فهرست مطالب

تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 50، پاییز و زمستان 1396)

نشریه تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 50، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سمیه بهادر*، بابک ربیعی صفحات 187-200
    کمی سازی رونوشت های مربوط به ژن های اختصاصی با استفاده از روش Real-Time PCR معمول است. برای نرمال سازی داده های حاصل از این روش و دستیابی به نتایج قابل اطمینان، به ژن های مرجع داخلی با بیان پایدار و بدون تاثیرپذیری از شرایط آزمایش نیاز است. در این پژوهش، پایداری و عدم تاثیرپذیری دو ژن مرجع، فاکتور طویل سازی آلفا OvEF1alphaو RNA ریبوزومی 18S rRNA، بین هفت جمعیت گیاهی، تحت تاثیر سن (بوته های جوان و دو ساله)، هورمون جیبرلین (صفر، 30، 60 و 90 پی پی ام) و تنش های دمایی و نوری بررسی شد. نتایج نشان داد که بیان هر دو ژن بین جمعیت های مختلف به طور معنی داری تغییر کرد ولی هر دو ژن در هر دو رده سنی بیان ثابتی داشتند. همچنین ژن ovEF1alphaبرخلاف ژن 18S rRNA در غلظت های مختلف هورمون جیبرلین و گیاهان شاهد به طور پایدار بیان شد. تحت تاثیر دما و شدت نور بیان ژن 18S rRNA در جمعیت های آویشن باغی و باب زنگی مشابه با نمونه شاهد بود، ولی در جمعیت باب گرگی بیان آن به شدت کاهش یافت. برخلاف آن بیان ژن ovEF1alphaدر دو جمعیت باب گرگی و باب زنگی متفاوت از نمونه شاهد بود. بنابراین برای مقایسه بیان ژن و نرمال سازی داده های حاصل از Real-Time PCR در جمعیت های آویشن باغی، سیرچ، هنزا و زرند ژن مرجع ovEF1alpha و مقایسه سه جمعیت باب زنگی، سیرچ و هنزا و دو جمعیت زرند و آویشن باغی ژن 18S rRNA مناسب تر است. همچنین تحت تیمار هورمون جیبرلین ژن ovEF1alphaو تحت تنش های دمایی و نوری در گونه آویشن باغی هر دو ژن ولی در گونه آویشن کرمانی ژن 18S rRNA پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آویشن، جمعیت، ژن های مرجع، Real-Time PCR
  • سمیرا جعفری، محمدحسین دانشور، محمدرضا صالحی سلمی *، امین لطفی جلال آبادی صفحات 201-211
    مریم گلی (Salvia officinalis L.) یکی از با ارزش ترین گیاهان تیره نعناع است و بومی ایران، مدیترانه، جنوب شرق آفریقا، آسیای مرکزی و جنوب آمریکا گسترش است. با توجه به قوه نامیه پایین بذر و پرهزینه و وقت‏گیر بودن تکثیر رویشی آن از یکسو و از سوی دیگر حفظ ذخایر ژرم پلاسم این گیاه دارویی در معرض انقراض، تکثیر انبوه آن توسط تکنیک های کشت بافت امری ضروریست. در این مطالعه اندام زایی غیرمستقیم مریم گلی مورد بررسی قرار گرفت. ریزنمونه های برگ (5/0 در 5/0 سانتی متر) و میان گره (1 سانتی متر)، از گیاهچه های 45 روزه رشد کرده در شرایط درون شیشه ای، در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) حاوی 12 ترکیب مختلف از 2،4-D یا NAA به همراه BAP قرار گرفتند. بهترین کالوس زایی از ریزنمونه های میان گره در محیط کشت MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر NAA و 5/0 میلی گرم در لیتر BAP به دست آمد. بهترین شاخه زایی (66/5 عدد) از کالوس های به دست آمده از ریزنمونه های میان گره در محیط کشت MS حاوی 50 میلی گرم در لیتر پوترسین و 5/0 میلی گرم در لیتر تیدیازورون به دست آمد. بهترین رشد طولی شاخه و ریشه زایی در محیط کشت MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر IBA ایجاد شد و گیاهان حاصل در گلخانه سازگار شدند. این روش می تواند به منظور باززایی گیاهان پس از انتقال ژن و بدون تغییر شیمری، مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پلی آمین، دارویی، ریشه دهی، شاخه زایی، کالوس، کشت بافت
  • محسن فرشادفر*، نازنین مرادزاده، عزت الله فرشادفر، هومن شیروانی صفحات 212-231
    تنوع فنوتیپی و مولکولی گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare) در 16 اکسشن از این گونه ارزیابی شد. این بررسی با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه پیام نور مرکز کرمانشاه در سال 1393 اجرا شد. از 11 صفت ریخت شناختی یادداشت‏برداری، و چندشکلیDNA با 15 آغازگر SCoT محاسبه شد. تجزیه واریانس صفات ریخت شناختی اختلاف معنی داری (p≤0.05) را بین اکسشن ها برای تمام صفات نشان داد. مقایسه میانگین اکسشن‏ها برای صفات مورد مطالعه به روش آزمون چند دامنه‏ای دانکن اکسشن ها را در گروه های مختلف قرار داد. اکسشن 14650 از لرستان با ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و تعداد دانه در چترچه و