فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 60، پاییز 1386)

مجله علمی شیلات ایران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 60، پاییز 1386)

  • 165 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/05
  • تعداد عناوین: 18
|
  • کیوان اجلالی خانقاه، عیسی عبدالعلیان، حسین رامشی صفحه 1
    این بررسی جهت تعیین پارامترهای رشد و مرگ و میر دوکفه ای محار Pinctada radiataاز شهریور ماه سال 1380 شروع و تا مهر ماه سال 1381 در غرب جزیره لاوان ادامه یافت. نمونه برداری بطور ماهانه با استفاده از روش غواصی Scuba و کودرات) 1× 1 مترمربع) صورت گرفت. رابطه خطی بین طول پاشنه و طول کل (88/0 r2 = ، 700= n ، 2668/5  6621 = (y و رابطه نمایی بین طول کل و وزن صدف (98/0 r2 = ، 700= n ، 812/2L00004 (W= معنی دار بود. بیشترین میانگین طول مربوط به اسفند ماه 1380 و کمترین میانگین طول مربوط به اردیبهشت ماه و مهر ماه سال 1381 بود. بیش از 70 درصد جمعیت صدف در اسفند ماه در مرحله 4 رسیدگی جنسی بسر می بردند.
    پارامترهای رشد L∞ و K بترتیب 96 میلیمتر و 97/0 در سال و ضرایب مرگ و میر طبیعی (M) و مرگ و میر کل (Z) و صیادی (F) نیز بترتیب 21/1، 68/1 و 46/0 در سال تخمین زده شدند. ضریب بهره برداری (E) نیز در این بررسی 27/0 بدست آمد.
    کلیدواژگان: صدف محار، پویایی شناسی جمعیت، جزیره لاوان، خلیج فارس، ایران
  • حمیدرضا اسماعیلی، زینب پیراور صفحه 11
    تعداد کروموزومها و کاریوتایپ ماهی گل چراغ (Heckel، 1843) Garra rufa متعلق به خانواده کپور ماهیان با استفاده از روش معمول در آزمایشگاه تعیین گردید. در این بررسی 5 عدد ماهی گل چراغ صید شده از رودخانه رودبال فیروزآباد فارس (حوضه مند) مورد استفاده قرار گرفت و با شمارش 30 گسترش کروموزومی، تعداد کروموزومهای این ماهی 50=n2 و تعداد بازوهای آن 84=NF تعیین گردید. با استفاده از نسبت طول بازوی بلند کروموزوم به طول بازوی کوتاه آن فرمول کروموزومی 10متاسنتریک، 24 ساب متاسنتریک و 16 ساب تلوسنتریک (ST16حH tح) بدست آمد.
    کلیدواژگان: ماهی گل چراغ، garra rufa، کاریوتایپ، کروموزوم
  • محمد پورکاظمی، حمید اسدیان، جمیله پازوکی، محمود معصومیان، حسینعلی ابراهیم زاده موسوی صفحه 19
    این تحقیق به منظور مقایسه مولکولی دو انگل لرنه‏ آسیپریناسه‏ آ(Lernaea cyprinacea) و انگل لرنه‏ آکتنوفارینگودونی ((L. ctenopharyngodoni با استفاده از روش (Random Amplified Polymorphic DNA) یا RAPD و امکان معرفی نشانگرهای مولکولی صورت گرفت. برای این منظور 43 نمونه انگل لرنه‏ آاز دو گونه فوق از استانهای خوزستان و گیلان جمع‏ آوری و DNA آنها به روش فنل- کلروفرم استخراج گردید. پس از بررسی کیفیت و کمیت DNA بوسیله الکتروفورز ژل آگارز1 درصد و دستگاه اسپکتوفتومتر، تحت شرایط خاصی PCRگردید و محصول PCR بر روی ژل پلی آکریلامید 6 درصد الکتروفورز شد و سپس با نیترات نقره رنگ‏ آمیزی و در پایان اندازه و تعداد نوارهای DNA با استفاده از دستگاه مستند سازی ژل ثبت و آنالیزآماری آن با برنامه کامپیوتری POP GEN 32مورد ارزیابی قرار گرفت.
    در این تحقیق از 42 آغازگر 10 نوکلئوتیدی استفاده گردید که در مجموع 397 باند DNA تولید شد که از این بین 349 باند مشخص و چند شکلی در بین دو گونه شناسایی گردید که تعدادی از آنها را می توان بعنوان نشانگر مولکولی جهت شناسایی دو گونه مزبور بکار برد. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از محصول PCR نشان داد که میزان تنوع ژنتیکی در لرنه‏ آکتنوفارینگودونی استان گیلان (15/1درصد) بیشتر از خوزستان (صفر) بوده ولی در لرنه‏ آسیپریناسه‏ آدر استان خوزستان (46/27درصد) به میزان 26/7 برابر استان گیلان (78/3درصد) بوده است. از طرف دیگر حدود 88 درصد تفاوت ژنتیکی بین دو گونه انگل لرنه‏ آمشاهده شد که می‏ توان به اطمینان اعلام نمود که از لحاظ ژنتیکی گونه لرنه‏ آکتنوفارینگودونی یک گونه مستقل از لرنه‏ آسیپریناسه‏ آمی‏ باشد.
    کلیدواژگان: : rapd، لرنه آسیپریناسه آ، lernaea cyprinacea، لرنه آکتنوفارینگودونی، l، ctenopharyngodoni
  • محمدرضا تابنده، مصطفی اخلاقی صفحه 29
    به منظور مطالعه تاثیر ضدعفونی کننده های متداول بر باکتری استرپتوکوکوس اینیایی جدا شده از مزارع استان فارس در سه سال متوالی (1381 تا 1383) در شرایط آزمایشگاهی و تانک های پرورش ماهی از ترکیبات فرمالین، اسید استیک، اسید سیتریک، کلرهگزیدین، یدور سدیم، پرمنگنات پتاسیم، هیپوکلریت سدیم و ستریماید ث استفاده شد. روش آزمایشگاهی مورد استفاده تعیین حداقل غلظت کشنده باکتریایی (Minimum bactericidal concentration) در زمانهای 15، 30، 45 و60 دقیقه بر اساس ppm بود. با استفاده از تانکهای پرورش ماهی و اضافه نمودن سویه 1383 در آب، غلظت های موثر بدست آمده از هر ضد عفونی کننده در شرایط آزمایشگاهی هر تانک اضافه گردید. در زمانهای موثر در شرایط آزمایشگاهی نمونه گیری بعمل آمد. تاثیر ضد عفونی کننده ها با عدم رشد باکتری در محیط کشت ارزیابی و ثبت گردید. کلرهگزیدین و هیپوکلریت سدیم از نظر غلظت و زمان موثر بر باکتری استرپتوکوکوس اینیایی موثر ترین ضد عفونی کننده ها بودند. ضعیف ترین ضد عفونی کننده های مورد استفاده در این تحقیق اسید استیک و اسید سیتریک بودند که اغلب در غلظت های بیشتر از 500 ppm تاثیر داشتند ودر مقایسه با ضد عفونی کننده هایی مانند کلرهگزیدین و هیپوکلریت سدیم که در غلظت های حدود 3 تا 5 ppm موثر بودند، ضدعفونی کننده های ضعیفی بشمار می آیند. نتایج حاصل از آزمایش ها در تانک ها نشاندهنده تاثیر قطعی عوامل مداخله گر در محیط بر عملکرد ضدعفونی کننده های مختلف می باشد. بطوریکه در مورد اغلب ضد عفونی کننده ها، حداقل غلظت کشنده باکتری در زمانهایی بیشتر از زمان های موثر در شرایط آزمایشگاهی بدست آمد. هیپوکلریت سدیم و یدور سدیم موثر ترین ضد عفونی کننده ها در این شرایط بودند.
