فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1397)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 19
|
  • امیر میرزایی موسی وند، اردوان قربانی *، محمدعلی زارع چاهوکی، فرشاد کیوان بهجو، کیومرث سفیدی صفحات 235-247
    هدف از این تحقیق بررسی عوامل محیطی موثر بر پراکنش دو گونه Prangos ferulacea Lindl. و Prangos pabularia Lindl. در مراتع استان اردبیل بود. هفت رویشگاه جنس جاشیر شناسایی شد که در سه رویشگاه آن گونه P. ferulacea و در دو رویشگاه گونه P. pabularia حضور داشت. در هر رویشگاه، مکان های نمونه برداری مشخص و در طول 3 ترانسکت 100 متری در 10 پلات چهار مترمربعی تراکم گونه ثبت شد. نمونه خاک از ابتدا، وسط و انتهای هر ترانسکت از عمق 30-0 سانتیمتری برداشت شد. در مجاورت هر رویشگاه در مکان های عدم حضور گونه، نیز نمونه برداری به شیوه یکسان انجام شد. در مکان های نمونه برداری ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب و در آزمایشگاه برخی خصوصیات خاک نظیر ماده آلی، ازت، فسفر، پتاسیم، اسیدیته، هدایت الکتریکی و بافت تعیین شد. برای بررسی اثر عوامل محیطی بر حضور و عدم حضور دو گونه مورد نظر و مقایسه میانگین خصوصیات اندازه گیری شده به ترتیب از تجزیه واریانس یک طرفه و آزمون توکی استفاده شد. برای تعیین درجه اهمیت متغیرهای اندازه گیری شده در پراکنش این گونه ها، آنالیز تشخیص مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که گونه P. pabularia در مکان های با مقدار فسفر، درصد رس، هدایت الکتریکی، مقدار بارندگی، درصد شن، درصد شیب و اسیدیته خاک بیشتر و گونه P. ferulacea، در مکان های با ارتفاع از سطح دریا بیشتر و مقدار بارندگی و پتاسیم خاک کمتر سازگاری بهتری دارند. با توجه به نتایج حاصل از آنالیز تشخیص، عوامل هدایت الکتریکی، ماده آلی، پتاسیم، ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب، درصد سیلت و رس، بارندگی و دما در تمایز مکان ها و انتشار گونه های مورد مطالعه موثر هستند. بر اساس نتایج می توان در پیشنهاد گونه ها برای مدیریت، اصلاح و احیاء مراتع به طور مناسب تری تصمیم گیری نمود.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، پراکنش گونه ها، آنالیز تشخیص، Prangos ferulacea Lindl، Prangos pabularia Lindl، استان اردبیل
  • مریم ممبنی، محمد نصراللهی، کامران کریمی *، هایده آراء صفحات 248-262
    سنجش از دور فناوری کلیدی برای ارزیابی وسعت و میزان تغییرات پوشش اراضی است که اطلاع از این تغییرات در قسمت های مختلف، به عنوان اطلاعات پایه برای برنامه ریزی های مختلف، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در پژوهش حاضر، هدف مقایسه دو روش حداکثر احتمال و فازی آرت مپ، جهت تهیه نقشه کاربری اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست می باشد. در این مطالعه تغییرات پوشش اراضی طی 24 سال گذشته منطقه امیدیه مورد ارزیابی قرار گرفت. تصاویر سنجنده های TM لندست 4، ETM لندست 7 و OLI لندست 8 به ترتیب برای سال های 1990، 2000 و 2014 و همچنین نقشه های توپوگرافی و پوشش منطقه استفاده گردید. تصاویر هر سه مقطع زمانی به چهار کاربری مرتع، کشاورزی، اراضی شور و ماندابی و منطقه مسکونی طبقه بندی شدند. نتایج مربوط به صحت کلی طبقه بندی نشان می دهد که روش طبقه بندی فازی با ضریب کاپای 93 درصد، در مقایسه با روش الگوریتم حداکثر احتمال با ضریب کاپای 81 درصد، از دقت بالاتری برخوردار است. طبق نتایج بدست آمده کشاورزی پویاترین کاربری موجود در منطقه بوده که وسعت این اراضی طی 1990 تا 2014 روندی صعودی را در پی داشته است به طوریکه مقدار 32/32703 هکتار (2/23 درصد) به این اراضی افزوده شده است. روند تغییرات کاربری مسکونی نیز به صورت افزایشی بوده به طوری که مساحت 1/1325 هکتار (94/0%) را به خود اختصاص داده است. از طرف دیگر کاربری اراضی مرتعی با مقدار 4/13 درصد از منطقه دارای بیشترین کاهش مساحت بوده که وسعتی برابر با 63/18857 هکتار را شامل می شود.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری، تصاویر ماهواره ای لندست TM، ETM+، OLI، امیدیه، حداکثر احتمال، فازی آرت مپ
  • علیرضا عرب عامری *، خلیل رضایی، مجتبی یمانی، کوروش شیرانی صفحات 263-277
    بحران های محیطی و هدر رفت منابع طبیعی از عوامل اصلی ایجاد سیستم های مدیریت محیطی می باشند. مدیریت بهینه منابع طبیعی نیازمند ارزیابی و طبقه بندی پتانسیل های محیطی و اکولوژیکی می باشد. یکی از مهمترین ناهمواری های بادی ریگ نجارآباد در شمال شرقی روستای طرود پیکان ماسه ای است. در این پژوهش، مولفه های مرفومتریک و مرفولوژیک پیکان های ماسه ای و میزان افزایش حجم سالیانه آنها در یک بازه زمانی یکساله اندازه گیری شده است. سپس با استفاده از روش آنالیز رگرسیون نوع و شدت ارتباط بین میزان افزایش حجم پیکان ماسه ای و مولفه های مرفومتریک و مرفولوژیک پیکان های ماسه ای بررسی و به منظور برآورد میزان حجم ماسه، مدل هایی ارائه شده است. مولفه های مرفومتریک شامل طول پیکان، حداکثر عرض پیکان و مولفه های مرفولوژیک شامل ارتفاع گیاه، قطر تاج پوشش و قطر طوقه گیاه می باشد. با استفاده از این مدل ها می توان میزان حجم پیکان های ماسه ای منطقه مورد مطالعه را به آسانی محاسبه نمود. نتایج بیانگر این است که ارتباط بین میزان افزایش حجم و مولفه های مرفومتریک و مرفولوژیک پیکان های ماسه ای از روابط خطی، توانی و نمایی پیروی می کند. نتایج بیانگر حداکثر ارتباط خطی بین حجم پیکان ماسه ای با قطر تاج پوشش با بیشترین ضریب تعیین (8 0 7 /0) و کمترین انحراف معیار برآورد (1 1 3 /0) می باشد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، مولفه های مرفولوژیک، مولفه های مرفودینامیک، پیکان ماسه ای، ریگ نجارآباد
  • فاطمه منتظری، رضا تمرتاش *، محمدرضا ظاطیان، محمد حجتی صفحات 278-288
    در این تحقیق توانایی گیاهان مرتعی گون و کلاه میرحسن در جذب و تجمع فلزات سنگین مانند کادمیوم، سرب، مس، روی و کروم در اطراف کارخانه سیمان فیروزکوه بررسی شد. نمونه برداری از خاک و پوشش گیاهی در فواصل 500، 1500 و 2500 متر از مرکز کارخانه، به روش سیستماتیک تصادفی انجام شد. تعداد 2 گونه گیاهی از قبیل گون و کلاه میرحسن با 3 تکرار (جمعا 18 نمونه از گیاه و 18 نمونه از خاک ریزوسفری) در غالب طرح آزمایشی بلوک های کاملا تصادفی مورد آزمایش قرار گرفت. در این آزمایش نمونه ها با استفاده از روش هضم اسیدی و با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین گردید. نتایج به دست آمده از روش آماری آنالیز واریانس حاکی از این است که غلظت عناصر کادمیوم و روی در گونه های گون و کلاه میرحسن و غلظت سرب در این گونه ها با فاصله از کارخانه به ترتیب از روند افزایشی و کاهشی برخوردار بوده است. همچنین غلظت کروم در گونه کلاه میرحسن سیر نزولی داشته است. مقایسه میانگین عناصر سنگین در اندام های مختلف گونه ها نشان داد که غلظت عناصر مس، سرب و روی در گونه گون و غلظت عناصر کادمیوم و سرب در گونه کلاه میرحسن در برگ بیشتر از ریشه و ساقه می باشد. با استفاده از آزمون-t Test مقایسه بین دو گونه مورد بررسی قرار گرفت و تعیین شد که غلظت کادمیوم و روی در گونه کلاه میرحسن به ترتیب 02/0 و 50/1 میلی گرم در کیلوگرم بیشتر بوده است و در مورد عنصر سرب گونه گون به میزان 19/0 میلی گرم در کیلوگرم غلظت بیشتری را به خود اختصاص داده است. همبستگی بین عناصر موجود در خاک و گونه ها نشان داد که عناصر مس، کادمیوم، سرب و کروم در گونه گون و عناصر مس، روی و سرب در گونه کلاه میرحسن با این عناصر در خاک ارتباط معنی داری (05/0>P) برقرار کرده اند. بنابراین با توجه به آلودگی گیاهان غالب نزدیک کارخانه می توان استنباط کرد که مهمترین عامل تجمع فلزات سنگین سرب و کروم در گونه های مورد مطالعه، ناشی از آلودگی جوی حاصل از مجاورت به کارخانه است. در این راستا پیشنهاد می گردد که از گونه های فوق الذکر برای پاکسازی این عناصر از خاک آلوده، استفاده گردد. همچنین توصیه می گردد که تمهیدات لازم در ارتباط با مصرف این گونه ها توسط دام در اطراف کارخانه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: پتانسیل جذب، خاک آلوده، فلزات سنگین، کارخانه سیمان فیروزکوه، گیاه پالایشی