عملکرد برتر از دیگر اکسشن‏ها بود. در تجزیه به مولفه های اصلی، 40/81 درصد از واریانس کل توسط چهار مولفه بیان شد. تجزیه خوشه‏ای صفات ریخت شناختی، اکسشن ها را در چهار گروه قرار داد. بیشترین مقدار وراثت پذیری (34/71) به صفت تعداد ساقه اصلی تعلق داشت. آغازگرهای SCoT در مجموع 55 باند تولید کردند که آغازگرهای SC5 و SC29 به ترتیب با 10 و 9 باند بیشترین تعداد را داشتند. شاخص های مولکولی شامل محتوای اطلاعات چندشکلی برابر با 36/0، شاخص نشانگری برابر با 82/1، نسبت چندگانه موثر برابر با 80/4 و شاخص قدرت تفکیک برابر با 86/5 بودند. میزان شباهت ژنتیکی مشاهده شده نیز براساس اطلاعات این نشانگرها برابر 67/0 بود. همچنین، تجزیه خوشه‏ای بر اساس داده های مولکولی، اکسشن‏ها را در 3 دسته قرار داد که این گروه‏بندی با نتایج تجزیه به مختصات اصلی (PCo) همخوانی نشان داد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، رازیانه، صفات ریخت شناختی، مارکر مولکولی
  • آناهیتا شریعت، قاسم کریم زاده*، محمدحسن عصاره، جواد هادیان صفحات 232-246
    مرزه خوزستانی یکی از نه گونه انحصاری جنس مرزه در ایران محسوب می‏شود که به دلیل داشتن ترکیب فنلی کارواکرول در اسانس و اسیدهای فنلی رزمارینیک و کافئیک در عصاره، دارای اثرات ضد میکروبی قوی می باشد که در درمان تعدادی از بیماری ها موثر است. در این تحقیق، تنش خشکی از طریق روش قطع آبیاری در مرحله گلدهی بر یک کلن از مرزه خوزستانی اعمال شد. نمونه برداری در فواصل سه روز و در پنج مرحله انجام شد و تعدادی از شاخص‏های فیزیولوژیک اندازه‏ گیری شد. به منظور استخراج اسانس و تعیین بازده آن از دستگاه کلونجر، برای تعیین درصد ترکیبات موجود در اسانس از دستگاه‏ های GC و GC/MS و برای تعیین مقدار ترکیبات موجود در عصاره الکلی از دستگاه HPTLC استفاده شد. نمایه متابولیتی تهیه شده بر حسب الگوی زمان بیانگر روند افزایشی -کاهشی برای ترکیبات فنلی و ترپن‏هایی مانند تیمول، گاماترپینن، پاراسیمن، کافئیک اسید و رزمارینیک اسید بود. همچنین، تنش خشکی منجر به افزایش معنی‏دار بازده اسانس، قندهای محلول و پرولین و نیز کاهش معنی‏دار شاخص‏های توان آبی برگ، محتوای نسبی آب برگ و رنگیزه های گیاهی شد. نمایه متابولیتی مرزه خوزستانی بیانگر راهبردهای بکار گرفته شده این گیاه در ایجاد فنوتیپ‏های بیوشیمیایی مختلف می‏باشد. همچنین از نتایج کاربردی این تحقیق می‏توان به کاربرد اثربخش تنش خشکی قبل از برداشت محصول اشاره کرد که منجر به افزایش کیفی محصول می‏شود. این تحقیق بیانگر اثر تنش خشکی بر خصوصیات فیزیولوژیک و متابولیسم ثانویه می باشد تا در آینده با استفاده از مهندسی متابولیک این گونه با ارزش بتوان تولید ترکیبات مهمی مانند کارواکرول، رزمارینیک اسید و کافئیک اسید را افزایش داد.
    کلیدواژگان: مرزه، تنش خشکی، متابولیت های ثانویه، بازده اسانس
  • محسن کلاگری*، حسین میرزایی ندوشن، فرهاد اسدی، پروین صالحی شانجانی صفحات 247-258
    گونه پده به دلیل سازگاری در شرایط اکولوژیکی مختلف و دگرگشن بودن می تواند نهال های بذری با تنوع ژنتیکی بالا تولید کند که در فرایند انتخاب درختان برتر، دورگ گیری و در نهایت تکثیر ژنوتیپ های مطلوب به لحاظ کمی و کیفی نقش مهمی داشته باشد. هدف این تحقیق ارزیابی ویژگی های ایزوآنزیمی و ریخت شناسی برگ در برخی از ژنوتیپ های حاصل از تولید مثل جنسی در گونه پده بود. تعداد 50 ژنوتیپ بذری پده از درختان مادری 12 رویشگاه مختلف که به لحاظ ویژگی های کمی و کیفی رشد نسبت به سایر ژنوتیپ ها برتری داشتند انتخاب و تنوع نتاج حاصل از درختان به لحاظ ویژگی های ریخت شناسی برگ و فعالیت آنزیم پراکسیداز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج ریخت شناسی برگ نشان داد که نتاج درختان مادری رویشگاه های گتوند و لرستان بیشترین و نتاج درختان زابل کمترین مقدار طول، حداکثر پهنا و سطح برگ را داشتند. نتایج تجزیه واریانس ایزوآنزیمی برای ژنوتیپ های برتر از درختان رویشگاه های مختلف نشان داد که گوناگونی ژنتیکی در درون ژنوتیپ های برتر و میان درختان مادری آنها به ترتیب 69 و 31 درصد بود. همچنین مقدار ضریب تنوع در درون ژنوتیپ های برتر و درختان والد دارای تفاوت معنی داری در سطح احتمال 1% بود. بیشترین هتروزیگوسیتی مشاهده شده مربوط به ژنوتیپ های درختان درفول، سرخس و زابل به ترتیب با 1، 83/0 و 83/0 بود. بیشترین تعداد آلل موثر و ضریب شانون متعلق به ژنوتیپ های رویشگاه زابل به ترتیب با 93/2 و 12/1 بود.
