فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1390)

مجله علمی شیلات ایران
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1390)

  • 166 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • امین اوجی فرد، عبدالمحمد عابدیان کناری، علی طاهری، انسیه غنی زاده کازرونی صفحه 1
    تاثیر نوکلئوتید جیره (2/0 درصد) بر رشد، مورفولوژی روده و پروفیل اسیدهای چرب میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) به مدت 5 هفته در استان بوشهر (دلوار) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش با 3 تکرار در مخازن پلی اتیلنی مدور با ظرفیت 300 لیتر انجام گرفت. هر تانک پرورشی بطور تصادفی با 25 عدد میگو با میانگین (انحراف معیار) وزن 03/0±21/3 گرم پر شد. افزودن نوکلئوتید جیره سبب بهبود معنی دار شاخص های رشد (شامل، 10 درصد افزایش وزن بدن، 97/7 درصد افزایش ضریب رشد ویژه، 32/11 درصد افزایش نرخ بازده پروتئین، 64/9 درصد کاهش ضریب تبدیل غذایی) و میزان اسیدهای چرب 5n14:1، 3n20:3 و DHA شد اما اختلاف معنی داری در میزان بقاء، طول حدقه ای کاراپاس، غذای مصرفی و میزان SFA، MUFA، PUFA، n3/n6 و EPA+DHA بین دو تیمار مشاهده نشد. همچنین طول سلولهای اپی تلیال روده در بند اول شکمی در تیمار نوکلئوتید بطور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود.
    کلیدواژگان: نوکلئوتید، اسیدهای چرب، تغذیه، رشد، میگوی سفید غربی
  • فرود بساک کاهکش، وحید یاوری، فرخ امیری، غلامرضا مکوندی، منصور نیک پی صفحه 11
    این مطالعه به منظور تعیین مولدین مناسب ماهی بنی (Barbus sharpeyi) و ماهی شیربت (Barbus grypus) با استفاده از شاخص هم آوری کاری جهت تکثیر مصنوعی آنها صورت گرفت. برای این منظور سه تیمار برای ماهی بنی انتخاب شد. تیمار 1 مولدین با میانگین (± انحراف معیار) وزن 300 ±650 گرم، سن 5/0±1 سال و طول کل7/2±68/40 سانتیمتر، تیمار 2 مولدین با وزن350±1350 گرم، سن 5/0±5/2 سال و63/4±92/ 47 سانتیمتر، تیمار 3 با وزن 400±2200 گرم و سن 4/0±4 سال، با طول کل 56/3±62/59 سانتیمتر و مولدین نر برای همه تیمارها مشترک بوده است)80 ±700 گرم و1 سال). برای ماهی شیربت نیز سه تیمار انتخاب شد. تیمار 1 مولدین با وزن میانگین (± انحراف معیار) 780±5/2212 گرم، سن 5/0±5/2 سال و طول کل 7/6±68/62 سانتیمتر، تیمار2 مولدین با وزن 780 ±4518 گرم، سن1±4 سال و طول کل36/4±12/79 سانتیمتر، تیمار 3 با وزن 1171 ± 5/7712 گرم، سن3/1±7/7 سال، 13/3±62/92 سانتیمتر ومولدین نر برای همه تیمارها مشترک بوده است (100±1400 گرم و2 سال). مولدین ماده بنی و شیربت در دو نوبت و با فاصله زمانی10 ساعت با عصاره غده هیپوفیز به میزان 3 میلی گرم در کیلوگرم ومولدین نر در یک مرحله و به میزان 2 میلی گرم در کیلوگرم تزریق شدند. هم آوری کاری در گروه های وزنی، سنی و طولی اندازه گیری شد. حداکثر هم آوری کاری ماهی بنی1450±33000 عدد (تیمار 2) و ماهی شیربت 57/4651±37/13000 عدد (تیمار 2) محاسبه گردید. در هم آوری کاری اختلاف معنی داری بین تیمار2 با دیگر تیمارها برای هر دو گونه ماهی مشاهده گردید. با افزایش وزن، سن و طول مولدین ماده هم آوری کاری برای هر دو گونه ماهی افزایش و از تیمار 2 به بعد کاهش می یابد. برای انتخاب مولدین جهت تکثیر مصنوعی و تولید بچه ماهی، اندازه مولدین تیمار 2 برای هر دو گونه ماهی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تکثیر و پرورش، هم آوری، کپورماهیان
  • علی اصغر جانباز *، حسن فضلی، رضا پور غلام، محمدعلی افرایی بندپی، حسن نصرالله زاده ساروی، شهرام عبدالملکی صفحه 21

    این تحقیق به منظور مدیریت بر صید و بهره برداری پایدار از ذخایر ماهی کیلکای آنچوی با هدف تعیین دوره تولید مثلی، زمان اوج تخمریزی و طول بلوغ جنسی در سواحل جنوبی دریای خزر در سال 1385 انجام شد. نمونه های مورد نیاز توسط شناورهای صیادی مخصوص مجهز به تور قیفی و نور زیر آبی تهیه گردید. میانگین (± انحراف معیار) طول چنگالی و وزن کل بترتیب 9/5±118 میلیمتر و 7/1±11 گرم و میانگین سن 2/1±6/4 سال محاسبه شد. میانگین (± انحراف معیار) هم آوری مطلق 5533±12625 عدد تخمک محاسبه شد. طول در سن بلوغ (Lm50) بیانگر آن است که بیش از 50 درصد نمونه ها در اندازه های بالاتر از 50/92 میلیمتر به سن بلوغ می رسند. بررسی مشخصات ظاهری اندام های جنسی و شاخص گنادی نشان می دهد که علاوه بر تخمریزی اصلی این گونه در فصل پاییز، دوره تخمریزی این گونه در طول سال بسط و گسترش یافته است، بطوریکه فراوانی ماهیان آماده یا در حال تخمریزی که در مراحل IV وV رسیدگی جنسی بودند بویژه در فصول بهار و زمستان به بیش از40 درصد افزایش یافته است. براساس نتایج این تحقیق دامنه طولی و سنی کیلکای آنچوی نسبت به سالهای گذشته محدودتر شده، فراوانی ماهیان مسن افزایش و بالعکس فراوانی ماهیان جوان (کمتر از 2 سال) که ذخایر تجاری این ماهیان را در سالهای آتی تشکیل می دهند کاهش یافته است. این مسئله ممکن است بدلیل فشار صیادی و ورود شانه دار مهاجم به دریای خزر و بدنبال آن کشیده شدن دوره تولید مثلی به فصل زمستان باشد. احتمالا وقوع این پدیده برای آنچوی که در معرض کاهش مولدین جوان قرار دارد موجب شده تا این گونه با توسعه دوره تخمریزی در تمام طول سال، به نحوی با کاهش ذخایر Recruitment (ذخایر ماهیان جوان وجدید اضافه شونده) مقابله نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت صید، ارزیابی ذخایر، کیلکای آنچوی، دریای خزر
