فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1383)

مجله علمی شیلات ایران
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1383)

  • 188 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/03/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمود ابراهیمی ، علیرضا نیکویان صفحه 1
    به منظور دستیابی به نحوه توزیع عمومی دما، PH، هدایت الکتریکی، اکسیژن محلول و کلروفیل a و روند تغییرات فصلی آنها از سطح تا عمق آبهای محدوده استان هرمزگان در خلیج فارس، تعداد 30 ایستگاه نمونه برداری تعیین و عوامل فوق به صورت فصلی (زمستان 1380 تا زمستان 1381) مورد بررسی قرار گرفتند. گشتهای دریایی با بکارگیری شناور فردوس 1 به انجام رسید. در این بررسی پروفیل عمودی کلیه پارامترهای مورد اشاره از سطح تا عمق با استفاده از دستگاه CTD مورد سنجش قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که شکست لایه حرارتی و یا ترموکلاین فصلی (Seasonal Thermocline) در بهار تشکیل شده و در تابستان تشدید می گردد اما در پاییز کاهش یافته و در زمستان از بین می رود. روند تغییرات هدایت الکتریکی به جز زمستان در سایر فصول سال از درجه حرارت تبعیت می نماید. مقدار اکسیژن محلول در طول سال در لایه های عمقی 10 تا 20 متری بیشتر از لایه های عمقی دیگر بوده و بیشترین دامنه تغییرات عمودی آن در فصل پاییز می باشد. مقدار PH آب در طول سال از سطح به عمق نسبتا کاهش یافته و بیشترین کاهش آن در لایه های عمقی و در پاییز هم زمان با کاهش اکسیژن محلول ثبت گردید. غلظت کلروفیل a در طول سال در اعماق 10 تا 40 متری بیشتر از سایر اعماق بوده بطوریکه حداکثر مقدار آن در نیمه اول سال در لایه های 20 تا 40 متری و در نیمه دوم سال در عمق 10 تا 20 متری اندازه گیری گردید.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، استان هرمزگان، خلیج فارس، ایران
  • سید امین الله تقوی مطلق ، بهروز ابطحی، هاله حسینی صفحه 15
    پارامترهای رشد ماهی شوریده با استفاده از اطلاعات فراوانی طولی در سه استان بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان از آبان 1379 تا اسفند 1380 مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفت.
    در این تحقیق هر ماه در هر استان حدود هزار عدد ماهی شوریده با تور گوشگیر با چشمه 9. 5 سانتیمتری صید گردید و طول چنگالی آنها اندازه گیری شد.
    L∞ (طول مجانب) در استانهای بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان به ترتیب برابر با 58. 5، 56 و 59. 5 سانتی متر،K ((ضریب رشد) به ترتیب برابر با 0. 48، 0. 43، 0. 32 در سال، t0 (سن در طول صفر) بترتیب برابر با 0. 006-، 0. 002- و 0. 001 در سال محاسبه گردیدند.
    رابطه طول و وزن ماهی شوریده در این سه استان محاسبه شد. مقادیر q، b و r (ضریب همبستگی) برای استان بوشهر بترتیب 0. 173، 2. 8689، 0. 984؛ استان هرمزگان بترتیب 0. 012، 2. 9624، 0. 932 و استان سیستان و بلوچستان بترتیب 0. 0562، 2. 604، 0. 921 بودند. همچنین میانگین طول برای ماه های مختلف و در مناطق مختلف تخلیه صید محاسبه شد که آزمون توکی اختلاف معنی داری را برای ماه های مختلف نشان می دهد (p≤ 0. 05).
    کلیدواژگان: ماهی شوریده، Otolither ruber، پارامترهای رشد، خلیج فارس، دریای عمان، ایران
  • سید امین الله تقوی مطلق، زهرا باقری، آریا اشجع اردلان، عبدالرحیم وثوقی، رضا نوری دفرازی صفحه 29
    پارامترهای رشد ماهی حلوا سیاه با استفاده از اطلاعات فراوانی طولی در دریای عمان محدوده استان سیستان و بلوچستان در سال 1380 مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفت. در این تحقیق هر ماه در مراکز تخلیه رمین و پزم به طور متوسط 887 عدد ماهی حلوا سیاه که بوسیله تور گوشگیر (چشمه 95 میلیمتر) صید شده بودند، ریست سنجی شد. L∞ (طول بی نهایت) بدست آمده 57. 8 سانتیمتر، K (ضریب رشد) برابر با 0. 3 در سال و t0 برابر با -0. 003 محاسبه گردید.
    رابطه طول و وزن ماهی حلوا سیاه با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده محاسبه شد. مقادیر a،b و r (ضریب همبستگی) بترتیب 0. 0469، 2. 8296، 0. 9143 محاسبه شد.
    میانگین طول ماهی حلوا سیاه برای ماه های مختلف در این دو مرکز تخلیه محاسبه شد که آزمون توکی اختلاف معنی داری را برای ماه های مختلف نشان داد.