    کلیدواژگان: ایزوآنزیم، پده، پراکسیداز، ریخت شناسی برگ، نهال بذری
  • فاطمه ذاکر تولایی *، حمیده کلاهی صفحات 259-270
    گیاه ارکیده گونه Phalaenopsis amabilisیکی از بهترین و شناخته شده ترین گونه های ارکیده است که به آسانی رشد کرده و قابلیت سازگاری خوبی دارد. این پژوهش به منظور القای پلی پلوئیدی در گونه Phalaenopsis amabilis در شرایط درون شیشه ای انجام شد. پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و هر تکرار حاوی 3 ریزنمونه جوانه جانبی به اندازه تقریبی 3 میلی متر دارای 2 برگ با استفاده از هفت غلظت مختلف کلشی سین شامل: صفر، 01/0، 05/0، 1/0، 15/0 ، 2/0 و 25/0 درصد در دو تیمار زمانی 24 و 48 ساعت انجام شد. ریزنمونه ها پس از تیمار با کلشی سین روی محیط کشت MS بدون هورمون کشت شدند. پس از گذشت 10 هفته صفات مورفولوژیکی تحت تاثیر پلی پلوئیدی ازجمله تعداد و اندازه برگ، تعداد و اندازه ریشه، طول و عرض سلول های نگهبان روزنه، تعداد کلروپلاست و همچنین میزان زنده مانی گیاهچه ها مورد بررسی قرار گرفت. مشاهدات سیتولوژیکی برگ های جدید کاملا رشد کرده به منظور بررسی تعداد کروموزوم های گیاهان به روش فلوسایتومتری مورد ارزیابی قرارگرفت. غلظت های 15/0 درصد و 2/0 درصد کلشی سین در گیاه ارکیده باعث القای بیشترین درصد پلی پلوئیدی شد. همبستگی بعضی صفات مورفولوژیک با سطح پلی پلوئیدی نشان داد که بعد از فلوسایتومتری بررسی خصوصیات روزنه و تعیین تراکم آن به تشخیص پلی پلوئیدی کمک می کند. اندازه سلولهای نگهبان در گیاهان پلی پلوئید افزایش و تراکم آنها کاهش یافت. بر اساس این نتایج می توان از کلشی سین برای تولید گیاهان پلی پلوئید در ارکیده زینتی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارکیده، کلشی سین، صفات مورفولوژیکی، فلوسایتومتری
  • محمدحسن رحیمی*، سعید اهری زاد، ناصر محب علی پور صفحات 271-288
    بادرنجبویه به عنوان یک گیاه دارویی ارزشمند در درمان و تسکین بیماری ها کاربرد فراوانی داشته و شناخت کافی از تنوع ژنتیکی و طبقه بندی آن به منظور انتخاب ژنوتیپ های مناسب برای اهداف به نژادی، ضروری به نظر می رسد. از این رو، این تحقیق به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات در 11 جمعیت بادرنجبویه شامل نه جمعیت ایرانی و دو جمعیت خارجی با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سا ل های 1390 و 1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تبریز انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس، بیانگر وجود تنوع ژنتیکی معنی دار از نظر اغلب صفات مورد مطالعه بود. بررسی پارامترهای ژنتیکی نشان داد که صفات درصد و عملکرد اسانس، تعداد ساقه در بوته و وزن تر ساقه و غلظت سیترال در بوته بالاترین مقادیر مربوط به پیشرفت ژنتیکی، ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی را داشتند و بیشترین میزان وراثت پذیری عمومی به وزن تر ساقه در بوته (71/0=2h)، درصد اسانس (65/0=2h) و تعداد ساقه در بوته (58/0=2h) مشاهده شد. جمعیت اردبیل از نظر غلظت سیترال، درصد و عملکرد اسانس در زمره جمعیت های برتر قرار داشت. تجزیه همبستگی نشانگر رابطه مثبت و معنی دار عملکرد اسانس با شاخص کلروفیل، طول و عرض برگ و درصد اسانس و همچنین همبستگی منفی و معنی دار با تعداد گره بود. در تجزیه به عامل ها بر مبنای مقادیر ویژه بزرگ تر از یک به روش تجزیه به مولفه های اصلی، پنج عامل تعیین شد که در مجموع 40/87 درصد از تغییرات کل را تبیین کردند. تجزیه خوشه ایجمعیت های مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد. با توجه به تنوع مشاهده شده در این پژوهش، امکان انتخاب جمعیت های مطلوب و استفاده از آنها در برنامه های به نژادی مرتبط با بهبود صفات زراعی و اسانس وجود دارد.
    کلیدواژگان: اسانس، بادرنجبویه، تنوع ژنتیکی، صفات زراعی
  • عباس صفرنژاد*، مریم شورورزی، مرضیه دلیر صفحات 289-301
    اسفرزه گیاهی است از خانواده بارهنگ (Plantaginaceae) که گونه های مختلفی دارد. گیاه آن یکساله علفی و کوتاه است و بلندی آن به 40 – 10 سانتی متر می رسد.منشا اولیه آن هند و پاکستان می باشد و در فلور ایران پراکنش وسیعی دارد. هدف از این تحقیق، بررسی تحمل به شوری گونه Plantago ovataبا بهره گیری از تکنیک کشت بافت و استفاده از تنوع سوماکلونال به منظور شناسایی و تولید ژنوتیپ های متحمل می باشد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار و 15 تکرار انجام شد. ریزنمونه های هیپوکوتیل بیشترین و ریشه کمترین میزان القاء کالوس را در شرایط نبود تنش شوری (شاهد) نشان دادند. در حضور تنش شوری درصد کالوس زایی هیپوکوتیل از کوتیلدون بیشتر بود. درصد باززایی کالوس حاصل از ریزنمونه هیپوکوتیل در تمامی غلظت های NaCl از کالوس حاصل از ریزنمونه کوتیلدون بیشتر بود. افزایش غلظت NaCl موجب کاهش درصد باززایی شد. ریشه کمترین و کوتیلدون بیشترین وزن تر و خشک را در غلظت های مختلف NaCl داشت.همچنینافزایش غلظت NaCl موجب افزایش میزان سدیم و کاهش میزان پتاسیم در کالوس ها شد. میزان کلسیم با افزایش غلظت NaCl نوسان داشت. گیاهچه های باززایی شده در حضور غلظت های بالای NaCl برای توسعه ریشه به محیط ریشه زایی (محیط کشت MS فاقد هورمون) منتقل شده و گیاهچه های با رشد مناسب به خاک منتقل شدند.
