فهرست مطالب

The Iranian Journal of Botany - Volume:20 Issue: 2, Summer and Autumn 2014

The Iranian Journal of Botany
Volume:20 Issue: 2, Summer and Autumn 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/10/08
  • تعداد عناوین: 18
|
  • احسان الشهباز صفحات 143-145

    جایگاه گیاه Cochlearia conwayi مورد بحث قرار می گیرد و این گونه به جنس Pseudocamelina انتقال داده می شود. ترکیب جدید P. conwayi پیشنهاد می گردد. ویژگی های تعیین کننده گونه های جنس Cochlearia که از مرکز، جنوب و جنوب غرب آسیا شرح داده شده اند مورد بحث قرار می گیرند و نتیجه گیری می شود که این جنس در آسیا نمی روید و تنها در شمالی ترین بخش آن حضور دارد.

  • عالمه دشتی، مصطفی اسدی، فریبا شریف نیا صفحات 146-151

    گونه های جنس. Saponaria L از نظر ریخت شناسی شباهت زیادی به هم دارند به طوری که تاکسونومی این جنس از دیر باز موضوعی چالش برانگیز بوده است. به منظور روشن شدن وضعیت تاکسونومی این جنس در ایران نمونه های هرباریوم های TARI (هرباریوم مرکزی ایران)، IRAN (موسسه تحقیقات گیاهپزشکی) و FUMH (مشهد) به دقت مورد بررسی قرار گرفت. صفات میکرومورفولوژیکی از جمله دانه و دانه گرده نیز مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت که به عنوان ابزار کمکی مناسبی برای تاکسونومی این جنس بشمار می رود و در این میان یک گونه جدید به دنیای علم گیاهشناسی معرفی شد. این گونه از استان کرمان جمع آوری شده و خیلی نزدیک به گونه های S. viscosa و S. orientalis است. علاوه بر این منطقه انتشار گونه جدید با دو گونه دیگر نیز متفاوت است. در این تحقیق کلید شناسایی جدیدی نیز برای گونه های جنس Saponaria در ایران ارائه شده است.

  • ملیحه نجاتی عدالتیان، محمدرضا جوهرچی صفحات 152-154

    گونه Gypsophila heteropoda از میخکیان به عنوان گزارش جدیدی برای فلور ایران از استان خراسان واقع درشمال شرق ایران گزارش شده است. این گونه از نظر مورفولوژیک با گونه های نزدیک به آن مقایسه شده و نقشه پراکنش آن در ایران نشان داده شده است.

  • نسترن جلیلیان، محمدرضا رحیمی نژاد، علی اصغر معصومی، حسین معروفی صفحات 155-164

    در این پژوهش، جنس Vicia L. در ایران مورد بازنگری تاکسونومیکی قرار گرفت. مطالعه 500 نمونه جمع آوری شده و نمونه های هرباریومی دیگر منجر به شناسایی یک زیر گونه جدید برای فلور ایران،. V. villosa Roth. subsp. dasycarpa (Ten.) Cav، جمع آوری و شناسایی دو گونه V. lathyroides و V. mollis که تا کنون در هرباریوم های کشور موجود نبود، احیای بخش های Crocea & Lenticula، انتقال گونه های بخش Cassubicae به بخش Vicilla، انتقال گونه V. koeieana از بخش Anastropostylia به بخش Ervilia، انتقال گونه V. hirsuta. از بخشErvum به بخش Lenticula، انتقال گونه V. crocea از بخش Vicilla به بخش Crocea، به رسمیت شناختن زیر جنس Cracca و همچنین چهار مترادف به این شرح ایجاد شد: زیر جنس Vicilla مترادف باCracca، بخش Cassubicae مترادف با بخش Vicilla، V. sojakii مترادف باV. ciceroideae، V. michauxii var. stenophylla مترادف با V. michauxii قرار گرفت. V. canescens به صورت یک گروه گونه ای بدون ذکر واحدهای زیر گونه های در نظر گرفته شد. حذف V. lutea var. lutea از فلور ایران و شناسایی نمونه ها تحت عنوان V. lutea var. hirta. در نهایت کلید شناسایی برای همه تاکسون های متعلق به این جنس در ایران ارائه می گردد.