    کلیدواژگان: ماهی حلوا سیاه، Parastromateus niger، پارامترهای رشد، دریای عمان، ایران
  • حسین خارا، شعبانعلی نظامی بلوچی صفحه 41
    شناسایی، بررسی تنوع گونه ای و فراوانی ماهیان تالاب بوجاق در چهار فصل سال 1381 انجام گردید. برای این منظور ماهیان توسط وسایل صید مختلف مانند تور پره، دام گوشگیر، تور سالیک و ساچوک در اواسط هر فصل بمدت 7 تا 15 روز صید شده و به آزمایشگاه منتقل و توسط کلیدهای شناسایی معتبر شناسایی شدند. بر اساس نتایج بدست آمده در تالاب بوجاق 8 راسته، 9 خانواده و 25 گونه و زیرگونه از رده ماهیان استخوانی زندگی می کنند. از راسته کپور ماهی شکلان دو خانواده، شامل خانواده کپور ماهیان با 14 گونه و زیر گونه بنامهای ماهی سرخ باله، ماهی کپور، ماهی ریز نقره ای، ماهی حوض وحشی، لای ماهی، کلمه انزلی (کورا) ، ماهی سیم پرک، شمشیر ماهی آب شیرین، تیزکولی، ماهی آمورنما، مروارید ماهی، ماهی سفید، شاه کولی و سیاه کولی و خانواده رفتگر و ماهیان خاردار با دوگونه بنامهای رفتگر ماهی و رفتگر ماهی خزری، از راسته اردک ماهی شکلان خانواده اردک ماهیان و گونه اردک ماهی، از راسته سوزن ماهی شکلان، خانواده سوزن ماهیان و گونه سوزن ماهی، از راسته کپور ماهی شکلان دنداندار زنده زا، خانواده کپور ماهیان دنداندار و گونه گامبوزیا، از راسته گربه ماهی شکلان، خانواده گربه ماهیان و گونه اسبله، از راسته سه خاره ماهی شکلان، خانواده پشت خاردار ماهیان و گونه نه خاره، از راسته گل آذین ماهی شکلان، خانواده گل آذین ماهیان و گونه گل آذین ماهی و از راسته سوف ماهی شکلان، خانواده گاو ماهیان با سه گونه بنامهای گاو ماهی دهان سیاه، گاوماهی سربزرگ و گاو ماهی مرمری (بینی لوله ای) شناسایی شدند.
    راسته کپور ماهی شکلان و خانواده کپور ماهیان بیشترین تنوع و فراوانی را داشتند و از گونه های مختلف، ماهی سیم پرک بیشترین فراوانی را داشت.
    کلیدواژگان: ماهی، تالاب بوجاق، زیباکنار، ایران
  • کیومرث روحانی قادیکلایی، محمدرضا حسینی صفحه 55
    به منظور بررسی پراکنش و برآورد زیتوده دو گونه جلبک Colpomenia sinuosa وIyngaria stellata سواحل خلیج فارس (محدوده استان هرمزگان) نمونه برداری از شهریورماه 1380 تا مرداد ماه 1381 انجام شد. نمونه برداری بصورت ماهانه و در زمان جزر کامل و بصورت تصادفی با استفاده ازکوادرات به ابعاد 0. 5×0. 5 متر در طول ترانسکت عمود بر ساحل از 6 ایستگاه (بترتیب از شرق به غرب ایستگاه برکه سفلین، بندر لنگه، بستانه، طاحونه، میچائیل و شیو) انجام گرفت.
    نتایج بدست آمده نشان داده است که دو گونه اخیر دارای پراکنش نسبتا وسیعی در مناطق مورد مطالعه در فصول زمستان و اوایل بهار (دی ماه تا اردیبهشت ماه) بوده و نوسانات زیتوده آنها نیز در این دو فصل می باشد. حداکثر زیتوده گونه C. sinuosa در فصول زمستان و بهار به ترتیب برابر با 142 و 75 گرم در متر مربع و گونه I. stellata در فصول زمستان و بهار به ترتیب برابر با 208 و 189 گرم در متر مربع بدست آمده است. آزمون آنالیز - واریانس نیز اختلاف معنی داری را بین زیتوده دو گونه در طی ماه ها و فصول مختلف نشان داده است (P<0. 05) و بهمین دلیل می توان آنها را بعنوان گونه های فصلی بشمار آورد. اگرچه این آزمون اختلاف معنی داری را بین نوسانات زیتوده این دو گونه در ایستگاه های مختلف نشان نداده است، ولی پیدایش و حضور این گونه ها در ایستگاه های مختلف همزمان نبوده و پیدایش این گونه ها در ایستگاه های غربی (میچائیل و شیو) با یک تا دو ماه تاخیر نسبت به ایستگاه های شرقی (برکه سفلین و بندر لنگه) صورت می گیرد. بنظر می رسد عواملی مانند درجه حرارت و جریانات دریایی در این زمینه نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: جلبک قهوه ای، Iyngaia sellata، Colpomenia sinuosa، هرمزگان، ایران
  • داور شاهسونی، احمدرضا موثقی، لیلا باغی صفحه 65
    ضایعات جلدی در ماهیان ناشی از عوامل ویروسی، باکتریایی، انگلی و عوامل مکانیکی و شیمیایی بسیار شایع است، که این عوامل باعث پیشرفت سریع عفونت و مرگ ماهیان می شوند. در این تحقیق 140 عدد ماهی حوض (الگوی آزمایشگاهی) با نمک 3 درصد به مدت 15 دقیقه ضد عفونی گردیدند. در تمام ماهیان تحت آزمایش ابتدا یک برش به طول 1. 5 سانتی متر و به عمق 2 میلی متر در پهلوی چپ در کنار خط میانی شکم ایجاد گردید و سپس ماهیان به 4 گروه 35 تایی در آکواریوم هایی با درجه حرارت متوسط 23 درجه سانتیگراد تقسیم شدند. یک گروه به عنوان شاهد و 3 گروه دیگر به عنوان گروه های تحت آزمایش با مقادیر2،5 و 10 میلی گرم در لیتر فنی توئین سدیم حمام دهی شدند. در 20 روز آزمایش هر دو روز یک بار آب ماهیان تعویض و فنی توئین سدیم به میزان قبلی مجددا اضافه می گردید. نتایج حاصله بعد از بررسی های آسیب شناسی بافتی، روند التیام در ضایعات را نشان داد که التیام در روز بیستم آزمایش در تمام گروه ها انجام شده بود، اما در گروه 3 و سپس در گروه 2 از دیگر گروه ها کامل تر بود. هم چنین روند التیام درگروه 3 و2 سریع تراز دیگرگروه ها آغاز شده بود.