    کلیدواژگان: ضدعفونی کننده، استرپتوکوکوس اینیایی، streptococcus iniae، قزل آلای رنگین کمان
  • اکرم تهرانی فرد، شهربانو عریان، غلامحسین وثوقی، سید محمدرضا فاطمی، علیرضا نیکویان صفحه 39
    گونه های خیار دریایی خانوادهStichopodidae جزء گونه های تجاری جهان می باشند. با توجه به ارزش تجاری گونه Stichopus hermanni، در این تحقیق، بیولوژی تولید مثل آن بررسی شده است. در مدت یکسال روی 252 نمونه مطالعه صورت گرفت. مورفولوژی غدد جنسی این گونه شبیه سایر گونه های جنس Stichopus بوده و تعیین جنسیت فقط در مرحله رسیدگی جنسی امکانپذیر می باشد. نسبت جنسی نر به ماده 1:1 بدست آمد. مطالعات ماکروسکوپی و میکروسکوپی (تهیه بافت) مراحل گامتوژنزیس را دقیقا" نشان دادند. شاخص گنادی و مراحل رسیدگی غدد جنسی نر و ماده بررسی شد. با توجه به نتایج بدست آمده چرخه تولید مثلی از اواخر زمستان آغاز شده و تا تابستان ادامه می یابد. مرحله فعال گامتوژنزیس مطابق با افزایش تناوب نوری و درجه حرارت بوده و حداکثر تخمریزی در تابستان صورت می گیرد. میانگین طول بدن در اولین رسیدگی جنسی 310 میلیمتر و میانگین قطر اووسیتها 200 میکرون می باشد. میزان شناوری اووسیت های رسیده بین 20 تا 30 میلیمتر در دقیقه بوده و نشاندهندة آن است که تخمهای خارج شده از بدن به سطح ستون آب آمده و این مسئله با مشاهدات غواصان که لاروها را در سطح دیدند، مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: تولید مثل جنسی، خیار دریایی، stichopus hermanni، جزیره کیش، خلیج فارس، ایران
  • سارا حق پرست، عباسعلی آقایی مقدم، عبدالمجید حاجی مرادلو، محمدهادی پهلوانی، کوروش امینی، علی طاهری، حسن محمدخانی صفحه 55
    مطالعه حاضر بر روی شناسایی انگلهای کرمی دستگاه گوارش 100 نمونه مولد قره برون صید شده در سواحل جنوب شرقی خزر طی سه ماه تکثیر مصنوعی درکارگاه شهید مرجانی (اسفند 1383 تا فروردین و اردیبهشت 1384) صورت گرفت. در این بررسی سه نوع انگل کرمی از این ماهیان جدا شد که از میان آنها Cucullanus sphaerocephalus و Skrjabinopsolus semiarmatus بیشترین درصد فراوانی و میانگین شدت آلودگی را داشتند (بترتیب با درصد فراوانی 80 درصد و 55 درصد) و Leptorhynchoides plagicephalus کمترین درصد فراوانی را نشان داد (با درصد فراوانی 2 درصد). درصد فراوانی ماهیان به انگلهای C. sphaerocephalus ، S. semiarmatus در نرها بیش از ماده ها بود، در حالیکه میانگین شدت آلودگی به این سه انگل در ماهیان ماده بیش از نرها بود. پس از بررسی و تجزیه و تحلیل آماری بر روی داده ها مشخص شد که ارتباط بین آلودگی به انگل S. semiarmatus با جنسیت مولدین قره برون در سطح 5 درصد معنی‏ دار می‏ باشد. همچنین مشخص شد که یک رابطه قابل ‏ توجه بین شدت آلودگی به انگل C. sphaerocephalus و طول ماهی های مورد مطالعه با سطح اطمینان 95 درصد وجود داشت. 49 درصد ماهی‏ ها به کمتر از 10 عدد انگل آلوده بودند. در این مطالعه تنوع گونه ای انگل‏ های مورد بررسی کمتر از انگل‏ های گزارش شده از سواحل جنوب‏ غربی دریای خزر بود.
    کلیدواژگان: ماهی خاویاری، acipenser persicus، انگل، دریای خزر
  • علی حاجیان، رضوان الله کاظمی، محمود محسنی، محمود بهمنی، ایوب یوسفی صفحه 65
    تاسماهیان از جمله ماهیانی هستند که دیر به بلوغ جنسی می رسند، بنابراین تشخیص جنسیت آنها در سنین پائین از طریق ماکروسکوپی امکانپذیر نمی باشد. یکی از راه های تشخیص و جداسازی نر و ماده از همدیگر، تکه برداری از بافت گناد و عملیات بافت شناسی بر روی گناد تثبیت شده می باشد. بدین منظور جهت تشخیص و تعیین مراحل رسیدگی جنسی، از 30 عدد تاسماهی شیپ پرورشی 5 ساله (13 نمونه) و6 ساله (17 نمونه) تکه برداری از گناد صورت گرفت. نمونه های تثبیت شده بعد از عملیات بافت شناسی براساس روش های مرسوم، به کمک میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. در این بررسی براساس یافته های بافت شناسی از 13 عدد شیپ 5 ساله 3 عدد نر (1/23 درصد) و 10 عدد ماده (9/76 درصد) و از 17 عدد شیپ 6 ساله 10 عدد نر (8/58 درصد) و 7 عدد از آنها ماده (2/41 درصد) بودند.
    براساس یافته های بافت شناسی برای تعیین مراحل رسیدگی جنسی، کلیه ماهیان نر هر دو گروه سنی در مرحله چهار رسیدگی جنسی قرار داشتند ولی 8/5 درصد از ماده های هر دو گروه سنی در مرحله یک، 2/41 درصد در مرحله دو و 53 درصد از ماده ها در مرحله دو و سه رسیدگی جنسی بودند. نر ها نسبت به ماده ها در هر دو گروه سنی زودتر به بلوغ جنسی رسیده بودند.