  • قدیر طاهری، جان کرشنر، محمد امینی راد صفحات 165-169

    در بررسی نمونه های تازه جمع آوری شده و نمونه های هرباریومی موجود گونه Luzula taurica (V.I. Krecz.) Novikov به عنوان گزارش جدید و L. spicata subsp. italica به عنوان گونه نادر با پراکنشی جدید از ایران شناسایی وگزارش می شوند. L. taurica نزدیک به L. multiflora است که وجه تمایز آنها در اندازه طول خامه و نسبت طول بساک به میله پرچم است. همچنین مقایسه های مورفولوژیکی و پراکنش جغرافیایی به همراه کلید شناسایی برای اعضاء این جنس در ایران ارائه شده است.

  • منیژه پاکروان، هلن عالی پناه، نسترن سلیمانی صفحات 170-178

    جنس. Thalictrum L بر اساس بررسی منابع و نمونه های هرباریومی و همچنین نمونه های جمع آوری شده توسط مولفین مورد بازبینی قرار گرفت. با استفاده از آنالیز تجزیه به عامل ها و تعیین متغیرترین صفات یک کلید شناسایی برای گونه های پذیرفته شده در ایران تهیه شد. علاوه بر آن بر اساس 29 صفت کمی و کیفی ریخت شناسی، آنالیز خوشه ایبا استفاده از روش وارد جهت تعیین جایگاه گونه ها در گروه های گونه ای انجام شد. علاوه بر آن فهرستی از گونه ها و مترادف های آنها به همراه منتخبی از نمونه های بررسی شده ارائه شده است.

  • مهری دیناروند، حمید هویزه صفحات 179-182

    طی جمع آوری نمونه های گیاهی از منطقه حفاظت شده شیمبار از توابع اندیکا گونه Mandragora autumnalis برای اولین بار به صورت خودرو در دو محل به فاصله حدود 3 کیلومتر در حاشیه تالاب و زیر اشکوب جنگلهای خشک بلوط مشاهده شد. تعداد افراد این گونه در هر محل حدود 20 پایه بود. مشاهدات محلی نشان می دهد این گونه تحت خطر انقراض است.

  • حمیدرضا شرقی، علی اصغر ارجمندی، فرشید معماریانی*، محمدرضا جوهرچی صفحات 183-187

    Rosa freitagii Ziel. به عنوان گونه جدیدی برای فلور ایران از استان خراسان جنوبی معرفی می شود. این گونه از نظر ریخت شناسی با نزدیک ترین گونه خویشاوند خود یعنی Rosa moschata Herrm. که قبلا از ایران گزارش شده، مورد مقایسه قرار می گیرد. تصاویر، نقشه پراکندگی و اطلاعاتی درباره جغرافیای زیستی، وضعیت حفاظتی و زیستگاه آن ارایه می گردد. همچنین گزارش های قبلی مبنی بر حضور گونه. Rosa webbiana Wall در ایران و همچنین حضور گونه. R. boissieri Crép در خراسان مورد بحث قرار می گیرد.

  • منا کاوه، اختر توسلی، رحمان آزادی، فرشید معماریانی صفحات 188-200

    Fraxinus L. یا جنس ون یکی از 24 جنس از خانواده Oleaceae است که با 43 گونه که در نیمکره شمالی انتشار دارند. دو گونه F. excelsior L. و F. angustifolia Vahl. از این جنس در ایران انتشار دارند. از آنجایی که این دو گونه بسیار به یکدیگر شباهت دارند، برای رفع ابهام در تشخیص این دو گونه، صفات ریخت شناسی، ریز ریخت شناسی 55 جمعیت آن مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی ویژگی های مورد نظر، از آنالیز فنتیک استفاده شد و فنوگرام این گونه ها برای ویژگی های ریخت شناسی نیز ترسیم گردید. و برای تعیین صفات با بیشترین تنوع از تحلیل مولفه های اصلی استفاده شد. در تحلیل فاکتورهای اصلی، نتایج نشان داد که رنگ سطح فوقانی و تحتانی برگچه ها، رنگ جوانه زمستانه، نوع گل آذین، شکل میوه و راس میوه و حاشیه برگچه ها موثرترین صفات هستند. بر اساس آنالیز های توصیفی، سه فاکتور: نوع گل آذین، رنگ جوانه زمستانه و شکل حاشیه برگچه ها بیشترین اهمیت را داشتند. بررسی های ریزریخت شناسی بر روی کرک ها در دو گونه برای اولین بار در ایران انجام شد. بر اساس بررسی های انجام شده با میکروسکپ الکترونی نگاره (SEM) دو نوع کرک شناسایی گردید: کرک های خطی و سرسان. دانه های گرده در تمام نمونه های مورد بررسی موناد و سه شیاره بودند. کلید شناسایی بر اساس صفات ریخت شناسی و ریز ریخت شناسی ارائه گردید.