  • غلامرضا جمالی، تورج ولی نسب صفحه 33
    شرکتهای صیادی استان بوشهر یکی از بخشهای مهم اقتصادی صنایع شیلاتی می باشند که نقش موثری را در ایجاد اشتغال و ارزش افزوده در این استان دارند. هدف اصلی از این تحقیق ابتدا شناسایی و سپس تحلیل و رتبه بندی عوامل موثر بر بهره وری شرکتهای صیادی استان بوشهر با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی گروهی Analytic Hierarchy Process (GAHP) Group می باشد. بدین منظور دو نوع پرسشنامه استاندارد تدوین گردید نمونه آماری شامل 100 نفر از صیادان و 18 نفر از کارشناسان و خبرگان بخش شیلات در استان بوشهر بودند. در این تحقیق پس از تحلیل پاسخ های مرتبط به پرسشنامه نوع اول عوامل موثر بر بهره وری شرکتهای صیادی در استان بوشهر در دو معیار اصلی عوامل داخلی و عوامل خارجی و 5 زیر معیار دولت، عوامل ساختاری، منابع طبیعی، عوامل نرم افزاری و عوامل سخت افزاری شناسایی گردیدند. در مرحله بعد، با استفاده از اطلاعات مربوط به پرسشنامه نوع دوم هرکدام از عوامل شناسایی شده، با استفاده از تکنیکGAHP رتبه بندی گردیدند. از جمله نتایج مهم تحقیق این بود که در زیر معیار دولت، اداره کل شیلات، در زیر معیار عوامل ساختاری، عامل تغییرات اقتصادی، در زیر معیار عوامل نرم افزاری، روش های مدیریت و بالاخره در زیر معیار عوامل سخت افزاری، میزان و نوع صید با دارا بودن بیشترین وزن مهمترین عامل در هر کدام از زیر معیارهای خود بشمار می آیند. براساس نتایج بدست آمده راهکارهای مهم جهت ارتقاء عملکرد شرکتهای صیادی در استان بوشهر ارائه گردیدند.
    کلیدواژگان: بهره وری، شرکت های صیادی، اقتصادی شیلاتی، خلیج فارس
  • علی خسروانی زاده، مصطفی غفاری، مصطفی خواجه، بهروز ابطحی، حسن صالحی، اسحاق زکی پور رحیم آبادی، خلیل احمدی پور نظام آبادی صفحه 43
    در تحقیق حاضر 50 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین (± انحراف معیار) وزن 24±8/155 گرم و میانگین (± انحراف معیار) طول 2±7/23 سانتیمتر در سیستم مدار بسته پژوهشکده تالاب بین المللی هامون دانشگاه زابل با غلظت های 100، 75، 50، 25 و ppm 10 اسانس گل میخک (Eugenia caryophillata) بارگذاری شده روی نانو ذرات آهن به شیوه حمام بیهوش شدند. زمانهای رسیدن به مراحل تسکین، از دست دادن تعادل، بیهوشی سبک، بازگشت تعادل و احیاء کامل هر یک از ماهیان اندازه گیری و ثبت شد. نتایج نشان دادند که هر چه غلظت ماده بیهوش کننده کمتر شود، ایجاد بیهوشی آهسته تر و بازگشت از آن سریع تر اتفاق می افتد. حداقل مقدار مورد نیاز برای القا بیهوشی در این گونه با استفاده از اسانس گل میخک بار شده بر نانو ذرات آهن ppm 10 تعیین شد که بطور میانگین پس از 16/2 دقیقه بیهوشی را القا کرد و بازگشت از آن بطور میانگین 65/4 دقیقه بطول انجامید. مقایسه نتایج بدست آمده در این تحقیق با نتایج بدست آمده توسط دیگر محققین در مورد استفاده از اسانس گل میخک روی ماهی قزل آلای رنگین کمان نشان می دهد بارگذاری اسانس گل میخک روی نانو ذرات آهن قدرت بیهوش کنندگی آن را تا 25 برابر افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: بیهوشی، قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، نانوتکنولوژی
  • عباس زمانی، مسعود رضایی، رسول مدنی صفحه 53
    در این تحقیق عوامل بیوشیمیایی موثر در فعالیت آنزیم تریپسین روده و ضمائم پیلوریک که در پدیده هضم دیواره شکمی (Belly Bursting) در ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) نقش دارد، مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی عوامل دما، pH، عناصر فلزی و بازدارنده ها نشان داد که آنزیم تریپسین در دامنه دمایی بین 70- 4 درجه سانتیگراد، بیشترین فعالیت را در دمای 60 درجه سانتیگراد داشت و توانست پایداری خود را تا دمای 55 درجه سانتیگراد نیز حفظ نماید. بررسی فعالیت آنزیم تریپسین در دامنه pH 4 تا 11 نشان داد که آنزیم تریپسین بالاترین فعالیت را در pH 5/8 داشت و بالاترین پایداری را نیز در این pH نشان داد. اثر عناصر فلزی بررسی شده در این تحقیق نیز آشکار نمود که CaCl2، MgCl2 و MnCl2 اثر افزایشی و عناصر CuCl2، ZnCl2 و Al2(SO4)3 اثر کاهشی بر فعالیت آنزیم تریپسین از خود نشان دادند. بازدارنده های SBTI، PMSF، TLCK و ρ-aminobenzamidine نیز اثر بازدارندگی روی فعالیت آنزیم تریپسین روده و ضمائم پیلوریک نشان دادند و از بین آنها SBTI و TLCK که دو بازدارنده اختصاصی برای آنزیم تریپسین هستند بطور معنی داری از فعالیت آنزیم جلوگیری نمودند. نتایج این بررسی ها در محیط in vitro نشان داد که استفاده از دمای پایین (4 درجه سانتیگراد)، pH اسیدی، عناصر CuCl2، ZnCl2 و Al2(SO4)3 و بازدارنده هایSBTI و TLCK می توانند از فعالیت آنزیم تریپسین در روده و ضمائم پیلوریک و از هضم دیواره شکمی ناشی از فعالیت آنزیم تریپسین جلوگیری نمایند.
