فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1389)

مجله علمی شیلات ایران
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • غلامعلی بندانی، حسینعلی خوشباور رستمی، سعید یلقی، محمد شکرزاده، حسن نظری صفحات 1-10
    در فصول زمستان، بهار و تابستان در 11 ایستگاه در سواحل غربی، شرقی، تالاب گمیشان و خلیج گرگان در سالهای 87-1386 نمونه برداری انجام شد. پس از نمونه برداری و زیست سنجی، بافت های عضله (104 نمونه) و کبد (36 نمونه) ماهی بصورت منجمد شده برای اندازه گیری غلظت فلزات آن به آزمایشگاه انتقال داده شدند. برای اندازه گیری فلزات در این بافتها به روش خاکستر خشک و با بکارگیری دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی مدل 400 پرکین آلمر آلمان انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آنالیز واریانس (ANOVA) و آماره Tukey استفاده گردید. میزان غلظت فلزات سنگین در بافت کبد بیشتر از بافت عضله بود. بررسی سطح فلزات سنگین در ماهی کپور نشان داد که فلز روی بالاترین سطح را در بافت عضله ماهی دارد و میزان سرب، کادمیوم و کروم بترتیب در مراحل بعدی قرار داشتند. میزان فلز کروم موجود در بافت عضله ماهی کپور برای دو جنس نر و ماده اختلاف معنی داری را نشان داد (05/ 0>P). مقایسه غلظت فلزات سنگین مورد مطالعه با استاندارهای جهانی (WHO، UK، MAFF، NHMRC) نشان داد که مقدار آنها در بافت عضله و کبد ماهی کپور کمتر از حد در این مطالعه برای بررسی غلظت چهار فلز سنگین (سرب، کادمیوم، کروم و روی) در عضله و کبد ماهی کپور معمولی مجاز است.
    کلیدواژگان: سلامت غذا، آلودگی، اکولوژی
  • محمود بهمنی، اسماعیل ظریف فرد، مژگان خدادادی، نعمت الله محمودی، امین اوجی فرد صفحات 11-20
    با توجه به اهمیت مطالعات مربوط به امکان سازگاری و توسعه پرورش ماهیان دریایی با ارزش نظیر هامور معمولی در کشور و نیز نقش مستقیم نوکلئوتیدها بعنوان عوامل تاثیرگذار بر ترکیب شیمیایی بدن در این گونه ارزشمند، پژوهش حاضر در تابستان سال 1387 در کارگاه تکثیر میگوی پارس آبزیستان استان بوشهر به مدت 10 هفته (شامل 2 هفته سازگاری و 8 هفته پرورش) انجام پذیرفت. اثر نوکلئوتید جیره در 5 سطح غذایی صفر، 15/ 0، 25/ 0، 35/ 0 و 5/ 0 درصد از جیره بر ترکیب عضله بچه ماهی هامور معمولی (Epinephelus coioides) با میانگین (± انحراف استاندارد) 29 /0±70/ 10 گرم وزن آغازین در مخازن 300 لیتری با تراکم ذخیره سازی 15 عدد ماهی با سه تکرار در هر تیمار انجام شد. در ارتباط با ترکیب عضله، حداکثر میزان پروتئین در تیمار 15 /0 درصد و حداکثر میزان چربی در تیمارهای 15/ 0 و 25/ 0 درصد مشاهده شد که اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشتند. حداقل و حداکثر میزان خاکستر نیز بترتیب در تیمارهای 15/ 0 و 35/ 0 درصد مشاهده گردید. در مورد میزان خاکستر بین تیمارهای 15/ 0، 25/ 0 و 35/ 0 درصد با گروه کنترل نیز اختلاف معنی داری مشاهده شد. همچنین تیمار 35/ 0 بالاترین میزان رطوبت را دارا بود و بهترین کیفیت لاشه در تیمار 15/ 0 درصد بدست آمد. نتایج حاصل مبین آن است که نوکلئوتید جیره در شرایط پرورش ماهیان دریایی نظیر بچه ماهی هامور معمولی نیز دارای اثرات مثبت بر ترکیب شیمیایی عضله می باشد بطوریکه این نقش درخصوص سطوح پروتئن عضله بطور ویژه در سطح 15 /0 درصد ملاحظه گردید.
    کلیدواژگان: عضله، غذا، رشد، ماهی هامور معمولی، Epinephelus coioides
  • صفر بی بی کم، عبدالمحمد عابدیان*، حبیب الله یونسی صفحات 21-32

    در این تحقیق اثر ضایعات کارخانه آرد ماهی(Stickwater) بعنوان محیط کشت بر تولید پروتئین تک یاخته با استفاده از باکتری و قارچ Aspergillus niger (Batch culture برای تولید میکروارگانیسمها در مقیاس آزمایشگاهی استفاده گردید. میزان توده زنده،COD، RNAو پروتئین در تیمار شاهد و استیکواتر در باکتری و قارچ در پیک رشد سنجش شد. همچنین در زمان حداکثر رشد ترکیب اسیدهای آمینه نمونه های باکتری و قارچ در دو تیمار مورد مقایسه قرار گرفت. میزان توده زنده تولیدی در باکتری در تیمار شاهد و استیک واتر بترتیب 16/ 3 و12/ 5 گرم در لیتر، میزان کاهش COD بترتیب 33270 و 53330 میلی گرم درلیتر، میزان RNA بترتیب 27/ 15 و 04/ 15 درصد و میزان پروتئین بترتیب 13/71 و 37/68 درصد بدست آمد. این مقادیر برای قارچ کمی متفاوت بود بطوریکه میزان توده زنده تولیدی در قارچ در تیمارهای شاهد و استیکواتر بترتیب 31/ 6 و 28 /7 گرم در لیتر، میزان کاهشCOD بترتیب 47800 و 55200 میلی گرم در لیتر، میزان RNA بترتیب 36/ 9 و 09/ 9 درصد و میزان پروتئین بترتیب 36/ 51 و 66/ 48 درصد بدست آمد. در هر دو باکتری و قارچ بیشترین و کمترین مقدار اسید آمینه در تیمار شاهد و استیکواتر بترتیب اسیدگلوتامیک و متیونین بود. میزان متیونین در باکتری نسبت به آرد ماهی و گزارش FAO تفاوت چندانی نداشت. میزان متیونین در قارچ از گزارش FAO کمی کمتر بود. مطابق نتایج حاصله در این تحقیق جایگزینی 100 درصد استیکواتر برای تولید باکتری Lactobacillus acidophilus و قارچ Aspergillus niger مناسب میباشد.
