فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1382)

مجله علمی شیلات ایران
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/07/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیامک باقری، جلیل سبک آرا صفحه 1
    این مطالعه طی ماه های مرداد تا آبان 1381 در سواحل دریای خزر (ناحیه بندر انزلی) انجام گرفت. بررسی ها نشان داد که تغذیه Mnemiopsis leidyi در دریای خزر 84 درصد از زئوپلانکتون و 16 درصد از فیتوپلانکتون بوده است. بیشترین تغذیه Mnemiopsis leidyi از جنس Acartia (راسته Copepoda) با میزان 34 درصد و حداقل آن از جنس Podon متعلق به راسته Cladocera با میزان 75/0 درصد بوده است. در محتویات معده شانه دار به میزان 3 درصد تخم ماهی و 2/4 درصد نرمتنان مشاهده شد. حداکثر فیتوپلانکتون مورد تغذیه Chrysophyta با میزان 67 درصد و حداقل Pyrrophyta با میزان 7/3 درصد بود. بیشترین زئوپلانکتون و فیتوپلانکتون شکار شده توسط افراد جوان می باشد. مشاهدات در آزمایشگاه نشان داد که این شانه دار قادر به هضم فیتوپلانکتون نیست.
    کلیدواژگان: شانه دار، Mnemiopsis leidyi، زئوپلانکتون، فیتوپلانکتون، دریای خزر
  • سید یوسف پیغمبری، سید امین الله تقوی، سید حسن قدیرنژاد، جعفر سیف آبادی، سقراط فقیه زاده صفحه 13
    کارایی چند نوع وسیله کاهنده صید ضمنی در کاهش صید ماهیان مهم تجاری با طول کمتر از LM50 (طولی که 50 درصد از ماهی ها دارای رسیدگی جنسی هستند) در تورهای ترال میگو صیدگاه های خلیج فارس (استانهای بوشهر و هرمزگان) در فصول صید سالهای 80-1379 مورد آزمایش قرار گرفت. در این بررسی چهار نوع وسیله کاهنده صید ضمنی (Bycatch Reduction Devices) به نامهای نفتد، گرید، چشم ماهی و پنجره چشمه مربعی پس از نصب در تورهای ترال ویژه صید میگو، بصورت تکی یا دوتایی مورد آزمایش قرار گرفتند. فراوانی هر یک از گونه های ماهی با طول کمتر از LM50 در تیمارهای آزمایشی با تور شاهد مقایسه شدند. نتایج آزمون جفتی ویلکاکسون نشان داد که وسایل کاهنده با ساختار نرده ای (نفتد و گرید) بصورت انفرادی یا ترکیبی در اکثر آزمایشها، تفاوت معنی داری (P≤ 0. 05) از نظر کاهش صید بچه ماهیان و ماهیان جوان گونه های با ارزش تجاری، نسبت به تور شاهد دارند. همچنین نتایج آزمون کروسکال – والیس نیز نشان داد که تفاوت معنی داری (P≤ 0. 05) بین تیمارهای آزمایشی مختلف از نظر کاهش صید بچه ماهیان و ماهیان جوان در فصول مختلف در بعضی گونه ها وجود داشته است. مقایسه ترال معمولی صید میگو (بعنوان شاهد) با ترال آزمایشی مشابه آن که واجد ابزار کاهنده صید ضمنی بود نشان داد، که در صورت استفاده از این وسایل در کلیه کشتی های میگوگیر، در فصل صید میگو حداقل بین 400 تا 500 هزار عدد بچه ماهی یا ماهیان نابالغی که هنوز تخمریزی نکرده اند، امکان فرار از تورهای ترال و ادامه حیات را خواهند داشت.
    کلیدواژگان: وسایل کاهنده صید ضمنی، ماهیان تجاری، LM50، ترال میگو، خلیج فارس
  • پریوش حافظ امینی، شهربانو عریان، کاظم پریور صفحه 35
    در این تحقیق دو عامل خونی شامل قند خون و هورمون کورتیزول و تغییرات آنها نسبت به مقادیر مختلف شوری در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد مطالعه قرار گرفتند. در 7 آکواریوم 100 لیتری غلظت های، (آب معمولی) 0، 3، 6، 9، 12، 15 و 18 گرم در لیتر نمک طعام به آب معمولی اضافه شد و در هر کدام 16 ماهی کپور معمولی با اوزان مختلف 50 تا 90 گرم ریخته شد. در زمانهای بین 12 ساعت الی 96 ساعت، از خون ماهیان نمونه گیری بعمل آمد و فاکتورهای مزبور سنجش شدند. نتایج نشان داد که با غلظت 18 گرم در لیتر، کلیه ماهیان در کمتر از 12 ساعت تلف شدند. قند خون ماهی کپور معمولی به شوری بالا حساسیت زیادی نشان داد و با افزایش شوری، از مقدار آن کاسته شد. در این تحقیق تغییرات میزان قند خون بین 5/13 تا 321 میلی گرم در دسی لیتر در نوسان بود. هورمون کورتیزول بین 10 تا 70 میکروگرم در دسی لیتر متغیر بود و با افزایش شوری افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: قند خون، کورتیزول، کپور معمولی، Cyprinus carpio
  • محمدرضا حسینی، بایرام محمدقرنجیک صفحه 43
    به منظور استحصال مواد مورد مصرف در امور پزشکی، داروئی، صنعتی، شیمیایی و صنایع غذایی جلبکهای اقتصادی تعیین نقاط پراکنش و بررسی زی توده گونه Sargassum glaucescens در طول سیصد کیلومتر ساحل استان سیستان و بلوچستان در سال 78-1377 انجام شد. نمونه برداری در حد فاصل مناطق گواتر (در غرب) و میدانی (در شرق) سواحل استان صورت پذیرفت. در این بررسی یازده منطقه رویش جلبک شامل گواتر، پسابندر، بریس، کچو، رمین، چابهار، گوردیم، پزم، تنگ، گالک و میدانی شناسائی شد و اقدام به پلات زنی و نمونه برداری از گونه مورد نظر در مناطق مذکور گردید.
