فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 94، بهار 1395)

مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 94، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/16
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محمد امینی، رسول قربانی، علی شعبانی، مهناز ربانی ها، محسن نوری نژاد، رحمت ندافی، حامد کلنگی میاندره صفحات 1-9
    شوورت ماهیان یکی از خانواده های مهم آب های ساحلی خلیج فارس می باشند که شناسایی لاروهای آن به دلیل شباهت فراوان بسیار دشوار است. در این مطالعه در مجموع 4195 عدد لارو خانواده شوورت ماهیان با استفاده از تور دوقلو بونگو از پنج خور شیف، لشکری، رمله، فراکه، دوبه و یک ایستگاه ساحلی، در استان بوشهر جمع آوری شد. جهت شناسایی لاروها از دو روش ریخت شناسی و ژنتیکی استفاده گردید. در ابتدا نمونه ها بر اساس تعداد میومر به دو دسته 34 یا 38 میومری تفکیک شدند. بر این اساس لاروهای دارای 34 میومر گونه Sillago sihama شناسایی شدند. جهت شناسایی نمونه های 38 میومری 12 عدد لارو مرحله پس خمیدگی انتخاب شد و از ویژگی های ریختی مانند تعداد شعاع باله پشتی و مخرجی به همراه روش خط شناسه گزاری DNA ژن COI و مطابقت با سایت NCBI بهره گرفته شد. با توجه به ویژگی های ریخت شناسی دو گونه Sillago arabica و Sillago attenuata شناسایی شدند. مطالعات ژنتیکی با استفاده از تعیین توالی 625 جفت باز از ژن COI انجام شد. فواصل ژنتیکی محاسبه شده با مدل K2P بین دو گونه اخیر 18% تا 7/19% به دست آمد که نشان می دهد نتایج خط شناسه گزاری، نتایج ریخت شناسی را تایید نموده و می توان از این روش برای شناسایی لاروهای مراحل ابتدایی تر که فاقد شعاع مشخص باله و غیرقابل شناسایی با روش ریختی هستند، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سیتوکروم اکسیداز 1، شناسایی ماهی، Sillago arabica، Sillago attenuata، Sillago sihama
  • قدرت الله نوری، رضا خوش سیما، حسن صالحی، شاپور کاکولکی صفحات 11-19
    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر رضایتمندی بیمه گذاران مزارع پرورش ماهیان سردآبی از بیمه کشاورزی در استان مازندران انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از63 نفر از پرورش دهندگان ماهیان سردآبی استان مازندران بود که در طی سال های 88 تا 92 مزارع خود را از طریق صندوق بیمه کشاورزی، بیمه نموده بودند. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شده، روایی آن از طریق نظرات متخصصان و پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ که برابر 0.88بود، استفاده و تایید گردید. باتوجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد که متغیر« رسیدگی بموقع صندوق بیمه به شکایت » درسطح 30% تاثیر بیشتری بر رضایتمندی داشته و بعد از آن متغیر« از نحوه تشخیص و برآورد خسارت راضی هستم» در سطح 28%، سپس متغیر«فاصله بین خسارت وارده با زمان تعیین میزان خسارت» در سطح 23% و در نهایت متغیر« برخورد مناسب مدیران و کارکنان صندوق بیمه کشاورزی»در سطح 20% در میزان رضایتمندی موثر می باشند. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر آن است که عمده نارضایتی آبزی پروران به ترتیب پیرامون« طولانی شدن فاصله بین خسارت وارده با پرداخت غرامت، مناسب نبودن و اشکال درفرایند تشخیص و تعیین برآورد خسارت، نحوه رسیدگی به شکایات و خواسته آبزی پروران و نحوه رفتار و برخورد مدیران و کارکنان صندوق بیمه کشاورزی بوده است.
    کلیدواژگان: صندوق بیمه کشاورزی، آبزی پرور، ماهیان سردآبی، رضایتمندی، نارضایتی، شیلات
  • سیدعلی جوهری، طیبه نعمتی، لیلا دکانی صفحات 21-28
    در سال های اخیر رهایش نانو مواد به محیط زیست باعث ایجاد نگرانی هایی شده است. از طرفی این مواد می توانند دارای کاربردهای وسیع در بسیاری از زمینه ها و از جمله در آبزی پروری باشند. این مطالعه از یک طرف با هدف بررسی امکان غنی سازی آرتمیا با نانوذرات اکسید روی به منظور کاربرد احتمالی در آبزی پروری و از سوی دیگر با هدف بررسی انتقال این ماده از طریق زنجیره غذایی و تجمع زیستی آن در بدن ماهی دانیو گورخری به عنوان یک مدل آبزی انجام گردید. به منظور بررسی میزان انباشت و دفع نانوذرات اکسید روی در آرتمیا، ابتدا ناپلی ها به مدت 24 ساعت در معرض سوسپانسیون نانوذرات اکسید روی در غلظت های 1، 10 و 100 میلی گرم در لیتر قرار گرفتند و سپس به مدت 24 ساعت دیگر در آب فاقد نانوذرات قرار داده شدند. در مرحله بعد ماهیان دانیو گورخری ابتدا به مدت 21 روز با ناپلی های غنی شده با نانوذرات و سپس به مدت 7 روز با ناپلی های فاقد نانوذرات تغذیه شدند تا میزان انتقال تغذیه ای و رهایش روی از بدن ماهی ها مشخص گردد. انباشت روی در ناپلی ها و ماهی ها در دوره های انباشت و دفع با استفاده از دستگاه جذب اتمی سنجیده شد. نتایج نشان داد که ناپلی آرتمیا قابلیت بالایی در انباشت نانوذرات روی داشته و روی انباشته شده نیز با قابلیت بالایی به ماهی منتقل می شود. بر اساس نتایج، از طرفی می توان از فرایند غنی سازی آرتمیا با نانوذرات روی برای تامین نیاز آبزیان به عنصر روی استفاده کرد و از طرف دیگر باید به خطر رهایش نانومواد به بوم سازگان های آبی و انتقال آن ها در طول زنجیره های غذایی توجه نمود.
