فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مسعود برهانی، حسین ارزانی، زهرا جابرالانصار صفحات 249-259
    شیوه مرتعداری یکی از ارکان مهم مدیریت مرتع به ویژه ازجنبه تجدیدحیات و احیاءپوشش گیاهی می باشد. هدف از این تحقیق بررسی شیوه مرتعداری و سیستم های چرایی مناسب سامانهای عرفی منطقه سمیرم و مقایسه آنها با برنامه های پیشنهادی توسط ادارات منابع طبیعی می باشد. بدین منظور در 29 سامان عرفی دارای طرح مرتعداری در شهرستان سمیرم ، نقشه شیوه مرتعداری و سیستم های چرایی صحیح با توجه به استانداردها و بر اساس وضعیت و گرایش سال تهیه طرح و سال انجام این تحقیق تعیین گردید. نتایج نشان داد که در اکثر موارد شیوه مرتعداری پیشنهاد شده در طرح های مرتعداری، منطبق با شیوه صحیح مبتنی بر وضعیت مرتع بوده است. از سوی دیگر در 20 طرح مرتعداری علیرغم اعمال شیوه مرتعداری مصنوعی، سیستم چرایی پیش بینی شده است که مطابق اصول صحیح مرتعداری نیست. اطلاعات بدست آمده نشان داد که در طرح های مرتعداری این منطقه، به دلیل مشکلات فنی در امر قطعه بندی مراتع و نظارت و کنترل، سیستم های چرایی پیش بینی شده عملا اعمال نگردیده است. همچنین در این مناطق، زمانبندی چرا مطابق با سیستم های چرایی در یک دوره کوتاه مدت مزایای زیادی به دنبال ندارد.
    کلیدواژگان: شیوه مرتعداری، سیستم چرایی، سامان عرفی، سمیرم
  • مینا صادقی، فرشاد کیوان بهجو، احسان زندی اصفهان صفحات 259-268
    میزان تولید یک جامعه مهم ترین شاخص ارائه سطح فعالیت های اقتصادی در آن جامعه است، که از یک سو به میزان عوامل تولید در دسترس و از سوی دیگر به نحوه ترکیب این عوامل برای تولید کالا ها و خدمات وابسته است که هدف از این تحقیق، محاسبه ی رانت اقتصادی مرتع روستای کوجنق از محل برداشت و تولید محصولات دامی بود که روش مورد استفاده در این تحقیق، پیمایشی و از نوع توصیفی بوده و جامعه آماری این پژوهش، بهره برداران مرتعی می باشد و بالغ بر 124 خانوار شد. روش نمونه گیری در این تحقیق، از نوع نمونه گیری تصادفی بوده و تعداد نمونه ها با استفاده از فرمول کوکران، 46 خانوار مشخص گردید. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه مدون استفاده گردید. نتایج نشان داد که متوسط درآمد حاصل از محصولات دامی در منطقه ی کوجنق 65/7861195 تومان بوده و سود اقتصادی حاصله نیز با کسر هزینه های آشکار و پنهان حدود 291915000 تومان برآورد شد. رانت اقتصادی مربوط به محصولات دامی 62375 تومان در هر هکتار در سال محاسبه شد و ارزش مورد انتظار مرتع از محل تولید محصول دامی با در نظر گرفتن سه نرخ تنزیل 10 درصد 5/6237 تومان در هکتار در سال برآورد شد. حاشیه ی بازاریابی 19 درصد محاسبه گردید و اشتغال سالانه 16 نفر برآورد شد.
    کلیدواژگان: محصولات دامی، رانت اقتصادی مرتع، ارزش مورد انتظار مرتع، متوسط درآمد، حاشیه ی بازاریابی
  • سارا نخعی نژاد، غلامرضا زهتابیان، آرش ملکیان، حسن خسروی صفحات 268-278
    امروزه به دلیل کمبود آب در کشور به خصوص در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی، مدیریت بهینه استفاده از منابع آب زیرزمینی لازم و ضروریست. این مطالعه به بررسی کیفیت و کمیت آب های زیرزمینی دشت سرایان در شمال غرب استان خراسان جنوبی در دوره آماری 14 ساله (1391-1377) با استفاده از روش های زمین آماری پرداخته است. تعداد نمونه های مورد بررسی در این پژوهش شامل 20 حلقه چاه، 6 قنات و سه چشمه است. داده های مورد نیاز از سازمان تماب تهیه شد و ابتدا به منظور رفع نواقص آماری، روش غیر نموداری رانتست در نرم افزار SPSS مورد استفاده قرار گرفت. سپس با استفاده از نرم افزار GS+ روش های آماری مناسب انتخاب شد که نتایج نشان داد روش کریجینگ برای پهنه بندی عوامل مورد بررسی مناسب بود. نقشه تغییرات مکانی برای هر یک از پارامتر های کیفی آب زیرزمینی (EC،TDS،SAR) در سه سال (ابتدا، میانه و انتهای دوره آماری 14 ساله) در نرم افزار ARC GIS 10.1 تهیه شد. نتایج تغییرات مکانی TDS و SAR نشان داد که در قسمت های میانی و جنوبی حوزه کاهش این دو پارامتر شدیدتر بوده است. همچنین ، بیشترین میزان EC مربوط به قسمت های شمالی حوضه دشت سرایان بوده است. تغییرات زمانی پارامترهای کیفی نشان دهنده روندهای نسبتا همگونی برای پارامترهای مورد بررسی است بطوری که که کمترین مقدار پارامترهای کیفی مربوط به میان دوره مورد مطالعه (سال1385) است. به منظور بررسی تغییرات عمق آب زیرزمینی در سطح دشت، با استفاده از نتایج اندازه گیری عمق آب در هر یک از چاه های پیزومتری انتخاب شده، اقدام به تهیه نقشه های هم عمق آب زیرزمینی در طول دوره آماری گردید. در بررسی روند تغییرات عمق آب در طی دوره آماری 14 ساله، در سال انتهایی دوره (1391)، با کاهش عمق آب روبرو هستیم ولی این کاهش عمق به قسمت های شمالی تمرکز بیشتری پیدا کرده است. این شرایط گویای عدم مدیریت مناسب در بهره برداری از منابع آب زیرزمینی منطقه است. لذا تغییر الگوی کشت و آبیاری به نحوی که بتوان با حداقل آب بیش ترین استفاده را از منابع آب موجود نمود، مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، کمیت آب، روند تغییرات، زمین آمار، دشت سرایان
  • حسن قلیچ نیا صفحات 279-288
    مراتع از گونه های مختلف گیاهی با خصوصیات رویشی و فنولوژی متفاوت تشکیل شده که ارزش چرایی معینی دارند. از این روی دام چرا کننده نیز بر حسب آن از خود رفتار چرایی خاصی بروز می دهد. بدون شناخت این رفتارها، برنامه ریزی و مدیریت مرتع و دام مقدور نمی باشد. برای پی بردن به رفتار چرایی دام، سایت نیک در مراتع کوهستانی مازندران در منطقه پلور انتخاب گردید. رفتار چرایی دام مانند مسافت طی شده در روز، سرعت حرکت دام، زمان صرف شده برای حرکت، استراحت و چرا با استفاده از GPS مورد بررسی قرار گرفت. زمان بررسی از سال 1389-1386 بوده است. نتایج نشان می دهد که رفتار چرایی دام در ماه های مختلف فصل چرا متفاوت می باشد. رفتار چرایی دام در سالهای مختلف دارای اختلاف معنی دار نمی باشد. بیشترین میزان حرکت دام (دقیقه)در کلاس شیب 30-15 درصد و کمترین آن در کلاس شیب بیشتر از 60 درصد می باشد. به طور میانگین، دام در ماه اول فصل چرا مسافت 14.84 کیلومتر، در ماه دوم مسافت 30/13 کیلومتر و در ماه سوم مسافت 38/12 کیلومتر را طی می نماید.