    نمونه برداری در مناطق بین جزر و مدی بصورت ماهانه و در مناطق زیر جزر و مدی بطور فصلی انجام شد. وزن تر و خشک، میانگین طول تالها و تعداد انشعابات اندازه گیری گردید و بررسی عوامل فیزیکی و شیمیایی محیط زندگی این جلبک نیز سنجش شد. بررسی ها نشان می دهد که جلبک Sargassum glaucescens در شش ماهه دوم سال در کلیه مناطق پراکنده بود و در منطقه گواتر این گونه در تمام فصول یافت شد. میزان میانگین بیوماس آن در گواتر 9/629 گرم بر مترمربع (حداقل 6/26 و حداکثر 4/1910 گرم بر مترمربع) و در چابهار میانگین بیوماس 5/235 گرم بر مترمربع (حداقل 6/98 و حداکثر 9/406 گرم بر مترمربع) برآورد گردیده است که در منطقه تنگ میانگین بیوماس 4/314 گرم بر مترمربع (حداقل 3/45 و حداکثر 8/877 گرم بر مترمربع) و در گالک میزان میانگین بیوماس 5/127 گرم بر مترمربع (حداقل 3/85 و حداکثر 3/165 گرم بر مترمربع) تعیین شده است.
    کلیدواژگان: پراکنش، زی توده، تراکم، جلبک قهوه ای Sargassum glaucescens
  • شادی خاتمی، تورج ولی نسب صفحه 57
    رودخانه جاجرود یکی از مهم ترین بوم سازگان های آبی استان تهران می باشد و دارای انواع متنوعی از آبزیان از جمله یک گونه خرچنگ پهن می باشد. در این پژوهش خرچنگ پهن آب شیرین این رودخانه در سال 1377 از 15 ایستگاه سد لتیان، ترقیون، خجیر، گیاهان دارویی و سد ماملو جمع آوری شد. نمونه های جمع آوری شده از نظر پارامترهای طول کاراپاس، عرض کاراپاس و وزن بدن اندازه گیری شده و همچنین با بررسی گنادها و تخمها از نظر وضعیت تولید مثلی و تغذیه مورد مطالعه قرار گرفتند. هدف اصلی از این مطالعه تعیین گونه این خرچنگ پهن بوده که با توجه به مطالعات تاکسونوتیک و نیز ارسال نمونه به موزه تاریخ طبیعی هلند و اخذ تاییدیه شناسایی گونه ای مشخص گردید که تمام نمونه ها متعلق به گونه Potamon persicum هستند.
    کلیدواژگان: خرچنگ پهن آب شیرین، Potamon persicum، جاجرود، تهران
  • ابوالقاسم روحی، احمد کدیش، حسن فضلی صفحه 67
    شانه دار غیربومی Mnemiopsis leidyi که در اواخر دهه 1990 از دریای سیاه به دریای خزر وارد شد، اثرات منفی روی اکوسیستم دریای خزر پدید آورد. در این مطالعه، پراکنش جغرافیایی و فصلی این گونه از مجموع 12 ایستگاه که در طول سه ترانسکت (امیرآباد، بابلسر و نوشهر) در سواحل جنوب شرقی دریای خزر (استان مازندران) انتخاب شده بودند، از تیر ماه 1380 تا آبان ماه 1381 مورد بررسی قرار گرفت.
    بیشترین میزان زی توده شانه دار M. leidyi 5/1024 گرم بر مترمربع یا 5/102 گرم بر مترمکعب در مهر ماه 1380 بود و کمترین میزان این شانه دار در ماه های اسفند و فروردین (1381) اندازه گیری شد (5/1 گرم بر مترمربع یا 27/0 گرم بر مترمکعب). حداکثر زی توده این شانه دار در عمق 10 متری (5/570 گرم بر مترمربع) در فصل پاییز و حداقل آن (9/75 گرم بر مترمربع) در عمق 50 متری در دو فصل زمستان و بهار مشاهده گردید. بیشترین میزان متوسط این شانه دار 2/641 گرم بر مترمربع در منطقه امیرآباد و کمترین آن به میزان 5/207 گرم بر مترمربع در منطقه نوشهر ثبت گردید. نمونه های جوان (کوچکتر از 5 میلیمتر) حدود 90 درصد کل جمعیت M. leidyi را تشکیل می دهند و گروه طولی 51 تا 55 میلیمتر تنها در شهریور ماه مشاهده شد. در ضمن برخی از عوامل موثر روی پراکنش این شانه دار، در منطقه مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: شانه دار، پراکنش، تراکم، Mnemiopsis leidyi، دریای خزر
  • مژگان روشن طبری، کبری تکمیلیان، جلیل سبک آرا، ابوالقاسم روحی، محمدتقی رستمیان صفحه 83
    زئوپلانکتون های حوضه جنوبی دریای خزر در بهار، تابستان، پاییز و زمستان 1375 بررسی شدند. بطوری که در هر فصل 180 نمونه (720 نمونه در یک سال) شناسایی و فراوانی آنها در مترمکعب محاسبه شد. 55 گونه زئوپلانکتون شناسایی شد که گروه آنتن منشعبان (Cladocera) 54 درصد، پاروپایان (Copepoda) 15 درصد، روتاتوریا (Rotatoria) 11 درصد، پروتوزوآ (Protozoa) 9 درصد و سایر گروه های زئوپلانکتونی که شامل مزوپلانکتونها می باشند، 11 درصد از گونه های مورد بررسی را تشکیل می دادند. بیشترین تنوع گونه ای در گروه کلادوسرا و بیشترین فراوانی مربوط به گروه کوپه پودا بود. فراوانی زئوپلانکتون بیشتر تحت تاثیر گروه پاروپایان بود بطوریکه در فصل بهار 38 تا 97 درصد، در فصل تابستان 22 تا 92 درصد، در فصل پاییز 71 تا 99 درصد و در فصل زمستان 31 تا 92 درصد از فراوانی زئوپلانکتون ها را پاروپایان در مناطق مختلف تشکیل می دادند. در فصل تابستان علاوه بر پاروپایان لارو دوکفه ای ها (Lamellibranchiata) نیز در شکل گیری جمعیت زئوپلانکتون منطقه غربی حوضه جنوبی دریای خزر تاثیر داشت ولی در فصل پاییز بیش از 70 درصد جمعیت زئوپلانکتون تحت تاثیر جمعیت پاروپایان بوده است. جمعیت زئوپلانکتون در فصل های بهار، تابستان، پاییز و زمستان بترتیب بین 4081 تا 20143، 6574 تا 7812، 10850 تا 34406 و 4510 تا 20576 عدد در مترمکعب نوسان داشت. بیشترین زی توده زئوپلانکتون در فصل تابستان در نواحی ساحلی بیش از 200 میلی گرم در مترمکعب بوده است.