    کلیدواژگان: آرتمیا سالینا، نانوذرات اکسید روی، انتقال تغذیه ای، ماهی دانیو گورخری
  • زهرا یعقوب زاده، رضا صفری صفحات 29-38
    رودخانه هراز یکی از رودخانه های مهم حفاظت شده در کشور است که اهمیت حیاتی برای حوزه آبخیز شهرستان های آمل، بابل، فریدونکنار و نور داشته و بخاطر نوع مسیر و چشم اندازهای کوهستانی و جنگلی یکی از بزرگترین و زیباترین عناصر توریستی مازندران محسوب شود. این مطالعه به منظور بررسی آلودگی کلیفرمی وتخم نماتود روانابهای منطقه رودخانه هراز انجام گرفت. در این مطالعه 48 نمونه آبهای رواناب رودخانه هراز، از 4 ایستگاه در طی یک سال (ازمهر1388 تا شهریور1389) برداشته شد ودر آن تعداد باکتری های کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی و تخم کرمهای نماتود مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد بیشترین و کمترین میانگین لگاریتم تعداد باکتری های کلیفرمی کل به ترتیب متعلق به ایستگاه های نور رود (ml100 CFU/95/1±1/3) و شهرک ایثار آمل (ml100CFU/ 77/1 ± 2/2) بود. همچنین بیشترین و کمترین میانگین لگاریتم تعداد باکتری های کلیفرم مدفوعی به ترتیب در ایستگاه نور رود (ml100CFU/ 23/1 ± 6/1) و شهرک ایثار آمل و کیلومتر115 تهران (ml100CFU/54/0± 2/1) تعیین گردید همچنین میانگین شمارش تخم کرم های نماتود در ایستگاه های مورد مطالعه از30 عدد در ایستگاه نور رود تا 41±124 عدد در ایستگاه شهرک ایثار آمل نوسان داشت. نتایج این مطالعه نشان داد به دلیل تخلیه زباله در اطراف رودخانه و استفاده از مسیر رودخانه ها برای انتقال فاضلاب های شهری و صنعتی و زه آب های مزارع کشاورزی و باغداری، رواناب های رودخانه هراز در معرض آلودگی های میکروبی و انگلی قرار دارند که بعد از ورود به رودخانه موجب کاهش کیفیت آب آن می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی کلیفرمی، تخم نماتود، رواناب، رودخانه هراز
  • سهیل بازاری مقدم، مسعود حقیقی، مصطفی شریف روحانی، مهرداد حمیدی، محدث قاسمی صفحات 39-52
    با توجه به اثرات مفید و مزایای گیاه دارویی آلوئه ورا (Aloe vera)، این مطالعه به منظور بررسی اثرات عصاره آلوئه ورا بر شاخص های رشد و فلور باکتریایی تاسماهی سیبری (Acipenser baerii) انجام پذیرفت. در این تحقیق مجموعا 360 عدد تاسماهی سیبری با میانگین وزنی 04/0 ± 95/10 گرم به طور تصادفی در چهار گروه شامل یک گروه شاهد و سه گروه آزمایشی (هر گروه با سه تکرار) قرار گرفتند. عصاره پودری آلوئه ورا به نسبت های %5/0، %1 و %5/1 به غذای مصرفی خاص گروه های آزمایشی افزوده شد. ماهی های نگه داری شده در وان های فایبرگلاس برای مدت هشت هفته با جیره غذایی خاص خود به طور دستی تغذیه شدند. فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب به طور روزانه ثبت گردیدند. طی این مدت نسبت به انجام بیومتری و نمونه برداری های لازم نیز اقدام شد. در این بررسی شاخص های رشد نظیر افزایش وزن، درصد افزایش وزن بدن، ضریب چاقی، ضریب تبدیل غذایی، شاخص رشد ویژه، درصدبازماندگی، ضریب کارایی پروتئین و شاخص کبدی محاسبه گردیدند. نتایج نشان داد که همه شاخص های رشد (بجز شاخص کبدی) در تیمارها نسبت به گروه شاهد دارای اختلاف معنی دار آماری بوده اند بطوریکه بیشترین میزان اختلاف با گروه شاهد در تیمار %5/1 عصاره مشاهده گردید (p<0.05). درهریک از شاخص های مورد بررسی ترکیبات لاشه، اختلاف معنی داری بین تیمارها و شاهد مشاهده نگردید (p>0.05). ضمنا شمارش باکتری های هوازی در تیمارها و شاهد اختلاف معنی داری را نشان ندادند (p>0.05) ولی افزایش معنی داری در میزان باکتری های بی هوازی (باکتری های اسید لاکتیک) نسبت به گروه شاهد مشاهده گردید (p<0.05). نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره آلوئه ورا می تواند در بهبود عملکرد رشد تاسماهی سیبری موثر باشد.
    کلیدواژگان: عصاره آلوئه ورا، رشد، آنالیز لاشه، فلور باکتریایی، تاسماهی سیبری
  • نسرین چشتی، نسرین سخایی، بابک دوست شناس، بیتا ارچنگی صفحات 53-66
    در تحقیق حاضر، نحوه پراکنش، تنوع زیستی و ویژگی های ریخت شناسی لارو ماهیان پلاژیک در منطقه جزیره هنگام مورد بررسی قرار گرفت. جزیره هنگام در جنوب جزیره قشم قرار گرفته و بیشتر سواحل آن متشکل از صخره های مرجانی است. به این منظور نمونه برداری از اواخر زمستان 1390 تا اواخر پاییز 1391 انجام شد. نمونه برداری با استفاده از تور پلانکتون گیری با چشمه تور 300 میکرون، به صورت مورب از کف به سطح انجام گرفت. در این منطقه 6 ایستگاه در اطراف جزیره هنگام انتخاب و از هر ایستگاه 3 نمونه برداشت شد. در مجموع 6832 قطعه لارو در منطقه جمع آوری گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که لارو 9 خانواده ی ماهیان پلاژیک شامل لارو ماهیان Atherinidae، Carangidae، Cepolidae، Engraulidae،Hemiramphidae ، Leiognathidae، Lethrinidae، Sillaginidae، Sparidae که در حدود 48% کل فراوانی لارو کل ماهیان را شامل شدند. همچنین بیشترین فراوانی سالیانه مربوط به لارو ماهیان Engraulidae(آنچوی ماهیان) به میزان 18/0 عدد در ده متر مکعب در فصل پاییز بود. همچنین کمترین تنوع و فراوانی در فصل تابستان بود که لارو برخی از خانواده ها اصلا مشاهده نگردید. در طی این مطالعات لارو ماهیان خانواده Engrulidae به عنوان نمونه ی غالب معرفی گردید. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که اختلاف معنی داری بین فصول وجود دارد (p<0.05). همزمان با نمونه برداری فاکتورهای فیزیکوشیمیایی نیز سنجیده شد و نتایج حاصل از بررسی بیانگر این است که بین فاکتورهای محیطی و فراوانی لارو ماهیان و فاکتور دما بیشترین همبستگی معنی دار معکوس وجود دارد. در بررسی شاخص های تنوع شانون و غالبیت سیمپسون بیشترین مقادیر به ترتیب در فصل پاییز به میزان 37/3 و فصل تابستان به میزان72/0 محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: لارو ماهیان پلاژیک، جزیره هنگام، تنوع زیستی
  • سید قاسم قربان زاده زعفرانی، ناصر کرمی راد، شهلا جمیلی صفحات 67-79
    به منظور بررسی تاثیر غلظت سرب (Pb) بر میزان آهن خون کپور معمولی، تعداد 120 عدد بچه ماهی بصورت تصادفی به وسیله تور پره ازاستخر پرورش توام ماهی گرمابی واقع در شهرستان بابل در چه سال 1386نمونه برداری شد. ابتدا ماهیان طی 48 ساعت با شرایط آزمایشگاه سازگاری یافته و سپس در قالب 4 گروه شامل گروه شاهد و سه گروه آزمون با غلظت های متفاوت (mg/L 541/0 = mg/L ، A 078/1 = mg/L ،B 623/1 = C) و هر گروه با سه تکرار که در هر تکرار 12عدد ماهی قرار داشت، تقسیم بندی شدند. خونگیری از ماهیان پس از گذشت 48، 72 و 96 ساعت و از سیاهرگ ساقه دمی انجام شد. میانگین وزن و طول (کل) ماهیان به ترتیب 5/140 گرم و 8/21 سانتی متر بود. غلظت سرب و آهن خون پس از هضم اسیدی نمونه های خونی بوسیله ماکروویو، با دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد. در این مطالعه مشخص شد که میزان جذب سرب با گذشت زمان، افزایش یافته بطوریکه تیمارهای آزمون افزایش معناداری (3=n ;05/0 >p) نسبت به شاهد داشتند ولی به دلیل آنکه خون بعنوان ناقل فلزات سنگینی مانند سرب به اندام های هدف عمل می کند، روند افزایشی مشخصی مشاهده نشد. همچنین ارتباط معنی داری (3=n ;05/0 ) بین افزایش سرب جذب شده در خون و تغییرات آهن خون مشاهده نشد که می توان نتیجه گرفت احتمالا جایگزینی و تداخل سرب با آهن خون در گردش خونی رخ نمی دهد و روند افزایشی در آهن خون در طول این مطالعه، احتمالا بدلیل ایجاد تغییرات فیزیولوژیک ناشی از استرس در خون ماهی می باشد.