    کلیدواژگان: اسفرزه، این ویترو، کالوس، نمک
  • حسن منیری فر *، حسین باقری آقبلاغ، محمدباقر خورشیدی بنام صفحات 302-313
    اسپرس (Onobrychis viciifolia Scop.)، از جمله بقولات علوفه ای چند ساله است که برای تولید علوفه در اراضی دیم و آبی و همچنین به صورت چرای مستقیم مورد توجه می باشد. این لگوم علوفه ای سازگاری وسیعی به شرایط اقلیمی دارد و برای تولید علوفه مورد استفاده قرار می گیرد. به منظور ارزیابی و گزینش اکوتیپ های برتر و تولید رقم سنتتیک، 25 اکوتیپ اسپرس جمع آوری شده از منطقه آذربایجان از نظر صفات کمی و کیفی از سال 1390 تا 1393 در ایستگاه تحقیقاتی تیکمه داش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی ارزیابی شدند. بین اکوتیپ های اسپرس مورد بررسی از نظر ارتفاع بوته، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، عملکرد علوفه تر و عملکرد علوفه خشک اختلاف معنی دار وجود داشت، ولی برای تعداد روز تا 10 درصد گلدهی اختلاف معنی داری مشاهده نشد. از نظر صفات کیفی علوفه، میزان پروتئین، فیبر و قابلیت هضم ماده خشک نیز اختلاف معنی داری بین اکوتیپ ها مشاهده شد. با ضرب درصد پروتئین در میزان عملکرد علوفه تر و خشک، میزان عملکرد پروتئین به صورت تر و خشک به عنوان یک شاخص محاسبه شد و اعداد حاصل تجزیه واریانس شدند. میزان عملکرد پروتئین به صورت خشک به عنوان یک معیار برای گزینش اکوتیپ ها استفاده شد. با در نظر گرفتن برتری و موقعیت اکوتیپ ها از نظر صفات کمی و کیفی به ویژه شاخص های عملکرد پروتئین به صورت تر و خشک، چهار اکوتیپ برتر برای تولید بذر سنتتیک یک گزینش شدند.
    کلیدواژگان: پلی کراس، شاخص، عملکرد پروتئین، کیفیت، واریته سنتتیک
  • توران فیضی کمره، رامین رحمانی*، حسن سلطانلو، محمد متینی زاده صفحات 314-323
    قارچ های میکوریزی آربوسکولار یکی از مهمترین و فراوان ترین میکروارگانیسم های خاک زی هستند. این قارچ ها با 80 تا 90 درصد از گونه های گیاهی همزیستی برقرار می کنند. همزیستی میکوریزی می تواند الگوی بیان ژن دهیدرین را تحت تنش خشکی تغییر دهد. پروتئین های دهیدرین، در زمان تنش خشکی باعث آبگیری سلول های گیاهی می شوند، در سلول تجمع کرده، از ساختار غشاها و ماکرومولکول ها حفاظت می کنند. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی عملکرد قارچ Funneliformis mosseae در تغییر بیان ژن دهیدرین نهال های میکوریزی پسته ایرانی در طول دوره تنش خشکی است. همه نهال ها به مدت دو سال، سه بار در هفته آبیاری شدند، سپس تنش خشکی به مدت نه روز اعمال شد که در این مرحله علائم پژمردگی در برگ نهال ها مشاهده شد، سپس نهال ها آبیاری دوباره شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی منجر به کاهش درصد کلونیزاسیون قارچ در ریشه نهال های پسته ایرانی شد. بیان ژن دهیدرین در نهال های پسته ایرانی (بدون میکوریز) در نهمین روز اعمال تنش خشکی به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت، اما همزیستی پسته ایرانی با قارچF.mosseaeبیان ژن دهیدرین را تحت تنش خشکی، به طور معنی داری کاهش داد. در نهایت می توان گفت که افزایش بیان ژن دهیدرین راهکار استفاده شده توسط همزیستی میکوریزی برای مقاومت به خشکی نهال های پسته ایرانی نبوده است، شاید مهمترین عملکرد قارچ های میکوریزی در تحمل به خشکی گیاهان، از طریق اجتناب از تنش خشکی در گیاهان است.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، پسته ایرانی، دهیدرین، کلونیزاسیون، نهال میکوریزی
  • فهیمه قاسمی پیربلوطی، آفاق تابنده ساروی*، اصغر مصلح آرانی صفحات 324-336
    دارمازو Quercus infectoria G.Oliver)) یکی از گونه های با ارزش و اصلی جنگل های زاگرس است و از نظر زیست محیطی، اقتصادی، ژنتیکی و دارویی حائز اهمیت است. انجام مطالعات سیتوژنتیکی در گونه ها و جمعیت های گیاهی به دلیل فراهم کردن اطلاعات کمی روی تاریخچه تکاملی گیاه، تعیین قرابت های بین گونه ای و مشخصات کاریولوژیکی، اهمیت فوق العاده ای دارد. این مطالعه با هدف تعیین کاریوتیپ و ساختار کروموزومی گونه دارمازو و تنوع کاریوتیپی میان چهار جمعیت آن در غرب ایران (سردشت، مریوان، شینه قلایی و کاکاشرف) با استفاده از مریستم ریشه و سیستم تجزیه تصویری انجام شد. پس از اجرای مراحل پیش تیمار، تثبیت، هیدرولیز و رنگ آمیزی، نمونه های میکروسکوپی تهیه و خصوصیات کاریوتیپی تعیین شدند. نتایج نشان داد که تعداد کروموزوم های بیشتر سلول های مورد مطالعه 24 = x2 = n2 بود اما 25 = x2 = n2 و 26 = x2 = n2 و تریپلوئیدی نیز در برخی از سلول ها مشاهده شد. تجزیه وتحلیل واریانس و مقایسه میانگین بر روی سه تا ده سلول 24 کروموزومی از سه تا هفت پایه مختلف در هر جمعیت انجام شد. تفاوت معنی دار بین جمعیت های مورد بررسی از نظر صفات طول کروموزوم، طول بازوی بلند و کوتاه مشاهده شد. شاخص های تقارن، تقارن نسبی کاریوتیپ را در جمعیت های مورد بررسی نشان دادند. تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که طول کروموزوم، طول بازوی بلند و کوتاه بیشترین نقش را در ایجاد واریانس داشتند. تجزیه خوشه اینیز جمعیت های مورد مطالعه را در دو خوشه مجزا طبقه بندی کرد. به طوری که دو جمعیت کاکاشرف و شینه قلایی در یک خوشه و دو جمعیت سردشت و مریوان در خوشه دیگر قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بلوط دارمازو، تنوع ژنتیکی، سیتوژنتیک، شاخص تقارن کاریوتیپ، کروموزوم
  • نوربخش تیموری، دانیال کهریزی *، وحید عبدوسی، عبدالحمید پاپزن صفحات 337-347
    زالزالک (Crataegusspp) یکی از جنس های جنگلی مهم در ایران است. سازگاری بالایی به خشکی و سرما داشته و به عنوان پایه برای به، گلابی و سیب کارایی دارد. این تحقیق به منظور ارزیابی شاخه زایی و ریشه زایی سه گونه زالزالک به نام های C. aronia، C. pseudohetrophylla و C. meyeriانجام شد. برای این منظور از غلظت های مختلف تنظیم کننده های رشد و ریزنمونه تک گره حاوی جوانه جانبی استفاده شد. ریزنمونه در غلظت های مختلفBAP به علاوه NAA در محیط MS کشت شد. میانگین ها پس از 6 هفته نشان داد که حداکثر تعداد شاخساره در غلظت 1 میلی گرم در لیتر NAAبعلاوه 4 میلی گرم در لیتر BAP (33/4 شاخه)، بیشترین درصد ریزنمونه رشدکرده (67/89 درصد) در گونه C. aronia و بیشترین طول شاخه (67/22 میلی متر) در گونهC. meyeri و 1 میلی گرم در لیتر NAA و 1 میلی گرم در لیتر BAP به دست آمد. برای ریشه زایی از محیط کشت MS،MS 2/1 و پشم سنگ با ریزنمونه های پرآوری شده حاصل از پاجوش و شاخساره های پرآوری شده در شرایط درون شیشه ای استفاده شد. ریزنمونه ها در 16 تیمار مختلف در محیط کشتMS،MS 2/1 و پشم سنگ کشت شد. در هیچ یک از گونه ها، تیمارها و محیط های کشت ریشه زایی مشاهده نشد. بیشترین طول شاخه در گونه C. meyeri و بیشترین تعداد شاخه در گونهC. aronia وجود داشت و هیچ یک از تیمار ها، گونه ها و محیط های کشت ریشه زایی مناسبی نداشتند.