    کلیدواژگان: تغذیه، دستگاه گوارش، دیواره شکمی، ترکیبات بازدارنده
  • عباسعلی زنده بودی، رضا قربانی واقعی صفحه 63
    تحقیق حاضر به منظور تعیین امکان پرورش میگوی سفید غربی با استفاده از آب زیرزمینی لب شور در استان بوشهر، ایران انجام شد. در تیر ماه سال 1387 نسبت به ذخیره سازی پست لاروهای میگوی سفید غربی در 4 تانک فایبرگلاس (هریک به مساحت 8/3 مترمربع) اقدام گردید. دو عدد از تانک ها با آب دارای شوری 35 قسمت در هزار و دو تانک دیگر با آب چاه با شوری 4 قسمت در هزار، آبگیری و تا پایان دوره این شوری ها حفظ گردید. تانک ها در فضای باز (بیرون از سالن تکثیر ایستگاه) مستقر و با یکدستگاه هواده مرکزی در طول شبانه روز هوادهی شدند. تراکم ذخیره سازی 58 عدد در هر مترمربع و طول دوره پرورش 90 روز بود. غذای مصرف شده در طول دوره برای تغذیه میگوها، غذای تجاری تولید داخل کشور بوده است. در هر تانک، غذای مورد نیاز هر وعده، در 2 سینی غذادهی هر یک با قطر 75 سانتیمتر ریخته می شد. معمولا هفته ای 2 بار آب تانک ها به میزان 20 تا 30 درصد تعویض می گردید. در طول دوره به فاصله هر 15 روز یکبار، با استفاده از یکدستگاه ترازوی دیجیتالی، 40 عدد میگو بصورت انفرادی وزن می گردیدند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در شوری های 35 و 4 قسمت در هزار، میانگین وزن در پایان دوره بترتیب 34/21 و 22/18 گرم، بازماندگی بترتیب 25/92 و 75/97 درصد، میانگین تولید در واحد سطح بترتیب 11/1 و 03/1 کیلوگرم بر مترمربع و ضریب تبدیل غذایی بترتیب 20/1 و 28/1 بوده است. با استفاده از آنالیز واریانس مشخص گردید که از نظر شاخص های ذکر شده، بین تیمارها اختلاف معنی دار آماری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آب لب شور زیرزمینی، پرورش در تانک، میگوی سفید غربی، Litopenaeus vannamei
  • محب علی سیستانی، مازیار یحیوی، امیرهوشنگ بحری، اشکان اژدهاکش صفحه 71
    در این تحقیق، اثرات جیره غذایی حاوی آرتمیای غنی شده با اسیدهای چرب بلند زنجیره غیراشباع و مقادیر مختلف ویتامین C روی فاکتورهای رشد و بازماندگی میگوی سفید غربی (وانامی) در 4 گروه مختلف (3 تیمار و یک شاهد) و با 3 تکرار برای هر تیمار به مدت 15 روز در مرحله پست لاروی یک تا 15 روزه مورد بررسی قرار گرفت. پست لاروهای یک روزه بصورت تصادفی انتخاب و در تانکهای 300 لیتری ذخیرهسازی شدند و در 4 تیمار با جیره های غذایی حاوی آرتمیای غنی نشده (تیمار شاهد)، آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد (تیمار 1)، آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و 10 درصد ویتامین C (تیمار 2) و آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و 20 درصد ویتامین C (تیمار 3) تغذیه گردیدند. از بررسی میزان رشد پست لاروهای تغذیه شده (میانگین وزن و متوسط طول کل) در هر 3 تیمار، اختلاف معنی دار نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد ولی از این نظر اختلاف معنی داری بین پست لاروهای تیمار 2 و 3 مشاهده نگردید. مقایسه درصد بازماندگی بین تیمارهای (1، 2 و 3) با تیمار شاهد نشان داد که فقط تیمارهای 2 و 3 تفاوت معنی دار با تیمار شاهد دارند. بالاترین میزان رشد و درصد بازماندگی در بین تیمارهای فوق مربوط به تیمار 3 بود که پست لاروها میگو با جیره غذایی حاوی آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و 20 درصد ویتامین C تغذیه گردیدند و کمترین میزان رشد و درصد بازماندگی مربوط به تیمار شاهد بود که پست لاروها با جیره غذایی حاوی آرتمیای غنی نشده تغذیه شدند.