    کلیدواژگان: سرب، آهن، خون، کپور معمولی (Cyprinus carpio)
  • محسن گذری، محمد صدیق مرتضوی، رامین کریم زاده، محمود ابراهیمی، رضا دهقانی صفحات 81-93
    اکتینومایست ها باکتری های گرم مثبت ، رشته ای و مولد بخش عمده ترکیبات زیست فعال می باشند. این پژوهش با هدف جداسازی و شناسایی اکتینومایست های مولد آنتی بیوتیک از رسوبات دریایی خلیج فارس در محدوده استان هرمزگان انجام شد. از میان 3 محیط کشت منتخب محیط کشت 1M با جداسازی 32 ایزوله بیشترین کارایی را نشان داد. تیمار حرارتی 100 درجه سانتیگراد به مدت 60 دقیقه با جداسازی 26 ایزوله بهترین نتیجه را ارائه نمود. در کل حدود 60 ایزوله اکتینومایست از 10 نمونه رسوب جداسازی شد. بررسی فعالیت ضد میکروبی ایزوله های بدست آمده نشان داد بترتیب 33،20 و30 درصد ایزوله ها در مقابلStaphylococcus aureus ،Escherichia coli و Candida albicans فعالیت ضد میکروبی ارائه نمودند. مطالعات شناسایی مورفولوژیک، بیوشیمیایی ، فیزیولوژیک و کموتاکسونومیک روی ایزوله های منتخب شامل 12 Ifro ،Ifro 33 و47 Ifro بیانگر تعلق آنها به جنس Streptomyces بود. مطالعات ژنتیک ملکولی بر اساس آنالیز ژن 16s rRNA نشان داد ایزوله های 12 Ifro ،Ifro 33 و 47 Ifro دارای 99 درصد تشابه بترتیب با سویه های S.olivaceus ، S.cacaoi و S.variabilis بودند. آنالیز فیلوژنتیک بیانگر اشتقاق ایزوله های 12 Ifro وIfro 47 از یک جد مشترک بود. نتایج این مطالعه نشان داد ایزوله های منتخب می توانند کاندیدای نویدبخشی برای تحقیقات اکتشاف آنتی بیوتیک های جدید باشند.
    کلیدواژگان: اکتینومایست های دریایی، فعالیت ضد میکروبی، رسوبات دریایی، خلیج فارس
  • حمیدرضا علیزاده ثابت، محمدرضا کلباسی، محمد پورکاظمی، مجید صادقی زاده صفحات 95-104
    در این تحقیق اثرات دما بعنوان یکی از مهمترین عوامل زیست محیطی و آثار احتمالی آن در مراحل مختلف زندگی ماهی آزاد دریای خزر با شبیه سازی شرایط انکوباسیون طبیعی و مقایسه با درجه حرارت سرد و گرم در سه دستگاه انکوباتور مداربسته با سه تیمار در دماهای ثابت 4، 8 و 12 درجه سانتیگراد برای تخم های سبز مولدین وحشی و سه تیمار با دماهای فوق برای تخم های سبز مولدین پرورشی مورد مطالعه قرار گرفت. دوره انکوباسیون در شرایط تاریکی و با استفاده از آب برداشت شده از محل طبیعی تخم ریزی این ماهی و با پایش دیجیتال دما و اکسیژن محلول در آب در طول مدت انکوباسیون تا پایان جذب کیسه زرده و شروع مرحله لاروی انجام شد. تعداد و قطر رشته های ماهیچه ای سفید اختلاف معنی داری بین سه تیمار سرد، شاهد و گرم در هر دو گروه وحشی و پرورشی نشان داد. تعداد مقاطع ماهیچه ای در تیمار گرم بیشترین میانگین (54/72 عدد) و قطر رشته های ماهیچه ای سفید کمترین میانگین (46/8 میکرون) و در تیمار سرد بیشترین قطر رشته های ماهیچه ای سفید با کمترین تعداد بترتیب با میانگین های59/20 میکرون و 72/50 عدد ملاحظه گردید. با محاسبه موفقیت در تفریخ تلفات قابل توجه تخم در دمای سرد ثبت و بهترین دما در انکوباتور شاهد (°C8) در نسل وحشی ماهی آزاد دریای خزر ملاحظه گردید. دمای انکوباسیون با ایجاد تاثیر معنی داری در رشته های ماهیچه ای سفید بعنوان نشانگر مهمی از وضعیت عضلات تشکیل دهنده گوشت ماهی و تغییرات شکلی شناخته شد که می تواند در ملاحظات بازسازی ذخایر طبیعی و برنامه های اهلی سازی این ماهی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ماهی آزاد دریای خزر، دما، رشته ماهیچه سفید، اهلی سازی، بازسازی ذخایر
  • مریم فلاحی، مرضیه مکارمی، سپیده خطیب صفحات 105-118
    فیتوپلانکتون ها از تولیدکنندگان اولیه بسیار مهم تالاب انزلی میباشندکه نقش قابل توجهی در کیفیت آب این اکوسیستم داشته و توالی و تراکم آنها پیوسته نیاز به مطالعه دارد .این بررسی در 6 ایستگاه و در دوره زمانی اسفند1389 تا بهمن1390بصورت ماهانه انجام شد. براساس نتایج 67 جنس از شاخه های Bacillariophyta(22 جنس)، Chlorophyta (26 جنس)، Cyanobacteria (9 جنس)، Euglenophyta (5 جنس)، Chrysophyta (1 جنس)، Dinoflagellata (2 جنس)، Cryptophyta (1 جنس) وXanthophyta (1جنس ) مورد شناسایی قرارگرفتند. نتایج نشان دادکه فراوانی فیتوپلانکتونی در ایستگاه های سرخانکل وکرکان به ترتیب با میانگین سالانه 6/5 ±4/24 و4/5 ± 4/20 میلیون سلول در لیتربیشترین مقدار بوده است. شاخه Bacillariophyta خصوصا جنس Cyclotella درتمامی ایستگاه ها غالب بوده اما در ایستگاه کرکان فراوانی زیاد Cyanobacteria با جنس غالبOscillatoria از تیرماه تا اواسط آبانماه باعث شده که میانگین سالانه این شاخه بیش از Bacillariophyta باشد، که احتمالا ناشی از بار مواد مغذی کمتر در این ناحیه می باشد. بطورکلی میانگین فراوانی فیتوپلانکتونی در شهریور بیش از ماه های دیگر و در آذرکمترین مقدار بوده است. تعداد جنسهای شناسایی شده و تنوع جنس در این بررسی کمتر از مطالعات قبلی بوده است.