    کلیدواژگان: زالزالک، پرآوری، ریشه زایی، تنظیم کننده رشدگیاهی
  • یعقوب ایران منش*، عباس قمری زارع، محمود طالبی، حسن جهانبازی گوجانی صفحات 348-357
    تولید هیبریدهای گیاهی به منظور افزایش عملکرد در واحد سطح و در نهایت استفاده حداکثر از ظرفیت منابع موجود همواره مورد توجه کشورهای مختلف جهان می باشد. از آنجایی که تحمل گونه های مختلف در برابر شرایط اقلیمی یکسان نیست و میزان تحمل آنها در برابر شرایط اقلیمی به توانمندی ژنتیکی گیاهان و میزان تاثیر متقابل آنها با محیط بستگی دارد، در برخی از گونه های جنس صنوبر با انجام برنامه های اصلاحی می توان ظرفیت رویشی آن را به میزان قابل توجهی بهبود بخشید. بدین منظور در این مطالعه که در ایستگاه تحقیقات بلداجی از استان چهارمحال و بختیاری انجام شد، دورگ P. alba Î P. euphraticaو دورگ حاصل از تلاقی معکوس آن به همراه پایه هایی از گونه P. nigra و P. alba در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به منظور بررسی سازگاری، کشت شدند. در این تحقیق 75 پایه از هر کلن در سه تکرار و با مجموع 300 اصله نهال در فواصل 2Î2 متر، کشت شدند. آماربرداری از صفات کمی و کیفی پایه ها انجام شد. نتایج نشان داد که تیمار هیبرید P. alba Î P. euphratica از نظر رویش ارتفاعی، قطر برابرسینه و ارتفاع تنه وضعیت بهتری را نسبت به سایر تیمارها داشت. این هیبرید در برابر سرما بسیار مقاوم بود. در حالیکه دورگ P. euphratica × P. alba به سرما کاملا حساس و به شدت آسیب پذیر بود. در بین کلن های بومی گونه P. alba نیز شرایط رویشی نسبتا خوب و نزدیک به هیبرید p. alba Î p. euphratica داشت، درحالیکه گونه بومی P. nigra چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی در وضعیت نامطلوبی قرار داشت.
    کلیدواژگان: سازگاری، کبوده، پده، دورگ، چهارمحال و بختیاری
  • حدیث سادات مدائنی، علی اشرف جعفری، هوشمند صفری*، هومن شیروانی صفحات 358-371
    عملکرد علوفه خشک 24 اکسشن از گونه Agropyron trichophorum در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط آبیاری عادی (بدون تنش) و دیم (تنش خشکی) در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه واقع در شهرستان اسلام آباد غرب به مدت دو سال بررسی شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس اختلاف معنی داری بین اکسشن های مورد بررسی و همچنین محیط های مورد مطالعه مشاهده شد. اثر متقابل اکسشن × محیط در سطح 1 درصد معنی دار شد. بر اساس تجزیه AMMI، دو مولفه اصلی اثر متقابل 77/96 درصد از واریانس اثر متقابل را بیان کردند و در سطح 1 درصد معنی دار شدند. گروه بندی حاصل از آزمون دانکن (05/0> p) و تجزیه خوشه ای، اکسشن های 4-8، 7-10، 5-7، 313، 13- 12 و 314 را به عنوان اکسشن های برتر برای عملکرد علوفه خشک در یک گروه قرار داد. بر اساس مولفه های اصلی، اثر متقابل و پارامترهای پایداری اکسشن های 4-8 و 7-10 بیشترین پایداری عمومی برای عملکرد علوفه داشتند و قابل معرفی برای برنامه های اصلاحی برای شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه می باشند. اکسشن های 5-7، 313 و 13-12 با شرایط آبیاری عادی سازگاری اختصاصی نشان دادند. اکسشن 314 نیز، سازگاری اختصاصی با شرایط تنش داشت و قابل معرفی در برنامه های اصلاحی به ویژه با تاکید بر شرایط دیم استان کرمانشاه می باشد.
