فهرست مطالب

Humanities - Volume:24 Issue: 3, 2017

The International Journal of Humanities
Volume:24 Issue: 3, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی بیننده*، بهروز خانمحمدی، کیومرث حاجی محمدی صفحات 1-13
    در مطالعات اخیر باستان شناسی در حوضه دریاچه ارومیه، قلعه باری در غرب دریاچه شناسایی شد. این قلعه بر فراز ارتفاعات صعب العبور قرار گرفته و بقایای آن شامل دیوارهای مرتفع با چندین متر ضخامت و تاسیسات وابسته، وسعت محوطه، ساختارمستحکم، ضخامت و طول برج و بارو و دیگر ویژگی های قلعه نشان می‏دهد که در زمان آبادانی از اهمیت سوق الجیشی و استراتژیک خاصی برخوردار بوده و مردمان زیادی را در خود جای داده است. علاوه بر این بقایای معماری حصار خارجی و بنا های داخلی و و استحفاظی آن هنوز قابل شناسایی و پیگردی است. وجود قلعه زنبیل و قلعه اسماعیل آقا در نزدیکی باری دلیل خوبی بر حضور به نسبت گسترده اورارتوها در منطقه دارد. مطالعه قطعات سفالی و شیوه معماری نشان می دهد که این محوطه به نیمه اول قرن هفتم پ م تعلق دارد و این مصادف با زمانی است که اورارتوها ضعیف شده و ماناها در منطقه قدرت می‏گیرند و بر قلمرو خود می‏افزایند و تاسیساتی در منطقه ایجاد می‏کنند.
    کلیدواژگان: باری، عصر آهن 3، سفال مثلثی، حوضه دریاچه ارومیه
  • محمود حیدریان*، مجید ساریخانی، علیرضا سرداری زارچی، یاسر مردانی، محسن مردانی صفحات 14-29
    حوادث و بلایای طبیعی همواره تاثیرات مخربی بر سکونتگاه های انسانی وارد آورده و با تخریب ساختمان ها و زیرساخت ها، عوارض اقتصادی و اجتماعی بی شماری بر جوامع انسانی تحمیل می کنند. از جمله این پدیده های مخرب که از دیرباز فعالیت های بشری را تحت تاثیر قرار داده، پدیده زمین لغزش است که در نقاط زیادی از کره زمین خصوصا کشورهای کوهستانی مانند ایران خسارت های وسیعی به جوامع انسانی، مراتع و جنگل ها، خطوط ارتباطی، بناهای تاریخی و... وارد کرده است. امروزه اطلاعات زیادی در مورد علت وقوع و آثار ریخت شناسی برخی از نمونه های بارز این پدیده در دست است. مطالعات مربوط به این لغزش ها بیشتر در پی توصیف ابعاد، آثار ریخت شناسی و عوامل موثر در رویداد آنها بوده است. کمتر کسی به تاثیر مخرب آن ها بر استقرارهای انسانی تاکید کرده و تاکنون ویژگی ها، مشخصات، عوامل رخداد و مخاطرات این پدیده که در لایه های باستانی یک استقرار انسانی به وقوع پیوسته باشد، مورد مطالعه قرار نگرفته است. پژوهش حاضر با تلفیق داده های باستان شناختی حاصل از دو فصل حفاری نجات بخشی تپه مهرعلی فارس واقع در استان فارس و مطالعات میان رشته ای مرتبط، به بررسی پدیده ای نادر از یک زمین لغزش باستانی می پردازد. نتایج حاصل از حفاری های باستان شناسی، شواهد زمین شناسی و نیز ریخت شناسی تپه گویای وقوع تغییراتی در لایه های باستانی است. دامنه جنوبی تپه که با شیب تندی (درحدود 35 درجه) به رودخانه بالنگان می رسد، نشانگر رویداد یک زمین لغزش باستانی است که منجر به ترک استقرار در دوره ای از دوره های استقراری موجود در تپه شده است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، مهرعلی، بالنگان
  • ایمان خسروی، رضا مهرآفرین * صفحات 30-48
    یهودیان مدینه از پیامبر اسلام درباره شخصی به نام ذو القرنین پرسیدند. متعاقب این پرسش، در سوره کهف آیات 82 تا 97 درباره این شخص که پادشاهی مومن به خدا و روز قیامت بود، توضیحات کلی داده شد. طبق این آیات، خداوند با امکاناتی که در اختیار ذوالقرنین قرار داد؛ توانست بر دشمنانش پیروز شود و عدالت را در قلمرو حکومتی خود جاری سازد. در این سوره هیچ اشاره ای به مکان، زمان و نام این شخصیت نشده و ذوالقرنین که لقب وی است؛ در اسفار یهود به شکل قارنائیم آمده است. مسائل مجهول فوق باعث شده است تا مفسرین قرآن و اسلام شناسان افراد مختلفی را به عنوان ذوالقرنین معرفی کنند. در بین این افراد، نام کوروش، پادشاه هخامنشی و اسکندر مقدونی پادشاه یونان بیش از دیگران به چشم می خورد. این پژوهش قصد دارد تا به منظور مشخص ساختن شخصیت ذوالقرنین از روش رهیافت تاریخی استفاده کند. در این روش اسناد مهم و دست اول مذهبی و تاریخی مانند قرآن کریم، تورات، منشور کوروش، نوشته های مورخان عصر کلاسیک یونان و... همراه با شواهد باستان شناختی در راستای یکدیگر مورد مطالعه و تطبیق قرار گرفتند. براساس نتایج پژوهش های صورت گرفته، ذوالقرنین، کوروش کبیر پادشاه هخامنشی بوده است.
