تعریف شود. پژوهش کنونی طی چند مرحله و با استفاده از ابزار و روش های مختلف انجام شد. در گام اول شاخص های اجتماعی- اقتصادی فرآیند خاور نزدیک به منظور سازگاری با منطقه مورد بررسی طی پرسشنامه هایی اولویت بندی شدند. برای بررسی دقیق اهمیت شاخص ها، این شاخص ها در پرسشنامه دیگری مقایسه زوجی شدند. در گام آخر، برای بررسی نمایه ها، بررسی میدانی، نظرخواهی از مردم محلی، مصاحبه با کارشناسان و بررسی اسناد سازمان های مرتبط با منطقه مورد بررسی انجام شد. نتایج نشان داد که از دیدگاه کارشناسان خبره و دست اندرکاران محلی، شاخص های کاهش تعداد تجاوزات به جنگل، نرخ بهبود معاش مردم محلی، مشارکت جوامع محلی و تساوی حقوق، جوامع وابسته به جنگل (تعداد گروه ها و زنان سازماندهی شده) و همکاری در زمینه توسعه کشاورزی به عنوان شاخص های کلیدی معیار کارکردها و شرایط اجتماعی- اقتصادی هستند.
    کلیدواژگان: اجتماعی، اقتصادی، پایش، شاخص، مدیریت پایدار جنگل، معیار
  • فرهاد اسدی، فتحعلی نوری، برزو یوسفی صفحه 209
    برای ارزیابی مقدار تولید چوب صنوبر در صنوبرکاری های سنتی، محاسبه رویش سالانه این درختان ضروری است. در این پژوهش هشت توده صنوبرکاری از گونه Populus nigraدر مناطق مختلف حاشیه رودخانه های استان کرمانشاه انتخاب شدند. صدودو قطعه نمونه با مساحت متغیر به صورت منظم- تصادفی تعیین شد و اندازه گیری صفات رویشی قطر و ارتفاع در آنها انجام شد. داده های به دست آمده با روش آماری تجزیه واریانس یک طرفه مورد بررسی و مقایسه میانگین ها قرار گرفتند. ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک توده ها نیز اندازه گیری شد. بررسی همبستگی متغیرهای خاک نیز با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی انجام شد. نتایج نشان داد که ازنظر رویش حجمی، توده شماره شش با 38 مترمکعب در سال و در هکتار بهترین عملکرد و توده شماره چهار با 10/3 مترمکعب در سال و در هکتار کمترین رویش را داشتند. تفاوت در مقادیر رویش قطری و ارتفاعی توده ها نیز مشاهده شد. با بررسی ویژگی های خاک توده ها مشخص شد که گرچه ارتباط معنی داری بین رویش و ویژگی های خاک وجود ندارد، اما براساس نتایج به دست آمده از تجزیه به مولفه های اصلی، تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده می شود. برای مثال از یک سو با کاهش مقادیر EC و و از سوی دیگر با افزایش مقادیر رس، ازت و کربن آلی شرایط رویش بهتر شده است. همچنین به دلیل فقدان تنوع ژنتیکی بین درختان مورد مطالعه، تاثیر عمیق تر روش های کاشت و داشت (عملیات مدیریتی) در تولید چوب صنوبر نسبت به مولفه های ژنتیکی و ادافیکی مشخص شد.
    کلیدواژگان: توده های صنوبر، تنوع رویشی، تولید چوب، کرمانشاه
  • سمیه ایزدی، هرمز سهرابی * صفحه 222

    روش های مبتنی بر نمونه برداری با احتمال به نسبت اندازه جدید ترین و بهترین روش های معرفی شده برای برآورد کمیت های مختلف پسماند چوبی درشت در سال های اخیر هستند. این روش ها هر قطعه پسماند چوبی درشت را با احتمال متناسب با پارامترهای مختلف (طول، مربع طول، حجم و غیره) انتخاب می کنند. در پژوهش پیش رو ضمن معرفی نمونه برداری با فاصله محدود و پروتوکلی از نمونه برداری با سطح ثابت (پروتوکل Sausage) که قطعات پسماند چوبی درشت را با احتمال متناسب با طول آنها انتخاب می کنند، دقت و صحت هر دو روش برای برآورد حجم پسماند چوبی درشت بررسی و مقایسه شد. برای این منظور در یک توده بهره برداری نشده، یک قطعه 250×250 متر به صورت صددرصد آماربرداری شد و نقشه قطعات به دست آمد، سپس با استفاده از بسته SampSurfدر محیط نرم افزار R روش های مورد بررسی شبیه سازی شد و دقت و صحت روش ها بررسی شد. برای بررسی دقت از شاخص درصد ضریب تغییرات و برای صحت از شاخص اریبی نسبی استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو روش مورد بررسی برای برآورد حجم پسماند چوبی درشت نااریب هستند (مقادیر اریبی برای شعاع و فاصله های مختلف کمتر از یک بود). ازنظر دقت، دقت نمونه برداری با سطح ثابت (پروتوکل Sausage) نسبت به نمونه برداری با فاصله محدود برای برآورد حجم پسماند چوبی درشت بیشتر بود. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده می توان نمونه برداری با سطح ثابت (پروتوکل Sausage) را روشی مناسب ازنظر دقت و صحت برای برآورد حجم پسماند چوبی درشت در یک جنگل هیرکانی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: اریبی، پروتوکل Sausage، نمونه برداری با سطح ثابت، نمونه برداری با فاصله محدود
  • داریوش مهدیفر، رضا کرمیان، خسرو ثاقب طالبی، مراد سپهوند صفحه 234
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک بر مشخصات کمی دارمازو (Quercus infectoria) انجام شد. 36 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 10 آر به صورت تصادفی در فرم های مختلف زمین در منطقه مورد مطالعه انتخاب و مشخصه های کمی ازقبیل تعداد، ارتفاع، قطر برابر سینه و قطر تاج درختان در داخل هر یک از قطعات نمونه اندازه گیری شد و در قالب طرح کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار برداشت شد. همچنین 36 پروفیل خاک در داخل قطعات نمونه حفر شد. بررسی همبستگی بین مشخصات کمی درختان با عامل های خاکی با استفاده از رگرسیون خطی چندمتغیره به روش گام به گام انجام شد. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس نشان داد که بین تیمارهای مختلف در سطح اطمینان 99 درصد اختلاف معنی دار وجود دارد. همچنین مقایسه میانگین مشخصات کمی و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک تیمارهای مختلف با استفاده از آزمون دانکن نشان داد که ازنظر تعداد درخت، ارتفاع، قطر برابر سینه، قطر تاج، عمق خاک، درصد رطوبت اشباع، درصد کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب و درصد شن و رس، دره ها و دامنه های شمالی در وضعیت بهتری قرار دارند. ازنظر درصد مواد خنثی شونده، یال های جنوبی بیشترین مقدار را به خود اختصاص دادند. رابطه بین مشخصات کمی با عمق خاک، درصد رطوبت اشباع، درصد کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب از نوع همبستگی مثبت و معنی دار و با درصد مواد خنثی شونده همبستگی منفی و معنی دار بود. درمجموع می توان گفت با افزایش عمق خاک، درصد رطوبت اشباع درصد کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب، شرایط مطلوب تری برای رشد و افزایش صفات کمی دارمازو به وجود آمده است و برعکس، افزایش درصد مواد خنثی شونده باعث کاهش ویژگی های کمی دارمازو شده است، بنابراین می توان چنین استنباط کرد که حضور و پراکنش درختان دارمازو در منطقه مورد مطالعه با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک همبستگی دارد.