  • ابراهیم عطارد، ناصر باغستانی *، جلال برخورداری، علی بمان میرجلیلی صفحات 289-297
    این مطالعه در آبخوان پخش سیلاب سی ریزی بافق استان یزد انجام شد، نمونه برداری پوشش گیاهی در داخل 4عرصه پخش سیلاب و منطقه همجوار به عنوان شاهد به صورت کاملا تصادفی انجام شد، به منظور بررسی تغییرات پوشش گیاهی از روش ترانسکت- کوادرات استفاده و تعداد 3 ترانسکت به طول 100 متر و در روی هر ترانسکت 10 پلات 5×5 متری در هر عرصه و منطقه شاهد (اراضی مجاور شبکه پخش سیلاب) که جمعا داخل عرصه های پخش سیلاب 120 پلات و در مناطق شاهد نیز 120 پلات مستقر و پارامتر های درصد تاج پوشش، تراکم و حضورگیاهان موجود در عرصه های پخش سیلاب و شاهد اندازه گیری شد. داده های دو تیمار عرصه پخش سیلاب و شاهد با استفاده از آزمون T در نرم افزار Spps مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، نتایج نشان داد که درصد تاج پوشش،تراکم و درصد حضور گونه های Hammada salicornia، Seidlitzia rosmarinus و همچنین درصد کل تاج پوشش، کل تراکم و درصد کل حضور گونه ها نیز در سطح خطای 1 درصد دارای اختلاف معنی دار بودند. میزان درصد پوشش و حضور لاشبرگ نیز واجد تفاوت معنی دار در سطح خطای 5 درصد بود. درصد مجموع گیاهان یکساله ،Zygophyllum europterum ،Salsola yazdiana و Artemisia seiberiدر عرصه پخش سیلاب و شاهد از نظر آماری فاقد اختلاف معنی دار بودند. عملیات پخش سیلاب موجب حضور گونه های Zygophyllum europterum ، Salsola yazdiana وArtemisia seiberi در عرصه شده است. درصد پوشش گیاهی این گونه ها در وضعیت فعلی اندک است، ولی با تکرار آبگیری در محدوده پخش سیلاب، ممکن است تغییرات مشهودی در ترکیب گیاهی عرصه در بلند مدت حاصل آید.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، پوشش، تراکم، حضور، آزمون تی، سی ریزی بافق
  • محمدعلی زارع چاهوکی *، نرگس ناصری حصار، محمد جعفری صفحات 298-309
    این پژوهش با هدف مدل سازی پراکنش تیپ های گیاهی مراتع غرب شهرک صنعتی اشتهارد با روش آنتروپی حداکثر و تعیین عوامل موثر بر حضور هر تیپ انجام شد. اطلاعات پوشش گیاهی و عوامل محیطی شامل خاک و توپوگرافی جمع آوری و سپس نقشه تیپ بندی اولیه با استفاده از نقشه های شیب و جهت و ارتفاع در مقیاس 1:25000و تصاویر ماهواره ای تهیه شد. در هر سایت، سه ترانسکت 750 متری، دو ترانسکت در جهت شیب و یک ترانسکت عمود بر جهت شیب مستقر شد. 45 پلات نمونه برداری با فواصل 50 متری در امتداد هر ترانسکت قرار داده شد. اندازه پلات نمونه برداری باتوجه به نوع و پراکنش گونه های گیاهی به روش سطح حداقل، سطح مستطیلی شکل 2 مترمربعی تعیین گردید. در هر پلات فهرست گونه های موجود و درصد پوشش گیاهی تعیین شد. در ابتدا و انتهای هر ترانسکت پروفیل خاک حفر و نمونه برداری از دو عمق 20-0 و 80-20 سانتی متر انجام شد. برای هر واحد نمونه برداری، اطلاعات طول و عرض جغرافیایی، شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا نیز تعیین شدند. نقشه متغیرهای محیطی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و زمین آمار تهیه شد. سپس نقشه های پیش بینی مربوط به پراکنش تیپ های گیاهی با استفاده از روش مدل سازی آنتروپی حداکثر تهیه و میزان تطابق نقشه های پیش بینی با نقشه های واقعی با استفاده از ضریب کاپا و دقت مدل های حاصل با استفاده اAUC مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس ضریب کاپای حاصل از مقایسه نقشه ها، میزان تطابق نقشه های پیش بینی و واقعی برای تیپ Pteropyrum olivieri در سطح خیلی خوب (ضریب کاپا 7/0) و برای تیپ های Halocnemum strobilaceum، Salsola richteri‏-Artemisia sieberi، Artemisia sieberi و Artemisia sieberi–Stipa barbata در سطح خوب (ضرایب کاپای 66/0، 64/0، 57/0 و 66/0) ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: آنتروپی حداکثر، مدل پیش بینی رویشگاه، مراتع اشتهارد، ضریب کاپا
  • یحیی پرویزی *، محمد قیطوری، رضا بیات، علیرضا شادمانی، افشین پرتوی صفحات 310-323
    ترسیب کربن از اتمسفر در اکوسیستم های زمینی رهیافتی پایدار جهت مقابله و سازگاری با تهدید تغییرات اقلیمی در عصر حاضر تلقی می شود. این پژوهش با هدف بررسی ظرفیت روش های مختلف مرتع کاری در مناطق مختلف اقلیمی و جغرافیایی کشور در ترسیب کربن اتمسفری انجام شد. برای این کار، در استان های لرستان، فارس، کرمانشاه، خراسان رضوی، مازندران، کردستان، کرمان، مرکزی و اصفهان سایت های معرف عملیات مرتع کاری انتخاب شد. سپس با عملیات میدانی،ضمن ثبت ویژگی های سایت های انتخاب شده، نمونه برداری خاک، زیست توده هوایی و ریشه و لاشبرگ به صورت سیستماتیک تصادفی در سایت های مطالعاتی و شاهد انجام شد. نتایج نشان داد که عملیات مرتع کاری اجراء شده در مناطق جنگل های نیمه خشک واقع در دامنه های زاگرس مرکزی بیشترین ظرفیت ترسیب کربن را نشان دادند. عملیات بذرکاری، بذرپاشی و کپه کاری گراس ها و لگوم های چندساله نظیر فستوکا، یونجه، جاشیر و اسپرس اجرا شده در این مناطق موفق به ترسیب 4/17 تا 80 تن کربن در هکتار شده است. همچنین سهم ترسیب کربن در خاک از کل کربن ترسیب یافته در این مناطق کمینه 93 درصد از کربن ذخیره شده را شامل می شد. عملیات مرتع کاری همراه با قرق، ترسیب کربن را تا حدود دو برابر افزایش داده بود. در این مناطق کپه کاری موفق تر از سایر اشکال عملیات بود. در مناطق هیرکانی، عملیات بذرکاری گراس های مرتعی حدود 18 تن کربن ترسیب نموده و از نظر ظرفیت ترسیب کربن در ایران پس از عملیات مرتع کاری در دامنه های زاگرس مرکزی در رده دوم قرار داشت. عملیات مرتع کاری اجرا شده در مناطق خشک و نیمه خشک مرکز و نیمه شرقی کشور در قیاس با دیگر مناطق ذکر شده فوق تاثیر چندانی در افزایش ظرفیت ترسیب کربن در عرصه نداشته اند. بیشترین کمیت ترسیب کربن را قرق مراتع در دو حوزه کارده مشهد و شمس آباد اراک به ترتیب با ترسیب 63/5 و 51/6 تن کربن در هکتار به خود اختصاص داده اند. تغییر کاربری دیمزار به مرتع در حوزه کارد ه مشهد منجر به ترسیب 7/4 تن کربن در هکتار شده است.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، ترسیب کربن، کپه کاری، مدیریت اراضی، بذرکاری
  • علیرضا ارزانی، زرین تاج علی پور *، فرهاد تقی پور، احمد اخیانی صفحات 324-334
    شور شدن اراضی از معضلات مهم و مخرب در بخش کشاورزی است که بایستی با تدبیر و مدیریت صحیح علمی این روند کنترل شود. اولین گام در این راه، شناسایی و تهیه نقشه مناطق شور است. در چند دهه گذشته استفاده از روش های زمین آمار و سنجش از دور برای تهیه نقشه شوری خاک و پایش تغییرات آن توسعه پیدا کرده است. هدف از این مطالعه مقایسه قابلیت روش های زمین آماری مختلف برای تهیه نقشه شوری خاک سطحی در بخشی از دشت میامی واقع در شهرستان میامی استان سمنان می باشد. برای انجام این کار تعداد 2 25 نمونه خاک از عمق 30-0 سانتی متری خاک سطحی از محل تقاطع خطوط شبکه منظم به ابعاد 600 * 600 متری با کمک GPS انجام شد و EC، pH و درصد رس نمونه های خاک اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که روش کریجینگ با میانگین مطلق خطا 29/2 از دقت بالاتری نسبت به سایر روش های میانیابی برخوردار بود و در مقابل روش spline Thin plate با میانگین مطلق خطای 38/4 کمترین دقت را داشته است. بر اساس نقشه تهیه شده در منطقه مورد مطالعه بیشترین مقدار شوری 69/15 ds/m و کمترین مقدار شوری 02/2 ds/m و میانگین شوری در دشت میامی24/5 ds/m می باشد.