    کلیدواژگان: تغذیه، میگوی وانامی، مکمل غذایی، ویتامین C
  • محمدنبی عدلو، عباس متین فر صفحه 97
    در این تحقیق به بررسی تاثیر سطوح دو نوع پروتئین هیدرولیز شده حاصل از ماهی ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibossa) و این آزمایش در مدت 36 روز به منظور بررسی تاثیر ناپلیوس آرتمیا فرانسیسکانای (Artemia fransiscana) غنی شده با ویتامین E روی میزان رشد، بازماندگی و مقاومت لاروهای ماهی شانک زردباله در برابر تنش های دمایی، شوری در اردیبهشت ماه 1388 انجام گردید. لاروهای شانک زردباله با میانگین (± انحراف معیار) طولی 08/0±84/0 میلی متر و میانگین وزنی (± انحراف معیار) 01/0±53 میلی گرم، با تراکم 4 عدد به ازای هر لیتر به مخازن پرورش منتقل شدند و پس از پانزده روز آداپتاسیون، به مدت 8 روز بوسیله ی ناپلیوس آرتمیا فرانسیسکانای غنی شده با اسیدهای چرب غیراشباع حاوی 5 و10 درصد ویتامین E (بترتیب گروه هایE1 و E2) تغذیه شدند و پس از آن تا روز سی و ششم بوسیله ی ناپلیوس آرتمیای غنی نشده و غذای کنسانتره تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش، به منظور ارزیابی مقاومت در برابر استرس، دو گروه از لاروها در برابر تنش های شوری صفر گرم در لیتر و دمای 15 درجه سانتیگراد قرار داده شدند. میزان مرگ و میر استرس دمایی ثبت و ماهی هایی که تحت استرس اسمزی قرار گرفتند، برای بررسی میزان هورمون کورتیزول، گلوکز و پروتئین کل در دمای 25- درجه سانتیگراد منجمد گردیدند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که ویتامین E موجب بهبود رشد لاروهای شانک زردباله گردید ولی تفاوت آماری معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. این در صورتی است که تفاوت معنی داری را در بازماندگی، هنگام آغاز تیمارهای تغذیه ای نشان دادند. نتایج این آزمایش نشان دهنده ی آن است که غنی سازی آرتمیا با اسیدهای چرب ضروری می تواند روی رشد و کاهش مرگ و میر، مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: شانک زردباله، غنی سازی، آرتمیا فرانسیسکانا، ویتامین E، تنش
  • جعفر کریم زاده، عبدالصمد کرامت امیرکلایی، عبدالمحمد عابدیان کناری، قاسم کریم زاده صفحه 107
    هدف اصلی این آزمایش تعیین اثر سلنیوم در غذای حاوی سطوح بالای چربی بر ترکیب اسیدهای چرب بافت ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. در این تحقیق شش غذای آزمایشی با استفاده از دو سطح چربی (15 و 30 درصد) و سه سطح سلنیوم (1/0، 15/0 و 2/0 میلی گرم در کیلوگرم غذا) در چهارچوب طرح فاکتوریل (2×3) ساخته شد. بچه ماهیان قزل آلا با وزن اولیه 99/6 گرم و تراکم 25 عدد در 18 تانک 300 لیتری در شش گروه سه تایی برای هفت هفته با جیره های ساخته شده تغذیه شدند. نتایج حاصله نشان داد با افزایش چربی جیره میزان اسیدهای چرب غیراشباع و میزان اکسیداسیون بافت افزایش می یابد. افزایش سلنیوم جیره باعث فعالیت بیشتر آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز شده و در جیره های پرچرب (30 درصد چربی) وجود سلنیوم بعنوان عامل بازدارنده اکسیداسیون باعث بهبود ترکیب اسیدهای چرب غیراشباع می شود. از سوی دیگر وجود سلنیوم بالا (2/0 میلی گرم در کیلوگرم) در جیره می تواند اثرات محدود کننده بر اسیدهای چرب غیراشباع مانند آراشیدونیک اسید و EPA داشته باشد. در نتیجه وجود مکمل سلنیوم می تواند بعنوان عامل کنترل کننده اکسیداسیون باعث حفظ کیفیت اسیدهای چرب عضله در غذاهای پرچرب شود و براساس تحقیق انجام شده مقدار 15/0 میلی گرم سلنیوم در کیلوگرم غذا برای سطوح بالای چربی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون، غزل آلای رنگین کمان، تغذیه، گلوتاتیون
  • محسن گراوند کریمی، علی داداللهی سهراب، حسین ریاحی، طاهرهفاضلی دهکردی صفحه 117
    این مطالعه طی چهار فصل از پاییز 1387 تا تابستان 1388 در سواحل استان بوشهر انجام گرفت. نمونه برداری از شش ایستگاه در هنگام جزر کامل و با روش ترانسکت خطی از ساحل به سمت دریا بصورت پرتاب تصادفی کوادرات (به ابعاد 50 در 50 سانتیمترمربع) در محدوده ترانسکت فرضی انجام شد. میزان کل زیتوده بدست آمده 91/2598 گرم در مترمربع برای 15 گونه جلبک قرمز بوده است. ایستگاه نیروگاه با مقدار زیتوده 32/1114 گرم بر مترمربع (43 درصد) دارای بیشترین زیتوده جلبکهای قرمز بوده است. همچنین فصل تابستان با داشتن 36/1076 گرم زیتوده در مترمربع (41 درصد) بیشترین زیتوده جلبکهای قرمز را داشته است. در حالی که بیشترین مقدار زیتوده جلبکهای قرمز در منطقه پایین کشندی ثبت گردیده است. نتایج نشان می دهد که جلبکهای قرمز انتشار وسیعی در مناطق میان بین کشندی و پایین کشندی دارند. گونه Geracilaria canaliculata بیشترین زیتوده را بخود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: شکوفایی جلبکی، جلبکهای ماکروسکوپی، تراکم، بوشهر