    کلیدواژگان: آگروپایرون، تنش خشکی، سازگاری، مدل AMMI
|
  • S. Bahador *, B. Rabiei Pages 187-200
    Real-time PCR technique is available for determining changes of gene expression. However, normalizing gene expression data and obtaining reliable results depends on the selection of appropriate reference genes which are stably expressed under different experimental conditions. In this study, we investigated suitability of two commonly used reference genes [elongation factor 1 alpha (OvEF1alpha) and 18S ribosomal RNA (18S rRNA)] in seven Thyme populations and under exogenously applied gibberellic acid (GA3) hormone (control, 30, 60 and 90ppm), plant age (young plants and middle-aged plants and temperature/light stress. Results showed that expression levels of both genes in all populations were affected significantly. Plant age did not significantly effect on expression of the two genes. Also, ovEF1alpha unaffected by exogenously applied GA3. Under temperature/light stress, expression of OvEF1alpha increased in Babgorgy population but in Babzangy decreased. In contrast, expression of 18S rRNA in Babgorgy was significantly decreased but has stable expression in Thyme and Babzangy. Thus, these results showed that ovEF1alpha for comparison of gene expression between Thyme, Hanza, Sirch and Zarand and 18S rRNA for Babzangy, Sirch and Hanza or Zarand and Thyme populations are suitable as internal control gene. Also, for temperature/light stress both genes are suitable in Thymus vulgaris L. but only 18SrRNA is suitable in Thymus caramanicus Jalas.
    Keywords: Thyme, Population, reference genes, Real-Time PCR
  • S. Jafari, M.H. Daneshvar, M.R. Salehi Salmi *, Amin Lotfi Jalal-Abadi Pages 201-211
    In this study, an indirect organogenesis regeneration protocol for Salvia officinalis L. is described. Leaf (0.5 × 0.5 cm) and internode (1 cm in length) explants sections, from 45 day old in vitro germinated plant, were cultured in Murashige and Skoog (MS) basal medium supplemented with 12 different combinations of 2,4-dichlorophenoxy acetic acid (2,4-D) or 1-naphthaleneacetic acid (NAA) and 6-benzylaminopurine (BAP). The best calli induction response was observed when 1 mg/l NAA and 0.5 mg/l BAP combination was applied to the internode explants. Also, results showed an interesting possibility for the stimulation of shoot regeneration (5.66) through internode segments cultured on MS medium containing 50 mg/l putrescine and 0.5 mg/l TDZ. Shoot elongation and rooting were achieved on MS medium with 1mg/l IBA. Excellent acclimatization to greenhouse conditions was observed for all transferred plantlets. By this procedure no morphological differences were observed between the regenerated and mother plants. This protocol may be also utilized to carry out plant regeneration after genetic transformation, in order to develop transformed plants without the presence of chimeric zones.
    Keywords: Callus, Medicinal, Polyamine, rooting, Shoot regeneration, Tissue culture
  • M. Farshadfar *, N. Moradzade, E. Farshadfar, H. Shirvani Pages 212-231
    Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) is one of the well-known medicinal and aromatic plants. To determine variability between 16 Iranian fennel accessions based on a molecular marker and morphological traits an experiment was carried out based on a completely randomized design with three replications at Payame Noor University of Kermanshah, Iran, during 2014. Eleven morphological traits were recorded. Genotypes were evaluated based on 10 SCoT primer markers as well. Analysis of variance showed significant differences among the genotypes for the studied characters. Mean comparison according to DMRT was carried out and significant differences were revealed for all of the studied traits (p≤0.05). Cluster analyses classified the accessions into four groups. Principle components analysis revealed that 81.4 percent of variance explained by four PCAs. The strongest heritability (%71.37) belonged to main stem. SCot primers showed 55 visible bands. SC5 and SC29 primers had the most number of bands with 10 and 9 bands respectively. Means of polymorphic information content (PIC=0.36), marker index (MI= 1.82), effective multiplex ratio (EMR= 4.8) and resolving power (RP= 5.86) indices were calculated for all primers. Total genetic similarity based on the primers was 0.66 percent. Cluster analysis classified the accessions into 3 groups.The clustering results was confirmed by principal coordinate analysis.
    Keywords: Fueniculum vulgare, genetic variability, molecular marker, SCoT
  • A. Shariat, G. Karimzadeh *, M.H. Assareh, J. Hadian Pages 232-246
    Savory (Satureja khuzistanica) is one of the nine endemic species which have phenolic compounds such as carvacrole and thymol in its essential oil and rosmarinic and other phenolic acids in its extract, has strong antioxidant and antimicrobial properties and remarkable effects on several diseases. Drought stress was induced by stopping irrigation at flowering stage. Samples were taken five times with three interval days and several physiological traits were measured. For oil extraction, Clevenger apparatus was used. For determination of essential oil’s components and methanolic extract compounds, GC, GC/MS and HPTLC were utilized. Profiling of volatiles using GC/MS, showed an increasing-decreasing trend at major phenolic and terpenes compounds such as thymol, γ- Terpinene, p- Cymene, Rosmarinic acid and Caffeic acid. Drought stress also led to a significant increase in oil yield, soluble sugars and proline as well as a significant reduction in leaf water potential, relative water content and pigments. Metabolite profiling of Satureja khuzistanica represents the strategies employed by savory in generating different biochemical phenotype. Applicable results of this study for increasing product quality is effective application of drought stress before harvesting. The results verified that drought stress affected physiological characteristics and secondary metabolism of savory which were useful for future work by using metabolic engineering focusing on important species to increase main compounds, such as carvacrol and rosmarinic acid and caffeic acid.
    Keywords: Drought stress, oil yield, savory, secondary metabolites
  • M. Calagari *, H. Mirzaie-Nodoushan, F. Asadi, P. Salehi Shanjani Pages 247-258
    Because of adaptation to different ecological conditions, cross pollination and heterozygosity, Populus euphratica contains a large amount of genetic diversity, which could have an important role in superior phenotypes selection, in inter and intra specific hybridization processes. The main aim of this study was evaluation of leaf morphologic and Isoenzyme characteristics in several P. euphratica genotypes, produced by seed regeneration. A total of 50 superior seedlings from superior phenotypes of 12 parent trees of the species were selected. Seedlings evaluation was performed in a nursery located at Karaj research station, a city close to Tehran, Iran, during 2011 to 2015. In order to determine existing genetic variation, leaf morphology of seedlings and analysis of peroxidase isoenzyme were conducted. Peroxidase isoenzyme analysis was conducted on leaf extracts using polyacrylamid gel electrophoresis (PAGE ). Analysis of variance showed significant differences among the seedlings of the parent trees for leaf morphologic traits. The most values of leaf length, leaf width and leaf area were observed on Gotvand and Lorestan originated seedlings, and the lowest value of the characters was observed on seedlings originated from Zabol habitat. Analysis of variance of superior genotypes from different habitats revealed within superior genotypes genetic variations (69%) and among habitats genetic variations (31%). Variation index (Phi) showed significant differences within progenies and superior parental trees. The most part of heterozygosity observed in Dezfol, Sarakhs and Zabol trees, with 1, 0.83, 0.83 values respectively. Maximum number of effective alleles and Shannon index belonged to Zabol habitat with 2.93 and 1.12 respectively.