    در بررسی بالینی ماهیان در طی این 20 روز مشخص شد که ماهیان گروه 3 دچار کاهش اشتها، افزایش موکوس در سطح بدن و آبشش و عدم تعادل شدند. در حالیکه گروه 2 علایم بالینی واضحی را نشان ندادند و طبیعی به نظر می رسیدند. از مجموع نتایج حاصله از بررسی های بالینی و آسیب شناسی می توان به این نتیجه رسید که مقدار 5 میلی گرم در لیتر فنی توئین سدیم از دیگر مقادیر استفاده شده برای تسریع در روند التیام و بهبودی موثرتر بوده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی بافتی، فنی توئین، ماهی حوض، Carassius auraus
  • کیوان عباسی، سید محمد صلواتیان، حمید عبدالله پور بی ریا صفحه 75
    این بررسی در قالب طرح مطالعه جامع شیلاتی دریاچه های سد ماکو و مهاباد و از اردیبهشت ماه 1377 تا خرداد ماه 1378 صورت گرفت. برای این منظور 16 ایستگاه در قالب 5 منطقه مطالعاتی انتخاب و نمونه برداری ماهیان بطور فصلی و با تورهای گوشگیر، پره، تور پرتابی و دستگاه صید برقی انجام شد. هدف از این بررسی شناسایی گونه ای، پراکنش زمانی و مکانی و فراوانی ماهیان این منطقه بود. نتایج این بررسی نشان داد که 18 گونه و زیر گونه ماهی متعلق به 4 خانواده از رده ماهیان استخوانی (Osteichthyes) در این رودخانه زندگی می نمایند. خانواده کپور ماهیان (Cyprinidae) با 15 گونه و زیر گونه و 98. 2 درصد تعداد ماهیان صید شده، بیشترین فراوانی را بخود اختصاص داده و در تمامی ایستگاه ها مشاهده شدند. خانواده های رفتگر ماهیان (Balitorida) ، اسبله ماهیان (Siluridae) و گامبوزیا ماهیان (Poeciliidae) دارای یک گونه بوده و فراوانی ناچیزی را داشتند که در بین آنها تنها ماهیان متعلق به خانواده Balitoridae در تمامی ایستگاه ها حضور داشتند. در بین ماهیان شناسایی شده، گونه های سیاه ماهی (Capoeta capoeta) با 41. 61 درصد، شاه کولی ارومیه (Chalcalburnus atropatenae) با 34. 16 درصد و مروارید ماهی ارومیه (Acanthalburnus urmianus) با 7. 91 درصد جمعیت از نظر فراوانی ملاحظه شدند (جمعا 83. 7 در صد) ، در حالیکه ماهی سیم (Abramis brama) و گامبوزیا (Gambusia holbrooki) کمترین فراوانی را بخود اختصاص داده و سایر ماهیان (13 گونه) در وضعیت بینابینی قرار داشتند 9 گونه از ماهیان در تمامی مناطق و سایر گونه ها در تعدادی از مناطق مطالعاتی حضور داشتند. همچنین 11 گونه از این ماهیان بومی و 7 گونه دیگر از ماهیان غیر بومی کشور بوده که از دسته اخیر 4 گونه (کپور علفخوار، کپور سر گنده، کپور نقره ای و کپور معمولی) توسط شیلات ایران به دریاچه سد مهاباد معرفی شده اند.
    در این مطالعه برای نخستین بار گونه های ماهی آمورنما (Pseudorasbora parva) و کپور مخرج لوله ای (Rhodeus sericeus amarus) از منطقه مورد مطالعه مشاهده و گزارش می شود. در بین ماهیان شناسایی شده، گونه های عروس ماهی اولانوس (Leuciscus ulanus) ، شاه کولی ارومیه (Ch. atropatenae) و مروارید ماهی ارومیه (A. urmianus) از گونه های منحصر به ایران بوده (Endemic) و در حوضه دریاچه ارومیه زیست می نمایند که گونه نخست بدلیل ذخایر کم و پراکنش محدود در ایران بیشترین اهمیت را از نظر تنوع زیستی دارد.
    کلیدواژگان: ماهی، رودخانه مهاباد چای، دریاچه ارومیه، ایران
  • شهرام عبدالملکی صفحه 95
    ماهی سوف با نام علمی Stizostedion lucioperca یکی از ماهیان با ارزش اقتصادی دریای خزر می باشد. کل صید این ماهی در سال 1379 تا 1380 به مقدار 18 تن بوده که 0. 11 درصد از مجموع صید را شامل می شود که بیش از 70 درصد آن توسط تعاونی های پره و مابقی از تالاب انزلی صید می گردد.
    متوسط طول، وزن و سن این ماهی بترتیب 3. 1±28. 11 سانتیمتر، 91. 1±253. 1 گرم و 0. 72±3. 09 سال (X ± SD) اندازه گیری شده است. رابطه نمایی طول- وزن این ماهی W=0. 0352L2. 65 است (R=0. 81 و عدد n=106). دامنه سنی ماهیان صید شده از 2 تا 5 سال بود که ماهیان 2 و3 ساله، 78. 5 درصد از ترکیب سنی را دارا بودند.
    معادله رشد بر تالانفی ماهی سوف بر اساس داده های طول و سن بصورت زیر برآورد شده است.