    بررسی شد. دو تیمار شامل تیمار شاهد (محیط کشت استاندارد برای باکتری و قارچ) و تیمار استیک واتر (با 100 درصد جایگزینی محیط کشت استاندارد) با سه تکرار برای هر تیمار در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: توده زنده، میکروارگانیسم، پساب کارخانه آرد ماهی (استیک واتر)، اسیدآمینه
  • وحید تقی زاده، محمدرضا ایمانپور، رضا اسعدی، وحید چمن آرا، سعید شربتی صفحات 33-42
    این تحقیق به منظور بررسی امکان جایگزینی پروتئینهای گیاهی (کنجاله سویا و گلوتن ذرت) بجای آرد ماهی در جیره غذایی فیلماهی جوان (میانگین وزن اولیه 14/ 2±55/ 159) به مدت دو ماه از مهر تا آذر 1388 در مرکز تحقیقات آبزیپروری وابسته به دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. جیره غذایی با پروتئین خام 5/46 درصد، انرژی خام 4/5 کالری بر گرم در 4 سطح جایگزینی جیره (1) صفر، جیره (2) 270، جیره (3) 450 و جیره (4) 660 گرم بر کیلوگرم ساخته شد و ماهی ها به مدت 60 روز مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره آزمایش تفاوت معنی داری در شاخصهای رشد مشاهده گردید (05/ 0>P). وزن بدست آمده، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و شاخص کارآیی پروتئین بطور معنی داری در ماهیان تغذیه شده با جیره غذایی (1) بالاتر بود (05/ 0>P).. درصد رطوبت و چربی لاشه فیل ماهیان در تیمارهای آزمایش بطور معنی داری اختلاف داشتند (05/ 0>P). اگرچه بین پروتئین و خاکستر تفاوت معنی داری مشاهده نشد. درصد هماتوکریت بطور معنی داری در تیمارهای آزمایشی 1 و 2 بیشتر از تیمارهای 3 و 4 بود و میزان گلوکز پلاسما در بین تیمارهای آزمایشی 1 و 4 اختلاف معنی داری داشت (05/ 0>P). میزان کلسترول پلاسما با کاهش آرد ماهی کاهش یافت و در تیمار آزمایشی 1 بطور معنی داری بیشتر از تیمارهای 3 و 4 بود (05/ 0>P). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مخلوط آرد سویا و گلوتن ذرت جایگزین مناسبی برای آرد ماهی نیست و موجب کاهش رشد در این ماهی می شود. اما شاخصهای رشد در بین جیره های غذایی (2) و (3) تفاوت معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: فیل ماهی، گلوتن ذرت، کنجاله سویا
  • نجمه جهانی، سید محمد باقر نبوی، سیمین دهقان مدیسه، سید رضا سیدمرتضایی صفحات 43-54
    فعالیت های آبزی پروری امروزه در دنیا اهمیت فراوانی پیدا کرده اند، لذا به موازات این فعالیت ها مطالعه اثرات آنها، بر اکوسیستم دریا ضروری بنظر می رسد. این مطالعه به منظور بررسی اثرات احتمالی قفس های پرورش ماهیان دریایی خور غزاله واقع در خور موسی در منطقه خوزستان (شمال خلیج فارس)، بر روی جوامع بنتیک بعنوان شاخص آلودگی و استرس و ارزیابی وضعیت سلامت محیط با استفاده از شاخص های زیستی انجام شده است. نمونه برداری ماهانه به مدت 9 ماه از تیر تا اسفند 1386 انجام گرفت. به این منظور در خور غزاله، 4 ایستگاه برحسب فاصله از زیر قفس های پرورشی (زیر قفس، 50 متری قفس، 150 متری قفس، 400 متری قفس بعنوان شاهد) انتخاب شد و از هر ایستگاه سه نمونه رسوب برای جداسازی و شناسایی ماکروبنتوزها ویک نمونه هم برای آنالیز دانه بندی رسوبات و سنجش میزان مواد آلی درون رسوبات یا TOM، توسط گرپ Van Veen با سطح مقطع 225/ 0 مترمربع برداشت شد. میزان مواد آلی در رسوبات خور غزاله با دامنه 26/ 23-17/ 6 درصد و دامنه Silty-Clay به میزان 47/ 97-76/ 4 درصد محاسبه شد. در بررسی جوامع بنتیک 12 رده جانوری شناسایی شد که برتیب، پرتاران با 62/ 60 درصد، نرمتنان با 67 /19 درصد و سخت پوستان با 49/16 درصد، فراوانترین رده های ماکروبنتوزی بودند. فراوانی، توده زنده و شاخص تنوع ماکروبنتوزها در ایستگاه زیر قفس کمتر از ایستگاه شاهد (400متری قفس) اندازه گیری شد. در زیر قفس غالبیت با گونهCapitellaبود که بعنوان یک گونه فرصت طلب در دنیا شناسایی شده و حضور این گونه می تواند یکی از شاخصه های استرس در محیط نمونه برداری شده بشمار رود. نتایج بررسی شاخص (ABC نشان داد که ایستگاه زیر قفس، 50 متری قفس و 150 متری قفس دارای آلودگی متوسط محیطی هستند، در صورتیکه ایستگاه 400 متری قفس (شاهد) دارای شرایط بدون آلودگی است. (Abundance Biomass Curve sp).