    Keywords: Morphology characteristics, peroxidase isoenzyme, Populus euphratica, Seedling
  • F. Zaker Tavallaie *, H. Kolahi Pages 259-270
    Phalaenopsis amabilis is one of the best and well-known orchid species that is easy to grow and has good compatibility. This study was done for induction of polyploidy in Phalaenopsis amabilis by in vitro conditions. The study was conducted as factorial based on a completely randomized design with three replicates and each replicate including three explants of auxiliary buds (approximately 3 mm ) containing two leaves using seven different concentrations of colchicine (0, 0.01, 0.05, 0.1, 0.15, 0.2 and 0.25 percent) in two time periods (24 and 48 hours). Explants were cultured on MS medium without hormones after treatment with colchicine. After 10 weeks sevral morphological traits that were under influence of polyploidy, including number and size of leaves, number and size of roots, length and width of stomata guard cells, number of chloroplast, and survival rate of seedlings were evaluated. Cytological observations of new developed leaves were evaluated by flow cytometry to assess the number of chromosomes in plants. The results showed that the highest percentage of polyploidy was obtained using 0.15 and 0.2 percent of colchicine concentrations. Correlation of some morphological traits with polyploidy levels showed that in addition to flow cytometry method, some important morphological traits such as stomata characteristics and its density can be used to recognize polyploidy in orchid plant. Polyploidy was resulted to enhancement in size and reduction in density of guard cells. Colchicine is usable to produce ornamental polyploid orchid.
    Keywords: colchicine, flow cytometry, morphological traits, orchid
  • M.H. Rahimi *, S. Aharizad, N. Mohebalipour Pages 271-288
    With many applications in treating and relieving of illnesses, lemon balm (Melissa officinalis L.) is considered as a valuable medicinal plant; as a result, sufficient knowledge about its genetic variation and its classification is necessary for selecting suitable genotypes for breeding purposes. Therefore, present study was to investigate genetic diversity and relationships between several traits of 11 populations of lemon balm consisted of nine Iranian plant populations and two foreign plant populations using randomized completely block design with three replications during 2011 and 2012 in research farm of University of Tabriz. Results of analysis of variance showed that genetic diversity for most of the traits was significant. Study of genetic parameters revealed that percentage and yield of essential oil, number of stems per plant, fresh weight of stem and citral concentration had the highest amounts of genetic advance, genetic and phenotypic coefficient of variations. The highest heritability was observed on fresh weight of stems per plant (h2=0.71), essential oil percentage (h2=0.59) and number of stem per plant (h2=0.58). Ardabil population was superior in terms of citral concentration and percentage and yield of essential oil among the populations. Pearson correlation coefficients indicated a positive and significant relationship between essential oil yield with chlorophyll index, leaf length and width and essential oil percentage and also a significant negative correlation with number of nodes. In factor analysis based on principal component analysis method with eigenvalues greater than one, five factors were determined that a total of 87.40% of the total variance was explained by them. Cluster analysis divided the studied populations into three groups. Due to the observed variability in the present study, selection of desirable populations for breeding programs regarding to improvement of agronomic traits and essential oil of the species is possible.
    Keywords: Agronomic traits, essential oil, genetic diversity, lemon balm
  • A. Safarnejad *, M. Shoorvarzi, M. Dalir Pages 289-301
    Plantago ovata is from "Plantaginaceae" family which has several species. It is an annual herbaceous plant. Its height reaches to 10-40 cm. Its primary origin is India and Pakistan and it has wide distribution in Iranian flora. In order to evaluate responses of Plantago ovata to salinity an experiment was conducted using in vitro selection and tissue culture technique as well as somaclonal variation for identification and production of tolerant genotypes. The experiment was performed based on a completely randomized design with 12 treatments and 15 replications in each treatment. Hypocotyl and root explants showed the highest and the lowest callus induction respectively in non-saline (control) condition. Regeneration percentage of hypocotyl calli at all NaCl concentrations was more than cotyledon calli. Increasing concentrations of NaCl led to reduce percentage of regeneration. Cotyledon and root explants showed the highest and the lowest dry and fresh weight at all concentrations of NaCl. Also increasing of NaCl concentrations led to increment of sodium and decrement of potassium ingredients of callus. Amount of calcium varied by increasing NaCl concentration. Rooting happened a week after transferring regenerated plants to rooting medium. Then suitable seedlings were transferred to soil.
    Keywords: Plantago ovata, In vitro, Callus, NaCl
  • H. Monirifar *, H. Bagheri Aghbolagh, M.B. Khorshidi Benam Pages 302-313
    Sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.), one of the main perennial legumes forages, is cultivated in both dry land farming and irrigated area for grazing and hay production for feeding of livestock. It is a perennial legume widely adapted to environmental conditions and has been successfully used as a pasture and hay forage. In order to evaluate and select the best ecotypes of sainfoin for a synthetic variety development program, a field experiment was conducted during 2011 to 2014 cropping seasons, in Tikmadash research station, East Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Tabriz, Iran. Quantitative and qualitative traits of 25 sainfoin ecotypes were evaluated. Analysis of variance showed no significant differences between the ecotypes for day's to 10% flowering, but for other quantitative traits such as plant height, shoot fresh and dry weight, leave fresh and dry weight, fresh and dry forage yield were significant. Crude protein, crude fiber and dry matter digestible were significantly different among the studied sainfoin ecotypes. Fresh and dry protein yield indices were instructed by multiplying rude protein by fresh and dry yield, respectively, and used as criteria for ecotype selection. Considering quantitative and qualitative traits, specially fresh and dry protein yield indices, four superior ecotypes were selected to be used in synthetic variety (Syn1) development.