  • مریم کشاورزی، سوسن عباسیان، مسعود شیدایی صفحات 201-210

    مطالعات کاریوتیپی و میوزی در 17 جمعیت از چهار گونه از جنس Clypeola برای نخستین بار در ایران مورد بررسی واقع شده است. گونه های مورد بررسی از نظر وضعیت کروموزومی در دو گونه C. lappacea و C. dichotoma دیپلوئید با 2n=2x=14 است در حالی که دو گونه C. aspera و C. jonthlaspi تتراپلوئید بودند. نتایج 2n=4x=26 & 24 برای گونه C. aspera و 2n=4x=32 برای C. jonthlaspi گزارشات موجود در خصوص C. jonthlaspi، C. lappacea، C. dichotoma و C. aspera را حمایت می کنند. مطالعات کاریوتیپی بر روی C. aspera و C. lappacea انجام شد. در این دو گونه کروموزمها اساسا متاسانتریک و ساب متاسنتریک بودند. Mixoploidy و polysomaty در جمعیتهای C. aspera مشاهده شد. مطالعات میوزی بر روی 6 جمعیت از 3 گونه از Clypeola صورت پذیرفت. عدد کروموزومی n=16 در C. jonthlaspi، n=12، 13 برای C. aspera و n=7، 8 برای C. lappacea مشاهده شد. در گونه های C. aspera و C. lappacea دیسپلوئیدی مشاهده شد. دسیناپسیس و حضور کرووموزوم B در گونه C. lappacea دیده شد. دانه های گرده کاهش نیافته در هر سه گونه رویت شد.

  • مهناز عرب عامری، احمدرضا محرابیان *، مسعود شیدایی صفحات 211-227

    ریخت شناسی و ریز ریخت شناسی گل و بذر در 29 گونه ایرانی Onosma به صورت مقایسه ای با استفاده از میکروسکپ الکترونی نگاره برای ارزیابی و تبیین ارزش های تاکسونومیکی آن ها با تاکید ویژه بر نقش آن ها در رده بندی صورت گرفته است. مطالعه ما سبب برجسته نمودن اهمیت صفات گل و فندقه در ارتباط با شناسایی غالب گونه های مطالعه شده بر اساس آنالیز تجزیه به مولفه های اصلی و آنالیز خوشه ایشده است. به علاوه، مطالعات گرده شناسی، ریخت شناسی و مولکولی نتایج ما را تایید نموده اند. اگرچه تاکسون هایی وجود دارند که به تنهایی براساس صفات ذکر شده قابل شناسایی نیستند، اما این صفات به همراهی با صفات با اهمیت دیگر، ابزار مهمی در تشخیص و برطرف نمودن پیچیدگی های تاکسونومیکی جنس Onosma می باشند. اگر شواهد مولکولی (توالی های هسته ای و کلروپلاستی) نتایج ما را درباره واگرایی Onosma orientalis و Onosma rostellata نسبت به جنس Onosma تایید نمایند، این تاکسون ها می توانند به جنس های دیگری منتقل شوند. از سوی دیگر، ترکیب صفات بذر و گل همراه با شواهد ریخت شناختی و مولکولی نگرش جامعی پیرامون بازبینی تاکسونومیکی Onosma فراهم می آورند.