    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، تنوع، فراوانی، تالاب انزلی
  • محمود محسنی، محمد پورکاظمی، میرحامد سیدحسنی، حمیدرضا پورعلی صفحات 119-133
    بررسی حاضر به منظور ارزیابی اثرات مکمل های لایزین و متیونین بر عملکرد رشد، ترکیب بدن و قابلیت هضم فیل ماهی جوان (Huso huso) پرورشی تغذیه شده با جیره محتوی پروتئین سویا، طراحی و اجرا گردید. چهار جیره آزمایشی بر پایه پروتئین سویا (جیره شاهد، بدون لایزین و متیونین)، جیره 1 (فقط لایزین)، جیره 2 (فقط متیونین) و جیره 3 (حاوی لایزین و متیونین) فرموله شدند. تعداد 240 عدد ماهی با وزن متوسط 64/4 ± 6/144 گرم با 3 تکرار در هر تیمار با یکی از 4 جیره آزمایشی به مدت 12 هفته تغذیه شدند. مکمل لایزین و متیونین به جیره پایه محتوی 344 گرم بر کیلوگرم کنجاله سویا به مقدار 02/22 و 94/12 گرم بر کیلوگرم ماده خشک جیره اضافه شد. شاخصهای وزن نهایی، درصد افزایش وزن بدن، شاخص رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین، ضریب چاقی، ضریب تبدیل غذایی، میزان پروتئین ماهیچه و قابلیت هضم ظاهری پروتئین ماهیانی که از محتوی مکمل لایزین + متیونین تغذیه کرده بودند، بطور معنی داری (05/0 P≤) از ماهیان تغذیه شده از سایر جیره ها مناسبتر بود. هیچگونه اختلاف معنی داری در شاخصهای فوق الذکر در ماهیانی که از جیره های 2 و 3 تغذیه کرده بودند، مشاهده نشد. شاخصهای رشد، ترکیب لاشه، قابلیت هضم ظاهری پروتئین، چربی و ماده خشک در ماهیانی که از جیره شاهد تغذیه کرده بودند، بطور معنی داری پائین تر از ماهیانی بود که از جیره های محتوی لایزین، متیونین یا ترکیب لایزین، متیونین تغذیه کرده بودند. با توجه به نتایج مطالعه حاضر میتوان اذعان نمود، فیل ماهی جوان پرورشی(Huso huso) می تواند بطور موثری از مکمل اسید آمینه لایزین ( L-lysin) بمیزان 02/22 گرم در کیلوگرم جیره و متیونین ( DL-metionine) بمیزان 94/12 گرم در کیلوگرم در جیره پایه محتوی 344 گرم در کیلوگرم کنجاله سویا برای ترکیب لاشه، کارایی رشد و تغذیه بهتر استفاده نماید.
    کلیدواژگان: پروتئین سویا، کارایی غذا، قابلیت هضم ظاهری، لیزین، متیونین و فیل ماهی
  • گیلان عطاران فریمان، ساناز استکانی، جواد قاسم زاده صفحات 135-147
    این مطالعه به منظور بررسی روابط فیلوژنی سه گونه نادر از ماهیان خانوادهBlenniidae در سواحل دریای عمان که متعلق به قبیله Parablenniini هستند انجام گرفت. بر اساس نوع زیستگاه این ماهیان نمونه برداری از سه ایستگاه در نواحی بین جزر و مدی با استفاده از ساچوک دستی در زمان حد اکثر جزر و از زیر جزر و مدی توسط غواصی (Diving (Scuba از اعماق 3، 6، 9 و 12 متری طی مهر تا اسفند ماه سال 1392 انجام شد. در مجموع 30 نمونه جهت شناسایی و انجام بررسی های دقیق تر به آزمایشگاه انتقال یافتند. بر اساس ویژگی های مورفومتریک با استفاده از کلیدهای شناسایی موجود، سه گونه ماهی بلنیده با اسامی Parablennius cornutus، Parabelennius pilicorn، Scartella emarginata شناسایی گردیدند. پس از استخراج DNA از بافت باله پشتی ، با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی، ناحیه ای به طول تقریبی 700 جفت باز از ژن سیتوکروم اکسیداز 1 (CO1)در واکنش زنجیره ای پلیمراز تکثیر و سپس مورد توالی یابی قرار گرفتند. پس از مقایسه توالی ژن CO1گونه های بلنیده ایرانی با توالی25 گونه از بانک ژن (GenBank) مشخص شد که گونه های ایرانی در شاخه (کلاد) Parablenniini در زیر شاخه Scartella و Parablennius به صورت همسو نیا (پارافایلتیک) قرار گرفتند. هدف از انتخاب این جنس ها بررسی ارتباط خواهری آن ها با یکدیگر و دیگر جنس ها و شاخه ها است، چرا که ارتباط بین پارابلنیوس ها (Parablennius) و دیگر بلنی ها اغلب موضوع اکثر مطالعات فیلوژنتیکی می باشد. مطالعه حاضر اولین گزارش مورفولوژی و فیلوژنی دو جنس Parablennius و Scartella از ایران می باشد.