    کلیدواژگان: دشت میامی، میانیابی، کریجینگ، شوری
  • علی محبی *، ناصر عریزاده، علی اشرف جعفری، احسان زندی اصفهان، علیرضا افتخاری صفحات 335-343
    سطح قابل توجهی از مراتع کشور در اثر عوامل مختلف از جمله بهره برداری های بی رویه، تغییرات اقلیمی و دیگر عوامل دچار تخریب شده و بخش مهمی از گیاهان مرتعی در معرض خطر قرار گرفته اند و یا جمعیت آنها به شدت کاهش یافته است. برای ایجاد پایداری در این گونه مراتع، اصلاح و احیاء آنها از طریق انتخاب گونه های مناسب و تعیین جمعیت های مقاوم در هر گونه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از اینرو در طرح تحقیقاتی علوفه قابل برداشت مراتع کشور، بذر مهمترین بوته ای چند ساله قابل چرای دام همراه با اکسشن های موجود آنها، از مناطق مختلف مراتع استان کرمان در تاریخ های مناسب جمع آوری و در ایستگاه تحقیقات کرمان کشت گردید. به منظور مقایسه قدرت جوانه زنی و درصد استقرار جمعیت های مختلف گونه های گیاهی، آزمایشی با طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط مزرعه به مرحله اجرا در آمده و از صفات مورد نظر یادداشت برداری به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SAS و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن صورت پذیرفت. نتایج حاصله نشان داد که از بین گیاهان مورد مطالعه گیاه Fortuynia bungei نسبت به سایر گونه ها دارای قدرت جوانه زنی و استقرار بهتری بود. همچنین از بین جمعیت های مورد مطالعه گیاه مزبور، جمعیت های کوهپایه و بم به ترتیب با 03/53 و 52 درصد، بیشترین میزان درصد استقرار را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: گیاهان بوته ای، اکسشن، درصد استقرار، Fortuynia bungei، کرمان
  • روناک احمدی *، قدرت الله حیدری، غلامرضا خوش فر صفحات 344-354
    با توجه به اهمیت مراتع در حفظ اکوسیستم طبیعی، بررسی عوامل موثر در اصلاح و احیای مراتع در راستای اهداف توسعه پایدار بسیار حائز اهمیت می باشد. در این راستا راهکارهای مختلفی برای توسعه پایدار منابع طبیعی بخصوص مراتع مطرح شده است که در این میان مشارکت مردم بیش از پیش مورد تاکید قرار گرفت. در این تحقیق رابطه بین سطوح مختلف اعتماد شامل اعتماد بنیادین، اعتماد بین شخصی، اعتماد نهادی و اعتماد تعمیم یافته را با مشارکت مرتعداران در اصلاح و احیای مراتع مورد بررسی و تحلیل قرار دادیم. ابزار تحقیق پرسشنامه است. جامعه آماری شامل کلیه مرتعداران چقاکدو در شهرستان سرپل ذهاب است که تعداد آنها 78 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 67 نفر تعیین شد. برای انتخاب نمونه ها از نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و در تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS20 استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بین سطوح مختلف اعتماد با میزان مشارکت مرتعداران در اصلاح و احیاء مرتع، همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد و میزان هبستگی بین اعتماد تعمیم یافته با مشارکت مرتعداران از قوت بالاتری برخوردار است. همچنین در این تحقیق 34 شاخص مربوط به سطوح مختلف اعتماد به روش تحلیل عاملی به 12 عامل تقلیل یافت و در مجموع 36/71 درصد از تغییرات متغیر وابسته (مشارکت در اصلاح و احیاء مراتع) را تبیین می کنند. اولین و تاثیرگذارترین عامل در این روش را می توان تا حدودی اعتماد تعمیم یافته نامید. بنابراین با توجه به تاثیر سطوح مختلف اعتماد در مشارکت مرتعداران می توان اظهار داشت که افزایش اعتماد تعمیم یافته، که از ابعاد سرمایه اجتماعی برون گروهی است، کارایی و بازدهی فرآیند مشارکت مرتعداران را در اصلاح و احیای مراتع بیش از سایر سطوح اعتماد، بدنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اعتماد بین شخصی، اعتماد بنیادین، اعتماد تعمیم یافته، اعتماد نهادی
  • سعید برخوری، رسول مهدوی *، غلامرضا زهتابیان، حمید غلامی صفحات 355-365
    با توجه به رشد روزافزون جمعیت، آب زیرزمینی یکی از منابع مهم تامین آب آشامیدنی در بسیاری از مناطق جهان از جمله ایران به شمار می آید. این منابع در نقاط مختلف به صورت طبیعی یا از طریق فعالیت های انسانی دچار تغییر کیفیت شده و آلوده می شوند. به همین جهت مدیریت منابع آب دارای اهمیت زیادی شده است. هدف از این تحقیق، بررسی روند تغییرات زمانی و مکانی کیفیت آب زیرزمینی دشت جیرفت جهت مصارف شرب می باشد و همچنین به بررسی نقش کاربری اراضی و سازندهای زمین شناسی در کیفیت آن نیز پرداخته می شود. در این مطالعه از پارامترهای EC، Cl، Ca، mg، Naو So4 استفاده شد و پهنه بندی داده های کیفی با روش زمین آماری کریجینگ در نرم افزار ArcGIS9. 3 انجام شد و سپس طبقه بندی اب نیز با استفاده از دیاگرام شولر صورت گرفت. نتایج نشان داد که در سال 1380 بخش های جنوبی منطقه مورد مطالعه از کیفیت پایین تری برخوردار است اما در سال 1393، آب زیرزمینی با کیفیت پایین تر به سمت شمال منطقه مورد مطالعه کشیده شده است. همچنین روند کاهش کیفیت آب زیرزمینی از سمت جنوب به مرکز و شمال منطقه گسترش پیدا کرده است. با تهیه نقشه کاربری اراضی مشخص گردید که در بخش هایی که اراضی کشاورزی وجود دارد آب زیرزمینی از کیفیت پایین تری برخوردار است. همچنین با تهیه نقشه زمین شناسی مشخص گردید که سازندهای با بافت ریزدانه تر که در بخش های جنوبی و مرکزی قرار دارند از کیفیت آب پایین تری برخوردارند. در حالت کلی چنین می توان نتیجه گرفت که کیفیت آب منطقه مورد مطالعه با گذشت زمان برای مصارف شرب کاهش یافته و تحت تاثیر کاربری اراضی و سازندهای زمین شناسی قرار گرفته است و برای بهبود کیفیت منابع آب زیرزمینی باید نقش عوامل انسانی (کاربری اراضی و فعالیت های کشاورزی) را به شدت مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: شرب، دشت جیرفت، کیفیت آب، کاربری اراضی، سازندهای زمین شناسی
  • طیبه مصباح زاده *، فرشاد سلیمانی ساردو صفحات 366-377
    تغییرات الگوی زمانی و مکانی خشکسالی ها همیشه رکن اساسی در برنامه یزی منابع آب می باشد و راهکار های لازم در جهت سیاست گذاری و مدیریت یکپارچه منابع آب حتما بایستی با در نظر داشتن این مهم باشد. خشکسالی به عنوان یک پدیده خزنده محیطی مناطق تحت تاثیر خود را تخریب کرده و موجب صدمات گاها جبران ناپذیری را وارد می کند. در این تحقیق به منظور بررسی الگوی مکانی و زمانی خشکسالی هواشناسی و هیدروژئولوژی در دشت بم که مصداق یه منطقه خشک و کویری در استان کرمان می باشد از شاخص SPI جهت بررسی خشکسالی هواشناسی و همچنین شاخص GRI جهت خشکسالی هیدروژئولوژیک استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که شدیدترین خشکسالی هواشناسی در سال 1381 و شدیدترین ترسالی در سال 1393 در منطقه مورد مطالعه اتفاق افتاده است همچنین شدیدترین ترسالی هیدروژئولوژی در سال 1381 و شدیدترین خشکسالی هیدرولوژیک مربوط به سال 1393 می باشد ضمنا از نظر الگوی زمانی خشکسالی هیدرولوژیک با تاخیر زمانی یک ساله نسبت به خشکسالی هواشناسی در منطقه مورد مطالعه اتفاق می افتد. از نظر الگوی مکانی و پهنه بندی خشکسالی نتایج نشان داد که کلاس های خشکسالی متوسط و نرمال قسمت اعظم منطقه را فرا گرفته است و هرچه از شرق منطقه به سمت غرب منطقه حرکت کنیم بر شدت خشکسالی افزوده و ترسالی ها بیشتر متمرکز بر بخش شمال شرقی منطقه می باشند.