    کلیدواژگان: تاسماهی شیپ، acipenser nudiventris، ایران
  • عباس زمانی، عبدالمجید حاجی مرادلو، رسول مدنی، مهرداد فرهنگی، امیرسعید ویلکی صفحه 73
    به منظور تعیین قدرت هضمی لاروها در ماهی آزاد دریای خزر و قزل آلای رنگین کمان، فعالیت آنزیمهای گوارشی پپسین، تریپسین، کیموتریپسین، آلفا-آمیلاز، لیپاز و فسفاتاز قلیایی در زمان جذب 3/2کیسه زرده و جذب کامل آن مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که در قزل آلای رنگین کمان با جذب 3/2 کیسه زرده سطح فعالیت آنزیمهای مورد مطالعه نسبت به ماهی آزاد بیشتر بوده و بلحاظ آماری اختلاف معنی داری داشتند (05/0P<). در زمان جذب کامل کیسه زرده سطح فعالیت آنزیمهای پپسین، تریپسین، آلفا-آمیلاز، لیپاز و فسفاتاز قلیایی در ماهی آزاد نسبت به قزل آلای رنگین کمان بیشتر بود، ولی فعالیت آنزیمهای پپسین، تریپسین، لیپاز و فسفاتاز قلیایی در دو گونه ماهی بلحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشت (05/0(P> و فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز در دوگونه ماهی اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (05/0P<). فعالیت آنزیم کیموتریپسین در زمان جذب کامل کیسه زرده در ماهی آزاد نسبت به قزل آلای رنگین کمان کمتر بود ولی از نظرآماری اختلاف معنی داری نداشت (05/0(P> . از نظر زمان شروع غذادهی بررسی ها نشان داد که سطح فعالیت آنزیمهای پپسین، تریپسین، کیموتریپسین و فسفاتاز قلیایی در قزل آلای رنگین کمان بیشتر از ماهی آزاد بود، ولی بین دو گونه، فعالیت آنزیم پپسین اختلاف آماری معنی داری نشان نداد (05/0(P> و آنزیمهای تریپسین، کیموتریپسین و فسفاتاز قلیایی اختلاف آماری معنی داری را نشان دادند (05/0 P<). فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز در قزل آلای رنگین کمان کمتر از ماهی آزاد بود و بلحاظ آماری اختلاف بین آنها معنی داری نبود (05/0(P> . سطح فعالیت آنزیم لیپاز در هر دوگونه برابر بود. بالابودن فعالیت آنزیمی در ماهی قزل آلای رنگین کمان نسبت به ماهی آزاد در زمان جذب 3/2 کیسه زرده می تواند نشانگر آن باشد که ماهی قزل آلای رنگین کمان توانایی بیشتری در هضم مواد غذایی در این مرحله دارد و یکی از دلایل دریافت نکردن مناسب غذا توسط ماهی آزاد در این مرحله نیز می تواند بعلت پایین بودن فعالیت آنزیمی باشد.
    کلیدواژگان: لارو، ماهی آزاد دریای خزر، ماهی قزل آلای رنگین کمان، آنزیمهای گوارشی
  • حسینعلی زمانی کیاسج محله، مهوش هادوی، مجید رضا خوش خلق صفحه 81
    برای کاهش هزینه های غذایی تجاری فرموله شده در تغذیه شاه میگوی جوان آب شیرین، مواد افزودنی ارزان قیمت مانند زئولیت می بایست در ترکیبات غذا اضافه گردد. با توجه به اینکه تاکنون مطالعات جامعی روی نیازهای غذایی شاه میگوی جوان صورت نگرفته است از اینرو یک آزمایش تغذیه ای به مدت 8 هفته برای تعیین سطح مطلوب زئولیت در غذا انجام شد. در این آزمایش چهار تیمار در سطوح زئولیت 5/0، 1، 5/1، 2 درصد و سه تکرار برای هر یک با انرژی قابل هضم DE)) ثابت 3500 کیلوکالری/کیلوگرم فرموله و تنظیم شد (مطابق آن جیره ها). 540 عدد شاه میگوی جوان با میانگین وزنی 8/0± 2 گرم بطورکاملا تصادفی انتخاب و بین 12 عدد مخزن آکوآریومی 250 لیتری که با 200 لیتر آب تازه پر شده بودند و روزانه 70 درصد آن تعویض می شد، توزیع گردیدند.
    شاه میگوهای جوان روزانه با 8 درصد وزن بدن (بیوماس) در چهار وعده (در ساعتهای 6 ، 10، 14 و 18) با غذاهای دان تغذیه می شدند. معیارهای شاخص رشد مانند افزایش وزن یا رشد مطلق، درصد رشد نسبی، ضریب تبدیل غذایی و نسبت بازده پروتئین در هر یک از تیمارها مقایسه شد. نتایج بدست آمده از تحلیل داده های آماری نشان دادند که با افزایش زئولیت در تیمارها، شاخص های رشد مانند میانگین افزایش وزن و درصد رشد نسبی و درصد بقاء، اختلاف معنی داری را نشان نمی دهند (P> 0. 05) ولی در تیمار چهار با افزایش زئولیت به میزان 2 درصد، نسبت بازدهی پروتئین و ضریب تبدیل غذا بهبود یافته و اختلاف معنی داری را نشان داد (P< 0. 05).
    معیارهای رشد مانند رشد مطلق، درصد رشد نسبی و درصد بقاء در سطوح مختلف زئولیت 5/0 تا 2 درصد اختلاف معنی داری را نشان ندادند (P> 0. 05) ، همچنین عاملهای رشد مذکور در کنترل یا تیمار شاهد که زئولیتی به آن اضافه نشده است از نظر آماری با سایر تیمارها اختلاف معنی داری را نشان نداد (P> 0. 05). در تجزیه تقریبی لاشه، ترکیبات مغذی (پروتئین خام، چربی و…) در تیمارها اختلاف معنی داری را نشان ندادند (P> 0. 05).
    کلیدواژگان: تغذیه، رشد، زئولیت، شاه میگوی آب شیرین
  • داوود کر، فرهاد کیمرام، مهدی مقیم علی اصغر جانباز، غلامرضا دریانبرد، فرامرز باقرزاده افروزی صفحه 91
    در این تحقیق تنوع و پراکنش انواع ماهیان خاویاری در اعماق کمتر از 10 متر دریای خزر، شاخص صید به ازای تلاش و ساختار جمعیت از جمله طول کل و وزن در سالهای 1382 تا 1384 در حوضه آبهای ساحلی استان مازندران در سواحل ایرانی دریای خزر مورد بررسی قرار گرفت.
    عملیات نمونه برداری در 5 منطقه با استفاده از دام گوشگیر با اندازه چشمه 26، 33، 40، 60 ، 100 و 150 میلیمتر انجام شد. طی سال 1382 تا 1383 تعداد 301 عدد ماهی خاویاری صید شدند که از این تعداد 244 عدد تاسماهی ایرانی، 35 عدد ازون برون، 13 عدد شیپ و 9 عدد تاسماهی روسی بودند. طی سال 1383 تا 1384 تعداد 412 عدد ماهی خاویاری صید شدند که از این تعداد 369 عدد تاسماهی ایرانی، 14 عدد ازون برون، 7 عدد شیپ، 21 عدد تاسماهی روسی و یک عدد فیل ماهی بودند. صید در واحد تلاش در سال 1382 تا 1383 برای تاسماهی ایرانی، ازون برون، شیپ و تاسماهی روسی بترتیب 07/4، 58/0، 22/0 و 15/0 عدد ماهی در واحد تلاش بود. این مقدار در سال 1383 تا 1384 برای تاسماهی ایرانی 15/6، ازون برون 23/0، شیپ 12/0، تاسماهی روسی 35/0 و فیلماهی 02/0 عدد ماهی بود. در سال 1382 تا 1383 میانگین طول کل تاسماهی ایرانی 86/10± 26، ازون برون 5/14± 7/49، شیپ 79/13± 38 و تاسماهی روسی 25/10± 1/43 سانتیمتر بود. این مقدار در سال 1383 تا 1384 برای تاسماهی ایرانی، ازون برون، شیپ و تاسماهی روسی بترتیب 56/8± 0/21، 53/26 ± 5/52، 09/13± 30، 2/12± 37/23 و یک عدد فیل ماهی بطول کل 50 سانتیمتر بوده است.