    کلیدواژگان: رفتار چرایی، گوسفند، مراتع کوهستاتی، پلور
  • سیده زهره میردیلمی، عادل سپهری، حسین بارانی صفحات 288-297
    مسائل و مشکلات مراتع ایران متعددند و ارائه ی راه حل برای آنها جزء از طریق بررسی همه جانبه امکان پذیر نیست. هدف از این مطالعه، استخراج ساختار مدیریت مراتع ایران است. ابزار انجام مطالعه، پرسشنامه و مصاحبه به صورت چند مرحله ای است. این مطالعه در سه مرحله ی اکتشافی، ارزیابی، تجزیه و تحلیل و استخراج ساختار نهایی انجام شده است. در مرحله ی اکتشافی، به صورت هدف دار با نظرسنجی از خبرگان بخش های آموزش، تحقیقات، دستگاه اجرایی و بهره برداران عرصه های مرتعی جایگاه مکانی اجزاء مختلف ساختار مدیریت مراتع ایران مشخص شد. در این مرحله ساختار اولیه ی سلسله مراتبی عوامل موثر بر مدیریت مراتع طراحی شد (بخش پنل). در مرحله ی ارزیابی با استفاده از پرسشنامه، ساختار حاصله در معرض قضاوت جوامع پاسخگو قرار گرفت. در مرحله ی نهایی با استفاده از آنالیزهای آماری داده ها، ساختار نهایی سلسله مراتبی استخراج و طراحی شد. صحت و دقت الگوی حاصله با استفاده از شاخص های پایایی/آلفای کرونباخ (86/0=α) و روایی (پنل متخصصان) مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه از نرم افزارهای آماری SPSS 18 و STATISTICA استفاده شد. نتایج نشان داد نظام مرتعداری ایران مرکب از سه سطح به صورت سلسله مراتبی است. در سطح اول؛ عرصه ی مرتعی، نظام آموزش و تحقیقات، نظام اجرایی و نظام بهره برداری قرار دارد. هر یک از اجزاء در سطح اول به اجزاء زیرمموعه ی خود در سطوح پائین تر تقسیم بندی شدند. این ساختار به صورت واضح تر و دقیق تری مشکلات را دسته بندی، قابل فهم تر و قابل مدیریت تر می کند. بدین طریق می توان اقدامات با قابلیت مدیریتی و راهبردی تر را در هر سطح و جزء معطوف داشت.
    کلیدواژگان: اکتشافی، پنل متخصصان، ساختار، آلفای کرونباخ
  • بررسی پتانسیل ترسیب کربن در اندام های مختلف و خاک زیر اشکوب گونه های قیچ (Zygophyllum atriplicoides) و گروج (Gymnocarpus decander) / مطالعه موردی: مراتع صالح آباد هرمزگان
    مینا قاسمی نژاد رایینی، حسین صادقی صفحات 298-307
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر پتانسیل ترسیب کربن در اندام های گیاهی (ریشه، ساقه و برگ) و خاک زیر اشکوب دو گونه قیچ (Zygophyllum atriplicoides) و گروج (Gymnocarpus decander) در دو عمق (0 تا 15 و 15 تا 30 سانتی متری خاک) در منطقه صالح آباد فاصله 41 کیلومتری شهرستان حاجی آباد و 206 کیلومتری شمال بندرعباس در سال 1391 طراحی و اجرا گردید. نمونه برداری از اندام های گیاهی به تفکیک برگ، ساقه و ریشه انجام گردید. پس از تعیین میانگین وزن خشک گونه های برداشت شده از منطقه، مقدار کربن آلی در قسمت هوایی و زمینی و کربن آلی خاک مورد ارزیابی قرار گرفت. مطالعه حاضر به صورت دو آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول نوع گیاه و فاکتور دوم اندام های گیاه (آزمایش اول) و عمق های مختلف خاک (آزمایش دوم) بود. نتایج این آزمایش بیان کرد که در منطقه صالح آباد بیشترین مقدار ترسیب کربن در عمق 0 تا 15 سانتی متری خاک بدست آمد. تاثیر نوع گیاه و اندام گیاهی بر مقدار کربن ذخیره شده در بافت گیاه در سطوح احتمال 5 و 1% معنی دار بود، در حالی که برهمکنش این دو عامل تاثیر معنی داری بر کربن ذخیره شده نداشت. بین اندام های مختلف گیاه نیز تفاوت معنی داری از نظر کربن ذخیره شده مشاهده گردید. بیشترین و کمترین مقدار کربن ذخیره شده در بافت گیاهی به ترتیب در اندام های ساقه و ریشه مشاهده شد. مقدار کربن ذخیره شده در بافت گیاه قیچ (09/45 کیلوگرم) بود، در حالیکه در گیاه گروج این مقدار 74/40 کیلوگرم بدست آمد که این میزان 7/10 درصد نسبت به گیاه قیچ کمتر می باشد. بنابراین بطور کلی می توان نتیجه گرفت که گیاه قیچ دارای توانایی بیشتری در ترسیب کربن در اندام های گیاهی می باشد.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، ویژگی های خاک، اندام های گیاهی، مراتع خشک
  • مرتضی مفیدی چلان، حسین بارانی، احمد عابدی سروستانی، جواد معتمدی، علیرضا دربان استانه صفحات 308-317
    رزیابی پایداری زیست محیطی- بوم شناختی، به عنوان یکی از مهم ترین ابزارها در فرآیند برنامه ریزی توسعه پایدار بوده و لذا توجه به آن در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها اجتناب ناپذیر است. در ارتباط با سنجش پایداری زیست محیطی- بوم شناختی در مراتع و مخصوصا سامان های عرفی شاخص های مشخصی وجود ندارد درنتیجه در حال حاضر تدوین و اعتبار سنجی شاخص های ارزیابی پایداری زیست محیطی جهت سنجش پایداری در سامان های عرفی ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش 40 شاخص ارزیابی پایداری زیست محیطی- بوم شناختی از طریق مصاحبات اکتشافی و مرور منابع مختلف تدوین و از طریق پرسشنامه در معرض قضاوت و داوری متخصصان دانشگاهی، کارشناسان امور اجرایی و خبرگان محلی قرار گرفت. برای اعتبار سنجی و دستیابی به اجماع نظر علاوه بر آماره های توصیفی از آزمون کروسکال والیس استفاده شد. شاخص هایی مانند تنوع جانوری، کیفیت بصری، سطح آلودگی صوتی و درجه آلودگی هوا علیرغم اینکه در منابع خیلی تکرار شدند به جهت عدم تناسب با سامانهای عرفی مرتعی در معیار تناسب منطقه ای امتیازات پایینی به خود اختصاص دادند. در بین شاخص ها بیشترین امتیاز مربوط به شاخص مساحت مرتع و پایین ترین آن مربوط به شاخص درجه آلودگی هوا در سامان می باشد. در این پژوهش تعداد 16 شاخص در قالب شش مولفه مورد تایید متخصصان، کارشناسان امور اجرایی و نخبگان محلی معرفی گردیده است که می تواند در بخش مراتع شروعی برای تدوین مدل ملی شاخص های ارزیابی پایداری، ایجاد بانک اطلاعات شاخص های پایداری و کمی نمودن آن ها در راستای رسیدن به توسعه پایدار در بخش منابع طبیعی و بخصوص مراتع کشور باشد. همچنین دستگاه های اجرایی می توانند با استفاده از شاخص های معرفی شده جهت بهبود وضعیت مراتع، بهره برداران و حرکت به سمت پایداری در همه ابعاد برنامه ریزی کنند.
    کلیدواژگان: پایداری زیست محیطی، بوم شناختی، شاخص، اعتبارسنجی، سامان عرفی، مراتع ییلاقی
  • همبستگی مکانی بین گیاهان مرتعی زیراشکوب و گونه های درختی (مطالعه موردی: مراتع بیابانی حاشیه جازموریان)
    رضا باقری صفحات 318-327
    با توجه ایجاد میکروسایت های مناسب در زیر تاج پوشش گونه های درختی برای گونه های مرتعی در مناطق خشک، این تحقیق به تعیین رابطه مکانی بین گونه های درختی کهورستان ها (در دو شرایط خالص و آمیخته) با گونه های مرتعی زیراشکوب در حاشیه جازموریان استان کرمان می پردازد. پس از انتخاب منطقه، تعداد 34 سایت 2000 متر مربعی به شکل دایره (بر اساس شبکه بندی) نمونه برداری شد. از آزمون مربع کای و شاخص های Dice و Jaccard جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که گونه های درختی در جنگل آمیخته کهور، تغییردهنده ساختار گونه های زیراشکوب مرتعی خود هستند. در این راستا کور (Capparisspinosa) و برت (Aeluropus littoralis) به ترتیب با درجه همبستگی 61/0 و 22/0 از رابطه تسهیل کهور (Prosopiscineraria) و خارشتر (Alhagi graecorum) نیز با درجه همبستگی 42/0 از رابطه تسهیل کهورک (Prosopisfarcta) جهت حضور خود بهره جستند. این در حالی است که کهور پاکستانی (Prosopisjuliflora) اثر منفی معنی داری بر حضور گونه کرتکی (Desmostachya bipinnata) در زیراشکوب خود شده است. با غالب شدن گونه شورپسند شاه گز (Tamarix stricta)، حضور گونه های غیرخوشخوراک از قبیل کرتکی و استپی (Stipa capensis) به ترتیب با درجه همبستگی 31/0 و 26/0 به طور معنی دار پررنگ و حضور گونه های خوشخوراک از قبیل برت به صفر می رسد. طبق نتایج برای حفظ گونه های با ارزش دارویی (کور) و علوفه ای (برت) بایستی سعی گردد که گونه درختی کهور به دلیل ایفای نقش پرستاری به عنوان گونه غالب در جنگل های آمیخته باقی بماند.