    کلیدواژگان: دارمازو، لرستان، نیاز رویشگاهی، ویژگی های خاک، ویژگی های کمی درختان
  • مهدی پورهاشمی، مرتضی پوررضا، یحیی خداکرمی، پریسا پناهی صفحه 246
    تولید بذر در جنس بلوط بین پایه های مختلف و همچنین در سال های مختلف نوسان های زیادی دارد. در این پژوهش نوسان های بین پایه ای و سالانه تولید بذر برودار (Quercus brantii Lindl.) در جنگل پژوهشی داربادام استان کرمانشاه به مدت سه سال (1388 تا 1390) پایش شد. چهل درخت نمونه با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی با مونه بندی انتخاب و متغیرهای کمی آنها اندازه گیری شد. در ابتدای شهریورماه با استفاده از روش شمارش تاجی، شمار بذر آنها مشخص شد و برای انجام مقایسات مربوط به تولید بذر، متغیر تراکم بذر (شمار بذر در یک مترمربع سطح تاج) نیز محاسبه شد. تحلیل آماری داده ها بیانگر نوسان های زیاد تولید بذر بین درختان مختلف و همچنین بین سه سال مورد مطالعه بود. درحالی که در یک سال مشخص برخی درختان اصلا بذری تولید نکرده بودند، برخی پایه ها تراکم بذری بیشتر از 40 داشتند. نامناسبترین شرایط بذردهی مربوط به سال 1388 (میانگین تراکم بذر 1/6) بود. بهترین بذردهی (میانگین تراکم بذر 10/7) نیز در سال 1389 اتفاق افتاد. در سال های 1388 و 1390 ازنظر میانگین تراکم بذر بین طبقه های قطری مختلف درختان برودار، اختلاف معنی داری وجود نداشت، اما در سال 1389 اختلاف در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین تراکم بذر طبقه های قطری مشابه بین سه سال نیز نشان داد که فقط در طبقه های قطری میانی اختلاف معنی دار در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد. درمجموع، نتایج پژوهش پیش رو تاثیرگذاری سرشت ذاتی گونه و همچنین زمان (سال بذردهی) را بر تولید بذر گونه برودار تایید کرد.
    کلیدواژگان: بذر بلوط، تراکم بذر، شمار بذر، شمارش تاجی
  • احسان کهنه، امیر لکزیان، علیرضا آستارایی، کاظم خاوازی صفحه 256
    امروزه از کاشت مخلوط درختان تثبیت کننده نیتروژن برای تامین نیاز عناصر غذایی صنوبرکاری ها استفاده می شود، اما این امر می تواند با کاهش تعداد گیاه میزبان در هکتار بر جمعیت فرانکیای خاک تاثیر منفی داشته باشد. برای مطالعه تاثیر سطوح مختلف آمیختگی توسکا با صنوبر بر جمعیت فرانکیا در خاک، آزمایشی در قالب آماری بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار شامل نسبت های 100، 70، 50 و 30 درصد آمیختگی صنوبر Populus deltoides 77/51 با توسکای ییلاقی (Aluns subcordata) با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات صنوبر صفرابسته انجام شد. جمعیت فرانکیا در خاک به روش بیشترین تعداد محتمل (MPN) و میزبانی نهال های توسکای ییلاقی تعیین شد. نتایج نشان داد که توسکا در سطوح مختلف آمیختگی باعث افزایش رشد ارتفاعی و قطری صنوبرها، بهبود وضعیت عناصر غذایی، کربن آلی و pH خاک و افزایش غلظت نیتروژن و پتاسیم در برگ های صنوبر نسبت به تیمار خالص صنوبر شده است. همچنین نتایج جمعیت فرانکیا نشان داد که خاک تیمارهای مختلف با یکدیگر ازنظر آماری تفاوت معنی داری داشتند. بیشترین و کمترین جمعیت، 49/17 و 0/89 عدد در گرم خاک، به ترتیب در تیمارهای توسکا و صنوبر خالص مشاهده شد. جمعیت فرانکیا با ارتفاع درخت توسکا، مقادیر فسفر و پتاسیم قابل دسترس خاک همبستگی منفی معنی دار داشت، اما با قطر درخت توسکا، pH خاک و عناصر غذایی برگ رابطه مثبت و معنی داری را نشان داد. نتایج پژوهش پیش رو نشان داد که فرانکیا در رشد و تامین عناصر غذایی مورد نیاز درختان موثر بوده است و کشت مخلوط نسبت به کشت خالص صنوبر باعث افزایش جمعیت فرانکیا شده است.
    کلیدواژگان: توسکای ییلاقی، صنوبر دلتوئیدس، فرانکیا، کشت مخلوط، گره زایی
  • رمضانعلی خرمی، علی اصغر درویش صفت، مسعود طبری کوچکسرایی*، شعبان شتایی جویباری صفحه 269

    در این پژوهش امکان استفاده از مشخصه های هندسی و آماری به دست آمده از داده های لیدار برای شناسایی پایه های درختی پلت (Acer velutinum) و ممرز (Carpinus betulus) در سری یک جنگل آموزشی- پژوهشی شصت کلاته گرگان بررسی شد. برای این منظور داده های لیدار درختان نمونه از کل ابر نقاط لیزر منطقه مورد مطالعه با استفاده از مختصات مرکز تنه و قطر تاج (برداشت شده در زمین) جداسازی شد. در عملیات میدانی، 80 پایه درختی از دو گونه پلت و ممرز که در آشکوب چیره واقع بودند و یا تداخل تاجی با پایه های مجاور نداشتند، به عنوان درختان نمونه انتخاب شدند. ارتفاع درختان نمونه با استفاده از دستگاه Vertex IV و شعاع تاج آنها در چهار جهت جغرافیایی به کمک فاصله یاب لیزری Leica Disto اندازه گیری شد و موقعیت مرکز آنها با استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی تفاضلی (DGPS) و نیز به روش فاصله و آزیموت با استفاده از دوربین توتال استیشن برداشت شد. ویژگی های مختلف آماری و هندسی از داده های لیدار درختان نمونه استخراج و برای تفکیک گونه پایه های درختی در تابع تحلیل تشخیص مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای انحراف معیار ارتفاعی نقاط لیزر در بالای 0/8 ارتفاع درخت و شیب تاج بهترین ترکیب متغیرها بودند که با صحت کلی 80/3 درصد دو گونه را از یکدیگر تفکیک کردند. این درحالی است که میانگین این دو ویژگی در ممرز بیشتر از پلت بود. به طور کلی، از یافته های پژوهش استنتاج می شود که مشخصه های هندسی و آماری به دست آمده ازداده های لیدار نقش مهمی در شناسایی این دو گونه دارند.