    کلیدواژگان: آبزی پروری، جوامع بنتیک، شاخص (ABC (Abundance Biomass Curves، خور غزاله، خلیج فارس
  • سید حسین حسینی فر، علیرضا میرواقفی، باقر مجازی امیری، حسینعلی خوشباور رستمی، ملوک پورامینی، کاظم درویش بسطامی صفحات 55-66
    هدف از این تحقیق، بررسی اثرات پربیوتیکی مخمر Saccharomyces cerevisiae غیرفعال بر شاخص های رشد، بازماندگی، ترکیب بدن و میکروبیوتای روده بچه فیل ماهی (Huso huso) بود. این پژوهش در قالب یک طرح کاملا تصادفی انجام شد که شامل تغذیه بچه فیل ماهی ها با جیره های غذایی حاوی 1، 2 و 5 درصد مخمر و شاهد (4 تیمار و 3 تکرار) بود. بچه فیل ماهی ها با میانگین وزنی (±انحراف استاندارد) (0/56±11/40) و تراکم 35 عدد در حوضچه های فایبرگلاس ذخیره سازی و به مدت 6 هفته با جیره های آزمایشی حاوی سطوح مختلف مخمر تغذیه شدند. در انتهای دوره شاخص های رشد (وزن نهایی، افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، فاکتور وضعیت)، ضریب تبدیل غذایی، ترکیب شیمیایی لاشه (رطوبت، خاکستر، چربی، پروتیئن خام) و میکروبیوتای روده ای (تعداد کل باکتری های و تعداد لاکتوباسیلوس ها) بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد بچه ماهی های تغذیه شده با جیره حاوی 5 درصد مخمر، بطور معنی داری وزن نهایی، نرخ رشد ویژه بیشتر، فاکتور وضعیت بهتر و ضریب تبدیل غذایی کمتری در مقایسه با تیمار شاهد و مخمر 1 درصد داشتند (P<0.05). اگرچه از نظر نرخ رشد ویژه اختلاف معنی داری بین تیمار 5 درصد مخمر و 2 درصد وجود نداشت (P>0.05). بررسی ترکیب شیمیایی لاشه تفاوت معنی داری بین تیمارها نشان نداد (P<0.05). بررسی تراکم کل باکتری ها و لاکتوباسیلوس ها موید افزایش معنی دار تیمار 5 درصد مخمر و تیمار شاهد و 1 درصد بود (P<0.05). اختلاف معنی داری از نظر تعداد لاکتوباسیلوس ها بین تیمار 5 و 2 درصد مخمر مشاهده نشد (var. ellipsoideu(P>0.05.
    کلیدواژگان: مخمر، تغذیه، میکروبیوتای روده، فیل ماهی
  • سارا حق پرست، کاظم درویش بسطامی صفحات 67-76
    با توجه به نقش و اهمیت گونه های متعلق به جنس دافنی در صنعت آبزی پروری بعنوان غذای طبیعی بویژه در تغذیه و بقای لارو انواع ماهیان، لزوم انجام مطالعه ای جامع در زمینه چگونگی واکنش تخم گشایی تخمهای درحال سکون آنها به منظور دستیابی به تکنیکی بهینه امری اجتناب ناپذیر می نمود. در این تحقیق، اثر فاکتورهای غیرزنده بر واکنش تخم گشایی تخمهای دافنی پولکس (Daphnia pulex) موجود در استخرهای پرورش غذای زنده مورد مطالعه قرارگرفت. تخمهای مذکور پس از جداسازی به دو حالت خشک و مرطوب به مدت دو ماه در تاریکی با دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. پس از طی دوره انکوباسیون اولیه، دو گروه حاصل به دو زیر گروه یکسان تقسیم و هر زیر گروه بطور مجزا تحت تیمار غوطه وری در محلول هیپوکلریت سدیم (NaOCl 1 درصد) و آب مقطر قرار گرفتند. اثر سطوح متفاوت دما (15،20 و 25 درجه سانتیگراد) و دوره روشنایی (D12L12و D0L 24) بر میزان تخم گشایی تخمهای در حال سکون این گونه در محیط کشت AdaM طی 15 روز بررسی گردید. نتایج نشان دادند که قراردادن تخمهای نگهداری شده به حالت مرطوب طی روشنایی 12ساعته با دمای 25 درجه سانتیگراد بدون نیاز به غوطه وری در هیپوکلریت سدیم (NaOCl 1 درصد) موجب افزایش حداکثر درصد و سرعت تخم گشایی در آنها می گردد.
    کلیدواژگان: تکثیر و پرورش، تغذیه، غذای زنده، دافنی پولکس (Daphnia pulex)
  • سلیم شریفیان، محمد صدیق مرتضوی، اسحاق زکی پور رحیم آبادی، علی ارشدی صفحات 87-96
    در این مطالعه کیفیت ماهی شوریده طی 19 روز نگهداری در یخ از لحاظ حسی، شیمیایی (pH، TVB-N، TBA)P<0.05). میزان TVB-N در روز اول نگهداری 31/15 میلی گرم در100 گرم و به 52/ 36 میلی گرم در 100گرم عضله در روز آخر نگهداری رسید P<0.05).TVB-N) نشان داد که مجموع بازهای فرار نیتروژنی شاخص مناسبی در ارزیابی کیفیت این ماهی طی نگهداری در یخ است. میزان TBA در شروع نگهداری 83/0 میلی گرم مالون دی آلدهید در کیلوگرم بافت بود و به 75/ 3 میلی گرم مالون دی آلدهید/کیلوگرم بافت در روز نوزدهم رسید P<0.05)TBA). در طول مدت نگهداری پایین تر از حد مجاز (5 میلی گرم مالون دی آلدهید/کیلوگرم بافت) بود. براساس کلیه نتایج، مدت ماندگاری ماهی شوریده طی نگهداری در پودر یخ 15 روز تعیین گردید.. مقادیر اندازه گیری مقادیر و میکروبی (شمارش کلی میکروب ها) بررسی شد. جدول ارزیابی حسی براساس نظر ارزیاب ها تصحیح گردید و جدولی خاص برای این ماهی طی نگهداری در یخ ایجاد شد. ارزیابی حسی نشان داد که رنگ و بوی آبشش، تحدب چشمها، پرده سفاق و حالت ارتجاعی گوشت بهترین شاخص های حسی در این ماهی می باشد. نتایج ارزیابی حسی و میکروبی دارای همبستگی بالایی بود. میزان باکتری ها گوشت در روز اول نگهداری برابر با 86/ 2 لگاریتم پرگنه در هرگرم بود و پس از روز پانزدهم نگهداری به محدویت مصرف (106) رسید.