    کلیدواژگان: رابطه تسهیل، رقابت، درخت پرستار، اکولوژی مرتع
  • حسین بدری پور، حسین بارانی، سیدمحمود عقیلی، احمد عابدی سروستانی صفحات 328-337
    دامداری یکی از فعالیت هایی است که خانوارهای روستایی به منظور تامین نیازهای خود انجام می دهند. در حوزه آبخیز حبله رود هم به مانند سایر مناطق کشور از قدیم الایام دامداری رواج داشته است. تا چندی پیش به واسطه پتانسیل بالای کشاورزی و دامداری منطقه، جمعیت زیادی از مناطق مختلف به حبله رود مهاجرت می نمودند اما به دلایلی سیر مهاجرت معکوس شده است و آمارهای جمعیت شناسی و اقتصادی – اجتماعی حاکی از کاهش بعد خانوار، پیرشدن جمعیت، کاهش باروری، درصد بالای باسواد و به تعبیری تغییرات میزان سرمایه انسانی در خانوارهای منطقه می باشد. دامداری فعالیتی است که نیاز به نیروی کار مستمر دارد و تغییرات سرمایه انسانی ممکن است باعث بروز تغییراتی در وضعیت و شیوه دامداری روستائیان منطقه شود. بدین منظور انجام مطالعه ای در سطح شهرستان های دماوند و فیروزکوه در قسمت شمالی حوزه و ایوانکی و آرادان از قسمت جنوبی حوزه در مورد نقش سرمایه انسانی بر دامداری وابسته به مرتع ضروری به نظر رسید. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش میدانی و پیمایشی است که محققان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با روایی تایید شده و آلفای کرونباخ 78/0، به گردآوری اطلاعات پرداختند. میزان وابستگی به مرتع با فاکتورهای تاثیرگذار شامل تعداد اعضاء خانوار، تعداد افراد ذکور خانواده، سن سرپرست خانوار، سطح سواد سرپرست، تعداد افراد با تحصیلات دیپلم و بالاتر، میانگین سنوات تحصیل اعضاء خانوار و سرمایه انسانی خانوار به کمک رگرسیون لجستک اسمی در محیط نرم افزاری SPSS v.22 تحلیل شد. نتایج نشان می دهد که از میان متغیرهای مستقل تنها سن و سطح سواد سرپرست خانوار روی وابستگی به مرتع تاثیر دارند و به میزان 8/6 درصد تا 11/5 درصد متغیرهای مستقل فوق می توانند وابستگی به مرتع را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: مرتع، روستا، وابستگی، سرمایه انسانی، حبله رود
  • سیدجعفر سیداخلاقی، سیدجواد میری سلیمان، امین نعمتی صفحات 338-347
    در این مطالعه تلاش شده است تا با استفاده از ضریب همبستگی رتبه‏ای اسپیرمن و بهره‏گیری از الگوی رگرسیون خطی، عوامل اقتصادی، اجتماعی و فنی موثر بر موفقیت کلیه مجریان طرح‏های مشارکتی مقابله با بیابان‏زدایی در استان سیستان و بلوچستان در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد که بین متغیرهای وضعیت اسکان مجری طرح در منطقه، میزان توان اجرایی، مدیریتی و مهارتی مجری طرح، میزان ارتباط مجری با کارشناس و ناظر دولتی قبل از اجرای طرح و برخورداری مجری طرح از حمایت‏های فنی، نظارتی و مدیریتی کارشناسان منابع‏طبیعی استان با میزان موفقیت مجریان در اجرای طرح‏های مشارکتی مقابله با بیابان‏زایی در استان رابطه مثبت و معنی‏داری به لحاظ آماری وجود دارد. علاوه بر این نتایج حاصل از برآورد الگوی رگرسیون خطی نشان داد که سه متغیر میزان تسهیلات بانکی مورد استفاده در طرح، سرمایه‏گذاری شخصی مجریان در اجرای طرح و میزان توان اجرایی، مدیریتی و مهارتی مجری طرح با اطمینان بیش از 90 درصد به لحاظ آماری معنی دار و دارای تاثیرگذاری مثبت بر میزان موفقیت مجریان در اجرای طرح‏های مشارکتی مقابله با بیابان‏زایی در استان می باشند. با توجه به نتایج پیشنهاد می‏گردد تا اولا اداره کل منابع‏طبیعی و آبخیزداری استان اقدامات لازم برای تامین تسهیلات موردنیاز مجریان را با شرایط مناسب اعطای وام فراهم آورد تا تمایل افراد برای اجرای طرح‏های مذکور افزایش یابد. ثانیا اداره کل منابع‏طبیعی و آبخیزداری استان به منظور ارتقاء توان اجرایی، مدیریتی و مهارتی مجریان طرح‏های جدید قبل از واگذاری اقدام به برگزاری دوره های آموزشی و عملی چگونگی اجرای صحیح طرح‏های بیابان‏زدایی نمایند.
    کلیدواژگان: بیابان زدایی، استان سیستان و بلوچستان، طرح های مشارکتی، عوامل اقتصادی، اجتماعی
  • مجید کارگر، محمدرضا جوادی، علی اصغر هاشمی صفحات 348-357
    کمبود بسیار شدید آمار و اطلاعات در زمینه فرسایش خاک و تولید رسوب در بسیاری از حوزه های آبخیز کشور، کاربرد روش های تجربی مناسب برای برآورد فرسایش خاک و تولید رسوب را الزامی می نماید. این تحقیق، با هدف ارزیابی میزان کارایی رابطه جهانی فرسایش خاک (USLE) و برخی از نسخ آن شامل MUSLE-S، MUSLTو MUSLE در شرایط اقلیمی نیمه خشک انجام شده است. محل تحقیق کرت های استاندارد در مراتع سفید دشت ایستگاه تحقیقات مدیریت دام و مرتع جاشلوبار درشهرستان مهدی شهر استان سمنان بوده است. برای این منظور کلیه متغیرهای مورد نیاز و ورودی مدل های مذکور در کرت های مورد نظر محاسبه شد. تخمین حاصل از اجرای مدل ها با رسوب اندازه گیری شده در طی 18 رگبار مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج آزمون مقایسه میانگین ها به روش t استیودنت نشان داد که بین مدل های MUSLT و MUSLE-S و رسوب اندازه گیری شده، اختلاف معنی داری در سطح یک درصد وجود ندارد. همچنین نتایج ارزیابی کارایی مدل ها با روش ناش- ساتکلیف و آماره میانگین نسبی مجذور مربعات خطا (RRMSE) نشان دادکه مدل هایMUSLT و MUSLE-S از کارایی بالاتری نسبت به سایر مدل های مورد بررسی در این تحقیق برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: تولید رسوب، USLE، کرت های استاندارد، استان سمنان
  • مهشید سوری، سیده خدیجه مهدوی، صحرا تاوردیزاده سکزی صفحات 358-367
    به منظور بررسی تاثیر عملیات اصلاحی مرتع بر عملکرد پوشش گیاهی، تحقیقی در مراتع سیلوانا در استان آذربایجان غربی انجام گرفت. در این مطالعه چهار عملیات اصلاح مکانیکی شامل پیتینگ، سدهای گابیونی، کنتور فارو و سد سنگی ملاتی انتخاب شدند. در کنار سایت های عملیات اصلاحی سایتی به عنوان سایت شاهد(بدون انجام عملیات)، انتخاب گردید. سپس در مناطق معرف هر سایت نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد. پارامترهای پوشش گیاهی شامل میزان تولید، درصد پوشش، میزان لاشبرگ و تراکم اندازه گیری شدند. داده های حاصل از اندازه گیری با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجریه و تحلیل قرار گرفتند. سپس میانگین پارامترها با استفاده از آزمون دانکن با یکدیگر مقایسه شدند. تحلیلهای آماری در محیط نرم افزار SPSS انجام شدند. نتایج آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که عملیات اصلاح مکانیکی مختلف از نظر تاثیر بر عملکرد پارامترهای گیاهی با یکدیگر تفاوت معنی داری دارند. با توجه به نتایج مقایسه میانگین ها، نیز مشخص گردید که دو عملیات مکانیکی سد سنگی ملاتی و کنتور فارو بیشترین تاثیر را در افزایش و بهبود عملکرد پارامترهای گیاهی نسبت به سایر تیمارها در منطقه سیلوانا داشتند.