    کلیدواژگان: پلت، تابع تحلیل تشخیص، شناسایی گونه های درختی، لیدار، ممرز
  • مریم محمودی، الیاس رمضانی، جواد اسحاقی راد، مهناز حیدری ریکان صفحه 279
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین پوشش گیاهی با عامل های فیزیوگرافی و تعیین گونه های معرف در گروه های اکولوژیک، در جنگل کران رودی دره خان در جنوب ارومیه انجام شد. برای تعیین سطح قطعه نمونه از روش سطح حداقل استفاده شد. براین اساس سطح 400 مترمربعی برای پوشش درختی و درختچه ای و 100 مترمربعی برای پوشش علفی به دست آمد. سی ودو قطعه نمونه برای گیاهان چوبی و 50 قطعه نمونه برای پوشش علفی به روش خط نمونه در فاصله های صفر، 20، 50، 100 و 200 متری رودخانه دره خان و عمود بر محور اصلی آن در دو طرف پیاده شد و گونه های گیاهی آن شناسایی و درصد پوشش گیاهی در هر قطعه نمونه با استفاده از مقیاس براون- بلانکه برآورد شد. برای تعیین گروه های اکولوژیک و گونه های معرف از تجزیه وتحلیل خوشه ایو تجزیه وتحلیل گونه های معرف و برای تجزیه و تحلیل ارتباط بین پوشش گیاهی با عامل های فیزیوگرافی از روش NMS استفاده شد. براساس تجزیه و تحلیل خوشه ای، گیاهان علفی منطقه در سه گروه اکولوژیک دامنه شمالی، دامنه جنوبی و کنار رودخانه ای قرار گرفتند. نتایج آنالیز NMS نشان داد که شیب و ارتفاع از سطح دریا از مهمترین عامل های تاثیرگذار بر پراکنش گونه های علفی در اکوسیستم دره خان هستند. از گونه های معرف دامنه شمالی، Astragalus persicus، Echinops bithynicus و Silene marschallii، دامنه جنوبی، Salvia multicaulis، Onosma sericeum وAristolochia bottae و کنار رودخانه ای،Colchicum szovitsii، Galium spurium و Pimpinella anthriscoides را می توان نام برد. گونه های چوبی نیز در دو گروه اکولوژیک کنار رودخانه ای (Juglans regia و Pyrus syriaca) و دور از رودخانه (Cerasus microcarpa و Pistacia atlantica) قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل خوشه ای، جنگل کران رودی، رسته بندی تجزیه و تحلیل چندبعدی غیرمتریک، گروه های اکولوژیک، گونه های معرف
  • فریده امیدوار حسینی، رضا اخوان، هادی کیادلیری، اسدالله متاجی صفحه 294
    الگوی مکانی درختان در مراحل مختلف زندگی داده های مهمی در رابطه با فرآیندهایی که تجدید حیات و توالی جنگل را هدایت می کنند، در اختیار قرار می دهد. رقابت از عامل های تاثیرگذار بر ساختار جنگل است. شناخت رقابت در جنگل به ویژه هنگامی اهمیت دارد که هدف از مدیریت جنگل، تقلید از پویایی بوم نظام های طبیعی باشد. برای این منظور یک پارسل مدیریت نشده به مساحت 26 هکتار در منطقه نکا انتخاب شد و کلیه درختان بلندمازو با قطر برابر سینه بیشتر از 7/5 سانتی متر مورد اندازه گیری قطر قرار گرفتند و مختصات دکارتی آنها تعیین شد. سپس درختان اندازه گیری شده براساس قطر برابر سینه به چهار طبقه کم قطر، میان قطر، قطور و خیلی قطور تقسیم شدند. بررسی الگوی مکانی و رقابت درون گونه ای بلندمازو به ترتیب با توابع تک متغیره و دومتغیره آماره او- رینگ (O- ring) انجام شد. نتایج نشان داد که الگوی مکانی درختان به دلیل سنگین بودن بذر بلندمازو و فراوانی زیاد درختان جوان، در فاصله های کوتاه خوشه ایو سپس با بزرگ شدن مقیاس بررسی تصادفی می شود. همچنین مشخص شد که درختان بلندمازو دارای اثرات رقابتی مثبت و منفی متفاوتی در طبقه های مختلف قطری نسبت به هم هستند که در فاصله های متفاوتی با توجه به اندازه درختان اتفاق می افتد که متاثر از نورپسندی، محدودیت پراکنش بذر و رقابت درون گونه ای این گونه است. با توجه به اینکه پراکنش بلند مازو از الگوی تصادفی پیروی کرده است، بنابراین دخالت های جنگل شناسی باید علاوه بر ملاحظه سایر عامل های موثر در نشانه گذاری، به گونه ای باشد که برداشت فقط به صورت پایه ای و تصادفی انجام شود و توده به سمت الگوی تصادفی سوق داده شود.
    کلیدواژگان: آماره O، ring، الگوی مکانی، بلندمازو، توده دست نخورده، رقابت درون گونه ای
  • جلال هناره خلیانی، منوچهر نمیرانیان، وحید خدایی تهرانی، محسن جوانمیری پور صفحه 307
    محصولات غیرچوبی جنگل نقش بسیار مهمی در حمایت از معیشت خانوار و امنیت غذایی جوامع ایفا می کنند. معیشت جوامع روستایی ساکن در جنگل های زاگرس شمالی به دلیل فقدان عرصه های تولیدی و اقتصادی به میزان زیادی وابسته به جنگل است. این مطالعه در سه روستای جنگلی شهرستان بانه استان کردستان برای بررسی مشکلات و چالش های بهره برداری محصولات غیر چوبی جنگل توسط ارزیابی مشارکتی منابع طبیعی انجام شد. در این تحقیق از تحلیل میدان نیرو به عنوان چارچوب نظری استفاده شد. همچنین از پرسشنامه، مصاحبه ها، بحث گروهی و طوفان اندیشه برای جمع آوری اطلاعات در زمینه میزان و نحوه برداشت محصولات استفاده شد. برآورد ارزش علوفه درختی از طریق روش هزینه جایگزین و ارزش سایر محصولات برداشتی از طریق روش مستقیم و قیمت های بازاری برآورد شد. برپایه نتایج، متوسط درآمد سالانه هر خانوار از محل برداشت محصولات علوفه درختی، هیزم، گز درختی (گزو)، گال مازوج و بذر بلوط حدود 8510000 ریال بود. بیشتر از 50 درصد این میزان درآمد در اقتصاد معیشتی به مصرف می رسد و بقیه درآمد از محل فروش محصولات به دست می آید. مهمترین مشکلات و راه کارها در زمینه بهره بردای محصولات غیرچوبی از دید بهره برداران محلی عبارتند از کمبود مقررات اداری برای حمایت از بهره برداران محلی، خشکسالی، تخریب جنگل، عدم وجود شبکه های بازاریابی و چرای بیش از حد دام. برای مقابله با این مشکلات، اثر بخش ترین اقدامات در چارچوب مدیریت تلفیقی منابع طبیعی، تقویت تشکل های بهره برداری جنگل نشینان، توسعه شرایط بازاریابی و فروش، توسعه کارگاه های کوچک و صنایع تبدیل و فرآوری در منطقه و ساماندهی پروانه های بهره برداری است.
