فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1395)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علمی - پژوهشی
  • حمیرا احمدزاده، سلیمان محمدی لیمایی صفحات 559-567
    هدف از پژوهش پیش رو، ارزیابی اقتصادی گزینه های فعلی استفاده از جنگل (دامداری و برداشت چوب) بود. منطقه مورد مطالعه سری 11 شفارود به مساحت 2200 هکتار واقع در استان گیلان بود. از داده های قیمت چوب سرپا، رویش سالانه و نرخ سود بانکی برای تعیین ارزش خالص فعلی برداشت چوب استفاده شد. همچنین قیمت و هزینه های دام (میش) و نرخ سود بانکی برای تعیین ارزش خالص فعلی دامداری استفاده شد. پس از ارزیابی اقتصادی، مجموع ارزش خالص فعلی به دست آمده از برداشت چوب (بالفعل) و دامداری برابر با 30405809 ریال در هکتار محاسبه شد. از مجموع ارزش خالص فعلی، سهم جنگل داری 92/7 درصد و سهم دامداری 7/3 درصد بود. به عبارت دیگر، ارزش خالص فعلی دامداری حدود 12/7 برابر کمتر از جنگل داری بود. نتایج به دست آمده از پژوهش پیش رو نشان داد که این بخش از جنگل با توجه به عملکردهای فعلی، قابلیت مدیریت برای تولید چوب را داشته است. برای مدیریت جنگل بر پایه اصول پایداری و تامین نیازهای جنگل نشینان، باید مدیریت جنگل را به سمت جنگل داری اجتماعی سوق داد.
    کلیدواژگان: ارزش خالص فعلی، برداشت چوب، جنگل های گیلان، دامداری
  • پژمان پرهیزکار، یاسر شاهینی، محمدحسین صادق زاده حلاج، آزاده یعقوبیان صفحات 568-576
    آگاهی از ویژگی های زادآوری در توده های جنگلی، از موارد مهم و ضروری در مدیریت درست منابع جنگلی است. هدف از اجرای پژوهش پیش رو، شناسایی گونه های مناسب برای کاشت در موقعیت های مختلف داخل روشنه (مرکز، حاشیه و زیر تاج پوشش) و تاثیر تغییرات شدت نور نسبی بر مشخصه های رویشی نهال های گونه های مختلف بود. ده روشنه در توده های طبیعی بلوط- ممرز در سری یک جنگل لوه (استان گلستان) انتخاب شد و ویژگی های مختلف زادآوری در موقعیت های مختلف روشنه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که فراوانی گونه ها در موقعیت های مختلف روشنه و شدت های مختلف نور نسبی متفاوت بود. در بین نهال های گونه های مختلف فقط متوسط اندازه نوشاخه بهاره نهال های بارانک (Sorbus torminalis) در مرکز روشنه با اختلاف معنی داری بیشتر از موقعیت های دیگر بود. همچنین فقط رویش طولی سالانه بارانک در شدت نور نسبی بیشتر از 40 درصد و رویش قطری سالانه ممرز (Carpinus betulus) و آلوکک (Prunus avium) در شدت نور نسبی 30 تا 40 درصد با اختلاف معنی داری بیشتر از شدت های نور نسبی دیگر بود. پیشنهاد می شود که آمیختگی و نیازهای اکولوژیک گونه ها هنگام جنگل کاری در روشنه ها مورد توجه کارشناسان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روشنه، رویش، زادآوری، شدت نور نسبی، لوه
  • محمد جواد حیدری، اکبر نجفی، سیدجلیل علوی صفحات 577-587
    ارزیابی وضعیت روسازی جاده های جنگلی و مدیریت بهینه هزینه نگهداری روسازی جاده های جنگلی به عنوان مهم ترین بخش از مدیریت یک جاده جنگلی محسوب می شود، حال آن که تخصیص بهینه هزینه در طول مدت استفاده از جاده بسیار دشوار است. بررسی وضعیت روسازی نیازمند تجهیزات خاصی است که به طور معمول به دلیل هزینه زیاد و عدم دسترسی به این نوع تجهیزات، کمتر مورد توجه قرار می گیرد. از این رو باید از تکنیک هایی استفاده شود که بتوانند روابط خطی و غیرخطی زوال سطح روسازی را ارزان تر و سریع تر مدل سازی کنند. در پژوهش پیش رو کاربرد تکنیک الگوریتم ژنتیک در شناسایی سطح اخطار روسازی جاده های جنگلی و برنامه ریزی ترمیم و نگهداری روسازی بررسی شد. بدین منظور شبکه جاده های جنگلی حوزه غرب هراز به طول حدود 50 کیلومتر شامل پنج سری درنظر گرفته شدند. شناسایی سطح اخطار روسازی و ارایه یک برنامه ترمیم و نگهداری برای شبکه روسازی مذکور در طول یک دوره طرح پنج ساله و برمبنای برنامه ریزی یک ساله ارایه شد. نتایج نشان داد که مناسب ترین سطح هشدار خرابی بیرون زدگی برابر با پنج سانتی متر و برای شیارشدگی 10 سانتی متر بود. با برنامه ریزی و انجام منظم فعالیت های ترمیم و نگهداری، هزینه ها حداقل 25 و حداکثر 73 درصد در طول دوره طرح برنامه نسبت به سال اول کاهش یافتند که این موضوع اهمیت فعالیت های مستمر تعمیر و نگهداری و لزوم به کارگیری تکنیک های نوین را در برنامه ریزی نگهداری روسازی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم های بهینه سازی، بیرون زدگی، تعمیر و نگهداری، زوال، شیارشدگی
  • علی اصغر واحدی صفحات 588-600
    یکی از مهم ترین اصول مدیریت توسعه پاک، افزایش و یا حفظ موجودی ذخایر کربن آلی در اکوسیستم های طبیعی است. با توجه به این که حفظ تنوع زیستی نیز یکی از معیارهای اصلی توسعه پایدار محسوب می شود، پژوهش پیش رو در توده های طبیعی توسکا- انجیلی، پلت- انجیلی و اوجا- ممرز پارک جنگلی نور (مازندران) برای بررسی ارتباط بین مقادیر ترسیب کربن خاک و تنوع زیستی گیاهی انجام شد. هدف اصلی پژوهش این بود که آیا تغییرات تنوع زیستی گیاهی معرف مناسبی برای پایش صحیح ظرفیت وزنی ذخایر کربن خاک در جنگل مورد مطالعه محسوب می شود یا خیر. شاخص های رایج تنوع زیستی اشکوب های مختلف در قالب قطعه نمونه های 400 متر مربعی با پنج تکرار با توزیع کامل تصادفی در هر توده محاسبه شد و لایه های خاک (صفر تا 20 سانتی متری و 20 تا 40 سانتی متری) برای اندازه گیری کربن نمونه برداری شدند. نتایج حاکی از تغییرات معنی دار شاخص های تنوع زیستی پوشش های گیاهی در توده های مختلف بود. فقط غنای گونه ای و غلبه گونه ای اشکوب درختی در توده های مورد مطالعه تغییرات معنی داری نداشتند. نتایج نشان داد که در توده توسکا- انجیلی نسبت به توده های دیگر، به طور معنی داری ذخایر کربن آلی کمتری در افق های مختلف خاک وجود داشت، درصورتی که در توده پلت- انجیلی بیشترین ذخایر کربن آلی در افق های آلی و معدنی خاک وجود داشت. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین غلبه گونه ای پوشش درختی و ذخایر کربن لایه معدنی خاک ارتباط معنی داری وجود داشت که نشان می دهد تراکم جمعیت و پراکندگی درختان گونه های غالب توده در میزان ذخایر کربن لایه معدنی خاک تاثیرگذار بوده است. ظرفیت وزنی ذخایر کربن عمق های آلی و معدنی خاک با شاخص وفور و با شاخص یکنواختی پایلو فلور کف جنگل همبستگی معنی داری داشت. از این رو میزان پوشش و نحوه توزیع پایه های علفی در جنگل مورد مطالعه می تواند معرف ویژگی های مقادیر وزنی کربن ترسیب شده افق های مختلف خاک باشد.