  • علیرضا نظری بجگان، مهران یاسمی، محمد درویشی، احسان کامرانی صفحه 129
    ماهی هوور یکی از گونه های مهم سطح زیان درشت درآبهای استان هرمزگان محسوب می شود. میزان صید این گونه در سال 1389 بالغ بر 32405 تن گردید که این مقدار 65 درصد از کل صید ماهیان سطحزی درشت را تشکیل داد. جهت برداشت پایدار از ذخایر ماهی هوور لازم است الگوی برداشت٬ حداکثر ثابت برداشت و بازگشت شیلاتی مورد محاسبه قرار گیرد. به همین منظور اطلاعات مربوط به فراوانی طولی و وزنی در تمامی ماه های سال 1389 از 6 تخلیه گاه اصلی حسینه، کنگ، بندرعباس، سلخ، سیریک و جاسک در استان هرمزگان جمع آوری گردید. پیراسنجه های رشد ∞L و K بترتیب 23/112 سانتیمتر و 3/0 درسال بدست آمد و از آنجا٬ میزان مرگ و میر طبیعی 43/0 درسال بدست آمد و سپس مقدار حداکثر ثابت برداشت 11880 تن برآورد گردید. رابطه توانی W = a.FLbطول (سانتیمتر) – وزن (گرم) این بررسی بصورت82/2 FL5-10× 3 W = محاسبه شد که نشاندهنده رشد همگون این گونه بود. الگوی برداشت نشان داد که حدود 85 درصد از ماهیان صید شده قبل از اولین طول بلوغ موردبهره برداری قرار می گیرند. بیشترین مقدار بازسازی شیلاتی در آبان ماه و با میانگین طولی 27 سانتیمتر بدست آمد. جهت تصحیح الگوی برداشت مناسب این گونه٬ پیشنهادات ممنوعیت صید در زمان بیشترین بازگشت شیلاتی و تعدیل ابزار صید (گوشگیر سطح) ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: صید و صیادی، ذخایر، تون ماهیان، استان هرمزگان
  • سید حسن هاشمی، علی سالارپوری، احسان کامرانی، افشین دانه کار صفحه 139
    پارامترهای جمعیتی ماهی چغوک رشته دار (Gerres filamentosus) و ماهی چغوک دم بلند (Gerres longirostris) در خوریات منطقه حفاظت شده حرای جاسک شامل: خور مرکزی جاسک، خور خلاصی و خور گابریک از دی ماه 1384 تا آذر ماه 1385 مورد مطالعه قرارگرفت. میانگین طول کل برای ماهی چغوک رشته دار 2/6 سانتیمتر و برای ماهی چغوک دم بلند 4/5 سانتیمتر ثبت شدند. پارامترهای رشد L∞، K وt0 برای ماهی چغوک رشته دار بترتیب 8/16 سانتیمتر، 99/0 (در سال) و 12/0- برای ماهی چغوک دم بلند 15 سانتیمتر، 77/0 (در سال) و 12/0- تخمین زده شدند. بیشینه سن ماهی چغوک رشته دار 3 سال و برای ماهی چغوک دم بلند 8/3 سال محاسبه شد. رابطه طول کل- وزن کل برای ماهی چغوک رشته دار بصورت 21/3L0088/0= W و برای ماهی چغوک دم بلند 18/3L0087/0=W بدست آمد. نتایج مشخص نمود که چغوک ماهیان در خوریات منطقه مورد بررسی جوان بودند و بر نقش حمایتی خوریات بعنوان نوزادگاه این ماهیان تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی ذخایر، پویایی جمعیت، چغوک ماهیان، رشد، دریای عمان
  • محمدرضا بهروز خوشقلب، فرخ پرافکنده، محمود توکلی، هاشم جوشیده، بهروز فدایی، یزدان مرادی صفحه 151
  • امرالله قاجاری، مریم میربخش، وحید یگانه، آذر صیدی صفحه 159
|
  • Oujifard A., Abedian Kenari A., Taheri A., Ghanizadeh Kazerouni E Page 1
    The effects of dietary nucleotide (0.2%) on the growth, intestinal morphology as well asfatty acid profile of the whiteleg shrimp, Litopenaeus vannamei was investigated in Bushehr province (Delvar) for a 5-week feeding trial. The experiment was carried out in triplicate in circular PVC tanks of 300L capacity. Each tank was randomly filled with 25 shrimps weighting on average 3.21±0.03g. Added dietary nucleotide significantly improved growth factors such as 10% weight increase, 7.97% increase in specific growth rate (SGR), 11.32% increase in protein efficiency ratio (PER), 9.64% decrease in feed conversion ratio (FCR) and 14:1n5, 20:3n3 and DHA fatty acids. However, no significant differences were evident in survival, carapace length gain, daily feed consumption and saturate fatty acid (SFA), monounsaturated fatty acid (MUFA), poly unsaturated fatty acid (PUFA) content, n-3/n-6 as well as EPA+DHA fatty acids between the two treatments. Intestine epithelium cells height (IECH) in the abdominal first section were significantly higher in shrimp fed by dietary nucleotide.