    کلیدواژگان: ارزیابی مشارکتی، تحلیل میدان نیرو، زاگرس شمالی، فقر، محصولات غیر چوبی
  • کیوان حسین پور اصلی، رامین نقدی، مهرداد نیکوی صفحه 320
    در عملیات جاده سازی جنگل استفاده از ماشین آلاتی همچون بیل مکانیکی و بلدوزر بسیار متداول است و هزینه ساعتی این ماشین آلات سهم عمده ای از هزینه های هر پروژه جاده سازی را به خود اختصاص می دهد، بنابراین برآورد میزان تولید و هزینه های هر واحد تولید دستگاه یک اهرم قوی برای مدیریت مناسب و استفاده بهینه از ماشین آلات است. در سری لیاشی سرا واقع در حوضه 27 املش در عملیات جاده سازی به دلیل ملاحظات اقتصادی و محیط زیستی، دو ماشین بیل مکانیکی و بلدوزر استفاده شد. ابتدا شروع عملیات خاک برداری با بیل مکانیکی آغاز شد و قسمت عمده کار عملیات خاکی با این ماشین انجام شد، سپس در مرحله پایانی برای تسطیح شیب و آماده کردن بستر برای شن ریزی از بلدوزر استفاده شد. اجزای کار روزانه عملیات خاکی شامل زمان مفید و غیرمفید، تاخیرهای فنی، اجرایی و شخصی در طبقه های شیب مختلف زمان سنجی شد. نتایج نشان داد که متوسط مقدار تولید بیل مکانیکی و بلدوزر در طبقه های شیب 10 تا30، 30 تا50 و 50 تا70 درصد به ترتیب 23/71، 49/61 و 18/87 مترمکعب در ساعت و 31/13، 87/20 و 28/12 متر طولی در ساعت است. هزینه تولید این دو ماشین در ساعت کار مفید 8267 ریال در مترمکعب و 39325 ریال در متر به دست آمد.
    کلیدواژگان: بلدوزر، بیل مکانیکی، جاده جنگلی، زمان سنجی
  • سمیرا طاعتی، رامین رحمانی، خسرو ثاقب طالبی، محمد متینی زاده، هاشم حبشی صفحه 332
    به دنبال ایجاد آشفتگی در سطح تاج پوشش و تغییر مقدار نور رسیده به کف جنگل ازنظر کمیت (شدت نور) و کیفیت (نور موثر بر فتوسنتز)، روشنه ها به وجود می آیند. این پژوهش در روشنه های طبیعی قطعه شاهد لنگا در کلاردشت با هدف تعیین میزان تغییرات بر فعالیت دو آنزیم دهیدروژناز و اوره آز انجام شد. در جنگل مورد مطالعه 14 روشنه در چهار طبقه مساحت (کمتر از 200 مترمربع، 200 تا 300 مترمربع، 300 تا 400 مترمربع و بیشتر از 400 مترمربع) و چهار طبقه شدت نور نسبی (کمتر از هشت درصد، هشت تا 17درصد، 17 تا 25 درصد و بیشتر از 25 درصد) انتخاب شد. نمونه برداری از خاک در عمق صفر تا 20 سانتی متری در مرکز روشنه ها انجام شد. فعالیت آنزیم دهیدروژناز و اوره آز با استفاده از واکنش با سوبسترا و با اسپکتروفتومتر سنجش شد. نتایج نشان داد که میزان فعالیت آنزیم دهیدروژناز در طبقه های مختلف اندازه روشنه و شدت نور نسبی به طور معنی داری متفاوت است و بیشترین مقدار فعالیت آنزیم دهیدروژناز در روشنه های با اندازه بزرگ (300 تا 400 مترمربع) و در شدت نور کم (کمتر از هشت درصد) مشاهده شد. آنزیم اوره آز تفاوت معنی داری را در طبقه های مختلف اندازه روشنه و شدت نور نسبی نشان نداد. از سوی دیگر، رطوبت نسبی در طبقه های مختلف اندازه روشنه و شدت نور نسبی معنی دار شد، اما ماده آلی و نیتروژن تفاوت معنی داری را نشان ندادند.
    کلیدواژگان: اوره آز، دهیدروژناز، روشنه، فعالیت آنزیمی، کیفیت خاک، نور
  • راضیه شریف پور لاتونی، علی جعفری، حسن جهانبازی گوجانی، یوسف عسکری صفحه 342
    یکی از مهمترین گونه های درختچه ای زاگرس که دارای ارزش بهره برداری به عنوان محصول فرعی می باشد، وامچک (Amygdalus arabica Olivier) است. پژوهش پیش رو در جنگل های منطقه کره بس چهارمحال و بختیاری با نمونه برداری از پایه های سالم با بذر دهی کافی در هشت طبقه قطری تاج از نیم تا چهار متر و به صورت تصادفی انجام شد. برای بررسی اثر جهت جغرافیایی بر تولید بذر، نمونه ها از دو جهت اصلی رویشگاه یعنی شمالی و جنوبی به طور جداگانه جمع آوری شدند. در هر طبقه قطری تعداد پنج اصله درختچه انتخاب شد و ضمن ثبت ویژگی های کمی و کیفی شامل دو قطر عمود بر هم تاج، ارتفاع، تعداد جست و قطر قطورترین جست در محل بن، تمامی بذر تولیدی جمع آوری و برای اندازه گیری شاخص های اندازه و وزن بذر به آزمایشگاه منتقل شد. پس از آزمون نرمال بودن داده ها، برای تجزیه وتحلیل داده ها شامل ویژگی های رویشی درختچه، میزان تولید و اندازه بذر و رابطه بین جهت جغرافیایی و طبقه قطری تاج از تجزیه واریانس داده ها با نرم افزار آماری SAS استفاده شد و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که رابطه طبقه قطری تاج با قطر قطورترین جست، ارتفاع درخت و میزان تولید بذر در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار است. پتانسیل تولید بذر بادام در کل رویشگاه 12/4 تن در سال برآورد شد. درمجموع می توان گفت درآمد به دست آمده از تولید بذر می تواند نقش موثری در امرار معاش افراد محلی داشته باشد.
    کلیدواژگان: جهت جغرافیایی، چهارمحال و بختیاری، محصول فرعی، وامچک
  • سیدیوسف عرفانی فرد، الهه خسروی صفحه 354
    تحلیل توزیع مکانی گیاهان چوبی در مناطق خشک و نیم ه خشک، کنش های متقابل آنها و چگونگی تاثیرشان بر یکدیگر را توضیح می دهد. این پژوهش با هدف ارزیابی کنش های متقابل درون گونه ای درختچه های اشنان (Seidlitzia rosmarinus) در مناطق خشک مرکزی ایران با استفاده از آماره های اختصاری مختلف (تابع همبستگی جفتی g(r)، تابع O-ring O(r)، تابع توزیع نزدیک ترین همسایه D(r)، تابع توزیع تماس کرویHs(r) و تابع همبستگی نشان دار kmm(r)) انجام شد. یک قطعه نمونه با ابعاد 160 × 160 متر که به طور خالص پوشیده از اشنان بود، در منطقه حفاظت شده قهی استان اصفهان انتخاب شد. نقشه نقطه ای تمام 989 درختچه اشنان با استفاده از سامانه موقعیت یاب جهانی تفاضلی سه فرکانسه تریمبل R8 با دقت سه میلی متر ± 0/1 پی پی ام تهیه شد. مقایسه با فرآیند پوآسون ناهمگن نشان داد که الگوی مشاهده شده درختچه ها دارای ناهمگنی مکانی معنی دار (در سطح اطمینان 95 درصد) بود. نتایج g(r) و O(r) نشان دهنده تجمع معنی دار (در سطح اطمینان 95 درصد) درختچه های اشنان تا فاصله سه متر در کنار یکدیگر بود. نتایج D(r) و Hs(r) نیز نشان داد که بیشترین فاصله تا نزدیک ترین درختچه شش متر بود و توزیع اندازه فضاهای خالی تا این مقیاس به طور معنی داری با توزیع تصادفی تفاوت داشت. درنهایت، kmm(r) برای ارتفاع، قطر متوسط تاج و مساحت تاج همبستگی مثبت ویژگی های زیست سنجی اشنان ها را نشان داد. به طور کلی، نتیجه گیری شد که در منطقه مورد مطالعه بین پایه های گروهی اشنان یک کنش متقابل مثبت وجود دارد که با توجه به اثر تسهیل کنندگی درون گونه ای آنها بر یکدیگر در کنار هم تجمع کرده اند.