    کلیدواژگان: خشکسالی هواشناسی، هیدروژئولوژیک، شاخص های SPI و GRI، دشت بم
  • مهدی قربانی *، لیلا عوض پور، هما موسوی، بهناز اسماعیلی صفحات 378-387
    سرمایه اجتماعی یکی از ارکان اصلی در مدیریت مشارکتی و توسعه پایدار محلی محسوب می گردد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی سرمایه اجتماعی درون گروهی در دو بازه زمانی قبل و بعد از اجرای پروژه مشارکتی با عنوان پروژه بین المللی احیای اراضی جنگلی و تخریب یافته در مناطق خشک  RFLDL   ، در روستای ده رضا از توابع شهرستان ریگان استان کرمان می باشد. جامعه آماری در این مطالعه اعضای گروه های توسعه روستایی است که 133 نفر در غالب 9 گروه را شامل می شوند. در این تحقیق میزان روابط اعتماد و مشارکت در شبکه ذینفعان با استفاده از پرسشنامه های تحلیل شبکه ای و بر اساس مشاهده مستقیم و مصاحبه با کلیه ذینفعان و بر اساس سنجش شاخص های تحلیل شبکه ای مانند تراکم، تمرکز، دوسویگی، انتقال یافتگی و میانگین فاصله ژئودزیک در دو مرحله قبل و بعد از اجرای پروژه بین المللی احیای اراضی جنگلی و تخریب یافته مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج در این بررسی نشان می دهد که میزان اعتماد، مشارکت و به نوعی سرمایه اجتماعی در قبل از اجرای پروژه در حد متوسط بوده که پس از اجرای این پروژه میزان این مولفه ها افزایش یافته است. سرعت گردش و تبادل اعتماد و مشارکت بین افراد بعد از اجرای طرح نسبت به قبل از اجرای آن افزایش یافته و اجرای این پروژه، اتحاد و یگانگی بین افراد را نیز تقویت کرده است. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که به دنبال اجرای این پروژه میزان سرمایه اجتماعی درون گروهی شبکه افزایش یافته و در واقع می توان استدلال نمود که پس از اجرای پروژه، تحقق مدیریت مشارکتی در منطقه به شکل مطلوب صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تحلیل شبکه، مدیریت مشارکتی، مناطق خشک، روستای ده رضا
  • مهری دیناروند، سید بهرام اندرزیان، حمید اجتهادی *، محمد فرزام صفحات 388-398
    مدل سازی مراحل رشد گونه های گیاهی وارتباط آن با عوامل محیطی بخصوص تغییرات اقلیمی و خاکی، می تواند هدایت گر برنامه های مدیریتی و حفاظتی مناسب جهت احیا و اصلاح مراتع باشد. در این تحقیق هدف ارزیابی مدل AquaCrop برای گونه های جو خودرو (Hordeum murinum subsp. glaucum (Staud.) Tzvelev) و یونجه (Medicago polymorpha L.) در منطقه حفاظت شده شیمبار بود. بنابراین براساس داده های اندازه گیری شده سال های 1392 تا 1394، ارزیابی مدل انجام شد. برای مقایسه داده های شبیه سازی شده با داده های سال دوم از شاخص های ارزیابی، ضریب تبیین (R2) جذر میانگین مربعات اشتباه (RMSE) جذر میانگین مربعات اشتباه نرمال شده (NRMSE) شاخص توافق ویلموت (d) ، ضریب کارایی مدل (EF) استفاده شد. ارزیابی کارکرد مدل AquaCrop در شبیه سازی روند تغییرات سایه انداز (درصد پوشش) و تولید ماده خشک گونه های انتخابی، نشان داد که مدل کارایی لازم را در شبیه سازی دارد. ارزیابی آماری مقادیر R2، EF و d در شبیه سازی و اعتبارسنجی برای تغییرات سایه انداز (درصد پوشش) و تولید ماده خشک در جو خودرو و یونجه نزدیک به 1 هستند. نتایج ارزیابی آماری درصد پوشش جو خودرو و یونجه نیز نشان می دهد مقدار عددی ضریب RMSE، بین 1 تا 7/3 و برای ماده خشک بین 23/0 تا 03/0 است.
    کلیدواژگان: منطقه حفاظت شده شیمبار، مدل AquaCrop، شبیه سازی، صحت سنجی، جذر میانگین مربعات اشتباه، ماده خشک
  • سید محمدرضا حبیبیان *، حسین بارانی، احمد عابدی سروستانی، عادل سپهری صفحات 399-416
    به منظور شناسایی و تحلیل مهم ترین عوامل موثر بر کوچ زودهنگام و بهنگام به مراتع ییلاقی در زیست بوم عشایر قشقایی (طایفه شش بلوکی) در سال 1394، اقدام به نمونه آماری به تعداد 405 خانوار از گروه بهره برداران عشایری و نیز 45 نفر از گروه کارشناسان مطلع و خبره در زمینه کوچ و مدیریت چرای دام در استان های فارس و بوشهر شد. روش تحقیق، پیمایش توصیفی و تحلیلی و ابزار تحقیق پرسشنامه همراه با مصاحبه بود. در این تحقیق نظرات دو گروه آماری در قالب طیف (پنج گزینه ای) لیکرت جمع آوری شد و سپس از طریق آزمون های پارامتریک و ناپارامتریک از جمله: آنالیز تجزیه واریانس، u مان ویتنی، کروسکال والیس مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین نظرات کارشناسان و بهره برداران از نظر اولویت عوامل موثر، تفاوت معنی داری (01/0p<) وجود دارد. به طوری که کارشناسان مهم ترین عوامل موثر بر کوچ زودهنگام را به ترتیب اولویت: ناکافی بودن علوفه در مراتع قشلاقی، گرمای زودرس در قشلاق، کاهش بارندگی و خشکسالی های پی در پی، نداشتن پروانه چرا در قشلاق و از بین رفتن مراتع میان بند نسبت به بقیه عوامل می دانند در حالی که بهره برداران مهم ترین عوامل موثر بر کوچ زودهنگام را به ترتیب اولویت: کاهش بارندگی و خشکسالی های پی در پی، نداشتن پروانه چرا در قشلاق، ناکافی بودن علوفه در مراتع قشلاقی، کمبود امکانات و خدمات بهداشتی در مسیر کوچ از قشلاق به ییلاق و رقابت در رسیدن و بهره برداری از مراتع ییلاقی بین بهره برداران ذیحق نسبت به بقیه عوامل می دانند. همچنین کارشناسان مهم ترین عوامل موثر بر کوچ بهنگام را به ترتیب اولویت: تعیین تاریخ کوچ از سوی دولت با هماهنگی بهره برداران، برقراری اتراقگاه های موقت از سوی دولت در مسیر کوچ عشایر از قشلاق به ییلاق، کنترل گیاه بهمن در قشلاق از طریق اصلاح مراتع، گماشتن قرقبان برای مراتع ییلاقی و حمایت دولت از طریق تامین علوفه نسبت به بقیه عوامل می دانند در حالی که بهره برداران مهم ترین عوامل موثر بر کوچ بهنگام را به ترتیب اولویت: وجود علوفه مرغوب در قشلاق، حمایت دولت از طریق تامین علوفه، نبودن رقابت در رسیدن و بهره برداری از مراتع ییلاقی بین بهره برداران ذیحق، وجود مقدار زیاد علوفه در مرتع قشلاق و کافی بودن آب در قشلاق نسبت به بقیه عوامل می دانند. ضمنا در این تحقیق مشخص شد که بین نظرات کارشناسان همبستگی معنی داری (01/0p<) وجود دارد ولی بین نظرات بهره برداران (تیره ها و بنکوهای عشایری مورد بررسی) همبستگی معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کوچ زودهنگام، کوچ بهنگام، چرای زودرس، مراتع ییلاقی، طایفه شش بلوکی
  • مریم اسدی، کیومرث سفیدی *، مهدی معمری صفحات 417-426
    چرای دام عمومی ترین نوع کاربری مراتع بوده و می تواند بر ترکیب پوشش گیاهی مرتع، تولید خالص اولیه، نسبت اندام هوایی به ریشه و چرخه عناصر غذایی موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شدت های مختلف چرای دام بر تخصیص عناصر غذایی فسفر، کلسیم، سدیم و پتاسیم در اندام های هوایی و زیرزمینی Artemisia aucheri در مراتع ییلاقی دامنه جنوب شرقی سبلان انجام شد. در این پژوهش از نمونه برداری تصادفی-سیستماتیک استفاده شد. در هر شدت چرایی 3 ترانسکت 200 متری به صورت موازی با یکدیگر مستقر شدند. سپس در امتداد هر ترانسکت پلات های یک مترمربعی به فواصل 50 متر مستقر شد. در هرپلات، نمونه برداری از اندام های هوایی و زیرزمینی صورت گرفت. نتایج تجزیه واریانس تخصیص عناصر غذایی مورد بررسی در گونه A. aucheri نشان داد که فسفر و کلسیم اندام های هوایی در سطح پنج درصد تحت تاثیر شدت های مختلف چرایی قرار گرفتند. همچنین سدیم و کلسیم اندام های زیرزمینی در سطح یک درصد دارای اختلاف معنی داری بودند. نتایج این تحقیق و ارتباط بین تخصیص عناصر غذایی و چرای دام، می تواند در شناخت و مدیریت چرای دام و مرتع بکار رود.