    Lt=52. 5 [1-exp-0. 158 (t. 825) ]
    ضریب مرگ و میر کل (Z) ، طبیعی (M) و صیادی (F) بترتیب برابر 0. 95 در سال، 0. 31 در سال و 0. 64 در سال محاسبه شده است. نسبت بهره برداری (E=Exploitation ratio) برابر 0. 67بدست آمد. بر اساس آنالیز کوهورت میزان توده زنده این ماهی در فصل صید سال 1379 تا 1380 برابر 31. 56 تن محاسبه گردید و بر اساس فرمول Gulland میزان MSY برابر 13. 89 تن برآورد شده است که از میزان صید انجام گرفته کمتر می باشد (حدود 77 درصد از میزان صید). ضریب بازگشت شیلاتی این ماهی 2. 87 درصد محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: ماهی سوف، Sitzostedion Iucioperca، ارزیابی ذخایر، دریای خزر، ایران
  • محمدرضا فاطمی، غلامحسین وثوقی، علیرضا نیکویان، مریم فلاحی صفحه 111
    بررسی دیاتومه ها در آبهای خلیج فارس (منطقه بوشهر) طی چهار فصل سال 1380 در شش ترانسکت (شامل 18 ایستگاه) انجام شد. در این مطالعه تنوع کلی دیاتومه ها شامل 97 گونه بود. طبق نتایج بدست آمده بیشترین تنوع گونه ای با 63 گونه در زمستان و کمترین آن با 38 گونه در تابستان مشاهده گردید.
    تراکم دیاتومه ها در پاییز با 627067 سلول در متر مکعب حداکثر مقدار را در مقایسه با سایر فصول نشان می داد ولی در تابستان تراکم آنها به حداقل خود رسیده بطوریکه مقدار آن 345139 سلول در متر مکعب برآورد گردید. بطور کلی دیاتومه ها با میانگین سالانه 475336 سلول در متر مکعب حدود 33. 7 درصد از کل فیتوپلانکتونها را شامل شدند. دیاتومه ها در لایه های زیرین تراکم بیشتری نسبت به لایه های سطحی و میانی داشتند. از نظر آماری با توجه به آنالیز واریانس یکطرفه و Tukey، تراکم دیاتومه ها در فصول مختلف تفاوت معنی دار داشته (p<0. 05) ولی تراکم در اعماق مختلف ایستگاه های متفاوت، معنی دار نبوده است (p>0. 05).
    کلیدواژگان: دیاتومه، Bacillariophyceae، بوشهر، خلیج فارس
  • حسن فضلی، محمد صیاد بورانی، علی اصغر جانباز صفحه 125
    کیلکا ماهیان جز ماهیان پلاژیک دریای خزر از زئوپلانکتونها تغذیه میکنند. آنها بیشترین فراوانی ماهیان را در دریای دارند. سه گونه ازآن شامل کیلکای آنچوی (Svetovidov, 1941 Clupeonella engrauliformis) چشم درشت (C. grimmi Kessler, 1877) و معمولی (C. cultriventris Bordin, 1904) در دریای خزر زیست می نمایند که هر سه گونه در سواحل و صید تجاری ایران وجود دارند. در صیدهای تجاری ایران کیلکا چشم درشت بعد از کیلکای آنچوی در رده دوم قرار داشت بطوریکه فراوانی نسبی آنها در سال 69 تا 70 حدود 6. 84 درصد، در سالهای 1376 و 1377 بترتیب 12. 6 و 21. 7 درصد بود ولی در سالهای بعد کاهش یافت (در سال 80 به 6. 2 درصد رسید). در این تحقیق شاخصهای زیستی این ماهی طی سالهای 1376 تا 1380 در سه محل صید (امیرآباد، بابلسر و انزلی) مورد بحث قرار گرفته است. بر اساس نمونه های بررسی شده در فصل زمستان و اوایل بهار، ماهیان مولد آماده تخمریزی همیشه حضور داشتند. میانگین طول چنگالی این ماهی از 95. 87 میلیمتر در سال 76 به 105. 0 میلیمتر در سال 79 افزایش و به 102. 3 میلیمتر در سال 80 کاهش یافت و دامنه طولی نیز وسیع تر شده و فراوانی ماهیان کلاسهای طولی بالا، بیشتر شده است. نرها در تمام سالهای مورد بررسی غالب بودندو 60 تا 90 درصد را بخود اختصاص دادند. ساختار سنی دارای شش گروه سنی (1 تا 6 سال) بود. در سالهای 76 تا 86 ماهیان گروه های سنی 1 تا 3 بیش از 90 درصد صید را تشکیل می دهند. در سال 79 فراوانی گروه های سنی 1 و 2 و گروه های سنی 3 و 4 و 5 سال در مقایسه با سالهای 76 تا 78 افزایش داشتند. در سال 80 فراوانی ماهیان گروه های سنی 3 و 4کاهش و گروه های سنی 5 و 6 افزایش داشته است. اگرچه فراوانی نسبی کیلکای چشم درشت در سالهای بعد از هجوم شانه دار کاهش یافته ولی دامنه طولی و سنی افزایش یافته و در صیدهای تجاری، ماهیان درشت تر و مسن تر غالب هستند.