    کلیدواژگان: عملکرد پوشش گیاهی، پیتینگ، سدهای گابیونی، کنتور فارو، سد سنگی ملاتی، مراتع سیلوانا
  • ابوالقاسم دادرسی سبزوار، علی محمد آخوندعلی، فریدون رادمنش، علی اکبر نوروزی صفحات 368-377
    ایجاد رواناب به عوامل متعددی بستگی دارد، با این وجود رطوبت خاک یکی از عوامل مهم در تولید آن محسوب می شود که به رغم اهمیت بسیار زیاد، اندازه گیری های پیوسته آن از نظر مکانی و زمانی دشوار و در پاره ای از مناطق غیر ممکن است. هدف از مقاله حاضر، کاربردی ساختن تهیه ی نقشه ی رطوبت سطحی خاک در مناطق خشک و نیمه خشک با استفاده از داده های ماهواره ای تصویر سازهای OLI و TIRS، منطبق با زمان برداشت های میدانی، به همراه مقادیر محاسبه شده ی چندین نمایه ی طیفی، تجزیه ی مولفه های اصلی و تبدیل داده ی Tasseled Cap است. 24 متغیر پیش بینی کننده مورد استفاده قرار گرفت و همبسته ترین آن ها به روش رگرسیون اکتشافی و روش همبستگی دو متغیره، با محاسبه ی عامل تورم واریانس، ضریب پیرسون و ضریب تبیین، در سه سطح رطوبتی 4 تا 5 درصد، بیشتر از 5 درصد و کمتر از 4 درصد، مشخص شدند. روش آمار مکانی شاخص مورانز برای همبستگی جغرافیایی داده ها استفاده شد. 47 نقطه در سطح منطقه تحقیق به روش تصادفی طبقه بندی شده و ایجاد شبکه های 1800 متری در یک الگوریتم سیستماتیک، به عنوان متغیر پیش بینی نمونه برداری و در آزمایشگاه به روش وزنی-حرارتی، تعیین رطوبت شدند. پی ریزی توابع تخمین رطوبت سطحی خاک نیز با سه روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی (PLSR)، گام به گام و Enter انجام گرفت که تمامی مدل ها از واسنجی قابل پذیرشی برخوردار بودند. محاسبه ی 5 معیار خطاسنجی توسط 24 درصد داده های میدانی که به طور تصادفی انتخاب شده بودند، نشان داد که داده های لندست8 می تواند برای تخمین رطوبت سطحی خاک موثر باشد و دقت توابع استخراج شده با روش رگرسیون چندگانه ی گام به گام (425/1 تا 585/0=RMSE)، بیشتر از سایر روش ها است. مدل های معرفی شده برای سطح رطوبتی5%≤ ، تمایل به بیش برآوری (788/0=MBE)، و برای سایر سطوح رطوبتی، تمایل به کم برآوری دارند.
    کلیدواژگان: رطوبت خاک، بیابانزائی، هیدرولوژی، سنجش از دور، سیلاب
  • نازیلا طیب نژاد، یونس عصری*، منیژه پاکروان، محمدرضا نجیب زاده صفحات 378-397

    Acantholimon gilliatii، Astragalus aharicus و A. neo-mobayenii از گونه های اندمیک و تک‏جمعیتی استان آذربایجان‏شرقی می‏باشند. مشاهدات قبلی پژوهشگران نشان داده است که بقای این گونه ها در معرض خطر بوده و عرصه انتشار آن‏ها در حال محدود شدن است. در این پژوهش خصوصیات توپوگرافیکی، اقلیمی و خاکی رویشگاه های این گونه ها و همچنین سطح تاج‏پوشش، ارتفاع و تراکم پایه ها و فنولوژی آن‏ها با استقرار 10 پلات به روش تصادفی در هر منطقه طی سال‏های 1392 و 1393 بررسی شده است. رویشگاه A. gilliatii بسیار محدود در دامنه جنوبی کوه میشوداغ، با شیب‏ 30-15 درصد، ارتفاع 2010 متر از سطح دریا، خاک لومی- شنی و اقلیم نیمه مرطوب سرد واقع شده است. رویشگاه A. aharicus نیز بسیار محدود در دامنه جنوب‏غربی کوه کسبه، با شیب بیش از 60 درصد، ارتفاع 1750 متر از سطح دریا، خاک لومی- رسی و آهکی و اقلیم نیمه‏خشک سرد قرار دارد. رویشگاهA. neo-mobayenii به صورت لکه‏ای در دامنه شمالی کوه میشوداغ با شیب 70-60 درصد، ارتفاع 1800 متر از سطح دریا، خاک لومی- شنی و اقلیم نیمه مرطوب سرد واقع شده است. به‏نظر می‏رسد دلیل محدود شدن جمعیت این گونه ها، کاهش تجدید حیات آن‏ها به سبب خشکسالی و تخریب رویشگاه بعلت چرای مفرط دام باشد که موجب عدم استقرار دانه‏رست‏ها شده است. بنابراین اتخاذ تدابیری چون حفاظت از رویشگاه این گونه های انحصاری، بررسی عوامل موثر بر زادآوری این گیاهان اعم از عوامل بیرونی و درونی و نیز مبارزه با آفات بذرخوار برای جلوگیری از حذف این گونه ها از عرصه های طبیعی ضروری است.

    کلیدواژگان: Acantholimon gilliatii، Astragalus aharicus، Astragalus neo، mobayenii، آت اکولوژی، گونه های در معرض خطر
  • مهدی قربانی، لیلا عوض پور صفحات 383-391
    تخریب و نابودی مناطق خشک و بیابانی که به علت عواملی مانند تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی می باشد، یکی از چالش های عمده و جدی زیست محیطی پیش روی جهان امروز است. در مباحث پیرامون مدیریت مناطق خشک، زنان از دید برنامه ریزان و سیاست گزاران به عنوان یکی از گروه های هدف مورد توجه بوده و توانمندسازی آنان و زمینه های جلب مشارکتشان به عنوان بخش عظیمی از نیروهای انسانی ساکن روستاها از رئوس برنامه های مورد نظر سازمان های توسعه در کشورهای مختلف می باشد. در این پژوهش سرمایه اجتماعی شبکه زنان روستایی از طریق روش تحلیل شبکه ای، تکمیل پرسشنامه تحلیل شبکه ای و مصاحبه مستقیم با اعضای گروه های توسعه روستایی زنان، در روستای تاجمیر از توابع شهرستان سربیشه در استان خراسان جنوبی، از طریق سنجش پیوند های اعتماد و مشارکت و با استفاده از شاخص های سطح کلان شبکه (تراکم، دوسویگی پیوندها، میانگین فاصله ژئودزیک و نسبت پیوندهای برون گروهی به درون گروهی) بررسی شده است. نتایج حاصل بیانگر آن است که میزان سرمایه اجتماعی و به تبع آن سرعت گردش پیوندهای اعتماد و مشارکت در حد متوسط بوده و برای ایجاد بسیج جامعه محلی، توانمندی اجتماعی و پایداری اقتصادی و اجتماعی جامعه مورد بررسی و در نهایت استقرار مدیریت مشارکتی، ضرورت دارد که میزان سرمایه اجتماعی افزایش یابد که این عامل نیز فرصتی برای ایجاد ظرفیت در جهت مشارکت ایجاد کرده که تاثیر بسزایی بر روند مدیریت مشارکتی اجتماع محور در منطقه دارد.
    کلیدواژگان: ساختار شبکه، شبکه زنان، مدیریت مشارکتی بیابان، روستای تاجمیر، پروژه بین المللی ترسیب کربن
  • محمد خسروشاهی، مرتضی ابطحی، محمدتقی کاشکی صفحات 388-397
    تا کنون آمارهای متفاوتی از سطح بیابانهای دنیا و ایران به وسیله افراد و سازمان های مختلف ارایه شده است. دلیل عمده وجود آمار و ارقام متفاوت از عرصه بیابانها، اختلاف عقیده صاحب نظران و دست اندکاران در ارایه تعریفی جامع از بیابان و عوامل موثر در تشکیل آن است. در این مقاله عوامل محیط طبیعی از جمله اقلیم، پوشش گیاهی، ژئومرفولوژی، خاک، زمین شناسی و هیدرولوژی که اثر مشترک آنها به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در پیدایش و سیمای عمومی بیابان نقش دارند بررسی شده است. از این رو برای شناسایی و تعیین محدوده های بیابانی از جنبه عوامل مورد مطالعه، شاخص هایی تعیین و تعریف شد و بر اساس آن ها ابتدا پهنه های بیابانی برای هر عامل بصورت انفرادی مشخص شد. سپس با همپوشانی لایه های تهیه شده میزان اشتراک و انفکاک آنها با ارایه نقشه های رقومی و مساحی شده تعیین گردید. نتایج نشان داد بیشترین مساحت مناطق بیابانی ایران با سطحی معادل 693690 و 567711 کیلومتر مربع به ترتیب متاثر از عامل اقلیم و پوشش گیاهی است وکمترین آن در مرحله نخست متعلق به عامل زمین شناسی با سطحی معادل 208041 کیلومتر مربع و بعد از آن به عامل ژئومرفولوژی به مساحت 272258 کیلومتربع می باشد. مساحت مناطق بیابانی ایران از جنبه خاکشناسی نیز سطحی معادل 514930 کیلومتر مربع را در بر می گیرد. مجموع سطوح بیابانی تحت پوشش عوامل پنجگانه اعم از سطوح مشترک و غیر مشترک معادل 907293 کیلومتر مربع برآورد گردید که این مقدار 55 درصد از مساحت کل ایران را در برمی گیرد.