    کلیدواژگان: شدت چرا، تخصیص، فسفر، پتاسیم، کلسیم، سدیم
  • آیدین فرجی، حامد جنیدی *، بهرام قلی نژاد صفحات 427-437
    این پژوهش به منظور بررسی مهمترین عوامل بوم شناختی موثر بر درصد تاج پوشش گون سفید (Astragalus gossypinus) در بخشی از مراتع نیمه خشک استان کردستان صورت گرفت. با پیمایش صحرایی سه ناحیه شامل دزلی، نران و گردنه مروارید به عنوان محدوده مطالعاتی انتخاب شدند. تعداد پلات ها با توجه به ویژگی های پوشش گیاهی و سایر عوامل محیطی، در منطقه دزلی 6 نقطه معرف نمونه برداری، در منطقه نران 3 نقطه و در گردنه مروارید 4 نقطه معرف تعیین گردید. نمونه برداری از پوشش گیاهی در هر تیمار به روش تصادفی - سیستماتیک در قالب پلات های 1×1 متر و در طول دو ترانسکت بطول 100 متر انجام شد. نمونه گیری از خاک در هر پلات با سه تکرار و از عمق50-0 سانتی متری در پای گیاه و بین پایه ها انجام گرفت. در نمونه های خاک فاکتورهای درصد رس، سیلت، شن، گچ، آهک، هدایت الکتریکی، اسیدیته، فسفر، کلسیم، منیزیم، درصد سنگ و سنگریزه، نیتروژن، کربن و پتاسیم اندازه گیری شد. برای بررسی خصوصیات خاک و پوشش گیاهی از تجزیه واریانس یک طرفه و به منظور تعیین اثر عوامل محیطی بر درصد تاج پوشش گون از رگرسیون چند متغیره استفاده گردید. نتایج نشان داد که فاکتورهای کربن، پتاسیم، اسیدیته، منیزیم، فسفر، کلسیم، آهک، ازت، رس، شن، متوسط بارش سالیانه، درصد تاج پوشش در بین رویشگاه های مختلف دارای اختلاف معنی دار در سطح یک درصد است. سایر فاکتورها از جمله گچ، هدایت الکتریکی در بین رویشگاه های مختلف معنی داری نشدند. بر اساس نتایج به دست آمده، در نتایج رگرسیونی، آهک، ارتفاع و بارش هر کدام به ترتیب با 25درصد ،12درصد و 7 درصد تغییرات درصد تاج پوشش را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: درصد تاج پوشش، Astragalus gossypinus، عوامل بوم شناختی، کردستان
  • راضیه صبوحی *، حسین بارانی، مرتضی خداقلی، احمد عابدی سروستانی، اصغر طهماسبی صفحات 438-453
    بدون تردید جوامع عشایری از مهمترین و تاثیرپذیرترین جوامع بشری نسبت به تغییر اقلیم هستند که در عین حال دانش بومی آن ها نقش نافذی در مدیریت مرتع و دام دارد. بدین منظور درک و دانش بهره برداران مراتع ییلاقی سمیرم استان اصفهان نسبت به تغییر اقلیم بررسی شد. جامعه مورد مطالعه، عشایر مراتع ییلاقی سمیرم می باشد که در حدود 7700 بهره بردار از طوایف مختلف ایل قشقایی شامل دره شوری، عمله، شش بلوکی و فارسیمدان از این مراتع استفاده می نمایند. به منظور شناخت دانش بومی و سازگاری عشایر نسبت به تغییر اقلیم از روش های نظیر مصاحبه های گروهی و عمیق و تکمیل پرسشنامه استفاده گردید و اثرات سن، جنس، تحصیلات و نوع زیست بوم مرتعی با استفاده از آزمون من-ویتنی تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان می دهد عشایر تغییر در پارامترهای دما، بارش و باد را از نشانه های اصلی تغییر اقلیم می دانند، به طوری که بالغ بر 90 درصد عشایر به کاهش بارش، افزایش دما و افزایش سرعت باد معتقد هستند و در اکثر سوال ها سن، جنس، تحصیلات و ارتفاع منطقه در پاسخگویی به سوالات تاثیر داشته است. همچنین پرسشنامه های تکمیل شده به سازگاری هایی همچون تاخیر زمان کوچ، ساخت خانه های بلوکی، ساختاستخر، کاهش دام، تغذیه دام ها با سایر منابع علوفه ای و… اشاره دارد و نشان می دهد عشایر ایل قشقایی با زندگی در طبیعت به خوبی تغییرات به وجود آمده در اقلیم را درک کرده و سازگاری های لارم با آن را تا حدودی ایجاد کرده اند.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، درک و دانش بومی، سازگاری، عشایر، ایل قشقایی
  • عالم چراغیان، سمیه دهداری *، محمد فرجی، علی آریاپور صفحات 454-464
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر عملیات اصلاحی مختلف بر شاخص های اکولوژیکی سلامت مرتع با استفاده از روش LFA در مراتع چاه شیرین بهبهان انجام شد. برای این منظور سه سایت عملیات اصلاحی کاشت درخت کهور (Prosopis juliflora) عملیات احداث کنتور فارو و عملیات کشت درخت اوکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh) که در سال 1379 اجرا شده است، همراه با سه منطقه شاهد در کنار آنها انتخاب گردید. به منظور نمونه برداری در هر سایت 3 ترانسکت 100 متری بر اساس اقلیم، تیپ گیاهی و تغییرات پوشش گیاهی با فاصله 50 متر در یک طرح تصادفی - سیستماتیک در جهت شیب منطقه مستقر گردید. برای تعیین ویژگی های کارکردی مرتع شامل پایداری، نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی با استفاده از روش LFA و به کارگیری از 11 شاخص سطح خاک تعیین گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در اثر فعالیت های مدیریتی اعمال شده شاخص ها و ویژگی های کارکردی مرتع تغییر یافته اند. به طوری که نتایج آزمون تی مستقل برای سه مشخصه کارکردی در قطعات و میان قطعات گیاهی هر منطقه نسبت به منطقه شاهد آن تفاوت معنی داری را نشان داد (05/0>P). همچنین بر اساس نتایج حاصل از آزمون تجزیه واریانس مقایسه سه منطقه اصلاحی، برای سه مشخصه کارکردی (پایداری، نفوذپذیری و چرخه عناصر غذایی) در قطعات مورد بررسی تفاوت معنی دار در سطح 1 درصد مشاهده گردید. به طور کلی نتایج حاصل از این تحقیق برای عملیات کشت درخت کهور و احداث کنتورفارو از نظر مشخصه های کارکردی نسبت به سایت درخت اوکالیپتوس شرایط بهتری را نشان داد. بنابراین می توان اظهار داشت که عملیات اصلاحی باعث بهبود کارکرد مرتع گردیدند و مطالعات عملکرد مرتع با استفاده از شاخص های ساده در آشکارسازی تاثیر عملیات اصلاحی و مدیریتی بسیار موثر است.