    کلیدواژگان: پارک جنگلی نور، پوشش درختی و علفی، ترسیب کربن، تنوع زیستی، مدیریت توسعه پاک
  • کامران عادلی، سید سامان سعیدی، سمانه نامداری، کیومرث محمدی سمانی، بایزید یوسفی صفحات 601-611
    در پژوهش پیش رو صنوبر دلتوئیدس (Popolus deltoides Marsh)در استان کردستان ازنظر بلوغ مالی و دوره چرخش بهینه بررسی شد. ابتدا داده های مربوط به رویش صنوبر از طرح های کاشت صنوبر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان استخراج شد و در ادامه قیمت هر متر مکعب چوب سرپا و هزینه های ثابت و متغیر به ازای هر هکتار از طریق پرسشنامه، مصاحبه با مردم بومی منطقه و زارعان صنوبر برآورد شد. درنهایت، با استفاده از مدل ارزش مورد انتظار زمین (فاستمن)، سنی که در آن کشاورزان به بیشترین ارزش خالص فعلی دست پیدا می کنند، تعیین شد. نتایج نشان داد که سن چرخش بهینه در 12 سالگی در جایی که منحنی نتیجه دریافتی نهایی، منحنی هزینه نهایی ورودی را قطع می کند، اتفاق می افتد. این درحالی است که کشاورزان صنوبر در منطقه، درختان صنوبر را در سن شش تا هفت سالگی و پیش از موعد، قطع می کنند و سود بیشتر را نادیده می گیرند. علت این رویداد هم وجود خطر در بازار صنوبر این منطقه و عدم خطر پذیری بیشتر کشاورزان است.
    کلیدواژگان: ارزش خالص فعلی، بلوغ مالی، دوره چرخش، صنوبر دلتوئیدس، معادله فاستمن
  • مهدی کاکاوند، محمدرضا مروی مهاجر، خسرو ثاقب طالبی، کیومرث سفیدی، مرتضی مریدی، پریسا عباسیان صفحات 612-622
    امروزه خشکه دارها به عنوان یک بخش ساختاری و کاربردی بسیار مهم در جوامع جنگلی شناخته شده اند. درک نقش و پویایی خشکه دارها به منظور بهبود راهبردهای مدیریت جنگل در جنگل های مدیریت شده و مدیریت نشده بسیار حائز اهمیت است. پژوهش پیش رو با هدف بررسی ویژگی های کمی و کیفی خشکه دارها در مرحله میانی توالی در توده های کمتردست خورده آمیخته راش (Fagus orientalis Lipsky) انجام شد. پس از جنگل گردشی اولیه، سه قطعه نمونه یک هکتاری در پارسل 310 بخش گرازبن جنگل خیرودکنار نوشهر انتخاب شدند و آماربرداری صددرصد از ویژگی های خشکه دارها شامل قطر (≥ 7/5 سانتی متر)، ارتفاع و مشخصات کیفی (شامل شکل، درجه پوسیدگی و گونه) انجام شد. براساس نتایج پژوهش پیش رو، حجم خشکه دار در قطعات مورد بررسی به طور متوسط 37/8 متر مکعب در هکتار اندازه گیری شد. ممرز با 64 درصد خشکه دار، بیشترین فراوانی را در بین خشکه دارها به خود اختصاص داد. بیشترین درصد فراوانی و حجم خشکه دارهای اندازه گیری شده به ترتیب 74/7 درصد و 69/3 درصد مربوط به خشکه دارهای افتاده بود. همچنین 52/1 درصد خشکه دارهای اندازه گیری شده، در درجات پیشرفته پوسیدگی قرار داشتند. درنهایت بیشترین فراوانیخشکه دارها در طبقه قطور(50 تا 75 سانتی متر) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: توالی، توده، خشکه دار، راش، ممرز
  • فرضعلی ولی زاده، مجید لطفعلیان، حسن اکبری، علی اکبر رفیعی صفحات 623-632
    بهره برداری از جنگل به عنوان نیازی بیولوژیک، عملی ضروری و در عین حال عاقلانه و اقتصادی است، اما این کار صدماتی را به جنگل و زادآوری درختان وارد می کند. بهره برداری هم به طور سنتی و هم به طور مکانیزه به منظور برداشت و حمل و نقل چوب از جنگل های شمال انجام می شود. در پژوهش پیش رو، در دو بخش به بررسی میزان خسارت وارد بر زادآوری در اثر چوبکشی با قاطر (سنتی) و اسکیدر (مکانیزه) و مقایسه این دو روش پرداخته شد. پژوهش پیش رو در پارسل چهار سری لالا مربوط به شرکت چوب و کاغذ مازندران انجام شد. شیوه جنگل شناسی اعمال شده تک گزینی بود و روش آماربرداری منظم- تصادفی با قطعات نمونه دایره ای شکل یک آری برای بررسی صدمات زادآوری در دو مرحله پیش و پس از چوبکشی استفاده شد. نتایج نشان داد که در عملیات قطع و تبدیل درختان به 2/38 درصد از زادآوری و پس از عملیات چوبکشی به 8/56 درصد از زادآوری آسیب وارد شده است. در پژوهش پیش رو مشخص شد که صدمات چوبکشی مکانیزه بر نهال، شل و خال به ترتیب 10/67، 7/46 و 1/78 درصد بود، درحالی که صدمات چوبکشی سنتی به نهال، شل و خال به ترتیب 9/2، 9/11 و 6/58 درصد بود. همچنین صدمات وارد بر کل زادآوری در بخش چوبکشی مکانیزه 93/7 درصد و در بخش چوبکشی سنتی نه درصد بود که به استناد نتایج آزمون t جفتی، صدمات چوبکشی مکانیزه و سنتی در دو بخش پارسل اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند.