    کلیدواژگان: Blenniidae همسو نیا، فیلوژنی، CO1، زیر جزرو مدی و بین جزر و مدی، دریای عمان
  • مرتضی علیزاده، راضیه انصاری، شهرام دادگر، محمود حافظیه صفحات 149-160
    در این تحقیق، ذخیره آستاگزانتین موجود در تخم مولدین قزل آلای رنگین کمان از طریق افزودن سطوح مختلف آستاگزانتین با دو منبع مصنوعی و جلبکی (Haematococcus pluvialis) به جیره غذایی مولدین مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، آستاگزانتین مصنوعی در سه سطح 40 ،80 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم غذا و آستاگزانتین جلبکی با غلظت 5/1% آستاگزانتین در وزن خشک، هم سطح با منبع مصنوعی بترتیب به مقدار 67/2، 33/5 و 8 گرم بر کیلوگرم غذا مورد استفاده قرار گرفت. بدین ترتیب هفت جیره آزمایشی شامل شش تیمار سطوح و منابع مختلف آستاگزانتین (T1-T3 مربوط به گروه آستاگزانتین جلبکی و T4-T6 مربوط به گروه استاگزانتین مصنوعی) و یک تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) در نظر گرفته شد. تعداد 140 مولد 4-3 ساله قزل آلا به مدت 120 روز قبل از شروع فصل تخم ریزی، از طریق جیره های آزمایشی از نیمه مرداد تا نیمه آذر 1387 به مدت 120 روز تغذیه شدند. تخمهای استحصالی از مولدین از نظر محتوی آستاگزانتین مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. بیشترین مقدار آستاگزانتین (ng87/231) مربوط به تیمار 3 (120% آستاگزانتین جلبکی) و کمترین مقدار ( ng96/6) در تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) به دست آمد. مقادیر میانگین تیمارها دارای اختلاف معنی داری بود ضمن آنکه تیمار 3 با بالاترین مقدار آستاگزانتین در تخم، با سایر تیمارها اختلاف معنی داری داشت. تفاوت معنی داری بین تیمارهای 4، 5 و 6 (تیمارهای حاوی آستاگزانتین مصنوعی) با تیمار یک (40% آستاگزانتین جلبکی) مشاهده نگردید. تیمارهای 2 (80% آستاگزانتین جلبکی) و 6 (120% آستاگزانتین مصنوعی) از لحاظ تاثیر در جذب آستاگزانتین در تخم، عملکرد یکسانی داشتند. در مجموع، تمام تیمارهای حاوی آستاگزانتین جلبکی و مصنوعی با تیمار شاهد اختلاف معنی داری داشتند. ارتباط میان افزایش غلظت آستاگزانتین خوراک و افزایش مقدار آستاگزانتین تخم در تیمارهای حاوی مقادیر مختلف آستاگزانتین جلبکی بصورت خطی مثبت بود در حالیکه در مورد تیمارهای آستاگزانتین مصنوعی این ارتباط روند منظمی نداشت.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، آستاگزانتین مصنوعی، جلبک هماتوکوکوس(Haematococcus pluvialis)، ذخیره آستاگزانتین تخم
  • آزاده زعفریان، سکینه یگانه، حسین اورجی، خسرو جانی خلیلی صفحات 161-173
    این پژوهش به منظور بررسی اثرات دوره های گرسنگی و تغذیه مجدد بر متغیرهای خونی، سرمی و تجزیه تقریبی بدن در بچه ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) انجام شد. 240 قطعه بچه ماهی آزاد دریای خزر به وزن متوسط 63/0±73/13 گرم در تانک های پلی اتیلنی300 لیتری نگهداری شدند. غذادهی با جیره تجاری قزل آلای رنگین کمان دو نوبت در روز در حد سیری انجام شد. آزمایش در 10 هفته با یک تیمار شاهد (بدون گرسنگی) و 3 تیمار گرسنگی که شامل 2، 4 و 6 هفته گرسنگی و بعد 4 هفته تغذیه مجدد بود، با 3 تکرار به انجام رسید. میانگین دما، pH و اکسیژن محلول در آب طی دوره ی پرورش به ترتیب 27/0±15/14درجه سانتی گراد، 17/0±44/8 و 24/0±34/6 میلی گرم در لیتر برآورد شد. نتایج حاصل از اندازه گیری فاکتورهای خون افزایش معنی دار گلبول قرمز در تیمار با 2 هفته گرسنگی (mm3/106×58/0 ±893/0) و افزایش درصد هماتوکریت در تیمار با 6 هفته گرسنگی (%21/3 ± 33/42) را در پایان دوره گرسنگی نشان داد (05/0P<). بیشترین میزان گلبول سفید پس از 10 هفته، مربوط به تیمار 6 هفته گرسنگی با 12/0 ± 2/14 (mm3/103×) و کمترین آن مربوط به تیمار شاهد با 60/0 ± 10 (mm3/103×) بوده است. نتایج حاصل از آنالیز بیوشیمیایی خون نشان داد که کمترین میزان پروتئین تام (mg/dl 88/0 ± 71/1) و گلوکز (mg/dl 44/1 ± 35/41) پس از اعمال گرسنگی با اختلاف معنی داری در تیمار با 6 هفته گرسنگی وجود داشت (05/0P<). در پایان دوره گرسنگی، میزان پروتئین بدن در تیمار شاهد کمتر از تیمارهای دیگر بود (05/0P<)، اما پس از دو هفته تغذیه مجدد، میزان پروتئین در تیمارهای 2 و 4 هفته گرسنگی با تیمار شاهد تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0P>). به طور کلی می توان گفت ماهی آزاد دریای خزر می تواند گرسنگی تا مدت زمان 2 هفته را بدون تاثیر منفی بر فاکتورهای خونی و بیوشیمیایی سرم و تا 4 هفته بر تجزیه تقریبی بدن تحمل کند.
    کلیدواژگان: ماهی آزاد دریای خزر، گرسنگی، تغذیه مجدد، تجزیه تقریبی، فاکتورهای خون
  • سید محمد وحید فارابی، علی اکبر صالحی، رضا پورغلام، محمود قانعی تهرانی صفحات 175-182
|
  • M. Amini, R. Ghorbani, A. Shabani, M. Rabbaniha, M. Noorinejad, R. Naddafi, H. Kolangi Miandare Pages 1-9
    Sillaginids are one of the important fishes in coastal waters of Persian Gulf, whose larvae of different species are morphologically very similar to each other and identification of them to species level is very difficult. In this study a total of 4195 Sillaginidae larvae were collected from five inlets (Shif, Lashkari, Ramleh, Dubbeh, Farakeh) and one sampling site in the coastal area of Bushehr Province using a Bongo-net. Morphological and genetic methods were used to identity larvae of this family. The larvae were morphologically divided into two groups, depending on 34 or 38 myomers. The larvae with 34 myomeres were identified as Sillago sihama. To identify larvae with 38 myomers, 12 individuals of postflexion larvae were selected and the morphological characteristic such as number of dorsal and anal fins as well as DNA barcoding of COI were used. According to morphological characteristics, the larvae were divided into two species; Sillago arabica and Sillago attenuata. Genetic studies was done by sequencing of 625 base pair of COI gene. Genetic distances calculated using K2P model between these two species was 18% to 19.7% which indicate that DNA barcoding confirms morphological method and it can be used for identifying younger larvae whose fin rays have not been developed and are unidentifiable with morphological methods.