    کلیدواژگان: ساختار جمعیتی، ماهیان خاویاری، استان مازندران، دریای خزر، ایران
  • فرشید کفیل زاده، حسین جاوید، حمید محمدی صفحه 103
    دریاچه طشک در ناحیه حفاظت شده بختگان در استان فارس واقع شده است. در بین آلاینده های ورودی به دریاچه از طرق مختلف مانند رودخانه ها و روستاهای اطراف ،ترکیبات PAH از نظر ایجاد آسیبهای مختلف و مهم به انسان و محیط زیست از اهمیت خاصی برخوردار می باشند. در آزمایش های انجام شده از نفتالین و آنتراسین بعنوان تنها منبع کربن برای جداسازی باکتری های تجزیه کننده ترکیبات PAH استفاده گردید. طبق آزمایش های انجام شده Pseudomonas sp. تنها باکتری تجزیه کننده PAH از آب و رسوب دریاچه جدا شد. در ایستگاه ده زیر، میانگین تعداد باکتری های تجزیه کننده نفتالین و آنتراسین در هر میلی لیتر آب (cfu/ml) بترتیب حدود 27 و 23 و در هر گرم رسوب (cfu/gr) همان ایستگاه 57 و 47 بدست آمد. در ایستگاه طشک، در هر میلی لیتر آب بترتیب 67 و 57 و در هر گرم رسوب 120 و 113 بوده و در ایستگاه گمبان، در هر میلی لیتر آب بترتیب 127 و 113 و در هر گرم رسوب 163 و 147 تعیین گردید. آزمونهای آماری حاکی از معنی دار بودن از نظر تفاوت میانگین تعداد باکتری های تجزیه کننده ترکیبات PAH در آب و رسوب هر سه ایستگاه می باشد (05/0 P<). از طرفی غلظت بهینه نمک برای رشد و تجزیه PAH توسط Pseudomonas sp. ، حدود 6 درصد می باشد که با گذشت زمان بر میزان تجزیه افزوده می شود.
    کلیدواژگان: باکتری، ترکیبات آروماتیک، نمک، دریاچه طشک
  • بهره برداری پایدار از ماهیان استخوانی در سواحل ایرانی دریای خزر: ضرورتها و نیازها
    داود غنی نژاد، شهرام عبدالملکی صفحات 105-118
    در سواحل ایرانی دریای خزر بیش از 15 گونه از انواع ماهیان استخوانی (بغیر از کیلکا ماهیان) توسط 135 شرکت تعاونی پره صید و بهره برداری می شوند و حدود 10 هزار صیاد در این زمینه مشغول به فعالیت می باشند. در حال حاضر سالانه بطور میانگین 20 تا 24 هزار تن از انواع ماهیان استخوانی شامل: ماهی سفید، کفال ماهیان، کپور، سیم، سوف، ماهی آزاد، شگ ماهیان و سایر گونه ها صید می گردد. در این بررسی نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهدیدهای موجود در بهره برداری پایدار از ذخایر ماهیان استخوانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با بهره گیری از روش تحلیل محیطی (SWOT) و با توجه به اهداف بلند مدت شیلات ایران برای بهره برداری پایدار و مسئولانه از ذخایر ماهیان استخوانی در سواحل ایرانی دریای خزر، راهبردهایی مانند احیاء محلهای تخمریزی، بازسازی گونه های در معرض خطر، جلوگیری از صید غیر قانونی، کاهش تعداد شرکتهای تعاونی پره می تواند موثر باشد. در این مقاله راهبردها، ضرورتها و نیازها برای بهره برداری پایدار از ذخایر ماهیان استخوانی در سواحل ایرانی دریای خزر مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ماهیان استخوانی، SWOT، بهره برداری پایدار، سواحل ایرانی دریای خزر
  • شفق کمال، مجید بختیاری، اصغر عبدلی صفحه 113
    از مهر ماه 1383 تا آبان ماه 1384 برخی ویژگی های زیست شناسی شامل فراوانی طولی و سنی، پارامتر های رشد برتالانفی، نمایه غدد جنسی و میزان هم آوری مطلق درجمعیت های ماهی گورخری (Aphanius sophiae) چشمه علی دامغان و رودخانه شور اشتهارد ماهانه مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج بدست آمده، اختلاف معنی داری بین نسبت جنسی ماهیان دو منطقه مشاهده نشد. مطالعه فراوانی طولی و سنی نشان داد ماهیان ماده چشمه علی در مقایسه با ماهیان رودخانه شور طول و سن بیشتری دارند. اوج رسیدگی جنسی ماهیان ماده چشمه علی در اردیبهشت ماه و در مورد ماهیان ماده رودخانه شور در فروردین ماه بود. در حالیکه قطر تخمک ماهیان چشمه علی بزرگتر بوده و دارای تفاوت معنی دار با ماهیان رودخانه شور بود.
    کلیدواژگان: ویژگیهای زیستی، دامغان، اشتهارد
  • پریسا نجات خواه معنوی، حسین نگارستان، نازلی اکبری حامد صفحه 123
    طول عمر Artemia urmiana و Artemia franciscana مورد مطالعه قرار گرفت. در مدت انجام تحقیق، هر دو گونه آرتمیا در معرض روی با غلظت های 23، 68 و 114 میلی گرم در لیتر و مس با غلظت های 13، 25 و 38 میلی گرم در لیتر قرار داده شدند و تیمار شاهد بدون هیچ فلزی، برای مقایسه در نظر گرفته شد. نتایج این مطالعه نشان داد که طول عمر هر دو گونه آرتمیا در معرض مس و روی کاهش معنی داری نسبت به گروه شاهد داشته است. همچنین روی و مس دارای اثر سمی بر A. urmiana و A. franciscana می باشند. هرچند که هر دو گونه آرتمیا مقاومت بالایی در مقابل این دو فلز داشتند، اما A. urmiana دارای مقاومت بیشتری بوده و روی تاثیر سمیت کمتری نسبت به مس بر این دو گونه آرتمیا از خود نشان داد. در شرایطی با آلودگی به این دو فلز سنگین طول عمر این دو گونه کوتاه می گردد و افزایش رشد و سرعت رشد، اقدامی است که جانور برای تخم ریزی زودتر قبل از اینکه وجود فلز باعث مرگ آن شود، انجام می دهد
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، مس، روی، Artemia urmiana و Artemia franciscana
  • نصیر نیامیمندی، بهرام کیایی صفحه 133
    بررسی نوزادگاه های میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus) در قالب پروژه تحقیقاتی تدوین گردید و صید میگوهای جوان در آبهای ساحلی استان بوشهر، از تیر ماه 1382 تا اسفند ماه 1383 اجرا گردید. ایستگاه های نمونه برداری در آبهای زیر 10 متر انتخاب و نمونه برداری توسط قایق با موتور 150 اسب بخار و مجهز به تور بیم ترال (beam trawl) با چشمه 10 میلیمتر انجام گردید. میگوهای با اندازه طول کاراپاس کمتر از 15 میلیمتر بعنوان میگوهای جوان مورد بررسی قرار گرفتند. صید و فراوانی میگوی ببری جوان در تعداد اندکی از مناطق کم عمق ساحلی و در حوالی ناحیه جنوبی (مطاف) و میانی (هلیله) مشاهده و حداکثر تعداد میگوهای جوان در ماه های تیر و آذر 1382 و همچنین فروردین و خرداد 1383 بترتیب 596، 24، 43 و 85 عدد محاسبه و ثبت گردید. فراوانی میگوهای جوان در پوشش های گیاهی در مقایسه با بسترهای غیرعلفی بیشتر بود.