    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، پاروپایان، کلادوسرا، پراکنش، دریای خزر، ایران
  • مسعود رضایی، محمدعلی سحری، سهراب معینی، محمد صفری، فرحناز غفاری صفحه 97
    کیلکای آنچوی فراوانترین میزان صید را در بین شگ ماهیان دریای مازندران دارد. کیفیت پایین بسیاری از فرآورده های ماهی مربوط به کیفیت مواد خام می باشد و کیفیت مواد خام ارتباط نزدیکی با آسیب چربی آن دارد. در این تحقیق کیلکای آنچوی از محل صید روی عرشه به دو روش حمل و نگهداری با مخازن آب خنک شده دریا (Chilled Sea Water = CSW) به نسبت های 60، 25 و 15 درصد بترتیب از ماهی، یخ و آب دریا که دمای مخلوط 2- درجه سانتیگراد بوده و بوسیله جعبه حاوی پودر یخ که نسبت ماهی به یخ 1:2 بود به محل فرآوری حمل گردید و خصوصیات کیفی آن از جمله میزان رطوبت، چربی کل، فسفولیپید، چربی خنثی، ترکیبات اسیدهای چرب، عدد پراکسید، اسیدهای چرب آزاد، آهن هم، تیوباربیتوریک اسید، فلورسانس فاز آلی عصاره کلروفرمی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل، کیفیت برتر چربی ماهی را در روش CSW نشان داد.
    کلیدواژگان: کیلکای آنچوی، Clupeonella engrauliformis، کیفیت چربی، حمل و نگهداری، دریای مازندران
  • شهرام عبدالملکی، حسین عمادی، شعبانعلی نظامی صفحه 109
    نمونه برداری از گونه Palaemon elegans بصورت هفتگی طی سال 1376-1375 در بندرانزلی توسط ساچوک با چشمه 5/0 میلی متر انجام گرفت. نتایج بررسی یکساله نشان داد که میانگین طول کل این میگو (مجموع نر و ماده) برابر 85/5±58/28 میلی متر S. D)± (X، در نرها 30/4 ±46/26 میلی متر و در ماده ها 30/6 ±01/30 میلی متر و میانگین طول کل ماده های تخم دار برابر 13/3 ±16/36 میلی متر است. حداقل طول نرها 60/12 میلی متر و حداکثر طول آنها 10/41 میلی متر ثبت شده است. در ماده ها حداقل طول کل 70/10 میلی متر و حداکثر 40/43 میلی متر بوده است. حداقل طول کل ماده های تخم دار 30/26 میلی متر و حداکثر 43 میلی متر اندازه گیری شد. رابطه طول کل- وزن در نرها بصورت 97/2 TL0002/0 W= (درصد 13/92 (R2= و در ماده ها بصورت 98/2 TL0002/0 W= (درصد 84/92 (R2= و در کل نر و ماده بصورت 99/2 TL0002/0 W= (درصد 56/96 (R2= محاسبه گردید. براساس نمونه برداری های انجام گرفته فصل تخم ریزی این گونه از اردیبهشت ماه تا شهریور ماه تعیین گردید. متوسط تعداد تخم شمارش شده در این آبزی 95/319 ±95/795 عدد و حداقل 360 و حداکثر 1660 عدد تعیین گردید و با افزایش طول آبزی تعداد تخمهای حمل شده توسط ماده ها افزایش می یابد. در مجموع بررسی یکساله، ماده ها 42/59 درصد و نرها 58/40 درصد جمعیت مورد بررسی را تشکیل می دادند که این به نسبت 1:1 نزدیک نمی باشد (P≤ 0. 05). میزان پارامتر رشد L∞ براساس روش Powell-Wetherall برای ماده ها و نرها و مجموع نر و ماده بترتیب 6/42، 4/34 و 5/42 میلی متر و براساس روش Shepherd برای ماده ها 1/2 و برای نرها 3/2 و برای مجموع نر و ماده 5/2 در سال اندازه گیری شد. ضریب مرگ و میر طبیعی (M) برای ماده ها، نرها و مجموع نر و ماده بترتیب 29/2، 29/2 و 28/2 در سال محاسبه گردید. همچنین میزان ضریب مرگ و میر کل (Z) نیز برای ماده ها، نرها و مجموع نر و ماده بترتیب 38/2، 50/2 و 61/2 در سال محاسبه شد.