    Keywords: cytochrome oxidase subunit I, fish identification, Sillago arabica, Sillago attenuata, Sillago sihama
  • Gh. Nouri, R. Khoshsima, H. Salehi, Sh. Kakolaki Pages 11-19
    The goal of this research was considering the reasons of policy holder satisfaction of breeding freshwater fish farms with agriculture insurance in Mazandaran province. The population of this research was the number of 63 freshwater fish breeders in Mazandaran province had assured their farms through Agricultural Insurance Fund during years 88 to 92 and they have utilized questionnaires for field data collection, its validity was approved by experts’ panel and its reliability was approved through utilization of Cronbach’s alpha coefficient (0.85). the variable " Agricultural Insurance Fund has considered on our complain on time" had more sound on satisfaction at the level of %30 followed by the variable " I am satisfied with specification and estimating damage of agricultural insurance" with the level of %28 and" the distance between damage and the time of compensation assessment by Insurance Fund is suitable " in level of %23 and" mangers and personnel attitude of Agricultural Insurance Fund is suitable" in level %20 are effective in measure of satisfaction. Obtained results from the research indicate that the main dissatisfaction of breeders had been about "becoming time-consuming between damage and compensation payment, being unsuitable and defective of specification and estimating compensation process, the way of considering on complain and demand of breeders and the way of managers and personnel of Agricultural Insurance Fund attitude and behavior.
    Keywords: Agricultural Insurance Fund, Fish Farmer, Coldwater Fish, Satisfaction, Fishery
  • S. A. Johari, Nemati T., Dekani L Pages 21-28
    Although nanomaterials have broad applications in many fields including aquaculture, their release into the environment has raised some concerns in recent years. This study was conducted to investigate the possibility of enriching Artemia with zinc oxide nanoparticles (ZnO-NPs) for possible use in aquaculture on the one hand, and, on the other hand, to investigate the transfer of this material through the food chain and its accumulation in the body of zebrafish as an aquatic model. In order to evaluate the absorption and excretion of ZnO-NPs in Artemia, nauplii were exposed to concentrations of 1, 10 and 100 mg/L ZnO-NPs suspension for 24 hours and then placed in the nanoparticles-free water for another 24 hours. The zebrafish were then fed with ZnO-NPs enriched nauplii for 21 days, followed by feeding on nanoparticles-free nauplii for 7 days to determine trophic transfer as well as excretion of nanoparticles from the fish body. The accumulated zinc over the periods of absorption and excretion in nauplii and fish were measured using atomic absorption spectrophotometer. The results showed that Artemia nauplii had high potential for accumulation of ZnO-NPs, while accumulated zinc had high potential for transfer to fish. Based on the results, Artemia can be enriched with ZnO-NPs so that the needs of fish to zinc can be met. However, the risk of nanomaterials release into the aquatic ecosystems and their trophic transfer along the food chain should be considered
    Keywords: Artemia salina, Danio rerio, Trophic Transfer, Zinc Oxide Nanoparticles
  • Z. Yaghoubzadeh, R. Safari Pages 29-38
    Haraz River is an important river in north of Iran. This river is one of the vital importances in Mazandaran province and cities of Amol, Babol, Fereidoonkenar and Nour. This river is considered the largest and most beautiful tourist destinations of Mazandaran because it has the path and landscape of the mountainous and forest. This study was conducted for survey the coliforms and nematode eggs in runoff of Haraz River. Forty eight samples from four stations were taken during a year and samples examined for total coliform, fecal coliform and nematode eggs. The results showed that maximum and minimum of total coliforms in runoff was observed in Nourrod (3.1± 1.95 CFU/100ml) and Shahrak Esar Amole (2.2± 1.77CFU/100ml) and also maximum and minimum of fecal coliforms was in Nourrod (1.6± 1.23 CFU/100ml) and Shahrak Esar Amole (1.2± .54 CFU/100ml) respectively. Also, the average annual number of nematode worm's eggs in the studied stations was varied between 30 in Nourrod to 124± 41 in Shahrak Esar Amole.The results of this study showed that due to discharging of wastewater, sewage and runoff into the River result in decrease of water quality. Low quality of this river is caused distribution of microbial and parasites infections and is also contaminated of water used for agriculture, fish farms and horticulture.
    Keywords: Coliform contamination, Nematode eggs, Runoff, Haraz River
  • M. Haghighi, M. Sharif Rohani, M. Hamidi, M. Ghasemi Pages 39-52
    Regarding the beneficial effects and benefits of the herb Aloe vera and its applicationin various industries such as pharmaceuticals and food industries, this study investigated the effects of Aloe vera extracton growth parameters and bacterial flora of the Siberian sturgeon (Acipenser baerii). In this study, a total of 360 numbers of Siberian sturgeon weighted average 10.95±0.04 (g) randomly distributed in four treatments including a control group and three experimental groups (each with three replications) were used. So, Aloe Vera extract powder ratio of 0.5%, 1% and 1.5% were added to the food. After eight weeks of feeding in the fiberglass vans and physicochemical parameters of water daily registration, biometry carried out and necessary samples collected. In this study, growth indicators such as weight gain, initial body weight, condition factor, feed conversion ratio, specific growth rate, protein efficiency ratio, hepatosomatic index and survival ratewere calculated. Results showed that all growth parameters (except hepatosomatic index) in the treatments compared to the control group showed statistically significant differences as a significant difference between the control group treated 1.5% extract were observed (p0.05). Meanwhile, totalcount of bacteriain intestine in the treatment and control groups did not show significant differences (p>0.05), but significant increase in the count of anaerobic bacteria (lactic acid bacteria) were observed compared to the control group (p
    Keywords: Aloe vera extract, Growth, Carcass composition, Bacterial flora, Acipenser baerii
  • N. Cheshti, N. Sakhaee, B. Dustshenas, B. Erchingi Pages 53-66
    This research have been conducted to investigate pelagic fish larval disperse, biodiversity and morphological features around Hengam Island. The island is located in south coast of Qeshm island in Strait of Hormoz. The bottom of vicinity water of Hengam Island is covered with coral reefs. Sampling carried out from late winter 2012 until late autumn using oblique sampling with 300 µm mesh plankton net. Fish larvae individuals were collected from near bottom to surface with three replicates from six selected sampling sites around the island. A total number of 6832 fish larvae were obtained from several families including Atherinidae, Carangidae, Cepolidae, Engraulidae, Hemiramphidae, Leiognathidae, Lethrinidae, Sillaginidae, Sparidae which consisted 48% of total abundance of larvae. The larval fish of the family Engraulidae was introduced with 0.18 individual per 10 cube meter of filtrated water in autumn as the dominant group. There was significant difference between seasons (ANOVA, p
    Keywords: Pelagic fish larvae, Hengam Island, Ichthyoplankton
  • S.G. Ghorbanzadeh Zafarani, N. Karami Rad, Sh. Jamili Pages 67-79
    In order to examine the effect of lead on the iron content of blood, sampling of common carp was carried out randomly from a fish culture pond in southeast of Babol by purse seine, in 2008. First of all, the experimental fish were adapted to laboratory conditions for 48 hours. Then, the effect of different concentrations of lead were examined using 3 experimental (A: 4.296 mg/l, B: 7.127 mg/l, C: 8.656 mg/l) and one control groups. There were 12 aquariums, each containing 12 fish. It was tried to apply an equal environmental condition for all of the aquariums during the experiment. Following 24, 48, 72 and 96 hours of exposure, fish were anesthetized and blood samples were taken from caudal vein. The fish average weight and length (total length) were 140.5 g, 21.8 cm, respectively. Concentrations of lead and iron have been determined by ICP-OES after acid digestion of blood samples by Microwave. This study showed that the absorption of lead and its concentration in the blood significantly increased (p
    Keywords: Lead, Iron, Blood, Common carp (Cyprinus carpio)
  • M. Gozari Mortazavi, R. Karim Zadeh, M. Ebrahimi, R. Dehghani Pages 81-93
    Actinomycetes are gram positive and filamentous bacteria and produce major portion of bioactive compounds. The aim of this study was to isolate and identify antibiotic producing actinomycetes from Persian Gulf marine sediments within Hormozgan province territory. Among 3 selected isolation media the M1 medium showed highest efficacy by isolation of 32 colonies. Heat treatment of 100 ºC for 60 min isolated 26 colonies and showed the best result. Approximately 60 Actinomycete isolates were obtained from 10 sediment samples. Evaluation of antimicrobial activity showed that 33, 20 and 30 % of isolates exhibited antimicrobial activity against S.aureus, E.coli and C.albicans respectively.Morphologic, physiologic and chemotaxonomic studies showed that selected potent isolates consist of Ifro12, Ifro 33 and Ifro 47 belonged to Streptomyces genus. Molecular genetic studies based on 16s rRNA gene analysis revealed that Ifro12, Ifro 33 and Ifro 47 exhibited 99 % similarity to S.olivaceus, S.cacaoi and S.variabilis respectively. Phylogenetic analysis showed that Ifro12 and Ifro 47 derived from a common ancestor. The results of present research indicated that these three isolates could be considered as promising candidates for antibiotic discovery researches.