    کلیدواژگان: اشنان، تابع O، ring، تابع توزیع تماس کروی، تابع توزیع نزدیکترین همسایه، تابع همبستگی نشان دار، منطقه حفاظت شده قهی
  • بایزید یوسفی صفحه 368
    پژوهش پیش رو با هدف ارزیابی برخی صفات مهم میوه بنه (Pistacia atlantica) دردو رویشگاه استان کردستان شامل مازوان بند (بانه) و دزلی (مریوان) در سال 1387 اجرا شد. در هر رویشگاه تعداد 30 پایه ماده انتخاب و شماره گذاری شد و موقعیت آنها ثبت شد. در انتهای مهرماه از هر درخت 10 نمونه 200 گرمی میوه رسیده برداشت شد و صفات مورد نظر بر روی آنها اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین دو رویشگاه ازنظر تمام صفات مورد بررسی و همچنین بین پایه های بنه درون رویشگاه ازنظر تمام صفات به استثنای اندازه میوه اختلاف معنی داری (01/0p≤) وجود داشت. میانگین کل صفات قطر برابر سینه درختان بنه 69/7 سانتی متر، درصد میوه پوک در خوشه 20/83 درصد، متوسط طول و عرض میوه به ترتیب 5/41 و 6/33 میلی متر، اندازه میوه (عرض در طول میوه) معادل 34/48 میلی مترمربع، متوسط وزن میوه کامل، میوه پوک، بذر و دانه به ترتیب 2/15، 1/46، 1/47 و 0/51 گرم، نسبت وزن دانه به وزن میوه برابر 0/24 و درصد روغن میوه معادل 26/86 درصد بود. میانگین تمام صفات مورد بررسی به استثنای قطر درختان و درصد روغن میوه در بانه بیشتر از مریوان بود. نتیجه تجزیه رگرسیون درصد روغن میوه بر سایر صفات نشان داد که ضریب رگرسیون درصد روغن میوه بر صفات وزن بذر و دانه مثبت و بسیار معنی دار (01/0p≤)، بر صفات درصد میوه پوک در خوشه و وزن میوه پوک منفی و بسیار معنی دار (01/0p≤) و بر نسبت وزن دانه به میوه مثبت و معنی دار (05/0p≤) بود، اما بر سایر صفات غیرمعنی دار بود. بنابراین می توان با گزینش پایه های بنه با صفات متوسط وزن میوه کامل، بذر، دانه و نسبت وزن دانه به میوه ببیشتر، نسبت به بهبود صفت درصد روغن میوه بنه اقدام کرد.
    کلیدواژگان: بنه، عملکرد روغن، کردستان، ویژگی های میوه
  • هما ابراهیمی، کامران چپی*، لقمان قهرمانی، مسعود داوری صفحه 379

    تبدیل مرتع به جنگل دست کاشت ویژگی های خاک را تحت تاثیر قرار می دهد. در پژوهش پیش رو به منظور بررسی اثر تبدیل مرتع به جنگل دست کاشت بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، یک منطقه مرتعی و دو منطقه جنگل کاری شده با تراکم درختی زیاد (445 اصله در هکتار) و متوسط (262 اصله در هکتار) با شرایط فیزیوگرافی مشابه در جنگل های دست کاشت حسن آباد سنندج انتخاب شدند. برای بررسی ویژگی های فیزیکی خاک ازجمله درصد رطوبت خاک و جرم مخصوص ظاهری خاک، هر دو هفته یکبار از 23 اسفند 1391 تا 21 مرداد 1392 در سه نقطه از هر منطقه نمونه هایی برداشت شد. همچنین آزمایش شدت نفوذپذیری با استفاده از استوانه های مضاعف در سه نقطه در هر منطقه طی یک تکرار انجام شد. هدایت هیدرولیکی اشباع با استفاده از آزمایش نفوذپذیری خاک مورد محاسبه قرار گرفت. نمونه های خاک برای تعیین ویژگی های شیمیایی خاک مانند اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد کربن آلی خاک، فسفر قابل جذب و نیتروژن کل خاک به طور ماهانه از سه نقطه در هر منطقه از عمق صفر تا 20 سانتی متری خاک به صورت کامل تصادفی در شش تکرار برداشت شدند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که جنگل کاری بر ویژگی های فیزیکی خاک اثر معنی داری گذاشته و موجب بهبود آن شده است، به نحوی که مقدار درصد رطوبت خاک در برخی زمان های اندازه گیری شده از سال در دو منطقه جنگل کاری شده نسبت به منطقه مرتعی بیشتر بود. با توجه به یکسان بودن شرایط فیزیوگرافی مناطق مورد مطالعه، کاربری های که دارای پوشش گیاهی متراکم تری بودند، دامنه نفوذ و هدایت هیدرولیکی اشباع در آنها بیشتر بود. همچنین نتایج نشان داد که جنگل کاری بر برخی ویژگی های شیمیایی خاک اثر مشخص و معنی داری نگذاشته است، درصورتی که در رابطه با درصد کربن آلی، نیتروژن کل و مقدار فسفر قابل جذب خاک، اثرگذاری معنی دار بود.

    کلیدواژگان: جنگل دست کاشت، حسن آباد، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، سنندج، مرتع
|
  • Mojtaba Imani Rastabi, Hamid Jalilvand, Mehdi Zandebasiri Page 199
    In an era of unprecedented industrialization and urbanization, sustainable forest management (including management and conservation measures) are particularly essential. In this context, the criteria and indicators are considered as means for defining, monitoring and assessment of forest sustainability. However, the existing database of research on such criteria and indicators in Iran is still limited. Hence, this study aims at defining a set of criteria and indicators in an example of Kalgachi local system, Chaharmahal-va-Bakhtiari province. This research was performed in several stages using different methods. In the first stage, socio-economic indicators of the Near East Process were prioritized by questionnaires to adapt the regional conditions. The indicators were further compared pair wise using further questioners. In the last step, a set of expert interviews, field studies, local community survey and document reviews in related organizations within the study area were conducted to determine the criteria and indicators. Based on the results, the finally-selected socio-economic indicators based on expert’s opinions and forest-dependent communities included the reduction in the number of interferences to forest areas, improvement of livelihood of forest-dependent communities, cooperation of local communities with equal rights (e.g. in number of groups and man/women share) and cooperation on agricultural development and conditions.