    کلیدواژگان: بیابان، اقلیم، خاک، زمین شناسی، ژئومرفولوژی، پوشش گیاهی، قلمرو، ایران
  • رضا سیاه منصور، مرتضی اکبرزاده، احسان زندی اصفهان صفحات 398-407
    این بررسی در ایستگاه تحقیقاتی گیاهان مرتعی گردنه زاغه در استان لرستان انجام شد.تعداد 440 پایه در هر سال و 2200 پایه در 5 سال به روش قطع و توزین در داخل و خارج منطقه قرق بررسی شد. اختلاف وزن بین پایه ها در دو عرصه، مقدار مصرف را نشان می دهد. نتایج نشان داد، بین مقدار میانگین تولید و مصرف گونه ها در ماه ها و در گونه های مختلف در سطح 1% اختلاف معنی دار وجود دارد (01/0P<). در متوسط چهار سال، مرتع در سال سوم بیشترین و در سال دوم کمترین مقدار تولید را داشت. بطور متوسط هرساله حدود 1177 کیلوگرم علوفه در هکتار تولید شد. در میانگین چهار سال 80% تولید مورد استفاده دام قرار گرفت. در همه سالها بیشترین مقدار علوفه مرتع در اردیبهشت ماه تولید شد. گونه های ،Ono.melanotricha As. remotijogus و گونه As.bungeiتاحد طوقه به بهره برداری می رسند در حالی که گونه Cen.virgata فقط در خرداد ماه بیشترین مصرف را به خود اختصاص می دهد. گندمیان چند ساله سایت مورد بررسی نظیر Hor. bulbosum، Br.tomentellus، Festucaovina، Stipawiesnerii هم تحت فشار چرای شدید هستند. برخی گیاهان مانند Picrisstrigosa در اثر چرای شدید در طول یک فصل قادر به جوانه زنی مجدد و تجدید حیات نبوده و ریشه آنها با اندک تحریکی متلاشی می شود. بنابراین عدم تعادل بین تولید و بهره برداری و توزیع نا مناسب آن عامل اساسی در تخریب پوشش گیاهی و اکوسیستم مرتعی میباشد.
    کلیدواژگان: مصرف علوفه، قرق، مرتع، تغییرات فصلی و استان لرستان
  • سعید شجاعی، محمد جعفری صفحات 408-417
    محدودیت منابع آب کشور و اختصاص سهم بزرگی از آن به بخش کشاورزی و منابع طبیعی، افزایش کارآیی مصرف و صرفه جویی آب را امری ضروری و حیاتی نموده است. در این زمینه استفاده از فن آوری نوین با کاربرد برخی مواد افزودنی مانند مکمل ها به خاک در کاهش تنش های خشکی در مناطق خشک و نیمه خشک می تواند نقش مهمی ایفا کند. در این پژوهش تاثیر مکمل آبسار بر ویژگی های فیزیولوژیکی گونه ارزن وحشی Panicumeruciferumبررسی شد. جهت افزایش دقت از گلخانه برای محیط کشت استفاده گردید. تیمارهای مورد استفاده در این بررسی، شاهد با آبیاری آب معمولی، مکمل آبسار در دو غلظت (10000/1 و 6000/1) و در سه نوبت آبیاری (یک روز، سه روز، شش روز) بود. نتایج نشان دادند که مکمل آبسار با غلظت 10000/1 سبب افزایش طول ریشه، طول ساقه، وزن خشک ریشه و ساقه و نیز وزن مخصوص ریشه (SRL) در گیاه شد همچنین استفاده از آبسار سبب افزایش دور آبیاری گردید. اما در افزایش نسبت طول ریشه به ساقه غلظت 6000/1 مکمل باعث ایجاد تفاوت معنی دار در این صفات گردید. ولی آبیاری با غلظت های 10000/1 و 6000/1 مکمل آبسار بر نسبت وزن خشک ریشه و ساقه اثر معنی دار درسطح یک درصد نداشت. با افزایش تنش از دوره آبیاری روزانه به دوره آبیاری هر شش روز، نسبت طول ریشه به ساقه و نسبت وزن خشک ریشه به ساقه افزایش یافت.
    کلیدواژگان: رژیم آبیاری، مکمل آبسار، ویژگی های فیزیولوژیکی، تنش
  • عبدالرضا دانایی، دامون رزمجویی، شهرام یوسفی، سمیه ذوالفقاری صفحات 418-427
    این پژوهش به منظور مکان یابی رویشگاه بالفعل گونه اسکنبیل (CalligonumComosum) با استفاده ازGIS وتحلیل سلسله مراتبی در سال 1394 در منطقه حلاف(استان خوزستان) انجام شد.. بدین منظور ابتدا رویشگاه گونه مورد نظردر منطقه تعیین و موقعیت های فعلی استقرار آن به عنوان محیط زیست واقعی آن مشخص شد. براین اساس نیاز اکولوژیکی این گیاه در این نقاط مشخص و به کمک GPSاین نقاط ثبت شدند. همچنین به منظور تعیین نیازهای خاکی گونه مورد نظر در هریک از محل ها اقدام به نمونه برداری (30نمونه) خاک از عمق 0 تا 50 سانتی متر شد ، بافت خاک، اسیدیته خاک (PH ) وهدایت الکتریکی(EC) نمونه ها اندازه گیری شد. در مرحله بعد لایه های اقلیم ، فیزیوگرافی و نقشه های خصوصیات خاک در محیط GIS به کمک داده های رقومی تهیه واستانداردسازی شد. سپس در محیط ArcGIS10 با استفاده از این توابع، تمام لایه ها با روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) ، فازی سازی و وزن دهی شدند. در نهایت با تلفیق لایه های اطلاعاتی در محیط ArcGIS10 و در قالب مدل وزن دهی سلسله مراتبی(AHP) لایه رویشگاه بالقوه برای گونه مورد نظر بدست آمد و بر روی نقشه منطقه ارائه شد. نقشه حاصل بر اساس پتانسیل رویشگاهی به 5 طبقه با شایستگی بسیار بالا(38% با مساحت 3775 هکتار). شایستگی بالا(41% با مساحت 4149 هکتار)، شایستگی متوسط(8.6%با مساحت 798 هکتار)، شایستگی ضعیف(11% با مساحت 1104 هکتار) و شایستگی بسیار ضعیف ( 1.4% با مساحت 148 هکتار ) طبقه بندی گردید.
    کلیدواژگان: مکان یابی، رویشگاه بالقوه، تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، داده های رقومی، GIS
  • جمال ایمانی، عطاءالله ابراهیمی، پژمان طهماسبی، بهرام قلی نژاد صفحات 456-489
    استفاده از داده های هوایی و ماهواره ای یکی از روش های مناسبی است که مطالعه اکوسیستم ها را با هزینه ای کمتر ممکن می سازد. این تحقیق جهت آگاهی از همبستگی درصد پوشش گیاهان غالب سه سایت با شاخص NDVI انجام شد. بدین منظور مطالعه ای در سه تیپ گیاهی متفاوت انجام شد. در هر منطقه محدوده ای برای نمونه برداری مشخص شد. سپس داخل این محدوده و در جهت افقی، 30 واحد نمونه برداری 30×30 متر در امتداد سه ترانسکت 900 متری به صورت تصادفی-سیستماتیک انتخاب گردید. در هر واحد نمونه برداری، کوادرات با ابعاد 1×1، 2×2 متر به صورت تودرتو به تعداد 1، 2، 3، 4 و 5 مستقر شد. به منظور جلوگیری از ایجاد خطای هندسی، محدوده های 900 مترمربعی دارای فاصله 60 متر از همدیگر بودند. در داخل هر کدام از واحدهای نمونه برداری، مختصات جغرافیایی با GPS ثبت گردید. تعداد پایه و درصد پوشش گونه های غالب گیاهی به طور جداگانه در داخل پلات ها ثبت شد. سپس همبستگی درصد پوشش با شاخص NDVI حاصل از پردازش تصاویر لندست 8 بدست آمد. همچنین با استفاده از داده های تراکم گونه ها الگوی پراکنش آنها تعیین شد. نتایج نشان دادکهدر تمام گونه ها، ضریب همبستگی شاخص NDVI در کوادرات با سطح بالاتر بیشتر از کوادرات با سطح پایین تر است. همچنین ضریب همبستگی با تعداد یک کوادرات به سمت تعداد پنج کوادرات، بیشتر می شود. به دلیل نداشتن همبستگی بالا بین درصد پوشش کل گونه های گیاهی یک کودارات و شاخص NDVI ، استفاده از یک کوادرات در داخل پیکسل به عنوان برآیندی از کل پیکسل، به هیچ عنوان توصیه نمی شود. انتخاب نوع نمونه برداری، به نحوه الگوی پراکنش و اندازه گونه گیاهی از یک طرف و دسترسی به امکانات و حد قابل قبول بودن ضریب همبستگی از طرف دیگر بستگی دارد. در گونه های با الگوی کپه ای شدید، تعداد بیشتری کوادرات و با پراکنش مناسب داخل پیکسل روی زمین لازم است تا نمونه گیری بتواند نماینده خوبی از کل پیکسل باشد. در الگوی یکنواخت به دلیل یکسان بودن کل پیکسل از نظر رویش گیاهان، طبیعتا تعداد نمونه کمتری لازم است و الگوی تصادفی از این نظر در حد متوسط قرار دارد.