    کلیدواژگان: زمان ماندگاری، کیفیت، ماهی شوریده، پودر یخ
  • ابوالفضل عسکری ساری، مژگان خدادادی، مریم محمدی صفحات 97-106
    این تحقیق به منظور سنجش غلظت فلزات سنگین کادمیوم، سرب، نیکل و جیوه در بافت های عضله، آبشش و کبد ماهی گطان Barbus xanthopterus) t) نشان داد که بین میزان تجمع فلزات سنگین در بافت های مختلف ماهی گطان اختلاف معنی داری وجود دارد (P≤0.05)WHO) بالاتر بود.. میزان تجمع این فلزات در بافت خوراکی (عضله) از حد مجاز سازمان بهداشت جهانی (در رودخانه کارون در تابستان 1388 صورت گرفت. ابتدا 48 نمونه ماهی در اندازه های متفاوت توسط تور گوشگیر از رودخانه کارون بعد از شهر اهواز (روستای شکاریه 3) صید گردید. پس از جداسازی بافت ها، روش هضم مرطوب بر روی نمونه ها انجام گرفت و با کمک دستگاه جذب اتمی میزان تجمع عناصر سنگین اندازه گیری شد. در این تحقیق میانگین غلظت فلزات سنگین کادمیوم، سرب، نیکل و جیوه در عضله ماهی گطان بترتیب 68/ 1، 37/ 2، 16/ 1 و 29/ 1 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک، در آبشش بترتیب 17/ 2، 92/ 2، 44/ 1 و 34/ 1 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک و در کبد بترتیب 92/ 1، 79/ 2، 31/ 1 و 43 /1 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک بود.
    کلیدواژگان: آلودگی، Barbus xanthopterus، رودخانه کارون، استان خوزستان
  • طلا قایدی، محمد افشار نسب، عبدالمجید کوثری راد، غلامحسین محمدی صفحات 107-118
    به منظور بررسی آلودگی میگوهای پاسفید غربی Litopenaeus vannamei Hepatopancreatic parvo در استان بوشهر از 6 مرکز تکثیر میگو در تیر ماه و 6 مزرعه پرورش میگو در آبان ماه 1387 نمونه برداری بعمل آمد. از هر مرکز تکثیر 100 عدد پست لارو 5 تا 15 روزه و از هر سایت پرورش 20 تا 30 عدد میگو با میانگین سنی 105 تا 120 روزه جمع آوری و به پژوهشکده میگوی کشور در بوشهر منتقل گردید. تعدادی از میگوهای جمع آوری شده برای مطالعات ظاهری و تهیه لام مرطوب با رنگ آمیزی گیمسا، تعدادی در محلول دیویدسون تثبیت و برای بررسی آسیب شناسی و تعدادی نیز در الکل 95 درصد نگهداری و برای آزمایش PCR مورد استفاده قرار گرفتند. در بررسی ظاهری میگوهای پرورشی، 30 تا 40 درصد از میگوها اندازه کوچکتری از بقیه داشتند و نمونه های کوچکتر معمولا دارای آبشش آلوده به ذرات گل و لای و حالت ملانیزه بودند. در لام مرطوب تهیه شده از هپاتوپانکراس میگوهای کوچک و رنگ آمیزی آن با گیمسا گنجیدگی های آبی رنگ در سلولهای اپی تلیال مجاری هپاتوپانکراس قابل رویت بود. در مقاطع آسیب شناسی و رنگ آمیزی H&E/Pheloxinگنجیدگی های آبی رنگ که از مشخصه های بیماریHPV می باشد در بافت هپاتوپانکراس کاملا نمایان بود. در بررسی با PCR نتیجه منفی بود که احتمالا ناشی از تفاوت سویه ویروس ایران با پرایمر طراحی شده کیت IQ2000 بود. میانگین درصد آلودگی به ویروس عامل بیماری HPVدر میگوهای وانامی نمونه برداری شده از مراکزتکثیر 1/1 درصد و مزارع پرورش 32 درصد تعیین گردید.
    کلیدواژگان: میگوی پا سفید غربی، ویروس HPV، آسیب شناسی
  • عماد کوچک نژاد، سیمین دهقان مدیسه، احمد سواری، غلامرضا اسکندری، نسرین سخایی صفحات 119-128
    در این مطالعه پراکنش زمانی و مکانی لارو ماهیان در سواحل شرق و غرب کانال خور موسی در استان خوزستان (خلیج فارس) در سال 87-1386 بررسی گردید. نمونه برداری بصورت ماهانه و با استفاده از تور پلانکتون با چشمه تور 300 میکرومتر و بصورت مایل از نزدیک بستر تا سطح آب با زاویه °45 انجام شد. در این مطالعه، 9440 عدد لارو جمع آوری گردید. در مجموع 22 خانواده از لارو ماهیان شامل: Bregmacerotidae، Callionymidae، Carangidae، Clupeidae، Cepolidae، Cynoglossidae، Gobiidae، Leiognathidae، Mugilidae، Platycephalidae، Scaridae، Sciaenidae، Scatophagidae، Scorpaenidae، Sillaginidae، Soleidae، Sparidae، Stromateidae، Syngnathidae، Engraulidae، Trichiuridae وTriacanthidae شناسایی گردیدند. فراوانی و درصد فراوانی هر یک از خانواده ها طی دوره مطالعه محاسبه شد. بیشترین فراوانی نسبی بترتیب متعلق به خانواده های Gobiidae با 26/ 22 درصد، Clupeidae با 61/ 17 درصد و Sparidae با 77/ 8 درصد بود. میانگین (± انحراف استاندارد) بیشترین تراکم لارو ماهیان 32/ 610±87 /1288 تعداد در 10مترمربع در ابتدای فصل بهار محاسبه گردید. دو اوج حضور جمعیتی در دوره مورد مطالعه دیده شد. اولین اوج حضور جمعیتی مربوط به ابتدای بهار و ماه فروردین است و دومین اوج حضور جمعیتی در اواسط تابستان و ماه های مرداد و شهریور مشاهده گردید. آنالیز خوشه ایبراساس میانگین سالیانه فراوانی لارو 12 خانواده مهم شیلاتی، ایستگاه ها را در سطح شباهت 70 درصد در سه گروه مجزا نمایش داد. نتایج این آنالیز نشان داد که سه ایستگاه غربی 1، غربی 2 و غربی 3 از سایر ایستگاه ها مجزا هستند. تراکم بالای لارو ماهیان در این ایستگاه ها نشان داد که سواحل غربی کانال خورموسی، مکان مناسبتری برای رشد و نمو لارو ماهیان است.