  • دوگلاس ادوارد سولتیس صفحات 228-229

    با مروری بر تاریخچه شمارش کروموزوم ها در گیاهان، اهمیت و ارزش این مطالعات در سیستماتیک و فیلوژنتیک مورد تاکید قرار می گیرد. یکی از مهمترین کار برد های سنتی شمارش های کروموزومی تشخیص پلی پلوئیدی در گیاهان به خصوص تفسیر پلی پلوئید های باستانی است. بررسی این داده ها به عنوان مطالعات پایه ای زمینه را برای بسیاری از آنالیز های ژنومیک مقایسه ای در دهه های اخیر فراهم نموده اند.

  • سعیده سادات میرزاده واقفی، عادل جلیلی، فرزانه سادات قاسمی، سهیلا اشرافی صفحات 230-232

    شمارش کروموزومی برای دو گونه بومی از ایران برای اولین بار صورت گرفت. نمونه ها از رویشگاه های طبیعی جمع آوری شدند.
    Paronychia kurdica (18=n2) ازخانواده Caryophyllaceae و Salsola yazdiana (18=n2) از خانواده Chenopodiacea در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. برای هر گونه ایدیوگرام رسم شد. کروموزومهای هر دو گونه متاسانتریک بودند.

  • مریم خیاطی، اختر توسلی، منیژه پاکروان صفحات 233-235

    در این بررسی تعداد کروموزوم های چهار گونه از جنس Tripleurospermum Sch. Bip متعلق به طایفه Anthemideae از تیره Asteraceae از ایران گزارش می شود. با توجه به عدد کروموزومی پایه x=9 گزارش شده برای این جنس، نمونه های مورد بررسی شامل گونه های دیپلویید و تترا پلویید بود. عدد کروموزومی سه گونه برای اولین بار از ایران گزارش می شود.

  • ساره سادات کاظمی، سید رضا صفوی صفحات 236-239

    ضمن مطالعه گلسنگ های هرباریوم موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور (TARI)، سه گونه جدید برای کشور از تیره Teloschistaceae Zahlbr. تشخیص داده شد. این گونه ها از استانهای گیلان، البرز و مازندران جمع آوری شده اند و عبارتند از:Caloplaca irrubescens (Arnold) Zahlbr.، Caloplaca monacensis(Leder.) Lettau و Xanthoria calcicola Oxner.

  • میترا آرمان، حسین ریاحی، مرتضی یوسف زادی، علی سنبلی صفحات 240-247

    سیانوفیتا یا جلبکهای سبز آبی موجودات پروکاریوتی فتوسنتزی می باشند که در اغلب زیستگاه های اکولوژیکی یافت می شوند که گروهی متنوع از جنبه های مورفولوژیک و فیزیولوژیک بوده و علاقه مندی خاصی برای تحقیق در گروه را باعث گردیده است. در این تحقیق شناسایی جلبکهای سبز آبی گرما دوست در سه چشمه آب گرم فاریاب، تودلویه و فتویه واقع شده در غرب استان هرمزگان مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه ها از مکانهای مختلف با دماهای متعدد جمع آوری گردید و بخاطر تاثیر خواص فیزیکی و شیمیایی آب چشمه ها روی تنوع گونه ای، ویژگی های فیزیکوشیمیایی آب چشمه های مورد نظر مورد آنالیز قرار گرفت. به منظور به حداقل رساندن تغییرات کمی و کیفی فیتوپلانکتونها، نمونه های جمع آوری شده درمحلول فرمالین 4% نگهداری شد. مطالعات تاکسونومیکی بر اساس کلیدهای معتبر بین المللی انجام پذیرفت. در این تحقیق 66 گونه شناسایی شد که در چشمه آب گرم فاریاب 56 گونه جلبکی متعلق به 22جنس و 10 خانواده، در چشمه آب گرم فتویه 29 گونه متعلق به 11 جنس و 6 خانواده در چشمه آب گرم تودلویه و 12 گونه متعلق به 6 جنس و 2 خانواده شناسایی شد.