    Keywords: Index, polycross, protein yield, Quality, synthetic variety
  • T. Feizi Kamareh, Ramin Rahmani *, H. Soltanloo, M. Matinizade Pages 314-323
    Arbuscular mycorrhizal fungi are one of the most important and the most abundant micro-organisms in soil. The fungi have symbiotic relation with 80 to 90 percent of plant species. Arbuscular mycorrhizal symbiosis is able to alter pattern of dehydrin expression under drought stress. During period of drought acclimation that causes dehydration of cells, dehydrin proteins accumulate inside cells and protect membranes and macromolecules structures. All seedlings were irrigated three times per week during two years then were exposed to severe drought stress for nine days until wilt symptoms appeared on their leaves, then irrigated normally. It was evaluated whether Funneliformis mosseae is able to alter expression functions of dehydrin in the mycorrhiza seedlings of Pistacia vera under drought stress. Results showed that mycorrhizal colonization percentage in roots of P. vera declined significantly due to water stress treatments. The result revealed that the expression of dehydrin was increased significantly in non-mycorrhizal seedlings at 9 days exposure to the drought stress compared to the mycorrhizal seedlings, but the levels of dehydrin accumulation in mycorrhizal treatment subjected to drought were considerably lower than that of corresponding non-mycorrhiza seedlings, indicating that the accumulation of dehydrin proteins is not a mechanism by which the mycorrhizal symbiosis protects their host seedlings and suggesting that mycorrhizal seedlings were less strained by drought due to primary drought-avoidance mechanisms
    Keywords: Colonization, dehydrin, Drought stress, Iranian pistachio, mycorrizal seedling
  • F. Ghasemi Pirbaluti, A. Tabandeh Saravi *, A. Mosleh Arani Pages 324-336
    Quercus infectoria G. Oliver is one of the valuable and main species of Zagros forests of Iran. The species is important in environmental, economic, genetic and medicinal aspects. Cytogenetic studies on plant species and their populations provide quantitative information on evolution history and determine relationships between the species and karyological characteristics. Our study aimed to determine karyotypic and chromosomal constitution of Quercus infectoria and its karyological diversity among four populations of the species in western Iran (Sardasht, Marivan, Shine-Ghalaei and Kakasharaf) using root meristem and visual analyses. After pretreatment, stabilization, hydrolysis and staining, microscopic stages were performed and karyotypic parameters were investigated. Results showed that chromosome number of most the observed cells were 2n =2x= 24 but 2n=2x=25 and 2n=2x=26 and triploidy were also observed in several cells. Analysis of variance and mean comparisons were performed on 3 to 10 cells of 3 to 7 genotype of each population. Results showed significant differences among the studied populations in properties such as chromosome length, long and short arm length. Symmetric karyotype indices are indicative of the relative asymmetry of chromosomes in the studied populations. Principal components analysis based on karyotypic parameters showed that chromosome length, long arm length and short arm length, played the most important role in the first component. The first component contained more than 75% of total karyotypic variation. Cluster analysis classified the populations into two classes. Shine-Ghalaei and Kakasharaf was assigned to one cluster and Marivan and Sardasht, allocated to the second one.
    Keywords: Chromosome, Cytogenetic, genetic diversity, Quercus infectoria, Symmetric karyotype indices
  • N. Teimori, D. Kahrizi *, V. Abdossi, A. Papzan Pages 337-347
    Hawthorn (Crataegus spp) is one of the important forest genera in Iran. It is high compatibel to cold and drought and usefull as a rootstock for quince, pear and apple. This research was carried out in order to assess shoots and rooting of three species of hawthorn (C. aronia, C. pseudohetrophylla, C. meyeri). For shoot production, different concentrations of plant growth regulators and single-node were used. The explants were cultured on different concenterations of BAP and NAA on MS medium. On average after 6 weeks maximum number of shoots in concenteration of 1mg/l NAA plus 4 mg/l BAP (4.33 branch) was observed. The highest percentage of explants (89.67 %) was observed on C. aronia andmaximum shoot length (22.67 mm) was observed on C. meyeri using 1 mg/l NAA and 1 mg/l BAP. For rooting stage, we used MS, 1/2MS and rock wool with proliferated explants derived from suker and in vitro proliferated shoots. The explants were cultured on 16 different media treatments of MS, 1/2MS and rock wool medium. Root was not formed in none of the species, treatments and media. Maximum shoot length (22.67 mm) was observed on C. meyeri, and maximum number of branches was observed on C. aronia.
    Keywords: Hawthorn, proliferation, rooting, plant growth regulators
  • Y. Iranmanesh *, A. Ghamari Zare, M. Talebi, H. Jahanbazi Goujani Pages 348-357
    Hybridization is one of the most important methods in tree improvement. This method can helps plant breeders to increase yield of tree species. Adaptability investigation of interspecific hybrids for planting in different regions is necessary because of different climate conditions in the regions. Populus species were planted in Iran for wood production from many years ago. In this research clones of P.alba× P.euphratica and P.euphratica × P.alba were selected and saplings were supplied from them. Saplings from P.alba× P.euphratica and P.euphratica×P.alba with P.alba and P.nigra as a native species were planted in Boldaji station in Chaharmahal and Bakhtiari province based on a Randomized Complete Block Design. Quantitative and qualitative characteristics such as total height, trunk height, diameter (DBH), disease and cold tolerance were recorded. Results showed that plant height, trunk height and DBH growth of P.alba×P. euphratica were significantly more than other treatments (p
    Keywords: Adaptation, Chaharmahal, Bakhtiari, Populus, hybridization
  • H. Madaeni, A.A. Jafari, Hooshmand Safari *, H. Shirvani Pages 358-371
    Dry forage yield of 24 accessions of Agropyron trichophorum were investigated by a randomized complete block design with three replications at two environments of normal irrigation and rainfed conditions for two years at Islam Abade Gharb research station, Kermanshah, Iran. Analysis variance showed significant variation (P>0.01) between the studied accessions and the environments. Interaction effect of accession×environment was significant at 1% level. Two, interaction principal components from AMMI, analysis expressed 96.77% of the interaction variance and were significant at 1% level. The accessions of 12-13, 313, 314, 8-4, 10-7 and 7-5 were classified as superior accessions for dry forage yield based on Duncan's test (p
    Keywords: Adaptability, Agropyron, AMMI model, Drought stress