    کلیدواژگان: درصد پوشش گیاهان، نمونه گیری زمینی، ماهواره لندست، شاخص NDVI، سد چغاخور
  • احسان زندی اصفهان، علی اشرف جعفری، رسول میراخورلی صفحات 464-473
    گونه های شورروی به دلیل سازگاری با شرایط خاص مناطق خشک و بیابانی می توانند بخشی از نیاز علوفه ای دام را در اوایل بهار، تابستان و به ویژه اواخر پاییز تامین کنند. بااین حال، اطلاعات کمی در مورد ارزش غذایی این گیاهان در دسترس است. از سوی دیگر، شورروی ها (هالوفیت ها) دارای تغییرات قابل توجهی در ارزش غذایی خود هستند. بنابراین، آگاهی از کیفیت علوفه شورروی ها در هر مرحله فنولوژیک علاوه بر اینکه به بهره برداران در مناطق خشک و بیابانی کمک می کند تا گونه های گیاهی مناسب را برای کاشت در برنامه های شورورزی انتخاب نمایند، بلکه باعث می شود زمان مناسب چرا برای دستیابی به عملکرد بیشتر دام در اراضی شور نیز تعیین شود. در این تحقیق، اثر مراحل مختلف فنولوژیک بر شش فاکتور موثر در کیفیت علوفه دو گونه مرتعی Atriplex leucoclada و Suaeda fruticosa بررسی شد. نمونه های گیاهی در سه مرحله فنولوژیک شامل رشد رویشی (اواخر خرداد) گلدهی (نیمه شهریور) و بذردهی (آبان) از اراضی شور در گرمسار، استان سمنان جمع آوری شدند. داده ها به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه واریانس شدند. مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که اثر مراحل فنولوژیک و اثر متقابل مراحل فنولوژیک در گونه بر کیفیت علوفه در سطح آماری یک درصد معنی دار بود. حداکثر کیفیت علوفه در مرحله رشد رویشی به دست آمد و پس از آن کیفیت علوفه تا مرحله بذردهی کاهش پیدا کرد. به طور کلی، نتایج این تحقیق حکایت از برتری گونهfruticosa Suaeda از نظر ارزش غذایی نسبت به گونه Atriplex leucoclada داشت، به طوری که می تواند به عنوان منبع جدید علوفه در اراضی تحت تاثیر شوری که سایر منابع مرسوم علوفه امکان رشد و تولید در این اراضی را ندارند در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: مرحله فنولوژیک، هالوفیت، کیفیت علوفه، اراضی شور، گرمسار
|
  • Massoud Borhani, Hosein Arzani, Zahra Jabeolansar Pages 249-259
    Range management method (RMM) is an important element of range management especially in the case of revegetation and rehabilitation of vegetation. This study aimed to investigate proper RMM and grazing systems for paddocks of Semirom in Esfahan province and comparing them with programs proposed by the offices of natural resources. For this purpose, 29 paddocks under range management plan were selected and proposed RMM and grazing systems were defined. According to range condition and trend in the mentioned paddocks, RMM and grazing system maps were prepared using standards the defined theoretically. The results showed that in most cases, the proposed range management method in rangelands was consistent with the correct method based on rangeland condition. On the other hand, for 20 range management plans, despite artificial RMM, grazing system was predicted, which was not based on correct range management. Our results clearly showed that the proposed grazing systems were not implemented practically in range management plans of the study area due to technical difficulties in range parceling and controlling. In addition, in these areas, grazing schedule in accordance with grazing system does not have considerable advantages.
    Keywords: range management method, Grazing system, Paddock, Semirom
  • Mina Sadeghi, Farshad Keivan Behjou, Ehsan Zandi Esfahan Pages 259-268
    Production rate in a community is the most important indicator to present the level of economic activity in that community which, on the one hand, depends on the extent to which the factors of production are available and, on the other hand, how these factors are combined to produce goods and services. This study was aimed to calculate rangeland economic rent related to the livestock products. The research method in this study was field-descriptive, and statistical population of present research consisted of rangeland exploiters of over 124 families. A randomized sampling was conducted in this research and the number of samples was calculated to be 124 families using Cochran formula. The data were collected using questionnaires. The results indicated that average income from livestock products in Kojenagh was 7861195.65 Tomans and benefit was calculated to be 291915000 after subtracting obvious and hidden costs. Economic rent related to livestock products was 62375 Tomans per hectare in year and rangeland expected value from livestock products regarding discounted rate of 10% was 6237.5 Tomans per hectare. Marketing margins related to livestock production was estimated to be 19 percent annually, and annual employment was about 16.
    Keywords: Livestock Products, Rangeland economic rents, rangeland expected value, average income, marketing margin
  • Sara Nakhaie Nejad, Gholamreza Zehtabian, Arash Malekian, Hassan Khosravi Pages 268-278
    Nowadays, due to water scarcity in the country, especially in arid and semi-arid areas, optimal management of groundwater resources is necessary. This study investigates the quality and quantity of underground water of the Sarayan plain in the northwest of South Khorasan Province in a 14-year period (1998-2012) using statistical methods. The number of samples studied included 20 wells, six qanats and three springs. Then, using GS software, appropriate statistical methods were selected. Results showed that Kriging method was suitable for zoning of the factors. Using interpolation methods, appropriate spatial maps for each of the groundwater quality parameters (EC, TDS, and SAR) were obtained in three years (beginning, middle and end of the fourteen-year period). The results of the spatial variations of the TDS and SAR showed that the reduction of these two parameters was more severe in the middle and southern parts of the study area. To evaluate changes in groundwater depth in the plains, the depth maps of the ground water resources were prepared during the study period by the use of the results of measuring the depth of water in each of the observation wells. Results showed that in 1998, in the eastern and southern plains, the water was at a closer distance to the ground and with the advance toward the West and especially to the north, water was available in deeper parts of the ground. In the study area, the average amount of rainfall is less than the average amount of the whole of Iran and groundwater resources in agricultural water supply plays a fundamental role. Therefore, the sustainability of water resources is affected by sustainable management of underground water resources in the agricultural sector.
    Keywords: Water quality, Water quantity, Changes trend, geostatistical methods, Sarayan plain
  • Hasan Ghelichnia Pages 279-288
    Rangelands consist of different plant species with different vegetative and phenological characteristics that have a certain grazing value. Accordingly, livestock reveals particular grazing behavior. Without knowing these behaviors, range and livestock planning and management is not feasible. To understand the livestock behavior, The Niak site was selected in the mountain rangelands of Mazandaran in the Plour region. Livestock grazing behavior such as the distance traveled daily, the speed of the livestock, the time spent moving, resting and grazing were investigated using GPS. The study period was from 2007 to 2010. The results showed that livestock grazing behavior was different in different months of the season. Livestock grazing behavior showed no significant differences in different years. The maximum livestock movement (min) was recorded in slope class of 15- 30% and the lowest in slope class more than 60%. On average, the distance traveled by livestock in the first, second and third month of the grazing season was calculated to be 14.84 km, 13.30 km, and 12.38 km, respectively.
    Keywords: Grazing behavior, Sheep, Mountain Rangeland, Polour
  • Seyyedeh Zohreh Mirdeilami, Adel Spehri, Hosein Barani Pages 288-297
    Problems of Iranian rangelands are numerous and providing solutions for them is impossible except through comprehensive investigation. The purpose of this study was to extract the management structure of Iranian rangelands. The study tools were questionnaires and interview. This study was conducted in three stages of exploration, evaluation, and analysis and extraction of the final structure. In the exploratory stage, the position of different parts of Iran's rangeland management structure was purposefully determined with a survey of experts in education, research, and executive sectors as well as rangeland exploiters. In this stage, the initial hierarchical structure of the factors influencing management of rangelands was designed (panel section). In the evaluation stage, using the questionnaire, the structure was subjected to the judgment of the responsive communities. In the final stage, using statistical analysis of data, the final hierarchical structure was extracted and designed. The accuracy and reliability of the resulting model was evaluated using Cronbach's coefficient. In this study, the statistical software SPSS 18 and STATISTICA were used. According to the results, Iran’s rangeland system consists of three levels in a hierarchical manner. Rangeland arena, education and research system, executive system and exploitation system are located in the first level. Each component at the first level was subdivided into its sub-components at lower levels. This structure more accurately categorizes the problems and makes it more understandable and more manageable. In this way, more strategic and managerial actions could be taken at each level and component.