    Keywords: Marine Actinomycetes, Antimicrobial activity, Marine sediments, Persian Gulf
  • H.R. Alizadeh Sabet, M.R. Kalbassi, M. Pourkazemi, M. Sadeghizadeh Pages 95-104
    Out of considerable environmental factors, temperature and its possible effects on life stages of Caspian trout investigated by natural incubation (8 ͦC) condition simulation comparing with cold (4 ͦC) and warm (12 ͦC) constant incubation temperatures in 3 well equipped incubators by water recycling systems. Green eggs triple treatments of wild and F1 cultured brooders were incubated. Incubation implemented in dark by using REDD water and DO–pH –temperature digital monitoring ended to yolk sac absorption and entering larval stage. Numbers and diameters of white fiber muscles measured and significant differences considered between three thermal treatments (P
    Keywords: Caspian trout, Temperature, White fiber muscle, Domestication, Stocks rehabilitation
  • M. Fallahi, M. Makaremi, S. Khatib Pages 105-118
    Phytoplankton groups are very important producers in the Anzali wetland having a significant role in the quality and need to be constantly studied in term of their sequence and density. This survey was conducted at 6 stations between March 2011 and February 2012. According to the results, 67 different genera (22 Bacillariophyta, 26 Chlorophyta, 9 Cyanobacteria, 5 Cryptophyta, 1 Euglenophyta, 2 Chrysophyta, 1Dinoflgellata and 1 Xanthophyta) were identified. Most observed in Sorkhankol and Karkan stations with the annual average of 24.4±5.6 and 20.4± 5.4 cells/ liter respectively. The Bacillariophyta particularly Cyclotella was dominant in all of the stations, but high abundance of Cyanobacteria in Karkan station from July to mid-Octobercaused the annual average of this phylum to be more than Bacillariophyta. The highest and lowest phytoplankton abundances were observed in September and December, respectively.The number of phytoplankton genera and diversity in this study were less than previous studies.
    Keywords: Phytoplankton, Diversity, Abundance, Anzali Wetland
  • M. Mohseni, M. Pourkazemi, M. H. Seyed Hassani, H.R. Pourali Pages 119-133
    A feeding trial was conducted to examine the effects of dietary supplementation of lysine and methionine on growth, nutrient utilization and carcass compositions in beluga, Huso huso. Four experimental soy protein based diets D0 (without lysine or methionine supplementation), D1 (lysine supplementation alone), D2 (methionine supplementation alone) and D3 (both lysine and methionine supplementation) were fed to triplicate groups. 240 fish with average weight of 144.6 ± 4.64 g were fed the experimental diets for 12wk. L-Lysine and DL-methionine were added to the diets containing 344 g kg-1 soybean meals at 22.02 and 12.94 g kg-1 of dry diet respectively. Significant higher weight gain, specific growth rate, protein efficiency ratio, condition factor, feed efficiency ratio, whole muscle protein and protein apparent digestibility were observed in fish fed soya protein-based diet supplemented with both lysine and methionine than that of fish of other dietary groups. There were no significant differences among fish fed diet supplemented with either methionine or lysine. Growth performances, feed utilization, carcass composition and apparent digestibility coefficients of protein, lipid and dry matter of fish fed control diet was significantly lower than those of fish fed diet supplemented both lysine and methionine and supplemented with either methionine or lysine. It can be concluded that beluga, fingerlings effectively utilize the supplemental amino acids (L-Lysine at 22.02 g kg-1 dry diet and DL-methionine at 12.94 g kg-1 dry diet) in the diets containing 344 g kg-1 soybean meals for better carcass proximate compositions, growth performance and feed efficiency and utilization.
    Keywords: Soy protein, Nutrient utilization, Apparent digestibility coefficients, L, Lysine, DL, methionine, Beluga
  • G. Attaran, Fariman, S. Estekani, J. Ghasemzadeh Pages 135-147
    In order to assess the phylogenetic relationships of three rare species belonging to tribe Parablenniini was carried out, along the Coast of Oman Sea. Based on the type of habitats the specimens of Blenniid were collected from three sampling sites in the intertidal zones by Scoop and hand net in low tide and in sub-tidal zones by scuba diving and hand from 3, 6, 9, and 12m depths in September to March 2013. Totally 30 fish samples collected and deposited to the lab for further investigation. Based on the available identification keys and morphometric characters three species of Parablennius cornutus, Parabelennius pilicorn, Scartella emarginata were identified. DNA was extracted from the basal tissue of the first dorsal fin, subsequently by using a specific fish primer 700 bp of Cytochrome Oxidase C subunit 1 (CO1)was amplified in polymerase chain reaction (PCR) and sequenced. After comparison of Iranian Blenniid species CO1 sequence with sequence of 25 species from GenBank, was concluded that Iranian species are paraphyletically in the clade Parablenniini and sub-clads of Scartella and Parablennius. Since the relationship of Parablennius with other blenniids is the subject of many studies to resolve the conflicts and ambiguities among them we selected these genera to investigate the sister group relationship among them as well as other genera and clads. This is the first time that morphologic and molecular study of the two genera Parablennius and Scartella have been carried out in Iran.