    یافته های مطالعه حاضر حاوی این حقیقت است که بسترهای کم عمق ساحلی که دارای پوشش گیاهان علفی و جلبکها می باشند (مناطق هلیله و مطاف) ، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و بایستی تلاش گردد که از توسعه های صنعتی، خسارات ناشی از فعالیت بی رویه صیادی و همچنین آلودگی ها مصون نگه داشته شوند.
    کلیدواژگان: نوزادگاه، میگوی ببرسی سبز، آبهای استان بوشهر، خلیج فارس
  • مهدی نیکو، علی اصغر سعیدی، مهران یاسمی، عباس جعفری، مسعود آل خورشید صفحه 147
    در این مطالعه مقادیر کورتیزول، گلوکز، تستوسترون و 17 بتا-استرادیول سرم به هنگام حمل مولدین ماهی سفید در زمانهای مختلف (بلافاصله پس از صید، 10، 20، 30 و 60 دقیقه) تا رسیدن به محل تکثیر در رودخانه گهرباران (فروردین 1385) بین گروه یک (یک مولد در دو لیتر آب) و گروه دو (یک مولد در یک لیتر آب) بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان اولیه کورتیزول بین دو گروه حدودا یکسان بود (34/22± 7/480 و 61/18± 6/476 نانوگرم در میلی لیتر برای گروه یک و دو) و بتدریج با افزایش زمان حمل مولدین، افزایش کورتیزول مشاهده شد بطوریکه در خاتمه، میزان آن در گروه یک به 1± 683 و در گروه دو به 2/11± 3/801 نانوگرم در میلی لیتر رسید (01/0P<). برای گلوکز نیز روند تغییرات مشابه کورتیزول بین دو گروه وجود داشت و با گذشت زمان انتقال، میزان آن افزایش یافت (01/0P<). هورمونهای جنسی نیز روند کاهشی را بسته به زمان و تراکم نشان دادند. مقدار تستوسترون پس از صید در گروه یک و دو بترتیب 2/1± 8/17 و 3/1± 6/18 نانوگرم در میلی لیتر بود ولی در 10 دقیقه اول کاهش معنی داری (01/0P<) نشان داد که تا پایان زمان حمل و نقل نیز ادامه یافت. روند کاهشی در میزان هورمون 17 بتا- استرادیول نیز وجود داشته است. نتیجه مطالعه، افزایش کورتیزول و گلوکز، همچنین کاهش هورمونهای جنسی (پاسخ به استرس) را طی حمل مولدین نشان داد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید، کورتیزول، گلوکز، تستوسترون، 17 بتا، استرادیول
  • یافته های علمی کوتاه
  • کامبرا غرا، مهدی مرادی، صاحبعلی قربانی، افشین امیری، داریوش پروانه مقدم صفحه 155
    مطالعه کنونی به صورت مقدماتی جهت ارزیابی میزان رشد و بازماندگی بچه ماهیان سفید در مخازن ساخته شده از این نوع ژئوممبران و مقایسه آن با مخازن رایج از جمله فایبرگلاس و آکواریوم، انجام گرفت. این مطالعه طی مدت 60 روز در تابستان 1385 در ایستگاه تحقیقاتی تکثیر و پرورش آبزیان دریای خزر (ساحل غازیان) انجام شد. بچه ماهیان مورد نیاز از کارگاه شهید انصاری رشت تهیه و به مدت یک هفته در شرایط آزمایشگاهی به منظورسازگاری نگهداری شدند. آزمایش در سه تیمار و سه تکرار (جمعا 9 پلات) در مخازن فایبرگلاس، آکواریوم و پلی اتیلن (ژئوممبران) ، طراحی گردید. در هر مخزن 70 لیتر آب شیرین و 30 عدد بچه ماهی با میانگین وزن اولیه 650 تا 746 میلیگرم ریخته شد.
    آنالیز آماری داده ها از طریق آزمونهای دانکن و کروسکال- والیس با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس انجام گرفت.
    در کل مدت آزمایش، بچه ماهیان به میزان 88/625 میلی گرم، 54/643 میلی گرم و 48/659 میلی گرم بترتیب در تیمارهای فایبرگلاس، آکواریوم و پلی اتیلن افزایش وزن داشتند.
    درکل دوره آزمایش بین میانگین تیمارها از نظر شاخص های نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بالاترین میزان بازماندگی در تیمار آکواریوم معادل 44/94 درصد وکمترین آن در تیمار فایبرگلاس معادل 11/81 درصد حاصل شد. تفاوت ظاهری بچه ماهیان پرورش یافته در مخازن پلی اتیلنی نسبت به مخازن دیگر این بود که بچه ماهیان بدلیل رنگ مشکی مخازن به رنگ تیره درآمدند.
    کلیدواژگان: مخازن پلی اتیلنی، بندر انزلی، ایران
  • قاسم غریبی، عباس متین فر، بابک قائدنیا، رضا قربانی، محمد خلیل پذیر صفحه 159
    در سال 1383 موسسه تحقیقات شیلات ایران جهت بررسی امکان تکثیر و پرورش میگوی پاسفید، مولدهای این گونه را به داخل کشور وارد کرد. میگوی پاسفید توانایی پرورش در تراکم بالا تا 150 عدد در مترمربع را در استخرهای پرورشی دارد و حتی در تراکم 400 عدد در مترمربع نیز در شرایط کنترل شده می تواند پرورش یابد. تحقیق حاضر با سه تیمار و سه تکرار در تراکم های 50 ، 100 و 150 عدد پست لارو در مترمکعب و با ذخیره سازی 150، 300 و 450 عدد پست لارو در تانک های فایبرگلاس با ظرفیت 4000 لیتر حاوی 3000 لیتر آب از تاریخ 5/10/1383 به مدت 50 روز انجام شد.
    قبل از ذخیره سازی، 112 عدد پست لارو 43 انتخاب و توزین گردید که میانگین وزن اولیه آنها 076/0 گرم اندازه گیری شد. در پایان دوره وزن انفرادی 30 عدد میگو برای هر تکرار اندازه گیری و سپس میانگین وزن محاسبه گردید. جهت ترسیم نمودارها و تحلیل داده ها از نرم افزارهایExcel و SPSSآنالیز واریانس یکطرفه و مقایسه میانگین ها به روش LSD استفاده شده است. بیشترین میانگین وزن بدست آمده 13/1± 96/2 گرم در تراکم 50 عدد بوده که با توجه به آنالیز واریانس انجام شده از نظر آماری با دو تراکم دیگر اختلاف معنی داری را نشان می دهد. (P< 0. 05) کمترین میانگین وزن در تراکم 150 عدد 73/0± 86/1 گرم اندازه گیری شد. بیشترین میانگین تولید درتراکم 150 عدد، 5/802 گرم و کمترین میانگین تولید نیز در تراکم 50 عدد، 4/389 گرم ثبت گردید. کمترین ضریب تبدیل غذایی در تراکم 50 عدد 8/0 و بیشترین ضریب تبدیل غذایی 1/1 در تراکم 150 عدد دیده شده است.