    کلیدواژگان: لارو ماهیان، پلانکتون، بیوسیستماتیک، خورموسی، خلیج فارس
  • حسن مرادی زاده فرد، محمد سوداگر، سعید گرگین، علی اکبر پاسندی صفحات 129-136
    اثر دفعات غذادهی بر عملکرد رشد، ضریب تبدیل غذایی و بازماندگی پست لاروهای میگوی سفید هندی (P. indicus) در مدت 56 روز مطالعه و بررسی شد. مطالعه در 16 تانک فایبرگلاس مجهز به سیستم چرخشی آب توسط هوادهی با 4 تکرار برای هر تیمار انجام شد. بیست پست لارو با میانگین (± انحراف استاندارد) وزنی 02/ 0±56/ 1 گرم بصورت دستی شمارش و در هر تانک ذخیره شدند و بترتیب با 2، 4، 6 و 8 بار در روز غذادهی شدند. میانگین (± انحراف استاندارد) وزن نهایی بدن بطور معنی داری در تیمارهای 2 و 4 بار غذادهی (بترتیب 08/ 0±76/ 5 و 15/ 0±96/ 5 گرم) نسبت به تیمارهای 6 و 8 بار غذادهی در روز (به ترتیب 16/ 0±54/ 8 و 19/ 0±31/ 8 گرم) کمتر بود (P<0.05). اختلاف معنی داری در ضریب تبدیل غذایی تیمارهای 6 و 8 بار غذادهی با دیگر تیمارها وجود داشت (P<0.05). بهترین میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار 6 بار غذادهی در روز بدست آمد. میزان نرخ رشد ویژه (SGR) میگوهای 6 بار غذادهی شده در روز بطور معنی داری (05/ 0>P) نسبت به میگوهای تغذیه شده با دیگر رژیمهای غذادهی بالاتر بود (04/ 0±03/ 3 درصد)، در حالی که میگوهای 8 بار غذادهی شده SGR بیشتری را (05/ 0±95/ 2 درصد) نسبت به میگوهای 2 (06/ 0±36 /2 درصد) و 4 بار غذادهی در روز (11/ 0±39/ 2 درصد) دارا بودند. میزان بازماندگی بطور معنی داری متفاوت بود (P<0.05). بهترین میزان بازماندگی از تیمار 6 بار غذادهی بدست آمد. پارامترهای کیفیت آب (شوری، اکسیژن محلول، دما) در بین تیمارها اختلافی نداشتند (P<0.05)، اگرچه، برخی پارامترهای کیفیت آب (آمونیوم، نیترات، نیتریت، فسفات و pH) بطور معنی داری در بین تیمارها متفاوت بودند (P<0.05). نتایج نشان دادند که غذادهی میگوی سفید هندی بیش از 4 بار در روز مفید میباشد.
    کلیدواژگان: میگوی سفید هندی، Penaeus indicus، تغذیه، ضریب تبدیل غذایی
  • سید عبدالصاحب مرتضوی زاده، جلیل معاضدی، محمد یونس زاده فشالمی، الهام جرفی صفحات 137-142
    ماهی گطان از جمله ماهیان با ارزش و اقتصادی خوزستان است که در بخشهایی از منابع آبی استان خوزستان و منابع آبی واقع در مناطق مرزی با عراق زیست می کند. به منظور دستیابی به تعیین بیوتکنیک تکثیر مصنوعی ماهی گطان (برای تولید انیوه) پروژه تکثیر آن در سال1384 انجام شد. در این تحقیق 23 عدد مولد ماده با میانگین (± انحراف استاندارد) وزن و طول کل بترتیب 45/ 0± 85/ 3 کیلوگرم و21±95/ 64 سانتیمتر بررسی شد. نسبت جنسی نر به ماده 2:1 در نظر گرفته شد. درجه حرارت مناسب تخمریزی 5/ 24-21 درجه سانتیگراد ثبت گردید. جهت القای اوولاسیون از عصاره غده هیپوفیز به میزان 4 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن ماهی استفاده گردید و تزریق بصورت 2 مرحله ایی با فاصله زمانی 12-10 ساعت با نسبت 10:90 انجام گرفت و تزریق در مولدین نر همگام با تزریق دوم مولدین ماده به میزان 2 میلی گرم بر کیلوگرم انجام شد که 87 درصد مولدین ماده گطان به مرحله تخمریزی رسیدند. دوره پنهان Latency period) 17-15)ساعت متغیر بود. طول دوره انکوباسیون تخم ماهی گطان در دمای 25-23 درجه سانتیگراد معادل 60-59 ساعت بود.تخمهای ماهی گطان چسبندگی کمی داشته و در هر گرم آن 32±480 تخم تازه استحصال شده و 25±287 تخم آب جذب کرده وجود داشت. میانگین (± انحراف استاندارد) درصد لقاح 1 /3±22/ 77، درصد تخم گشایی 89/ 1±2 /81 و بازماندگی لارو 2±4/ 83 درصد در مولدین دو بار تزریق محاسبه گردید. میانگین (± انحراف استاندارد) اندازه تخم خشک و تخم آب جذب کرده ماهی گطان 45±1248 میکرون و 125±2100 میکرون بود. برای برطرف کردن چسبندگی و شستشوی تخمها از مایع لقاح به مدت زمان 10 دقیقه استفاده گردید که در نتیجه این کار 660 هزار لارو تولید شد و در استخرهای خاکی به منظور پرورش ذخیره سازی گردید.
    کلیدواژگان: گطان، Barbus xanthopterus، تکثیر، مولدین، تخم ریزی
  • مسطوره دوستدار، غلامرضا دریانبرد، غلامحسین وثوقی، رحیم رحتمی صفحات 143-146
|
  • Gh.A. Bandani, H.A. Khoshbavar Rostami, S. Yelghi, M. Shokrzadeh, H. Nazari Pages 1-10
    Concentrations of four heavy metals (Cd, Cr, Zn, and Pb) in the common carp (Cyprinus carpio) were assessed in winter, spring and summer seasons of the years 2008. Four coastal areas in the west and east, Gomishan Marsh and Gorgan Bay including 11 sites were sampled. After biometrical measurements of the fish, specimens of muscle (104) and liver (36) tissues were immediately frozen and transferred to laboratory for assessment of heavy metal concentration. Dry ash method and atomic absorption spectrometer (AAS) of Perkin Almer (400 model, German) were used to assess metals concentration. In the process, analysis of variance (ANOVA) and Tukey-test were implemented. Heavy metals concentration in kidney tissue was higher than muscle tissue. In carp muscle tissue, level of zinc was highest and the next categories were those of lead, cadmium and chromium, respectively. A significant difference was observed between chromium concentrations in muscle tissue of Cyprinus carpio with sex (P<0.05). The concentrations of heavy metals in liver tissues were higher than those of the muscle tissues and in all cases; they were lower than mean allowable concentrations of international standards (WHO, UK, MAFF and NHMRC).