    Keywords: Socio, economic, monitoring, indicators, sustainable forest management, criteria
  • Farhad Asadi, Fath Ali Noori, Borzou Yousefi Page 209
    In order to evaluate the amount of poplar wood production in traditional poplar farming, an assessment of annual growth in different stands is necessary. In this study 8 Populus nigra stands along margins of different rivers of Kermanshah province were selected for the analysis. A number of 102 variable sample plots were measured by in a systematic random design. In each sample plot growth attributes were measured. The data was analyzed by one-way analysis of variance and Duncan test. In addition, soil samples were measured and the soil data were analyzed by correlation and PCA analysis. Results showed that the annual growth of 6th stand was three times higher than that of 4th stand, with their cumulated annual ranging between 10.3-38 m3. Furthermore, differences were observed in volume, height and diameter growth amongst the stands. Furthermore, differences were observed in volume, height and diameter growth amongst the stands. The conducted PCA analysis of soil samples showed a marginal significant difference amongst the samples, though no significant correlation between volume growth and soil characteristics was observed. For example decreasing EC and pH improved the volume growth, whereas increasing Clay, N and OC budget led to an increase in volume growth. Compared to the previously achieved results in the literature, the amount of poplar growth seems to be rather a function of management operations in farm rather than the genetic and edaphic attributes.
    Keywords: Poplar stands, growth variation, wood production, Kermanshah
  • Somayyeh Izadi, Hormoz Sohrabi Page 222

    A variety of new methods have been proposed by ecologists and biologists for data collection on different attributes of coarse woody debris (CWD). Amongst others methods based on probability proportional to size are the newest techniques. These approaches are based on selecting individual logs into the sample unite using some forms of unequal probability sampling. In the present study, we aimed to introduce “Distance Limited Sampling” (DLS) and “Sausage protocol” of “Fixed Area Method” as well as assessing their precision and accuracy for estimating volume of CWD. These methods select individual logs into the samples using probability proportional to length of the logs. To collect the data, a set of attributes including location, top and bottom diameter and length of all logs in a 250×250 m plot in an un-harvested temperate forest were fully inventoried, and the location of logs were mapped. Then different methods with different sample unit sizes were simulated in R programming language environment using SampSurf package. Results indicated that both methods are unbiased. Considering precision of the estimates, Sausage protocol of fixed area sampling led to more precise estimates of volume of the loges than those estimated by DLS. Consequently, Sausage protocol is concluded for further usage as a promising method in the field due to its unbiasedness and production of highly-precise estimates.

    Keywords: Bias, Sausage protocol, fixed area sampling, distance limited sampling
  • Darioush Mehdifar, Reza Karamian, Khosro Sagheb, Talebi, Morad Sepahvand Page 234
    This study was carried out to survey the effects of some physical and chemical soil properties on quantitative characteristics of Quercus infectoria. A number of 36 circular sample plots were randomly drawn with each plot being 1000 m2 of size, in which the number of trees, height, diameter and breast height (DBH) and crown diameter of individual trees were measured. The sampling design was a completely randomized design with 12 treatments and 3 replications. In each plot, soil profiles were dug (2 × 1.5 × 1 m), and samples were taken to measure the physiochemical properties. The results of analysis showed significant difference among treatments (p<0.01). Moreover, comparison of quantitative characteristics and physiochemical soil properties using Duncan test showed that the tree properties (number, height, DBH and crown diameter) as well as those of soil samples (depth, moisture saturation, percent of organic matter, phosphorus, potassium, sand and clay) showed comparatively better values across valley bottoms and northern slopes. In contrast, the southern slopes were associated with higher percentages of neutral solutes. Stepwise multiple linear regressions among quantitative tree attributes and soil factors suggested significant positive correlations with soil profile depth, soil moisture saturation, organic matter, phosphorus and potassium, and significant negative correlation with the percentage of neutral solutes. All in all an increase in soil depth, soil moisture saturation, organic carbon, phosphorus and potassium are concluded to led to more favorable conditions for the growth of Q. infectoria, whereas increasing the percentage of neutral solutes led to reduced quantitative tree attributes. Therefore, the studied physiochemical soil properties are concluded to essentially influence the occurrence and distribution of Q. infectoria trees in the study area.
    Keywords: Quercus infectoria, Lorestan, site demand, soil characteristics, quantitative charactristics of trees
  • Mehdi Pourhashemi, Morteza Pourreza, Yahya Khodakarami, Parisa Panahi Page 246
    Production of tree seeds is associated with considerable variations within individuals and among years. In this study, individual and annual variation in acorn production of Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) was studied in Darbadam Forest, Kermanshah province during 2009-2011. A number of 40 sample trees were selected by stratified random sampling method, followed by measurement of their quantitative variables. Prior to acorn fall in early September, the number of acorns per tree was determined by crown count method. In addition, acorn density (acorn number/m2 crown area) was calculated to compare the potential of acorn production. The result showed great variability within individuals and among years. Some sample trees had no acorns; meanwhile acorn density was more than 40 in some trees. The weakest and the best acorn production were observed in 2009 (mean acorn density= 1.6) and 2010 (mean acorn density=10.7), respectively. The last year of study (2011) showed a moderate condition. Significant differences (P<0.05) were solely observed between acorn density of different diameter classes in 2010. Furthermore, the differences in acorn density amongst trees in similar diameter classes among years were only significant (P<0.01) for medium diameter classes. In conclusion, the results confirmed the effect of inherent tree species capability and the seeding year on acorn production of Brant`s oaks.
    Keywords: Acorn, acorn density, acorn number, crown count
  • Ehsan Kahneh, Amir Lakzian, Alireza Astaraii, Kazem Khavazi Page 256
    Nowadays, nitrogen-fixing tree species are often planted in combination with poplar to provide nutrients, though this can reduce the number of host plants and have a negative impact on soil Frankia population. In order to study the effects of mixed plantation of Caucasian alder (Alnus subcordata) and poplar (Populus deltoides) on Frankia nodulation potential, an experiment was carried out within a randomized block design. Five different mixtures of 17–years old P. deltoides (P) and A. subcordata (A) (100A, 70A30p, 50A50P, 30A70 and 100P) were established in Safrabasteh Poplar Research Station in Guilan province of Iran. The results showed that the presence of alder in mixture with poplar positively affected the diameter at breast height (DBH) and height of poplar trees. Mixed plantations with alder can improve Soil pH and the amount of soil nutrients and organic carbon. Furthermore, foliar nutrient concentrations of poplar trees were higher in mixed plantations than in pure plantations. The results of Frankia population analysis showed significant difference between the soils across different species mixture classes. The highest and lowest levels of Frankia population were observed in the rhizosphere soil of pure alder (49.17 g-1 soil) and pure poplar (0.89 g-1 soil), respectively. The Frankia population was negatively correlated with amounts of available P and K, yet it was positively correlated with pH. In addition, Frankia population showed positive and negative correlations with alder DBH and height, respectively. These results confirmed the effects of plant-host density on the viability and population of Frankia.