    کلیدواژگان: چوبکشی سنتی، چوبکشی مکانیزه، خسارت زادآوری، سری لالا
  • آیدا رستمی جلیلیان، لقمان قهرمانی، هدایت غضنفری، زاهد شاکری صفحات 633-645
    پژوهش پیش رو با هدف بررسی پاسخ مازودار (Quercus infectoria Oliv)به گلازنی انجام شد. یک توده کمتردست خورده (4/1 هکتاری) و یک توده گلازنی شده (7/1 هکتاری) در روستای یعقوب آباد شهرستان بانه در استان کردستان انتخاب شدند. در هرکدام از توده های انتخاب شده، پنج قطعه نمونه مستطیلی شکل به ابعاد 30×20 متر به صورت تصادفی برداشت شدند. در داخل قطعات نمونه، برای همه درختان با قطر برابر سینه مساوی و بیشتر از پنج سانتی متر، نام گونه ثبت شد و قطر برابر سینه، ارتفاع کل، ارتفاع تنه و دو قطر بزرگ و کوچک تاج اندازه گیری شدند. برای بررسی رویش قطری، در هر توده، 18 اصله درخت مازودار با مبدا رویشی شاخه زاد به صورت تصادفی به عنوان درختان نمونه انتخاب شدند و از هرکدام در ارتفاع 50 سانتی متری تنه با استفاده از مته سال سنج، یک جفت نمونه رویشی در دو جهت عمود برهم برداشت شد. در نمونه های رویشی، رویش جاری سالانه شعاعی اندازه گیری شد. رویش قطری نیز محاسبه شد و سپس میانگین رویش قطری در بازه زمانی 1362 تا 1388 برآورد شد و درصد رویش قطری نیز در طبقات قطری هم نام تعیین شد. نتایج نشان داد که میانگین نمایه های زیست سنجی (قطر، ارتفاع کل، ارتفاع تنه، ارتفاع تاج و سطح تاج) درختان مازودار در توده کمتردست خورده از توده گلازنی شده بیشتر بود و اختلاف بین آنها معنی دار بود. میانگین رویش قطری درختان مازودار در توده گلازنی شده (08/2 میلی متر در سال) از توده کمتردست خورده (32/1 میلی متر در سال) بیشتر بود و اختلاف رویش در بازه زمانی مورد بررسی و درصد رویش قطری در طبقات قطری معنی دار بود.
    کلیدواژگان: زاگرس شمالی، گلازنی، مازودار، نمایه زیست سنجی
  • ابراهیم لشکربلوکی، احسان کهنه، سیدعبد الله موسوی کوپر، بیت الله امان زاده صفحات 646-655
    توسعه شهرنشینی و رشد جمعیت، تقاضای مصرف چوب را افزایش داده است که زراعت چوب تا حدی نیاز به مواد چوبی را تامین می کند. صنوبرکاری با ارقام تندرشد صنوبر، نیاز به بررسی سازگاری و پتانسیل تولید چوب دارد. پژوهش پیش رو در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و 12 تیمار (11 کلن جدید صنوبر و یک کلن شاهد) به منظور تعیین سازگاری و میزان تولید چوب در ایستگاه تحقیقات زراعی لشت نشاء استان گیلان انجام شد. در هر قطعه نمونه آزمایشی، 12 اصله نهال یک ساله با فاصله 4×4 متر کاشته شدند. در پایان اجرای پروژه، قطر، ارتفاع، حجم و درصد زنده مانی درختان محاسبه شد. نتایج نشان داد که تمام کلن ها دارای سازگاری خوبی بودند، اما کمیت رشدی متفاوتی از خود نشان دادند. کلن های P. x. Intreramericana، P. d. Marquette، P. d. 92.258 و P. e. Ita199 به ترتیب با قطرهای 8/12، 35/12، 58/10 و 42/9 سانتی متر و ارتفاع های 11/08، 12/58، 12/22 و 10/76 متر نسبت به کلن شاهد (P. d. 69.55) با قطر 65/9 سانتی متر و ارتفاع 62/10 متر افزایش رشد داشتند. همچنین حجم درختان کلن های فوق و شاهد به ترتیب 35/9، 76/9، 84/6، 5/11 و 5/83 متر مکعب در هکتار در سال برای یک دوره پنج ساله به دست آمد. درصد زنده مانی کلن های متفاوت بود، به طوری که کمترین درصد زنده مانی در کلن P. e. Blanc de poitou با 66/6 درصد و بیشترین آن در کلن های P. e. 45.51، P. e. 92.160، P. d. Marquette و P. e. 87m119 با 97/2 درصد مشاهده شد. کلن های مذکور را می توان پس از تحقیقات تکمیلی، به عنوان کلن های شایسته و موفق در برنامه جامع توسعه زراعت چوب معرفی و مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: تندرشد، تولید، رشد و نمو، سازگاری، صنوبر
  • نگین آرمند، محمد متینی زاده، انوشیروان شیروانی، مصطفی خوشنویس صفحات 656-664
    قارچ های میکوریز آربسکولار ازجمله میکروارگانیسم های خاکزی هستند که نقش مهمی در اکوسیستم های خشکی ایفا می کنند. آنها قادرند با افزایش سطح جذب ریشه گیاه، آب و عناصر معدنی را در اختیار گیاه قرار دهند و درنتیجه استقرار، رشد و زنده مانی گیاه را بهبود بخشند. در پژوهش پیش رو تاثیر قارچ های میکوریزی Glomus intraradices، G. mosseaeو G. hoiبر شاخص رویشی نونهال های محلب (Cerasus mahaleb (L.) Mill.) در شرایط گلخانه ای بررسی شد. به منظور تولید نونهال محلب، بذرهای آن از درختان مادری در منطقه چهارطاق اردل جمع آوری شد و پس از گذشت شش ماه، نونهال های میکوریزی و شاهد ارزیابی شدند. نتایج اندازه گیری کلنیزاسیون ریشه نشان داد که قارچ های G. intraradices و G. mosseae توانسته اند به خوبی با نونهال محلب همزیستی برقرار کنند و این قارچ ها اثر معنی داری بر تمام شاخص های رویشی به جز طول ریشه اصلی داشته اند و سبب افزایش رشد گیاه شده اند؛ درحالی که قارچ G. hoi بر شاخص های رویشی اثرگذار نبوده است و همزیستی ضعیفی را برقرار کرده است. درمجموع، در پژوهش پیش رو استفاده ازG. intraradicesو G.mosseae مثبت ارزیابی شد، بنابراین می توان تلقیح بذرهای محلب با این گونه های قارچی را به عنوان راهکاری مناسب و کاربردی برای افزایش رشد و استقرار نونهال های محلب به ویژه در عرصه های تخریب یافته زاگرس پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: شاخص های رویشی، محلب، میکوریز آربسکولار، نونهال میکوریزی