    کلیدواژگان: ذوالقرنین، سوره کهف، تورات، کوروش کبیر، اسکندر مقدونی
  • علی محمودی عالمی، محمدکریم یوسف جمالی*، ناصر جدیدی صفحات 49-66
    یکی از درخشان ترین دوره های تاریخ فرهنگ و تمدن ایران از نظر ترویج هنرهای گوناگون، دوره ساسانی است. پس از بررسی و تحقیق درباره کلیه آثار تهیه شده در دوره ساسانی یک وجه مشترک در همه آنها، نظرها را به خود جلب می کند و آن تشابه و هماهنگی نقوش تزیینی در همه این آثار به ویژه نقوش برجسته، ظروف فلزی، پارچه ها و مهرها است. هدف از این پژوهش، بررسی نقوش جانوران مقدس روی آثار فلزی مکشوفه از مازندران در دوره ساسانی، در پاسخ به سوال چیستی ارتباط نقوش جانوران مقدس در هنر عصر ساسانی با نقوش خلق شده روی آثار فلزی مکشوفه از مازندران در دوره ساسانی بوده است. نتایج حاصل از این پژوهش که بر اساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و بر اساس ماهیت از نوع تحقیقات تاریخی به شمار می رود آشکارا نشان می دهد که در غالب مفاهیم و بازنمایی ها در آثار تولید شده در جای جای این تمدن یک هدف مشترک دنبال می شود و آن مبارزه در مقابل نیروهای شیطانی و اهریمنی است. نقوش و نشان های نمادین و اساطیری جانوران مقدس به کار رفته در ایران را می توان در ارتباطی تنگاتنگ با اعتقاد و مذهب آن روزگار دانست که تعدادی از آنها همانند گراز و شیر در کالبد خدایان و ایزدان تجلی یافته اند.
    کلیدواژگان: ساسانی، مازندران، هنر فلزکاری، نقوش جانوران مقدس، ظروف فلزی
  • نگین میری * صفحات 67-80
    کودکان همواره بخشی از هر جامعه انسانی بوده و هستند؛ با این حال پیگیری، مستندسازی و تحلیل جایگاه آنان در جوامع باستانی بر اساس مدارک باستان شناختی بسیار دشوار است. شواهد باستان شناختی ملموس مرتبط با کودکان را غالبا در سه دسته شواهد تدفینی، اشیاء و فضاهای مرتبط یا بازی و فعالیت کودکان و شواهد شمایل نگارانه یا تصویری دسته بندی می کنند. در این نوشتار نقش کودکان در سنگ نگاره های ساسانی مورد بررسی قرار گرفته است. سنگ نگاره های ساسانی تاکنون از جنبه های گوناگونی مورد پژوهش و بررسی قرا گرفته اند اما به نظر می رسد مسئله کودکانی که در این نگاره ها نقش شده اند، کمتر موضوع پژوهشی منسجم و مستقل بوده است. از سوی دیگر فقدان اطلاعات مفصل و منسجم در در منابع نوشتاری درباره قلمرو و جایگاه اجتماعی کودک و کودکی در جامعه ساسانی بسیاری از پرسش ها را بدون پاسخ می گذارد. در این نوشتار سنگ نگارهایی که بر آنها نقشی از کودکان نشان داده شده است معرفی شده و با رویکردی توصیفی-تحلیلی و با بهره مندی از اطلاعات تاریخی هویت و انگیزه نمایش کودک در هر سنگ نگاره بررسی شده است. چنین به نظر می رسد کودکانی که در صحنه های دیهیم بخشی اردشیر اول در فیروزآباد، شاپور اول در نقش رجب، و نرسه در نقش رستم نقش شده اند کودکان خاندان سلطنتی با رتبه و جایگاهی در نظام شاهی باشند. کودکان نقش شده در دو سنگ نگاره شاپور اول در تنگ چوگان فرشتگانی هستند که به تاثیر از هنر غربی و بنا به دلایل تبلیغاتی در این نگاره ها نقش شده اند. کودک دربند منقوش در سنگ نگاره بهرام دوم/شاپور دوم در تنگ چوگان با توجه به گزارش های تاریخی به احتمال پسر دشمن شکست خورده ای است که پیروزی بر او موضوع اصلی نقش است.