    Keywords: Alnus subcordata, Populus deltoides, Frankia, mixed plantation, nodulation potential
  • Remazan Ali Khorrami, Ali Asghar Darvishsefat, Masoud Tabari Kochaksaraei, Shaban Shataee Jouibary Page 269

    In this research, the possibility of application of LiDAR-derived characteristics has been studied for discrimination amongst common hornbeam (Carpinus betulus) and Persian maple (Acer velutinum) trees. LiDAR data of individual sample trees were separated in laser point clouds using their measured center coordinates and crown diameter in the field. In district 1 of Shast-Kolate Education and Research Forest in Gorgan, 80 individual A. velutinum and C. betulus tree samples were selected. The trees were either located in dominant storey or were not overlaid by adjacent tree crowns. Tree heights were measured using Vertex 1V GPS device. Crown diameter was measured in four cardinal directions using Leica Disto lasermeter. Center coordinates of the sample trees were determined using both DGPS and distance/azimuth measurement by Total Station device. Different geometrical and statistical metrics of sample trees were extracted from LiDAR data. The results of discriminant analysis suggested the height standard deviation of laser points over 80% of tree height and crown slope as the selected metrics to differentiate the tree species (accuracy=80.3%). The mean of those two metrics showed larger values for hornbeam than maple. The selected LiDAR metrics were ascribed to represent the shape and height variation of returned crown laser points. It is therefore concluded that geometrical LiDAR-derived attributes could successfully helo by differentiating between the two tested tree species.

    Keywords: Acer velutinum, discriminant analysis, identification of individual tree species, LiDAR, Carpinus betulus
  • Maryam Mahmoodi, Elias Remezani, Javad Eshaghi, Rad, Mahnaz Heidari Rikan Page 279
    This study aimed to 1) investigate the relationship between vegetation cover and physiographic factors and 2) determine the indicator species in ecological groups in a gallery forest of Darreh-Khan river in the south of Urmia, NW Iran. Minimal area method was used to determine the area of sample plots. Based on this, arboreal and herbaceous cover plots were recorded in 400 and 100 m2 plots, respectively. Using the Braun-Blanquet cover-abundance scale, arboreal and herbaceous taxa were recorded respectively in 32 and 50 sample plots centered at 0, 20, 50, 100, and 200 m along transects perpendicular to the river axis on both sides at 200 m intervals. We applied cluster and indicator species analysis in order to determine the ecological groups and indicator species. In addition, non-metric multidimensional scaling (NMS) approach was applied to analyze the relationships between vegetation and physiographic factors in the study area. Cluster analysis divided the herbaceous species into three (north-facing slope, south-facing slope, and near-river) ecological categories. The NMS analysis showed that slope and altitude are among the most influencing environmental variables on the distribution of herbaceous plants in this ecosystem. Examples of the indicator plant species in ecological group I (north-facing slope) included Astragalus persicus, Echinops bithynicus and Silene marschallii, whereas Salvia multicaulis, Onosma sericeum and Aristolochia bottae were amongst the indicator species in ecological group II (south-facing slope). Colchicum szovitsii, Galium spurium and Pimpinella anthriscoides were grouped in the third category (near-river). Moreover, woody taxa were seperated into two ecological groups: near-river (Juglans regia and Pyrus syriaca) and far-from-river (Cerasus microcarpa and Pistacia atlantica).
    Keywords: Cluster analysis, gallery forest, non, metric multidimensional scaling, ecological groups, indicator species
  • Farideh Omidvar Hosseini, Reza Akhavan, Hadi Kia, Daliri, Asadollah Mataji Page 294
    The spatial patterns of trees in different stages of their life provide important information related to forest regeneration and succession processes. Since competition affects forest structure, understanding competition is important when forest management aims to imitate the dynamics of natural ecosystems. For this purpose, an unmanaged control forest was selected with 26 hectares area. All Chestnut-leaved oak (Quercus castaneifolia) trees with a diameter at breast height (DBH) greater than 7.5 cm were measured, and their Cartesian coordinates were recorded. Based on their DBH, the measured trees were then divided into four classes of small timber, medium timber, large timber and extra-large timber. The univariate and bivariate O- ring statistic were used to investigate the spatial patterns and to examine the intra-specific competition, respectively. Results showed cluster spatial pattern in short distances due to heavy seed and high regeneration frequency, which was later changed to random distribution as distance increased. Moreover, interactions between diameter size classes showed that oak trees with different sizes had different positive (attraction) and negative (repulsion) interactions which occurred at different scales based on the size of trees, influenced by light-demanding, limited seed dispersal and intra-specific competition of oak trees. Since the Chestnut-leaved oak trees showed random distribution, the silvicultural interventions should thus be based on individuals and random single selection to create random spatial patterns in the stand.
    Keywords: O, ring statistic, spatial patterns, chestnut, leaved oak, untouched stand, intra, specific competition
  • Jalal Henareh Khalyani, Manouchehr Namiranian, Vahid Khodaee Tehrani, Mohsen Javanmiri Pour Page 307
    Non-timber forest products (NTFPs) play an important role in supporting rural livelihoods and food security. Due to a shortage of productive and arable lands and the resulting poverty, many rural households in northern Zagros forests follow a livelihood strategy which is highly dependent on forest products. This study was conducted to 1) investigate challenges and conflicts of NTFPs utilization, which were tested by participatory appraisal of natural resources in three forested villages in Baneh, Kurdistan province. Qualitative and quantitative methods were used to collect data. Field force analysis was used as a theoretical framework. Interviews, questionnaires, brainstorming and group discussion techniques were used. Value of tree fodder was evaluated by Replacement cost method, whereas direct-cost pricing method was used for other products. Results showed that the main product of harvesting across the study area include oak tree fodder, firewood, Gazou, acorn and Mazooj Gaal. NTFP income of the households’ was estimated to be 8510000 IRR. Moreover, more than 50% of collected NTFPs-related household income was shown to be used for subsistence, and the rest was gained by selling the products. More subsistence income for the villagers comes from tree fodder and firewood. The most important problems with NTFPs harvesting were insufficient rules and administrative facilities, deforestation, overgrazing, drought and weakness of market network. Eventually, the main solutions to those problems towards a framework of an ‘integrated’ approach towards the natural resource management were identified as strengthening the cooperative society, development of market network and marketing service, organizing NTFPs harvesting plans and establishing the small scale agro-food industries in this area.
    Keywords: Participatory appraisal, force field analysis, northern Zagros forests, poverty alleviation, NTFPs
  • Keivan Hosseinpour Asli, Ramin Naghdi, Mehrdad Nikooy Page 320
    Using machines such as hydraulic excavator and bulldozer is very common in construction of forest roads, and their costs have a major share from the hourly cost of a road construction project. Therefore, the estimation of production and costs of each apparatus production unit is regarded as a powerful mean for appropriate management and optimum usage of the facilities. In Liashisera district situated in 27th watershed of Amlash, a combination of two machines of hydraulic excavator and bulldozer were used in the road construction due to economic and environmental considerations. Majority of excavation operations were initially carried out by hydraulic excavator, and the bulldozer was used in the final stage to correct the slope and prepare the road bed for pouring sand scattering. The components of daily construction work including useful and useless times, technical and personal delays were assessed by time study technique in various slope categories. The results showed the average of production amounts of two machines in the slope classes of 10-30, 30-50 and 50-70 percent to be 71.23, 61.49 and 87.18 m3/h and 13.31, 20.87 and 12.28 m/h, respectively. Production cost of two machines per useful working hour was shown to be 8267 IRR per m3 and 39325 IRR per m.