  • مهدی زندبصیری، جواد سوسنی، مهدی پورهاشمی صفحات 665-674
    در این پژوهش به منظور ارزیابی شدت بحران زوال در منطقه تنگ سولک استان کهگیلویه و بویراحمد، برخی پارامترهای ساختاری منطقه بررسی شدند تا حساسیت آنها در شدت ابتلا به بحران زوال مشخص شود. با توجه به تنک بودن جنگل های منطقه و هدف بررسی درختان خشکیده، نمونه برداری در 100 قطعه نمونه یک هکتاری انجام شد. برای ارزیابی شدت بحران، از روشFierke استفاده شد. در این روش تاج پوشش به شش طبقه خشکیدگی تقسیم می شود که شاخص خشکیدگی طبقه های تاج پوشش (CCC) را مشخص می کند. هم زمان تعداد سوراخ های واضح روی تنه، شاخص سوراخ های تنه (BEC) را تعریف می کند. در نهایت، شاخص ارزیابی شدت خشکیدگی برای بحران زوال (REI) از مجموعBEC و CCC محاسبه می شود. ارزش REI سبب تقسیم بندی درختان در سه طبقهI، II، III می شود که هریک از طبقه ها، اندازه ای از شدت بحران را مشخص می کنند. نتایج این پژوهش نشان داد که تنها 11 درصد درختان منطقه به پدیده خشکیدگی دچار شده اند. همچنین 88 درصد درختان پهن برگ منطقه در طبقه شدت ضعیف بحران زوال هستند و فقط 12 درصد درختان خشکیده در طبقه متوسط یعنی مرحله پیشروی زوال قرار دارند.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، ساختار جنگل، شاخص ارزیابی سریع زوال، مدیریت بحران
  • فاطمه طاوسی راد، عباس قمری زارع، حسین میرزایی ندوشن، مریم یوسفی فرد صفحات 675-686
    به منظور انجام پژوهش پیش رو، تلاقی های متعددی بین پایه های پده (Populus euphratica Oliv.) و کبوده (Populus alba L.) در سال های 1390 تا 1391 انجام شد. از کشت جنین نارس دورگ ها در محیط کشت MS برای تولید نهال دورگ ها استفاده شد. چندین ویژگی ریخت شناسی و ریز ریخت شناسی در تعداد زیادی از ژنوتیپ های دورگ جدید شش خانواده متفاوت پس از دو سال رویش در مزرعه، در سه تکرار اندازه گیری و تجزیه و تحلیل شدند تا با ارزیابی قابلیت هایی مانند تعداد، طول و زاویه شاخه ها، ابعاد برگ و قطر یقه در دورگ های به دست آمده و شناسایی دورگ های برتر، تفاوت بین دورگ ها با والدین مادری پده یا کبوده نیز ارزیابی شود. خانواده ها در بیشتر صفات اختلاف معنی داری داشتند. در برخی صفات، تفاوت در درون تلاقی ها معنی دار شد و نتاج به دست آمده از دو گروه تلاقی P. euphratica×P. alba و P. alba×P. euphraticaدر دو دسته متمایز قرار گرفتند که نشان دهنده اثرات مادری بود. دامنه صفات در نتاج به دست آمده بسیار گسترده بود. به عنوان نمونه در بین تک پایه های نتاج، ارتفاع نهال ها بین 24 تا 424 سانتی متر متغیر بود. بارزترین اختلاف ها در ویژگی های روزنه بود. دورگ ها با والد مادری پده و کبوده، از نظر برخی از صفات رفتارهای بسیار متفاوتی نشان دادند. در تلاقی هایی که پده به عنوان گونه مادری استفاده شده بود، میانگین کل تعداد روزنه در سطح زبرین برگ 123 عدد در میلی متر مربع بود، درحالی که در تلاقی هایی که کبوده به عنوان والد مادری استفاده شده بود، میانگین کل این صفت برابر با 8/4 عدد بود. این تنوع می تواند در انتخاب ژنوتیپ های برتر و معرفی کلن های جدید صنوبر استفاده شود.
    کلیدواژگان: پده، دورگ بین گونه ای، روزنه، ریزریخت شناسی، کبوده
  • یونس عصری*، لیدا پرتونیا صفحات 687-699

    پژوهش پیش رو به منظور بررسی ویژگی های رویشگاهی و جنگل شناسی گونه باارزش و در معرض تهدید آردوج(Juniperus foetidissima Willd) در رویشگاه انحصاری آن واقع در ذخیره گاه زیست کره ارسباران انجام شد. آماربرداری از ارتفاع، قطر تاج، قطر برابر سینه، تعداد درختان با تنه واحد، سن، قطر دوایر سالانه، زادآوری، شادابی تاج و کیفیت تنه در سه طبقه ارتفاعی، چهار جهت جغرافیایی و سه طبقه شیب در 36 قطعه نمونه 300 متر مربعی انجام شد. در 12 قطعه نمونه پروفیل خاک حفر شد و از دو افق سطحی و زیرین نمونه خاک برداشت شد. میزان اسیدیته، هدایت الکتریکی، ماده آلی، ازت کل، فسفر و پتاسیم قابل جذب، کلسیم، منیزیم و سدیم تبادلی، آهک و بافت خاک تعیین شد. نتایج نشان داد که بین سه طبقه ارتفاعی به جز مشخصات قطر دوایر سالانه، فراوانی درختان با شادابی متوسط و ضعیف و کیفیت تنه نامطلوب، مشخصه های رویشی دیگر دارای اختلاف معنی داری بودند. این سه مشخصه در جهت های مختلف دارای تفاوت معنی دار بودند، درحالی که اختلاف مشخصه های دیگر معنی‏دار نبود. همچنین به جز تعداد درختان، فراوانی درختان دانه زاد، فراوانی درختان با شادابی خوب و کیفیت تنه عالی، مشخصه های دیگر در طبقات مختلف شیب اختلاف معنی‏داری نداشتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در جهت های مختلف، تمام خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مورد بررسی در دو لایه سطحی و زیرین خاک تفاوت معنی داری داشتند. ازآنجایی که ساختار سنی جمعیت های آردوج مسن بود و زادآوری کمی داشت، می توان با قرق کامل و کاشت بذر و نهال این گونه، آینده جمعیت های آن را تضمین کرد.