    کلیدواژگان: میگوی پا سفید، بوشهر، ایران
|
  • K. Ejlali, I. Abdolaliyan, H. Rameshi Page 1
    Investigation on pearl oyster, Pinctada radiata growth and mortality parameters was carried out from September 2001 to October 2002 in west of Lavan Island using scuba diving method. Hinge length (H-LL) and Dorso-ventral measurement (D.Y.M) relationship was significantly (r2= 0.98) linear. Weight and dorso-ventral measurement relationship was shown to be W=0.0004 L 2.812(r2= 0.98). Asymptotic length (Loo) and growth rate (K) were estimated at 98 (mm) and 0.96 it respectively. More than 70 percent of the individuals were matured in April 2001. Mortality parameters including natural mortality (M), total mortality (Z) and fishery mortality (F) were estimated to be 1.21y-1, 1.68y-1 and 0.66y-1 respectively. Exploitation rate was estimated to be 0.27 in this survey.
    Keywords: PINCTADA RADIATA, population dynamics, LAVAN ISLAND, Persian Gulf, Iran
  • H. Esmaeili, Z. Piravar Page 11
    The number of chromosome and karyotype of Garra rufa (Heckel, 1843) was determined by the conventional preparation and Gimsa staining technique, using gill epithelia and kidney cells. In this investigation, 5 specimens of Garra rufa were used which collected from Rodbal River, Firouzabad, Fars Province. Based on 30 chromosome spreads counts, the chromosome number was found to be 2n=50 with arm number NF=84. By using the ratio of long arm to short arm, the karyotype formula of 10 metacentric, 24 sub-metacentric and 16 sub-telocentric (10M +24SM +16St) was obtained.
    Keywords: GARRA RUFA, karyotype, FARS PROVINC, Iran
  • M. Porkazemi, H. Asadian, J. Pazoki, M. Masomian, H. Ebrahimzadeh mosavi Page 19
    Molecular comparison of two parasites Lernaea cyprinacea and Lernaea ctenopharyngodoni was carried out using RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) technique. A total of 43 Lernaea specimens belonging to the two species were collected from the Guilan and Khouzestan Provinces. DNA was extracted using the Phenol-chloroform method. The quality and quantity of DNA was assessed using 1% Agarose gel electrophoresis and spectrophotometer. Polymerase Chain Reaction (PCR) was conducted on the target DNA under specific conditions and PCR products were subjected to electrophoresis on polyacrylamide gels (6%). Polyacrylamide gels were stained using silver nitrate and DNA bands were analyzed with BioCapt software. The genetic analysis was conducted using POP GEN 32 software.
    Forty two primers, 10 nucleotides each were used for PCR reaction. Totally, 397 RAPD loci were counted on polyacrylamide gel where 349 identical loci were polymorphic of which some bands may be used as genetic markers for the identification of both Lernaea species. Data analysis on PCR products showed higher genetic variation (1.15%) of Lernaea ctenopharyngodoni in the Guilan Province as compared to that of the Khouzestan (0.0%).However, genetic variation (27.46%) of Lernaea cyprinacea in the Khouzestan province was 7.26 times higher than that of the Guilan province (3.78%). The two species showed a genetic differentiation of approximately 88%. Based on the observed molecular differences, we state that Lernaea ctenopharyngodoni is a genetically independent species from Lernaea cyprinacea.
    Keywords: RAPD, PCR, LERNAEA CYPRINACEA, LERNAEA CTENOPHARYNGODONI, GUILAN PROVINCE, KHOUZESTAN PROVINCE
  • M. Tabandeh, M. Akhlaghi Page 29
    The efficacy of different disinfectants (formalin, acetic acid, citric acid, chlorhexidine, sodium iodide, potassium permanganate, sodium hypochlorite and cetrimide-c) was examined on Streptococcus iniae, isolated from diseased fish of Fars province over the years 2002- 2004. In laboratory condition, minimum bactericidal concentration of disinfectants after 15, 30, 45 and 60 minutes were evaluated. Disinfectants were also tested under natural conditions with addition of a known concentration of bacterial suspension into water. An effective concentration of each disinfectant that had been determined in the first part of this study was added to the culture tanks and water samples were collected after 15, 30, 45 and 60 minutes to evaluate streptococcus isolation. A 3-5ppm concentration of chlorhexidine and sodium hypochlorite were powerful disinfectants against Streptococcus iniae. Acetic acid and citric acid were efficient in a concentration ranging between 350-500ppm showing very weak disinfectant activity against Streptococcus iniae. Results of tank tests showed that a bio-film is formed in the tanks may have significant effect on lowering the efficiency of disinfectants, thus most disinfectants were only effective at a higher concentration. Generally, sodium iodide and sodium hypochlorite were more efficient against Streptococcus iniae in tank condition than other disinfectants.
    Keywords: DISINFECTANTS, Streptococcus iniae, Rainbow trout
  • A. Tehranifard, Sh. Oryan, Gh. Vosoghi, M. Fatemi, A. Nikoeian Page 39
    Sea cucumber is commercially important in the world. Reproductive biology of Stichopus hermanni in the coral reefs of the Kish Island was investigated using 252 specimens. Morphology of the gonad of the sea cucumber species of the Kish Island was found to be similar to other species. We showed that the gonad colour is an unreliable character for sex determination except in maturity stage. We reported the gametogenesis sequence of events and found a sex ratio of 1:1 for the species. The sequence begins late in winter and continues until summer. The active stage of gametogenesis coincides with increasing photoperiod and temperature. Very little spawning activity out of season was noticeable and the maximum spawning was seen in summer. Average body length at first maturity was found to be 310 mm and the diameter of mature oocytes was 200 mm. Oocytes moved upward at a rate of 20-30mm per minute that confirms divers' reports of the abundance of developing Stichopus hermanni embryos near the water surface.
    Keywords: STICHOPUS HERMANNI, SEXUAL REPRODUCTION, KISH ISLAND, Iran
  • S. Haghparast, A. Aghaei moghadam, A. Hajimoradlo, M. Pahlavani, K. Amini, A. Taheri, H. Mohmmadkhani Page 55
    We collected 100 specimens of Persian sturgeon broodstocks propagated in Shahid Marjani Fish Culture Center to study internal parasites during March, April, and May 2005. The center is located in the southeast of the Caspian Sea. Three different parasite species were recovered from digestive tract (stomach and intestine) of the fish.Cucullanus sphaerocephalus, Skrjabinopsolus semiarmatus showed the highest incidence and highest mean intensity (with prevalence of 80% and 55% respectively) but Leptorhynchoides plagicephalus had the lower prevalene 2 %. The prevalence of S. semiarmatus and C. sphaerocephalus were higher in males than in females whereas the intensity of these parasites was higher in females than in males. Statistical analysis of data showed a significant relationship between the occurrence of S. semiarmatus and the sex of the fish. There was a significant relationship between the occurrence of C. sphaerocephalus and the length of the fish (P £0.05). Forty nine percent of the fish had less than 10 worms. It was also found that the internal parasites of A. persicus in the southeast of the Caspian Sea are the same as those found in the southwest but the diversity of parasites were fewer in the former.
    Keywords: Acipenser persicus, PARASITE, Caspian Sea
  • A. Halajian, R. Kazemi, M. Mohseni, M. Bahmani, A. Yosefi Page 65
    Sturgeon fish take long time to mature sexually and determination of sex and sexual maturity stages is important in artificial rearing of the fish. Sex determination by macroscopic method has thus far been impossible for the fish at juvenile stages. Gonad biopsy and its histological examination is one way for detecting male and female sturgeon fishes. To do so, we collected gonad samples from 13 five year old and 17 six year old specimens of the cultured Acipenser nudiventris. Samples were studied by light microscope after fixing and histological practices.