    کلیدواژگان: شاخصهای زیستی، کیلکای چشم درشت، Clupeonella grimmi، دریای خزر، ایران
  • یوسف فیلی زاده، سیدحجت خداپرست صفحه 139
    رشد بیش از اندازه گیاهان آبزی در بعضی از بخشهای تالاب انزلی باعث تغییر کیفیت آب این آبگیر شده است. در این تحقیق که در سالهای 1377 تا 1379 انجام گرفت، تاثیر رشد فراوان گیاهان آبزی غوطه ور نظیر سراتوفیلوم، گوشابها، گیاهان برگ شناور نظیر لاله مردابی و گیاهان شناور نظیر آزولا بر کیفیت آب تالاب انزلی مورد بررسی قرار گرفت. از طرف دیگر تاثیر شکل تاج و استقرار گیاهان آبزی بر محیط زندگی و مکان استقرار جانوران آبزی نیز مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که اکسیژن محلول در آب،PH و درجه حرارت در تالاب انزلی وابسته به توزیع رشد گیاهان آبزی در این آبگیر میباشد. از طرف دیگر توزیع عمودی اکسیژن محلول در آب،PH و درجه حرارت، مرتبط با محل استقرار تاج گیاهان آبزی در لایه های مختلف آب است. برخلاف گیاهان شناور و برگ شناور، میزان اکسیژن محلول در آب و PH در ناحیه تاج و زیر تاج گیاهان غوطه ور افزایش یافت. در آبهای عاری از گیاه به دلیل افزایش تلاطم و مخلوط شدن در لایه های مختلف آب نسبت به مناطق دارای گیاه، غلظت اکسیژن محلول در آب در لایه های زیرین بیشتر مشاهده گردید. در این تحقیق تغییراتی در میزان اکسیژن محلول در آب و PH در ارتباط با شکل رشد گیاهان آبزی که باعث شکل گیری تاج گیاه می شوند مشاهده گردید. همچنین تغییرات معنی داری در مقدار PH و اکسیژن محلول در آب، در تاج گیاهان غوطه ور که در نزدیکی سطح آب شکل گرفته بودند مشاهده گردید. این تغییر در سطح آبی که بوسیله گیاهان برگ شناور اشغال گردیده بود مشاهده نگردید. از طرف دیگر در زیر تاج گیاهان غوطه ور، شناور و برگ شناور، تغییرات معنی داری در مقدارPH و اکسیژن محلول در آب مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: گیاهان آبزی، تالاب انزلی، کیفیت آب، ایران
  • احسان کامرانی، باقر مجازی امیری، محسن صفایی صفحه 151
    این پژوهش در آبهای منطقه بندرعباس تا سیریک، از تیرماه 1380 لغایت مرداد ماه 1382 با هدف بررسی تولید مثل میگوی سفید (سر تیز) Metapenaeus affinis انجام پذیرفت. نمونه برداری بصورت ماهانه و به روش مساحت جاروب شده صورت گرفت.
    نتایج تجزیه و تحلیل نسبت های جنسی در تمام فصول سال و همچنین سالانه نشان داد که در تمامی موارد (به استثنا فصل پاییز 1381) نسبت ها 1:1 نبوده است، که جهت صحت نسبت های مشاهده شده از آزمون مربع کای استفاده شد.
    تجزیه و تحلیل گستره مراحل باروی تخمدان میگوی سفید نشان داد که اوج تخم ریزی برای این گونه در فصل بهار است. طول سر سینه در 50 درصد بلوغ (LM50) میگوهای ماده برابر 27. 16 میلی متر محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: میگوی سفید (سرتیز)، Metapenaeus affinis، استان هرمزگان، خلیج فارس و دریای عمان
  • جاوید مرتضوی تبریزی، جمیله پازوکی، آرش جوانمرد صفحه 161
    در بررسی علل مرگ و میر در ماهیان سد ستارخان اهر واقع در استان آذربایجان شرقی طی تیرماه 1381 تعداد 160 عدد ماهی فیلیپی Alburnus filippi و 5 عدد ماهی خیاطه Alburnoides biponctatus صید گردیدند. ماهیان به صورت تثبیت شده در فرمالین 4 درصد به آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان منتقل و پس از اندازه گیری وزن و طول آنها بررسی انگل شناسی شدند. 131 عدد (87. 81 درصد) ماهی فیلیپی آلوده به انگل Ligula intestinalis و 26 عدد (16. 25 درصد) از آنها دارای Bothriocephalus acheillognathi بودند. از 5 عدد ماهی خیاطه 4 عدد (80 درصد) آلوده به انگل L. intestinalis بودند و انگلB. acheillognathi در آنها مشاهده نشد. دو انگل فوق برای اولین بار است که از سد ستارخان اهر گزارش می گردد.
    کلیدواژگان: ماهی فیلیپی، ماهی خیاطه، لیگولا، بوتریوسفالوس، سد ستارخان اهر، آذربایجان شرقی، ایران
  • یافته های علمی کوتاه
  • پریسا حسین خضری صفحه 169
    تحقیق حاضر قسمتی از پروژه «بررسی وضعیت مدیریت پرورش میگو در منطقه حله - بوشهر» بوده که از تیرماه لغایت آبان ماه سال 1378 به مرحله اجرا در آمده است. در این مطالعه 16 گونه قارچی از اندام های مختلف میگو جداسازی و مورد شناسایی قرار گرفتند. در همه استخرهای بررسی شده بیشترین آلودگی در پوشش خارجی و آبشش و کمترین میزان آلودگی در همولنف مشاهده گردید. قارچهای جداسازی شده از تمام اندامهای میگو ، در کلیه استخرها از نوع پنی سیلیوم ، کلادوسپوریوم ، آسپرژیلوس نیجر ، آپسرژیلوس فلاووس ، آسپرژیلوس فومیگاتوس ، میسیلیوم استریل، ریزوپوکس ، مخمر ، فوما ، آکرومونیوم ، فوزاریوم ، آلترناریا تریکودرما و پسیلومایسیس بوده و در همه استخرها جنس پنی سیلیوم دارای بالاترین تراکم بوده و همچنین میزان فلور قارچی در استخرهای مختلف متفاوت معنی دار داشته است.