    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، ارس، ساختار سنی، عامل های اکولوژیکی، مشخصه رویشی
  • جهانگیر محمدی، شعبان شتایی صفحات 700-712
    بررسی دقیق توسعه توده در طول زمان به دقت مدل های قطر- ارتفاع وابسته است. در پژوهش پیش رو قابلیت به کارگیری مدل های مختلف قطر- ارتفاع برای برآورد دقیق ارتفاع درختان ممرز (Carpinus betulus L) در توده های ناهمسال آمیخته نامنظم در بخشی از سری های یک و دو جنگل شصت کلاته گرگان ارزیابی شد. 308 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 10 آر و به روش تصادفی- منظم به ابعاد شبکه 200×150 متر و با شدت 33/3 درصد در جنگل مورد مطالعه پیاده شد. در تمام قطعات نمونه، مشخصه های گونه، قطر برابر سینه و ارتفاع تمام درختان ممرز با قطر برابر سینه بیشتر از 12/5 سانتی متر اندازه گیری و ثبت شد. درمجموع 2177 جفت مشاهده قطر- ارتفاع اندازه گیری و ثبت شد که 75 درصد (1631 درخت) در فرآیند مدل سازی و 25 درصد (546 درخت) برای ارزیابی مدل های برآوردی استفاده شدند. با استفاده از 18 مدل رگرسیونی غیرخطی، ارتباط بین ارتفاع به عنوان متغیر وابسته و قطر به عنوان متغیر مستقل بررسی و تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد که نتایج معیارهای ارزیابی مدل، تفاوت زیادی با یکدیگر نداشتند و ازنظر آماری به جز مدل پرودان، تفاوت معنی داری بین مقادیر برآوردشده با استفاده از مدل های مختلف و مقادیر واقعی در سطح اطمینان 95 درصد وجود نداشت. همچنین چهار مدل رگرسیونی غیرخطی هایپربولیک، راتکوفسکی، چاپمن- ریچارد و ویبول با درصد مجذور میانگین مربعات خطای به ترتیب 91/12، 92/12، 01/13 و 01/13 درصد و درصد اریبی به ترتیب 21/0، 21/0، 22/0 و 22/0 درصد، نتایج مشابه و نزدیک به هم داشتند و توانایی خوبی برای برآورد ارتفاع درختان ممرز با دقت مناسب داشتند. این مدل ها می توانند در برآورد ارتفاع درختان ممرز درصورت تایید و تکرار این نتایج در مناطق جنگلی دیگر شمال ایران، در جنگل های پهن برگ استفاده شوند.
    کلیدواژگان: آماربرداری، شصت کلاته گرگان، مدل قطر، ارتفاع، ممرز
  • سید محمد مهدی رضایی سنگدهی، سید مصطفی مسلمی، محیا تفضلی صفحات 713-723
    به منظور بررسی تغییرات کمی و کیفی پس از یک دوره طرح جنگل داری، 1270 هکتار از جنگل های بخش جوجاده انتخاب شد و 265 قطعه نمونه ثابت طی آماربرداری به روش تصادفی- منظم با شبکه 200×150 متر در سال های 1383 و 1393 مقایسه شدند. در قطعات نمونه 10 آری، اطلاعاتی شامل گونه، قطر، درجه کیفی و ارتفاع درختان شاهد و در ریزقطعه نمونه های یک آری، وضعیت زادآوری برداشت شد. طی دوره 10ساله مورد مطالعه با دخالت به شیوه تک گزینی، در حدود 14000 سیلو در قالب انواع برش های تک گزینی نشانه گذاری شد. نتایج نشان داد که به ترتیب در سال های 1383 و 1393 میانگین تعداد در هکتار 173 و 175 اصله، حجم در هکتار 36/318 و 24/360 سیلو، سطح مقطع در هکتار 87/25 و 31/28 متر مربع، قطر سطح مقطع متوسط 93/43 و 39/43 سانتی متر و میانگین ارتفاع لوری 31/25 و 40/26 متر بودند که غیر از مشخصه تعداد در هکتار، بین بقیه مشخصه ها اختلاف معنی داری در دو مقطع زمانی وجود داشت. درمجموع، فراوانی زادآوری تفاوت معنی داری را در دو مقطع زمانی نشان داد و کاهش زادآوری ها برحسب گونه متاثر از کاهش معنی دار نونهال و نهال ها در سال 1393 بود. همچنین، درصد درختان با درجه کیفی یک و سه افزایش، با درجه کیفی دو کاهش و با درجه کیفی چهار تغییری نداشت. نتایج نشان داد که در دوره 10ساله، میانگین مشخصه های کمی و تاحدودی مشخصه های کیفی جنگل از حالت مطلوب فاصله نداشت که نشان دهنده اجرای صحیح شیوه جنگل شناسی همگام با طبیعت است.
    کلیدواژگان: ارتفاع لوری، قطر سطح مقطع متوسط، مشخصه های کمی و کیفی
  • مازیار حیدری، بهروز کرمدوست مریان صفحات 724-736
    یکی از مهم ترین چالش ها در مدیریت جنگل های هیرکانی ادامه روند بهره برداری یا تنفس جنگل است. دو دیدگاه متضاد شامل موافقین بهره برداری جنگل و موافقین تنفس جنگل در این زمینه وجود دارد. هدف از پژوهش پیش رو راهبردگذاری و برنامه ریزی بهره برداری پایدار و تنفس جنگل بود. برای اجرای این پژوهش، جنگل های تحت مدیریت حوزه شفارود در استان گیلان انتخاب شد. به کمک نظرسنجی از نقش آفرینان جنگل های هیرکانی، تحلیل چهارگانه قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها انجام شد. جامعه آماری شامل دو بخش جوامع محلی (11 نفر) و کارشناسان خبره در سطح منطقه ای، استانی و کشوری (48 نفر) بود. براساس نتایج ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی برای بهره برداری و تنفس جنگل، راهبرد مدیریتی (تهاجمی، رقابتی، تدافعی یا محافظه کارانه) شناسایی شد. نتایج نشان داد که 73 درصد از جامعه آماری موافق بهره برداری از جنگل و 27 درصد موافق برنامه تنفس جنگل بودند. مهم ترین فرصت و قوت بهره برداری جنگل، افزایش پویایی و پایداری توده و اشتغال پایدار در زمینه جنگل داری و صنایع چوب در سطح ملی بود. مهم ترین فرصت و قوت تنفس جنگل نیز کاهش فرسایش خاک و حفاظت خاک بود. با تحلیل نظرات نقش آفرینان اکوسیستم (جامعه آماری)، راهبرد مدیریتی تهاجمی برای بهره برداری جنگل و راهبرد تدافعی برای تنفس جنگل تعیین شد. بنابر راهبرد تدافعی در برنامه تنفس جنگل، این برنامه باید متوقف یا اصلاح شود و برای تمام عامل های تخریب جنگل شامل حضور دام در جنگل، حضور جوامع جنگل نشین، قاچاق چوب، تغییر کاربری جنگل به باغ و ویلا و بهره برداری غیراصولی، برنامه ریزی لازم انجام شود.
    کلیدواژگان: تدافعی، تهاجمی، جنگل های هیرکانی، حوزه شفارود
|
  • Homeira Ahmadzadeh, Soleiman Mohammadi Limaei Pages 559-567
    The aim of this research is to evaluate current uses of forest (animal husbandry and wood harvesting) in district no. 11 of Shafaroud forest with an area of 2200 ha in Guilan province. Factors including stumpage price, annual growth rate and rate of interest were used to determine the net present value of timber harvesting. Furthermore, price, animal husbandry costs and rate of interest were applied to determine the net present value of animal husbandry in forest. Economic analysis revealed the net present value of 30105809 IRR per hectare gained by wood harvesting and animal husbandry in forest, with 92.7% and 7.3%, proportions of forestry and animal husbandry, respectively. In other words, net present value of animal husbandry is about 12.7% lower than forestry. The results of this study showed that the present forestry practice in the study area enables the timber production management. In order to manage the forest based on sustainability and meet the forest dwellers needs, forest management is suggested to be planned toward the social forestry.