  • فروغ صالحی پور باورصاد، سعید افشارزاده صفحات 248-256

    علی رغم مطالعات متعدد در مورد جنس Laurencia J.V. Lamouroux از راسته Ceramiales و خانواده Rhodomelaceae این جنس همچنان یکی از پیچیده ترین جنس های جلبک های قرمز از نظر سیستماتیکی به حساب می آید و در سال های اخیر تعدادی از گونه های این جنس به سایر جنس ها منتقل شده اند. تا به حال چندین گونه از این جنس در سواحل جنوبی ایران گزارش شده که تنها بر اساس صفات ریخت شناسی بوده است، درحالیکه با توجه به متغیر بودن ویژگی های ریخت شناسی، استفاده از صفات تشریحی در شناسایی صحیح گونه های این جنس بسیار حائز اهمیت است. L. obtusa var. mollissima و L. obtusa var. compacta و L. dendroidea برای اولین بار به ترتیب از سواحل بندر لنگه، جزیره هنگام و جزیره قشم در جنوب ایران جمع آوری شده اند، گزارش می گردند. صفات ریخت شناسی و تشریحی متمایزکننده این جنس مشتمل بر چهار سلول پری سنترال حول هر سلول محوری، حضور corpse en cerise در سلول های کورتیکال سطحی، آرایش موازی تتراسپورها، وجود ارتباطات ثانویه بین سلولی و سایر ویژگی های خاص این جنس در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.

  • الهه اصلانی، حسین ریاحی، زینب شریعتمداری، فاطمه بازی صفحات 257-264

    سیانوباکتری های تولیدکننده هتروسیت گروه ویژه ای از پروکاریوت های فتوسنتزکننده هستند که قادرند نیتروژن اتمسفری را تثبیت کنند و در مزارع برنج به فراوانی یافت می شوند. هدف از این مطالعه خالص سازی و شناسایی سیانوباکتری های مزارع برنج ناحیه کلات نادری از استان خراسان رضوی است. در راستای نیل به این هدف، فلور جلبکی 4 ایستگاه واقع در این ناحیه مورد بررسی قرار گرفت و در مجموع 30 تاکسون شناسایی شد. گونه های شناسایی شده مربوط به جنس هایی از قبیل Nostoc، Anabaena، Cylindrospermum و Calothrix بودند. در میان این جنس ها، جنسNostoc به عنوان نمونه غالب موجود در تمام ایستگاه ها شناسایی شد. همچنین شش گونه ذیل به عنوان گونه های جدید برای ایران گزارش می گردند:Anabaena fuellbornii Schmidle، Anabaena inaequalis Borent & Flahault، Nostoc picinale Kützing ex Bornet، Nostoc pruniforme C.Agardh ex Bornet & Flahault، Nostocamplissimum Setchell، Calothrix fusca (Kützing) Bornet & Flahault.

|
  • Ihsan Al Shehbaz Pages 143-145

    The generic placement of Cochlearia conwayi is discussed and the species is transferred to the genus Pseudocamelina. The new combination P. conwayi is proposed. The generic assignments of Cochlearia species described from central، southern، and southwestern Asia are discussed and it is concluded that the genus does not grow in Asia except for the extreme northern part.

    Keywords: Brassicaceae, Cochlearia, Karakoram Mountains, Pakistan, Pseudocamelina, Iran
  • Alemeh Dashti, Mostafa Assadi, Fariba Sharifnia Pages 146-151

    Saponaria species are very similar morphologically so that their taxonomy has been challenging subject for a long time. In order to clarify the taxonomy of the genus، materials deposited in the herbaria (TARI، IRAN and FUMH) of Iran were examined. The Micromorphological characters of the seed and pollen grains were studied and evaluated as possible taxonomic characteristics of the genus. Among the studied specimens a new species (Saponaria iranica) to the science was identified which will be described here. This new species has been collected from Kerman Province and is closely related to S. orientalis and S. viscosa. An identification key to the species of the genus Saponaria in Iran is presented.

    Keywords: Caryophyllaceae, Saponaria, SEM, new species, Iran
  • Malihe Nejati Edalatiyan, Mohammad Reza Joharchi Pages 152-154

    Gypsophila heteropoda Freyn، is reported as a new record for the flora of Iran from Khorassan Province in NE Iran. This species is compared morphologically with the closest species and its distribution map in Iran is presented.