    کلیدواژگان: ساسانی، سنگ نگاره، کودکان
  • جواد علایی مقدم*، سیدرسول موسوی حاجی صفحات 81-102
    در اوایل قرن 21 در حین خاکبرداری در یکی از روستاهای فراهان، بقایایی از یک بنای مهم شامل بخشی از یک ستون بزرگ آجری و چند دیوار کشف شد. تا یک دهه با وجود ثبت ملی، مطالعه ای علمی و همه جانبه درباره این آثار صورت نگرفت تا اینکه نگارندگان در طی انجام پروژه بررسی باستان شناختی دشت فراهان، متوجه آن شدند. در این جهت با در نظر گرفتن دو هدف عمده یعنی گاهنگاری آثار کشف شده و شناسایی هویت واقعی آنها، در ابتدا به بررسی باستان شناختی جامع منطقه فردغان و نمونه برداری از مناطق مختلف آن پرداخته شد و سپس اقدام به مقایسه گونه شناختی داده های فرهنگی شد. در مرحله بعد با استفاده از روش رهیافت تاریخی به جست وجوی شواهد تاریخی در منابع مکتوب جهت مشخص شدن هویت این مکان پرداخته شد. نتایج حاکی از آن است که بنای فعلی متعلق به دوران ساسانی بوده که در دوره اسلامی نیز با تغیر کاربری مورد استفاده قرار گرفته است. این بنا به احتمال فراوان آتشکده معروفی است که در منابع مکتوبی چون مختصر البلدان ابن یعقوبی به آن با عنوان آتشکده فردغان اشاره شده که در قرون اولیه اسلامی تخریب و پس از آن، تبدیل به قلعه ای مستحکم شده است.
    کلیدواژگان: دشت فراهان، بررسی باستان شناختی، فردغان، آتشکده ساسانی، قلعه اسلامی
|
  • Ali Binandeh *, Behruz Khanmohamadi, Kumars Hajimohamadi Pages 1-13
    Bari Castle is located on the western side of Urmia Lake. The castle enclosed with stony walls measuring several meters high, encompasses a widespread area. It was used in the first millennium BC considering the castle’s architectural features and potsherd remains found on its surface. For almost 150 years, from the middle of the 9th century to the end of the 8th century, the Urartian areas in Iran did not witness any attack from Assyrians. It was only during the reign of Sargon II, clashes erupted between Urartu and Assyria. The reason was that Urartu interfered more and more in the affairs of the kingdom of Mannea, which Assyria considered a tributary. The first half of the 7th century is when Mannaean seized the power in that area. It was the time which saw the expansion of Mannean more than ever, especially its dominance on the Urmia plain, hence; the Bari castle was of the Mannaean Empire.
  • Mahmood Heydarian *, Majid Sarikhani, Alireza Sardari Zarchi, Yaser Mardani, Mohsen Mardani Pages 14-29
    Natural events and disasters always have a devastating impact on human settlements and incur economic and social effects on societies by destroying buildings and infrastructures. One of these destructive phenomenons is landslide that could damage communities, meadows and forests, communication lines, and monuments extensively in many parts of the globe, especially in mountainous countries such as Iran. Some information is currently available about the morphological cause and effects of some apparent cases. However, the destructive effects of this phenomenon on ancient settlements have not adequately been mentioned. This study examines an ancient landslide by combining data from two seasons of archaeological excavations of Tepe Mehr Ali, located in Fars province, and related interdisciplinary studies. The results of the excavations, geological evidence and morphology of the site indicate that the southern slope of the mound (about 35 degrees) to Balangan River, represent a landslide event leading to the abandonment of this site for some time during settlement periods.