    کلیدواژگان: Palaemon elegans، پویایی جمعیت، رشد، مرگ و میر، تخمریزی، دریای خزر
  • بایرام محمدقرنجیک صفحه 127
    براساس گشتهایی که در طول سواحل استان سیستان و بلوچستان با طول حدود 300 کیلومتر انجام گردید، یازده منطقه بعنوان ایستگاه مطالعاتی شامل: گواتر، پسابندر، بریس، کچو، رمین، چابهار، پزم، گوردیم، تنگ، گالک و میدانی تعیین گردیدند. نمونه برداری از گیاهان دریایی در کلیه ایستگاه ها، از مناطق زیر جزر و مدی بصورت فصلی و توسط عملیات غواصی صورت پذیرفت. طی این عملیات 42 گونه نمونه برداری گردید، که شامل سه گونه جلبکهای سبز، 17 گونه جلبکهای قهوه ای و 22 گونه جلبکهای قرمز بودند. جلبکهای قهوه ای نسبت به جلبکهای سبز و جلبک قرمز از تراکم بیشتری برخوردار بودند، از نمونه های غالب جلبکهای قهوه ای می توان: Sargassum glaucescens Stoechospermum marginatum، Padina australis، Dictyota sp. و Cystoseira indica را نام برد. از گونه های مهم و اقتصادی جلبکهای قرمز نیز می توان به Gelidium micropterum، Hypnea musciformis،Gracilaria corticata، و Gelidiella acerosam اشاره نمود. جلبکهای سبز به استثنای دو منطقه پسابندر و چابهار در مناطق دیگر یافت نگردیدند و نمونه معروف آن Ulva fasciata است. همراه با نمونه برداری گیاهان دریایی، عوامل محیطی از قبیل دمای آب و هوا، شوری، pH، عمق رویش، جنس بستر، شیب ساحل و شفافیت آب در سطح و عمق نیز مورد بررسی قرار گرفت. بطوریکه بیشترین شیب و شفافیت مربوط به مناطق چابهار، رمین و تنگ بوده و تا عمق بیشتری نیز دارای بستر کاملا صخره ای بوده اند. بیشترین عمق رویش جلبکی در منطقه تنگ بود و حداقل شیب و عمق رویش و شفافیت در منطقه گواتر مشاهده گردید. جنس بستر در این منطقه و مناطق دیگر صخره ای همراه با ماسه و گل بود.
    کلیدواژگان: پراکنش، جلبک، استان سیستان و بلوچستان، دریای عمان، ایران
  • محمدرضا کلباسی، علی مصطفایی، جعفر مجیدی صفحه 141
    در این مطالعه ایمونوگلوبولین سرم تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) خالص و برخی خصوصیات آن از جمله وزن زنجیره های سبک و سنگین و توزیع مولکولی تعیین گردید. ایمونوگلوبولین تاسماهی ایرانی از مخلوط سرم این ماهی با استفاده از روش های ترسیب نمکی، کروماتوگرافی تعویض یون و ژل فیلتراسیون خالص گردید. در کروماتوگرافی تعویض یون و ژل فیلتراسیون بترتیب از ستون دی اتیل آمینو اتیل سفارز و ستون سفارز سی ال – 6 بی استفاده شد. خلوص محصولات، وزن مولکولی زنجیره های سبک و سنگین و توزیع مولکولی ایمونوگلوبولین با روش SDS-PAGE در شرایط احیایی و غیراحیایی تعیین گردید. ایمونوگلوبولین خارج شده از ستون سفارز سی ال – 6 بی شامل دو بخش تک واحدی یا ایمونوگلوبولین با وزن مولکولی پایین (LMW Ig)
    و چند واحدی یا ایمونوگلوبولین با وزن مولکولی بالا (HMW Ig) بود. این دو بخش در SDS-PAGE احیای الگوی یکسانی داشتند و محتوای پروتئینی هر یک شامل دو باند 27-29 و 73 تا 75 کیلو دالتونی بود. در کروماتوگرافی تعویض یون، ایمونوگلوبولین تاسماهی به صورت سه بخش تقریبا مجزا خارج گردید. در این میان بخش اول منحصرا شامل ایمونوگلوبولین تک واحدی و بخش های دیگر حاوی مخلوطی از ایمونوگلوبولین های تک واحدی و چند واحدی بود. این مطالعه که نخستین گزارش منتشره در خصوص ویژگی های ایمونوگلوبولین سرم تاسماهی ایران است، حاوی نتایج قابل توجهی در مقایسه با نتایج مطالعات انجام شده بر روی ایمونوگلوبولین سایر گونه های ماهیان است و نشان می دهد که ایمونوگلوبولین تاسماهی از نظر اشکال مولکولی، تفاوت نقطه ایزوالکتریک و نوع زنجیره سبک همگون نیست. چنین تنوع ساختمانی می تواند ناشی از وجود بیش از یک ژن برای تولید زنجیره سبک و یا سنگین آنتی بادی و یا تغییرات پس از نسخه برداری ژن و یا ترجمه mRNA باشد.