    Keywords: Caryophyllaceae, Gypsophila, new record, Khorasan, Iran
  • Nastaran Jalilian, Mohammad Reza Rahiminejad, Ali Asghar Maassoumi, Hosein Maroofi Pages 155-164

    The Iranian materials of the genus Vicia were reviewed. A critical study of 500 specimens collected for this study and additional herbarium specimens led to reporting a new subspecies، V. villosa Roth. subsp. dasycarpa (Ten.) Cav. from Iran. In addition، recollection and identification of two species، V. mollis and V. lathyroides which were not deposited in any of the Iranian herbaria before. According to the results of this study15 sections within the Iranian materials of Vicia were recognized. Also the following changes were applied: revival of two sections Crocea and Lenticula; transferring the members of sect. Cassubicae to sect. Vicilla; V. koeieana from sect. Anatropostyla to sect. Ervilia; V. hirsuta from sect. Ervum to sect. Ervilia; V. crocea from sect. Vicilla to sect. Crocea; recognition of the subgen. Cracca. Four new synonymes made: subgen. Vicilla as synonym of subgen. Cracca; sect. Cassubicae as synonym of sect. Vicilla; V. sojakii as synonym to V. ciceroideae; V. michauxii var. stenophylla as synonym to V. michauxii. Furthermore، V. lutea var. lutea is deleted from the flora of Iran and V. canescens is recognized as its sensu lato with no infra-specific taxa in. A taxonomic key to the Vicia taxais presented here.

    Keywords: Vicia, Fabaceae, taxonomy, revision, Iran
  • Ghadir Taheri, Jan Kirschner, Mohammad Amini Rad Pages 165-169

    Newly collected materials and the existing herbarium specimens belonging to the genus Luzula were studies. Luzula taurica (V. I. Krecz.) Novikov was identified and is reported as a new record for the flora of Iran. Furthermore a new distribution area for L. spicata subsp. italica is reported from Iran. Luzula taurica is similar to L. multiflora but style length and anther/filament length ratio are diagnostic. Morphological comparisons and geographical distribution are also presented، together with an identification key to the members of the genus Luzula in Iran.

    Keywords: Juncaceae, Luzula, new record, Iran
  • Maneezheh Pakravan, Helen Alipanah, Nastaran Soleimani Pages 170-178

    The genus Thalictrum L. is reviewed based on literature، available herbarium materials and new collected specimens. On the basis of 29 quantitative and qualitative characters a cluster analysis was performed by ward distance of phenetic method for arranging taxa in distinct species groups. An identification key to 6 accepted taxa is provided by using PCA and phenetic analyses. A checklist of accepted species and synonyms including selected studied specimens is given.

    Keywords: Thalictrum, phenetics, cladistic, revision, Iran
  • Mehri Dinarvand, Hamid Howeizeh Pages 179-182

    During the project of collecting plants in Khuzestan province، the specimens of Mandragora autumnalis were collected from Shimbar protected area. It grows in two marginal locations of this wetland. Mandragora autumnalis is reported as a new record for the flora of Iran.

    Keywords: Mandragora, Solanaceae, new record, Shimbar wetland, Khuzestan, Iran
  • Hamid Reza Sharghi, Ali Asghar Arjmandi, Farshid Memariani, Mohammad Reza Joharchi Pages 183-187

    Rosa freitagii Ziel. is reported as a new species for the flora of Iran from South Khorassan province. This species is morphologically compared with its closely related species، Rosa moschata Herrm.، previously recorded for Iran. Illustrations، distribution map and notes on biogeography، conservation status and habitats of R. freitagii are provided. Furthermore، previous reports concerning the peresence of Rosa webbiana Wall. in Iran and R. boissieri Crép in Khorassan will be discussed.