    کلیدواژگان: عملیات اصلاحی، طرح مرتعداری، چاه شیرین، ویژگی های عملکردی، _ LFA
|
  • Amir Mirzaie Moousavand, Ardavan Ghorbani *, Mohammad Ali Zare Chahooki, Farshad Keivan B. Ehjoo, Kiomars Sefidi Pages 235-247
         The aim of this study was to investigate the effect of environmental factors on Prangos ferulacea Lindl. and P. pabularia Lindl. distribution in the rangelands of Ardabil province. Seven habitats of Prangos genus were identified, so that P. ferulacea was distributed in three habitats and P. papularia in two habitats. In each habitat, sampling sites were identified and in each site three transects of 100m  were established, and the density of the study species were recorded in ten plots of 4m2. Soil samples were taken from the depth of 0 to 30 cm at the start, middle and end of each transect. In the vicinity of each habitat, sampling was done in the same way. In sampling plots, elevation, slope, aspect, and soil characteristics such as organic matter, N, P, K, pH, EC, and texture were measured. To investigate the effects of environmental factors on the presence or absence of the study species and to compare the characteristics of the variables measured one-way ANOVA and Tukey test were used.Discriminant analysis was used to determine the degree of importance of the environmental variables measured in the distribution of the study species. Results showed that P. pabularia was distributed in the habitats with the high content of P, clay, EC, rainfall, sand, slope and pH; while P. ferulacea was distributed where the elevation was high but rainfall and the content of K were low. According to the results of discriminant analysis, variables such as EC, organic matter, K, elevation, slope, aspect, silt, clay, rainfall, and temperature were effective in discrimination of sites and species distribution. The results of the present study could be useful to propose the species for range management, improvement and reclamation.
    Keywords: environmental factors, species distribution, discriminant analysis, Prangos ferulacea Lindl, Prangos pabularia Lindl, Ardabil province
  • Maryam Mombani, Mohammad Nasrollahi, Kamran Karimi *, Hayedeh Ara Pages 248-262
    Remote sensing is the main technology to assess the expansion and rate of land cover changes. Knowledge of these changes in different parts has particular importance as the base information for different planning. The aim of the present study was the comparison of the maximum likelihood and fuzzy Artmap methods to prepare land use map using Landsat satellite images. In this study, changes in land cover were evaluated over the past 24 years in Omidiyeh. Sensor images of TM Landsat 4, ETM+ Landsat 7 and OLI Landsat 8 for the years 1990, 2000 and 2014, respectively, and topographic and land cover maps of the area also were used. Images of all three periods were classified into four land uses including rangelands, agriculture, saline lands, and residential areas. The overall accuracy of the classification results showed that the fuzzy classification method with a kappa coefficient of 93% had more accuracy in comparison with the maximum likelihood algorithm with a kappa coefficient of 81%. According to the obtained results, the most dynamic land use in the region was the agricultural area, whose extent increased from 1990 to 2014, and 32703.32 hectares (32.2%) was added to this land use. An increasing trend was also obtained for the residential land use with an area about 1325.1 hectares (0.94%). On the other hand, rangelands (13.4% of the study area) showed the highest reduction in area (18857.63 hectares).
    Keywords: land use changes, satellite images, Omidiyeh, the maximum likelihood, fuzzy Artmap method
  • Alireza Arabameri *, Khalil Rezaie, Mojtaba Yamani, Kourosh Shirani Pages 263-277
    Environmental crises and loss of natural resources are among the main causes of the establishment of environmental management systems. The optimal management of natural resources requires the assessment and classification of environmental and ecological potentials. Sand arrow is ‎one of the most important accumulations landforms in Njarabad Erg in the northeastern of Toroud ‎village. In this research, the morphometric and morphological parameters of the ‎sand arrows and increase of their volume in the one-year period were measured. Then, using the regression analysis method, the type, and intensity of the relationship between the amount of increase in the volume of the sand arrow and the morphometric and morphological parameters of the sand arrows were investigated and the models were presented to estimate the sand volume. Morphometric parameters include the length and maximum width of ‎the sand arrow and morphological parameters include height, canopy diameter and crown diameter of the plant. These models can easily calculate the volume of sand arrows in the study area. The results indicate that the relationship between the amount of volume increase and the morphometric and morphological parameters of the sand arrows follows the linear, power and exponential functions. The results show the maximum linear correlation between the volume of the sand arrows with canopy diameter with the highest R2 (0.807) and the lowest Std error of the estimation (0.13). The results of this study, primarily inform environmental managers about the state of the sand arrows system and secondly, as a tool for serving environmental managers, express the trend and extent of the landscape of the sand arrows in different time periods.
    Keywords: Modeling, morphometric characteristic, morphologic characteristic, Sand Arrow, ?Njarabad Erg
  • Fatemeh Montazeri, Reza Tamartash *, Mohammad Reza Tatian, Mohammad Hojati Pages 278-288
        In this study, the potential of rangeland species Astragalus globiflorus and Acantholimon hohenackeri in heavy metals absorption including cadmium, lead, copper, zinc, and chromium was investigated around the Firoozkouh cement factory. Soil and vegetation sampling was performed at distances of 500, 1500, and 2500 meters from the center of the factory. Astragalus globiflorus and Acantholimon hohenackeri with three replications were examined in a completely randomized block design. In this experiment, samples were determined using the acidic digestion method using atomic absorption device. The results indicated that, as the distance from the factory increased, the concentration of cadmium and zinc in Astragalus globiflorus and Acantholimon hohenackeri showed an increasing trend, contrary to the concentration of lead. In addition, a decreasing trend was observed for chromium concentration in Acantholimon hohenackeri. The results of mean comparison showed that the concentration of copper, lead and zinc in Astragalus globiflorus, and the concentration of cadmium and lead in Acantholimon hohenackeri were higher in leaves as compared with roots. According to the results, there was a significant relationship between Astragalus globiflorus and copper, cadmium, lead and chromium, and between Acantholimon hohenackeri and copper, zinc and lead (P <0.05). It can be concluded that the proximity to the factory was the most important factor for the accumulation of lead and chromium in the species studied. In this regard, it is suggested that the above species be used to remediate these elements from contaminated soil. It is also recommended that appropriate measures be taken regarding the use of these species by livestock around the factory.
    Keywords: Absorb Potential, Contaminated soils, heavy metals, Phytoremediation, Firoozkooh cement factory
  • Ebrahim Atarod, Naser Baghestani *, Jalal Barkhordari, Ali Beman Mirjalili Pages 289-297
        This study was carried out in the Serizi- Bafq flood water spreading area of Yazd province. Vegetation sampling was performed in four flood spreading areas and the adjoining area as control in a completely randomized design. In order to investigate the vegetation changes, the transect-quadratic method was used and three transects with a length of 100 meters were established. On each transect, 10 plots of 5×5(m2) were used. Collectively, 120 plots were installed inside the flood spreading area as well as in the control area. The parameters of canopy cover, density and presence of the plants in the flood and control areas were measured. The data were analyzed using t-test in SPSS software. The results showed that the percentage of canopy cover, density and presence of Hammada salicornia, Seidlitzia rosmarinus as well as the percentage of total canopy, total density and total species presence showed a significant difference at the 1% level. A significant difference was also found for litter coverage at the 5% level. The total percentage of annuals, Zygophyllum europterum, Salsola yazdiana, and Artemisia seiberi in the flood and control areas was not statistically significant. Flood water spreading operations have led to the presence of Zygophyllum europterum, Salsola yazdiana, and Artemisia seiberi. The vegetation percentage of these species is low in the current situation, but with repeated water logging in the flood spreading area, there may be significant changes in the long-term vegetation composition.
    Keywords: Flood water spreading, Canopy Cover, density, Presence, T, test, Serezi, Bafgh
  • Mohammad Ali Zare Chahooki *, Narges Naseri Hesar, Mohammad Jafary Pages 298-309
         The study was performed with the aim of modeling the distribution habitats of Eshtehard rangelands using Maximum Entropy Method and determining the factors affecting each habitat. Vegetation and environmental data including soil characteristics and topography were collected. The initial map was prepared based on slope, elevation and direction maps and satellite images. At each site, three transects with a length of 750 m were established, two transects along the most important environmental gradients and one transect perpendicular to them. A number of 45 plots along each transect was placed at a distance of 50 meters. The size of plot sampling was determined to be two square meters according to the type and distribution of plant species with minimal area method. Soil profiles were dug at the beginning and end of each transect. Sampling was done from the depths of 0-20 cm and 20-80 cm. The list of species and the percentage of vegetation in each plot were determined. For each sampling unit, the latitude and longitude data, slope, direction, and elevation were also determined. Then the desired characteristics were measured in the laboratory. GIS and Geostatistics methods were used to map the environmental variables. The species distribution models were produced using the species presence data and Maximum Entropy Method (Maxent). The Kappa coefficient index and the area under the curve (AUC) were used to evaluate the accuracy of the distribution maps. The agreements of actual and predicted maps for Pteropyrum olivieri was well (K=0/7) and it was acceptable for Halocnemum strobilaceum, Salsola richteri‏-Artemisia sieberi, Artemisia sieberi, Artemisia sieberi–Stipa barbata (K=0/66, 0/64, 0/57, 0/66).