    کلیدواژگان: تاسماهی ایرانی، Acipenser persicus، ایمونوگلوبولین، تخلیص، سرم
  • آسیه مخلوق، حسن نصرالله زاده ساروی صفحه 153
    هدف از این مقاله بررسی تغییرات جمعیت و بیوماس سیانوفیتا با توجه به تغییرات فصلی (دمایی) در حوضه جنوبی دریای خزر بود. در این بررسی از نواحی مختلف حوضه جنوبی دریای خزر در دو دوره مطالعاتی در سالهای 1375 و 1378 تا 1379 مجموعا 432 نمونه، از 18 ایستگاه دارای حداکثر عمق 10 متر، جمع آوری گردید و سپس مورد آنالیز کمی و کیفی قرار گرفت. نتایج بدست آمده در سال 1375 نشان می دهد که از مجموع 81 گونه فیتوپلانکتون، 9 گونه (1/11 درصد) متعلق به شاخه سیانوفیتا بوده است. در فصول گرم (بهار و تابستان) حداکثر بیوماس و تراکم سیانوفیتا در منطقه غربی بوده است (09/4 میلی گرم عدد در مترمکعب و 106* 65/1 عدد در مترمکعب) ، در حالی که در فصول سرد (پاییز و زمستان) حداکثر میزان بیوماس و تراکم در منطقه شرقی مشاهده گردیده است (36/3 میلی گرم عدد در مترمکعب و 105* 5/1 عدد در مترمکعب). حداقل درجه حرارت طی سال (جز پاییز) در منطقه غربی و حداکثر آن در منطقه شرقی و یا مرکزی بوده است. در سال 1379-1378، از تعداد کل 160 گونه فیتوپلانکتون، 25 گونه (6/15 درصد) را سیانوفیتا تشکیل داده است. حداکثر بیوماس و تراکم در بهار و تابستان در هر سه منطقه بطور پراکنده دیده شده است (78/3 میلی گرم عدد در مترمکعب و 16*07/1 عدد در مترمکعب). ولی در پاییز و زمستان حداکثر بیوماس و تراکم همانند سال 1375 در منطقه شرقی مشاهده گردیده است (5/156 میلی گرم بر مترمکعب و 106*18/2 عدد در مترمکعب). حداقل درجه حرارت تقریبا در همه فصول در منطقه غربی بوده و حداکثر درجه حرارت در منطقه شرقی دیده شده است. این بررسی نشان می دهد که بیشترین تراکم سیانوفیت ها در تابستان است که می تواند مربوط به افزایش درجه حرارت و میزان روشنایی باشد. نتایج بدست آمده از آنالیز آماری غیرپارامتریک نشان می دهد که بین فصول مختلف در سالهای 1375 و 1379-1378، تراکم و بیوماس سیانوفیتا اختلاف معنی داری نداشته است )05/0 (P>. نتایج در نواحی مختلف (غربی، شرقی و مرکزی) نیز مشابه فصول بوده است. دینامیک جمعیت سیانوفیتا بیشتر تحت تاثیر ترکیب خاصی از عوامل محیطی است تا ارتباط مستقیم بین عوامل محیطی (از قبیل دما) و سیانوفیت.
    کلیدواژگان: سیانوفیتا، تغییرات فصلی، بیوماس، تراکم، دریای خزر، ایران
  • فاطمه مرادیان، شهلا جمیلی، محمود بهمنی، محمدحسین طلوعی، غلامحسین محمدی صفحه 167
    مطالعات نشان می دهند که تیروکسین قادر است در تنظیم رشد و نمو، تنظیم اسمزی و دیگر فعالیت های فیزیولوژیک نقش مهمی داشته باشد. از آنجا که تاثیر تیروکسین در رشد و نمو و دگردیسی لارو ماهیان استخوانی هنوز به اثبات نرسیده است، طی آزمایشی که در کارگاه تکثیر و پرورش شهید انصاری انجام گرفت نحوه عملکرد این هورمون در بقاء مراحل اولیه رشد و نمو ماهی فیتوفاگ مورد بررسی قرار گرفت.
    تخمهای لقاح یافته بمدت 6 ساعت در حمام تیروکسین با غلظت های ppm1/0، 5/0، 1 و 0 (با 4 تکرار) در انکوباتورهای شیشه ای قرار گرفتند و سپس به انکوباتورهایی با جریان آب منتقل شدند. بعد از تخم گشایی لاروهای حاصله به مدت 6 ساعت مجددا در حمام تیروکسین با غلظت های فوق قرار گرفتند. سپس تا مرحله جذب کیسه زرده در انکوباتورهای دارای جریان آب قرار گرفته و پس از تخلیه لارو در تشتهای جداگانه، به شمارش آنها پرداخته شد. در پایان تعداد لاروهای زنده فیتوفاگ شمارش گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد نسبت تخم های تفریخ شده در غلظت ppm5/0 بطور قابل ملاحظه ای بیشتر از سایر تیمارها بود.
    کلیدواژگان: تیروکسین، ماهی فیتوفاگ، Hypophthalmichthys molitrix
  • نسرین مشایی، فرهاد رجبی پور صفحه 175
    مطالعه حاضر با هدف بررسی مدیریت بهره برداری صید تجاری شاه میگوی صخره ای، در ماه های مهر و آبان سال 1380 در مناطق مختلف صی‍ادی سواحل دریای عمان در جنوب استان سیستان و بلوچستان انجام شد. در این مطالعه 1331 نمونه شاه میگوی صخره ای Panulirus homarus Linnaeus، 1758 از مناطق رمین، چابهار، کنارک، پزم و غرب پزم مورد مطالعه قرار گرفتند. با مراجعه به صیدگاه های مناطق مختلف در ساعات اولیه هر روز، طول کاراپاس نمونه ها اندازه گیری و جنسیت، وجود تخم، وضعیت پاهای شکمی ماده از نظر حذف تخم ها، و وجود توده اسپرماتوفوری مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج نشان داد که بالاترین میانگین طول کاراپاس در صیدگاه های غربی استان (02/9±04/80 میلیمتر) و پایین ترین میزان آن در پزم (66/6±46/76 میلیمتر) مشاهده می شود. فراوانی نمونه های ریز سایز صید شده نسبت به سال های 1378 و 1379 افزایش نشان داد اما در مناطق مختلف صی‍ادی اختلاف معنی دار با یکدیگر نداشت. ماده های تخمدار در صیدگاه های مختلف 3/1 تا 8/10 درصد از کل ماده ها را تشکیل داده بودند. این مقادیر نسبت به سال های گذشته کاهش پیدا کرده است. همچنین درصد ماده های دارای توده اسپرماتوفوری در ترکیب صید قابل توجه بود. در منطقه بریس صید شاه میگو در کمتر از یک هفته متوقف شد و در دیگر مناطق حدود یک ماه و نیم بطول انجامید. در این مطالعه راهکارهای لازم جهت مدیریت صید شاه میگو ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت صید، شاه میگوی صخره ای Panulirus homarus، سیستان و بلوچستان
  • یافته های علمی کوتاه
|
  • S. Bagheri, J. Sabkara Page 1
    This study was carried out from August to November 2002 in the Iranian coastal waters of the Caspian Sea (Guilan province). The results showed that gut contents of Mnemiopsis leidyi included a wide variety of prey including 84% of zooplanktons and 16% of phytoplanktons. The most abundance of intaked foods was Acartia (belongs to Copepoda) with 34% frequency and the least was podon (belongs to Cladocera) with 0.74% frequency. Also 3.0% of fish eggs and 4.2% of molluscs were found among stomach contents. Maximum and minimum fed phytoplanktons were Chrysophyta (67.0%) and Pyrrophyta (3.7%), respectively. The young specimen consumed more zooplanktons and phytoplanktons comparing to adult ones. According to laboratory observations, this ctenophore cannot digest phytoplanktons.