    Keywords: Animal husbandry, Guilan's forests, net present value, wood harvesting
  • Pejman Parhizkar, Yaser Shahini, Mohammad Hosein Sadeghzadeh Hallaj, Azade Yaghoubian Pages 568-576
    Identifying regeneration characteristics is a decisive prerequisite in forest stands management. Therefore, the objective of this research was to 1) present the most appropriate tree species for reforestation within stand gaps and 2) study the effect of relative light intensity on regeneration characteristics. Quantitative characteristics were measured in 10 gaps at district one of Loveh forest in Golestan province. Results showed differing frequencies of species depending on gap positions and relative light intensities. Except checker (Sorbus torminalis) regenerations, no significant difference was observed between mean of spring shoot length within gap positions. Annual height growth of checker was maximum for 40% relative light intensity, while the annual diameter growth of hornbeam (Carpinus betulus) and wild cherry (Prunus avium) were maximum for relative light intensity ranging between 30 and 40%, respectively. No significant difference for relative light intensities was observed between other spices characteristics. Therefore, the study concludes that the highest attention should be paid to species mixtures and their ecological requirements for reforestation within the gaps.
    Keywords: Gap, Growth, Loveh, regeneration, relative light intensity
  • Mohammad Javad Heidari, Akbar Najafi, Seyyed Jalil Alavi Pages 577-587
    Assessment of forest road pavement condition and its optimal cost management is backbone of a forest road network. In addition, an optimum budget allocation is a challenge during road life cycle. The precise assessment requires special equipment that is often neglected due to its absence or the associated high expenses. Therefore, it is recommended to use techniques that can provide cheap and fast linear and nonlinear modeling of pavement deterioration. The aim of this study was to investigate the performance of Genetic Algorithm (GA) to detect the warning level of forest road pavement as well as to plan the pavement maintenance. The GA was evaluated to identify the warning level of pavement and provide a plan for the maintenance of the road network over a period of five years based on annual plans across a test site of 5 series located 50 km west of Haraz forest road network. The results showed the optimum protrusions warning level for five centimeters damage and rutting 10 cm. Moreover, it was shown that an optimum planning combined with regular repair and maintenance work enables reducing the associated costs from 25 to 73 percent during the first years. It showed the importance of regular maintenance activities at the network level of pavement and application of novel techniques to allocate budgets for pavement maintenance.
    Keywords: Deterioration, optimization algorithm, protrusion, repair, maintenance, rutting
  • Ali Asqar Vahedi Pages 588-600
    One of the most important principles of clean development management (CDM) is to maintain or increase organic carbon pool in the natural ecosystems. As keeping the biodiversity is one of the prominent criteria of sustainable development, this study was conducted to study the relationship between the amount of carbon sequestration and plant biodiversity in the natural stands of Alder-Ironwood (AI), Maple- Ironwood (MI) and Elm-Hornbeam (EH) in the Noor Forest Park, Mazandaran province. The main purpose was to see if variation of plant biodiversity represents the optimal monitoring of soil carbon stock in the studied forest. The common diversity indices related to the different plant storeys were calculated in the random distributed plots with 400 m2 and five repetitions in each stand. Furthermore, the 0- 20 and 20 – 40 cm soil depths were sampled in each stand to measure carbon factor. The results showed significant differences amongst the plant biodiversity indices of the studied stands. Only the index of species richness and species dominance of tree storey was not significantly different among the stands. As such, the findings showed that the AI stand had significantly less soil carbon stock in different soil layers compared to other stands; however, the soil organic carbon was significantly higher in the different soil depths in the MI stand. The results of Pearson’s correlation test showed a significant relationship between tree species dominance and mineral layer of soil carbon stock, implying that density and dispersion of dominant tree species in the stands prominently affect the carbon stock of the soil mineral layer. As such, the following results indicated that potential level of carbon pool of soil organic and mineral layers are significantly correlated with the abundance and evenness of herbal storey. Therefore, coverage and distribution of herbal species in the studied forest can be considered to represent the carbon pool weight in the different soil horizons.
    Keywords: Biodiversity, carbon sequestration, clean development management, Noor forest park, tree, herbal coverage
  • Kamran Adeli, Seyyed Saman Saeedi, Samane Namdari, Kiomars Mohammadi Samani, Bayazid Yosefi Pages 601-611
    In this paper the financial maturity and optimal rotation age of poplar (Popolus deltoides Marsh.) was studied in a study site in in Kurdistan province. First, the growth information of poplar was obtained from poplar plantation plans of Agricultural and Natural Resources Research Center in Sanandaj. Then data concerning stumpage price, fix and variable cost per hectare were collected by using questionnaires and conducting interviews with local people and poplar farmers. Finally, the age in which farmers achieve the maximum net present value was determined using the expected value of land model, i.e. Faustmann model. The findings showed that optimal rotation period occurs at the age of 12 years, where the marginal revenue and marginal cost curves intersect. However, the local farmers cut poplar trees at the premature ages of 6-7 years, thereby ignoring higher profits associated with the further growth. The obtained results can be attributed to the risks in regional poplar market, which is attempted to be avoided by the farmers.
    Keywords: Faustmann model, financial maturity, length rotation, net present value, Popolus deltoides
  • Mahdi Kakavand, Mohammad Reza Marvi Mohadjer, Khosro Sagheb, Talebi, Kiomars Sefidi, Morteza Moridi, Parisa Abbasian Pages 612-622
    Deadwood is widely recog­nized as an extremely important structural and functional component of forest communities. Therefore, understanding its role and dynamics are important to improve forest management strategies in both managed and unmanaged forests. The aim of this study was to analyze the qualitative and quantitative characteristics of dead trees in the mid-succession stage in intact mixed oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) forests of Kheyrood,, Mazandaran province. Three one-ha sample plots were laid out in compartment 310 of Gorazbon district, in which a number of quantitative (diameter at breast height≥7.5cm and height) and qualitative (species, type of deadwood (log or snag) and decay class) characteristics were recorded. Our results indicated the mean volume of deadwood of 37.8 m3 ha-1. In addition, common hornbeam (Carpinus betulus L.) possessed the highest frequency (64%) of the deadwood among the species. The frequency and volume proportions of logs were 74.7% and 69.3%, respectively, and the maximum amount of deadwood was observed in the large timber size (50-75 cm). As conclusion, forest management planning should pass an adequate attention to succession stage and the amount of deadwood to guarantee the health, long lasting productivity and sustainability of forest ecosystem.