    Keywords: Exploratory, Panel of experts, Structure Cronbach alpha coefficient
  • Morteza Mofidi Chelan, Hosein Barani, Ahmad Abedi Sarvestani, Javad Moetamedi, Alireza Darban Astane Pages 308-317
    Evaluation of environmental-ecological sustainability is considered as one of the most important tools in sustainable development planning process. Therefore, attention to this issue is inevitable in policy-making and planning. There are no definite indices in relation to assessing environmental-ecological sustainability in rangelands and range allotments. Consequently, developing and validating of environmental sustainability evaluation indices in order to assessing sustainability in range allotments seem to be necessary. In the present study, 40 assessing indices of environmental-ecological sustainability were studied through exploratory interviews and literature review and then were subjected to the judgment of university professionals, experts and local elites using questionnaires. For validation and consensus, in addition to descriptive statistics, Kruskal–Wallis one-way analysis of variance was used. Indices like animal diversity, visual quality, sonic pollution level and air pollution level received low scores due to lack of suitability with rangeland allotments in regional scale. Among the indices, the highest and lowest scores were related to rangeland area and air pollution level, respectively. In the present study, 16 indices, as six components, were introduces, which could be a start point for developing a national model of evaluating sustainability indices, creating database of sustainability indices and quantifying them for obtaining sustainable development in natural resources, especially rangelands. Also, executive organizations could apply these indices for improving rangelands and beneficiaries’ condition as well as moving toward sustainability.
    Keywords: Environmental-ecological sustainability, Index, Validation, pastoral units, summer rangelands
  • Spatial association between the understory rangeland plants and woody species (case study: desert rangelands of Jazmorian near)
    Reza Bagheri Pages 318-327
    Considering the creation of suitable microsites for rangeland species under the canopy of tree species in arid regions, this research was conducted to determine the spatial relationship between tree species in Prosopis sites and a variety of range species. The study was conducted on the Jazmourian margin of Kerman province. After selecting the area, 34 sites of 2000 m-square were sampled. Chi-square test and Dice and Jaccard indices were used to analyze the data. The results showed that tree species in the mixed Prosopis stands could change the structure of understory rangeland species. In this regard, Prosopis cineraria and Prosopis farcta showed significant positive effects on Capparis spinosa and Aeluropus littoralis (with a correlation coefficient of 0.61 and 0.22), and Alhagi graecorum (with a correlation coefficient of 0.42), respectively, while Prosopis juliflora had negative effects on the presence of Desmostachya bipinnata. As Tamarix stricta becomes dominant, the presence of non palatable species such as Stipa capensis and Desmostachya bipinnata is significantly highlighted, and the presence of palatable species like Aeluropus littoralis reaches zero. According to the results, Prosopis cineraria is recommended to be maintained as a domininat nursing species in the mixed stands to preserve valuable medicinal and forage species.
    Keywords: Relation Facility, competition, Nursing Tree, Rangeland Ecology
  • Hossein Badripour, Hosein Barani, Seyed Mahmoud Aghili, Ahmad Abedi Sarvestani Pages 328-337
    Livestock keeping is one of the activities of rural households to maintain their needs. In Hable Rud basin like any other place in the country, livestock keeping has been common from the past. Until some time ago, a huge population immigrated into Hable Rud basin due to its high potential for agriculture and livestock keeping from other parts of the country but nowadays, many people emigrate from the area due to some reasons. Demographic data and socio-economic information revealed family size decrease, population ageing, fertility decline, high percentage of literacy, and in other words human capital of households living in the area has changed. Livestock keeping is an activity requiring continuous labor force, and a change in human capital would lead to a change in the form and condition of livestock keeping among rural households of the area. Thus, a study was conducted in the Damavand and Firoozkouh townships in the northern Hable Rud and Eivanaki and Aradan townships in the southern Hable Rud. The field survey method was applied for this study and researchers collected the data by questionnaires with the reliability of 78% according to the Cronbach's Alpha. In order to analyze the rural farmer's dependence on rangeland, nominal logistic regression was used by SPSS version 22. The study factors were family size, number of males, age of household head, household head's years of education, number of family members graduated from high school and university, family member's average years of education and human capital. According to the obtained results, among independent variables, just household head's age and education class affected the dependence of rural framers on rangeland and these factors could explain the dependence on rangeland varying between 8.6 to 11.5%.
    Keywords: rangeland, Village, dependence, human capital, Hable rud
  • Seyed Jafar Seyed Akhlaghi, Seyed Javad Miri Soleyman, Amin Nemati Pages 338-347
    This study was conducted to evaluate the effects of economic, social and technical factors on the success rate of all executives in implementing combat desertification participatory projects in Sistan and Baluchistan province, 2013. The results of correlation coefficients showed that there was a statistically significant and positive relationship between the success rate of the executives in the implementation of combat desertification participatory projects in the province and variables including residence status of the executive in the region, executive and managerial skills, communication with expert and state supervisor before implementing the project, and the level of technical, regulatory and managerial support of natural resources experts in the province. Furthermore, the results of linear regression model estimation showed that three variables including the amount of bank facilities, personal investment of the executives in the implementation of the project, and the level of executive and managerial skills had a positive significant effect on the success rate of the executives in the implementation of combat desertification participatory projects. According to the results, it is suggested that the Department of Natural Resources and Watershed Management of the province should provide needed facilities with appropriate lending conditions to increase the willingness of individuals to implement the aforementioned projects. Secondly, in order to enhance the executive and managerial capability, the Department of Natural Resources and Watershed Management of the province should conduct training and practical courses on implementation of combat desertification projects.
    Keywords: Desertification, Sistan Baluchestan province, implementation participatory projects, Socio-Economic Factors
  • Mahshid Souri, Seyedeh Khadije Mahdavi, Sahra Tarverdizadeh Saqzi Pages 358-367
    This research was aimed to investigate the effects of range improvement treatments on vegetation performance. The study was conducted in Silvana rangelands, West Azerbaijan province. In this study, four improvement treatments including contour furrow, pitting, gabion and mortar stone dams were selected. A control site (with no improvement treatment) was also selected. Vegetation sampling was done in a random-systematic manner in key areas of each site. Vegetation parameters including production, canopy cover percentage, litter and density were measured Data were analyzed by one-way ANOVA. Then, the mean values of parameters were compared with each other using the Duncan test. Statistical analysis was done in SPSS software. The results of one-way variance analysis indicated that the study mechanical improvement treatments had significant difference in terms of performance of plant parameters. According to the results, among the study treatments, contour furrow and mortar stone dam had the most positive impact on increasing and improving the performance of plant parameters, compared to other treatments in Silvana region.
    Keywords: soil, vegetation, Contour furrows, Mortar stone dam, Silvana rangeland
  • Abolghasem Dadrasi Sabzevar, Alimohammad Akhondali*, Fereydon Radmanesh, Aliakbar Norouzi Pages 368-377
    The purpose of this paper was to make the preparation of soil surface moisture map applied in arid and semi-arid regions using satellite imagery of OLI and TIRS along with the calculated values for spectral reflectance, principal component analysis and Tasseled Cap transformation.Twenty-four predictor variables were used and the most correlated ones were identified at three moisture levels of 4 to 5 percent, more than 5 percent and less than 4 percent by exploratory regression and bivariate correlation method through calculating the inflation factor of variance, Pearson coefficient and coefficient of explanation. The MoransI index was used for geo-spatial autocorrelation. Forty-seven soil samples were collected randomly by creating 1800-meter networks in a systematic algorithm and the soil moisture was calculated by W-thermal method. The estimation functions of soil surface moisture were derived in the form of partial least square regression (PLSR), enter regression and stepwise regression. All models had acceptable calibration. Our results clearly showed that the Landsat 8 data could be useful in estimating soil surface moisture and the accuracy of the functions extracted with stepwise regression method was more than that of other methods (RMSE=0.585 to 1.425 %). The models introduced for a moisture level of ≤5%, tend to over estimate (MBE= 0.788) and for other moisture levels tend to underestimate.
    Keywords: soil moisture, Desertification, Hydrology, Remote sensing, floodwater
  • Nazila Tayeb Nejad, Younes Asri*, Manije Pakravan, Mohammadreza Najibzadeh Pages 378-397

    Acantholimon gilliatii, Astragalus aharicusand A. neo-mobayenii are the endemic species with one population in East Azarbaijan. Previous observations of researchers have shown that survival of these species at risk and their distribution is being limited. In this study, topographic, climatic and soil characteristics were investigated in habitats of these species. Also, coverage, height density and phenology of the study species were determined by using 10 plots in each area with random method during 2013 and 2014. The habitat of A. gilliatii is very limited in the southern slopes of the Mishodagh Mountain, with a slope of 15-30 %, an altitude of 2010 m, loam-sandy soil and cold semi-humid climate. Also, the habitat of A. aharicus is very limited in the southwestern slopes of the Kasabeh Mountain, with a slope of more than 60 %, an altitude of 1750 m, loam-clay calcareous soil and semi-arid climate. The habitat of A. neo-mobayenii is patchy in the northern slopes of the Mishodagh Mountain, with a slope of 60-70 %, an altitude of 1800 m, loam-sandy soil and cold semi-humid climate. It seems that droughts and heavy livestock grazing have resulted in limiting the populations of the study species. Therefore, adopting measures such as protecting the habitat of these species, investigation of the factors affecting the regeneration of these plants as well as pest control are essential to avoid the removal of these species from the natural arena.