  • Imaan Khosravi, Reza Mehrafarin * Pages 30-48
    Jews of Medina once asked Prophet Muhammad about a man named Zolqarnein. Verses 82 to 97 of Surah al-Kahf, the 18th chapter of the holy Qur’an, give description about this king who believed in God and the Day of Judgment. According to these Verses, God provided opportunities for Zolqarnein to be victorious over his enemies and bring justice to the territory under his jurisdiction. These Verses do not mention the place, time, or his name, and Zolqarnein that is his title has been referred as Qarnayeem in Jewish Pentateuch.These uncertain issues have caused many commentators of the Quran and Islamic scholars to introduce different individuals as Zolqarnein. Among these, Cyrus, the Achaemenid king and Alexander, the Macedonian king, could be seen more than others. This study aims to determine the character of Zolqarnein, by taking the historical approach. For that matter, religious and historical documents such as the Quran, Torah, Cyrus Charter, and writings of classical Greek historians were studied and corroborated with archaeological evidences. Based on the results of preceding studies, Zolqarnein is found to be Achaemenid king, Cyrus the Great.
  • Ali Mahmodialami, Moahammad Karim Yousefjamali *, Naser Jadidi Pages 49-66
    The Sassanid era is one of the most brilliant in the Iranian civilization in terms of various arts development. The coastal areas of the Caspian Sea, especially Mazandaran, has long been the site of artistic manifestation with countless examples of art works kept in different museums inside and outside the country. The Sassanid art particularly depict life and glory of the kings. With a deep insight into the works, one can easily find the use of a vast array of birds, animals, plants, gods and mythological beings in symbolic ways. After reviewing and researching all the works created in the Sassanid period, a common feature attracts opinions, and that is the similarity and harmony of decorative motifs in all of these works, especially bas-reliefs, metal wares, fabrics and seals. The purpose of this research is to investigate the images of sacred animals on the Mazandaran artifacts of the Sassanid period, in response to the question of what is the relationship between the designs of sacred animals and the motifs on discovered metal works of Mazandaran. The results of this study clearly show that in most of the concepts and representations in the works produced in every part of this civilization, a common goal was pursued, and it is a struggle against evil forces. The symbolic emblems of sacred animals in Iran can be found in close connection with the beliefs and religions of that era, some of which are manifested in the form of boar and lion in the body of gods and goddesses.
    Keywords: Sassanid, Mazandaran, Metal Art Works, Sacred Animal's Bas-reliefs, Metal Plates
  • Negin Miri* Pages 67-80
    Archaeology of children and childhood is rather a new field of study within archaeology and anthropology. However, it is very difficult to trace the presence of children in archaeological material. Their manifestation is mainly limited to mortuary, artefacts or objects considered to be toys or built environment that too may have been either in connection with specific items used by or were in relation to children or iconographic evidence from past. The present study tries to examine depictions of children in Sasanian rock reliefs which have long been the subject of extensive research, nevertheless it seems such depiction on art objects was not a matter of attraction by itself. On the other hand, lack of coherent literary evidence about social status, roles and realm of children and childhood in the Sasanian society leave many questions unanswered. Hence, despite a large number of researches in the field of Sasanian history and archaeology, one cannot postulate a coherent research background specific to the aforementioned subject. Children are displayed in a number of Sasanian rock reliefs which are introduced and presented in chronological order. Identity of these children and purpose of their depiction is discussed based on available works. Although, the historical identity of these children may never be certainly established, but those shown in investiture and parade reliefs of Ardashir I, Shapur I and Narseh at Firuzabad, Naqsh-e Rajab and Naqsh-e Rustam are certainly the children of high status or having royal lineage. In two of Shapur I reliefs, a putto is depicted and a probably captive child –enemy’s son- are seen in Bahram II/Shapur II relief in Tang-e Chowgan.
  • Javad Alaei Moghadam *, Seyed Rasoul Mousavi Haji Pages 81-102
    In the early 21st century, during an excavating of a village on Farahan plain, some remains of an important monument including part of a large brick column and several walls were discovered. For a decade, despite national registration, no scientific and comprehensive study was performed on these remains until the time when the remains captured the attention of the authors of this paper during their archaeological study of the Farahan plain. Therefore, considering two main objectives, the chronology of the discovered pieces and determining their real identity, initially, a comprehensive archaeological survey was carried out on the Fardaghan region and samples were collected from different areas of this plain; afterwards, the cultural data were typologically compared. At the next stage, historical evidence was sought in written sources using a historical approach in order to determine the identity of the site. The results indicate that the current building belonged to the Sassanid period that has been also used during the Islamic era after a functional change. It is highly probable that this building is the one mentioned in some written sources such as Ibn Yaghoubi’s Mokhtaser Alboldan. In early Islamic centuries, this fire temple was changed into a fortified castle.