    Of the 13 five years old specimens, only 3 (23.1%) were male and 10 (76.9 %) were females. From 17 six years old fish, 10 (58.8%) were males and 7 (41.2%) were females. Histological studies showed that all male fish were at stage IV, but 5.8 % of all females were at stage I, 41.2 % were at stage II and 53 % were at stage II-III of sexual maturation. We also showed that in the studies sample, males reached maturity sooner than females.
    Keywords: ACIPENSER NUDIVENTRIS, GONAD BIOPSY, SEXUAL MATURATION STAGES, Iran
  • A. Zamani, A. Hajimoradlo, R. Madani, M. Farhangi, A. Vilaki Page 73
    To determine the digestive capacity of larvae in Caspian brown trout and Rainbow trout, activity of digestive enzymes including pepsin, trypsin, chymotrypsin, a-amylase, lipase and alkaline phosphatase in 2/3 and complete yolk-sac absorption stages were assessed. Results showed enzyme activity was significantly higher in Rainbow trout than in Caspian brown trout at 2/3 yolk-sac absorbtion stage (P<0.05). Enzyme activity was increased in Caspian brown trout at complete yolk-sac absorption. The enzymes pepsin, trypsin, a-amylase, lipase and alkaline phosphatase were higher in Caspian brown trout than in Rainbow trout but of these only a-amylase was significantly different between the two (P<005). Chymotrypsin was lower in Caspian brown trout than in Rainbow trout but not significantly (P>0.05). At the start of feeding, activity of pepsin, trypsin, chymotrypsin and alkaline phosphatase were higher in Rainbow trout than in Caspian brown trout but the difference was not significant for pepsin (P>0.05) whereas trypsin, chymotrypsin and alkaline phosphatase were significant different between the two (P<0.05). A-amylase was lower in Rainbow trout than in Caspian brown trout but not significantly (P>0.05). Lipase was similar in both fish. Higher enzyme activity in Rainbow trout than in Caspian brown trout at 2/3 yolk-sac absorption shows the high ability for digesting food in rainbow at this stage. Also, low enzyme activity in Caspian brown trout at this stage is believed to be one of the reasons for low food intake and digestion at this stage.
    Keywords: DIGESTIVE ENZYMES, CASPIAN BROWN TROUT, Rainbow trout
  • H. Zamani, M. Hadavi, M. Khoshkholgh Page 81
    To decrease cost of the commercial formulated food in culture of freshwater crayfish (Astacus leptodactylus), inexpensive additives like Zeolite can be incorporated into food. An eight week experiment was conducted on juvenile freshwater crayfish to determine the suitable level of Zeolite in food of the fish. Four levels of Zeolite 0.5, 1, 1.5 and 2 percent with three replications each and a digestible energy (DE) of 3500Kcal/kg diet were formulated. Five hundred and forty juvenile crayfish weighing 2±0.8 grams each were randomly distributed between twelve aquariums of 250 liter capacity. Juveniles were fed on pellet foods at 8 percent of body weight four times a day. Different nutritional responses in terms of weight gain (WG), Relative growth rate (RGR), food conversion ratio (FCR), protein efficiency ratio (PER) and survival rate (SR) were calculated and compared. WG, RGR and SR in treatments (1, 2, 3, 4) were not significant statistically (P>0.05) as compared to the control group. FCR and PER improved with Zeolite addition and in treatment four with 2 percent Zeolite level showed significant difference (P<0.05). No significant difference was found between treatments 1, 2, 3 and the control diet. Body carcass composition assessment of the crayfish fed on different levels of Zeolite was not significantly different to that of the treatment.
    Keywords: NUTRIRION, Growth, ASTACUS LEPTODACTYLUS, ZEOLIT
  • D. Kor, F. Keymaram, M. Moghim, A. Janbaz, Gh. Daryanabard, F. Bagherzadeh Page 91
    Diversity, distribution, catch per unit effort (CPUE) and population structure of sturgeon stocks in the Iran coastal areas of the Caspian Sea waters less than 10 meters deep was studied during 2003-2005. We also recorded total length and weight of all sturgeon specimens in five regions which was done by gillnet with mesh sizes 26, 33, 40, 60, 100, 150 mm during seasonal sampling from autumn 2003 to summer 2005 in the south of the Caspian Sea. Totally, 301 fish were sampled in 2003-2004 including Acipenser persicus (244) A. stellatus (35), A. nudiventris (13), and A. guldenstaedti (9). A total of 412 fish were sampled over the years 2004-2005 of which 369 were A. persicus, 14 were A. stellatus, 7 were A. nudiventris, 21 were A. guldenstaedti, and one was Huso huso. In 2003-2004, the CPUE for A. persicus, A. stellatus, A. nudiventris, A. guldenstaedti were 4.07, 0.58,0.22 and 0.15 respectively, whereas for A. persicus, A. stellatus, A. nudiventris, A. guldenstaedti, and for Huso huso the CPUE was 6.15, 0.23, 0.12, 0.35 and 0.02 respectively. In 2003-2004, the mean total length was 26±10.86 cm A. persicus, 49.7±14.5 cm for A. stellatus, 38±13.79 cm for A. nudiventris and 43.1±10.25 em for A. guldenstaedti. In 2004-2005, the mean total length was 21.0±18.56, 5205±25.53, 30±13.09, 23.37±12.2 and 50 cm for A. persicus, A. stellatus, A. nudiventris, A. guldenstaedti, and Huso huso respectively.
    Keywords: POPULATION, STURGEON, Mazandaran province, Caspian Sea, Iran
  • F. Kafilzadeh, H. Javid, H. Mohmmadi Page 103
    Tashk Lake is located in the protected zone of the Bakhtegan Lake in the Fars Province and is a shelter for wildlife. This place is very important environmentally and ecologically. Among entering pollutants to this lake via rivers and side villages, polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) compounds are noteworthy which are very harmful to humans and others creatures alike. We used naphthalene and anthracene as the only source of carbon to isolate PAHs degrading bacteria from three predefined stations. We found Pseudomonas sp. as the only PAHs degrading bacterium in the water and sediments of the lake. At the station 1 (Dehzir), the mean isolated bacteria acting on naphthalene and anthrecene were 27 and 23 in each ml of water and 57 and 47 in each gram of sediments, respectively. At the station 2 (Tashk), the mean isolated bacteria were 67 and 57 in each ml of water and 120 and 113 in each gram of the sediments which acted on the two carbon sources respectively. At the station 3(Gomban), the figures were 127 and 113 for water and 163 and 147 for the sediments respectively. We found meaningful differences in the mean number of degrading bacteria in the water and sediments of the three stations (P<0.05). The salt concentration for Pseudomonas sp. optimum growth and PAHs degradation was found to be around 6% with and increasing rate of degradation over time.
    Keywords: Bacteria, POLYCYCLIC AROMATIC HYDROCARBONS (PAHS), TASHK LAKE, Iran
  • Sustainable exploitation of the bony fishes in Iranian coastal waters of the Caspian Sea: Necessities and Requirements
    D. Ghaninezhad, Sh. Abdolmaleki Pages 105-118
    The Caspian Sea has a high ecological and biological value due to harboring important commercial bony fishes and sturgeons. There are more than 15 species of bony fishes (excluding kilka) which are harvested by 135 fishing cooperatives in Iranian coastal waters of the Caspian Sea and 10000 fishermen are involved in exploitation of these fishes. Annually, between 20 to 24 thousand tons of commercial bony fishes as Caspian kutum, mullets, bream, pikeperch, European carp, Caspian salmon, shads and other fish species are caught in Iranian coastal waters of the Caspian Sea. Strengths, weaknesses, opportunities and threats (SWOT) in exploitation of the bony fishes have been surveyed. SWOT results were analyzed considering the long-term development plan of the Iranian Fisheries Organization for sustainable and responsible exploitation of bony fish species. The effective strategies including rehabilitation of spawning grounds in the rivers, restocking of endangered species, controlling illegal.....