    Keywords: Heavy metals, Cyprinus carpio, Golestan province
  • B. Bahmani, A. Zariffard, M. Khodadadi, N. Mahmoudi, A. Ojeefard Pages 11-20
    This research was carried out for 10 successive weeks (2 weeks for adaptation and 8 weeks for culture) in summer 2008 at Abzisytan Shrimp Hatchery Center in Bushehr province. The effects of dietary nucleotides at 5 levels including 0.0% (control), 0.15%, 0.25%, 0.35% and 0.5% on the growth performance and whole-body composition of Epinephelus coioides was investigated. Juvenile fish specimens with average weight of 10.70±0.29g were fed by experimental diets for 8 weeks. The trial was carried out in 300 liter fiberglass tanks. The highest protein content was observed in 0.15% diet nucleotide and the highest fat in 0.15% and 0.25% diet nucleotide which showed significant difference with the control group (P<0.05). The highest and lowest ash content was observed in 0.15% and 0.35% nucleotide treatment, respectively. The ash content showed significant difference between 0.15%, 0.25% and 0.35% treatments and control group (P<0.05). Also, the 0.35% treatment had the highest water content (P<0.05). We conclude that at the level of 0.15% dietary nucleotide, better results are achieved in terms of whole-body composition.
    Keywords: Muscle, Food, Growth, Epinephelus coioides
  • S. Bebekam, A.M. Abedian, H. Younesi Pages 21-32

    We investigated production of single cell protein (SCP) from stickwater of kilka fish meal factory as medium using Lactobacillus acidophilus and Aspergillus niger. Stickwater was used instead of the standard media of bacterium and fungus in a batch culture method. Amount of biomass, COD, RNA and protein in the bacterium and fungus in control and stickwater treatments were investigated. In maximum growth time, amino acids profile of the bacterium and fungus were measured and compared between treatments. Bacterial biomass production in the control and stickwater treatments were 3.16 and 5.12g/l, COD reduction was 33270 and 53330mg/l, the measured RNA were 15.27% and 15.04%, the amount of protein were 71.13% and 68.37%, respectively. The difference between bacterium and fungus biomass production was slight. We found that the amount of the fungus biomass in control and stickwater were 6.31 and 7.28g/l, COD reduction were 47800 and 55200mg/l, RNA was 9.36% and 9.09%, the amount of protein were 51.36% and 48.66%, respectively. In both bacterium and fungus, the maximum and minimum amount of amino acid of the control and stickwater was glutamic acid and methionin. The amount of methionin in bacterium was not different with fish meal and FAO reference and in fungus was a little lower than FAO reference. According to the results, application of pure stickwater was suitable for production of Lactobacillus acidophilus and Aspergillus niger.

    Keywords: Biomass, Microorganism, Stickwater, Amino acids
  • V. Taghizadeh, M.R. Imanpoor, R. Asadi, V. Chamanara, S. Sharbati Pages 33-42
    The possibility of replacing fish meal with plant protein sources (soybean meal and corn gluten) for beluga (initial body mass 159.55±2.14g) was studied in autumn 2009. Experimental feeds with 46.5% of crude protein, GE: 5.4 Cal g-1 in four replacement levels: 0, 270, 450 and 660 gr kg1 were prepared and fish were fed on the diets for 60 days. Significant differences were found in growth performance (P<0.05) of different diets. Biomass gain, specific growth rate, feed conversion rate and protein efficiency ratio in fish feed with diet 1 was higher (P<0.05) that the other ones. However, growth performance in diets 2 and 3 were not significantly different (P>0.05). Moisture of beluga carcass fed with diet 4 was significantly higher (P<0.05) that the other diets. However, protein, fat and ash were not significantly different (P>0.05) among diets. The hematocrit percentage was significantly higher in experimental treatments 1 and 2 than 3 and 4 and the plasma glucose was significantly different between diets 1 and 4 (P<0.05). With decreased fish meal, significantly (P<0.05) decreased plasma cholesterol was found in diet 1 compared to the diets 3 and 4. Results showed that combination of soybean meal and corn gluten is not a good substitute for fish meal and deceased growth performance of the fish.
    Keywords: Beluga, Corn gluten, Soybean meal
  • N. Jahani, S.M.B. Nabavi, S. Dehghan Madiseh, S.R. Seyed Mortezaie Pages 43-54
    The present study was carried out to find the probable effects of marine fish cage culture on benthic communities as pollutant and stress indicators. Also, the biotic health condition was assessed using ABC index, in Ghazale creek, Khore-Mussa area in northwest of the Persian Gulf. Monthly sampling from four stations was conducted from June 2007 to March 2008. Stations were selected according to distance from cages in Ghazale creek. The distances were immediately under the cages, 50, 150 and 400m from the cages. At each station, three samples for macrobenthos and one sample for sediment grain size analysis and total organic matter (TOM) were collected by Van Veen grab with 0.0225m2 area. The range of total organic matter percentage in sediments was (6.17-23.26) and the range of silt-clay percentage was (4.76-97.47). We found 12 macrobenthic orders and Polychaets (60.62%), Mullusca (19.67%), Crustacea (16.49%) were the dominant groups. Macrobenthic abundance, biomass and diversity index value under cage station were less than those 400m away from the cages. Capitella sp. as opportunist species was dominant under cage station. This genus is introduced as the pollution indicator in the area. The result of ABC index show that under the cages and distances 50 and 150m away from the cages have average pollution, while the 400m distance from the cage (control site) is unpolluted.
    Keywords: Cage culture, Macrobenthos, Pollutant, Capitell sp., Persian Gulf
  • S.H. Hoseinifar, A.R. Mirvaghefi, B. Mojazi Amiri, H.A. Khoshbavar Rostami, M. Poor Amini, K. Darvish Bastami Pages 55-66
    The probiotic effects of inactive yeast, Saccharomyces cerevisiae var. ellipsoideus was studied on growth performance, survival and intestinal microbiota of beluga juveniles (Huso huso). The study was done in complete randomize design that included feeding of beluga juveniles with diets supplemented with 0 (control), 1, 2 and 5% yeast (4 treatments with 3 replicates). Beluga juveniles (11.40±0.56g) were randomly allocated in 12 oval tanks at a density of 35 fish per tank and triplicate group were fed with experimental diets. At the end of the trial, growth factors (final weight, weight gain, SGR, CF) as well as feed conversion ratio (FCR), body composition (protein, lipid, ash, moisture) and intestinal microbiota (total viable bacteria and Lactobacillus spp. levels) were determined. Our results confirmed that juveniles fed on diet supplemented with 5% S. cerevisiae var. ellipsoideus had significantly higher final weight, weight gain, specific growth rate (SGR) and lower food conversion ratio compared to control and 1% treatment (P<0.05). However, there were no significant differences between SGR of 5 and 2% yeast treatments (P>0.05). The study of body composition showed no significant difference between treatments (P>0.05). Total viable bacteria and Lactobacillus spp. count were significantly higher in 5% treatment compared to control (P<0.05). However, there was no significant difference between Lactobacillus spp. levels in 5 and 2% treatments ().