    Keywords: Nucleotide, Fatty acid, Feeding, Growth, Litopenaeus van
  • F. Bosak Kahkesh, V. Yavari, F. Amiri, G.H. Makvandi, M. Nikpay Page 11
    This study was carried out to identify proper broodstock of Barbus sharpeyi and Barbus grypus using working fecundity indices. For Barbus sharpeyi three female groups were chosen based on previous experiences that included treatment 1: 650±300g, 1±0.5 years, (T.L) 40.68±2.7cm, treatment 2: 1350±350g, 2.5±0.5 years, (T.L) 47.92±4.63cm and treatment 3: 2200±400g, 4±0.4 years, and (T.L) 59.62±3.56cm. The same male broodstock (700±80g) and 2 year old fish were used for all treatments. For Barbus grypus three female groups were chosen using previous experiences that included treatment 1: 2212.5±780g, 2.5±0.5 years, (T.L) 62.68±6.7cm, treatment 2: 4518±780g, 4±1 years (T.L) 79.12±4.36cm and treatment 3: 7712.5±171g, 7.7±1.3 years and (T.L) 92.62±3.13cm. The same male broodstock (1400±100g) and 2 year old fish were used for all treatments. Female broodstock of the two species were injected 3mg/kg of PG hormone two times at an interval of 10 hours and males were injected 2mg/kg. The maximum working fecundity was seen in treatment 2 for Barbus sharpeyi (33000±1450) and Barbus grypus and (13000.37±4651.57). Functional fecundity were calculated for Barbus sharpeyi in all treatments which was significantly different between treatment 2 and other treatments for the two species. After this stage, the working fecundity was decreased in treatments. We conclude that treatment 2 is the best for selection of broodstocks in the two fish species.
    Keywords: Aquaculture, Fecundity, Cyprinids
  • A.A. Janbaz, H. Fazli, R. Pourgholam, M.A. Afraei Bandpei, H. Nasrollahzadeh Saravi, Sh. Abdolmaleki Page 21

    Reproduction period, spawning peak and sexual maturity in anchovy kilka were investigated during the year 2006 for sustainable yield assessment in Iranian waters of the Caspian Sea. The mean fork length, total weight and age were 118±5.9mm, 11±1.7g and 4.6±1.2 year, respectively. Mean (±SD) absolute fecundity was 12625±5533 ovules. More than 50 percent of the fish specimens matured when their length exceeded 92.5mm. The results showed that reproduction of anchovy kilka occurred in autumn, and spawning occurred throughout the year and especially in winter. The length and age ranges were found to be shortened compared to the past years with many older fish and less younger ones (< 2 years) in the catch which sharply decreased recruitment. This phenomenon is thought to be due to overfishing synchronized with invasion of M. leidyi pushing kilka to spawn in winter, which all cause collapse of anchovy kilka stocks in the Caspian Sea. We postulate that anchovy kilka has adopted the strategy of spawning year round to mitigate the negative effects of overfishing and invasion of M. leidyi.

    Keywords: Fishing management, Stock assessment, Anchovy kilka, Caspian Sea
  • Gh. Jamali, T. Valinassab Page 33
    Fishing companies play significant role in value-added generation in Bushehr province. According to the current conditions and based on natural potentials, fisheries are the main sector in economic development of the Bushehr province. The purpose of this paper is to identify, analyze and rank factors affecting productivity of Bushehr fishing companies using group analytical hierarchy process (GAHP) technique. We applied two standard questionnaires which were filled with 100 fishermen and 18 fishery experts. The first group of questionnaires was used to assess the two main factors: Internal and external and five subfactors including: Governmental, structural, natural, soft and hard ware aspects. The second group was used to rank the same indentified factors in the first group of questionnaires. Results indicated that fishery headquarter of the governmental sub-factor, economic changes of the structural sub-factor, management approaches of the software sub-factor and the catch tonnage and its composition of the hardware sub-factor are the main parameters affecting productivity. Suggestions were made to improve productivity of the fishing companies in Bushehr province.
    Keywords: Productivity, Fishing companies, Fishery economy, Persian Gulf
  • A. Zamani, M. Rezaei, R. Madani Page 53
    The in-vitro effects of biochemical factors on trypsin activity from intestine and pyloric caeca of common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) was evaluated. Trypsin is known to cause belly bursting in common kilka. The assessments showed that in a range of 4-70°C, trypsin from pyloric caeca and intestine of common kilka had the maximum activity and the satiability at 60 and 55°C, respectively. The pH assessments indicated that maximum activity and stability for trypsin were at 8. 5 at pH range of 4-11. The effects of metal ions on trypsin activity revealed that CaCl2, MgCl2 and MnCl2 increased trypsin activity while CuCl2، ZnCl2 and Al2 (SO4) 3 decreased its activity. The effect of inhibitors on trypsin activity also showed that SBTI and TLCK (specific inhibitors for trypsin) significantly inhibited trypsin activity. This study suggests that belly bursting in common kilka can be prevented by trypsin inactivation through application of low temperature (4°C), acidic pH, metals of CuCl2, ZnCl2 and Al2 (SO4) 3 and inhibitors of SBTI and TLCK.
    Keywords: Feeding, Digestion system, Ventral keel, Inhibitor components
  • A. Zendehboudi, R. Ghorbani Vagheie Page 63
    We assessed the possibility of western white shrimp culture using underground brackish water in Bushehr province, Iran. In July 2008, white shrimp post larvae were stocked in 4 fiberglass tanks, each with a capacity of 3.8m2. Two tanks were filled with brackish water 35ppt in salinity and two others with underground brackish water 4ppt in salinity. Tanks were situated outdoor and aerated nonstop using a central aerator. The stocking density was 58ind/m2 and the culture period was 90 days. Shrimps were fed with commercial diet by two trays, 80 cm in diameter in each tank. Water exchange was carried out two times a week. During the culture period, the weights of 40 ind. of shrimps were measured every 15 days. At the end of culture period, mean weight of 21.34g and 18.22g, survival of 92.25% and 97.75%, mean production of 1.11 and 1.03kg/m2 and food conversion ratio of 1.20 and 1.28 were recorded for 34ppt and 5ppt salinities, respectively. Statistical analyses showed no significant difference between treatments.