    کلیدواژگان: فلور قارچی، میگوی سفید هندی، Penaeus indicus، بوشهر
  • پایا مخیر، زهره مخیر صفحه 179
    میگوی ببری سبز (Green Tiger Prawn) با نام علمی Penaeus semisulcatus از مهمترین گونه های تجاری خلیج فارس است که در بخش های مختلف آن پراکنش دارد ، اما مهمترین زیستگاه ها و صیدگاه های آن در آبهای ساحلی ایران در استان بوشهر قرار ، بطوریکه 90 درصد ترکیب صید آن منطقه را بخود اختصاص می دهد (اسلامی ، 1373). در برخی از نشریات مربوط به میگوهای ایران ، درباره کلیات گرگارین ها مطالبی به رشته تحریر درآمده است. محمد صالحی در سال 1373 گرگارین ها را شرح داده ولی درباره وجود آنها در میگوهای ایران نظری ابراز نشده است…
    کلیدواژگان: تک یاخته گرگارین، میگوی ببری سبز، Penaeus semisulcatus، بوشهر، ایران
|
  • M. Ebrahimi, A. Nikoeian Page 1
    Seasonal variation and vertical distribution of water temperature, pH, electrical conductivity, dissolved oxygen and chlorophyll-afrom the Iranian waters of Hormozgan province in the Persian Gulf were studied from February 2001 to February 2002. All parameters were measured by using CTD multiparameter probes at 30 sampling stations. Data obtain revealed that seasonal thermocline appears in the survey area during spring, extended in summer, diminishes in autumn and gradually eliminate during winter season. Variation in electrical conductivity follows the changes in winter temperature throughout the year except in winter. Dissolved oxygen was recorded to be higher in the depth layer of 10-25 meters and decreases by increasing depth. Vertical pH of water indicated a decreasing pattern from surface to bottom throughout the year, with highest decrease in autumn, when the dissolved oxygen decreases as well. The maximum concentration of chlorophyll-a was recorded at depth layers of 20-40m and 10-20m during first and second half of the year, respectively.
    Keywords: Environmental parameters, Hormozgan province, Persian Gulf, Iran
  • A. Taghavi, B. Abtahi, H. Hosseini Page 15
    Using length frequency of the Otolithes ruber collected in waters of three southern province of Iran, we estimated the fish growth parameters and monthly measured fork length of around 1000 fish caught using gill net with a mesh size of 6.5 centimeters in waters of this study area. The length infinity (L∞) in Bushehr, Hormozgan and Sistan and Baluchistan province was estimated as 58.5, 56, 59.5 centimeters, growth coefficient per year (K) as 0.48, 043, 0.32 and age at zero length (to) as -0.006, -0.002, -0.001 respectively.
    The relationship between length and weight of the fish in the threeprovinces determined. The parameters q, b and r (correlation coefficient) were 0.173, 2.868, 0.984 for Bushehr, 0.012, 2.962, 0.932 for Hormozgan and 0.056, 2.604, 0.921 for Sistan and Baluchestan province. We also evaluated the average length for the fish caught in different months and landing places. An ANOVA test showed a significant difference (P≤0.05) between the average lengths of the fish caught in different months.
    Keywords: Otolithes ruber. Growth parameters. Persian Gulf. Oman Sea. Iran
  • A. Taghavi, Z. Bagheri, A. Ashja ardalan, A. Vosoghi, R. Nori Page 29
    Using length frequency information collected for Parastromateus niger catch in the coastal waters of Sistan and Baluchestan, Oman Sea, we estimated growth parameters of the fish. The data were collected of the fork length of around 887 fish each month during 2001. The length infinity (L∞), growth coefficient (K) and the length at age zero (t0) of the fish measured as 57.8 cm, 0.3 per year and -0.003 respectively.
    The relationship between the length and weight of the fish was estimated as 0.0469 for “a” , 2.829 for "b" and 0.914 for the correlation coefficient. The average length of the fish in different months of the year calculated and a Tukey test showed that this was significantly different
    Keywords: Parastromateus niger, growth parameters, Oman Sea, Iran
  • H. Khara, Sh. Nezami balochi Page 41
    The fish biodiversity and abundance studied in Boujagh wetland, close to Kiashahr south-western Caspian Sea during the year 2002. In each season, samples were collected by using gillnet, common haul seine, cast net and dip net in a 7-15 day sampling period and found one class (Osteichthyes), eight orders, nine families and 25 species and sub-species of the fishes found in the wetland. We showed that of the order Cypriniformes, two families of Cyprinidae with 14 species and sub-species and Cobitidae with two species are living in the wetland. Other fish orders were only represented by one family: Esociformes by family Esocidae, Syngnathiformes by Syngnathidae, Cyprinodontiformes by Poeciliidae, Siluriformes by Siluridae, Gasterosteiformes by Gasterosteidae, Atheriniformes by Atherinidae and Perciniformes by Gobiidae. Of these orders, Cypriniformes and family Cyprinidae had the most diverse fish species with Blicca bjoerkna being the most abundant.
    Keywords: Fish, Boujagh Wetland, Caspian Sea, Iran
  • K. Rohani, M. Hosseini Page 55
    This study was performed to investigating distribution and biomass of two species of brown algae (Colpomenia sinuosa and Iyengaria stellata) in coastal waters of Hormozgan Province, Southern Iran. We sampled the algae over the years 2001 to 2002 in low tide periods using random 0.5 * 0.5 quadrats along a transect passing through six sampling stations.
    The highest distribution extent of the two brown algae species during winter and spring seasons observed which coincided with the highest fluctuation in their biomass. The maximum biomass of C. sinuosa in winter and spring was 142 and 75 grams/m2 respectively. For I. stellata, the maximum biomass in the two seasons was 208 and 189 Grams/m2 respectively. Analysis of variance showed a significant difference among the biomass of the two algae species over different months and seasons of the year (p<0.05). Hence, we concluded that the species occurrence is seasonal and did not find a significant difference in the biomass of the two species obtained from different sampling stations. However, species appearance in different stations occurred in different months with the western stations showing a 1 to 2 months’ time lag compared to that of the eastern stations.