    Keywords: Keywords: Feeding, Intestinal microbiota, Beluga
  • S. Haghparast, K. Darvish Bastami Pages 67-76
    Regarding the key role and importance of Daphnia in aquaculture, particularly for survival and adaptation of fishes in larval stages, a comprehensive study on hatching rate of Daphnia ephippial eggs was implemented to obtain an optimum technique. The effects of abiotic factors was investigated on the hatching response of Daphnia pulex diapausing eggs collected from live food ponds in Cultivation and Breeding Centre of Gorgan. After isolation, the eggs were kept in dry and wet conditions at 4°C for 2 months in darkness. Following the preincubation period, the eggs in each group were subdivided into 2 parts and treated with 1% NaOCl and distilled water. The effect of temperature levels (15 C, 20 C, 25 C) and photoperiod levels (12L: 12D, 24L: 0D) were identified on the hatching of eggs in AdaM medium during 15 days. Results indicated that the exposure of wet-kept eggs to 12-hour photoperiod and 25 C without soaking in 1% NaOCl, caused the maximum rate and speed of hatching.
    Keywords: Aquaculture, Feed, Live food, Daphnia pulex
  • S. Sharifian Mortazavi, E. Zakipour Rahimabadi, A. Arshadi Pages 87-96
    Quality of tiger-toothed croaker stored in flake ice was studied for 19 days by sensory, chemical (total volatile basic nitrogen (TVB-N)), (thiobarbituric values (TBA)), pH and microbial (total viable count, TVC) methods. Sensory scheme was modified according to the panelists perception and a specific schema was created for this fish. Sensory analyses showed that: "gills color and odor", "convexity of eyes", "peritoneum" and "elasticity of flesh" are the best sensory parameters. Results of sensory and microbial analyses had high correlation. Total viable count of flesh was 2.86 log cfu g-1 at first day and reached the limiting level of TVC (106) after 15 days of storage (P<0.05). TVB-N levels were 15.31mg/100 g tissue at the first day of storage and reached 36.52mg/100 g at the end of storage day (P<0.05). Measuring amounts of TVB-N showed that total volatile basic nitrogen is a good quality index for tigertoothed croaker during ice storage. The initial level of TBA was 0.83mg of malondialdehyde per kg flesh (mg MDA/kg) and increased to 3.75mg MDA/kg at the end of storage. TBA levels were less than limiting level (5mg MDA/kg) over the period of storage. According to the results, shelf-life of tiger-toothed croaker was determined 15 days during ice storage.
    Keywords: Shelf, life, Quality, Tiger, toothed croaker, Flake ice
  • A. Askary Sary, M. Khodadadi, M. Mohammadi Pages 97-106
    We determined bioaccumulation of heavy metals (Cd, Pb, Ni and Hg) in the muscle, gill and liver organs of Barbus xanthopterus in summer 2009 in Karoon River, south west of Iran. Gill net was used to sample 48 random size fish specimens from Karoon River downward of Ahwaz city (Shekariyeh 3 village). The tissues were extracted and the elements were determined using atomic absorption spectrophotometer. Concentrations of heavy metals Cd, Pb, Ni, Hg in muscle tissue of Barbus xanthopterus were 1.679, 2.37, 1.16, 1.29mg/kg dry wt and in gill were 2.17, 2.92, 1.44, 1.34mg/kg dry wt and in liver were 1.92, 2.79, 1.31, 1.43mg/kg dry wt, respectively. All the results were statistically significant (P 0.05). The concentrations of heavy metals were higher than standards of the World Health Organization (WHO) in the muscle tissue of Barbus xanthopterus in Karoon River.
    Keywords: Pollution, Barbus xanthopterus, Karoon River, Khuzestan Province
  • T. Ghaedi, M. Afsharnasab, A.M. Koosarinejad, Gh.H. Mohammadi Pages 107-118
    Presence of hepatopancreatic parvo-like vines (HPV) disease was assessed from June until October 2009 in Litopenaeus vannamei hatcheries and grow-out farms of the Bushehr province. Samples were collected from 6 hatcheries and 6 grow-out farms located in coasted areas. From each hatchery, 100 PL samples with average age PL5-PL8 and 20-30 samples from each grow-out farm with average age 105 to 120 days were collected. The samples were divided into three groups one used for gross sign and wet mount with Gimsa, the second group was preserved in Davidson Fixative and used for histopathology and the third group was fixed in ethyl alcohol 95% and used for polymerase chain Reaction (PCR). In gross sign 30%- 40% of the shrimp showed different sizes and some were smaller than the others. In the wet mount group with Gimsa staining of hepatopancrease, the inclusion body with basophilic color was seen. The histopathology indicated that the hepatopancreatic cell was infected and the basophilic inclusion body observed in many samples. The PCR examined with IQ 2000 Kit was negative. The rate of infection (ROI) was 1.1% for hatcheries and 32% for grow-out farms.