    Keywords: beech, Deadwood, hornbeam, succession, stand
  • Farzali Valizadeh, Majid Lotfalian, Hasan Akbari, Ali Akbar Rafiei Pages 623-632
    Ecologically and economically sound forest logging is regarded as a biological and practical necessity. However, the logging activities cause damages to forest, in particular to its regeneration. Both traditional and in mechanical wood harvesting and transportation are practiced in Caspian forests. Here, the damages to the regeneration raised by skidding with mule (traditional) and Skidder (mechanized) were assessed and also compared. This study was conducted in Parcel 4 of Lala series of Mazandaran Wood and Paper Company forests. The applied forestry regime is single tree selection. Random systematic sampling was used with circular sample plots to study the regeneration damages for the two methods, measured before and after skidding. The results showed that 2.38 % of the regeneration was damaged during the tree felling and conversion operations, whereas 8.56% was damaged after the skidding operations. In this study, the industrial skidding damages to groups of seedling, small sapling and sapling were assessed to account for 10.67%, 7.46% and 1.78%, respectively. Furthermore, the traditional skidding damages to groups of seedling, small sapling and sapling were 9.2%, 9.11% and 6.58%, respectively. Also the total damages to regeneration in the industrial skidding were assessed to be 7.93%, whereas the rate was 9% in traditional skidding. Finally, the statistical analysis showed that the damages caused by traditional and industrial skidding are not significantly different between the two studied parts of the forest parcel.
    Keywords: Lala series, mechanized logging, regeneration damages, traditional logging
  • Ayda Rostami Jalilian, Loghman Ghahramany, Hedayat Ghazanfari, Zahed Shakeri Pages 633-645
    This study aimed to investigate the response of Gall oak (Quercus infectoria Oliv.) to pollarding. Therefore, a less-disturbed stand (1.4 ha) and a pollarded stand (1.7 ha) were selected. Five rectangular plots (20×30 m) were established in each selected stand by random sampling. In each plot, tree species, diameter at breast height (DBH), total height, trunk height and crown diameter for all trees (DBH ≥ 5 cm) were recorded. In addition, 18 tree samples were taken in each studied stands to assess the diameter increment of Gall oak. A pair of increment cores per sample tree was taken 50 cm above ground level, in which annual radial increment was measured and further multiplied by 2 to derive the annual diameter increment. Then, the diameter increment distribution of Gall oak trees in identical diameter classes was determined for the period of 1984-2010. The mean radial increment of two cores extracted from each sample tree was used in the calculations. The results showed that the average diameters, total height, trunk height, crown height and crown area were significantly lower (p
    Keywords: Biometric index, gall oak, northern Zagros, pollarding
  • Ebrahim Lashkarbolouki, Ehsan Kahneh, Abdollah Mosavi Kopar, Beytollah Amanzadeh Pages 646-655
    Urbanization and population growth increased the demand for wood, which can be partially supplied via wood culture. Poplar plantation with fast growing clones of poplar is thus required to investigate their compatibility and wood production potential. This study was carried out with 12 treatments (11 new clones and one control clone) and three replications in a Randomized Complete Block designto determine the compatibility and wood production in Lasht-e Nesha agriculture research station in Gilan province. In each experimental plot, 12 one-year-old seedlings were planted at a 4×4 m distance. Then the diameter growth, height, volume and survival percentage of trees were calculated, followed by a statistical analysis. The results showed good compatibility of all clones, yet with different growth quantities. The P. x. Intreramericana, P. d. Marquette, P. d. 92.258, and P. e. Ita199 with diameter of 12.8, 12.35, 10.58 and 9.42 cm and height of 11.08, 12.58, 12.22, and 10.76 m were superior compared to the control clone (diameter = 9.65 cm, height=10.62 m and volume =5.83 m³/ha). In addition, the volume production of the studied as well as the control clones were 9.35, 9.76, 6.84 and 5.11 m³ha-1 year-1 in a five year period, respectively. The survival percentage of the clones were different, with the lowest survival rate =66.6 % for P. e. Blanc de Poitou and the highest rate of 97.2 % for P. e. 45.51, P. e. 92.160, P. d. Marquette and P. e. 87m119. The clones surveyed here can therefore be introduced as competent and successful clones in the comprehensive program of agri-wood development across the study site.
    Keywords: Compatibility, fast growing, growth, development, Poplar, production
  • Negin Armand, Mohammad Matinizadeh, Anooshiravan Shirvany, Mostafa Khoshnevis Pages 656-664
    Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) are soil microorganisms that play an important role in ecosystem processes. They are able to increase the water uptake and mineral nutrients to the plant roots, and thus improve establishment, growth and survival of plants. Here, the effect of mycorrhizal fungi (Glomus intraradices, G. mosseae and G. hoi) on growth parameters of seedlings of mahaleb cherry (Cerasus mahaleb (L.) Mill.) under greenhouse condition were investigated.. To produce the Cerasus mahaleb seedlings, seeds of native trees were collected in Chahar Tagh- Ardal, Chaharmahall and Bakhtiari province. After one growth season, mycorrhizal and control seedlings were evaluated. Results of measurements on root colonization showed that fungal can establish well symbiosis with Cerasus mahaleb seedlings.. The results also revealed that mycorrhizal fungi significantly influenced all parameters except the length of main root and plant development, while G. hoi did not significantly affect the growth parameters and established a weakk symbiosis. Overall, using of G. intraradices and G. mosseae were assessed to be positive here, therefore it can bee applied as an appropriate way to increase the seedling growth and establishment in Cerasus mahaleb, particularly in the degraded areas of Zagros forests.
    Keywords: Arbuscular mycorrhiza, Cerasus mahaleb, growth parameters, mycorrhizal seedling
  • Mahdi Zandebasiri, Javad Soosani, Mahdi Pourhashemi Pages 665-674
    In this study, some forest biometric parameters were studied to evaluate the decline severity in Tang-e Solak forest area in Kohgiluyeh and Boyerahmad province. Hundred plots of one hectare each were used. The Fierke method was used to evaluate the decline severity. In this method, crown condition classes (CCC) and Basal Emergence hole Classes (BEC) are divided into 6 groups. Finally Rapid Estimation Index (REI) was calculated by aggregating CCC and BEC. REI was then classified into tree classes for determining the dieback severity. The result of this study showed that 88% of broad-leaved trees are in weak severity, while only 12% include medium severity of decline.