    Keywords: Rosa sect. Synstylae, new record, Khorassan, Iran
  • Mona Kaveh, Akhtar Tavassoli, Rahman Azadi, Farshid Memariani Pages 188-200

    Fraxinus L. is one of the 24 genera in Oleaceae family and comprises 43 species that are distributed in northern hemisphere. Two species: F. excelsior L. and F. angustifolia Vahl. are reported from Iran. These species are very similar on the basis of morphological characteristics which make their identification difficult. In order to overcome the ambiguity of these two species and their subspecific ranks، morphological and micromorphological traits of the species in 55 populations were studied. Forty nine qualitative and quantitative morphological characteristics were studied. Phenetic analysis was carried out using SPSS ver. 16 software and phenogram of the species considering morphological characters were plotted. Furthermore، PCA analysis was carried out and the most variable characters were determined. Factor analysis revealed the color of adaxial and abaxial surfaces of leaflets، color of winter buds، type of inflorescence، shape of fruit and its tip، and margin of leaflets are the most effective separating characters. According to descriptive analysis، three factors including the type of inflorescence، color of winter bud and shape of the margin serration of the leaflets are the most important ones. Micromorphological studies using scanning electron microscope، revealed two types of trichomes: acicular and capitate. Pollen grains in all specimens are monad and tricolpate. An identification key was prepared using morphological and micromorphological features.

    Keywords: Oleaceae, Fraxinus, morphology, micromorphology, pollen grains, Iran
  • Maryam Keshavarzi, Sousan Abbasian, Masoud Sheidai Pages 201-210

    TheKaryotype and meiotic studies are investigated in 17 populations of four Clypeola species growing in Iran for the first time. The species studied showed 2n=2x=14 for C. lappacea and C. dichotoma while C. aspera and C. jonthlaspi were tetraploids. For C. aspera 2n=4x=26 & 24 and for C. jonthlaspi 2n=4x=32 were counted، supporting the published reports on C. jonthlaspi، C. lappacea، C. dichotoma and C. aspera. The karyotypic study was performed for C. aspera and C. lappacea. The chromosomes in these species were mainly metacentric and sub-metacentric. Mixoploidy and polysomaty has been observed in C. aspera populations. Meiosis studies were performed on 6 populations of three species of Clypeola. Chromosome number of n=16 for C. jonthlaspi، n=12 & 13 for C. aspera and n=7& 8 for C. lappacea were observed. Disploidy was observed in C. aspera and C. lappacea. Desynapsis and B chromosome are present in C. lappacea. Unreduced pollen grains were observed in three species.

    Keywords: Clypeola, Brassicaceae, Karyotype, cytogenetic, meiosis, desynapsis, disploidy, B chromosome
  • Mahnaz Arabameri, Ahmadreza Mehrabian, Massoud Sheidai Pages 211-227

    The morphology and micromorphology of flower and nutlet in 29 Iranian Onosma species were examinated comparatively using SEM method in order to evaluate and clarify their taxonomic values and specific emphasis was on their role in classification. Our study highlights the importance of the floral and nutlet characters in relation to identification of most of the studied species based on the PCoA and cluster analysis. Besides،Palynological، morphological and molecular studies confirmed our results. Although there are some taxa which cannot be determined solely using the mentioned characters، but these characters accompanied with other important characters are useful tools in distinguishing many taxa and solving some complexities in Onosma. Moreover if molecular evidence (chloroplast and nuclear sequences) confirm our results، the divergence of Onosma orientalis and Onosma rostellata from the genus Onosma is expexcted،then these taxa may be transferred to different genera. On the other hand، combinations of these characters along with morphological and molecular evidence provide a perfect view for taxonomy and comphrensive taxonomical revision of Onosma.

    Keywords: Boraginaceae, Onosma, morphology, micromorphology, taxonomy, SEM, Iran
  • Douglas Edward Soltis Pages 228-229
  • Saeedeh Sadat Mirzadeh Vaghefi, Adel Jalili, Farzaneh Sadat Ghasemi, Soheila Ashrafi Pages 230-232

    Chromosome numbers were determined for the first time for 2 native species of Iran. The samples were collected from natural habitats. Paronychia kurdica (2n=18) of Caryophyllaceae family and Salsola yazdiana(2n=18) of Chenopodiaceae family were examined in this study. Ideograms were depicted for each species. Both of them had metacentric chromosomes.

    Keywords: Chromosome numbers, Salsola yazdiana, Paronychia kurdica, cytogenetic, Iran
  • Maryam Khayati, Akhtar Tavassoli, Maneezheh Pakravan Pages 233-235

    This study includes 4 reports of chromosome counts in Tripleurospermum Sch. Bip. belonging to the tribe Anthemideae of the family Asteraceae from Iran. Confirming the reported base number of x=9 for this genus، the species studied include diploid and tetraploid species. Chromosome counts for three species are reported for the first time from Iran.