    Keywords: Brown Alga, Colpornenia, sinousa stellata, Hormozgan Province. Iran
  • D. Shahsavani, A. Movaseghi, L. Baghi Page 65
    Cutaneous lesions of fish caused by viral, bacterial, parasitic, mechanical and chemical agents are very common normally leading to more infection severity and higher mortality. We studied the healing effects of Phenytoin Sodium on 140 fish specimens. For this reason, the fish samples disinfected by using a saline solution 3% for 14 minutes. An incision 1.5cm long and 2mm deep applied in all fish samples and then the samples divided into four groups of 35 fish specimens. We used the first group as control and treated the other three groups by three doses of Phenytoin Sodium. During the 20 days of the study, water changed as per need and added Phenytoin Sodium at a dose of 2mg/l, 5mg/l and 10mg/l. Over the 20 days of study, healing was recorded in all groups, but groups 2 and 3 showed more healing. The healing initiation was also sooner in groups 2 and 3 compared to other groups.
    In clinical examination of the healing effects of Phenytoin Sodium, group 3 showed depression, anorexia, increased mucous secretion and ataxia while these symptoms were absent in group 2. We concluded that a solution of 5mg/l of Phenytoin Sodium is the best for improvement of the incision healing in the gold fish
    Keywords: Healing, Histophatological. Lesion. Phenytoin. Carassius auratus
  • K. Abbasi, M. Salavatian, H. Abdolah porbiria Page 75
    The fish diversity and distribution investigated in the Mahabad-Chai river of the Lake Urmia basin, over the years 1998-1999. Gillnet, beach seine, cast net and electro-shocker used to catch fishes seasonally in 16 stations within 5 regions of the river. We identified 18 species of fish belonging to four families of the bony fishes. The family Cyprinidae with 15 species was the most abundant comprising 98.2 % of the catch, present in all the stations. Families Balitoridae, Siluridae and Poeciliidae were represented only by one species and were the least aboundant, with the Balitoridae being present in all the stations.
    Of the identified fish species, Capoeta capoeta was the most aboundant, Chalcalburnus atropatenae was the second most abundant and Acanthalburnus urmianus was the third most abundant comprising 41.61%, 34.16% and 7.91% of the catch respectively. The least aboundant species were Abramis brama and Gambusia holbrooki with other 13 species coming in between in all regions while other species were present only in some of the regions. Of the identified fish species 11 were native and seven were alien species introduced by Caspian Sea Bony Fishes Research Center.
    Presence of Pseudorasbora parva and Rhodeus sericeus amarus reported for the first time in the region. Also, among the identified fish, Leuciscus ulanus, Ch. atropatenae and A. urmianus are endemic to Iran, living in the Lake Urmia basin. Having a small stock and narrow distribution in the wild, the Leuciscus ulanus is of especial importance to the fishery managers
    Keywords: Fish Fauna, distribution, Mahabad-Chai, Lake Urmia, Iran
  • Sh. Abdolmaleki Page 95
    Pick Perch is one of the most valuable fish species of the Caspian Sea, caught commercially each year. During the fishing season of the years 2000-2001, 18 tons of the fish comprising 11% of the total commercial catch was caught in the southern Caspian Sea. Of this around 12 tons was caught using beach seine (12 tons) in the coastal waters and another three tons in Anzali Lagoon and the rest is calculated to be the amount of the fish caught without license and recording.
    The mean fork length, weight and age of the species as 28.11±3.12cm, 253±91.1 grams and 3.09±0.72 years respectively. Also the length-weight relationship calculated as W= 0.035*L2.65 (R2 = 65.66%, N= 106). The range of age groups in the catch was 2 - 5 years of which the age groups 2 and 3 comprised 78.5% of the catch. I calculated the Von Bertalanffy growth equation for the fish as:Lt =52.5*[1-exp-0.158*(t+1.852) ].
    The instantaneous rate of total, natural and fishing mortality coefficients were 0.95 year-1, 0.31 year-1 and 0.64 year-1 respectively. The calculated exploitation ratio was 0.67. Using the cohort analysis, I estimated the biomass of the species as 31.56 tones.
    The Gulland's formula used to assess the minimum sustainable Yield of the fish as 13.89 tones which is lower than the total catch of the fish. Fishery return coefficient of the fish was measured as 2.87%.
    Keywords: Stizostedion lucioperca. Stock assessment. Fishery return coefficient, Caspian Sea, Iran
  • M. Fatemi, Gh. Vosoghi, A. Nikoeian, M. Fallahi Page 111
    A survey on diatoms diversity and abundance conducted in Iranian waters of the Persian Gulf around Bushehr area in 2004. We used six transects each comprising three sampling stations and sampled diatoms seasonally and found that total diatoms diversity was 97 species and the class Bacillariophyceae was the most diverse and abundant community. The highest diversity in winter with 63 species and the lowest in summer with eight species were observed. We also found the highest abundance of the diatoms in autumn with 627067 cells per cubic meter and the lowest in summer with 345139 cells per cubic meter. Totally, diatoms with an average density of 475336 cells per cubic meter comprised 33.7% of the phytoplankton community.
    Diatoms had a higher density in lower layers of the water column compared to the middle and upper layers. However, a one-way ANOVA did not show a significant difference in diatoms density in different layers of the water column. Using ANOVA, we showed that diatoms density in different seasons were significantly different.
    Keywords: Diatoma, Bacillariophyceae, Bushehr, Persian Gulf
  • H. Fazli, M. Sayad borani, A. Janbaz Page 125
    Kilka, a pelagic fish feeding on zooplanktons, are the most abundant fish genus in the Caspian Sea. There are three species of the fish living in the Sea including anchovy (Clupeonella engrauliformes), bigeye (C. grimmi) and common kilka (C. cultriventris). All three species live in the coastal waters of the Sea and comprise part of the commercial catch in the area. The relative frequency of the bigeye ranked second after anchovy over the years 1990-1991 with 6.84% increasing to 12.6% and 21.7% over the years 1997-1998 and decreasing in the subsequent years. We studied biological characteristics of the bigeye kilka over the years 1997-2001 in three fishing regions Amirabad, Babolsar and Anzali.