  • Sh. Kamal, M. Bakhtiyari, A. Abdoli Page 113
    Length, age frequency, von Bertalanfi growth parameter, reproduction and absolute fecundity of two populations of killifish (Aphanius sophiae) from Cheshmeh-Ali of Damghan and Shour River of Eshtehard were studied monthly from October 2004 to November 2005. There was no significant difference between sex ratios of the two populations (X2=0.679, P=0.410). Age and length frequencies revealed that female fish of Cheshmeh-Ali were taller and longer-lived than those of Shour River. Maximum of Gonadosomatic index of Cheshmeh- Ali fish was in May while in the case of Shour River, it was in April. The absolute fecundity showed no significant difference using ANCOV A whereas egg diameter of Cheshmeh-Ali population was significantly bigger than Shour River population (P<0.001).
    Keywords: APHANIUS SOPHIAE, BIOLOGICAL FACTORS, DAMGHAN, ESHTEHARD, Iran
  • P. Nejatkhah, H. Negarestan, N. Akbari hamed Page 123
    The effects of exposure to Zinc and Copper in developing from nauplius to adult stages in two species, A. urmiana and A. franciscana were studied. The growth and lifespan of the specimens under treatments also have been investigated.
    During the period of the experiments, both species of Artemia were exposed by Zinc-treated groups (23, 68, 114 mg/l) and also copper-treated groups (13, 25, 38 mg/l) and compared with control group without any metal treatment. However, in treatments with Zinc and Copper concentrations, lifespan was reduced in comparison with that of the control treatments.
    Results showed that Zinc and Copper have toxic effects on A. urmiana and A. franciscana. Although the resistance of both of them was high, but A. urmiana was more endure than A. franciscana. It is, suggested that the two Artemia species might have adopted a strategy to speed up growth and reproduce before metal pollution can cause death for them. Also, this study indicated that Zinc was less toxic than Copper for the two species investigated.
    Keywords: ZINC, COPPER, Toxicity, Artemia urmiana, Artemia franciscana
  • N. Niameymandi, B. Kiabi Page 133
    Nursery grounds of Penaeus semisulcatus were surveyed in the main coastal prawn catching areas of the Bushehr waters, Persian Gulf, from July 2003 to March 2005. Sampling stations were selected in waters less than 10m deep and juveniles were collected using a small vessel powered by a 150 hp outboard engine that was equipped with a small beam trawl net with 10 mm mesh size. Prawns less than 15 mm carapace length were classified as juvenile.
    The catches of P. semisulcatus juveniles were abundant at only a few sites in the shallow waters around southern (Motaf) and middle (Helaileh) regions of the studied area. The maximum number of juveniles was seen in July and November 2003 that amounted to 596 and 24 specimens, respectively. In April and June 2004, only 43 and 85 specimens were recorded respectively. Juvenile abundance was higher in vegetated sites as compared to other sites during this study. The study supports the fact that the extensive shallow reef and open flat coastline areas that are covered with grass and algae communities are critically important for the prawn and should therefore be protected from pollution, fishing gear damage and industrial development.
    Keywords: NURSERY GROUNDS, GREEN TIGER PRAWN, BUSHEHR WATERS, Persian Gulf
  • M. Niko, A. Saeidi, M. Yasami, A. Jafari, M. Alekhorshid Page 147
    Physiological changes in cortisol, glucose, testosterone and 17 b-estradiol levels were studied in Rutilus frisii kutum spawners during transportation in April, 2006. The fish were held in plastic tanks in two treatments 1fish/2L and 1fish/1L sea water in several replications. Their blood was collected at 0, 10, 20, 30 and 60 min after capture. A significant increase in concentration of cortisol and glucose was found with the transport time. Initial levels of cortisol were similar in the two treatments ranging between 480.7±22.34 and 476.6±18.61 ng/ml respectively. These values increased gradually and reached a peak at the end of the transport (683±1 and 801.3±11.2ng/ml in treatments 1 and 2) with significant difference between the two (P<0.01). Glucose also changed similar to cortisol. Testosterone and 17b-estradiol concentrations decreased significantly with time. Initial levels of testosterone were 18.6±1.3 and 17.8±1.2ng/ml in the two treatments but decreased significantly at the first 10 min (P<0.01). Initial levels of 17 b-estradiol were 59.23±0.52 and 58.1±0.75 ng/ml but its levels decreased up to the end of transport. Our results clearly indicate the effect of stress during transportation.
    Keywords: CORTISOLE, Glucose, SEX HORMONS, Rutilus frisii Kutum
  • K. Ghara, M. Moradi, S. Ghorbani, A. Amiri, D. Porvaneh moghadam Page 155
    An investigation was carried out on the sustainablity and growth rate of Rutilus frissi kutum larvae in polyethylene tanks in Ghazian Aquaculture Research Station, Guilan Province. The results were compared to those recorded for the currently used tanks including fiberglass and glass aquariums. Three treatments each with three replications were designed and the tanks were stocked with 30 fishes, with an average initial weight of 650 to 746 mg. The tanks were filled with 70 liters of water and the experiment was conducted for 60 days. The fish were fed with concentrated food during the rearing period. The fish showed an increase rate of 625.88, 643.54 and 659.48 mg in fiberglass, aquarium and polyethylene tanks, respectively. No significant difference was observed in the indices special growth ratio (SGR), food conversion ratio (FCR) and weight gain (P>0.05). The research indicated that the high-density polyethylene tanks made are more suitable for Rutilus frissi kutum culture than fiberglass and aquarium tanks.
    Keywords: Growth, survival, RUTILUS FRISSI KUTUM, GEOMEMBRANE TANKS, BADAR ANZALI, Iran
  • Gh. Gharibi, A. Matinfar, B. Ghaednia, R. Ghorbani, M. Khalilpazir Page 159
    The white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) was introduced to Iran in 2005 by Iranian Fisheries Research Organization. In this study which was carried out at the Iran Shrimp Research Center in Bushehr, shrimp growth in three density treatments 50, 100 and 150 PCs/m3 with three replications were compared. The experiment was conducted for 50 days in fiberglass tanks (three ton capacity). Daily tests of salinity, pH, temperature and dissolved oxygen were also carried out. We found that the mean salinity, pH, temperature and dissolved oxygen were 30.2ppt, 7.9, 25.5 degrees centigrade and 6.2 mg/l respectively. We recorded a mean weight of 2.96, 2.17 and 1.87 grams for shrimps in 50, 100 and 150 PCs/m3 respectively. The statistical analysis indicated that there was a significant relationship between mean weight and density of shrimps (P<0.05). The maximum survival rate 95.93% in150 PCs/m3 treatment indicates the tolerance of the species to high density culture. The minimum FCR 0.8 was seen in 50 PCs/m3. The mean FCR 0.81, 1 and 1.1 and the mean survival rate 87.56, 95.11 and 95.93 were seen in 50, 100 and 150PCs/m3 treatments respectively.
    Keywords: Litopenaeus vannamei, density, BUSHEHER, Iran