    Keywords: chromosome, Iran, polyploidy, Tripleurospermum, new report
  • Sareh Sadat Kazemi, Seyed Reza Safavi Pages 236-239

    During an examination of lichen specimens in the Research Institute of Forest and Rangelands Herbarium (TARI)، three new species of Teloschistaceae Zahlbr. were identified for the flora of Iran. These species have been collected from the Provinces Gilan، Alborz and Mazandaran and consist of Caloplaca irrubescens (Arnold) Zahlbr. Caloplaca monacensis (Leder.) Lettau andXanthoria calcicolaOxner.

    Keywords: Lichen, Lichenized, Ascomycota, Caloplaca, new record, Gilan, Alborz, Mazandaran, Iran
  • Mitra Arman, Hossein Riahi, Morteza Yosefzadi, Ali Sonboli Pages 240-247

    Cyanophyta are the photosynthetic prokaryotes found in most of the ecological habitats. They are very diverse group in concept of morphology and physiology and have been an interesting group for investigation. In the present investigation thermophilic cyanophyta have been identified from three hot springs including Fariyab، Todlooye and Fotooye located in west of Hormozgan province. Sampling was based on temperature gradients. Water physicochemical characteristics analyzed because of their dramatic effects on species distribution. The collected samples from different collection sites and various temperature ranges were fixed in 4% formaldehyde to minimize quantitative and qualitative changes. Taxonomic determination was carried out using artificial keys presented in some valid publications. As a result of this study، a total of 66 species were identified including 56 species، 22 genera and 10 families from Fariyab hot spring; 29 species، 11 genera and 6 families from Fotooye hot spring and 12 species، 6 genera and 2 families from Todlooye hot spring.

    Keywords: Cyanophyta, hot springs, thermophilic, Hormozgan province, Iran
  • Forough Salehipour, Bavarsad, Saeed Afsharzadeh Pages 248-256

    Despite numerous studies، the genus Laurencia J. V. Lamouroux (Ceramiales، Rhodomelaceae) is still one of the most complex genera of Rhodophyta. In recent years some species of the genus have been transferred to other genera. However some species of this genus have only been introduced based on morphological characters from south of Iran، but modern molecular studies combined with morphological and anatomical studies can resolve most problems of this complicated groups of organisms. In this study Laurencia obtusa var. mollissima، L. obtusa var. compacta and L. dendroidea are reported for the first time from Bandar-Lengeh، Hengam and Qeshm Islands respectively in southern coastlines of Iran. Morpho-anatomical studies revealed the typical characteristics of the genus Laurencia، including four pericentral cells per each axial segment، presence of corpse en cerise per superficial cortical cell، parallel arrangement of tetrasporangia، presence of secondary pit connections and other specific features of this genus.

    Keywords: Laurencia, Rhodophyta, Seaweeds, Persian Gulf, Iran
  • Elahe Aslani, Hossein Riahi, Zeinab Shariatmadari, Fateme Bazzi Pages 257-264

    Heterocystous cyanobacteria represent an interesting group of photosynthetic prokaryotes which are capable of N2 fixation and are present abundantly in rice fields. The aim of this study was the identification and purification of cyanobacteria from rice fields in the Kalate Naderi، which is located in north-east of Khorasan Razavi Province. To approach this aim، four paddy fields were selected to investigate heterocyestous blue-green algae. In total، 30 taxa were identified. These species belong to genera such as Nostoc، Anabaena، Cylindrospermum and Calothrix. Among these genera، Nostoc was found to be dominant genus in all samples. Six species، including Anabaena fuellebornii Schmidle، Anabaena inaequalis Bornet & Flahault، Nostoc pruniforme C. Agardh ex Bornet & Flahault، Nostoc amplissimum Setchell، Nostoc piscinale Kützing ex Bornet & Flahault، and Calothrix fusca (Kützing) Bornet & Flahault were identified as new records for Iran.

    Keywords: Algal flora, Heterocystus cyanobacteria, Kalat Naderi, Paddy field, Khorassan, Iran