    Keywords: MNEMIOPSIS LEIDYI, Zooplankton, Phytoplankton, Caspian Sea, Iran
  • S.Y. Peyghambari, S.A. Taghavi, S.H. Ghadirnezhad, J. Seifabadi, S. Faghihzadeh Page 13
    The effect of different bycatch reduction devices in decreasing bycatch of commercial fish species with the length of less than LM50 (the length from which, 50% of them are matured) in shrimp trawlers were examined. The experiments were conducted in Persian Gulf (Bushehr and Hormuzgan provinces) during the shrimp season, years 2000-2001.
    In this study four types of bycatch reduction devices (Grid, Nafted, Fish eye and Square mesh window) were used. Double rig trawl was used, one of them as an experimental trawl and the other as the control.
    Different treatments like one device or two devices were installed on experimental shrimp net. After hauling the trawl, frquency of different commercial species with length less than LM50 was determined in both nets, and the results were tested with Paired Willcoxon test. The results have shown that although all the devices have a reductional effect on bycatch of the young and juveniles of commercial species, but the amount of reduction with setting Nafted and Grid, either single or combined with another BRD was significantly higher than the control one (P ≤ 0/05). The amount of by catch reduction devices with different treatment (different devices either single or paired) according to the season of the experiment were also tested with Kruskal- Wallis test, which shows significant differences (P≤0.05) between the frquency of young and juvenile individuals of some species during different experimental seasons.
    According to this study, by using Nafted and Grid devices in the trawl nets of all shrimp vessels during its season, about 400 to 500 thousand of juveniles and young individuals can escape from the nets.
    Keywords: BRDS, COMMERCIAL FISHES, LM50, SHRIMP TRAWL, Persian Gulf, Iran
  • P. Hafez amini, Sh. Oryan, K. Parivar Page 35
    In this study, the fluctuation of two parameters of blood glucose and cortisol hormone were investigated in different salinities in Cyprinus carpio.
    Seven tanks with 100 lit. volume were used and different salinities of 0, 3, 6, 12, 15 and 18 ppm were choosen as treatments. Then, 16 specimen of common carps (each 50-90 g weight) were added to the tanks.
    In periBds of 12 up to 96 hours, the blood sample was taken from each fish for further measurment of parameters.
    The results showed that all fishes died at 18 ppm salinity within less than 12 hours. The blood glucose indicated high sensitivity to the higher salinity.
    In this research, blood glucose had a reange of 13.5 to 321.0 mg/dc.lit and also, cortisol showed a fluctuation from 10 up to 70 µg/dc. lit and its concentration had a direct relationship with increasing the salinity.
    Keywords: blood glucose, CORTISOL, Salinity, Common Carp, CYPRINUS CAPIO
  • M.R. Hosseini, B. Gharanjik Page 43
    The brown algae of Sargassum glaucescens is found all along the coastal waters of Sistan and Balouchestan province in the Oman Sea. This species as a raw material can be used in different industries and is considered as an economical marine resources.
    In order to determine the distribution pattern and biomass of this species eleven growing regions were surveyed from Gwatr area in east and Miedany in west. The sampling were carried out monthly in inter-tidal zone and seasonally in subtidal zone. After sampling, the wet-and dry weight, mean length of taIls and number of branches were measured. Also, some physical and chemical parameters were measured.
    The results showed that brown algae is distributed all along the studied area in the second half of the year, meanwhile in the Gwatr area is found all seasons. The mean biomass of S. glaucescen,y in Gwatr, Chabahar, Tang and Galak was estimated 629.9, 235.5,314.4 and 127.5 g/m2, respectively.
    Keywords: SARGASSUM GLAUCESCENS, BROWN ALGAE, Biomass, distribution, Oman Sea, Iran
  • Sh. Khatami, T. Valinasab Page 57
    Jajroud river is one of the most important aquatic ecosystem in Iran (east of Tehran) and consist of variety of different aquatics, of which is a freshwater crab. The crab sample were collected from 5 stations of Taraghion, Khojeer, Latian, Daroee plants and Mamloo dam.
    The collected samples were studied from point of reproduction and feeding behaviour; and also, carapace length, carapace width and body weight were measured.
    The most important objective of this survey was to find out the precise species identification. In this regard, sample were transported to the Natural History Museum in Netherland and ultimately, it was certified that all specimens belong to Potamidae family and species of Potamon persicum.
    Keywords: FRESHWATER CRAB, POTAMON PERSICUM, SPECIES INDENTIFICATION, JAJROUD RIVER, Iran
  • A. Roohi, A. Kedish, H. Fazli Page 67
    The alien ctenophore Mnemiopsis leidyi which was transported from the Black Sea into the Caspian Sea at the end of 1990s has been negatively affecting ecosystem in this new environment. In this study, spatial and temporal distribution of M.leidyi were studied from a total of stations located along three transects (Amirabad, Babolsar and Nowshar) in the Eeastern Iranian coasts of the Caspian Sea (Mazandaran province) during July 2001 to November 2002.