    Keywords: Underground Brackish Water, Tank culture, Litopenaeus vannamei
  • M.A. Sistani, M. Yahyavi, A.H. Bahri, A. Azhdehakosh Page 71
    The effects of diets containing enriched Artemia with highly unsaturated fatty acids and different amounts of vitamin C on the growth factors and survival rate of Litopenaeus vannamei larvae was studied. We used four different groups (three treatments and one control) with 3 replicate for each treatment during 15 days. All post larvae were randomly selected and fed with four diets containing normal Artemia (control treatment), Artemia enriched with cod liver oil (treatment 1), Artemia enriched with cod liver oil and 10 percent of vitamin C (treatment 2) and Artemia enriched with cod liver oil and 20 percent of vitamin C (treatment 3). Farming of shrimp larvae from PL1 to PL15 was completed in 300 liters tanks each containing around 150 liters of water. At the end of the experiment, the growth factors and survival rate of stage PL15 in treatments 1, 2 and 3 improved in comparison with control treatment. The survival rate at PL15 in treatments 2 and 3 showed a significant difference from control due to the synergistic properties of unsaturated fatty acid and vitamin C. No significant difference was found for survival rate between treatment 1 and the control treatment in PL15 stage. Also, no significant difference was seen for growth rate between treatments 2 and 3 in PL15. The highest growth factors and survival rate among different treatments in stage PL15 was observed in treatment 3 (diets containing Artemia enriched with cod liver oil and 20 percent vitamin C) and the lowest was associated with control treatment, diets containing un-enriched Artemia.
    Keywords: Diet, Nutrition supplement, Litopenaeus vannamei
  • A. Taheri, A.M. Abedian Kenari, R. Halladj Page 81
    Effects of Goldstrip sardine (Sardinella gibossa) and poultry by-product protein hydrolysate on amino acid composition, growth and alevines survival of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were investigated. Two hydrolyzed protein sources were incorporated into six diets for start-feeding rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) alevines, in 3 different replacing levels (10%, 25% and 50%) of fish meal. Goldstrip sardine protein hydrolysate (SPH) and poultry by-product protein hydrolysate (PPH) were used, respectively. To compare the results, we used the same diet without protein hydrolysate. The diet with 25% SPH and 10% PPH offered the best results in terms of growth, survival, protein efficiency ratio, protein productive value and condition factor. Alevines fed with 25% SPH and 10% PPH showed more balanced amino acid composition in their body. By enhancing the protein hydrolysate in the diet, free amino acid composition in the diet and fish body was enhanced. The protein hydrolysate enhancement showed negative correlation with growth factors. Also, non essential amino acid composition of the body composition showed positive correlation with the lipid/protein percentage of the alevines. We conclude that an optimum level of protein hydrolysate can improve growth and performance of the rainbow trout alevines. However, excess protein hydrolysate can cause imbalanced amino acid composition in fish body and reduces the growth and survival factors. Based on this study, the optimum replacement of fish meal by SPH and PPH in rainbow trout alevines’s diet is 25% and 10%, respectively.
    Keywords: Feeding, Fish meal, Aquaculture, Ration
  • J. Karimzadeh, A. Keramat, A. Abedian Kenari, G. Karimzadeh Page 107
    The main objective of this study was to determine the interactive effects of dietary selenium and fat on fatty acid compositions of rainbow trout tissues. We formulated six experimental diets by addition of two fat levels (15 and 30%) and three selenium levels (0.1, 0.15 and 0.2mg/kg) to a basal diet, according to a 3x2 factorial design. Juvenile rainbow trout with initial weights of 6.99g were assigned to 18 tanks with 300L capacity each containing 25 fish, with three replicates for each diet. The result showed that unsaturated fatty acid and tissue oxidation rate increased with an increase in fat content of the diets. Addition of dietary selenium increased enzyme of Glutathione (GSH-Px) activity and at high-fat diet (30% fat), selenium addition improved polyunsaturated fatty acid compositions by depression of oxidation rate. However, inclusion of high dose of selenium (0.2mg/kg) had a negative impact on the Arachidonic and Eicosapentaenoic acids. In conclusion, dietary selenium supplementation can preserve fatty acid quality by controlling fatty acid oxidation at high-fat diet. The results obtained from the current study suggest that rainbow trout at high-fat diet requires 0.15mg/kg selenium to reduce oxidation level.
    Keywords: Oxidation, Rainbow trout, Diet, Glutathione
  • M. Gravand Karimi, A. Dadolahi Sohrab, H. Riahi, T. Fazeli Dehkordi Page 117
    This study was carried out during October 2008 to July 2009 in Bushehr coastal areas at 6 stations to examine biomass variations in red algae. Algal samples were collected by hand from intertidal zone, during low tide. Quadrates 50 ×50cm each were marked randomly in the study area, and all algal samples were collected within the quadrate area. Total biomass was found to be 2598.91g.m belonging to 15 Rhodophyta species. The maximum biomass was 1114.32g. m (43%) observed at the Nirougah station. Summer showed maximum biomass 1076.36g. m (41%) compared to other seasons. Results of this study showed Rhodophyta species are dispersed more in mid littoral and sub-tidal areas. Also, the maximum biomass was observed in the sub-tidal zone. The highest biomass of the species belonged to Grascilaria canaliculata.