    In winter and earlier spring of each year, mature bigeye kilka ready to spawn were always present in the catch. The mean fork length of the fish increased from 95.87mm in 1997 to 105mm in 2000 and decreased to 102.3mm afterwards. Over the same time period, the fork length range became wider with specimens in the upper length classes representing most of the catch. We found that males were always dominant during our study comprising 60 to 90% of the catch. The caught fish consisted of six age classes 1+ to 6+. During the years 1998 to 1999, the age Classes 1+ to 3+ comprised more than 90% of the catch. In the year 2000, we observed a decrease in the age classes 1+ and 2+ and an increase in the age classes 4+, to 5+ compared to that of the previous years. In the year 2001, the age classes 3+ and 4+ decreased and the age classes 5+ and 6+ increased. In recent years, the relative frequency of the bigeye kilka has decreased as a result of the attack by the Mnemiopsis leidyi, but fork length range of the fish has increased and bigger and older fish are dominant in the catch.
    Keywords: biology, CLUPEONELLA GRIMMI, Caspian Sea, Iran
  • Y. Filizadeh, H. Khodaparast Page 139
    In this study, excessive growth in submerged aquatic plants such as Coontail (Ceratophyllum demersum) and Pondweed (Potamogeton spp.), floating-leaved species such as Lotus (Nelumbo nucifera) and free-floating species such as Water Fern (Azolla filiculoides) in Anzali Lagoon was observed. We studied effects of excessive growth of these plants on water quality in Anzali Lagoon over the years 1998-2000. Assessed the possible effects of canopy formation and growing sites of these plants on habitat of aquatic animals was studied too.
    We showed that dissolved oxygen concentration (DO), pH and water temperature are associated with the growth and distribution of the aquatic plants, and established a significant relationship between vertical DO, pH and water temperature and location of canopy of these plants in the water column. Also, an increase in the amount of DO and pH in areas around the canopy and under it for submerged plants observed. This was not the case for floating-leaved and free-floating aquatic plants. The higher water turbulence in areas free from aquatic plants increased DO in lower layers of water column compared to areas covered with aquatic plants. We related the amount of DO and pH of water to growth form in aquatic plants that determines location of canopy formation in these plants.
    Contrary to the location of canopy and growing site factors, the extent of growth of these plants did not show an effect on DO and pH of water.
    Keywords: Aquatic plants, Anzali lagoon, Water Quality, Iran
  • E. Kamrani, B. Amiri majazi, M. Safaei Page 151
    The main goal of this study was to understand the reproductive biology of Jinga Shrimp (Metapenaeus affinis) that is found in coastal waters of Hormozgan Province and is relatively unknown to the scientific community. To achieve this goal, we conducted a monthly sampling over the years 2001 to 2003 sweeping a long area from Bandar Abbass to Sirik in the south of Iran.We found that the sex ratio is not 1:1 either seasonally (except in autumn 2001) or annually (p<0.05). The peak of spawning of the shrimp observed in spring and also calculated the carapace length of female shrimps at first maturity (LM50) as 27.16mm.
    Keywords: Jinga Shrimp, Metapenaeus affinis, Reproductive, Persian Gulf, Oman Sea, Iran
  • J. Mortazavi tabrizi, J. Pozoki, A. Javanmard Page 161
    After an extensive fish mortality in Sattarkhan Dam, in East-Azarbaijan province during the year 2002, we collected 160 specimens of the fish Alburnus filippi and 5 specimens of the fish and Alburnoides bipunctatus to examine the cause of mortality. The samples measured biometrically an examined them for internal and external infections. We found that of the 160 specimens of Alburnus filippi, 131 (81.8%) were infected with Ligula intestinalis and 26 (16.25%) specimens were infected with Bothriocephalus acheilognathi. Of 5 specimens of Alburnoides bipunctatus, 4 (80%) were infected with Ligula intestinalis and no Bothriocephalus acheilognathi observed. This is the first report of the Ligula and Bothriocephalus parasites infecting fishes in the Sattarkhan Dam.
    Keywords: Alburnus fillipi, Alburnoides biponctatus, Ligula, Bothriocephalus. Sattarkhan Dam, Iran
  • P. Hossein khzri Page 169
    In an attempt to assess the shrimp culture management in the south of Iran, we collected samples of the cultured shrimp in two farms during the year 1999, and examined them macroscopically and microscopically. We identified 16 species of fungus infecting the shrimps mostly in outer body layers and the gills and also detected hemolymphatic infection with the fungus in a few cases. In all cases, the Penicillium species was the most abundant fungus and the ponds showed a significant difference in the amount of fungal flora contaminating them (p<0.05).
    We found that the contaminating fungus species were all opportunistic, appearing as a result of stress occurred to the cultured shrimp, water muddiness, low dissolved oxygen concentration and putrefying food left unused at the bottom of the culture ponds. These were all considered to be related to the pond management.
    Keywords: Penaus indicus, fungus, Bushehr, Iran
  • B. Mokhair, Z. Mokhair Page 179
    Infection of green tiger shrimp that caught in the coastal waters of Bushehr and those used as breeders in the region with the protozoan Gregarine studied over the years 1979- 2003. The specimens of the shrimp in the area sampled and examined for the infection. Of the eight female and two male shrimp specimens examined in the year 1979, all were infected with Gregarine that was in trophozoite (90%) or gametocystic (100%) state or both. Of the five female and six male shrimp specimens examined in the year 1994, all were found to be infected with the protozoan in trophozoite (18.18%) or gametocystic (90.9%) state. Of the 14 female shrimp specimens examined in the year 2003, we found that only two were infected with the protozoan that was only in trophozoite state which was 14.28 and gametocystic was 0. Infection of the shrimps in different length classes with the protozoan was found to be decreasing, going down from 87.5% in the length class 116-125 cm to 50% in the length class 186-195 cm.
    Keywords: GREGARINE, PENAEUS SEMISULCATUS, Bushehr, Iran