    M. leidyi acheived maximum biomass 1024.5 g/m2 in August-October 2002. Minimum biomass (1.5 g/m2 of ctenophore were measured in December-Jaunuary 2001. The highest biomass was at the stations with 10m bottom depth (570.7 g/m2 in autumn and lowest biomass (75.9 g/m2) was obtained at a station with a 50 m bottom depth in winter. The highest average biomass (641.2 g/m2) were measured in ~irabad region and the lowest biomass (207.5 g/m2) observed in Nowshar region.
    The young specimens (<5 mm) contributed about 90% to the total abundance of the population. The maximum length was 51-55mm which was measured in August. The factors affecting the distribution of M. leidyi in the study area were discussed.
    Keywords: MNEMIOPSIV LEIDYI, distribution, abundance, Caspian Sea, Iran
  • M. Roshantabari, K. Takmilian, J. Sabkara, A. Roohi, M. Rostamian Page 83
    The zooplanktons were studied in spring, autumn and winter in the southern Caspian Sea in 1996. Sampling carried out in four season. In each season, 180 specimens were identified and their frequency calculated per m3. 55 species of zooplanktons were identified including 55% Cladocera, 15% Copepoda and 11 % Rotatoria, 9% other groups such as meroplanktons. The maximum species diversity was observed for Cladocera and the maximum frequency were observed for Copepoda. The Copepoda affected on abundance of zooplanktons as this frequency included in spring, summer, autumn and winter that were 38% to 97%, 22% to 92%, 71 % to 99% and 31 % to 92%, respectively. In summer, the Copepoda and lamellibranchiata larvae had main role in formation of zooplankton population in western region of the southern Caspian Sea, but in autumn, 70% of zooplankton population were copepods.
    The frequency of zooplanktons in spring, summer, autumn and winter were calculated 4081 to 20143; 7812 to 65741; 10850 to 34406 and 4510 to 20576 ind./m3, respectively. The maximum biomass was observed during summer with 200 mg/m3.
    Keywords: Zooplankton, COPEPODA, Season, SOUTHERN CASPIAN SEA, Iran
  • M. Rezaei, M. Sahari, S. Moeini, M. Safari, F. Ghafari Page 97
    The Anchovy kilka, (Clupeonella engrauliformis) is the most commercially important of the caspian kilka. The poor quality of many processed products is due to poor quality of raw material in which the quality of fat is a contributing factor of great importance. In this study, samples from fishing vessels were transported and stored under two metods of Chilled Sea Water (CSW) and Boxed with ice powder.
    In Chilled Sea Water method, containers were filled with ratio of 60, 25 and 15 percent of fish and ice and sea water, respectively. Then their qualitative characteristics such as moisture content, total lipid, phospholipid and neutral lipids, peroixids value, free fatty acids, heme iron and tiobarbituric acid content, organic phase fluorescense. Statistical analysis of results showed that CSW was a better method for maintaining the quality.
    Keywords: ANCHOVEY KILKA, CLUPEONELLA ENGRAULIFORMIS, LIPID QUALITY, TRANSPORT, STORAGE, Caspian Sea, Iran
  • Sh. Abdolmaleki, H. Emadi, Sh. Nezami Page 109
    Samplings were carried out weekly in coastal waters of the Guilan province (Caspian Sea) by a hand net with 0.5mm mesh size during 1996-1997.
    The results of one year sampling showed that the mean total length(T.L.) of this shrimp (pooled data of females and males) was 28.58±5.58mm (x±SD), and were 26.46±4.30 and 30.01±6.30mm in males and females, respectively. For ovigorus females, mean T.L was 36.16±3.13mm, also the minimum and maximum T.L of the males were 12.6 and 41.1mm, respectively. In females these figures were found 10.7 and 43.4mm, respectively.
    The length-weight relationship for the males and females were determined as W=0.0002 TL2.97 (R2=92.13) and W=0.00002 TL2.98 (R2=92.84), respectively. Spawning season was determined from May to September. The average absolute fecundity was 796±320, with a range of 360 and 1660. There is a direct retationship between fecundity and T.L.
    Females provided 59.42% and males 40.56% of the population, the sex ratio deviated from 1:1 (P<0.05).
    The growth coefficient of Loa for females, males and pooled data based on powell-wetheral methods were 42.6, 34.4 and 42.5, respectively. The growth coefficient of K based on Shepherd method were 2.1, 2.3 and 2.5 for females, males and pooled data, respectively. Natural mortality rate (M) calculated as 2.29, 2.29 and 2.28 per year for females, males and pooled da1a, respectively. Total mortality rate was calculated as 2.38, 2.50 and 2.61 per year for females, males and pooled data, respectively.
    Keywords: population dynamics, Growth, MORTALITY, SPAWNING, PALAEMON ELEGANS, Caspian Sea, Iran
  • B. Gharanjik Page 127
    The coastal zone of the Oman Sea (Sistan and Baluchestan province) with 300 Km length is a rich habitat of different species of seaweeds. In order to determine the species identification and distribution of seaweeds, 11 stations were selected and samplings were carried out seasonally by scuba-diving method.
    During this study, 42 species of seaweeds were identified consist of: 3 species of green algae, 17 species of brown algae and 22 species of red algae. The dominant species of brown algae were: Stoechospermum marginatum, Padina australis, Dictyota sp., Sargassum glaucescens and Cystoseira indica.
    Some important and commercial species of red algae are: Gracilaria corticata, Gelidiella acerosa, Gelidium micropterum, Hypnea musciformis. The green algae were found only in Passabandar and Chabaharegions with the main species of Ulva fasciata.
    Along with sampling, some environmental factors were measured including: sea and ambient temperature, salinity, pH, growing depth, D.O., substrate structures and slope and transparency. The maximum and minimum growing depth of seaweeds were found in Tang and Gwatr areas, respectively.