    Keywords: Litopenaveus vannamei HPV Gross Sign, Histopathology PCR
  • E. Koochaknjad, S. Dehghanmadiseh, A. Savari, Gh. Eskandari, N. Sakhiee Pages 119-128
    Temporal and spatial distribution of fish larvae population in eastern and western parts of Khure e Mussa channel in Khuzestan province (Persian Gulf) was studied during 2007-2008. Monthly samples were collected by 300μm mesh size plankton net during which 9440 larvae were collected. Totally, 22 families were identified including Bregmacerotidae, Callionymidae, Carangidae, Clupeidae, Cepolidae, Cynoglossidae, Gobiidae, Leiognathidae, Mugilidae, Platycephalidae, Scaridae, Sciaenidae, Scatophagidae, Scorpaenidae, Sillaginidae, Soleidae, Sparidae, Stromateidae, Syngnathidae, Engraulidae, Trichiuridae, Triacanthidae. The most frequent families were Gobiidae (22.26), Clupeidae (17.61, and Sparidae (8.77%), respectively. The highest densities of larvae were observed in beginning of spring. Two peak of population was observed. The first one in early spring (April) and the second peak was in mid-summer (August and September). Cluster analysis based on average annual abundance of 12 important families classified stations into three groups with 70% similarity. The results of cluster analysis separated western stations 1, 2 and 3 from others. Higher densities of fish larvae in the western coast of Khur-e-Mussa channel showed that western parts better for nursery grounds for the studied fish larvae
    Keywords: Fish larvae, Plankton, Biosystematic, Khur, e, Mussa, Persian Gulf
  • H. Moradizadeh Fard, M. Soudagar, S. Gorgin, A. Pasandi Pages 129-136
    The effects of feeding frequency on growth performance, feed conversion ratio and survival of post-larvae Indian white shrimp, Penaeus indicus were evaluated in a 56-day study. The study was conducted in sixteen fiberglass tanks provided with aerated recirculating water with four replicate tanks for each treatment. Twenty post larvae with a mean weight of 1.56 0.02g were hand-counted and stocked into each of the replicate tanks and fed 2, 4, 6 and 8 times a day, respectively. Final body weights were measured significantly lower at 2 and 4 times/day (5.76 0.08 and 5.96±0.15g, respectively) than 6 and 8 times/day (8.54±0.16 and 8.31 0.19g, respectively) treatments (P<0.05). There were significant differences for the Feed Conversion Ratio (FCR) of shrimps fed 6 and 8 times/day with other treatments. The best mean FCR was obtained from the sixth daily-feeding (P<0.05). The Specific Growth Rate (SGR) of shrimps fed 6 times/ day was significantly (P<0.05) higher (3.03 0.04%) than shrimps fed with all other feeding regimes, while shrimps fed 8 times/ day had a higher SGR (2.95 0.05%) than shrimps fed 2 times/day (2.36 0.06%) and 4 times/day (2.39 0.11%). Survival rate was significantly different (P<0.05). The best mean survival rate was obtained from 6 times/day feeding (P<0.05). There were significant differences for survival rates (P<0.05). The water quality parameters (salinity, dissolved oxygen and temperature) were not different among treatments. However, some water quality parameters (ammonium, nitrate, nitrite, phosphate and pH) were significantly different among the treatments. Results suggested that there was an advantage in feeding P. indicus more frequently than 4 times per day
    Keywords: Nutrition, Penaeus indicus, Feed Conversion Ratio
  • S.A. Mortezavi Zadeh, J. Moazedi, M. Yooneszadeh Feshalami, E. Jorfi Pages 137-142
    This project was carried out in the year 2003 in Khuzestan province waters to determine the best artificial propagation techniques for mass production of Barbus xanthopterus. The fish is one of the most valuable and economic species in the area. The propagation was started in late March and continued till late April while suitable temperature was 21-24.5 C. A number of 23 female broodstock with mean weight and length 3.85±0.45kg and 64.95±21cm respectively with a sex ratio of 2:1 male to female were used in the process. The amount of hypophysis injection was 4mg/kg weight of fish and two injections with 10-12 h interval to 10:90 were undertaken. Spawning success was 87% in broodstock. Latency period was 15- 17h and the incubation duration was 59-60h in 23-25 C.The fish eggs has a low stickiness and the count of dry and water-absorbed eggs were 480±32 and 287±25g, respectively. In the twice-injected broodstock, the fertilization rate was 77.22±3.1%, the hatching rate was 81.2 ±1.89% and the survival rate was 83.4±2%. Size of the dry and water-absorbed eggs was 1248±45 and 2110±125, respectively. Washing time with fertilization liquid was 10 min for removing stickiness. In the end, 660 thousand larvae were produced and released to earthen ponds for culture.
    Keywords: Aquaculture, Propagation, Broodstock, Spawning
  • M. Doustdar, Gh.R. Daryanabard, Gh.H. Vosoughi, R. Rahmati Pages 143-146
    The swim bladder status of false trevally (Lactarius Lactarius) was studied from November 2007 to October 2008 in coastal waters of the Oman Sea. A number of 702 swim bladders of false trevally specimens were collected randomly from catch composition of gillnets and bottom trawler. False trevally has an unusual swim bladder, as the first and the second spines of its anal fin are joined that creates a single bone, which is called anchorage bone, and passes from the middle of the swim bladder and 2 lobes of the gonad and connects to the 10th vertebra of the spinal column. Another ending of this bone is wide and reaches anal fin base. This bone is like an anchorage for swim bladder of false trevally and it functions as a center of gravity of the fish in anal fin base. It firms the exterior part of the fish body, so the fish swims through rough waters easily.
    Keywords: False Trevally, Lactarius lactarius, Swim bladder, Oman Sea
  • M. Tavoli, M. Islami, S.M. Mahdavi Pages 147-152
    The changes in density and biomass of macrobenthos were seasonally investigated from winter 2005 till fall 2006 in southern Caspian Sea. Samples were taken with a 225cm2 Van Veen grab from depths of 7 and 20 meters along two transects: Line 8 area (western part) and Radio Darya area (eastern part). Totally, 5 classes of macrobenthos were identified of which the most abundant populations were Polychaeta 68.7%, Oligochaeta 14.6%, Bivalvia 8.5%, Crustacea 8.2% and Gastropoda 0.08%. The maximum density (4251.8 1419 (ME SE) ind/m2) of macrobenthos was observed during summer in the depth of 20m of Radio Darya area, while the minimum density (725.9 64.5 (ME SE) ind/m2) was observed during spring in the depth of 7m in the same area. Between the two studied depths, the mean annual density in 7m depth (2266.7 350.3 (ME SE)ind/m2), was higher from 20m depth (1977.8 290.1 (ME SE)ind/m2). The maximum biomass (475 243.8 (ME SE)g/m2), of macrobenthos was observed during autumn in the depth of 20 meter of Radio Darya area, while the minimum biomass (0.3 0.1 (ME SE)g/m2), was observed during winter in the depth of 7m in the same area. Between the two studied depths, the mean annual biomass in 20m depth (184.8 24.6 (ME SE)g/m2), was higher from 7m depth (73.7 24.6 (ME SE)g/m2). Generally speaking, the eastern part of Chalus coast had more density and biomass compared with the western part.
    Keywords: Biomass, Macrobenthos, Ecology, Caspian Sea