    Keywords: Maxent, Habitat distribution model, Rangelands of Eshtehard, Kappa coefficient
  • Yahya Parvizi *, Mohammad Qeytouri, Reza Bayat, Alireza Shadmani, Afshin Partovi Pages 310-323
         This research was conducted to evaluate the potential of different rangeland planting practices for carbon sequestration in various climatic and geographical regions of the country. For this purpose, the key sites of rangeland planting practices were selected in the Lorestan, Fars, Kermanshah, Khorasan Razavi, Mazandaran, Kordestan, Kerman, Markazi, and Esfahan. Then, the characteristics of the sites selected were recorded and sampling of soil, aerial biomass, and root was performed in a random-systematic manner. The results showed that rangeland planting practices in the semi-arid forests of central Zagros slopes had the highest carbon sequestration capacity. The seeding and pit-seeding of perennial legumes and grasses such as festuca, alfalfa, sainfoin and onobrichis could sequester up to 17.4 to 80 tons of carbon per hectare. The contribution of soil in carbon sequestration was at least 93 percent of the total carbon stock of the study area. Rangeland planting practices together with exclosure caused to increased carbon sequestration up to two times. In these areas, pit-seeding was more successful than the other practices. In the Hyrcanian regions, the seeding of perennial legumes and grasses could sequester 18 tons carbon, ranked second after range planting practices in the central Zagros slopes. Rangeland planting practices in arid and semi-arid areas of the central and the eastern part of the country showed little effect on increasing the carbon sequestration capacity compared to other areas mentioned above. The highest carbon sequestration was recorded to be 5.63 and 6.51 tons carbon per hectare for the exclosure rangelands in Kardeh and Shamsabad watershed, respectively. Land use change from dry farming to rangeland in Kardeh watershed resulted in carbon sequestration of 4.7 tons per hectare.
    Keywords: Global warming, carbon sequestration, planting, Land management, range culture
  • Alireza Arzani, Zarrintaj Alipour *, Farhad Taghipour, Ahmad Akhiani Pages 324-334
    Land salinization is a major and destructive problem in the agricultural sector, which must be controlled by proper scientific management. The first step in this way is to identify and map the saline areas. Over the past few decades, the use of geostatistics and remote sensing techniques has been developed to map the soil salinity and monitor its changes. The purpose of this study was to compare the capability of different geostatistics methods to prepare soil surface salinity maps in a part of the Meyami plain, Semnan province. To do this, 225 soil samples were taken from a depth of 0-30 cm of soil from the intersection of regular grid lines of 600 * 600 meters using GPS. EC, pH and clay of soil samples were measured. The results showed that the Kriging method with an average absolute error of 2.29 was more accurate than other interpolation methods and, vice versa, the Spline Thin plate method with an average absolute error of 4.38 had the lowest accuracy. According to the map prepared, the highest, lowest and mean salinity in the Meyami plain were recorded to be 15.69 ds/m, 2.12 ds/m, and, 5.24 ds/m, respectively.
    Keywords: Miamey plain, Interpolation, Kriging, Saline
  • Ali Mohebbi *, Naser Arabzadeh, Ali Ashraf Jafari, Ehsan Zandi Esfahan, Alireza Eftekhari Pages 335-343
    A large surface area of rangelands in Iran is degraded due to some different factors such as overgrazing, climate-change and so forth. Therefore, an important part of rangelands species is endangered. Rangeland improvement and rehabilitation as well as introducing tolerant species are of utmost importance towards rangeland sustainability. For this, the seeds of different accessions of most important perennial shrubs were collected from the rangelands in Kerman province and cultivated in the research station of Kerman province. A study was conducted in a randomized complete block design with three replications under field conditions, to comparing the germination and establishment of the accessions. Data analysis was performed using SAS software and mean comparisons were made by Duncan's multiple range test. According to the results, Fortuynia bungei showed a better germination and establishment rate as compared with other species. In addition, among the accessions, the highest establishment percentage was recorded for Kouhpayeh (53.03%) and Bam (52%) populations.
    Keywords: Shrubs, Accessions, Establishment percentage, Fortuynia bungei, Kerman
  • Ronak Ahmadi *, Qodratollah Heydari, Gholamreza Khoshfar Pages 344-354
    In this study, the relationship between different levels of trust including basic trust, interpersonal trust, institutional trust, and generalized trust with the participation of rangeland beneficiaries in rangeland rehabilitation and reclamation projects was investigated. The survey instrument was a questionnaire. The statistical population included all rangeland beneficiaries (78 people) in Choghakadoo, Sarpolzohab. The sample size was determined to be 67 people using Cochran's formula. Stratified random sampling was used to select the samples and SPSS20 software was used to analyze the data. The results of this study showed that there was a positive and significant correlation between different levels of trust with the participation rate of rangeland beneficiaries in rangeland improvement and reclamation and the correlation between the generalized trust and the participation of rangeland beneficiaries was stronger. Furthermore, in this study, 34 indices of different levels of trust were reduced to 12 factors by the factor analysis method, totally explaining 36/71% of variation in dependent variable (participation in rangeland improvement and reclamation. Generalized trust could be named as the first and most influential factor in this method. Therefore, considering the effect of different levels of trust in the participation of rangeland beneficiaries, it can be stated that the increased generalized trust, which is one of the dimensions of outgroup social capital, will result in increased efficiency of the participation of rangeland beneficiaries in range improvement and reclamation as compared with other levels of trust.
    Keywords: Interpersonal trust, Fundamental trust, Generalized trust, Institutional trust
  • Saeed Barkhori, Rasoul Mahdavi *, Gholamreza Zehtabian, Hamid Gholami Pages 355-365
    The aim of this study was to investigate the temporal and spatial changes trend of groundwater quality for drinking purposes in Jiroft plain. The role of land use and geological formations in the groundwater quality was also investigated. In this study, the parameters of electrical conductivity, sodium adsorption ratio, pH, calcium, chlorine, magnesium, sodium, and sulfate were used and the zoning of qualitative data was done by the geostatistical method of Kriging in ArcGIS9.3 software; then, the classification of the region was done using Schoeller diagram. Results showed that in 2001, southern parts of the study area had a lower quality of groundwater but in 2014, northern parts had a lower quality. According to the results, the groundwater quality decreased overtime and the decreasing trend spread from the south to the center and the north of the region. Also, the land use map showed a low quality of groundwater in agricultural lands. The geology map showed a low quality of groundwater in central and southern parts. In general, it can be concluded that the water quality of the study area for drinking is decreased over time and influenced by land use and geological formations; thus, to improve the quality of groundwater resources the role of human factors (land use and agricultural activities) need be taken into account.
    Keywords: Drinking, Jiroft Plain, Water Quality, Land use, Geology formations
  • Tayebeh Mesbah Zadeh *, Farshad Soleymani Sardoo Pages 366-377
    Changes in temporal and spatial patterns of droughts are always a pivotal element of water resource planning, and the necessary strategies for policy-making and integrated water resources management are considered based on this parameter. Drought is a phenomenon degrading the lands and sometimes causes irreparable damages. In this research, SPI and GRI indices were used to study the spatial and temporal patterns of meteorological and hydrological droughts in Bam Plain. The results of this study showed that the most severe meteorological drought and the most severe wet occurred in 2002 and 2014 in the study area, respectively. Also, the most severe hydrological wet (SHW) and the most severe hydrological drought (SHD) are related to 2002 and 2014, respectively. Meanwhile, the hydrological drought temporal pattern occurs with a one-year delay as compared with meteorological drought in the study area. According to the results of the spatial pattern analysis, the moderate and normal drought classes covered most of the region. In addition, as moving from east to west, the severity of drought is increased and wet periods are mostly observed in the northeast of the region.
    Keywords: Meteorological of drought, Hydrogeological, SPI, GRI indexes, Bam Plain
  • Mehdi Ghorbani *, Leila Avazpour, Homa Mousavi, Behnaz Esmaeli Pages 378-387
    Social capital is a prerequisite of co-management and local sustainable development. Present study makes an attempt to evaluate bonding social capital pre and post RFLDL project implementation in Deh-e-Reza village in Reagan County of Kerman province. Statistical population of this study consists of rural development groups’ members totaling 133 persons in 9 groups. The level of trust and collaboration ties of the beneficiaries’ network were examined through network analysis questionnaires, direct observation, and an interview with all beneficiaries based on network indicators including density, reciprocity, transitivity, and average Geodesic distance both prior to and post RFLDL project implementation. It was found out that the level of trust, collaboration, and social capital was moderate pre project implementation but there was an increase in these components following project implementation. Trust and collaboration exchange speed as well enhanced following project implementation and solidarity and unity increased on the whole. Last but not least, it can be claimed that implementation of this project boosted bonding social capital and co-management was established in the region.