    Keywords: SEAWEED, SUBTIDAL, GROWING DEPTH, Oman Sea, Iran
  • M. Kalbasi, A. Mostafaei, J. Majidi Page 141
    In this study, immunoglobulins from serum of Persian sturgeon (Acipenser persicus) were purified and partially characterized. Immunoglobulins were purified from the pooled sera by a combination of salt precipitation, Ion-exchange chromatography and gel filtration methods. DEAE sepharosefast flow and sepharose CL-6B columns were used for Ion exchange-chromatography, and gel filtration, respectively. The purity, molecular weight and molecular distribution of the immunoglobulin preparations was determined by gel electrophoresis (SDS-P AGE) in reducing and non-reducing situations.
    In gel filtrated immunoglobulins two distinct peaks, high molecular weight (HMW Ig) and low molecular weight (LMW Ig) were obtained. Both HMW Ig and LMW Ig had identical heavy and light chains of 72-75 KDa and 27-29 KDa, respectively, in reducing SDS-P AGE. HMW Ig contained a group of bands, including two major bands in non-reducing SDS-PAGE, In contrast LMW Ig contain more than half of the total immunoglobulin, was 190 KDa. In ion exchange chromatography, immunoglobulins were eluted in three peaks. The first was exclusively monomer and others were mixture of monomer and polymers. This is the first report on persian sturgeon immunoglobulins. Results of this investigation showed that persian sturgeon immunoglobulins was not homogenous in respect of molecular distribution, PI and the type of light chain. The presence of more than one genes for light andor heavy chains or post transcriptional andor post modifications may be responsible for these variations.
    Keywords: ACIPENSER PERSICUY, Immunoglobulin, PURIFICATION, SERUM, Caspian Sea, Iran
  • A. Makhlogh, H. Nasrolahsaravi Page 153
    The objective of this study was to evaluate the seasonal fluctuation of density and biomass of cyanophyta in different water temperatures in the southern Caspian Sea in 1996 and 1999-2000.
    432 samples of phytoplanktons were collected from 18 stations in coastal zone (depth less than 10 m).
    As a result, 11.1% (9 species from 81) and 15.6% (25 species from 160) of total phytoplanktons were cyanophyta in years 1996 and 1999-2000, respectively. The maximum density and biomass (1.65x106/m3 , 4.09 mg/m3) of Cyanophyta were found in the western region and in warm seasons (spring and summer). On the other hand, in cold seasons (autumn and winter), the maximum density and biomass (1.5x105fm3, 3.36 mg/m3) were found in the eastern part of the Caspian Sea. In years 1999-2000, the maximum biomass and density of Cyanophyta were found in eastern, central and western parts of the Caspian Sea in spring and summer, meanwhile in autumn and winter, they were found with maximum density and biomass in the eastern part.
    In all seasons, the minimum and maximum water temparture were measured in the western part and eastern part of the southern Caspian Sea, respectively.
    The results showed that the most density of cyanophyta were measured in summer that can be related to the increase of temperature and daylight.
    The non-parametric statiscal analysis indicated that there were no significant difference between biomass and density of cyanophyta in years 1996 and 1999-2000. As a conculsion, the population dynamic of cyanophyta were mostly affected by combination of enviromental factors than effect of a single factors sperately (such as temperature).
    Keywords: CYANOPHYTA, SEASONAL, Biomass, Density, Caspian Sea, Iran
  • F. Maradian, Sh. Jamili, M. Bahmani, M. Tooloei, Gh. Mohmmadi Page 167
    Studies showed that Thyroxine can play an important role on fish growth, osmoregulation system, and other physiological activities. Since the direct effect of thyroxine on growth and metamorphose of bony fish larvae has not been yet approved, therefore, present study were carried out in Shahid Ansary propagation and cultivation farm in order to find out the way of effect of this hormone on the survirval rate and early growth stage of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) fertiled eggs that were bathed in thyroxin with concentrations of 0.1, 0.5 and 1.0 ppm (each one, replicates) for 6 hours. Then they were transfered into large incubators (zoog) with running water. After hatching all larvae were placed in mentioned thyroxin concentration bath for another 6 hours before being transfered into large incubators.
    Larvae stayed inzoogs until the yolk-sac was absorbed. Finally, live silver carp larvae were counted in separated plates. Results of present study indicated that the ra tio of hatched eggs in 0.5 ppm of thyroxin concentration was higher than other treatment.
    Keywords: THYROXINE, EGG, HYPOPHTHALMICHTHYSMOLITRIX, LARVAE
  • N. Mashei, F. Rajabipor Page 175
    Management of commercial catch of the spiny lobster, Panulirus homarus Linnaeus, 1758; was studied in fishing season, from September to November 2001. P. homarus specimens were captured from different fishing sites of Ramin, Chabahar, Konarak, Puzm and west of Puzm. Carapace length and sex of specimens and presence of eggs and pleopods of females were considered. The latter factor was noticed to check of the eggs removed from pleopods. Fishing season takes about one and the half months. The maximum and minimum carapace length were observed in west of Puzm (80.04 + 9.02 mm) and puzm (76.46 6.66 mm), respectively. Minimum size limit specimens at different fishing sites were not significantly different, but frequency of them were more than years of 1999 and 2000, although fewer ovigerous females were caught.
    A better management of the lobster resources needs the collaboration on fishing, fisheries and research within the Iranian authorities, and also fisheries cooperation of the two neighboring countries.
    Keywords: PANULIRNS HOMARNS, SISTAN, BALUCHESTAN, Iran
  • A. Abbasalizadeh Page 193
    About 125 young Huso huso specimens in the +1 year class with a mean weight of 761.5±2.7 g were selected for this study. The speciemens were studied in four experimental groups and three replicates were run for each group. In the first group one barbel on the right was clipped, in the second group two barbels on the right were clipped, in the third group 3 barbels on the right and one barbel on the left were clipped and the forth group were considered as the control group without any ablading of barbels. Fishes under this study were fed with diets composed of kilka and formulated diets.
    Growth conditions in the fishes were studied through the six weeks experimental period. On the basis of results obtained no significant differences were observed among the different treatment.
    Keywords: HUSO HUSO, Growth, SENSORY BARBEL