    Keywords: Blenniidae, Paraphyletic, phylogeny, CO1, intertidal, sub tidal zones, Oman Sea
  • M. Alizadeh, R. Razieh Ansari, Sh. Dadgar, M. Hafezieh Pages 149-160
    This research was done in a trout farm in Kohkiloyeh and Boyer- Ahmad province. The main object of this study was comparing of two sources of astaxanthin (synthetic or algae) in feed on astaxanthin content of egg in rainbow trout. It was considered seven groups consisting six treatments (T1-T6) in two different astaxanthin sources and a control (C) (without astaxanthin). So, algal astaxanthin (haematococcus pluvialis) in the three levels of 2.67, 3.55 and 8gr/kg food (T1,T2, T3); and synthetic astaxanthin in three levels of 40, 80 and 120mg/kg food in diet (T4, T5, T6) examined on 140 trout broods (3-4 years) for 4 months, before the spawning season. Astaxanthin content of obtained eggs from all treatments in spawning season was measured by HPLC apparatus. The highest and the lowest amount of egg astaxanthin were observed in T3 and C respectively. In each astaxanthin group, a significant difference was obtained between averages in treatments (P
    Keywords: rainbow trout, egg astaxanthin content, algal astaxanthin, Haematococcus pluvialis
  • A. Zaefarian, S. Yeganeh, H. Oraji, Kh. Jani Khalili Pages 161-173
    This study was conducted to investigate the effects of periods of starvation and refeeding on some hematological, serum parameters and whole body proximate composition in Caspian salmon (Salmo trutta caspius). 240 samples of the Caspian salmon with an average weight of 13.73 ± 0.63 g were kept in 300 liter polyethylene tanks. Samples were fed twice a day with Rainbow trout commercial feed to the point of satiation. This experiment lasted for 10 weeks with control (without starvation) and 3 starvation treatments including 2, 4 and 6 weeks of starvation followed by 4 weeks of refeeding with 3 replicates. During rearing period, the average of water temperature, pH and dissolved oxygen were 14.15±0.27 ° C, 8.44±0.17 and 6.34±0.24 mgl-1, respectively. At the end of starvation period, the results of blood parameters showed that starvation significantly increased red blood cells and hematocrit in treatment with 2 weeks of starvation (0.893±0.58 × 106/mm3) and 6 weeks of starvation (42.33±3.21 %, P0.05). At the end of the experiment, the lowest value of lipid belonged to starvation treatments while the highest value was observed in control (P
    Keywords: Caspian salmon, starvation, refeeding, proximate composition, blood parameters
  • S.M.V. Farabi, A.A. Salehi, R. Pourgholam, M. Ghanei Tehrani Pages 175-182
    Litopenaeus vannamei (Boone, 1931) post-larvae 12 were obtained from Bushehr province and reared at the Caspian Sea Ecological Research Iinstitute (Mazandaran, Iran) in summer 2012 using brackish water of the Caspian Sea. Prior to start of the experiment, post-larvae were gradually adapted to brackish water. The shrimp was stocked in a 1000 m2 earthen pond with a stocking density of 31 individual/m2. The earthen pond was in quarantine without discharge valve. During the rearing period, there was no water exchange. The shrimp was reared for 85 days. The average daily growth, final mean weight, feed conversion ratio and final yield were 0.31±0.04 g, 21.11±0.71 g, 0.79 and 531 kg, respectively. The results showed that L. vannamei can growth well in brackish water of Caspian Sea (salinity of 11.1±0.7 ppt and temperature of 28.67±0.72 °C) in Mazandaran province from July to September.
    Keywords: Litopenaeus vannamei, Caspian Sea, Brackish water, Culture
  • H. Taghavi Jlodar, A. Amri Sahebi Pages 183-192
    Purpose of this study was to evaluate the biological parameters of growth and some roach (Rutilus rutilus caspicus) on the southern coast of the Caspian Sea. Therefore, 160 pieces of fish taken from two the regions and some biological characteristics such as age, sexuality and growth, given the importance and development of population and time were studied. The mean (±Standard Deviation) age, body weight and fork length fish roach respectively in Sari and Turkmen of port 2.8±0.68 and 2.4±0.97 years, 18.56±2.12 and 16.5±2.62 cm, 117.67±48.82 and 76.73±36.31 gr. There is a significant correlation between fork length, weight and age of fish (P
    Keywords: Roach, Caspian Sea, Age, Sexuality, The parameters of growth
  • Gh. Akbarzadeh, L. Mohebbi, Sh. Aghajeri Mortazavi Pages 193-199
    In this study, Spatial and temporal water quality in coastal waters of Hormozgan province were evaluated using multivariate statistical techniques, such as cluster analysis, principal component analysis (PCA). For the measurement of particles and nutrients, the Sampling was performed in surface layer of water (Until one meter) for 12 months in 2013. Water temperature, pH, salinity, dissolved oxygen, conductivity, turbidity and chlorophyll a were measured by CTD in situ. Cluster analysis grouped fourteen stations and twelve months into three and two clusters of similar water quality features respectively.The principle component analysis identified five parameters(temperature, electrical conductivity, nitrate, total ammonia and Chlorophyll a) for temporal analysis and seven parameters (temperature, electrical conductivity, nitrate, total ammonia, phosphate, silicate and chlorophyll a) for spatial analysis. In addition, PCA identified three latent pollution sources for groups 1, 2 and 3 (organic_eutrophication, Nutrient pollution and natural pollution (. It seems that the coastal waters can be classified into three groups, i.e. low, moderate and high pollution).
    Keywords: Water quality, multivariate analysis, coastal water, Hormozgan province
  • R. Zarshenas, H. Nasrollahzadeh Saravi, P. Farshchi, S. Najafpour Pages 201-206
    This study was conducted to determine some heavy metals (Fe, Mg, Cr, Ni) of surface sediment in the southern Caspian Sea during two seasons (Summer and Winter) in 2014-2015. 36 surface sediments samples (with triplicate) were collected at two stations (Tonekabon and Bandar Amirabad). All samples were analyzed using sequential extraction to indicate natural and anthropogenic sources. The results indicated that the percentage of non-resistance fraction in Tonekabon area were measured 3.5,45.0, 22.1 and 6.0 for Fe, Mg,Cr, Ni, respectively and in Amirabad area were 23.0,2.6,1.8 and 4.0, respectively. On the other hand, the percentage of resistance fraction values were obtained 96.5, 55.0, 77.9 and 94.0 in Tonekabon, and 77.0, 97.4, 98.2, and 96.0 in Amirabad region. The chemical speciation of Fe, Mg, Cr, Ni in most sampling stations were in the order of residual> oxidisable-organic > acid-reducible >exchangeable. The order of total concentration, non-resistance and resistance fraction were observed Fe>Mn>Ni>Cr, Mn>Fe>Ni>Cr and Fe>Mn>Ni>Cr, respectively. As a conclusion, results of total concentration, resistnace and non-resistance of Fe, Mn, Ni and Cr were lower than standard and earth shell (Igeo) in this area. This is shown that surface sediments of this area were not polluted with these heavy metals and bioavaiable fraction provides little indication of potential interactions with the biotic components present in this environment.
    Keywords: Heavy metals, Sequential extraction technique, Surface sediment, Caspian Sea