    Keywords: Acantholimon gilliatii, Astragalus aharicus, Astragalus neo-mobayenii, Autecology, endangered species
  • Mehdi Ghorbani, Leila Avazpour Pages 383-391
    Degradation of arid and desert areas due to climate change and human activities has turned into a serious and alarming environmental challenge. The process of arid area management urged policy makers and planners to pay due attention to women as a focus group so that empowerment of women and winning their collaboration is one of the fundamentals of development organizations of different countries. In present study, the social capital of rural women network was assessed through network analysis method by applying network analysis questionnaire and direct interview with members of women rural development groups in Tajmir village, Sarbishe County, South Khorasan province. As a matter of fact, trust and collaboration ties were measured based on macro-network indices (density, reciprocity, average Geodesic distance and the ratio of out-group ties to in-group ones). It was found out that the social capital and speed of the circulation of trust and collaboration bonds were moderate. Therefore, local community mobilization, social empowerment, social and economic stability of the relevant community, and last but not least, and the establishment of collaborative management necessitate an increase in the level of social capital, so that collaboration capacity is built to impact considerably on community-based collaborative management trend.
    Keywords: Network structure, women network, desert collaborative management, Tajmir village, the international project of carbon sequestration
  • Mohammad Khosroshahi, Morteza Abtahi, Mohammadtaghi Kashki, Sakine Lotfinasab, Fateme Dargahian, Zohre Ebrahimi Pages 388-397
    So far, different statistics have been presented for the area of deserts in the world and Iran by individuals and organizations. The reason for this difference is mainly due to the disagreement among experts in providing a comprehensive definition of desert and factors affecting its formation. In this paper, the factors of natural environment, such as climate, vegetation, geomorphology, soil, geology and hydrology, whose effects are directly or indirectly involved in the emergence and general appearance of the desert, were investigated. Therefore, to identify and define the desert ranges in terms of the study factors, a number of indicators were defined, based on which desert zones were identified for each factor individually. Then, digital maps were produced by overlaying the layers. Results showed that the largest area of desert regions in Iran with a surface of 693690 and 567711 square kilometers is influenced by climatic and vegetation factors, respectively, and the least area of desert regions with a surface area of 208041 and 272,258 km is affected by the geological and geomorphologic factors, respectively. From the aspect of soil science, the area of desert regions in Iran covers a surface of 514930 km2. The total area of deserts was calculated to be 9007293 square kilometers, which accounts for 55 percent of the total area of Iran.
    Keywords: Desert, climate, soil, geology, geomorphology, vegetation, territory, Iran
  • Reza Siahmansour, Morteza Akbarzadeh, Ehsan Zandi Esfahan Pages 398-407
    This research was carried out at the Zagheh research station in Lorestan province. A number of 440 individuals in each year and 2200 individuals in five years were cut and weighted inside and outside the exclosure. The difference in weight between the individuals outside and inside the exclosure indicates the amount of consumption. According to the results, there is a significant difference between the mean value of forage production and consumption in months and in different species (P
    Keywords: forage consumption, Exclosure, rangeland, seasonal changes, Lorestan province
  • Saeid Shojaei, Mohammad Jafary Pages 408-417
    Limitations of water resources in the country and allocating a large share of water to agriculture section and natural resources is considered as an essential and vital matter to increase the efficiency of consumption and saving water. In this context, using modern technology with the use of some additive materials like supplements to the soil can play a major role in reducing drought stress in arid and semi-arid areas. In this study, the effect of ABSAR supplement was investigated on physiological features of “Panicum eruciferum” species. Greenhouses were used to increase the accuracy of the culture medium. Treatments used in this study were included normal irrigation, ABSAR supplement at two concentrations (1/10000, 1/6000) and three times of irrigation (one-day, three- day and six-day). The results showed that ABSAR supplement at a concentration of 1/10000 increased root length, stem length, root and stem dry weight as well as root specific weight. Using ABSAR also increased the irrigation intervals. However, the supplement at a concentration of “1/6000” caused a significant difference in increasing the ratio of root to stem length. Irrigation with ABSAR supplement at a concentration of “1/10000” and “1/6000” had no significant effect on the ratio of root-to-shoot dry weight. The ratio of root- to-shoot length and the ratio of root-to-shoot dry weight increased with increasing of stress from daily irrigation to every six-day irrigation.
    Keywords: Irrigation regime, ABSAR supplementary, physiological features, Tension
  • Abdolreza Danaie, Damon Razmjouiee, Shahram Yousefi, Somayeh Zolfaghari Pages 418-427
    This research was conducted in 2015 in Hallaf (Khozestan province), to locate the potential habitat of Calligonum comosum with the use of GIS and analytic hierarchy. For this purpose, at first, the habitat of the study species was determined in the region and the current position of establishment was determined as the natural environment. Accordingly, the ecological needs of Calligonum were identified and recorded in these areas by GPS. To determine the species soil needs, 30 soil samples were taken from 0-50 cm depth. Soil texture, acidity (pH), and electrical conductivity of soil samples were measured. In the next step, layers of climate, physiographic and soil characteristics maps were prepared and standardized with the help of digital data in GIS. Then by using ARC GIS10 software, all the layers were weighted by AHP method. Eventually, by integrating thelayers in Arc GIS and weighted hierarchical model, the layer of potential habitat for the study species was obtained and presented on the map of the region. On the basis of potential habitat, the resulting map was divided into five classes as follows: very high suitability (38% with an area of ​​3775 hectares), high suitability (41% with an area of ​​4149 hectares), suitable (8.6% with an area of ​​798 hectares), low suitability (11% with an area of 1104 hectares), and very poor suitability (1.4% with an area of 148 hectares).
    Keywords: Location, potential habitat, Analytical Hierarchy (AHP), Digital Data, GIS
  • Jamal Imani, Ataollah Ebrahimi, Pejman Tahmasebi, Bahram Gholinejad Pages 456-489
    The use of satellite data is one of the proper methods, which makes studying ecosystems less costly. This research was carried out to determine the correlation among the vegetation cover of dominant species in three sites with the NDVI index. For this purpose, a study was conducted on three different vegetation types. In each region, a range was determined for sampling. Then, within this range and in the horizontal direction, 30 sampling units of 30 x 30 m were selected along three 900-meter transects in a random-systematic manner. In each sampling unit, nested quadrates with dimensions of 1 × 1, 2 × 2 m were placed. In order to prevent geometric errors, the 900-meter ranges were 60 meters apart. Within each sampling unit, geographic coordinates were recorded with GPS. The number of individuals and canopy cover percentage of dominant species were recorded separately in the plots. Then, the correlation of canopy cover percentage with NDVI index was obtained by processing Landsat 8 images. The distribution pattern was also determined using species density data. The results showed that in all species, the correlation coefficient of NDVI index was higher in the plots with higher area. Also, the correlation coefficient with one quadrat increased towards five quadrats. Due to the lack of high correlation between the total canopy cover percentage of a quadrat and the NDVI index, the use of one quadrat inside the pixel is not recommended in any way. Selecting the type of sampling depends on distribution pattern and species size as well as access to facilities and correlation coefficient acceptability. For species with clumped distribution, more quadrats are needed with proper distribution inside the pixel on the ground, so that sampling could be a good representation of the total pixel. In uniform distribution, fewer samples are needed since the whole pixel is the same in terms of plant growth.
    Keywords: plants cover percentage, ground sampling, Landsat satellite, index NDVI, Choghakhor dam
  • Ehsan Zandi, Ali Ashraf Jafari, Rasoul Mirakhorli Pages 464-473
    Due to the adaptability to arid and desert conditions, halophytes could supply a part of livestock forage requirement in early spring, summer, and especially autumn. However, there is little information on the forage quality of these plants. On the other hands, halophytes vary considerably in their nutritive value not only among species but also among phenological stages. Therefore, knowledge on forage quality of halophytes at each phenological stage could help the beneficiaries in arid regions to opt proper species for cultivation in haloculture programs as well as determining the suitable time for livestock grazing. In the present study, the effects of phenological stages on six forage quality traits were investigated for two halophytes ie., Atriplex leucoclada and Suaeda fruticosa. Plant samples were collected from saline lands in Garmsar, Semnan Province. The study was conducted in a completely randomized design with three replications. The results showed that the effects of phenological stages and species on forage quality were significant (P
    Keywords: phenological stage, halophyte, forage quality, saline lands, Garmsar