    Keywords: Algal bloom, Algae, Density, Bushehr province, Iran
  • A. Nazari Bajgan, M. Yasemi, M. Darvishi, E. Kamrani Page 129
    Thunnus tonggol is one of the most important large pelagic fish species in Hormuzgan province waters. Nominal catch of T. tonggol in 2010 was 32405 tones comprising 65% of total catch of large pelagic fishes. For sustainable exploitation of the resources of this fish, we need to identify its fishing pattern, maximum constant yield and recruitment pattern. Hence, length and weight data were collected randomly from 6 major artisanal fish-landing sites Hassineh, Kong, Bandar Abbas, Salakh, Sirik and Jask in Hormuzgan province, starting in April 2010 over one year. Growth parameters L∞ and K were estimated at 112.23cm 0.3 and (1/year), respectively. Hence, the natural mortality was calculated at 0.43 (1/year) and the maximum constant yield was computed at 11880 tones. Length-weight power relationship, W= aFLb, was W= 3×10-05FL2.82 that showed T. tonggol have isometric growth. Fishing pattern indicated that almost 85% of the catch was under the size at first maturity. Maximum recruitment pattern was in November with average fork length being 27cm. For optimum exploitation of T. tonggol stocks, we suggest two approaches including fishing ban in the maximum recruitment time and gear (Drift gillnet) modification.
    Keywords: Fisheries, Fish stocks, Mackerels
  • S.H. Hashemi, A. Salarpouri, E. Kiamrani, A. Danehkar Page 139
    Population parameters of Whipfin silver-biddy (Gerres filamentosus) and Longtail silverbiddy (Gerres longirostris) were studied from January to December 2006 in three creeks (Markazi, Khalasi and Gabrik) of Hara protected area in Jask, Oman Sea. All fishes were sampled by boat trawl and beach seine. Growth parameters were determined using the monthly length–frequency parameters. The Mean total length was calculated at 6.2 and 5.4cm for Whipfin silver-biddy and Longtail silver-biddy. The values of L∞ and K for Whipfin silver-biddy were 16.8cm and 0.99 yr-1 and for Longtail silver-biddy, these were 15cm and 0.77 yr-1, respectively. The value of to was calculated at -0.12 year for both species. The longevity was estimated to be 3 years for Whipfin silver-biddy and 3.8 years for Longtail silver-biddy. The length-weight relationship were determined as W= 0.0088 L3.21 and W= 0.0087L 3.18 for Whipfin silver-biddy and Longtail silver-biddy, respectively. Results showed the fish were in their juvenile stage which emphasized the supporting roles of creeks for Gerridae as nursery ground.
    Keywords: Stock assessment, Population dynamic, Gerridae, Oman Sea
  • M.R. Behrooz Khoshgalb, F. Parafkandeh, M. Tavakoli, H. Joshedeh, B. Fadaee, Y. Moradee Page 151
    This study was carried out in Turkmen fishing station to examine suitable mesh size of gill nets for Persian sturgeon, Acipenser persicus, to decrease possibility of catching immature specimens and increase catch likelihood for larger fish. The Holt model was used to determine suitable length for catch and selection of mature Persian sturgeon females. Following preliminary studies some 920 experimental gill nets (mesh size 170mm) similar to those generally used by Iranian Fisheries except for mesh size (150mm) were set up in the Caspian Sea. During the experimental period, 128 and 110 sturgeons were caught in control and experimental nets, respectively. Out of those caught in control nets, 63 specimens were Persian sturgeon (49.2%), 57 were Stellate sturgeon, Acipenser stellatus (44.5%) while in the experimental nets, 95 specimens (86.4%) were Persian sturgeon and 7 specimens (6.4%) were Stellate sturgeon. Regarding maturity status of fishes, 42 Persian sturgeon caught in control nets were mature females while this figure was 83 (87.4%) in experimental nets. Mean fork length of the Persian sturgeon was 152.9±13.8cm and 162.4±13.6cm in control and experimental nets, respectively. The mean caviar yield of the Persian sturgeon in control nets was 6.4±1.7 kg and in experimental nets was 7.4±1.9kg. One way ANOVA and Tukey’s test showed significant differences between factors like age, mean caviar yield and fork length of the Persian sturgeon caught in control and experimental nets. The results showed increasing mesh size of gill nets to 170mm for the Persian sturgeon may help achieving objectives of stock managements including decrease in catch of immature fish and increase in catch of mature and larger sturgeons which can secure optimum and sustainable stock yield.
    Keywords: Fishing, Stock assessment, Mesh size, Caspian Sea
  • A. Ghajari, M. Meerbakhash, V. Yeganeh, A. Saaydi Page 159
    A month after movement of 1800 pieces of L. vannamei (average weight of 16g) from culture ponds in Heleh region to concrete ponds of Bandargah hatchery (Bushehr province) some shrimps showed symptoms such as decrease in growth rate, loss of appetite, dark pigmentation of cuticle and presence of black foci on it, redness of uropods and white, irregular and circular spots on the eye with 2-5mm diameters. For detection of etiological agent samples were taken for PCR, bacteriological and histo-pathological tests. Nested PCR test using IQ2000 kits for detection of major shrimp viral pathogens (IHHNV, WSSV, YHV and TSV) were conducted and all results were negative. In histo-pathological tests, lesions in eyes were liquefactive necrosis of cone cells and cone crystals with infiltration of hemocyte and formation of micro abscess in the diapteric region of eye. In bacteriological tests, a gram negative pleomorphic bacterium of the genus Aeromonas was isolated. However, it seems that this bacterium is the secondary agent and for detection of the primary agent more research is needed.
    Keywords: Aquaculture, Diseases, Crustacean, Aeromonas bacterium