    Keywords: Crisis management, forest structure, Quercus brantii, rapid estimation index
  • Fatemeh Tavousi Rad, Abbas Ghamari Zare, Hosein Mirzaie, Nodoushan, Maryam Usefifard Pages 675-686
    In this study, numerous crosses were initially performed between male and female parents of two poplar species, P. euphratica Oliv. and P. alba L.. Aseptic immature hybrid embryos were cultured on MS medium to produce hybrid seedlings. Several morphologic and micro-morphologic characteristics of a great number of three year-old seedlings of new genotypes based on six half-sib families were recorded with three replications, with the aim to assess possible potentials of the hybrids between the two species. An additional goal was to compare the hybrids of P. alba as either male or female parents. Analysis of variance revealed significant differences between the families. Two crossings, P. alba×P.euphratica and P. euphratica×P. alba, formed two distinct groups for some of the characteristics which partially implied maternal effects of inheritance on the traits. Range of the attributes was significantly wide, as for example the progenies varied between 24 and 424 cm of height. The most noticeable difference was observed on stomata characters. The hybrids with the two species as their female parent showed significantly different behaviors on several traits. The total average of leaf upper side stomata number was 123 for the crosses with P. euphratica as female parent, whereas the value was 4.8 in the crosses with P. alba as female parent. The variation might be beneficial is selecting superior genotypes to introduce new poplar varieties.
    Keywords: Inter, specific hybrids, micro, morphologic traits, Populus alba, Populus euphratica, stomata
  • Yoones Asri, Linda Partonia Pages 687-699

    This study was performed to survey the site and silvicultural characteristics of Juniperus foetidissima Willd. in its exclusive habitat in the Arasbaran Biosphere Reserve. Measurements of height, canopy diameter, diameter of breast height, number of trees with single trunks, age, annual ring diameter, seedling density, health of canopy and quality of trunk were performed in 36 plots of 300 m² each distributed in three height, four aspect and three slope classes. In addition, soil profiles were excavated in 12 plots, in which samples were taken from surface and lower horizons. The measured samples were applied to determine the values of pH, EC, OC, N, P, K, Ca, Mg and Na, lime and soil texture. Except for annual ring diameter, abundance of trees with medium and low health of canopy and bad quality of trunk, the results showed significant differences of other vegetative characteristics among the three height classes. These attributes were significantly different in four aspect classes, while other differences in tree characteristics were not significant. Furthermore, all vegetative traits except the number of trees, abundance of trees with single trunks, abundance of trees with good health of canopy and excellent quality of trunk were not significantly different among the three slope classes. The results also showed that in different geographic aspects all the physical and chemical properties in surface and lower layers were significantly different. Finally, the J. foetidissima populations were associated with an old age structure and low regeneration. Full enclosure and planting seeds and seedlings of J. foetidissima will therefore ensure the sustainability of these populations in the future.

    Keywords: Age structure, East Azerbaijan, ecologic factors, Juniperus, vegetative characteristics
  • Jahangir Mohammadi, Shaban Shataee Pages 700-712
    Projection of stand development over time relies on accurate height-diameter functions. In this study, we evaluated the capability of 18 nonlinear models to estimate hornbeam heights in a portion Shastkalateh experimental forest in Gorgan, Golestan province. We applied a systematic random sampling method to collect field data within a 150×200 meter network (3.33% intensity). It resulted in 308 circular plots with 17.84 m (0.1 ha) radius. In each plot tree species, height and diameter at breast height (DBH) of all trees with DBH>12.5 cm were measured, resulting in 2177 pairs of measured height-diameter. From the available dataset, we included 75% in the model development and the remaining 25% to validate the models. The relationship between height (dependent variable) and DBH (independent variable) was analyzed using 18 non-linear regression models. The results showed no significant difference between the applied model diagnostics, and the applied t-test showed non-significant mean stand height estimation using all models and actual height at 99% confidence level, with the exception of the Prodan model. In addition, the results of Hyperbolic, Ratkofsky, Richard-chapman and Weibull models with RMSE% of 12.91%, 12.92%, 13.01% and 13.01% and Bias% of 0.21%, 0.21%, 0.22% and 0.22%, respectively were almost similar in that they were better predictors of hornbeam height. Based on the results, we conclude that these models can be used for predicting hornbeam height in similar broadleaved stands of northern Iran, provided that comparative studies are conducted elsewhere to approve the results obtained here.
    Keywords: Height, diameter model, hornbeam, inventory, Shast Kalate of Gorgan
  • Seyed Mohammad Mahdi Rezaei Sangdehi, Seyyed Mostafa Moslemi, Mahya Tafazoli Pages 713-723
    To assess the changes in qualitative and quantitative attributes at the end of a period of forestry plan implementation, a portion of the Jojadeh zone with an area of 1270 ha was selected. Data were collected from 265 permanent plots in a systematic random design (1000 m2 plots and150 × 200 m grid size) in 2004 and 2014 to facilitate a comparison. In each plot diameter, species, quality grade, height of control tress and quality of regeneration (in 100 m2 microplots) weree measured. During the ten-year period, approximately 14000 silve of growing stock was marked within a single tree selection cutting system. The results showed following figures for 2004: the average number of trees per ha=173, volume per ha=318.36 silve, basal area per ha= 25.87 m2, diameter of basal area= 43.93 cm and Lorey’s mean height= 25.31 m. The values in 2014 were 175, 360.24 silve, 28.31 m2, 43.39 cm and 26.40 m, respectively. Apart from number of trees per ha, significant differences were observed between the two measurement times for the other attributes. Furthermore, the species specific regeneration frequency was affected by a significant reduction in seedling and saplings in 2014. However, tree percentages increased in 1st and 3rd quality grade classes, whereas it decreased 2nd class andd remained unchanged in 4th class. All in all, the results showed that the average values of quantitative and partlyy qualitative characteristics were not far from favorable conditions during the period of forestry plan, which indicated the conducted silvicultural practices served the defined goals of the close to nature forestry method.
    Keywords: Average diameter of basal area, Lorey's height, qualitative, quantitative characteristics
  • Maziar Haidari, Behrooz Karamdoost Maryan Pages 724-736
    Quality and quantity of forest utilization belong to the most debated issues in managing the Hyrcanian forests. There are two conflicting views of 1) sustainable forest utilization and 2) forest rest. The present study aimed to apply these two approaches. Therefore, Shafarood forests located in Guilan province were selected. Strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) were applied to prescribe the policy and planning of forest utilization and rest by forest sector stakeholders, referred to as participants here. The statistical population i.e. participants group includes local communities and experts at regional, provincial and national levels (in total 11 people from local communities and 48 experts). The management strategy (aggressive, competitive, defensive or conservative) was selected based on the results of SWOT and the Space Matrix. Subsequently, Results showed that 73% of participants agreed with sustainable utilization, while 27% accepted the rest of forest. In addition, the most important opportunity and strength associated with forest rest were increase of sustainability and employment in the forestry and wood industry sectors on national level. Furthermore, the most eminent opportunity and strength included reduction of soil erosion and soil conservation. Based on participant’s views, the conservative strategy for sustainable utilization and the defensive strategy for the forest rest were suggested. Based on the latter, the current plan should be either ceased or revised by taking the suitable planning should in all factors contributing to forest degradation, including the presence of livestock, forest dwellers, timber smuggling, landuse conversion to orchard and villa, and inappropriate utilization.
    Keywords: Aggressive, defensive, Hyrcanian forests, Shafarood