    Keywords: Bulldozer, hydraulic excavator, forest road, time study
  • Samira Taati, Ramin Rahmani, Khosro Sagheb, Talebi, Mohammad Matinizadeh, Hashem Habashi Page 332
    Gaps within forest canopy cause changes in the received amount (intensity) and quality (PAR) of incoming light on forest ground. This research was performed in natural gaps of a reserve control compartment at Kelardasht region in Mazandaran, northern Iran and aimed to determine the role of gap size and relative light intensity on soil enzyme activity. Hence, 14 gaps at four size class (<200 m2- 200-300 m2- 300-400 m2 and >400 m2) and four light classes (<8 %- 8-17 %- 17-25% and >25 %) were selected. Soil was sampled at 0-20 cm of top soil in the center of each gap. The results showed significantly different dehydrogenase activity in classes of gap size and light intensity, where its maximum amount was observed in the large gap size (300-400 m2) and at low light intensity (< 8%), respectively. Urease activity did not show significant difference within the classes. In addition, relative soil moisture was significantly different across the gap size and light intensity classes, whereas organic matter and Nitrogen did not show to be significant different.
    Keywords: Urease, dehydrogenase, gap, enzyme activity, soil quality, light
  • Razieh Sharifpour, Latooni, Ali Jafari, Hasan Jahanbazi Goujani, Yousef Askari Page 342
    Wild almond (Amygdalus arabica Olivier) is one of the main forest trees with high non-wood values in Zagros Mountains of Iran. The study carried out in Karebass area, Cheharmahal & Bakhtiari province and measured seed production capacity in wild almond across eight crown diameter classes (0.5 to 4 m) at individual level. Five trees were chosen in each crown diameter class randomly at different geographical aspects (mainly north and southwards). All major tree dimensions including cross crown diameters, height, sprouts numbers, diameter of thickest sprout at soil lever as well as the total amount of produced seeds were measured in situ and/or ex situ. The values were checked for normal distribution, and analysis of variance of growth characteristics, seed size and total yield were carried out across different crown classes and geographical aspects. Moreover, the significance of differences was assessed separately using a Duncan multiple range test. The results showed that the diameter of thickest sprouts, shrub height, and total seed yield were highly regulated (99% confidence interval) by crown diameter classes. Potential yearly seed yield in the study site was assessed to be 12.4 tons. The fruit and seed yields have been speculated as the main source of income for local inhabitants.
    Keywords: Geographical aspects, Cheharmahal, Bakhtiari, non, wood products, wild almond
  • Yousef Erfanifard, Elahe Khosravi Page 354
    The spatial distribution analysis of woody plants in arid and semi-arid environments explains their interactions and how they influence one another. This study was aimed to evaluate the intraspecific interactions of Eshnan (Seidlitzia rosmarinus) shrubs across a portion of central Iranian arid lands using different summary statistics including pair correlation g(r), O-ring O(r), nearest neighbor distribution D(r), spherical contact distribution Hs(r) and mark correlation kmm(r) functions. A 160 × 160 m2 plot purely covered by Eshnan was selected in Qehi protected area, Isfahan province. The point map of all 989 Eshnan shrubs was obtained by Trimble R8 differential global positioning system with a positional accuracy of 3 mm ± 0.1 ppm. The observed pattern of shrubs showed significant spatial heterogeneity as compared to inhomogeneous Poisson process (α=0.05). The results of g(r) and O(r) revealed the significant aggregation of Eshnan shrubs up to scale of 3 m (α=0.05). The results of D(r) and Hs(r) also showed maximum distance to nearest shrub to be 6 m. It was additionally shown that the distribution of gap sizes was significantly different from random up to this spatial scale. Finally, kmm(r) for height, mean crown diameter, and crown area indicated the aggregation of Eshnan individuals at all scales. In general, positive interactions were concluded to exist amongst Eshnan shrubs at small scales, and they were aggregated due to their intraspecific facilitation effects in the study area.
    Keywords: EshnanOring function, spherical contact distribution function, nearest neighbor distribution function, mark correlation function, Qehi protected area
  • Bayzid Yousefi Page 368
    To evaluate a number of important traits of wild paistachio (Pistacia atlantica) fruit, this study was conducted in two of of its natural habitats in Kurdistan province, including Mazevanband (Baneh) and Dezli (Sarvabad) during 2007-2008. In each habitat, a total number of 30 uniform trees were selected. From each sample tree, 10 fruit samples each weighting 200 g were taken in late October. The traits were measured in labratory. Analysis of variance (ANOVA) using nested method was followed by Duncan test to compare the means. ANOVA results revealed significant differences (P ≤ 0.01) between habitats (Sarvabad and Baneh) across all the studied traits, as well as across trees within each habitat for all traits except fruit size. The average diameter at breast height (D) was 69.7 cm, seedless fruit percentage (SLFP) accounted for 20.83%, the average fruit length (FL) and fruit width (FWi) were 5.41 and 6.33 mm respectively, fruit size (fruit width × length) (FWi×FL) was equivalent to 34.48 mm2, the mean weight of complete fruit (FW), seedless fruit (SLFW), backless fruit (fruit without peel) (BLFW) and seed (SW), were 2.15, 1.46, 1.47 and 0.51 g respectively. In addition, seed weight to fruit weight ratio (SW/FW) was 0.24, and mean percentage of oil content (OC%) was 26.86 %. The average of all studied traits except tree diameter and fruit oil in Baneh was generally more than in Sarvabad. Moreover, the regression analysis of oil content on the other traits as independent variables revealed that the regression coefficient of oil content on backless fruit weight (fruit without skin) (BLFW) and seed weight (SW) were positive and significant (P ≤ 0.01), while they were negative and significant(P ≤ 0.01) for seedless fruit percentage (SLFP) and seedless fruit weight (SLFW), as well as positive and significant (P ≤ 0.05)for ratio of seed weight to fruit weight (SW/FW). Thus, the oil content percentage of trees is concluded to be improved by selection of the individuals featuring higher fruit and seed weights.
    Keywords: Pistacia atlantica, oil content, Kurdistan, fruit's characteristics
  • Homa Ebrahimi, Kamran Chapi, Loghman Ghahramany, Masoud Davari Page 379

    So far it is well known that the conversion of degraded rangelands to planted forests through afforestation practices affects soil properties. Therefore, we selected one rangeland and two planted forest area to study the physical and chemical properties of soil in different land uses in Hassanabad region of Sanandaj in Kurdistan province. Physical soil characteristics such as the percentage of water content and soil bulk density were sampled in two-week intervals during 2012 to 2013 at three points in each area. In addition, a set of double rings was conducted to measure infiltration rate at three points within each area. The saturated hydraulic conductivity was computed using the experimental infiltration data. The soil samples for measuring chemical properties (e.g. pH, EC, organic carbon content, phosphorus and total nitrogen) were taken from 3 points in each area at the depth of 20 cm with six repeated measurements. The results showed that converting degraded rangelands to tree plantations has resulted in enhancing the quality of soil physical characteristics, whereas only a portion of the chemical characteristics (organic carbon content, phosphorus and total nitrogen) were positively affected.

    Keywords: Planted forest, Hassanabad, physical, chemical properties of soil, Sanandaj, rangeland