    Keywords: social capital, network analysis, co, management, rural development groups, Reagan County
  • Mehri Dinarvand, Seyed Bahram Andarzian, Hamid Ejtehadi *, Mohammad Farzam Pages 388-398
        Modeling the growth stages of plant species and its relation with environmental factors, especially climatic and edaphic changes, can lead to appropriate management and conservation plans for rangeland rehabilitation and improvement. The objectives of this study were to evaluate the AquaCrop model for two species (Medicago polymorpha L., Hordeum murinum subsp. glaucum (Staud.)Tzvelev) in the Shimbar protected area. Therefore, model evaluation was performed based on the data recorded during 2013-2015. Coefficient of determination (R2), absolute and normalized root mean square error (RMSE, NRMSE), Willmott agreement index (d) and Efficiency Coefficient (EF) were used to compare the simulated data with the data of the second year. The evaluation of AquaCrop model for canopy cover and biomass in selected species demonstrated that the model had the necessary efficiency for simulation. The values of R2, EF, and, d recorded for the canopy cover and biomass of Medicago polymorpha and Hordeum murinum subsp. glaucum were near 1. The values of RMSE calculated for canopy cover and biomass were between 1 to 3.7 and 0.03 to 0.23, respectively.
    Keywords: Shimbar protected area, AquaCrop model, Simulation, Validation, Root Mean Square Error, Biomass
  • Seyed Habibian *, Hosein Barani, Ahmad Abedi Sarvestani, Adel Sepehri Pages 399-416
    Data gathering was done using 405 respondents from nomads and also 45 respondents from well-skilled and knowledgeable experts regarding migration and livestock grazing management in Fars and Bushehr provinces with the aim of identification and analyzing the most important factors affecting early and well-timed migration toward summer rangelands in Qashqai nomad (Shesh-Bolooki tribe) ecosystem in 2015. Descriptive and analytic methodology was applied using questionnaire and interview methods. In this study, the views of two respondent groups were assessed using Likert scale (five ordered response levels). Then, they were compared through parametric and non-parametric tests including analysis of variance, Mann–Whitney U and Kruskal–Wallis tests. The results showed that there was a significant difference between experts and beneficiaries views with regard to the priority of factors (P<0.01). Based on experts’ views, the lack of enough forage in winter rangelands, early warm weather in winter rangelands, decreasing of precipitation and consecutive droughts, not having grazing license in winter rangelands and degradation of migration route were the most important factors affecting early migration. However, according to the beneficiaries’ views, reduced precipitation and consecutive droughts, not-having grazing license for winter rangelands, lack of enough forage in winter rangelands, lack of health facilities and services on the way from winter rangelands to summer rangelands and competing to reach summer rangelands among the beneficiaries, were introduced as the most important factors affecting early migration. Based upon the experts views, determining migration time by the government in coordination with beneficiaries, establishment of temporary settlements on the way between summer and winter rangelands, controlling the Stipa capensis species in winter rangelands through rangeland improvement plans, assigning rangers for summer rangelands and government support through providing supplementary forage were among the most important factors affecting well timed migration. According to the beneficiaries’ views, existing of suitable forage in winter rangelands, government support through supplementary forage provision, lack of competition between beneficiaries on reaching and exploiting summer rangelands, existing of enough forage in winter rangelands and having enough drinking water in winter rangelands rangelands In this research, it was found that there is a significant correlation between experts views (P <0.01); however, no significant correlation was found between the beneficiaries views. 
    Keywords: Early migration, timely migration, premature grazing, summer rangelands, Tribe of Shesh, Bolokii
  • Maryam Asadi, Kiomars Sefidi *, Mehdi Moameri Pages 417-426
    Livestock grazing is the most common type of rangeland uses that can affect the composition of rangeland vegetation, net primary production, stem to root ratio, and nutrient cycle. This research was conducted to study the impacts of various grazing intensities on nutrient allocation of phosphorus, calcium, sodium, and potassium in aerial and underground biomass of Artemisia aucheri in the summer rangelands on the southeast slope of the Sabalan. In this study, a systematic-random sampling was employed. Three parallel transects of 200 m length were established in each grazing intensity. Then along each transect, one square meter plots with 50 m intervals were established to collect the aerial and underground biomass. Analysis of variance revealed that the allocation of phosphorus and calcium of the aerial organs were significantly affected by different grazing intensities. In addition, sodium and calcium of underground organs were significantly different at 1% level. The results of this research and the effect of different grazing intensities on nutrient allocation could be used in the identification and management of livestock grazing and rangelands.
    Keywords: Grazing intensity, allocation, phosphorus, calcium, sodium, potassium
  • Aydin Faraji, Hamed Joneidi Jafari *, Bahram Gholinejad Pages 427-437
    This study aimed to determine the most important ecological factors affecting the canopy cover of Astragalus gossypinus in some parts of semi-steppe rangelands of the Kurdistan province. Field survey was carried out in three areas of Kurdistan meadows including Dezli, Narran, and Murvarid saddle. The number of plots, according to the characteristics of the vegetation and other environmental factors, was calculated to be 6 for Dezli, 3 for Naran, and 4 for Murvarid saddle. The plots of vegetation were sampled in a random-systematic manner in an area of 1 × 1 m and along two transects of 100 m. Soil sampling in each plot was performed with three replications and at the depth of 0 to 50 cm at and between the base of the plants. Factors such as soil, clay, silt, sand, gypsum, lime, electrical conductivity, pH, phosphorus, calcium, magnesium, stones and pebbles, nitrogen, carbon, and potassium were measured. For the analysis of soil and vegetation, ANOVA, and in order to determine the effect of different environmental factors on the vegetation cover, multiple regressions were applied. To determine the most important factors affecting the canopy cover of vegetation, principal component analysis was also used. The results showed that the factors including carbon, potassium, pH, magnesium, phosphorus, calcium, lime, nitrogen, clay, sand, average annual rainfall, and the canopy cover percentage were significantly different at the level of 1%; while, the factors such as gypsum and electrical conductivity were not significant among the different habitats. The regression results showed that the factors including lime, height, and precipitation justified the changes of cover 25%, 12% and 7%, respectively.
    Keywords: Percent canopy cover, Astragalus gossypinus, Ecological factors
  • Razieh Sabohi *, Hosein Barani, Morteza Khodagholi, Ahmad Abedi Sarvestani, Asghar Tahmasebi Pages 438-453
    Undoubtedly, one of the most important and impressionable societies to climate changes are nomadic societies and indigenous knowledge has pervasive roles in range and livestock management. For this purpose, perception and knowledge of the pastoral nomads to climate change were determined in summer rangelands of Semirom. The study population included the nomads of summer rangelands in Semirom. A total of 7700 nomads from different tribes of Qashqaei including Dareshoori, Amale, Shesh bolooki, and Farsimadan use summer rangeland of Semirom. To evaluate the indigenous knowledge and adaptation of nomads to climate changes, several methods were used such as depth and group interviews and questionnaires. The effects of age, sex, education, and range elevation were analyzed using Mann-Whitney test. The nomads believe that changes in temperature, precipitation, and wind are the main signs of climate change, as over 90 percent of nomads believe to precipitation decrease, increasing temperature, and wind speed. The most of the questions are influenced by age, sex, education, and range elevation. The questionnaires refer to adaptations such as delay time of migration, construction of block houses and pools, reducing livestock, feeding livestock with other forage resources etc. Our results showed that nomads of Qashqaei tribes acquired a perception about climate change during living in the nature.
    Keywords: Climate change, perception, indigenous knowledge, adaptation, Nomads, Qashqaei tribes
  • Alam Cheraghian, Somayeh Dehdari *, Mohammad Faraji, Ali Ariapour Pages 454-464
    The present study was carried out to investigate the effects of various improvement practices on ecological indicators of rangeland health using LFA method in Behbahan Chahshirin rangelands. To this end, three improvement sites including mesquite (Prosopis juliflora) tree planting, construction of contour furrow, and eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis Dehnh) tree planting, implemented in 2000, were selected along with three control areas. For sampling in each site and based on climate, vegetation type, and vegetation changes, three transects of 100 m length and a distance of 50 m were established in a random-systematic manner in the direction of the slope of the region. Three functional characteristics of rangeland including stability, permeability, and food cycle were determined using LFA method and 11 soil surface indices. The results of this study showed that the indicators and functional characteristics of rangeland were changed due to the applied management practices. The independent t-test results showed a significant difference between three functional attributes within the patches and inter-patches of each region compared to the control area (P <0/05). In addition, based on the results of variance analysis compared to the three improvement regions, the three functional attributes (stability, permeability, and nutrient cycle) were significantly different at 1% level. In general, the results of this study showed better conditions for Mesquite tree planting and contour furrow construction in terms of functional characteristics compared to the Eucalyptus tree site. Thus, it can be stated that improvement practices resulted in improved rangeland health.
    Keywords: corrective action, Rangeland Plan, Chahshirin, functional features, LFA